Бебето вече е на 9 месеца. Неговият начин на живот стана по-активен. Сега прави първите си опити да пълзи, седи уверено и с любопитство опознава света около себе си. Потреблението на енергия се е увеличило, съответно и консумираната храна също става все повече, менюто бавно се разширява. В статията можете да прочетете колко пъти да хранете бебе на 9 месеца, какво може да се въвежда в допълващи храни и какво ще бъде приблизителното меню на малкото дете.

Хлапето се подготвя за храна за възрастни

Така че дойде моментът, в който детето трябва постепенно да свикне с храната за възрастни. Тези думи означават консистенцията на храната. До този момент малкото дете ядеше всички ястия изключително под формата на картофено пюре и дори хомогенно. И сега дойде моментът за преход към твърда храна.

Това трябва да става постепенно. Не давайте на малчуганите нарязани плодове веднага. Хлапето все още не знае как да дъвче правилно и рискувате бебето просто да се задави.

Както направих - за начало започнах да готвя по-плътно, но все пак същото хомогенно пюре. Тогава реших да използвам обикновена вилица вместо блендер и просто смачках зеленчуците за бебето. Всъщност би могло да се смята за пюре, но не толкова хомогенно. След кратко време реших да сготвя кюфтета за сина си. И леко ги омесих с вилица, докато, така да се каже, се образуваха бучки. По този начин научих сина си да премине към твърда храна и в същото време развих неговите дъвчещи умения..

Можете също така да предложите на вашето бебе коричка хляб, диетични бисквитки. Първо оставете малкото да удря с устни, а след това леко топящото се лесно ще отхапе и ще падне в устата му. Но отначало е наложително да сте близо до детето и да наблюдавате този процес. Защото е възможно бебето да не се справи за първи път и да се задави. Но трябва да отидете по този начин и да се научите как да дъвчете е абсолютно необходимо..

Каква е диетата на трохите

Бебето яде все едно, 5 пъти на ден. Не трябва да има нощни хранения. Интервалът между храненията е в идеалния случай четири часа. По-добре е да се прави без закуски през тези интервали, за да не се разваля апетитът на бебето преди основните хранения.

Струва си да се помни, че допълващите храни все още не са заменили напълно обичайния начин на хранене на бебето. На този етап това е три от пет. Първото и последно хранене за деня е кърмата или адаптираното мляко.

Опитайте се да храните бебето си приблизително по едно и също време. Тогава приемът на храна ще бъде фиксиран на нивото на условни рефлекси и бебето автоматично ще произвежда стомашен сок в обичайното време. Това ще подобри процеса на храносмилане и скоростта на усвояване на храната..

Препоръчва се храненето на бебето в тези часове: 6 ч., 10 ч., 14 ч., 18 ч. И 10 ч. Сутринта. Както казах, това са приблизителни цифри. Всяка майка има право да планира самостоятелно графика за хранене на бебето. Освен това трябва да се разбере, че кашата отнема повече време за смилане от майчиното мляко или адаптирана смес. Така че бъдете подготвени за факта, че след първата закуска бебето ще огладнее по-бързо, отколкото след обилен обяд..

Спираме да ядем през нощта

На деветмесечна възраст бебето вече е достатъчно голямо, за да се справя само с дневно хранене. Сега децата са склонни да спят до сутринта, никога не се събуждат за една нощ..

Ако вашето мъниче се събуди на тъмно и започне да търси гърда или шише, това не означава, че е гладно. Вероятно той току-що е развил рефлекс. И е необходимо да започнем да го отучваме от това.

Приятелят ми имаше такава ситуация. Бебето се събуждаше през нощта, започваше да хленчи, а майка й просто й даваше кърма, така че само момичето да спи по-нататък и да не я събужда. И това поведение не е правилно. На деветмесечна възраст бебетата все още могат да се събудят, но това е елементарно от факта, че нещо е сънувано или той просто се е обърнал и се е събудил и други възможни причини. И не е нужно веднага да му бутате мляко. Изчакайте 5 минути, бебето може да заспи само и няма нужда да го храните.

Но е възможна ситуация, когато малкото наистина е гладно, събужда се и плаче от факта, че наистина иска да яде.

 • Първо, обърнете внимание на съответствието на теглото на детето с възрастовите норми..
 • Второ, преразгледайте дневното меню на малкото дете, очевидно той не яде през деня и трябва да замените нещо в диетата на детето.

С какво можете да храните бебето си на 9 месеца

Диетата на бебето трябва да се състои от три хранения с по-плътна храна и две с течност. На тази възраст се добавят риба, ферментирали млечни продукти, козе мляко.

Така че на деветмесечна възраст вече можете да храните бебето със следните продукти:

 1. Каша (предимно без глутен).
 2. Плодове и плодове (с изключение на червени плодове, екзотични представители и цитрусови плодове).
 3. Зеленчуци.
 4. Яйчен жълтък.
 5. Месо с ниско съдържание на мазнини.
 6. Млечни продукти.
 7. Риби (представители на нискомаслени видове).
 8. Козе мляко.
 9. Всяко масло.
 10. Пшеничен хляб и бисквити бисквити.
 11. Компоти, сокове, желе.

Какво може да бъде менюто на трохи

Можете да изберете диетата на вашето бебе индивидуално. Същото се отнася и за продуктите, които ще присъстват в ежедневното меню на трохите. Струва си да се знае, че някои продукти не трябва да се дават по-често от два пъти седмично, други през ден, а трети трябва да се използват ежедневно. Например, ако разгледаме каши, по-добре е да ги сменяме всеки ден и да предлагаме на малчугана елда, след това ориз, след това царевица или дори овесени ядки.

Представям на вашето внимание ориентировъчно меню:

 1. В 6 сутринта бебето получава изключително кърма или вместо това адаптирана млечна формула. Обемът на тази храна е приблизително 200 ml..
 2. В 10 сутринта можете да предложите на мъника по-обилно хранене. Например, аз дадох на сина си каша по това време. Размерът на порцията е 180 грама. Позволено е да добавите малко масло към основното хранене (приблизително 5 грама).
 3. Обядът идва в 14 часа. Това хранене трябва да бъде най-удовлетворяващо в сравнение с останалите ястия. Можете да дадете пюре от тиква на вашето малко дете, около 180 грама. Кюфтета перфектно ще допълнят това ястие, чиято порция трябва да бъде не повече от 50 грама. Позволено е и парче пшеничен хляб (5 грама). Бебето може да го измие с компот (50 ml).
 4. Храненето трябва да е относително леко в 18:00 ч. С наближаването на нощта. Бебешката храна може да се състои от извара или плодово пюре (50 грама), бисквити бисквити (2 парчета). След това можете да пиете бебето с майчино мляко (или смес) - приблизително 120 ml.
 5. Последният път на ден малкото се храни в 10 часа сутринта. И, както първата, тя е представена от майчиното мляко или млечна смес, чийто обем ще бъде 200 ml.

Примери за рецепти

Предлагам няколко рецепти за вашето бебе.

Зеленчуково пюре

За готвене вземете висококачествени зеленчуци, без дефекти.

