Кърменето е период, когато гърдите изискват специални грижи. Именно правилното кърмене по време на кърмене е гаранция за успешна и безболезнена лактация, както и гаранция, че кърмещата майка ще може да избегне болезнени усещания, ожулвания, напукани зърна и мастит при хранене. Полагането на добри грижи за здравето на гърдите ви по време на кърмене ще помогне за предотвратяване на тежки стрии, а гърдите ви ще заздравеят по-бързо след кърмене..

Грижи за гърдите по време на кърмене

Преди всяко хранене гърдите трябва да се измиват с топла преварена вода. Инфузията от лайка е много подходяща за това. Не трябва да миете гърдите си, докато кърмите със сапун: сапунът, подобно на други препарати, през този период ще изсуши кожата много, а също така ще унищожи антибактериалния лубрикант, естествено произведен от ареолните жлези.

Пукнатини по зърната най-често се появяват поради неправилно закрепване на бебето към гърдата. За да избегнете тази неприятност, трябва да следвате само няколко правила. Първо, трябва да се уверите, че по време на хранене бебето улавя не само зърното, но и зоната около него. Бебето има смучещ рефлекс от раждането си, но майка му трябва да го научи как да кърми правилно и това трябва да стане от първите хранения.

На второ място, трябва да опитате, така че бебето да не хапе или дъвче зърната. Ако това се случи, най-добре е да премахнете гърдата и да продължите храненето след известно време. И накрая, третото важно правило е, че детето трябва да се прилага последователно към едната или другата гърда. Това е необходимо за нормалното производство на мляко, както и за предотвратяване на втвърдяване на гърдите, което се случва, когато има твърде много натрупване на мляко в гърдите.

През първите седмици на хранене често не се избягват пукнатини в зърната. В този случай получените пукнатини трябва да се смазват с растителни масла (зехтин, морски зърнастец, шипково масло) няколко пъти на ден. За това можете да използвате мехлеми от арника или невен. Ако болката по време на хранене не може да бъде толерирана, трябва да използвате специални подложки върху зърната, които се продават в аптеките. Но е невъзможно да се храни бебето с такива подложки твърде дълго, в противен случай може да свикне с тях и впоследствие да откаже да кърми.

Кърмещата майка също се нуждае от специален сутиен. Особеността на моделите сутиени за кърмещи жени е, че ви позволяват лесно да отворите гърдата по време на кърмене с помощта на разглобяема чашка или клапан. Освен това специално бельо поддържа много добре гърдите, които значително се увеличават по време на лактация..

Бучки при кърмене

Доста често срещано явление по време на кърмене е бучка в гърдата или така наречената лактостаза, която най-често е резултат от запушване на млечните канали (запушване) или тяхното разширяване поради твърде много производство на мляко.

Лактостазата, като правило, се случва при неправилно организирано кърмене. Ако майката натрупва твърде големи порции мляко, не кърми бебето при поискване и винаги го храни в една и съща позиция, е много вероятно тя да не може да избегне бучки по време на кърмене..

Понякога такива уплътнения изчезват от само себе си в рамките на един до два дни, ако приложите бебето на гърдата възможно най-много, докато се опитвате да изберете правилната стойка. С уплътнение по време на кърмене, причинено от запушване на млечния канал, една жена може лесно да се справи сама. По-добре е да направите това през първите 12 часа след образуването на печата. Това ще помогне за масаж и месене на уплътнението, както и за изливане на студена вода върху гърдите.

В такива случаи майката определено трябва да продължи да храни, тъй като е много важно да се предотврати застоя на мляко в гърдите. В този случай, на първо място, на бебето трябва да се даде гърда с печат, а втората да се изпразни самостоятелно чрез изцеждане. Правилното положение на подаване ще помогне за премахване на уплътнението, което трябва да бъде избрано в зависимост от местоположението на уплътнението.

Също така е важно да се гарантира, че гърдите не са прекалено затегнати, тъй като натискът може да влоши положението много. Бельото трябва да е удобно и да не е стегнато около гърдите. Колкото повече мляко, толкова по-трудно е да се справите с уплътняването по време на кърмене, следователно при лактостазата майката трябва да се ограничи малко в приема на течности, за да намали производството на мляко.

Как да възстановите гърдите след кърмене

За да може гърдата да възвърне предишната си форма възможно най-скоро след кърменето, трябва да се вземат мерки както преди, така и по време на кърменето. Упражнения за укрепване на мускулите на гърдите, контрастни душове, масаж - всичко това ще спомогне за поддържането на здрав гръден кош. Водният масаж с струя топла или хладна вода и масаж с едновременно нанасяне на крем също помагат добре..

Еластичността на гърдите след кърмене намалява главно поради прекомерното разтягане на кожата: първоначално гърдите се увеличават значително по размер, а след завършване на лактацията намаляват. Именно това причинява появата на стрии на гърдите. За да поддържате еластичността на кожата, трябва да се грижите за редовната хидратация на кожата на гърдите, като използвате специални кремове с колаген и еластин.

За да се предотвратят стриите и да се намали еластичността, овлажнителите се използват най-добре в началото на бременността. Също така е важно да знаете, че използването на специални кремове за стрии е ефективно само през първите месеци след появата им. По принцип всички мерки, насочени към възстановяване на гърдите след кърмене, трябва да се предприемат възможно най-рано, започвайки от първите месеци на бременността..

Храненето също играе важна роля по този въпрос. Еластичността на кожата се влияе много благоприятно от консумацията на големи количества плодове и зеленчуци, риба и постно месо. Не бива да повтаряте грешката на много млади майки, които искат да отслабнат възможно най-бързо след раждането и силно се ограничават в храната: рязката загуба на тегло е именно причината за по-голямо разтягане на кожата и появата на по-забележими стрии.

Според експерти, красотата и стегнатостта на гърдите могат да бъдат възстановени през първите девет месеца след края на лактацията. Основното нещо, от което се нуждаете, е да не бъдете мързеливи, да тренирате редовно (ежедневно или няколко пъти седмично), да масажирате и подхранвате кожата с възстановяващи средства, а също така да следите храненето.

Как да се грижим за гърдите на кърмачка?

По време на лактацията специалните грижи за гърдите се превръщат в ежедневна грижа на жената. Успехът на кърменето и здравето на бебето до голяма степен зависят от това колко добре майката спазва правилата за хигиена и грижа за гърдите..

Лариса Шумина
Педиатър, Сиропиталище № 12, Москва

Малко дете, поради непълно оформена имунна система и намалена защитна функция на лигавиците, е много податливо на въздействието на патогенни бактерии. Те навлизат в тялото на трохите главно през устата. Следователно, всяка инфекция, която се появи на зърната по време на кърмене, веднага стига до бебето и може да причини различни заболявания. В тази връзка млечните жлези през периода на кърмене трябва да се поддържат чисти..

В грижите за гърдите трябва да се обърне голямо внимание на три фактора:

 • правилният сутиен за кърмачки,
 • компетентна хигиена на млечните жлези,
 • използване на аксесоари за кърмене.

Грижа за гърдите: избор на бельо за кърмачки

По време на лактацията млечните жлези се пълнят с мляко, увеличават се по размер и стават тежки. За да се предотврати изстискването на кръвоносните съдове и да не се нарушава изтичането на мляко, е необходима подкрепа на гърдите. Ето защо се препоръчва на кърмещите жени да носят специален сутиен за кърмене по време на кърмене..

Какво да търсите при избора на бельо за кърмене?

