Защо да рисувате бебешко креватче? Всяко семейство има различен отговор на този въпрос. Някой има бебе, което го гризе със зъби, някой се опитва да създаде светло настроение в детската стая или иска да възстанови наследените мебели. Обърква само едно - опасността от боядисване за здравето на бебето. Решаваме този въпрос в наши дни, защото има нетоксични бои за обновяване на интериора. При спазване на технологията за оцветяване, те ще помогнат за възстановяването на леглото за няколко дни.

Как производителите рисуват креватчета?

Лаковете на водна основа, използвани в производството, нямат остра миризма, приятни са на допир и ви позволяват да се възхищавате на модела от естествено дърво. Те се страхуват от химически препарати, така че е достатъчно да ги избърсвате ежедневно с влажна кърпа. Важно е покритието да не съдържа опасно олово и формалдехид (това е посочено в сертификатите за качество).

Как да нарисувате креватче у дома?

Има смисъл да нарисувате креватче за бебе, ако не е ново, защото по време на покупката можете да си купите мебели за детската стая в почти всяка цветова схема. За работа е важно да изберете нетоксични бои, да вземете предпазни мерки. Нежелателно е бъдещата майка сама да подновява покритието. Към това е необходимо да се включат близки хора..

Необходимо е внимателно да изберете боя за детски мебели, тъй като тя трябва да отговаря на всички параметри на безопасност и да не включва опасни съединения

Как да рисувам креватче? При избора на материали е важно да се съсредоточите не само върху желания нюанс, но и върху пълната безопасност за новородените (вижте също: видео и уроци по плетене за новородени с игли за плетене). Те не трябва да съдържат токсични разтворители, отровни оксиди, летливи химични съединения, соли на тежки метали и други вредни примеси. Следните видове бои отговарят на тези изисквания:

 1. Акрилна на водна основа. Устойчив на износване, лесен за работа, не се влошава от постоянно почистване. Цената им обаче е доста висока..
 2. Нитро бои. Образува устойчиво огнеупорно покритие. Изсъхват бързо, нямат изразена миризма, имат ниска цена за боядисване 1 кв..
 3. На водна основа. Нетоксични, лесно и плътно покриващи мебели, без мирис, могат да затворят пукнатини с дълбочина 1-2 мм, издържат до 5 години.
 4. Восъчни масла. Осигурява безупречно покритие благодарение на висококачествения си състав. Маслата се абсорбират в дървото, а восъкът създава външно водоотблъскващо покритие. Единственият недостатък е високата цена.

Възможно ли е да лакирате леглото у дома?

Най-популярният цвят, който родителите предпочитат да рисуват детски мебели, е кремав, кафяв, розов, син. Много от тях обаче искат само да подчертаят естествената текстура на дървото и да го предпазят от негативните фактори на околната среда. Нетоксичните акрилни лакове са подходящи за това. Те са прозрачни, устойчиви на ултравиолетова светлина, чипове и повреди и нямат силна миризма. Нитро лаковете и покритията на водна основа не са подходящи за детски мебели. Първите са токсични, вторите са непрактични, тъй като се унищожават от течността.

Акрилен лак, нанесен върху повърхността на креватчето, ще подчертае структурата на дървото и ще му придаде класически естествен вид

Акрилното съединение може да се използва за покриване на мебели на последния етап. Преди това повърхността му е боядисана, шлайфана (шлифована с шкурка № 80 100) и покрита с петно ​​на водна основа. В първия случай мебелите ще придобият по-добре поддържан вид. Във втората версия петното ще затъмни дървото с няколко слоя, а лакът ще подчертае неговия модел..

Как бързо да премахнете стария лак от повърхността на креватчето?

Премахването на стария лак от мебелите няма да работи бързо. Необходими са умения и инструменти (мелница, мелница, кръгла дюза за бормашина под формата на шлифовъчно колело, специално измиване). Майсторите препоръчват използването на Dufa Abbeizer за измиване. Продуктът обаче има мирис, не всички повърхности се държат еднакво добре.

Етапи на боядисване на креватче

Преди да боядисате леглото, трябва да подготвите материалите и повърхностите на мебелите. Ще ви трябват боя, валяк (малка плоска и голяма кръгла четка), гъба и парцал. Има аерозолни покрития, които се нанасят със спрей, но те увеличават разхода на материал. По време на бояджийските работи трябва да се придържате към плана:

 • разглобявайте мебели на елементи;
 • почистете старата боя (ако не планирате да покриете съществуващия състав) с помощта на шпатула, мелница, четка, химически препарат за отстраняване;
 • отстранете праха, обработете смолисти възли (ако има такива);
 • недостатъци на шпакловки, чипове и пукнатини;
 • шлифовайте повърхностите с шкурка и отстранете праха с парцал;
 • ако планирате да рисувате отстрани, трябва да грундирате повърхността след шлайфане;
 • с помощта на валяк или четка нанесете тънък слой боя, като внимателно покривате краищата и грешната страна;
 • след като първият слой изсъхне, нанесете следващия, оставете до пълно изсъхване.
Оцветяването се извършва на няколко слоя, след като всеки изсъхне напълно.

Правилно е да боядисвате леглото не с един дебел слой, а с два или три тънки. Процедурата се извършва 3 седмици преди началото на мебелната експлоатация. Това бързо ще премахне дефектите в покритието и напълно ще премахне най-фината миризма на боя. Ако след оцветяването покритието започне да балончи и да изостава, работата се преработва: повърхността се почиства с шкурка, обезмаслява се и се боядисва. Времето за окончателно сушене отнема до 8 часа.

Препоръки за възстановяване на ясла

Често бебето получава леглото от по-големи братя, сестри, приятели и роднини. Не винаги има външен вид, който подхожда на родителите и трябва да се заемете с възстановяването. Следните събития ще ви позволят да актуализирате външния вид на леглото за кратко време:

 1. Проверка на възможността за възстановяване на покритието. Важно е да се определи дали старото покритие съдържа олово. Ако е така, тогава боята вече е изяла дървото и е невъзможно да го почистите. Струва си да се откажете от такова спално място.
 2. Оценка на безопасността. Инструкциите за експлоатация на малките легла се променят. Мебелите, които са били в безопасност преди 10-15 години, може да не са актуални. Обърнете внимание на разстоянието между страните на креватчето. Не трябва да е толкова голямо, че бебето да може да залепи главичката.
 3. Подготовка за ново оцветяване. Струва си да премахнете следи от стара боя, прах, шлайфане, като се уверите, че няма прорези, остри ъгли.
 4. Живопис. Майсторите препоръчват да се избират бои Tikkurila, Dulux, Yarko, PF-115, Symphony Winner. Tikkurila Miranol, Enamel Poli-R, Красиво (Kvill) са подходящи за боядисване в бяло. Те рисуват добре в кафяви покрития Alpina, Tikkurila Euro Pesto, Enamel Aerosol. Не се препоръчва използването на червени и жълти алкидни емайли от производителите Kudo, LA-060 Element, PF-115 Lacra, тъй като те съдържат олово.
 5. Избор на спално бельо. Матракът и спалното бельо трябва да са нови, подобни по размер на леглото, така че на бебето да му е удобно.
 6. Проверка на якостта. Важно е да се уверите, че моделът е готов за продължителна употреба. За това се тестват механизми и контури, които могат да навредят на детето. Рамката на креватчето може да бъде увита в защитно покритие, което бебето може да дъвче, без да навреди на себе си.

Забележка за квалифицирани родители: как да направите детското креватче уникално?

Можете да дадете на спалното място на вашето бебе дизайнерски блясък със собствените си ръце след няколко дни. Това вдъхновява родителите, които обичат да работят сами, за да подобрят интериора на апартамента и къщата си. В този случай е по-добре да разглеждате снимки на интериора в детските стаи и да действате по този начин:
(препоръчваме да прочетете: детска стая за новородено момиче или момче: снимка на интериора)

 • помислете върху авторския дизайн на леглото (модел, декор);
 • изберете цвят, изберете желаната боя (акрил, латекс);
 • изчислете разходите за работа и започнете изпълнението;
 • направете декор от плат: пачуърк юрган, странични легла, балдахин и други (препоръчваме да прочетете: как да поставите балдахин на креватче и видео урок сами);
 • добавете колела, направете вентилационни отвори в дъното на леглото;
 • украсете спално бельо с апликации, лепенки според стила на детската стая.

Родителите трябва да са наясно, че понякога е възможно да се направи без боядисване. В този случай креватчето трябва да се шлайфа и да се остави такова, каквото е. Често при възстановяване на креватче майсторите използват специални восъци и масла, което ви позволява да запазите естествената сянка на дървото. Ако обаче е необходимо да се изрази уникалността на детската стая с помощта на определен цвят, само оцветяването с безопасни материали ще помогне..