За това ястие ще ви трябват картофи и моркови (по 50 грама), по 100 грама тиквички и броколи, както и една трета чаена лъжичка олио (растително).

 1. Първо трябва добре да измиете всички зеленчуци, да ги обелите.
 2. Накълцайте всичко на кубчета.
 3. Поставете тенджера с вода на огъня, след като заври, трябва да спуснете нарязаните моркови в нея.
 4. Когато този зеленчук е наполовина сварен, добавете броколи и картофи в тенджерата..
 5. Тиквичките се добавят последни, тъй като се готвят най-бързо.
 6. След вряща вода трябва да отнеме около 20 минути, докато ястието е напълно приготвено. Най-добре е обаче да се тествате, като пробиете зеленчуци с вилица. Ако са сготвени, добавете масло (растително) и оставете да ври няколко минути.
 7. В зависимост от това как бебето ви вече се храни, смилайте или смилайте готовото ястие с пасатор.
 8. Охладете и дайте на бебето.

Елда с мляко

Трябва да вземете 50 грама елда брашно или зърнени храни, 400 мл мляко, една трета от чаена лъжичка масло (масло).

 1. Сварете мляко.
 2. Добавете елда (когато използвате брашно, първо трябва да я комбинирате с малко количество мляко).
 3. Доведете всичко до точка на кипене, след това гответе на слаб огън в продължение на 20 минути (под покрит капак).
 4. Добавете масло към готовото ястие.
 5. Охладете и дайте на бебето.

Тиквено пюре с ябълки

Ще ви трябват 1 ябълка, 100 грама тиква, 5 грама гранулирана захар.

 1. Измийте, обелете и сърцевината (семената) ябълката и тиквата.
 2. Накълцайте всичко на големи кубчета.
 3. Поставете съставките в двоен котел. Поръсете ги със захар.
 4. Готвенето на това ястие отнема около 20 минути.
 5. При подготовката, смилайте по достъпен начин за удобство на бебето.
 6. Охладете и дайте трохичката.

Съветвам ви да фантазирате с различни ястия, за да направите храната си по-забавна. Хлапето трябва да се наслаждава на яденето.

Не забравяйте да направите менюто на вашето мъниче по-разнообразно. Научете го да яде по-плътна и твърда храна. Нека диетата му задължително включва зеленчуци, зърнени храни, плодове, риба, месо и майчино мляко (смес). Всяка група от тези продукти е много важна за развитието на трохите. Избягвайте нощното хранене, бебето ви е достатъчно голямо.

Хранене за дете на 9 месеца: приблизително меню, диета, режим

Менюто на бебето на 9 месеца става много по-разнообразно - до тази възраст стомахът на бебето работи по-хармонично, така че е време да въведете в диетата повечето здравословни храни. Това включва месо, риба, десерти, ферментирали млечни ястия. Като цяло това, което осигурява на бебето запас от енергия и хранителни вещества за по-активно познаване на света около него. Неопитните майки имат много въпроси - кога да започнат да дават на бебето какво ястие, в какво количество, какви ястия да готвят, за да може да яде нова храна с апетит? Отговори на тези и много други въпроси ще бъдат дадени днес..

Особености на развитието и диетата на 9 месечно бебе

Храненето на бебе на 9 месеца става различно от това на 6 или 7, бебето вече е опитало много продукти и родителите редовно експериментират с оригинални рецепти. Основните характеристики включват факта, че бебето вече не се нуждае от голямо количество майчино мляко (или изкуствена смес). Той може да пие нови ястия, както и да суче гърдите, преди да заспи, но основната храна става допълваща храна.

На 9 месеца бебетата стават подвижни - седят, пълзят, някои започват бавно да стоят и да ходят. Следователно те се нуждаят от ежедневно попълване на енергия, което се осигурява от висококалорични и питателни ястия. Храната трябва да съдържа максимално количество витамини, хранителни вещества и минерали, така че тялото да получава всичко необходимо за хармонично развитие.

Норми за тегло на 9 месеца

Нормите за тегло в килограми за 9-месечно бебе са представени по-долу под формата на таблици. Можете да се консултирате с наблюдаващ педиатър дали бебето нормално набира телесно тегло, но можете грубо да сравните показателите сами.

Таблица 1. Тегло на момче на 9 месеца.

Много нискоНискаПод среднотоСреднаНад среднотоВисокМного висок
6.47.18.08.99.911.012.3

Таблица 2. Норма за тегло на момичетата на 9 месеца.

Много нискоНискаПод среднотоСреднаНад среднотоВисокМного висок
5.86.57.38.29.310.512.0

Както можете да видите, момичетата могат да тежат малко по-малко от момчетата на тази възраст, но въпреки това родителите трябва да вземат предвид индивидуалните характеристики на детското тяло. Това са апетит, ниво на физическа активност, отсъствие или наличие на хронични заболявания..

Съвет! Ако детето е здраво, но не наддава добре за възрастта си, можете да увеличите приема на калории или да коригирате времето на сервиране. Трябва също да помислите за въвеждането на нови обилни ястия, които осигуряват на трохите енергийни резерви и увеличаване на телесното тегло, за да се доближат до нормата..

Диета

Допълнителното хранене при дете на 9 месеца трябва да бъде от първостепенно значение, а количеството кърма или адаптирано мляко е значително намалено. Трябва да хранете бебето с гърда или смес сутрин и преди лягане можете да дадете малко мляко след получаване на основното ястие. Но само малко количество е приемливо.

През деня бебе на 9 месеца трябва да яде 5 пъти. От тях две хранения са за течни ястия, останалите три за дебели. Отнема повече време на стомаха да усвои висококалорична храна, която осигурява на бебето енергиен резерв за дълго време. Следователно трябва да се подава периодично за поне 4 часа. Ако бебето е гладно, можете да му предложите плодове или бебешки бисквитки като лека закуска..

Колко трябва да яде бебето?

Оптималното хранене за кърмено или хранено бебе на девет месеца трябва да включва набор от храни, които са подходящи за неговата или нейната възраст. Таблицата по-долу ще ви помогне да се ориентирате по-добре как да изградите дневно меню. От него можете да разберете и приблизителното количество храна, което бебето трябва да получи на 9 месеца..

06: 00-07: 00

1-ва закуска

Майчино мляко или адаптирано мляко - 200 мл
10: 00-10: 30

2-ра закуска

Млечна каша - 180 гр.Плодово пюре - 50 гр.Половин жълтък
13: 30-14: 00

Вечеря

Зеленчукова или пюре супа - 180 гр.Месо или риба под формата на картофено пюре (котлети) - 50 гр.Пресен плодов сок - 70 млПарче хляб или растително масло за дресинг - 5 мл
18: 00-18: 30

Вечеря

Извара - 50 гр.Кефир или ферментирало печено мляко - 100 млПлодово пюре - 50 гр.Бебешки бисквити или хляб (филийка)
21: 30-22: 00

2-ра вечеря

Майчино мляко или адаптирано мляко - 200 мл

Можете да се споразумеете за подробно меню с педиатър, като вземете предвид характеристиките на тялото на бебето, неговите зависимости, апетита и нуждата от енергийни резерви..

