В допълнение към говедото мляко все още се използваха медицински сестри. Те също мелеха зърнени култури и вариха това брашно. Използвали са и сокове. Гроздовият сок се смяташе особено за полезен за бебе..

И в ролята на зърното-залъгалка беше трохичка хляб, увита в парцал.

Майка ни ни каза, че ни е хранила с краве мляко, приготвяла много тънка грис каша. И от пет месеца насам с брат ми изядохме всичко! Накълцани супи, картофено пюре, настъргана ябълка и много други. Не мога да кажа дали такова хранене е добро или лошо в ранна детска възраст, едно нещо мога да кажа, брат ми имаше проблеми със стомаха през целия си живот, но напротив, всичко е нормално за мен.

С какво са хранели децата преди появата на адаптираното мляко - не е ясно как са успели да оцелеят

Ето с какво са били хранени децата преди формула:

Медицинска сестра - за благородниците; върхът на вимето на кравата, носен на рог - за селяни

Не, това не е заблуда на луд. Това е исторически факт, дори някои етнографски музеи имат такова устройство в своите колекции. И се казваше... залъгалка. Изглеждаше така: в този рог слагаха накиснат ръжен хляб с вода и захар и детето ядеше от това „зърно“.

Скоро върхът на вимето на кравата започна да загрява поради факта, че вимето на кравата е месо. Как е различно? Също антисанитарни условия.

И колкото и да е странно, този метод съществува до 30-те години на миналия век. Докато майката оставяше детето си при други роднини и отиваше да храни благородното дете, междувременно бебето й трябваше да се храни с помощта на този рог. Оцелели са дори специални плакати от 1925 г., в които те обясняват на селяните, че тези „зърна“ са много вредни. Тогава смъртността беше непосилна.

Парцал с каша и мляко вътре

Да, нуждата от изобретение е хитра. Това също е поредното изобретение на селяните. Същността на този метод е следната: те взеха мека кърпа, сложиха много малко каша, напоена с мляко, в краен случай с вода и захар. И оставиха детето да суче и сами отидоха на полето да работят. Тогава смъртността просто изчезна. И имаше редица причини за това: първо, тялото на детето още не беше възприело този вид храна; второ, нехигиенично е; трето, нямаше достатъчно майчино мляко, което формира имунитет.

Александра Анастасия Лисовска не побира свещ: коя беше най-красивата султана в историята на Османската империя

Снахата на Прима Дона се появи гола, блестящи грациозни форми - Кристина Орбакайте е на загуба

Остри ключици и хлътнали бузи: Заворотнюк показа как изглежда сега

Горещата латиноамериканка Мишел Андраде показа истинска страст: дори Каменските не могат да направят това

През 40-те години на ХХ век едно шестмесечно дете вече яде храна за възрастни

След като селяните бяха научени как да хранят децата си правилно и първите стъклени бутилки с истински гумени зърна започнаха да се появяват в продажба, изглеждаше, че сега всички определено ще бъдат щастливи и щастливи. Но тогава избухна войната. И отново започна търсенето на заместител на кърмата, тъй като по време на войната много жени работеха в производството на равни начала с мъжете, отново не оставаше време за деца.

И беше намерено решение - още от първия месец от живота на детето се даваше малко сок и до шестмесечна възраст детето можеше да яде това, което ядоха възрастните. Но тогава тялото на детето работеше на границата си, по-късно всичко това се върна при възрастен под формата на алергии и панкреатит.

И първите прилики с обичайните ни смеси не бяха измислени веднага. Отначало човечеството се научило да прави мляко на прах (това било през 1855 г.). Петнадесет години по-късно в семейството на английски фармацевт се ражда дете и майката няма мляко. Разбира се, те биха могли да наемат мокра медицинска сестра, но умният баща очевидно никога не е търсил лесни начини. След като се пенсионира в лабораторията си, той все пак измисли как да замести кърмата.

През 1867 г. светът научи за млечното брашно на Анри Нестле (напомня ми нещо, нали?). Тази смес се състои от краве мляко на прах, пшенично брашно и малко количество захар. По-късно търговците от онези времена възприемат това „млечно брашно“ и историята на създаването на адаптирано мляко започва през 150 години. Разбира се, още през 1880-90 г. търговци от Санкт Петербург бавно ни внасяха смеси, но по това време те не пуснаха корен тук, защото струваха много пари, а културата беше съвсем различна.

Спомнете си, че по-рано писахме, че фактът, че делфините спасяват удавници, е мит. Всъщност те не са толкова приятелски настроени към хората. Прочетете повече на линка.

Материал подготвен от Карина Хусточкина

Смесите не са еднакви или с какво нашите баби са хранили бебета

Дори по времето на нашите баби смесите са били съвсем различни вещества. Какво представлява изкуственото хранене днес и как се е променило във времето, авторът на "Daily Baby" разговаря с практикуващ педиатър Николай Комов.

Още веднъж за показанията

Днес понятието за изкуствено хранене се използва широко като общо, всъщност този термин означава изключително хранене на новородено бебе с формули без добавки под формата на кърма или пюрета от плодове и зеленчуци.

Възможно и необходимо е да се преведе бебето на изкуствено хранене само с разрешение на педиатър, който ще ви каже коя смес да изберете. Най-популярните в наши дни са "адаптирани", тоест максимално близки по своя състав до смеси от кърма.

„Има индикации за преминаване към изкуствено хранене както от майката, така и от детето“, казва лекарят Николай Комов. - И така, най-честите майчини заболявания са тежки сърдечно-съдови, ендокринни заболявания или инфекциозни заболявания с риск от инфекция.

Някои лекарства, приемани в следродилния период, също са противопоказания..

От страна на детето, причината за преминаване към адаптирано мляко може да бъде вродени малформации или сериозно общо състояние, което изисква реанимационни интервенции и, като последица от последното, отбиване от майката за дълъг период от време. След изписването от болницата основните фактори за промяна на режима на хранене на бебето са липсата на мляко от майката или малкото наддаване на тегло или дори загубата му.

Между другото, често причината за лекарството е само временен фактор и след завършване на курса майките се връщат към кърменето. Същото може да се каже и за реанимационното състояние на новородените ".

Смес от миналия век

Индустрията за кърмачета е претърпяла огромни промени с течение на времето, благодарение на технологичния напредък и научните изследвания. До средата на миналия век смесите се състоят от сухо краве или козе мляко, разредено наполовина с вода..

Нещо повече, подобни рецепти са описани в неговите трудове от 1980 г. от известния лекар Бенджамин Спок. Той препоръча приготвянето на сместа с помощта на мляко, вода и захар, което, според него, приближава състава на полученото вещество до майчиното мляко. В същото време Спок увери в книгата си, че различни видове захар помагат при заболявания на червата. И в краен случай се препоръчва изобщо да се използва царевичен сироп..

Разреденото мляко обаче не е най-дивото нещо, което историята може да предложи..

Според исторически източници „сместа“ буквално през ХХ век може да бъде просто подсладена вода и дори яхния върху брашно.

С течение на времето изследователите успяха да намерят оптималните пропорции на протеини, мазнини и въглехидрати и да ги разделят на фракции, което максимално приближи продуктите до състава на кърмата. Учените обаче винаги ще имат място за растеж, защото всяка година световната научна общност открива нови „биологични“ функции на млякото, които са необходими за новородените.

Най-често срещаните формули днес - адаптивни - също са млечни продукти, но съдържанието на протеини в него е значително подценено - за да може по-лесно да се усвоява от детето. Но показателите за витамини и други хранителни вещества, напротив, са по-високи.

Такива вещества не само могат да бъдат включени в определен „стандартен“ набор, но също така варират в процентно съотношение в зависимост от нуждите на бебето. Те обикновено се предписват от педиатър като поддържащо средство. Една от най-често срещаните високоспециализирани формули е обогатен с желязо продукт, направен специално за консумация от кърмачета с анемия, която е с дефицит на желязо..

Но на бебета, страдащи от стомашно-чревни разстройства и дисбиоза, често се предписват смеси, които донякъде се различават от адаптивните. Факт е, че такива смеси се основават не толкова на самото мляко, колкото на ферментирал млечен продукт, който съдържа ферментирал протеин, който е по-лесно смилаем в тази среда. Следователно такива смеси се дават на недоносени или просто слаби деца.

Какво е измислено

Интересното е, че дори при такова развитие на индустрията за изкуствено хранене и широкото използване на адаптираните храни като допълващи храни, има няколко постоянни мита за тях..

Сред тези заблуди е твърдението, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, напълняват. Всъщност „изкуствените“ активно трупат телесно тегло само ако майката прехрани детето.

Въпросът е следният: в случай на кърмене бебето може да контролира количеството изядено кърма от себе си и когато се напълни, просто спира да яде. Ако течността идва от бутилката, т.е. детето не трябва да полага почти никакви усилия - прехранването се случва много по-бързо. Заключение: мама трябва внимателно да следи колко от сместа използва детето.

„Съществуват и мнения, че децата от изкуствено хранене трябва да преминат към допълнителни храни по-бързо от тези, които кърмят. Това не е така, тъй като принципът на хранене по никакъв начин не влияе върху скоростта на въвеждане на допълващи храни. Това обикновено се случва пет до шест месеца след раждането на бебе ”, добави Николай Комов.

Между другото, така нареченото "временно" адаптивно хранене, използвано по време на периоди на нарушения на лактацията при майката, се е превърнало в често използване на съвременните формули. Тъй като експертите съветват майките да възстановят притока на мляко по всякакъв начин, детето не се прехвърля напълно на адаптираното мляко, а само се поставя на своеобразна „диета“.

Това става чрез съвременния състав на смесите, които, макар и да не копират, а се опитват да се доближат максимално до майчиното мляко.

В горния случай е много важно да не позволявате на бебето да забрави усещанията за кърмене. „Достатъчно е редовното прихващане към гърдите преди хранене с формулата“, обяснява Комов..

Между другото, противно на общоприетото схващане, децата, които ядат смеси, изобщо не се различават от връстниците си, които „кърмят“, дори когато са напълно преминали към обикновена храна. Така че, лекарят съветва да спрете да давате сместа, когато детето напълно премине към общата маса.

Според статистиката това се случва с деца в периода от една до година и половина, когато обикновената храна започва напълно да насища бебето..

Този материал е създаден с подкрепата на компанията Bellakt. Bellakt е единственият производител на суха бебешка храна в Беларус и един от най-големите производители на суха бебешка храна в ОНД. Това е модерно, високотехнологично предприятие, което произвежда бебешки храни, млечни продукти, храни за бременни и кърмещи жени. Изпитано във времето качество. Производствен опит от 1970г.

Ако детето ви вече започва активно да яде картофено пюре и зърнени храни, обърнете внимание на адаптираната формула, която да отговаря на неговите нужди - Bellakt NEW 6-12.

Bellakt е нова и подобрена формула, разработена с най-новите препоръки от водещи експерти в областта на бебешката храна. Продуктите от тази гама са без палмово и рапично масло.

За оптимален растеж и развитие, съставът на смесите е обогатен с компоненти: полиненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6, лутеин, нуклеотиди и пребиотици.

Смесите Bellakt се произвеждат по специални технологии и без използването на мляко на прах! Това означава, че смесите, приготвени на базата на прясно нормализирано мляко, преминават еднократно високотемпературно сушене, което ви позволява да запазите хранителната и биологичната стойност на протеина..

Изкуствено хранене

Изкуствено и смесено хранене на детето. Въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене

Олга Гончарова педиатър, доктор на медицинските науки

Кърменето е уникално по своята същност, тъй като само кърмата може да осигури на бебето не само необходимото количество мазнини, микроелементи, витамини (и в оптимално състояние за усвояване), но и с такива биологично активни вещества като ензими, хормони, имуноглобулини, левкоцити. Тези компоненти са много трудни или дори невъзможни за включване в изкуствени смеси. Не без основание сега учените предлагат законно да забранят използването на термините "заместители на кърмата" в литературата (или в информация за смеси), тъй като такива смеси просто не могат да бъдат създадени. В допълнение към тази чисто практическа стойност, значението на кърменето е неоспоримо за психологическия комфорт на майката и бебето, взаимното разбиране на „майките и децата“ от първите дни на живота..

Има обаче обстоятелства, при които кърменето не е възможно. И тогава бебето се прехвърля на изкуствено хранене, т.е. хранене на бебе с млечни формули.

Когато бебето бъде прехвърлено на адаптирано или смесено хранене?

 1. Медицински обстоятелства: случаи на трудна бременност и раждане, изискващи възстановяване на майката, прием на лекарства, които проникват в кърмата, инфекциозни заболявания и др..
 2. Недостатъчно производство на кърма (контролното претегляне показва, че бебето не наддава достатъчно тегло и опитите за стимулиране на лактацията са неуспешни).
 3. Невъзможност за непрекъснато кърмене в ситуации, когато майката е принудена да остави бебето под наблюдението на някой и изцеденото или замразено мляко не е достатъчно.

Как правилно да се изчисли необходимия обем на сместа?

При изкуственото хранене е важно да се определи необходимото количество хранене за бебето. Ежедневното количество храна, в зависимост от възрастта на бебето, е показано в Таблица 1. Например, ако бебето е на 1 месец и тежи 3500 g, тогава дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло, т.е. 700 мл.

За да определите колко адаптирано мляко е необходимо за хранене, разделете дневното количество храна на броя на храненията.

Приблизителен брой хранения на ден:

 • първата седмица от живота - 7-10;
 • 1 седмица - 2 месеца - 7-8;
 • 2-4 месеца - 6-7;
 • 4-9 месеца - 5-6;
 • 9-12 месеца - 4-5.

Трябва да се отбележи, че ако по време на кърмене преди въвеждането на допълнителни храни не се изисква допълнително да се допълва бебето с преварена вода, то при изкуствено и смесено хранене това е допустимо, а обемът на водата не се взема предвид в общия обем храна.

ВъзрастОбем на сместа
До 2 месеца1/5 телесно теглоили 700-750 мл
2-4 месеца1/6 телесно теглоили 750-800 мл
4-6 месеца1/7 телесно теглоили 800-900 мл
Над 6 месеца1 / 8-1 / 9 телесно теглоили 1000-1100 мл

Как да приготвим сместа

Първо, прочетете внимателно инструкциите за употреба на опаковката. Трябва да се спазва стриктно. С твърде много прах сместа става пренаситена с всички хранителни вещества и това може да доведе до регургитация, нестабилни изпражнения и прекомерно наддаване на тегло. Ако се вземе твърде малко прах, тогава сместа ще се окаже нискокалорична, което също е лошо: бебето, оставайки гладно, ще бъде капризно, ще спи по-лошо, ще наддава по-малко тегло.

Водата за приготвяне на сместа трябва да бъде преварена. Идеалната температура за млечната смес е 36-37 ° C. За да получите такава температура, трябва да излеете в бутилка преварена вода, охладена до 50-60 ° C ". Измерете необходимото количество смес с мерителна лъжица (не забравяйте да отстраните излишъка). Изсипете праха във вода и бъркайте бързо, докато се разтвори напълно. Можете да приготвите сместа директно в бутилката..

Наклонете бутилката, без да я разклащате. Сместа първо трябва да се излее на тънка струя, след това да премине през зърното със скорост 1 капка в секунда.

След това трябва да капнете няколко капки от сместа върху китката си - съдържанието трябва да е близо до телесната температура, тоест практически да не се усеща. Ако температурата на сместа е по-висока от желаната, можете да охладите бутилката в студена вода.

Техника за хранене на бебето

За да бъде удобно по време на хранене не само за бебето, което трябва да е в полу изправено положение, но и за майката, можете да използвате допълнителни възглавници, като ги поставите под гърба си. Положението на краката на майката може да бъде различно: можете да поставите краката си на краката си, можете да заместите ниска пейка под краката си, можете да храните бебето в легнало положение, като същевременно внимателно държите бебето. За да намалите поглъщането на въздуха, наклонете бутилката така, че млякото да запълни биберона и въздухът да се издигне до дъното на бутилката. След хранене задръжте бебето изправено за няколко минути, за да намалите шанса за регургитация.

Ако една майка няма възможност да кърми бебето си, тогава чувството за вина не трябва да натоварва връзката й с бебето..

Възможно ли е да съхранявате приготвената смес?

Ако бебето е дълбоко заспало до края на храненето, без да изсмуква всичко от бутилката, изхвърлете съдържанието. Останалата част от сместа никога не трябва да се оставя до следващото хранене. Всички предмети, необходими за изкуствено хранене, като бебешки съдове, трябва да се изплакват веднага след хранене под струя топла вода, като се отстранява останалата смес с четка за шишета и зърно. След това съдовете трябва да бъдат стерилизирани (или варени в продължение на 10-15 минути, или с помощта на електрически стерилизатор).

След това всички аксесоари за хранене се охлаждат до стайна температура и се поставят върху чиста кърпа. Това трябва да стане в рамките на 1 месец от живота на детето, след което е достатъчно да изплакнете бутилката с преварена вода.

Безплатно хранене от шише

Детето яде различни количества храна по различно време на деня и нуждата му от храна не е еднаква. Бебетата с безплатно хранене наддават на килограми по-добре от строго измерваните бебета.

При изкуствено хранене обаче лекарите съветват да се използва частично безплатно хранене - метод, при който има определени часове за хранене, количеството храна се дава по искане на детето, но в определени граници.

Обикновено в бутилката се налива 20-30 ml повече за всяко хранене, но храната се дава в определени часове (допустимо е отклонение от 30 минути). Това ви позволява по-точно да определите оптималната нужда на бебето от храна. Ако детето не изяде цялото количество храна, която му се предлага, не бива да бъде хранено насила..

Възраст, месеци.0-1234пет678девет9-12
Ястия и продукти
Адаптирана млечна смес, мл700 - 800800 - 900800 - 900800 - 900700400300 - 400350200200
Плодов сок, млСпоред показанията *5 - 3040 - 5050 - 6060708090 - 100
Плодово пюре, gСпоред показанията *5 - 30 **40 - 5050 - 6060708090 - 100
Извара, g-----4040404040
Жълтък, ж------0,250,50,50,5
Зеленчуково пюре, g----10 - 150150150170180200
Млечна каша, g-----50 - 150150150180200
Месно пюре, g------5-30505060 - 70
Кефир и други ферментирали млечни продукти или пълномаслено мляко, мл------200200400400
Пшеничен хляб w.c., g-------петпетдесет
Сухари, бисквити, ж-----3 - 5петпетдесет10 - 15
Растително масло (слънчоглед, царевица), g----333петпет6
Масло, g-----44петпет6
* Въвеждането на продукта се определя в зависимост от здравословното състояние на детето и степента на адаптация на заместителя на кърмата, използван в диетата му.
** Пюрето се въвежда 2 седмици след въвеждането на сока.

Ситуации, при които трябва да смените сместа:

 • индивидуална непоносимост към сместа, често проявена от алергична реакция;
 • достигане на възрастта, на която можете да преминете от първия етап към втория (5-6 месеца); освен това, ако детето толерира добре тази или онази смес, тогава е желателно следващата смес да бъде със същото име;
 • необходимостта от въвеждане на лекарствени смеси (в случай на алергии, регургитация и т.н.; лекарствени смеси трябва да се прилагат само според указанията на лекар);
 • преходът от терапевтични смеси към адаптирана, след елиминиране на състоянието, чиято корекция е въведена, терапевтична смес.

При изкуствено хранене допълнителните храни се въвеждат на 4,5-5 месеца, докато при кърменето го правят по-късно - на 5-6 месеца. Това се дължи на факта, че децата, които се хранят на шише, получават значително количество „чужди“ хранителни вещества като част от заместителя на кърмата, което води до определена адаптация на детето към „чуждото“ хранене. Трябва да се отбележи, че времето за въвеждане на допълнителни храни се избира индивидуално, след дискусия с педиатър, който наблюдава бебето.

 1. Необходимо е да се започне въвеждането на допълващи храни с малко количество от продукта, като постепенно се увеличава. През първия ден се дават допълнителни храни в размер на 3-5 чаени лъжички, в рамките на 10-12 дни довеждат до пълния обем на едно хранене.
 2. Трябва да давате допълнителни храни преди хранене със смес, с лъжица.
 3. Не можете да представите два нови продукта едновременно.
 4. Допълнителните храни трябва да са пюреобразни, те не трябва да съдържат малки парченца, които могат да причинят затруднения при преглъщането. С възрастта трябва да преминете към по-дебели, а по-късно - към по-плътни храни..
 5. След въвеждането на допълнителни храни е необходимо да се определи 5-кратен режим на хранене.
 6. Първата допълваща храна се въвежда в едно от ежедневните хранения, за предпочитане в 10 или 14 часа.

Зеленчуковото пюре се счита за предпочитано за първото допълващо хранене при здрави деца на изкуствено хранене, то е по-богато на витамини, минерали, пектини, фибри, които са необходими за растящия организъм. Въвеждането на допълващи храни трябва да започне с един вид зеленчуци: тиквички, тиква, карфиол, броколи, зелен грах, картофи, които не трябва да представляват повече от 20% от общото количество зеленчуци.

Каши (ориз, царевица, елда) се въвеждат като допълващи храни един месец след въвеждането на зеленчуците (не по-рано от 6 месеца). След 8 месеца могат да се въведат и зърнени храни, съдържащи глутен (овесени ядки, грис). Кашата се дава на детето, като се започне от 1-2 чаени лъжички, като постепенно се довежда нейното количество до 120-150 g на ден и се добавят 3-4 g топено масло или растително масло. След каша можете да давате на бебето плодово пюре..

Изварата, като източник на пълноценни протеини и някои незаменими аминокиселини, калциеви и фосфорни соли, трябва да се предписва на здрави, нормално развиващи се деца не по-рано от 5-6 месеца, за да обогатяват допълнителните храни с протеини. Количеството извара през годината не трябва да надвишава 50 g, за да се избегне голямо натоварване на сол и протеини върху бъбреците на детето.

Жълтъкът на твърдо сварено пилешко яйце трябва да се дава от 6-7 месеца. По-ранното му въвеждане често води до алергични реакции. Жълтъкът се дава на детето в пюреобразен вид, смесен с малко количество от сместа, като се започне с минималните дози (на върха на лъжицата) и постепенно се довежда количеството му до 1 / 4-1 / 2 на ден. По-късно жълтъкът се добавя към каша или зеленчуково пюре. По-добре е да давате жълтъка 2 пъти седмично..

Препоръчва се въвеждането на месо в диетата на детето, започвайки от 7-7,5 месеца. Ако детето има непоносимост към протеини от краве мляко, по-добре е да откажете въвеждането на говеждо и телешко месо и да използвате заешко месо, бяло пуешко месо, пилешко и постно свинско месо. При анемия картофеното пюре се предписва от 5-5,5 месеца. На 8-9 месеца картофеното пюре се заменя с кюфтета, до края на годината - с парни котлети. Не се препоръчва да се дава месен бульон на дете от първата година от живота, тъй като неговата хранителна стойност е незначителна, освен това е богата на екстрактивни вещества, които имат алергенен ефект.

На възраст от 7 месеца, за да стимулирате дъвкателните умения, можете да дадете на детето крутон (с кефир или сок).

Бяла морска риба (мерлуза, треска, лаврак) може да се препоръчва за дете вместо месо 1-2 пъти седмично от 8-9 месеца. Рибните протеини са добре балансирани по отношение на аминокиселинния състав. Те се усвояват по-добре от месните протеини; освен това рибата е богата на минерали, витамини от група В.

По-добре е да започнете да давате пълноценно краве мляко на детето в края на първата година от живота, но в никакъв случай по-рано от 6 месеца. Ферментиралите млечни продукти се въвеждат в диетата на здраво дете не по-рано от 7 месеца. Ако сте алергични към адаптирано мляко, те се въвеждат по-рано, но количеството им не трябва да надвишава 2/3 от обема на млечната формула.

Резултатът от правилното, успешно хранене трябва да бъде адекватно наддаване на тегло на бебето (вж. Таблица 3).

МесецМесечно наддаване на тегло, gУвеличаване на теглото за целия изминал периодМесечно увеличение на височината, смУвеличение на растежа за целия изминал период
160060033
2800140036
380022002.58.5
475029502.5единадесет
пет70036502тринадесет
665043002петнадесет
76004900217
85505450219.
девет50059501.520.5
десет45064001.522.
единадесет40068001.523.5
1235071501.525

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Чудя се с какво нашите предци са хранили децата си, ако жената не е имала кърма?

Потребителски коментари

И аз го чух. Но мисля, че те не са забравили как да го правят най-често, само благодарение на родилните болници. Когато не помогнат на младите майки да установят лактация, кажете им какво и как. Дори не слагат бебето след раждането... В моя родилен дом аз самият го слагах само 3 дни, нямаше медицинска сестра, дори никой не помогна и не каза.

И преди жената да роди и веднага при нея под sisya, мисля, че това е много важно, за да се храни дълго време.

Аз също изпомпвах в продължение на 3 месеца... по дяволите.

А сега каква храна?

Елена Колесникова, те са били измъчвани. точно преди моето раждане, имаше много трудно раждане, бебето беше извадено с форцепс.

Да, лекарите, които говорят за "млечни млечни продукти", ме убиват. Веднъж извиках ортопед в къщата на дъщеря ми. Дъщеря ми по това време беше на 2 месеца или нещо подобно. И така, лекарят видя, че бебето суче гърдата и ми каза: „Какво смуче там? Имате малки гърди, откъде е млякото? "

Сякаш количеството мляко зависи от големината на гърдите)))) и все още храня дъщеря си.

Много консултанти се интересуват от историята на кърменето в миналото. На първо място, защото дава добра представа откъде точно са дошли тези или онези широко разпространени митове и заблуди. Кърменето по същество е много прост естествен процес, но той винаги е бил значително повлиян от нагласите на обществото. За да разберем какво точно е необходимо за успешно кърмене, достатъчно е да си представим как това се е случило в природата преди хиляди години.

Как може една жена да се държи с бебе? Оцеляването на бебето зависи от това дали майката може да кърми. Няма изкуствени смеси и няма достатъчно чиста вода, за да се дава на дете. Дори крещенето твърде силно може да привлече нежелано внимание. Следователно майката носи бебето със себе си и го кърми при поискване - и то само чрез кърмене, докато самото бебе не започне да проявява интерес към друга храна.

Основната пречка за успешното хранене винаги е била убеждението, че жената трябва да прави по-важни неща от майчинството. Понякога това беше свободен избор на жената, по-често социална необходимост..

Така че, в дореволюционна Русия в горните имения, кърменето не беше широко разпространено - смяташе се за добра форма да се даде бебето на мокра сестра, а „треска в гърдите“ поради изтегляне на гърдите скоро след раждането отне много животи на жени от висшето общество. Днес много изследвания са доказали, че стягането на гърдите означава много висок риск от мастит, което при липса на антибиотици е буквално убийствена практика. Независимо от това, този модел на прекратяване на „ненужната“ лактация остава популярен и до днес, предава се от поколение на поколение...

В търговската и селската среда беше прието да се хранят деца дълго време, тъй като всички бяха наясно, че кърменето прави детето по-здраво и увеличава шансовете му за оцеляване. Обикновено за кърменето се използва принципът на „три дълги глада“ - тоест майката хранеше две Големи последни и един Успенски, или два Успенски и един Болшой, средно от една и половина до две години.

През лятото, когато детската смъртност стана особено висока поради чревни инфекции, дори порасналото дете не беше отбито от гърдите. Но в селската среда поради необходимостта от постоянна работа извън дома изключително кърменето беше трудно и последицата от това беше най-високата смъртност, което възмути всички специалисти по детско здраве..

Разбира се, обичаите варираха значително в зависимост от условията на живот на определено място. Някои населени места са имали традиции да се грижат за бебета, които ще ужасят повечето съвременни майки. Като пример: новородено дете беше увито в памперси, поставено в люлка със специално изрязан отвор „за дренаж“, в устата му беше вкаран кравешки рог с отрязан край, където се пълнеше ръжен хляб, напоен със сладка вода, и... те отидоха на работа цял ден до вечерта... В същото време измиването на "рога" за нова порция "дъвка" се смяташе за напълно ненужно...

Защо сместа е опасна през първите дни от живота. И необходимо ли е да се допълва с адаптирано мляко по време на кърмене.

Ирина Рюхова, консултант на AKEV, IBCLC, координатор на проекта „Ново ниво“: За много деца, родени в родилен дом, добавянето с адаптирано мляко става почти неизбежно. В родилните болници, които имат статут на приятелски настроени към бебето (КМП), рискът от допълване с адаптирано мляко е по-малък - но често се оказва, че за да може новороденото бебе веднага да получи шише с адаптирано мляко, майката трябва да бъде постоянна. Ако тя не направи това, бебето ще получи сместа по един или друг начин, просто защото повечето лекари смятат, че няма такава особена вреда в малка бутилка със сместа... Но дали е така?

Вреда за кърменето

Много е важно новороденото бебе да развие способността си да се храни с майчината гърда. Въпреки обилната реклама на „физиологични“ зърна и формули „възможно най-близо до майчиното мляко“, никакви зърна и формули не са подобие на майчината кърма и майчиното мляко. Бебето смуче зърната по принципно различен начин, използвайки само някои мускули на лицево-челюстния апарат и създавайки вакуум, това е напълно достатъчно, за да получи храна от зърното. Но не е достатъчно да получавате мляко от майчините гърди. В резултат на това дете, което е засмукало зърното за известно време, започва да се опитва да действа по същия начин по отношение на гърдите на майка си и често не успява - изпуска гърдата, плаче и иска да бъде хранено по-просто...

В същото време, зърното, за разлика от майчината гърда, може не само да се смуче, но и да се дъвче, както искате, и детето пренася това отношение на гърдата. Вече няколко хранения със зърна през първите дни от живота може да са достатъчни, за да спре детето да кърми правилно и на зърната на майката започват да се появяват болезнени пукнатини от такова „дъвчене“. В резултат на това, след като получи сместа от шишето, кърменето за майката се превръща в редуване на детски писък с хвърляне на гърдата и „дъвчене“ на болезнени пукнатини. В същото време самата майка обикновено смята, че това е така, защото „няма мляко, бебето е гладно“, тя се храни по-активно с адаптирано мляко, гърдата все повече се стимулира да произвежда ново мляко - и кърменето може да спре много бързо или защото бебето напълно отказва да кърми, или заради „липсващо мляко“.

Същата медицинска статистика потвърждава това: ако детето получи нещо друго преди кърмене (вода, разтвор на глюкоза, смес - каквото и да е), рискът от инфекция се увеличава, вероятността от последващо изключително кърмене намалява и продължителността му намалява (Kramer, M.., Chalmers, B., Hodnett, E., и PROBIT Study Group, 2001)

Вред за здравето на майката

Не е толкова страхотно, но е. Под влиянието на честото прихващане към гърдата през първите дни от живота, майката освобождава хормона окситоцин, който помага за активното свиване на матката. Ето защо, ако детето се кърми често, рискът от следродилни усложнения става значително по-малък (Dordević G, Jovanović B, Dordević M. Med Pregl. 2008; Leung AK, Sauve RS. 2005). Съответно, ако майката замени част от приставките на гърдата с бутилка със зърно, което намалява интереса на детето към сучене, инволюцията на матката не е толкова активна и вероятността от усложнения след раждането се увеличава.

Освен това активното хранене в първите дни след раждането е много важно от гледна точка на поддържането на психическото равновесие на майката. След раждането е важно тялото на жената да получи хормонално потвърждение, че раждането е приключило успешно - това означава, че бебето трябва да бъде прикрепено достатъчно често към гърдите и по този начин да дава сигнали, че всичко е в ред със себе си и със здравето си. При липса на хранене, тялото на майката, без да получава такива сигнали, „мисли“, че няма бебе - и това е важен фактор за развитието на следродилна депресия. Наскоро беше изложена научна теория по отношение на следродилната депресия: по време на бременност, като подготовка за кърмене, бъдещата майка образува специално депо с витамин А, което трябва да се консумира по време на хранене (коластрата е особено богата на витамин А, тя е естествен антиоксидант, който защитава зрението и подпомагане формирането на имунитета на бебето). Ако тези резерви не се консумират своевременно, поради факта, че жената не кърми, повишената концентрация на витамин А в тялото й причинява токсични ефекти, свързани с промени в настроението, психични разстройства и развитие на депресия (Mawson AR, Xueyuan W., 2013)... Всичко това означава, че колкото по-рядко една жена през първите дни от живота поставя бебето на гърдата (което неминуемо ще се случи при хранене със смес), толкова по-зле се чувства тя.

Вреда за здравето на детето

Това, разбира се, е най-важното - храненето с адаптирано мляко представлява сериозен риск за здравето на вашето бебе! При новороденото бебе храносмилателната и пикочната система все още функционират зле, те са проектирани специално за приемане на много малки количества силно питателна течност, която е коластра. Коластрата е изключително ценно вещество, в което високото съдържание на мазнини, протеини, витамини се комбинира с много високо съдържание на имунни тела, които веднага започват да работят за защита на тялото на детето от инфекции, с които то може да се сблъска. Коластрата е толкова добре балансирана по състав, че опитите да се изолират определени ценни вещества от нея просто не са дали резултат. Има много малко от него, но това е достатъчно, за да покрие първоначалните нужди на детето, което веднага се ражда с запас от влага и соли, необходими за преминаване през родовия канал и след това, за да може детето да получи много малко количество храна под формата на коластра в продължение на няколко дни.

Грешка е да се мисли, че детето няма достатъчно храна, „защото има само няколко капки“. Нека си припомним, че самата смес се появи преди малко повече от сто години, природата не разчиташе на външния й вид! В продължение на хилядолетия на еволюция в първите дни след раждането човешките бебета са получавали само коластра, тъй като значително натоварване на храносмилателния тракт и бъбреците под формата на големи количества хранене просто не е необходимо за тялото на новороденото. Смешно и тъжно е, че майките, които дават на бебето си формулата по техен избор, са склонни да мислят, че е необходимо бебето да не гладува..

В едно от италианските изследвания по този въпрос се оказа, че бебетата, които са кърмени, имат само по-малко загуба на тегло от тези, които са били хранени с адаптирано мляко! Загубата на тегло при ексклузивно кърмене е средно 215 + - 73 g, или средно 6,3 + -2,0% от теглото при раждане, а при изкуствено хранене - средно 255 + -93 g, или средно 7,5 + -2,4% тегло при раждане (Davanzo R, 2007). Освен това при новородени, хранени с адаптирано мляко, тежката хипернатриемия с дехидратация се развива 3,9 пъти по-често! (Davanzo R, 2007). Може също да погледнете по-голямо и по-скорошно проучване, подкрепящо същите констатации: Формулата насърчава загубата на тегло при новородени.

И така, какво се случва, ако си мислим, че „е гладен, нека дадем бутилка смес“? На първо място, има рязка намеса в процеса на нормално формиране на микрофлората на детето. Като цяло двата основни фактора, отговорни за добрата микрофлора на детето през първите години от живота, са следните:

- естествено раждане или цезарово сечение;

- хранене на бебето с човешко или нечовешко мляко.

Можете да прочетете повече за това в информацията Цезарово сечение и храненето с бутилка имат дългосрочни последици за здравето..

Трябва добре да се разбере, че сместа е направена от растителни (дори не животински) масла и животинско мляко, предназначени от самата природа за хранене на млади говеда. Или малко, ако говорим за козе мляко, но същността на това не се променя особено. От време на време производителите на адаптирано мляко успяват да изолират един от около 700 компонента в кърмата и да го добавят към формулата, обикновено има много шум около това „сега нашата формула е още по-близка по състав до майчиното мляко, тя е почти същата. »Но най-модерните формули днес имат не повече от 50 компонента и остават по същество неподходящи за хранене на бебета.

Резултатът е следният: бебетата, които кърмят, имат 5,1-5,4 pH среда в червата, представена главно от бифидобактерии с малко количество патогенна флора. Децата, които се хранят с адаптирано мляко, имат рН от около 5,9-7,3 в червата с разнообразна гнилостна бактериална флора. При деца, които са частично кърмени (с допълнителна формула) през неонаталния период, рН варира между 5,7-6,0 и едва през втория месец от живота допълнителното хранене с адаптирано мляко води до факта, че киселинността се повишава „само“ до 5,45. В същото време, ако през първата седмица от живота детето е било хранено само с адаптирано мляко, производството на здрава чревна флора се случва със закъснение във времето и е много вероятно бебето никога да няма такъв баланс на флора като бебето. (Bullen CL, Tearle PV, Stewart MG, 1977)

Дори ако бебето е получавало само коластра за известно време, а след това и кърма - когато се допълва със смес, неговата флора много бързо става същата като тази на изкуствените деца, тоест бифидобактериите вече не доминират, развива се колонизация с вредна анаеробна флора. (Mackie, Sghir, Gaskins, 1999). Едно хранене със смес на ден е достатъчно, за да започне процесът на отрицателни промени в микрофлората в червата на детето! Ако детето е преминало изцяло към формулата, след 24 часа чревната екосистема ще бъде доминирана от вредна чревна флора: ентеробактерии, ентерококи, клостридии, анаеробни стрептококи (Gerstley, Howell, Nagel, 1982). Ето как се появяват предпоставките за дисбиоза, колики, коремни болки, газове и други бебешки проблеми... В същото време, ако след временно добавяне със смес бебето започне отново да получава само кърма, ще отнеме само 2 до 4 седмици, за да върне състоянието, в което червата подкрепена от грам-положителна флора (Brown & Bosworth, 1992; Gerstley, Howell, Nagel, 1982).

В допълнение към най-бързите последици под формата на разстройство на корема, много по-отдалечени последици са вероятни. Бебетата имат функционално незрели и течащи черва при раждането. Лигавиците на стомашно-чревния тракт ще узреят достатъчно само след няколко месеца, за да предпазят тялото на детето от влиянието на чужди протеини. Защитните фактори на коластрата и майчиното мляко защитават червата, като му осигуряват пасивна стабилност през това време. Напротив, сместа сама по себе си е висок рисков фактор поради съдържанието на същите тези чужди протеини (които са протеините на кравето мляко за човешкото тяло). Следователно, при наследствена склонност към алергии, дори една добавка с формула може да е достатъчна, за да придобие детето непоносимост към протеини от краве мляко, което може да продължи цял живот (Host, Husby, Osterballe, 1988; Host, 1991).

С подходяща наследственост, ранното добавяне с адаптирано мляко увеличава риска от развитие на инсулинозависим диабет при кърмачета и деца. (Mayer, 1988; Karjalainen, 1992) Сериозно увеличава риска от развитие на некротизиращ ентероколит - няколко пъти по-висок дори в случай на смесено хранене (40% кърма плюс адаптирано мляко) в сравнение с изключително кърмене, а в случай на пълно изкуствено хранене смъртността нараства значително и е последователно свързано с изкуствено хранене (Sullivan et al, 2010). Сега изследователите са стигнали до твърдото заключение, че добавянето на адаптирано мляко през първите дни от живота е метаболитен стрес за дете..

Изкуственото хранене може да донесе и много други проблеми за здравето на бебето - увеличаване на риска от отит на средното ухо, пневмония, стомашно-чревни разстройства и много други, но дори не е нужно да навлизате по-задълбочено в тази тема, защото ние говорим за това какви проблеми може да донесе бебе с формула макар и в малки количества, но в първите дни от живота.

Вредата от смесите като такива

Някои майки, дори знаейки, че адаптираното мляко може да представлява риск за здравето на бебето, вярват, че всичко зависи от здравето на конкретно бебе. И ако бебето е здраво, тогава сместа просто не може да му навреди.

Уви, това не е така. Просто защото всъщност не знаем какво всъщност има в бурканите. О, разбира се, рекламата ни уверява, че производителите организират строг контрол на качеството на смесите! Но ако проучим историята на прегледите на смесите от продажбата, тогава какво няма да видим там - смесите са иззети поради инфекция със салмонела и радиоактивни частици, поради съдържанието на счупено стъкло и живи насекоми, поради липса на жизненоважни витамини и излишък от тежки метали... Сега в една или друга държава по света избухват скандали поради сериозни заболявания и смърт на бебета и производителите на смеси продължават да гарантират, че храненето им е почти по-добро от това, което произвеждат майчините гърди!

След като бебета, които са родени здрави, умират в няколко родилни отделения в американски болници поради добавяне с формула, съдържаща животозастрашаващи бактерии в запечатани кутии, FDA забранява използването на суха формула във всички новородени отделения ( Enterobacter sakazakii, Salmonella, Clostriduim botulinum, Staphylococcus aureus и други видове Enterobacter; Съвместна експертна работна среща на ФАО / СЗО за enterobactr sakazakii и други микроорганизми в прахообразна формула за кърмачета. 2004). И все още продължаваме да мислим, че няма нищо лошо в бутилка смес...

Какво да правя?

Има ситуации, когато обективно е невъзможно без допълнително хранене със смес (те са изброени ТУК). Трябва да се разбере, че сместа в този случай действа като по-малко зло - по-лошо е да не се дава смес, отколкото да се дава смес. Но ако майката има избор, дали да даде сместа или не, по-добре е да не дава. Припомнете си, че според степента на предпочитание за допълнително хранене за кърмачета, последователността е следната: кърмене на детето от собствената му майка; хранене на изцедено мляко на собствената ви майка; хранене от друга жена или изцедено мляко от друга жена; и само след невъзможността за извършване на някоя от тези опции трябва да се избере сместа. Ако ви се струва, че имате малко мляко или просто се чудите дали трябва да дадете формула в някоя от вашите трудни ситуации, свържете се с консултантите по кърмене, те ще ви помогнат да оцените ситуацията, да претеглите рисковете и да установите кърменето.!

Изкуствено хранене

Изкуствено и смесено хранене на детето. Въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене

Олга Гончарова педиатър, доктор на медицинските науки

Кърменето е уникално по своята същност, тъй като само кърмата може да осигури на бебето не само необходимото количество мазнини, микроелементи, витамини (и в оптимално състояние за усвояване), но и с такива биологично активни вещества като ензими, хормони, имуноглобулини, левкоцити. Тези компоненти са много трудни или дори невъзможни за включване в изкуствени смеси. Не без основание сега учените предлагат законно да забранят използването на термините "заместители на кърмата" в литературата (или в информация за смеси), тъй като такива смеси просто не могат да бъдат създадени. В допълнение към тази чисто практическа стойност, значението на кърменето е неоспоримо за психологическия комфорт на майката и бебето, взаимното разбиране на „майките и децата“ от първите дни на живота..

Има обаче обстоятелства, при които кърменето не е възможно. И тогава бебето се прехвърля на изкуствено хранене, т.е. хранене на бебе с млечни формули.

Когато бебето бъде прехвърлено на адаптирано или смесено хранене?

 1. Медицински обстоятелства: случаи на трудна бременност и раждане, изискващи възстановяване на майката, прием на лекарства, които проникват в кърмата, инфекциозни заболявания и др..
 2. Недостатъчно производство на кърма (контролното претегляне показва, че бебето не наддава достатъчно тегло и опитите за стимулиране на лактацията са неуспешни).
 3. Невъзможност за непрекъснато кърмене в ситуации, когато майката е принудена да остави бебето под наблюдението на някой и изцеденото или замразено мляко не е достатъчно.

Как правилно да се изчисли необходимия обем на сместа?

При изкуственото хранене е важно да се определи необходимото количество хранене за бебето. Ежедневното количество храна, в зависимост от възрастта на бебето, е показано в Таблица 1. Например, ако бебето е на 1 месец и тежи 3500 g, тогава дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло, т.е. 700 мл.

За да определите колко адаптирано мляко е необходимо за хранене, разделете дневното количество храна на броя на храненията.

Приблизителен брой хранения на ден:

 • първата седмица от живота - 7-10;
 • 1 седмица - 2 месеца - 7-8;
 • 2-4 месеца - 6-7;
 • 4-9 месеца - 5-6;
 • 9-12 месеца - 4-5.

Трябва да се отбележи, че ако по време на кърмене преди въвеждането на допълнителни храни не се изисква допълнително да се допълва бебето с преварена вода, то при изкуствено и смесено хранене това е допустимо, а обемът на водата не се взема предвид в общия обем храна.

ВъзрастОбем на сместа
До 2 месеца1/5 телесно теглоили 700-750 мл
2-4 месеца1/6 телесно теглоили 750-800 мл
4-6 месеца1/7 телесно теглоили 800-900 мл
Над 6 месеца1 / 8-1 / 9 телесно теглоили 1000-1100 мл

Как да приготвим сместа

Първо, прочетете внимателно инструкциите за употреба на опаковката. Трябва да се спазва стриктно. С твърде много прах сместа става пренаситена с всички хранителни вещества и това може да доведе до регургитация, нестабилни изпражнения и прекомерно наддаване на тегло. Ако се вземе твърде малко прах, тогава сместа ще се окаже нискокалорична, което също е лошо: бебето, оставайки гладно, ще бъде капризно, ще спи по-лошо, ще наддава по-малко тегло.

Водата за приготвяне на сместа трябва да бъде преварена. Идеалната температура за млечната смес е 36-37 ° C. За да получите такава температура, трябва да излеете в бутилка преварена вода, охладена до 50-60 ° C ". Измерете необходимото количество смес с мерителна лъжица (не забравяйте да отстраните излишъка). Изсипете праха във вода и бъркайте бързо, докато се разтвори напълно. Можете да приготвите сместа директно в бутилката..

Наклонете бутилката, без да я разклащате. Сместа първо трябва да се излее на тънка струя, след това да премине през зърното със скорост 1 капка в секунда.

След това трябва да капнете няколко капки от сместа върху китката си - съдържанието трябва да е близо до телесната температура, тоест практически да не се усеща. Ако температурата на сместа е по-висока от желаната, можете да охладите бутилката в студена вода.

Техника за хранене на бебето

За да бъде удобно по време на хранене не само за бебето, което трябва да е в полу изправено положение, но и за майката, можете да използвате допълнителни възглавници, като ги поставите под гърба си. Положението на краката на майката може да бъде различно: можете да поставите краката си на краката си, можете да заместите ниска пейка под краката си, можете да храните бебето в легнало положение, като същевременно внимателно държите бебето. За да намалите поглъщането на въздуха, наклонете бутилката така, че млякото да запълни биберона и въздухът да се издигне до дъното на бутилката. След хранене задръжте бебето изправено за няколко минути, за да намалите шанса за регургитация.

Ако една майка няма възможност да кърми бебето си, тогава чувството за вина не трябва да натоварва връзката й с бебето..

Възможно ли е да съхранявате приготвената смес?

Ако бебето е дълбоко заспало до края на храненето, без да изсмуква всичко от бутилката, изхвърлете съдържанието. Останалата част от сместа никога не трябва да се оставя до следващото хранене. Всички предмети, необходими за изкуствено хранене, като бебешки съдове, трябва да се изплакват веднага след хранене под струя топла вода, като се отстранява останалата смес с четка за шишета и зърно. След това съдовете трябва да бъдат стерилизирани (или варени в продължение на 10-15 минути, или с помощта на електрически стерилизатор).

След това всички аксесоари за хранене се охлаждат до стайна температура и се поставят върху чиста кърпа. Това трябва да стане в рамките на 1 месец от живота на детето, след което е достатъчно да изплакнете бутилката с преварена вода.

Безплатно хранене от шише

Детето яде различни количества храна по различно време на деня и нуждата му от храна не е еднаква. Бебетата с безплатно хранене наддават на килограми по-добре от строго измерваните бебета.

При изкуствено хранене обаче лекарите съветват да се използва частично безплатно хранене - метод, при който има определени часове за хранене, количеството храна се дава по искане на детето, но в определени граници.

Обикновено в бутилката се налива 20-30 ml повече за всяко хранене, но храната се дава в определени часове (допустимо е отклонение от 30 минути). Това ви позволява по-точно да определите оптималната нужда на бебето от храна. Ако детето не изяде цялото количество храна, която му се предлага, не бива да бъде хранено насила..

Възраст, месеци.0-1234пет678девет9-12
Ястия и продукти
Адаптирана млечна смес, мл700 - 800800 - 900800 - 900800 - 900700400300 - 400350200200
Плодов сок, млСпоред показанията *5 - 3040 - 5050 - 6060708090 - 100
Плодово пюре, gСпоред показанията *5 - 30 **40 - 5050 - 6060708090 - 100
Извара, g-----4040404040
Жълтък, ж------0,250,50,50,5
Зеленчуково пюре, g----10 - 150150150170180200
Млечна каша, g-----50 - 150150150180200
Месно пюре, g------5-30505060 - 70
Кефир и други ферментирали млечни продукти или пълномаслено мляко, мл------200200400400
Пшеничен хляб w.c., g-------петпетдесет
Сухари, бисквити, ж-----3 - 5петпетдесет10 - 15
Растително масло (слънчоглед, царевица), g----333петпет6
Масло, g-----44петпет6
* Въвеждането на продукта се определя в зависимост от здравословното състояние на детето и степента на адаптация на заместителя на кърмата, използван в диетата му.
** Пюрето се въвежда 2 седмици след въвеждането на сока.

Ситуации, при които трябва да смените сместа:

 • индивидуална непоносимост към сместа, често проявена от алергична реакция;
 • достигане на възрастта, на която можете да преминете от първия етап към втория (5-6 месеца); освен това, ако детето толерира добре тази или онази смес, тогава е желателно следващата смес да бъде със същото име;
 • необходимостта от въвеждане на лекарствени смеси (в случай на алергии, регургитация и т.н.; лекарствени смеси трябва да се прилагат само според указанията на лекар);
 • преходът от терапевтични смеси към адаптирана, след елиминиране на състоянието, чиято корекция е въведена, терапевтична смес.

При изкуствено хранене допълнителните храни се въвеждат на 4,5-5 месеца, докато при кърменето го правят по-късно - на 5-6 месеца. Това се дължи на факта, че децата, които се хранят на шише, получават значително количество „чужди“ хранителни вещества като част от заместителя на кърмата, което води до определена адаптация на детето към „чуждото“ хранене. Трябва да се отбележи, че времето за въвеждане на допълнителни храни се избира индивидуално, след дискусия с педиатър, който наблюдава бебето.

 1. Необходимо е да се започне въвеждането на допълващи храни с малко количество от продукта, като постепенно се увеличава. През първия ден се дават допълнителни храни в размер на 3-5 чаени лъжички, в рамките на 10-12 дни довеждат до пълния обем на едно хранене.
 2. Трябва да давате допълнителни храни преди хранене със смес, с лъжица.
 3. Не можете да представите два нови продукта едновременно.
 4. Допълнителните храни трябва да са пюреобразни, те не трябва да съдържат малки парченца, които могат да причинят затруднения при преглъщането. С възрастта трябва да преминете към по-дебели, а по-късно - към по-плътни храни..
 5. След въвеждането на допълнителни храни е необходимо да се определи 5-кратен режим на хранене.
 6. Първата допълваща храна се въвежда в едно от ежедневните хранения, за предпочитане в 10 или 14 часа.

Зеленчуковото пюре се счита за предпочитано за първото допълващо хранене при здрави деца на изкуствено хранене, то е по-богато на витамини, минерали, пектини, фибри, които са необходими за растящия организъм. Въвеждането на допълващи храни трябва да започне с един вид зеленчуци: тиквички, тиква, карфиол, броколи, зелен грах, картофи, които не трябва да представляват повече от 20% от общото количество зеленчуци.

Каши (ориз, царевица, елда) се въвеждат като допълващи храни един месец след въвеждането на зеленчуците (не по-рано от 6 месеца). След 8 месеца могат да се въведат и зърнени храни, съдържащи глутен (овесени ядки, грис). Кашата се дава на детето, като се започне от 1-2 чаени лъжички, като постепенно се довежда нейното количество до 120-150 g на ден и се добавят 3-4 g топено масло или растително масло. След каша можете да давате на бебето плодово пюре..

Изварата, като източник на пълноценни протеини и някои незаменими аминокиселини, калциеви и фосфорни соли, трябва да се предписва на здрави, нормално развиващи се деца не по-рано от 5-6 месеца, за да обогатяват допълнителните храни с протеини. Количеството извара през годината не трябва да надвишава 50 g, за да се избегне голямо натоварване на сол и протеини върху бъбреците на детето.

Жълтъкът на твърдо сварено пилешко яйце трябва да се дава от 6-7 месеца. По-ранното му въвеждане често води до алергични реакции. Жълтъкът се дава на детето в пюреобразен вид, смесен с малко количество от сместа, като се започне с минималните дози (на върха на лъжицата) и постепенно се довежда количеството му до 1 / 4-1 / 2 на ден. По-късно жълтъкът се добавя към каша или зеленчуково пюре. По-добре е да давате жълтъка 2 пъти седмично..

Препоръчва се въвеждането на месо в диетата на детето, започвайки от 7-7,5 месеца. Ако детето има непоносимост към протеини от краве мляко, по-добре е да откажете въвеждането на говеждо и телешко месо и да използвате заешко месо, бяло пуешко месо, пилешко и постно свинско месо. При анемия картофеното пюре се предписва от 5-5,5 месеца. На 8-9 месеца картофеното пюре се заменя с кюфтета, до края на годината - с парни котлети. Не се препоръчва да се дава месен бульон на дете от първата година от живота, тъй като неговата хранителна стойност е незначителна, освен това е богата на екстрактивни вещества, които имат алергенен ефект.

На възраст от 7 месеца, за да стимулирате дъвкателните умения, можете да дадете на детето крутон (с кефир или сок).

Бяла морска риба (мерлуза, треска, лаврак) може да се препоръчва за дете вместо месо 1-2 пъти седмично от 8-9 месеца. Рибните протеини са добре балансирани по отношение на аминокиселинния състав. Те се усвояват по-добре от месните протеини; освен това рибата е богата на минерали, витамини от група В.

По-добре е да започнете да давате пълноценно краве мляко на детето в края на първата година от живота, но в никакъв случай по-рано от 6 месеца. Ферментиралите млечни продукти се въвеждат в диетата на здраво дете не по-рано от 7 месеца. Ако сте алергични към адаптирано мляко, те се въвеждат по-рано, но количеството им не трябва да надвишава 2/3 от обема на млечната формула.

Резултатът от правилното, успешно хранене трябва да бъде адекватно наддаване на тегло на бебето (вж. Таблица 3).

МесецМесечно наддаване на тегло, gУвеличаване на теглото за целия изминал периодМесечно увеличение на височината, смУвеличение на растежа за целия изминал период
160060033
2800140036
380022002.58.5
475029502.5единадесет
пет70036502тринадесет
665043002петнадесет
76004900217
85505450219.
девет50059501.520.5
десет45064001.522.
единадесет40068001.523.5
1235071501.525

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.