Мнозина не само са чували за такова заболяване като херпес, но и знаят от личен опит. Днес 90% от населението са носители на херпес. Присъствайки в човешкото тяло в продължение на 5, 10 и дори 25 години, херпесът може да не се прояви по никакъв начин, тъй като имунитетът на човек „потиска” неговите прояви и вирусът, осъзнавайки, че не може да се справи с него, „дрямва”. Това продължава, докато защитните сили на организма отслабнат. Съществуват различни методи за лечение, насочени главно към потискане на проявите на заболяването, както и възстановяване на имунитета. Но има едно „но“: това заболяване е нереалистично за излекуване, може само да се „приспи“ и докато имунитетът отново отслабне. За съжаление, бременността е един от онези периоди, когато заболяването, живеещо в състояние на спряна анимация, започва да прогресира..

Какво знаем за херпеса?

 • Всеки втори човек е носител на този вирус.
 • Херпесният вирус обикновено се крие в периферната нервна система около гръбначния стълб.
 • Херпес херпес борба. Това ни води до факта, че днес правим разлика между херпес от първия и втория тип.
 • Херпесът се проявява чрез обриви под формата на мехурчета, най-любимото място от които са устните или носа (ако е вирус тип 1) или гениталиите (в случай на тип 2).
 • Херпесът се предава по 4 начина. Сред тях: въздушен, сексуален, контактен (при целуване, ръкостискане, споделяне на общи предмети от бита) и родов (от майка на дете по време на бременност или раждане).
 • Вирусът на херпес симплекс присъства в слюнката, кръвта, лимфата, сълзите, урината, спермата и цереброспиналната течност на гостоприемника..
 • Вирусът навлиза в човешката ДНК, въвежда нова информация в нея и се размножава.
 • Херпесът може да допринесе за развитието на рак на шийката на матката и тялото на матката.

Защо херпесният вирус е опасен по време на бременност?

Както казахме, херпесът често се проявява по време на бременност, когато има намаляване на имунитета. Последното е просто необходимо за успешното носене на плода, който до известна степен е чужд обект за тялото на бременната жена. Затова природата го е подредила така, че в продължение на 9 месеца тялото отслабва и не се опитва да се отърве от „непознатия“. Тоест, от гледна точка на бременността, това явление е просто необходимо, но в случая на херпес всичко е различно.

Много е опасно, ако една жена е хванала херпес, докато е бременна. В този случай има възможност вирусът да проникне през плацентата в тялото на детето. Вярно е, че инфекцията може да не се случи. Ако една жена се зарази през първия триместър на бременността, рискът от спонтанен аборт се увеличава значително. Ако това не се случи, вирусът може да "работи" в друга област и да провокира различни фетални малформации: лезии на централната нервна система, сериозни вродени мозъчни дефекти, зрителни увреждания, слухови увреждания и различни аномалии във физическото развитие. Инфекцията през третия триместър може да доведе до мъртво раждане или раждане на бебе с мозъчно увреждане.

По-утешителни прогнози за тези жени, които са страдали от херпес или са били носители на вируса дори преди бременността. В тази категория жени бебетата са защитени от майчините антитела..

Най-често използваният метод за раждане, ако малко преди раждането е имало обостряне на гениталния херпес, е цезарово сечение. Това се дължи на високия риск от инфекция на детето при преминаване през заразен родов канал. Някои специалисти практикуват вагинално раждане. За целта те неутрализират вируса с лекарства. Един от тях е например ацикловир.

Как да лекуваме херпес по време на бременност

Ако една жена преди бременността е наблюдавала прояви на херпес, това трябва да се каже на акушер-гинеколога. В случай на обостряне на заболяването по време на раждане на дете, не трябва да отлагате посещението при лекар: колкото по-рано се вземат мерки, толкова повече шансове за успех.

Както отбелязахме, няма лекарство, което да убие вируса и да осигури пълно възстановяване. Мерките, предприети от лекарите, засягат или вируса, или имунната система. Ситуацията с лечението на бременни жени се влошава от факта, че не всички известни лекарства могат да се използват в продължение на 9 месеца.

Основният съюзник на бременната жена в борбата с херпеса е Panavir, който може да се използва вътрешно и външно. Също така, но с повишено внимание, използвайте ацикловир антихерпетичен мехлем. Тя смазва лезиите на обрива около 5 пъти на ден в продължение на една седмица. Освен това се използват оксолинови, алписаринови, теброфенови, тетрациклинови или еритромицинови мехлеми..

Понякога лекарят препоръчва смазване на херпесни рани с разтвор на интерферон, както и витамин Е, който допринася за по-бързото зарастване на рани. Ако се диагностицира дефицит на имунитет, се използва лечение с имуноглобулини.

От народните средства нанесете смазването на огнището с масло от ела, омекотете корите с крем от лайка или мехлем от невен. Препоръчва се щедра топла напитка, като чай с мед или калина.

Инструкциите за някои лекарства показват, че те не трябва да се използват по време на бременност. Но жената трябва да се довери на своя лекар, който е предписал едно от тези лекарства, и да знае, че нелекуваната инфекция е много по-опасна от приема на „неразрешени“ лекарства..

Какво заплашва плода с херпесна инфекция по време на бременност

Херпесната инфекция или херпесната инфекция е инфекциозен процес, характеризиращ се с факта, че човешкото тяло е заразено от херпесния вирус. Каква е заплахата за плода от херпесна инфекция по време на бременност и какъв е рискът от инфекция на плода? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, тъй като това е много важно за развитието на бременността и за развитието на плода..

Херпесна инфекция по време на бременност.
По време на бременност рискът от тази инфекция е много висок поради вероятността от заразяване на плода. Херпесната инфекция е най-често срещаният вид инфекция сред бременните жени, но този проблем се усложнява допълнително от факта, че херпесният вирус има доказан патогенен ефект върху тялото на бременната жена и плода..
Какво представлява херпесната инфекция?
Херпесната инфекция се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV), един от най-често срещаните човешки вируси. HSV принадлежи към огромната група херпесни вируси.
Как можете да обясните високата честота на херпесна инфекция сред бременни жени??
Всъщност броят на бременните жени, преболедували от херпесния вирус, е много по-голям от този на обикновените хора. Подобно увеличение на честотата при бременни жени може да се обясни с намаляване на техния имунитет, поради промени в хормоналния статус. Намаляването на функциите на имунната система е предпоставка за поддържане на бременността (в противен случай тялото на майката ще унищожи плода в самото начало на неговото развитие), но, за съжаление, в това отношение бременните жени са твърде склонни към различни инфекции, включително херпес.
Как се получава херпесна инфекция?
Женското тяло може да се зарази по различни начини. Най-често срещаният метод е контакт, при който вирусът попада в тялото чрез директен контакт с биологичен материал, съдържащ вируса. Вирусът попада в човешкото тяло чрез целувка или сексуален контакт. Вероятно е и аерогенно проникване на инфекция, когато вирусът се пренася с капчици храчка, които се отделят от болните, когато кашлят и кихат.
След като вирусът навлезе в тялото ви, той прониква в нервните тъкани на тялото, където може да се съхранява дълго време и да провокира периодични обостряния на заболяването.
По време на бременност херпесната инфекция може да се развие или при първия контакт с инфектиран източник (първичен херпес), или когато съществуваща инфекция в организма се активира отново (повтарящ се херпес).
Дете може да се зарази с херпес, както в първия, така и във втория случай. Основните пътища на предаване на тази инфекция са:
• трансплацентарна - инфекцията се предава на плода от кръвта на майката през плацентата;
• вертикална - инфекцията се предава на плода чрез гениталния тракт на майката, заразена с вируса. По този начин можете да се заразите както по време на бременност, така и по време на раждането на дете;
• трансовариална - инфекцията се предава през маточните тръби от тазовата област.
Какво застрашава плода вероятността от херпесна инфекция по време на бременност?
Вероятността от заразяване с тази инфекция по време на бременност е свързана с негативните последици от бързо размножаващия се вирус върху тялото на майката и върху плода..
Що се отнася до плода, херпесната инфекция може да засегне тъканите на плацентата, амниотичната мембрана и вътрешните органи на плода, което води до развитие на дефекти в развитието или дори смърт на плода.
В майчиното тяло херпесната инфекция причинява цял набор от хормонални и метаболитни нарушения, които също могат да провокират загубата на бременност.
По време на бременност най-голяма опасност представляват острите генитални и генерализирани форми на инфекция..
Има няколко различни клинични форми на херпесна инфекция при бременни жени.
Първичен генитален херпес - той попада в тялото чрез сексуален контакт. Развитието на болестта настъпва само след кратък (до 7 дни) инкубационен период.
Видове генитален херпес.
Според степента на разпространение на тази инфекция върху гениталиите, има три вида генитален херпес:
• Херпес, засягащ външните полови органи.
• Херпес, който засяга влагалището, шийката на матката, пикочния мехур и уретрата.
• Херпес, засягащ вътрешните полови органи - матката, тръбите, яйчниците.
Развитие на генитален херпес при бременни жени.
Проявата на симптоми на генитален херпес при бременни жени е различна, зависи от степента на разпространение на инфекцията. За първия тип херпес най-характерният симптом е появата на болезнен обрив по кожата и лигавицата на срамните устни, в перинеума, близо до ануса. Обривът прилича на мехури, които са пълни с бистра течност и са разположени върху яркочервената възпалена кожа.
След известно време тези мехурчета се спукват и оставят малки язви, които са покрити с кора. Изцелението настъпва за около 10 дни.
Хроничният рецидивиращ херпес е форма на хронична херпесна инфекция. По време на бременност повторната поява на херпесна инфекция се причинява от намаляване на имунната система. Симптомите на този тип херпес са подобни на тези при острата форма на херпес, но са по-малко тежки. Язвите и ерозиите при хроничен херпес на гениталиите се лекуват много по-дълго, отколкото при острата форма на инфекция.
Развитието на генерализиран херпес настъпва главно през третия триместър и се причинява или от първична инфекция, или от реактивиране на латентна форма на инфекция. Симптомите на генерализирания херпес са: повишаване на температурата, влошаване на състоянието на заразения, поява на жълтеница, нарушения в съзнанието.
Херпесна инфекция при плода и новороденото.
Прогнозата за вътрематочна инфекция с този вирус се влияе от гестационната възраст, в която е настъпила инфекцията. Херпетичната инфекция на плода в ранните етапи на бременността завършва главно с прекъсване на бременността и смърт на плода. През третия триместър основната опасност от херпесна инфекция е вероятното развитие на дефекти в развитието.
Локалната форма на инфекция се характеризира с появата на обрив под формата на мехурчета или везикули по лицето, крайниците, багажника, върху лигавицата на устата или гениталиите.
Генерализираната форма се характеризира с мащабно увреждане на вътрешните органи и нервната система на детето, но кожни обриви в някои случаи могат да липсват.
Как да се предпазите от херпесна инфекция?
Поради високата честота и особената тежест на херпесната инфекция сред бременни жени и новородени, първото място в борбата срещу това заболяване принадлежи на превантивните мерки.
Наложително е да се спазва лична хигиена и да се следи отблизо състоянието на гениталиите. В случай на болезнен обрив или други симптоми на херпес, трябва да сте нащрек и незабавно да посетите лекар.

