Всички знаем, че по време на бременността мислите на жената са насочени в една посока. Мечтае за бъдещото бебе, за щастлив съвместен живот, вече се грижи за неговото състояние и комфорт и иска бебето да се роди силно, здраво и навреме.

За да може плодът да се развие пълноценно по време на бременност и раждане, за да бъде успешен, всички процеси в двата организма - дете и майка - трябва да протичат нормално, както се очаква. Всяко нарушение може да повлияе на състоянието на бебето. И такава ситуация може да възникне по много причини. Често бременните жени са диагностицирани с фетална хипоксия. И това е сериозна причина да мислим и да действаме..

Какво се случва?

Думата "хипоксия" означава недостиг на кислород. Тоест, когато става въпрос за фетална хипоксия, това означава, че бебето получава по-малко кислород от тялото на майката и настъпва кислородно гладуване на плода, както казват лекарите. Това състояние може да се развие по време на бременност (и тогава се диагностицира хронична хипоксия) или директно по време на раждане (говорим за остра хипоксия).

Какво се случва, когато няма достатъчно кислород? Разбира се, бебето започва да се задавя. Но това не е веднага. Преди в малкото му тяло има редица нарушения, последиците от които, ако хипоксията не бъде открита и терапевтичните мерки не бъдат взети навреме, могат да бъдат необратими.

Липсата на кислород в ранните етапи на бременността (когато настъпва формирането и формирането на органи и системи) може да провокира нарушение на развитието на ембриона, до аномалии и наранявания. И в по-късните етапи централната нервна система и физическото развитие на детето страдат: настъпва забавяне на растежа, новороденото се адаптира по-зле към новата среда, може да има физически и психични отклонения. Децата, родени с хипоксия, имат нарушения на вегетативната нервна система, мускулна хипертоничност, бебето е неспокойно, палаво, яде и спи лошо. Такова дете трябва да бъде под постоянен надзор на невролог..

Когато плодът изпитва липса на кислород, всички негови органи и системи започват да работят в засилен режим, опитвайки се да получат жизненоважен газ. Това е възможно поради увеличените компенсаторни възможности на малкия организъм. Жената усеща това активиране от повишената подвижност на бебето. Но това може да не продължи дълго. И ако нормалното снабдяване с кислород не се възстанови и метаболизмът не се нормализира навреме, скоро настъпва депресия - бебето се успокоява, тъй като без кислород вече не може да се движи. Последиците от това състояние могат да бъдат необратими. Ето защо, ако след внезапно повишена активност бебето ви изведнъж замръзне (чувствате не повече от 3 движения в час), трябва незабавно да се консултирате с лекар! Възможно е да се идентифицира хипоксията с най-голяма надеждност чрез допълнителни проучвания: кардиотокография и доплер.

Защо се случва?

Кислородът постъпва във всички наши органи и системи заедно с кръвта. Хемоглобинът транспортира кислород и без желязо не се произвежда. Тоест при анемия (дефицит на желязо) производството на хемоглобин и съответно потокът на кислород в кръвта и по-нататък в тялото естествено намалява. Липсата на желязо в кръвта на майката обаче не е единствената причина за хипоксия..

По време на бременността обемът на циркулиращата кръв в тялото на майката се увеличава значително, тъй като захранва плода през плацентата. Ако утероплацентарният метаболизъм се влоши, ембрионът не може да получи необходимото количество от всички хранителни вещества, включително кислород, доставени към него от майчината кръв. Метаболитно разстройство между майката и плода възниква при плацентарна недостатъчност. Блокира притока на кислород към плода и пушенето по време на бременност, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове и кръвообращението е нарушено. Известно е също така, че тютюневият дим прониква в ембриона през плацентата и попада в димна завеса - как да не се задушите... Не действа добре на кръвоносните съдове и алкохола.

Като цяло развитието на хипоксия може да провокира редица заболявания (особено хронични заболявания на жената) и нарушения в организмите на плода и майката и в плацентата:

 • сърдечно-съдови заболявания на бременна жена;
 • анемия;

Фетална хипоксия - симптоми и последици за детето

Феталната хипоксия е полиорганен синдром, свързан с кислородното гладуване на плода по време на вътрематочно развитие, характеризиращ се с комплекс от патологични промени от страна на много органи и системи.

 1. Причини
 2. Класификация
  1. Скала на Апгар
 3. Симптоми
 4. Диагностика
 5. Лечение

Феталната хипоксия се регистрира на различни етапи от вътрематочното развитие и се диагностицира при всеки десети случай на бременност. Развитието на плода като цяло и процесът на формиране на отделни органи и системи зависят от степента и продължителността на кислородния дефицит. Тежката и продължителна хипоксия може да доведе до вътрематочна смърт на плода или до образуване на различни тежки вродени аномалии. На първо място, мозъкът, централната нервна система и адаптивните способности на новороденото са засегнати, но промените могат да засегнат всички други органи.

До момента на раждането плодът няма спонтанно дишане, белите дробове се пълнят с течност до раждането. Единственият източник на хранене и дишане за плода е плацентата, която получава хранителни вещества и кислород от майчината кръв. Ако транспортът на кислород е нарушен на всеки етап, настъпва кислородно гладуване на плода, развива се хипоксия.

Феталната хипоксия е опасно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса и корекция на здравето на бременната жена, за да се предотврати развитието на усложнения и да се запази живота и здравето на плода.

Причини

Развитието на хипоксия се провокира от много фактори, поради което не винаги е възможно ясно да се посочи причината и да се изключи предварително. Има фактори и рискове за развитието на хипоксия, относителни причини, които се идентифицират преди настъпването на опасно състояние. Именно в борбата срещу тях е насочена превантивната работа на акушер-гинеколога и самата бременна жена.

Феталната хипоксия се развива с появата на редица фактори, свързани със здравословното състояние на майката, плода или увреждането на плацентата.

Най-честите причини за хипоксия:

 • анемия;
 • артериална хипертония;
 • сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и други заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • бъбречно заболяване, хронична бъбречна недостатъчност;
 • респираторни заболявания - бронхит, туберкулоза, белодробен емфизем, онкология и др.;
 • бронхиална астма;
 • заболявания на имунната система, имунодефицит;
 • диабет;
 • ендокринни заболявания;
 • многоплодна бременност;
 • ППИ;
 • токсикоза;
 • алиментарна дистрофия, изтощение поради липса на хранене на майката и др..