Маса за допълнително хранене на СЗО

Започвайки от 9-месечна възраст, допълващите храни се считат за основна храна за дете. Можете да оставите 1-2 приставки на гърдите на кърмено бебе или да дадете на изкуствен човек 1-2 чаши естествено мляко на ден. И така, какви храни, в какъв обем и възраст се препоръчват от Световната здравна организация (СЗО) като допълващи храни на 9 месеца? Тези данни са отразени в таблицата.

Кога?С какво да се храня?Колко често?колко?
6-8 месецаСтарателно изтрита, течна храна2-3 пъти на ден. Освен това през деня са възможни 1-2 леки закуски2-3 супени лъжици в началото на въвеждането на допълващи храни. Увеличете до нормата от 125 ml при едно хранене
9-11 месецаПюрирана, ситно нарязана храна. Храни, които бебето може да държи в ръката си3-4 хранения. Освен това през деня са възможни 1-2 леки закуски125 ml храна на хранене
12-23 месецаРедовна семейна храна, смляна според нуждите3-4 хранения. Освен това през деня са възможни 1-2 леки закуски200-250 мл храна на хранене

Важно! Експертите на СЗО поясняват, че допълващите храни трябва да бъдат безопасни за детето, да съдържат максимално количество хранителни вещества и да осигуряват енергийни резерви. Родителите трябва да представят на своите бебета нови храни, като ги държат заинтересовани от храната и процеса на получаването ѝ..

Въвеждане на нови допълващи храни

Необходимо е да се съставя меню за дете на 9 месеца постепенно, като се въвеждат допълнителни храни с минимално количество ново ястие. Ако продуктът все още не е познат на бебето, трябва да следите реакцията му и да не пропускате момента на възможна алергична реакция. След нововъведените допълнителни храни трябва да се направи интервал от 6-7 дни и едва тогава на бебето да се позволи да опита ново ястие.

Кърменото бебе или изкуствено бебе на девет месеца може да бъде научено да държи лъжица самостоятелно, като по този начин увеличава интереса си към новата диета. Нека дори първо да излее по-голямата част от храната. По-долу е дискусия за основните видове хранене, които бебето на тази възраст вече трябва да започне да усвоява.

Храненето на детето на 9 месеца задължително трябва да включва месни продукти. Месото трябва да се избира прясно и висококачествено, варено и след това нарязано. Какви видове могат да се използват:

 • телешко;
 • заешко месо;
 • кокошка;
 • говеждо месо;
 • пуйка.

Страничните продукти съдържат максималното количество полезен елемент желязо. Въпреки широко разпространеното убеждение, че на деветмесечни деца не трябва да се дава език, сърце и черен дроб от говеждо месо (пилешко или заешко), лекарите съветват да се въвеждат храни в диетата на деца с нисък хемоглобин. По-добре е да направите кайма със собствените си ръце, но пюрето от месо в буркани е подходящо за пътувания или посещения, когато няма начин да готвите храна.

Независимо дали бебето е изкуствено или кърмено, време е да въведете риба в диетата на бебето на 9 месеца. Предпочитаните бели сортове с ниско съдържание на мазнини са треска, щука, мерлуза или камбала. Веднъж седмично трябва да замените ястието с месо, предлагано на трохите на обяд, с риба. Отначало продуктът се вари и сервира със зеленчуци. След това, когато детето свикне с вкуса на рибата, можете да готвите кюфтета или котлети от нея..

Масло

Важно е да се включат в диетата на детето и масла. Те могат да бъдат растителни или животински, тъй като и двете съдържат максимално количество минерали, протеини, мазнини и витамини, необходими за пълното развитие на трохите. Най-полезните за бебета включват масло:

 • маслини;
 • царевица;
 • лен;
 • сусам.

За предпочитане е да добавяте масло към зърнени култури, но растителното масло идеално допълва растителното пюре - чаена лъжичка на чиния е напълно достатъчна.

Млечни продукти

Храненето на 9-месечно дете трябва да бъде обогатено с въвеждането на ферментирали млечни продукти, като извара и айран. Те се считат за най-подходящи за тази възраст, въпреки че много майки дават ферментирало печено мляко на бебета вече на 7-8 месеца. Ежедневното количество извара е 50 грама, а първата порция кефир е 30 мл. Постепенно дозата кефир може да бъде увеличена до 150-200 ml, ако стомашно-чревният тракт на бебето реагира добре на продукта.

На бележка! Експертите не препоръчват да се дават повече от 200 ml кефир на 9-месечно бебе, тъй като съдържа голямо количество протеин. Дори ако бебето яде извара с апетит, преяждането ще осигури на бъбреците прекомерно натоварване, така че не трябва да рискувате.

Краве мляко

Много майки претоварват стомашно-чревния тракт на своите 9-месечни бебета с големи количества пълномаслено краве мляко, без да знаят, че то е не само полезно, но и вредно. Съдържа максимум протеини, калций и други вещества

Примерно меню

Менюто за 9-месечно бебе на изкуствено хранене не се различава от бебетата на GV. За да не се объркате и да приготвите оригинални ястия за трохите, можете да създадете свое собствено меню. Или използвайте приблизителен хранителен план за бебе на 9 месеца, което е хранено от шише, както е предложено в таблицата.

ПонеделникОбядГрис каша + сушени плодове, извара с праскова, крушово пюре
ВечеряПюре от тиква и зеле, половин жълтък, кайма пуешко месо, компот, хляб
Следобедна закускаЕлда каша, кисело мляко, ябълково пюре, бисквити
ВторникОбядЕлда каша + тиква, пюре от слива, извара
ВечеряСупа с кюфтета, лук, моркови, билки и картофи, крушо-прасковено пюре, хляб
Следобедна закускаОвесени ядки, кефир, печена ябълка
СрядаОбядОризов пудинг, извара суфле, желе
ВечеряТиквена супа, рибни сладкиши, хляб, плодов сок
Следобедна закускаКисело мляко, каша от царевично брашно с плодове, крутони
ЧетвъртъкОбядОвесена каша с горски плодове, извара, сини сливи
ВечеряПюре от броколи, заешко месо, пюре от праскови, плодов сок, хляб
Следобедна закускаОризова каша, бисквитки с кефир
ПетъкОбядЦаревична зърнена култура с круша, извара, ябълково пюре
ВечеряПилешка супа, крушово пюре, хляб, сок от горски плодове
Следобедна закускаЕчемичена каша, кисело мляко, бисквитки
СъботаОбядЕлда каша с праскова, извара, плодов сок
ВечеряПуйка с тиквички и моркови (картофено пюре), хляб, печена ябълка и плодове
Следобедна закускаОвесени ядки, ябълково пюре, кефир, крутон
НеделяОбядЕчемичена каша с тиква, извара със сливи, желе върху плодове
ВечеряСупа от цвекло, рибено пюре, смес от праскови и круши, компот
Следобедна закускаКисело мляко с каша от круши, каша от елда, бисквитки

Приблизителното меню за една седмица за 9-месечно бебе, хранено и кърмено, дадено по-горе, може да бъде допълнено със собствени рецепти, правейки диетата по-разнообразна.

