Жълтеница при новородени - В миналото повишеният билирубин при бебетата се е срещал много по-рядко, отколкото сега. Днес подобно отклонение се диагностицира при 70% от новородените. Въпреки че жълтеницата е много неприятна диагноза, не бива да изпадате в паника. Достатъчно е просто да се вслушате в препоръките на лекаря и да направите всичко, за да може бебето да се възстанови по-бързо. Освен това само след 5-7 дни терапевтични процедури състоянието се стабилизира и патологичните симптоми на роденото бебе напълно ще изчезнат.

Съдържание

 • Билирубин: Обща информация за пигмента
 • Защо новороденото има повишени нива на билирубин??
 • Диагностициране на повишен билирубин
 • Стандартни показатели на билирубина
 • Физиологична жълтеница при новородени: симптоми
 • Може ли жълтеница да се появи от кърмата??
 • Симптоми на патологична жълтеница при новородени
 • Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??
 • Лечение на жълтеница при новородени
 • Заключение

Билирубин: Обща информация за пигмента

Билирубинът е жълт пигмент, който е страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки.

Червените кръвни клетки пътуват през кръвния поток и са отговорни за нормалната скорост на газообмен в тялото. Те се състоят от протеиново съединение на хемоглобина, което доставя кислородни молекули до всички клетъчни структури, които са им необходими за нормалния живот. След като доставката приключи, хемоглобинът приема въглероден диоксид, произведен от клетките по обратния път..

Разграждането на червените кръвни клетки е нормално. Изчерпаните еритроцити се използват и те се заменят с нови еритроцитни клетки. Кръвта на нероденото бебе съдържа фетални хемоглобинови клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород през тялото на плода, което е в утробата, докато се роди и белите дробове поемат тази функция. Когато бебето се роди и вдиша, феталният хемоглобин ще бъде заменен с нормалния. Хемоглобинът извън червените кръвни клетки е токсичен. За да го неутрализира, в организма настъпват редица трансформации, в резултат на които се образува билирубин.

Защо новороденото има повишени нива на билирубин??

Билирубинът се разделя на директен и индиректен. При разлагане хемоглобинът се синтезира в индиректен хемоглобин, който не се разтваря в течност и не се екскретира от тялото. Той се комбинира с албумин и заедно с кръвта попада в черния дроб, където се трансформира в директен хемоглобин, който се екскретира от тялото заедно с урината..

При новородено ензимната система на черния дроб работи само наполовина, поради което не може да отстрани ненужния за него фетален хемоглобин за възможно най-кратко време. Следователно от известно време индиректният хемоглобин е в тялото на детето. Поради тази причина нормативните показатели на билирубиновия индекс в кръвта на бебе, което се е родило, е много по-високо от месец след раждането. Ако черният дроб на детето не функционира правилно, тогава билирубин оцветява кожата и лигавиците в жълт оттенък. Това състояние се нарича физиологична жълтеница при новородено..

Диагностициране на повишен билирубин

След раждането на детето, кръвта от пъпната връв веднага се взема и се проверява за билирубинови показатели. Ако бебето е доносено, след два дни се взема кръв от вената и анализът се повтаря. При недоносени бебета се извършва повторен скрининг на билирубин през ден. Допълнителен контрол на този пигмент се извършва на всеки дванадесет часа. Тъй като недоносените бебета имат твърде крехки и чупливи съдове, кръвта се взема от теменно-темпоралната вена, разположена на главата на бебето.

Родителите на тази процедура не трябва да се страхуват, тъй като вената е доста голяма, а кожата на това място е тънка. Освен това процедурата е абсолютно безопасна и носи много по-малко дискомфорт, ако е взета кръв от вена на ръката или крака. Също така си струва да се има предвид, че диагностиката се извършва от опитен персонал, обучен за работа с новородени..

Съществува обаче и безкръвен тест за билирубин. За това се използва специално оборудване, което се прилага върху челото на трохите и по цвета на кожата му определя количествените показатели на билирубина в кръвния поток. Тази техника се използва главно при тези деца, които нямат изразени признаци на жълтеница. Предимствата на този тест са неговата неинвазивност, безболезненост, безопасност и незабавни резултати. По време на лечението на бебе с жълтеница педиатрите редовно наблюдават билирубиновия индекс, докато той се нормализира.

Недостатъкът на билирубиновия тест е способността да се определя само общият билирубин, без да се разделя на индиректен и директен, което е изключително важно при диагностициране на жълтеница на новородено. След изписването на детето от болницата, билирубин се измерва за още един месец, за да се гарантира, че състоянието на бебето е нормализирано.

Стандартни показатели на билирубина

След раждането на бебето показателите на билирубина постоянно се променят в зависимост от възрастта на бебето. При доносени и недоносени бебета нивата на билирубин ще бъдат различни. Таблицата по-долу ще ви помогне да се справите с тях..

Бебешка възрастова категорияСтандартни показатели на билирубиновия индекс за доносени бебетаСтандартни показатели на билирубиновия индекс за недоносени бебета
дендо 85 μmol / lдо 97 μmol / l
36 часадо 150 μmol / lдо 120 μmol / l
два днидо 180 μmol / lдо 150 μmol / l
от третия до петия дендо 256 μmol / lдо 171 μmol / l
от шестия до седмия дендо 145 μmol / lдо 145 μmol / l
осми - девети дендо 110 μmol / lдо 97 μmol / l
от десетия до единадесетия дендо 80 μmol / lдо 50 μmol / l
дванадесети - тринадесети дендо 45 μmol / lдо 35 μmol / l
над четиринадесет днидо 20,5 μmol / lдо 18 μmol / l

Педиатрите използват тези показатели, за да определят нормата на билирубиновия индекс при новородени бебета..