Недостатъчното снабдяване на плода с кислород се провокира от хронична интоксикация, включително индустриална интоксикация (следователно е изключително нежелателно бременните жени да работят в производство с високи емисии на вредни вещества в атмосферата, в производството на бои и лакове, в много предприятия, където има контакт с голямо количество вредни вещества). Други източници на хронична интоксикация на тялото на майката и в резултат на плода - злоупотреба с алкохол, никотин и наркомания.

От страна на здравето на плода, причините за хипоксия могат да бъдат:

 • вродени генетично обусловени аномалии;
 • хемолитична болест;
 • вътрематочна инфекция;
 • заплитане на пъпната връв;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • компресия на главата;
 • вътрематочна травма.

Rh-конфликт с различен Rh фактор при майката и нероденото дете обикновено се открива при втората и следващите бременности, ако майката и първото дете вече са имали различни Rh фактори. Ако Rh факторите на майката и първото дете съвпадат, тогава вероятността от Rh конфликт по време на втората бременност не е толкова голяма.

След 6-11 седмици от бременността хипоксията провокира нарушения във формирането на мозъка и централната нервна система, нарушения в структурата на кръвоносните съдове и кръвно-мозъчната бариера. Проблемите с узряването и формирането могат да засегнат бъбреците, скелета, сърцето, белите дробове, червата и други органи.

Хипоксията не винаги води до сериозни проблеми. Краткосрочното и незначително гладуване с кислород се компенсира успешно през следващите седмици, но ако хипоксията стане хронична или продължителна, рискът от усложнения се увеличава многократно.

Класификация

Според продължителността на курса и скоростта на развитие, хипоксията обикновено се разделя на остра и хронична.

Острата хипоксия се наблюдава по-често при усложнен тежък труд и е свързана с продължителен или, обратно, бърз труд, пролапс или натискане на пъпната връв, продължително фиксиране и притискане на главата. Остра хипоксия се развива с отлепване на плацентата и руптура на матката.

Хроничната хипоксия е свързана с дългосрочно увреждане на снабдяването на плода с кислород. Всеки от тези фактори провокира нарушение на кръвоснабдяването на плода чрез плацентата или изчерпване на кислорода в кръвта, нарушена абсорбция на кислород от плода. Всичко това води до развитие на хронична хипоксия и нейните усложнения..

Скала на Апгар

През 1952 г. американският лекар Вирджиния Апгар предлага скала за оценка на състоянието на новороденото в първите минути след раждането.

Ниските резултати по скалата на Апгар не винаги се дължат на хипоксията на плода или новороденото, но много често лошото състояние на новороденото се дължи на кислородния глад.

Според скалата на Apgar пет обективни критерия подлежат на оценка от 1 до 3 точки:

 1. Оцветяване на кожата.
 2. Сърдечен ритъм.
 3. Рефлекторна дейност.
 4. Мускулен тонус.
 5. Дъх.

Резултат от 8-10 точки се счита за отличен, това е норма, когато не е нужно да се притеснявате за здравето на бебето си. Резултат от 4–7 точки изисква внимание от акушер-гинеколога. Преоценката се извършва пет минути след раждането. Обикновено се повишава до 8-10 точки, ако не, тогава се изисква внимателен преглед на бебето от неонатолог и решение за допълнителни мерки. Това е умерена хипоксия, която се нуждае от компенсация, но обикновено не води до сериозни последици. 0-3 точки - асфиксия, тежка хипоксия, изискващи спешни мерки, реанимация.

Симптоми

През първите седмици е много трудно да се разпознае хипоксията, тя практически не се проявява по никакъв начин. Наличието на рискови фактори принуждава жена и акушер-гинеколог с повишено внимание да следят здравето на бъдещата майка, да направят индиректна оценка на състоянието на плода. Необходимо е да се компенсира възможната анемия, да се осигури адекватно хранене, почивка и престой на чист въздух.

След 20-та седмица вече узряващият плод започва активен живот, според тежестта и интензивността на който може да се прецени състоянието му. Ако плодът внезапно стане по-малко активен, движи се по-малко и "рита", тогава това може да означава началото на развитието на кислороден глад, трябва незабавно да се консултирате с лекар за пълна диагноза.

Началните етапи от развитието на хипоксия се проявяват с тахикардия - увеличаване на сърдечната честота. Прогресията на кислородния глад се доказва от брадикардия (намаляване на пулса) и намалена активност, сърдечните тонове се заглушават. В амниотичната течност могат да се появят примеси от оригинални изпражнения, меконий. Това показва тежка фетална хипоксия и изисква спешни мерки за спасяване на живота на нероденото дете..

Диагностика

При първите признаци на хипоксия лекарят извършва аускултация на сърдечни тонове и сърдечна честота на плода. При тежки симптоми на тахикардия или брадикардия е необходимо допълнително целенасочено изследване.

Кардиотокографията и фонокардиографията могат да определят сърдечната честота на плода, неговата активност. Използвайки доплерометрия на утероплацентарния кръвен поток, е възможно да се оцени състоянието на кръвоснабдяването на плода поради скоростта и характеристиките на кръвния поток в пъпната връв и плацента съдовото легло. Ултразвуковото изследване разкрива забавяне в развитието и растежа на плода, инхибиране на двигателната активност. Високото или ниското ниво на водата са косвени доказателства и предразполагащи фактори за развитието на кислороден глад..

Благодарение на амниоскопията и амниоцентезата е възможно да се оцени околоплодната течност, нейният цвят, прозрачност, наличието на примеси и да се направят биохимични тестове.

Лечение

Когато диагностицира фетална хипоксия, жената се нуждае от хоспитализация. Борбата с акушерско-гинекологичните и соматичните патологии на бременна жена и корекция на фетоплацентарното кръвообращение се извършва на стационарен принцип. Изисква се пълноценна почивка, добро хранене, изключване на всякакви външни дразнители.

За коригиране на хипертоничност на матката се предписват папаверин, аминофилин, дротаверин и други спазмолитични лекарства. За намаляване на съдовото съсирване на кръвта - дипиридамол, пентоксифилин и др..

Лекарства, които спомагат за нормализирането на вътреклетъчната пропускливост - витамини Е, С, В6, глюкоза, глутаминова киселина, антиоксиданти, невропротектори.

Като допълнителен метод на лечение и с цел профилактика се предписват НЛО, дихателна гимнастика, индуктотермия.

След раждането всички деца подлежат на постоянен надзор от невролог, педиатър, по показания - от ортопед, детски кардиолог, детски гинеколог, логопед, детски психиатър.

Правилната и навременна профилактика на феталната хипоксия се състои в предварителния подбор на акушерството и правилното управление на раждането, постоянен мониторинг на състоянието на бременната жена и предотвратяване на раждания и вътрематочни инфекции, но на първо място е необходимо да се обърне дължимото внимание на събирането на анамнезата на жената и нейното изследване.

Фетална хипоксия: симптоми и последици

Бременността е истински тест за женското тяло: формиращият се плод, неговото правилно и пълноценно развитие пряко зависят от състоянието на бъдещата майка и затова е необходимо внимателно да се следят всички промени в благосъстоянието на пациента. Една от доста често срещаните диагнози, която плаши бременните жени почти до треперене, е вътрематочната фетална хипоксия - кислороден глад, който може сериозно да повлияе на физическото и психическото развитие на бебето..

Според статистиката диагнозата "хипоксия" се потвърждава само в 11% от случаите, а в 7% дава усложнения, които засягат детето по какъвто и да е кардинален начин. Това обаче не означава, че тази диагноза може да бъде лекувана небрежно - при всяко съмнение за кислороден глад е необходимо внимателно и скрупульозно да се следват препоръките на лекарите, тъй като заплахата за плода може да бъде много сериозна. Съвременните методи за диагностика и лечение значително увеличават шансовете за раждане на абсолютно здраво, физически развито бебе, но за успешен резултат терапията трябва да започне възможно най-рано. Каква е заплахата от фетална хипоксия, как да се подозира патологично състояние и най-важното как да се предотврати развитието му? Нека се обърнем към мнението на опитни акушер-гинеколози.

Какво е фетална хипоксия? Патогенеза на заболяването

Белите дробове на бебе в утробата все още не функционират. Те са пълни с течност и въпреки че понякога правят движения, които визуално наподобяват дишащи, те не участват в осигуряването на малкия организъм с кислород. Единственият източник на жизненоважен за бебето кислород е плацентата на майката, която от своя страна се доставя с всички необходими вещества чрез кръвта на майката. Ако по някаква причина този процес е нарушен, плодът развива недостиг на кислород или хипоксия.

Това състояние може да възникне на всеки етап от бременността, но колкото по-рано се появят симптомите на хипоксия и колкото по-дълго трае, толкова по-опасни ще бъдат последиците за бебето. При малка и краткосрочна хипоксия плодът компенсира липсата на кислород, като засилва функцията на кръвообращението в мозъка и надбъбречните жлези, което от своя страна ускорява сърдечната честота на трохите. За съжаление обаче тези компенсаторни механизми не са неограничени и дългосрочното увреждане може да доведе до увреждане на централната нервна система, сърдечно-съдовата и други системи, които не могат да се справят с интензивна работа и страдат от липса на кислород..

Класификация на патологичното състояние

Феталната хипоксия обикновено се класифицира според времето и скоростта на нейното развитие, както и степента на компенсация за тялото на детето. Недостигът на кислород може да се развие както по време на бременност, така и по време на раждане. Въз основа на този знак се различават следните форми на хипоксия:

 1. Ранна хипоксия. Липсата на кислород в началото на бременността е една от най-опасните форми на заболяването. Такава патология не винаги се диагностицира навреме, тъй като няма изразени и забележими симптоми. В същото време ранната хипоксия без подходящо лечение и коригиране на състоянието на бременната жена може да причини неврологични проблеми и увреждане на мозъка на плода..
 1. Късна хипоксия. Развитието на хипоксия в края на бременността е не по-малко опасно за развиващия се плод. Това състояние не позволява на бебето да се формира напълно, инхибира процесите на вътрематочно развитие и причинява отклонения в работата на вътрешните органи. Тежката хипоксия в по-късните етапи, която не може да бъде компенсирана с лечение, може да доведе до преждевременно раждане чрез цезарово сечение.
 2. Хипоксия по време на раждането. Нормалният ход на раждането предполага, че бебето ще изпитва умерено недостиг на кислород за известно време. По време на раждането бебето е адаптирано към това състояние и може да се справи с него без последствия. В някои случаи обаче продължителността и / или интензивността на хипоксията се увеличава, поради което в един малък организъм започват необратими деструктивни процеси. Най-често се появява опасна патология с недоносеност, с продължително раждане, кървене или инфекция. Въпреки ефективното акушерство, също така е невъзможно да се изключи напълно възможността за развитие на животозастрашаващи усложнения - отлепване на плацентата, заплитане на пъпната връв, нейното нарушаване и др., Което от своя страна може да причини фетална асфиксия - най-тежката хипоксия с пълна липса на кислород, която може да приключи трагично.
 3. Хипоксия, която се появява след раждането на дете. Това състояние се проявява при новородено поради недостатъчност на дихателната система, вродена пневмония, заболявания на хиалиновите мембрани и др..

Според степента на развитие се разграничават остра и хронична фетална хипоксия. Острият ход на патологията най-често възниква поради сериозни аномалии и възниква главно по време на раждане. Твърде бърз или, обратно, продължителен труд, притискане на главата на бебето, „заседнало” в родовия канал и т.н. може да доведе до него. По време на бременност обаче не е изключена остра хипоксия - преждевременно отлепване на плацентата, тотално разкъсване на матката и други сериозни нарушения могат да доведат до нея. Това състояние се характеризира с нарушение в сърдечния ритъм на трохи (тахикардия, брадикардия или аритмия, в зависимост от характеристиките и продължителността на хипоксията), патологична двигателна активност или пълно отсъствие на такава. В случай на остро гладуване с кислород, терапията трябва да бъде незабавна, тъй като дългосрочното отклонение е изпълнено със смърт на плода.

Хроничният ход на кислородния глад се развива постепенно и най-често има умерен характер. В този случай страда най-вече развитието на вътрешните органи на плода, правилното му формиране и функционалността на жизненоважни системи. В този случай последиците зависят от продължителността на хипоксията и компенсаторните резерви на плода..

Като се има предвид степента на компенсация на феталната хипоксия, патологията може да бъде компенсирана, субкомпенсирана или декомпенсирана. Естествено, колкото по-зле работят компенсаторно-адаптивните механизми на детето, толкова по-трудно ще бъде патологията..

Диагностика на фетална хипоксия

Изключително трудно е да се определи наличието на кислороден глад в началото на бременността. Подозрения за такова състояние могат да възникнат, ако бъдещата майка има тежка анемия, обостряне на заболявания на бъбреците или дихателната система. Рисковите фактори включват още захарен диабет, бронхиална астма, тютюнопушене на бременна жена.

От около 20-та седмица, когато жената ясно усеща движения на плода, развитието на хипоксия може да се посочи от естеството на двигателната активност на бебето. Ако кислородният глад не продължи дълго, бебето започва да проявява тревожност, активно и често се движи в матката. С увеличаване на симптомите, неговата активност, напротив, ще намалее бързо - смущения ще станат редки и не интензивни. Ето защо при най-малкото отклонение в движенията на детето трябва да се консултирате с лекар, за да диагностицирате и излекувате навреме възможна хипоксия..