С каква боя да нарисувате креватче

Когато купувате готово дървено креватче, което не е било покрито със защитни съединения на етапа на производство, трябва да го боядисате сами. Възстановяването на слоя лак се изисква и при използване на стар продукт. И в двата случая е важно да се подготви правилно повърхността преди започване на работа. Трябва да изберете как да рисувате креватчето си.

Как производителите рисуват креватчета

За новородено изберете мебели, които не съдържат токсични вещества. По тази причина дървото е най-често срещаният вариант. За да се елиминира рискът от нараняване, когато треска попадне в кожата на детето и да се увеличи експлоатационният живот на такъв продукт, той се боядисва. В производствените условия се използват следните опции:

 1. Формулировки на водна основа. Материалите от тази група не увреждат тялото на детето, неприятната миризма бързо изчезва по време на оцветяването. Покритието е гладко, а сухият слой боя е приятен на допир. Цветовият състав или прозрачният лак на водна основа е популярен. По-често креватчето за бебето е боядисано в кафяво или бяло. Ако се използва лак, естествената текстура на материала се запазва. В същото време е непрактично да подреждате мебел в различен цвят, дори ако покритието е остаряло. Може да се възстанови.
 2. Маслени бои. Такива състави не позволяват на влагата да премине, позволяват ви да нанесете еднороден слой материал. Маслените бои предпазват дървената конструкция добре от повреди. За да се увеличи експлоатационният живот на покривалото и самото легло, се използват специални добавки (антисептици). Това помага да се предотврати развитието на мухъл, плесен, гниене.

С каква боя да нарисувате креватче

Мебелите за дете трябва да са безопасни, но в същото време е добре дървото да се предпазва от повреди, а бебето - от нараняване, ако има неравности по повърхността.

За довършителни материали се налагат други изисквания:

 • задължително условие е отсъствието на различни летливи компоненти в състава на материала;
 • боята не трябва да съдържа тежки метали, токсични и други опасни вещества, тъй като децата често хапят импровизирани предмети;
 • висока скорост на сушене, разтворителите в състава трябва да бъдат безвредни;
 • при производството на бои за детски мебели не се използват запалими вещества; освен това те обръщат внимание на свойствата на материалите, тяхното поведение по време на горенето - компонентите не трябва да отделят токсични съединения;
 • устойчивост на влага, агресивни среди и механични натоварвания;
 • лекота на грижи;
 • еластичност, която осигурява устойчивостта на материала към влиянието на отрицателни фактори, удължава експлоатационния живот.

По-добре е да помислите за лъскава боя за оцветяване на детско креватче, тъй като матовото покритие е по-трудно за почистване - върху него се отпечатва всякаква мръсотия и веднага привлича вниманието.

На водна основа

Водно-диспергираните композиции се считат за най-предпочитани за боядисване на повърхности и конструкции в детска стая. Такива материали са разделени на следните видове:

 1. Акрилни съединения. Боята от тази група отговаря на изискванията за довършителни материали в детската стая. Освен това цената е приемлива. Ползите включват наличието на антибактериални добавки в състава. Изсъхва бързо, докато покритието е гладко. Материалът толерира добре въздействието на механичен стрес, влага, екстремни температури и ултравиолетово лъчение.
 2. Латекс. Боята е на основата на синтетичен латекс. Цената на тази група е по-ниска от тази на акрила. При оцветяване се създава умерено трайно покритие. Материалът понася добре контакта с течността, което улеснява поддръжката. Недостатъци: излагане на ултравиолетова радиация, температурни промени.
 3. Силиконови съединения. Те са устойчиви на влага. При оцветяване на повърхността на дървото се образува филм, склонен към самопочистване. Характеризира се с хидрофобни свойства, еластичен, неподатлив на въздействието на микроорганизми, пропуска пара, понася добре температурните промени и служи дълго време.
 4. Поливинилацетатни материали. Тази опция е подходяща и за довършване на детски мебели. Предимства на материала: не отделя токсични вещества по време на горене, устойчив е на ултравиолетово лъчение, агресивни среди. Покритието е еластично, но не понася контакт с влага.

На основата на млечен казеин

Те са безопасни материали и не съдържат летливи компоненти. Съставът включва млечен казеин, порцелан. Последният действа като втвърдяващо вещество. Първият е под формата на свързващо вещество.

Когато се прилага върху дърво, не се появява характерна миризма, съставът се характеризира с висока адхезия, което ви позволява да обработвате дори повърхности, върху които е останала стара боя.

Такива материали се считат за споделен софтуер. Това разширява обхвата на тяхното приложение. Съставът от този тип може да се използва за подобряване на външния вид на ПДЧ: ПДЧ, ПДЧ, ламинирани ПДЧ. Материалът може да се използва в затворено пространство.

Технология на боядисване

Имайки предвид горните изисквания за покритието на ясла, трябва да изберете правилния състав и да избягвате грешки при нанасяне. В резултат структурата ще остане привлекателна за дълъг период. Боята може да бъде от всякакъв цвят, но по-често се избира композиция от ярък нюанс.

Боядисване на креватче за първи път

Ако мебелите са изработени по поръчка, те не винаги са с покритие. След това собственикът сам рисува креватчето. Закупува се готов цветен състав или бяло, към него се добавя цветовата схема на необходимия нюанс. Инструкции за оцветяване:

 1. Цялата повърхност на леглото се почиства от мръсотия: прах, стърготини, маслени петна.
 2. Първият слой материал е грунд. Такава мярка ще осигури висока адхезия на боята и дървото..
 3. За разпределяне на състава се използват ролки, четки.
 4. За да се направи цветът по-наситен, а покритието равномерно, боята се нанася на няколко слоя. Правете паузи между етапите, тъй като тя трябва да е напълно суха, преди боядисването да продължи.

Ако се използва състав на водна основа, инструментът трябва да се изплакне след приключване на работата. Скоростта на сушене на такава боя е висока. Покритието престава да бъде лепкаво след 30-60 минути. Детското креватче може да се използва след 2 дни. Материалът обаче се втвърдява напълно след 10 дни. След това покритието става устойчиво на агресивна среда (разтворители, детергенти).

Актуализиране на предварително боядисани продукти

Ако трябва да пребоядисате креватчето, не е необходимо да премахвате напълно стария облицовъчен слой. Съвременните материали се отличават с висока адхезия, така че е допустимо да започнете работа върху предварително нанесено покритие. Инструкции:

 1. За обработка на леглото се използва шкурка със среден или висок песъчинки. Тази мярка дава възможност да се засили адхезията на боята към старото покритие. Когато започне да се лющи, той се отстранява напълно с помощта на шпатула..
 2. Старият слой облицовка се почиства, обезмаслява.
 3. Ако на повърхността има дефекти, те се отстраняват на този етап. Можете да използвате мастика, шпакловка за дограма. Когато тези зони изсъхнат, преминете към следващата стъпка - оцветяване. Дървото е предварително почистено и грундирано.
 4. Съставът се прилага по същия принцип, както в разглеждания по-рано случай - когато се боядисва ново легло.

Трябва да се има предвид, че вододисперсионните състави не се препоръчват за довършване на ламинирани ПДЧ.

Избор на боя за детски мебели

Направи си сам боядисване на газопроводи: изисквания за боядисване, избор на боя и технология на работа

Горещо боядисване на батерията: избор на правилната боя, технология за боядисване стъпка по стъпка

Боядисване на къща от бар отвън и отвътре

Боядисване на тухлени стени: избор на боя и подготовка на повърхността, технология на боядисване

С каква боя можете да нарисувате бебешка кошара

Чакането на бебе в семейството е важен и натоварен период. Бъдещите родители създават стая за нов член на семейството, избират мебели и се подготвят за промени. Кошара и маса за повиване, стол за бебе и проходилка, детски кът - всички тези неща постепенно изпълват къщата. Боядисването на дървени мебели за деца е една от най-популярните теми във форумите за млади майки и татковци. В тази статия ще отговорим на всички техни въпроси..

Щедри приятели и семейство дариха детско креватче, но то не се побира във вашия апартамент. Най-голямото дете изследва света, открива художника в себе си и рисува всички мебели, а купуването на ново изобщо не влиза в бюджета. Всичко, което предлагат магазините, изглежда е подобно помежду си, но вие искате нещо специално. Старото легло чака собственика си отдавна и е загубило предишния си вид.

По принцип в най-различни ситуации родителите си задават въпроса: с каква боя да рисуват детски мебели. Всеки иска най-доброто за детето си и затова подхожда много отговорно към избора на материали.

