Не е тайна, че малките деца се нуждаят от специални грижи и внимание. Всяка майка знае това, без изключение. Това твърдение е приложимо за всички области от живота на бебето: от играта и развитието до храненето и, както знаете, специално внимание се отделя на храненето! Не пренебрегвайте съветите на педиатрите, защото това е балансирано правилно хранене, което може да даде на малък човек всички необходими вещества за развитието на растящото тяло.

Какво може бебе на 4 месеца?

В началото, разбира се, бебето яде само кърма или специална формула. С течение на времето обаче бебето започва да се нуждае от допълнителни вещества в храната, които може да получи само от допълващи храни. Как да структурираме въвеждането на допълващи храни и да предлагаме нови продукти? Трябва да се следват допълнителни препоръки:

 1. Преди всичко говорете с лекаря на детето. Не е нужно да се занимавате с любителски представления и да измисляте нещо сами. Педиатърът, въз основа на състоянието на детето и неговите характеристики, ще ви каже точно от какви продукти се нуждае бебето
 2. Преди плодово пюре е възможно да започнете, като давате на децата сокове от плодове, разредени с вода. Това повишава апетита и позволява на детето бързо да свикне с новите вкусове на храната.
 3. Не се опитвайте да прегърнете необятността и да обхванете всичко наведнъж. Това не трябва да се прави поради причината, че ако бебето има алергия, тогава няма да можете да разберете какво точно го е причинило. Освен това съществува риск от получаване на усложнения от стомашно-чревния тракт с внезапното въвеждане на нов продукт. Следователно трябва да въвеждате само един нов продукт на ден, обикновено сутрин, и да наблюдавате състоянието и реакциите на детето в продължение на 2 седмици.

По правило допълващите храни на 4 месеца включват различни зеленчуци, както и зърнени храни и плодове. Това трябва да вземе предвид характеристиките на развитието и растежа на детето. Ако бебето има някакви храносмилателни проблеми, тогава лекарите съветват да обърнат специално внимание на зеленчуците и зеленчуковите пюрета. Някои деца много обичат внимателно намачкано течно картофено пюре, зеле и тиквички. Но се случва някои компоненти на картофеното пюре да предизвикат неприязън у детето - то започва да бъде капризно, докато яде, да плаче. В този случай можете просто да намалите съдържанието на този конкретен компонент в пюрето, като се консултирате с лекар на детето си..

Пюретата от плодове и зеленчуци могат да се приготвят самостоятелно, като се използват картофи, моркови или ябълки и банани, които обикновено се препоръчват като първата допълваща храна за бебета от 4 месеца.

Не предлагайте нови храни на деца, когато са болни или наскоро са получили ваксинация (ваксинация). Минималната норма за нов продукт е не повече от една трета от чаената лъжичка, тъй като по-голямо количество може да причини чревни проблеми и дори инвагинация, което е много опасно за детето и изисква спешна медицинска помощ. Ако детето развие запек, диария, повръщане или кървави изпражнения след нови храни, е много важно да се консултирате с лекар, за да му осигурите подходяща помощ и да предпише необходимото лечение и диета..

Какви зърнени храни могат да се дават на дете на 4 месеца и защо?

Кашата е важен елемент от допълващите храни, особено за деца с тегло под ниско тегло. Ако детето е с наднормено тегло, тогава плодовете и зеленчуците са по-подходящи за него на 4 месеца, но каша се предписва за слаби и малки деца. Ястието обикновено се приготвя с помощта на кърма или адаптирано мляко. Понякога майките използват краве или козе мляко, но в този случай е необходимо да се разрежда до голяма степен с вода. Лекарите обикновено не препоръчват да приемате пълномаслено мляко и съветват да го замените с адаптирано мляко.

Можете сами да приготвите тази каша за бебето си или да я купите в хранителния магазин / аптеката. Предимствата от използването на зърнени култури са очевидни:

 1. Те не са много скъпи. На цена, такива зърнени култури са по-евтини от смеси, дори ако купувате готови зърнени храни, а не готвите сами
 2. Бързо наддаване на тегло. Това важи особено за недоносени бебета, които първоначално имат проблеми с теглото
 3. Способността да разнообразявате диетата на детето и да допълвате плодовите пюрета с безопасни и засищащи зърнени храни

Закупените опции за зърнени култури са напълно безопасни и балансирани по своя състав. В тях няма специални компоненти, но те вече са обработени, доколкото е възможно, и остава само да се разрежда с гореща вода, съгласно инструкциите. Често те се продават вече с добавяне на адаптирано мляко, което им позволява да се използват без мляко.

Ако готвите каша (елда и ориз обикновено се избират за съвременните деца с цел напълняване) сами, тогава за 4-месечно бебе трябва да смилате всички зърна до състояние на пюре. Трябва да се разбере, че детето не е в състояние да дъвче храна, защото все още не знае как да го прави и няма съответното умение. Също така, детето може просто да се задави със зърна с достатъчно голям размер, тъй като преглъщащите движения също са все още несъвършени при бебе на тази възраст.

автор-експерт: Виктория Василиевна Киселева,
детска хигиена лекар

Какво мислите за това, което може да се даде на дете на 4 месеца, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Как да храним бебе на 4 месеца и колко?

За родителите

За деца

Популярни днес

Всеки нов месец в живота на малко човече е цяла епоха. Само си помислете по какъв път върви само след година. Напълно безпомощно създание точно пред очите ни, ден след ден става по-умно, по-зряло, по-силно и по-силно.

Това е естествен процес, който се ръководи от самата Природа, но не без активното участие на родителите. Но няма да спорим много, но нека преминем към важен въпрос, който е актуален днес - храненето на 4-месечно бебе.

Основна диета за бебе на 4 месеца

Следвайки световната практика за хранене на бебета, на възраст от 4 месеца майчиното мляко (или формула за изкуствени лица) остава основният вид храна. Дневната му консумация се повишава до 800-900 грама, а интервалите между храненията са 3-4 часа.

Това означава, че за един ден бебето ще се приложи на гърдата поне 6 пъти и ще изяде около 120-140 грама мляко за едно седене. Това количество е напълно достатъчно, за да осигури на бързо растящия организъм комплекс от жизненоважни витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати..

Ако по някаква причина кърмата не е достатъчна, тя вече не е в състояние да задоволи апетита на вашето бебе или педиатри, диагностицирали признаци на анемия при него, струва си да помислите за методи за подобряване на лактацията или за въвеждане на допълващи храни.

Допълнително хранене на 4 месеца. Вече е възможно!

Много майки, въпреки мнението на лекарите, не смеят да предложат 4-месечно бебешко зеленчуково пюре или сок и го хранят с изключително адаптирана смес, което не е напълно разумно, защото детето вече е напълно готово да се запознае с нови продукти. Ключовият аргумент в този случай е физиологията.

До 4 месеца детето практически не контролира движенията на собствения си език и всъщност не знае как да преглъща. Това означава, че му е трудно да се справи с твърдата храна. Дори вода от лъжица по това време идва трудно и бебето се мъчи да изтласка течността от устата.

Но след 4 месеца бизнесът придобива нови функции и детето постепенно се научава да яде. Всъщност поради тази причина не е необходимо да се страхувате от въвеждането на допълнителни храни като допълнителна храна на тази възраст. Ако се направи правилно, бебето бързо ще усвои необходимото умение..

Как и какво е допустимо да се храни бебе на 4 месеца

След като всички съмнения бяха разсеяни, можем да започнем да разглеждаме списъка с храни, които са приемливи като храна за 4-месечно бебе. Те включват:

 • зеленчуково пюре;
 • плодово пюре;
 • сокът;
 • извара;
 • каша;
 • млечна смес.

Страшно разнообразие, нали? Но в крайна сметка трябва да предлагате нова храна постепенно и малко по малко.

Експертите препоръчват започването на допълващи храни с хомогенизирано зеленчуково пюре от:

 • броколи;
 • карфиол;
 • тиквички.

Неподсладените зеленчукови пюрета може да не зарадват веднага дете, което е свикнало с вкуса на сладкото майчино мляко или адаптирано мляко и поради това се изискват родителско постоянство и търпение..

Когато бебето вкуси зеленчуци (отнема около 5-7 дни, за да се адаптира), може да му се предложат плодове, натрошени до пюреобразна консистенция:

 • ябълки;
 • праскови;
 • круши;
 • банани.

Най-вероятно детето ще приема тези продукти по-охотно, което несъмнено ще зарадва майката..

Що се отнася до зърнените култури, тогава на 4 месеца най-подходящият вариант за храна ще бъдат незабавни незабавни зърнени храни без глутен:

 • ориз;
 • елда;
 • царевица.

Първият сок, който 4-месечно бебе може да вкуси, е ябълков сок. По време на запознаването с този продукт е по-добре да се разрежда с преварена вода, около 1: 1 и да се предлага не повече от чаена лъжичка, като постепенно се увеличава дозата.

Препоръчително е адаптираната извара за бебета да се въведе последна, в размер на 1-2 чаени лъжички под формата на сирена маса, разредена с кърма или смес.

Колко от какво

Ето няколко насоки за количеството храна:

 • Зеленчуково / плодово пюре (в грамове): първи ден - 5, втори - 10, трети - 15, четвърти - 20, пети - 50, шести - 90-100, седми - 120. В последния ден една допълваща храна може да замени едно хранене.
 • Каша (в грамове): първи ден - 5, втори - 10, трети - 15, четвърти - 20, пети - 50, шести - 80, седми - 100-120.
 • Сок: в рамките на една седмица количеството му от чаена лъжичка се довежда до 40-50 мл.

Въвеждайки допълващи храни, не забравяйте, че е по-добре да ги давате сутрин и следобеден чай, а кърмата или адаптираното мляко се предоставят в настоящия обем (800-900 g.). Най-малките алергични реакции и прекомерните разхлабени / стегнати изпражнения са причина да откажете нов продукт и да потърсите заместител от наличния сорт.

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Как можете да храните бебе на 4-месечна възраст??

През първата година от живота детето преминава през много сериозно пътешествие. Само си представете: всеки ден едно напълно безпомощно дете се променя, расте, става по-силно, опознава света, научава неща, които изглеждат елементарни за възрастен. И всичко това се дължи на Природата и прякото участие на родителите. В крайна сметка, за да се развива детето правилно, той се нуждае от добра, балансирана диета. За бебета под 6-месечна възраст майчиното мляко трябва да бъде основното хранене. Но вече от 4-месечна възраст може да не е достатъчно. И тогава родителите са принудени да въведат първите допълващи храни в диетата на бебето. А с какво можете да храните дете на 4 месеца, ще разберем по-нататък.

Готово ли е бебето за допълващи храни?

Преди да предложите трохите каша, зеленчуково или плодово пюре, трябва да разберете дали той изобщо е готов за първото хранене. Има няколко ключови момента, които ще ви помогнат да разберете този проблем:

 1. Ако 4-месечно дете проявява интерес към "възрастна" храна (посегне към храна, отваря уста при вида на храна, имитира дъвчене), тогава може да се въведе първата допълваща храна.
 2. Ако бебето няма рефлекс, когато се храни с лъжица. Обикновено 4-6-месечно бебе има повишен рефлекс, ако твърдата храна попадне в средата на увулата. И докато този рефлекс се наблюдава, опитите за хранене на бебето са безполезни..
 3. Ако бебето не наддава. Ако бебето не се разяжда с кърмата, то няма да наддаде, ще бъде мрачно, често се събужда през нощта и плаче. В този случай допълнителните храни ще помогнат за решаването на всички проблеми наведнъж..
 4. Ако бебето е измъчено от запек, диагностицирано е с анемия, препоръчва се да се въведат нови хранителни продукти в диетата му.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на трохите. Така че, ако бебето страда от тежки алергични реакции, наскоро е болно или в момента е в нездравословно състояние, има стомашно-чревни разстройства, подложило се е на задължителна ваксинация или се подготвя за него, има някакви други индивидуални проблеми, то трябва да се отложи с допълнителни храни. Във всеки случай, ако е решено да се храни бебето с нови продукти, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на тялото на детето и да бъдете последователни в действията си.

Откъде да започнем първо?

И зърнените храни, и зеленчуковите пюрета, и плодовете могат да станат първите допълващи храни. Всичко зависи от това какъв проблем трябва да реши детето. Например за деца с наднормено тегло, които се хранят от шише, полезните зеленчукови храни ще бъдат полезни, тъй като ще позволят спиране на наддаването на тегло и замяна на някои от основните методи на млечната формула.

Ако детето страда от значително поднормено тегло, тогава е по-добре да изберете зърнени храни като допълващи храни. Ако бебето страда от запек, тогава плодовите пюрета, сокове или отвари от тях ще помогнат за решаването на проблема.

От зеленчуците на 4-месечно дете са позволени тиквички, картофи, всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле. Тези зеленчуци са най-малко алергенни, лесно смилаеми и съдържат здравословни витамини. Когато едно дете е опитало картофено пюре от тези зеленчуци, менюто му може да се разреди с тиква, моркови и домати. Към растителните пюрета може да се добавя растително масло, но не повече от 4-5 грама. Осоляването на храната не си заслужава - зеленчуците съдържат всички необходими „подобрители“ на вкуса.

От плодовете трябва да се предпочитат ябълки, банани, сини сливи, круши и праскови. Важно е плодовете да са сезонни и пресни. Не трябва да подслаждате готовото пюре - плодовете съдържат достатъчно захар, за да задоволят нуждите на бебето.

Каша за 4-месечни бебета се приготвя във вода без сол, захар и масло. Те трябва да са течни, без глутен, еднокомпонентни. По-добре е да се даде предпочитание на елда, ориз и царевична каша.

Като напитки са разрешени чиста вода (дневна норма - 100 ml), неконцентрирана отвара от сушени плодове и ябълков сок. Всички напитки, с изключение на водата, трябва да се добавят към диетата след картофено пюре и зърнени храни..

Как да въведем правилно допълващи храни?

Въвеждането на първите допълващи храни включва спазване на прости правила:

 1. Пюрето или кашата трябва да са еднокомпонентни.
 2. Идеална консистенция на допълващи храни - полутечни, без твърди вещества.
 3. По-добре е да готвите каша във вода, без добавяне на захар, сол, масло.
 4. Предлагайте допълнителни храни на бебето от лъжица..
 5. Давайте на бебето допълнителни храни изключително преди кърмата или адаптираното мляко през първата половина на деня или през обяда.
 6. През първия ден на бебето се предлага само 1 чаена лъжичка допълващи храни. Всеки следващ ден тази порция се удвоява, докато обемът на изяденото картофено пюре (каша) се равнява на 100-120 g и се превърне в пълно заместител на едно хранене.
 7. Продуктът може да се дава в случай, че не е имало отрицателна реакция към него: алергии, разстройство, подуване на корема или запек.
 8. Друг вид продукт може да се въведе само след като е бил въведен предишният. Трябва да отнеме около 7-10 дни, за да опознаете всеки зеленчук, плод или каша..
 9. По-добре е да приготвяте каши, зеленчукови и плодови пюрета сами от сезонни продукти, но можете да си купите и готови ястия в специализирани магазини.
 10. Кърменето трябва да остане основно, а допълнителните храни трябва да бъдат еднократни през целия ден.
 11. Ако детето откаже да яде каша или картофено пюре, не го насилвайте - може да е пълно или физически не е готово за допълващи храни.
 12. Давайте на бебето допълнителни храни точно по едно и също време..
 13. Ябълковият сок трябва да се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 1. Ябълковият сок се въвежда в диетата на детето по същия начин, както и другите продукти, довеждайки до дневната норма от 40-50 мл.

Помислете за таблица за въвеждането на допълващи храни в диетата на 4-месечно бебе.

Допълнително хранене за 4 месечно бебе

Основната храна за бебета на 4 месеца е майчиното мляко или адаптираната млечна формула. Според много педиатри обаче на тази възраст вече е възможно да започнем да въвеждаме допълващи храни и да запознаваме бебето с различни продукти. Откъде да започнем допълнителни храни за четиримесечно бебе? Нека да разберем.

Основна диета

Според световната практика на кърмене, на 4 месеца бебето все още трябва да яде кърма. Дневният прием е 1/6 от телесното му тегло, което е приблизително 800-900 г. Детето трябва да се прилага върху гърдите 5-6 пъти на ден и да яде 120-140 г мляко на хранене. Това количество е напълно достатъчно за нормалното развитие и растеж на бебето..

Ако по някаква причина няма достатъчно кърма, бебето е започнало да отслабва или лекарят му е поставил диагноза анемия, трябва да помислите за методи за подобряване на лактацията или допълнително хранене.

Възможно ли е да се хранят

Според последните препоръки на СЗО е по-добре да се въвеждат допълващи храни след 6 месеца, но на практика този период е индивидуален за всяко бебе. Възможно е да се определи готовността на детето за допълващи храни по редица признаци, основните от които са:

 • изригване на първите зъби;
 • интерес към храната, която родителите ядат;
 • детето седи уверено, чувства се комфортно в тази поза;
 • бебето вече е на 4 месеца;
 • изчезване на рефлекса на тласкане на езика.

Допълнителното хранене не гарантира, че детето ще се радва да опита нови храни. Бъдете търпеливи, не настоявайте. С времето ще научите вкусовете на бебето и всичко ще се получи.

Какво можеш да храниш

Допустими храни, които могат да се използват като допълващи храни на 4 месеца, са зеленчукови пюрета, плодови пюрета и сокове, извара, зърнени храни. Дори и с този сорт е невъзможно да се въведат няколко продукта наведнъж. Предлагайте нови храни една по една и малко по малко. Педиатрите съветват първо да дадете на детето вкус на пюре от броколи, карфиол или тиквички. Неподсладеното картофено пюре може да не хареса трохите за първи път, адаптацията може да отнеме 5-7 дни.

След зеленчуците можете да добавите плодови пюрета от ябълки, праскови, круши или банани. Започнете с пюре само от един плод, така че в случай на алергия, да знаете точно на какво е реагирало тялото.

Ако детето е с поднормено тегло, зърнените култури могат да се използват като първата допълваща храна. Разтворимите безглутенови зърнени култури се считат за идеални: елда, ориз, царевица. Но е по-добре да запознаете бебето с пшенична и ечемичена каша в по-напреднала възраст. Тези зърнени храни съдържат протеин, наречен глутен, който може да причини тежест и подуване на корема.

Първият плодов сок, който можете да дадете на детето си, е ябълков сок. Първо го разредете с преварена вода в съотношение 1: 1 и дайте не повече от чаена лъжичка.

По-добре е да предлагате адаптирана извара, когато бебето започне да яде пюре или каша. Разредете сирената маса с кърма или смес, започнете с 1 чаена лъжичка.

Количеството допълнителни храни и приблизителното меню

Зеленчуково или плодово пюре, каша трябва да започне от 5 g, на втория ден увеличете порцията до 10 g, след това до 15 g, на петия ден можете да дадете 50 g, на шестия - 100 g, а на седмия ден - 120 g. Сега можете напълно да замените едно хранене с допълнителни храни.

Също така започнете да давате сока малко, започнете с една чаена лъжичка и постепенно увеличавайте количеството в продължение на една седмица, довеждайте го до 40-50 мл. По-добре е да давате допълнителни храни сутрин и за обяд..

Приблизително меню и схема на хранене може да изглежда така:

 1. ранна закуска в 6 часа сутринта - 130-170 мл кърма или адаптирана формула;
 2. втора закуска в 10 часа - зеленчуково пюре 130 мл и плодово пюре 30 мл;
 3. обяд в 14 часа - кърма или смес 130-170 мл, плодово пюре 40 мл;
 4. вечеря в 18 ч. - кърма или смес от 130-170 мл;
 5. хранене преди лягане в 22 часа - кърма или смес от 130-170 мл;
 6. нощно хранене - кърма или смес 130-170 мл.

Между храненията на детето може да се дава плодов сок, количеството му не трябва да надвишава 40 ml на ден.

Ако забележите и най-малката алергия или проблеми с изпражненията, анулирайте новия продукт и опитайте нещо различно..

Давайте допълнителни храни от лъжица, така че бебето ви да се научи да се храни правилно. Ще ви е необходим запас от бебешки текстил: малки кърпи и лигавници, защото повечето бебета първо изплюват непозната храна. Бъдете готови за тази реакция..

Когато въвеждате допълнителни храни, бъдете търпеливи и не бързайте незабавно да въвеждате много нови храни в диетата, този процес трябва да бъде бавен и постепенен. Ако бебето категорично откаже да опита нова храна, отложете допълнителни храни за няколко седмици и просто продължете да храните бебето с кърма. Бъдете позитивни и ще успеете.

Какво можете да дадете на 4-месечно бебе от храна: хранителна дажба и менюта за изкуствено и кърмене

През първите месеци от живота на бебето кърмата или адаптираната млечна формула напълно осигуряват на бебето всички необходими витамини и хранителни вещества. С нарастването на детето обаче неговите нужди се увеличават и обичайната диета вече на 4-6 месеца не е достатъчен източник на енергия и минерали. Необходимо е да се разшири диетата и да се въведат допълнителни елементи в нея, които ще увеличат съдържанието на калории.

За много родители е важно да научат бебето да яде храна за възрастни възможно най-скоро, но възможно ли е да започне на четири месеца?

Каква трябва да бъде диетата на 4 месеца?

Всеки режим включва сън и периоди на будност (хранене, ходене, игра). Всяко бебе е различно и има свои собствени характеристики на развитие, които трябва да се имат предвид при планиране на деня. По-долу е дадена таблица на общото ежедневие и диета за 4-месечно бебе:
(повече в статията: правилно развитие и хранене на дете на 4 месеца)

ВремеГрафик и последователност на действията
6.30Първо хранене.
до 8.00 часаПериодът на будност. Хигиенни процедури, гимнастика и игри.
8.00-10.00Сутрешен сън. Той е най-силният и полезен след нощта.
10.30Второ хранене.
до 12.30чБудност, която включва игри, комуникация, масаж.
от 12.30чДневен сън. Препоръчително е да го харчите, докато се разхождате на чист въздух. Благоприятства дихателната система и мозъчната дейност на бебето..
14.30Трето хранене.
до 16.30чБудност.
от 16.30чВечерен сън.
18.00-18.30Четвърто хранене по желание на бебето.
От 18.30чБудност. През този период, освен игри, се препоръчва да се извършва и гимнастика с бебето, насочена към укрепване на мускулите и къпане.
22.30Пето последно хранене преди лягане.

Времевите рамки са приблизителни и могат да варират в двете посоки. Важно е да храните бебето по този график, така че интервалите между храненията да са 3-4 часа.

Ежедневието и храненето са важни компоненти за правилното развитие на детето

Колко трябва да яде едно дете?

В менюто на бебето на 4 месеца основният компонент остава майчиното мляко с хепатит В, адаптирана формула за изкуствено хранене или комбинацията им със смесено хранене. Едно хранене обикновено е 150-170 ml, в резултат на това дневният обем на това колко трябва да яде трохата варира от 900 до 1200 ml.

Диета и нейните компоненти

При GV на 4 месеца не се въвеждат допълващи храни. Според препоръките на СЗО за кърмачета с НВ трябва да се започне на шестмесечна възраст. Препоръчително е да храните бебето и да въвеждате нови храни в диетата на 4 месеца само ако бебето вече е било преведено на изкуствено хранене или е на смесено (за повече подробности вижте статията: първите допълващи храни с изкуствено хранене от А до Я). Съществуват обаче ограничения в ситуацията с изкуствени хора. Разширяването на менюто не си заслужава, ако малкото дете има:

 • има тенденция към алергии;
 • има заболявания на храносмилателната система;
 • е ваксиниран в близкото минало или предстои да бъде ваксиниран в близко бъдеще.

Ранното допълващо хранене на възраст от четири месеца се отнася до деца, които са изложени на риск - с недостатъчно наддаване на тегло, функционални храносмилателни разстройства, желязодефицитна анемия.

Не трябва да въвеждате допълващи храни на здраво бебе, което е кърмено.

Откъде да започнем допълнителни храни? Вариант втори - зеленчуци или зърнени храни. Още от първата те започват да хранят бебета, които са склонни към запек или бързо напълняват. След това се въвеждат зърнени култури. Обогатените с микроелементи бебешки зърнени храни са идеални за хранене на бебета с малко наддаване на тегло или висок риск от анемия.

Зеленчуци

Представени са първите зеленчуци:

 • тиквички;
 • всякакви сортове зеле, с изключение на бяло зеле;
 • картофи.

Тези продукти са най-малките алергени. След тях можете да опитате да разнообразите зеленчуковото меню с моркови, тикви или домати..

Съвременните производители на бебешки храни предлагат богат избор от всякакви зеленчукови пюрета. В зависимост от степента на смилане се разграничават три вида пюрета:

 1. Хомогенизиран. Предназначен за деца от 4,5 месеца.
 2. Пюре. Може да се яде от деца на 6-9 месеца.
 3. Грубо смлян. За деца на възраст 9-12 месеца.

Не е необходимо да купувате готово пюре, лесно е да го направите сами от пресни или замразени зеленчуци. Първо, избраните зеленчуци трябва да се сварят, след това картофено пюре с редовно смачкване или в блендер. Растително или разтопено масло може да се добави към готовото пюре не повече от 3-4 грама.

Заедно със зеленчуците и зърнените храни, маслото се въвежда в допълващите храни като нов продукт. Трохите могат да бъдат въведени в растителното масло още на 4,5 месеца, а с маслото не по-рано от 5-6 месеца. Маслото осигурява на детето хранителни вещества, мастноразтворими витамини А, D, Е и необходимото количество енергия.

Принципите за въвеждане на зърнени култури са подобни на тези за въвеждане на всеки нов продукт. Първо, трябва да запознаете бебето с един от видовете зърнени култури - през първия ден, предлагайте 1 ч.л., през втория - 2, на третия 4 и т.н. (удвояване на продукта). След запознаване с няколко вида зърнени храни, на бебето могат да се предложат многозърнести ястия.

Напитки

Веднага след като детето започне да се храни, в диетата му се въвежда вода (ако трохите не са били хранени по-рано). Стандартният дневен прием на вода, препоръчан от педиатрите, не надвишава 100 ml.

Що се отнася до соковете, по-добре е да се отложи въвеждането им до момента, в който трохите вече са опитали зърнени храни, зеленчуци, плодове и месо. Те съдържат незначителни количества витамини и минерали и поради това не играят най-важната роля за растежа и развитието на бебето..

Ежедневни норми на хранене на 4 месеца

Режимът на хранене на дете на възраст от 4 месеца има свои собствени характеристики и норми. Таблицата по-долу показва типична диета за 4-месечно бебе. Нека да видим какво и колко трябва да яде за 1 хранене:

ХраненеОпции на менютоОбем, мл
първоформула / кърма160-200
второкаша / зеленчуково пюредо 150 *
третоформула / кърма160-200
четвъртиформула / кърма160-200
петиятформула / кърма160-200
шестиформула / кърма160-200

* Схема на постепенно увеличаване на обема на продукта до 150 гр. представени по-долу.

Трябва да храните детето на малки порции, като постепенно ги увеличавате

Въвеждането на допълнителни храни изисква спазване на основните правила, които ще помогнат за осигуряването на запознанството на бебето с нови продукти:

 1. Всеки непознат продукт трябва да се дава сутрин.
 2. Първият път продуктът се дава в обем 1-2 чаени лъжички преди хранене с адаптирано мляко или мляко.
 3. При липса на алергична реакция или други негативни прояви от страна на храносмилателната система, следващия път можете да увеличите обема, постепенно достигайки дневната норма.

По-долу има два примера за въвеждане на нови продукти:

Правила за хранене на 4-месечно бебе

Може би млякото трябва да се счита за основен продукт в диетата на 4-месечно бебе. Но на тази възраст могат да се въвеждат постепенно и допълващи храни. Количеството консумирана храна трябва да бъде приблизително 1 литър на ден. Заедно с млякото в храната трябва постепенно да се въвеждат достатъчно дебели ястия. Новите ястия ще позволят на бебето да получи необходимото количество минерали и витамини.

Примамката трябва да се стартира с ниска плътност. Постепенно съдовете трябва да станат по-дебели. Отличен вариант за хранене на 4-месечно бебе е настъргана ябълка, разредена със сок или захарен сироп. Отначало можете да давате по една лъжичка наведнъж, а след това постепенно увеличавайте порциите до 8 лъжички на ден. След известно време добавете натрошени трохи бял хляб, задушени в мляко, към ябълките. Това ястие е особено подходящо за деца, които са склонни към изтъняване..

Когато бебето ви е на 4 месеца, можете да започнете да го храните с различни зърнени храни, плодове и зеленчуци. Особено показани: моркови, ябълки, праскови, малини, касис и ягоди. Но кайсиите трябва да се дават с повишено внимание, тъй като те могат да причинят алергични реакции. Сливи и череши, круши и грозде могат да повлияят негативно на храносмилането на вашето бебе..

Що се отнася до зеленчуците, по-добре е да ги давате варени. Например можете да направите супа с моркови, магданоз и целина. Между другото, някои деца на тази възраст много обичат леко подсладените супи. Ако детето не напълнее няколко седмици след ядене на такава супа, добавете грис и малко количество масло към супата..

По-гъста супа с картофи, тиквички, домати, лук и зелен грах също може да бъде включена в диетата на 4-месечно бебе. За да го приготвите, сварете горните зеленчуци и ги втрийте през сито. След това бульонът се довежда до желаната консистенция и се вари. Супите винаги се приготвят най-добре с няколко вида зеленчуци..

Може да се случи и така, че детето категорично отказва да яде зеленчукова супа. В подобна ситуация трябва да изчакате една седмица и да опитате да го нахраните отново. Е, за първи път можете да дадете на вашето бебе пюре от моркови, подправено с лимонов сок.

Напоследък на пазара се появиха голям брой зеленчукови пюрета в буркани. Те вече могат да се дават на бебето на 4-месечна възраст. Точно преди употреба, мама трябва да загрее зеленчуковата смес.

Да се ​​храни дете на тази възраст следва определен модел. Най-добре е първо да давате мляко, а след това допълващи храни. Храненето също трябва да бъде допълнено с мляко. Просто бебето може да откаже веднага да яде гъста и необичайна храна. Всяка майка трябва да намери най-подходящата схема за хранене за своето бебе..

Всъщност диетата на 4-месечно бебе се различава от тази на по-ранна възраст само чрез постепенно въвеждане на допълващи храни. Честотата на хранене не се намалява..

Кърмене на 4 месеца

Кърменето на 4 месеца: характеристики и препоръки за мама

Бебето ви расте скокообразно и сега е навършило или почти навършило 4 месеца. Трябва ли да променя обичайния си режим на кърмене, да въвеждам допълващи храни и добавки? За това какво трябва да бъде кърменето на 4 месеца, сега ще говорим по-подробно.

Честота на прихващане на кърменото бебе на 4 месеца

Като правило на тази възраст трохите вече започват да формират някакъв режим. Количеството на приеманата храна се намалява до 10-12 на ден, докато нощните храни все още остават. Бебето може да изисква храна от майката и по-често - поради следните причини:

 • детето беше разсеяно от такъв интересен свят около него, а майка му, вярвайки, че е довършил храненето, скри гърдата й. И хлапето не яде бавно и, разбира се, скоро ще поиска своето;
 • на 4 месеца трохите могат да започнат да режат зъби. Той се опитва да компенсира дискомфорта във венците чрез по-често прикрепване към гърдите. Освен това някои деца имат навика да хапят зърното с венците - този масаж им носи облекчение. Почти всички майки се сблъскват с тази особеност на кърменето след 4 месеца или малко по-късно. Важно е да не се отдадете на детето да затвърди зависимостта: трябва да покажете, че ви е неприятно и да отнемете гърдата. След това, разбира се, трябва да го дадете отново;
 • жената е обхваната от лактационна криза и млякото намалява. По правило тази ситуация се случва на 3 месеца, но може да е късно. Временно явление трае не повече от 3-4 дни, по-рядко - до седмица, след което количеството мляко се стабилизира и режимът се възстановява.

Във всеки случай, независимо дали бебето яде 10 или 16-18 пъти на ден, на тази възраст е препоръчително да кърмите при поискване. Принудителното установяване на определен режим на 4 месеца, докато кърмите е нерационално - по-добре е да направите това през втората половина на годината, дори по-близо до една година.

Наддаване на тегло и изпражнения на 4 месеца с кърмене

Често майките се притесняват, че през четвъртия месец от живота наддаването на тегло на бебето става забележимо по-малко, отколкото през първите 3 месеца. За съжаление много педиатри, водени от средните таблични стандарти, ги подкрепят в тези съмнения..

Всъщност процесът е съвсем естествен и разбираем. Точно на тази възраст детето от категорията "легнала кукла" преминава в категорията "неспокойна жар". Върти се, опитва се да седне, много бебета на 4 месеца вече пълзят доста активно. Потреблението на енергия се увеличава - оттук и бавното нарастване. Тук всичко е логично.

Друг често срещан страх е запекът на 4-месечна възраст по време на кърмене. Това, разбира се, може да се случи на всяка възраст, включително четири месеца. Неспазването на диетата на майката, употребата на „проблемни“ храни, индивидуална реакция към допълващи храни или нов продукт в менюто на майката може да предизвика затруднено движение на червата. В този случай просто трябва да изключите провокиращия фактор и изпражненията на бебето ще се подобрят. Ако объркате 4-месечно бебе на кърма за запек с рядко изпражнение, например веднъж на 2-3 дни, не трябва да се притеснявате: това е вариант на нормата.

Дохранване и допълващи храни от 4 месеца с кърмене: необходими ли са?

Ако бебето има достатъчно кърма, то яде, напълнява и мокри памперсите поне 10 пъти на ден, няма нужда от допълнителни храни и освен това от допълнително хранене. На тази възраст храносмилателната система на бебето все още не е готова да абсорбира напълно млечните продукти и всички необходими ензими все още не са се образували в слюнката му.

Ако по някаква причина това все още трябва да се направи, по-добре е да изберете най-адаптираните смеси за допълнително хранене, подобни на майчиното мляко. Добре сварените безмлечни зърнени култури (например ориз или царевица), както и пасирани зеленчуци без нишесте са оптимални за първото допълващо хранене на 4-месечно бебе на кърмене. Това могат да бъдат тиквички, лук, броколи, корен от целина, доста моркови и домати. Но картофите като допълваща храна трябва да се третират с повишено внимание: това може да накара детето ви да повиши метеоризма и коликите.

От плодовете можете да предложите на малкия гурме ябълка или банан. Червените плодове и плодове (ягоди, малини, френско грозде) трябва да се отложат до по-късна възраст, както и круши и сливи - те могат да провокират диария и болки в корема при кърмаче на 4 месеца.

В същото време кърменето трябва да продължи възможно най-много: никакви безмлечни допълващи храни и изкуствени смеси, чиито порции, особено в началото, са минимални, няма да заменят четиримесечното бебе с онези важни за него компоненти, които се съдържат в кърмата.

Как да се храня за мама: меню на 4 месеца кърмене

Всъщност храненето на майката остава същото, както през третия месец от живота на бебето. Диетата й трябва да включва:

 • ферментирали млечни продукти и малко количество яйца;
 • сурови и термично обработени зеленчуци и меки подправки;
 • зърнени храни, картофи и тестени изделия;
 • птици и риба;
 • сушени плодове, сухи домашни сладкиши, конфитюри и консерви;
 • мед и прясно.

От алкохола е приемливо малко количество добра бира (около 200-250 g).

Ако един от продуктите не се възприема от бебето, по-добре е да го замените с подобен по състав или да изключите този елемент от менюто изобщо.

Принудително прекратяване на gv: допустимо ли е след 4 месеца?

По прищявка на жената определено не е приемливо. На тази възраст бебето определено се нуждае от кърма като най-оптимално балансирания и смилаем продукт. Освен това за него е важен психологическият контакт с майка му, който възниква в процеса на прикрепване към гърдата..

Ако обстоятелствата се развият по такъв начин, че все още трябва да се направи (болест на жената, необходимостта да се отиде по-рано на работа и подобни ситуации), е важно детето да се подложи на процедурата по отбиване с най-малко стрес. По-добре е да ограничите кърменето на 4 месеца постепенно и деликатно, като започнете заместването на естественото мляко с изкуствена смес с няколко грама след хранене веднъж дневно и постепенно увеличаване на дела му в общия дневен обем храна. В този труден момент жената трябва да обърне повече внимание на детето си, така че отбиването да не е свързано с изоставяне и безполезност. С течение на времето бебето ще разбере, че майката все още остава близо и го обича, както преди, което означава, че може лесно и бързо да се адаптира към нов етап и начин на живот.

Заслужава ли си да се въведе четиримесечно бебе в храната?

Първите месеци от живота, основната храна на бебето е хранителна течност - мляко или негов аналог - смес. Следователно храненето на дете на 4 месеца се основава на факта, че неговата незряла мъничка вентрикула е в състояние да смила. Млякото, произведено от млечните жлези на жената, съдържа всичко необходимо за растежа и развитието на бебето. Никой производител на изкуствени млечни формули все още не е успял да копира и повтори състава му..

Кого да слушам

На 4 месеца първите зъби на детето вече могат да никнат. Някои състрадателни съседи, баби и дори педиатри смятат, че това е сигнал за въвеждане на допълващи храни. И ако погледнете рафтовете на магазините за бебешки храни, ще видите препоръките на производителите: от 4 месеца. Тогава може да бъдете обзети от съмнения: "Може би вече е време?" Нека да разберем.

Кърмата изненадващо съчетава протеини, аминокиселини, макро и микроелементи, вода, мазнини, витамини и въглехидрати. Нещо повече, те се съдържат в такава форма и количествено съотношение, че са в състояние бързо да се усвоят и усвоят от стомаха на децата, въпреки несъвършенството на храносмилателните му процеси. Стерилен и топъл, с бифидогенни свойства, той насърчава колонизацията на червата на детето с необходимата микрофлора. Съдържащите се в него имуноглобулини предпазват вашето бебе от различни заболявания. Следователно допълващите храни за бебе, което е на HB, напълно се развива и наддава, на 4 месеца е напълно ненужно.!

Ситуацията е различна при „изкуствените деца“ или тези, които са на смесен тип хранене. Допълнителното хранене на тази възраст се счита за ранно, но понякога служи като принудителна мярка. Малките започват да въвеждат нови ястия (обикновено сок, каша или картофено пюре), ако той:

 • Не получава пълноценна GV (няма достатъчно мляко или бебето е на IV);
 • Не яде достатъчно или наддава много малко тегло;
 • Прекалено се интересува от храна за възрастни;
 • Склонни към запек, рахит или анемия.

С какво да се храня

Допълнителното хранене е всичко, което влиза в стомаха на бебето, с изключение на кърмата (смес). Продуктите му са масла, сокове, жълтък, отвари, извара и др., А ястията са зеленчукови и плодови пюрета и зърнени храни. Начинът на хранене на бебе на 4 месеца зависи от индивидуалните му характеристики. Например, ако той е с ниско тегло или много активен, те дават каша, а ако е склонен към задържане на изпражнения, тогава се въвежда зеленчуково пюре.

На деца с анемия се дава елда каша или пюре от горски плодове, докато на тези с алергии - оризова каша без въвеждане на плодове и сокове. Трябва да се научи твърдо: първата пробна храна не трябва да насища детето, затова трябва да се дава в микродози (от ¼ чаена лъжичка). В допълнение, на няколко храни никога не е позволено да бъдат опитвани едновременно. Въвеждането на монокомпонентни ястия гарантира възможността за проследяване на реакцията на бебето и коригиране на диетата му, ако е необходимо.

Всяко ново ястие се опитва, като се започне с ¼ или ½ от малка лъжица и се увеличава ежедневно (при липса на реакции на тревожност) наполовина. През следващата седмица, а понякога и по-дълго, нови хранителни компоненти не се въвеждат: стомахът свиква. След 7 дни количеството консумирана храна от бебето достига възрастовата норма. Едва след това те преминават към нещо ново и наблюдават реакцията. Така през месеца малкият „ядец“ ще опита само 2-3 нови ястия. Не бързайте, защото здравето му е във вашите ръце!

Какво да правим и какво не

Започвайки допълващи храни, трябва да се придържате към няколко правила. Не можете да радвате детето си с иновации, ако то се чувства зле или ваксинациите са планирани според графика. В това състояние той просто няма да може да смила храната и имунната му система ще понесе огромна тежест. Не трябва да продължите да се храните допълнително, ако забележите нежелана реакция: зачервяване на бузите, обрив, диария или запек, подуване на корема и други сигнали. Въвеждането на ястието се отлага за няколко дни и се консултира с лекар. Също така е невъзможно да се дадат незабавно големи количества храна или различни иновации за един ден или дори седмица, тъй като отрицателният отговор на млад организъм може да се прояви само след няколко дни..

Можете да разреждате допълващи храни с кърма (смес), като я довеждате до течна консистенция, която е по-лесна за смилане. За дете на 4 месеца това е консистенцията, която е позната и най-физиологична. Можете също така да готвите (парна) каша с кърма, дори бебето ще хареса повече вкуса им. Ако след хранене малкото поиска гърда, не му отказвайте такова удоволствие.!

Не можете да принудите детето да усвоява храна, когато то не иска, уморено или палаво. По-добре малко да отложите този процес. Не можете да давате на бебето (дори в рамките на педагогически допълващи храни) пържена, пушена, консервирана, пикантна храна или да добавяте сол (подслаждате) порцията, предназначена за него. Също така е забранено даването на допълващи храни от обща лъжица (прибори). И, разбира се, е крайно нежелателно да оставите полуядената порция за следващия ден. По-добре е да изхвърлите съдържанието на буркана, но да не рискувате здравето на вашето бебе!

Примерно меню

Основният хранителен продукт за бебета на 4 месеца е кърмата или нейният еквивалент. Детето се храни 6 пъти на ден, като едно от храненията постепенно се заменя с нов „деликатес“. Какво ще бъде, зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт на бебето и здравето му като цяло. Разчитайте на препоръките на педиатъра, който наблюдава бебето.

Приблизително меню на 4 месеца ще изглежда така:

 • първото хранене започва с кърма или адаптирано мляко;
 • при второто хранене се въвеждат допълнителни храни, като постепенно се увеличава до нормата по възраст;
 • трето и следващи хранения - кърма (адаптирано мляко).

Някои педиатри се придържат към остарялата преценка, че сокът трябва да се добавя към диетата на детето. Съвременните детски диетолози обаче са сигурни, че соковете са нежелани за дете поради дразнещия им ефект върху нежната стомашно-чревна лигавица. Стомахът на бебето все още не е адаптиран да се справя с толкова агресивна за него течност, която да провокира разстройството му или алергична реакция. Освен това ферментацията, която произвежда, увеличава подуването и коликите, което се отразява неблагоприятно на апетита на трохите като цяло. С каквото и да започнете да храните бебето си, бъдете максимално внимателни към него и внимателни при избора на храна!

Хранене на бебе на 4 месеца

Майчиното кърма за хранене на бебе на 4 месеца все още е в основата на диетата, но тъй като бебето расте активно, нуждата на организма от хранителни вещества се увеличава, за да го задоволи, е необходимо постепенно да се въвеждат нови продукти. Менюто на нормално развиващо се дете на 4 месеца трябва да включва прясно приготвени сокове от плодове и зеленчуци, варено зеленчуково пюре, извара, пюре от пресни плодове, яйчен жълтък.

Хранене на бебе на 4 месеца: зеленчуково пюре

Препоръчва се постепенно да се замени третото хранене със зеленчуково пюре при пет до шест единични хранения на 4-месечно бебе с кърма. Зеленчуците ще осигурят на бебето ви допълнителни витамини, минерали и фибри. При нормално развитие храносмилателните му органи вече са в състояние да задържат и усвояват по-сложна храна, но за първи път на бебето трябва да се даде една чаена лъжичка зеленчуково пюре и внимателно да се следи реакцията на детския организъм към нов продукт. Увеличавайки порцията, в рамките на една седмица, напълно заменете едно кърмене със зеленчуково пюре.

Зеленчуково пюре за хранене на бебе на 4 месеца се приготвя, както следва: измийте зеленчуците с топла вода, обелете, залейте с вряща вода, след това сварете на слаб огън в малко количество вода под капак или пара. След като зеленчуците се охладят, трябва да ги накълцате в блендер или да втриете през фино цедка. Разредете полученото пюре до желаната консистенция със зеленчуков бульон или разредено преварено мляко, добавете слънчоглед, царевица, зехтин или омекотено масло, започвайки от 1 g, постепенно увеличавайте до чаена лъжичка. За приготвянето на зеленчуково пюре се използват различни зеленчуци, като картофи, моркови, зеле, тиква, тиквички, домати и цвекло. Ако е възможно, можете да добавите чушки, чушки, карфиол, броколи, спанак. Картофите в бебешкото зеленчуково пюре трябва да са не повече от половината от общото количество. Ако бебето е с наднормено тегло, по-добре е да вземете зеле, тиквички, тиква за приготвяне на картофено пюре, те съдържат по-малко въглехидрати.

Хранене на бебе на 4 месеца: извара

На възраст от 4 месеца на детето трябва ежедневно да се дава прясна извара, която е препоръчително да се готви у дома или да се приема в млечната кухня. За приготвяне на бебешка извара се взема специален детски кефир, той трябва да се изсипе в контейнер, подходяща емайлирана халба или малка тенджера, съдовете с кефир трябва да се поставят в тиган с гореща вода и да се държат на слаб огън, докато от кефира се образува плътен съсирек. Трябва да се постави в тензух или дебело сито и да се филтрира. От 200 г кефир се получават 2 чаени лъжички извара, дневна порция, необходима за дете на 4 месеца.

Говорете с вашия педиатър, ако той може да препоръча да направите специална калцинирана извара за вашето дете. Обикновено такава извара е необходима за деца с липса на калций, например, ако фонтанелата не се затваря добре или първите зъби никнат рано.

Технологията за приготвяне на калцинирана извара е същата като на обичайната, само че вместо бебешки кефир се взимат 300 г варено мляко, към него се добавят 3 мл 20% калциев хлорид (лекарството се купува в аптеката).

За първото хранене на дете на 4 месеца по-малко от половин чаена лъжичка извара се начуква с кърма или варено краве мляко и се дава на бебето преди хранене сутрин и вечер. Ако тялото на детето реагира нормално, няма проблеми с червата и алергични прояви, следващия път давайте 3/4 лъжица на ден и след това два пъти на ден, по чаена лъжичка преди хранене..

Хранене на бебе на 4 месеца: жълтък

Яйчните жълтъци са богати на незаменими аминокиселини, съдържат фолиева киселина, йод, желязо, лецитин, витамини B2, B12, A, D. Всички тези вещества са необходими на бебето да расте и да се развива. Но трябва да се има предвид, че яйцата са алергенен продукт. По време на процеса на готвене по-голямата част от алергените в яйцето се унищожават, така че продължителността на варенето на яйцата трябва да бъде най-малко 20 минути.

Започвайки от 4,5-5 месеца с кърмене и от 4-4,5 месеца при хранене със смеси, детето се въвежда в менюто с жълтъка на варени яйца. За пръв път е достатъчно да смилате малко парче с мляко, колкото главата на кибрит, за да проверите как тялото реагира на нова храна. Ако всичко е нормално и не се наблюдава алергична реакция, постепенно обемът се довежда до една четвърт от жълтъка на ден, по-добре е да се дава жълтък в едно от сутрешните хранения.

Ако е възможно, трябва да се даде предпочитание на пъдпъдъчи яйца, те са по-полезни в състава, по-малко вероятно да предизвикат алергична реакция. Трябва да готвите пъдпъдъчи яйца, като пилешки яйца, за поне 20 минути.

4 месеца: режим на кърмене, сън

На 4 месеца дневният интервал на кърмене на бебето може да бъде 3-4 часа, нощният сън може да продължи 6,5-8 часа. Но за много бебета, когато кърмят, сънят през нощта може да е кратък и все още да се прекъсва за нощно хранене. В това няма нищо тревожно, което означава, че майчиното мляко не е достатъчно хранително и бебето просто трябва да бъде хранено. Обикновено с въвеждането на достатъчно количество допълващи храни до шест месеца необходимостта от нощно хранене изчезва и детето спи спокойно до сутринта..

Хранене на 4-месечно бебе с изкуствена формула

Когато няма достатъчно кърма или няма възможност за кърмене на бебето, бебето се прехвърля на изкуствено хранене. Ако това се случи от първите дни от живота на детето, тогава въвеждането на различни допълващи храни трябва да започне малко по-рано, тъй като при цялата обмисленост и баланс на сместа те не могат напълно да заместят майчиното мляко, а въвеждането на допълнителни храни ще обогати диетата на бебето. А стомахът на детето, след като се е адаптирал към изкуствено хранене, може по-лесно да понася нови храни в диетата..

Приблизително меню за дете на 4 месеца, хранено с бутилка:

 • 6: 00-8: 00 Хранене за кърмачета 180-200 g;
 • 10: 00-11: 30 Зеленчуково пюре, половин яйчен жълтък, 50 г плодово пюре;
 • 14: 30-16: 00 Хранене за кърмачета 170-180 г, чаена лъжичка извара, 5 чаени лъжички (25 мл) плодов сок;
 • 19: 00-20: 00 Хранене за кърмачета 170-180 g, 25 ml плодово пюре;
 • 23: 00-00: 00 Варено мляко, разредено с вода 1: 1, 1 ч. Л. Извара.

Изкуственото мляко се усвоява по-дълго, така че има по-дълга пауза между храненията, отколкото кърменето. Сънят е много важен за нормалния растеж на бебето и на 4 месеца то заспива почти след всяко хранене. Но времето за събуждане вече е увеличено, като общо на тази възраст детето спи от 14 до 17 часа, в зависимост от естеството и темперамента.

Всяко бебе въз основа на нуждите на тялото му кара родителите му да разберат кое ежедневие е по-подходящо за него. Задачата на родителите е да се опитат да нахранят детето и да го лягат всеки ден по едно и също време, избрано от него. Необходим е за формирането на здрава храносмилателна и нервна система..

Важно! Не можете да въвеждате допълнителни храни на деца с алергични реакции, проблеми с червата, при подготовка на дете за ваксинации, непосредствено след тях и когато бебето не е здраво.