 1. Сутиенът за кърмачки трябва да бъде изработен от естествени материи. В този случай няма да предизвика алергии, ще абсорбира добре влагата и лесно може да се измие..
 2. Обърнете внимание на усещанията. Сутиенът за кърмене трябва да осигури добра подкрепа. Малкият модел ще изстиска гърдата по време на притока на мляко и ще попречи на циркулацията. А твърде големият сутиен може да причини стрии и „отпуснати“ гърди.
 3. За кърмене се препоръчва да изберете сутиен "без тел", тъй като те могат да стискат гърдата и да причиняват стагнация на млякото при пълнене на гърдата..
 4. Презрамките трябва да са широки, за да поддържат равномерно гърдите.
 5. Препоръчително е да изберете сутиен за кърмачки, изработен от безшевен материал. Ако върху продукта има шевове, те не трябва да преминават през зоната на ареолата и зърната, за да не ги разтриват и да причиняват дразнене. По време на храненето ще трябва да се откажете от дантелените модели: те могат да търкат чувствителната кожа около зърното.
 6. Сутиени за кърмачки с подвижна горна част на чашата са много удобни (не е необходимо да се свалят всеки път по време на хранене).

Колко сутиени ви трябват?

След раждането гърдата на кърмещата майка е уязвима на патогени, така че чистотата на бельото й е от особено значение. Препоръчително е да имате поне два сутиена за кърмене и да ги миете редовно. Първоначално (по време на формирането на лактацията), поради възможно изтичане на мляко, се препоръчва да ги сменяте всеки ден.

Грижа за гърдите: чиста и суха!

Основното хигиенно правило, което всяка кърмачка трябва да знае, е: гърдите винаги трябва да са чисти и сухи..

Съвсем наскоро медицинският персонал на родилните болници настоява, че кърмещата майка трябва да мие гърдите си преди и след всяко хранене на бебето. Това правило обаче е оттеглено. Експертите по кърмене казват, че миете гърдите си 1-2 пъти на ден, докато се къпете. Факт е, че при измиване на гърдите, особено със сапун, от кожата на ареолата и зърното се отстранява защитен слой мазнина, който съдържа специални вещества, които предотвратяват проникването на „вредни“ микроби в кожата на гърдата. Освен това честото измиване на гърдите води до изсушаване на кожата и напукани зърна..

След душ, гърдите ви трябва да бъдат леко потупани с мека тъкан. Не се препоръчва да го търкате с кърпа, за да не дразните зърната при хранене.

След хранене е препоръчително да се смазват зърната с капки "задно" мляко (частта, която се отделя в края на храненето), тъй като има защитни и лечебни свойства, предпазвайки кожата от сухота.

Ако кожата на майката е много чувствителна, тогава за да предотвратите пукнатини, можете да използвате специален крем за зърна при кърмене. Веднага след хранене трябва да се нанесе върху зърното и ареолата на тънък слой. Има кремове, които не е необходимо да се измиват преди следващото хранене, те са напълно безопасни за бебето. Ясно е, че те са много по-удобни за използване..

След хранене и между тях е необходимо да се организират въздушни бани за гърдите, т.е. дръжте го отворен за около 10 минути. След всяко хранене зърното трябва да изсъхне на въздух самостоятелно.

В никакъв случай не трябва да се използват различни дезинфектанти (брилянтно зелено, водка, хлорофилипт, алкохол и др.) За третиране на зърното и ареолите. Те изсушават кожата на зърното и ареолата, което провокира образуването на пукнатини.

Аксесоари за гърди, за да улеснят живота ви:

Подложки за гърди

Ако млякото тече, кърмещите жени се препоръчват да използват специални подложки за гърди. Те абсорбират млякото, отделено между храненията и по този начин помагат на кожата да остане суха и чиста, като я предпазват от раздразнения..

Подложките за гърди са за еднократна употреба и за многократна употреба. Важно е кърмещата подложка да има дишаща повърхност и да е водоустойчива. Освен това тези вложки трябва добре да абсорбират млякото, да са меки, тънки и приятни за докосване на гърдите..

Подложките за многократна употреба са изработени от естествен памук. Те имат по-малка абсорбция от подложките за еднократна употреба и поради това трябва да се сменят по-често. Тези подложки могат да се мият и използват повторно. Можете да ги перете на ръка с бебешки сапун или бебешки прах за пране, или в пералнята, като изберете нежна програма за пране. След измиване не забравяйте да ги изплакнете добре..

Подложките за сутиен за еднократна употреба имат 4 слоя. Външната повърхност е дишаща и водоустойчива. Вътре в облицовката има мека абсорбираща подложка и плътен слой абсорбент. Това поддържа вътрешния слой в контакт с кожата сух, което намалява риска от възпаление на зърната..

Повечето подложки за сутиен за еднократна употреба имат неплъзгаща лента, за да не се плъзгат в сутиена. Важно е редовно да сменяте слушалките (тъй като те се намокрит), тъй като се пълнят с мляко, те се превръщат в добра среда за размножаване на бактерии. Освен това способността им да абсорбират мляко има своята граница, след което те не гарантират сухота. Ако гърдата остане мокра за дълго време, това може да провокира пукнатини и инфекция на гърдата..

Подложки за събиране на мляко

Има и подложки за събиране на изтичащо кърма. Те са удобни за кърмачки с хиперлактация, когато в гърдите има твърде много мляко. Външно това устройство изглежда като пластмасова "чаша", която се вкарва в сутиен. Едната част е от пластмаса, другата е от силикон с отвор за зърното. Самото зърно не докосва повърхността на подложката поради наличието на двойно дъно. За да предотвратите проблеми със зърната поради висока влажност, препоръчително е да махате подложките на всеки 2-3 часа и да организирате въздушна баня за гърдите. След употреба те трябва да се измият и съхраняват в чист, затворен съд..

ВАЖНО! Кърменето не трябва да бъде придружено от чувство на болка или дискомфорт. Когато се появят тези или други признаци на неприятности, жената трябва внимателно да изследва млечните жлези за подуване, зачервяване, пукнатини и дразнене. Ако откриете някакви промени, трябва да се консултирате с лекар, за да елиминирате причината, която пречи на кърменето, възможно най-скоро..

Кърменето: въпроси и отговори

Жена, която кърми, има голям брой въпроси, свързани с дискомфорта по време на хранене, грижата за себе си и гърдата, необходимостта от изцеждане и т.н. Тази статия съдържа отговори на най-често задаваните въпроси.
Болка по време на хранене

„Боли, когато се храни! Кога това ще спре? "

Болката по време на хранене през първите дни от живота на детето може да означава, че майката просто изпитва някакво "смилане", свиквайки с кърменето. Тази болка трябва да бъде много краткотрайна и да изчезне в рамките на няколко секунди след като бебето хване гърдата. Кожата на зърната трябва да свикне с бебето, което суче от гърдата. За някои жени това отнема 2-3 дни, за други 2 седмици. Ако болката при кърмене продължава, след като бебето хване гърдата и се засилва по време на хранене, това е един от признаците за неправилно привързване. Мама трябва да се научи как правилно да кърми бебето и болката ще изчезне. Ако продължите да го понасяте, може да се образуват ожулвания или пукнатини..

Напукани зърна

„Не мога да се храня. Поради образувалите се пукнатини е много болезнено за мен да правя това. Как да бъда? "

На първо място, излекувайте пукнатините, след това се научете как правилно да прикрепите бебето към гърдата. Продължете да кърмите, когато лекувате малки ожулвания и плитки фисури. Смукането на гърдата при правилно прилагане не дразни пукнатините и не пречи на тяхното зарастване.

В случай на дълбоки пукнатини, бебето се храни временно с изцедено мляко, докато гърдата не се излекува. В този случай трябва да изразявате редовно. Ако в края на лечението майката продължи да прикрепва бебето към гърдата неправилно, пукнатините могат да се върнат..
Самообслужване по време на GV

„Как да се грижим правилно за гърдите по време на хранене? Колко често да миете? Трябва ли да смазвам нещо? "

Адекватната грижа за гърдите включва преди всичко избягване на честото миене. Трябва да миете гърдите си по време на хигиеничен душ 1-2 пъти на ден, за предпочитане без да използвате сапун. Той, както всеки гел и пяна за измиване, отмива защитната смазка, произведена от жлезите. Но тази смазка има не само защитни, но и бактерицидни свойства и е естествена защита на кожата на зърната от ожулвания, ожулвания, прекомерно изсушаване и патогенни микроорганизми. Ако трябва да измиете гърдите си с нещо, по-добре е да използвате продукти, които не оставят защитен филм и не влияят на нормалната микрофлора на кожата. Най-подходящи за тези цели са продуктите за интимна хигиена. Особено тези, които нямат силна миризма и не съдържат оцветители.
През деня няма нужда да мажете нищо по зърната. За превантивни цели е възможно да използвате собственото си мляко (или коластра), което има антимикробни свойства.

Преди хранене можете да избършете зърното с няколко капки мляко и след това да изцедите капка, да го разнесете върху зърното и ареолата и да оставите за няколко минути да изсъхне. Тази профилактика е полезна през първите 3-4 седмици от храненето. За жени с много нежна кожа на зърната можете да използвате специален крем за зърна за тази цел..
Как се прилага върху гърдите

„Бебето ми не хваща правилно, но когато се опитам да сменя захвата, то се разстройва и изобщо спира да суче. Трябва ли да го преквалифицирам, ако не ми навреди? "

Наистина, има вид неправилно закрепване, при което кожата на зърното и ареолата не страда. При липса на болка много майки смятат, че в това няма нищо лошо, дори ако бебето суче начина, по който го прави. Те обаче не вземат предвид, че ако детето не вземе гърдата правилно, тогава челюстно-лицевият му апарат работи по съвсем различен начин. Детето не „смуче” гърдите с венците си, а се опитва да дърпа както възрастен, когато смуче през сламка. В същото време, първо, обемът на млякото, което отива към бебето, значително намалява. На второ място, качеството на млякото страда, по-точно онази част от него, която достига до детето. Мазното мляко, което е в далечни порции, практически не достига до малкия ядец с този тип смучене.

Непропорционалността в състава на млякото често води до развитие на временна непоносимост към лактоза, която обикновено се нарича "лактазен дефицит". За това състояние на детето се предписва лечение, въпреки че правилната организация на храненето и балансираният състав на млякото се справят с тези явления в рамките на няколко седмици.
Време за хранене

„Детето ми, след като е изписано от болницата, се нуждае от гърда за 3,5 часа, денем и нощем. Това хранене при поискване ли е? "

Разбира се, че не! Преди да говорите за хранене при поискване, трябва да знаете биологичната степен на тези изисквания. А биологичната норма е, че детето изисква потвърждение за присъствието на майката 1 път за час и половина. Ако изискванията на бебето се вписват в тези норми, майката може спокойно да ги спазва, без да гледа часовника. Ако не, тогава механизмите за формиране на потребности са били нарушени, свалени. Майка може лесно да ги възстанови, като „напомня“ за себе си със същата честота, с която едно дете би го направило само, ако имаше такава възможност от самото начало. Това се нарича Хранене на майчиното търсене. За да направите това, е необходимо да предложите на бебето гърдата при първото движение при търсене по време на сън. Той може да започне да стърчи езика си, да смуче гъба, да дърпа пръст или юмрук в устата си, просто да попляска малко - всичко това са признаци, че може да се целуне. Ако майката не наблюдава подобни движения, тогава тя просто не ги вижда и ще трябва да погледне часовника си и да си напомня за себе си веднъж на час и половина през деня и на всеки 2-3 часа през нощта. Като правило, след известно време самото дете започва да иска гърди във физиологичен ритъм..
Как да изцеждам мляко

„Кой е най-добрият начин да изразите гърдите си - с ръце или с помпа за кърма?“

Зависи защо да помпате. При нормална лактация няма нужда от изцеждане на мляко. Ако майката ще отиде на работа или е принудена да реши някакъв проблем, например се бори с мастит, това също зависи от гърдите и от способностите на майката. Има гърди, които се изразяват по-добре с помпа за кърма. Напротив, има такъв, който е по-лесен за изразяване с ръце..
Не е необходимо да купувате помпа за кърма за изцеждане веднъж. Ако майката трябва да изцежда редовно, за да остави бебето мляко по време на отсъствието си, тогава е по-удобно да използвате електрическа помпа за кърма..
Дали да изцеждам мляко

„Казват, че ако не изцеждате след всяко хранене, млякото ви определено ще изчезне и не мога да изцедя нищо. Това означава ли, че имам малко мляко? "

Разбира се, че не! Дамските гърди не са предназначени да "дават" допълнително мляко. Напротив, млякото трябва да се произвежда точно толкова, колкото е необходимо на бебето. И за това гърдата трябва да „разбере“ колко му е необходима. Това се оценява от нашата хормонална система по броя на полаганията на бебето върху гърдите и обема на изсмуканото мляко на ден. Ако майката допълнително ще изцежда мляко, тогава информацията, постъпваща в хормоналната й система, ще бъде погрешна..

Хормонална корекция, адаптацията на тялото на майката към храненето на това конкретно дете с такъв апетит се случва през първите 3 месеца. При някои жени този процес протича по-бързо, но не по-малко от 3 седмици. След това млякото трябва да се произвежда точно толкова, колкото е необходимо, а не повече. Освен това гърдата се научава да произвежда мляко точно когато е необходимо, т.е. докато бебето суче. Щом той спре, производството спира, така че мама просто няма какво да изрази.!
Няма достатъчно мляко

„По време на едно хранене давам на бебето си и двете гърди. На сутринта той има достатъчно мляко и бързо се успокоява. След обяд има по-малко мляко в гърдите и бебето ми е нервно, плаче. Не искам да се храня. Как да увеличите количеството мляко? "

Първо, трябва наистина да се уверите, че бебето няма недостиг на мляко. По някаква причина младите родители свързват всяко безпокойство на детето с глада. Да, трохите имат хиляда други причини да се притесняват!

И така, следобед тревожността на детето често се свързва с ежедневния му ритъм на дейност. Всички бебета, независимо от вида на храненето, са по-неспокойни следобед, отколкото през първото.

Освен това поведението на бебето може да е свързано именно с факта, че хранете бебето от двете гърди. Може би бебето е свикнало да смуче гърдата само когато се излива от нея и я хвърля веднага щом потокът отслабне. Въпреки това, мастната част на млякото никога не се излива от гърдите; тя трябва да се дои капка по капка. Това умение се формира от продължително сучене на една и съща гърда. Когато премествате бебето от едната гърда на другата, вие пречите на развитието на това умение. Детето просто не знае, че „полупразна“ гърда може да се смуче толкова дълго, колкото „пълна“. Той е естествено нервен и тревожен..

Опитайте се да спрете да храните бебето си от двете гърди и предлагайте една и съща гърда за 2 часа. Ако това беше проблемът, детето ще възстанови до 3-4 дни!

Кърмене без болка: петте най-добри кремове и мехлеми за напукани зърна

Боли ли кърменето? Да, за съжаление се случва и не, това не е норма. Най-често болките при кърмене изпитват младите майки, докато се научат да прикачват бебето към гърдата. Кожата на зърната все още е много нежна, смучещият рефлекс при новороденото е мощен - в резултат много майки изпитват силен дискомфорт. За щастие това може да се избегне..

Днес има много средства за бързо заздравяване на кожата на зърната, които са наистина полезни. Нека поговорим за най-добрите от тях.

Ланолин от Лансинох

Безспорният лидер по брой „харесвания“ от майки в Америка, Англия, Австралия и сега Русия. Този крем е 100% бистър: пречистен естествен ланолин, без примеси, без консерванти или химикали. Не съдържа вода, алкохол, вкус и мирис.

Много кремове съдържат ланолин, но Lansinoh е монопродукт, който се състои от „силно рафиниран“ ланолин, получен по специална технология. Ланолинът е естествена съставка, известна със своите овлажняващи и лечебни свойства. За този уникален имот кремът Lansinoh получи одобрение от Британската алергична организация. Нито един продукт от ланолин не е спечелил този етикет отново.

Поради естествения състав и липсата на вкус в крема, не е необходимо да го изплаквате преди хранене. Силно пречистеният ланолин е безопасен както за мама, така и за бебето.

Ланолинът омекотява напуканата кожа на зърната и създава защитна бариера, за да запази собствената си влага. По този начин се случва не само заздравяването на съществуващи пукнатини, но и ефективно предотвратяване появата на нови. Методите за използване на крема не се ограничават до кърмене, ланолинът ще бъде полезен за решаване на местни проблеми по кожата и е незаменим във всеки домашен аптечен кабинет, особено през зимата, когато кожата се бели и напукана..

Medela purelan

Друго чудесно средство на основата на ланолин, което се използва, когато кърменето е болезнено, кожата на зърната е раздразнена, появяват се пукнатини или възпаления. Това е знак, че липидният слой на кожата е повреден и трябва спешно да се поправи..

Purelan може да се използва за профилактика през първите седмици на кърменето и дори преди раждането, ако зърната станат особено чувствителни по време на бременност. Според производителя това не е целият обхват на мехлема: той е подходящ за заздравяване на всяка напукана и раздразнена кожа: например, през студения сезон, Purelan може успешно да лекува напукани устни.

В мехлема няма вредни добавки, аромати, оцветители, парабени и също така не е необходимо да се измива преди хранене. Кремът е хипоалергичен.

"Bepanten"

Това е любимото на руските майки. В някои предродилни клиники именно „Bepanten“ се появява в списъка с неща, с които да се напълни „торбата в болницата“. Факт е, че той е обявен за спасение на кърмещата майка и като лек за обрив на пелена за дете. Освен това се предлага в почти всяка аптека.

Съставът на "Bepanten" е по-сложен от този на неговите предшественици, но също така е безопасен и ефективен за майката и детето - голям брой проучвания и рецензии могат да потвърдят това.

Моля, обърнете внимание: говорим за продукта Bepanten маз, чиято опаковка показва, че е подходящ за лечение на кожата на майчините гърди и пелена от бебешки пелени. Не го бъркайте с едноименния крем..

Мехлемът съдържа декспантенол, който е необходим за регенерацията на кожата. Провитамин В5 поддържа оптимално ниво на овлажняване на кожата, подпомага нейната естествена регенерация и успокоява дразненето. Ланолинът образува защитна бариера, така че всяка течност, било то мляко в случай на майчината гърда или урина и изпражнения в случай на бебешка кожа, да не причинява дразнене. В същото време кожата продължава да диша, тоест "парниковият ефект" не се създава.

Мехлемът не съдържа багрила, парабени или други потенциално вредни примеси, които не трябва да влизат в контакт с бебета.

Ланолин Мами грижи

Производителят на този ланолинов крем препоръчва да го използвате преди раждането, за да подготвите гърдите си за предизвикателствата, които предстоят..

Кремът съдържа ланолин, който омекотява и овлажнява кожата. Той облекчава болката и лекува пукнатини.

В допълнение, кремът може да се използва като защита от вятър и студ за открити участъци от кожата на бебето по време на разходки, както и като крем за обрив от памперс под пелена..

Препоръчва се кремът да се затопли добре в ръцете, преди да се нанесе върху увредена кожа, тъй като е много плътен в консистенция. Не е необходимо да измивате крема от гърдите преди хранене на бебето.

Maternea крем за зърна

От всички представени, този крем е най-сложният по състав, но и много ефективен. Съдържа цяла комбинация от активни съставки, които намаляват болезнеността на увредената и възпалена кожа, както и допринасят за нейното възстановяване. Също така се препоръчва да се използва от последните месеци на бременността, за да се подготвят зърната за хранене..

Maternea съдържа рафиниран ланолин, който образува липиден слой върху кожата, повишава нейната еластичност и възстановява естествените й защитни функции. Какаовото масло съдържа мастни киселини, които само подпомагат ланолина при възстановяването и защитата на кожата. Кокосовото масло има антибактериални и противогъбични свойства и прави кожата мека и нежна.

Маслото от шеа съдържа мастни киселини и витамини А, Е и F, то регенерира, овлажнява и предпазва увредената кожа от външни влияния. D-пантенолът и бизабололът успокояват и лекуват. За по-удобно приложение се препоръчва сместа да се затопли между пръстите.

Ефективността на използването на мехлеми за лактостаза, лекарства

Лактостазата е състояние, което може да изненада дори опитна жена, която кърми второ или трето бебе. Най-лошото, което може да се направи с настъпването на стагнация, е да се откаже прикрепването на трохите към гърдите, считайки това за опасно за здравето му. За да премахнат проблема за 2-3 дни, лекарите предписват мехлем за лактостаза, физиотерапевтични процедури, лекарства, компреси и други методи за лечение на майката. Днес ще говорим за мехлеми - ефективен ли е този метод на терапия, кои лекарства са най-добре използвани и кои да се въздържат от покупка. Самостоятелното приложение на външни лекарства е не по-малко опасно от приемането на хапчета, така че не трябва да се занимавате с дългосрочно лечение у дома.

Малко за проблема с лактостазата

Развитието на лактостаза при жените по време на кърмене се дължи на прекратяването на естествения отток на мляко през каналите на жлезата. Лекарите считат това състояние за физиологично и не го класифицират като патология. Но при липса на подходящо лечение, лактостазата провокира мастит - активен възпалителен процес в жлезата.

Веднага след като жената започне да чувства дърпаща болка в гърдите, тя забелязва появата на уплътнения, е необходимо да се консултирате със специалист. След 3-4 дни от това състояние имунната система започва да реагира на натрупването на мляко в каналите и го възприема като чуждо тяло. Температурата се повишава, инфекциозният процес започва.

Причини и признаци на стагнация на млякото

Блокираните млечни канали се появяват по редица причини:

 • хранене без промяна на позициите, когато бебето попива само един лоб на жлезата, а в останалата част млякото застоява и не може да изтече напълно;
 • стягащ сутиен с твърда подложка;
 • неактивно смучене на малка гърда поради пристрастяване към бутилки и залъгалки;
 • травма на гръдния кош, в резултат на което жлезата набъбва, млечните канали се компресират, причинявайки лактостаза;
 • прекомерна лактация или изцеждане излишно - ако има повече мляко от необходимото, бебето няма време да го изсмуче, което води до застой.

Опасността от лактостаза се увеличава, ако майката поставя бебето на гърдата по-рядко от веднъж на 2-3 часа. С образуването на запушване на млечните канали през първите дни се появяват редица признаци. Първо, в жлезата има уплътнение, наподобяващо топка. Гърдите се чувстват горещи на допир, подути и зачервени. Освен това симптомите на лактостаза при кърмещите майки се засилват - болките в дърпането постоянно притесняват, леко отшумяват след хранене и телесната температура се повишава.

Обикновено температурата по време на лактостаза не достига нива над 37,5 ° C, но ако термометърът показва високи стойности за 3-4 дни, лекарите могат да подозират развитието на мастит. Ето защо е важно да обърнете внимание на симптомите на застой своевременно и да започнете лечението..

Ефективни ли са мехлемите срещу лактостаза?

Използвайки кремове, мехлеми и гелове при лечението на лактостаза, трябва да разберете, че е трудно да се отървете от проблема с едно приложение на външни агенти. Самото заболяване не се счита за опасно, но изисква интегриран подход към терапията. Ето защо експертите съветват да се използва гел или мехлем в комбинация със следните мерки за борба с лактостазата:

 • често прилагане на трохите върху гърдите, така че да разтваря уплътненията в жлезата (поне веднъж на всеки 2 часа);
 • хранене в различни позиции, допринасящо за качественото изпразване на всички лобове на гърдата (уплътнението се абсорбира от страната, към която гледа брадичката на бебето, когато се прилага);
 • прилагане на топлина към мястото на подуване и изцеждане на малко количество мляко преди хранене на бебето;
 • спи в различни пози, за да предотврати застояли процеси в жлезата;
 • отказ от носене на стегнато, тясно бельо;
 • прилагане на физиотерапевтични методи.

Как да намажете гърдата с лактостаза зависи от пренебрегването на процеса и съпътстващите симптоми. Най-добрите външни лекарства ще бъдат описани по-нататък и лекарят трябва да избере правилния, въз основа на медицинската история на пациента, алергичното предразположение и други фактори.

Внимание! Лечението на лактостазата включва правилното прилагане на мехлеми върху млечните жлези. Те не трябва да се втриват с резки движения или да се прилагат непосредствено преди хранене. Бебето може да откаже да кърми поради неприятния вкус на лекарството, така че жлезите се обработват внимателно преди прилагането.

Арника маз за застой

Използването на Арника маз за лактостаза е много ефективен начин за отстраняване на проблема. Лекарството има хомеопатичен произход и поради това се счита за безопасно за кърмещи жени и новородени. Съставът на мехлема включва екстракти от растения като лайка, планинска арника, градински чай, живовляк и др. Всички тези билки имат деконгестантни, противовъзпалителни, болкоуспокояващи и абсорбиращи свойства, поради което мехлемът действа бързо и ефективно срещу лактостазата..

Нанесете продукта върху гърдите с нежни масажни движения, без внезапен натиск, веднага след прилагане на трохите върху жлезата. Преди следващото хранене не е необходимо да се взимате душ или да измивате гърдите си със сапун, достатъчно е да използвате влажна кърпа, за да отстраните останалия мехлем. След използване на Arnica, жените забелязват намаляване на болката, премахване на подпухналостта и подобряване на оттока на мляко.

Traumeel маз

Сред мехлемите от лактостаза Traumeel C заема едно от първите места, тъй като има и естествен произход. Съставът на продукта включва билкови екстракти, които имат обезболяващо и възстановяващо действие върху млечните жлези. Благодарение на арника, маргаритка, хамамелис и бял равнец (и това не са всички лечебни билки, включени в мехлема), се подобрява оттока на мляко, намалява подуването, решават се подутини и бучки в гърдите.

Основното нещо, което лекарите препоръчват, когато използвате маз Traumeel за лактостаза, е да не го прилагате върху областта на зърната, особено ако нежната кожа е покрита с пукнатини. В резултат на това болката ще се влоши и на мястото на напуканата кожа ще се развие сърбеж, зачервяване и явлението подпухналост ще се увеличи.

Препоръка! При липса на индивидуална непоносимост към компонентите на Traumeel C маз от лактостаза, нанесете го в посока от ръба на жлезата, движейки се към зърното. Трябва да използвате продукта след хранене, а преди следващото лечение на жлезата с кърпа или салфетка.

Прогестогел

Препоръчва се използването на Progestogel маз за лактостаза след консултация със специалист, тъй като лекарството съдържа хормоналния компонент прогестерон. Обикновено лекарите не съветват използването на хормонални лекарства, включително под формата на мехлеми, при кърмене. Няма точни данни дали активните вещества проникват в кръвта и кърмата..

Ефектът на Progestogel маз с лактостаза се свежда до намаляване на обема на млякото, произведено от жлезата, в резултат на което уплътнението се разтваря, възпалението преминава заедно с болката. Необходимостта от употребата на лекарството се оценява от лекаря въз основа на степента на пренебрегване на лактостазата. Може би, по време на терапията на активен възпалителен процес, лекарят ще посъветва да преустанови кърменето за 3-4, тогава употребата на Progestogel маз ще бъде безопасна и ефективна.

Малавит

Разтворът Malavit се използва за лактостаза под формата на компреси, които трябва да се прилагат върху засегнатата жлеза 2-3 пъти на ден, докато симптомите на заболяването отшумят. Натуралното лекарство съдържа глицерин, лечебни масла, растителни екстракти с аналгетични и абсорбиращи свойства - мента, дъбова кора, бял равнец, градински чай, лайка и др. Разтворът облекчава зачервяването на кожата, ви позволява да премахнете запушването на каналите на жлезата, да възстановите пълния изтичане на мляко.

Начинът на използване на Malavit за лактостаза е да нанесете готовия разтвор върху парче бинт или парче марля, сгънато на 3-4 слоя, след това да го приложите върху възпалените гърди и да задържите компреса 25-30 минути. Ако кърмещата майка има алергична реакция към един от активните компоненти на лекарството, тя не може да се използва.

Мехлем на Вишневски

Използването на маз на Вишневски при лечението на лактостаза не винаги е одобрено от лекарите, тъй като лекарството има дразнещ ефект върху кожата. Освен това много кърмещи майки при лечението на лактостаза отбелязват увеличаване на болката и появата на по-големи уплътнения, отколкото са били преди. Това действие се дължи на затоплящия ефект на алкохола, който е част от мехлема.

Съвет! Ако процесът на лактостаза започне, в екстремни случаи може да се използва мехлем на Вишневски, но само в комбинация с други компоненти. Но компреси могат да се правят въз основа на лекарството, като се прилагат 1-2 пъти на ден, след предварителна консултация с лекар.

Хепаринов мехлем

Това лекарство е предназначено за профилактика на тромбоза на тъканите, но експертите смятат, че използването на хепаринов маз е ефективно при лечението на лактостаза. Ефектът на лекарството се дължи на неговия състав - хепаринът помага да се намали нивото на възпаление в тъканите, а бензил никотинатът премахва спазмите. Разширяването на повърхностните капиляри позволява абсорбирането на хепарин, което засилва аналгетичния и резорбционен ефект.

Много лекари препоръчват да се прекъсне кърменето, докато се използва хепаринов маз за лактостаза, тъй като те вярват, че това може да навреди на здравето на бебето. Ако кърмещата майка прилага продукта след хранене, измива гърдите преди да се закачи за бебето и състоянието на жлезите се стабилизира, тогава ефектът от мехлема е положителен.

Троксевазин

Като част от сложната терапия, жените често използват мехлем Троксевазин за лактостаза. Лекарството облекчава болката, позволява ви да разтваряте уплътненията в жлезата, да коригирате изтичането на мляко, да облекчите подуването на тъканите и да премахнете зачервяването на кожата. Гелът има такъв ефект благодарение на активния компонент троксерутин. В случай на лактостаза, лекарите предписват Троксевазин за премахване на локален оток поради бързото усвояване и ефекта на мехлема.

Продуктът се прилага 2 пъти на ден върху гърдите с нежни движения, можете да приготвите компреси на базата на мехлем и да ги приложите върху засегнатата жлеза върху сгъната марля. Успехът на терапията зависи от редовната употреба на Троксевазин и комбинацията от мехлем с други методи за лечение на лактостаза.

Окситоцин

Назначаването на окситоцин при лечението на лактостаза може да увеличи ефекта от лечението с мехлеми, компреси и други методи. Ако производството на хормона окситоцин в организма е недостатъчно, млякото е трудно да се движи по стеснените канали на жлезата, което води до спазъм и стагнация. Установяването на лактогенеза помага за отпускане на напрегнатата гърда и нейните мускулни влакна, поради което каналите се разширяват, запушването се елиминира, болката и подуването изчезват.

Окситоцинът трябва да се използва стриктно по препоръка на лекар, тъй като превишаването на дозата провокира усложнения - спад на налягането, често сърцебиене, тетания на матката. Тези последици са опасни за жени, претърпели цезарово сечение, труден труд с кръвозагуба и страдащи от проблеми със сърдечно-съдовата система..

Levomekol

Мехлемът Levomekol съдържа антибактериалния компонент тетрациклин, поради което лекарите не винаги съветват да се използва при лечение на лактостаза. Ако жената продължи да кърми и прилага това лекарство върху гърдите, това може да има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на бебето..

Важно! Ако е необходимо да се предпише мехлем Levomekol, експертите препоръчват временно прекъсване на кърменето и изцеждане на мляко след масажиране на жлезите. След отстраняване на проблема и установяване на изтичането на мляко, можете да започнете да се храните отново и да следвате правилата за профилактика на лактостазата.

Трябва да разберете, че мехлемите за лактостаза са ефективно средство за справяне с проблема. Но за успешно лечение е необходимо да се използват няколко метода на терапия наведнъж. Ако по време на прилагането на мехлема или крема жената има зачервяване на кожата, сърбеж, изтръпване или усещане за парене, трябва да изхвърлите лекарството и да посетите лекар. Правилното прилагане на външни агенти, комплексната терапия и спазването на превантивните мерки са най-добрите начини за борба с лактостазата.

Как да поддържаме формата на гърдите с НВ?

Как да запазим предишната форма и форма на фигурата след раждането на дете? Този въпрос тревожи всяка жена. Много жени смятат, че формата на гърдите им ще се промени по-лошо след бременността и за да спрат лактацията, превръзват гърдите си - което само ще навреди на формата на гърдите и здравето им. Съветниците, които учат и подкрепят кърменето, съветват, че за да не се променя формата на гърдата, е необходимо внимателно да се грижите за нея и кърменето трябва да се прави предварително..

Защо се появяват промени?
Често жените вярват, че ако не кърмят бебето си, то изобщо няма да се промени. Но това не е така. Гърдата е жлеза, тя няма мускулни влакна и формата й зависи от първоначалното състояние, което се променя с възрастта. Ако гърдата първоначално е голяма и мека, тогава във всеки случай ще настъпят промени след бременността, а когато гърдата е малка, е по-вероятно да остане в първоначалното си състояние за по-дълъг период. Струва си да се помни за анатомичните особености на тялото и да се поддържа красотата на бюста, да се води правилен начин на живот. Ако тялото е в грешна позиция, вие се мърдате, не се занимавайте активно със себе си и не следвайте начина си на живот, тогава гръдните мускули, които помагат за поддържане на гръдния кош, отслабват, кожата се разтяга, което кара гърдите да се спускат надолу. Ето защо е необходимо да практикувате стойка и да държите гърба изправен..

Носенето на специален сутиен не гарантира, че формата на гърдите ви няма да се промени. Много жени не го носят по време на кърмене. Този сутиен се изисква само за жени с големи гърди и кърмещи майки през първите месеци на кърмене, така че млякото да не изтече. Ако искате да носите този аксесоар, тогава трябва да го изберете много внимателно. Ако сутиенът е избран неправилно, той е стегнат или плътно затегнат, тогава формата на гърдата може значително да се развали и да получи лактостаза.

Как да подготвим гърдите по време на бременност
Бъдещите майки често мислят за формата на зърната и техните размери; за някои от тях те не изпъкват напред или дори се привличат. Това е разочароващо за жените и мнозина се страхуват, че няма да е възможно да кърмят. Трябва да знаете, че бебето кърми, а не зърното. Следователно размерът на зърното и неговата форма не играят голяма роля при храненето на бебето. Ако е прикрепена веднага към гърдата, тогава няма проблеми, необходимо е само малко време, за да се адаптира бебето. Голяма грешка, която правят бременните жени, е триенето на зърната с твърди кърпи или груб плат. Това не е необходимо поради факта, че зърната са подложени на груба стимулация, матката може да започне интензивно да се свива, което може да доведе до преждевременно раждане. В допълнение, деликатната кожа може да бъде тривиално наранена. Напуканите и възпалителни заболявания на зърната са също толкова сериозни усложнения. Ако зърната са грубо стимулирани, рискът от гъбична инфекция се увеличава, тъй като защитната смазка се изтрива от повърхността на кожата.

Ами стриите?
Стриите или стриите са много разочароващи за всяка жена. Те могат да се появят дори по време на бременност. Ако жената има тъмна кожа, стриите са по-забележими. Можете да се отървете от всички забележими последици от бременността, включително стрии, дори няколко месеца след раждането на дете, казват козметолозите. Това изисква известна превантивна манипулация. Докато вземате душ, можете да редувате студена и гореща вода и да насочвате водния поток към стриите. Скрабовете, душ геловете, козметиката с добавка на водорасли имат отличен ефект. Можете да използвате не твърди масажни четки, да използвате овлажнители или специални кремове против стрии. Има кремове, които маскират видими стрии, а има кремове, които се борят с тях, трябва да обърнете внимание на това, когато избирате лекарство. Има салони за красота, където стриите и по-сериозните белези се отстраняват със специално оборудване..

Полезни съвети
Необходимо е да се придържате към определени правила, за да избегнете неприятни последици и да защитите гърдите. Необходимо е всеки ден да се изследва млечната жлеза, за да се избегнат различни възпаления, да се свали бельо и да се организират въздушни бани за кожата и зърната в продължение на няколко часа на ден. Когато кърмите, трябва внимателно да прилагате различни лосиони и кремове. Необходимо е да използвате помпа за кърма по-рядко, не можете да я замените със сучещо бебе. След хранене трябва да смажете гърдите с последните капки мляко, оставете ги да изсъхнат, преди да облечете бельо.

След кърмене: завършване на лактацията
В някои случаи, след спиране на кърменето, отделянето може да продължи дълго време. В много случаи тези секрети изчезват сами след 3 - 4 месеца, но се случва това да отнеме до една година. Обърнете внимание на цвета на изхвърлянето. Естественото отделяне е млечно или бяло и ако отделянето е кафяво или със зелен оттенък, това показва развитието на мастопатия. Ето защо е необходимо да се консултирате с лекар.
За да поддържате допълнително формата на гърдата след завършване на лактацията, трябва да спортувате не само след бременност и кърмене, но и преди тях. Комплексът от упражнения може да бъде различен, като преобладават тези, които помагат да се поддържа формата на гърдите. Лицевите опори са най-простото упражнение. Трябва да правите лицеви опори на колене, почивайки на ниска повърхност, ръбът на леглото или дивана ще свърши работа. Когато се бутате нагоре, трябва да се наведете в долната част на гърба и да държите тялото изправено. На ден трябва да се правят 8 - 10 подхода. Можете да използвате топка за упражнения, да я държите на нивото на гърдите, да я хвърлите на стена и да я хванете. В същото време ръцете са разположени на нивото на гърдите. Можете да използвате тежести с малко тегло, ръце, разтворени в различни посоки, легнали по гръб, ръцете трябва да са изправени, не можете да ги огъвате.

Има много упражнения, можете да изберете подходящ индивидуален комплект. Необходимо е да изберете упражнения с фитнес инструктор.

Кърмене при напукани зърна: профилактика и лечение на пукнатини

При 10-15% от кърмещите майки, от първите дни на прихващане на бебето към гърдата, се откриват механични увреждания на зърната. Натъртванията и пукнатините по зърната по време на кърмене са често срещани и могат да бъдат сериозен проблем за кърменето..

Как да храним бебе с напукани зърна

Какво влияе върху образуването на пукнатини? Причините могат да бъдат различни:

 • формата на зърната (сплескани недоразвити зърна);
 • нежност на кожата по зърната;
 • млечница в устата на новородено;
 • слаба възбудимост на зърното по време на хранене;
 • липса на подходяща хигиенна грижа за зърната. Нарушаване на водния и мастния баланс на кожата, което се улеснява от неадекватна грижа за кожата на зърната, често измиване на гърдите, използване на продукти за гърди, които силно изсушават кожата;
 • неспособността на майката да прикрепи правилно бебето към гърдата;
 • мама вдига гърдата, докато бебето суче;
 • неправилно изпомпване;
 • липса на витамини в женското тяло (хиповитаминоза).

Пукнатините са:

 • единични или многократни;
 • повърхностни или дълбоки;
 • на едно зърно или и двете наведнъж.

Дори първородните жени могат лесно да разпознаят напуканите зърна по типичния им вид. Външно пукнатината изглежда като разрез, който започва от центъра на зърното и отива в периферията му.

Те могат да бъдат множество или единични, само на 1 гърда или и двете, повърхностни или дълбоки. Ихор и дори кръв могат да се откроят от пукнатината..

Всяко докосване до такова зърно причинява болка, а опитите на детето да суче гърдата са много болезнени. Характеризира се с изразена болезненост на увредената кожа, влошаваща се при хранене и често принуждаваща майките да спрат да се хранят. Ако се присъедини инфекция, както бактериална, така и гъбична, мастит или възпаление на зърната с гнойно отделяне, може да се развие образуване на ерозии, язви, зачервяване на кожата в областта на възпалението.

Ако инфекцията попадне в пукнатините, тогава се развиват подуване, зачервяване и ерозия или улцерация. Напукването е придружено от болка, която се увеличава с всмукване. Това принуждава жената да откаже да се храни и с течение на времето може да доведе до спиране на лактацията. Заразената в пукнатини инфекция често води до мастит..

Спрете храненето при напукване?

 • Ако пукнатините са малки, тогава кърменето трябва да продължи. Можете да опитате да използвате специална силиконова или латексова подложка за зърна (Avent, Medela Contact, Lindo, Chicco, Nuk, Conpol, Pigeon, Tommee Tippee и др.). Той разделя устните и зърното на бебето, което намалява чувствителността и нараняванията на гърдите. Важно е да изберете правилния размер за дължината на зърното. Но ако пукнатините са силни, кървят, дори облицовките може да не помогнат;
 • Кърменето може временно да бъде спряно при лечение на дълбоки пукнатини. Гърдата се изпразва чрез нежно, нежно изцеждане и бебето се храни с лъжица или се пипетира с изцедено мляко. Когато пукнатините заздравеят, кърменето се възобновява.
Специални капаци за зърната

Лечение на пукнатини

Преди да започнете лечение на пукнатини по зърната, е необходимо да разберете причината за тяхното възникване. Докато условията за травма на гърдата продължават, техниките за лечение ще бъдат неефективни..

 • Коригирайте улавянето. Уверете се, че бебето ви стиска правилно. Дори при наранявания на зърната, храненето с правилния захват не причинява болка.
 • Отървете се от инфекцията. Лекарят може да предпише лечението. Има лекарства, които са съвместими с кърменето, включително противогъбични средства и антибиотици.
 • Осигурете адекватна хигиена. Не измивайте кожата си с вода преди всяко хранене. Когато тече мляко, сменяйте подложките си възможно най-често, за да избегнете създаването на топла и влажна среда, в която патогените се размножават. Диагностицираната млечница ще изисква да измивате гърдите си с чиста вода след всяко хранене и да ги поддържате сухи. Не е разрешено смазването на засегнатите области с йод, брилянтно зелено, лечение с алкохол.
 • Промяна на навиците, изпомпване на техника. Отнасяйте се по-внимателно към гърдите си, ако нараняването е причинено от вашите действия..
 • Отървете се от заместителите на гърдите. Не хранете с бутилка, тъй като това инхибира лактацията, не предлагайте на бебето си залъгалка.
Правилно захващане на зърното

Плитки пукнатини

Те се развиват в първите дни на кърменето или в нарушение на техниката на прикрепване. Проявява се с изразен дискомфорт в началото на сученето, който бързо изчезва по време на хранене. Видим на повърхността на зърното: проявява се със зачервени участъци или изгаряне.

Плитките пукнатини могат да прогресират и не трябва да се пренебрегват. Препоръчва се комбиниран подход на лечение.

 • Вашето мляко. След кърмене нанесете малко кърма върху пукнатините и оставете да изсъхне. Това е перфектна профилактика срещу възпаление на кожата..
 • Крем за напукани зърна с ланолин. Когато кърмите, можете да използвате както чист ланолин (Medela, Lansino), така и продукти на негова основа. Ланолинът е естествено вещество, така че не е нужно да го изплаквате преди хранене. Той създава невидим филм на повърхността на кожата, намалява болката и насърчава заздравяването.
 • Народни средства за защита. Смес от вазелин и шипково масло, смесени в съотношение 2: 1, ще помогне да се премахнат напуканите зърна по време на кърмене. Нанесете след кърмене, покрийте с кърпичка и найлонов плик, сложете кърпа или сложете сутиен. Отстранете сместа преди хранене, измийте гърдите си с топла вода.

Лечението, започнато навреме, ви позволява бързо да се отървете от болезнените пукнатини - в рамките на два до три дни.

Дълбоки щети

При тежки рани трябва да се използват аптечни продукти на основата на ланолин, пантенол, естествени антисептици и препарати за заздравяване на рани.

 • Лечебно средство за напукани зърна. Препоръчва се за лекарства за кърмене "Bepanten", "Solcoseryl" под формата на мехлем и гел. Мехлемът "Solcoseryl" има повърхностен ефект, формата на гел прониква по-дълбоко, така че може да се постави директно вътре в пукнатината. Освен това можете да използвате лекарства на базата на ланолин "Purelan", "Lansino".
 • Естествени антисептици. Използвайте масла от морски зърнастец и невен, които имат противовъзпалителни и лечебни ефекти. След третиране на кожата ги измийте с млякото си.

Всички препарати за дълбоко заздравяване на рани трябва да се измият преди хранене. Това трябва да става с топла вода без сапун..

Народни средства за лечение на пукнатини

Традиционната медицина предлага много средства за лечение на напукани зърна. Можете да използвате тези средства след консултация с лекар, но не се самолекувайте.

 • Прилагайки зелев лист върху гърдите, можете да облекчите подуването и възпалението. Зелето има добри лечебни свойства;
 • В периода между храненето се препоръчва да се смазват зърната с масло или растително масло, което се измива непосредствено преди хранене;
 • Маслото от морски зърнастец има добър лечебен ефект. Смазват зърната си между храненията;
 • Втриването на зърната с отвара от лайка или брезови листа помага от пукнатини в зърната. За да приготвите бульона, трябва да вземете 1-2 с.л. супени лъжици суровини и гответе в половин литър вода на слаб огън под капак, докато половината вода се изпари. След това прецедете бульона, охладете и, навлажнявайки с чиста салфетка, нанесете върху гърдите;
 • Настърганото цвекло помага от напукани зърна. На ситно ренде настържете 1 червено цвекло и нанесете кашата от него върху сандъка. Трябва да го сменяте до 15 пъти на ден след изсъхване..

Наркотици

 • Сред най-ефективните и често срещани лекарства за напукани зърна, съвременната медицина предпочита мехлеми и кремове, състоящи се от дексапантенол..
 • Bepanten е крем и мехлем против напукване, който насърчава бързото зарастване на напуканите зърна. Мехлем трябва да се прилага върху пукнатини в края на всяко хранене..
 • В спрея Пантенол е включено достатъчно количество витамин В. Лекарството се напръсква в края на всяко хранене на гърдата в областта на пукнатини на разстояние от десет до двадесет сантиметра.
 • Перфектно предпазват кожата от изсушаване и я правят здрави и еластични продукти с чист ланолин. След всяко хранене трябва да се нанасят кремове с ланолин с масажиращи движения върху засегнатата кожа.
 • За напукани зърна е подходящ лечебният гел Kornegregel. Също така трябва да се прилага върху гърдите след всяко хранене..
 • Мехлем Videstim е ефективно лекарство за напукани зърна.
 • Отличен лечебен ефект осигурява използването на масло от морски зърнастец.
 • За случаите, когато пукнатините са дълбоки, можете да използвате лекарствата Avent, Actovegin или Solcoseryl.

Не забравяйте, че кърмата е най-доброто средство за лечение на пукнатини по зърната. След хранене гърдата трябва да се изплакне с топла вода, а след това, след като отцеди няколко капки мляко, разтрийте ареолата върху кожата и оставете да изсъхне.

ВАЖНО Е ДА ПОМНЕТЕ, че когато температурата се повиши и пукнатините се загноят, е необходимо спешно да се потърси помощ от лекар!

Техника на хранене

Кърменето с напукани зърна причинява пареща болка. И колкото по-голяма е площта на увреждане, толкова по-остър дискомфорт изпитва една жена.

Консултантите по хепатит В препоръчват следната техника на хранене при травма на гърдата.

 • Направете почивка. Ако едната гърда е сериозно повредена, временно прекъснете храненето от нея. Направете кратка почивка от 6-12 часа, за да позволите на тъканта да се стегне. Изразявайте го с ръце, ако се чувствате сити..
 • Започнете да се храните от по-малко болезнена гърда. Ако давате на бебето си и двете гърди в едно хранене, започнете със здрави. Когато бебето е гладно, то суче по-активно, което може още повече да нарани увреденото зърно..
 • Хранете по-често. Докато смученето е болезнено за вас в момента, не правете дълги почивки между храненията. Гладното бебе суче по-активно. Ако бебето не е гладно, ефектът върху млечната жлеза е по-нежен и нараняванията зарастват по-бързо.
 • Проветрете гърдите си. Опитайте се да носите свободно прилепнали дрехи, изработени от естествени материи, за да осигурите правилна дишане. Останете без сутиен възможно най-дълго, това ще ускори възстановяването.
 • Използвайте наслагвания. Те ще се превърнат в „магическа пръчка“ при наличие на сериозни щети. Нанесете ланолинов крем отдолу и носете по време на хранене. Когато раните заздравеят, прекратете употребата.

Предотвратяване

 1. Компетентна грижа за гърдите. Не е необходимо да използвате сапун преди всяко хранене. Това може да изсуши кожата, причинявайки напукване на зърното. Достатъчно е да вземате ежедневен хигиеничен душ. Можете да използвате течен pH неутрален сапун на гърдите си. След душа внимателно попийте гърдите си с мека салфетка (не можете да го търкате с кърпа). След хранене оставете биберона да изсъхне. Не избърсвайте със салфетка или кърпа и не изплаквайте остатъците от мляко от зърното. Когато изсъхне, той се абсорбира и възстановява водно-мастния баланс на кожата на зърната. Правила за кърмене.
 2. За сутиени можете да използвате специални подложки. Те абсорбират капчици отделено мляко и предпазват биберона от контакт с влага.
 3. Спазване на рационален режим на хранене. През първите дни на кърменето от гърдата се отделя малко количество коластра. Хранителните нужди на бебето са ниски. Следователно храненето през този период продължава приблизително 10 минути. Активно смучещо новородено през това време получава необходимото количество коластра и не наранява зърното. Впоследствие, когато млякото в гърдите пристигне, продължителността на храненето се увеличава с 2-3 пъти. Безплатното хранене на детето играе положителна роля през този период. Ако детето се прилага по-често върху гърдата, то го смуче спокойно и по-бързо се насища. В същото време, нежното, все още не е приспособено към постоянно хранене, зърното е по-малко наранено. Не позволявайте на бебето ви да използва гърдите ви като залъгалка. В редки случаи можете да успокоите бебето си, като му дадете гърда, дори и да не е гладно. Но не прекалявайте с тази мярка, особено през първите месеци на кърмене..
 4. Правилно прикрепване към гърдата. Ако жената усеща остра болка в здраво зърно, докато прилага бебе, това означава, че бебето е уловило неправилно зърното - не напълно. Ако бебето смуче горната част на зърното, то със сигурност ще нарани зърното. Спрете храненето. Можете леко да вземете зърното, като го натиснете с пръст, така че въздухът да попадне в устата на бебето. След това трябва да дадете зърното, така че по-голямата част от ареолата да попадне в устата на бебето. За да направите това, плъзнете показалеца си по бузата на бебето, то ще отвори устата си, от друга страна, като държи зърното с показалеца и палеца хоризонтално, вкарайте зърното в устата на бебето. Прочетохме статия за това как правилно да прикачите бебе към гърдата.
 5. Витаминна терапия. За да се предотврати хиповитаминозата, жените се нуждаят от редовен прием на мултивитаминни комплекси за кърмачки. Той насърчава нормалния метаболизъм на кожата, което я прави устойчива на увреждания и способна за бързо излекуване. Приемът на мултивитамини трябва да започне дори по време на бременност..

Придържайки се към препоръките относно техниката на хранене и хигиената на гърдите, можете да избегнете неприятности под формата на напукани зърна. Кърменето трябва да бъде източник само на положителни емоции за жената..

Повече за кърменето: