По сърдечния ритъм на бебето в матката гинекологът може да определи дали бебето получава достатъчно кислород и какво е общото му състояние. В ранните етапи на бременността пулсът на сърцето може да се чуе при дете само с помощта на специални устройства, докато от средата на втория триместър лекарят слуша сърцето с дървена тръба с акушерски стетоскоп.

Младите бъдещи майки са загрижени за въпроса, кога се появява сърдечният ритъм на плода по време на бременност? Сърдечният ритъм при нероденото дете започва още на 21-ия ден след зачеването, честотата на неговите контракции се различава в различните седмици на бременността.

 1. Пулсът на плода на различни етапи от бременността
 2. Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?
 3. Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата
  1. Ултразвук
  2. Стетоскоп
  3. Кардиотокография (CTG)
 4. Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици
 5. Как да слушате пулса на плода сами у дома?
 6. Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Пулсът на плода на различни етапи от бременността

С всяка седмица от развитието на ембриона в маточната кухина неговият пулс също се променя, което се дължи на прогресивното развитие на автономната нервна система, която е отговорна за работата на сърцето. По-долу е дадена таблица на сърдечната честота на плода по седмици от бременността.

Период на бременност (акушерска)

Сърдечната честота на нероденото дете е нормална (удара / мин)

На 5-та гестационна седмица пулсът на нероденото дете е приблизително същият като този на майката, тоест 80-85 удара / мин. В рамките на един месец този показател се увеличава ежедневно с няколко удара, като по този начин до края на 1-ви триместър на бременността сърдечната честота на детето е 170-175 удара / мин..

Започвайки от 15-та седмица на бременността и до края на целия гестационен период, гинекологът редовно при всяка среща в антенаталната клиника проверява работата на сърцето на бебето в утробата - чрез прослушване със стетоскоп през предната коремна стена, с помощта на ултразвук, преносим доплер. От 15-та седмица на бременността нормалният брой на сърдечните удари на плода в минута не трябва да надвишава 160-170 удара / мин, ако тези показатели са по-високи, тогава може да се подозира появата на кислороден глад при бебето и ако сърцето се свие под 130 удара / мин, тогава те говорят за остър хипоксия, която може да застраши развитието и дори живота на детето. Необходим е и строг контрол на сърдечната честота за бебето по време на раждането, особено в моментите на контракции и опити, обикновено 140-160 удара / мин. Има индикации, които изискват непрекъснато наблюдение на сърдечния ритъм на бебето по време на раждане с CTG апарат, те включват:

 • забавено вътрематочно развитие на детето на фона на тежка хипоксия;
 • многоплодна бременност (естествено раждане на 2 или повече плода);
 • стимулиране на раждането с капкомер с окситоцин;
 • епидурална анестезия за родилка;
 • следсрочна бременност;
 • раждане, започнало преди 37 гестационна седмица;
 • хронични заболявания при майката, нарушения във функционирането на нервната система.

Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?

Формирането на сърцето в ембриона започва в най-ранните етапи на ембриогенезата и работата на този орган е важен показател за развитието на нероденото дете и състоянието на здравето му. Слушането на сърдечната честота на плода е необходимо през цялата бременност и по време на раждането, тъй като именно тези показатели предполагат различни патологии на тялото на детето в ранен етап от тяхното развитие.

Кога чувате сърдечен ритъм на плода при ултразвуково сканиране? Въпреки факта, че пулсацията на сърдечния зачатък в ембриона започва от 21 ден, сърдечните удари могат да се чуят на ултразвук само на 6-7 гестационна седмица, тъй като по това време кухата тръба започва да се превръща в пълноценен четирикамерен орган с две вентрикули и две предсърдия.

Когато слушате сърцето на неродено дете, обърнете внимание на следните показатели:

 1. Пулс - сърдечната честота над 185 удара / мин се нарича фетална тахикардия, по-малко от 100 удара / мин се нарича брадикардия. И двете състояния не са показатели за нормата и изискват изясняване на причината. Пулсът на плода не трябва да надвишава 170 удара / мин през втория и третия триместър.
 2. Сърдечни тонове - нормално при здраво дете, което се развива изцяло вътрематочно, сърдечните звуци са ясни и звучни, при наличие на дефекти или аномалии в развитието, контракциите не се чуват ясно и замъглени.
 3. Пулс - при здрав плод, който се развива според гестационната възраст, контракциите на миокарда се повтарят ритмично през равни интервали. При остра хипоксия или аномалии в развитието на сърдечните клапи се чува аритмия, галоп ритъм.

Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата

Има няколко начина да слушате сърдечния ритъм на плода в матката, в зависимост от продължителността на бременността..

Започвайки от 5-та седмица на бременността, е възможно да се оцени работата на сърцето при неродено дете само с помощта на ултразвуков сензор - трансвагинално и трансабдоминално. В ранните етапи на бременността, ултразвуковият метод определя дали има сърдечни контракции, дали ембрионът се развива, колко удара в минута миокардът пулсира. От 12-та до 20-та седмица лекарят оценява не само сърдечната честота, но и местоположението на органа, наличието на всички камери и работата на сърдечните клапи. Именно на тези етапи на бременността повечето от сърдечните дефекти се откриват в плода..

Стетоскоп

Акушерски стетоскоп се използва за оценка на параметрите на свиването на сърдечния мускул след 20 седмици от бременността. При всяка среща в антенаталната клиника лекарят първо определя местоположението на главата на бебето и нейното положение в матката, а след това прилага тръба към предната коремна стена на майката и слуша сърдечния звук на плода. От втората половина на бременността можете да използвате и стетофондоскоп, но той рядко се използва в акушерството. При раждане сърдечният ритъм се прослушва с акушерски стетоскоп на всеки половин час, като не забравяйте да обърнете внимание на сърдечните звуци преди и непосредствено след контракцията.

Кардиотокография (CTG)

От началото на третия триместър на бременността параметрите на сърдечната честота на плода се оценяват чрез CTG поне веднъж за всяка бременна жена. По време на раждането това е задължителна процедура, която показва не само броя на сърдечните удари в минута при бебето, но също така записва реакцията на сърдечния мускул на плода на всяка контракция.

Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици

На коя седмица от бременността може да се изчисли сърдечната честота на плода? Единственият начин да направите това в ранните етапи е само с помощта на ултразвукова машина. Ако няма пулс на екрана на монитора на 6 седмици, тогава има вероятност бременността да е замръзнала в такива ситуации, жената трябва да бъде прегледана на друго устройство.

Коя седмица се чува сърдечната честота на плода през коремната стена? Можете да чуете как сърцето на бебето се свива през корема на майката още от 20-та седмица на бременността, като прикрепите акушерски стетоскоп към предната коремна стена, само първо трябва да определите положението на плода в матката и неговото положение, за да знаете от коя страна и на каква височина да приложите тръбата в противен случай нищо няма да се чуе.

Понякога с помощта на акушерски стетоскоп не е възможно да слушате сърцето на детето - това може да се дължи на някои условия:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • сърдечни дефекти при нероденото дете;
 • наднормено тегло и подуване при бременна жена;
 • закрепване на плацентата по предната коремна стена.