Физиологична жълтеница при новородени: симптоми

Признаци на жълтеница се появяват при бебе на четвъртия ден след раждането. Ако няма сериозни чернодробни проблеми, тогава симптомите изчезват сами след три седмици. При повишен билирубин кожата има лек жълтеникав оттенък, но това изобщо не засяга здравето на малкото дете, той има нормален апетит, не е муден, няма сънливост и не отказва да кърми.

Жълтеница при новородени може да се развие, ако:

 • По време на бременността майката е диагностицирана с патологии, изискващи прилагането на различни лекарства;
 • Жената е имала многоплодна бременност;
 • По време на бременността бъдещата майка е консумирала алкохолни напитки или е пушила;
 • Бебето е родено недоносено;
 • По време на раждането или бременността се диагностицира фетална хипоксия.

Физиологичната жълтеница не се класифицира като патологично състояние. Когато обаче се появят симптомите му, новороденото се наблюдава внимателно, за да се предотврати преходът на физиологичния тип жълтеница в патологичен.

Може ли жълтеница да се появи от кърмата??

В някои случаи пожълтяването на кожата се появява само седмица след раждането. Често подобни прояви са характерни за онези деца, които изпитват бързо напълняване. Майките на такива бебета произвеждат много мляко, което съдържа голямо количество женски хормон естроген поради физиологичните характеристики на женското тяло след раждането..

Естрогенът в млякото пречи на естественото елиминиране на феталния билирубин от тялото на бебето. Ако индексът на билирубина не падне, тогава майката ще трябва да изцеди млякото си, да го загрее до 70 градуса, да го охлади и едва след това да даде на малкото.

По време на нагряване хормонът се разрушава и съставът и хранителната стойност не се променят. Загрявайки млякото, можете да премахнете негативния ефект на майчините хормони върху тялото на бебето, без да прекъсвате кърменето. Младите майки трябва да вземат предвид, че често в болницата не се занимават с изпомпване и нагряване на мляко, като препоръчват незабавно да прехвърлят бебето на адаптирано мляко.

Това е коренно погрешно. Тъй като хормоналните промени в женското тяло ще приключат след няколко седмици, едва ли ще бъде възможно да се запази възможността за кърмене след такава почивка. Следователно жената трябва сама да наблюдава това и да не се отказва от HS заради лекарите, лишавайки детето си от полезен продукт, който ще спомогне за поддържането на здравето и поддържа имунитета.

Симптоми на патологична жълтеница при новородени

Патологичната жълтеница, за разлика от физиологичната, е опасно състояние за новородено. Диагностицира се, когато индексът на билирубина надвишава установената норма..

Патологичната жълтеница при новородени може да се развие поради:

 • Вирусен хепатит или други инфекциозни чернодробни патологии;
 • Хормонални нарушения;
 • Rh-конфликт между майка и бебе;
 • Чревна обструкция при новородено;
 • Генетични неизправности, които водят до унищожаване на червените кръвни клетки;
 • Механична жълтеница, развита поради нарушен отток на жлъчката;
 • Дисфункционални процеси в черния дроб;
 • Кефалогематоми при бебе.

Симптомите на патологична жълтеница се проявяват при новородено през първия ден след раждането и са представени:

 • Повишен индекс на билирубин, който надвишава стандартните показатели или достига критични стойности;
 • Интензивно оцветена жълта кожа, включително длани и стъпала;
 • Тъмна урина и безцветни изпражнения;
 • Наличието на потвърден резус конфликт между новороденото и майка му;
 • Дълготрайна или вълнообразна жълтеница.

Точна диагноза може да бъде поставена от педиатър само след анализ на анамнезата на майката на бебето, симптомите на заболяването на новороденото и резултатите от диагнозата.

Защо патологичната жълтеница е опасна при новородени??

При новородените кръвно-мозъчната бариера работи само половината от капацитета си, така че не може напълно да задържи токсични и други опасни вещества, които им пречат да влязат в мозъка. Поради тази причина повишеният билирубин не се филтрира, а преминава през тази бариера и чрез кръвообращението навлиза в централната нервна система и мозъка на детето. Има токсичен ефект върху нервната система, която се нарича билирубинова енцефалопатия или ядрена жълтеница..

Вече започвайки от първия ден след раждането, при трохи с ядрена жълтеница се появяват следните симптоми:

 • Увеличен далак и черен дроб
 • Намален смукателен рефлекс или пълното му отсъствие;
 • Ниско телесно тегло;
 • Намаляване на показателите на кръвното налягане;
 • Прекомерна активност или, обратно, сънливост и апатия;
 • Конвулсивен синдром.

Патологичната жълтеница при новородени се нуждае от правилно подбрана и навременна терапия. Тази патология е изключително опасна за целия организъм и особено за мозъка. Ако на бебето не се помогне, след шест месеца то ще има признаци на изоставане в умственото и физическото развитие. Ще бъдат диагностицирани и проблеми със слуха и възможна парализа..

Лечение на жълтеница при новородени

Изборът на терапия и нейното прилагане трябва да се извършва само от лекар в болнична обстановка. Предписаното лечение ще зависи от причините, довели до увеличаване на индекса на билирубина..

За да се спрат проявите на жълтеница, често се предписват следните методи:

Фототерапия - това е основната и най-ефективна терапевтична техника, използвана за облекчаване на жълтеница при новородени. Бебето се поставя под специална лампа, светлината на която трансформира билирубин в лумирубин, който е нетоксичен и се екскретира от тялото в рамките на дванадесет часа..

По време на процедурата очите се покриват със специална превръзка, за да се предпазят от светлина. След процедурата може да изпитате сухота и лющене на кожата, сънливост и разхлабени изпражнения. Терапията се провежда в няколко подхода с интервали от три часа. Обикновено фототерапията отнема два дни, след което детето има спад в индекса на билирубина до стандартни стойности.

