Почитаният от много майки доктор Комаровски ще проведе петчасова лекция в Минск на 2 ноември. В навечерието на срещата популярен педиатър отговори на въпросите на журналистите относно храненето. Спойлер: не само за децата.

Евгений Комаровски работи като педиатър в Украйна от 1983 г. Той има 10 милиона аудитория в социалните мрежи и получава от 10 до 14 хиляди коментара и съобщения от майки на ден. На среща с репортери лекарят призна, че всеки град има определящ набор от въпроси. На предишни срещи в Минск той беше изненадан от броя на въпросите за храната - имаше повече от половината от тях.

- Странно е, но разбирам защо. Храненето на дете означава изразяване на любов към него. Но през 21 век това трябва да бъде спряно. Целият свят се бори да изгони жена от кухнята. Не е редно мама, вместо да се грижи за себе си, татко или фитнес, да стои в кухнята.

Ето какво разказа д-р Комаровски за бебешката храна.

В палмовото масло няма нищо лошо

- Ако започнем да се мушкаме в „ешките“, тогава защо ни трябват държавни структури? Ако продуктът е сертифициран, нека не бъдем умни. Ако едно дете се втурне да яде, тогава поне "йешки", поне "гмошки" - всичко ще бъде усвоено.

Например палмово масло: в него няма нищо вредно. Добре е да се използва в сладкарската индустрия - евтино и удобно е. А продуктите със съдържанието му теоретично трябва да струват три пъти по-евтино. И струват същите като при маслото. Оказва се, че те печелят пари от нас, както от "издънки".

Като продукт това е абсолютно обикновено растително масло, то е толкова вредно, колкото, да речем, слънчогледовото масло. От него има увреждане на планетата Земя, тъй като тропическите гори се изсичат. Но теоретично това е начин за изхранване на човечеството и млечна смес с неговото съдържание може да бъде закупена от някой, който няма средства за нещо по-скъпо..

Не насилвайте яденето

- Задачата на родителите в храненето е да бъдат по-малко умни и да решат проблема с апетита. Ако детето се втурне към храна, вие сте страхотни, независимо с какво го храните..

Апетитът е сложен бизнес. За да може храносмилателната система да бъде готова за обработка на храната, трябва да има стомашен сок в стомаха, жлъчка в черния дроб, панкреасен сок в панкреаса и чревен сок в червата. Ако ядете, когато не искате, или принудите дете да го направи, тогава част от храната няма да бъде напълно усвоена. Ако няма достатъчно жлъчка - мазнините няма да бъдат усвоени, солната киселина - протеинът няма да се разгради, няма чревен сок - абсорбцията ще бъде нарушена.

Ако сте хранили детето без апетит, бъдете готови, че тогава - след това запек, след това коремна болка.

„Яжте с хляб“ и други съвети на баба

- Лозунгът, под който работя отдавна: „Бабите трябва да се грижат за дядовци“. XXI век е създал технологии, при които майка, която има мозък, може сама да реши всички проблеми.

Баба иска да нахрани бебето? Мама трябва да даде 100% инструкции как да го направя - обем, състав. Има много страни, в които не знаят какво е хляб, какво е супа. Защо изведнъж стана задължително за децата??

Отървете се от добавената захар

- Бонбоните са едно от най-големите злини. Да, това е чудесен начин да се забавлявате, но 21-ви век има проблем с добавената захар..

Преди двадесет години бях спокоен по отношение на захарта и не видях проблем в ефекта й върху дете, което имаше „шило в дупето“. Ако няма наднормено тегло, ако родителите са организирали адекватен начин на живот с достатъчна консумация на енергия, тогава защо да ограничаваме детето в удоволствие? Но сега децата харчат по-малко енергия: седнали пред телевизора или пред компютъра..

Обърнете внимание на съдържанието на добавена захар. Понякога пишат на сокове: разтворени с определен процент захарен сироп. Забравете за такъв продукт, нормалният сок е само натурален. В идеалния случай децата изобщо не трябва да се сочат - по-добре е да давате цели плодове.

Има много митове за заместителите на захарта. Те са одобрени за употреба във всички страни по света. Ясно е, че всичко, което има много, не е здравословно. Но ако детето изпие литър "кола нула", тогава нищо лошо няма да се случи. С условието, че тогава ще си откъсне дупето от дивана и ще се раздвижи.

Умерено количество сол

- Деца под една година не е необходимо да осоляват храната си. След това използвайте 1 г сол на ден. Не е полезно специално да давате солени храни на деца под 10-12 години, бъбреците им работят по различен начин.

Също така трябва да разберете: когато татко седи пред телевизора и яде чипс с детето всяка вечер - това не е норма. Но ако сте ходили някъде на всеки шест месеца и сте си купили пакет чипс или ядки по пътя, детето ще го оцелее - просто ще пие повече от обикновено.

Органичните продукти не решават

- Биологичната храна е бизнес. Няма нито една научна работа, която да доказва ползите им в сравнение с неорганичните. Тук има много плюсове и минуси. Например в органиката може да се използва много тор на квадратен метър, което също заплашва с някои неща.

Но ако искате да отглеждате нещо в провинцията, страхотно: вместо да се взирате в телевизора, вие стоите с буквата „си“ в градината - това е полезно за вашето здраве.

Не се заливайте с вода

- Човек има физиологични нужди - да яде, да пие, да ходи до тоалетна. Важно е тези нужди да са желанието на детето, а не на майка му. Ако бебето поиска питие, трябва да отговорите на въпроса: "Жадно ли е или иска да се наслади на процеса?" Ако първото е вода, ако второто - той ще го изплюе и ще поиска сок, плодова напитка, кола и т.н..

Позицията на СЗО е еднозначна: най-добрата напитка за дете или възрастен на всяка възраст все още е трапезната вода с неутрален вкус. Можете да разнообразите диетата за пиене с плодови напитки, сокове. Но е добре, ако няма добавена захар, а сладостта се постига чрез например стафиди или сушени кайсии.

Ако няма жажда, пиенето е безсмислено. Да, многобройни диетолози казват, че "трябва" да пиете два литра вода дневно. Но дишаме сух въздух шест месеца заради отоплителния сезон, а след това и три месеца заради работата на климатика. И само три или четири месеца в годината имаме нормална влажност в стаята. Помислете за закупуване на овлажнител, вместо да се заливате с вода..

Ами сладката сода?

- Ако дадете на дете такова питие - каква е целта? Настоявам да дам "кола" като лек. Има моменти, когато трябва да напиете детето си, за да му помогнете. При деца с някои симптоми - чревна инфекция, висока температура, липса на отговор на антипиретици - изразява се дефицит на течности. Ако в такава ситуация детето откаже да пие вода или плодови напитки, но се съгласи със сладка сода - тогава можете.

Няма добавки за всички

- Спокоен съм по отношение на витамините. Просто майките често ги дават на децата си, защото всички техни приятелки вече са ги дарили и те се чувстват като мащеха. Позицията на медицината е специфична: да се предпочита добро хранене пред приема на комплекс от витамини.

Има ситуации, когато няма как без витамини. Например, бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, вегетарианците се нуждаят от витамин В12 и желязо и т.н. Но трябва да разберете, че няма хранителни добавки за всички.

Например, ако кметството на Минск проучи храненето на различни групи от населението - деца на 10-15 години, жени на 20-50 години и т.н. - и даде препоръки относно състава на хранителните добавки, от които тези хора се нуждаят, това би било ефективно. Това биха били онези хранителни добавки, които включват витамини и минерали, които са дефицитни за жителите на определен регион, като се вземе предвид диетата им. И така: жителите на Норвегия нямат дефицит на омега-3 киселини - всеки ден имат висококачествена мазна риба. И кой от жителите на Минск може да си позволи това.

Бременните жени могат да ядат всичко

- През последните две до три години беше постигнат пробив в областта на храненето по отношение на храненето за бременни и кърмещи майки. Искате ли детето ви да няма алергии? Трябва да ядете всичко, докато сте бременна, и да го прехвърлите в периода на кърмене..

Освен това имунната система на детето трябва да бъде въведена в храната на 6-10 месеца. Ако даваме цитрусови плодове или яйца само след две до три години, тогава има голяма вероятност да се появи алергия.

Прочетете също

Използването на материала в пълен размер е разрешено само за медийни ресурси, сключили споразумение за партньорство с TUT.BY. За информация, моля свържете се с [email protected]

Ако забележите грешка в текста на новината, моля, изберете я и натиснете Ctrl + Enter

Доктор Комаровски относно храненето за деца

Известният педиатър смята, че проблемите с храненето на децата са много важни и не приветства родителски експерименти в тази област. Той казва, че възрастен може свободно да се храни, както му харесва, и няма значение какво ще избере за себе си - сурова диета, разделно хранене, вегетарианство, гладуване или нещо друго. Комаровски обаче нарича експериментите с храна върху деца неетично и жестоко поведение. Нека да разберем отношението на популярния лекар към други хранителни проблеми на порасналите бебета и болните деца..

Липса на апетит

На първо място, за всички проблеми с храненето на детето, Комаровски съветва да не се прави култ от храната. Родителите не трябва да задават въпроса "как и с какво да храним детето?" в смисъла на собствения си живот.

Известният лекар директно свързва проблема с лошия апетит с богатството на семейството, както и с начина на живот на семейството. Той напомня, че апетитът се появява, след като детето е изразходвало достатъчно количество енергия. Ако бебето се движи малко (например прекарва много време в учене), топло е облечено, ходи малко, тогава енергията му се изразходва малко, което се проявява с намален апетит.

Комаровски е забелязал от собствения си опит, че бебетата, които нямат апетит, имат родители, които са или много заети, или много мързеливи. За тях е по-лесно да започнат да убеждават бебето, да му обещават подаръци и да се опитват да го хранят по различен начин, отколкото да се разхождат и да играят активни игри с бебето. По принцип известен лекар подчертава, че апетитът показва готовността на организма да усвоява храната, следователно храненето на деца без апетит е безсмислено..

Диета

В основата на препоръките за хранене на детето според режима Комаровски нарича учението на Павлов, според което, когато се яде храна едновременно, храносмилателните сокове започват да се произвеждат в точното време, което подобрява храносмилането. Това учение обаче не отчита, че не винаги е възможно да се дава на дете храна по едно и също време..

В допълнение, популярният лекар припомня, че Павлов използва кучета за своите експерименти и начинът им на живот е много различен от този на децата, тъй като съвременните деца са засегнати от огромен брой фактори, които могат да променят апетита си (например гледане на телевизия или получената двойка). И затова Комаровски препоръчва да се хранят деца не по часовник, а като се има предвид наличието на апетит и готова храна.

Отказ да се яде

Сред причините за отказ на храна, известен педиатър призовава:

 • Болести на устата, червата или дихателната система.
 • Неподходящи физически характеристики на храната (много топла или студена храна).
 • Вкусът на храната е неподходящ (горчив, солен, кисел).

Независимо от това, в повечето случаи Комаровски свързва такова поведение на детето с педагогически и образователни проблеми, когато родителите от най-ранна възраст се угаждат на изискванията на децата и са готови да си навредят в храната, но дават на бебето най-вкусното и желаното.

Закуски

Комаровски нарича това явление, когато родителите между тях дават на бебета сладкиши, плодове, бисквитки и друга храна, много чести. В същото време популярният лекар смята закуските за приемливи, с изключение на две ситуации:

 1. Ако детето има проблеми с апетита.
 2. Ако има хронична инфекция в орофаринкса на детето.

Сладка

Комаровски нарича сладката храна източник на лесно достъпна енергия и удоволствие. И ако детето има къде да похарчи тази лесно получавана енергия, известният педиатър не вижда никакви пречки да даде на детето сладост..

Той обаче припомня, че алергиите са много чести към екзотичните плодове и шоколада и ако възникне проблем, тези продукти не трябва да се дават в малки количества, а трябва да бъдат изключени от диетата поне за една година..

От собствения си опит Комаровски знае колко популярно е мнението за нашата страна, че поне веднъж на ден детето се нуждае от течна и гореща храна под формата на супа. В същото време известен лекар фокусира вниманието на родителите върху факта, че боршът и супите не се ядат всеки ден в десетки страни, а медицината не смята, че първите ястия са задължителни в диетата. Има супи или не, зависи само от вашите навици и вкусове, както и от количеството свободно време на родителите и тяхното финансово състояние, тъй като е изгодно от гледна точка на финанси и време да приготвяте първото ястие в продължение на няколко дни.

Хранене при болести

Преди да реши дали болното дете се нуждае от храна, Комаровски обръща внимание на 2 точки:

 1. Има заболявания, за лечението на които е важно определено хранене. Пример за това може да бъде захарен диабет (ограничаване на захарта) или бъбречно заболяване (ограничаване на солта). Също така е необходима специална диета при чревни възпаления, хранителни отравяния, запек, заболявания на панкреаса и други патологии на храносмилателната система..
 2. При всяко остро заболяване или обостряне на хронична патология апетитът на повечето деца намалява..

Според известния лекар намаляването на апетита при всяко заболяване е типичен признак, показващ, че хранителните нужди на детето са намалели. А Комаровски смята, че правилната тактика е да оставите бебето на мира и да не го принуждавате да яде.

По време на заболяването черният дроб на детето е зает да синтезира вещества, които неутрализират бактериите и вирусите, както и неутрализира токсините. И не бива да го зареждате допълнително с процеса на храносмилане.

Ето универсалните правила, които Комаровски препоръчва да се спазват в диетата на болни деца:

 1. Обмислете първо апетита на детето.
 2. Никога не подавайте насилствено.
 3. Намалете порциите, но предлагайте храна по-често.
 4. Не давайте никакви нови продукти на болно дете.
 5. Изберете топла, нискомаслена, течна и лесно смилаема храна за хранене на болно бебе.

Съветваме ви да гледате следващото видео, в което д-р Комаровски говори за многото нюанси на храненето на детето.

Правила за хранене на дете годишно според Комаровски

До една година вашето бебе вече не е малко, безпомощно снопче, което можете да поставите където искате и да го храните с каквото искате. Една година за бебе е целият му живот и за този живот той стана по-опитен и развит. За него завършва цял етап от живота - детството. Той започва активно да участва в собствения си живот, дори в избора на храна. Ето защо е време мама да се запознае с това, което Комаровски описва менюто на едногодишно дете за всеки ден.

След като достигнат 12 месеца, децата започват да разнообразяват живота си с експерименти: експериментират върху различни предмети, попаднали в ръцете им, техните действия с тях и дори с любящи родители, като много внимателно наблюдават какъв ефект ще имат техните действия.

На тази възраст детето ви вече има цел и е в състояние да предскаже резултата от едно просто действие. Детето може перфектно да каже какво иска да получи и да откаже нежелани предмети или съдове. И с избора му трябва да се съобразяваме, да се научим да разбираме и да убеждаваме, а не да принуждаваме растящото и съзряващо дете скокообразно.

Основни правила за избор на ястия "в стил Комаров"

Кой не е чувал името на известния педиатър Комаровски Д.О.? Сред младите майки е трудно да се намери човек, който поне веднъж да не е поискал мнението му. Някои приемат всички, без изключение, съветите на видния „педиатър“ на бележка, други с част от критиката се позовават на думите му. Но почти всички майки, които искат да свържат възпитанието, лечението и храненето на дете със съвременните тенденции в науката, определено ще се запознаят с казаното от Комаровски по интересна за тях тема. Основните тези относно храненето на бебе на 12 месеца, с които известният педиатър е съгласен, са следните:

 1. Животинските протеини (месо, риба, яйца) трябва да присъстват в диетата на трохите всеки ден.
 2. Мляко, ако се практикува кърмене. И ако една жена спре да кърми детето си, можете да замените млякото с адаптирана формула.
 3. Бебето трябва да получава зеленчуци и плодове. Можете да давате плодове (малини, боровинки) в ограничени количества, ябълки, сливи, череши и череши, круши. Не експериментирайте с екзотични неща. От зеленчуците децата ядат добре картофи и моркови, всякакви зеле, тиквички и тиква, домати и краставици.
 4. Комаровски препоръчва максимално разнообразяване на менюто на едногодишно дете. Не повтаряйте едни и същи ястия всеки ден. Понякога дори се препоръчва да не се повтаря през седмицата..
 5. Храната трябва да бъде възможно най-прясна. Ястията трябва да се приготвят преди сервиране, а не да се подгряват тридневна каша.
 6. Основата на диетата трябва да бъде кърмата и ферментиралите млечни продукти (кефир, кисело мляко, извара).
 7. Безглутенови зърнени храни (елда, ориз, овесени ядки и царевична каша) са полезни на тази възраст.
 8. Можете да дадете на едногодишни деца хляб и бебешки бисквитки.
 9. Дете може да пие бебешки чай, сокове, желе, плодови напитки и вода.

След хранене, чиниите и чашките на бебето трябва да бъдат премахнати. Също така за непоядени парчета хляб или ябълки.

Възможности на детето

Децата на тази възраст са придобили 6-10 зъба и може да сдъвкват сами храната, която им се предлага. Не всички бебета имат черва, готови за смилане на парченца. Ето защо майките се съветват да следят отблизо състоянието на детето. По възраст едногодишно бебе може:

 • дъвчете сами малки кубчета зеленчуци и плодове;
 • има супа и борш с ситно нарязана храна (ако картофите са нарязани на едро, достатъчно е да ги намачкате с вилица);
 • яжте месо и риба под формата на кюфтета и ще бъде правилно да позволите на трохите да приемат храна с пръсти;
 • на 12 месеца той може да се яде с лъжица каша (поне да опита) и да пие напитки от чаша, ако вече не го прави, е време да го увлече и стимулира.

Едногодишните деца вече са в състояние да избират храната, която им харесва, и ще бъде правилно да се даде възможност на детето да участва в изготвянето на менюто.

Понякога малък човек има пристъпи на нихилизъм и той отказва онези ястия и продукти, които преди са били обичани. Нищо лошо в това. Ако замените такова ястие с нещо друго, подобна "неприязън" ще премине след няколко дни. Комаровски не съветва насилственото хранене на мъничка. Ако давате на бебето правото да избира определено ястие от време на време, ще има по-малко съпротивление по време на процеса на хранене..

Понякога бебето напълно отказва зеленчуци. В това няма нищо лошо, за няколко дни можете да ги замените с плодови пюрета, мусове, запеканки с плодове и извара. Има моменти, когато детето отказва да яде каша. Комаровски съветва временно да ги замените с твърда паста и картофи.

При липса на кърма някои майки се опитват да я заменят с краве или козе мляко, „както правеха нашите баби“. Това не бива да се прави, макар и само защото в миналото на бабата кравите са получавали по-малко антибиотици или изобщо не, и не са били хранени с ГМО фуражи. Във всеки случай млечният протеин е доста алергенен продукт и няма нужда да бързате с въвеждането му. Внимателна майка може да забележи, че на рафтовете на магазините за бебешки храни пълномасленото мляко се представя в категорията от 3 години.

С преминаването на бебето към масата за „възрастни“ е препоръчително цялото семейство да яде здравословна храна. Ако няма такава възможност или няма желание, бебето трябва да се готви отделно. Атрактивността на храната и социалните роли на родителите, включително поведението им на масата, също са важни. Много е добре, ако детето може да седне на масата с всички (на стола си, разбира се). Ако това не е възможно, тогава можете да поканите „приятелите“ на бебето на масата (любима играчка).

Преди да сложи бебето си на масата, Комаровски съветва да се уверите, че детето наистина е гладно. Ако той не иска да яде, не е нужно да го принуждавате, образувайки негативни стереотипи на поведение, свързани с храненето. Струва си да му позволите да тича и скоро той самият ще изтича и ще каже или ще му каже по някакъв начин, че е гладен. Едногодишното бебе трябва да има избор: яжте в момента или го направете по-късно. Той ще яде така или иначе, важно е да се разбере възможността за избор. Дори тази възможност да е илюзорна.

Детето не само трябва да е гладно, но и готово за ядене. Това се улеснява от обичайните ритуали: измиване на ръцете, подреждане на масата.

Изисквания за готвене и сервиране на ястия

На тази възраст готвенето на пара все още е приоритетен метод за готвене, варенето се счита за приемливо и печенето е приемливо. Зеленчуците могат да се варят и задушават, яйцата могат да се сервират като омлет или варени. Бебето определено трябва да яде първите ястия. Плодовете могат да му се предлагат в ниблера. Това е специално устройство, което учи малък човек да отхапва храна, но ви позволява да отхапете голямо парче и да се задавите. Въпреки че на тази възраст децата са напълно способни да се справят без това устройство.

След една година е време да се откажете от настъргани на миксер ястия и дори от настъргани. Време е да преминем към храненето за възрастни. Ако храната е много голяма, можете да я нарежете или смачкате с вилица. Ухапването учи детето да дъвче и тренира артикулационния апарат, за да го подготви за вербална комуникация.

Много важен момент на тази възраст е температурата на съдовете. Те не трябва да са горещи или студени. И въпреки факта, че бебето отива на масата за възрастни, този преход е относителен. В никакъв случай не трябва да му се предлага:

 • кисели краставички и маринати;
 • пушени меса;
 • консерви от всякакъв вид;
 • сладкарски изделия (сладкиши, сладкиши, сладкиши), с изключение на детски бисквитки;
 • газирани и минерални напитки;
 • солени, пържени и пикантни храни;
 • хайвер под всякаква форма и всякаква риба;
 • гъби;
 • алкохол.

По отношение на последната точка можем да кажем, че никоя нормална майка няма да предложи алкохолна напитка на дете. Независимо от това, в педиатричната практика рядко, но въпреки това, експертите са изправени пред факта, че децата на тази възраст опитват бира или шампанско от чашата на майка си. Разбира се, че няма да пият много. Но изобщо не би трябвало да има такива прецеденти.

Количествено съотношение на продуктите

Въпросът какво може и какво не може да се дава на бебе е много важен, но не по-малко важен е и въпросът колко разрешени храни трябва и може да яде един малък човек на една година. Комаровски препоръчва да се включи храна в определени количества в менюто на едногодишно дете.

Напитки и мляко

Едногодишно бебе трябва да получава до 400 ml кърма. Ако майка му го кърми нарочно, няма нужда да се опитвате да определите обема. В случай на изкуствено хранене, 200 ml на ден се счита за норма, но ако трохичката настоява за по-голямо количество, можете да му предложите 400 ml.

Дете може да консумира кефир или кисело мляко в количество от 200 мл. Някои деца отказват да пият повече от 200 ml и дори те трудно могат да бъдат преодолени. Не е нужно да насилвате бебето. Но има и деца, които отказват мляко и се нуждаят от кефир. Това се дължи на особеностите на тяхното храносмилане и нуждите на организма от определен продукт..

Натуралните плодови сокове могат да се дават до 100 ml. Други напитки са не повече от 150 мл. Кърмачето на тази възраст трябва да пие вода 50 ml / kg телесно тегло, с изключение на други напитки.

Общо дете с тегло до 10 kg трябва да пие течности с общ обем 100 ml / kg телесно тегло. Дете с тегло над 10 kg трябва да изпие 1 литър течност и допълнително 50 ml / kg над 10 kg. Тоест, ако детето вече тежи 12 кг, то трябва да изпие 1 л + 50 мл * 2, тоест 1,1 литра.

Твърда храна

Бебето може да яде около 200 г зеленчуци под формата на картофено пюре, салати или яхния, колкото трябва да яде и каша от зърнени храни. Той трябва да яде 2 пъти по-малко плодове. Месо - 80 г, разрешена риба в количество от 60 г, черен дроб - 20 г и хляб и бисквити по 10 г, масла (растителни и масло) по 5 г, 1/2 част от жълтъка.

Тези числа са приблизителни, те са осреднени, индивидуалните норми на детето могат да се различават леко нагоре или надолу. Активните силни мъже ядат повече, по-малко активните деца или астеничните деца ядат по-малко.

Освен това децата имат периоди, когато изглеждат постоянно гладни и просят храна. Добре е, ако ядат малко повече от нормата. Има и обратни ситуации, детето може да яде малко. Някои деца обикновено не са много склонни да поемат големи количества храна, други временно отказват да се хранят в съответствие с нормите. Ако те растат нормално и наддават, са здрави, тогава д-р Комаровски съветва да не се притеснявате и да не ги насилвате..

Ориентировъчно меню за дете за един ден

На тази възраст броят на храненията все още може да се поддържа до 5 пъти (3 основни, следобеден чай и лека закуска преди лягане). За следобедна закуска се препоръчва да оставите млечни ястия (кефир или кисело мляко, гювечи с извара, палачинки от извара, млечни юфка, печена ябълка, извара със сезонни плодове или тиквена каша). Например, може да се състои от 200 мл кефир и 10 г бисквитки. Преди лягане детето трябва да получи кърма или адаптирана формула (200 ml), някои деца предпочитат кефир (200 ml). Количеството консумирана храна не трябва да надвишава 15% от общата дневна диета на вашето дете.

Закуската трябва да бъде не повече от 25% от дневната диета. Тя трябва да е лека и да помогне на пробуденото тяло да започне нов ден. Най-добрият избор в този случай е кашата (овесена или елда) с мляко в количество 150-200 g, може да е омлет или извара на пара. Като напитка на чад може да се предложи компот или детски чай с бисквитки.

Обядът трябва да е задоволителен, може да се състои от зеленчукова супа-пюре (200 g) с месо (50 g) или картофена супа (200 g) + риба (60 g). Може да има и други опции.

Вечерята може да се състои от оризова или царевична каша (150 г), месо (30 г) и зеленчукова салата, приготвена от сезонни зеленчуци. Или от чернодробен пастет (20 g) и картофи (180 g).

Когато избирате ястие за закуска, трябва да разберете, че ако детето яде каша сутрин, то за вечеря трябва да яде нещо друго, например картофено пюре.

Допълнително хранене според Комаровски

Кога да започне допълнително хранене?
Родителите многократно (както от медицински работници, така и от приятели-съседи и от баби и дядовци) слушат съвети какво е времето да се дава сок, картофено пюре, жълтъци... И колкото по-голямо е детето, толкова повече хора около тях изразяват възмущението си и посочват на родителите върху тяхната алчност, мързел и педагогически провал. Всички те искат най-доброто. Просто трябва да знаете, че самата практика на хранене на бебета със сокове и жълтъци е възникнала именно в онези дни, когато е било невъзможно да се осигури на детето достатъчно хранене без това..


В близкото минало, при липса или липса на кърма, детето получава различни разреждания на краве мляко или донорско мляко. И първата, и втората се нуждаят от обработка - на първо място, кипене. Повечето от витамините бяха унищожени. Не е изненадващо, че при тези условия липсата на витамини, желязо, минерални соли много бързо се проявява под формата на различни заболявания - хиповитаминоза, намален хемоглобин, лошо наддаване на тегло, рахит и забавяне на развитието. И в отговор на това имаше компетентни и разумни препоръки за онези времена - и за сокове, и за растителни пюрета, и за жълтък, и за рибено масло..
Не трябва да забравяме, че хранителните характеристики на жителите на страната на победителния социализъм не винаги позволяват на кърмещата майка да предоставя пълни, висококачествени и разнообразни продукти. В подобна ситуация - когато майчиното мляко просто не можеше да задоволи всички детски нужди - ранното предписване на сокове, картофено пюре и жълтъци на детето беше напълно логично и напълно оправдано.
В днешно време, ако кърмещата майка може да си позволи пълноценна и разнообразна диета (т.е. зеленчуци, плодове, месо, хляб и риба), ако родителите могат да закупят висококачествена адаптирана млечна формула за детето си, така че ако всички тези условия са изпълнени, няма нужда да се храни нищо, докато бебето навърши шестмесечна възраст.


• Науката за витамините, тяхната липса и необходимостта от корекция на кърменето възникна преди много години, когато никой никога не беше чувал за адаптирани млечни формули.
• Преработването на съществуващите насоки и оспорването на мненията на учените относно храненето винаги е било трудно.
• Запомнете: соковете, зеленчуковите пюрета, плодовите зърнени храни не са просто допълващи храни. Това е много сериозен бизнес.
• Ако можете да си купите по едно пилешко яйце на седмица срещу заплатата си, съвсем логично е да дадете на четиримесечно бебе четвърт от жълтъка. Но ако можете да си купите дузина яйца, тогава е по-добре кърмещата майка да яде пържени яйца от три очи.
• Не можете да видите ползите от ранното хранене. Като цяло родителите просто поставят дебел кърлеж на собствената си съвест, казват, направихме всичко както трябва. Но хиляди виждат вредата - появата или засилването на алергични реакции, нарушения на изпражненията. Накратко, всичко е в бизнеса: академиците пишат инструкции, индустрията произвежда сокове, педиатрите препоръчват сокове, майките дават сокове, децата пият сокове, педиатрите лекуват диария и алергии, майките купуват лекарства и други сокове - "най-важното, момчета, не остарявайте по сърце".

Как да започнем допълнително хранене?
Всяка нова храна се добавя към диетата постепенно и внимателно. Първо, няколко лъжици (опция - няколко глътки) и допълнете с обичайната храна (кърма, адаптирано мляко). Оценете реакцията - поведение, кожен обрив, сън, изпражнения. Ако всичко е наред, увеличете дозата. Нещо не е наред - изчакайте малко с този продукт и не започвайте нови експерименти, докато болезнените прояви изчезнат. Никога не хранете бебето си с нещо ново, ако е болно, и в продължение на три дни преди и три дни след каквато и да е ваксинация.
Ако детето откаже допълнителни храни, не настоявайте! Тялото му знае по-добре от вас дали е необходимо или не. Въпреки че е лесно да заблудиш Природата. След сок от мандарина (например), бебето със сигурност ще се усмихне. Просто е твърде вероятно след известно време всички членове на семейството да нямат време за усмивки..
Трябва също така да се вземе предвид, че допълващото хранене е не само промяна в състава на храната, но и промяна в нейните физически характеристики - тоест от изключително течна храна ние преминаваме към по-плътна и често разнородна - с всякакви бучки и други включвания. Оттук и нуждата от лъжици, „лигавници“, чаши, чинии и т.н..

Допълнителни храни: откъде да започнем и как да продължим?

Нито педиатрите, нито учените по хранене имат единно, съгласувано мнение по този въпрос, въпреки че съставът и възможните варианти за продукти са общо определени и общоприети..
То:
1) зеленчукови пюрета;
2) извара и ферментирали млечни продукти;
3) мляко и зърнени храни;

4) месни (рибни) ястия и яйчен жълтък.

Всеки конкретен автор на всякакви "хранителни" препоръки доста убедително обосновава правилността на собствената си схема.

Помислете за следния пример. По отношение на количеството желязо, минерални соли и витамини, зеленчуковите пюрета са много по-добри от, например, ферментиралите млечни продукти. Изводът подсказва сам - започнете със зеленчукови пюрета.

От друга страна, детето се понася много зле от рязка промяна в състава на храната. Ясно е, че разликата между млякото и ферментиралите млечни продукти е забележимо по-малка, отколкото между млякото и зеленчуците. Следователно, зеленчуковите пюрета са теоретично по-полезни и по-подходящи, но на практика вероятността от чревни разстройства от своя страна ще бъде забележимо по-висока..


• Да започнем с ферментирали млечни продукти: оптимално - кефир с ниско съдържание на мазнини или кефир от детската млечна кухня. Най-доброто време е второто подаване (интервал, приблизително, от 9 до 23 часа). Няма съществена разлика в състава между ферментиралите млечни продукти в сравнение с обикновените млечни продукти. Плюс това, всички ферментирали млечни продукти като цяло и по-специално кефирът съдържат млечнокисели бактерии. Млечнокиселите бактерии, първо, са антагонисти (с други думи, врагове) на много вредни микроби, които могат да причинят чревни инфекции, и второ, те образуват вещества, които активно участват в процеса на храносмилането и като резултат го подобряват (храносмилането); трето, те намаляват натоварването на най-слабия и незрял орган на детето - на черния дроб.
• Първият път ще дадем доста - две или три чаени лъжички (и ще го даваме от лъжица). След това ще допълним с обичайния продукт - майчиното мляко от гърдите или смес от шише. През деня ще имаме възможност да наблюдаваме. При условие, че всичко е наред, на следващия ден удвояваме дозата и така нататък: първия ден - 10-15 ml, втория - 20-30 ml, третия - 40-60 ml, четвъртия - 80-120 ml. Ако някой ден има някакви проблеми или съмнения за проблеми - направете пауза. Не увеличавайте дозата, може би дори я намалявайте, но ако проблемите наистина ви притесняват, спрете напълно.
• На четвъртия или петия ден от използването на кефир, добавете извара директно към нея и разбъркайте добре. Можете да направите сами извара, можете да си я купите. Основното нещо: увереност в качеството - чистота и срок на годност. Първият ден - една лъжица, вторият - две и т.н., общото количество на възраст от шест до осем месеца е 30 г, след осем месеца - 50 г. Можете да добавите малко захар към кефира и към сместа от извара и кефир. Решението - да добавите или не - зависи от вкуса на самия кефир и от това дали детето се съгласява да яде неподсладен кефир.

Всякакви забрани за използването на извара (най-честата мотивация е бързото разрастване на фонтанелата, не можете да имате много калций, но има много в изварата) нямат логическа основа. В 30 g извара количеството калций е приблизително 47 mg, а в 50 g съответно 78 mg. Сравнете себе си: в 100 г краве мляко - 120 мг, в 100 г кърма - 35-50 мг.

• По този начин са необходими средно седем до десет дни, за да бъде напълно заменено едно хранене - 150 г кефир + 30 г извара. И всички други хранения все още са основният продукт: майчиното мляко или адаптираната млечна формула. И в този режим е желателно да прекарате три до четири седмици.
• Започваме да заместваме още едно хранене - за предпочитане най-последното, преди лягане. Използваме млечни зърнени храни. Три вида са най-рационални - елда, овесени ядки, ориз.
Рецепта: Каша
10 g (приблизително 1,5 чаени лъжички) от съответното брашно (елда, ориз, овесени ядки) и 1/2 чаена лъжичка захар се разтварят в 20-30 ml преварена вода със стайна температура. Полученият разтвор се излива при постоянно разбъркване във врящо мляко (количество мляко - 100 ml). Варете 3 минути. Свършен. Тъй като захарта не е стандартно нещо, може да се наложи да добавите още малко.

Можете да направите каша въз основа на сместа. Варим каша от подходящото брашно във вода и когато се охлади, добавете сместа в половин пропорция: тоест, ако имате нужда от 3 супени лъжици смес за 100 г вода, след това 1,5 супени лъжици за 100 г каша във вода.

• На осем месеца ядем четири до пет пъти на ден: веднъж кефир, веднъж каша и два до три пъти основната храна - адаптирано мляко или майчино мляко. Дойде дългоочакваното време за зеленчуци и плодове. Ако имате поне един зъб, започнете със зеленчуци. Ако не, което не е често така, нека изчакаме още малко. Като начало изпробвайте храненето - как обикновено ще реагира детето ни на зеленчуците. Готвене зеленчуков бульон. През първия ден предлагаме 30-50 г, през втория - два пъти повече. Ако всичко е наред, преминаваме към зеленчукова супа или зеленчуково пюре и постепенно увеличавайки дозата, напълно заместваме едно от храненията със зеленчуци..

Рецепта: РАСТИТЕЛЕН КРЕП
Картофи + моркови + лук + зеле: нарязани на ситно и ситно, заливат се с вряща вода, покриват се с капак и се варят до пълното им сваряване. Прецедете през тензух, оставете отново да заври и изсипете в бутилка. Пропорцията, приблизително, е следната: за 50 г зеленчуци, 100 мл вода.
Рецепта: РАСТИТЕЛНА ПЮРЕ
Нарежете различни зеленчуци, добавете малко вряща вода и оставете да къкри; докато водата кипи, добавете вряща вода. Разтриваме готовите за консумация горещи зеленчуци през сито, добавяме горещо мляко и щипка сол. Разбийте добре и оставете да заври. Добавете растително масло към готовото ястие. Зеленчуци - 100 г (картофи - поне 20 г); мляко - 25 г; растително масло - 3 g.

• В продължение на две или три седмици храним зеленчуково ястие (супа или картофено пюре, няма значение), след това по аналогия със зеленчуците провеждаме тест за месо - готвим супата не във вода, а в месен бульон (в идеалния случай - пилешко). Ако няма проблеми - добавяме настърганото месо директно към супата, след още няколко дни, отново директно в супата, - стръмно сварения жълтък на пилешко яйце - първо 1/5 част, след това повече. Във всеки случай до навършване на една година не са необходими повече от половината жълтък.
• Сега за плодовете. Ще ги дадем в деня, когато видим първия „излюпен“ зъб. И ако този зъб бъде открит преди шест месеца, ще имаме търпение. Изобщо не е необходимо да се започва със сокове - плодовите пюрета или пулпата на печена ябълка изобщо не са по-лоши. Соковете и плодовите пюрета не заместват основното хранене, те се дават допълнително след кърмене или хранене с адаптирано мляко.
• На деветмесечна възраст три хранения са напълно заменени от допълнителни храни. Нека повторим: веднъж кефир + извара, веднъж каша, веднъж супа. Каша - най-разнообразна. Супите са много разнообразни: както по състава на зеленчуците, така и по вида на месото, ако не и много мазно. Вече ядем жълтък и растително масло. Пием сокове - 30-50гр.
• Какво друго е възможно? Добавете натрошени бисквитки към кефир и извара. Картофено пюре с мляко и пюре от месо. Печена ябълка. Троха хляб в супа, а коричка хляб и парче ябълка могат да бъдат дадени в ръка - изсмукани (хапани). От 10 месеца можете да готвите супа не в месо, а в рибен бульон.
• Какво ще кажете за основното хранене, което изглежда е престанало да бъде основното хранене от 9-10 месеца? Ясно е, че имаме предвид адаптирани млечни формули и / или кърма. Ако майката има мляко, препоръчително е да хранете бебето поне веднъж на ден до една година. След една година това вече няма особен биологичен смисъл3. Висококачествени млечни формули, които със сигурност не са по-лоши от кравето мляко по състав, могат да бъдат дадени до две или три години.


Извършвайки всякакви "хранителни" тестове и иновации, не забравяйте:
основната ни задача е да поддържаме бебето здраво и колкото по-голямо е детето, толкова по-малко опасни са експериментите, свързани с храненето.

Детският черен дроб е един от най-слабите органи и дори при абсолютно здраво и нормално развиващо се дете, той най-накрая „узрява“ и става като възрастен някъде до 12-годишна възраст. Всички неусвоени частици (именно тези, които причиняват алергии) трябва да бъдат неутрализирани и екскретирани от тялото. И черният дроб играе основна роля в този процес. Докато детето расте, много храни, които преди това са причинявали тежки алергии, започват да се понасят съвсем нормално..

Видео. меню за едногодишно дете според Комаровски

Детско меню за година: правила и рецепти

Не знаете как правилно да съставяте детско меню за една година? Търсите съвети как да храните бебето си правилно? Не сте сигурни какво да търсите, когато съставяте диета на бебето? За това какво трябва да бъде менюто на едногодишно бебе, прочетете нататък.

Детско меню за година: правила

Много майки, които кърмят, чакат с нетърпение момента, когато прехвърлят бебето на храна за възрастни. Има такива, които въвеждат допълнителни храни навреме, след което до навършване на една година децата прилагат гърдите само за емоционално удовлетворение. Има майки, които противно на всички съвети и препоръки продължават да предлагат на бебето гърди на възраст до три години, като погрешно вярват, че такова хранене е по-добро от продуктите за възрастни.

Естествено възниква въпросът къде е златната среда, как и какво да храним детето годишно, за да се развива правилно и хармонично. Храненето на децата годишно, както и през целия живот, трябва да попълва консумацията на енергия на детето, да насища тялото с необходимите витамини, микро- и макроелементи.

Периодът на живот на бебе на възраст 12-18 месеца се счита за преходен. По това време детето вече не е бебе, познато е с храната за възрастни, но все още не е готово да бъде напълно прехвърлено в системата за хранене на възрастни. Какво трябва да бъде храненето на дете на година? Нека разгледаме основните правила. Така:

Осигурете правилно функциониране и оптимално развитие на храносмилателния тракт на бебето

На година и половина храносмилателната система на бебето е добре развита, но все още не е способна да абсорбира сложни и тежки храни. Все още продължава образуването на черния дроб, панкреаса, който отделя ензими, необходими за правилното храносмилане и усвояване на хранителните вещества..

Ако детето е запознато с допълнителните храни, научете бебето да дъвче. Нарежете зеленчуците и месото на малки кубчета. Оставете детето си да дъвче крутони или бисквити. Дъвченето ще стимулира развитието на мускулите на челюстта и ще стимулира производството на слюнка, която е пряко отговорна за храносмилането на храната.

Коригирайте диетата си

Менюто на едногодишно дете, което се прехвърля от кърмене към храна за възрастни, е петкратно хранене и прихващане към гърдите (сутрин - след събуждане и преди лягане). Моля, обърнете внимание, че прихващането на гърдата не е хранене, а постепенно отбиване на бебето от гърдата. С течение на времето продължителността на процедурата и честотата ще изчезнат.

Ако по някаква причина майката не може да прикачи едногодишно бебе към гърдите си, предложи му биберон с чай от лайка, симулиращ процедурата на хранене. Никога не замествайте кърмата с пълномаслено мляко от животински произход.

Консултирайте се с вашия педиатър за това как правилно да отучите бебето от гърдата, като вземете предвид индивидуалните характеристики на детския организъм. Може да си струва да се прибегне до изкуствено изкуствено мляко, ако не е възможно постепенно да се отдалечите от кърменето..

Интервалите между храненето на трохите не трябва да надвишават 3,5–4,5 часа. Докато бебето расте, интервалите от време между храненията могат да се преместват не повече от половин час.

Насадете хранителна култура

От най-ранна възраст уведомете детето си, че яденето не е забавно или начин да прекарате времето. Закуските между храненията нарушават храносмилането и стимулират производството на стомашна киселина.

Ако тялото свикне с този начин на хранене, тогава един ден, когато детето е извън обичайните си условия и не може да задоволи нуждата си от закуски, то ще бъде измъчвано от постоянно чувство на глад поради непрекъснато секретирания стомашен сок.

В бъдеще това ще доведе до възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт и може да провокира развитието на гастрит и язвена болест. Научете детето си да пие между храненията.

Разработете диета на детето въз основа на съдържанието на калории в храната и приемливите размери на порция

От година нататък детето не расте толкова интензивно, както преди година, но се развива бързо. През този период тялото изразходва огромно количество енергия за умствена дейност. Децата годишно трябва да получават 1200-1500 kcal на ден с обем от 1000-1200 ml изядени.

Приблизителното детско меню на година включва всички видове допълнителни храни: месо, зърнени храни, плодове и зеленчуци, кисело мляко. Уверете се, че диетата на трохите е разнообразна.

Следете качеството и коректността на приготвянето на храната

Вкусовите рецептори на деца под две години са слабо развити. Това не означава, че не можете да наблюдавате вкуса на ястията или, напротив, да направите вкуса им прекалено изразен. Пригответе храна за деца, като се фокусирате върху собствените си вкусови предпочитания.

За да избегнете претоварване на бъбреците, не добавяйте твърде много сол към храната си. За да защитите панкреаса, не предлагайте пържени или мазни храни на дете под три години. В никакъв случай не използвайте ароматизатори, подправки и подправки, особено тези, които подобряват вкуса и аромата на ястието.

Гответе за трохите в мултикукър или двоен котел, печете храна във фурната. Ако следвате принципите на здравословното хранене, не използвайте микровълновата печка нито за отопление, нито дори за готвене..

Отложете запознанството със сладкото до 2-3 годишна възраст. Под сладки се разбира естествен блат, блат, мармалад. Шоколадът е отделна тема и специално табу за деца, склонни към хранителни алергии. Внимавайте със зеленчуци и плодове, съдържащи червен пигмент: те имат повече алергени, отколкото жълтите и зелените храни.

Не позволявайте на детето да познава вкуса на колбасите възможно най-дълго. Единственото изключение са домашните колбаси с ниско съдържание на мазнини. Можете да предложите такъв деликатес на малко гурме не по-рано от бебето на 3 години.

След като се справихме с принципите на хранене на дете на 1 година, остава да разгледаме приблизителното меню на едногодишни трохи.

Вижте също: Спанак: рецепти за деца

Примерно меню за едногодишно дете: рецепти

Всеки човек и дори най-малкият е индивид. Вече една година детето има вкусови предпочитания. Освен това бебетата са естети. Колкото и вкусна да е храната, предлагана на малкия гурме, външният вид на ястието е в състояние да отблъсне веднъж завинаги трохите от определени продукти. Миризмата, вкусът и зрителното възприятие са китовете, които подпомагат възприемането от детето на храна..

През деня едногодишно дете трябва да яде 5-6 пъти, евентуално една допълнителна нощна храна. През деня бебето има 3 основни хранения (закуска, обяд и вечеря) и 2-3 допълнителни хранения. Обемът на една порция храна не трябва да надвишава 150-200 g.

Не насилвайте бебето да яде, ако не иска. Предложете на детето си храна за половин час. Не насилвайте трохата да довърши яденето, ако откаже.

Помислете как да съставите правилно менюто на детето за деня. Така:

Първо - основно - закуска

Предложете на детето каша във вода с половин варено яйце или млечна каша (разредете млякото с вода в съотношение 1: 2). Алтернатива на зърнената каша - гювеч с извара или парна палачинка с извара.

Не предлагайте на детето си закуска веднага след събуждане. По-добре е веднага да му дадете вода и след 30-40 минути да започнете да ядете.

Обяд

Това е междинно хранене между основната закуска и обяда. Ако трохата консумира много енергия, предложи му чай и парче сирене или бисквити с натурално кисело мляко. Ако детето не е подвижно, предлагайте кисело мляко и плодове или печена ябълка.

Интервалът между обяд и закуска е най-малко 4 часа. Менюто за обяд на трохите се състои от течна супа, борш, супа от бульон или пюре и каша с месо или риба. Месото и рибата могат да бъдат приготвени на пара, варени, печени. Можете също така да направите банички на пара. Ако правите кюфтета, заменете част от кашата с растителни храни като плодове или зеленчуци. Решете под каква форма да сервирате храна на детето въз основа на вкусовите предпочитания на трохите.

Следобедна закуска

Опитайте се да съставите дневното меню на детето, така че следобедната закуска да се състои главно от ферментирали млечни продукти. Предложете трохи извара суфле, гювеч, чийзкейк, извара паста с плодове или парен омлет.

По-добре е да давате следобедна закуска след обяд..

Между обяда и вечерята е важно да се поддържа интервал от около 4 часа и 1,5-2 часа след следобедна закуска и 1,5-2 часа преди лягане. Вечерята трябва да е задоволителна и да съставлява 20% от дневното количество храна, консумирана от детето.

Предложете трохите на пара или задушени зеленчуци в картофено пюре или на хапки. Сервирайте зеленчуци с месо или риба (ако е имало риба за обяд, гответе месо за вечеря).

Втора вечеря

Задачата на втората вечеря не е да насити детето, а да напълни стомаха му, за да може бебето да спи спокойно. Идеални за финално хранене - бисквити с кефир и бисквити с ниско съдържание на мазнини.

Едногодишно дете е в състояние да усвоява елда и овесени ядки, ориз и пшенична каша. Изберете постно месо и риба за детски ястия. До 3-годишна възраст детето може да има пиле, пуешко птиче месо, заешко месо, говеждо месо.

Ако детето е запознато с черния дроб, хранете бебето с карантия не повече от 2 пъти седмично.

Когато съставяте меню за бебе, вземете предвид характеристиките на тялото му, вземете предвид колко подвижно или емоционално е детето. Това ще ви помогне да коригирате диетата и размера на порцията..

Не забравяйте за пиенето и качеството на водата, която вашето бебе използва.

Помислете за основните рецепти, които са подходящи за детско меню. Така:

Пшенична каша с мляко

Пшеничната крупа може да бъде заменена с елда или овесени ядки. Принципът на готвене е подобен. За да приготвите млечна каша, изпълнете следните стъпки:

 1. Изплакнете зърното (50 g) под течаща вода, докато отцедената вода стане чиста, прозрачна.
 2. Изсипете зърнените култури с вода (100 ml), оставете да заври, оставете да къкри до готовност.
 3. Изсипете горещо мляко (50 мл) в приготвената каша.
 4. Добавете захар на вкус преди сервиране.

Ако използвате зърнени храни в порционирани сашета, пригответе ги според рецептата, предложена от производителя на каши, и след това покрийте с горещо мляко преди сервиране..

Кашата без млечни продукти се приготвя по подобен начин, но без добавяне на мляко.

Гювеч с извара

За извара изберете ястия с ниско съдържание на мазнини или извара. За да направите гювеч за детето си, следвайте следните кулинарни процеси:

 1. Разбийте извара (150 г) с пилешко яйце (1 бр.) И чаена лъжичка захар.
 2. Намажете форма за печене с масло, сложете извара маса в форма за печене, покрийте с фолио.
 3. Изпратете изварата да се пече при 180 ° C за 30 минути (докато омекне).

Ако добавите брашно или грис към извара, получавате тесто за чийзкейкове. Пригответе ги на пара.

Зеленчукова супа-пюре

Основата за приготвянето на ястието ще бъдат всички зеленчуци, с които детето е запознато, и течността - вода или бульон от месо. Можете да готвите картофено пюре на няколко етапа, а именно:

 1. Измийте, обелете зеленчуците, нарежете ги на малки кубчета, така че да е удобно да готвите.
 2. Поставете зеленчуците в тенджера, изсипете течността, за да покрие зеленчуците. Оставете съдържанието на тенджерата да заври и оставете зеленчуците да къкри, докато омекнат..
 3. Преди да сервирате, смилайте зеленчуците с пасатор и разредете полученото пюре до консистенцията на гъста супа, така че детето да е приятно и удобно за ядене.
 4. Посолете ястието на вкус.

Тази рецепта ви позволява едновременно да готвите както течност за обяд, така и зеленчуци като гарнитура за месо или риба за вечеря..

След като усвоите основните рецепти, след като изучихте вкусовите предпочитания на детето, ще можете да съставите разнообразно и най-важното полезно меню за трохите.

Направете списък на храненията за седмицата, така ще бъде по-лесно да се уверите, че ястията не се повтарят и бебето получава храната, от която се нуждае. Когато добавяте нови продукти, наблюдавайте реакцията и никога не въвеждайте няколко нови продукта наведнъж.

Спазвайте основните правила за хранене на детето, тогава детето ще расте здраво и силно.

Вижте също: Черен дроб: рецепти за деца