Пулсът (HR) е важен показател, който позволява на лекарите да определят здравето на нероденото дете.

Можете да чуете сърдечния ритъм на плода още 1 месец след зачеването, но на този етап е невъзможно да се преброи броят на ударите без специално оборудване. Пулсът се различава в различните етапи на бременността. Съответно нормите на сърдечната честота се определят по седмица.

Методи за измерване на сърдечната честота:

 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Най-често срещаният начин за оценка на размера на плода, гестационната възраст, състоянието на плацентата и др. С помощта на ултразвук слушайте сърдечни тонове, изследвайте структурата на сърцето, разкривайте аномалии;
 • аускултация. Включва слушане на сърдечния ритъм със стетоскоп. Определя приблизителния пулс, яснотата на тоновете и представянето на детето. Дори човек без медицинско образование може да използва устройството, но то е ефективно едва от 3-тия триместър. В някои случаи аускултацията не е възможна. Например при бременна жена с наднормено тегло, малко или голямо количество околоплодна течност;
 • кардиография (CTG). Информативен метод, който ви позволява да определите сърдечния ритъм на бебето, липсата на кислород и да вземете навременни мерки. Устройството CTG е снабдено със сензори за маточни контракции, движения на плода. Те записват дейността на матката, изследват фазите на будност и сън на ембриона. Първата CTG се извършва след 32 седмици. Втората е непосредствено преди раждането. В редки случаи CTG се прави през целия период на бременността по показания;
 • ехокардиография. Извършва се през 2-3 триместър, ако има съмнение за сърдечни дефекти в ембриона. Ехокардиографията е ултразвуково изследване с изследване на структурните особености на бебето и кръвния поток.

Грижа за себе си

Диаграма на пулса на ембриона по седмици

Пулсът на плода по време на бременност се проверява за всяка регистрирана жена. Този индикатор позволява:

 • потвърдете самия факт на бременността. След първото забавяне жената се изпраща за диагностика. На ултразвук, от 3-та седмица, можете да чуете ударите на сърцето. Ако не се наблюдава сърдечната дейност на плода, след известно време отново се прави ултразвук. Липсата на сърдечен ритъм показва замразена бременност;
 • преценете състоянието на плода. Сърцето на детето е чувствително към промени. Стресът, заболяванията на майката, количеството кислород в околната среда, фазите на сън и почивка веднага се отразяват на сърдечната честота. Ако сърцето бие твърде често за дълго време, кръвоснабдяването на плода е нарушено. Ако се забави, това показва влошаване на състоянието на бебето. Методите за корекция до голяма степен зависят от това колко дълго сърдечният ритъм е станал патологичен;
 • наблюдение на състоянието на плода по време на раждане. По време на раждането бебето изпитва силен стрес и липса на кислород. Контролът на сърдечната честота ви позволява да идентифицирате трудности като затягане на пъпната връв, отлепване на плацентата и да предприемете спешни стъпки за отстраняване на последствията. По време на раждането пулсът на бебето се проверява след всяко свиване..

Съществува убеждението, че полът на детето може да се определи от сърдечната честота на плода. Твърди се, че момичетата имат пулс от 150-170 удара в минута, а момчетата - 130-150. Следователно много хора мислят, че ако според ултразвука сърцето на плода е 146 удара в минута или, например, 137, 143, тогава ще се роди момче. И кой ще бъде на 167 удара, или 158, 172 - момче.

Тази хипотеза не е научно подкрепена по никакъв начин. Сексът по сърдечната честота може да се определи само с 50% доверие. Пулсът при момчетата и момичетата отразява способността за борба с липсата на кислород. И полът няма ефект върху тази способност..

Ако искате да знаете пола на нероденото дете, свържете се с ултразвуков специалист. Можете да определите пола от 15-16 седмици.

Пулсът се променя не само според фазите на активността на бебето, но и в зависимост от времето на бременността.

 • на 7 седмица нормата е 115 контракции;
 • на 8-и сърдечният ритъм може да скочи до 170 удара в минута;
 • за период от 11 седмици сърдечната честота обикновено се поддържа на 150 удара. Позволени са малки отклонения нагоре или надолу.