Рецепти за ястия

Как да се храни бебе на 9 месеца, което е хранено или кърмено от шише, колко да се дава храна, вече е ясно. Сега трябва да разгледаме по-отблизо рецепти за детски ястия, които много майки могат да възприемат, ако не знаят как най-добре да комбинират продукти за бебета на кърмене и изкуствено хранени бебета.

Диетата на дете на девет месеца, което е на изкуствено или кърмене, задължително трябва да включва супи. Ето няколко оригинални рецепти, които със сигурност ще харесат на най-малките:

 • супа от пюре от зелен грах - комбинирайте 2 с.л. грах с 1 с.л. ориз, омесете, залейте с лъжица бульон, сварете и подправете с масло;
 • зеленчук с цвекло - гответе 30 гр. цвекло, една четвърт моркови и лук, няколко картофа и съцветия карфиол. Пасирайте зеленчуците и залейте с бульон, добавете лъжица масло;
 • пилешка супа - нарежете 70 гр. пилешко филе, варете 10 минути, добавете зеленчуци там, 30 gr. Моркови, лук и картофи. След готвене се омесва с пасатор.

Супи могат да се приготвят от различни зеленчуци, но най-полезни са тиква, зеле, цвекло, моркови. Месният бульон трябва да се разрежда наполовина с вода, а пюрето да се подправя със зеленчуково пюре..

Зърнените храни са любимо ястие за бебета на възраст 9 месеца, тъй като те са разнообразни и се въвеждат в диетата рано. Най-полезните и вкусни зърнени култури за трохи:

 • царевица с круши - изсипете една чаша зърнени храни ½ чаша вода, гответе ¼ час, добавете настъргана круша към готовото ястие;
 • елда с тиква - 50 гр. варете зърнените култури за 12 минути в 100 ml вода, варете 20 минути и добавете изтърканата тиква в същата чиния;
 • ориз с мляко - изсипете ориз във вряща вода (половин чаша), варете 20 минути, подправете с мляко, разбъркайте и хвърлете парче масло.

Елдата е полезна за деца с нисък хемоглобин, лекарите препоръчват да се дава по-често, като се редуват готвене във вода и мляко.

Месни и рибни ястия

От месо и риба можете да приготвите супа с добавка на зеленчуци или да приготвите второ ястие, например котлети. Вземете минтай или мерлуза, накълцайте в блендер заедно с морковите и лука (четвърт по четвърт), добавете супена лъжица овесени ядки към същите. Оформените банички се приготвят на пара за 15-20 минути.

Трябва да знам! Кюфтетата се приготвят по същия начин. Можете да направите кюфтета на пара, като добавите малко варен ориз към избраното месо, усукано два пъти. Добре е да сервирате с тях зелен грах, картофено пюре, зеле или моркови.

Зеленчукови ястия

Зеленчуците за 9-месечни бебета често се приготвят под формата на картофено пюре. Най-често срещаните възможности за готвене са:

 • морков - обелените и измити зеленчуци се втриват на ренде, варят се под капак 30-40 минути в малко количество вода, след това се втриват върху сито и се комбинират с 2 с.л. грис каша. Съдът, доведен до пара на огъня, се подправя с олио;
 • смесено пюре - морковите, рутабагите и зелето се смесват и разтриват. След това те се смесват с гореща вода и се задушават под капака. След като се добавят нарязани картофи, ястието се държи на огън до омекване. Към горещото картофено пюре се добавя масло;
 • картофи - 250 гр. кореноплодни зеленчуци се варят, след това се намачкват, смесват се с ½ чаша мляко, осоляват се и се разбиват с масло.

Зеленчуци като зеле, тиквички, броколи могат да се сервират като гарнитура към месни и рибни ястия.

Плодови ястия и десерти

Хлапето със сигурност ще хареса суфле от ябълка с извара за десерт. Приготвя се така - смесете в блендер грис (2 ч.л.), едно пилешко яйце, 5 гр. масло, обелена ябълка и извара (2 супени лъжици). След това сместа се поставя във фурната за четвърт час - суфлето е готово.

Можете да изпечете ябълка - направете дупка в средата на плодовете, поставете пресни плодове там. Черешите и касисът работят добре. Листът за печене на фурната е покрит с фолио, върху него се поставя ябълка, пълна с горски плодове, температурата се настройва на 160 ° C и се пече 20 минути.

За десерт можете да сервирате и салата - за приготвянето й се използват различни плодове. Например вземете банан, ябълка, круша и морков, намачкайте с вилица или смелете в блендер, подправете с малко мед. Ако сместа е плътна и тежка, можете да добавите малко домашно кисело мляко вместо мед..

Отказ от нощно хранене

След достигане на 9-месечна възраст бебето трябва да спре да яде през нощта. Повечето бебета отказват да се хранят самостоятелно през нощта, но сутрин, около 6-7 часа, се събуждат със силен плач, като ясно показват, че са гладни. Въпреки това, някои бебета дори на 9 месеца изискват лека закуска на тъмно..

Ако детето има добър апетит и през деня активно яде храната, която му се предлага, струва си да се консултирате с педиатър, ако теглото на трохите му позволява да го отучи от нощно хранене. Лекарят ще даде съвет как най-добре да се направи това, ще оцени храненето на бебето на 9 месеца и ще ви каже дали трябва да откажете допълнителна закуска за дете със специфично тегло.

Как да отучите бебето си от нощни храни?

Често причината, поради която 9-месечно бебе с добро наддаване на тегло не може да бъде отбито от нощни закуски за дълго време, е грешната тактика на родителите. Много майки, като чуят, че бебето е започнало да пъшка и да се мята и да се върти в креватчето, веднага тичат при него с шише с адаптирано мляко или предлагат гърда. Въпреки че много деца, имайки малко капризност (събудили се не от глад), спокойно заспиват отново и не безпокоят родителите си до сутринта.

В такава ситуация, ако бебето се е хранило добре през деня и е имало обилна вечеря, трябва да му дадете бутилка вода и след това да я разклатите на ръце. В първите 2-3 нощи бебето може да плаче дори 15-20 минути подред, но не трябва да се отказвате. С течение на времето той ще свикне да пие вода и след това напълно ще спре да се събужда през нощта..

Препоръка! Ако няколко поредни нощи бебето плаче през нощта, а бутилка вода и морска болест не помагат, може би наистина не яде достатъчно през деня. Струва си да надценявате диетата, като добавяте към нея висококалорични ястия, така че бебето да остане сито през цялата нощ.

Хранителни съвети за майките

Храненето на деца на 9-месечна възраст, които са на GV и тези, които са изкуствени, вече не е коренно различно, само за закуска и преди лягане, някои получават гърди, а второто - млечна смес. Основният съвет за родителите е внимателно да се следи реакцията на бебето към нови храни, тъй като дори безвреден зеленчук може да причини алергии. Списък на препоръките за хранене на бебета на 9 месеца:

 • да свикне детето не само с пасирана храна, но и с накълцана вилица - то трябва да се научи да дъвче;
 • за различни ястия плодовете могат да се добавят към каша или извара, а не само да се дават под формата на картофено пюре или сок;
 • хранете бебето си само с пресни и висококачествени продукти, когато купувате готова храна, обърнете внимание на датите на годност.