Интравенозна инфузия на лекарства за детоксикация или глюкоза, за да помогне за елиминирането на билирубина. Тази мярка се счита за спешна. Инжектираните лекарства подобряват течността на жлъчката, което допринася за ускореното й отделяне и подобряване на състоянието на мъника.

Ранно и често прихващане на новороденото към гърдата. Тази техника позволява втечняване на изпражненията на бебето поради приема на коластра. По този начин меконийът с високо съдържание на билирубин бързо ще напусне червата на трохите и ще намали индекса на билирубина до нормалното. Важно е обаче да направите всичко навреме..

Кой от горните методи за премахване на жълтеница ще бъде решен от лекаря, като се вземат предвид симптомите, сложността и вида на жълтеница на новороденото.

Заключение

Когато новороденото е диагностицирано с жълтеница, не изпадайте в паника. Ако е физиологичен, тогава той ще премине сам без лечение, а ако е патологичен, ще бъде елиминиран в рамките на пет дни, като се избере подходящото лечение. Благодарение на навременната терапия е възможно напълно да се премахнат всички прояви на жълтеница при новородени и да се предотвратят усложнения, които патологичната му форма може да причини.

Д-р Комаровски за жълтеница при новородени

 • Какво стана?
 • Как да се лекува?
 • Патологични ситуации
 • Лечение на патологична жълтеница
 • Съвет на доктор Комаровски

Красивото и дългоочаквано бебе, което се роди, изведнъж пожълтя. На третия ден след раждането, точно навреме за изписването, което цялото семейство чакаше, бебето придоби необичаен портокалов цвят, веднъж завинаги зачеркнал мечтите на майката за красива фотосесия с новороденото. Тревожността замени радостните мисли - какъв вид жълтеница е това и защо е опасно? На тези въпроси отговаря известният педиатър, телевизионен водещ и автор на книги и статии за детското здраве, уважавани от милиони майки Евгений Комаровски.

Какво стана?

Жълтеницата при новородените е доста често срещана; тя се наблюдава при 50-60% от доносените бебета и 80% от недоносените бебета. Не бива да го третирате като болест. Кожата на детето пожълтява по доста физиологични причини. Феталният хемоглобин в кръвта на бебето (което беше естествено за него по време на бременност) се променя до нормалния човешки хемоглобин А. Бебето се адаптира към околната среда. Ензимната му система е незряла, както и черният дроб. Именно този орган е отговорен за отделянето на билирубин, който се образува при всички хора по време на разграждането на еритроцитите. Тези кръвни клетки непрекъснато се обновяват, оттук и необходимостта от „оползотворяване“ на стареещите клетки..

При бебе в следродилния период, когато хемоглобинът се замества с нормален, стареещите еритроцити също се разпадат, но лошо функциониращият черен дроб все още не може да премахне билирубина. Този жлъчен пигмент, който остава в тялото, кара кожата да пожълтява. Подобна метаморфоза обикновено се случва при новородено на третия ден след раждането..

Ензимната система се подобрява доста бързо. Тъй като черният дроб, получавайки необходимите ензими, започва да работи с пълна сила, билирубинът започва да напуска тялото, кожата се озарява, като първо придобива прасковен оттенък, а след това се връща към нормалния си цвят. Обикновено този процес е напълно завършен до 7-10 дни от живота, поради което, след изписване за 4-5 дни, по-рядко след една седмица, жълтеницата трябва напълно да изчезне. Продължителна неонатална жълтеница може да се наблюдава при недоносени бебета, но лекарите се опитват да провеждат лечението и наблюдението си в болнична среда.

Друг вид безобидна жълтеница е кърменето при кърмене. Според Комаровски в майчиното мляко има специални вещества, които забавят свързването на билирубина в черния дроб. Тази ситуация е нормална, не изисква лечение и още повече премахването на кърменето и прехвърлянето на бебето на хранене с адаптирани формули.

Как да се лекува?

Тъй като процесът е естествен, Евгений Комаровски съветва майките да се успокоят и да не се занимават с въпроси за лечението на новородената жълтеница. Съвременната медицина не използва специални лекарства за тези цели. Смята се, че най-ефективният начин за ускоряване до известна степен на процеса на нормализиране на цвета на кожата на детето е фототерапията. За това се използва „синя“ лампа за осветяване на кожата на детето. В резултат пигментът билирубин под въздействието на лъчите се разпада на вещества, които тялото на новороденото е напълно способно да отдели с урината и изпражненията.

Комаровски съветва да се използват обикновени "бели" лампи у дома, ако няма LED, тъй като всяка ярка светлина неутрализира токсичността на билирубина.

Друго ефективно средство за лечение на жълтеница е създадено от самата природа - майчиното кърма. Съдържа естествени вещества за засилване на имунната защита на детето. Следователно, колкото по-скоро бебето е прикрепено към гърдата, толкова по-често ще бъде хранено с кърма, толкова по-бързо и лесно тялото му ще се справи с физиологичната жълтеница. Храненето на такива деца е специална история. По правило трохите с повишен билирубин се характеризират с повишена сънливост и могат да пропуснат храненето. Важно е да се уверите, че бебето се храни навреме, събужда го, ако е необходимо, но в никакъв случай не прехранва.

Разходките с такова бебе също ще имат лечебен ефект. Трябва да се изнася по-често на улицата, за да може детето да има контакт с непряка слънчева светлина. Ако времето и сезонът позволяват, дете с жълтеница трябва да прекарва по-голямата част от деня на открито..