Започвайки от тринадесетата седмица, лекарите постоянно и сърдечната честота чрез ултразвук проверяват характера и ритъма, местоположението на сърцето.

От втория триместър честотата на контракциите се стабилизира и е 140-160 удара. Ако пулсът е бърз, например 170-180, това показва кислороден глад. Ако е ниско, по-малко от 120 - за фетална хипоксия.

Медицински надзор

Контролът на сърдечната честота задължително се извършва по време на раждането, особено при наличие на някакви патологии. Пулсът е 140 удара. Но понякога може да достигне до 155.

Честота на пулса на бебето:

Седмици на бременносттаКонтракции в минута
4-680-85
6100-135
7115-130
8Пулс 150 удара в минута. Индикатори до 170 - в нормални граници.
9-10170-190
11-40140-160

По този начин броят на 125 удара е норма за началните етапи на бременността. По-късно се счита за слаб и изисква допълнително изследване..

И пулсът 153, 162, 166 удара в минута е естествен за периоди от 11-40 седмици, за 4-ти до 7-ми е патологичен.

Можете да разберете пола на плода

При определяне на сърдечната честота лекарят оценява не само сърдечния ритъм на плода, но взема предвид и допълнителни фактори: наличие на заболяване при майката, време на слушане, бебето спи или е в активно състояние.

Когато бъдещата майка иска да чуе как бие сърцето на детето, не е необходимо да посещавате клиниката. Звукът от ембрионалното развитие може да се чуе по следните начини:

 • стетоскоп. Редовната акушерска тръба е евтина и ви позволява да слушате сърцето на бебето си. Изисква се пациентски асистент. Важно е да се научите да различавате сърцето от звуците на движенията на детето, пулса и перисталтиката на майката. Ефективен от 18-25 седмици;
 • фетален доплер. Подходящ за тези, които нямат време да овладеят стетоскопа. Преносим ултразвуков детектор работи на принципа CTG, но не предоставя графично изображение. Комплектът обикновено включва слушалки. Това устройство работи от 8-12 седмици и можете да го използвате до 38-39-та;
 • поставяне на ухото до стомаха. Методът е подходящ за по-късни дати, през 3 триместър. Мястото на прикрепване зависи от местоположението на плода. Ако бебето ви лежи с главата надолу, поставете ухото си под пъпа. С седалищно представяне - по-високо. Обикновено този метод се използва от мъжете, за да чуе живота, който се заражда в утробата..

Важни седем дни

Сърцето на плода се формира едно от първите. Неговата работа е специален показател за развитието и общото състояние на детето. Следователно слушането се извършва през цялата бременност и по време на раждането..

Редовното наблюдение на сърдечния ритъм позволява да се открият сърдечно-съдови патологии в ранните етапи.

Изразената работа на миокарда започва от 3-та седмица, но е възможно да се изчисли сърдечната честота от 5-7 седем дни чрез ултразвук. По това време сърцето се превръща в пълноценен четирикамерен орган..

В ранните етапи се използва трансвагинален сензор за прослушване на сърдечната честота; вече на 6 седмици може да се използва коремен сензор.

В очакване на здраво бебе

При определяне на сърдечната честота по време на бременност са важни следните показатели:

 • честота на контракциите. Твърде бърз сърдечен ритъм, до 200 удара / мин и повече, или бавен, по-малко от 100 - това са патологии, които изискват изследване и диагностика;
 • естеството на тоновете. Здравото сърце звучи силно и ясно. Размазаните и тъпи тонове показват заболяване;
 • ритъм. Обикновено сърцето повтаря ударите на равни интервали. При остра и хронична хипоксия в ембриона, дефекти на клапата, се наблюдава аритмия.

Жените, които очакват бебе, се подлагат на 2 скринингови ултразвука, които също определят сърдечната честота по време на бременност.

Първият тест се извършва на 12-13 седмици, вторият на 21-ви (някои се провеждат на 24-ти), третият скрининг се извършва на 32-ри.

Поддържане на добро настроение

С помощта на ултразвук, размерът и състоянието на ембриона и плацентата, количеството на околоплодните води, мястото на закрепването му в тялото, както и нормалната сърдечна честота на плода или има отклонения.

От 19 седмица сърдечните удари се слушат по прост начин - със стетоскоп. Аускултацията се извършва при всяко посещение на бременна предродилна клиника.

Ако се подозират дефекти по време на ултразвук, се използва ехокардиография. Прави се за период от 18-28 седмици. Методът ви позволява да изследвате състоянието на сърцето и особеностите на кръвния поток.

Показания за ехокардиография са жени на възраст над 38 години, които имат деца с дефекти, захарен диабет или инфекциозни заболявания по време на бременност. Друга индикация е вътрематочно забавяне на растежа..

На 30-32 седмици се прави CTG - те записват сърцето на бъдещото бебе. В ранните етапи CTG е безсмислен, тъй като резултатът ще бъде труден за дешифриране. CTG ви позволява да определите скоростта на 32 седмици, а именно 140-160 удара в минута.

CTG може да се предписва за други периоди, в случай че други методи за определяне на сърдечната честота при момчета и момичета не дават резултат. Показания за това са късна гестоза, белег на матката, ранно стареене на плацентата, хронични заболявания, недостатъчно или прекомерно количество околоплодни води, забавяне на вътрематочния растеж, инфекции, преодоляване на бременността.

За автора: Боровикова Олга

Пулс на плода. Норма, патология, контрол

Сърдечният ритъм на плода е като сигнали от личното му пространство: единственият начин за комуникация, по който лекарите използваха, за да преценят състоянието на бебето, неговото развитие, благосъстояние и благополучие. Съвременните диагностични методи ви позволяват да изследвате нероденото бебе нагоре и надолу и дори, ако е необходимо, да оперирате дете, без да прекъсвате бременността. Но сърдечната честота на бебето все още е най-важният показател за акушер-гинеколозите..

Какви са показателите на сърдечния ритъм на плода - нормата и какво може да показва патология?

Устройство за бебешко сърце

Сърцето е един от първите органи, който започва да се формира при бебе. Това се случва почти веднага след зачеването, вече на 2-3 седмици от бременността. Не всички бъдещи майки по това време се досещат, че вътре е вече възникнал нов живот, а сърцето на бебето, което в този момент прилича на обикновена куха тръба, вече се готви да нанесе първите удари.

До четвъртата седмица на бременността сърдечната тръба започва да се огъва, през петата седмица в нея се появява първата преграда и в същото време първите контракции. Колкото по-нататък, толкова повече сърцето на бебето става подобно на сърцето на възрастен: на шестата седмица междукамерната преграда започва да расте, последвана от междупредсърдната преграда. До осмата седмица на бременността сърцето на плода придобива почти възрастен вид. Почти - тъй като бебето не диша, кръвта, наситена с кислород, не идва от него от белите дробове, а от майката.

„До самия момент на раждането кръвообращението на бебето не е разделено на два кръга - малък, който преминава през белите дробове, и голям, който храни останалите органи и тъкани..

Всички предсърдия и вентрикули действат като единичен кух орган и кръвта от атриума в атриума тече през отворения овален прозорец - специален отвор в предсърдната преграда, който се затваря веднага след раждането, когато бебето поеме първото спонтанно вдишване.

Пулс на плода на различни етапи от бременността

Въпреки че кръвоснабдяването на бебето зависи изцяло от майката, кръвта, изтичаща от плацентата през тялото, "ускорява" собственото му сърце. Следователно сърдечната честота на плода се различава от тази на майка ми, „две сърца бият в унисон“ е поетична метафора, нищо повече.

Тъй като плодът расте, сърдечната честота се чува все по-ясно - от шестата седмица може да бъде записана на ултразвуков апарат, а от 20-та седмица лекарят буквално го чува - за това е достатъчно да прикрепите стетоскоп и по-често - специална слухова тръба към корема на бъдещата майка.

”Тази процедура („ изслушване “на пациента от лекаря) се нарича аускултация и е един от най-старите диагностични методи..

Започвайки от третия триместър, ако лекарят се тревожи за състоянието на плода, сърдечният ритъм на бебето може да се наблюдава чрез кардиотокография, CTG. Именно този метод се използва за наблюдение на състоянието на бебето по време на пренатални контракции, така че спокойно можем да кажем, че повечето майки са запознати с тези три метода за измерване на пулса на бебето - ултразвук, аускултация, CTG.

Какво измерват лекарите? На първо място, сърдечната честота на бебето. Той е много по-висок от този на майката и зависи от гестационната възраст..

Гестационна възраст

Пулс на плода

110 - 130 удара в минута

170 - 190 удара в минута

140 - 170 удара в минута

13 седмици и до доставката

130 до 160 удара в минута

Много майки се притесняват, когато установят, че сърдечната честота на бебето им е извън обхвата. Но при плода, както при възрастен, сърдечният ритъм зависи от много фактори: дали е активен или си почива, какви лекарства приема майка му, дали е спокойна или развълнувана и накрая, по какъв метод се изчислява пулсът, къде се намира плацентата (на предната стена на матката, тя „ предпазва бебето от лекаря).

„Акушерът определя не само сърдечната честота, но (което е много важно) нейния ритъм и монотонност, сърдечната честота се увеличава или изведнъж става по-рядка. Ето защо, не се притеснявайте, ако видите фигура в медицинската карта, която надхвърля границата на нормата: ако това не притеснява лекаря, то не бива да притеснява и вас..

Разстройство на сърдечната честота на бебето

Какво се счита за патология на сърдечния ритъм? На първо място - сериозни отклонения от нормата, например рязко намаляване на сърдечната честота - под 100 (особено 80) удара в минута.

Брадикардия на плода

Намаляването на пулса на детето може да бъде причинено от редица причини, от изключително рядката наследствена брадикардия, когато ниският сърдечен ритъм е вариант на нормата през целия живот, до заплитането на връвта, олигохидрамниона или полихидрамниона. Ето общ списък:

 • неправилен начин на живот: пушене, консумация на алкохол, недостиг на витамини, липса на разходки на чист въздух, заседнал начин на живот;
 • хронични заболявания на сърцето и белите дробове на майката;
 • анемия, включително тези, които се появяват за първи път по време на бременност;
 • инфекциозни заболявания;
 • приемане на определени лекарства;
 • стрес;
 • резус конфликт;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • многоплодна бременност.
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • заплитане с пъпната връв;
 • ниско и многоводие.

Обикновено брадикардията, при условие на ритмичен и немонотонен пулс, не застрашава живота на детето и може да бъде коригирана с лекарства.

Фетална тахикардия

Казва се, че феталната тахикардия е, когато сърдечната честота на плода е стабилна в диапазона от 170-200 удара в минута. Колкото и да е странно, причините за появата му в по-голямата си част са същите като за брадикардия, просто тялото на бебето се опитва да се справи с аварията по различен начин. Сред причините:

 • анемия;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • приемане на определени лекарства;
 • авитаминоза;
 • заболявания на съдовете и сърцето на майката;
 • ендокринни заболявания;
 • вътрематочна инфекция;
 • кръвозагуба на майката.

Тахикардията, подобно на брадикардия, не представлява непосредствена заплаха за живота на плода - много бебета продължават да се развиват нормално по време на такава бременност. В тази ситуация обаче е важно вниманието на лекаря, който ще забележи влошаването на ситуацията навреме и ще го коригира или ще предложи на майката ранна доставка.

Монотонен сърдечен ритъм

Друг тревожен диагностичен знак, който често е неприятна изненада за много майки. Факт е, че пулсът на детето е непостоянен - ​​затова той се движеше, а сърдечният ритъм зачести, успокои се - отново се забави. Ако сърдечният ритъм се измерва с помощта на CTG устройства, тогава записът ще изглежда като поредица от "хълмове" и "ями" или произволен набор от числа - 140, 145, 155, 139...

Цифрите обикновено не се променят, когато бебето спи дълбоко - в края на краищата децата в утробата спят, както всички хора. Обикновено лекарят се опитва да „събуди” бебето - той предлага на майката да смени стойката си, да ходи, понякога дори се опитва да си гъделичка корема...

„Ако отново и отново не е възможно да се събуди детето, има предположение за сериозна хипоксия - кислородно гладуване на бебето.

Обикновено това е сериозна причина за назначаването на допълнителен преглед - ултразвук с доплер, може да се предпише още от 20-та седмица.

Вродена патология на сърцето на детето

Отделно си струва да се спрем на такъв важен момент като вродени сърдечни патологии при дете. Лекарят може да ги заподозре, ако нарушението на сърдечния ритъм на бебето е придружено от забавяне на развитието. В този случай на бъдещата майка се предлага да направи ехокардиография или ултразвук на сърцето, само за да изследва в този случай сърцето на бебето, а не майката. Обикновено това проучване се прави на 18-28 седмица от бременността - по-късно може да е неефективно поради намаляване на количеството на околоплодните води. Echo-KG се предлага и на жени от "рисковата група" - онези бъдещи майки, които поради различни причини имат повишена вероятност от развитие на сърдечни заболявания при плода. То:

 • бременни жени над 40;
 • бременни жени със захарен диабет;
 • сте имали тежки инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • бременни жени с вродени сърдечни дефекти;
 • бременни жени, които вече са имали деца с вродени сърдечни дефекти;
 • ако по време на ултразвук на плода се подозира сърдечен дефект;
 • идентифицирани други вродени дефекти или генетични заболявания, обикновено свързани със сърдечни дефекти.

Важно е своевременно да се идентифицират възможните патологии, тъй като това ще помогне да се избере подходящият начин на раждане, както и да се осигури на бебето специализирана помощ веднага след раждането му, без да се губят ценни минути.

Във всеки случай ви съветваме да не пренебрегвате медицинския надзор по време на бременност. Понякога патологиите на развитието на плода могат да бъдат напълно невидими за бъдещата майка: струва й се, че всичко е наред, тя се чувства чудесно и детето по това време страда от недостиг на кислород. Наблюдението на сърдечния ритъм на бебето ще ви позволи своевременно да диагностицирате възникналите проблеми и да ги коригирате с най-малко увреждане на детето.

Пулс на плода по време на бременност

По сърдечния ритъм на бебето в матката гинекологът може да определи дали бебето получава достатъчно кислород и какво е общото му състояние. В ранните етапи на бременността пулсът на сърцето може да се чуе при дете само с помощта на специални устройства, докато от средата на втория триместър лекарят слуша сърцето с дървена тръба с акушерски стетоскоп.

Младите бъдещи майки са загрижени за въпроса, кога се появява сърдечният ритъм на плода по време на бременност? Сърдечният ритъм при нероденото дете започва още на 21-ия ден след зачеването, честотата на неговите контракции се различава в различните седмици на бременността.

 1. Пулсът на плода на различни етапи от бременността
 2. Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?
 3. Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата
  1. Ултразвук
  2. Стетоскоп
  3. Кардиотокография (CTG)
 4. Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици
 5. Как да слушате пулса на плода сами у дома?
 6. Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Пулсът на плода на различни етапи от бременността

С всяка седмица от развитието на ембриона в маточната кухина неговият пулс също се променя, което се дължи на прогресивното развитие на автономната нервна система, която е отговорна за работата на сърцето. По-долу е дадена таблица на сърдечната честота на плода по седмици от бременността.

Период на бременност (акушерска)

Сърдечната честота на нероденото дете е нормална (удара / мин)

На 5-та гестационна седмица пулсът на нероденото дете е приблизително същият като този на майката, тоест 80-85 удара / мин. В рамките на един месец този показател се увеличава ежедневно с няколко удара, като по този начин до края на 1-ви триместър на бременността сърдечната честота на детето е 170-175 удара / мин..

Започвайки от 15-та седмица на бременността и до края на целия гестационен период, гинекологът редовно при всяка среща в антенаталната клиника проверява работата на сърцето на бебето в утробата - чрез прослушване със стетоскоп през предната коремна стена, с помощта на ултразвук, преносим доплер. От 15-та седмица на бременността нормалният брой на сърдечните удари на плода в минута не трябва да надвишава 160-170 удара / мин, ако тези показатели са по-високи, тогава може да се подозира появата на кислороден глад при бебето и ако сърцето се свие под 130 удара / мин, тогава те говорят за остър хипоксия, която може да застраши развитието и дори живота на детето. Необходим е и строг контрол на сърдечната честота за бебето по време на раждането, особено в моментите на контракции и опити, обикновено 140-160 удара / мин. Има индикации, които изискват непрекъснато наблюдение на сърдечния ритъм на бебето по време на раждане с CTG апарат, те включват:

 • забавено вътрематочно развитие на детето на фона на тежка хипоксия;
 • многоплодна бременност (естествено раждане на 2 или повече плода);
 • стимулиране на раждането с капкомер с окситоцин;
 • епидурална анестезия за родилка;
 • следсрочна бременност;
 • раждане, започнало преди 37 гестационна седмица;
 • хронични заболявания при майката, нарушения във функционирането на нервната система.

Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?

Формирането на сърцето в ембриона започва в най-ранните етапи на ембриогенезата и работата на този орган е важен показател за развитието на нероденото дете и състоянието на здравето му. Слушането на сърдечната честота на плода е необходимо през цялата бременност и по време на раждането, тъй като именно тези показатели предполагат различни патологии на тялото на детето в ранен етап от тяхното развитие.

Кога чувате сърдечен ритъм на плода при ултразвуково сканиране? Въпреки факта, че пулсацията на сърдечния зачатък в ембриона започва от 21 ден, сърдечните удари могат да се чуят на ултразвук само на 6-7 гестационна седмица, тъй като по това време кухата тръба започва да се превръща в пълноценен четирикамерен орган с две вентрикули и две предсърдия.

Когато слушате сърцето на неродено дете, обърнете внимание на следните показатели:

 1. Пулс - сърдечната честота над 185 удара / мин се нарича фетална тахикардия, по-малко от 100 удара / мин се нарича брадикардия. И двете състояния не са показатели за нормата и изискват изясняване на причината. Пулсът на плода не трябва да надвишава 170 удара / мин през втория и третия триместър.
 2. Сърдечни тонове - нормално при здраво дете, което се развива изцяло вътрематочно, сърдечните звуци са ясни и звучни, при наличие на дефекти или аномалии в развитието, контракциите не се чуват ясно и замъглени.
 3. Пулс - при здрав плод, който се развива според гестационната възраст, контракциите на миокарда се повтарят ритмично през равни интервали. При остра хипоксия или аномалии в развитието на сърдечните клапи се чува аритмия, галоп ритъм.

Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата

Има няколко начина да слушате сърдечния ритъм на плода в матката, в зависимост от продължителността на бременността..

Започвайки от 5-та седмица на бременността, е възможно да се оцени работата на сърцето при неродено дете само с помощта на ултразвуков сензор - трансвагинално и трансабдоминално. В ранните етапи на бременността, ултразвуковият метод определя дали има сърдечни контракции, дали ембрионът се развива, колко удара в минута миокардът пулсира. От 12-та до 20-та седмица лекарят оценява не само сърдечната честота, но и местоположението на органа, наличието на всички камери и работата на сърдечните клапи. Именно на тези етапи на бременността повечето от сърдечните дефекти се откриват в плода..

Стетоскоп

Акушерски стетоскоп се използва за оценка на параметрите на свиването на сърдечния мускул след 20 седмици от бременността. При всяка среща в антенаталната клиника лекарят първо определя местоположението на главата на бебето и нейното положение в матката, а след това прилага тръба към предната коремна стена на майката и слуша сърдечния звук на плода. От втората половина на бременността можете да използвате и стетофондоскоп, но той рядко се използва в акушерството. При раждане сърдечният ритъм се прослушва с акушерски стетоскоп на всеки половин час, като не забравяйте да обърнете внимание на сърдечните звуци преди и непосредствено след контракцията.

Кардиотокография (CTG)

От началото на третия триместър на бременността параметрите на сърдечната честота на плода се оценяват чрез CTG поне веднъж за всяка бременна жена. По време на раждането това е задължителна процедура, която показва не само броя на сърдечните удари в минута при бебето, но също така записва реакцията на сърдечния мускул на плода на всяка контракция.

Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици

На коя седмица от бременността може да се изчисли сърдечната честота на плода? Единственият начин да направите това в ранните етапи е само с помощта на ултразвукова машина. Ако няма пулс на екрана на монитора на 6 седмици, тогава има вероятност бременността да е замръзнала в такива ситуации, жената трябва да бъде прегледана на друго устройство.

Коя седмица се чува сърдечната честота на плода през коремната стена? Можете да чуете как сърцето на бебето се свива през корема на майката още от 20-та седмица на бременността, като прикрепите акушерски стетоскоп към предната коремна стена, само първо трябва да определите положението на плода в матката и неговото положение, за да знаете от коя страна и на каква височина да приложите тръбата в противен случай нищо няма да се чуе.

Понякога с помощта на акушерски стетоскоп не е възможно да слушате сърцето на детето - това може да се дължи на някои условия:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • сърдечни дефекти при нероденото дете;
 • наднормено тегло и подуване при бременна жена;
 • закрепване на плацентата по предната коремна стена.

В такива ситуации се използва различен метод за прослушване на параметрите на сърцето на плода. Ако по време на ултразвуково изследване лекарят подозира сърдечни дефекти при нероденото дете, тогава допълнително се предписва феталната ехокардиография, процедурата ще бъде информативна от 20 до 28 седмици от бременността. Ехокардиографията ви позволява да проучите подробно всички части на сърцето при дете, да оцените кръвния поток и функцията на клапата, тази процедура е задължително проучване за бъдещи майки над 35 години и за тези бременни жени, които вече имат деца със сърдечни дефекти.

Започвайки от 28-30 седмици, на всички бъдещи майки се предписва CTG процедура, към предната коремна стена е прикрепен специален сензор, който записва параметрите на сърдечната честота на плода по време на бременност за определен период от време. Повторно извършване на такава процедура се изисква за жени с усложнена бременност, а именно:

 • късна токсикоза;
 • наличието на белези на матката след претърпяна операция и цезарово сечение в миналото;
 • стареене на плацентата преди време;
 • хронични заболявания при бъдещата майка;
 • намаляване или увеличаване на количеството на околоплодните води;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • продължителна бременност в продължение на 42 седмици.

Показателите CTG се оценяват по 12-бална скала: 9-12 точки - нормалното състояние на детето, то получава достатъчно количество кислород и се развива напълно, 6-8 точки - има признаци на кислороден глад, CTG трябва да се повтаря през ден и при необходимост да се предписва лечение за бременна жена, 5 точки или по-малко - има заплаха за живота на детето, то страда от остра хипоксия, жената трябва да се подложи на цезарово сечение. При провеждане на CTG, базалният ритъм и неговите промени се определят, когато детето се движи. Обикновено първият индикатор за пулс трябва да бъде 130-160 удара в спокойно състояние на плода и до 190 удара с движения. Промените в ритъма показват доколко параметрите на сърдечната честота се отклоняват средно от базалните показатели, обикновено при здрав плод не повече от 5-25 удара / мин..

Как да слушате пулса на плода сами у дома?

Много бременни жени се интересуват дали е възможно да слушат сърцето на детето сами вкъщи? Това може да бъде предизвикателство, особено в началото на бременността. Започвайки от 25 седмици, върху корема може да се приложи стетоскоп, така че майката да чуе как сърцето на бебето бие. Бъдещият татко може да чуе сърдечния ритъм на бебето от началото на третия триместър на бременността, като сложи ухо до корема на жена си. През първия триместър жената може самостоятелно да слуша детското сърце, използвайки съвременни фетални доплери.

Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Съществува теория, според която по броя на сърдечните удари в минута при бебе в утробата е възможно да се определи пола му - сякаш при момчетата сърцето бие по-рядко, отколкото при момичетата. В научен план този факт не е потвърден от нищо, въпреки че ултразвукът наистина разкри, че при мъжкия плод сърцето бие равномерно и ритмично, докато при момичетата е донякъде хаотично. Пулсът може да се промени, когато бебето се движи, променя положението на тялото си в матката и стрес при майката, следователно, като преброи броя на сърдечните удари на детето, може да се приеме само един или друг пол.

Оценката на параметрите на сърдечния ритъм на бебето в утробата е неразделна част от наблюдението на нормалния ход на бременността. По естеството и честотата на сърдечните удари при дете лекарят може да подозира нарушения в неговото развитие и наличието на усложнения при бъдещата майка.