Първият триместър на бременността е най-важният и вълнуващ период в живота на бъдеща майка. Незабравимо усещане, когато осъзнаете, че във вас е възникнал нов живот. Разбира се, препоръчително е да планирате бременност и да се подготвите за нея предварително. Съдбата на мъничкото същество, бъдещото му здравословно състояние зависи от начина на живот и поведението на майката като цяло и само от него зависи какво ще бъде.

В допълнение към положителните емоции, има рискове през първия триместър на бременността. През този период се формират всички органи и системи на тялото на бъдещото бебе. Всеки провал заплашва, че ембрионът може да умре или да се роди с вродени малформации.

Първият триместър на бременността според календара на акушер-гинеколога продължава до дванадесет седмици. Ако изчислението се вземе според лунния календар, това ще бъдат три лунни месеца. В допълнение към характеристиките на лечението на често срещаните заболявания през първия триместър на бременността, има и по-сложни рискове, с които трябва да сте наясно..

Най-опасните седмици от бременността през първия триместър

Първият триместър на бременността е най-опасното време, изискващо голямо внимание и предпазливост, докато има най-голяма вероятност от спонтанен аборт или замразена бременност..

Първият от критичните срокове са 2-3 седмици чакане на бебето. Тогава оплодената клетка навлиза в матката..

В този минимален период жената може да не знае, че е бременна. Спонтанен аборт в този момент може да настъпи спонтанно и да премине под формата на менструация.

Причините за спонтанен аборт в началото на първия триместър (2-3 седмици) могат да бъдат:

 • Силен емоционален стрес.
 • Физическа работа.
 • Дефектно развитие на плода.
 • Миома.
 • Последици от операцията.
 • Възпалителни процеси.

Вторият критичен период от първия триместър се пада на 4-6 седмици от развитието на детето. Тогава се образуват нелечими малформации в развитието на бебето, които водят до смърт в утробата. В медицинската практика това са чести случаи, когато бременността е била прекъсната точно по тази причина..

Третият етап се пада на 8-12 седмици. По това време плацентата се развива активно и всеки отрицателен фактор може да повлияе и наруши нейното развитие, което впоследствие ще доведе до замразена бременност.

Симптоми на замразена бременност през първия триместър

Невъзможността да се роди здраво дете по време на бременност се нарича патология. Доста често това се случва веднага от зачеването и до шест месеца. Лекарите настоятелно препоръчват да се регистрирате при гинеколог по-рано. Заплахата е, че плодът, който е спрял да се развива, може да не се чувства дълго време.

Признаци, които изискват бдителност:

 • Отслабване на тялото.
 • Висока телесна температура.
 • Втрисане.
 • Съмнително отделяне, смесено с кръв.
 • Прекратяване на токсикозата.
 • Болки в корема.
 • Увеличаването на бюста спира.
 • Когато се подлагате на ултразвуково сканиране, няма чуваемост на сърдечния ритъм на плода.

Причините за замразена бременност през първия триместър на бременността:

 • Неуспех в генетиката - несъответствие на хромозомите на родителите.
 • Нарушаване на хормоналното развитие на плода - липса на прогестерон и наличието на много мъжки хормони андрогени.
 • Инфекции от различен тип - имунитетът на бъдещата майка е отслабен и плодът се заразява с всяка инфекция.
 • Лошо съсирване на кръвта.
 • Неправилен и заседнал начин на живот, неадекватно хранене, липса на разходки на чист въздух.

Отслабване на плацентата

Днес един от най-често срещаните проблеми. През първия триместър болестта се излекува и след предприемане на всички необходими предпазни мерки бременността няма да бъде засегната. На пациента се предписва почивка в леглото, спазмолитици, лекарства, съдържащи желязо и кръвоспиращи лекарства.

Основната причина за хорионното или плацентарното отлепване е контракцията на матката, тъй като мускулните влакна не присъстват в плацентата и тя няма способността да се свива.

Втората причина е неадекватното кръвообращение и недостатъчното производство на хормони..

При такава патология, запазвайки бременността, е вероятно раждането да се извърши чрез цезарово сечение.

Причини за спонтанен аборт

В ранните етапи на бременността, честа поява е заплахата от прекъсване на бременността, което при неподходящо отношение към нейната позиция може да доведе до спонтанен спонтанен аборт.

В момента, в който всички мисли на бъдещата майка са заети с нероденото бебе, избора на тоалети за него, количката, обсъждането на името, това събитие може да удари като гръм от небето. Според статистиката спонтанните аборти се случват по-често в ранните етапи на бременността - до три месеца. В медицинско отношение този процес носи друго име - спонтанен аборт, който завършва трагично при 20% от жените. Но, за щастие, бременността често може да бъде спасена, най-важното е да се консултирате с лекар навреме за помощ..

Симптомите на спонтанен аборт през първия триместър на бременността са дърпащи болки в долната част на корема и последващо кървене. Ако обърнете внимание на тези признаци навреме, има възможност за по-нататъшна бременност. Но само със задължителното обжалване в медицинско заведение.

За да предотвратите прекъсване, трябва да знаете всички възможни признаци и причини за спонтанен аборт, за който се случва:

 • Нарушена генетика на плода - настъпват повече от 70% от прекъсванията на бременността. Според резултатите от изследванията външни фактори (вирусни заболявания, радиационни ефекти и др.).
 • Хормонални промени - балансът на хормоните в тялото на майката се нарушава или присъствието на мъж в плода води до спонтанен аборт.
 • Резус отрицателен - факторът на майката изтласква зародиша от положителен резус на втория родител. Възможно е да спасите бременност, ако навреме прибегнете до помощта на лекарите.
 • Полово предаваните инфекции стават следващата причина за прекъсване на бременността. Лечението за тях трябва да се извършва преди бременност..
 • Общи инфекции и възпаления (треска, интоксикация). Рубеола, грип, пневмония станаха лидерите в списъка с болести. Дори понякога безобидно възпалено гърло или силна кашлица по време на бременност може да доведе до тъжни последици..
 • Лекарства и билкови тинктури, които са забранени за бременни жени - те влияят отрицателно върху развитието на нероденото бебе.
 • Стресово състояние - най-силният страх и нервен срив могат да повлияят негативно на нероденото дете.
 • Лоши навици - пристрастяването към тютюнопушенето и алкохола, употребата на наркотици, нездравословната диета, приемът на кафе също е причина за спонтанен аборт.
 • Неуспешното падане или вдигане на тежести - не засяга често, но може да провокира абортивен процес, особено при жени, които не са свикнали с физически труд.

Как можете да предизвикате овулация е описано на страницата.