За да потвърди диагнозата и да разбере степента на нейното развитие, гинекологът може да предпише следните тестове:

 1. Кардиотокография (CTG). Съвременната техника CTG ви позволява надеждно и точно да оцените благосъстоянието на плода по честотата и ритъма на сърдечните удари и характеристиките на движенията. Цялостната оценка на графиките на промените в сърдечната честота, двигателната активност и контракциите на матката ни позволява да направим заключение за състоянието на бебето. По правило такова проучване се провежда редовно, започвайки от 32-та седмица на бременността и до момента на раждането, но ако се подозира хипоксия, CTG може да бъде информативна на по-ранен етап..

Тази техника е особено удобна по време на раждането, тъй като сърдечният монитор отразява динамиката на благосъстоянието на детето "в реално време". В случай на възможни отклонения на CTG, ръководството на труда може да се коригира, например се предписва спешно цезарово сечение.

 1. Ултразвукова процедура. Ултразвукът е един от най-информативните начини за оценка на степента на развитие на плода от момента на имплантиране в ендометриума на матката до раждането. Ултразвуковите вълни ви позволяват да проучите характеристиките на формирането на бебето и да идентифицирате възможни вътрематочни патологии, да оцените местоположението на плода в матката и състоянието на околоплодната течност. Последният показател е най-информативен за потвърждаване или опровержение на хипоксията, тъй като всяка промяна в обема на околоплодните води (както олигохидрамнион, така и полихидрамнион) е проява на дистрес.

В допълнение, развитото кислородно гладуване ще бъде доказано със забавяне на формирането на плода, несъответствие между размера на бебето и гестационната възраст, депресивно или неактивно състояние на бебето.

 1. Доплер сонография. Техниката, по-известна сред бременните жени като "доплер", е вид ултразвук, който оценява кръвообращението в плацентата и пъпната връв. Всяко отклонение от нормата е косвено доказателство за развитие на фетална хипоксия.

Лечение на лишаване от кислород

След потвърждаване на фетална хипоксия, терапията е насочена главно към подобряване на снабдяването на бебето с кислород. В повечето случаи на бъдещите майки се показва стационарно лечение и сложна медикаментозна терапия. Изборът на лекарства в този случай ще зависи от хода на бременността и характеристиките на хипоксията. Така че лекуващият лекар може да препоръча:

 • Трентал, Курантил, Актовегин - за възстановяване на притока на кръв в системата майка-плацента-плод;
 • No-shpa, Euphyllin - за разширяване на съдовете на плацентата;
 • препарати от магнезий - за отпускане на маточната мускулатура и намаляване на тонуса.

Профилактика на хипоксия

За да осигури на трохите жизненоважен кислород, тялото на майката също не трябва да изпитва липса на него. Ето защо се препоръчва бременните жени да бъдат възможно най-често на открито - дългите разходки и умерената физическа активност са най-добрата профилактика на усложненията на бременността, включително фетална хипоксия. Погрижете се за себе си, храните се правилно, рационализирайте ежедневието - това е единственият начин да осигурите пълноценното развитие на бебето си и да го предпазите от възможни патологии.

Фетална хипоксия: последици за детето

Нормалният ход на бременността може значително да усложни диагнозата, което звучи заплашително за бъдещата майка - „фетална хипоксия“. Според статистиката всяка трета бременна жена се сблъсква с такъв проблем в една или друга степен. Защо детето започва да страда от липса на кислород и как е опасно за здравето му, ще разкажем в тази статия.

Какво е?

Феталната хипоксия е състояние на липса на кислород, при което детето страда доста. Повечето бъдещи майки имат хронична хипоксия, при която липсата на кислород при бебето продължава дълго време. Понякога състоянието е остро и това е много опасно за плода, тъй като може да доведе до смърт на детето вътреутробно от задушаване.

При недостатъчно ниво на кислород, който бебето получава през кръвта през всичките 9 месеца, в тялото му настъпват сериозни промени - метаболизъм се променя, патологични изменения се наблюдават в нервната система на трохите.

Ако хипоксията е незначителна, бебето е напълно способно да се справи с това състояние без практически никакви последствия за себе си, тъй като компенсаторните механизми дори при нероденото бебе са невероятно големи. И така, бебето „съхранява“ кислорода предварително, тъй като броят на молекулите О2 в кръвта му е много по-голям, отколкото в кръвта на възрастен, следователно, когато започне гладуването, то ще може да консумира собствените си резерви за известно време. В допълнение, при бебето надбъбречните жлези реагират своевременно на липсата на кислород във всички, които незабавно в отговор произвеждат хормони, които позволяват да се повиши кръвното налягане за известно време, нормализира сърдечната честота.

Въпреки всичко това, тези механизми, за съжаление, не са в състояние да компенсират продължителна хипоксия или остра фетална хипоксия. Когато гинекологът, който наблюдава бъдещата майка, говори за наличието на фетална хипоксия, той трябва да посочи степента на въпросния проблем. 1 степен - незначителна, втората и третата могат да бъдат основата за хоспитализация на бременна жена или преждевременно раждане, ако състоянието на бебето е заплашително.

Липсата на кислород по време на бременност обикновено е хронична.

Острата хипоксия най-често се развива по време на раждане и се провокира от неправилни действия на медицинския персонал - стимулиране на контракциите със силни лекарства, агресивно ускоряване на трудовия процес.

Лекарите могат да предвидят възможните последици за детето още в родилната зала, тъй като състоянието на бебето веднага след раждането говори много. В зависимост от него му се дават първите оценки в живота - точки по скалата на Апгар, тази система за оценка задължително включва оценка на постхипоксичното състояние. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-сериозни могат да бъдат бъдещите проблеми. За дете, родено с остра хипоксия, ниските резултати са характерни през първите 10 минути след раждането, но след час детето може спокойно да постави 7-8 точки според Апгар. В този случай прогнозите са положителни. Ако състоянието на бебето не се подобри или започне да се влошава, прогнозите не са толкова розови.

Причини

Хроничната хипоксия може да се появи по редица причини:

 • захарен диабет при майката;
 • вирусна инфекция през първия триместър на бременността;
 • бременност с близнаци или тризнаци;
 • продължително състояние на заплаха от прекъсване на бременността, заплашващо спонтанен аборт;
 • частично отлепване на плацентата, зацапване;
 • следсрочна бременност (повече от 40 седмици);
 • анемия на бременна жена;
 • нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток;
 • лоши навици - пушене по време на бременност, пиене на алкохол, наркотици.