На 9 месеца повечето бебета вече имат предни зъби, така че можете, под наблюдението на майка им, да ги оставите да гризат ябълка или круша.

Какво трябва да направи една майка, ако детето отказва допълващи храни?

Не всички бебета реагират еднакво на нови храни, въведени в диетата им. Ако детето не харесва вкуса на определено ястие (риба, извара или зеленчуци), не го насилвайте. Трябва да му предложите същата храна няколко дни по-късно, като я подправите с обичайната гарнитура. Можете да дадете на бебето лъжица, за да опита сам новото ястие, може би това ще събуди интерес към храната и вече няма да изглежда толкова безвкусно.

Правилното и балансирано хранене е ключът към хармоничното развитие на бебето, заедно с физическа активност, разходки и забавни игри. С въвеждането на нови ястия хранителните хоризонти на детето се разширяват, то започва да държи храната самостоятелно, яде от лъжица. Рано е да се храни бебе, което все още използва кърма с храна за възрастни. Освен това не можете да му давате осолено, пържено в олио и пушени продукти. Как да храните бебето си на 9 месеца, какво да готвите и как да запазите хранителната стойност на ястията? В тази статия са дадени много препоръки, като се спазва коя всяка майка ще може да сервира на бебето вкусна храна за пълното му развитие..

Хранене за бебе на 9 месеца с кърмене

На 9 месеца бебето се развива активно, някои бебета вече започват да ходят, те вече харчат повече енергия, следователно храненето вече трябва да бъде по-наситено и питателно. Според съвременните данни се препоръчва да кърмите деца до двегодишна възраст, поради което кърменето все още не е премахнато на 9 месеца, но допълващите храни от продукти за възрастни постепенно започват да го заместват. Като цяло храненето на бебето не се различава много от 8 или 10 месеца, но както винаги има някои особености.

Особености на храненето за деветмесечно бебе

Към тази възраст бебетата обикновено са опитвали много категории храни. Някои майки предпочитат да заменят едно или две хранения с обикновена храна на 9 месеца - каша, супа или гарнитура от зеленчуци с месо. Единственият въпрос е, че порциите храна за възрастни за бебета все още не са твърде големи, много по-малко от тези на бебета на изкуствено хранене. Размерът на порцията, от която се нуждае детето, се изчислява въз основа на теглото му. Общата маса се разделя на броя на месеците - 9, като резултатът е количеството храна за бебе на ден. Консистенцията на детските ястия се променя всеки ден.,

вече не е необходимо да мелите зърнени култури или да смилате зеленчуци -

в повечето случаи първите зъби вече са поникнали при деца на възраст от 9 месеца и храната може да е по-плътна. Достатъчно е да замесите храната с вилица, така че детето ще се научи да дъвче и да се храни самостоятелно с лъжица и вилица.

В допълнение към зеленчуковите ястия, на бебетата трябва да се предлагат зърнени храни, вече в мляко, или млякото може да се разрежда с вода в пропорции 1/1. Необходимо е да се въведат супи в диетата - първо в зеленчуков бульон, след това в месо. Трябва да опитате нови съставки по същия начин - постепенно и с кратка пауза между приема на нов продукт. Ако бебето преди е отказвало да яде някакви продукти или е имало алергична реакция, сега, когато детето вече е малко по-силно, продуктът може да се опита отново.

Както и преди, храносмилателната система на детето не е готова за тежки пържени или пикантни храни, бебето все още се готви отделно или му се дава храна за възрастни, но се задушава или готви в двоен котел.

Освен храна, бебето вече трябва да може да пие от халба, на 9 месеца можете да давате сокове, компоти, а не силен черен чай, плодова напитка или желе. Чистата питейна вода трябва винаги да е на разположение на детето, защото бебето може вече да огладнее между храненията и да пие вода или да закусва с крутон, бисквитки.

Какво да се въведе в допълващи храни на 9 месеца

Диетата на дете на 9 месеца вече е доста разнообразна, но има храни, които бебето е на път да опита. И така, по това време те започват да въвеждат ферментирали млечни продукти - извара, кефир. Преди това не трябва да се прави, тъй като тялото на бебето все още не е готово за голям прием на протеин. В същото време е добре да давате кефир за вечеря или непосредствено преди лягане, но също така да започнете с малки порции. При изварата ситуацията е подобна - в началото не повече от 50 г на ден.

Освен това морските дарове се въвеждат за 9 месеца. Първо, те дават бяла риба с нискомаслени сортове - минтал, мерлуза. На хлапето се сервира варена риба, след като се отстранят костите и омекоти месото. Тъй като ястията в менюто на деветмесечно дете вече са многокомпонентни, в допълнение към рибата можете да използвате картофено пюре или зеленчуци.

За да подобрите или промените вече познатия вкус на ястие, можете да добавите зеленчуци към храната си - пресен магданоз, маруля или зелен лук. И като допълнителен източник на витамини, добавете варен яйчен жълтък, за предпочитане от домашни яйца.

Както и преди, кърменото дете постепенно се учи да яде различни видове месо; препоръчително е да го сервирате под формата на котлети или кюфтета. Те са направени от филета, преработени чрез месомелачка, добавят се картофи или бял хляб, малко вода, която може да бъде заменена с мляко. Оформете на топки и сварете.

Струва ли си да се храни и какво за бебе на 9 месеца през нощта

На 9 месеца те се опитват да хранят бебето само през деня, ако е възможно, е необходимо бебето да се отучи да яде през нощта. Само деца, които не наддават достатъчно тегло по време на хранене през деня, се препоръчва да се хранят на тъмно. Но такива препоръки могат да се дават само от лекари и то само в изключителни случаи. Най-често педиатрите препоръчват да се откажат от нощното хранене, така че до годината детето да развива здравословен и дълъг сън през нощта, а сутрин да се активира здравословен апетит.

Случва се децата много зле да се отучат от закуски през нощта, да плачат дълго и да искат храна. В този случай си струва да предложите на бебето бутилка вода или гърда, ако бебето все още е кърмено. След това трябва да ревизирате диетата на бебето и да дадете по-плътна вечеря преди лягане. Често, страхувайки се за бебето си и без да знаят, младите родители изострят ситуацията и спешно хранят децата си. Не трябва да правите това, бебето може да бъде малко капризно и да заспи отново в топлото си креватче.

Диета

Всеки месец кърмата в диетата на бебето намалява. За деветмесечно бебе кърменето се счита за нормално само два пъти на ден - след събуждане и преди лягане. Всички останали ястия са допълващи храни. Режимът на детето през този период се състои от 5 хранения на ден. В същото време между храненията трябва да поддържате същата пауза от 3-4 часа, но ако бебето огладнее по-рано, тогава можете да дадете сок и бисквитки или малко плодово пюре.

След обилен обяд или вечеря, ако бебето не е сито, пак можете да го кърмите, така че бързо растящото тяло да има достатъчно храна до следващото хранене.

Средно здраво и силно бебе с добро месечно наддаване на тегло трябва да яде около 1200 ml храна на ден, докато консумира течна храна (майчино мляко) два пъти на ден и дебела храна (зърнени храни, зеленчуци, месо) три пъти на ден, което абсорбира се малко по-дълго от кърмата.

Примерно меню

Според всички препоръки първата закуска (6 - 7:00) се състои само от мляко, това допринася за продължаване на лактацията при майката и гарантира спокойно и удовлетворяващо пробуждане за бебето.

Втората закуска (около 10:00) се състои от каша, която трябва да ядете ежедневно. На 9 месеца на детето се дава каша от елда и царевица, овесени ядки или ориз. Каша по това време вече може да бъде от няколко вида зърнени култури и от една, но да ги редувате помежду си всеки ден.

Обядът (14:00) е най-плътното хранене. Използвайте зеленчукови пюрета с месно ястие или супа със зеленчуков бульон с кюфтета. Понякога месото може да бъде заменено с риба.

Вечеря (18:00) - ако бебето вече спи добре през нощта, тогава вечерята се състои от кефир или извара, а можете да дадете и плодово пюре. Ако майката все още не е отбила детето от нощно хранене, тогава можете да давате каша или пюре от зеленчуци, в зависимост от това какво е било за обяд. Тъй като храненето на бебето трябва да бъде разнообразно.

Късна или втора вечеря, обикновено на 9 месеца, все още е кърмата. В крайна сметка бебето вече е отпуснато след къпане и подготовка за лягане, а излишната обилна храна може само да навреди.

В резултат на това менюто за бебе на 9 месеца ще бъде разнообразно и балансирано. Ако по някаква причина бебето все още не е опитало някои продукти, тогава те трябва да се дават само през целия месец. Ако кърменето на майката е все още стабилно, не трябва да се отказвате от кърменето, настоящите препоръки на СЗО предлагат кърмене на деца до двегодишна възраст. Не е необходимо бързо да прехвърляте бебето на масата за възрастни, оставете детето да се наслаждава на картофено пюре и зърнени храни, а също така опитайте различни плодове и сезонни плодове, месо и здравословни напитки.

Бебе на 9 месеца

Хранене и меню за 9 месечно бебе.

• Менюто на бебето на 9 месеца включва: сок (плодове, горски плодове, зеленчуци) - 80 ml, плодово пюре - 80 ml, зеленчуково пюре - 180 g, млечно-зърнени или млечно-зърнени каши - 180 g, ферментирали млечни продукти 50 -150 ml, извара под формата на пюре от мляко или пюре от плодове и сирена - 30 г, яйчен жълтък 1/4 парчета, пюре от месо - 50 г, ястия от рибни сортове с ниско съдържание на мазнини (веднъж седмично) - 30-50 г, слънчогледово масло - 5 г, масло - 5 g, бисквити, бисквитки - 5 g, пшеничен хляб - 5 g.

• За 9-месечно бебе кърмата (или адаптираната формула) трябва да бъде не повече от 1 / 3-1 / 4 от дневната дажба, а едногодишно бебе може да яде почти всички храни. Препоръчително е да увеличите общото количество храна за сметка на храни, богати на протеини. Бебето може да яде много повече по време на обяд, отколкото на закуска или вечеря. Ако се спазва времето за въвеждане на зеленчуково пюре, то сега се приготвя от голямо разнообразие от зеленчуци - моркови, цвекло, тиква, бяло зеле и карфиол, зелен грах, тиквички и швед. Към пюрето могат да се добавят ситно нарязан копър и магданоз (листа), а към края на деветия месец - зелен лук и маруля. Ако бебето ви не харесва никакви зеленчуци, не настоявайте. Въпреки че деветмесечно бебе все още няма достатъчно зъби, то вече може да дъвче малки парченца варени зеленчуци, плодове или бисквитки, бисквити с помощта на венците и езика. Първо омесете поне 1/2 част от съда (зеленчукови, плодови, горски) с вилица и не търкайте през сито. След като бебето на 9 месеца свикне с новата консистенция на допълващи храни, ще бъде възможно да се увеличи броят на ситно нарязаните парчета. От зърнени култури, с изключение на елда, ориз и овесени ядки, се препоръчват перлен ечемик и ечемик, просото не е желателно, то е твърде грубо. Царевичните ядки не се препоръчват до 2-годишна възраст, тъй като новороденото дете не може да ги дъвче с всички сили. Не забравяйте да давате на детето си на 9-месечна растително масло, особено ако то има ексудативна диатеза. Здравите деца могат да го ядат със зеленчуково пюре, а страдащите от диатеза - с каша. Риба може да се предлага на деветмесечно бебе не повече от 1-2 пъти на всеки 7-10 дни, но я въвеждайте внимателно поради вероятността от алергии.

Сън при дете на 9 месеца.

Отказва да спи за трети път през деня. Периодите на активност се увеличават. Нощен сън - 10 до 12 часа. Деветмесечно бебе спи 2/3 дни.

Възможни проблеми при деветмесечно бебе.

• Деветмесечно дете не трябва да бъде оставяно без надзор за минута, докато ходи и е активно. Той може да слезе от количката или да пълзи някъде.

• Всички членове на семейството трябва да бъдат особено внимателни да премахват дребни предмети - копчета, топки, бонбони, които детето може да постави в устата си, рискувайки да се задави.

Бебе 9 месеца може.

• Дете на 9 месеца седи без помощ в продължение на 10-15 минути. Може да се наведе и да вземе играчката. Държи го дълго време, разглежда и усеща с пръсти, прехвърля го от едната ръка в другата, но с мъка взема малки предмети.

• Деветмесечно бебе се върти във всяка посока с цялото тяло.

• Нещата, които идват при дете на 9 месеца, той дърпа в устата си.

• Деветмесечно бебе дълго и внимателно наблюдава движещ се обект, отличава не само цвета и формата си, но и размера си.

• Бебе на 9 месеца може да пълзи много бързо във всяка посока, докато държи нещо в ръка.

• С помощта на възрастни детето стои. Опити да се изправи сам, използвайки обект за опора. Обикновено успява, стои няколко секунди, но след това пада на пода, защото все още не знае как бавно да се спусне и да седне. Все още трябва да се научи как да контролира добре тялото си..

• Бебе на 9 месеца обича да копира други. Деветмесечно дете имитира гласове, кашля и дори може да плаче или да се смее за компанията.

• С появата на нови хора детето се притеснява и виждането на близките веднага се успокоява. Показва емоции - радост, страх, гняв, униние - единственото налично средство за изразяване на мислите и чувствата на деветмесечно бебе.

• Бебе на 9 месеца изисква все повече и повече внимание към себе си. Деветмесечно дете се нуждае от разбиране или се разстройва и изглежда нещастен. Въпреки че на тази възраст детето се стреми към независимост, то се чувства в безопасност само около близки хора.

• Спомня си лесно игрите. Той все още не играе с по-големи деца, но се интересува от техните играчки..

• Досега бебето играе с пръсти на ръцете и краката.