Съвети за поддържане на бременност

Много майки са много загрижени за въпроса как да поддържат бременност и да раждат здраво и дългоочаквано бебе..

Има много отговори и практически съвети на този въпрос и за да избегнете усложнения през първия триместър, имате нужда от:

 • Премахване на физическата активност.
 • Бъди спокоен.
 • Не парете в гореща вана или баня.
 • Не пийте алкохол, изключете лошите навици.
 • Правете чести разходки на чист въздух.
 • Спете поне 8 часа.
 • Яжте правилно и пълноценно.

Основната цел, която трябва да има бременната жена, е да роди здраво и силно бебе. Следователно не е нужно да поемате всички семейни проблеми, най-добре е да ги прехвърлите на раменете на близките. В крайна сметка едно дете трябва да бъде дългоочаквано за всички и да се грижи за него, въпреки че все още не е родено, това е задължение на всеки член на семейството.

Ранна бременност: какво е важно да знаете?

Почти всяка жена в такъв важен и вълнуващ период от живота си като раждането на дете е изправена пред много забрани и съвети. И така, какво в крайна сметка не е разрешено и какво може да се направи по време на бременност? Как да се храним и да се държим правилно по това време? И какво е необходимо и важно да се знае преди всичко? Ще разберем.

Какво не е разрешено по време на бременност?

На първо място, забрани. Те са там, но за щастие не в толкова голям брой. И така, какво абсолютно не трябва да се прави по време на бременност?

Лоши навици

Пушенето, употребата на алкохол и наркотици по време на бременност е най-строгото табу. Всички отровни вещества, съдържащи се в цигарите, алкохола и др., Пряко влияят върху развитието и живота на нероденото дете. Ясно е, че те не оказват влияние по най-добрия начин..

В идеалния случай е необходимо да спрете да пушите и да пиете алкохол, да не говорим за наркотици, поне няколко месеца преди зачеването. Освен това и двамата бъдещи родители.

Важно е да знаете, че влиянието на лошите навици е крайно нежелателно през първите три месеца от бременността. Но в бъдеще тяхното въздействие е не по-малко вредно.

Пушене

То е еднакво опасно както активното (най-бременното), така и пасивното пушене. Никотинът, отровният катран и други химикали, съдържащи се в тютюневия дим, могат да причинят различни аномалии и малформации в плода. Също така пушенето причинява кислороден глад на нероденото дете..

Бебетата, родени от бременни жени, които пушат, често са с ниско тегло, може да са недоносени и да не се адаптират добре към околната среда след раждането.

Алкохол

Вероятно всеки знае за вредното въздействие на етанола, съдържащ се в алкохола, както и за продуктите от неговия разпад в човешкото тяло. Излагането на тези вещества може да доведе до прекъсване на бременността, забавено развитие на плода, различни малформации.

Често можете да попаднете на твърдението, че 100-200 г червено вино или бира са „полезни“ за бременна жена. Това е погрешно схващане. Никой не би посмял да спори каква токсична доза етанол може да бъде фатална за нероденото дете..

Наркотици

Употребата на лекарства, независимо от вида и начина на приема им, определено е вредно за развитието и здравето на нероденото дете..

Лекарства и медицински манипулации

Всички лекарства трябва да се предписват изключително от лекар или след негова консултация. Трябва да знаете, че няма абсолютно безопасни лекарства. И много от тях имат противопоказания за предписване по време на бременност..

Различни диагностични и други медицински процедури (дори ултразвук) също трябва да се предписват и извършват само ако са показани и под наблюдението на лекуващия лекар.

Упражнение и преумора

След като научи за интересното си положение, бъдещата майка трябва напълно да се откаже от вдигането на тежести. Спортът, особено неговите видове мощност, също трябва да бъдат спрени.

Бременната жена не трябва да се навежда, да скача, да бяга, особено на големи разстояния. Необходимо е да се избягва всяко физическо въздействие върху корема, както и кръста.

Бременността не е време за физически и емоционален стрес.

Вече споменахме физическа активност. Що се отнася до емоционалното претоварване, също е много желателно да ги избягвате през този период..

Слънце, солариум, парна баня и сауна

По време на бременност е забранено да оставате дълго време на открито слънце, както и да посещавате солариума. Излагането на директни ултравиолетови лъчи може да повлияе неблагоприятно на бременността и да доведе до прекъсване на бременността.

Излагането на висока температура може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността. Ето защо бременната жена не трябва да посещава бани и сауни, а температурата на водата по време на хигиенните процедури не трябва да надвишава 36-37 градуса.

Домакински химикали

Бъдещата майка трябва да сведе до минимум използването на козметика и други продукти, които съдържат химикали. Внимавайте изключително много при почистване, миене, миене на съдове и др..

Изброените по-горе са основните забрани, които са най-често срещани в ежедневието на бъдещата майка..

Въпреки това, в някои случаи лекарят може да ограничи секс, дълги пътувания, полети и т.н. Всички тези нюанси трябва да бъдат допълнително обсъдени по време на посещенията при него..

Трябва също така да се отбележи, че влиянието на всички негативни фактори е силно нежелателно през първия триместър на бременността. Всъщност през това време се извършва формирането на всички органи и системи на нероденото дете. И вредното въздействие на един или друг фактор може да бъде фатално за него.

начин на живот

Имайки предвид всички тези промени в тялото на жената по време на бременност, тя трябва да преразгледа и коригира обичайния си начин на живот..

Дрехи и обувки

Дрехите и обувките на бременна жена трябва да са удобни и да не ограничават нейното движение. Препоръчително е да носите сутиен и бельо от естествени материи.

Обувките на бъдещата майка трябва да са на ниски токчета. Този нюанс ще позволи да не се напряга гръбначният стълб, което вече носи допълнително натоварване. Той също така предпазва от възможни наранявания и падания, които могат да бъдат резултат от високи токчета и изместен център на тежестта на тялото.

Бременната жена трябва да спи най-малко осем часа през нощта. Доста често бъдещите майки изпитват сънливост през деня. Ако има възможност да се отпуснете, не си отказвайте това..

Мястото за спане трябва да е възможно най-удобно, за да не се създава излишен стрес на гръбначния стълб..

Домакинска работа

Бременността обикновено не освобождава жената от грижите за готвене, почистване, измиване, гладене и др. Въпреки това, човек трябва да се опита да гарантира, че тези домакински задължения не причиняват дискомфорт и не причиняват преумора..

Когато правите домакински задължения, трябва да почивате по-често. И също така да улесните процеса на работа възможно най-много: режете зеленчуци, докато седите, не стоите, не перете на ръка и т.н..

