Най-очакваното и следователно незабравимо е усещането за раздвижване под сърцето на нов живот. Бъдещите майки и бащи го очакват със страхопочитание. А също и гинеколози. Ще бъдете помолени да запишете датата на първото разбъркване и по него те ще се ръководят от датата на раждане. Ако очаквате първото си бебе, то ще се роди 20 седмици след първото разбъркване (обикновено раждането се случва на 40-та седмица от бременността), а ако второто или третото, след това 2-3 седмици по-късно. Поне има такива статистики, но не всички жени попадат под тях. По правило първите движения на плода се случват между 16 и 24 седмици от бременността..

Въпреки че всъщност плодът вече се движи на 8-ма седмица, но тъй като той все още е твърде малък, вие не го чувствате. Но по-късно, когато бебето порасне, неговата „гимнастика“ ще се почувства с всички сили.

Как да разбера, че е мърдане?

Случва се едновременно да е трудно и лесно да се разбере. Лекарите описват това явление по много различни начини, а самите майки не могат да намерят истинските думи. Трябва сами да усетите движението. И не е факт, че след като почувствате, правилно обяснявате преживяното състояние на приятеля си „по позиция“.

Гинеколог (мъж) ми каза поетично за движението: „Представете си, че пеперуда е седнала в ръцете ви. Ти я държиш и тя бие крилата си в ръцете си ".

Обясненията на мама бяха по-прозаични: нещо ще буболя.

Очаквах с нетърпение пеперудата в корема си, но все пак получих „буболене“. Но той беше най-сладкият и незабравим от всички „гърбове“.

Всяка жена възприема първите движения по свой начин. За някои това е пръскането на риба, пърхане на пеперуда, а за други - чревна перисталтика. Но и в двата случая става въпрос за потвърждаване на нов живот. Много бременни жени след първото разбъркване се възприемат като майка..

Случва се така, че докато нетърпеливо очаква първото разбъркване, мама чака със същото нетърпение неговото прекратяване. Бебетата в корема са толкова активни, че движенията им причиняват непоносима болка на бременна жена.

Какво определя подвижността на детето в утробата?

Мнозина вярват, че характерът на бебето се формира вече в корема. Ето отговора: твърде пъргавото малко дете ще се почувства веднага. Въпреки че не винаги е така. Често движенията на бебето не са доказателство за неговия темперамент, а за благосъстояние, развитие и здраве. Затова задачата за бременна жена е много отговорна: да анализира всяка стъпка на своето мъниче, да се научи да я разбира и усеща. Всички отклонения от нормалния ви съвместен живот трябва да бъдат регистрирани.

Скоростта на движенията по време на бременност

Няма еднозначни „нормални“ показатели. Въпреки че е общоприето, че от 25-та седмица на бременността бебето трябва да се движи поне 10 пъти на час.

Какви са доказателствата за фетални движения?

Движението е живот. И дори в маточния период. Наблюдавали ли сте вече малкото си с помощта на ултразвуково сканиране? Това е малко човече с ръце, крака, сърце... С лошо и добро настроение, в удобна, или не много, поза. Е, как той ви разказва за всичко това? Естествено - на идиот.

Много често явление е хълцането на детето. Специалистите казват, че това не представлява никаква опасност за бебето и не предизвиква неприятни усещания у него. Но сега мама ще го усети под формата на ритмични сътресения в себе си. Такива епизоди могат да се появят до няколко пъти на ден..

Помислете за седмичния календар на бременността. Това също ще ви помогне да разберете защо бебето ви се движи. Често изисква вашето внимание още на 21 седмица. Разпознавайки гласа ви, гласа на татко, различавайки силните звуци и нежната мелодия, реагирайки на светлината, той естествено ще ви уведоми за своите чувства и предпочитания. Несъмнено много вече утвърдени майки се връщат с носталгия към „бременните“ си дни. Спомняме си много добре как малкото дете се е успокоило в утробата, ако майката е била разстроена или ядосана... И колко внимателно си е напомнял за себе си, когато бурята от емоции е утихнала... И кой не помни "танцовите" нощи! Едва влачейки крака до леглото, бъдещата майка се потапя в дългоочаквания релакс и... не се получи! Периодът на будност започва в стомаха! Хлапето все още живее според графика си и няма да вземе предвид вашите корекции.

Бебето може да извършва до 500 различни движения на ден. Естествено, няма да чуете всичко. В крайна сметка възприемчивостта на движенията зависи от много фактори: количеството вътрематочна вода, дебелината на коремната стена, положението на бебето и плацентата, мобилността на бебето, чувствителността на майката.

Започвайки от 32 седмици на бременността, като преместите бебето, можете да определите позицията на плода в матката. Ако той е в седалищно предлежание, ще усетите треперенето в долната част на корема. И ако малкото дете „стъпка“ над пъпа, това означава презентация на главата. До края на бременността бебето също се подготвя за раждане. Движенията му вече са по-редки, но не липсват..

Липсата на каквото и да е движение за повече от 12 часа е сериозна причина да посетите лекар..

Освен това трябва да се консултирате с гинеколог, ако движенията на детето са твърде редки, мудни или, обратно, насилствени, болезнени. Във всеки случай това показва страданието на плода. Най-често това състояние се причинява от хипоксия - кислороден глад. Но експертите не са съгласни как да се разграничи тази патология. Някои вярват, че при хипоксия плодът става твърде буен, а други - напротив. Независимо от това как бебето ви дава да разберете, че не получава достатъчно кислород, вземете под внимание неговите сигнали. Всъщност, често хипоксията се превръща в причина за фетална смърт. Причините за хипоксията са много различни: захарен диабет, анемия, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на плода и много други. Само лекар може да потвърди или отрече подобна диагноза. За това обикновено се извършва ултразвук, чуват се сърдечни тонове и се прави CTG..

Кардиотокографията е много информативен метод за оценка на състоянието на плода. При този преглед сърдечният ритъм на бебето се записва за 1 час. Нормата не е монотонна, а променлива сърдечна честота, която варира от 120 до 160 удара в минута. При тежка фетална хипоксия сърдечният ритъм е до 90 удара в минута. В този случай се извършва незабавно цезарово сечение, ако бременността е повече от 30 седмици.

Много лекари препоръчват на бременните жени сами да си правят тестове за движение на плода. Широко се използва тестът „Брой до десет“ на Д. Пиърсън. Трябва да се провежда от 28-та седмица на бременността. От 9 часа сутринта до 9 часа вечерта се отчитат движенията. Времето на 10-то разбъркване се записва ежедневно на специална карта. Ако бебето ви е неактивно, свържете се с Вашия лекар.

Обикновено насилственото или слабо движение се поддава на „убеждаване“ и „обучение“. Смята се, че бебето реагира остро на неудобното положение на майката. Особено легнало. И щом се преобърне, детето се успокоява.

Ако, напротив, трябва да разбъркате мъника, препоръчват да ядете нещо сладко. В крайна сметка въглехидратите са първите и много бързо, които влизат в кръвта. Хлапето получава порция десерт и това го кара да се развесели.

И все пак основната ви задача е да поддържате добро настроение. В никакъв случай не пускайте паника при всяко хвърляне и натискане. Насладете се на общуването с вашия ангел. Обръщайте му колкото се може повече внимание, грижете се за здравето си, следете диетата и ежедневието си. Организирайте семейни срещи. Хлапето ще се радва да слуша приказка от татко, приспивна песен от мама. Нека разбъркването на вашето неродено бебе носи само радост. В крайна сметка това състояние е мимолетно и нищо не може да ви го върне. Не пропускайте най-трогателния момент от живота си!

Фетални движения по време на бременност: норма, за колко време, чести, силни

Всички бъдещи майки очакват с нетърпение движенията на плода по време на бременност, това е първият контакт с бебето, който кара инстинкта на майката да се включи, ако това не се е случило по-рано. Движенията на бъдещото бебе не само носят голяма радост на бъдещите родители, но им помагат да подозират патология и незабавно да се свържат с акушер. Кога започват, колко движения обикновено трябва да представляват интерес за всички бременни жени.

Защо плодът се движи?

Движенията на малко човече в утробата са необходими, те говорят за неговия растеж и развитие. Детето започва да се движи през първия триместър, на около 7 - 8 седмици. До 10-та седмица той има преглъщащи движения, той може да промени траекторията на своите движения и да докосне стените на околоплодния мехур. Но размерът на ембриона все още е недостатъчен, той само плава свободно в околоплодната течност, много рядко се "сблъсква" със стените на матката, така че жената все още не чувства нищо.

Започвайки от 16-та седмица, плодът вече е чувствителен към звуци, което се проявява чрез активна двигателна реакция. От 18-та седмица бъдещото бебе започва да докосва пъпната връв с дръжките, знае как да стиска, отпушва пръсти, докосва лицето.

Следователно плодът се тревожи в корема на майката, което от своя страна притеснява жената, когато е изложена на външни фактори, неприятни за бебето:

 • силни, неприятни, силни звуци;
 • чувство на дискомфорт в утробата, например, глада на майката;
 • стрес, преживян от майката (поради отделянето на адреналин, кръвоносните съдове, включително в плацентата, контракт, кръвоснабдяването се влошава);
 • кислороден глад (поради активни движения се стимулира плацентата, засилва се кръвоснабдяването й, което осигурява на детето допълнителен кислород).

Освен това, ако жената заеме неудобно положение, когато се притискат големи съдове, детето изпитва липса на кислород и също става активно..

Първи движения

Всяка жена чувства различното движение на плода по различен начин в различно време. Когато това се случи, зависи от няколко фактора:

 • гестационна възраст;
 • първи или втори и т.н. бременност;
 • време на деня (обикновено вечер или през нощта);
 • тен на майката (слаб или пълен);
 • Времето на деня;
 • опция за закрепване на плацентата;
 • Начин на живот;
 • индивидуална чувствителност (някои се чувстват от 15 до 16 седмици);
 • поведение на майката (физически активните жени просто не забелязват движения).

Според статистиката първото движение на плода по време на първата бременност се усеща от бременна жена на 20 седмици. И при многократно носене на плода, периодът на смущения се намалява до 18 седмици.

Но всичко е индивидуално, дори при отделна жена, втората, третата и следващите бременности протичат по нов начин всеки път. Ако една жена във втората бременност започне да усеща движение на плода на 19 седмица, то на третата, тези периоди могат да се променят (усеща се по-рано или по-късно).

Скоростта на движенията

Скоростта на движение на плода зависи от това колко дълго бъдещата майка е бременна. Хлапето непрекъснато се движи, но разбира се, жената не може да усети всичките му движения..

 • За период от 20 - 22 седмици плодът прави до 200 движения на ден,
 • но към 27 - 32 седмици той вече изпълнява около 600 движения. Характерно е, че с началото на третия триместър (32 седмици) количеството намалява, което се обяснява с теглото му (плодът вече е достатъчно голям) и става тесно в матката. Няма "големи" движения (завъртания и преобръщане в матката) и бебето може да прави само "малки" ръце и крака.
 • След 28-та седмица средната стойност е от 8 до 10 на час. Изключение правят периодите на сън на детето, който е равен на 3 - 4 часа - по това време бебето не извършва активни движения. Бъдещата майка трябва да помни определени цикли от дейността на детето. Най-голямата активност се наблюдава от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а намаление на активността или така нареченото състояние на покой настъпва между 4 ч. Сутринта и 9 сутринта.
 • До 32 седмици плодът заема крайното положение, като правило това е главата към малкия таз (надлъжно положение, цефалично представяне). Но напречното положение или седалищното представяне не е изключено. Мама не трябва да се отчайва, за да коригира такива разпоредби, лекарят винаги ще предписва изпълнението на специална гимнастика, които допринасят за преобръщане на плода и приемането му в "правилната" позиция - надлъжна, глава към малкия таз.

Ако детето е заело "правилната" позиция, т.е. главата надолу, тогава бременната жена ще усети движения в горната част на корема (детето "рита" с краката си). В случай на седалищно представяне движенията ще се усещат отдолу, близо до пазвата.

Промяна в интензивността на движенията

Ако бебето е добре и му е удобно в утробата, а майката не изпитва никакви външни или вътрешни стимули, тогава движенията са ритмични и плавни. В противен случай характерът на движенията се променя драстично, което трябва да предупреди жената и да изисква консултация с акушер-гинеколог.

Като правило жената отбелязва "повишената" активност на бебето, когато е спокойно и си почива. И обратно, много майки се страхуват, че по време на енергичната й дейност детето изобщо не се движи. Това явление е лесно обяснимо. Когато жената е в покой, тя слуша по-внимателно чувствата си и внимателно отбелязва движенията на детето. Когато е заета, тя няма време да се разсейва от бизнеса и просто не забелязва, че бебето се движи. За да разсее съмненията й (детето е болно, то умира), бременната жена трябва да седне и да се отпусне, гледайки как се движи.

Лекарите много често съветват бременните жени да заемат позицията за легло - от лявата страна. Именно в това положение се засилва кръвоснабдяването на матката, което се използва при лечението на хронична фетална хипоксия и за нейната профилактика..

Промяна в активността е възможна от неудобно или неправилно положение на тялото на жената, например, легнала по гръб или седнала с прав гръб. Когато бъдещата майка лежи по гръб, бременната матка силно притиска долната куха вена (един от основните кръвоносни съдове).

Когато този съд е компресиран, притокът на кръв към матката е значително намален и бебето започва да изпитва недостиг на кислород.

За да може мама да разбере, че се чувства зле, той има бурни и чести движения. Съвсем лесно е да се установи кръвообращението и да се премахне хипоксията - мама трябва да се обърне на своя страна.

Също така, физическата активност на детето се променя, ако майката е в задушна или задимена стая. Поради липсата на кислород детето реагира на ситуацията с болезнени и силни сътресения. Жената трябва да напусне стаята и да се разходи, за да си върне комфортно състояние за себе си и бебето..

Освен това треперенето на плода се променя, ако майката е гладна. Изпитва недостиг на хранителни вещества и се "успокоява", движи се вяло и неохотно. Но щом бременната жена закуси, радостта на бебето се изразява в повишена активност..

Разбъркване при патологични състояния

Ако физическата активност на детето внезапно стане бурна, продължителна и причинява болка на жената, това показва някакво патологично състояние и изисква незабавно посещение на лекар:

 • Заплашително преждевременно раждане

Движенията стават чести и бурни поради повишения тонус на матката.

В този случай естеството на трусовете е коренно различно. Те се усещат рядко от жена, а силата им е незначителна, което се обяснява с големия обем на матката, където бебето рядко докосва стените му, а майката често не усеща движенията му.

Поради малкия обем околоплодна течност, детето се стяга в утробата, постоянно „бие“ в корема на майката, което се характеризира от жената като чести и болезнени треперения.

 • Остра хипоксия

При патологии като преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия и други, плодът изпитва остра липса на кислород и реагира съответно.

 • Хронична хипоксия

Развива се при наличие на плацентарна недостатъчност, анемия, прееклампсия. Движението е бавно и става рядко.

 • Диафрагмална херния при бременна жена

В този случай майката, когато плодът се движи, изпитва болка под гръдната кост..

 • Несъответствие на белега на матката

Ако жената има анамнеза за цезарово сечение, тогава ако белегът е непостоянен, което може да доведе до разкъсване на матката, тя усеща болка в областта на белега, когато бебето се движи.

 • Остър цистит

При възпаление на пикочния мехур бременна жена се оплаква от често, болезнено уриниране, болка при движение в долната част на корема.

Как се чувстват трусовете

Всяка бременна жена описва усещанията по свой начин, освен това те се променят с увеличаване на гестационната възраст.

 • За кратки периоди от време (20 - 25 седмици) жените ги характеризират като „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риби“. Други бременни жени говорят за „пърхане“ или „вибриране на телефона“ или „гъделичкане“. Някои от тях описват чувствата си по-малко романтично: „буболене в стомаха, сякаш червата са боклуци“.
 • След 27 - 28 седмици, когато плодът вече е достатъчно стар, движенията му стават по-ясни и по-специфични. Бъдещата майка и дори бъдещият баща може да почувства ритник в корема, където е поставена ръката. Недоволството на бебето много често се изразява с такива „ритници“ - в случай на неудобно положение от майката или със силни и досадни звуци. Но ако непозната ръка целуне корема на майката, детето се свива от страх и не иска да "рита".

Броя

За да определите как се чувства плодът, е важно да преброите движенията му. Как да броим движенията на плода? За тази цел се използват няколко техники:

Методът на Пиърсън

Този метод се основава на броене на движения в продължение на 12 часа. Произведено от 9 до 21 часа. По време на този тест от жената се изисква само едно условие - да намали физическата активност. Всички движения се отчитат, дори най-малките или най-слабите. В предродилната клиника лекарят издава специален формуляр или ви моли да съставите самостоятелно таблица с движения на плода, където ще бъде отбелязано времето на десетото движение. Обикновено между първото и десетото движение трябва да мине около час. И разбира се, мама трябва да помни, че е възможен и период на почивка, който трябва да продължи не повече от 4 часа. Ако това време бъде надвишено, спешно трябва да се свържете с акушер-гинеколог.

За да съставите таблица, трябва да вземете лист от тетрадка в кутия и да я подредите, както следва. Гестационната възраст се записва отгоре. Часовете от 9.00 до 21.00 са маркирани вертикално, а дните от седмицата или датите - хоризонтално. От девет сутринта трябва да започнете да броите движения. Веднага щом броят им достигне 10, в таблицата се поставя знак в часа, когато това се е случило. В таблицата се въвежда допълнителна информация: имаше по-малко от 10 движения и колко общо. Продължаваме преброяването през следващите дни и трябва да въведем данните в таблицата, с която трябва да отидем до назначението на лекаря..

28 седмици9:0012:0015:0018:00Бележки
15 юли
16 юли
17 юли
...

Метод от Кардиф

Основата на този метод също се състои в преброяване на движенията на бебето за 12 часа, единствената разлика е, че жената сама избира часа, за да започне да брои. Отново се съставя таблица, където се записва десетото разбъркване. Счита се за нормално, когато десетото мърдане се е случило преди 12-ия час на изследването. В противен случай незабавно отидете на лекар.

Метод на Садовски

Преброяването на движенията на плода започва след вечеря от 19.00 до 23.00. Този метод се основава на факта, че вечер и след хранене плодът увеличава двигателната активност. Не забравяйте да запишете началния час на преброяването и в този момент бременната жена трябва да лежи на лявата си страна.

Когато плодът прави 10 движения в час или по-малко, броенето спира. Но ако бяха по-малко от тях, продължете да броите движенията. Неблагоприятен знак - намаляване на смущения (по-малко от 10) за 2 часа.

По този начин става ясно, че всяка бременна жена може да овладее изброените методи за преброяване на движенията на бебето. Използването на тези техники не изисква никакво оборудване и медицински контрол..

Диагностика на патологията

Промяна в характера и интензивността на движенията при нероденото бебе показва неговите проблеми. Ужасен знак е липсата на движение в продължение на 6 или повече часа, което изисква незабавна медицинска помощ. Методите за изследване на състоянието на плода включват:

Аускултация на сърдечния ритъм на плода

Прослушването на пулса се извършва директно от акушер-гинеколога с помощта на акушерски стетоскоп (дървена тръба). Обикновено сърдечната честота на плода е 120 - 160 удара в минута. В случай на отклонение в една или друга посока, те говорят за кислородното гладуване на бебето, което изисква инструментални методи за изследване.

Кардиотокография (CTG)

CTG по право се счита за достъпен, надежден и най-точен метод за оценка на състоянието на плода. CTG се извършва от 32 гестационна седмица и при съмнение за вътрематочна патология и в по-ранен период (от 28 седмици). С помощта на кардиотокография се записват не само движения на плода, но и ритъмът на неговите сърдечни контракции и контракции на матката. Изследването се извършва по следния начин: бременната жена се поставя на диван и към стомаха й са прикрепени 2 сензора. Единият е на добре слушано място на сърдечния ритъм на плода (той ще отчете пулса), а другият е наблизо (записва маточните контракции). Записването на кардиотокограмата се извършва най-малко 30 минути, но е възможно да се увеличи времето за изследване до 1,5 часа. Докато прави кардиотокограма, жената трябва да отбележи всяко движение на бебето и да натисне специален бутон. Анализът на кардиотокограмата включва:

 • базален пулс (норма 120 - 160 удара в минута);
 • амплитуда на вариабилност (толеранс на отклонения нагоре или надолу) на базалния ритъм (норма 5 - 25 удара в минута);
 • забавяне (внезапни скокове на кривата надолу) - обикновено се наблюдават или са спорадични, съкратени и плитки;
 • ускорение (внезапни скокове на кривата нагоре) - обикновено трябва да бъде поне 2 в рамките на 10 минути от проучването.

За по-точна диагноза на състоянието на плода CTG се извършва с функционални тестове (без натоварване и с въвеждането на интравенозен окситоцин).

Доплер ултразвук

Ултразвуковото изследване ви позволява да оцените размера на плода, съответствието му с гестационната възраст (при хронична хипоксия има изоставане в размера). Лекарят изучава също структурата на плацентата, степента на зрялост (признаци на стареене), обема на околоплодната течност и нейния тип (тези показатели се променят с кислородното гладуване на бебето). С помощта на доплерометрия, плацентарни и пъпни съдове се изследва скоростта на кръвния поток в тях. Ако притока на кръв е намален, те говорят за вътрематочна фетална хипоксия..

По време на ултразвуковото сканиране се оценяват движенията на детето, сърдечната честота и мускулния тонус за 20-30 минути. Ако плодът не изпитва дискомфорт, тогава крайниците му са свити - знак за нормален мускулен тонус. В случай на разширени ръце и крака, те говорят за намален тонус, което показва кислороден глад..

Въпрос отговор

Имам първото си дете, но вече са изминали 4 часа и не усещам движения на плода. Какво да правя?

На първо място, трябва да се успокоите. Плодът не винаги се движи активно, за 3-4 часа е разрешено отсъствието на движение, по това време бебето спи. Опитайте се да задържите дъха си за кратко, кръвта ще спре да тече към плацентата, към детето, то ще изпита лека хипоксия и в отговор „ще се възмути“ - ще започне да „бие“ с ръце и крака. Ако този метод не помогне, наблюдавайте бебето още 30 - 40 минути. При липса дори на най-малките движения, спешно се консултирайте с акушер.

Какви движения на плода трябва да бъдат преди раждането?

В навечерието на раждането бебето на практика спира да се движи, което се счита за нормално. Бебето се подготвя за раждане, което е много труден процес за него и изисква много сили, а намаляването на двигателната активност на плода спестява енергия преди раждането. Но не трябва да има абсолютно отсъствие на движение, бебето, макар и от време на време, прави движения.

Как кардиотокографията и доплер ехографията влияят върху състоянието на детето? Не е ли вредно?

Не, тези методи са абсолютно безопасни както за бебето, така и за майката..

Ще родя третото си дете, срокът все още е кратък, 10 седмици. Какво и кога трябва да има движения при третата бременност?

Невъзможно е да се каже със сигурност след колко седмици ще усетите движението. Всичко тук е индивидуално. Обикновено при многократна бременност майката започва да усеща движенията на плода от 18 седмици. Но е възможно и по-ранното им начало, на около 16 седмици, но естеството на движенията може да е напълно различно, за разлика от първите две бременности и това не трябва да се плаши. Всички деца са различни, дори докато са още в стомаха на майката.

Имам "лош" CTG, който беше направен два пъти. Не забравяйте да отидете в болницата?

Да, "лошите" резултати от кардиотокографията говорят за вътреутробно страдание на плода и изискват медицинско лечение в болница. В допълнение към лечението в болницата ще Ви бъде направена CTG и при необходимост ще вземете решение за ранно раждане..

2. Какво ще кажат движенията на плода?