• Дете на девет месеца се радва да пляска с ръце и да играе „Голям-малък“, „Къде си?“ Казва: "Ma-ma", "Pa-pa", "De-Da", "Ba-ba", "BB".

Бебешко меню на 9 месеца

Храната на детето на 9 месеца е доста разнообразна, бебето вече е опитало много продукти, опитва се да яде от чиниите на родителите. На тази възраст основата на диетата е кърмата или адаптираното мляко, но са необходими други храни, за да се осигури растеж и развитие на бебето..

Дете с играчка

Хранителни характеристики на 9 месеца

Диетата се състои от 5 хранения. Интервалът между храненията е около 4 часа. Ако е необходимо, можете да използвате леки закуски, бисквитки, плодово пюре. Кърмачетата пият адаптирано мляко или кърма сутрин и вечер. Някои бебета се нуждаят от кърмене през деня, други продължават да се будят през нощта.

Важно! Трябва да научите бебето да яде парчета. За да направите това, няма нужда да прекарвате храната през блендер, можете да я омесите с вилица. В самото начало на обучението дайте на детето микродози - малки парченца, наподобяващи зърно. Ако детето се справи, скоро можете да увеличите размера на парчето. Ако не, тогава не бързайте, най-важното е да не забравите да предложите. Същото важи и за всеки нов продукт. Ако детето откаже, няма нужда да го насилвате, да го храните насила - това ще доведе до нарушаване на хранителния интерес.

Реакцията на детето трябва да се наблюдава при въвеждане на нови храни в диетата, да се обърне внимание на естеството на изпражненията и да се следи за обриви по кожата. В този случай отложете приема на храна, облекчете симптомите и след това опитайте отново..

Диета на 9 месеца

Деветмесечът е опитал много храни. По това време няма разлика в храненето между кърмените и изкуствено хранените деца. Единственото нещо е, че изкуствените хора могат да започнат да опитват някои храни малко по-рано, за да попълнят запаса от основни хранителни вещества..

Нови храни в диетата

Менюто на 9 месеца е доста разнообразно. Необходимо е да се въведат следните храни в диетата, при условие че бебето не е започнало да ги яде по-рано:

 • Яйчен жълтък. За едно хранене детето трябва да получи не повече от ¼ от продукта; по-добре е да го смесвате с друга храна: картофено пюре или каша. Богато е на витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти. Те помагат на организма да се бори с вредното въздействие на околната среда, съдържат вещество - лецитин, което е необходимо за развитието на нервната система и функционирането на мозъчната дейност.
 • Млечни продукти. Това са извара, кисело мляко, кефир, биолактик. Те са източник на протеини и подпомагат храносмилането чрез полезните бактерии, които съдържат.
 • Месо. Първо те представят пуйка, заек, след това - пиле, говеждо, телешко. Пилето е алергенна храна, по-добре е да го отложите. Наблюдавайте реакцията на бебето, ако той реагира добре на пуйка и заек, можете да опитате други месни продукти. Не се препоръчва да се дава в чист вид, трябва да се смесва с друга храна, например с пюре от зеленчуци.
 • Риба. Трябва да започнете с най-малко мазнини: треска, мерлуза, минтай. Влезте, след като бебето свикне с месни ястия. Замяната им с риба се препоръчва 1-2 пъти седмично. По-добре да се дава сутрин. Преди обяд продуктът е по-лесно смилаем и ако се появи алергия, можете да предприемете действия. Рибата е богата на мастни киселини, калций, йод и други минерали. Но се счита за алергенен продукт, много деца не го харесват. Ето защо трябва внимателно и внимателно да въведете бебето в рибното меню..

Необходими продукти, представени по-рано

В допълнение към новите продукти, дете до 9-месечна възраст трябва да се запознае с пюре от плодове и зеленчуци, зърнени храни. Можете да си купите готови пюрета в буркани. Те са удобни за използване, имат различен вкус и са предназначени да се съхраняват в хладилник за 24 часа.

Допълнителна информация. Препоръчва се съдържанието на буркана да се загрее до 40 градуса. По-добре е да направите това на водна баня. В този случай използвайте отделни съдове, като сте изместили ястието предварително.

Каша може да се предлага и на дете от промишленото производство. Те не изискват готвене, варене, просто трябва да го напълните с вода. Но много производители добавят захар и малтодекстрин, чието използване е нежелателно за дете под една година. Можете да смилате обикновени зърнени храни и да готвите, докато омекнат. Много деца на тази възраст могат да ядат каша, без да се кълцат..

Пюре в буркани

На мода е да добавяте масло в ястията на бебето, което е източник на мастни киселини. Маслиновите, сусамовите семена се считат за полезни. Можете да давате компоти, плодови напитки. Соковете не са забранени, но съдържат захар. Като закуски могат да се използват бисквитки, хляб, бисквити. Давайте плодове не само под формата на пюре, опитайте се да предлагате малки парченца. По-добре да започнете с банан, той е мек, лесен за дъвчене. Наличието на зъби не влияе върху способността ви да боравите с парчета храна. Бебетата могат да го направят перфектно с венците си..

Важно! Ястията трябва да се приготвят на пара за бебето, да се варят или задушават. Параходът е много полезен за майките. Температурата на храната трябва да бъде около 40 градуса. Можете да ядете храна със стайна температура, но е по-трудно смилаема. Засега не обръщайте внимание на пържените рецепти. Също така, не добавяйте преварени зеленчуци към супите. Използвайте втория бульон за тях. Можете да готвите супата във вода, след което да добавите ситно нарязано месо.

Признаци на правилно въведени допълващи храни

Ако бебето е щастливо да яде предлаганите му ястия, няма тревожни промени в изпражненията, алергични реакции по кожата, тогава родителите правят всичко както трябва. Случва се бебетата да отказват нови продукти, да отблъскват лъжицата, да се обръщат. Може би просто не е моментът, трябва да опитате да го предложите по-късно. Педиатрите съветват воденето на дневник на храните. Там трябва да запишете храните, въведени в диетата на бебето и тяхното количество. Така че, ако се появи алергия, можете да определите компонента, който я е причинил. Трябва да добавяте храни към диетата постепенно, започвайки с една чаена лъжичка. Не добавяйте повече от един компонент наведнъж. Най-добре е да правите това сутрин. Ако няма реакция, увеличете порцията.

Забележка! СЗО разработи таблица, съдържаща нормите за теглото на децата по месеци. Показателите за момичета и момчета се различават леко. Трябва да се запознаете с тези препоръки. Показателят също е важен - индексът на телесна маса, който показва съотношението на теглото и масата на детето. Ако всички стойности и показатели са нормални, тогава всичко е наред с допълнителните храни. Детето получава необходимото количество храна и хранителни вещества.

Ако детето има аномалии в развитието, признаци на рахит, анемия, тогава може би му липсват хранителни вещества. Основната причина е късното въвеждане на допълващи храни, лошата диета. Детето не получава всички елементи, от които се нуждае за нормално развитие. В този случай трябва да се свържете с педиатър за съвет..

Бебешко меню на 9 месеца

Храненето на деца на пазачи и изкуствено хранене на 9 месеца практически няма да се различава. Сутрешните и вечерните ястия се различават.

Кърмене на бебешко хранене

Първата закуска се препоръчва в 6 сутринта. Това е кърмата. Следва основната закуска в 10 часа сутринта. Обикновено се състои от каша. Бебе на 9 месеца трябва да се запознае с елда, ориз, царевица. Овесените ядки се намират последни, трудно се смилат. Оризът може да причини разстроени изпражнения като запек. Ако възникнат такива проблеми, използването му трябва да се отложи..

За децата най-полезната каша е елдата. Съдържа витамини, фолиева киселина, магнезий и други елементи, необходими за незряло тяло. На тази възраст можете да давате бебешки зърнени храни в кутия с мляко, като ги разреждате с вода. Препоръчва се използването на кърма за приготвяне на зърнени храни без млечни продукти. Ако бебето не е сито, предлагайте плодово пюре, кърма.

След 4 часа трябва да нахраните бебето с обяд. Пюре от тиквички, карфиол, броколи или зеленчукова супа с кюфтета работят добре. Можете да сервирате бебешките котлети на пара с месо на пара. По-добре е все още да не добавяте сол към храната, макар и много малко, за да добавите вкус. Веднъж или два пъти седмично замествайте месото с риба. Препоръчително е да добавяте една четвърт от жълтъка към супата, а не всеки ден.

След сън е време за следобедна закуска или ранна вечеря. По това време можете да дадете на бебето извара, плодово пюре. Можете да предложите компот с бисквитки или кефир. Преди лягане след къпане бебето трябва да бъде прикрепено към гърдата. Късна вечеря е.

Всяко хранене трябва да бъде 200-250 грама в обем. Но не принуждавайте детето да изяде изцяло порцията. Може би утре бебето ще изяде толкова, колкото вчера не е могло.

Хранене с изкуствено хранене

При изкуственото хранене списъкът на препоръчаните ястия не се различава. Само кърмата се заменя с адаптирано мляко. Тя трябва да бъде съобразена с възрастта и лесна за носене. Децата, използващи адаптирано мляко, трябва да получат вода. Кърмата е 80 процента вода.

9-месечно бебешко меню за една седмица

Таблицата показва примерно меню за 9-месечно бебе, кърмено и хранено с адаптирано мляко. Не е необходимо да го възпроизвеждате точно, това е уводна информация, която ще ви помогне да се ориентирате и разнообразите диетата на бебето. Кой продукт да изберете, трябва да решите въз основа на предпочитанията на бебето.

Таблица с опции за хранене за дете

Време1 ден2-ри денДен 3Ден 4Ден 56 денДен 7
6 часа (първа закуска)Кърма или адаптирано мляко - 200 мл
10 часа (закуска)Елда каша - 150 g, крушово пюре - 50 g.Оризова каша - 150гр.,
желе - 100гр.
Царевична каша - 150 g, ябълково пюре - 50 g.Елда каша - 150гр.,
пюре от цвекло - 50гр.
Просо каша - 150гр.,
пюре от кайсии - 50гр.
Овесена каша - 150гр.,
компот - 100гр.
Грис каша - 150гр.,
желе - 100гр.
14 часа (обяд)месен бульон - 50 мл, пюре от броколи с добавка на пюре от пиле - 100 г, компот - 100 млЗеленчуково пюре с месо - 150 гр., Ябълково пюре - 50 гр..Супа с кюфтета - 150 гр., Желе - 100 млМесен бульон - 50 ml, картофено пюре с черен дроб - 100 g, ¼ жълтък, плодово пюре - 50 g.Пюре от тиквички и говеждо месо - 150 гр., Компот - 100 млСуфле от месо - 50 гр., Картофено пюре - 100 гр., Компот - 100 млЗеленчуково пюре - 100 гр., Парни рибни котлети - 50 гр., Желе - 100 мл
18 часа (следобедна закуска)Кефир (биолакт) - 150 ml, извара - 40 g, бисквитки - 5 g.Извара с плодове - 50 гр., Желе 100 мл, бисквитки - 5 гр..Плодово пюре - 150 гр., Компот - 100 млКефир (биолакт) - 150 ml, извара - 40 g, бисквитки - 5 g.Кефир (биолакт) - 150 ml, извара - 30 g, плодово пюре - 50 g.Гювеч с извара с моркови - 100 гр., Компот - 100 млКефир (биолакт) - 150 ml, извара - 40 g, бисквитки - 5 g.
22 часа (вечеря)Кърма или адаптирано мляко - 200 мл

Препоръки за отказ от допълващи храни

Децата са консерватори и изпитват големи съмнения във всичко ново. Това се отнася и за появата на нови продукти в диетата. Понякога трябва да предлагате на детето си ястие повече от веднъж, преди бебето да свикне и да го опита. Случва се бебето да не е в настроение и то просто не иска да яде или не иска точно този продукт. При възрастни също се случва да няма желание да се яде каша от елда или пюре от броколи. Освен това всеки има свои собствени предпочитания: някой обича повече плодове, някой - зеленчуци. Ако детето плаче, палаво, уморено, тогава е по-добре да не му предлагате допълнителни храни, особено за нови ястия.

Може би бебето има лоши асоциации с лъжица, например, пиеше горчиво лекарство. Затова сега, при вида на приборите за хранене, бебето започва да се изнервя и не иска да яде. В този случай трябва да смените лъжицата и всичко ще се получи. Може би е твърде студено или твърде горещо. За да го затоплите, трябва да го спуснете в допълващата храна преди началото на храненето. Ако е горещо, задръжте под студена течаща вода.

Не можете да насилвате бебето, да го разсейвате и да слагате храна в устата му, когато бебето зее. Храненето по време на гледане на карикатури е особено вредно. Това нарушава храносмилателния процес и може да допринесе за преяждане в бъдеще..

Можете да дадете на бебето си лъжица в ръката си, може би то иска да вкуси храната сам. Ще има интерес, желание да се научиш, да се опиташ да го направиш сам. Отначало оставете детето да прави всичко лошо, а не спретнато, без него не можете. Трябва да завържете бебешки лигавник и да му дадете свобода да яде храна. Не забравяйте да сте наблизо, на тази възраст децата не дъвчат много добре, могат да се задавят с голямо количество храна.

Малките деца често се интересуват от съдържанието на чиниите на родителите си и се опитват да вземат парче. Следователно родителите трябва да се хранят правилно. По-добре е да предлагате допълнителни храни след ходене. Чистият въздух и активността помагат да събудите апетита си. Ако бебето не се храни добре на основните хранения, не му давайте закуски. Може би има твърде много от тях и детето ги изяжда. Децата обичат похвалите, това ги насърчава към нови постижения, така че трябва да благодарите на детето за изядените парчета.

Мама храни бебето

Най-важното е да не бъдете нервни, да не повишавате тон, да запазите спокойствие. Не гледайте в устата на детето и не се притеснявайте от всяка хапка, изведнъж бебето ще се задави. Страхът на майката ще се предаде на бебето, то ще се страхува от хранене.