През първата година от живота детето преминава през много сериозно пътешествие. Само си представете: всеки ден едно напълно безпомощно дете се променя, расте, става по-силно, опознава света, научава неща, които изглеждат елементарни за възрастен. И всичко това се дължи на Природата и прякото участие на родителите. В крайна сметка, за да се развива детето правилно, той се нуждае от добра, балансирана диета. За бебета под 6-месечна възраст майчиното мляко трябва да бъде основното хранене. Но вече от 4-месечна възраст може да не е достатъчно. И тогава родителите са принудени да въведат първите допълващи храни в диетата на бебето. А с какво можете да храните дете на 4 месеца, ще разберем по-нататък.

Готово ли е бебето за допълващи храни?

Преди да предложите трохите каша, зеленчуково или плодово пюре, трябва да разберете дали той изобщо е готов за първото хранене. Има няколко ключови момента, които ще ви помогнат да разберете този проблем:

 1. Ако 4-месечно дете проявява интерес към "възрастна" храна (посегне към храна, отваря уста при вида на храна, имитира дъвчене), тогава може да се въведе първата допълваща храна.
 2. Ако бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Обикновено 4-6-месечно бебе има повишен рефлекс, ако твърдата храна попадне в средата на увулата. И докато този рефлекс се наблюдава, опитите за хранене на бебето са безполезни..
 3. Ако бебето не наддава. Ако бебето не се разяжда с кърмата, то няма да наддаде, ще бъде мрачно, често се събужда през нощта и плаче. В този случай допълнителните храни ще помогнат за решаването на всички проблеми наведнъж..
 4. Ако бебето е измъчено от запек, диагностицирано е с анемия, препоръчва се да се въведат нови хранителни продукти в диетата му.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на трохите. Така че, ако бебето страда от тежки алергични реакции, наскоро е болно или в момента е в нездравословно състояние, има стомашно-чревни разстройства, подложило се е на задължителна ваксинация или се подготвя за него, има някакви други индивидуални проблеми, то трябва да се отложи с допълнителни храни. Във всеки случай, ако е решено да се храни бебето с нови продукти, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото на детето и да бъдете последователни в действията си.

Откъде да започнем първо?

И зърнените храни, и зеленчуковите пюрета, и плодовете могат да станат първите допълващи храни. Всичко зависи от това какъв проблем трябва да реши детето. Например за деца с наднормено тегло, които се хранят от шише, полезните зеленчукови храни ще бъдат полезни, тъй като ще позволят спиране на наддаването на тегло и замяна на някои от основните методи на млечната формула.

Ако детето страда от значително поднормено тегло, тогава е по-добре да изберете зърнени храни като допълващи храни. Ако бебето страда от запек, тогава плодовите пюрета, сокове или отвари от тях ще помогнат за решаването на проблема.

От зеленчуците на 4-месечно дете са позволени тиквички, картофи, всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле. Тези зеленчуци са най-малко алергенни, лесно смилаеми и съдържат здравословни витамини. Когато едно дете е опитало картофено пюре от тези зеленчуци, менюто му може да се разреди с тиква, моркови и домати. Към растителните пюрета може да се добавя растително масло, но не повече от 4-5 грама. Осоляването на храната не си заслужава - зеленчуците съдържат всички необходими „подобрители“ на вкуса.

От плодовете трябва да се предпочитат ябълки, банани, сини сливи, круши и праскови. Важно е плодовете да са сезонни и пресни. Не трябва да подслаждате готовото пюре - плодовете съдържат достатъчно захар, за да задоволят нуждите на бебето.

Каша за 4-месечни бебета се приготвя във вода без сол, захар и масло. Те трябва да са течни, без глутен, еднокомпонентни. По-добре е да се даде предпочитание на елда, ориз и царевична каша.

Като напитки са разрешени чиста вода (дневна норма - 100 ml), неконцентрирана отвара от сушени плодове и ябълков сок. Всички напитки, с изключение на водата, трябва да се добавят към диетата след картофено пюре и зърнени храни..

Как да въведем правилно допълващи храни?

Въвеждането на първите допълващи храни включва спазване на прости правила:

 1. Пюрето или кашата трябва да са еднокомпонентни.
 2. Идеална консистенция на допълващи храни - полутечни, без твърди вещества.
 3. По-добре е да готвите каша във вода, без добавяне на захар, сол, масло.
 4. Предлагайте допълнителни храни на бебето от лъжица..
 5. Давайте на бебето допълнителни храни изключително преди кърмата или адаптираното мляко през първата половина на деня или през обяда.
 6. През първия ден на бебето се предлага само 1 чаена лъжичка допълващи храни. Всеки следващ ден тази порция се удвоява, докато обемът на изяденото картофено пюре (каша) се равнява на 100-120 g и се превърне в пълно заместител на едно хранене.
 7. Продуктът може да се дава в случай, че не е имало отрицателна реакция към него: алергии, разстройство, подуване на корема или запек.
 8. Друг вид продукт може да се въведе само след като е бил въведен предишният. Трябва да отнеме около 7-10 дни, за да опознаете всеки зеленчук, плод или каша..
 9. По-добре е да приготвяте каши, зеленчукови и плодови пюрета сами от сезонни продукти, но можете да си купите и готови ястия в специализирани магазини.
 10. Кърменето трябва да остане основно, а допълнителните храни трябва да бъдат еднократни през целия ден.
 11. Ако детето откаже да яде каша или картофено пюре, не го насилвайте - може да е пълно или физически не е готово за допълващи храни.
 12. Давайте на бебето допълнителни храни точно по едно и също време..
 13. Ябълковият сок трябва да се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 1. Ябълковият сок се въвежда в диетата на детето по същия начин, както и другите продукти, довеждайки до дневната норма от 40-50 мл.

Помислете за таблица за въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе.

Допълнително хранене за 4 месечно бебе

Основната храна за бебета на 4 месеца е майчиното мляко или адаптираната млечна формула. Според много педиатри обаче на тази възраст вече е възможно да започнем да въвеждаме допълващи храни и да запознаваме бебето с различни продукти. Откъде да започнем допълнителни храни за четиримесечно бебе? Нека да разберем.

