Бъдещата майка винаги се притеснява от протичането на бременността без никакви усложнения, бебето се развива систематично и според показанията. Ето защо не е изненадващо, че такова относително отклонение от нормата, като заплитане на пъпна връв на плода, кара бременната жена да се тревожи. Ситуацията се влошава от всякакви плашещи истории за клюки за това колко опасно и нежелано е заплитането за едно дете. Да, наистина, заплитането с пъпната връв се счита за усложнение на бременността, но с правилната тактика на нейното управление, с рационален подход към решаването на възникналия проблем, оплитането се оказва не толкова плашещ фактор. Съвременната медицина вече знае как да прави почти чудеса: лекарите осигуряват оптимално управление на бременността при наличие на заплитане и успешно завършват процеса на раждането, без да навредят на майката и бебето. Което още веднъж потвърждава популярната мъдрост, че дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв, освен плацентата, е основната „връзка“ между майката и детето. Чрез пъпната връв плодът получава кислород, всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пъпната връв е напълно оформена от около 14 гестационни седмици и обикновено дължината й е около 40-60 сантиметра. В същото време дължината на пъпната връв вече се определя генетично: т.е. нейните показатели ще бъдат еквивалентни на тези на пъпната връв, която по едно време е била свързана с бременната жена с майка си. И така, заплитането на пъпната връв е типично точно когато дължината му надвишава нормата и достига над 70 сантиметра. Но дори и в този случай заплитането не винаги се случва - рискът му се увеличава при наличие на повишена двигателна активност на плода, причината за която може да бъде липсата на тестван от него кислород: поради хипоксия плодът започва да се движи по-активно (от една страна, поради тествания дискомфорт, от друга - за да си набавите допълнителна порция кислород).

Също така, причината за заплитането може да бъде полихидрамнион. Но наличието на тези фактори не винаги води до объркване на бебето. Освен това понякога заплитането се случва случайно, без видима причина..

Защо е опасно заплитането на пъпната връв?

Възможно е да се открие заплитането с пъпната връв, като се започне още от 17-та седмица на бременността. Но ако фактът за това все пак е бил установен, това не означава, че заплитането ще продължи до края на бременността: бебето, също толкова заплетено, може, непрекъснато да се движи, да се разнищва само. Заплитането на пъпната връв може да възникне около малкото тяло, крайниците, врата на бебето; и дори в последния случай не е опасно за плода - детето в утробата не диша с белите си дробове, кислородът му се подава само през пъпната връв. Тоест, ако съдовете в него не са притиснати, тогава плодът получава хранителни вещества в пълен размер. Ситуацията се влошава само ако по време на заплитането с пъпната връв кръвоносните съдове също са притиснати, в резултат на което се нарушава притока на кръв. И това означава, че най-важният аспект при наличието на заплитане на пъпната връв става проследяване дали плодът страда от липса на кислород - хипоксия - или не. В допълнение, въпросът за напрежението на пъпната връв също е важен: от неговото силно напрежение може да възникне преждевременно отлепване на плацентата, което е изключително нежелателно по време на бременност. В тази връзка, в случай на бременност с оплитане, на преден план излиза постоянно наблюдение на състоянието на плода, което се извършва редовно през цялата бременност..

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Заплитане на пъпната връв на плода

Заплитане на пъпната връв на плода. Много често по време на бременност жената трябва да чуе сърцераздирателни истории от приятели за това колко опасно е детето да бъде оплетено с пъпна връв и след като чуе такива истории, всяка втора бъдеща майка започва да се притеснява, че същата ситуация може да се случи и с детето й. Следователно, всяка жена в позиция, по време на посещение при лекар, иска да чуе от него, че вътрематочното развитие на плода протича без никакви патологии.

Заплитането на пъпната връв се наблюдава при около 25% от бременните жени и се смята от някои за много опасна патология. Дори да се е случило така, че бъдещата майка, по време на ултразвука, е била информирана, че бебето й е заплетено в пъпната връв, не трябва веднага да алармирате. Опитните лекари ще преценят колко опасен е този конкретен случай и незабавно ще предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на нежеланите последици от заплитането на въжетата.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв е, грубо казано, дълъг кръвоносен съд, който свързва бебето с тялото на майката. Поради тази връзка възниква дишането и храненето на нероденото дете. Етапът на растеж на пъпната връв завършва около 14-та гестационна седмица. В този случай дължината на пъпната връв обикновено трябва да достигне 40-60 сантиметра.

Също така може да се отбележи, че размерът на пъпната връв може да се наследи от майка на дъщеря. Тоест дължината на пъпната връв ще бъде приблизително същата, каквато е била, когато майката е била с нея в позиция. Има обаче моменти, когато пъпната връв нараства над 70 сантиметра и в резултат детето може да се заплете в нея. Но както показва медицинската практика, тази причина не е единствената. Оказва се, че заплитането с пъпната връв може да възникне и поради липса на кислород, в резултат на което бебето започва активно да се движи в утробата.

Друга причина за заплитане с пъпната връв е ситуация, когато има значително увеличение на количеството на околоплодните води - полихидрамнионите. В този случай бебето, поради появата на допълнително пространство, започва да се движи по-активно в маточната кухина, което може да доведе до заплитане.

Защо е опасно заплитането на пъпната връв??

Само през петия месец от бременността, по време на ултразвуково сканиране, лекарят може да забележи, че детето е заплетено в пъпната връв. Но това не означава, че заплитането на пъпната връв може да се разтегне през целия период на бременността, тъй като детето има възможност да се разплете самостоятелно.

Обвързването може да се случи около всяка част от тялото на плода. Дори заплитането да се е случило около врата на бебето, това не му пречи да „диша“, тъй като бебето получава кислород през пъпната връв. Ситуацията може да се влоши само когато се появят някакви нередности в пъпната връв. Например, ако е притиснат твърде много в резултат на стегнат възел. В този случай в пъпната връв се появява нарушение на кръвообращението и по-малко кислород започва да тече към плода. В този случай на бременни жени се предписва постоянен стационарен преглед, по време на който лекарят наблюдава как това се отразява на състоянието на плода..

В резултат на силна компресия на съдовете на пъпната връв възниква хипоксия (липса на кислород). В този случай бебето може да започне активно да се движи, тоест да прави различни салта, да се преобръща в тялото на майката.

В допълнение, тежкото разтягане на пъпната връв се счита за особено неприятно, поради което може да се отвори маточно кървене, което по правило завършва с преждевременно раждане. В тази връзка, за да се запази здравето на майката и живота на бебето, лекарите изпращат жена в болница за постоянно наблюдение..

Заплитане на пъпната връв: последици за детето

Ако през целия период на бременността детето не е успяло да разплете възлите самостоятелно, тогава акушер-гинекологът, преди да роди, търси най-подходящия метод за това.

Има няколко вида заплитане на пъпната връв на тялото на детето, които по никакъв начин не влияят върху развитието на плода. Например, ако има слабо единично или двойно заплитане, една жена може да роди естествено. След раждането на дете с такава патология лекарят ще разплете възлите по тялото на детето..

Но в допълнение към обикновените възли има и сложни възли, поради които бебето може да страда, това може да включва множество и тесни заплитания. Тези видове заплитания могат да причинят симптоми на хипоксия или симптоми на асфиксия (задушаване на плода). За да се избегнат подобни последици, акушер-гинекологът може да предпише цезарово сечение..

Поради недостатъчното снабдяване на тялото на бебето с кислород, свързано с усукване на пъпната връв, то може да бъде сериозно увредено. След като страда от хипоксия, детето може да развие симптоми, придружени от обща летаргия на цялото тяло. Е, тези бебета, които са имали признаци на хипоксия в утробата, могат да получат симптоми на липса на кислород след раждането. Те също могат да имат проблеми с дишането и лоша реакция на събития от околната среда..

Ако бебето има здравословни проблеми след претърпяна хипоксия, лекарят предписва допълнителни медицински процедури, след което състоянието на детето може драстично да се подобри. Страхът и страхът трябва да се появят след стегнато и многократно заплитане, както и след силно напрежение на пъпната връв.

Как да предотвратим заплитането и усложненията от него?

За да се избегнат такива проблеми като заплитане на плода с пъпната връв по време на бременност, бременната жена преди всичко трябва да води здравословен начин на живот. Така че, често се разхождайте на чист въздух, напълно се откажете от пушенето и пиенето на алкохол, запишете се на курсове по гимнастика за бъдещи майки.

Освен това имайте предвид, че по време на бременност трябва по-често да изпитвате положителни емоции, да не се разстройвате по-малко за дреболии. Дори ако са ви поставили диагноза заплитане на пъпна връв, на първо място, не трябва да изпадате в паника. Освен това не се самолекувайте, тъй като това може да навреди на нероденото дете. В тази ситуация трябва незабавно, без колебание, да потърсите лечение от Вашия лекар. Само благодарение на тези правила можете да избегнете появата на заплитане на пъпната връв и да наситите тялото си с кислород.

8 въпроса за заплитането на кабела

Заплитането на пъпната връв е диагноза, която плаши много жени, които очакват бебе. Заслужава ли си да се тревожим толкова много и как да се държим, за да намалим възможните рискове?

Юлия Чернишева
Акушер-гинеколог, Москва

Въпрос 1. Колко често е заплитането на пъпната връв?

Това състояние, открито с ултразвук, се диагностицира при всяка трета бременна жена. Ако за заплитането стана известно в ранните етапи, тогава все още няма причина за размирици. По това време плодът е все още много малък, има много място за активни движения. Той плува, обръща се. И понякога, няколко пъти седмично, първо попада в примката от пъпната връв, а след това също толкова лесно се освобождава от тази примка. Трябва да се вземат мерки, ако преплитането се установи по-близо до раждането, когато детето вече е заело крайната си позиция преди раждането.

Въпрос 2. Защо е заплитането на пъпната връв?

Пъпната връв е специален орган, който свързва плацентата с плода. Формирането на пъпната връв започва на 11 седмица. По време на доставката дебелината му достига 2 см: по това време тя се състои от две артерии и една вена. Артериите носят фетална кръв, наситена с въглероден диоксид и метаболитни продукти, до плацентата. И през вена кръвта, обогатена с кислород и хранителни вещества, навлиза в детето. Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално вещество - желе от Уортън. Това желеобразно вещество предотвратява изстискването им..

Нормалната дължина на пъпната връв е от 40 до 70 сантиметра. Ако е по-дълъг, тогава в края на бременността могат да се образуват бримки на пъпната връв, в които главата, ръката, кракът на детето или торсът му могат да паднат. Размерът на пъпната връв не зависи по никакъв начин от външните условия или начина на живот на жената. Това е наследствен фактор.

Друг фактор, който увеличава вероятността от заплитане, е полихидрамнионът. При голям обем околоплодна течност плодът продължава да се движи активно в по-късните етапи. Многоводието е усложнение на бременността. За да установите причините за него, трябва да се консултирате с гинеколог.

Някои бебета, дори в утробата, са по-активни от други и това увеличава риска от заплитане на връвта. Често мобилността е свързана с характеристиките на характера на детето, които се появяват още преди раждането. Но се случва това да се дължи на хронична хипоксия (кислородно гладуване на плода). Когато няма достатъчно кислород, плодът започва да се тревожи. В тялото му се произвежда хормонът на стреса кортизол. Сърцето започва да се свива по-често, за да се насити цялото тяло с малко количество кислород. На този фон се увеличава физическата активност и в резултат на това рискът от заплитане на пъпната връв.

Една от основните причини за недостатъчното снабдяване на плода с кислород е тютюнопушенето по време на бременност. Под въздействието на никотина кръвоносните съдове се стесняват, нормалното кръвообращение се нарушава. Това се случва не само в тялото на майката, но и в тялото на плода, тъй като никотинът лесно преминава през плацентарната бариера. Пушенето увеличава риска от много усложнения, феталната хипоксия е само едно от тях.

Хипоксията често се провокира от неправилния начин на живот на бъдещата майка, нарушения на режима и физическо бездействие. За да има дете достатъчно кислород, жената трябва сама да получава достатъчно кислород. Необходимо е да се проветри помещението, да се разхожда на чист въздух, да се движи. Разбира се, не говорим за сериозни физически натоварвания, но специалните упражнения, плуването и ходенето в спокойно темпо ще са само от полза..

Хипоксия на плода може да възникне поради нервността на бъдещата майка. Когато една жена се притеснява, в кръвта й се отделят хормони на стреса: адреналин и кортизол. Те преминават плацентарната бариера и стигат до плода, в резултат на което бебето започва да се движи повече, отколкото би трябвало..

Фетоплацентарната недостатъчност също може да бъде причина за хипоксия. Провокира се от хипертония, кръвни заболявания, включително тромбофилия, както и диабет и бъбречни заболявания. Прееклампсията (гестоза) и вътрематочните инфекции също са опасни..

Въпрос 3. Какви видове заплитане са?

Най-честият и безопасен случай е единично, хлабаво заплитане. Въпреки че се случва пъпната връв да е образувала не една, а две или дори три бримки около плода. За да разберете с какъв вид оплитане трябва да се справите във всеки конкретен случай, един ултразвук не е достатъчен. На жената се предписва цветно доплер изображение (не го бъркайте с доплер). Тази техника ви позволява да видите посоката на притока на кръв в големи съдове и от тези данни да определите точно колко бримки е образувала пъпната връв. В някои случаи се изисква и извършване на триизмерно ехографско изследване..

Въпрос 4. Може ли плодът да се задуши, ако пъпната връв се увие около гърлото на бебето??

Плодът не може да се задуши по никакъв начин нито по време на развитието на плода, нито по време на раждането. Белите дробове започват да работят едва след раждането на бебето и устната му кухина не съдържа слуз. До този момент дихателните пътища не участват в осигуряването на бебето с кислород. Следователно не е толкова важно дали пъпната връв е увита около гърлото, ръката, крака или торса. Състоянието на самата пъпна връв е важно. Чрез нея, както по време на вътрематочното развитие, така и по време на самото раждане, плодът получава кислород и хранителни вещества. Докато притокът на кръв в пъпната връв не е нарушен, детето не страда, дори ако гърлото му е преплетено. Опасно състояние е, когато луменът на съдовете му се стеснява от напрежение или притискане на пъпната връв. В този случай плодът изпитва липса на кислород - хипоксия.

Въпрос 5. Заплитането влияе ли върху вътрематочното развитие на плода?

За да се разбере дали има заплаха, се предписва кардиотокография (CTG). По време на това проучване, с помощта на ултразвуков сензор, се записва сърдечният ритъм на плода, неговите движения, както и свиването на матката. Изследването се провежда за всички бъдещи майки, започвайки от 33 седмици на бременността. Ако по време на движения броят на сърдечните удари намалее, тогава има опасност за здравето на детето. В този случай се прави и доплер ултразвук. Това дава възможност да се оцени естеството и скоростта на притока на кръв в съдовете на плацентата и пъпната връв: ако тези показатели са нормални, тогава всичко е в ред и бременната жена трябва само да спазва точно всички предписания на лекаря. Обикновено при преплитане се предписва динамично наблюдение. Това е необходимо, за да се подозират навреме нарушения в състоянието на бебето и да се вземат необходимите мерки възможно най-скоро. Проучванията могат да се извършват веднъж на всеки 4-7 дни или може би всеки ден: всичко зависи от състоянието на плода. Ако се изисква ежедневно наблюдение, тогава на жената обикновено се предлага да отиде в отдела по патология на бременността.

Ако доплерометрията е показала аномалии, това показва, че детето вече изпитва хипоксия. Това състояние е остро и хронично. Острата хипоксия е индикация за спешно раждане. Най-просто казано, детето трябва спешно да бъде спасено. Но това все още е рядкост. Хроничната хипоксия е по-честа. Недостатъчното снабдяване с кислород може да доведе до промени в метаболитните процеси, нарушено вътрематочно развитие и намаляване на адаптивните възможности на новороденото бебе. Нервната система е особено чувствителна към хипоксия. Колкото по-дълго плодът изпитва липса на кислород, толкова по-изразени могат да бъдат всички тези усложнения. За да се премахнат нежеланите последици, лекарите могат да предписват на жена лекарства, които поддържат маточно-плацентарната циркулация. Обикновено се препоръчват и за профилактика на хипоксия..

Въпрос 6. Има ли начини за разплитане на оплитането на въжетата още в утробата?

Никакви медицински манипулации няма да помогнат за освобождаването на плода от примката. И ако някои "лечители" обещаят да направят това по някакви "народни" методи, непознати за медицината, не бива да им вярвате. Няма такива методи. Лекарят може да предпише упражнения, свързани с промяна на положението на тялото на бременната жена, като „Кити“. В изходна позиция трябва да се качите на четири крака с опора на дланите и коленете. Дръжте главата си изправена. Поемете дълбоко въздух, накланяйки главата си надолу, докато навеждате гърба нагоре. Бавно се върнете в изходна позиция. Не задържайте дъха си. Изписва се и добре познатият „Велосипед“. Бременните жени трябва да го правят в спокойно темпо. Шест или девет „завъртания“ ще бъдат достатъчни. Друго добро упражнение се прави срещу стената. Изходно положение: легнало по гръб, ръце по тялото, крака свити в коленете. Вдигнете краката си, подпрете ги до стената. След това, докато вдишвате, продължавайки да си почивате, разтворете крака. На издишване бавно се върнете в изходна позиция. Повторете 4-5 пъти. Същността на упражненията е, че с промяна в положението на тялото на бременна жена, положението на плода също може да се промени и той може да се освободи от примката. Но е по-добре да не очаквате 100% резултат от тях. И не се разстройвайте, ако стана ясно, че специалните упражнения не помогнаха. Много по-добре е просто да се успокоите. Колкото по-малко бъдещата майка е нервна, толкова по-малко ще се тревожи детето. Това означава, че рискът от затягане на веригата ще намалее..

Въпрос 7. Инпликация за цезарово сечение заплитането на въжето ли е??

Едно отделно заплетено въже само по себе си най-често не се превръща в индикация за оперативна доставка. Но в този случай целият период на раждането изисква внимателно наблюдение на състоянието на детето. При остра хипоксия се прави спешно цезарово сечение.

По време на контракциите сърдечният ритъм на бебето се наблюдава с помощта на фетална CTG. Това ви позволява да разберете как бебето реагира на остри контракции на матката. Във втория етап на раждането рискът от хипоксия се увеличава. Следователно сърцето на бебето се слуша на всеки 3 минути и след всеки опит с помощта на акушерски стетоскоп - с други думи, тръба. Ако пулсът Ви е необичаен, Вашият лекар може да даде стимул за ускоряване на раждането. В някои случаи се използва и епизиотомия - дисекция на перинеума. Ако пъпната връв се е увила около гърлото, тогава акушерът я освобождава от примката веднага след раждането на главата на бебето. В този момент не можете да натискате. Лекарят определено ще предупреди за това.

Ако оплитането е стегнато и пъпната връв е значително опъната, тактиката на раждането ще бъде различна. В този случай рискът от остра хипоксия при естествено раждане е много голям. Причината е, че когато детето премине родовия канал, пъпната връв се опъва още повече, луменът на съдовете му е значително стеснен. Има и друга опасност. Примката прави пъпната връв по-къса. Тази дължина може да не е достатъчна, за да позволи на плода да се движи свободно през родовия канал. Има заплаха от преждевременно отлепване на плацентата. Обикновено се отделя от стената на матката след раждането на бебето. Преждевременното отлепване на плацентата е едно от най-сериозните усложнения на бременността и раждането. Това е много опасно състояние за детето, тъй като именно през плацентата то получава кислород до момента, в който започне да диша самостоятелно. За да се минимизират рисковете в случай на плътно заплитане, на жената обикновено се предлага планирано цезарово сечение.

Въпрос 8. Възможно ли е по някакъв начин да се предотврати заплитането на пъпната връв?

Прекратяването на тютюнопушенето (включително пасивното пушене), правилното ежедневие и липсата на стрес ще помогнат да се избегне хипоксия при плода и следователно да се намали рискът от заплитане на пъпната връв. Бъдещата майка трябва да се регистрира за бременност в медицинско заведение възможно най-рано, да се подложи навреме на всички необходими прегледи и да следва препоръките на лекаря. Особено важно е да бъдете под постоянен надзор, ако има анамнеза за заболявания, които увеличават риска от развитие на хипоксия.

Ако се е образувал възел...

Много бъдещи майки се интересуват дали състоянието, при което пъпната връв е завързана на възел, е опасно? Разграничете истинския и фалшивия възел. Това, което изглеждаше като възел по време на първия ултразвук, всъщност може да бъде разширено разширение на един от съдовете или усукана част на пъпната връв. В това няма заплаха за здравето на детето. Истинският възел е много рядък. Това се случва, ако пъпната връв първо образува примка и след това плодът плува през тази примка. Няма начин да се предотврати образуването на истински възел, тъй като нито жената, нито лекарят могат да контролират всички движения на плода. Самият възел не е опасен, освен ако не е здраво затегнат. При плътно стягане съдовете на пъпната връв могат да бъдат притиснати. Това води до нарушен кръвен поток и в резултат на това до хипоксия при детето. За да разбере дали възелът е заплаха, лекарят предписва и доплер измервания.

Не вдигайте ръце нагоре?

Много жени, особено по-старото поколение, все още са убедени, че заплитането се случва поради факта, че бременна жена вдига високо ръцете си, например при окачване на дрехи или завеси. От това се твърди, че плодът се обръща и се заплита в пъпната връв. Всичко това няма нищо общо с реалността. Нито едно съвременно изследване не потвърждава, че вдигането на оръжие по някакъв начин е вредно за детето. Тази поза е напълно естествена и не може да доведе до нежелани последици..

Заплитане на пъпната връв: няма нужда да се страхувате

Всяка бъдеща майка е чувала: „Не закачайте дрехите си, бебето ще се заплете в пъпната връв“. И ако лекарят на ултразвук открие заплитането на пъпната връв, бременната жена се страхува сериозно. В крайна сметка това е ужас - дете на примка! Всъщност заплитането не е толкова страшно, както обикновено се смята..

Снимка - фотобанка Лори

Пъпната връв такава, каквато е

Да започнем с теорията. Пъпната връв (пъпният канал) е „тръбата“, която свързва бебето с майката, докато се роди. Състои се от три съда и съединителна тъкан. Една пъпна вена е отговорна за доставянето на кръв, наситена с кислород и хранителни вещества, на бебето от плацентата. А другите двама „взимат“ кръв с фетални метаболитни продукти.

Дебелината на пъпната връв може да варира до известна степен. Зависи от това колко е така нареченото желе на Уортън - специално желеподобно вещество, което предпазва съдовете от изстискване. Дебелина от един и половина до два сантиметра се счита за нормална. Именно тези размери показват достатъчно количество желе от Wharton и това гарантира добър кръвен поток.

Дължината на пъпната връв също не е еднаква. Традиционно има три размера:

 • къси - 40 - 55 см
 • нормално - 56 - 70 см
 • дълги - повече от 70 см

Всички тези опции се считат за нормални. Само твърде късата пъпна връв е опасна за детето, тъй като може да попречи на прогреса му през родовия канал. За щастие, абсолютно късата пъпна връв (по-къса от 40 см) не е толкова често срещана, в 12 - 13% от случаите. Това често се открива по време на раждане, понякога се налага да се прибегне до спешно цезарово сечение, но не винаги. Има вероятност бебето да се роди по естествен път..

Пъпната връв е достатъчно здрава, за да издържа на големи натоварвания. По време на бременност може да се разтяга, свива, извива, без да навреди на бебето..

Защо се получава заплитане

Невероятно е колко активни са децата в утробата си! В кратките периоди на бременността, когато все още има много места за „бебешки фитнес“, те плуват, салто и „танцуват“. И резултатът от тези „упражнения“ може да бъде заплитане на пъпната връв. И това се случва много често, точно тогава много деца сами разплитат възлите. Така че, ако детето ви е все още малко, тогава диагнозата „заплитане на връвта“ не трябва да ви плаши. Най-вероятно мъничето ще реши проблема и ще се освободи от връзките. Той и състоянието му обаче сега ще бъдат наблюдавани с особено внимание..

Какви са заплитанията?

Заплитанията на пъпната връв са различни:

 • неженен
 • многократно (два до четири пъти)
 • изолирани (около една част на тялото: крака, ръце, шия)
 • комбинирани (около няколко части на тялото едновременно)

Какво е изпълнено с преплитане на пъпната връв?

Въпреки че не бива да изпадате веднага в паника, ако сте били информирани за заплитането на кабела, все още не можете да считате това състояние за напълно безопасно. Всеки случай е различен.

Но нормална или къса пъпна връв може да я стисне толкова силно, че да доведе до липса на кислород. В този случай бебето изпитва дискомфорт и се опитва да се освободи, започва активно да се движи, за да се разнищи. Често работи.

Има обаче моменти, когато заплитането води до препятствие на притока на кръв в пъпната връв. Това може да доведе до тежка хипоксия и изисква задължителна медицинска намеса..

Когато заплитането бъде открито

Ултразвуковото сканиране показа ли заплитане на пъпна връв? Най-вероятно ще ви бъдат назначени допълнителни прегледи:

Възможно е прегледите с ултразвук да се извършват по-често от обикновено (в трудни ситуации, дори до няколко пъти седмично). В края на краищата именно с помощта на ултразвук специалистите могат да оценят общото състояние на бебето, динамиката на растежа му, състоянието на плацентата, пъпната връв и околоплодните води и да направят изводи за това как се чувства плодът и до каква степен е засегнат от заплитането на връвта..

Доплер

Това проучване помага да се идентифицират характеристиките на кръвния поток в плацентата, пъпната връв и артериите на мозъка на бебето. Ако бъдат открити нарушения, това е причината за назначаването на лечение.

Кардиотокография (CTG)

CTG се предписва от 33-та седмица на бременността. Преди това проучването не беше информативно поради факта, че сърдечно-съдовата система на плода все още е незряла. Доста дългата (в рамките на 40 - 60 минути) процедура ви позволява да оцените естеството на сърдечния ритъм на плода и честотата на неговите движения. Това се прави с помощта на специално устройство със сензор, което е прикрепено към корема на бъдещата майка. Ако бебето е оплетено с пъпната връв, тогава по време на движенията му се записва намаляване на сърдечната честота. Колкото повече се изразява този знак, толкова по-сериозни са неприятностите. Въз основа на резултатите от CTG, акушер-гинеколозите правят изводи за състоянието на детето и при необходимост назначават лечение.

Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена?

Какво може да се направи в случай на потвърдено от изследването заплитане на кабела?

Състоянието на детето с умерени нарушения се коригира с витамини и хранителни вещества. По този начин намаляването на обема на кръвта, доставяна на плода, се компенсира и той получава достатъчно количество вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Може да се нуждаете и от лекарства, които помагат за подобряване на такъв показател като "течността" на кръвта. Най-често тези мерки са достатъчни за нормализиране на състоянието на бебето..

Бъди внимателен!

Ако при ултразвуково сканиране лекарят установи преплитане на пъпната връв, тогава бъдещата майка трябва внимателно да се изслушва, защото вие можете да уловите първите сигнали за помощ, които детето дава.

На какво трябва да обърнете внимание? За движението на детето.

Със сигурност вече грубо сте разбрали или по-точно сте усетили ежедневния ритъм на вашето бебе: то е „чучулига“ или „бухал“, активно или не твърде много. Така че, имайте предвид, че ако бебето страда от хипоксия, тогава обичайният му ритъм се губи и естеството на движенията също се променя..

Ако притока на кръв леко се намали, тогава движенията се забавят, стават по-редки, бебето, като че ли, спестява сила.

При остра хипоксия ситуацията е обратна: бебето се движи активно, буквално се втурва, може дори да се обърне. В крайна сметка изведнъж и сериозно му липсва кислород. В този случай състоянието му е подобно на паниката, а внезапните движения са, първо, опит да се отървете от оковите, предизвикали хипоксия, и второ, сигнали за бедствие, вик за помощ.

Ако бебето изведнъж не успее да се освободи, тогава започва втората фаза на острата хипоксия. Внимателната майка ще бъде притеснена от внезапното спиране на движенията на бебето след повишена активност. Това се случва, защото силата му е пресъхнала по време на предишното успокоение на борбата.

Ако забележите, че детето, след период на необичайна дейност, внезапно се е успокоило - спешно се свържете с лекарите и то не в областната предродилна клиника, а най-добре в родилния дом.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Мнозина вярват, че заплитането на връвта е пряка индикация за цезарово сечение. Това обаче съвсем не е така. Дори в случай на многократно заплитане, най-често естественото раждане не представлява опасност за детето. Просто по време на такова раждане е необходимо дългосрочно наблюдение на сърдечния ритъм на бебето. Ако стане ясно, че е настъпила остра хипоксия, тогава има две възможности за развитие на събитията:

 1. В случай на сериозни отклонения в благосъстоянието на бебето през първия етап на раждането (шийката на матката току-що е започнала да се отваря и все още е далеч от момента на раждането), се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение.
 2. Ако острата хипоксия се е проявила на втория етап от раждането (главата на бебето вече е потънала до тазовото дъно и моментът на раждането е близо), се прави епизиотомия (дисекция на перинеума). Това ви позволява да ускорите раждането на бебето и да премахнете вплетената пъпна връв от шията му.

Колкото и странно да звучи, в медицината заплитането на връвта не се счита за патологично състояние..

Ето защо, ако сте били информирани на ултразвуково сканиране за заплитане на пъпната връв, не се нервирайте, живейте обичайния живот на бъдеща майка, опитайте се да мислите позитивно, ходете повече, грижете се за здравето си и спортувайте. Само без крайност. Защото приливът на адреналин на бъдещата майка със сигурност ще се отрази на нейното дете. Двигателната активност на бебето се увеличава и това заплашва с още по-голямо заплитане в пъпната връв. И така - спокойствие, и само спокойствие. И всичко определено ще се оправи.

Заплитане на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв е патология, характеризираща се с разположението на една или повече бримки на пъпната връв около шията или тялото на плода. Клинично това състояние по никакъв начин не се проявява от страна на майката, рядко има риск от преждевременно отлепване на плацентата. Когато едно дете е оплетено с пъпна връв, има вероятност от развитие на вътрематочна хипоксия, което е придружено от влошаване на сърдечната честота и двигателната активност. Диагностиката се основава на ултразвук, кардиотокография, цветно доплер картиране. Лечението на заплитането на пъпната връв зависи от състоянието на детето и майката, като се използват предимно тактики.

 • Причини за заплитането на пъпната връв
 • Симптоми на заплитане на пъпната връв
 • Диагностика на заплитането на пъпната връв
 • Лечение на заплитане на пъпна връв
 • Прогноза и предотвратяване на заплитането на кабела
 • Цени на лечение

Главна информация

Заплитането на пъпната връв е специално състояние в акушерството, придружено от обвиване на пъпната връв около тялото, краката или шията на плода. Това състояние се отнася до патологията на бременността, тъй като може да провокира развитието на сериозни последици - преждевременно отлепване на плацентата, неправилно положение и представяне, хипоксия или фетална асфиксия. Пъпната връв е връв, направена от съединителна тъкан, вътре в която преминават вена и две артерии. Той осигурява връзка между плацентата и плода. Заплитането на пъпната връв се диагностицира при около всеки 4-5 жени по време на бременността на различни етапи на бременността. Примките са разположени предимно около шийката на плода.

Усложненията по време на бременност или раждане, възникнали на фона на заплитане на пъпната връв, се развиват при около 10% от бременните жени. Заплитането е опасно, ако пъпната връв е твърде къса - по-малко от 40 см. В такава ситуация съществува голям риск от преждевременно отлепване на плацентата. С дълга пъпна връв (от 70 см), заплитането също е опасно, тъй като около анатомичните части на детето могат да бъдат разположени няколко бримки, както и образуването на възли, при затягане на които има вероятност да настъпи задушаване на плода.

Причини за заплитането на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв се развива на различни етапи от бременността и може да бъде предизвикано от няколко фактора. Една от най-значимите е феталната хипоксия. В този случай, поради липса на кислород, детето започва да извършва активни хаотични движения, в резултат на което се заплита в бримките на пъпната връв. Заплитането на пъпната връв често се диагностицира, когато дължината му е повече от 70 см. В този случай се оформят бримки, в които детето се плъзга само. Заплитането на пъпната връв може да бъде свързано с генетичен фактор, така че това също трябва да се вземе предвид.

Често преплитането на връвта се случва на фона на многоводие. При такава акушерска патология в маточната кухина има достатъчно място за движение на плода, в резултат на което той се заплита в бримките. При липса на пространство, заплитането на пъпната връв се развива на фона на ниската активност на детето. Доказано е, че в такава ситуация кордата има тенденция сама да образува бримки, които впоследствие са разположени около тялото или врата на детето. Всяка екстрагенитална патология на майката, която е провокирала фетална хипоксия и, като следствие, повишаване на нейната двигателна активност, също може да стане причина за заплитането с пъпната връв. Рискът от патология се увеличава на фона на желязодефицитна анемия при бременни жени.

Заплитането на пъпната връв на плода се наблюдава по-често при жени, изложени на негативни фактори по време на бременност (лоши условия на околната среда, вредни производствени условия). Често преплитането на връвта се развива, ако пациентът е склонен към лоши навици - тютюнопушене, наркомания, алкохолна зависимост. Систематичният стрес, емоционалният стрес, който увеличава концентрацията на адреналин в кръвта на бъдещата майка, също увеличават риска от тази патология. Недостатъчният прием на хранителни компоненти с храната, небалансираното хранене е предразполагащ фактор, който може да причини заплитане на пъпната връв.

Симптоми на заплитане на пъпната връв

Заплитането на пъпната връв се разделя на няколко вида, като се вземат предвид някои значими фактори. Прогнозата за бременността и планът за раждане зависят от тях. В зависимост от това колко цикли има, се различават следните форми на заплитане на пъпната връв:

 • единичен - има една бримка, локализирана около анатомичните части на плода;
 • множествени - разкриват две или повече цикли.

Ако заплитането на пъпната връв е многократно, неговите варианти се разграничават: изолирани (всички бримки са разположени около една анатомична област) и комбинирани (в този случай бримките са локализирани в няколко анатомични зони, например на шията и тялото на плода). Разграничете също така стегнато и хлабаво заплитане на пъпната връв. Последният вариант се диагностицира при 90% от пациентите с тази диагноза и има благоприятна прогноза. Когато се заплете плътно с пъпната връв, съществува огромен риск от съдова компресия и спиране на кръвообращението, което причинява остра хипоксия и задушаване на плода.

Заплитането на плода с пъпната връв не проявява патологични симптоми от страна на майката. Жената не изпитва дискомфорт, но може да забележи повишена двигателна активност на плода. Такива прояви са характерни за вътрематочната хипоксия. При аускултация на сърдечния ритъм на плода е възможно увеличаване на показателите. Откриването на заплитане от пъпната връв до 32 седмици с голяма вероятност завършва с независимото разплитане на детето, на по-късна дата, поради намаляване на пространството в матката, вероятността за премахване на заплитането намалява, управлението на бременността изисква внимателно наблюдение от акушер-гинеколог.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

Възможно е да се диагностицира заплитането на пъпната връв по време на планирано ултразвуково сканиране по време на бременност от 14-та гестационна седмица, когато плацентата и връвта са напълно оформени. В процеса на сканиране лекарят по ултразвукова диагностика определя наличието на бримки и тяхната локализация. Важно е да се разбере, че заплитането с пъпната връв не винаги заплашва със сериозни усложнения за плода, в ранните етапи той лесно се заплита и разплита, тъй като е с малки размери и в матката има достатъчно място за движение. Когато се открие патология, се задава цветно доплерово картографиране. Тя ви позволява да видите честотата на заплитане с пъпната връв и посоката на кръвния поток през артериите и вените. При наличие на 2 или повече бримки е необходимо внимателно наблюдение и подробно проучване на вида на заплитането. За това се използва триизмерно ехографско изследване. Тя ви позволява да разгледате подробно локализацията на пъпната връв и да разграничите заплитането от истинския възел.

За да се оцени състоянието на плода, когато се преплита с пъпната връв, се прави доплер. С негова помощ специалистът вижда интензивността на притока на кръв в съдовете и идентифицира възможно недостатъчно снабдяване с кислород, обръща внимание на двигателната активност. Използвайки кардиотокография, е възможно да се оцени работата на сърдечно-съдовата система на детето, неговата активност и да се идентифицират наличните признаци на хипоксия. Характерен признак за липса на кислород, определен от кардиотомониторинг, е намаляване на сърдечната честота при извършване на движения. По време на CTG, когато се преплита с пъпна връв, се обръща внимание и на тонуса на матката.

Лечение на заплитане на пъпна връв

Няма специално лечение за заплитане на кабела. Ако се открие такова патологично състояние, жената трябва да бъде готова да посещава по-често гинеколог и да не отказва да извършва допълнителни диагностични мерки. Когато пъпната връв се преплита с цел ранно откриване на симптоми на кислороден глад на плода, се показва кардиотокографско наблюдение всяка седмица. Хоспитализацията с оплитане на пъпната връв на плода е оправдана, ако има признаци на остра хипоксия и нарушена маточно-плацентарна циркулация.

Когато преплита пъпната връв, пациентът трябва напълно да премахне всякакви преживявания и стрес. Емоционалните изблици допринасят за увеличаване на синтеза на адреналин, което влияе отрицателно върху състоянието на плода и допринася за нарушение на утероплацентарния кръвен поток. Заплитането на пъпната връв също предполага спазване на балансирана диета. Трябва да ядете много здравословни обогатени храни. Когато се преплита с пъпна връв, се препоръчва да се избягва излагането на отрицателни фактори на околната среда, включително пасивно пушене, да се намирате в опушени помещения, да работите в опасни индустрии.

Медицинско лечение на оплитане на въжета не се предписва рутинно. В някои случаи лекарят може да препоръча приема на лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, витаминни комплекси. Начинът на раждане зависи от вида на оплитане на връвта, както и от състоянието на майката и плода. Най-благоприятният вариант е разхлабеното единично изолирано заплитане на пъпната връв. В този случай се посочва физиологично раждане с дежурен или личен лекар. Няма нужда от ранна хоспитализация.

В случай на естествено раждане с преплитане на пъпната връв е важно внимателно да се следи състоянието на майката и плода. На всеки 30 минути лекарят трябва да наблюдава сърдечната честота на бебето, като използва сърдечен контрол и ако сърдечната честота се забави, да ускори процеса на раждане. При раждането на плод с пъпна връв, преплетена около врата, примката се отстранява веднага щом главата премине през родовия канал. При стегнато многократно заплитане с пъпната връв и признаци на хипоксия е показано спешно цезарово сечение, независимо от периода на ембриогенеза. В този случай е възможно развитието на хипоксия и дори вътрематочна смърт на плода..

При плътно повтарящо се заплитане с пъпната връв, физиологичното раждане е противопоказано, тъй като детето вече е изложено на кислороден глад. По време на контракции и опити съдовете са силно стеснени, което води до още по-голям недостиг на кислород и развитие на задушаване. Също така, стегнатото заплитане на пъпната връв може да причини преждевременно отлепване на плацентата. За да се предотврати това усложнение при раждане, планираната хоспитализация се извършва на 37 седмици, последвана от раждане чрез цезарово сечение.

Прогноза и предотвратяване на заплитането на кабела

При заплитане на пъпна връв прогнозата обикновено е благоприятна. В повечето случаи е възможно да се доведе бременността до 38 седмици и да се роди здраво бебе. Основното нещо е да следвате инструкциите на акушер-гинеколога. Предотвратяването на заплитането на връвта включва премахване на причинно-следствените фактори. Пациентът трябва да изключи стреса, негативното влияние на външната среда, професионалните рискове и зависимости. Също така е важно да осигурите балансирана диета, обогатена с витамини, редовни разходки във въздуха.

Специална тренировъчна терапия за бременни жени, която може да бъде предписана от специалист, ще помогне да се предотврати заплитането с пъпната връв. Дихателната гимнастика има положителен ефект върху състоянието на плода. Такива упражнения, когато са преплетени с пъпната връв, ще компенсират недостига на кислород. Предотвратяването на заплитането на пъпната връв се състои и в навременната диагностика и лечение на желязодефицитна анемия, която често засяга бременни жени. За да се избегне акушерска патология, жената трябва да следва препоръките на лекаря и да вземе всички предписани тестове..

Колко опасно е заплитането на пъпната връв

„Вашето бебе има оплитане на пъпна връв“, казва лекарят по време на ултразвуково сканиране и бъдещата майка веднага си представя ужасна картина: скъпоценно бебе се заплита във феталните води, а деликатната му шия бавно се притиска от удушена... Спокойствие, само спокойствие! Пъпната връв не е въже и бебето в корема ви не диша леко, следователно, дори ако „примката“ се увие около врата му, няма да има бедствие - кислородът и хранителните вещества ще продължат да навлизат в малкия организъм. Сега нека се справим с всичко това по-подробно..

Какво представлява пъпната връв

Пъпната връв, известна още като пъпна връв, свързва развиващия се плод с тялото на майката. Тази "корда" се състои от съединителна тъкан и три съда: пъпната вена пренася артериална кръв, богата на кислород и хранителни вещества, от плацентата към бебето, а венозната кръв с метаболитните продукти на бебето се връща обратно през двете пъпни артерии. Уникално желеобразно вещество, наречено warton jelly, предпазва пъпната връв от притискане. Колкото повече желе от Уортън, толкова по-дебела е пъпната връв (обикновено 1,5-2 см) - съответно вената и артериите са по-малко податливи на нежелани влияния и притока на кръв през тях е по-добър. Поради своята структура пъпната връв може да издържа на значителни натоварвания (разтягане, притискане и усукване), без да навреди на плода.

Пъпната връв може да бъде дълга (над 70 см), нормална (56-70 см) или къса (40-55 см). Само абсолютно къса пъпна връв, която пречи на плода да се движи през родовия канал, се счита за патологичен вариант - тази диагноза се поставя по време на раждането и единственият метод за раждане в този случай ще бъде цезарово сечение.

Разпределете единични и многократни (дву-, три-, четирикратни), както и изолирани (около една част на тялото) и комбинирани (например около врата и багажника или багажника и краката) заплитане на пъпната връв.

Заплитане на пъпната връв: причини

Развиващото се дете прави огромен брой движения - и колкото по-кратък е гестационният период, толкова по-бързо е малкото (с наближаването на раждането става все по-тесно в матката и следователно активността намалява).

Представете си, че се забавлявате с делфини - салто, салто, салто, спирали с различна трудност. По същия начин бебето се движи вътре в корема ви - и всеки от тези „трикове“ може да доведе до оплитане на пъпната връв около една или друга част от тялото му. За справедливост трябва да се отбележи, че детето е еднакво добре както в усукване, така и в развиване на бримките на пъпната връв. Ето защо ултразвуковата диагностика на „пъпната връв, оплетена около врата (торс, ръце и др.)“ Не е причина родителите веднага да започнат да издърпват косата си. По-скоро това е сигнал за акушер-гинеколога, водещ бременността - отсега нататък е необходимо да се наблюдава малко по-внимателно бъдещата майка и нейното дете и освен това е необходим допълнителен преглед.

Опасно ли е да се оплита пъпната връв

Все още е невъзможно да се отговори еднозначно на въпроса - това зависи от много фактори. Например, ако шнурът е много дълъг, бебето може да го увие няколко пъти около себе си, но без никакъв дискомфорт. Но когато се преплита с нормална или къса пъпна връв, уви, не се изключва появата на хипоксия (липса на кислород) - за щастие, като правило, краткосрочна: плодът изпитва дискомфорт, свързан с намаляване на притока на кръв, и се опитва да го премахне сам, т.е. в повечето случаи успешно размотава.

Истинска опасност възниква в случаите, когато поради заплитането кръвният поток между организмите на майката и плода страда и детето не може да се справи самостоятелно с решаването на този проблем. Тази ситуация е изпълнена с остра хипоксия и като правило изисква медицинска намеса..

Хранене с риск от заплитане на връвта

Не винаги „необичайното“ поведение на детето в утробата е свързано с остра хипоксия. Подобна картина може да се наблюдава, ако майката е пила или яла нещо, което има възбуждащ ефект върху централната нервна система (силен чай, кафе, шоколад, какао, пресен чесън и др.). Самата жена може да не усети никакви промени - възрастен човек има защитна хемато-енцефална бариера, която десетократно намалява ефекта върху централната нервна система на всякакви активни вещества, снабдени с кръв. Освен това редовната консумация на „вълнуващи“ храни води до пристрастяване към биологично активните вещества. Но детето е съвсем друг въпрос! Но дори и да сте абсолютно сигурни, че проблемът е причинен само от нарушение на препоръчаната диета, по-добре е да сте бдителни за пореден път и да сте сигурни, че всичко е наред..

Възможно ли е да се усети заплитането на пъпната връв

Но как една майка може да разбере, че с детето всичко е наред или, напротив, трябва да бие тревога? Както в много други случаи, отговорът е много прост: трябва внимателно да слушате състоянието си. За бебе майката е буквално цялата Вселена и именно за нея той „информира“ за възникналия проблем. Проблемът е, че не всички жени разпознават този „вик за помощ“. Ще се научи!

Основният показател за състоянието на плода, който жената може да оцени сама, са движенията (те стават забележими вече на 16-22 седмици). Всяко дете има свой ежедневен ритъм и повечето бъдещи майки могат лесно да назоват времето, когато бебетата им спят или са будни. Силата и честотата на движенията също са индивидуални - и една жена отлично знае как детето й обикновено се забавлява. Когато обаче настъпи хипоксия, характерът на движенията на плода се променя. Ако говорим за леко намаляване на притока на кръв (хронична хипоксия), движението ще се забави леко и ще бъде по-бавно.

В случай на остра хипоксия всичко е точно обратното: острата и значителна липса на кислород предизвиква паника в плода, движенията стават бурни, детето силно се натиска и дори може да се преобърне. Това поведение има две цели наведнъж: първо, бебето се опитва да премахне причината за хипоксия и второ, да информира майката, че изпитва сериозни затруднения. Ако тези усилия са неуспешни, започва втората фаза на острата хипоксия - силите на плода пресъхват и движението рязко спира. Внезапното мълчание трябва не само да предупреди бременната жена, но да я принуди незабавно да потърси акушерска помощ - и е по-добре веднага да отиде в болницата!

Навиване на дете с пъпна връв: как да се държи

Заплитането на пъпната връв не е патологично състояние, то се среща при 20-25% от жените - и по-голямата част от тях раждат без усложнения. Основното във вашата ситуация е да не бъдете нервни! Прекомерното производство на хормони на стреса е напълно безполезно - мислете само за приятни неща, оглеждайте се с оптимизъм! Опитайте се да не слушате истории на ужасите от рода на „но мой приятел имаше точно такъв случай, така че това се случи там...“. Колкото по-малко знаете - спи по-добре! Запознайте се с хора, които са приятни за вас, правете само онези неща, които доставят удоволствие, прекарвайте повече време на чист въздух. Ако лекарят няма нищо против, е силно препоръчително да правите специални упражнения за бременни жени и да плувате. Едно „НО“ - никаква крайност, дори ако сте били смел в „миналия“ си живот: адреналинът в кръвта на майката повишава двигателната активност на бебето, кара го да се тревожи и евентуално още повече да се заплита в пъпната връв.

Диагностични методи

Както вече казахме, в някои случаи може да се наложи допълнително изследване. Какво е?

Ултразвук. С помощта на това проучване се оценява общото състояние на плода и динамиката на неговия растеж, както и състоянието на плацентата, пъпната връв и околоплодните води. Не се притеснявайте - за дете такава манипулация е абсолютно безвредна, дори ако лекарят я предписва доста често (в трудни ситуации - няколко пъти седмично).

Доплер сонография. Това проучване разкрива особеностите на притока на кръв в плацентата, пъпната връв и артериите на мозъка на детето. Нарушения на притока на кръв в системата "майка-плацента-плод" е тревожен сигнал и причина за предписване на лечение (какво ще бъде, зависи от тежестта на проблема).

Кардиотокография (CTG). По време на 40-60-минутна процедура плодът се оценява според естеството на сърдечния ритъм и честотата на движенията. Изследването изисква специален апарат със сензор, който е прикрепен към корема на бременната жена. Резултатът от CTG е крива, която отразява работата на сърцето на детето, неговите движения, хълцане. Когато пъпната връв се оплита около врата на бебето по време на движение, се отбелязва намаляване на сърдечната честота - според тежестта на този симптом, лекарят преценява опасността от ситуацията и необходимостта от допълнителни мерки. CTG се извършва от 33-та седмица на бременността. На по-ранна дата това проучване няма смисъл поради незрялостта на сърдечно-съдовата система на плода (поради тази причина показателите на кривата могат да бъдат погрешно интерпретирани, което ще доведе до назначаване на напълно неоправдано лечение).

Заплитане на пъпната връв: как да се лекува

Не е необходимо да се лекува самото заплитане на връвта, което по никакъв начин не влияе върху състоянието на плода и неговото развитие. Въпросът за назначаването на терапия се повдига в случаите, когато се диагностицира вътрематочно фетално страдание. Ако притокът на кръв е умерено нарушен, се предписва поддържащо лечение - витамини и хранителни вещества, които ще помогнат на бебето да расте нормално, въпреки намаляването на обема на кръвта, която тече към него, както и лекарства, които подобряват "течността" на кръвта. Ако тези мерки се окажат ефективни, не се изисква друга намеса.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Случва се, след като е прочела и чула какви ли не ужаси за преплитането с пъпна връв, бременна жена категорично заявява на лекаря: само цезарово сечение! Но раждането „както обикновено“, дори въпреки многократното заплитане, изобщо не е толкова опасно, колкото изглежда. Такива раждания включват по-внимателно наблюдение на състоянието на плода чрез дългосрочно наблюдение на сърдечния ритъм. В случай на остра хипоксия акушерът може бързо да промени тактиката на раждането - това зависи от състоянието на детето, етапа на раждането и тежестта на нарушенията.

Избира се спешно цезарово сечение със значителни отклонения от нормата в първия стадий на раждането, когато шийката на матката едва се отваря и все още е далеч от раждането на бебето. Ако нарушенията възникнат в края на втория период (когато главата на плода вече е потънала до тазовото дъно и е готова за поява), оптималната тактика би била дисекация на перинеума. След като главата се роди, пъпните връвчета, увити около врата, могат да бъдат премахнати.