Патологични ситуации

Ненормалното е състояние, при което детето след раждането започва масивна дезинтеграция на еритроцитите, не само застаряващо и нуждаещо се от подмяна, но и съвсем здраво. Нивото на билирубин в този случай е много високо и вече не говорим за функционална жълтеница. Лекарите говорят за хемолитична болест на новороденото (HDN). Тази патология може да се развие при деца, чиято кръвна група, Rh фактор, се различава от тази на майката. Ако възникне имунологичен конфликт, имунитетът на майката развива специфични антитела срещу феталните кръвни клетки.

Такава жълтеница се развива в първите часове след раждането на бебето. В резултат се наблюдава тежка анемия при новороденото, страдат черният му дроб, централната нервна система и мозъкът. Лекарите наблюдават внимателно нивата на билирубина. Когато се достигнат определени критични нива на този пигмент в кръвта, се предписва заместващо кръвопреливане. Понякога са необходими няколко такива процедури за намаляване на токсичните ефекти на билирубина върху тялото и всички негови системи. В случай на бързо и тежко хемолитично заболяване може да настъпи смърт.

Друга патологична жълтеница, присъща на децата, е свързана с атрезия на жлъчните пътища. Това е вродена патология, при която тези пътища не се формират или формират неправилно поради някаква генетична грешка. Подобно заболяване е много рядко; според официалната медицинска статистика едно на 15 хиляди деца, родени в света, е податливо на него. Това състояние се елиминира чрез операция, операцията е много сложна, високотехнологична, но дава на детето шанс за по-нататъшен нормален живот..

Има и други причини за появата на жълтеница, необичайна за новородено:

 • Предозиране на витамин К. Лекарството "Vikasol" (синтетичен аналог на витамин К) се използва по време на раждане за предотвратяване или премахване на тежко кървене при жена. В случай на грешка в дозировката или спешна нужда от голямо количество лекарство за жена, може да възникне предозиране при бебе.
 • Диабетна фетопатия. Състояние, при което черният дроб на бебето и неговата ензимна система са слабо развити поради факта, че плодът е страдал по време на бременност на фона на диабет на майка.
 • Генетични (наследствени) малформации на черния дроб. Това са някои видове генетични синдроми, при които са възникнали структурни генетични грешки на нивото на полагане на органи в плода..
 • Вътрематочни инфекции. Някои инфекциозни заболявания, които майката е претърпяла по време на бременност, могат да причинят патологии в развитието на феталния черен дроб.

Лечение на патологична жълтеница

Патологичната жълтеница не изчезва за 7-8 дни, обикновено има продължителен характер. Всеки вид жълтеница изисква задължителен допълнителен преглед за установяване на истинската причина, след което се предписва адекватно лечение - консервативно или хирургично.

Доста често при лечението на патологични видове жълтеница на децата се предписва такова сериозно лекарство като фенобарбитал. Евгений Комаровски казва, че в това няма нищо необичайно, това лекарство наистина има способността да активира ензими, които ускоряват свързването на билирубина в черния дроб. Никъде по света обаче това лекарство не се използва за лечение на малки деца, тъй като страничният ефект, който фенобарбиталът има върху нервната система на детето, е толкова разрушителен, че другите му свойства вече не са от значение. Съвременната медицина е установила със сигурност, че употребата на "Фенобарбитал" в ранна възраст винаги води до намаляване на интелигентността, способността за учене в по-напреднала възраст.

Съвет на доктор Комаровски

При физиологична (нормална) жълтеница при новородено трябва да се пие вода. Глюкозата е много полезна за трохи.

Наличието на физиологична жълтеница на новородено не е противопоказание за ваксинация срещу хепатит. Да се ​​откаже ваксинацията само защото бебето е жълто, не си струва, казва Евгений Комаровски. При патологична жълтеница рискът от развитие на хепатит се увеличава значително и следователно Комаровски счита, че ваксинацията е още по-необходима и полезна.

Лекарите, а не родителите, трябва да решат дали жълтеницата на детето е нормална или патологична. Комаровски призовава във всички случаи, когато кожата на бебето е променила цвета си в жълт с различна интензивност, не забравяйте да посетите лекар.

Повече подробности за жлъчката на новородените можете да видите в следващото видео..

Жълтеница при новородено: причини и лечение

Жълтеницата при новородено е доста често явление, но в същото време е потенциално много опасна. Следователно, от една страна, не трябва да довеждате страховете от жълтеница при бебе до параноя. Но от друга страна, ако въпреки това възникнат подобни страхове, е необходимо незабавно да се установи точна диагноза и да се отървем от болестта (ако страховете се потвърдят). В тази статия ще ви разкажем за основните моменти, свързани с причините за това заболяване и как да го лекувате..

Какво е жълтеница и как изглежда

Като начало, жълтеница при новородено изглежда като името си: оттенъкът на кожата му става нездравословен, жълтеникав. Причината за тази промяна е повишаването на концентрацията на пигментното вещество "билирубин" в кръвта на бебето. Билирубинът се образува, когато еритроцитите се разграждат в кръвта и обикновено се екскретират от човешкото тяло (това се подпомага от специални ензими, които черният дроб произвежда).

Защо нещо се обърква в този процес за новородено? При бебето билирубин се произвежда в по-голям обем и процесът на неговото отстраняване е по-бавен, отколкото при възрастен. Теоретично тази ситуация не трябва да става патологична, но има случаи, когато например има твърде бърз и обемен процес на разпадане на еритроцитите. Това може да се случи, ако по време на вътрематочното развитие на бебето в тялото му се образуват твърде много червени кръвни клетки от специален тип, които са необходими за хармоничното развитие на плода. Съответно, в такава ситуация билирубинът ще се произвежда в излишък.

Друг вариант, както е лесно да се отгатне от логиката, е недостатъчно ефективното производство на ензима от черния дроб. При кърмаче той по принцип все още не е толкова развит и функционален, колкото при възрастен, и ако тази степен на „недоразвитие“ е твърде висока, в кръвта отново може да остане прекомерно количество билирубин, което той просто няма да има време да отдели.