Основна диета

Според световната практика на кърмене, на 4 месеца бебето все още трябва да яде кърма. Дневният прием е 1/6 от телесното му тегло, което е приблизително 800-900 г. Детето трябва да се прилага върху гърдите 5-6 пъти на ден и да яде 120-140 г мляко на хранене. Това количество е напълно достатъчно за нормалното развитие и растеж на бебето..

Ако по някаква причина няма достатъчно кърма, бебето е започнало да отслабва или лекарят му е поставил диагноза анемия, трябва да помислите за методи за подобряване на лактацията или допълнително хранене.

Възможно ли е да се хранят

Според последните препоръки на СЗО е по-добре да се въвеждат допълващи храни след 6 месеца, но на практика този период е индивидуален за всяко бебе. Възможно е да се определи готовността на детето за допълващи храни по редица признаци, основните от които са:

 • изригване на първите зъби;
 • интерес към храната, която родителите ядат;
 • детето седи уверено, чувства се комфортно в тази поза;
 • бебето вече е на 4 месеца;
 • изчезване на рефлекса на тласкане на езика.

Допълнителното хранене не гарантира, че детето ще се радва да опита нови храни. Бъдете търпеливи, не настоявайте. С времето ще научите вкусовете на бебето и всичко ще се получи.

Какво можеш да храниш

Допустими храни, които могат да се използват като допълващи храни на 4 месеца, са зеленчукови пюрета, плодови пюрета и сокове, извара, зърнени храни. Дори и с този сорт е невъзможно да се въведат няколко продукта наведнъж. Предлагайте нови храни една по една и малко по малко. Педиатрите съветват първо да дадете на детето вкус на пюре от броколи, карфиол или тиквички. Неподсладеното картофено пюре може да не хареса трохите за първи път, адаптацията може да отнеме 5-7 дни.

След зеленчуците можете да добавите плодови пюрета от ябълки, праскови, круши или банани. Започнете с пюре само от един плод, така че в случай на алергия, да знаете точно на какво е реагирало тялото.

Ако детето е с поднормено тегло, зърнените култури могат да се използват като първата допълваща храна. Разтворимите безглутенови зърнени култури се считат за идеални: елда, ориз, царевица. Но е по-добре да запознаете бебето с пшенична и ечемичена каша в по-напреднала възраст. Тези зърнени храни съдържат протеин, наречен глутен, който може да причини тежест и подуване на корема.

Първият плодов сок, който можете да дадете на детето си, е ябълков сок. Първо го разредете с преварена вода в съотношение 1: 1 и дайте не повече от чаена лъжичка.

По-добре е да предлагате адаптирана извара, когато бебето започне да яде пюре или каша. Разредете сирената маса с кърма или смес, започнете с 1 чаена лъжичка.

Количеството допълнителни храни и приблизителното меню

Зеленчуково или плодово пюре, каша трябва да започне от 5 g, на втория ден увеличете порцията до 10 g, след това до 15 g, на петия ден можете да дадете 50 g, на шестия - 100 g, а на седмия ден - 120 g. Сега можете напълно да замените едно хранене с допълнителни храни.

Също така започнете да давате сока малко, започнете с една чаена лъжичка и постепенно увеличавайте количеството в продължение на една седмица, довеждайте го до 40-50 мл. По-добре е да давате допълнителни храни сутрин и за обяд..

Приблизително меню и схема на хранене може да изглежда така:

 1. ранна закуска в 6 часа сутринта - 130-170 мл кърма или адаптирана формула;
 2. втора закуска в 10 часа - зеленчуково пюре 130 мл и плодово пюре 30 мл;
 3. обяд в 14 часа - кърма или смес 130-170 мл, плодово пюре 40 мл;
 4. вечеря в 18 ч. - кърма или смес от 130-170 мл;
 5. хранене преди лягане в 22 часа - кърма или смес от 130-170 мл;
 6. нощно хранене - кърма или смес 130-170 мл.

Между храненията на детето може да се дава плодов сок, количеството му не трябва да надвишава 40 ml на ден.

Ако забележите и най-малката алергия или проблеми с изпражненията, анулирайте новия продукт и опитайте нещо различно..

Давайте допълнителни храни от лъжица, така че бебето ви да се научи да се храни правилно. Ще ви е необходим запас от бебешки текстил: малки кърпи и лигавници, защото повечето бебета първо изплюват непозната храна. Бъдете готови за тази реакция..

Когато въвеждате допълнителни храни, бъдете търпеливи и не бързайте незабавно да въвеждате много нови храни в диетата, този процес трябва да бъде бавен и постепенен. Ако бебето категорично откаже да опита нова храна, отложете допълнителни храни за няколко седмици и просто продължете да храните бебето с кърма. Бъдете позитивни и ще успеете.

Правила за хранене на 4-месечно бебе

Може би млякото трябва да се счита за основен продукт в диетата на 4-месечно бебе. Но на тази възраст могат да се въвеждат постепенно и допълващи храни. Количеството консумирана храна трябва да бъде приблизително 1 литър на ден. Заедно с млякото в храната трябва постепенно да се въвеждат достатъчно дебели ястия. Новите ястия ще позволят на бебето да получи необходимото количество минерали и витамини.

Примамката трябва да се стартира с ниска плътност. Постепенно съдовете трябва да станат по-дебели. Отличен вариант за хранене на 4-месечно бебе е настъргана ябълка, разредена със сок или захарен сироп. Отначало можете да давате по една лъжичка наведнъж, а след това постепенно увеличавайте порциите до 8 лъжички на ден. След известно време добавете натрошени трохи бял хляб, задушени в мляко, към ябълките. Това ястие е особено подходящо за деца, които са склонни към изтъняване..

Когато бебето ви е на 4 месеца, можете да започнете да го храните с различни зърнени храни, плодове и зеленчуци. Особено показани: моркови, ябълки, праскови, малини, касис и ягоди. Но кайсиите трябва да се дават с повишено внимание, тъй като те могат да причинят алергични реакции. Сливи и череши, круши и грозде могат да повлияят негативно на храносмилането на вашето бебе..