Остра хипоксия възниква в случаи на усложнения по време на раждане с:

 • оплитане на бебето с пъпна връв със затягане на пръстена на пъпната връв;
 • многоводие;
 • бременност с близнаци и тризнаци;
 • преждевременно отлепване на плацентата, което често се случва при бързо, бързо раждане или раждане, което се стимулира чрез пробиване на феталния пикочен мехур или лекарства;
 • първична или вторична слабост на работната сила.

Диагностика

Диагнозата на феталната хипоксия не е лесна, тъй като бебетата се държат по различен начин в утробата. Единият е мързелив поради темперамента и рядко се движи, другият е активен и честите му движения често се възприемат от жени и лекари като проява на хипоксия. Някои симптоми трябва да ви предупреждават:

 • промяна в характера на двигателната активност на плода, при която първоначално бебето се движи хаотично и често със силни болезнени удари, а след това, с развитието на кислородния глад, движенията стават все по-редки;
 • височината на дъното на матката е много по-ниска от нормалната;
 • детето се развива със забележимо изоставане (фетометричните показатели са под долната граница на нормата);
 • бременна жена има липса на вода.

В края на бременността лекарите съветват особено внимателно да проследяват движенията на бебето, броят на движенията трябва да се записва в дневник.

Обикновено будното бебе трябва да извършва до 10 движения на час. Това могат да бъдат превратни, лесно забележими и забележими и едва забележими движения. Препоръчително е да се регистрират движения от 20-22 седмици на бременността до нейния край.

Ако лекарят подозира хипоксия въз основа на гореописаните отклонения от нормите, той определено ще предпише CTG на бременната жена. В хода на кардиотокографията сензорите, прикрепени към корема, ще записват всички движения на бебето, промени в сърдечната честота и дори хълцане. Допълнителните методи за изследване включват доплерометрия, ЕКГ на плода и ултразвук (това се различава от стандартната ехографска процедура по това, че лекарят няма да гледа частите на тялото на детето, а скоростта на кръвния поток в маточните артерии, в пъпната връв). Удълженият кръвен тест от вената на майката, в допълнение към изброените методи, ви позволява да определите дали има достатъчно хемоглобин в кръвта и да изясните други биохимични фактори.

Острата родова хипоксия не се нуждае от разширена диагностика, тъй като фетален монитор, работещ в реално време, незабавно регистрира патологичното състояние на лишаване от кислород при дете веднага щом се появи.

Най-надеждният признак е брадикардия - намаляване на сърдечната честота при трохи, които все още не са имали време да се родят. Ако нормалната сърдечна честота на плода е от 120 до 170 удара в минута, тогава при бебе, което страда от кислороден глад, сърдечната честота ще бъде на нивото от 80-90 удара в минута. Говорете за липса на кислород и тахикардия, ако сърдечната честота на детето е над 180-190 удара в минута.

Амниотичната течност, в която се е намирало дете с хронична хипоксия, понякога е тъмно или тъмнозелена на цвят, с неприятна миризма на меконий (оригиналните изпражнения на новородено). След раждането самото бебе ще бъде по-слабо от другите бебета, ще има намален или повишен мускулен тонус, неврологични нарушения с различна тежест.

Възможни последици

Най-страховитата, но, уви, съвсем реална последица от кислородния глад е церебралната хипоксия. Мозъкът страда от хипоксия по-често и по-силно от другите органи. Дори и най-опитният лекар няма да се заеме да прогнозира какви нарушения ще бъдат причинени от дисфункция на една или друга част от мозъка в перинаталния период. Напълно възможно е обаче да се оцени травматичното въздействие след раждането. И ако някои нарушения, като проблеми с развитието на речта, станат очевидни по-късно, тогава грубите хипоксично-исхемични лезии на централната нервна система в повечето случаи могат да бъдат диагностицирани дори в родилния дом, в екстремни случаи - в първите месеци от живота на бебето.

Последиците за нервната система поради мозъчните клетки, умиращи при недостиг на кислород, могат да бъдат различни - от умерена хиперактивност на детето в бъдеще до тежки лезии, които включват церебрална парализа, парези на различни дислокации. При сложно раждане в състояние на остра хипоксия често се появяват мозъчен кръвоизлив, исхемия и мозъчен оток. Лезиите, които възникват при такива нарушения, могат да бъдат тотални и необратими..

Както острият, така и хроничният дефицит на кислород могат да доведат до голямо разнообразие от заболявания, главно неврологичен характер. Така че, проблемите със зрението или слуха са доста често срещано последствие след хипоксия. Ако хипоксията е била продължителна, тогава детето може да има недоразвитие или необичайно развитие на някои вътрешни органи, сърдечни дефекти, бъбреци и т.н. Незначителни неврологични разстройства в повечето случаи детето успява да „надрасне“ 6-7 годишна възраст, естествено, с постоянен надзор от невролог и следвайки всички негови препоръки.

Като цяло прогнозата относно възможните последици директно зависи от това колко рано е била открита хипоксия и колко бързо е било осигурено лечението. Ето защо на жените не се препоръчва да пропуснат следващата си среща на консултация, а жените с хронични заболявания трябва да посещават акушер два до три пъти по-често..

Лечение на бременност

Установеният факт на хипоксия по време на бременност в никакъв случай не трябва да се пренебрегва; необходима е бърза и ефективна терапия, за да се сведат до минимум възможните последици за бебето. Лекарите настояват бъдещите майки преди всичко да се успокоят, тъй като прекомерните нервни преживявания само влошават и без това доста трудното състояние на детето.

В по-късните етапи тежката хипоксия може да се превърне в индикация за спешно раждане чрез цезарово сечение. В по-ранните етапи, когато бебето е още много рано за раждане, лекарите ще се опитат да направят всичко възможно, за да направят бебето по-добро. Лечението може да се проведе у дома, но при условие, че тежестта на хипоксията не надвишава 1 градус. Останалите случаи подлежат на спешна хоспитализация и постоянно наблюдение на бременната жена и бебето в болницата.

Лекарите предписват на майките почивка в леглото, именно с нея се увеличава кръвоснабдяването на плацентата и леката хипоксия може да бъде излекувана за възможно най-кратко време. Основният подход към медикаментозната терапия е да се използват лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, като "Curantil", "Actovegin". При тежка хипоксия тези лекарства се прилагат интравенозно чрез капково вливане. В други ситуации е позволено да се пият хапчета. На жената се предписват витамини, железни препарати, магнезий. Курсовете за лечение се повтарят.

Ако жената има основно заболяване, което вероятно е причина за недостиг на кислород, тогава лечението трябва да включва терапия за това заболяване..

В това участват двама специалисти - акушер-гинеколог, който знае какво може и какво не може да се направи на пациента му в „интересна“ позиция и лекар специалист, който отговаря за заболяването. Те трябва да предписват лекарства и манипулации заедно, лечението, както е било преди началото на бременността, като правило се променя.

Дете, което е преживяло остра раждателна хипоксия, още в първите часове след раждането, ще бъде снабдено с мощна съдова терапия и ще му бъдат инжектирани успокоителни, витамини, особено група В. Неврологът ще наблюдава бебето от първите часове на неговия независим живот.

Лечение след раждане

Без изключение на всички деца, които са преживели хипоксия по време на вътрематочното си съществуване, се показва специално наблюдение от детски невролог. Почти винаги такива бебета, независимо от последиците, се поставят на диспансерна регистрация. На тях, в преобладаващото мнозинство от случаите, се препоръчва терапевтичен масаж още от първите дни, прием на витамини, водни процедури с използване на успокояващи отвари от лечебни билки. Много бебета, след 3-4 годишна възраст, се нуждаят от класове с логопед, за да преодолеят възможни проблеми с развитието на говора и произношението.

Останалото лечение зависи само от това каква е била установена постхипоксичната диагноза, тъй като при церебралната парализа се изисква един подход и изборът на лекарства, а при патологична загуба на слуха или зрението е съвсем различно. Детската церебрална парализа се счита за най-трудната в лечението и повишеният мускулен тонус без други неврологични симптоми може да бъде коригиран най-лесно. Родителите трябва да се подготвят за доста продължително лечение, тъй като постхипоксичните последици, които подлежат на корекция, трябва да се елиминират с години.

Можете да разберете малко повече информация за феталната хипоксия в следващото видео..

Симптоми и последици от феталната хипоксия, причини и лечение

В процеса на развитие на бебе по време на бременност, жената може да се сблъска с различни проблеми. Понякога лекарите диагностицират фетална хипоксия, която представлява заплаха за здравето на бебето. В този случай гинекологът предписва специални препарати за бъдещата майка за подобряване на кръвоснабдяването на плацентата и намаляване на вискозитета на кръвта. При тежки случаи се препоръчва цезарово сечение, ако гестационната възраст надвишава 28 седмици.

Фетална хипоксия - какво е това?

Вътрематочната фетална хипоксия, според статистиката, се среща в 10% от случаите при бременни жени. Това е нарушение, при което бебето в утробата изпитва липса на кислород. Кислородният глад на ембриона води до забавяне на развитието и усложнения след раждането, включително умствена изостаналост, заболявания на централната нервна система.

Докато бебето е в корема на майката, то не може да диша самостоятелно, тъй като белите дробове все още не са се оформили напълно и околоплодните води са в тях. Детето получава кислород, необходим за пълноценно развитие, от тялото на майката през плацентата и пъпната връв. Ако по някаква причина кръвообращението при жената е нарушено, тогава детето развива хипоксия.

Това нарушение се случва по всяко време по време на бременността на бебето, ако не се вземат мерки навреме и не се предприеме препоръчаното лечение, липсата на кислород ще доведе до необратими последици за детето..

Защо болестта е опасна??

Липсата на кислород е опасна за здравето както на майката, така и на бебето. Това води до увреждания в развитието и усложнения по време на раждането.

За плода

Остър недостиг на кислород е особено опасен за дете в ранните етапи на развитие. През първия триместър на бременността се извършва полагането на основните органи и системи на бебето. По това време хипоксията е опасна, тъй като може да възникне нарушение при формирането на нервната система и мозъка..

През третия триместър липсата на кислород става причина за забавяне на растежа на бебето, възникват нарушения във формирането на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Такова дете се ражда с поднормено тегло, психологически и неврологични патологии. Ако проблемът не бъде разрешен навреме, тежка форма на хипоксия причинява смъртта на детето в корема на майката или в рамките на няколко часа след раждането, следователно, когато се постави диагнозата хипоксия, е необходимо лечението да започне възможно най-скоро.

За майка

Ако една жена е диагностицирана с фетална хипоксия по време на бременност, това означава, че тялото й не може да се справи със своите функции и е отслабено. По време на раждането са възможни усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система.

Видове и степени на кислороден глад

Характеристиките на протичането и развитието на кислородния глад при кърмачето зависят от вида на хипоксията - хронична или остра.

Хронична

При хроничния сорт настъпва постепенно развитие на кислородното гладуване на плода. Бебето се адаптира към възникналата ситуация, но дългият ход на патологията все още вреди на тялото му. Тази форма най-често се среща при онези жени, които не са се регистрирали навреме и не са преминали всички необходими прегледи..

В случай на продължителна липса на кислород, има забавяне в развитието на ембриона и смущения в анлажа на неговите органи и системи. Леката форма на хронична хипоксия се лекува с домашни лекарства. Ако бебето няма достатъчно кислород за дълго време, е показана хоспитализация.

Причините за хроничната хипоксия са:

 1. Болести на бъбреците, белите дробове и сърцето при бъдещата майка.
 2. Пиене на алкохол и пушене, докато носите бебе.
 3. Имунологична несъвместимост между майката и бебето.

Остър

Кислородното гладуване на ембриона в остра форма настъпва внезапно и прогресира в продължение на няколко часа. Като правило тя се фиксира по време на процеса на доставка. Отличителни признаци на остра хипоксия се считат за зеленикавия цвят на околоплодната течност, рязкото увеличаване на сърдечния ритъм на детето и след това намаляването му. Дишането на бебето е периодично, има аритмичен пулс. Остър дефицит на кислород възниква поради ранно отлепване на плацентата, стягане на въжета или продължително раждане.

Причини и провокиращи фактори

Причините за развитието на хипоксия при бебе са следните причини:

 1. Такива заболявания на жената като захарен диабет, бронхиална астма, хипертония, възпалителни процеси в бъбреците, патологии на сърдечно-съдовата система.
 2. Нарушения, свързани с хода на бременността, като токсикоза, многоводие и гестоза.
 3. Наследствени и генетични отклонения в развитието на детето.
 4. Многоплодна бременност.
 5. Продължително раждане, продължително раждане на бебето, оплитане на врата на бебето с пъпната връв.
 6. Химическо отравяне на бъдещата майка и прием на някои лекарства.
 7. Замърсена околна среда и вредни условия на труд.
 8. Плацентарна недостатъчност, водеща до недостатъчно кръвоснабдяване.
 9. Аномалии на труда.
 10. Депресивно състояние на жената.