Основният проблем на жълтеница, който налага спешното му лечение, е, че билирубинът е изключително токсичен за човешката централна нервна система. И колкото по-дълго ще отрови тялото, толкова по-лошо..

Причини за жълтеница

Има много отговори на въпроса какво причинява изброените по-горе проблеми в тялото на новороденото. Ще изброим основните възможни причини:

 • Хронични и остри инфекции, предавани от майката по време на бременността.
 • Кървене по време на раждането на бебе, хипоксия, родова травма.
 • Механично задържане на жлъчката.
 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Rh-конфликт между майка и новородено или конфликт на техните кръвни групи.
 • Наследственост.
 • Вродени инфекциозни заболявания.
 • Захарен диабет при майката.
 • Поглъщане на кръв от бебето (най-често от напукани зърна).
 • Предписване на редица лекарства.
 • Незначителни кръвоизливи в тялото на бебето.

Физиологична и патологична жълтеница

На 2-3-ия ден след раждането много бебета пожълтяват по кожата, лигавиците и бялото на очите. Причината за това е в споменатия по-горе алгоритъм: много еритроцити в тялото на новороденото се разпадат и се отделя малко ензим за тяхното отстраняване. Подобна жълтеница е абсолютно нормална, не се лекува, достига своя връх на 4-5-ия ден от живота на детето и след около 10 дни изчезва. При незрели, недоносени бебета такова заболяване може да се проточи няколко седмици..

Освен това има и жълтеница, свързана с кърменето. Кърмата, наред с други неща, забавя производството на бъбречни ензими. Този вариант на жълтеница обаче е безопасен за дете. За да сте сигурни у дома, че промяната в цвета на кожата на новороденото е свързана с кърменето, можете да го откажете за 1-2 дни. Ако през това време бебето "порозовее", това означава, че причината най-вероятно се крие точно в кърмата..

Във всички останали случаи най-вероятно ще става въпрос за патологична или продължителна жълтеница. Съответно, ако заболяването се е появило по-рано от 2-3 дни от живота на детето и / или ако продължи повече от две седмици, тогава имате всички основания да отидете спешно с бебето на лекар за лечение. Можете също така да определите патологично заболяване по факта, че детето ще откаже храна дори в гладно състояние, ще спи твърде дълго, ще плаче и пронизващо пронизващо, изпражненията му ще бъдат оскъдни и обезцветени.

Също така е важно да се знае, че поради жълтеница обезцветяването на кожата и лигавиците на детето идва от горната част на тялото му, тоест от главата. Следователно, "оцветяването" на дланите, коленете, краката и стъпалата предполага, че бебето е имало жълтеница дълго време и е време родителите да се заемат сериозно с лечението му.

Лечение на жълтеница при новородени

Крайно нежелателно е да се лекува патологична жълтеница при новородено у дома, независимо от причините. Лекарят трябва да установи диагноза и да реши какви методи би било най-добре да се отървете от болестта в конкретен случай. Като цяло обаче за такова лечение обикновено се използват следните методи:

 • Фототерапия, или така наречената „фототерапия“. Това е процедура, извършена с помощта на специални лампи. Техните дължини на вълните на светлината допринасят за бързото разграждане на билирубина в човешкото тяло. В резултат на това това пигментно вещество се разпада на безвредни производни и се отделя заедно с урината и изпражненията само за половин ден..
 • Инфузионна терапия. Този метод се използва в доста тежки и напреднали случаи, когато фототерапията може да не даде желания резултат своевременно. Инфузионната терапия е интравенозно приложение на специално подбрани биологични течности и лекарства, които могат да нормализират и активират метаболитните процеси в организма. Съответно, за новородени с жълтеница, съставът на лекарствата се избира така, че да се осигури бързото отстраняване на билирубина..
 • Операция за кръвопреливане. Тази техника се използва в екстремни случаи на тежки и остри форми на заболяването, при които се създава заплаха за живота и здравето на бебето..

В повечето случаи професионалното лечение на жълтеница може да се отърве от него за 3-4 дни. В някои ситуации заболяването се забавя и след това новороденото може да бъде прието в болница (най-често с майката, тъй като фототерапията дава най-добър резултат при продължаване на кърменето).

По този начин, жълтеницата е толкова коварно заболяване, което има много форми, може да възникне по различни причини и се третира по различен начин в зависимост от тежестта. Освен това, ако в лека форма можете да се борите бързо и почти безболезнено, то в пренебрегван случай това може да застраши живота на новородено. Затова се свържете своевременно с Вашия лекар и изяснете какво да правите, за да лекувате бебето си от жълтеница..

Жълтеница при лечение на новородени у дома

Лечение на жълтеница при кърмачета

Всяка майка трябва да знае как да лекува жълтеница при новородени у дома. Жълтеницата при кърмачетата е често срещана, лечението й у дома е напълно възможно - моята Аня е типичен пример за това.
В допълнение към факта, че тя е родена на 8 месеца, така също и жълтеница на новородени. Портокалът беше такъв, но поне теглото беше 3 кг и веднага успях да установя правилното кърмене. Считам, че това е част от лечението (като опитни лекари). Не забравяйте - всичко най-добро, което можем да дадем на нашите деца, на тази възраст може да им се даде само чрез майчиното мляко. Имах много въпроси относно оранжевия цвят на кожата й: "Каква е опасността от жълтеница при новородени, как и как да се лекува у дома?" За щастие, ставайки майка 3 пъти, вече осъзнах, че ужасните истории на лекарите в някои случаи могат да бъдат разделени на две. Основното нещо е никога да не изпадате в паника и да се доверите, че можете да се справите. Майчината любов върши чудеса дори в най-безнадеждните случаи, но жълтеницата на новородените не е толкова ужасен звяр.