Херпес по време на бременност - последици. Защо херпесът е опасен за бременна жена

Херпесът е инфекциозно вирусно заболяване, причинено от невротропен вирус "паразит". Най-често това са HSV (херпес симплекс) тип 1 и 2 и цитомегаловирус. Попадайки в човешкото тяло, вирусът циркулира в лимфата и кръвта за цял живот. И с отслабване на имунитета заболяването се повтаря. Тъй като имунитетът на бъдещата майка е отслабен по време на бременност, херпесът често се повтаря. Но когато възниква въпросът за херпеса по време на бременност и неговите последици за детето, най-често това означава генитален тип или първична инфекция с какъвто и да е тип херпесен вирус.

Херпесвирусна заплаха

Обострянето на инфекцията по време на бременност рядко води до някакви последици за плода (с изключение на гениталния херпес). Съществува риск, както при всяко друго вирусно заболяване, но в сравнение с първичната инфекция той е малък (около 5%). Докато първичният херпес е много опасен. Потенциалната заплаха от girpesvirus в способността му да навреди на плода е на второ място след причинителя на рубеолата. Херпесен вирус:

 1. В гестационния период може да засегне плода (с първична инфекция или генитална форма на заболяването).
 2. По време на раждането е възможно заразяване, когато детето премине през родовия канал, тоест чрез контакт.

Първичният херпес през първите седмици на бременността и обостряне на гениталния херпес може да доведе до вътрематочна смърт на плода и спонтанен аборт в резултат на бластопатия (до 2 седмици). На по-късна дата проникването на вируса през плацентарната бариера (по хематогенен път) или когато инфекция от лигавицата на гениталния тракт навлезе в маточната кухина (възходящ път) води до:

 • до истински малформации (за период от 2-10 седмици);
 • до ранни fetomatios (на 10-28 седмици), плодът реагира на въвеждането на вируса с общ възпалителен процес, с увреждане на повечето органи и системи на плода, образуват се тежки малформации;
 • до късни фетопатии (28-40 седмици), плодът реагира с пълноценна възпалителна реакция, най-често се засягат няколко важни органа.

Вътрематочното увреждане на плода се проявява под формата на SZVR, ранно раждане, раждане на деца с ниско тегло. Неонаталният херпес (херпес при новородени, причинен от вирус тип 1 или 2) се проявява като:

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • увеличаване на размера на черния дроб и далака;
 • неврологични нарушения с различна тежест (церебрална парализа, ICP и други);
 • дихателни нарушения;
 • телесна треска през първия ден;
 • обриви;
 • и малки аномалии (напр. ранна жълтеница).

HSV-2 се счита за най-опасен за бебето. Ето защо, при обостряне на херпес на гениталиите по време на раждането, на жената се препоръчва оперативно раждане.

Признаци на херпесна инфекция по време на бременност

Симптомите на патологичния процес в гестационния период не се различават от тези извън гестацията. Тъй като плодът е най-застрашен от първичната инфекция на майката, с появата на херпес на устните в началото на бременността, жените питат как да различат първичната инфекция от рецидива? Трудно е да се направи това симптоматично. Но ако някога сте имали характерните мехури по устните си, в кръвта ви има HSV-1. Същото се отнася и за HSV-2, но в същото време се появяват сърбящи мехури в областта на гениталиите.

Симптоми на херпес симплекс тип 1

Ако болестта е лека, тогава заедно с проникването на вируса, кожата става червеникава и сърби, след това на това място се образуват мехурчета, пълни с течност, след това мехурчетата се спукват и се излива ексудат. Тогава засегнатата повърхност е покрита с кора, която може да се спука и да сърби. В бъдеще кората се отлепва и кожата се възстановява. Обривите най-често се появяват по устните и крилата на носа..

При по-тежко протичане пациентът може да се оплаче от обща умора, сънливост, повишена температура до субфебрилни числа, главоболие, гадене, лимфните възли, разположени близо до фокуса на патологичния процес, се възпаляват много по-рядко.

Признаци на генитален херпес

Появяват се болезнени обриви в областта на гениталиите, а в по-сериозни случаи седалището и вътрешната част на бедрата. Процесът е придружен от хиперемия на кожата и лигавиците на мястото на обрива, остър сърбеж и парене, вагиналните секрети стават по-обилни. Дискомфортът се влошава от уриниране и ходене. Температурата може да достигне фебрилни цифри (38 ° C). Общото неразположение, цефалалгия, мускулни болки и ингвинален лимфаденит се развиват при тежко протичане на процеса. Мехурчетата се отварят и получените язви зарастват по същия начин, както при херпес по устните. При първоначалната инфекция процесът може да отнеме до 20 дни, при рецидив процесът може да отнеме по-малко време.

Признаци на други видове херпесвирусна инфекция

Цитомегаловирусът протича като остра респираторна вирусна инфекция, без характерни обриви и се открива чрез лабораторни диагностични методи. Херпес зостер и варицела се причиняват от същия тип вирус, наречен Zoster. Болестите, причинени от вируса на херпес зостер, са най-малко опасни за плода. Признаци на варицела са обриви по цялото тяло, придружени от дразнещ сърбеж. Херпес зостер се характеризира с малки везикуларни обриви по нервите в междуребрените пространства, по ханша или раменете. Обривите сякаш опасват тялото, откъдето идва и името на болестта.

Диагностика на херпесвирусна инфекция

Клиниките обикновено са достатъчни за диагностициране на заболяването. За потвърждаване на заболяването се използват следните:

 • културен метод;
 • ELISA;
 • PCR.

Въз основа на резултатите от ултразвук може да се подозира вътрематочна инфекция на плода. Ако се установи суспензия в околоплодната течност, многоводие или липса на околоплодна течност, промени в тъканите на плацентата, кисти в мозъка на плода.

Лечение на херпесвирус по време на бременност

Ако херпесният вирус за първи път е влязъл в тялото на бъдещата майка през първия триместър, препоръчително е да се прекъсне бременността. Ако това се случи през II-III триместър, може да се спаси, но болестта трябва да се лекува с антивирусни средства. При обостряне на заболяването, появата на херпесни обриви по устните по време на бременност в ранните етапи, струва си да се консултирате с лекар как се лекува болестта. Това обикновено са антивирусни средства:

 • Ацикловир;
 • Виферон;
 • Валацикловир;

При генитален херпес, ако обривът се появи месец преди планираното раждане, се препоръчва цезарово сечение за жена. Ако мембраните са се спукали преди операцията, жената ражда сама, родовият канал се третира с антисептик, състоянието на бебето се следи след раждането. При рецидивиращ генитален херпес в случай на обостряне е необходимо комплексно лечение, включително използване на местни средства и PCR контрол. Профилактиката на това заболяване се извършва 2 седмици преди очакваната дата на раждане. Преди раждането вулвата и маточната шийка се изследват внимателно от жените, при липса на обриви е възможно естествено раждане (с антисептично третиране на родовия канал и кожата на бебето), ако се открият мехурчета, дори единични, се препоръчва операция.

Опасен ли е херпесът по време на бременност и трябва ли да се лекува?

Херпесът и бременността са взаимосвързани. През периода на раждане на дете имунитетът намалява, което създава условия за рецидив на хронични заболявания. Последните включват херпес симплекс (лабиален и генитален). Тези вируси влияят по различен начин на хода на бременността и в някои случаи могат да причинят нарушено развитие на детето..

Какво представлява херпесният вирус?

Вирусът на херпес симплекс (HSV тип 1 или 2) е заразна инфекция, която нахлува в централната нервна система и засяга гръбначния мозък. Активен патоген провокира появата на характерни изригвания на везикули, пълни с течност.

Причините за херпес в началото на бременността са свързани с намаляване на защитните функции на тялото, което се дължи на хормонални промени след зачеването на детето. Други инфекции или вируси, както и съпътстващи заболявания от различно естество и локализация, могат да провокират рецидив на заболяването.

Има две форми на херпес:

 • първичен;
 • хронична.

И двете форми се характеризират със сходни симптоми. Въпреки това, първичният херпес е по-интензивен..

Херпес по време на бременност

Маршрути на предаване

Разграничават се следните пътища на предаване на херпесни вируси:

 • директен контакт);
 • във въздуха;
 • чрез предмети;
 • по време на полов акт;
 • вертикално (плацентарно) от майка на дете.

Инфекцията по тези начини (с изключение на последния) възниква при условие, че патогенът попадне в отворени рани или лигавици.

Първичната инфекция с херпесния вирус обикновено се случва през първите няколко години от живота. Активният патоген прониква в клетъчната структура и използва компонентите на последната за собственото си развитие. Освен това херпесът стимулира определени механизми за синтеза на определени вещества, необходими за появата на нови патогенни частици..

През първите 4-6 дни след инфекцията се установява наличието на IgM антитела в кръвта на човек, който е носител на вируса. Освен това синтезът на имуноглобулини от този тип провокира както лабиален, така и генитален херпес. С течение на времето в кръвта се появяват IgG антитела.

Почти е невъзможно да се открият херперовируси в тялото на първия ден след инфекцията чрез анализ на кръвта за специфични имуноглобулини. През този период обаче се случва активно клониране на вирусни вириони, което причинява мехурчета и други характерни симптоми на заболяването..

Симптоми и локализация

Първичната проява или обостряне на херпес следва един сценарий. HSV по време на бременност се характеризира с балонни изригвания по устните, пълни с бистра течност. Следните симптоми предхождат появата на новообразувания:

 • хиперемия (зачервяване) на проблемната област;
 • сърбеж;
 • изгаряне;
 • болезнени усещания;
 • леко повишаване на телесната температура.

Снимка # 1 - херпесен обрив на интимни места, снимка # 2 - херпес на устната

Последният симптом е рядък и се тревожи главно с първична инфекция на гениталиите или със състояние на имунна недостатъчност (характерно за бременността). Възможно е също така да се появят признаци на обща интоксикация на тялото..

В рамките на 5-7 дни след образуването на обрива, последният се отваря самостоятелно. На мястото на мехурчетата се появяват кървящи язви, които в крайна сметка се покриват с кафява кора. Този период се счита за най-опасен, тъй като течността, която се отделя по време на отварянето на обрива, съдържа много вириони на вируса.

По време на изцелението интензивността на общите симптоми намалява. Средно са необходими до две седмици за пълно възстановяване на кожата или лигавиците, засегнати от мехурчестия обрив.

Локализацията на херперовирусите се определя от зоната, през която е настъпила инфекцията. Това се дължи на факта, че патогенът, попадащ в тялото, се въвежда в гръбначния мозък. При наличието на предразполагащи условия вирусът "се спуска" по нервните окончания до зоната, в която е възникнала инфекцията.

Лабиалната форма на заболяването е локализирана главно в областта на носогубния триъгълник. Гениталният херпес по време на бременност се проявява в перинеума, засягайки както кожата, така и лигавиците на гениталните органи. Тази форма на заболяването по време на раждането на нероденото дете се характеризира с най-интензивни симптоми..

Влиянието на херпеса върху развитието на бременността

Проявата на херпесния вирус по време на бременност е опасна, ако инфекцията е настъпила преди зачеването на детето. Това се обяснява с факта, че след първоначалната инфекция тялото произвежда специфични антитела, които потискат активността на патогена. Тези имуноглобулини осигуряват защита срещу инфекция на бебето.

Степента на влияние на херпеса върху бременността с втора проява е незначителна. Тоест, след рецидив, жената изпитва допълнителен дискомфорт поради образуването на обрив с мехури. Херпесът по време на бременност обаче отслабва имунната защита на организма. В резултат на това последният изпитва двойната тежест от развитието на ембриона и излагането на вируса.

По време на първоначалната инфекция

Херпесът в ранните стадии засяга предимно плода. Имунитетът на жената възприема вируса като чужд агент и започва да атакува патогена. Това причинява отхвърлянето на плода от тялото на бременната жена, което води до смъртта на детето..

Опасността от това състояние е, че смъртта на плода не предизвиква изразени промени в работата на женското тяло. С течение на времето обаче се развива остра интоксикация поради разпространението на продуктите от разпад.

Първичната инфекция, като рецидиви, също е опасна, тъй като инфекцията е придружена от намаляване на местния имунитет. В резултат на това, ако органите на репродуктивната система са повредени, рискът от прикрепване на бактериална микрофлора и развитието на съпътстващи заболявания се увеличава..

Генитален херпес по време на бременност (предотвратяване на риска, лечение)

Усложнения по време на обостряне

Честите рецидиви на херпес по време на бременност влияят негативно върху състоянието на отделните структури на тялото. Това може да увреди плацентата, което увеличава риска от вътрематочна инфекция на бебето..

Опасността е обостряне на генитален херпес по време на бременност. Тази форма на заболяването при жените често протича безсимптомно (не се появяват мехурчета). Но поради близостта на репродуктивните органи е възможна инфекция и смърт на плода, което също влияе върху състоянието на тялото на бременната жена..

Опасността от херпес за бременна жена и дете

Характерът на нарушенията, причинени от херперовирусна инфекция, се определя в зависимост от текущия гестационен период и наличието / липсата на специфични антитела в тялото на майката.

Последици за детето

През първия триместър се извършва полагането на основните системи и органи на детето. Заразяването на плода през този период е изпълнено с развитие на тежки последици. Херпесната инфекция по време на бременност през 1 триместър причинява:

 • "Замразена" бременност (плодът спира да се развива);
 • спонтанен аборт;
 • нарушение в развитието на централната нервна система при дете.

Последиците от херпесната инфекция по време на ранна бременност могат да се проявят по-късно. Вътрематочната инфекция провокира забавяне в развитието на детето, слухови и зрителни нарушения.

Първичната инфекция през втория триместър е по-малко вредна за тялото на детето. Към 12-та седмица основните органи са завършили формирането си. На този етап от развитието на плода обаче възниква полагането на костите и репродуктивните системи. В допълнение, първичната инфекция с херпес по време на бременност през 2-ри триместър може да причини нарушаване на целостта на плацентата. Това води до недостиг на кислород, поради което се появяват деца с ниско телесно тегло и отслабен имунитет. В някои случаи инфекцията причинява преждевременно раждане..

Първичната инфекция с херпес по време на бременност през 3 триместър е опасна както за детето, така и за бъдещата майка. Инфекцията през този период може да причини сериозно увреждане на централната нервна система и вътрешните органи..

Рецидивите на херперовирусна инфекция са опасни за детето в случаите, когато е имало обостряне на половата форма на заболяването малко преди раждането. В подобни ситуации лекарите обикновено назначават цезарово сечение. Показанието за тази операция е високият риск от инфекция на детето по време на преминаването на последното през родовия канал. Този метод на заразяване провокира генерализирани увреждания на тялото..

Защо херпесът е опасен по време на бременност?

Опасно ли е за бременна жена?

Първичният и хроничният херпес не представлява сериозна заплаха за бъдещата майка. И в двата случая женското тяло е в състояние самостоятелно да се отърве от вируса..

Въпреки това, първичната инфекция на майката през третия триместър провокира развитието на други патологии, което се обяснява с имунодефицитното състояние. Към този период женското тяло изпитва максимален стрес, свързан с формирането на плода. Затова повечето хранителни вещества отиват при детето..

Състоянието на имунна недостатъчност допринася за разпространението на херперовируса в тялото. Това може да доведе до развитие на генерализирана форма на заболяването и увреждане на вътрешните органи. Но тези усложнения са редки..

Диагностични методи

Анализът за херпес се извършва по два начина:

 1. Ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA). Използвайки този метод, се откриват специфични имуноглобулини, произведени от организма в отговор на инфекция с херперовирус. ELISA помага да се установи кога е настъпила инфекцията, както и текущия етап на развитие на заболяването (скрит ход или обостряне).
 2. Полимеразна верижна реакция (PCR). Този метод ви позволява да определите присъствието на патогена в тялото с висока точност. PCR се използва за изключване на други от инфекция от други вирусни агенти.

И в двата случая кръвта на пациента се взема по-често за изследване. Понякога обаче се използват и други телесни течности..

PCR и ELISA са показани при планиране на бременност. Ако проучванията показват липса на вирус в тялото, жената трябва да ограничи контакта (включително сексуалния) с потенциални носители на инфекцията преди раждането..

Принципи на лечение

В случай на откриване на херпес в кръвта по време на бременност в латентно състояние, обикновено не се провежда специфично лечение. Този подход намалява вероятността от токсично увреждане на плода..

Местно лечение

Местната терапия е предназначена да намали интензивността на общите симптоми и да ускори възстановяването на увредените тъкани. Като част от това лечение на херпес по време на бременност, "Ацикловир" обикновено се предписва под формата на мехлеми или производни на лекарството. Препоръчва се лекарството да се прилага върху засегнатата област не повече от 5 пъти на ден, докато обривът изчезне.

Херпесните мехлеми за бременни жени се избират от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента. Дерматологът или гинекологът определя дозировката на избраното лекарство и продължителността на курса на лечение.

Системно лечение

За лечение на херпес по време на бременност с лекарства със системно действие е разрешено в случаите, когато заболяването става генерализирано. В този случай се присвояват:

 1. "Ацикловир" или "Валацикловир" под формата на таблетки. Дозировката на лекарствата се определя в зависимост от имунния статус на пациента. Продължителността на лекарството се контролира стриктно от лекаря..
 2. Инжекции на ацикловир. Те се използват в тежки случаи, когато други методи за лечение на херпес при бременни жени не дават положителни резултати. При такива обстоятелства терапията се допълва от интрамускулно приложение на имуноглобулин.
 3. Препарати за интерферон ("Viferon" и други). Лекарствата от този тип се използват под формата на гелове или супозитории (съответно в 1 и 2-3 триместъра).

При лечението на херпес се използват и мултивитаминни комплекси или имуномодулатори, които укрепват имунната система. За да се предотврати добавянето на вторична инфекция, са показани антисептични лекарства..

Силно не се препоръчва да се самолекувате, докато носите дете. Грешната доза на лекарството причинява токсични увреждания на майката и плода.

Последствия от генитален херпес по време на бременност

Гениталният херпес по време на бременност е един от водещите проблеми на практическото акушерство и гинекология. Поради физиологичните характеристики жените се заразяват по-често от мъжете. В тази ситуация важното е, че има „недостатъчно изследвани”. Това води до асимптоматично протичане на заболяването..

Вирусът на херпес симплекс тип 2 по степен на опасност за плода е на второ място след причинителя на рубеолата. Неговото присъствие в тялото на бременна жена може да доведе до инфекция на ембриона, плода и роденото дете по различни начини.

Това води до ранен или късен спонтанен аборт или забавено развитие на плода, неговата хипоксия (лишаване от кислород) и аномалии в развитието, до преждевременно раждане.

И дори при навременна диагностика остава много важен въпрос - как да се лекува генитален херпес по време на бременност. Не е тайна, че всяко лекарство може да повлияе на тялото на жената, както и на плода. Основното нещо е да не навредите по време на лечението..

Механизмът на развитие на херпес по време на бременност

Гениталният херпес по време на бременност може да се появи в два случая. Първата е първичната инфекция с гениталния херпесен вирус. В този случай жената никога преди не се е сблъсквала с това заболяване, поради което се заразява за първи път в живота си..

Вирусът на генитален херпес или херпес вирус от втория тип се предава от болен човек или носител на вирус на здрав човек чрез сексуален контакт. Незащитеният полов акт е опасен, особено вагинален.

Внимание. Рискът от заразяване с херпесвирус е много висок, ако партньорът в момента страда от болестта в явна или скрита форма.

В случай на първична инфекция, инкубационният период е от 4 до 11 дни, след което се появяват първите симптоми на заболяването. Ходът на заболяването при бременни жени не се различава от този при небременни жени. Трябва обаче да се има предвид, че херпесната инфекция влияе неблагоприятно върху плода и може да доведе до усложнения на бременността..

В допълнение към първоначалната инфекция, по време на бременност може да се появи рецидив на генитален херпес. Повтарящият се херпес при жени, които са имали активен сексуален живот в продължение на достатъчно дълго време, е по-често от първичната инфекция.

Рецидив

Повтарящият се генитален херпес е херпесна рана на гениталиите, която се повтаря. Повтарянето на херпесната инфекция често има същите прояви като първичната инфекция, но е по-малко опасно за тялото на бременна жена.

Разликата е, че при рецидив на инфекцията вече има формиран имунитет срещу херпесвируса от втория тип, тъй като вероятността болестта да протече силно намалява. Плодът обаче няма имунитет, така че рискът от инфекция остава.

По време на бременност рецидиви на херпесна инфекция се случват доста често. За това не е необходимо да се свързвате отново с пациент с това инфекциозно заболяване..

Веднъж попаднал в тялото, вирусът остава завинаги в нервните ганглии. Имунната система потиска размножаването си, но щом малко отслабне, вирусът се активира и причинява болестта.

По време на бременност имунитетът винаги отслабва. Плодът е чужд агент за майчиното тяло, следователно в тялото на бременна жена половите хормони потискат имунната система, което прави възможно раждането на здраво дете. В същото време намаляването на имунитета води до обостряне на хронични инфекции, включително генитален херпес.

Освен това шансовете за рецидив на генитален херпес се увеличават в следните случаи:

 • Простуда;
 • Хипотермия;
 • Ултравиолетово облъчване;
 • Обостряне на хронични заболявания на вътрешните органи;
 • Стрес;
 • Хиповитаминоза;
 • Гестози.

Всички тези състояния допринасят за намаляване на имунитета и рецидив на херпесвирусна инфекция..

Планиране на бременност с херпес

Гениталният херпес е TORCH инфекция. Това са заболявания, които се предават през плацентата от майката на плода и могат да причинят вродени малформации.

Внимание. Ако една жена се е заразила за първи път с херпес вирус тип 2, двойката трябва да бъде защитена от възможна бременност през следващите 12 седмици, тъй като вирусът е най-активен в този момент.

Също така си струва да се защити по време на рецидив на инфекцията, въпреки че за развиващия се ембрион това е по-малко опасно заболяване от първичната инфекция.

Ако жената има генитален херпес преди 12 седмици, се препоръчва да се прекъсне бременността. Съхраняването му е неподходящо поради високия риск от развитие на дълбоки вродени дефекти, както и вероятността от усложнения на бременността. В периода от 12 до 22 седмици прекъсването на бременността е възможно и по медицински причини, но в този случай трябва да има доказани отклонения в развитието на плода или хода на бременността.

След 22 седмици всяко отстраняване на плода от тялото на майката се счита за негово раждане, поради което в по-късните етапи гениталният херпес може да бъде лекуван само за намаляване на шанса на вируса да премине през плацентата.

Херпесни симптоми

Гениталният херпес по време на бременност може да се прояви в типична, атипична и латентна форма. Типичният ход е по-типичен за първична инфекция, по-рядко се случва с повторение на инфекцията.

Болестта започва с появата на сърбеж, болка или усещане за парене в интимната област. Няколко дни по-късно, на същото място, където се появи болката, възникват херпесни изригвания. Те приличат на мехурчета с прозрачно съдържание върху възпалената основа. Като правило има няколко такива мехурчета и те са разположени на групи. В допълнение, температурата може да се повиши, като правило, до субфебрилни числа..

Атипично заболяване при бременни жени се проявява под формата на възпаление на вътрешните или външните генитални органи и органи на пикочната система. Жената може да развие цервицит, вагинит, уретрит, цистит. Аднекситът при бременни жени е изключително рядък. Тази форма е по-често при повтарящ се херпес. Жената може да почувства болка или парене в перинеума, както и в долната част на корема, понякога уринирането става по-често.

Латентната форма има абсолютно безсимптомно протичане. За бременните жени това е най-опасно, тъй като жените често не знаят, че херпесвирусната инфекция е станала активна в техните тела. Лабораторният скрининг на генитални инфекции е от голямо значение за откриването на тази форма. Тя ви позволява да идентифицирате болестта, дори ако тя няма прояви. Струва си да се отбележи, че скритата форма е не по-малко опасна за плода от всяка друга.

За справка. В допълнение към проявите на самия херпес, бременна жена може да изпита различни усложнения на състоянието си. Например ранна и късна гестоза, спонтанен аборт, преждевременно раждане. Честите рецидиви на генитален херпес могат да доведат до повтарящ се спонтанен аборт. По този начин гениталният херпес и бременността все още са спешен проблем за акушер-гинеколозите..

Генитален херпес през първия триместър

Първите 12 седмици от бременността настъпва развитието на основните клетъчни структури на ембриона и формирането на жизненоважни органи.

Опасен ли е херпесът по време на бременност и трябва ли да се лекува?

Херпесът е много неудобство. Мястото на локализация е сърбящо, възпалено и причинява дискомфорт. Херпесът по време на бременност се характеризира не само с физическо страдание, но и с психологически стрес..

Бъдещата майка се притеснява колко опасен е той и дали може сериозно да навреди на детето й. Да видим какво заплашва.

Суха статистика

Трудно е да се спори със статистиката. За херпес тя ни дава следните цифри:

 • всеки втори човек на планетата е носител на вируса на херпес симплекс;
 • при първичен генитален херпес, рискът от вътрематочна инфекция е 30-50%, при рецидивиращ херпес - 3-7%;
 • в ранните стадии вирусът на херпес симплекс причинява спонтанен аборт в 30% от случаите, а през третия триместър в 50% от случаите се случват късни спонтанни аборти;
 • при 40% от оцелелите новородени вътрематочната инфекция води до развитие на латентен носител с поява на дисфункционални нарушения в по-късна възраст;
 • от майки с асимптоматични или атипични форми на заболяването, болните деца се раждат в 70% от случаите. Смъртността в тази група е около 50-70%, само 15% от новородените остават здрави.

Важно е да се знае, че херпесът може да се лекува на всеки етап от бременността и колкото по-рано се започнат превантивни и терапевтични мерки, толкова по-добре. В противен случай могат да възникнат различни усложнения..

Какво представлява херпесният вирус?

Вирусът на херпес симплекс (HSV тип 1 или 2) е заразна инфекция, която нахлува в централната нервна система и засяга гръбначния мозък. Активен патоген провокира появата на характерни изригвания на везикули, пълни с течност.

Причините за херпес в началото на бременността са свързани с намаляване на защитните функции на тялото, което се дължи на хормонални промени след зачеването на детето. Други инфекции или вируси, както и съпътстващи заболявания от различно естество и локализация, могат да провокират рецидив на заболяването.

Има две форми на херпес:

 • първичен;
 • хронична.

И двете форми се характеризират със сходни симптоми. Въпреки това, първичният херпес е по-интензивен..

Понякога усложнения

През периода на раждането на дете всички сили на тялото са насочени към вътрешно преструктуриране. Намаляването на имунитета, възникващо в този случай, е благоприятен фактор за проява на коварна болест. Херпесът е изключително опасен по време на бременност и не може да бъде пренебрегнат. Вирусът може не само да провокира спонтанен спонтанен аборт, но и да причини тежки малформации на плода.

На първо място, херпесът влияе върху самия ход на бременността и поради него може да има:

 • замразена бременност;
 • спонтанно прекъсване на бременността;
 • преждевременно раждане;
 • мъртво раждане.

Замразената бременност или спонтанен аборт е най-честото усложнение, което се случва през първия триместър. Въпреки факта, че бременността започва безопасно (оплодената яйцеклетка е здраво фиксирана на стената на матката), не се наблюдава по-нататъшно развитие (развиват се само мембраните). Трудността е, че жената се чувства добре в същото време, отхвърлянето на яйцеклетката не се случва. Това може да доведе до интоксикация на женското тяло с продукти на гниене, в резултат на което:

 • възпалителни процеси на ендометриума;
 • нарушения на хемопоетичната система (тромбоза, кървене).

Важно е да забележите липсата на развитие на плода навреме. Екстракцията се извършва медицинско (таблетки се приемат) или чрез вакуумна екстракция, извършена под обща анестезия. Често кюретажът или остъргването става подходящо.

Периодът на последващо лечение на генитален херпес трябва да бъде най-малко 6 месеца.

За плода усложненията се проявяват в:

 • сърдечни дефекти;
 • забавяне на развитието;
 • продължителна жълтеница;
 • увреждане на централната нервна система;
 • хеморагичен синдром (външно и вътрешно кървене);
 • слепота;
 • глухота;
 • епилепсия;
 • микро / хидроцефалия;
 • хепатоспленомегалия.

Трябва да се подчертае, че вероятността от заразяване на плода с херпесния вирус по време на бременност е ниска. Изключение прави първичната инфекция на майката с генитален херпес, когато рискът от предаване на вируса на плода е 50%, и обострянето на хроничния херпес, придружено от освобождаването на вируса в кръвта.

Най-често инфекцията възниква по време на раждане, докато цезаровото сечение не винаги изключва перинаталната инфекция.

Между другото, също е полезно да се чете:

 • Какво друго е важно да знаете за херпес на устните по време на бременност
 • Защо херпесът се повтаря?

Когато новороденото е заразено, херпесният вирус причинява увреждане на нервната система в 35% от случаите, кожата и очите в 45% от случаите и често води до увреждане или смърт. В условията на преждевременна бременност перинаталната смъртност настъпва в 90% от случаите. Увреждане на плацентата може да възникне по всяко време. Така че инфекцията с херпес през първия триместър води до развитие на сърдечни дефекти, хидроцефалия, аномалии в развитието на стомашно-чревния тракт. Инфекцията през II и III триместър причинява херпесен хепатит, анемия, панкреатит, пневмония, сепсис, хипотрофия, херпесен менингоенцефалит.

При първична инфекция след 32 седмици детето се ражда най-често с язви по кожата, церебрална некроза, катаракта, хориоретинит, микрофталмия. При тежки лезии (сепсис, менингоенцефалит) смъртта настъпва в 50-80% от случаите, при навременно започване на лечението този показател намалява до 20%.

Маршрути на предаване

Разграничават се следните пътища на предаване на херпесни вируси:

 • директен контакт);
 • във въздуха;
 • чрез предмети;
 • по време на полов акт;
 • вертикално (плацентарно) от майка на дете.

Инфекцията по тези начини (с изключение на последния) възниква при условие, че патогенът попадне в отворени рани или лигавици.

Херпес на устните по време на бременност - лечение и възможни последици

Първичната инфекция с херпесния вирус обикновено се случва през първите няколко години от живота. Активният патоген прониква в клетъчната структура и използва компонентите на последната за собственото си развитие. Освен това херпесът стимулира определени механизми за синтеза на определени вещества, необходими за появата на нови патогенни частици..

През първите 4-6 дни след инфекцията се установява наличието на IgM антитела в кръвта на човек, който е носител на вируса. Освен това синтезът на имуноглобулини от този тип провокира както лабиален, така и генитален херпес. С течение на времето в кръвта се появяват IgG антитела.

Почти е невъзможно да се открият херперовируси в тялото на първия ден след инфекцията чрез анализ на кръвта за специфични имуноглобулини. През този период обаче се случва активно клониране на вирусни вириони, което причинява мехурчета и други характерни симптоми на заболяването..

Херпесният имунитет като гаранция за здравето на детето

От всичко казано по-горе не бива да се прави извод, че болестта с херпес и раждането на здраво дете са несъвместими понятия. Опасна е само първичната инфекция. Повечето жени, които са имали генитален херпес, раждат абсолютно здрави деца, тъй като плодът е надеждно защитен от майчините антитела. Прави впечатление, че действието на антителата продължава няколко месеца след раждането..

Рискът от инфекция при новородено зависи от тежестта на заболяването при майката, както и от продължителността на контакта на плода със заразена околоплодна течност и родовия канал. За да се предотвратят подобни явления, е необходимо по време на планирането на бременността и няколко седмици преди раждането да се изследва за наличие на патогена в организма. Ако резултатът от изследването се окаже положителен, тогава става препоръчително да се извърши планирано цезарово сечение.

В допълнение, лекарят предписва лекарствена терапия, насочена към елиминиране на проявите на заболяването, намаляване на честотата на възможните рецидиви и повишаване на имунитета. Лекарствата се избират индивидуално, в зависимост от характеристиките на херпесния процес и неговата тежест.

Предотвратяване на рецидив

За да се избегнат обостряния на HSV по време на бременност, трябва да се положат усилия за укрепване на имунната система. А именно:

 • пийте естествени имуностимуланти - отвари от плодове и листа от малини, шипки, касис;
 • добавете мед към напитката си - ако няма алергия;
 • яжте повече плодове и зеленчуци - лукът и чесънът са особено полезни;
 • приемайте витаминни комплекси - обаче, както е предписано от лекар и специално проектирано за бъдещи майки.

Освен това трябва да се грижите за себе си - избягвайте хипотермия, стрес, физически натоварвания, по-често бъдете на чист въздух.

Първична херпесна инфекция по време на бременност

Както вече беше отбелязано, първичната инфекция представлява особена опасност за майката и детето. В този случай проявите на заболяването се характеризират със специална яснота, тъй като в тялото на жената няма антитела. Инфекцията през първия и третия триместър на бременността е особено опасна за плода. В ранните етапи най-често се диагностицира пропусната бременност или спонтанен аборт, а след 36 седмици - увреждане на вътрешните органи (далак, черен дроб, бъбреци).

Въпреки провеждането на антивирусна терапия, херпесът при бременни жени в първична форма води до смърт или дълбоко увреждане на новороденото..

Много хора бъркат първоначалния епизод на инфекция и първия рецидив на генитален херпес, който преди това е бил асимптоматичен. Това са напълно различни понятия. Първичната инфекция означава, че тялото все още не е развило защитни антитела, тоест за първи път се е сблъскало с HSV. И с рецидив на заболяването, антителата вече присъстват в кръвта. По този начин именно първичната инфекция е по-опасна за бременната жена..

При първична инфекция кръвен тест ще покаже наличието на Ig M, а при рецидив - Ig G. Не само бъдещата майка, но и бащата на детето трябва да се подложи на преглед. Ако жената не е носител на вируса, но мъжът го има, инфекцията може да възникне по всяко време. Ето защо двойките, при които само мъж страда от генитален херпес, лекарите настоятелно препоръчват използването на презерватив за всички видове полов акт..

Първичният генитален херпес при бременни жени се характеризира с хетерогенност на проявите - симптоматиката на различни хора може да бъде коренно различна. От най-типичните симптоми трябва да се подчертае следното:

 • зачервяване на кожата в перинеума, около ануса или по вътрешната част на бедрата;
 • появата на болезнени мехури, пълни с бистра течност в седалището и гениталиите;
 • сърбеж;
 • воднисти вагинални секрети;
 • болка при уриниране;
 • увеличаване на ингвиналните лимфни възли;
 • симптоми на настинка (студени тръпки, треска, обща слабост, главоболие и мускулни болки).

Първите прояви на генитален херпес са зачервяване на кожата, усещане за парене в засегнатата област. На 3-7 ден започва периодът на обриви с мехури. Малки мехурчета могат да се появят на повърхността на външните генитални органи, във влагалището, на шийката на матката, в уретрата. На 5-ия ден те се спукват и на тяхно място се образуват болезнени ерозивни рани, които изчезват след 1-2 седмици.

Средно острата форма продължава 10 дни. Честотата на рецидивите може да варира от веднъж месечно до 1-2 пъти годишно. Всичко зависи от състоянието на имунитета.

Симптоми и локализация

Първичната проява или обостряне на херпес следва един сценарий. HSV по време на бременност се характеризира с балонни изригвания по устните, пълни с бистра течност. Следните симптоми предхождат появата на новообразувания:

 • хиперемия (зачервяване) на проблемната област;
 • сърбеж;
 • изгаряне;
 • болезнени усещания;
 • леко повишаване на телесната температура.

Последният симптом е рядък и се тревожи главно с първична инфекция на гениталиите или със състояние на имунна недостатъчност (характерно за бременността). Възможно е също така да се появят признаци на обща интоксикация на тялото..

В рамките на 5-7 дни след образуването на обрива, последният се отваря самостоятелно. На мястото на мехурчетата се появяват кървящи язви, които в крайна сметка се покриват с кафява кора. Този период се счита за най-опасен, тъй като течността, която се отделя по време на отварянето на обрива, съдържа много вириони на вируса.

По време на изцелението интензивността на общите симптоми намалява. Средно са необходими до две седмици за пълно възстановяване на кожата или лигавиците, засегнати от мехурчестия обрив.

Локализацията на херперовирусите се определя от зоната, през която е настъпила инфекцията. Това се дължи на факта, че патогенът, попадащ в тялото, се въвежда в гръбначния мозък. При наличието на предразполагащи условия вирусът "се спуска" по нервните окончания до зоната, в която е възникнала инфекцията.

Лабиалната форма на заболяването е локализирана главно в областта на носогубния триъгълник. Гениталният херпес по време на бременност се проявява в перинеума, засягайки както кожата, така и лигавиците на гениталните органи. Тази форма на заболяването по време на раждането на нероденото дете се характеризира с най-интензивни симптоми..

Рецидив на заболяването по време на бременност

Повтарящият се херпес при бременни жени причинява най-малко безпокойство. Ако една жена вече е имала рецидиви преди бременността, антителата, които блокират действието на HSV, ще осигурят надеждна защита на плода. Рискът от заразяване на новородено от майка с рецидивиращ херпес е само 1%.

За да се предотврати заболяването да не създава проблеми на бъдещата майка и бебе, трябва да се вземат редица мерки. По време на периода на планиране на бременността е необходимо да се премахнат огнищата на хронична инфекция (гастрит, синузит, лоши зъби), да се отървете от лошите навици и да се подложите на курс на общоукрепваща терапия. Необходим е анализ за имуноглобулини Ig G и Ig M.

Превантивните мерки включват също прием на ацикловир или валацикловир в комбинация с витаминни комплекси.

Провокатори за обостряне

Основният фактор, провокиращ развитието на херпес, е отслабването на имунната система. Съпътстващи причини, които засягат активирането на HSV тип I, могат да бъдат:

 • хипотермия;
 • настинки, остри респираторни инфекции, грип;
 • претърпял стрес или травма;
 • хиповитаминоза;
 • небалансирана диета;
 • очарование с естествен или изкуствен тен.

Причините за появата и последващия рецидив на HSV тип II е незащитен сексуален контакт. Допълнителни фактори, допринасящи за активирането и предаването на инфекцията, са:

 • инфекции на пикочно-половата система;
 • хормонални смущения;
 • отслабване на имунитета;
 • физически и емоционален стрес;
 • хипотермия.

При пациенти с рак, СПИН, заболяването често прогресира на фона на намален имунитет. Той има по-ярка клинична картина, засяга няколко области и е труден за лечение.

Управление на бременността, коригирано с херпес

Херпетичната инфекция по време на бременност изисква динамично наблюдение. Ултразвуковото изследване се извършва 3 пъти:

 • за период от 10-14 седмици (изчислява се дебелината на яката);
 • на 20-24 седмици (идентифициране на ехографски маркери на хромозомни патологии);
 • на 32-34 седмици (идентифициране на патологии на развитието на късна проява).

Вътрематочната инфекция може да се докаже от такива признаци като наличие на суспензия в околоплодните води, много / липса на вода, синдром на „дебела плацента“, мозъчни кисти. Ако резултатите са подозрителни, се извършва допълнителен задълбочен преглед. От 16 до 30 седмици се взема кръв за AFP и hCG. Тестовете за антитела се вземат 4 пъти: във всеки триместър и в навечерието на раждането.

Днес вирусологичните изследвания и генната диагностика се считат за най-надеждните диагностични методи. Вирусологичният анализ включва поставяне на съдържанието на везикулите в пилешки ембриони или в специални хранителни среди, които стимулират размножаването на вируса.

Генодиагностиката (най-често PCR) разкрива наличието на вирусна ДНК в секретите на бременна жена. Предимството на полимеразната верижна реакция е 100% чувствителност и способността да се различава херпес симплекс вирусът от другите вируси. Като допълнителни методи се използват имунофлуоресцентни реакции (RIF) и ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA).

Реакциите на ELISA могат да бъдат 2 вида: качествени и количествени. Качествените ни позволяват да открием не само наличието / отсъствието на Ig G и Ig M антитела в кръвта, но и да определим вида на вируса, причинил заболяването (HSV-1 или HSV-2). Освен това, с помощта на този анализ е възможно да се определи дали е имало рецидив преди.

Количествените реакции определят титрите на антителата, което позволява на лекаря да оцени общото състояние на имунитета на пациента. Можете да правите тестове както преди лечението, така и докато приемате антивирусни лекарства - лекарствената терапия не влияе върху резултатите от теста.

Наред с други неща се извършва клинично изследване на родовия канал и вулвата, за да се идентифицират латентни херпесни огнища. 2 седмици преди раждането жените в риск са хоспитализирани за събиране на съдържанието на цервикалния канал.

Какво е херпес

Херпесът принадлежи към семейството на цитомегаловирус и има цели 8 вида. Най-често срещаните са само 3:

 • VPG-1;
 • VPG-2;
 • вирус тип 3 или херпес зостер.

HSV-1 и HSV-2 означават вируса на херпес симплекс. Числото до съкращението показва местоположението. Първият тип се проявява на устните и носа. Вторият е локализиран в гениталната област и е по-опасен. Тип 3 е херпес зостер. Той е причинител на заболяване като варицела.

Една от ключовите ценности при оценката на последиците е естеството на инфекцията. Разпределете:

 • първична инфекция;
 • втори.

Първоначалната поява на херпесния вирус в кръвта се характеризира със силно влошаване на състоянието. Има повишена телесна температура, втрисане, неразположение, обща интоксикация, поява на малки воднисти мехури.

Вторичното активиране е по-малко опасно и няма толкова изразени симптоми. След попадане на вируса в тялото, той остава в него завинаги. Независимо от това, образуваните антитела срещу вируса ще помогнат на организма да се бори с инфекцията по-бързо и безболезнено..

Лечение

Лечението на херпес при бременна жена има следните цели:

 • облекчаване на симптомите, съкращаване на продължителността на острия период;
 • ускоряване на процесите на регенерация;
 • намаляване на тежестта на изолирането на вируса в засегнатите огнища;
 • намаляване на броя на рецидивите.

Терапевтичните мерки не водят до пълно изчезване на вируса, тъй като това е просто невъзможно. Напълно възможно е обаче да премахнете неприятните симптоми възможно най-бързо и да намалите броя на повторните рецидиви..

Ако една жена има прояви на генитален херпес преди бременността, тогава нейният наблюдаващ гинеколог трябва да бъде информиран за това. Когато се появят първите признаци на обостряне, трябва незабавно да потърсите помощ..

Важно е да запомните, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-висока е ефективността му. Най-голяма производителност на действието на антихерпетичните лекарства се наблюдава преди появата на обриви или в рамките на 24 часа след появата им.

Основният метод за лечение на херпес при бременни жени е антивирусната химиотерапия (използването на специализирани антихерпетични лекарства). Към днешна дата доказаната ефективност се притежава от:

 • Ацикловир (Zovirax и неговите производни);
 • Валацикловир (Valtrex);
 • Пенцикловир (Денавир);
 • Фамцикловир (Famvir).

Най-често използваният ацикловир. Това лекарство е активно срещу цитомегаловирус, вирус на Epstein-Barr, варицела зостер и херпес симплекс (видове 1 и 2). В аптеките можете да намерите много лекарства, в които ацикловирът действа като основно вещество: Zovirax, Atsik, Acigerpin, Acyclostad, Virolex, Gerpevir, Xorovir, Supraviran, Medovir.

В поясненията към лекарствата можете да прочетете, че употребата е оправдана само ако планираната полза надвишава потенциалната вреда. Мнозина са разтревожени. Всъщност експерименталните проучвания са доказали, че пероралният ацикловир преминава плацентарната бариера, но това лекарство не може да причини прекъсване на бременността.

Същите проучвания показват, че употребата на ацикловир под формата на мехлем не може да навреди нито на майката, нито на нейното бебе, тъй като при локална експозиция ацикловирът не навлиза в системното кръвообращение. За смазване на засегнатите участъци се използват и оксолинов, тетрациклинов, еритромицин и теброфен мазила..

В случай на първична инфекция на майката, валацикловир се предписва перорално по 500 mg два пъти дневно в продължение на 10 дни.

В случай на рецидиви, трябва да вземете:

 • Ацикловир 200 mg перорално 3 пъти дневно в продължение на 5 дни (с чести рецидиви);
 • Мехлеми на основата на ацикловир (на всеки 3 часа);
 • антибактериални мехлеми (Vidarabine, Ryodoxol, Neosporin);
 • Ксилокаин 2% (със силен синдром на болка);
 • Sitz вани с билки (лайка, низ), последвани от прилагане на изсушаващи съединения (цинков мехлем).

Лекарите препоръчват да се включат в диетата храни, които съдържат лизин. Тази аминокиселина инхибира размножаването на вируса. Лизинът се съдържа в големи количества в пилешко месо, плодове и зеленчуци. Необходимо е да се въздържате от ядене на шоколад и стафиди, които съдържат аргинин, който стимулира активността на херпесния вирус. Здравословното хранене, разходките на чист въздух и спокойната психологическа среда също са най-важните превантивни мерки, които не бива да се пренебрегват..

Това е често срещан вирус, който според общоприетата статистика се среща при 90% от хората. Тази концепция най-често означава херпес симплекс вирус (HSV тип I и II). Всъщност има много повече членове на семейство Herpesviridae..

 • Тип I. Най-често срещаният тип заболяване, проявяващо се с обрив на мехури по лицето. Особено на устните. Често наричан "обикновена настинка".
 • II тип. Следващият най-често срещан тип вирус, който засяга предимно гениталиите.
 • III тип. Вирус на варицела зостер. При първия контакт с патогена се появява варицела, с рецидив на хронична инфекция, херпес зостер.
 • IV тип. Вирусът на Epstein-Barr. Провокира болестта на Филатов - остра мононуклеоза.
 • V тип. Цитомегаловирус, който не е напълно проучен, тъй като е открит едва през 1956 г. Инфекцията по време на бременност може да доведе до вътрематочна инфекция, смърт на плода, преждевременно изливане на вода.
 • VI тип. Провокира развитието на лимфом, лимфосарком.
 • VII тип. Недобре разбрана форма на херпес. Проявява се от постоянна умора, сънливост и летаргия, които не изчезват след почивка.
 • VIII тип. Има и малко информация за такъв вирус. Но е известно, че е насочена към белите кръвни клетки и често се диагностицира при носители на ХИВ..

Раждане с рецидив на заболяването

Ако по време на бременността на детето болестта е била в ремисия и не се е проявила по никакъв начин, тогава можете да раждате в наблюдателния отдел на всяко родилно заведение. Ако е имало рецидиви, тогава се препоръчва да се свържете със специализирана клиника, в която ще се проведе специално наблюдение за родилката и новороденото..

Що се отнася до метода на доставка, когато в намазка се открие вирус на херпес симплекс, има два от тях:

 • естествено раждане, включващо антисептично лечение на родовия канал (поливидон йод, вокадин, бетадин);
 • цезарово сечение.

Отделно трябва да се каже за лечението на новородени, които са се разболели от херпес от майката.

Традиционни методи

Алтернативните методи за лечение на херпес са, разбира се, спомагателни. Те се прибягват до елиминиране на признаците на заболяването в периода на обостряния. Те насърчават зарастването на язви. Лекарите препоръчват бременните жени да ги комбинират с лекарства.

 1. При интимен херпес масло от шипка може да се използва за смазване на стените на влагалището. Препоръчва се също да се правят вани със седалки с билки, които имат антисептични свойства: струна или лайка.
 2. При херпес по устните мехурчетата се намазват с масло от ела. Можете да използвате масло от морски зърнастец, тинктура от лайка, мехлем от невен, сок от каланхое, тинктура от прополис.

Не забравяйте, че само Вашият лекар трябва да се занимава с лечението на херпес по време на бременност. Всяко самолечение може да бъде опасно за здравето: вашето и бъдещото ви бебе.

Терапия на новородени, когато са заразени с херпесна инфекция

Най-често херпесът при новородени се появява в резултат на развитието на генитален херпес при майката през третия триместър на бременността. Инфекция може да възникне:

 • по време на бременност, през плацентата (трансплацентарна);
 • по време на раждане - при преминаване през заразен родов канал;
 • след раждането (чрез кърмата).

Признаците на инфекция стават очевидни 2 седмици след раждането. По кожата, лигавиците, конюнктивата на очите на новородените се появяват обриви на балончета, които изчезват след 10 дни. При недоносени бебета инфекцията е по-тежка - често се развива херпесен енцефалит. Следните симптоми показват увреждане на мозъка:

 • повишена телесна температура;
 • сънливост;
 • конвулсивен синдром;
 • затруднено дишане.

Около 80% от недоносените бебета с прояви на херпесна инфекция умират при липса на медицинска помощ. Навременното прилагане на терапевтични мерки може да спаси живота на 50% от болните новородени. Те се предписват ацикловир в размер на 50 mg / kg телесно тегло. Продължителността на лечението е най-малко 3 седмици. В случай на увреждане на конюнктивата на очите се използва Idoxyridine маз.

Антибиотиците се използват за потискане на патогенната флора, имуностимулантите (Pentaglobin, Cytotec) се използват за повишаване на защитните сили на организма, а Actovegin, Instenon се използват за подобряване на мозъчното кръвообращение..

Появата на херпес по време на бременност не е присъда. Много жени, страдащи от това заболяване, се грижат успешно за датата си на раждане и раждат здрави деца. Не пренебрегвайте проблема - не отлагайте посещението на лекар и следвайте всички препоръки.

Здраве за вас и вашите деца!

Причини

Първичният херпес, най-опасният по време на бременност, може да бъде резултат от заразяване на жена от заразен човек. Начини за предаване на вируса: въздушен или контактно-домакински. Гениталният херпес се появява, когато бременна жена е заразена по полов път.

Дълго време вирусът може да бъде в латентен период, но когато се появят фактори, които намаляват защитните свойства на организма (настинка, грип, хипотермия, недостиг на витамини и др.), Той навлиза в активната фаза и причинява заболяването.

Хормонален дисбаланс, тежка токсикоза, хронично преумора и нервни разстройства, нездравословна диета и липса на достатъчно физическа активност могат да увеличат податливостта на организма към вируси. Всички тези фактори влияят отрицателно върху имунната система на майката и нероденото дете и провокират активирането на вируса..


Начини на предаване на вируса: въздушен или контактно-домакински. Гениталният херпес се появява, когато бременна жена е заразена по полов път.

Опасност за детето в зависимост от продължителността на бременността

И така, каква е опасността от херпес за бременни жени и плода, в зависимост от тримесечието? Нека разгледаме по-отблизо този въпрос..

Първо тримесечие

Първият триместър е особено важен, тъй като в този момент се случи не само раждането на нов живот, но и полагането на зачатъците на цялото тяло на детето. Бъдещото му здраве зависи изцяло от индивидуалните особености на жената и нейното поведение през този период. При първична инфекция преди 10-та седмица от бременността, почти винаги настъпва спонтанен аборт или антенатална фетална смърт.

Ако говорим за възможни рискове като цяло, тогава при неблагоприятен сценарий са възможни следните последици:

 • забавяне на развитието и замразена бременност;
 • появата на сърдечни и съдови дефекти;
 • аномалии при формирането на костите, очите, черепа и други органи;
 • спонтанен аборт.

Лечението се усложнява от факта, че почти всички лекарства са забранени..

Втори триместър

Вторият триместър на бременността вече има фундаментална основа под формата на оформени органи. Рискът от вътрематочни патологии вече е минимален, но все още съществува вероятност от нарушаване на функционалните характеристики на плацентата, което причинява плацентарна недостатъчност и в резултат кислороден глад на бебето.

След раждането това може да се изрази в енцефалит и менингит с вирусна етиология. Първичната инфекция може да причини тежки вродени заболявания при дете.

Вирусната инфекция "е в състояние" да провокира такива отклонения:

 • след 12 седмици патология в развитието на нервната система;
 • след 16 седмици забавяне на растежа и развитието на костната тъкан;
 • след 20 седмици, нарушение на образуването на яйчници при женски деца.

Също така не е изключена висока вероятност за късен спонтанен аборт, преждевременно раждане и образуване на тежки дефекти, несъвместими с живота на детето. Можете да научите повече за възможните последици на всички етапи на бременността от видеото в тази статия..

Трети триместър

Финалният етап също е пълен с изненади. Първичната инфекция причинява дефекти на слуха, зрението и сърцето, тежки увреждания на централната нервна система, дефекти в образуването на мозъка, пневмония, панкреатит, хепатит, сепсис и дори смърт на новородено.

При тежко изразено протичане на инфекциозно заболяване е възможно развитието на преждевременно раждане или антенатална смърт на плода. Херпесът през последните месеци на бременността с вторична форма не представлява особена опасност и не води до сериозни усложнения, тъй като вече разработените антитела блокират вирусите и защитават детето.

Главна информация

Херпесът и бременността са доста сериозно явление, което се съхранява внимателно под наблюдението на лекарите по инфекциозни болести. Вирусът на херпес симплекс представлява огромна заплаха за правилното узряване и формиране на плода. Например: по тератогенна инициатива, на всички вируси, способността да нанася грозота на ембриона, само във вируса на рубеола.

В резултат на това отличителните черти на херпеса, особено по време на бременност, винаги са били изследвани внимателно. Към днешна дата научната медицина е събрала доста обширен материал за това заболяване..

Хората се сблъскват с херпесна инфекция по-често, отколкото човек може да си представи. Херпесът при бременни жени представлява особена заплаха както за жената, така и за плода..

Предпазни мерки

Профилактиката намалява честотата на вируса при бременни жени и премахва симптома. На първо място, когато планирате бременност, херпесът няма да се появи при жена с добър имунитет. За да го поддържате, е важно да водите здравословен начин на живот. Включва не само отказване от тютюнопушенето и алкохолни напитки, но и правилно хранене, физическа активност и втвърдяване. С периодичната поява на херпесни рани се препоръчва да се вземат имуномодулиращи лекарства преди зачеване на дете.

Последиците от инфекцията с вируса по време на раждането на дете са толкова опасни, че жената трябва да премине серологичен тест на етапа на планиране. Той трябва да покаже дали женското тяло вече е срещало вируса или не. В случай на отрицателен резултат е важно да се спазват санитарните норми в ежедневието. Мийте ръцете си по-често, избягвайте контакт със заразен човек и не използвайте кухненски уреди на други хора. По време на полов акт със съпруга си, използването на презерватив, между другото, не го притеснява, нито да проверява тялото за наличие на вирус.

Бременните момичета най-често не обръщат достатъчно внимание на незначителни обриви, които се появяват на устните. Те се интересуват повече от естетическия аспект, отколкото от възможната опасност за плода. Разбира се, в повечето случаи херпесът не оказва значително влияние върху здравето на бъдещата майка и не застрашава плода. Но въпреки това възможните усложнения дори могат да доведат до трагедия. Ето защо, при най-малкото подозрение, трябва да се консултирате с Вашия лекар, да се подложите на преглед и да използвате всички методи за лечение на болестта.

След раждането на дете, майка, с характерни обриви по устните, ще трябва внимателно да следи личната хигиена. По-добре е да използвате медицинска маска, когато общувате с бебето и се опитайте да не докосвате засегнатите области до кожата му.

Как се проявява


Вирусната инфекция, независимо от вида, има същото проявление: на тялото се появява малък обрив, който се трансформира в мехурчета. С течение на времето те се спукват, образувайки язви. На етапа на завършване на заболяването се образува плътна кора.

Скрита форма на устната или лицето

Счита се за повтарящ се тип заболяване, активира се от външни негативни фактори. Известно е, че всеки втори човек е носител на херпесния вирус; в случай на настинка той може да покаже своята активност. Този процес е придружен от появата на малки папули по устните или лицето. Те се проявяват със силен сърбеж, причиняващ дискомфорт, при допир - силна болка.

Тежка форма на херпес зостер

Развива се като усложнение на течащата варицела. Проявява се под формата на локални обриви на мястото на преминаване на големи нервни окончания. Това заболяване е придружено от силен дискомфорт и болка. Инкубационният период продължава 3-4 дни. През това време симптоматиката се променя към увеличаване на проявите. Обривът се появява най-често по лицето, в редки случаи засяга крайниците и гениталиите. Симптомите на болката имат пароксизмален характер, засилват се през нощта. Продължителността на хода на заболяването зависи от степента на херпесна инфекция, може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Рецидивите са много редки.

Локализационни места

Мехурчета се образуват на различни части на кожата: на устните, лицето, шията, ръцете, срамните устни, влагалището и т.н. Всичко зависи от формата на херпесна инфекция и стадия на заболяването.

Диагностика

За да определите дали една жена е заразена с вируса, трябва да бъдете тествани.
За да се диагностицира вирусът, е необходимо да се изследват за антитела: анти HSV 1 или 2. Понякога те искат да дарят кръв за ELISA. Така че, можете да разберете дали в тялото на жената има вирус, ако преди това не се е проявил. Ако една жена преди това е забелязала прояви на болестта в себе си, тогава видът може да се определи от местоположението:

 • Херпес 1 се локализира в носа, устните, около устата, лицето, в устната кухина.
 • Херпес 2 се появява на папата, срамните устни, ректума, вагиналния отвор.

През 3 триместър

Разнообразието от клинични прояви на херпес в края на бременността се дължи на няколко фактора:

 • продължителността и формата на инфекция;
 • индивидуални свойства и степен на вирулентност на HSV;
 • състоянието на плацентата;
 • наличието на имунодефицит.

Гестоза, диабет, патологии на съсирването на кръвта, преждевременно стареене на плацентата, фетална хипоксия влошават хода на херпесвирусна инфекция и допринасят за развитието на последствия.

През третия триместър първичната инфекция или генерализираната форма може да доведе до:

 • увреждане на очите, нервната система, кожата, устата;
 • мъртво раждане;
 • фетална асфиксия по време на раждането.

Местните форми на инфекция на новородени с херпес през 3 триместър са по-чести при обостряне. Регистрира се и латентен превоз, в резултат на инфекция по време на раждане..

Ако херпесът излезе по време на късна бременност, това е опасно не само за детето. Жената може да развие последици:

 • продължителен труд, включително удължаване на безводния период;
 • преждевременно раждане;
 • слабост на трудовия механизъм;
 • сепсис;
 • възпаление на вътрешния слой на матката;
 • възпаление на млечните жлези;
 • забавяне на свиването на матката след раждане.

Дете, което се заразява с HSV, докато преминава през родовия канал на майката с генитални обриви, може да има заболяване под формата на локална кожна форма, офталмологичен херпес, орални лезии, както и по-тежки форми и последици:

 • пневмония;
 • иктер на кожата;
 • Церебрална парализа;
 • умствена изостаналост;
 • загуба на слуха;
 • зрително увреждане;
 • имунодефицит.

Повтарянето на гениталната инфекция след 39 седмици и по-късно се счита за причина за хоспитализация в родилния дом. Решението за начина на доставка се взема от лекарски съвет.

HSV при планиране на бременност

Предотвратяването на рецидив на херпес по време на планирането на бременността заема специално място за предотвратяване на неблагоприятни последици за плода. На етапа на планиране жената трябва да посети много специалисти, за да разбере кои инфекциозни заболявания в бавна хронична форма могат да присъстват в тялото.

Преди бременността е необходимо да се подложи на минимален преглед, за да се установи наличието на хронични огнища на инфекция. Ултразвукът на вътрешните органи, изследвания на кръв и урина, цитонамазки и бактериологични култури от носа, фаринкса позволяват да се изготви обща картина на устойчивостта на организма към инфекции.

Ако има повече от 4 рецидива на херпес годишно преди бременността, е необходимо да посетите специалист по инфекциозни болести и имунолог.

Честите обостряния на херпес рани изискват профилактично използване на имуномодулатори за стабилизиране на репликацията на вируса. На фона на нормализиране на имунния отговор, зачеването и бременността няма да доведат до изразено активиране на HSV.

Лечението на херпес преди бременност включва назначаването на лекарства:

 • антихерпетични лекарства (ацикловир, валацикловир, фамцикловир) курсове;
 • имунокоректори (Likopid, Polyoxidonium, Isoprinosine, лекарства на основата на тимусната жлеза, лекарства и индуктори на интерферон). За пълноценен превантивен курс на лечение показателите на клетъчния и хуморален имунитет трябва да бъдат изследвани чрез кръвен тест;
 • ваксинация (Vitagerpovak, Gerpovaks).

Гениталният херпес заслужава специално внимание на етапа на планиране. Честите му рецидиви преди бременност показват вагинална дисбиоза и намаляване на местния имунитет..

На фона на HSV често се появяват хламидии, папиломавирусна инфекция, цитомегаловирус. Следователно гениталният херпес е причина за разширена гинекологична диагностика:

 • анализи за ППИ чрез PCR;
 • микроскопия на вагинална цитонамазка;
 • резервоарно засяване на секрети за флора и чувствителност към антибиотици;
 • колпоскопия;
 • намазка за онкоцитология.

Колкото по-изразена е вагиналната дисбиоза, толкова повече шансове херпесният вирус да проникне през шийката на матката до мембраните.

За повечето бременни жени HSV не представлява опасност, единични рецидиви на вторичен херпес не засягат плода.

Особено внимание се обръща на жени с имунодефицит и обременена акушерска история, както и обостряния на генитален херпес преди раждането.

Херпесът по време на бременност може да бъде предотвратен и с помощта на съвременни методи за диагностика, лечение за предотвратяване на отрицателен ефект върху плода.

Автор: Куликовская Наталия Александровна, лекар по инфекциозни болести

Имуномодулиращо

Ако се наблюдава тежка форма на протичане на инфекциозно заболяване, тогава могат да се предписват имуномодулиращи лекарства. Особено важно е да започнете да ги приемате навреме през първите седмици на бременността. В края на краищата до 12 седмици се полагат основните органи и системи на бебето. Ако вирусът преминава през плацентата към плода, ще бъде почти невъзможно да се избегне необичайното развитие на отделни органи или системи като цяло..

Следователно имуноглобулин може да бъде предписан за лечение на херпесвирус. През първите седмици на бременността се препоръчва в мехлеми, след 14-ти - под формата на супозитории. По време на това лечение тялото получава необходимото количество витамини и минерали.

Колко опасни са различните видове херпес за бременни жени??

Гениталният херпес по време на бременност е един от належащите проблеми, тъй като инфекцията може да възникне преди бременността и по всяко време. Научете повече за видовете херпес.

Вирусът може да бъде придобит чрез полов акт, ако партньорът е заразен или носи вируса.

Подобни ситуации, като правило, се случват или по време на размирен полов акт преди бременността, или в случай на инфекция от постоянен сексуален партньор, заразен с такъв вирус.

За женското тяло ембрионът е чуждо тяло, следователно, за да не бъде отхвърлено, природата е предвидила намаляване на имунитета по време на бременност.

Тъй като херпесният вирус е изключително малък, той лесно може да влезе в плацентата чрез кръвния поток..

В този случай вирусът заразява плода и се размножава бързо в различни тъкани..

Ако в началните етапи инфекцията може да причини спонтанен аборт, то на по-късните етапи може да има преждевременно раждане, увреждане на централната нервна система, очите и черния дроб при бебе. Рискът от подобни усложнения достига 70%.

Бременността често е придружена от херпес по устните, който се проявява като болезнени и сърбящи обриви по кожата.

При диагностициране на хронична форма на херпес симплекс на устните на бременна жена, болестта не създава значителни проблеми за детето.

Ако кръвните тестове на майката отразяват наличието на антитела към такъв вирус, тогава плодът със сигурност ще ги получи през плацентата и за известно време ще бъде надеждно защитен.

Така имунните клетки и естествените защитни механизми ще се справят с херпесните обриви по устните..

Херпес на устните по време на бременност

Как се изследва бременна жена

След дългоочакваните две ленти на теста, жената отива в предродилната клиника и се регистрира за бременност. Допълнителни инструкции предполагат задължително доставяне на тестове, сред които можете да откриете антитела от херпесния вирус тип 1 и 2.

Такъв кръвен тест определя наличието на имуноглобулини от клас G и M за инфекция. Това е необходимо, за да се определи имунният отговор на възможното присъствие на вътреклетъчен паразит..

Когато се открият антитела от клас G, се прави заключението, че жената е заразена дълго време. Наличието на имуноглобулин от клас М показва, че заболяването е в остър процес (първична инфекция) или обостряне на съществуваща хронична патология.

Повтарянето на инфекцията ще се изрази в увеличаване на броя на антителата няколко пъти. Откриването на имуноглобулини от клас M и G показва инфекция, настъпила наскоро, тъй като антителата от клас M се отстраняват от кръвообращението вече 3 месеца след острия процес, но в зависимост от инфекциозния патоген, както и някои характеристики на имунитета на жената, циркулационния цикъл на антителата M може би по-дълго.

За да разберем по-точно какъв е херпесът по време на бременност, нека се обърнем към таблицата, където ще бъде представено декодирането на резултатите от теста. Знакът "+" означава наличие на антитела над референтните (средни) стойности, знакът "-" означава наличие на антитела под нормата.