И не се колебайте да помолите съпруга си или някой от околната среда за помощ.

Работа

Според действащото законодателство бременна жена се освобождава от работа след достигане на 30 седмици.

Според закона обаче бъдещата майка не трябва да работи през нощта и извънредно, да не вдига тежести, да избягва излагане на вибрации, прекомерен шум, потенциално опасни вещества (отрови, химикали) и т.н..

Работодателят е длъжен да премахне всички тези вредни фактори в трудовия процес от момента на установяване на факта на бременност.

Физически упражнения

Както вече споменахме, бременната жена не трябва да вдига тежести, да прави силови упражнения, резки завои, скачане и т.н..

Но това не означава, че човек трябва напълно да изостави физическите упражнения. В зависимост от хода и продължителността на бременността, трябва да изберете набор от дейности, които ще ви помогнат да подготвите тялото на бъдещата майка за по-нататъшна бременност и предстоящото раждане.

Полезно е да правите сутрешни упражнения, като правите прости упражнения. Трябва да сте по-често на открито. Разходките трябва да бъдат всеки ден и да продължат поне 1-2 часа. В същото време за разходки трябва да изберете места, богати на зелени площи..

Хранене

Тази точка трябва да се обсъди отделно. В крайна сметка правилното развитие и растеж на нероденото дете до голяма степен зависи от това как и какво яде жената по време на бременност..

Общи препоръки

Не забравяйте да се храните добре по време на бременност. И за това трябва да следвате няколко принципа:

 • Не го предавайте! Не е необходимо да ядете за двама по време на бременност. Това причинява наднормено тегло и възможни проблеми по време на бременност..
 • Храната се консумира най-добре варена, на пара, задушена или печена. Избягвайте пържената храна, ако е възможно.
 • Значително намалете или дори премахнете пушените и мариновани храни от диетата.
 • Солете храната умерено.
 • Не злоупотребявайте със сладки, мазни, солени храни. Както и хлебни изделия и сладкиши.
 • Трябва да се храните често и на малки порции. В идеалния случай дневното количество храна може да бъде разделено на 5-6 хранения.

Не е нужно насилствено да ядете нелюбима храна. Например, ако изварата, въпреки полезността си, не е включена в списъка с любими ястия, тогава можете да я замените, например, с кисело мляко или сирене. Или направете от него гювечи с извара, сладкиши и др. Повече въображение!

Какво да се изключи?

В диетата на бъдещата майка също има "не". Такива забрани също трябва да се приемат с пълна отговорност. И така, какво не можете да ядете и пиете:

Пийте много чиста вода. Нормите за прием на течности са приблизително 2 литра на ден. Но при някои състояния по време на бременност Вашият лекар може да увеличи или намали количеството течност, което пиете..

Ранна бременност

Доброто хранене в началото на бременността е от съществено значение. През този период се полагат абсолютно всички органи на плода. Липсата на някои хранителни вещества или излагането на опасности може да повлияе негативно на развитието му..

Ето защо някои лекари съставят приблизителна хранителна схема в началото на бременността по седмици..

1-4 седмици

Необходимо е да се придържате към принципите на правилното хранене от първите дни на интересна ситуация..

По правило жената трябва да започне да приема фолиева киселина в дозата, препоръчана от нейния лекар, два до три месеца преди зачеването. Този витамин значително намалява риска от образуване на различни вродени патологии при неродено дете..

Фолиевата киселина се съдържа и в зърнените култури и билките - маруля, магданоз и др..

От третата седмица на бременността е необходимо в диетата да се включват богати на калций храни: млечни продукти (мляко, извара, сирене, кефир и др.), Зелени зеленчуци, плодове. По това време са необходими и микроелементи, особено цинк и манган. Те се намират в банани, ядки, постно месо, овесени ядки, яйца и моркови.

5-8 седмици

Често, започвайки от втория месец на бременността, бъдещите майки започват да се оплакват от прояви на токсикоза. За да облекчите донякъде проявите му, можете временно да замените месните продукти и яйцата с растителен протеин - бобови растения и соя. Полезно е да се ядат моркови, ядки, сирене. Не можете да се насилвате да ядете нездравословна храна през този период, но не бива да ядете и потенциално опасни храни..

Полезно е сутрин, без да ставате от леглото, да закусите леко - изяжте крутон или крекер. Можете също да утолите глада си преди лягане, например с шепа стафиди..

През деня трябва да пиете достатъчно количество течност - поне осем до девет чаши.

9-12 седмици

През третия месец от бременността, особено трябва да се вслушате в гастрономическите си желания. Не трябва обаче да забравяте за храни, които не трябва да се консумират по време на бременност..

От 13 седмици нататък

След третия месец на бременността започва повишеният растеж на нероденото бебе. Затова трябва да обогатите ежедневната си диета с около 300-400 ккал.

Трябва също да ядете червени и оранжеви зеленчуци и плодове, които са богати на бета-каротин. Това ще позволи на органите на зрението, слуха и другите сетива да се развият правилно при нероденото дете..

Храни, съдържащи калций, трябва да се консумират преди края на бременността. Това допринася за правилното формиране на скелета в плода и предотвратява извличането на калций от костите на бъдещата майка..

Всички други диетични препоръки, обсъдени по-горе, трябва да се спазват на всеки етап от бременността.

Какво още трябва да знаете?

И накрая, е необходимо да си припомните условията, при които трябва незабавно да се консултирате с лекар или да се обадите на екип на линейка. Те включват:

По принцип всяка промяна в благосъстоянието на бременна жена е причина за консултация с лекар. В края на краищата, колкото по-скоро се разкрие патологията, толкова по-лесно, по-бързо и, най-важното, по-безопасно за бъдещата майка и дете, тя може да бъде излекувана.

Какво е опасно в началото на бременността

Опасности по време на бременност

Какво е опасно в ранните етапи на бременността, което може да доведе до спонтанен аборт, пропусната бременност или да провокира дефекти в развитието на ембриона? Ще опишем 4-те най-често срещани въпроса и страховете на бъдещите майки.

Ултразвукова процедура

Опасно ли е да се прави ултразвук в началото на бременността и необходимо ли е? Като цяло, съгласно приетите стандарти, включително в Русия, първото ултразвуково сканиране се извършва на 12 седмици. Това е така нареченият първи скрининг. Но това е планиран ултразвук. И все още има различни ситуации, когато е необходимо ултразвуково изследване по-рано от този период. Те включват замразена и извънматочна бременност, подозрение за тях. И жените, които искат да се регистрират рано за бременност, се подлагат на този преглед. В крайна сметка, за това лекарят трябва да "докаже" бременността си. Е, просто гинекологичен преглед не може да потвърди краткосрочната бременност.