На въпроса ми беше отговорено. че това обикновено се случва, когато има конфликт между кръвната група на майката и бебето или при наличието на Rh фактор между тях. Твърди се, че по време на раждането кръвта на майката се смесва с кръвта на бебето и именно това (макар и незначително) количество кръв е достатъчно, за да могат антителата на майката да започнат да унищожават кръвните клетки на бебето. Този процес задейства механизъм, когато се произвежда билирубин. Тази бяка се нарича още тъканна отрова, която се отделя много бавно. оцветяване на кожата на новороденото в жълто-оранжев пигмент.

За интереса изясних и установих, че с принцесата имаме един и същ Rh фактор и една и съща кръвна група. Така че тази версия е загадка за мен в нашия случай. Лекарите не ми дадоха отговор, като уклончиво обясниха, че в допълнение към това има и редица други фактори.

Защо жълтеницата на новородените е опасна?

На първо място, няма да е излишно да разберете, че това се случва:

 • Физиологични
 • Патологични

Не бъдете мързеливи и направете тест за билирубин. Индикатор до 200 показва, че вашето мъниче постепенно ще се справи самостоятелно с болестта, но ако цифрите са от 200 до 300, разбира се, струва си да започнете лечение възможно най-скоро. Вече разбрахте, че колкото по-високо, толкова по-опасно е за организма - черният дроб на бебето може да не се справи и тогава ще бъдете хоспитализирани. В най-трудните случаи те дори прибягват до кръвопреливане.

И така, каква е опасността от този ензим:

 • в големи дози води до интоксикация на цялото тяло
 • Засяга нервната система (ето ви плач без видима причина)
 • Химичният състав на някои части на мозъка се променя и това може да доведе както до глухота, така и до умствена изостаналост
 • Не искам да ви плаша, но има случаи на детска смъртност, когато не беше възможно да се извърши детоксикация навреме.

Физиологична жълтеница

Физиологичната жълтеница е наречена така, защото трябва да се появят активно протичащи процеси в тялото на трохите - така физиологично е подредена природата. Малкият организъм трябва напълно да се обнови, преминавайки от вътрематочното снабдяване с кислород през пъпната връв към независимото му получаване чрез дишане. Колкото по-активна е адаптацията, толкова по-светла става кожата на мъника. Обикновено отнема от една седмица до 3.

Ясно е, че необходимият анализ най-вероятно се прави в родилния дом, но как да разберем сегашната ситуация по-късно - у дома? Не забравяйте, че не навсякъде има клиники наблизо, където можете да направите необходимия анализ. Освен това, и ако е селски район, зима и студ?

Както ми каза патронажната сестра, внимателно наблюдавайте бебето. С физиологична жълтеница на кърмачетата той обикновено яде и спи, изпразва се редовно, въпреки че бялото на очите и кожата са пигментирани в цвета на „тен“.

Патологична жълтеница при лечение на новородени у дома

Принцесата ми имаше само една. Сега мисля, че това се дължи на факта, че тя е родена на 8 месеца и е било изключително трудно за черния дроб да се справи с възложената задача. След седмица все още беше жълто. Посещаващата сестра предложи да отиде в болницата, но поиска още една седмица и започна активно лечение в съответствие с препоръките:

 1. Нанасяйте върху гърдите възможно най-често
 2. Дайте лекарства за детоксикация
 3. Въведете сорбенти
 4. Да са по-често на слънце
 5. Нанесете синя UV лампа (за щастие имам повече от майка ми)

Нека започнем с най-горния елемент. Съветвам ви да прочетете раздела за кърменето, има много важни статии. Един от тях е как да увеличите количеството кърма. Антителата на мама ще помогнат на вашето бебе да спечели по-бързо тази първа борба за живот.

От личен опит вече мога да кажа, че тези бебета, които са кърмени дълго време (поне до 2 години), се развиват психически по-бързо от връстниците си. Японски учени обясняват това с факта, че именно в мастното мляко на майката има много киселини: омега 3, омега-6 и омега 9. Мозъкът на бебето се формира и никоя смес няма да му даде всичко, от което се нуждае.

Детоксикационни лекарства за жълтеница

(Хепел), честно казано, не бързах да купувам, но активно започнах да давам сорбент. На тази възраст е рисковано да се въведе нещо, но ако трохите проявяват непоносимост към който и да е компонент от състава? Той все още включва жълтурчета и магарешки бодил. Сестрата също посъветва навлажняването на превръзката с магнезия и правенето на такива компреси. Активният въглен е добър, но той почиства всичко като скалпел, премахвайки добрите ензими..

Имайки приятелка на фармацевт, аз й описах ситуацията и тя ми препоръча Enterosgel. Разбира се, първо прочетох инструкциите, всичко е наред. Той беше подкупен от факта, че е даден на жертвите на Чернобил, и той се доказа добре. Разбира се, не е нужно да премахваме радиацията, но ако той се справи с това, тогава нашата новородена жълтеница определено ще бъде победена. Сместа е желеобразна, полупрозрачна, пишат, че няма вкус, но ми напомни за креда. През деня тя даваше на своята принцеса лъжичка кафе около 6 пъти разтворена във вода. Не съм го давал през нощта. Ето статия за това дали трябва да добавяте вода на бебета.

Слънчеви бани - светлинна терапия

Тя е родена през лятото, така че разбира се ходехме възможно най-дълго на чист въздух, но разбира се на сянка, така че директните слънчеви лъчи да не изгарят нежната кожа.

Фототерапия за лечение на жълтеница при кърмачета

Няколко пъти на ден, когато Анечка спеше, й уреждах ултравиолетови процедури. Предупреждавам ви да не желаете да провеждате процедурата по-дълго. Лампата се загрява много хладно - аналог на слънчевите лъчи и прегряване на трохите, лесно може да се направи изгаряне, тъй като те все още не са установили правилна терморегулация. Тя го държеше над арената на около метър.

Процедурите се правеха рано сутрин в продължение на 5 минути и вечер. През деня ходехме навън, а по обяд е толкова горещо, че какви процедури има. Синята лампа ще ви помогне в бъдеще, когато трябва бързо да излекувате кашлица на дете у дома.

Не мога да кажа със сигурност какво ни е помогнало повече, но след една седмица тя светна значително, след още една седмица остана само бледа сянка.

Разбира се, аз не съм лекар, а обикновена майка, но се надявам, че статията ми за това как да лекувате жълтеница при новородени у дома ще ви бъде полезна. За да не загубите статията, добавете я към отметките си и натиснете бутоните на социалните мрежи.

Автор на текста и собственик на сайта: Наталия Чалая

Как да лекуваме жълтеница при новородени: у дома, в родилно заведение или болница?

Здравейте скъпи абонати и читатели на нашия блог! В днешния брой ще говорим за това как да лекуваме жълтеница при новородени у дома. Също така ще научите какви методи за лечение се използват в родилния дом и болницата.. Това ще помогне на младите родители да вземат правилното решение в трудна ситуация и да разберат действията на лекарите.

Също така ще научите какви методи за лечение се използват в родилния дом и болницата

 1. Причини за жълтеница при новородени и нейните разновидности
 2. Също толкова чести причини за жълтеница при новородено бебе
 3. Симптоми и диагностични характеристики
 4. Как се лекува жълтеница в болницата?
 5. Как се лекува жълтеница при новородени в болнична болница?
 6. Как да лекуваме жълтеница при новородени у дома?
 7. Колко време е необходимо за лечение на жълтеница?
 8. Какво се случва, ако не се лекува жълтеница на новородено?
 9. Заключение

Причини за жълтеница при новородени и нейните разновидности

Нарушеното отделяне на билирубин е проблем, който се диагностицира при 50% от всички новородени бебета. Основният симптом е появата на жълт оттенък на кожата, което показва излишък от нивата на ензимите. Обикновено се появява след разграждането на хемоглобина, концентрира се и се екскретира активно от черния дроб по естествен начин. При кърмачето количеството му трябва да намалее значително до момента на раждането, но някои фактори забавят този процес..

Основната причина за жълтеница при новородени е преждевременното раждане на бебе. Това се случва дори по време на раждане на 38–39 седмици, ако черният дроб все още не е започнал да работи стабилно и да премахва токсините. Това се дължи на допълнителното доставяне на хемоглобин от кръвта на майката, което увеличава натоварването. Често усложнението се влияе от грешната диета на жената: употребата на големи количества каротин може да даде на епидермиса златист цвят.

Също толкова чести причини за жълтеница при новородено бебе

 • генетично предразположение;
 • хипоксия в последните месеци на бременността;
 • конфликт резус фактор;
 • гестационен диабет;
 • латентни вътрематочни инфекции;
 • заплитане или задушаване по време на раждане;
 • вродени аномалии на жлъчния мехур или черния дроб;
 • заболявания на кръвотворните органи.

Лекарите сериозно се занимават с диагностицирането на това заболяване. В някои случаи е свързано с необичайно развитие на стомаха на бебето. При обработката на оригинални изпражнения или кърма билирубинът не попада в червата, а остава в храносмилателната система. Ако дълго време пренебрегвате проблема, той претоварва черния дроб и провокира проблеми с метаболизма на панкреаса. Възможно е да се премахне такава аномалия само чрез операция..

В зависимост от причината за повишаване на билирубина и времето на проява, педиатрите различават няколко вида жълтеница при бебета:

 • Каротин. Това е свързано с високо ниво на каротин в майката, излишък на витамин А в майчиното мляко..
 • Физиологични или следродилни. Видът се счита за нормален, така че дали се лекува зависи от нивото на опасен ензим. Това е естествен процес на адаптация към нови условия, коластра или кърма..
 • Хемолитично. Рядката форма се диагностицира само при 0,5-1% от всички деца. Причината е несъответствието на резуса на кръвта на родителите, заболяване на костния мозък.
 • Ядрена. Специалните ядра в кръвта спират да филтрират излишния билирубин, което влияе отрицателно върху функционирането на нервната система.
 • Чернодробна. Свързва се с различни заболявания на черния дроб, неговата незрялост или намалена функционалност. Често има вирусна патология на фона на хепатит А, В или С, токсоплазмоза.
 • Конюгация. Болестта възниква, ако тялото не произвежда определени ензими за храносмилането.

Някои родители погрешно вярват, че жълтеницата е естествен процес, който не изисква лечение. Но във всеки случай е необходимо да се проведе диагноза: важно е да се идентифицират вродени аномалии възможно най-скоро, което може да доведе до необратими последици..

Симптоми и диагностични характеристики

Първите симптоми се появяват 4-8 часа след раждането. Кожата и склерата на очите стават жълти, детето е много палаво, яде зле. При сложни форми храната не се абсорбира, следователно се наблюдават воднисти изпражнения, болки в червата и повишено образуване на газове. При ядрена форма новороденото често има припадъци, накланяне на главата и загуба на съзнание.

Първите симптоми се появяват 4-8 часа след раждането. Кожата и склерата на очите стават жълти, детето е много палаво, яде зле.

В диагностиката се използват няколко метода:

 • Ултразвук на храносмилателната система, черния дроб и отделителните канали;
 • Тест на Кумбс при съмнение за хемолитична форма;
 • общ анализ на кръв и урина;
 • Ултразвук на щитовидната жлеза и панкреаса, контрол на ендокринолог.

Дали е необходимо да се лекува жълтеница, показват резултатите от изследванията. Като се има предвид, че може да провокира усложнения върху сърцето, бъбреците, мозъка на детето, диагнозата понякога изисква помощта и консултацията с лекари с тесен профил.

Как се лекува жълтеница в болницата?

Дали е необходимо да се проведе лечение, се решава след диагностицирането и откриването на нивото на билирубин в кръвта на бебето. При лека форма на физиологична жълтеница и показатели от не повече от 205 μmol / l, лекарите не използват лекарствена терапия: с подходяща грижа или хранене тя преминава сама. Следователно родилката се изписва навреме с препоръките на специалист..

В родилния дом основният метод за лечение на жълтеница е фототерапията с помощта на специални светлинни лампи. Обхватът им съответства на слънчевите лъчи, той е идеален заместител на ултравиолетовото лъчение. При контакт с кожата те предизвикват химическа реакция, която разгражда токсините до безвредни молекули на лумирубин. Той се разтваря добре във вода и се екскретира чрез бъбреците на бебето. За да се засили ефектът, глюкозата се инжектира едновременно 2-3 пъти на ден. Може да се дава с вода след всяко хранене..

Колко ултравиолетово облъчване се извършва, специалистът решава индивидуално. Процедурата продължава не повече от 3 часа в една сесия, провежда се 2-4 пъти на ден. Освен това се предлага глюкоза, която ускорява метаболизма и нормализира нивото на чернодробните ензими. Колко дълго продължава курсът на терапия зависи от състоянието на бебето, количеството открит билирубин и общото благосъстояние на новороденото..

Колко ултравиолетово облъчване се извършва, специалистът решава индивидуално. Процедурата продължава не повече от 3 часа в една сесия, провежда се 2-4 пъти на ден.

Как се лекува жълтеница при новородени в болнична болница?

Ако нивото на билирубина надвишава 200 μmol / l, е необходима комплексна терапия. В допълнение към използването на фотолампи, малък пациент се лекува с лекарства, които ускоряват елиминирането на токсични съединения:

 • Витамини от група В, калций, свързване с отрова.
 • Ursofalk за подобряване на функционирането на черния дроб и панкреаса, облекчаване на възпалението на каналите.
 • Лекарството Hofitol върху растителни екстракти, което предпазва чернодробните клетки от токсини и разрушаване, стимулира отделянето на жлъчка.
 • Прилагане на разтвори на базата на електролитни соли и глюкоза.
 • За засилена екскреция на билирубин 2 пъти на ден детето получава Enterosgel, Enterol 250, Polyphepan.

При тежки ситуации, при ядрена или хемолитична жълтеница на новородени, се изисква кръвопреливане. Процедурата се прилага, когато нивото се повиши до критичното ниво от 350 μmol / L. За целта се взема малък обем от трохите, преминали през специален апарат, който почиства от отровни съединения. След няколко минути кръвта се връща във вената. Първите положителни резултати се наблюдават в рамките на един ден. За нормализиране на състоянието са необходими 3 до 5 сесии.

Как да лекуваме жълтеница при новородени у дома?

Често физиологичната форма при кърмачетата се появява у дома 4-5 дни след раждането. Той е свързан с реакцията на организма към майчиното мляко и новите условия на околната среда. В такава ситуация е необходимо да се направи кръвен тест и лекарят ще обясни как да се лекува жълтеница при новородени у дома:

 • Нанасяйте върху гърдите или давайте адаптирано мляко на всеки 1,5 часа. Той стимулира работата на стомаха и червата, нормализира изтичането на жлъчката.
 • На всеки час давайте на трохите чиста вода (1-2 чаени лъжички), така че преработеният билирубин да излиза в урината.
 • Сутрин и вечер давайте на бебето Enterosgel или Polysorb.

През топлия сезон лекарите препоръчват извеждането на детето на разходка 2-3 пъти на ден. Дори разпръснатата слънчева светлина на сянка помага да се свържат свободните молекули на токсичното вещество. Някои болници предлагат компактни лампи за домашна употреба, които могат да облъчват ръцете или корема на трохи..

Някои педиатри предлагат лечение на жълтеница при новородено с билкови отвари. Те съдържат полезни съединения, които стимулират прочистването на тялото на бебето, подобряват храносмилането и работата на червата. За приготвянето на запарката можете да използвате царевични стигми, шипки, изсушен корен от глухарче. Но не трябва да се забравя за високия риск от алергия или диатеза към растителни екстракти. За да намалите такава реакция, по-добре е да вземете естествено лекарство за кърмачка, която ще прехвърли лечебни компоненти на бебето с кърмата..

Колко време е необходимо за лечение на жълтеница?

Средното време за лечение зависи от много фактори: нивото на билирубин, причината за заболяването, имунитета и състоянието на храносмилателните органи на бебето. При физиологична форма пълното прочистване отнема от 10 до 20 дни. Тежката форма може да се прояви в рамките на 1-3 месеца. Кръвните тестове се правят редовно, за да се следи напредъка на терапията.

Какво се случва, ако не се лекува жълтеница на новородено?

Някои родители отказват да лекуват жълтеница при новородено и не спазват всички препоръки на педиатъра. Преди да предприемете такава опасна стъпка, трябва да знаете, че при продължителна интоксикация при дете централната нервна система е увредена. При ядрената форма бебето ослепява, диагностицира се загуба на слуха и забавяне на развитието. Високото ниво на билирубин провокира възпаление на червата, стомаха и причинява развитието на захарен диабет тип 1.

Заключение

Днес в статията ви запознахме с различните форми на жълтеница при новородени, обяснихме основните методи на лечение. Но трябва да се помни, че само лекарят трябва да определи дали болестта може да се лекува у дома, дали е необходим престой в болница. Какви методи сте използвали за намаляване на билирубина за лечение на бебета? Абонирайте се за нашия блог и споделете с родителите си собствения си опит да се отървете от жълтеница.