В такива ситуации се използва различен метод за прослушване на параметрите на сърцето на плода. Ако по време на ултразвуково изследване лекарят подозира сърдечни дефекти при нероденото дете, тогава допълнително се предписва феталната ехокардиография, процедурата ще бъде информативна от 20 до 28 седмици от бременността. Ехокардиографията ви позволява да проучите подробно всички части на сърцето при дете, да оцените кръвния поток и функцията на клапата, тази процедура е задължително проучване за бъдещи майки над 35 години и за тези бременни жени, които вече имат деца със сърдечни дефекти.

Започвайки от 28-30 седмици, на всички бъдещи майки се предписва CTG процедура, към предната коремна стена е прикрепен специален сензор, който записва параметрите на сърдечната честота на плода по време на бременност за определен период от време. Повторно извършване на такава процедура се изисква за жени с усложнена бременност, а именно:

 • късна токсикоза;
 • наличието на белези на матката след претърпяна операция и цезарово сечение в миналото;
 • стареене на плацентата преди време;
 • хронични заболявания при бъдещата майка;
 • намаляване или увеличаване на количеството на околоплодните води;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • продължителна бременност в продължение на 42 седмици.

Показателите CTG се оценяват по 12-бална скала: 9-12 точки - нормалното състояние на детето, то получава достатъчно количество кислород и се развива напълно, 6-8 точки - има признаци на кислороден глад, CTG трябва да се повтаря през ден и при необходимост да се предписва лечение за бременна жена, 5 точки или по-малко - има заплаха за живота на детето, то страда от остра хипоксия, жената трябва да се подложи на цезарово сечение. При провеждане на CTG, базалният ритъм и неговите промени се определят, когато детето се движи. Обикновено първият индикатор за пулс трябва да бъде 130-160 удара в спокойно състояние на плода и до 190 удара с движения. Промените в ритъма показват доколко параметрите на сърдечната честота се отклоняват средно от базалните показатели, обикновено при здрав плод не повече от 5-25 удара / мин..

Как да слушате пулса на плода сами у дома?

Много бременни жени се интересуват дали е възможно да слушат сърцето на детето сами вкъщи? Това може да бъде предизвикателство, особено в началото на бременността. Започвайки от 25 седмици, върху корема може да се приложи стетоскоп, така че майката да чуе как сърцето на бебето бие. Бъдещият татко може да чуе сърдечния ритъм на бебето от началото на третия триместър на бременността, като сложи ухо до корема на жена си. През първия триместър жената може самостоятелно да слуша детското сърце, използвайки съвременни фетални доплери.

Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Съществува теория, според която по броя на сърдечните удари в минута при бебе в утробата е възможно да се определи пола му - сякаш при момчетата сърцето бие по-рядко, отколкото при момичетата. В научен план този факт не е потвърден от нищо, въпреки че ултразвукът наистина разкри, че при мъжкия плод сърцето бие равномерно и ритмично, докато при момичетата е донякъде хаотично. Пулсът може да се промени, когато бебето се движи, променя положението на тялото си в матката и стрес при майката, следователно, като преброи броя на сърдечните удари на детето, може да се приеме само един или друг пол.

Оценката на параметрите на сърдечния ритъм на бебето в утробата е неразделна част от наблюдението на нормалния ход на бременността. По естеството и честотата на сърдечните удари при дете лекарят може да подозира нарушения в неговото развитие и наличието на усложнения при бъдещата майка.

Пулс на плода по време на бременност

Пулсът (HR) е важен показател, който позволява на лекарите да определят здравето на нероденото дете.

Можете да чуете сърдечния ритъм на плода още 1 месец след зачеването, но на този етап е невъзможно да се преброи броят на ударите без специално оборудване. Пулсът се различава в различните етапи на бременността. Съответно нормите на сърдечната честота се определят по седмица.

Методи за измерване на сърдечната честота:

 • Ултразвук (ултразвуково изследване). Най-често срещаният начин за оценка на размера на плода, гестационната възраст, състоянието на плацентата и др. С помощта на ултразвук слушайте сърдечни тонове, изследвайте структурата на сърцето, разкривайте аномалии;
 • аускултация. Включва слушане на сърдечния ритъм със стетоскоп. Определя приблизителния пулс, яснотата на тоновете и представянето на детето. Дори човек без медицинско образование може да използва устройството, но то е ефективно едва от 3-тия триместър. В някои случаи аускултацията не е възможна. Например при бременна жена с наднормено тегло, малко или голямо количество околоплодна течност;
 • кардиография (CTG). Информативен метод, който ви позволява да определите сърдечния ритъм на бебето, липсата на кислород и да вземете навременни мерки. Устройството CTG е снабдено със сензори за маточни контракции, движения на плода. Те записват дейността на матката, изследват фазите на будност и сън на ембриона. Първата CTG се извършва след 32 седмици. Втората е непосредствено преди раждането. В редки случаи CTG се прави през целия период на бременността по показания;
 • ехокардиография. Извършва се през 2-3 триместър, ако има съмнение за сърдечни дефекти в ембриона. Ехокардиографията е ултразвуково изследване с изследване на структурните особености на бебето и кръвния поток.

Грижа за себе си

Диаграма на пулса на ембриона по седмици

Пулсът на плода по време на бременност се проверява за всяка регистрирана жена. Този индикатор позволява:

 • потвърдете самия факт на бременността. След първото забавяне жената се изпраща за диагностика. На ултразвук, от 3-та седмица, можете да чуете ударите на сърцето. Ако не се наблюдава сърдечната дейност на плода, след известно време отново се прави ултразвук. Липсата на сърдечен ритъм показва замразена бременност;
 • преценете състоянието на плода. Сърцето на детето е чувствително към промени. Стресът, заболяванията на майката, количеството кислород в околната среда, фазите на сън и почивка веднага се отразяват на сърдечната честота. Ако сърцето бие твърде често за дълго време, кръвоснабдяването на плода е нарушено. Ако се забави, това показва влошаване на състоянието на бебето. Методите за корекция до голяма степен зависят от това колко дълго сърдечният ритъм е станал патологичен;
 • наблюдение на състоянието на плода по време на раждане. По време на раждането бебето изпитва силен стрес и липса на кислород. Контролът на сърдечната честота ви позволява да идентифицирате трудности като затягане на пъпната връв, отлепване на плацентата и да предприемете спешни стъпки за отстраняване на последствията. По време на раждането пулсът на бебето се проверява след всяко свиване..

Съществува убеждението, че полът на детето може да се определи от сърдечната честота на плода. Твърди се, че момичетата имат пулс от 150-170 удара в минута, а момчетата - 130-150. Следователно много хора мислят, че ако според ултразвука сърцето на плода е 146 удара в минута или, например, 137, 143, тогава ще се роди момче. И кой ще бъде на 167 удара, или 158, 172 - момче.

Тази хипотеза не е научно подкрепена по никакъв начин. Сексът по сърдечната честота може да се определи само с 50% доверие. Пулсът при момчетата и момичетата отразява способността за борба с липсата на кислород. И полът няма ефект върху тази способност..

Ако искате да знаете пола на нероденото дете, свържете се с ултразвуков специалист. Можете да определите пола от 15-16 седмици.

Пулсът се променя не само според фазите на активността на бебето, но и в зависимост от времето на бременността.

 • на 7 седмица нормата е 115 контракции;
 • на 8-и сърдечният ритъм може да скочи до 170 удара в минута;
 • за период от 11 седмици сърдечната честота обикновено се поддържа на 150 удара. Позволени са малки отклонения нагоре или надолу.

Започвайки от тринадесетата седмица, лекарите постоянно и сърдечната честота чрез ултразвук проверяват характера и ритъма, местоположението на сърцето.

От втория триместър честотата на контракциите се стабилизира и е 140-160 удара. Ако пулсът е бърз, например 170-180, това показва кислороден глад. Ако е ниско, по-малко от 120 - за фетална хипоксия.

Медицински надзор

Контролът на сърдечната честота задължително се извършва по време на раждането, особено при наличие на някакви патологии. Пулсът е 140 удара. Но понякога може да достигне до 155.

Честота на пулса на бебето:

Седмици на бременносттаКонтракции в минута
4-680-85
6100-135
7115-130
8Пулс 150 удара в минута. Индикатори до 170 - в нормални граници.
9-10170-190
11-40140-160

По този начин броят на 125 удара е норма за началните етапи на бременността. По-късно се счита за слаб и изисква допълнително изследване..

И пулсът 153, 162, 166 удара в минута е естествен за периоди от 11-40 седмици, за 4-ти до 7-ми е патологичен.

Можете да разберете пола на плода

При определяне на сърдечната честота лекарят оценява не само сърдечния ритъм на плода, но взема предвид и допълнителни фактори: наличие на заболяване при майката, време на слушане, бебето спи или е в активно състояние.

Когато бъдещата майка иска да чуе как бие сърцето на детето, не е необходимо да посещавате клиниката. Звукът от ембрионалното развитие може да се чуе по следните начини:

 • стетоскоп. Редовната акушерска тръба е евтина и ви позволява да слушате сърцето на бебето си. Изисква се пациентски асистент. Важно е да се научите да различавате сърцето от звуците на движенията на детето, пулса и перисталтиката на майката. Ефективен от 18-25 седмици;
 • фетален доплер. Подходящ за тези, които нямат време да овладеят стетоскопа. Преносим ултразвуков детектор работи на принципа CTG, но не предоставя графично изображение. Комплектът обикновено включва слушалки. Това устройство работи от 8-12 седмици и можете да го използвате до 38-39-та;
 • поставяне на ухото до стомаха. Методът е подходящ за по-късни дати, през 3 триместър. Мястото на прикрепване зависи от местоположението на плода. Ако бебето ви лежи с главата надолу, поставете ухото си под пъпа. С седалищно представяне - по-високо. Обикновено този метод се използва от мъжете, за да чуе живота, който се заражда в утробата..

Важни седем дни

Сърцето на плода се формира едно от първите. Неговата работа е специален показател за развитието и общото състояние на детето. Следователно слушането се извършва през цялата бременност и по време на раждането..

Редовното наблюдение на сърдечния ритъм позволява да се открият сърдечно-съдови патологии в ранните етапи.

Изразената работа на миокарда започва от 3-та седмица, но е възможно да се изчисли сърдечната честота от 5-7 седем дни чрез ултразвук. По това време сърцето се превръща в пълноценен четирикамерен орган..

В ранните етапи се използва трансвагинален сензор за прослушване на сърдечната честота; вече на 6 седмици може да се използва коремен сензор.

В очакване на здраво бебе

При определяне на сърдечната честота по време на бременност са важни следните показатели:

 • честота на контракциите. Твърде бърз сърдечен ритъм, до 200 удара / мин и повече, или бавен, по-малко от 100 - това са патологии, които изискват изследване и диагностика;
 • естеството на тоновете. Здравото сърце звучи силно и ясно. Размазаните и тъпи тонове показват заболяване;
 • ритъм. Обикновено сърцето повтаря ударите на равни интервали. При остра и хронична хипоксия в ембриона, дефекти на клапата, се наблюдава аритмия.

Жените, които очакват бебе, се подлагат на 2 скринингови ултразвука, които също определят сърдечната честота по време на бременност.

Първият тест се извършва на 12-13 седмици, вторият на 21-ви (някои се провеждат на 24-ти), третият скрининг се извършва на 32-ри.

Поддържане на добро настроение

С помощта на ултразвук, размерът и състоянието на ембриона и плацентата, количеството на околоплодните води, мястото на закрепването му в тялото, както и нормалната сърдечна честота на плода или има отклонения.

От 19 седмица сърдечните удари се слушат по прост начин - със стетоскоп. Аускултацията се извършва при всяко посещение на бременна предродилна клиника.

Ако се подозират дефекти по време на ултразвук, се използва ехокардиография. Прави се за период от 18-28 седмици. Методът ви позволява да изследвате състоянието на сърцето и особеностите на кръвния поток.

Показания за ехокардиография са жени на възраст над 38 години, които имат деца с дефекти, захарен диабет или инфекциозни заболявания по време на бременност. Друга индикация е вътрематочно забавяне на растежа..

На 30-32 седмици се прави CTG - те записват сърцето на бъдещото бебе. В ранните етапи CTG е безсмислен, тъй като резултатът ще бъде труден за дешифриране. CTG ви позволява да определите скоростта на 32 седмици, а именно 140-160 удара в минута.

CTG може да се предписва за други периоди, в случай че други методи за определяне на сърдечната честота при момчета и момичета не дават резултат. Показания за това са късна гестоза, белег на матката, ранно стареене на плацентата, хронични заболявания, недостатъчно или прекомерно количество околоплодни води, забавяне на вътрематочния растеж, инфекции, преодоляване на бременността.

За автора: Боровикова Олга

Диаграма на сърдечния ритъм на плода по седмици

Главна информация

Всяка майка иска да чуе звука на сърцето на бъдещото си бебе възможно най-скоро. Разбира се, бременността е едно от най-приятните и вълнуващи преживявания. В крайна сметка, ако можете да чуете как бие сърцето, това означава, че плодовете растат.

Но звукът на сърцето на плода не само показва, че новият живот се развива активно, но също така може да даде много важна информация за здравето на бебето..

Когато може да се чуе сърцето на ембриона?

Въпросът кога се появява сърдечен ритъм на плода е от значение за всяка бъдеща майка, както и такъв важен момент като движението на плода по време на бременност, чиято честота може да е различна за всяка жена. Пулсът също може да се чуе за първи път по различно време.

Жените, които се интересуват от това колко дълго се появява сърдечният ритъм, трябва да разберат, че сърцето на плода не започва да бие в един момент. Когато започне полагането на този орган, тогава част от тъканта, която впоследствие ще се развие във вентрикулите на сърцето, прави съкратителни движения. Разбира се, периодът, когато сърдечният ритъм на плода се чува при ултразвуково сканиране, идва по-късно.

Гинекологът ще ви каже за коя седмица се чува този звук: понякога може да се чуе още в много ранните етапи. При какво hCG се чува и за колко време сърдечният ритъм е "видим" при ултразвук, зависи от мощността на апарата, който се изследва. Използвайки конвенционален абдоминален ултразвуков датчик, лекарят може да чуе сърдечен ритъм още 5 седмици. И с помощта на вагинален сензор ударите се чуват още на 3-4 седмици, тоест веднага след като сърцето започне да бие в плода.

Пулсът зависи от това коя седмица бие сърцето. Различно е в различните етапи на бременността..

 • Когато периодът е 6 седмици - 8 седмици, сърдечната честота на плода е 110-130 удара в минута.
 • В периода от 8 до 11 седмици - сърдечната честота може да се увеличи до 190 удара.
 • От 11 седмици честотата е 140-160 удара.

Таблицата по-долу показва сърдечната честота в различни гестационни периоди. Много е лесно да се разбере колко удара в минута трябва да бие сърцето на бебето в различни периоди от бременността..

Диаграма на сърдечния ритъм на плода по седмици:

СрокУдари в минута
4-6 седмици.80-85
6 седмици.100-130
7 седмици.130-150
8 седмици.150-170
9 седмици.170-190
10 седмици.170-190
11 седмици.140-160
12-40 седмици.140-160

Тези, които се интересуват от таблицата на сърдечната честота на плода по седмици по пол на детето, трябва да знаят, че и момичетата, и момчетата имат еднакъв пулс.

Лекарят оценява не само сърдечната честота на плода по седмици, но и допълнителни фактори, като фаза на активността на детето, заболявания на майката и плода, времето, когато се определя честотата и т.н..

Ако сърдечната честота на плода е нарушена през седмицата, това може да се дължи на различни причини.

Защо се нарушава сърдечният ритъм?

Ако сърдечната честота е по-малка от 120 удара в минута

 • Причините за слабото сърцебиене в ранните етапи могат да бъдат свързани с различни причини. Той може да бъде фиксиран за кратък период от време - до 4 седмици. На 6 седмици пулсът на ембриона може да бъде 100-120 удара. Пулс от 130 удара също показва, че с бебето всичко е наред. Но ако се регистрира много ниска сърдечна честота, по-малко от 80 удара, тогава съществува риск от загуба на бременност.
 • Ако ултразвуковото сканиране от 12 седмици или повече показва нисък сърдечен ритъм, това може да се дължи на хронична фетална хипоксия или реакцията му на факта, че пъпната връв е компресирана. Ако сърдечният ритъм е 120 удара в минута, какво да се прави, лекарят трябва да каже, като се ръководи от резултатите от изследванията.
 • Преди раждането слабият ритъм може да е доказателство за остра или хронична фетална хипоксия, както и за компресия на пъпната връв по време на раждането.

Ако скоростта на пулса от 160 удара в минута е превишена

 • През първите седмици на бременността това обикновено е вариант на нормата, но в някои случаи показва нарушение на плацентацията.
 • След 12 седмици от бременността плодът може да реагира по този начин на собствените си движения или на стреса, преживян от майката.
 • Феталната тахикардия в късни срокове може да се дължи на хронична фетална хипоксия или реакция на движение или свиване.

Звуците се заглушават, тоновете се чуват слабо

 • Ако слушането се извършва при бременни жени в ранните етапи, това може да означава, че периодът е твърде кратък или изследването се извършва от дефектен сензор, или устройството за слушане е остаряло. Възможно е и ако майката е със затлъстяване. Но също така слабо чуващите се тонове в ранните етапи могат да бъдат доказателство, че бебето има сърдечно заболяване, кръвоносни съдове.
 • След 12 седмици се чуват приглушени тонове, ако майката е с наднормено тегло, както и с фетално-плацентарна недостатъчност, предлежание (ако плацентата е разположена на предната стена), олигохидрамнион или полихидрамнион. Понякога се записват приглушени тонове, ако положението на бебето в утробата е неудобно за слушане. Не са изключени обаче и дефекти на сърцето или кръвоносните съдове..
 • В по-късните тонове това явление показва, че са започнали активни контракции или се забелязва фетална хипоксия.

Няма пулс

 • В много ранните етапи няма звук на сърдечен ритъм, ако периодът от време по време на слушане е много кратък или се използва остарял сензор. Понякога обаче това е доказателство, че бременността е спряла или абортът започва..
 • За период от 12 седмици или повече, както и през последните седмици, липсата на сърдечен звук може да бъде доказателство за неправилно място на аускултация или повреда на CTG сензора, или може да се каже, че е настъпила антенатална фетална смърт.

Защо да определяме сърдечния ритъм на плода?

Наличието на биещо сърце и сърдечна честота на плода се определя по време на бременност със специфична цел.

За да се установи, че бременността напредва

След като бъдещата майка е направила тест за бременност и той е положителен, жената отива в болница за ултразвуково сканиране. Съвременните ултразвукови апарати позволяват да се чуе биенето на сърцето на ембриона още при първия преглед - на 4-5 седмици. Но ако на първия ултразвук сърцето на детето не се чуе, не трябва да изпадате в паника. Обикновено, когато повторите процедурата, можете да чуете очаквания звук. Понякога обаче сърдечният ритъм не се появява, настъпва деформация на яйцеклетката. Това състояние се определя като пропусната бременност. В такава ситуация медицинското прекъсване на бременността се извършва с помощта на специални лекарства. Ако е възникнала такава ситуация, тогава жената не се препоръчва да забременее около шест месеца след това..

За оценка на развитието на плода

Има ясни индикатори за това колко дълго се счита за нормален сърдечен ритъм. Тоест нормалната сърдечна честота в минута се определя в зависимост от периода на развитие на бебето. Сърцето на ембриона реагира на всякакви промени в света, който го заобикаля. В крайна сметка стресът или болестта на майката пряко засягат децата. Също така, честотата на сърдечните удари в минута варира в зависимост от периода на активност или съня на плода. Нивото на кислород във въздуха се отразява и на сърдечната честота. Всички нарушения обаче, свързани с излагане на такива фактори, са временни.

При условие, че сърдечната честота е твърде силна за дълго време, лекарят може да подозира нарушение на кръвоснабдяването на плода, така наречената плацентарна недостатъчност. Като правило това състояние е хронично. Понякога, когато компенсаторните възможности на детето се изчерпват, сърдечната честота е твърде бавна. Това показва, че състоянието на плода се е влошило. В такава ситуация понякога се взема решение за спешна доставка. Лекарят взема предвид какъв трябва да бъде сърдечният ритъм през коя седмица и от кога точно се е проявила патологията, определя тактиката на лечението.

Определяне състоянието на плода в раждането

По време на раждането бебето изпитва много силен стрес, липса на кислород и компресия. Ако всичко върви добре, тогава сърцето и кръвоносните му съдове обикновено се справят с такива натоварвания. Понякога обаче има спешни случаи като отлепване на плацентата, затягане на корда, които изискват незабавна медицинска помощ. Ето защо по време на раждането лекарят определя колко удара е сърдечната честота след всяка контракция, за да не пропусне развитието на остра липса на кислород.

Какви методи се използват за определяне на сърдечната честота?

Ултразвукова процедура

Първият метод за определяне дали пулсът е нормален или не е ултразвукът. По време на ултразвук, заедно с оценка на сърдечния ритъм, лекарят оценява състоянието на плацентата, размера на плода.

Сърдечните звуци се слушат много внимателно и структурата му се изучава, ако жената вече е имала деца със съдови и сърдечни дефекти. Ако майката е страдала от инфекциозни заболявания по време на бременност, специално внимание се обръща на работата и структурата на сърцето..

Ако е необходимо, по време на бременност се извършва ултразвук на сърцето на плода. За колко време да се прави ултразвук на сърцето на плода, лекарят определя. Най-оптималното време за изследване на ехото на KG е 12 седмици. Но една жена може да направи ехокардиограма на воля, за да се увери, че всичко е наред с детето..

Аускултация

Този метод включва прослушване на сърдечни тонове с помощта на специален акушерски стетоскоп. Вярно е, че отговорът на въпроса дали е възможно да чуете сърдечен ритъм със стетоскоп в ранните етапи е отрицателен. Периодът, когато можете да чувате със стетоскоп, е 18-20 седмици. Лекар с опит може да определи редица показатели, използвайки такова устройство. Той ще изслуша приблизителната честота, с която сърцето бие, ще определи яснотата на тоновете и ще намери мястото, където те се чуват най-добре. Алгоритъмът за прослушване на сърдечния ритъм на плода и определяне на сърдечната честота е прост: това може да се направи с помощта на хронометър.

Но понякога е трудно или дори невъзможно да се извърши аускултация със стетоскоп. Това е вероятно, ако майката има много голямо тегло, ако плацентата е разположена на предната стена на матката (в този случай шумът на съдовете пречи), ако има много малко или много околоплодна течност.

Кардиотокография (CTG)

Това е информативен метод, чрез който може да се оцени сърдечната честота на плода. Тази процедура позволява ранно откриване на фетална липса на кислород и своевременно отстраняване на този проблем..

CTG машината е ултразвуков сензор, който изпраща и улавя отразени сигнали от сърцето. В този случай всички промени в ритъма се записват на лента. По време на процедурата лекарят инсталира не само основния сензор, но и сензора за свиване на матката, с който е възможно да се определи активността на матката. Най-модерните устройства имат фетални сензори за движение, а понякога има и специален бутон, така че самата жена да може да фиксира движенията.

Целият процес на изследване на CTG отнема около 60 минути. През този период в повечето случаи е възможно да се отчете периодът на сън и активност на плода. Но понякога има нужда да се изследва състоянието на плода през целия ден. След това сензорите, прикрепени към стомаха, се оставят за един ден..

Анализът на сърдечната честота се извършва, като се вземе предвид гестационната възраст, на която е проведено изследването. За първи път CTG се извършва на 32 седмици. Ако се направи по-рано, на 30 седмици или дори по-рано, резултатите няма да бъдат информативни. Когато изминат 31 седмици, се създава връзка между сърдечната дейност и двигателната активност на плода..

Най-често бременна жена се подлага на това проучване два пъти - на 32 седмици и непосредствено преди раждането. Тази процедура не вреди нито на жената, нито на бебето, така че може да се извърши толкова пъти, колкото е необходимо..

Специалист дешифрира CTG лентата, сравнява получените резултати с данните от анализите и ултразвука. Кардиотокографията обаче не е източникът на окончателна диагноза..

Какво е "добър" CTG

"Добър" KGT се счита, ако показателите са както следва:

 • Пулсът е нормален - от 120 до 160 удара в минута;
 • когато бебето се движи, сърдечната честота се увеличава;
 • няма намаление на сърдечната честота или е много рядко и в малки количества.

Устройството анализира тези показатели и въз основа на резултатите си издава специален PSP индекс. Ако състоянието на плода е нормално, тогава този индекс не е повече от един.

Трябва обаче да се има предвид, че различни фактори влияят върху начина, по който работи сърцето на детето. И само специалист може правилно да ги оцени..

Защо се определя "лош" CTG??

 • Най-често промените в CTG се определят, ако се забележи фетална хипоксия. Увеличението на сърдечната честота е характерно за състояние, когато плодът няма достатъчно кислород и сърцето е принудено да работи много интензивно.
 • Когато се получи свиване или мърдане, пулсът на бебето може да се забави, което не е нормално състояние..
 • Кратки промени на лентата се фиксират, ако пъпната връв се притисне към главата на плода. В този случай резултатите изглеждат същите като при кислородния глад, но бебето се чувства нормално в същото време..
 • Ако сензорите не са били прикрепени правилно, получените резултати също могат да бъдат "лоши".

Ако се открие хипоксия при прослушване на сърдечния ритъм на плода, лекарят провежда допълнителни изследвания, за да потвърди или опровергае диагнозата. Ако се потвърди хипоксия, се провежда лечение или лекарят взема решение за спешно раждане.

Ехокардиография

Ехокардиографията се използва, ако има съмнение за сърдечни дефекти на плода на 18-28 гестационна седмица. Използвайки този метод, можете да определите характеристиките на структурата на сърцето и кръвния поток. Тази процедура се извършва в следните случаи:

 • бъдещата майка вече има деца, на които са диагностицирани сърдечни дефекти;
 • по време на бременност са прехвърлени инфекциозни заболявания, особено през първите седмици;
 • майката има вродени сърдечни дефекти;
 • бъдещата майка е над 38 години;
 • жената е диагностицирана със захарен диабет;
 • има забавяне във вътрематочното развитие на плода;
 • плодът има малформации в други органи и има възможност за развитие на вродени сърдечни дефекти.

Този метод се използва както като двуизмерен ултразвук, така и като се използват други режими на ултразвуковия скенер: Доплеров режим, едноизмерен ултразвук. С тази комбинация от техники става възможно да се проучи задълбочено структурата на сърцето, особеностите на кръвния поток.

Възможно ли е да се определи пола на детето по сърдечен ритъм?

Много жени по време на определен период от бременността се притесняват активно как да определят пола на бебето по сърдечния ритъм на плода. Всъщност сред бременните жени и дори сред някои медицински работници съществува „легенда“, че подобно определение е възможно, както и предположението, че размерът на плода може да помогне да се определи кой ще се роди - момче или момиче.

Смята се, че момичетата имат по-висока сърдечна честота, а на 13 седмици или по-късно сърдечната честота достига до 160 пъти в минута. Според това „поверие“ момчетата имат сърдечен ритъм от 135-150 удара. Но тези, които активно задават въпроси на лекарите: "Как да разберете пола на бебето чрез сърдечен ритъм на 12 седмици" или "Колко време е възможно", трябва да имате предвид, че този метод не е научно обоснован. Въпреки че се смята, че този метод е подходящ само до 20 седмици.

Въпросът колко седмици можете да определите пола на детето по този начин по принцип не е от значение и сърдечната честота не е определящ показател. В крайна сметка е възможно да се определи дали момче или момиче по честота е възможно само с точност 50%.

Вярно е, че има мнение, че в този случай е важно и какъв сърдечен ритъм има плодът. Някои "експерти" твърдят, че това е по-ритмично при момчетата и по-хаотично при момичетата..

Има още един признак: при момчетата сърдечният ритъм съвпада с ритъма на майката, а при момичетата не. Но всички тези методи нямат нищо общо с медицината. В крайна сметка сърдечната честота отразява способността на плода да преодолява липсата на кислород, а не пола. Ето защо, майките, които започват да „отгатват“ пола веднага, когато сърцето на ембриона започне да бие, по-добре е да се направи висококачествено ултразвуково сканиране от добър специалист, който ще помогне да се установи пола на бебето с висока точност.

Чува ли се сърдечен ритъм на детето у дома?

Чувате ли сърдечни удари с фонендоскоп? Тези, които се интересуват от слушане на сърдечен ритъм у дома, могат да използват няколко метода. Можете да чуете този приятен звук за родители вкъщи с помощта на стетоскоп, преносимо устройство - фетален доплер и накрая, просто поставете ухото си на корема.

Как да слушаме пулса у дома, това ще бъде разгледано по-долу. В крайна сметка няма нужда да посещавате предродилна клиника за това. Ако бъдещата майка и нейната среда имат опит, сърцето може да бъде чуто по-рано. В крайна сметка една по-опитна жена забелязва по-ранни движения на плода по време на втората бременност. Пулсът обаче трябва да се следи от лекар..

Със стетоскоп

Можете да слушате сърцето с най-често срещания акушерски стетоскоп. Трябва да си вземете акушерска тръба и да потърсите помощ от някого. Разбира се, няма да можете да слушате плода на 12 седмици от бременността у дома. Ако този човек няма опит, тогава по-рано от 25 седмици нищо няма да се чуе. Но ако плодът е подслушван в продължение на 30 седмици, тогава е много по-лесно да чуете ударите. Трябва само да се упражните малко и да го разберете. В този случай е необходимо ясно да се разграничи какво е - пулсът, перисталтиката на бременната жена, движението на плода или все още сърдечният му ритъм.

Използване на фетален доплер

Ако желаете, можете да си купите специално устройство - фетален доплер. Това е преносим ултразвуков детектор, който работи като конвенционално CTG устройство, но изображението не се улавя върху филма. Понякога са включени и слушалки, за да можете ясно да чувате звуците. С помощта на доплер сърдечните тонове могат да се чуват, започвайки от 8 седмици. По-добре е обаче да започнете да използвате това устройство малко по-късно. Важно е самото проучване да не продължи повече от десет минути..

Като предимства на това устройство трябва да се отбележи способността да слушате сърдечния ритъм в ранните етапи, както и лекотата на използване и способността на жената да го прави без помощ.

Недостатъците на използването на доплер са високата му цена, ограниченията при използване. Освен това не използвайте прекомерно това устройство..

Поставяне на ухото до стомаха

Понякога можете да чуете сърцето, като просто поставите ухото си на корема. Това е възможно през последните гестационни седмици. Можете обаче да получите положителен резултат само ако бъдещата майка няма твърде много мазнини..

Трябва да слушате сърцето на определено място в корема, в зависимост от това как се намира бебето. Ако той лежи с наведена глава, тогава трябва да слушате сърдечния ритъм под пъпа на жената. Ако главата на бебето е отгоре, препоръчително е да слушате тоновете над пъпа на майката. При многоплодна бременност сърдечният ритъм на всеки плод се чува на различни места.

заключения

По този начин сърдечната честота е много важен показател за развитието на детето. Пулсът се следи от лекар по време на бременност. Бъдещите майки трябва да знаят, че тежките сърдечни патологии са много редки и в повечето случаи бебетата се раждат здрави. Но въпреки това е важно редовно да се подлагате на всички изследвания, за да контролирате сърдечния ритъм. Скоростта на ударите в минута при жените и при детето са важни показатели и лекарят взема предвид това. Но самата бъдеща майка трябва да бъде много внимателна към собственото си здраве и да "слуша" бебето.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Таблица на сърдечния ритъм на плода по седмици

Таблицата на сърдечния ритъм на плода по седмици за момчета и момичета е еднаква, няма разлика в показанията. В зависимост от периода, честотата на пулса се променя. Допуска се леко отклонение от тези данни, но значително увеличаване или намаляване на сърдечната честота сигнализира за необходимостта от допълнително медицинско наблюдение на бременната жена и нейното бебе преди и след раждането..

Кога и как се формира детското сърце

Сърцето е двигателят на човешкото тяло, то е едно от първите, които се образуват в утробата. Още през първата седмица на ембриона се образуват ендокардиални тръби - зачатъците на сърцето. Постепенно те се сливат в едно, като започват да растат бързо през третата седмица от бременността..

На седмата акушерска седмица (на петата от деня на зачеването) сърцето на бебето придобива характерния си вид, разделено е с две прегради на дясната и лявата половина.

Формирането на сърцето е сложен процес. Започва в областта на шийката на матката и постепенно се спуска в областта на гръдния кош. По време на спускането се обръща и горната му част се монтира там, където е необходимо.

Важни етапи при формирането на бебешкото сърце:

 1. На 4 седмици между вентрикулите на сърцето се образува преграда, сърцето се разделя на две части.
 2. В края на 5-та седмица от бременността сърцето започва да бие (при ултразвук този процес вече е записан).
 3. На седмица 7 започва процесът на образуване на друга преграда.
 4. До края на 8-ма седмица формирането на преградата е завършено - сърцето става четирикамерно, както при възрастните.

От коя седмица на бременността се измерва сърдечната честота на плода и защо се прави?

Феталната сърдечна честота (фетална сърдечна честота) е важен показател за състоянието на бебето. Слушането на сърдечния ритъм на вашето бебе помага да се диагностицира бременността през петата седмица..

Започвайки от 5 седмици, сърдечната честота се измерва при всяко планирано ултразвуково сканиране. От 18-та акушерска седмица лекарите извършват ехокардиография, ако е необходимо. Доплер ултразвукът дава информация за формирането на детското сърце, как то чука, как кръвта циркулира през съдовете.

Методът за слушане на сърдечния ритъм на бебето с помощта на акушерска тръба (стетоскоп) се използва от средата на втория триместър. Оттогава гинекологът слуша сърдечния ритъм на бебето при всяка уговорена среща на бременната жена. Използвайки този метод, лекарят изчислява сърдечната честота, слуша колко ясно и ритмично бие сърцето. Слушането дава представа за представянето на плода. Ако се чуе сърдечен ритъм под пъпа на майката, те предлагат презентация на главата, ако вдясно или отляво на пъпа, напречна презентация, ако се чуе над пъпа, гинекологът приема, че бебето е направило седалищна презентация.

Феталната кардиотокография (CTG) се прави от 30-та седмица на бременността. Сензорите проследяват движението на плода, сърдечния ритъм.

По време на раждането апаратът CTG записва сърдечния ритъм на бебето, за да следи състоянието му и да не пропуска остра фетална хипоксия.

Таблица за сърдечната честота на плода

Пулсът на плода зависи от много параметри. В ранните етапи сърцето бие неравномерно, по това време сърдечно-съдовата система просто се формира. Започвайки от 8 седмици, ритъмът на сърдечния ритъм се изравнява, става по-ясен.

Показателите за сърдечен ритъм ще бъдат изкривени, ако майката страда от токсикоза, не се чувства добре или е настинка. Сърцето на бебето бие по-бързо през този период. Пулсът на плода намалява, ако майката лежи дълго време по гръб и кухата вена е компресирана от матката. След промяна в позицията на тялото, след известно време, сърдечната честота на плода се нормализира.

Когато бебето спи в корема на майката, то има един пулс, а когато е будно, друг. Емоционалното състояние на майката и самото бебе влияе върху сърдечната честота на плода - в късните етапи на бременността той вече чува и се чувства, може да се изплаши. В такива моменти той ще има висок пулс..

Феталните пулсове в началото на бременността се различават от тези за по-късните периоди.

Пулсът на плода по седмици в таблицата през първата половина на бременността.