Симптоми

За бъдещата майка е важно да знае какви признаци показват наличието на липса на кислород в плода. Няма живи усещания, които да показват хипоксия, затова се препоръчва да се съсредоточите върху броя движения на бебето в корема през целия ден. Според медицинските стандарти през втория триместър бебето трябва да се движи не повече от 10 пъти на ден и не по-малко от 3 пъти. Ако бебето е твърде спокойно или, напротив, активно, това показва нарушение и изисква консултация с лекар.

Кислородното гладуване на дете също се проявява в нарушение на сърдечния ритъм. Той надвишава 160 удара в минута. При продължителна хипоксия активността на бебето намалява, интензивността на движенията и силата на ударите намаляват.

Как се диагностицира

За да диагностицират кислородното гладуване при бебе, лекарите използват няколко метода:

 1. С помощта на стетоскоп специалистът изслушва сърдечния ритъм на плода, неговия ритъм, определя наличието или отсъствието на външен шум.
 2. Ако има съмнение за хипоксия, се предписва кардиотокография с помощта на ултразвуков сензор. С помощта на такъв преглед лекарят оценява сърдечния ритъм по различни параметри..
 3. Доплер се използва за оценка на феталната циркулация. Също така, такъв преглед помага да се идентифицират аномалии в кръвния поток между детето и майката..
 4. Назначава се ЕКГ и ултразвук.
 5. Кръвният тест на жената се извършва за хормони и биохимия.
 6. През третия триместър околоплодните води се изследват за наличие на меконий. Ако той присъства в околоплодната течност, това показва наличието на хипоксия, при която мускулите на бебето се отпускат и оригиналните изпражнения навлизат във феталната течност.
 7. За диагностициране на хронична хипоксия се провежда тест без стрес, който помага да се определи ускореното развитие на ембриона.

Жената може самостоятелно да разпознае наличието на кислородно гладуване на бебето по поведението му в корема и движенията.

Методи на лечение

Ако лекарят е диагностицирал „вътрематочна фетална хипоксия“, е необходимо лечението да започне възможно най-скоро. Терапевтичните мерки зависят от вида на липсата на кислород.

Остри форми

Основната цел на терапията за остър кислороден глад е подобряване на маточно-плацентарния кръвен поток. Предписва се комплекс от дихателни упражнения, което причинява отпускане на мускулите на матката. Лекарят предписва лекарства, които подобряват снабдяването на бебето с кислород.

В случай, че хипоксията се развива бързо, се взема решение за цезарово сечение.

Хронична

Хроничният кислороден глад трябва да се лекува веднага след поставяне на диагнозата..

Основните методи на терапия включват:

 1. Прием на лекарства, които разширяват кръвоносните съдове, като "No-shpa" и "Euphyllin".
 2. Използване на лекарства за отпускане на мускулите на матката, като Ginipral.
 3. Прием на лекарства, които повишават защитните свойства на кръвта - "Актовегин".
 4. Здравословен начин на живот, ежедневни разходки на чист въздух, балансирана диета, отказ от лоши навици.
 5. Профилактика на желязодефицитна анемия, която е често срещана причина за CVHP.

За да се осигури постоянен чист въздух в апартамента, се препоръчва да се инсталира вентилация за чист въздух.

Предотвратяване

За да се предотврати развитието на вътрематочна хипоксия при дете, се препоръчва да се извършват прости превантивни мерки:

 1. Ако работата на бременна жена включва постоянно седене, е необходимо да се прави почивка на всеки час и да се правят прости дихателни упражнения..
 2. Разхождайте се повече на чист въздух и съставете компетентна диета, която включва храни с високо съдържание на желязо.
 3. Редовно посещавайте надзиращ специалист.
 4. Вземете витаминни и минерални комплекси, предписани от Вашия лекар.
 5. Правете водна аеробика.
 6. Избягвайте задимените места, ако е възможно, преместете се в селска къща или дача за целия период на бременността.

Спазването на всички предписания на лекаря ще избегне гладуването на кислород при детето.

Възможни усложнения

Ако хипоксията не бъде елиминирана навреме, това ще доведе до негативни последици за детето. Първите отклонения в развитието след раждането се наблюдават в органи като стомашно-чревния тракт, бъбреците и белите дробове. В случай на хронична форма на хипоксия в късните стадии, новороденото бебе има проблеми с адаптацията към външни дразнители. След раждането такова бебе спи неспокойно, често плюе, има конвулсии. В допълнение, продължителният кислороден глад причинява смущения в централната нервна система и увреждане на черепните нерви. В някои случаи се развива хидроцефалия.

Съвети и препоръки на лекаря

Експертите препоръчват бременните жени да се регистрират преди 12 седмици и да завършат всички планирани прегледи навреме. При липса на витамини в организма е необходимо да се приемат специални комплекси за попълване на съдържанието им. За периода на раждане на дете си струва напълно да се откажат от лошите навици - пушенето и пиенето на алкохол.

Как се проявява феталната хипоксия и какви ще са последиците за детето

В историята на медицината феноменът "фетална хипоксия" се отбелязва като най-често срещан сред бременни жени и родилки. Около 10% от бъдещите майки са получили такава диагноза, която им е причинила безпрецедентен страх. Липсата на кислород застрашава не само живота на бебето в утробата, но може да доведе до редица неприятни последици в по-късния живот на детето. Какви са признаците на хипоксия и какви превантивни мерки да се вземат, за да не се сблъскате с нея?

 1. Какво е фетална хипоксия, видове
 2. Причините за хипоксията
 3. Диагностика
 4. Последици от хипоксия за дете
 5. Лечение на хипоксия по време на бременност и след раждането на бебе
 6. Защо острата хипоксия е опасна
 7. Какво да правим, ако детето има хипоксия

Какво е фетална хипоксия, видове

Характерните признаци на диагнозата са нарушение на метаболизма на кислорода в плода, неговата липса и неправилно усвояване, в резултат на което в тялото му настъпват модификации. На първо място, нервната и сърдечно-съдовата системи на нероденото бебе се поддават на пагубното влияние. Патологиите, получени в утробата, могат да се развият след раждането.

Хипоксията не е изолирано заболяване, а наименованието на процесите, които допринасят за патологиите на вътрематочното развитие на плода.

Природата е подредена така, че бебето в стомаха на майката се нуждае от много по-малко кислород за нормалното функциониране на органите и тъканите.

В зависимост от продължителността на синдрома има няколко вида:

 1. Хроничното състояние на недостиг на кислород при бебе се характеризира с продължителни патологични процеси в продължение на дълъг период на бременност. Промените в плацентата нарушават нейното кръвоснабдяване, което често е последиците от възпалителните процеси в тялото на жената.
 2. Субакутният сорт се проявява 1-2 дни преди началото на раждането, като се появява в резултат на нарушение на адаптивната способност в пренаталния период.
 3. Остър синдром възниква директно по време на раждане. Често се проявява на фона на хроничен външен вид. Симптомите са повишена или намалена сърдечна честота на плода, намалена активност, аритмия.

Последиците от хипоксията при децата се проявяват от самото раждане..

Причините за хипоксията

За да се предотврати това явление, е необходимо да се знае със сигурност за причините, които допринасят за развитието на патологията. В медицината е обичайно да се разделят на 3 групи:

 1. Някои нарушения в работата на органите на бременна жена. Те включват: заболявания на сърдечно-съдовата система, неправилна белодробна функция, компресия на долната полова вена, анемично състояние, отравяне, голяма кръвозагуба и излишък на въглероден диоксид в организма. Консумацията на алкохол, тютюнопушенето и наркоманията на бъдещата майка също имат вредно въздействие върху метаболитните процеси..
 2. С патология на плацентата: заплаха от спонтанен аборт, гестоза, следсрочен плод, съдова тромбоза, инфаркт на плацентата, нейното преждевременно отлепване. Също така, предпоставките за липса на О са заплитането на детето с пъпната връв или нейното увреждане.
 3. Инфекции в плода, вътрематочна анемия, аномалии в развитието, тежка проходимост на главата по време на раждане.

Влиянието на хипоксията върху развитието на детето винаги е отрицателно, така че проблемът трябва да бъде забелязан своевременно..

Диагностика

Първоначално е възможно самостоятелно да се идентифицира синдромът на недостиг на кислород при дете чрез намалена или прекомерно повишена двигателна активност в утробата. Ако се открие това явление, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, който ще Ви предпише редица диагностични мерки. Основен преглед е прослушването на сърдечния ритъм на бебето с акушерски стетоскоп. Ако се открият патологии, пациентът се изпраща на CTG (кардиотокография), FCG (фонокардиография), допълнително ултразвуково сканиране, амниоскопия и при необходимост се предписват редица лабораторни изследвания.

На CTG специалистите определят степента на активност на плода във връзка с работата на сърцето му. Изследването се планира през последния триместър, но ако има съмнение за недостиг на кислород в тялото на нероденото дете, се предписват допълнителни прегледи. CTG апаратът се използва директно по време на раждане за наблюдение на състоянието на плода и сърдечния ритъм.

С помощта на ултразвук се определя количеството на околоплодните води: ако има излишък или дефицит, също е необходимо да се установи причината за нарушенията. Бавният растеж на плода, определен от изображението, също сигнализира за нарушения в развитието, провокирани от патологията на метаболитните процеси.

Децата, родени с хипоксия, се нуждаят от компетентно лечение и наблюдение от невролог.

Последици от хипоксията за дете

Всяка бъдеща майка трябва да знае какви са рисковете от фетална хипоксия. При хронична липса на кислород бебето започва да се променя още на 6-та седмица от бременността, докато все още е ембрион. Основният вреден ефект е върху развитието на мозъчните клетки, формирането на сърдечно-съдовата система, а процесът на образуване на бъбреците и стомаха на зараждащия се организъм също страда. Леката степен на недостиг на кислород при детето може да не се отрази в бъдеще, но при пренебрегвана форма както по-късно могат да се развият както незначителни нарушения на централната нервна система, така и тежки психо-соматични разстройства, включително аутизъм. В този случай рехабилитацията за аутизъм в Санкт Петербург може да ви помогне..

Възможно е да се определи наличието на патология при новородено по следните признаци:

 • повишена сънливост / раздразнителност;
 • треперене на мускулите на лицето;
 • неспокоен сън, ридания, писъци;
 • капризност;
 • мраморен цвят на кожата.

Каква е опасността от хипоксия? Всеки гинеколог и педиатър ще ви каже.

Лечение на хипоксия по време на бременност и след раждането на бебе

По време на бременност, ако се открият сериозни нарушения в процеса на живота на бебето, жената подлежи на хоспитализация. Предписват й кислородна терапия, лекарства, които намаляват тонуса на матката (Magne-B6), вазодилататори (No-shpa), както и антихипоксанти и невропротективни средства. На бременна жена се дава специална диета, при която протеините и аминокиселините ще бъдат включени в необходимото количество.

Ако синдромът е хроничен, трябва да се наблюдава трудовия процес, особено чрез наблюдение на благосъстоянието на плода с помощта на CTG апарат. Ако е необходимо, специалистите могат да предпишат спешно цезарово сечение, за да спасят живота на бебето.

През първите 5 минути от раждането на бебето се прави оценка на общото му състояние, включително степента на хипоксия. Критерият за оценка се измерва от Апгар. В зависимост от показателите се различават лека, умерена и тежка хипоксия.

Първият тип недостиг на кислород се появява през първите минути от живота на новороденото. Средната тежка степен изисква специално внимание от специалисти и определени медицински мерки, както и прегледи през следващите няколко дни. Тежката форма задължава лекарите да преведат детето в реанимация, докато се възстанови нормалният жизнен процес. За такива деца се установяват допълнителни прегледи, започвайки от родилния дом и до една година в детската клиника. Децата, претърпели хипоксия, винаги се лекуват със специални лекарства.

Защо острата хипоксия е опасна

Хроничният кислороден глад се установява поне няколко седмици преди раждането, което означава, че специалистите ще наблюдават състоянието на бебето през останалата бременност и по време на раждането.

Острият синдром често се случва за няколко минути и нито един от симптомите няма време да се прояви правилно, което води до смърт. Предпоставките за развитие на този вид патология възникват за 2-3 часа, така че специалистите имат шанс да спасят плода, ако действат своевременно.

Научете за 4 вида хипотиреоидизъм в тази статия.

Какво да правим, ако детето има хипоксия

Веднага след родилния дом, местният лекар ще предпише редица терапевтични и превантивни мерки при първия преглед:

 • масаж;
 • Упражняваща терапия;
 • диета и сън.

Такова дете трябва редовно да се преглежда от невролог. Ако е необходимо, той може да предписва лекарства за припадъци, за намаляване на вътречерепното налягане и подобряване на кръвообращението..

Ето защо не може да се игнорират препоръките на лекаря, когато той предписва лекарства за лечение на фетална хипоксия. В противен случай детето може да се роди с CRD..

Гледайте видеоклипа на тема „Превенция на фетална хипоксия при бременна жена“: