Така че настъпи най-вълнуващият и дългоочакван момент в живота ви - държите в ръцете си скъпоценна топла буца и сега с гордост можете да бъдете наречена млада майка. Вашето бебе все още е много малко и беззащитно и само вие сте отговорни за неговото благосъстояние. От първите дни от живота на бебето е важно правилно да се организира храненето му.

Снимка: depositphotos.com. Автор: monkeybusiness.

Адекватното хранене за едномесечно бебе е в основата на неговото добро здраве и нормално развитие. Диетата на бебето през първия месец след раждането се състои изцяло от кърма или формула на мляко на прах. Вторият вариант може да бъде разгледан сериозно само в случаите, когато има обективни причини да не кърмите бебето.

Кърмене

Кърмата е най-добрата храна за новородено. Човек не би могъл да измисли нещо по-съвършено. Следователно възрастта до една година се нарича кърма, тъй като през тези месеци кърмата е най-подходяща за дете..

Веднага след раждането в гърдата на жената се образува коластра - предшественик на кърмата. Той не се откроява толкова много, но благодарение на богатия си състав покрива изцяло нуждите на новородено. Коластрата съдържа имуноглобулини и антитоксини, които предпазват бебето от инфекции и подготвят стомаха и червата му да функционират правилно..

На 3-5-ия ден от следродилния период идва преходно мляко, а от втората седмица жената храни бебето си с пълноценно кърма, балансирано по своя състав и съдържащо всички необходими за новороденото витамини, минерали, хормони, ензими и антитела.

Режим на хранене

Тайната е следната: в отговор на дразнене на зърната в кръвта на жената се отделя пролактин, хормон, отговорен за производството на мляко. Най-просто казано, колкото по-често прихващате бебето си, толкова повече мляко ще имате. Повечето пролактин се произвежда през нощта, поради което педиатрите съветват да не пренебрегват нощното хранене. Друго голямо предимство на честото хранене е, че млякото не застоява в гърдите, което е важно за профилактика на мастит и лактостаза.

През първия месец след раждането започва лактацията. Следователно не е нужно да се притеснявате, ако вчера бебето е смучело гърдата 10 пъти, а днес само 8 пъти - това е нормално..

Една седмица и един месец след началото на лактацията има леко намаляване на производството на мляко, наречено лактационна криза. Някои майки поради непознаване на този момент се отчайват и допълват бебето с адаптирана формула, мислейки, че няма достатъчно мляко. Това отрича всички усилия, положени за установяване на кърменето. Най-сигурното решение в тази ситуация е просто да го изчакате. В същото време трябва да почивате повече, да се храните добре и често да предлагате на бебето гърда.

За първи път след раждането новороденото яде до 30 мл мляко. Но количеството не е толкова важно - ако бебето е яло малко, просто ще поиска гърда по-рано следващия път. По същата причина не е необходимо да се претегля бебето след хранене, за да се определи количеството изядено мляко, както правят някои млади майки..

Ако бебето е недоносено или има някакви патологии, трябва да действате само в съответствие с инструкциите на педиатъра.

По правило теглото на здраво дете с правилен режим на кърмене се увеличава с 500-600 g до навършване на един месец..

Много родители са озадачени от въпроса дали бебето се нуждае от допълнителна вода. Оказва се, че няма голяма нужда от това - майчиното мляко е достатъчно за детето. Необходимо е да добавяте вода към него само в някои случаи:

 • горещо време;
 • прекалено сух въздух в детската стая;
 • висока температура, диария или повръщане при бебето;
 • бебето отказва да яде и вече е пропуснало едно хранене;
 • трябва да зададете режим на хранене стриктно на определени интервали.

Организация на храненето

 1. Не се опитвайте да нахраните бебето със сила - малко вероятно е нещо да се получи. Ако откаже, спокойно му предложете гърдата след известно време..
 2. Почасовото хранене през първия месец е неприемливо, хранете бебето само по негова воля.
 3. Бебето трябва да вземе гърдата правилно - да хване плътно с устни не само зърното, но и ареолата му. Това ще избегне напукване на зърната..
 4. Няма нужда да давате на бебето залъгалка или шише.
 5. Хранете бебето си само с една гърда наведнъж, за да може да получи не само „предно мляко“, което е предназначено за утоляване на жаждата, но и „задно мляко“, което има максимална хранителна стойност.
 6. Хранете бебето си в подкрепяща, емоционална среда. Ако сте раздразнени или нервни, той определено ще го почувства и може да откаже да яде. Поставете се в удобна позиция, отпуснете се и се насладете на този удивителен процес на сближаване на бебето и майка. Общувайте с мъничък нежен глас, внимателно го поглаждайте.
 7. След хранене задръжте бебето за 10 минути в "колона", така че целият погълнат въздух да излезе от него.

Както вече беше отбелязано, бебето под 1-месечна възраст определя само режима на хранене, поради което се нарича още „безплатно“. Средно, при кърмене, бебето иска гърда на всеки 2 часа..

Изкуствено хранене

По правило бебето яде формули с мляко на прах само когато има сериозни пречки пред кърменето..

От страна на майката:

 • прием на антибиотици или психотропни лекарства,
 • туберкулоза,
 • мастит.

От страна на детето:

 • кандидозен стоматит,
 • "цепнато небце",
 • твърде къс френум на езика,
 • тежка недоносеност,
 • сърдечна патология,
 • родова травма.

Трябва да се отбележи, че пречките от страна на детето не са свързани с недопустимостта на кърменето, а с факта, че е физически невъзможно..

Пукнатините, специалната форма на зърната и „стегнатите гърди“ при майката са относителни противопоказания, които при желание могат да бъдат коригирани сами или с помощта на консултант.

Кърмата може да бъде замразена. От това няма да загуби своята стойност..

Адаптирани смеси

Ако не можете да кърмите или можете, но не можете да установите естествено хранене и експертните съвети не помогнат, месечното хранене ще се състои от адаптирана суха млечна формула..

Сега те произвеждат смеси от различни видове: предназначени за деца от различни възрасти, хипоалергенни, без млечни продукти, обогатени с пробиотици и пребиотици, витамини, минерали, нуклеотиди, бебешка формула с козе мляко и соеви сортове. При избора е по-добре да поискате съвет от лекар.

При изкуствено хранене на дете е важно да се спазва диетата. Готовата смес се усвоява от тялото на новороденото по-дълго и съответно броят на храненията също се намалява. Освен това бебето пак ще пие повече от шишето, отколкото от гърдата..

Безплатният режим за изкуствено може да причини храносмилателни проблеми, колики и чести регургитации. Уверете се, че бебето се храни строго навреме и постепенно увеличавайте количеството смес и интервалите между храненията.

До края на първия месец от живота бебето ви трябва да се храни на всеки 3 часа, без да се брои почивка за дрямка.

Преди няколко десетилетия се смяташе, че децата, които се хранят от шише, трябва допълнително да получават вода и два месеца по-рано да въвеждат допълнителни храни..

Но сега ситуацията се е променила: съвременните формули са с високо качество и оптимален състав, максимално близки (колкото е възможно) до майчиното мляко. Следователно, изкуствените хора трябва да получават вода в същите количества и ситуации като бебетата, а допълнителните храни също трябва да се въвеждат не по-рано от 6 месеца, освен ако педиатърът не е инструктирал друго..

правила

 1. Кравето или козето мляко никога не може напълно да замести адаптираното мляко. Затова не бива да слушате съветите на „мъдрите“ съседи или роднини.
 2. Изберете смес според възрастта на бебето и състоянието на здравето му..
 3. Никога не нарушавайте рецептата. Например, не добавяйте повече от предписаното количество, за да увеличите хранителната стойност. По този начин ще провокирате стомашно разстройство, регургитация и чревни колики в трохите си. В допълнение, това е изпълнено с появата на наднормено тегло при детето..
 4. Основни правила за хигиена. Използвайте само преварена вода и стерилизирайте бутилката и дръжките добре. Измийте добре ръцете си, преди да приготвите следващата порция адаптирано мляко..
 5. Не давайте на бебето остатъци от предишни хранения - такива спестявания могат да доведат до хранително отравяне.
 6. Затворете добре буркана и наблюдавайте срока на годност на сместа.
 7. Спазвайте режима: не давайте на бебето млечна формула по-често от веднъж на всеки 3 часа.

Не мислете, че храненето на бебе на месец е много труден процес. След няколко седмици ще свикнете и всичко ще си дойде на мястото. Това ще се случи благодарение на най-силния майчин инстинкт и всеобхватната любов към вашето дете. Малко по-късно ще се появят нови неприятности, но този първи месец и първите ви стъпки в овладяването на ролята на най-добрата майка за вашето бебе ще останат завинаги в паметта ви.

Смесено хранене: всичко, което трябва да знаете, преди да изберете

Не са необичайни опитни майки след раждането да изпаднат в нервно състояние, присъщо на първородните. От нищото те имат букет съмнения относно способностите си. Това се улеснява от много психологически фактори, които отвеждат хората в заблуда. Майка ни редовно посещава интернет форума, чете статии за ползите от кърменето, участва активно в „злоупотребата“ на опонентите си, застъпва се за прогресивни методи на обучение. Така тя отново забременява, ражда - и изведнъж... Изведнъж се появяват въпроси от нейния на пръв поглед опитен човек: „Какво да правя, бебето през първия месец е добавило повече от килограм, а през втория - само 300 г?“, „Защо винаги имам гърди "Празно"? "," Бебето се притеснява, когато суче - няма достатъчно мляко? "

Повишената подозрителност, която се развива след раждането, не е отменена. Тя участва в хормоните и майчинския инстинкт, но най-вече зависи от психологическата среда. Няколко погрешни забележки могат да създадат дълго време съмнения относно вашата способност за хранене. И тогава изнервена майка иска спешно да успокои себе си (преди всичко) и детето с нещо надеждно. Например смес. Кърмата в позор - тя е „нискомаслена“, „малка“, „някак не е такава“. А със сместа всичко е много ясно. Той приключи с храненето - детето се успокои и „най-накрая“ спи, мълчи или дори наддава. О, това тегло! Все още имаме стереотип в главите си: теглото е равно на здравето. Този подход не оставя никакъв шанс за индивидуално развитие да заобиколи клиниката и лабораторията за анализи..

Основните причини, поради които детето се прехвърля на смесено хранене, специалистите по кърмене наричат ​​ниска информираност на майките, подсъзнателно нежелание за кърмене, както и необмислени (без предварителна диагноза) съвети от лекари.

Какво е смесено хранене?

Смесеното хранене е система за хранене на дете, при която допълнителното хранене със смес се извършва на равна основа с кърменето без ясен режим (при поискване), докато обемът на сместа заема не повече от половината от общия обем храна. Препоръчва се поради следните причини:

- недостатъчно наддаване на тегло;

- болест на майката, приемането на лекарства, несъвместими с хепатит В;

- житейска ситуация: например семейството е бедно и майката трябва незабавно да излезе на пълен работен ден.

Винаги ли смесеното хранене е пътя към храненето с формула? Въобще не. Всичко зависи от вашите цели. Ако една майка иска да запази кърменето, това означава, че тя изпълнява (доколкото е по силите си) всички препоръки за увеличаване на лактацията, хранене на детето със смес в размер не повече от 30-50% от дневния хранителен обем. С компетентното изпълнение на всички съвети и най-важното - възстановяване на психологически комфорт, загубен поради съмнения и страхове за „загуба на мляко“ - кърменето определено ще бъде възстановено. В много случаи бебето напълно преминава към чисто кърмене до 6 месеца.

Компетентен превод в смесено хранене

За да превключите на CB, трябва да изчислите липсващото количество храна в грамове на ден и ще допълвате с изчисления обем на сместа няколко пъти на ден. Лекар или консултант по кърмене ще ви помогне да изчислите. Ако няма да прехвърляте бебето на адаптирано мляко в бъдеще, не забравяйте да поискате препоръки за увеличаване на лактацията. По правило това са редовни нощни прикрепвания към гърдите (особено преди сутринта), контакт кожа до кожа - при хранене със смес детето се държи близо до гърдата; редовно изцеждане на мляко, както и допълнително хранене със смес не от бутилка, а от лъжица или спринцовка. Използването на зърно трябва да се избягва, когато е възможно. Сместа се излива бързо от зърното, бебето няма нужда да се притеснява и то бързо свиква. След смучене на шишето, бебетата не могат да регулират правилно дишането си, докато сучат гърдата и се притесняват. За работещите майки, за да не губят мляко, е много важно да кърмят бебето поне сутрин и вечер..

Допълнете със смес само след като бебето е прикрепено към гърдата (и двете гърди). С течение на времето постепенно намалявайте количеството адаптирано мляко в полза на гърдите си. Броят на кърменето трябва да бъде поне три до пет пъти на ден.

Как да изберем смес и да изчислим правилното количество? Препоръки от Тамара Александровна Забелина, педиатър на медицински център XXI век, опит в медицинската практика - 20 години. (източник: mama.mc21.ru)

Приблизително можете да използвате следното изчисление: за дете под 10 дни дневният обем на млякото е 2% от теглото при раждане, умножен по възрастта на детето в дни. Пример: дете, родено с телесно тегло 3200 на 5-ия ден от живота, трябва да получава около 320 ml мляко на ден (3200: 100x2x5 = 320), тоест при средна честота на хранене от 8 до 10, обемът на всяко хранене е от 30 до 40 ml средно аритметично. След 10 дни до 2 месеца живот изчислението е още по-просто: дневното количество храна е 1/5 от телесното тегло. Пример: едномесечно бебе с тегло 4500 трябва да получава около 900 ml мляко на ден. На тази възраст, като правило, честотата на хранене е около 8 пъти на ден, т.е. средно детето получава около 110 ml мляко (от 100 до 120 ml) за всяко хранене. Липсващият обем се попълва с допълнителна храна - смес за бебешка храна. При избора на смес се взема предвид възрастта на детето, както и наличието на някакви проблеми, когато се наложи да се предписват специализирани, т.е. терапевтични смеси.

Ако детето е здраво, следните смеси могат да се използват като допълнителна храна: Nutrilon, Humana, Heinz, Nan, Unsigned, Mamex, Hipp. Ако има признаци на храносмилателни разстройства - колики, задържане на изпражнения, нестабилно изпражнение, за корекция на дисбиоза, с повишен риск от инфекции, смеси "нан ферментирало мляко 1" за деца от първата половина на живота и "нан ферментирало мляко 2" от 6 месеца са добри; При висок риск от алергия към краве мляко - ако неговата непоносимост се установи при родителите, братята или сестрите на бебето - се предписват смеси, съдържащи частично хидролизиран протеин: "хипоалергичен нан 1" през първата половина на годината и "хипоалергенен нан 2" след 6 месеца, "хипоалергенен нутрилак", "Hipp hypoallergenic 1", "hipp hypoallergenic 2", "humana hypoallergenic 1" и "humana hypoallergenic 2". Ако детето вече има признаци на алергия към кравето мляко, е необходимо като допълнително хранене да се предписват лекарствени - хидролизатни смеси, при които основните хидрогени, отговорни за развитието на хранителна непоносимост, се унищожават чрез хидролиза: "Nutrilak peptidi STST", "Frisopep", "Alfare", " нутрилон пептични тестове "," прегестимил "," нутрамиген "," дамил пийп ".

За деца с дефицит на лактаза, включително като диетична храна при остри чревни инфекции, се препоръчват смеси с ниско съдържание на лактоза: "ниско-лактозен нутрилон", "ниско-лактозен нутрилак", "хумана лп" (това са млечни смеси), смеси на базата на протеинови хидролизати - "frisopep", "hipp ga 1", "humana ga 1". В допълнение, ферментиралите млечни смеси съдържат по-малко лактоза поради лактазната активност на микроорганизмите. Смеси, в които лактозата отсъства напълно - млечни продукти без лактоза - „безлактозен мамекс“, „безлактозен нан“, „безлактозен нутрилак“; не съдържат лактоза също смеси на базата на соев протеин - "енфамил соя", "хайнц соя", "соева проба", "нан соя", "нутрилон соя" и други, както и хидролизатни смеси за медицински цели - "алфаре", "прегестимил "," Nutramigen "," Nutrilon Pep TSC ". При постоянна регургитация понякога педиатърът счита за необходимо да предпише антирефлуксна смес. Тези смеси имат висок вискозитет поради включването на сгъстители (дъвка или нишесте) в състава им: "Nutrilak ar antireflux", "Semper lemolak", "Frisovom", "Humana ar", "Nutrilon antireflux" и др..

Пристрастни причини за добавки: не се съмнявайте!

Помислете за причините, които могат да се отдадат на прибързания избор. Тоест, когато детето всъщност не се е нуждаело от трансфер в SV, но родителите му са решили друго.

1. Липса на информация. Фактите по-долу НЕ са причина за незабавно допълване на формулата.

- детето се притеснява близо до гърдата, хвърля гърдата;

- гърдите са престанали да се пълнят, няма усещане за горещи вълни;

- недостатъчно мляко при изцеждане;

- детето през първия месец от живота добави над нормата (над 600-800 g), а през втория месец добави малко (по-малко от 600 g);

- контролно претегляне показа, че детето малко смуче мляко;

- детето боли стомаха, има обрив (диатеза).

Ако млада майка ги дава като аргумент, това означава, че тя спешно трябва да освежи знанията си с правилната информация. Например прочетете материали от архива на нашия сайт: http://www.u-mama.ru/read/article.php?id=2223.

2. Грешки по време на кърмене: неправилно кърмене, дискомфорт по време на сучене, привикване към строг режим на хранене. Трябва да се свържете с консултант по кърмене.

3. Несломима вяра в схемата за детско хранене за деца под една година и сляпо подчинение на медицинските препоръки. Трябва ясно да се разбере, че тази схема е разработена преди много години въз основа на статистически данни за здравословното състояние на децата, които са смесени или хранени с адаптирано мляко. Нови педиатрични норми, базирани на детска статистика, току-що завладяха света. Бебетата все още се измерват от изкуствени хора, следователно надценените норми за прираствания, ранно въвеждане на допълващи храни и т.н. Все още е по-удобно лекарите да се справят с изкуствени хора, тъй като те разполагат с всичко като грамове и време. Децата на HBV имат неконтролирано хранене, неизвестни грамове, неразбираем състав на млякото. Всичко е в мъгла. Много лекари дават прибързани съвети относно храненето с адаптирано мляко, за да улеснят себе си да разберат ежедневието на детето и количеството храна, което ядат. Съвременната майка трябва да разбере, че всички остарели схеми не отчитат индивидуалните характеристики на децата..

Дълго време педиатричният подход у нас означаваше да внуши на майките много страхове, съмнения и стереотипи. Системата постепенно се променя, превръщайки се в минало, но оцеляването е упорито. Добрият лекар не трябва да „дърпа“ детето към схемата, а да преценява индивидуалната ситуация. Всяка майка има избор - да остави бебето й да бъде оценена на поточната линия или да намери лекар, който има време да вземе предвид индивида. Такива лекари се срещат и в обикновените областни поликлиники. Не го приемайте като неизбежно, ако ви кажат, че детето ви е задължено да спи цяла нощ до шест сутринта на 3 месеца, без да се събужда - или да тежи 200 g повече, според етикета. Това не е последната истина, а педиатричен подход, приложен към всички деца еднакво. Никой не познава детето ви по-добре от вас - няма нужда да прехвърляте ЦЯЛАТА отговорност на лекарите!

4. Нежелание за кърмене. Една от най-честите причини. Тя може да бъде камуфлажна, изразена индиректно. Нашето тяло е много интелигентна система. Когато с уплаха се вдъхновяваме, че ни е студено, той се съгласява и замръзва. Когато наистина, наистина не искаме нещо, той отново се съгласява и намалява потока на мощността на определеното място. По-конкретно, намалява производството на мляко и услужливо предлага някакви заболявания в диапазона, които помагат да се прекрати лактацията - например, майка започва да я боли главата от липсата на сън. Младата майка може да направи всичко възможно, за да демонстрира борбата с „умиращата“ лактация, размахвайки списък с лактогоника и говорейки за борбата си за НВ, но чистото дразнене рано или късно ще я отдаде. В този случай има поговорка: „По-добре е да се храни бебе с изкуствено хранене, но от чисто сърце, отколкото кърма без добра воля“..

Типично поведение на фона на подсъзнателно нежелание за кърмене е постоянен апел към някакви схеми. Опитвайки се да установи лактация, мама използва везни (контролно претегляне), настройва режима според книгите и съветите, изчислява грамове и минути. Тя се нуждае от всички тези събития, за да демонстрира своята „доброта“. Те я ​​предпазват от възможни атаки от "фенове на GV" и бъдещи комплекси. Също така една майка, която е несигурна в себе си и избира да допълни със смес, изглежда се освобождава от отговорност. За нея е по-лесно. Тя не е виновна за емпиричната нужда на детето от смес - виновни са таблици, норми, грамове. Тук бих искал да отбележа отделно: кърменето трябва да е приятно както за майката, така и за детето. „Злото“ хранене чрез „не искам“ няма да донесе никаква полза за детето. Хармоничният превод в IoT ще коригира ситуацията.

5. Колкото повече (във времето) детето е отделено от майката след раждането, толкова по-лоша е връзката „майка-бебе“, тялото на майката реагира по-слабо на нуждите на детето. Те не го прикрепиха към гърдата след раждането, откриха някои проблеми - занесоха го в интензивното отделение, държаха го в болницата известно време - всички тези причини могат да доведат до хормонален дисбаланс, лактацията ще започне да избледнява. Вековният опит с кърмене на деца показва, че майчиното мляко се появява дори при жени с недоносени деца, които прилагат чужди деца към гърдите си (мокрите сестри в Русия често нямат свои деца). Желанието за кърмене преодолява много бариери: ако не е възможно да се приложи към гърдата, бебето се храни не с адаптирано мляко, а с изцедено мляко. Като цяло детето е ваше лично. Когато сте отделени от бебето си след раждането, поискайте да ви осигурите условията за нормално кърмене. Често не му пречи здравият разум, а човешкият фактор (недоволна медицинска сестра).

6. Неправилно тълкуване на лактационните кризи. В определени моменти (обикновено през третия месец от кърменето, шестия и деветия) се усеща липса на мляко. Бебето започва да суче по-често и по-дълго - или обратното, хвърля гърдата, капризно е, наддава малко (по-малко, отколкото през първите три месеца). На ТРИ МЕСЕЦА бебето започва да се храни със смес, преминавайки към смесено хранене (и по-късно към изкуствено хранене). Майките трябва своевременно да изучават информация за лактационни кризи, която трябва да се търпи само като неизбежен природен феномен.

Важно: невъзможно е да се определи по поведението на гърдата дали бебето е сито или гладно. Това може да стане чрез преброяване на дневното количество уриниране, извършване на "тест с мокра пелена" (най-малко 10-12 мокри пелени на ден). Най-лошото нещо е да успокоите нервите си, като нахраните бебето с адаптирано мляко. Трябва да успокоите нервите с валериана или персен - директно в себе си. И също така използвайте всички възможности за психологическо облекчение.

6. Натиск от страна на роднини. Разбираемо е желанието на бабите / съседите / приятелките да изглеждат по-умни на фона на непрекъснато съмняваща се млада майка. Всички се утвърждаваме за сметка на някого или нещо, ако няма достатъчно сили за самореализация. В този случай можете да посъветвате посещаването на следродилни курсове (в някои училища за майки е позволено да идвате с деца), организиране на форумни партита - срещайте повече съмишленици, обсъждайте общи проблеми, бъдете сигурни, че не сте сами.

Някои статистически данни: „една бутилка смес няма да навреди“ - или ще стане?

* Кърмещите и хранените с адаптирано мляко бебета имат различна чревна флора.

* Кърмещите бебета имат по-ниско рН (кисела среда) в червата от приблизително 5,1-5,4 рН през първите шест седмици, представено главно от бифидобактерии с малко количество патогенна флора - микроби като Е коли, бактероиди, клостридии и стрептококи. А бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат високо чревно рН от около 5,9-7,3, с разнообразна гнилостна бактериална флора.

* При кърмените бебета, хранени с адаптирано мляко, средното рН е около 5.7-6.0 за първите четири седмици и намалява до 5.45 до шестата седмица.

* Когато хранителните добавки се дават на кърмачета през първите седем дни от живота, производството на необходимата кисела чревна среда се забавя и никога не може да бъде постигнато..

* Кърмачетата, които кърмят и които са допълнени с адаптирано мляко, развиват чревна флора, подобно на бебетата, хранени изцяло с бутилки.

* Веднага след като започне добавянето с адаптирано мляко, бактериалната флора на кърмачетата става подобна на тази на изкуствените деца, при които бифидобактериите вече не доминират и се развива колонизация с анаеробна флора.

* Дори малки количества добавки с формула (едно хранене на всеки 24 часа) ще доведат до промени в микрофлората в червата на детето.

* Въвеждането на формулата при кърмаче води до нарушаване на чревната екосистема.

* В семейства, склонни към алергии, кърмещите бебета могат да станат чувствителни към протеините от краве мляко дори след една бутилка адаптирано мляко ((случайни добавки или планирани добавки в детската стая през първите три дни от живота).

Кое е по-добре: смесено или изкуствено хранене?

По този въпрос няма консенсус. Изглежда логично допълването със смес в количество не повече от 50% от общото хранене е по-добро, тъй като бебето продължава да получава здравословно кърма. От друга страна, представете си: бебето току-що се е родило. Храненето е изграждането на тялото, всички жизненоважни системи. Много е важно детето веднага да се адаптира към предложената диета и да започне да я усвоява хармонично. В случай на смесено хранене се оказва, че детето е адаптирано към кърмата, но веднага му се предлага смес, към която също трябва да свикне отделно. Често тялото на детето се губи от периодична атака от „чужда“ храна и започва да отслабва.

Добавянето със смес понякога се приема твърде леко, като се предписва без участието на лекар. Кърмата и всякаква (най-скъпата и висококачествена) формула не са равни помежду си. Съставът на кърмата е уникален, напълно се адаптира към конкретно дете, има различен състав в зависимост от неговата възраст, сезон, здравословно състояние и дори времето на деня. Никоя смес никога няма да има тези свойства. Допълването със смес трябва да бъде обсъдено със здрав лекар, който практикува индивидуален подход и не предписва сместа за реклама. Прехвърлянето на бебе на смесено хранене е много сериозна стъпка! Сместа може да е алергична, тя се избира индивидуално.

Някои майки започват да хранят бебетата си с адаптирано мляко през нощта според съветите на „баба“, за да може бебето да спи по-добре. Всички бебета трябва да облекчат стреса на раждането след раждането. Представете си какво трябва да преживее бебето по време на раждането. Чувстваше се зле, наранен, уплашен. Той беше изваден от деветмесечна почивка. За още 2-3 месеца той ще облекчи стреса чрез сън или контакт с мама. Детето трябва постоянно да усеща майката, за да се увери, че не го е изоставила. Следователно новородените са в състояние да "висят" на гърдите в продължение на няколко часа. Всяка смес е много сладък, сърдечен продукт. Отнема повече време, за да асимилира и „закова“ детето за дълъг сън. В подобен сън няма нищо естествено и хармонично, освен удобството на майката.

Изключителна вреда е добавянето на бебета с кефир или козе мляко. Тези продукти не са адаптирани, не са идентични с кърмата или адаптираното мляко и до шест месеца (козето мляко е противопоказано до една година) увреждат организма, осигурявайки натоварване на бъбреците, панкреаса, намалявайки имунитета.

И накрая. Ако под натиска на обстоятелствата трябваше да прехвърлите бебето на смесено хранене, а след това на изкуствено, това не е причина за по-нататъшни комплекси. Това е вашата индивидуална ситуация. Разбира се, кърменето е идеалният избор за бебе. Като не можете да го издържате, вие все още давате на детето си не по-малко любов, грижи, постоянно мислите, че то е най-доброто в света. Това е най-важното.

Допълване на новородено

Добавка за кърмене

Добавянето на бебе с адаптирано мляко не е начин за „улесняване на живота“ на майката, а задължителна мярка, тъй като рядко преминава напълно без последствия за нея и детето. Минимумът, който може да се случи, е намаляване на лактацията и чревни колики при бебето..

Допълването на новороденото с адаптирано мляко се въвежда само след оценка на следните критерии.

1. Напълняване. Отслабването след раждането не трябва да надвишава 10% от теглото му при раждане. Всеки месец бебетата добавят поне 500 грама през първите 3-4 месеца от живота.

2. Поведение на бебето между храненията. Храненото бебе е спокойно, освен когато го боли корема. Не иска гърди на всеки 1-2 часа.

3. Честота на уриниране и изпражнения. Здраво дете на ХС уринира поне 10 пъти на ден, по-често около 20 пъти. Освен това бебетата обикновено имат много чести движения на червата, до 7 пъти на ден. Но нормалният брой уринирания и рядкото изхождане не означават, че детето не се храни достатъчно..

4. Истинската липса на мляко. Можете да претеглите бебето си преди и след хранене, за да видите колко суче. Съответната информация трябва да се счита за получена в рамките на поне един ден, т.е. общото количество храна, получена на ден от детето, е важно.

Съсредоточете се върху следните норми.
- 1/5 в грама реално тегло под 1 месец трябва да се яде от дете;
- 1 / 6-1 / 7 - от 2 до 6 месеца, преди въвеждането на допълващи храни.
Например, дете с тегло 4 кг се нуждае от 800 грама мляко на ден. Когато се храни при поискване, т.е. доста често, около 10 пъти на ден, детето може да яде малко. Но в крайна сметка той все още ще яде приблизително същото количество през деня и през нощта.

Ако това не е проблем, но все пак ви се струва, че бебето е гладно вечер, опитайте да го допълвате с изцедено мляко. Известно е, че жената произвежда най-голямо количество мляко сутрин. След това можете да изразите малко, за да дадете на бебето вечер, когато лактацията малко отшуми. Това е временна мярка, за да не се извършва въвеждането на допълнително хранене с изкуствени смеси..

И тези признаци не са резултат от недостатъчна лактация:

 • плач на дете по време на хранене с крака, прибрани в стомаха (това е симптом на чревни колики, а децата също често могат да започнат да сучат и освобождават, крещят, гърдите);
 • „Празна“ гърда (ако бебето суче и го чуете да поглъща мляко, след началото на сученето се появява прилив на мляко - всичко е наред), след така нареченото установяване на лактацията, жената почти няма мляко между храненията в жлезите, всичко е концентрирано в алвеоли;
 • печалби от 500-600 грама през първите три месеца (не вземайте за пример деца, които добавят 2 кг на месец, обикновено това са бебета, които сучат гърдите почти през цялото време; тези, които се хранят по график или често спят, обикновено добавят по-малко, не е страшно);
 • лош нощен сън (децата не спят добре, не само заради глада, но и прекалено горещ климат у дома, ниска влажност, повишено образуване на газове, неудобно легло, болезнено проникване на зъбите и др.);
 • малко изцедено мляко - дори много „млечните“ жени не винаги могат да изцедят достатъчно мляко.

Повтаряме, че допълнителното хранене на новородено в болницата и след изписване от него е принудителна мярка. Дефицитът на лактаза при бебе, чревна инфекция при майката или лактостаза не е индикация за това. Веднъж на 3-6 месеца мама има лактационни кризи. Тогава бебето започва да се нуждае от повече мляко, но гърдата не може веднага да започне да дава повече. Това време трябва да се изтърпи. Хранете често и до седмица всичко ще се оправи. Допълнителното хранене по време на кърмене в този случай не се въвежда. Възможно е храненето не на една, а на двете гърди да помогне. Когато една жена дава едната гърда до пълна разруха, а след това и другата.

Правила за допълнително хранене

1. Първо дайте бебето да кърми и едва след това предлагайте допълнително хранене.

2. Дайте на детето лъжица смес с малко количество. За тази цел можете да използвате както обикновена чаена лъжичка, така и специална силиконова или пластмасова. Пиенето на мека лъжица за хранене (Medela) има добри отзиви. Това устройство не води до по-нататъшно кърмене и е много удобно за използване. Вярно е, че не е евтино. Друг добър вариант е храненето със спринцовка без игла. Измервателната спринцовка, която се доставя с някои лекарства, е идеална за това. Например с детски антипиретичен сироп "Нурофен". Системата за добавки за гърди е много популярна сега. Това е идеално за жени, които искат да поддържат и увеличават лактацията и в същото време не гладуват бебето. Това е толкова просто устройство, с което бебето изсмуква сместа и в същото време смуче майчината гърда. И, както си спомняме, колкото повече бебето суче гърдата, толкова повече мляко се произвежда. Аптеките продават най-известната система за хранене с добавки SNS на Medela. Както се казва, вълците се хранят, а овцете са в безопасност..

3. Гърдата, дори и с малко количество мляко, трябва да се дава поне 3 пъти на ден, в противен случай лактацията ще изчезне много бързо.

4. Ако е възможно, давайте на бебето гърдите през нощта, а не сместа, тъй като хормонът пролактин се произвежда през нощта. Той отговаря за кърменето.

5. Първото допълнително хранене трябва да се извършва с много малко количество смес, не повече от 10-30 грама. Организмът на детето трябва да свикне с новата диета. Ако няма постепенност, бебето ще изпита запек и колики. Педиатърът ще обясни как да прилагате адаптирано мляко на вашето бебе.

И какво се случва, ако вместо смес на детето се дава краве или козе мляко, както преди се е хранило? Или да въведете допълващи храни рано? Това, разбира се, не си струва да се прави. Пълното животинско мляко е най-силният алерген. Не можете да го давате на бебета под една година! Но допълнителното хранене със смес на 6 месеца може да бъде заменено с допълнителни храни. Например, дайте каша или зеленчуково пюре на едно от храненията. И може би вече и двете, ако допълващите храни започнаха да се въвеждат по-рано, на 4 или 5 месеца. Добавянето на бебето със зърнени храни се препоръчва, ако детето не наддава добре. Обикновено първо дават зърнени култури без млечни продукти, а след това след 2-3 месеца започват да предлагат млечни продукти. Всичко от лъжица.
Трябва да разберете разликата между допълнителното хранене и допълнителното хранене. Кашата от зърнени култури (елда, ориз, царевица) е втората. А децата се хранят само с течно изкуствено хранене. В диетата на дете до една година трябва да присъства адаптирано мляко или кърма.

Каква смес да изберете за допълнително хранене и защо трябва да спестите GW

Към избора на смес трябва да се подхожда с отговорност. Доста е трудно да се направи правилният избор сред огромния асортимент на този продукт на пазара. Ще предоставим основните критерии за избор на този продукт..

1. Състав на сместа. Той трябва да включва необходимите за бебето витамини и минерали в правилните пропорции. Това ще направи храната възможно най-близка до майчиното мляко..

2. Наличие на сертификат за качество, известност на производителя и марката.

3. Препоръки за възрастта. Максимална адаптация за бебета под 6 месеца.

4. Нормален срок на годност и гаранция за спазване на правилата за съхранение (не трябва да купувате сместа от ръцете си, дори ако цената е много атрактивна).

Според тяхната консистенция всички смеси могат да бъдат разделени на сухи и течни. Сухите смеси заемат повече от 90% от пазара за тези продукти. Продава се под формата на прах в запечатана опаковка. Преди хранене прахът се разрежда с преварена вода при температура 37-38 градуса според инструкциите.

Течните смеси се продават готови. Непосредствено преди употреба, трябва само да се загрее. Основният недостатък на течната храна е краткият срок на годност..

Според състава на сместа биват адаптирани, частично адаптирани и неадаптирани.
Адаптираните са направени на базата на деминерализирана суроватка. Те се усвояват добре от бебетата и поради това се считат за най-добрият вариант за хранене на новородени бебета. Допълването на месец се извършва само с такива смеси.

В по-малко адаптирани смеси казеинът е основният компонент, няма деминерализирана суроватка. Тази храна се препоръчва за деца над 6 месеца. Така наречените две.

Има специални смеси за недоносени бебета и имунокомпрометирани бебета. Те са богати на протеини и витамини, от които бебето се нуждае за правилен растеж и развитие. Насърчава бързото наддаване на тегло.

За деца, страдащи от дефицит на желязо, се продават смеси с повишено съдържание на този конкретен микроелемент. Не се препоръчва за деца под 4 месеца.

При проблеми с червата се избират смеси с пробиотици. Те намаляват риска от колики, запек и регургитация при вашето бебе. За бебета, страдащи от честа регургитация, педиатрите препоръчват диета, която включва сгъстители под формата на нишесте.

За деца, склонни към различни видове алергии, са подходящи хипоалергенни или безлактозни соеви смеси..

Добавката със смесено хранене на новородено с неправилно подбрана формула може да доведе до разстройство на червата на децата и да провокира загуба на тегло.

Като се има предвид, че изкуственото хранене е скъпо удоволствие, не трябва да се фокусирате само върху рекламата и разходите при избора.

Но дори ако вашата формула е добра, не забравяйте, че майчиното мляко е основната и най-добрата храна за новородено бебе. Основната роля на кърменето е индивидуална и балансирана диета по всяко време. Важно предимство на кърмата е, че все още не е изобретен еквивалентен аналог. Защо трябва да оставите максималното количество GW?

1. Благоприятен ефект върху чревната микрофлора на кърмачетата.

2. Кърмата съдържа голям брой полезни елементи, необходими за живота и растежа. Въпреки това, смилаемостта му достига 90%.

3. Наличието на биологично активни вещества (ензими, имуноглобулин, хормони и др.) В кърмата допринася за правилното функциониране на един малък организъм..

4. При спазване на основните хигиенни правила се постига максимална стерилност на храненето.

5. Налично по всяко време, кърмата е с идеалната температура за кърмене.

6. Тялото на всяка майка поотделно коригира състава на млякото за нуждите на бебето, но средно съдържа 88,1% вода, 7% въглехидрати, 3,8% мазнини, 0,9% протеини и 0,2% други вещества.

7. Основният компонент на млякото е водата, което прави възможно да не се добавя допълнително вода към бебето.

8. Количеството протеин е достатъчно за идеално развитие и темп на растеж.

9. Лактозата, съдържаща се в състава, помага за усвояването на желязото и калция, влияе върху развитието на централната нервна система.

Кърмата съдържа голям брой микроелементи, които допринасят за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, развитието на органите, оптималния растеж и защитата срещу инфекции.

Какво представлява добавката, кога е необходимо и как правилно да се храни дете с hv

Преди да въведете допълнителни храни в диетата на новородено по време на кърмене, струва си да се уверите, че бебето наистина се нуждае от допълнително количество храна. Освен това трябва да вземете отговорен подход към избора на сместа, защото никой състав не може да замести майчиното мляко. И децата често се затрудняват да изживеят момента на въвеждане на сместа, единият вид няма да хареса вкуса му, другият по миризмата, а третият ще предизвика алергична реакция. Следователно даването на смес на бебето трябва да става само под ръководството на лекуващия лекар..

Какво представлява добавката

Допълнителното хранене се нарича допълнително хранене на бебе със смес, ако на възраст от шест месеца то няма достатъчно майчино мляко. В същото време не го бъркайте с допълнителни храни, тъй като допълнителните храни и допълнителните храни се различават коренно. В първия случай част от основната храна се добавя към бебето, а във втория паралелно с кърменето се въвеждат нови продукти в менюто на децата, за да се обогати тялото с необходимите елементи. Тоест, добавките се въвеждат само при някои деца, а допълващите храни се препоръчват за всяко бебе след достигане на 6 месеца..

Когато започнат да се хранят

С въвеждането на сместа бебето преминава към смесен тип хранене (гърди и смес). Има някои индикации за допълнително хранене:

 • Леко наддаване на тегло при бебе, или обратно - новородено отслабва.
 • Ако бебето е родено преждевременно.
 • Болест на кърмачка или прием на силни лекарства, които пречат на кърменето.
 • Невъзможността да продължи кърменето поради работа или продължителното напускане на майката.
 • Проблеми с лактацията, когато млякото на мама просто изчезва.

За да допълвате или не, като правило, погледнете теглото на бебето. За първия месец от живота, едно дете трябва да наддаде средно 600 грама, през следващите месеци процентът се увеличава. Но тези цифри са много произволни, тъй като всяко бебе се развива по свой собствен начин. Всяка жена реагира по различен начин на стресови ситуации, диети или заболявания. Една майка е в състояние да храни бебето повече от година, а на втората липсва мляко през третия месец, ако не и по-рано. В тези случаи майките също са склонни да дават на бебето адаптирано мляко, виждайки, че то не е сито. Но не въвеждайте веднага добавки, по-добре е да направите всичко възможно, за да запазите и удължите лактацията (можете да разберете как да увеличите лактацията за кърмачка тук).

Въвеждането на сместа обаче не означава, че детето напълно ще премине към изкуствено хранене, понякога добавянето е временно..

Или се използва по-дълго време, но редувайки се с естествено хранене, в случай че майката не се отчайва и се опитва да установи производството на кърма. Поради това се препоръчва да се въведе допълнително хранене само след консултация с лекар, който ще даде ясни препоръки относно храненето на всяко конкретно бебе..

Когато не се изисква добавяне

Съществува погрешно мнение на кърмачките относно въвеждането на допълнително хранене, ако:

 1. Бебето поема гърдите доста неспокойно. В този момент може да изглежда, че млякото не е достатъчно или не е достатъчно хранително за бебето. Но най-често проблемът се крие в нещо съвсем различно - новороденото може да бъде обезпокоено от корема, може да не улавя правилно гърдата и т.н. Ако няма причини за колики и бебето е здраво, тогава трябва да преразгледате подхода към храненето, да опитате други позиции, да изключите зърната и шишетата, а също и да опитате по-често кърмене.
 2. Бебето често иска гърди. Прикрепването на бебето към гърдата на всеки два часа може да е нормално. Ако бебето се прилага по-често, това не означава, че е гладно и трябва да му се даде смес. Майчината гърда за новородено е своеобразен символ на успокояване, бебето не винаги може да пие мляко, а просто следва своите физиологични инстинкти.
 3. Контролното изпомпване показва лоши резултати. Тази система работеше и преди, когато бебетата се хранеха на час. Сега, когато бебето се храни при поискване, тези цифри не отговарят на реалността, тъй като изпомпването през деня може да покаже различни резултати. И никога преди никоя майка не е успявала да изцеди толкова мляко, колкото едно дете изяжда наведнъж..
 4. Детето има кожен обрив или атопичен дерматит. Необходимо е да се установи естеството на обрива, а в случай на хранителна алергия да се установи източникът, като се отстраняват последователно продуктите от рисковата група и се наблюдава реакцията на бебето.
 5. На мама са предписани определени лекарства. По правило много лекарства са съвместими с HV, въпреки противоположните данни, посочени в инструкциите за употреба, тъй като е неизгодно за производителите да провеждат скъпи проучвания и е по-лесно и по-безопасно да посочат лактационния период като противопоказание. Съвместимостта на лекарствата с gv може да се провери по няколко начина, като се използват наличните електронни справочници и ресурси. В допълнение, за повечето лекарства, несъвместими с gv, има съвместими аналози.

Много майки правят грешката да прилагат формулата веднага след раждането. През първите няколко дни има твърде малко мляко, само коластра, но е важно да се разбере, че колкото по-често майката слага новороденото до гърдата, толкова повече мляко ще пристига. В допълнение, тя е проектирана физиологично, така че секретираната коластра да задоволи напълно нуждите на бебето. Обикновено при изписване лактацията се стабилизира и кърмата напълно замества употребата на адаптирано мляко.

Как може да се въведе добавка

Не напразно новородено се поставя върху гърдите на майката веднага след раждането. Първо, той трябва да усеща миризмата и вкуса на млякото, и второ, рефлексът на смучене трябва да бъде правилно развит у детето, така че в бъдеще да няма проблеми със заграбването на зърното. В тази връзка се използват няколко метода за въвеждане, основните от които са:

Шише за зърна

Това е опцията, която лекарите най-рядко съветват да се използва. Тъй като е много по-лесно за бебето да смуче зърното на шише, има големи страхове, че в бъдеще бебето ще бъде мързеливо и няма да вземе гърдата. Освен това, когато смуче зърното, детето отваря устата си много по-малко, отколкото при улавяне на областта на зърната на гърдата на майката. След този метод на кърмене има проблеми с неправилното кърмене. Това от своя страна води до усложнения за женските гърди, пукнатини или мастит..

В същото време лекотата на смучене на бутилка се крие във факта, че млякото може да тече неравномерно от гърдите, зърната на майката могат да имат неправилна форма и една и съща струя винаги тече от бутилката, без да се изисква специална сила. Ако бебето свикне да пие мляко от шишето, майката ще трябва постоянно да се изразява, което не е много приятна процедура и скоро майката ще трябва изцяло да премине към изкуствено хранене, лишавайки бебето от всичко най-полезно и необходимо.

Лъжица

Въвеждането на допълващи храни с лъжица е много по-безопасно за безопасността на кърменето, но изисква известни умения. Отначало част от течността ще тече, но с течение на времето мама свиква с този метод. С това допълнително хранене си струва да започнете лъжица приблизително до средата на езика или зад бузата, така че детето да не изплюе храната. Ако в родилния дом, където се ражда, те са фокусирани върху естественото хранене, тогава най-вероятно младата майка лесно ще бъде научена да инжектира течност от лъжица. Защото с бързи и уверени движения можете да постигнете успех и скоро да не хвърлите и капка. В допълнение, лъжица винаги е на разположение за хранене, а в случай на временна добавка, новороденото лесно се връща на гърдата.

Спринцовка или пипета

Използването на спринцовка за добавки също се практикува широко в родилните болници. В същото време има няколко техники за хранене, например можете да поставите спринцовка върху бузата на бебето, да натиснете и да подадете мляко в устата. Или оставете палеца си да смуче и в същото време внимателно инжектирайте мляко от спринцовка в ъгъла на устата си. Спринцовката за тази технология може да се използва в различни обеми, в зависимост от възрастта. Ако бебето е новородено, тогава обемът на консумираната смес е подходящ за пипета. Можете да го използвате, но ако бебето вече е пораснало, тогава храненето с пипета ще бъде твърде дълго. Има моменти, когато бебето изобщо отказва да яде, след като изпробва всички методи на хранене, майката се връща към храненето от пипетата.

Купа

При този метод е позволено да се използва всяка чаша, по-добре е тя да има тънки ръбове, като за кафе. Допълването от чаша или купчина се препоръчва дори за недоносени бебета, въпреки че бебета, които не са родени навреме, може да се окажат малко по-трудни за свикването с такова хранене. Ако разглеждате процеса на хранене стъпка по стъпка, тогава първо трябва внимателно да задържите главата на бебето, след това да прикрепите ръба на чашата към долната устна. Оставете устата да влезе в контакт с течността - не изливайте в гърлото. Детето ще скучи напитката с език, докато чашата трябва да се държи в същото положение, колкото е възможно, за да е по-удобно за бебето да преглъща. При този метод също се изисква опит, но след няколко хранения несигурността на майката ще отстъпи, а самият процес ще върви по-бързо и по-уверено. Тъй като течността ще се разлее малко, можете да излеете още малко в чашата. Тогава самото дете ще спре да отпива от напитката веднага щом е доволно..

Sns система

Той означава „допълнителна система за хранене“ и прилича на специално устройство с тръба, прикрепена към гърдите на майката. Такова устройство перфектно поддържа връзката между майката и бебето. Използвайки SNS, бебето не само получава майчиното мляко заедно с добавката, но и допълнително стимулира млечните жлези. И също така веднага се научава да кърми, а не обекти на трети страни. За една жена такава система също не причинява излишни притеснения - можете да използвате контейнер за смес или мляко няколко пъти, изплакване и обработка след следващото хранене. Самият резервоар може да се постави директно върху гърдата и всяка жена може да го използва, дори и с най-ниска лактация.

Как правилно да прилагате добавки

Още при първото хранене в болницата опитни медицински сестри, ако е необходимо, ще покажат и ще ви кажат как правилно да се хранят новородените. Всъщност, често първият ден започва с малка порция коластра и допълнително хранене със смес. Трябва да се въведе, както следва:

 1. Независимо от производството на мляко от новородената майка, бебето първо се прилага последователно върху едната и другата гърда. Оставете го да изпразни напълно двете гърди. И след 20 минути. (10 минути за всяка гърда) предлагат допълнително хранене.
 2. Първоначално формулата трябва да се дава на бебето от лъжица, обикновена чаена лъжичка или специална детска стая (направена от силикон или пластмаса), спринцовка или чаша.
 3. Опитайте се да кърмите при всяко хранене, за да насърчите лактацията, особено през нощта, когато се произвежда пролактин.
 4. Във всяка ситуация добавката се въвежда постепенно, започвайки от 20 грама. Често младите майки вече имат затруднения с избора на сместа и ако все още давате на бебето голяма част от новата смес, тогава най-вероятно бебето ще има проблеми с изпражненията.

В същото време е погрешно да се смята, че допълнителното хранене може да се въведе под формата на каквото и да е мляко или да се замени с ранни допълващи храни. Тялото на бебето започва да произвежда специални ензими едва след 6 месеца, които могат да усвоят тежка храна. Следователно, адаптирано мляко, кърма или адаптирано търговско мляко се използват за допълнително хранене..

Как и каква смес да изберем за допълнително хранене

Въпросът "коя смес да изберете" е по-добре да зададете на Вашия лекар, той ще посъветва формулата, подходяща за състава на конкретно дете, като вземе предвид здравословното му състояние. При въвеждане на добавки, струва си да се даде предпочитание на силно адаптирани смеси, те са най-близки по състав до майчиното мляко. Често имената на такива продукти съдържат думите „комфорт“ или „бебешка храна от първи етап“. Използването на такива имена рядко провокира чревни колики или алергии. Дори ако майката на бебето рядко храни бебето, не трябва да спестявате от формулата и трябва да изберете най-доброто.

Когато купувате смес, обърнете внимание, че продуктът не съдържа нишесте и захароза. И напротив, така че омега киселините, пребиотиците са включени в състава. Използването на палмово масло, краве или козе мляко за адаптирано мляко все още е противоречиво сред педиатрите, няма категоричен отговор. Не трябва да купувате оскъден продукт, постоянна промяна в храненето не е желателно за дете. По-добре е да купувате сместа, която мама лесно може да закупи на рафтовете на магазините и на достъпна цена.

Ако по медицински причини на бебето се предписва добавка, кърмещата майка не трябва да се разстройва. При спазване на правилата за въвеждане на сместа, детето ще стане по-силно, ще подобри здравето си и много скоро ще пропусне родната си гърда. За мама през това време най-важното е да се запази и установи лактацията, след това скоро всичко ще се нормализира и бебето отново с радост ще получи ценна напитка - кърма.