Период на бременност (в седмици)Фетален сърдечен ритъм (в удари в минута)
4-590-115
6-7105-130
8-9125-150
10-11130-160
12-13135-170
14-15140-180
16-17135-170
18-19130-165

Лекарите отбелязват, че няма разлика между половете за сърдечната честота на плода. Сърцето на момче и момиче ще бие еднакво, различавайки се само по отношение на бременността, но не и по пол.

Твърдението, че сърцата на момичетата бият непоследователно, неясно, а сърцата на момчетата ясно и ритмично също са заблуда. Това предположение е чиста литературна фантастика. Ако плодът има объркан и неясен сърдечен ритъм, това не е индикатор, че в корема на майката има момиче, това е индикатор за сърдечни проблеми.

Таблица на сърдечния ритъм на плода по седмици за момичета и момчета през втората половина на бременността.

Период на бременност (в седмици)Фетален сърдечен ритъм (в удари в минута)
20-21140-170
22-23125-160
24-42120-160

Отклонения от нормите

Когато пулсът на бебето се различава леко от нормата, това не трябва да плаши майката. Какво означава, ако лекарите, като измерват сърдечната честота на плода, констатират повишена или намалена сърдечна честота?

Повишена сърдечна честота

Тахикардия се определя, ако това отклонение не се регистрира в едно проучване, ако е устойчиво, стабилно. Повишеният пулс може да бъде провокиран от страх, стрес - тогава това е единичен случай. Причината за постоянно повишен сърдечен ритъм е:

 • лоши навици на мама;
 • хиперфункция на щитовидната жлеза при бременна жена;
 • тежка токсикоза;
 • сърдечни и бъбречни заболявания при бременна жена;
 • малформации на плацентата;
 • вътрематочна инфекция;
 • начален етап на фетална хипоксия.

Тахикардията в началните етапи на кислородното гладуване на плода е защитна реакция на бебето, така че то се бори, компенсирайки състоянието си. Много по-лошо е слабото сърцебиене, което показва, че детето е спряло да се бие..

Намален пулс

Намаленият пулс се нарича брадикардия. Това състояние показва нарушение на състоянието на детето. Причините за понижения пулс:

 • нездравословен начин на живот на бременна жена;
 • анемия на бременна жена;
 • стареене на плацентата;
 • липса на вода или многоводие;
 • прием на лекарства със хапче за сън за бременна жена;
 • приемане на бременно успокоително;
 • вродени малформации на плода;
 • вътрематочна хронична фетална хипоксия;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • последствията от Rh-конфликта;
 • инфаркт на плацентата;
 • пъпната връв, преплетена около врата на бебето.

Ако лекарите са установили брадикардия, бременната жена е хоспитализирана, за да идентифицира и отстрани причината, която е причинила забавяне на сърдечния ритъм на бебето. Спешна хоспитализация не се изисква само ако забавянето на сърдечния ритъм е свързано с временно нарушение на кръвообращението (бебето е стиснало кухата вена). В този случай майката се моли да ходи половин час и да дойде за втори преглед. Физиологично индуцирана брадикардия вече не се открива при повторно изследване.

Изход

Пулсът на плода е важен показател за развитието на плода. Навременният контрол на сърдечния ритъм помага да се следи състоянието на бебето и да му се осигури необходимата помощ, ако е необходимо.

Как се променя сърдечната честота на плода в норма и в случай на отклонение

Пулсът е един от параметрите, които се нуждаят от постоянно наблюдение през всички седмици на бременността. Всяка бъдеща майка трябва да знае, че физиологичният параметър на сърдечната честота показва пълнотата и хармонията на вътрематочното развитие на плода.

Първата съкратителна активност на сърцето на плода настъпва през 3-та седмица от бременността. Въпреки това, сърдечните удари могат да бъдат разпознати едва на 6 седмици от развитието, при условие че се използва ултразвукова техника. За бъдещите майки ще бъде от значение информацията за нормалната сърдечна честота на плода на всеки етап от бременността, както и вероятните отклонения и причините за тяхното развитие.

 1. Как изглежда нормата
 2. Стандартна таблица на скоростта на увеличаване на сърдечната честота на плода по седмици
 3. Разширена диаграма на сърдечния ритъм с оглед развитието на плода
 4. Методи за измерване на сърдечната честота
 5. Какви са отклоненията от нормата и какво показват те

Как изглежда нормата

Времето за настъпване на развитието на миокарда не съвпада с периода на настъпване на неговото свиване. Във физиологичния ход на бременността на бъдещата майка се предписва трансабдоминално ултразвуково сканиране на 5-6 седмици от бременността. Това диагностично събитие ви позволява да разберете точното местоположение на ембриона в маточната кухина и да оцените полезността на развитието на неговата сърдечно-съдова система.

Ако бременността не протича толкова добре, колкото бихме искали, на жената се препоръчва да извърши трансвагинално ехографско изследване, както и кръвен тест за нивото на хорионгонадотропин.

Изброените дейности, като правило, се предписват не по-рано от 4 гестационни седмици.

Когато оценяват сърдечната дейност на плода, медицинските специалисти вземат предвид следните критерии за свойствата на пулса:

 • Ритъм. При нормално развитие сърдечните удари на плода се появяват на равни интервали. Миокардът на здравия плод не винаги се свива ритмично. Медицинските специалисти могат да отбележат краткосрочно ускоряване или забавяне на ритъма, което не надхвърля физиологичната норма. Трябва да се помни, че само еднократни и краткосрочни прекъсвания не трябва да предизвикват тревога и страх;
 • Честота. Този най-важен параметър на сърдечната дейност може не само да разкаже за състоянието на сърдечно-съдовата система на плода, но и да характеризира целия процес на развитие на бебето..

От началото на контрактилната активност на миокарда, сърдечната честота на плода е равна на тази на майката и е около 83-84 удара в минута.

Стандартна таблица на скоростта на увеличаване на сърдечната честота на плода по седмици

За целите на подробното запознаване с възможностите за физиологичната норма, на бременните жени ще бъде предложена таблица, съдържаща сърдечната честота на плода и времето на вътрематочното развитие.

Гестация след седмици

Физиологична норма на сърдечната честота690 до 1106-7100 до 1308-9130 до 15010-11130 до 16012-13140 до 17014-15140 до 18016-17140 до 17018-19130 до 17020-21140 до 17022-23130 до 160От 24 до момента на раждането120 до 160

През първия месец след началото на контрактилната активност на феталния миокард, показателите на сърдечната честота ще се увеличават средно с 3 удара в минута всеки ден.

Ето защо на 1 месец от бременността можете лесно да определите гестационната възраст.

От 6 до 8 седмици на вътрематочно развитие в плода се формира четирикамерна сърдечна структура. Този период е придружен от увеличаване на сърдечната честота до 125-130 удара в минута..

В периода от 8 до 10 седмици от ембрионалното развитие сърдечната честота на плода може да се ускори до 170-180 удара в минута, което показва незрялостта на автономната регулация на сърдечно-съдовата система на детето.

При 11-12 гестационна седмица сърдечната честота на плода може да достигне 160 удара в минута, с отклонения в рамките на 30 единици. Този показател се влияе от степента на физическа активност на бъдещата майка, ефекта върху тялото на стрес фактор, нивото на насищане на тялото с кислород, степента на активност на детето, както и наличието или отсъствието на хронични заболявания при бременна жена.

От 15-та гестационна седмица до раждането на бебето, пулсът му ще се отчита редовно с помощта на ултразвуков метод. Медицинските специалисти ще вземат предвид местоположението на сърцето на детето, както и ритъма, редовността и честотата на неговите контракции..

Важно! Физиологичните показатели на сърдечната честота на плода не зависят от пола на детето. Този критерий се влияе от позицията и представянето на детето (таза или главата).

През втория (II) триместър на бременността долната допустима граница на сърдечната честота е 85 удара в минута, а горната допустима граница е 200 удара в минута..

Ако сърдечната честота на детето надхвърли определените граници, тогава бебето се диагностицира с тахикардия или брадикардия.

Разширена диаграма на сърдечния ритъм с оглед развитието на плода

Пулс на плода по седмици от бременността

Фетална възраст
(по седмица)
Сърдечен пулс
скорост (bpm)
Развитие на плода
(визуализация)
Ултразвукова
проучване
42 седмицаПулс 120-160
Седмица 1Пулс 75
2 седмициПулс 100
3 седмициПулс 120
4 седмициПулс 130
5 седмициПулс 80-85
6 седмицаПулс 80-103
7 седмицаПулс 126-149
8 седмицаПулс 149-172
9 седмицаПулс 155-165
10 седмицаСърдечна честота 153-173
11 седмицаПулс 150-170
12 седмицаПулс 147-168
13 седмицаПулс 138-165
14 седмицаПулс 133-162
15 седмицаПулс 128-161
16 седмицаПулс 130-160
17 седмицаПулс 136-167
18 седмицаПулс 138-178
19 седмицаПулс 132-174
20 седмицаПулс 136-169
21 седмицаПулс 142-172
22 седмицаПулс 133-163
23 седмицаПулс 130-160
24 седмицаПулс 120-160
25 седмицаПулс 120-160
26 седмицаПулс 120-160
27 седмицаПулс 120-160
28 седмицаПулс 120-160
Седмица 29Пулс 120-160
30 седмицаПулс 120-160
31 седмициПулс 120-160
32 седмицаПулс 120-160
33 седмицаПулс 120-160
34 седмицаПулс 120-160
35 седмицаПулс 120-160
36 седмицаПулс 120-160
37 седмицаПулс 120-160
38 седмицаПулс 120-160
39 седмицаПулс 120-160
40 седмицаПулс 120-160
41 седмициПулс 120-160

Методи за измерване на сърдечната честота

За да се извършва редовно наблюдение на сърдечната дейност на плода, в акушерската и гинекологичната практика се използват следните диагностични техники:

 1. Ултразвуково изследване (ехография на сърцето). Този най-удобен и високо информативен диагностичен метод позволява не само визуализиране на сърдечната дейност на плода, но и записване на резултата, получен на един от цифровите носители. На всяка бременна жена се препоръчва да се подложи на три процедури за фетална ехокардиография между 10-12, 21-23 и 31-32 гестационна седмица. Ако е посочено, бъдещата майка може да извърши това проучване непредвидено.
 2. Техника на аускултация. Този примитивен начин за оценка на сърдечната честота на плода е да слушате директно през акушерски стетоскоп. Като алтернатива на стетоскопа може да се използва фонендоскоп или техника за прикрепване на ухото към акушерски ориентири на корема на майката. При цефална презентация сърдечният ритъм се чува под нивото на пъпа в десните отдели. Ако жената е диагностицирана със седалищно предлежание, тогава сърдечната честота на бебето се записва в лявата половина на корема над пъпа. Специални затруднения възникват при акушер-гинеколозите с косо и напречно предлежание на плода, когато точката на слушане трябва да се търси индивидуално. Като правило се намира отдясно или отляво в областта на пъпната област. Като недостатъци на аускултативната техника е възможно да се отбележи възможността за откриване на сърдечната честота на плода само от 27-28 гестационна седмица, както и необходимостта от наличието на специални умения от акушер-гинеколога.
 3. Техника на кардиотокография. Това е друг вид ултразвуково изследване, което ви позволява да визуализирате сърдечната честота на плода и да го регистрирате графично. В същото време кардиотокографията не е в състояние да покаже сърцето на детето. Несъмнено предимство на тази техника е възможността за нейното използване по време на контракции, както и през периода на активен труд. Кардиотокографията е задължителна диагностична мярка при наличие на такива показания като полихидрамнион или олигохидрамнион, продължителна бременност, захарен диабет при бременна жена, наличие на белег на матката, късна гестоза и преждевременно стареене на плацентата.

Алтернативен вариант за наблюдение на сърдечната дейност на развиващия се плод са преносимите устройства за измерване на сърдечната честота. Всяко такова устройство се състои от фетален доплер, малък монитор за показване на резултатите от теста и ултразвукова сонда. Преносимите устройства са лесни за използване и като правило не създават трудности при използване.

Какви са отклоненията от нормата и какво показват те

Що се отнася до разпространението, изместването на сърдечната честота на плода по-често е по-често, отколкото намаляването. Ако честотата на контракциите на феталния миокард се е увеличила над допустимата физиологична норма, тогава това състояние показва хроничен дефицит на кислород в тялото на детето (хипоксия).

Важно! Ако бъдещата майка в процеса на раждане на дете е принудена да приема лекарства от групата на бета-блокерите, тогава увеличаването на терапевтичната доза или продължителността на приема на тези вещества може да доведе до инхибиране на сърдечната дейност на плода.

Вътрематочното гладуване с кислород се развива под въздействието на такива предразполагащи фактори:

 • Кървене и заплаха от спонтанен аборт;
 • Сърдечни дефекти при дете;
 • Намаляване на показателите на хемоглобина в организма на бъдещата майка или плода;
 • Структурни или функционални нарушения в региона на плацентата, придружени от развитие на плацентарна недостатъчност;
 • Удължаване, скъсяване или усукване на пъпната връв;
 • Наличието на инфекциозен и възпалителен фокус в тялото на бременна жена;
 • Патологични промени в структурите на мозъка на детето, в резултат на което при бебето се нарушава изтичането на цереброспиналната течност и се увеличава вътречерепното налягане.

Обратната ситуация е намаляване на сърдечната честота на детето по време на вътрематочно развитие. Ако този физиологичен показател е намален в сравнение с долната граница на нормата, това показва развитието на такива състояния:

 • Образуване на тежка вътрематочна патология при дете;
 • Наличието на остри или хронични заболявания, както и сърдечни дефекти в плода;
 • Гестоза;
 • Компресия или заплитане на пъпната връв;
 • Намаляване на показателите на кръвното налягане при бъдещата майка;
 • Тежък дефицит на кислород в тялото на детето (хипоксия).

Кратко забавяне на сърдечната честота на детето може да бъде причинено от положението на бременна жена, която лежи по-дълго време по гръб. Това положение води до компресия на долната куха вена.

За бъдещи майки със сложен ход на бременността се препоръчва постоянен мониторинг на показателите на сърдечната честота на плода на детето.

Авторът на статията: Практикуващият гинеколог Ганшина Илона Валерьевна. Висше медицинско образование (Ростовски държавен медицински университет, медицински и профилактичен факултет по акушерство и гинекология).