Вредно ли е? Не са получени доказателства за опасностите от ултразвук. Но въпреки това лекарите не препоръчват да се прави без индикации. Все още е медицинска процедура. Когато се прави ултразвук през първите седмици, много лекари се опитват да не гледат жената дълго време. А някои от лекарите предпочитат дори не трансвагинален, а коремен тип достъп по време на ултразвуково изследване.

Вирусни заболявания

Опасна ли е настинка в началото на бременността, ARVI или ARI? За съжаление може да е трудно да се предпазите от тези заболявания. Но наистина, ако една жена се зарази с тях в ранните етапи, бременността е по-вероятно да се провали. Как може да се предотврати това? Трябва да посетите лекар. Той, знаейки опасността от настинка по време на ранна бременност, няма да позволи усложнения. Е, леко заболяване, без висока температура, интоксикация, много рядко води до проблеми. Дали болестта е преминала без следа за детето, никой не може да каже със сигурност. Въпреки това, ако всичко е наред при ултразвуково сканиране на 12-20 седмици, няма какво да се притеснявате.
Въпреки че се разболява в ранните етапи, разбира се, ако не вредно, то много неприятно. В крайна сметка първият триместър за много бъдещи майки е придружен от токсикоза. Добавят се и хрема, възпалено гърло, треска, мигрена..

Между другото, говорейки за настинка, не може да не се спомене херпесът в началото на бременността и колко опасен е за детето. Трябва да се притеснявате, ако вирусът е заразен веднага след зачеването. Но това е рядко. С рецидив на херпес по време на бременност, дори ако херпесът е генитален, най-вероятно няма да се случи нищо лошо на плода. В крайна сметка майката вече има антитела срещу този вирус в кръвта си, които също предпазват ембриона.

Вагинално и маточно отделяне

Какво отделяне е опасно по време на бременност и как да се лекува? Най-опасното по отношение на поддържането на бременността е появата на кафяви и кървави отделяния. Те могат да сигнализират за замразена бременност или аборт, който е започнал. В този случай лекарите препоръчват да отидете на линейка и да направите ултразвук. Ако яйцеклетката е на мястото си, на жената се дават кръвоспиращи лекарства и прогестерон, за предпочитане под формата на вагинални капсули, за успокояване на матката. Липсата на прогестерон може да бъде заплаха за спонтанен аборт. Според статистиката всяка осма бременност се прекъсва на кратки интервали..

Що се отнася до другото естество на отделянето - жълто, бяло, зеленикаво, те могат да показват нарушение на вагиналната микрофлора или инфекции, предавани по полов път. Колко опасно е, се преценява от причинителя на болестта. За да го определи, жената трябва да направи цитонамазка.

Лоши навици и излишъци

Обикновено, когато говорим за лоши навици, имаме предвид тютюнопушенето. Разбира се, пушенето по време на бременност е вредно, а понякога дори опасно. Често провокира спонтанни аборти при жени и преждевременно раждане. Деца на майки, които пушат, често се раждат с ниско тегло при раждане. А женското тяло, чиято сърдечно-съдова система вече изпитва колосален стрес по време на бременност, изпитва трудности заради пушенето.

Но ако този навик, поне в умерен мащаб, носи в повечето случаи умерена вреда, поне не се вижда за окото и което е трудно за доказване, тогава ситуацията с алкохола е по-сложна. Алкохолът в ранна и късна бременност е опасен. Приема се често и в големи количества, може да причини фетални малформации. В медицински термин това се нарича фетален алкохолен синдром. Той включва сериозни нарушения не само във физическото развитие на детето, но и в психичното.

Разбира се, не трябва да пиете алкохол, ако планирате бременност. Но ако се е случило, че сте пили малко за компанията на празник, с мярка, едва ли това ще се отрази негативно на детето. Но щом разберете за бременността си и съвременните тестове често ви позволяват да направите това дори преди настъпването на забавяне на менструацията, трябва да завършите с алкохол.

Какво не може да се направи от бременни жени в ранните етапи?

Веднага след като разбрах, че съм бременна, съпругът ми веднага ми предписа почивка в леглото, но се чувствам съвсем нормално, искам да тичам сутрин, да се разхождам и т.н... Кажете ми какво точно не трябва да правите за бременни жени в ранните етапи?

Въпреки че визуално тялото ви все още не е претърпяло някакви специални промени и коремът не се е увеличил по размер, но, повярвайте ми, в тялото се извършват огромни промени, както хормонални, така и физически, които трябва да се вземат предвид. Да, почивката в леглото и абсолютното отхвърляне на всякакви товари не са необходими, дори, освен това, не е желателно. Трябва да се движите, да се храните вкусно, да се забавлявате на чист въздух и да бъдете позитивно заредени. Не трябва обаче да забравяте, че сте бременна. Като начало ходенето и лекият джогинг през първия триместър на раждането на дете е супер, но вдигането на тежки гири, работата във фитнеса, люлеенето на пресата у дома е лошо. Също така трябва да изключите екстремното свободно време. Например, конна езда, ски, колоездене, гмуркане или скачане в басейна могат сериозно да навредят на плода. Разбира се, най-добре е да се консултирате с личния си лекар, тъй като всяка бременност е индивидуална и може да има някои особености, които също трябва да се имат предвид при съставянето на дневния ви график или плановете за почивните дни. Понякога лекарите могат да предписват специални упражнения, които трябва да се изпълняват систематично..

Какво също е забранено по очевидни причини? Алкохол, тютюнопушене и всякакви други лоши навици. Ако не искате да се случи спонтанен аборт и не искате да станете майка на инвалид, тогава тези „забавления“ трябва да бъдат напълно изоставени. Трябва да бъдете по-внимателни към ежедневната си диета. Ако по-рано сте били любители на бързата храна, сега е препоръчително да откажете от хамбургери, хот-доги и други деликатеси, свързани с „бързата храна“. Крутони, чипс, крекери също не са вашият избор. Не можете да ядете пушено месо, консерви и да злоупотребявате с кафе. По време на бременност тялото става по-податливо, затова бъдете внимателни с алергенните храни. Опитайте се да не пресолявате храната, тъй като твърде много сол може да причини подуване. Що се отнася до забраните за "домакинството", по-добре е да забравите за горещите бани, сауни, бани и да отдадете предпочитание на топъл душ, тъй като температурните спадове са изключително нежелани в такава деликатна позиция. Можете да работите, разбира се, само ако, образно казано, не сте ремонтник или служител на фабрика за боя. Вдишването на вредни пари и тежки товари са изключени. Що се отнася до съня, много бъдещи майки, погрешно, мислят, че лежането по гръб е забранено. Всъщност в ранните (подчертаваме, че само в ранните!) Етапи на бременността можете да спите във всяка позиция.

Какво не трябва да се прави от бременни жени в ранните етапи

За родителите

За деца

Популярни днес

В ранните етапи на бременността бъдещите майки все още не забелязват значителни промени в състоянието си. Фактът, че в корема има истинско чудо, напомня само на сутрешното гадене. На този етап жените вече започват да галят с любов все още неусетното коремче, да говорят с бебето, да му измислят име и да познаят какъв цвят долнище ще трябва да поръчат за рождените си трохи.

Въпреки привидната лекота на състоянието, сега е важно да се отнасяте възможно най-внимателно към здравето си и да разберете, че всяко действие може да повлияе на състоянието на бебето.

Важно: повече от 15 процента от всички бременности завършват със спонтанни аборти.

Често това се случва в момент, когато жената дори не подозира, че носи дете. За да не се сблъскате с подобно бедствие, трябва да се въоръжите с цялата възможна информация за факторите, които могат да представляват заплаха за бъдещото бебе. Това се отнася за много ежедневни проблеми, които мама е свикнала да решава чисто автоматично, без да мисли за възможните последици. Но животът, който се формира в корема й, трябва да принуди жената да преразгледа възгледите си за такива компоненти от ежедневния график като хранене, упражнения и много обикновени неща..

Хранене в началото на бременността

На първо място, бъдещата майка трябва да помисли какво яде, тъй като качеството и количеството на хранителните вещества, които влияят върху развитието на бебето, ще зависят от това. По отношение на диетата, всички съвети са прости и ясни, защото опасните за бременни жени храни не са добре дошли в менюто при никакви обстоятелства. Говорим за ястия, които не представляват никаква ценност за живота..

Бъдещите майки трябва да избягват храни, които могат да провокират алергична реакция и да предизвикат спонтанен аборт или необичайно развитие на плода.

Продукт / напиткаОтрицателни последици за детето
Алкохолни напиткиОказват токсичен ефект върху нормалното развитие на бебето.
Морски дарове, мед, червени плодове и зеленчуци, екзотични плодове, шоколад, гурме продукти с висока концентрация на изкуствени оцветителиТова са алергенни храни, които представляват особена заплаха за вашето бебе..
Брашно и сладкарски изделияТе допринасят за набор от излишни килограми, което натоварва допълнително тялото и може да накара детето да „храни“ четири или пет килограма, което не се счита за норма.
Консерви и пушени продуктиИзпълнени са с бутулизъм. Запазената среда насърчава размножаването на бактерии, които пренасят болестта.
Диня пъпеш. Всички видове гъби.Тези продукти могат да бъдат причина за интоксикация на тялото на бъдещата майка.
КвасПровокира подуване на корема и може да се превърне в алкохол, ако се ферментира допълнително в храносмилателния тракт.
Черен чай и кафеКофеинът значително повишава кръвното налягане и води до повишен мускулен тонус, което застрашава маточната хипертоничност, опасна за бременността.
Храни с консерванти и изкуствени оцветителиНарушават нормалното функциониране на черния дроб, бъбреците, кръвоносните съдове.
Солени ястияВисокото съдържание на сол води до отоци и високо кръвно налягане, което от своя страна провокира прееклампсия.
ПапаяОтравя тялото, ако се консумира в големи количества.
АнанасОтстранете течността от тялото, стимулирайте маточните контракции.
ГроздеВоди до напълняване на малко дете.
Газирани напиткиИндуцира ферментация в червата, което води до свиване на матката.

Алкохол и тютюнопушене

Алкохолните напитки не са най-добрият избор за всеки човек, но са строго забранени за бременни майки. Факт е, че алкохолът има разрушителен ефект не само върху физическото, но и върху интелектуалното развитие на нероденото бебе. Пиенето на алкохол може да застраши значителни проблеми с нервната система и всякакви малформации на бебето.

Пушенето причинява толкова много негативни последици, че, знаейки за тях, нито една бъдеща майка не се доближава до цигара. В допълнение към липсата на тегло и ръст на детето, тютюнът пречи на нормалното развитие на белодробната система на бебето, което в крайна сметка завършва с астма. Поради никотина, бебе може да се роди с недоразвити органи. Това не е да споменем колко много пушенето увеличава вероятността от синдром на внезапна детска смърт..

Полети

В допълнение към яденето, бъдещата майка, разбира се, има и други неща, които трябва да прави по време на бременността, за които всички митове трябва да бъдат разсеяни. Например, смята се, че пътуването с въздух в началото на бременността е заплаха за здравето на бебето, но това е погрешно схващане. Самолетът наистина може да бъде опасен за бъдещата майка, но само през последните месеци, когато има риск от преждевременно раждане. До двадесет и шестата седмица можете спокойно да отидете на всяко пътуване.

Дамски радости

Някои лекари съветват жените, които раждат дете, да не ходят на фризьорски салони. През първите месеци тази забрана не е толкова категорична, защото единствената опасност за бременността на този етап е амонякът. Ако боядисвате косата си с естествени бои, тогава можете да останете посетител на любимия си салон за красота за известно време..

За да се избегне проникването на вредни химикали в тялото на майките и малките, не се препоръчва използването на лак за коса и други спрейове, които оказват негативно влияние върху белите дробове, докато носите дете.

Използване на мобилен телефон

Препоръчва се максимално да се съкрати времето за разговор по мобилен телефон, защото магнитното лъчение влияе върху здравето на бебето. По същата причина дръжте телефона си далеч, докато спите..

Водни процедури

Експертите съветват да бъдат изключително внимателни при къпане в ранните етапи, тъй като дори незначително неразположение трябва да спре майката от процедурите. В повечето случаи дори леките признаци на неразположение могат да показват инфекция на пикочните пътища, при която къпането е строго забранено..

Ако жената се чувства зле по време на процедурите, тогава тя не трябва да се опитва сама да излезе от банята. Неспособни да устоите, можете да паднете и да нанесете непоправима вреда на детето. Трябва да се изкъпете с помощници, така че ако е необходимо, роднините да помогнат за влизане или излизане от банята. Важно е да изберете правилната температура на водата - тя не трябва да е студена, но не и гореща.

По време на бременност не се препоръчва да ходите на баня и сауна, да посещавате солариум и спа процедури. Можете обаче да се поглезите с ароматна баня. Единственото нещо, което трябва да бъдете внимателни при избора на етерични масла.

По време на бременността не е необходимо да използвате:

 • канела;
 • кедър;
 • кипарис;
 • босилек;
 • лимонена трева;
 • хвойна.

Тези аромати са начини за силно ободряване на бременна жена и тонизиране на матката. В някои случаи лекарите също забраняват масла, съдържащи лайка, розово дърво и сандалово дърво..

Това, от което наистина се нуждаят бъдещите майки, са билкови вани с невен, мента и лайка, които могат да се добавят под всякаква форма. Някои жени слагат билката в платнена торба, която е вързана за ръба на ваната. Във водата билките започват да разпространяват своите полезни свойства..

Какво да носите в началото на бременността

На бъдещите майки не се препоръчва да купуват плътно прилепнало облекло, което възпрепятства движението. Гардеробът на бъдещата майка трябва да е свободен и много удобен. Не можете да ходите на високи токчета, тъй като те изместват центъра на тежестта и увеличават натоварването на гръбначния стълб. В никакъв случай не трябва да купувате синтетично бельо, струва си да се откажете за известно време от бикините с връв. Трябва да изберете бельо от памучен материал и да носите специални корсажи.

Козметични инструменти

В ранните етапи бъдещата майка трябва да бъде много внимателна при избора на козметика. За развитието на бебето вещества като опасни са:

 • витамин А;
 • бензоил пероксид;
 • хидрокортизон.

Най-добре е да закупите продукти, които се произвеждат в специални серии специално за жени, носещи дете. Производителите ги правят от специални компоненти, които не представляват заплаха за здравето на майката и трохите..

Лекарства

В никакъв случай не трябва да се самолекувате и особено в онези случаи, когато жената е готова да даде на света още един малък мъж. Има редица лекарства, които са опасни за бъдещата майка:

 • Прогестин;
 • Хинин;
 • Ретиноиди;
 • Триметадин;
 • Аминоптерин.

Също така, лекарите не препоръчват инжекции в ранните етапи..

Котки в къщата

Има един деликатен въпрос, който не бива да се прави от жена в „интересна“ поза. Това е смяна на котешко котило. Ако имате кого да помолите да се справи с тази процедура, не се колебайте. Това не е празен каприз. Факт е, че при смяна на котешка постеля съществува опасност от заразяване с токсопламоза. Това заболяване води до бавен растеж и умствено развитие на бебето. В допълнение, болестта има разрушителен ефект върху зрението..

Физически упражнения

По време на бременност трябва да контролирате физическата си активност, но не е нужно да се ограничавате напълно в спорта. Експертите дори съветват да се проведе обучение в процеса на почистване на апартамента или готвене. Много е важно да наблюдавате дишането си, като правилно редувате вдишването и издишването, за да подобрите метаболизма и притока на кръв към мускулите..

Ранна бременност - симптоми

Днес ще поговорим с вас за това какво е ранна бременност - симптоми.

Жената понякога изобщо не знае какво малко същество носи под сърцето си. Защо се случва? Има много причини. Например първата бременност. Неопитната жена не винаги може да разбере, че в тялото й е възникнал нов живот..

Но е по-добре да знаете такива неща. Тъй като ранното откриване на бременността ще помогне да се избегнат ненужни здравословни проблеми за майката и бъдещото бебе.

Съдържание

1) какво трябва да знаете за бременността

2 ранна бременност - симптоми

3. Кога да се регистрирате за бременност

4 научих за дългосрочна бременност

5. Съвети от гинеколози

1) какво трябва да знаете за бременността

С настъпването на бременността в тялото на жената се ражда нов живот. Можете да научите как правилно да планирате бременност в тази статия..

В медицината това се нарича плод. Задачата на жената е да роди този плод и да роди здраво бебе след 40 седмици. За да се роди детето здраво, трябва да се спазват всички препоръки на лекаря.

Процесът на бременност не е прост и протича на няколко етапа:

2 пътуването на спермата в търсене на яйцеклетката

5. Излезте в маточната кухина

6. Прикрепване към стените на матката

Едва сега настъпва бременност.

Жената не усеща всички тези процеси. Може би в този момент жената се чувства зле.

Трябва да се каже един момент. Ако зиготата не е влязла в матката, а е останала във фалопиевите тръби и е прикрепена там и е започнала да расте, тогава това не е добре.

Този процес се нарича извънматочна бременност. Не забравяйте да посетите лекар. Това развитие на събитията може да завърши с катастрофа. Развитието и растежът на клетките на зиготата във фалопиевата тръба може да доведе до нейното разкъсване.

2 ранна бременност - симптоми

Бременността настъпва на етапи в продължение на няколко дни. Първите 10 дни, когато образуването и деленето на ембрионални клетки се случва в тялото на жената, като правило не се различават от обикновените дни..

Освен ако жената не може да почувства малко болест и умора. Особено ако жената забременее за първи път, тогава тези признаци няма да й кажат нищо..

Само родилите жени обръщат внимание на най-малките промени в своето благосъстояние. Те улавят всеки „жест“ на тялото си.

Основният и най-важен признак за разбиране, че сте бременна е забавяне на менструацията. Това ще се случи около две седмици след процеса на зачеване..

В допълнение, процесът на ранна бременност може да бъде придружен от леки болки в долната част на корема..

Такива дърпащи болки много приличат на болки по време на менструация. Някои жени изпитват изтръпващи болки. Първите ми седмици от първата бременност бяха придружени от силни, остри болки в долната част на корема.

Също така жената се чувства зле, леко замайване. Още на тези ранни етапи се появява гадене. Популярно е да се нарича този феномен токсикоза..

Младата жена може да почувства повишена сънливост, умора, лошо настроение.

Трябва да направите тест за бременност и да разберете причините за здравето си. Ако тестът покаже две ивици, незабавно отидете на Вашия лекар.

3. Кога да се регистрирате за бременност

Регистрирана жена може да стане, когато пожелае. Вярвам и мисля, че много жени ще се съгласят с мен, че е препоръчително да се регистрирате по-рано.

Тъй като има основателни причини за това:

1. Колкото по-скоро се регистрирате, толкова по-рано ще започнете да правите тестове, които ще покажат цялата „картина“ на вашето здраве и здравето на вашето бебе.

2. През първия триместър от живота на плода се формират почти всички жизненоважни органи на бъдещия човек. За правилния растеж и развитие на плода майката трябва да приема фолиева киселина. Но това трябва да се прави само по предписание на лекар..

3. Държавата прави еднократно плащане на жени, регистрирани за бременност рано.

По различни причини в живота извършваме необмислени действия. Има категория хора, които не считат вродения живот в себе си като личност и следователно се отнасят небрежно към бременността си.

Те не считат за необходимо да се регистрират в антенаталната клиника, да вземат необходимите изследвания, да посетят специалисти, да пият витамините, необходими в този момент.

Има майки, които вредят на здравето на бебето си. Те пият алкохол, пушат, взимат наркотици. Съзнателно причиняване на колосална вреда на здравето на детето. По-вероятно е да имате нездравословно бебе.

Бих искал да се надявам, че има малко такива жени сред нас. Че по-голямата част от жените са вменяеми и адекватни на своите действия.

Колкото по-рано се регистрирате, толкова по-вероятно е да имате здраво бебе..

4 научих за дългосрочна бременност

Няма причина за притеснение. Освен ако не е желана бременност и не е късно да се отървете от нежеланото дете.

В противен случай, ако бебето е планирано, няма нужда да се притеснявате. Трябва да бягате, за да видите гинеколог. Лекарят ще анализира ситуацията. Предписвайте необходимите лекарства и координирайте по-нататъшни действия.

Разбира се, не е толкова добре да ставате за дълги периоди от време за регистрация и има малки недостатъци:

-коремът вече е голям, по-трудно е да се ходи

-заобикалянето на специалистите е по-трудно

-ще са необходими много тестове

-може да се пропуснат някои тестове, които се правят само веднъж в ранните етапи

-жената няма да получи еднократно плащане от държавата при преждевременна регистрация.

Но това не е толкова страшно, тъй като сумата там абсолютно не е голяма.

Ако всичко е наред с анализите, то вашата задача е да носите бебето и спокойно да раждате.

Ако има някакви проблеми, лекарят определено ще се опита да намери необходимото решение на този проблем за вас..

5. Съвети от гинеколози

Планирането на бременността е много сериозен въпрос. Необходимо е да подходим към този въпрос с цялата отговорност и сериозност. Освен това и двамата партньори трябва да правят това, а не само жената..

Преди да зачене дете, жената трябва да подготви тялото за последващо раждане на плода..

Посещение на специалисти, прием на витамини, фолиева киселина, правилно хранене, добър здравословен сън ще помогнат на жената да забременее.

Когато се случи чудо и животът се зароди в женското тяло, благосъстоянието на жената се променя.

Първите признаци са забавяне на менструалния цикъл. Възможно е също да има кафяво отделяне в ранните дни на бременността..

Това е нормално, не трябва да се страхувате. Но ако отделянето е кърваво и продължава повече от седмица (7 дни), веднага се обърнете към Вашия лекар.

Ако вече разбирате за настъпването на бременността, не трябва да отлагате пътуването до лекар.

Животът на бебето, неговото здраве и развитие ще зависят от вашите действия. Бъдете отговорни за своето неродено дете.

Живеем в съвременен свят, където всичко е на разположение. Сега няма причина да се притеснявате къде да раждате и как да раждате..

Много градове са построили великолепни перинатални центрове. Оборудван и оборудван с най-новите медицински технологии.

Съвременната ехографска апаратура ще ви разкаже за състоянието и развитието на вашето бебе на определен етап от бременността.

Сдвоено раждане

През 21 век сдвоеното раждане стана модерно. Сега мъжете знаят много повече за това какво представляват бременността и раждането..

Мъжете с трепет и възторг приемат детето си от акушер-гинеколога направо в родилната зала.

Тактилният контакт на новороденото с родителя е от голямо значение и за двамата.

За да може бебето да се роди здраво, бременността на майката трябва да протича в спокойна искрена атмосфера. И разбира се мъжът играе важна роля в това..

От прякото му участие в живота на бременна съпруга ще зависи нейното настроение и съответно благосъстоянието.

Дете в утробата усеща, когато мама или татко гледат корема. А също и когато родителите говорят с него.

Полезно е жената да слуша класическа музика, красиви и спокойни композиции по време на бременност. Детето чувства настроението на майката и се държи съответно.

Не гледайте филми на ужасите или посещавайте погребални церемонии по време на интересна ситуация..

За много дълги периоди не се препоръчва да пътувате до далечни, горещи страни на почивка. По-добре е да отложите полетите с въздух и пътувания с влак на дълги разстояния, докато не се роди бебето..

По време на бременността е по-добре мама да се грижи за здравето си и да посещава класове за бременни жени.

Това са много полезни и интересни занимания за бъдещата майка. Между другото, те могат да бъдат сдвоени с бащата на нероденото дете.

Ако една жена се притеснява или се страхува от предстоящото раждане, тогава можете да посетите няколко консултации на психолог, където определено ще помогнат и успокоят..

Ходете повече на чист въздух с бавно темпо. Гледайте позитивни семейни филми.

Пригответе се за раждането на бебето, като прекарвате време в бебешките магазини. Жените обичат тази дейност. Яжте за двама, а не за двама.

И така, днес говорихме подробно за това какво е ранна бременност - симптоми. На първите действия на жена в тази ситуация.

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна и интересна, споделете я с приятелите си в социалните мрежи. Оценете и напишете коментари.

50 интересни факта за бременността: от зачеването до раждането на бебето

Бременността е магическо състояние, което не само влияе на физическото й състояние, но и променя вътрешния й свят. По време на него жената ще трябва да осъзнае и разбере много, и най-важното, да се подготви за среща с бебе. Има много митове и признаци по отношение на бременността. Събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували..

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или 9 календарни месеца и още 1 седмица.

2. Само 25% от жените успяват да заченат дете от първия менструален цикъл. Останалите 75%, дори и с добро здраве на жените, ще трябва да "работят" от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Въпреки това, повечето от тях жените дори не забелязват и приемат кървенето за леко забавена, а понякога дори и навреме менструация..

4. Счита се за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако по-малко, тогава се счита за преждевременно, ако повече - преждевременно.

5. Най-дългата бременност продължи 375 дни. Освен това детето е родено с нормално тегло.

6. Най-кратката бременност продължи 23 седмици без 1 ден. Бебето се роди здраво, но височината му беше сравнима с дължината на дръжката.

7. Началото на бременността не се брои от деня на предвиденото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за положението си не по-рано от 4 седмици по-късно, когато има закъснение и има причина да направи тест.

8. Многоплодната бременност е идентична и хетерогенна. Моноцитът се развива след оплождането на една яйцеклетка с една сперма, която впоследствие се разделя на няколко части, а различната яйцеклетка се развива след оплождане с две, три и др. Сперматозоиди. ооцити.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. По същата причина те винаги са от един и същи пол..

10. Близнаци, тризнаци и др. могат да бъдат еднополови и противоположни. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават помежду си по същия начин, както при обикновените братя, сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случвало се е бременна жена да започне да овулира и пак да забременее. В резултат на това се раждат деца с различна степен на зрялост: максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

12. Само 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. 20% от жените понасят бременност без симптоми на токсикоза.

13. Гаденето може да обезпокои бременните жени не само в началото на бременността, но и в края. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната може да се превърне в основа за стимулиране на раждането или цезарово сечение.

14. С настъпването на бременността тялото на жената претърпява хормонални промени. В резултат косата започва да расте по-бързо, тембърът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и настъпват резки промени в настроението..

15. Сърцето започва да функционира на 5-6 акушерска седмица. Бие много често: до 130 удара в минута и дори повече.

16. Човешкият ембрион има опашка. Но изчезва на 10-та седмица от бременността..

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама, тя трябва да яде за двама: тялото се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина ще трябва да се увеличи само с 300 kcal.

18. Бебето започва да прави първите движения на 8-та седмица от бременността. Въпреки че бъдещата майка ще усети движението едва на 18-20 седмици.

19. По време на втората и следващите бременности първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още на 15-17 седмица..

20. Бебето вътре може да салта, да скача, отблъсквайки стените на матката, да играе с пъпната връв, като дърпа дръжките си. Той знае как да направи гримаса и да се усмихне, когато се чувства добре.

21. Гениталиите на момичетата и момчетата до 16 седмици изглеждат почти еднакви, така че е почти невъзможно визуално да се определи пола преди това време.

22. Съвременната медицина се е научила да разпознава пола без видими признаци на различия в гениталиите от гениталния туберкул от 12 седмица на бременността. При момчетата се отклонява под по-голям ъгъл в сравнение с тялото, при момичетата - до по-малък.

23. Формата на корема, наличието или отсъствието на токсикоза, както и вкусовите предпочитания не зависят от пола на бебето. И момичетата не приемат красотата на майката.

24. Смукателният рефлекс започва да действа в утробата. И така, бебето изсмуква палеца си с удоволствие още на 15-та седмица.

25. Бебето започва да чува звуци на 18-та седмица от бременността. И на 24-25 седмици вече можете да наблюдавате реакцията му на определени звуци: той обича да слуша майка си и спокойна музика.

26. От 20-21 седмица бебето започва да прави разлика между вкусове, поглъщайки околните води. Вкусът на околоплодната вода зависи от това, което яде бъдещата майка.

27. Солеността на околоплодната течност е сравнима с нивото на солта в морската вода.

28. Когато детето се научи да преглъща околоплодни води, то ще бъде редовно обезпокоявано от хълцане. Бременната жена може да го усети под формата на ритмични и монотонни тръпки отвътре.

29. През втората половина на бременността бебето може да поглъща около 1 литър вода на ден. Той отделя същото количество под формата на урина обратно и след това отново поглъща: така започва да работи храносмилателната система..

30. Бебето прави главна форма (главата надолу, краката нагоре) обикновено на 32-34 седмици. Преди това той може да сменя позицията си по няколко пъти на ден..

31. Ако преди 35 седмици детето не е обърнало глава надолу, най-вероятно вече няма да направи това: в стомаха има твърде малко място за това. Случвало се е обаче и бебето да се обърне с главата надолу точно преди раждането..

32. Коремът на бременна жена може да не се вижда от другите до 20 седмици. По това време плодът набира тегло само до 300-350 g.

33. По време на първата бременност коремът расте по-бавно, отколкото през втората и следващите. Това се дължи на факта, че веднъж прехвърлена бременност разтяга коремните мускули и матката вече не се възстановява до предишния си размер.

34. Обемът на матката до края на бременността е 500 пъти по-голям от преди. Масата на органа се увеличава 10-20 пъти (от 50-100 g на 1 kg).

35. При бременна жена обемът на кръвта се увеличава до 140-150% от първоначалния обем. За засилено хранене на плода е необходимо много кръв.

36. Кръвта става по-плътна към края на бременността. Ето как тялото се подготвя за предстоящото раждане, за да намали количеството загубена кръв: колкото по-плътна е кръвта, толкова по-малко ще бъде загубена..

37. Размерът на краката през втората половина на бременността се увеличава с 1. Това се дължи на натрупването на течност в меките тъкани - оток.

38. По време на бременност ставите стават по-еластични поради производството на хормона релаксин. Той отпуска връзките, подготвяйки таза за бъдещо раждане..

39. Средно бременните жени качват от 10 до 12 кг. Освен това теглото на плода е само 3-4 кг, всичко останало е вода, матка, кръв (около 1 кг всяка), плацента, млечни жлези (около 0,5 кг всяка), течност в меките тъкани и мастните резерви (около 2, 5 кг).

40. Бременните жени могат да приемат лекарства. Но това се отнася само за тези лекарства, които са разрешени по време на бременност..

41. Спешното раждане не е преждевременно и не е бързо раждане. Това е раждане, което е станало в нормално време, както трябва да бъде.

42. Теглото на детето почти не зависи от това как се храни бъдещата майка, освен ако, разбира се, не гладува, докато не се изтощи напълно. Затлъстелите жени често раждат бебета с тегло под 3 кг, докато слабите жени също често раждат бебета с тегло до 4 кг и повече.

43. Преди около век средното тегло на новородените е 2 кг 700 г. Съвременните деца се раждат по-големи: средното им тегло сега варира между 3-4 кг.

44. PDD (приблизителна дата на раждане) се изчислява само за да се знае приблизително кога детето решава да се роди. Само 6% от жените раждат на този ден.

45. Според статистиката във вторник има повече новородени. Събота и неделя стават дни срещу рекорд.

46. ​​Децата със заплитания се раждат еднакво често, както сред плетените по време на бременност, така и сред тези, които се въздържат от това ръкоделие. Бременните жени могат да плетат, шият и бродират.

47. Бременните жени могат да се подстригват и да премахват нежеланото окосмяване, където пожелаят. Това по никакъв начин няма да повлияе на здравето на детето..

48. В Корея времето на бременността също се включва във възрастта на детето. Следователно корейците са средно с 1 година по-възрастни от своите връстници от други страни..

49. Лина Медина е най-младата майка в света, която е направила цезарово сечение на 5 години и 7 месеца. Роди се седеммесечно момче с тегло 2,7 кг, което научи, че Лина не е сестра, а собствена майка му едва на 40 години.

50. Най-голямото дете е родено в Италия. Неговият ръст след раждането беше 76 см, а теглото му 10,2 кг. ₽