От какво са изработени детските мебели

Материалът, от който са изработени мебелите, определя избора на покритие. Подходяща боя за боядисване на бебешко креватче трябва да е съвместима с него, да лежи добре и да не се отлепва. Най-често срещаните материали: дърво, дървени деривати и пластмаса.

дърво

Дървените мебели са безспорен лидер и фаворит. Естествен, издръжлив материал, в който сте сигурни в безвредност. Почиства се лесно и бързо изсъхва. Твърдите дървета са по-трайни, а вдлъбнатините и следите остават по меката повърхност на боровите мебели.

ПДЧ и MDF

Евтините мебели, произведени от дървени деривати, са много по-достъпни, отколкото от масивна дървесина, макар и не толкова високо ценени. Смята се, че MDF е по-здрав от другите ПДЧ, държи винтовете по-добре и покритието остава непокътнато по-дълго.

Ако върху дървото лежи почти всяка боя, тогава тези материали са по-трудни за боядисване, макар и не безнадеждни..

Пластмасов

Пластмасовите мебели са леки и удобни. Обикновено това са люлеещи се столове и трансформиращи се легла, които растат заедно с детето и се превръщат от люлка за новородено в обикновено място за спане. Когато избирате такива мебели, обърнете внимание на качеството на пластмасата..

С каква боя да нарисувате креватче

 • На първо място боята трябва да е безопасна и нетоксична. Не трябва да освобождава ЛОС, които причиняват алергии и здравословни проблеми..
 • Сертификатът EN 71 потвърждава съответствието на бои и лакови материали с международните стандарти и може да се използва за детски играчки и мебели.
 • Боите и лаковете на основата на разтворители и лакове не са подходящи по никакъв начин, тъй като са токсични и опасни от пожар. Те също имат силна миризма. По-добре е да се даде предпочитание на материали на водна основа, които включват естествени материали.
 • Покритието трябва да е достатъчно здраво, за да издържа на детската игра и да не навреди на бебето.
 • Важно е да се обърне внимание на устойчивостта на пране и препарати, тя трябва да е висока.

Така че, като вземем предвид всички тези препоръки, най-накрая ще решим с каква боя може да се рисува дървено, пластмасово или друго креватче.

На водна основа

 • Емулсии и дисперсии
 • Акрилат
 • Акрил

Водата е най-безопасният разредител за бои и лакове. Ето защо боите на водна основа се препоръчват за детски стаи..

Емулсионните и дисперсионните състави се открояват от останалите на достъпна цена. Те пропускат пара и „дишат“, дори са в състояние да запазят цвета си, но за съжаление такива материали са краткотрайни и не са устойчиви на мокро почистване. Този недостатък става важен, когато става въпрос за детски неща..

Покритието с акрилатна боя е здраво и гъвкаво, но не винаги устойчиво на измиване. Следователно, като боя за ясла, това не е идеално..

Акрилните багрила запазват цвета си, създават трайно и устойчиво на различни влияния покритие, не пропускат вода. Продуктите, покрити с акрил, могат да се перат.

Както споменахме в други статии, всички материали на водна основа, включително акрили, имат два сериозни недостатъка. Първо, във всеки случай те изискват специална повърхностна обработка преди боядисване. На второ място, те не са способни на адхезия към определени повърхности: лакирани, гланцирани, ламинирани, боядисани с минерална или лепилна боя. Такива композиции също не се вписват върху ПДЧ и ПДЧ.

Като правило производителите посочват целта и обхвата на бои и лакови материали върху опаковката, така че можете да навигирате по основните компоненти и символи на етикета.

Еко-бои: НАЙ-ДОБРОТО В ПРИРОДАТА

В нашия онлайн магазин ще намерите само бои, изработени от естествени съставки. Всички материали са преминали необходимите тестове и отговарят на стандартите, приети за детските мебели и играчки. Съставите не отделят опасни органични съединения, поради което не увреждат здравето и околната среда.

По същата причина те са без мирис и можете да работите с тях по време на бременност, без да се страхувате за себе си и бъдещото дете..

Специалната формула осигурява надеждна адхезия към най-трудните повърхности: пластмаса, дърво и всички видове ПДЧ (МДФ, ПДЧ, ПДЧ), както и пяна, керамика и бетон, стъкло и метал могат да бъдат боядисани. В повечето случаи не се изисква предварителна обработка на боядисания продукт по никакъв начин, което означава, че той не е изложен на ненужни химически и механични натоварвания.

След изсъхване повърхността става устойчива на вода и препарати, така че боядисаните мебели могат да се мият с влажна гъба. Боята няма да се изтрие или да се натроши.

Решението за това с каква боя може да се рисува бебешко креватче се предлага, остава само да се избере цвят.

Всеки ловец иска да знае

Бялата боя за детско креватче е най-често срещаният избор. Спокойните нюанси не разсейват бебето, а цветът подхожда на всичко. Всякакви замърсявания и най-малките недостатъци веднага се виждат върху леко покритие, но това може да бъде както предимство, така и недостатък..

Има и други възможности, разбира се. В интериора на стаята можете да се съсредоточите върху леглото и да го покриете с необичаен цвят..

Можете да рисувате детски дървени мебели в няколко цвята по най-различни начини..

 1. Изберете два хармонични нюанса и ги използвайте в целия дизайн на стаята.
 2. Допълнете външните части на мебелите с шарки и орнаменти, като използвате шаблон или тиксо.
 3. Боядисайте всяка релса на леглото в собствен цвят: според цветовете на дъгата или с градиент от светло до тъмно или монохромно през един.

Зрението на детето се формира чрез концентриране върху ярки елементи, а настроението, нивото на активност и като цяло хармоничното развитие зависи от това, което вижда наоколо.

Технология на боядисване

Боите "Mirabella", Annie Sloan и материалите от фабриката Vernenskaya в повечето случаи не изискват предварителна обработка на повърхността: няма нужда да се грундира и премахва старата боя. Малко изключение е само ламинирана или лъскава повърхност. След това ще трябва леко да шлайфате покритието, за да премахнете блясъка, няма нужда напълно да премахвате стария слой.

Боядисване на креватче за първи път:

 1. Най-лесно е да рисувате на части, така че разглобявайте продукта, ако е възможно..
 2. Почистете продукта от прах и го оставете да изсъхне.
 3. Нанесете боята равномерно, обикновено 1-2 слоя са достатъчни за качествено покритие.
 4. Всеки предишен слой трябва да изсъхне, преди да нанесе следващия, това ще отнеме 30-60 минути, в зависимост от влажността и температурата на въздуха.
 5. Леглото ще бъде готово за употреба след два дни, а покривката ще се втвърди напълно в рамките на десет дни.

В случай на пребоядисване, старият слой лак или боя ще служи като грунд.

Актуализиране на предварително боядисани елементи:

 1. Ако мебелите са били лакирани, тогава ги шлайфайте, за да премахнете блясъка.
 2. Почистете и обезмаслете продукта.
 3. Ако искате да рисувате в няколко цвята или да нанесете орнамент, използвайте маскираща лента, за да изолирате частите, които не трябва да се боядисват.
 4. Както в предишните инструкции, започнете да рисувате.
 5. Нанесете равномерно тънък слой боя.
 6. Всеки предишен слой трябва да изсъхне, преди да нанесе следващия, това ще отнеме 30-60 минути, в зависимост от влажността и температурата на въздуха. Обикновено са достатъчни 1-2 слоя.
 7. Леглото ще бъде готово за употреба след два дни, а покривката ще се втвърди напълно в рамките на десет дни.

Пространство за творчество

Само боядисването на мебели в бяло е чудесно лаконично решение, но има толкова много неща, които могат да бъдат актуализирани.

Оставете стаята да расте заедно с детето. Когато детето започне да рисува и да учи букви, с помощта на шисти боя можете да създадете място за това точно на стената..

Екологичните материали, които са безопасни за здравето, ви позволяват да включите по-голямо дете в промяната на интериора, а широката палитра вдъхновява да въплъти най-смелите идеи.

Накратко

Изберете материали за детската стая, които не са вредни за здравето: не отделят органични съединения, отговарят на международния стандарт EN 71, произведени са от естествени съставки.

Не забравяйте за почистването: боята трябва да е устойчива на вода и препарати.

Бебето расте и се развива, така че покривката на креватчето трябва да е достатъчно здрава, за да издържа на игри и тестове на зъбите.

Как и какво да нарисувате бебешко дървено креватче

Всички деца обичат да бъдат заобиколени от ярки, цветни, светли и забавни предмети. Боядисването на детски мебели в ярки цветове, нанасяне на анимационни герои, приказни герои, цветя, шарки или сладки животни върху неговата повърхност ще зарадва всяко дете и ще добави добро настроение към ежедневието. Можете да създадете дизайнерско креватче само за няколко почивни дни.

Материали за детски мебели

Основният момент в реализацията на такава идея е изборът на боя за креватчето, тъй като в случай на грешен подход здравето на бебето може да бъде изложено на риск. Имайте предвид, че бебетата със зъби ще се опитват да дъвчат креватчето. Следователно, за да се избегне появата на алергична реакция, отравяне, дразнене на лигавиците на бебето, боята трябва да е екологична, без съдържанието на токсични вещества.

Специалните видове бои за детски мебели не съдържат олово, отровни оксиди, токсични елементи, тежки метали и вредни органични вещества. За да не се заблудите при избора на материал, трябва да проверите наличието на разрешителен сертификат за боя или лак, който ви позволява да ги използвате за детски продукти.

Необходимо е да нарисувате креватче с материали, устойчиви на механично натоварване, така че детето да не може да отчупи парчета дърво. При избора на боя, предпочитание се дава на продукт, направен на базата на безопасни разтворители, най-добре е да се използва вода. Необходимо е да се избират негорими материали, както и такива, които не отделят токсични вещества по време на горенето.

Процес на боядисване

Ще отнеме много малко време и разходи за реконструкция на старо дървено креватче. Цялата работа се състои от следните етапи:

 • на първо място, разглобявайте креватчето на съставните му части;
 • старата боя, ако има такава, трябва да се отстрани и дървените повърхности да се полират с финозърнести шкурки, като се опитва да ги направи възможно най-гладки;
 • шлайфайте големи части със специална кръгла свредло с шмиргели;
 • отстранете праха от обработените повърхности, за да нанесете бои и лакове с равномерен, чист слой;
 • измийте старателно малки части и решетки със сапунена вода и подсушете добре;
 • шлифованите елементи трябва да бъдат покрити с водно петно, което има същия тон като тона на решетките;
 • сглобете мебелите, като свържете здраво всички части;
 • нанесете върху всички елементи, включително решетки, прозрачен акрилен лак или боя. На избора на лак трябва да се обърне специално внимание. Трябва да е безопасно за детските играчки, без вредни вещества. Добре е да използвате такъв, който има водна основа, която е без мирис, изсъхва много бързо и е абсолютно безвредна за здравето на детето. Боята или лакът трябва да се нанасят на 2 слоя;
 • на следващия етап използвайте парцал или шкурка, за да се разхождате по краищата на продукта, където капки боя могат да се уплътнят;
 • след боядисване, креватчето не трябва да се оставя на чист въздух (отвън или на балкона), докато боядисването не изсъхне напълно. В противен случай могат да се прилепят малки отломки или насекоми..

За оцветяване ще ви трябват валяк, четки и гъба. Големите плоски повърхности трябва да бъдат боядисани с валяк. Удобно е да използвате четки с различни размери за пръти и стълбове на леглото, гъбата е подходяща за малки елементи.

По време на работа трябва да се внимава да се избегнат появата на петна от боя на определени места. За да направите това, трябва да съберете малко количество течност върху четка или валяк..

Допълнителни препоръки

Не е необходимо да рисувате креватче само с един вид боя и лак. Можете да проявите въображение и да рисувате с боя само отделни елементи, а върху останалата повърхност да нанесете лак, защото самото дърво е красив материал. Можете да си купите малки бурканчета от лазурен цвят с различни цветове и да направите мебелите цветни, това ще помогне на вашето бебе да се научи да различава цветовете..

Създавайки нов дизайн за леглото на бебето, можете едновременно да увеличите вентилацията на матрака поради дъното на креватчето. Това се прави чрез изрязване на отвор в дъното на продукта, който се състои от фибро влакна или плътен лист шперплат..

Кой пребоядиса яслите?

Потребителски коментари

Има специални бои без мирис

По дяволите, струва ми се такъв хемороид?

Нека видим)) просто не можете да го докажете на бременна мозъка))

Опитайте разбира се, ако наистина искате.

Искам да рисувам и в бяло. Въпреки че ни дават безплатно там, детето спа 3 пъти абсолютно ново. Но не, ще го направя сам. ?

След това също споделете как се е случило))

Наистина отлепете горния слой и го боядисайте, както искате. Но това е gemoroyno)))) Вече съм толкова мързелив, не бих)))

Така че няма да го направя)) Ще принудя съпруга си)) Трябва да бъда защитен))

Не бихме дали такава възможност))) и дори ме мързи да питам)))

Не съпругът ми е готов на всичко за дъщерите си))

Вземете добра боя, на водна основа, така че да няма мирис, пясък и боя, нищо сложно. Взех специална боя за мебели в Лерой, оцветиха я в желания цвят и боядисаха масата, столовете, шкафовете. Нищо сложно

Аз също искам да пребоядисвам. Съпругът обеща да изпълни. Как ще (ако ще?) Ще пиша тогава как и с какво.

Моята също ми обеща))) както се казва, те чакат 3 години))) и не е 5 минути и тя трябва да умре и да изчезне, така че не я затягайте също))

Съгласен. Още глупости.

Така че се замислям, но след като поотрасна, малко се гризе)) и пренареди малко заточеното, може би ще го покрием само с лак

Също така не е лесно да се покрие с лак. Старият лак трябва да се шлайфа

Хм, мислех, че е възможно за него направо, добре, ако старият лак се изтрие, тогава не е грях да го пребоядисате тогава)) трябва да изпратите съпруга си в магазина, за да види боята, или е вярно, че е по-лесно да си купите нов))

Мегастрой има декоративна боя в различни цветове. Евтин, но висококачествен и лак (матов и гланцов).
Тук можете) Прилагам снимка) ние ги рисувахме.
За допълнителна безопасност отгоре е прикрепена пластмасова защита към креватчето. Продава се в детския свят, но поръчах с Али

О, благодаря =)) и колко боя използвахте? И можете да хвърлите линк към Али?

Боята трябва да е акрилна, изглежда, там е изписано нивото на безопасност... цената е висока.

Да, той е добър акрил, знам ((

Попитайте цената. Може би е по-лесно да вземете нов, евтин. И ако го направим, тогава го направете съвестно. Не бих взел боя, която е само за мебели... защото трябва да е само за детски мебели. Но това е някой друг. И лакът естествено трябва да е безопасен.

Ако не забравя, ще изпратя линка вечер, когато съпругът ми дойде, поръчах от неговия профил)
Купихме три кутии боя и два лака. В 2 добри слоя всичко беше покрито и боята остана. Стандартна кошара)
Преди да рисува, съпругът ми шлайфа с шлифовъчна машина, след това искаше да го обработи с фина шкурка, но аз го изпреварих? маскира всичко.
След това го покриха с първия слой, изчакаха един ден и го покриха с втория. Боята изсъхва бързо, но ние не бързахме и я оставихме да изсъхне напълно.

И на креватчето все още имаше малки, но дълбоки драскотини, следи от ухапвания) От по-малката сестра.
Шпакловката беше затворена. Детско креватче като ново.
Само новите струват 17-30 хиляди ?
И прекарахме общо около 4 (не повече)

Благодаря ви много))) въпреки че сега имам представа какво и как))) Чакам връзката, иначе просто се опитах да намеря нещо, което не можах (((

Консултирахме се с продавачи в магазина и прочетохме в интернет, тази боя е безопасна.

Там е трудно да се намери такова нещо?

Ето го))) и не знам как да вляза в търсенето, така че китайците да разберат.

Наистина, разбира се. Пясък и боя

Ти ли направи това? И каква боя?

Каква боя рисувахте? В крайна сметка там е невъзможно.

И боите не са евтини, като, с които да рисувате.

Как и как да рисувате детско дървено креватче: преглед на материали и подробни инструкции

Един от най-добрите съвети за персонализиране на новозакупено креватче или актуализиране на старо е боядисването му. Но що се отнася до нещата за дете, родителите често се питат: как да нарисуваме креватче? В крайна сметка покритието трябва да е безопасно и екологично и за предпочитане без силна миризма. В статията ще говорим за бои и лакове, които съответстват на всички тези точки..

Всичко за боядисване на креватче

Изисквания към материалите

Има няколко точки, на които трябва да обърнете внимание при избора на бои и лакове..

 • Безопасност. Това означава, че съставът не трябва да съдържа никакви съединения и вещества, които при изпаряване могат да причинят алергични реакции и дразнене..
 • Опаковката трябва да съдържа указание за съответствието на материала с международните стандарти, позволяващи използването му за детски играчки и мебели. По-специално това е европейският сертификат EN 71.
 • Безопасната боя за детско креватче трябва да се основава на вода. И това е много важно. Не е изсушаващо масло и не е разтворител, защото когато изсъхнат, те все още съдържат примеси на не особено полезни вещества. Освен това те имат остра силна миризма, която трае дълго време..
 • Силата и еластичността са други критерии за подбор. Продуктът трябва да издържа не само на многобройни опити за ухапване или облизване на компонентите на конструкцията, но и на измиване и многобройно изтриване с парцал..

С каква боя можете да нарисувате бебешка кошара

Няколко вида бои и лакове отговарят на горните критерии. Нека разгледаме подробно всеки тип.

Акрилно-полиуретанов лак

Това е вододиспергируема композиция, предназначена за боядисване на мебели и предмети от дърво, MDF, ПДЧ и дори пластмаса. Нанася се лесно и изсъхва бързо. Също така има добра еластичност и устойчивост на износване.

Можете да изберете както тонирани, така и безцветни покрития, в случай че искате да подчертаете дървесната структура. Същото се отнася и за степента на гланц: има матови, полуматови, полу-гланцови и гланцови материали..

Акрилен емайл

Не всички акрилни емайли са предназначени за обработка на детски мебели и играчки, така че обърнете внимание на сертификатите за съответствие.

Съставите, които се препоръчват за такава работа, се отличават с повишена еластичност, имат водоотблъскващи свойства и са устойчиви на ултравиолетово лъчение. Те също се предлагат в редица нива на гланц, от лъскави до матови повърхности. И може лесно да се оцветява в избрания нюанс.

Акрилен лак

Това е опция в случай, че не искате да тонирате дървото, а сте решили само да подчертаете естествения му цвят..

Внимавайте: акрилният лак на водна основа също не винаги е предназначен за обработка на детски мебели..

Сертифицираните формулировки изсъхват бързо, поставят се в тънък прозрачен филм с добър лъскав блясък.

АКРИЛНА боя

Акрилната боя е направена на основата на композиции на водна основа. Сред предимствата му: екологосъобразност, липса на мирис, добра скриваща способност, което означава ниска консумация, добра еластичност и разнообразие от цветове.

Обикновено производителите предлагат бяла основа. За да получите желания нюанс, трябва да добавите цветен пигмент към него. Това може да се направи и у дома. Сред недостатъците на акрилните покрития: висока цена спрямо подобни материали.

Латексна боя

Друга емулсия се основава на латексни полимери. Той е по-здрав от акрила, а също така е по-еластичен и устойчив на износване. Съответно и цената е по-висока.

Масловоск

Това е новост, предлагана от европейските производители. Масленият восък е създаден на базата на естествено ленено и соево масло, както и растителни восъци. Маслото импрегнира дървото, запълва порите му, а восъкът защитава повърхността, има водоотблъскващи свойства.

Какво да не забравя: грунд

Преди да нанесете последния слой върху продукта, препоръчително е да грундирате повърхността. Воден дисперсионен грунд на акрилна основа е подходящ за детски мебели. Той ще запълни порите на материала, ще подобри адхезията (адхезията) на покритието към повърхността и, което е важно, ще намали консумацията на боя. Ако дървото има малки дефекти, грундът ще ги изравни. Начинът на нанасяне зависи от производителя: някои позволяват работа с валяк или четка, други препоръчват пръскане.

Процес на оцветяване на яслите

Правилният процес на това как да рисувате креватче със собствените си ръце зависи от това дали сте закупили нов продукт или сте решили да пребоядисате съществуващ.

Боядисване на нов продукт

За работа се нуждаете от гъба, валяк и четка. За боядисване на малки части са необходими гъба и четка, валяк - за големи.

 1. Най-висококачествената живопис - на части. Следователно първото нещо, което трябва да направите, е да разглобите леглото на неговите компоненти..
 2. Преди боядисване частите трябва да се шлайфат с фина до средна пясъчна хартия. Това ще осигури надеждно прилепване на покритието към повърхността..
 3. Отстранете праха, избършете всички компоненти с влажна кърпа, оставете да изсъхнат.
 4. Ако планирате да оцветите продукта, първо трябва да нанесете грунд.
 5. Ако планирате да нанесете лак, тогава предварителната обработка се извършва с петно. Той ще предпази дървото от влага и гниене.
 6. Грундът обикновено повдига власинките и зърната на дървото, така че ако е необходимо, повърхността се шлайфа отново..
 7. След това можете да нанесете боята на 2 слоя. Обърнете внимание на времето за сушене, важно е да не бързате, но и да не отлагате прилагането на следващия.
 8. Изчакайте, докато изсъхне напълно и съберете елементите.

Актуализиране на старо

Най-вероятно пред вас е продукт, вече покрит с лак или боя. В този случай процедурата е следната:

 1. Разглобете структурата на съставните й елементи.
 2. Отстранете стария капак. За да направите това, можете да използвате шпатула, строителна сешоар или химически измивания. Но лакочистителите са токсични и с тях трябва да се работи много внимателно. Ако е възможно, по-добре е да го направите по прост механичен начин..
 3. Ако има големи чипове и пукнатини, те трябва да бъдат грундирани. Подходяща е полимерна шпакловка за дърво. Той е без мирис, екологичен и бързо изсъхва.
 4. След като шпакловката изсъхне, продуктът е готов за боядисване. Технологията е същата: първо трябва да нанесете слой грунд и след това да рисувате на два или три слоя..

Леглото може да се използва около третия ден. Но имайте предвид, че все пак ще мирише малко, затова е препоръчително да се изчисли работата на базата на по-дълго време за сушене. Боята ще се втвърди напълно в рамките на седем до десет дни.

Идеи за дизайн

Най-очевидният вариант за декорация е да изберете бял цвят. Той ще се впише идеално в интериора във всяка цветова схема. Това е важно за тези, които все още не са решили какъв цвят ще бъде детската стая. В допълнение, чиповете и следите от ухапване не са толкова забележими на бяло, ако детето опита парапета и прътите "до зъбите".

Друг популярен вариант е да оставите естествената текстура на дървото. Такива продукти са особено актуални за феновете на скандинавския и модерен стил. Те имат същите предимства като белите модели: чиповете са невидими, особено върху светло дърво. Продуктите от тъмно дърво или покрити с тъмно петно ​​не са подходящи за всяка детска стая, но изглеждат много впечатляващо на снимката..

Печеливша опция, когато вече сте боядисали стените или залепили тапети в стаята на бебето, е да изберете покритие, което да им съответства или в подобна цветова схема. Например, ако стаята е декорирана в синьо, тогава леглото може да бъде тъмно синьо, в лимон може да е ярко жълто, а кафяво, зелено, червено са подходящи за бежови интериори - всеки нюанс по ваш избор. Ярките цветове привличат вниманието на бебетата. И ако ви се струва, че това решение е твърде смело, бързаме да ви разубедим: мебелите в наситени цветове със сигурност ще заинтересуват едно дете..

Комбинацията от различни нюанси също не е опция за всички. Тези легла обаче изглеждат много интересни. По-спокоен дизайн: бял с естествена дървесна текстура, но не трябва да се ограничавате до такава комбинация. Ако в стаята има ярки цветове, можете да опитате по-решителни комбинации: бяло с розово, зелено, синьо. Или изберете контрастни двойки: синьо и лимоново, синьо и розово и т.н. Обикновено основата е боядисана в единия цвят, а пръчките в другия..

Ако сте готови да експериментирате с техниката, опитайте омбре ефект върху парапета: цветен участък. Изборът на цвят тук също зависи само от вашето желание. Но за такова рисуване ще ви трябва спрей, не препоръчваме да използвате четка или дори гъба, резултатът може да не е много точен. Важно е тонът на съседните пръти да бъде равномерно разпределен.

Как можете да рисувате бебешко дървено креватче

Използвате остарял браузър. Този и други сайтове може да не се показват правилно на него.
Трябва да актуализирате браузъра си или да опитате да използвате друг.

Участвайте в хрониките на крайградската самоизолация с FORUMHOUSE

Седенето у дома извън града е готино: можете да ходите на сайта си, колкото искате, без последствия, а също така можете да извършвате ремонт, да демонтирате развалините на тавана, да се грижите за градината, да организирате зеленчукова градина, да правите работилница, да изграждате бункер в случай на апокалипсис, като цяло, кой какво харесва. Сигурни сме, че много от вас ще имат списък с постижения по време на карантината и наистина искаме да ги споделите, подкрепяйки и вдъхновявайки членовете на форума.

Участвайте в нашия проект „Седейки у дома“ и можете да получите мощен безжичен трион като подарък!

Как можете да рисувате креватче за новородено

Забележка за квалифицирани родители: как да направите детското креватче уникално?

Различни декорации под формата на възглавници, наслагвания отстрани на креватчето ще придадат не само уникален вид, но и ще създадат допълнителна защита за бебето

Можете да дадете на спалното място на вашето бебе дизайнерски блясък със собствените си ръце след няколко дни. Това вдъхновява родителите, които обичат да работят сами, за да подобрят интериора на апартамента и къщата си. В този случай е по-добре да разглеждате снимки на интериора в детските стаи и да действате по този начин:

 • помислете върху авторския дизайн на леглото (модел, декор);
 • изберете цвят, изберете желаната боя (акрил, латекс);
 • изчислете разходите за работа и започнете изпълнението;
 • направете декор от плат: пачуърк юрган, странични легла, балдахин и други (препоръчваме да прочетете: как да поставите балдахин на креватче и видео урок сами);
 • добавете колела, направете вентилационни отвори в дъното на леглото;
 • украсете спално бельо с апликации, лепенки според стила на детската стая.

Родителите трябва да са наясно, че понякога е възможно да се направи без боядисване. В този случай креватчето трябва да се шлайфа и да се остави такова, каквото е. Често при възстановяване на креватче майсторите използват специални восъци и масла, което ви позволява да запазите естествената сянка на дървото. Ако обаче е необходимо да се изрази уникалността на детската стая с помощта на определен цвят, само оцветяването с безопасни материали ще помогне..

Полезни материали:

 1. Кой овлажнител за детска стая е по-добър - ултразвуков или парен: преглед и оценка на модела
 2. Оптимална температура и влажност в стаята за новородено: създаване на комфортни условия за дете
 3. Всичко за трансформиращите се колички: как да изберем и сглобим - инструкции, описание и рейтинг на най-добрите модели
 4. Рейтинг на бебешки колички трансформатори 3 в 1: ТОП-10 най-популярни модела с столче за кола
 5. Как да изберем играчка за зъби: снимки на прорезыватели и инструкции за тяхното използване

Създайте грапава повърхност

Отстранете стария лак преди боядисване. Ще го направим с
шкурка, след като избършете повърхността с парцал или гъба. Ние го шлайфаме с кръгови широки движения. Първо почистете
груба шкурка. Извършваме работата внимателно, премахвайки старите
покритие. Внимавайте да не изтъркате фурнирния слой.

След процедурата отстранете праха с плоска четка, прахът няма да се отстрани напълно от парцала и може да се задръсти в повърхността или процепите. Това може да повлияе на рисуването..

Извършваме почистване отново, но вече
фина шкурка. По същия начин премахваме праха. След приключване на този етап на реставрация е необходимо основно почистване на помещенията..

Това е необходимо, за да не може в бъдеще мръсотията да попадне на повърхността, за да бъде боядисана..

С каква боя да нарисувате креватче

Мебелите за дете трябва да са безопасни, но в същото време е добре дървото да се предпазва от повреда, а бебето - от нараняване, ако има неравности по повърхността.

Обърнете внимание на: Боядисване на кожени мебели

За довършителни материали се налагат други изисквания:

задължително условие е отсъствието на различни летливи компоненти в състава на материала;
боята не трябва да съдържа тежки метали, токсични и други опасни вещества, тъй като

децата често хапят предмети под ръка;
висока скорост на сушене, разтворителите в състава трябва да бъдат безвредни;
при производството на бои за детски мебели не се използват запалими вещества; освен това те обръщат внимание на свойствата на материалите, тяхното поведение по време на горенето - компонентите не трябва да отделят токсични съединения;
устойчивост на влага, агресивни среди и механични натоварвания;
лекота на грижи;
еластичност, която осигурява устойчивостта на материала към влиянието на отрицателни фактори, удължава експлоатационния живот.

По-добре е да помислите за лъскава боя за оцветяване на креватче, тъй като матовото покритие е по-трудно за почистване - върху него се отпечатва всякаква мръсотия и веднага привлича погледа.

На водна основа


Пример за латексова боя на водна основа.

Водно-диспергираните композиции се считат за най-предпочитани за боядисване на повърхности и конструкции в детска стая. Такива материали са разделени на следните видове:

Акрилни съединения. Боята от тази група отговаря на изискванията за довършителни материали в детската стая. Освен това цената е приемлива.

Ползите включват наличието на антибактериални добавки в състава. Изсъхва бързо, докато покритието е гладко. Материалът толерира добре въздействието на механичен стрес, влага, екстремни температури и ултравиолетово лъчение.

 • Латекс. Боята е на основата на синтетичен латекс. Цената на тази група е по-ниска от тази на акрила. При оцветяване се създава умерено трайно покритие. Материалът понася добре контакта с течността, което улеснява поддръжката. Недостатъци: излагане на ултравиолетова радиация, температурни промени.
 • Силиконови съединения. Те са устойчиви на влага. При оцветяване на повърхността на дървото се образува филм, склонен към самопочистване. Характеризира се с хидрофобни свойства, еластичен, неподатлив на въздействието на микроорганизми, пропуска пара, понася добре температурните промени и служи дълго време.
 • Поливинилацетатни материали. Тази опция е подходяща и за довършване на детски мебели. Предимства на материала: не отделя токсични вещества по време на горене, устойчив е на ултравиолетово лъчение, агресивни среди. Покритието е еластично, но не понася контакт с влага.

Обърнете внимание на: Как да рисуваме полуантични ковани изделия: избор на материал, технология на стареене на метални изделия

На основата на млечен казеин

Те са безопасни материали и не съдържат летливи компоненти. Съставът включва млечен казеин, порцелан. Последният действа като втвърдяващо вещество. Първият е под формата на свързващо вещество.

Такива материали се считат за споделен софтуер. Това разширява обхвата на тяхното приложение. Съставът от този тип може да се използва за подобряване на външния вид на ПДЧ: ПДЧ, ПДЧ, ламинирани ПДЧ. Материалът може да се използва в затворено пространство.

Как да рисувам дървени мебели?

Ако не знаете как да рисувате дървени мебели, тогава разберете какво точно искате да видите в резултат. Ако целта ви е да подчертаете структурата на дървото, тогава лакът, байцът, емайлът, импрегнацията на маслена основа са идеални за това..

Ако искате хармонично да впишете елемент от мебелите в интериора, препоръчително е да изберете боя и да изберете подходящия нюанс. Повърхността на дървените мебели може да бъде матова или лъскава. За щастие днес изборът на покрития е огромен..

По-добре е да изберете бои и лакове специално за мебели

Обърнете внимание на състава на покритието. По-добре, ако е мазна или на водна основа

Така че, акрилните бои са идеални за дървени мебели. Те са устойчиви, лесни за нанасяне, без мирис и бързо изсъхват. Доволен от огромен избор от нюанси.

Освен това акрилните бои имат висока степен на паропропускливост, което е много важно за дървото. Такова покритие е абсолютно безвредно и позволява на продуктите буквално да дишат

Вторият най-популярен материал е лакът. Изборът за боядисване на дървени мебели трябва да бъде спрян върху следните видове покрития:

 1. Нитролак
  . Използва се за малки мебели. Изсъхва бързо, лесно се нанася.
 2. Лак на водна основа
  . Ако решите да рисувате плотовете си, това е чудесен вариант. Особено ако желанието да се подчертае структурата на дървото е на първо място. Материалът се нанася лесно, не отделя токсини, подходящ е за боядисване на всякакъв вид дърво и няма мирис. Трябва да се отбележи, че лакът на водна основа изсъхва около един ден..
 3. Лак на полиуретанова основа
  . Има висока степен на износоустойчивост и се придържа добре към дървото. Препоръчително е да се разрежда с разтворител преди нанасяне. За предпочитане се нанася върху грунд.
 4. Алкиден лак
  . Чудесен вариант, ако искате например да нарисувате маса отвън. Основата на такъв лак е разтворител, следователно, когато се прилага върху повърхността на мебелите в стаята, всички прозорци и врати трябва да бъдат отворени.
 5. Акрилен лак
  . Ако искате да подчертаете красотата на дървото, тогава този материал е това, от което се нуждаете. Нейната основа е водата. Нетоксичен, лесен за нанасяне. За мебели извън стените на къщата е най-добре да не се използват.

За да придадете на дървото копринен нюанс, препоръчително е да използвате маслени импрегнации. За да се постигне лъскав ефект, експертите съветват да се даде предпочитание на восъчното масло..

С каква боя да нарисувате креватче

На първо място боята трябва да е безопасна и нетоксична. Не трябва да освобождава ЛОС, които причиняват алергии и здравословни проблеми..
Сертификатът EN 71 потвърждава съответствието на бои и лакови материали с международните стандарти и може да се използва за детски играчки и мебели.
Боите и лаковете на основата на разтворители и лакове не са подходящи по никакъв начин, тъй като са токсични и опасни от пожар

Те също имат силна миризма.
По-добре е да се даде предпочитание на материали на водна основа, които включват естествени материали.
Покритието трябва да е достатъчно здраво, за да издържа на детската игра и да не навреди на бебето.
Важно е да се обърне внимание на устойчивостта на пране и препарати, тя трябва да е висока.

Така че, като вземем предвид всички тези препоръки, най-накрая ще решим с каква боя може да се рисува дървено, пластмасово или друго креватче.

На водна основа

 • Емулсии и дисперсии
 • Акрилат
 • Акрил

Водата е най-безопасният разредител за бои и лакове. Ето защо боите на водна основа се препоръчват за детски стаи..

Емулсионните и дисперсионните състави се открояват от останалите на достъпна цена. Те пропускат пара и „дишат“, дори са в състояние да запазят цвета си, но за съжаление такива материали са краткотрайни и не са устойчиви на мокро почистване. Този недостатък става важен, когато става въпрос за детски неща..

Покритието с акрилатна боя е здраво и гъвкаво, но не винаги устойчиво на измиване. Следователно, като боя за ясла, това не е идеално..

Акрилните багрила запазват цвета си, създават трайно и устойчиво на различни влияния покритие, не пропускат вода. Продуктите, покрити с акрил, могат да се перат.

Както споменахме в други статии, всички материали на водна основа, включително акрили, имат два сериозни недостатъка. Първо, във всеки случай те изискват специална повърхностна обработка преди боядисване. На второ място, те не са способни на адхезия към определени повърхности: лакирани, гланцирани, ламинирани, боядисани с минерална или лепилна боя. Такива композиции също не се вписват върху ПДЧ и ПДЧ.

Като правило производителите посочват целта и обхвата на бои и лакови материали върху опаковката, така че можете да навигирате по основните компоненти и символи на етикета.

На основата на млечен казеин

Боите и други материали за дървообработване на Верненската манифактура са направени от естествени съставки. Те съдържат млечен казеин, вода като разредител, порцеланов прах за здравина и естествени оцветители.

Това са истински екобои, които са преминали необходимите тестове и отговарят на стандартите, приети за детските мебели и играчки. Материалите не отделят опасни органични съединения, поради което не вредят на здравето и околната среда.

По същата причина те са без мирис и можете да работите с тях по време на бременност, без да се страхувате за себе си и бъдещото дете..

Специалната формула осигурява надеждна адхезия към най-трудните повърхности: пластмаса, дърво и всички видове ПДЧ (МДФ, ПДЧ, ПДЧ), както и пяна, керамика и бетон, стъкло и метал могат да бъдат боядисани. В повечето случаи не се изисква предварителна обработка на боядисания продукт по никакъв начин, което означава, че той не е изложен на ненужни химически и механични натоварвания.

След изсъхване повърхността става устойчива на вода и препарати, така че боядисаните мебели могат да се мият с влажна гъба. Боята няма да се изтрие или да се натроши.

Решението за това с каква боя може да се рисува бебешко креватче се предлага, остава само да се избере цвят.

Процес на боядисване

Няма нищо трудно в самостоятелното боядисване на детски мебели, ако подхождате към този въпрос с цялата отговорност. По-добре е да рисувате поне една седмица преди да използвате детското креватче, за да имате време за идентифициране и отстраняване на дефекти, които могат да се появят след изсъхване на боята. Ако боята започне да мехурче и изостава слоеве след изсъхване, повърхността ще трябва да се шлайфа отново, да се обезмасли с разтворител и да се боядиса отново. Две четки са достатъчни за работа - голяма плоска и малка кръгла. Голяма четка се използва на широки крака, гръб и страни, докато малка кръгла четка с дълга дръжка е полезна за боядисване на клонки и труднодостъпни места.

Когато рисувате, не поставяйте много боя върху четката наведнъж - излишъкът ще изсъхне дълго време и адхезията към повърхността на дебел слой е по-лоша. По-добро боядисване в няколко тънки слоя, отколкото един дебел.

Развиващият се организъм на детето все още не е в състояние напълно да се противопостави на външни негативни фактори. И дори леки изпарения на вредни вещества или техният пряк контакт с деликатната кожа може да предизвика различни алергични реакции. Следователно, възстановяването на детско креватче трябва да се подхожда отговорно, след като сте проучили подробно всички тънкости на предстоящата работа. Казваме ви коя боя да използвате за детски мебели от дърво.

Пристигайки в железарски магазин за бои и лакове, внимателно проучете цялата гама от налични продукти. Боите за ясли трябва да отговарят на следните критерии:

 1. Те не трябва да съдържат компоненти, които при изпаряване могат да проникнат в дихателните пътища и да причинят алергии. По-добре е да откажете покрития, съдържащи съмнителни съединения и синтетични пълнежи.
 2. Преди боядисване се уверете, че използваният материал не съдържа пестициди и тежки метали. Малките деца обичат да вкусват всичко. Те могат случайно да погълнат боята, без дори да я забележат. Ако това се случи, са възможни различни усложнения (разстройство на храносмилателната система, отравяне и др.), Които причиняват такива вещества дори в малки количества.
 3. Съставът не трябва да съдържа вредни разтворители (хидроксибензол, толуен, диметилбензен). Най-добрият вариант е оцветителят на водна основа.
 4. Използвайте незапалими смеси. Това ще предотврати запалването му в резултат на случайно излагане на топлина..
 5. Препоръчва се боядисване на ново или старо легло със силно еластични агенти, които, когато изсъхнат, образуват трайна и лесна за почистване повърхност. Така покритието на детските мебели ще бъде по-малко податливо на замърсявания и механични натоварвания..

Следните бои и лакове отговарят на посочените критерии:

 • акрилни и латексни състави на водна основа;
 • акрилни емайли;
 • акрилно-полиуретанови лакове;
 • гмуркане;
 • восъчни смеси на основата на естествени масла.

Психолозите препоръчват да се избират материали в топли пастелни цветове. Сините, сините, светлозелените и розовите цветове имат благоприятен ефект върху емоционалното състояние на бебето, което го прави по-уравновесен и склонен към спокойна игра. Ярките, наситени и смесени нюанси могат да доведат до дискомфорт и повишено нервно напрежение при новороденото, но тези цветове могат да се използват в стая за по-големи деца..

Буквар - главният герой

Грундът е важна част от процеса на реставрация на мебели, той ще ви помогне да боядисате шкафа с високо качество. Това също ще допринесе за бързото изсъхване на боята, тъй като не позволява влагата да се абсорбира в повърхността. Положителното е, че след грундирането наситеността на цвета на боята ще остане същата като при боядисване..

Ако сте избрали акрилна боя за боядисване, тогава трябва да вземете грунд на акрилна основа..

Боядисването ще бъде с много добро качество, защото елементите на материалите за рисуване са перфектно съчетани помежду си

Преди грундиране е важно да прочетете ръководството с инструкции, за да разберете колко дълго грундът трябва да изсъхне, тъй като трябва да се боядисва само суха повърхност.

Нанесете го с валяк на много тънък слой, оставете за времето, посочено в бележката.

Технология за нанасяне на боя и лак върху мебели

След горната подготовка, ние пристъпваме директно към боядисване. Трябва да има няколко слоя, така че структурата на равнината да не се вижда. Първо, нарисувайте тон по-светъл от избрания цвят.

Боята трябва да се разрежда от време на време с вода, в противен случай може да се уплътни.

След това работим с основния цвят, като четкаме в една посока, така че боята лежи равномерно.

Броят на слоевете се определя визуално, при постигане на желания ефект.

Ако използвате няколко цвята, използвайте маскираща лента около краищата, за да предотвратите смесването на цветовете. Отнема известно време, докато мебелите изсъхнат напълно - около 2-3 дни. След като покрием повърхността с прозрачен лак, това ще я предпази от външни влияния.

Когато работата приключи, ние събираме елементите на шкафа.

Необходимо е да се нанася боя или лак не само за красота, но и да се предотврати отделянето на опасни вещества, по-специално формалдехид. Ако вкъщи има деца и за вас е много важно довършителните материали да са без мирис, използвайте акрилни лакове на водна основа.

След оцветяването мебелите ви не само ще променят външния си вид, но и ще се превърнат в акцент в интериора.

Друг приемлив вариант е NC лак. Изсъхва незабавно, прашните отлагания са невидими. По-добре е да го нанесете на два слоя. Ако мебелите вече имат определено покритие, би било идеално да нанесете маслен лак PF-283.

Облицовката ще стане здрава и здрава, ще се задържи много дълго време.

Ако искате покритието да бъде тонирано, използвайте тониран алкиден лак, особено след като цветовата палитра е доста разнообразна. Използвайте яхтен лак, за да добавите блясък, мебелите ще изглеждат просто перфектно.

Яхтеният лак е добро средство за защита и декоративно довършване на дървени повърхности..

Разбира се, подготовката на мебели за боядисване отнема много време. Ако ги пренебрегнете, желаният ефект може да не е и покритието, нанесено върху мебелите, бързо ще падне. Трябва да направите всичко според правилата. Актуализирането на остарелите мебели не е трудно, както може да изглежда..

Малко креативност и търпение и луксозна мебел ще се появи в къщата.

Етапи на боядисване на креватче

Преди да боядисате леглото, трябва да подготвите материалите и повърхностите на мебелите. Ще ви трябват боя, валяк (малка плоска и голяма кръгла четка), гъба и парцал. Има аерозолни покрития, които се нанасят със спрей, но те увеличават разхода на материал. По време на бояджийските работи трябва да се придържате към плана:

 • разглобявайте мебели на елементи;
 • почистете старата боя (ако не планирате да покриете съществуващия състав) с помощта на шпатула, мелница, четка, химически препарат за отстраняване;
 • отстранете праха, обработете смолисти възли (ако има такива);
 • недостатъци на шпакловки, чипове и пукнатини;
 • шлифовайте повърхностите с шкурка и отстранете праха с парцал;
 • ако планирате да рисувате отстрани, трябва да грундирате повърхността след шлайфане;
 • с помощта на валяк или четка нанесете тънък слой боя, като внимателно покривате краищата и грешната страна;
 • след като първият слой изсъхне, нанесете следващия, оставете до пълно изсъхване.

Правилно е да боядисвате леглото не с един дебел слой, а с два или три тънки. Процедурата се извършва 3 седмици преди началото на мебелната експлоатация. Това бързо ще премахне дефектите в покритието и напълно ще премахне най-фината миризма на боя. Ако след оцветяването покритието започне да балончи и да изостава, работата се преработва: повърхността се почиства с шкурка, обезмаслява се и се боядисва. Времето за окончателно сушене отнема до 8 часа.

Боядисване на детски мебели

Характеристика:

Преди да рисувате креватче, трябва да разберете особеностите на този процес, тъй като в случай на грешен подход рискувате здравето на детето си.

И характеристиките на довършителните покрития за детски мебели са както следва:

 • Съставът на покритията, които ще се нанасят върху детски мебели или играчки, не трябва да съдържа вредни съединения, които могат да се изпарят в атмосферата и да предизвикат най-малки алергични реакции, дразнене на лигавиците и други прояви на отхвърлянето от детето на тези вещества;
 • Преди боядисване на креватче, уверете се, че боята не съдържа токсични химикали, соли на тежки метали, отровни оксиди и вредни органични вещества. Децата придърпват всичко в устата си и е вероятно частици боя да попаднат в тялото на бебето и да го натравят или раздразнят;
 • Когато избирате с каква боя да рисувате бебешкото креватче, потърсете материали, направени от безвредни разтворители, най-добре от вода. Дори след пълно изсъхване на покритието в него остават примеси на толуен, ксилол, фенол и други разтворители, използвани при производството на бои и лакове;
 • Препоръчително е да се избират негорими материали, както и такива, които не отделят токсични вещества по време на горенето;
 • Повърхността на детските мебели е подложена на повишено износване поради непрекъснато измиване, триене, разлята храна, секрети от тялото на детето и механичен стрес по време на игри. Следователно завършващият слой трябва да бъде достатъчно здрав, лесен за почистване, еластичен и издръжлив;
 • По-добре е да се даде предпочитание на ярките и сочни цветове с добър избор на цветове и широки възможности за оцветяване, тъй като децата обичат тези цветове.

Материали

Можете да изберете различни композиции за работа с детски мебели и играчки, но препоръчваме да се ограничите до материали на базата на вода или естествени масла:

 • Акрилни и латексови дисперсионни бои (на водна основа) за дървени мебели
  . Те се отличават с липсата на вредни примеси, отлично качество на покритието, богати тонове, огромен избор от нюанси и траен еластичен филм; (Вижте също статията.)
 • Акрилно-полиуретанови лакове за мебели
  . Те са забележителни със своята висока якост и устойчивост на износване, качество и яркост на цветовете, водоустойчивост и дълъг експлоатационен живот;
 • Акрилни емайли
  . Те се използват за боядисване на повърхности, подложени на повишено износване, включително первази, плотове, прозорци, детски мебели и играчки. Абсолютно безвредни и силно устойчиви на повреди;
 • Аквалаки
  . Смесени на основата на водни и полимерни дисперсии, те придават прозрачни, полуматови, матови и оцветени нюанси, отличават се със своята красота, издръжливост и приятна на допир повърхност;
 • Маслен восък
  . Състои се от натурално масло и восък. По време на нанасянето маслото се абсорбира в дървото и восъкът остава на повърхността, образувайки непрекъснато водоотблъскващо покритие, устойчиво на износване и почистващи препарати. Препоръчва ли се материалът от европейските производители за детски стаи и мебели.

Всички тези материали се отличават с пълна токсикологична, алергенна, химическа и експлоатационна безопасност, както и отлична гама от цветове и висока цена. Факт е, че средствата за довършване на детски играчки и мебели преминават много допълнителни тестове и проверки, което се отразява на крайните им разходи..

В европейските страни на тази категория стоки е присвоен стандарт DIN EN 71, както и информационният лист за безопасност на MSDS, който посочва състава на пълнителя и разтворителите, използвани при производството на бои или лакове. По искане на купувача тези документи трябва да бъдат предоставени за преглед.

Препоръки за възстановяване на ясла

Често бебето получава леглото от по-големи братя, сестри, приятели и роднини. Не винаги има външен вид, който подхожда на родителите и трябва да се заемете с възстановяването. Следните събития ще ви позволят да актуализирате външния вид на леглото за кратко време:

Проверка на възможността за възстановяване на покритието

Важно е да се определи дали старото покритие съдържа олово. Ако е така, тогава боята вече е изяла дървото и е невъзможно да го почистите.

Струва си да се откажете от такова спално място.
Оценка на безопасността. Инструкциите за експлоатация на малките легла се променят. Мебелите, които са били в безопасност преди 10-15 години, може да не са актуални
Обърнете внимание на разстоянието между страните на креватчето. Не трябва да е толкова голямо, че бебето да може да залепи главичката.
Подготовка за ново оцветяване
Струва си да премахнете следи от стара боя, прах, шлайфане, като се уверите, че няма прорези, остри ъгли.
Живопис. Майсторите препоръчват да се избират бои Tikkurila, Dulux, Yarko, PF-115, Symphony Winner. Tikkurila Miranol, Enamel Poli-R, Красиво (Kvill) са подходящи за боядисване в бяло. Те рисуват добре в кафяви покрития Alpina, Tikkurila Euro Pesto, Enamel Aerosol. Не се препоръчва използването на червени и жълти алкидни емайли от производителите Kudo, LA-060 Element, PF-115 Lacra, тъй като те съдържат олово.
Избор на спално бельо. Матракът и спалното бельо трябва да са нови, подобни по размер на леглото, така че на бебето да му е удобно.
Проверка на якостта. Важно е да се уверите, че моделът е готов за продължителна употреба. За това се тестват механизми и контури, които могат да навредят на детето. Рамката на креватчето може да бъде увита в защитно покритие, което бебето може да дъвче, без да навреди на себе си.

Видове безопасни бои

Състоянието на покритието е също толкова важно. Ако фабричната боя на леглото ви е идеално равна, няма пукнатини, тогава можете просто да нанесете слой боя с желания цвят върху стария.

Но ако решите да направите бледа маслина от черно легло, бъдете подготвени за факта, че боята ще трябва да се нанесе на няколко слоя. В крайна сметка, по-тъмен цвят ще се покаже през светъл. Изберете боята според материала, цялата необходима информация е посочена на банката.

Защо да рисувате бебешко креватче? Всяко семейство има различен отговор на този въпрос. Някой има бебе, което го гризе със зъби, някой се опитва да създаде светло настроение в детската стая или иска да възстанови наследените мебели. Обърква само едно - опасността от боядисване за здравето на бебето. Решаваме този въпрос в наши дни, защото има нетоксични бои за обновяване на интериора. При спазване на технологията за оцветяване, те ще помогнат за възстановяването на леглото за няколко дни.