Що се отнася до зеленчуците, по-добре е да ги давате варени. Например можете да направите супа с моркови, магданоз и целина. Между другото, някои деца на тази възраст много обичат леко подсладените супи. Ако детето не напълнее няколко седмици след ядене на такава супа, добавете грис и малко количество масло към супата..

По-гъста супа с картофи, тиквички, домати, лук и зелен грах също може да бъде включена в диетата на 4-месечно бебе. За да го приготвите, сварете горните зеленчуци и ги втрийте през сито. След това бульонът се довежда до желаната консистенция и се вари. Супите винаги се приготвят най-добре с няколко вида зеленчуци..

Може да се случи и така, че детето категорично отказва да яде зеленчукова супа. В подобна ситуация трябва да изчакате една седмица и да опитате да го нахраните отново. Е, за първи път можете да дадете на вашето бебе пюре от моркови, подправено с лимонов сок.

Напоследък на пазара се появиха голям брой зеленчукови пюрета в буркани. Те вече могат да се дават на бебето на 4-месечна възраст. Точно преди употреба, мама трябва да загрее зеленчуковата смес.

Да се ​​храни дете на тази възраст следва определен модел. Най-добре е първо да давате мляко, а след това допълващи храни. Храненето също трябва да бъде допълнено с мляко. Просто бебето може да откаже веднага да яде гъста и необичайна храна. Всяка майка трябва да намери най-подходящата схема за хранене за своето бебе..

Всъщност диетата на 4-месечно бебе се различава от тази на по-ранна възраст само чрез постепенно въвеждане на допълващи храни. Честотата на хранене не се намалява..

Какво можете да дадете на бебе на 4 месеца?

Не е тайна, че малките деца се нуждаят от специални грижи и внимание. Всяка майка знае това, без изключение. Това твърдение е приложимо за всички области от живота на бебето: от играта и развитието до храненето и, както знаете, специално внимание се отделя на храненето! Не пренебрегвайте съветите на педиатрите, защото това е балансирано правилно хранене, което може да даде на малък човек всички необходими вещества за развитието на растящото тяло.

Какво може бебе на 4 месеца?

В началото, разбира се, бебето яде само кърма или специална формула. С течение на времето обаче бебето започва да се нуждае от допълнителни вещества в храната, които може да получи само от допълващи храни. Как да структурираме въвеждането на допълващи храни и да предлагаме нови продукти? Трябва да се следват допълнителни препоръки:

 1. Преди всичко говорете с лекаря на детето. Не е нужно да се занимавате с любителски представления и да измисляте нещо сами. Педиатърът, въз основа на състоянието на детето и неговите характеристики, ще ви каже точно от какви продукти се нуждае бебето
 2. Преди плодово пюре е възможно да започнете, като давате на децата сокове от плодове, разредени с вода. Това повишава апетита и позволява на детето бързо да свикне с новите вкусове на храната.
 3. Не се опитвайте да прегърнете необятността и да обхванете всичко наведнъж. Това не трябва да се прави поради причината, че ако бебето има алергия, тогава няма да можете да разберете какво точно го е причинило. Освен това съществува риск от получаване на усложнения от стомашно-чревния тракт с внезапното въвеждане на нов продукт. Следователно трябва да въвеждате само един нов продукт на ден, обикновено сутрин, и да наблюдавате състоянието и реакциите на детето в продължение на 2 седмици.

По правило допълващите храни на 4 месеца включват различни зеленчуци, както и зърнени храни и плодове. Това трябва да вземе предвид характеристиките на развитието и растежа на детето. Ако бебето има някакви храносмилателни проблеми, тогава лекарите съветват да обърнат специално внимание на зеленчуците и зеленчуковите пюрета. Някои деца много обичат внимателно намачкано течно картофено пюре, зеле и тиквички. Но се случва някои компоненти на картофеното пюре да предизвикат неприязън у детето - то започва да бъде капризно, докато яде, да плаче. В този случай можете просто да намалите съдържанието на този конкретен компонент в пюрето, като се консултирате с лекар на детето си..

Пюретата от плодове и зеленчуци могат да се приготвят самостоятелно, като се използват картофи, моркови или ябълки и банани, които обикновено се препоръчват като първата допълваща храна за бебета от 4 месеца.

Не предлагайте нови храни на деца, когато са болни или наскоро са получили ваксинация (ваксинация). Минималната норма за нов продукт е не повече от една трета от чаената лъжичка, тъй като по-голямо количество може да причини чревни проблеми и дори инвагинация, което е много опасно за детето и изисква спешна медицинска помощ. Ако детето развие запек, диария, повръщане или кървави изпражнения след нови храни, е много важно да се консултирате с лекар, за да му осигурите подходяща помощ и да предпише необходимото лечение и диета..

Какви зърнени храни могат да се дават на дете на 4 месеца и защо?

Кашата е важен елемент от допълващите храни, особено за деца с тегло под ниско тегло. Ако детето е с наднормено тегло, тогава плодовете и зеленчуците са по-подходящи за него на 4 месеца, но каша се предписва за слаби и малки деца. Ястието обикновено се приготвя с помощта на кърма или адаптирано мляко. Понякога майките използват краве или козе мляко, но в този случай е необходимо да се разрежда до голяма степен с вода. Лекарите обикновено не препоръчват да приемате пълномаслено мляко и съветват да го замените с адаптирано мляко.

Можете сами да приготвите тази каша за бебето си или да я купите в хранителния магазин / аптеката. Предимствата от използването на зърнени култури са очевидни:

 1. Те не са много скъпи. На цена, такива зърнени култури са по-евтини от смеси, дори ако купувате готови зърнени храни, а не готвите сами
 2. Бързо наддаване на тегло. Това важи особено за недоносени бебета, които първоначално имат проблеми с теглото
 3. Способността да разнообразявате диетата на детето и да допълвате плодовите пюрета с безопасни и засищащи зърнени храни

Закупените опции за зърнени култури са напълно безопасни и балансирани по своя състав. В тях няма специални компоненти, но те вече са обработени, доколкото е възможно, и остава само да се разрежда с гореща вода, съгласно инструкциите. Често те се продават вече с добавяне на адаптирано мляко, което им позволява да се използват без мляко.

Ако готвите каша (елда и ориз обикновено се избират за съвременните деца с цел напълняване) сами, тогава за 4-месечно бебе трябва да смилате всички зърна до състояние на пюре. Трябва да се разбере, че детето не е в състояние да дъвче храна, защото все още не знае как да го прави и няма съответното умение. Също така, детето може просто да се задави със зърна с достатъчно голям размер, тъй като преглъщащите движения също са все още несъвършени при бебе на тази възраст.

автор-експерт: Виктория Василиевна Киселева,
детска хигиена лекар

Какво мислите за това, което може да се даде на дете на 4 месеца, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Кърмене на 4 месеца

Кърменето на 4 месеца: характеристики и препоръки за мама

Бебето ви расте скокообразно и сега е навършило или почти навършило 4 месеца. Трябва ли да променя обичайния си режим на кърмене, да въвеждам допълващи храни и добавки? За това какво трябва да бъде кърменето на 4 месеца, сега ще говорим по-подробно.

Честота на прихващане на кърменото бебе на 4 месеца

Като правило на тази възраст трохите вече започват да формират някакъв режим. Количеството на приеманата храна се намалява до 10-12 на ден, докато нощните храни все още остават. Бебето може да изисква храна от майката и по-често - поради следните причини:

 • детето беше разсеяно от такъв интересен свят около него, а майка му, вярвайки, че е довършил храненето, скри гърдата й. И хлапето не яде бавно и, разбира се, скоро ще поиска своето;
 • на 4 месеца трохите могат да започнат да режат зъби. Той се опитва да компенсира дискомфорта във венците чрез по-често прикрепване към гърдите. Освен това някои деца имат навика да хапят зърното с венците - този масаж им носи облекчение. Почти всички майки се сблъскват с тази особеност на кърменето след 4 месеца или малко по-късно. Важно е да не се отдадете на детето да затвърди зависимостта: трябва да покажете, че ви е неприятно и да отнемете гърдата. След това, разбира се, трябва да го дадете отново;
 • жената е обхваната от лактационна криза и млякото намалява. По правило тази ситуация се случва на 3 месеца, но може да е късно. Временно явление трае не повече от 3-4 дни, по-рядко - до седмица, след което количеството мляко се стабилизира и режимът се възстановява.

Във всеки случай, независимо дали бебето яде 10 или 16-18 пъти на ден, на тази възраст е препоръчително да кърмите при поискване. Принудителното установяване на определен режим на 4 месеца, докато кърмите е нерационално - по-добре е да направите това през втората половина на годината, дори по-близо до една година.

Наддаване на тегло и изпражнения на 4 месеца с кърмене

Често майките се притесняват, че през четвъртия месец от живота наддаването на тегло на бебето става забележимо по-малко, отколкото през първите 3 месеца. За съжаление много педиатри, водени от средните таблични стандарти, ги подкрепят в тези съмнения..

Всъщност процесът е съвсем естествен и разбираем. Точно на тази възраст детето от категорията "легнала кукла" преминава в категорията "неспокойна жар". Върти се, опитва се да седне, много бебета на 4 месеца вече пълзят доста активно. Потреблението на енергия се увеличава - оттук и бавното нарастване. Тук всичко е логично.

Друг често срещан страх е запекът на 4-месечна възраст по време на кърмене. Това, разбира се, може да се случи на всяка възраст, включително четири месеца. Неспазването на диетата на майката, употребата на „проблемни“ храни, индивидуална реакция към допълващи храни или нов продукт в менюто на майката може да предизвика затруднено движение на червата. В този случай просто трябва да изключите провокиращия фактор и изпражненията на бебето ще се подобрят. Ако объркате 4-месечно бебе на кърма за запек с рядко изпражнение, например веднъж на 2-3 дни, не трябва да се притеснявате: това е вариант на нормата.

Дохранване и допълващи храни от 4 месеца с кърмене: необходими ли са?

Ако бебето има достатъчно кърма, то яде, напълнява и мокри памперсите поне 10 пъти на ден, няма нужда от допълнителни храни и освен това от допълнително хранене. На тази възраст храносмилателната система на бебето все още не е готова да абсорбира напълно млечните продукти и всички необходими ензими все още не са се образували в слюнката му.

Ако по някаква причина това все още трябва да се направи, по-добре е да изберете най-адаптираните смеси за допълнително хранене, подобни на майчиното мляко. Добре сварените безмлечни зърнени култури (например ориз или царевица), както и пасирани зеленчуци без нишесте са оптимални за първото допълващо хранене на 4-месечно бебе на кърмене. Това могат да бъдат тиквички, лук, броколи, корен от целина, доста моркови и домати. Но картофите като допълваща храна трябва да се третират с повишено внимание: това може да накара детето ви да повиши метеоризма и коликите.

От плодовете можете да предложите на малкия гурме ябълка или банан. Червените плодове и плодове (ягоди, малини, френско грозде) трябва да се отложат до по-късна възраст, както и круши и сливи - те могат да провокират диария и болки в корема при кърмаче на 4 месеца.

В същото време кърменето трябва да продължи възможно най-много: никакви безмлечни допълващи храни и изкуствени смеси, чиито порции, особено в началото, са минимални, няма да заменят четиримесечното бебе с онези важни за него компоненти, които се съдържат в кърмата.

Как да се храня за мама: меню на 4 месеца кърмене

Всъщност храненето на майката остава същото, както през третия месец от живота на бебето. Диетата й трябва да включва:

 • ферментирали млечни продукти и малко количество яйца;
 • сурови и термично обработени зеленчуци и меки подправки;
 • зърнени храни, картофи и тестени изделия;
 • птици и риба;
 • сушени плодове, сухи домашни сладкиши, конфитюри и консерви;
 • мед и прясно.

От алкохола е приемливо малко количество добра бира (около 200-250 g).

Ако един от продуктите не се възприема от бебето, по-добре е да го замените с подобен по състав или да изключите този елемент от менюто изобщо.

Принудително прекратяване на gv: допустимо ли е след 4 месеца?

По прищявка на жената определено не е приемливо. На тази възраст бебето определено се нуждае от кърма като най-оптимално балансирания и смилаем продукт. Освен това за него е важен психологическият контакт с майка му, който възниква в процеса на прикрепване към гърдата..

Ако обстоятелствата се развият по такъв начин, че все още трябва да се направи (болест на жената, необходимостта да се отиде по-рано на работа и подобни ситуации), е важно детето да се подложи на процедурата по отбиване с най-малко стрес. По-добре е да ограничите кърменето на 4 месеца постепенно и деликатно, като започнете заместването на естественото мляко с изкуствена смес с няколко грама след хранене веднъж дневно и постепенно увеличаване на дела му в общия дневен обем храна. В този труден момент жената трябва да обърне повече внимание на детето си, така че отбиването да не е свързано с изоставяне и безполезност. С течение на времето бебето ще разбере, че майката все още остава близо и го обича, както преди, което означава, че може лесно и бързо да се адаптира към нов етап и начин на живот.

Какво можете да дадете на 4-месечно бебе от храна: хранителна дажба и менюта за изкуствено и кърмене

През първите месеци от живота на бебето кърмата или адаптираната млечна формула напълно осигуряват на бебето всички необходими витамини и хранителни вещества. С нарастването на детето обаче неговите нужди се увеличават и обичайната диета вече на 4-6 месеца не е достатъчен източник на енергия и минерали. Необходимо е да се разшири диетата и да се въведат допълнителни елементи в нея, които ще увеличат съдържанието на калории.

За много родители е важно да научат бебето да яде храна за възрастни възможно най-скоро, но възможно ли е да започне на четири месеца?

Каква трябва да бъде диетата на 4 месеца?

Всеки режим включва сън и периоди на будност (хранене, ходене, игра). Всяко бебе е различно и има свои собствени характеристики на развитие, които трябва да се имат предвид при планиране на деня. По-долу е дадена таблица на общото ежедневие и диета за 4-месечно бебе:
(повече в статията: правилно развитие и хранене на дете на 4 месеца)

ВремеГрафик и последователност на действията
6.30Първо хранене.
до 8.00 часаПериодът на будност. Хигиенни процедури, гимнастика и игри.
8.00-10.00Сутрешен сън. Той е най-силният и полезен след нощта.
10.30Второ хранене.
до 12.30чБудност, която включва игри, комуникация, масаж.
от 12.30чДневен сън. Препоръчително е да го харчите, докато се разхождате на чист въздух. Благоприятства дихателната система и мозъчната дейност на бебето..
14.30Трето хранене.
до 16.30чБудност.
от 16.30чВечерен сън.
18.00-18.30Четвърто хранене по желание на бебето.
От 18.30чБудност. През този период, освен игри, се препоръчва да се извършва и гимнастика с бебето, насочена към укрепване на мускулите и къпане.
22.30Пето последно хранене преди лягане.

Времевите рамки са приблизителни и могат да варират в двете посоки. Важно е да храните бебето по този график, така че интервалите между храненията да са 3-4 часа.

Ежедневието и храненето са важни компоненти за правилното развитие на детето

Колко трябва да яде едно дете?

В менюто на бебето на 4 месеца основният компонент остава майчиното мляко с хепатит В, адаптирана формула за изкуствено хранене или комбинацията им със смесено хранене. Едно хранене обикновено е 150-170 ml, в резултат на това дневният обем на това колко трябва да яде трохата варира от 900 до 1200 ml.

Диета и нейните компоненти

При GV на 4 месеца не се въвеждат допълващи храни. Според препоръките на СЗО за кърмачета с НВ трябва да се започне на шестмесечна възраст. Препоръчително е да храните бебето и да въвеждате нови храни в диетата на 4 месеца само ако бебето вече е било преведено на изкуствено хранене или е на смесено (за повече подробности вижте статията: първите допълващи храни с изкуствено хранене от А до Я). Съществуват обаче ограничения в ситуацията с изкуствени хора. Разширяването на менюто не си заслужава, ако малкото дете има:

 • има тенденция към алергии;
 • има заболявания на храносмилателната система;
 • е ваксиниран в близкото минало или предстои да бъде ваксиниран в близко бъдеще.

Ранното допълващо хранене на възраст от четири месеца се отнася до деца, които са изложени на риск - с недостатъчно наддаване на тегло, функционални храносмилателни разстройства, желязодефицитна анемия.

Не трябва да въвеждате допълващи храни на здраво бебе, което е кърмено.

Откъде да започнем допълнителни храни? Вариант втори - зеленчуци или зърнени храни. Още от първата те започват да хранят бебета, които са склонни към запек или бързо напълняват. След това се въвеждат зърнени култури. Обогатените с микроелементи бебешки зърнени храни са идеални за хранене на бебета с малко наддаване на тегло или висок риск от анемия.

Зеленчуци

Представени са първите зеленчуци:

 • тиквички;
 • всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле;
 • картофи.

Тези продукти са най-малките алергени. След тях можете да опитате да разнообразите зеленчуковото меню с моркови, тикви или домати..

Съвременните производители на бебешки храни предлагат богат избор от всякакви зеленчукови пюрета. В зависимост от степента на смилане се разграничават три вида пюрета:

 1. Хомогенизиран. Предназначен за деца от 4,5 месеца.
 2. Пюре. Може да се яде от деца на 6-9 месеца.
 3. Грубо смлян. За деца на възраст 9-12 месеца.

Не е необходимо да купувате готово пюре, лесно е да го направите сами от пресни или замразени зеленчуци. Първо, избраните зеленчуци трябва да се сварят, след това картофено пюре с редовно смачкване или в блендер. Растително или разтопено масло може да се добави към готовото пюре не повече от 3-4 грама.

Заедно със зеленчуците и зърнените храни, маслото се въвежда в допълващите храни като нов продукт. Трохите могат да бъдат въведени в растителното масло още на 4,5 месеца, а с маслото не по-рано от 5-6 месеца. Маслото осигурява на детето хранителни вещества, мастноразтворими витамини А, D, Е и необходимото количество енергия.

Принципите за въвеждане на зърнени култури са подобни на тези за въвеждане на всеки нов продукт. Първо, трябва да запознаете бебето с един от видовете зърнени култури - през първия ден, предлагайте 1 ч.л., през втория - 2, на третия 4 и т.н. (удвояване на продукта). След запознаване с няколко вида зърнени храни, на бебето могат да се предложат многозърнести ястия.

Напитки

Веднага след като детето започне да се храни, в диетата му се въвежда вода (ако трохите не са били хранени по-рано). Стандартният дневен прием на вода, препоръчан от педиатрите, не надвишава 100 ml.

Що се отнася до соковете, по-добре е да се отложи въвеждането им до момента, в който трохите вече са опитали зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо. Те съдържат незначителни количества витамини и минерали и поради това не играят най-важната роля за растежа и развитието на бебето..

Ежедневни норми на хранене на 4 месеца

Режимът на хранене на дете на възраст от 4 месеца има свои собствени характеристики и норми. Таблицата по-долу показва типична диета за 4-месечно бебе. Нека да видим какво и колко трябва да яде за 1 хранене:

ХраненеОпции на менютоОбем, мл
първоформула / кърма160-200
второкаша / зеленчуково пюредо 150 *
третоформула / кърма160-200
четвъртиформула / кърма160-200
петиятформула / кърма160-200
шестиформула / кърма160-200

* Схема на постепенно увеличаване на обема на продукта до 150 гр. представени по-долу.

Трябва да храните детето на малки порции, като постепенно ги увеличавате

Въвеждането на допълнителни храни изисква спазване на основните правила, които ще помогнат за осигуряването на запознанството на бебето с нови продукти:

 1. Всеки непознат продукт трябва да се дава сутрин.
 2. Първият път продуктът се дава в обем 1-2 чаени лъжички преди хранене с адаптирано мляко или мляко.
 3. При липса на алергична реакция или други негативни прояви от страна на храносмилателната система, следващия път можете да увеличите обема, постепенно достигайки дневната норма.

По-долу има два примера за въвеждане на нови продукти:

Всичко за едно четиримесечно бебе: особености на хепатит В, режим, сън, височина и тегло

Дете на 4 месеца расте и се развива бързо. Много деца на тази възраст се интересуват от храна и майките с удоволствие въвеждат първите допълващи храни. Но Световната здравна организация не препоръчва да се дава храна на бебето до шест месеца. Ето защо майките трябва внимателно да проучат въпроса за въвеждането на първите допълващи храни, ежедневието на четиримесечно бебе, да се запознаят с различни мнения и да развият собствена позиция.

Особености на кърменето на четири месеца

За четиримесечно бебе кърмата все още е единственият (в случай на пълен хепатит В) източник на хранителни вещества, витамини и минерали.

Храненето на бебе на 4 месеца е много различно от храненето на новородено. На тази възраст детето става по-голямо и по-силно, активно расте и се развива. Следователно той се нуждае от повече мляко, отколкото през първите дни след раждането. Дневният режим на бебето се променя, продължителността на нощната почивка се увеличава и дневният сън става по-кратък.

Кърмещата майка забелязва, че 4 месеца след раждането гърдите й са се променили много. Млечните жлези се адаптират към нуждите на бебето. При кърменото дете количеството изпито мляко се увеличава с възрастта и интервалите между приложенията се удължават. Но, както и преди, бебето може да има периоди, когато виси на гърдите си, става по-мрачно или спи по-лошо..

Какво се случва с гърдата

Състоянието на млечните жлези на кърмеща жена зависи изцяло от подхода към кърменето. Понякога майките казват, че 4 месеца след раждането, тяхното мляко е намаляло и затова е трябвало да въведат първата допълваща храна.

Най-често липсата на мляко е субективно усещане. На възраст от четири месеца майката има зряла лактация. Млякото е точно толкова, колкото е необходимо на бебето, но в същото време горещите вълни, чувството за ситост, болка изчезват. Храненето става удобно, гърдите меки.

Ако майката дава на бебето по-рядко гърда и замества GW с обикновена храна, тогава нуждата на бебето от мляко намалява. Гърдата реагира бързо на това и започва да произвежда по-малко. Следователно, ранното въвеждане на допълващи храни, пълна замяна на едно или повече приложения с обикновена храна понякога води до края на хепатит В.

Нина Зайченко, известна видео блогърка, сертифициран консултант на GV, казва: „Допълнителното хранене не замества кърменето. Мухи отделно, котлети отделно. Тези две състояния са успоредни и трябва да съществуват едновременно. Ако замените кърменето с допълващи храни, тогава кърменето ще бъде все по-малко. Ако целта е да се ограничат GW, това е чудесен вариант. Но ако майката иска да се храни възможно най-дълго, тогава първата допълваща храна не трябва да замества напълно кърменето. Тя трябва да се превърне в допълнение към GV ".

4 месеца след раждането млечните жлези продължават да произвеждат мляко в такъв обем, за да задоволят желанията на бебето. Затова не мислете, че кърменето ще приключи в близко бъдеще. Майката на четиримесечно бебе има зряла лактация. С хранене при поискване бебето регулира производството на мляко. С правилната организация на GV, майката ще храни колкото иска. Ако желаете, можете да намалите GW вече на 4 месеца или да го задържите до 2-3 години.

Диетата на кърмещата майка

Храненето на кърмачка на 4 месеца трябва да остане разнообразно. Много жени спазват строга диета до 4-5 месеца. Правейки това, те се лишават от витамини и минерали, от които тялото се нуждае толкова много по време на кърменето. Трябва да се разбере, че полезните вещества все още присъстват в кърмата. Например, ако калцият не постъпва в тялото на майката с храна, тогава за производството на кърма той ще бъде взет от зъбите, костите, косата. Придържайки се към строга диета, мама силно разваля здравето си.

В края на четвъртия месец бебето се нуждае от повече витамини и хранителни вещества, отколкото новороденото бебе. Следователно на 4-месечна възраст кърмещите майки трябва да имат разнообразна, балансирана и хранителна диета. Можете и трябва да ядете зеленчуци, плодове, протеинови храни, сложни въглехидрати и здравословни мазнини. Важно е продуктите да са с високо качество и да не съдържат нитрати и пестициди.

Колко трябва да яде бебето

Бебе на 4 месеца яде повече от бебе на месец. Детето расте и в същото време се увеличават потребностите му от храна. Когато се храни при поискване, бебето регулира количеството мляко, което пие. В едно приложение той може да смуче 10-50 мл или да изпие 200 мл. Ако трохичката е засмукала малко, скоро тя ще се целуне отново. Когато бебето е изсмукало пълна порция, може да не иска гърда в продължение на 3-4 часа.

За едно хранене дете на четири месеца трябва да яде от 180 до 210 ml.

Ако храните бебето си при поискване, ще бъде трудно да изчислите количеството мляко, което пиете. Претеглянето вече не е показателно. Мама на GW не трябва да се занимава с цифри. Съществуват надеждни показатели, че бебето се храни или не яде достатъчно.

Имам ли нужда от допълнителна храна и вода

До 50% от жените се съмняват дали да дадат бебе на 4-месечна възраст или не. За мнозина въпросът за водата остава отворен. Кога е възрастта, на която бебето се нуждае от допълнително пиене?

Можете да чуете различни мнения за това кога да започнете да кърмите бебето си. Дори педиатрите имат различна гледна точка за времето на въвеждане на първите допълващи храни. Лекарите от съветското училище съветват да се въведе редовно хранене още на 4 месеца. Съвременните педиатри смятат, че това е рано и е необходимо да се изчака до 6 месеца. Бабите и другите доброжелатели настояват да дават допълващи храни почти от месец, защото те са направили точно това и са отгледали повече от едно поколение деца.

Съветниците на HB и съвременните лекари са съгласни, че допълващите храни се въвеждат след 6 месеца и детето трябва да показва признаци на готовност за ново меню. Няма нужда да се дава вода. Въвежда се след шест месеца с първите допълващи храни..

„Допълнително добавяне до 6 месеца се изисква само в случай на патологична загуба на течности“, казва педиатърът Комаровски.

Характеристики на стола

Кърменото бебе трябва да кака поне веднъж седмично. Ако изпражненията са редки и по време на изхождането детето страда и се напряга силно, тогава можем да говорим за запек. Бебе, което се храни само с майчино мляко, има кашави и необработени изпражнения.

Четиримесечно бебе на GW може да се качи няколко пъти на ден, което също е вариант на нормата. Майката трябва да бъде предупредена от много чести актове на дефекация с разхлабени изпражнения, както и неспокойно бебешко поведение, причинено от болка в корема.

Височина и тегло на бебе на 4 месеца

Местният педиатър претегля бебето ежемесечно и измерва ръста. Лекарят следи как детето набира. Обикновено момчетата тежат малко повече на 4 месеца от момичетата. Но много зависи от генетиката, подхода към храненето и други характеристики..

Недоносените бебета може да тежат по-малко от връстниците си. Бебетата със заболявания също печелят по-малко. Когато се храни при поискване, бебето добавя добре и с режим на хранене може да не довърши храненето и дори да преяде.

Средната височина на дете на 4 месеца е от 59 до 68 см. Четиримесечното бебе трябва да тежи от 5500 до 8600 грама. Такива препоръки са дадени от СЗО, но в живота всички деца са различни и са допустими малки отклонения в една или друга посока.

Примерен режим

Ежедневието на детето на 4 месеца зависи изцяло от родителите му. Обикновено към тази възраст бебетата се адаптират към семейния начин на живот. Ако родителите са "бухали" и стават късно, тогава бебето придобива същия навик. Но има изключения от всяко правило.

Ежедневието на бебето на четири месеца включва продължителна нощ на почивка и няколко дрямки. През нощта бебето се прилага върху гърдата поне веднъж. Чести привързаности и лош сън се появяват по време на заболяване, никнене на зъби или чревни колики. Сънят на детето през нощта трае 8-9 часа. През деня бебето спи 2 до 4 пъти общо до 5 часа.

Приблизително ежедневие:

 • 8:00 събуждане и кърмене;
 • 9:00 разходка;
 • 10:00 сън;
 • 11:00 хранене;
 • 12:00 домакински мачове;
 • 13:00 сън;
 • 14:00 хранене;
 • 15:00 разходка и сън на чист въздух;
 • 17:00 ч. Хранене;
 • 18:00 домашна работа, масаж;
 • 20:00 хранене;
 • 21:00 водни процедури;
 • 22:00 хранене и заспиване.

Ако през деня майката сама регулира приблизителното ежедневие, то през нощта обикновено не остава сила за това. Следователно през нощта бебето само определя честотата и продължителността на храненията. Ако детето е здраво, но се събужда често, трябва да обърнете внимание на околните условия - температура на въздуха, влажност, сухота на пелените, материал и вътрешни шевове на пижама или други точки.

Прочетете за петия, шестия и другите месеци в подробния календар за развитие на детето.

Как да направите меню за бебе, хранено на бутилка на 4 месеца: съвети и таблица за една седмица

На 4-месечна възраст бебето става по-активно, времето за събуждане се увеличава, малкото се стреми да научи все повече и повече нови и интересни.

Периодите на сън, от друга страна, намаляват. Благодарение на тези промени диетата на детето се коригира. След това нека поговорим за правилата за хранене: характеристиките на режима, какви ястия имате нужда. Какво може вече да се дава на тази възраст. И също така, приблизително меню за бебето по часове.

Правила за хранене

По-голямото бебе на възраст от 4 месеца все още се нуждае от правилно подбрана диета, препоръчително е да продължите да храните бебето с адаптирана адаптация за кърмачета. Това е най-добрият, балансиран и висококачествен заместител на кърмата, разработен по всички правила, където са взети предвид всички най-малки нюанси, а съставът е максимално подобен на майчиното мляко.

Режим

За 4-месечни бебета, които получават храна под формата на изкуствено хранене, е наложително стриктно спазване на режима, тъй като адаптираната адаптирано мляко се усвоява много по-бавно от тялото на бебето, за разлика от майчиното мляко, така че малкото остава сито много по-дълго.

Също така, започвайки от 4-тия месец, трохите, хранени с бутилка, се препоръчват от много педиатри да започнат допълнително хранене.

Как да се храня?

На възраст от 4 месеца бебето все още не може да седи самостоятелно, така че новите родители трябва да се уверят, че бебето се чувства удобно, докато се храни. Храненето на дете си струва само с лъжица. Освен това той трябва да е в легнало състояние, за да не навреди на крехкия гръбначен стълб. Съвременните детски столчета за бебета са оборудвани с такава функция, ще бъде удобно бебето да яде и майката да го храни.

Младите майки определено трябва да се запасят с допълнителен инвентар, тоест трябва да закупят специални ястия за детето:

 1. лъжица със силиконова лъжичка - бебето й няма да може да увреди устната кухина;
 2. лигавник, за да не цапа дрехите на малкото дете;
 3. плочата на вендузата определено няма да бъде съборена на пода;
 4. чаша, която малко нервност не може да счупи,

Именно от 4-ия месец бебето започва активно да учи света около себе си. Освен това ще бъде чудесна тренировка за самостоятелно хранене..

Новороденото дете все още няма зъби изцяло или частично и бебето не е в състояние да дъвче твърда храна, поради което консистенцията на храната, предназначена за детето, трябва да бъде течна или пюреобразна.

Колко трябва да яде четиримесечно бебе?

На възраст от 4 месеца дневният прием на храна е не повече от 1000 ml. на ден. Броят на храненията е 5-6 пъти. В никакъв случай не трябва да го превишавате, това може да бъде изпълнено с неприятни последици.

Особености на диетата

Диетата на новородено, хранено с бутилка на четири месеца, се увеличава значително, ако се въвеждат допълнително храни.

Какво може да се дава на тази възраст?

Основният и основен продукт, както и преди, остава адаптирана адаптация за кърмачета. Нови продукти се появяват и в менюто на 4-месечно бебе. Няколко вида зърнени храни (зърнени култури без глутен и млечни продукти), зеленчуци, плодови пюрета и сокове.

Какви продукти могат да влизат?

Въпреки че адаптираните храни за бебета, предназначени за хранене на детето, са обогатени с много полезни елементи, те не винаги са достатъчни за растящото тяло. Тук ще помогнат само продукти, пълни с витамини и микроелементи. По препоръка на педиатър, през 5-ия месец от живота е разрешено да се въведе в диетата на бебе, което е хранено от шише:

3 зърнени култури:

 • Елда.
 • Царевица.
 • Ориз.

Няколко зеленчука:

 • Тиквички.
 • Карфиол.
 • Броколи.

Плодове:

 • Ябълково зелено.
 • Круша.
 • Праскова.
 • Банан.

И разбира се сокове и компоти:

 • ябълков сок.
 • Круша.
 • Морков.
 • Компот от сушени плодове.

Меню под формата на таблица за всеки ден от седмицата по часове

Ако всички горепосочени продукти вече са представени на бебето, тогава можете да се придържате към следното меню (времето може да варира с 1-2 часа, в зависимост от индивидуалното ежедневие):

ПонеделникВторник
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Каша от елда без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" -40г.
 • Сок от моркови - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Круша" - 40гр.
 • Ябълков сок-50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес-200мл.Адаптирана смес - 2000мл
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
СрядаЧетвъртък
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Зеленчуково пюре "Броколи" -130гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Оризова каша без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Слива" - 130гр

 • Крушов сок - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Слива" -40г.
 • Ябълков сок - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Оризова каша без млечни продукти - 200гр.Адаптирана смес-200мл.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
ПетъкСъбота
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 млАдаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
 • Оризова каша без млечни продукти - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Карфиол" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
 • Зеленчуково пюре "Броколи" -130гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" - 40гр.
 • Крушов сок-50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
 • Плодово пюре "Круша" - 130гр.
 • Сок от моркови - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес - 2000млОризова каша без млечни продукти - 200гр.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
Неделя
6.00Адаптирана адаптация за кърмачета, 180 мл
9.00
 • Безмлечна царевична каша - 50гр.
 • Бленд адаптиран-150мл.
13.00
 • Зеленчуково пюре "Тиквички" - 130гр.
 • Адаптирана смес - 50-70мл.
17.00
 • Плодово пюре "Ябълка" -40г.
 • Нектаров прасковен - 50мл.
 • Бленд адаптиран-100мл.
21.00Адаптирана смес-200мл.
Нощното хранене е чисто индивидуално, по желание на детето.
обратно към съдържанието ↑

Съвети за родителите

На възраст от 4-5 месеца някои бебета изпитват намаляване на апетита. Ако детето все още е активно и няма проява на някакви заболявания (диария, запек, треска и др.), Това може да предвещава появата на зъби скоро. Това също може да е сигнал за родителите, че е време бебето да разнообрази обичайната си диета. А именно да въведете нови продукти в менюто на трохите.

Определено трябва да наблюдавате поведението и благосъстоянието на малкото дете и да се консултирате с педиатър. Лекарят ще Ви каже кой продукт трябва да започнете на допълнително хранене.

Освен това бавно замествайте зеленчуците или плодовете един с друг. Например, ако бебето вече консумира ябълково пюре и майката е решила да въведе круша, тогава вместо обичайните 7 супени лъжици ябълка, на детето се предлагат 1 круша и 6 ябълки. На следващия ден, ако няма неприятни последици под формата на алергии или нарушения на изпражненията, нормата става 2: 5. И съответно на третия ден 3: 4 и така до пълното заместване на плодовете.

В заключение може да се отбележи, че с помощта на изкуствено хранене бебето ще получи много полезни микро- и макроелементи. Също така витаминните комплекси, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, ще имат отличен ефект върху растящото тяло на детето. Благодарение на състава си, кашата ще се превърне в допълнителен източник на енергия.