Какво определя честотата на феталните движения

Честотата на движенията зависи от много причини. Жените, които носят няколко бебета, определено ще кажат, че всяко дете се различава в честотата и начина си на движение. Мнозина вярват, че характерът на бебето се формира вече в корема. Важно е да се разбере какъв вид движение е нормално за даден плод и какво е доказателство за неговото необичайно здравословно състояние.

Много зависи не само от плода, но и от начина на живот на бременната жена. Ако жената се движи много, тогава това приспива детето и то е по-малко активно. Когато жената си почива, движенията на детето стават по-изразени, в покой жената все повече се изслушва и все по-често забелязва движения. Мнението, че някои храни са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от вида на храната, консумирана от майката, а от нивото на глюкозата в кръвта. След хранене, след кратко време, нивото на глюкоза в кръвта на майката и плода се повишава, което увеличава броя на движенията на плода.

Често плодът започва да се движи бурно и болезнено, ако бременната жена е в задушно, опушено помещение, изпитва гадене и световъртеж. Такива движения се случват в отговор на временно нарушение на притока на кислород към плода..

Позицията на тялото на бременната жена е важна. Ако майката е в неудобно положение за детето, то определено ще ви уведоми за това с интензивни интензивни движения. Така че, ако бременна жена лежи по гръб, тогава се получава механично компресиране на долната куха вена (голям венозен съд, през който кръвта от долната половина на тялото се връща в сърцето). Компресията на този съд води до намаляване на венозния отток на кръвта, притока на кръв през матката се влошава, плодът започва да изпитва лек недостиг на кислород, на който реагира с бурни движения.
В допълнение, децата реагират по различен начин на силни звуци: някои се успокояват, други, напротив, "ярост".

Като правило силните, продължителни и болезнени движения показват дискомфорта на детето, докато плавните и ритмични движения показват, че бебето се чувства добре. Повишена физическа активност може да се наблюдава със заплаха от преждевременно раждане, многоводие и първоначални признаци на заплитане на пъпната връв. Когато плодът се движи, кръвното налягане се повишава, сърдечната честота се увеличава, което означава, че притокът на кръв се ускорява, което води до увеличаване на кислорода и хранителните вещества в кръвта. Така с движенията си детето може да „помоли” майка си да яде или да излезе на улицата.

Чрез разбъркване можете да определите положението на плода в маточната кухина. При презентация на главата активните движения са осезаеми в горната част на корема, над пъпа на бременната жена, а при тазовата презентация, напротив, се усещат в долните части. По-близо до раждането, движенията се усещат главно в областта, където са разположени крайниците на бебето, най-често в десния хипохондриум (тъй като в по-голямата част плодът е разположен с главата надолу и обратно вляво).

В последните седмици на бременността детето драстично променя начина на движение. Най-често той започва да се движи по-малко активно. Въпреки това, когато се регистрира с помощта на ултразвук, беше показано, че броят на движенията остава почти непроменен, но естеството им се променя: плодът се прави по-рядко и се движи, но движенията на ръцете и краката все още се извършват със същата честота. Жената чувства тези движения слабо или изобщо не забелязва. Именно с този факт е свързана погрешната представа, че преди раждането се твърди, че "плодът замръзва".

Може ли движението да причини болка?

Понякога движенията на бебето карат майката да се чувства неудобно. Така че болезнени усещания могат да се появят, когато жената е по гръб или седи с прав гръб, особено с крак зад крака. В този случай повишената физическа активност не е патология и най-често се свързва с неудобното положение на бъдещата майка, когато временно се подава по-малко кислород към плода поради намаляване на притока на кръв. Когато се появи болка, трябва да смените стойката си: наведете се напред, изправете се, легнете настрани. Успокойте се, отпуснете се, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Потупайте корема си, говорете с бебето си. Обикновено тези прости техники са достатъчни, за да променят поведението на плода..

Ако движенията на плода реагират на болка в десния хипохондриум, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това. Необходимо е да се изключат заболявания на жлъчния мехур при майката, например камъни в жлъчката. Болката под гръдната кост при движение на плода може да показва наличието на диафрагмална херния.

Ако бременна жена има белег на матката след цезарово сечение и тя усеща болезненост в областта на белега, когато детето се движи, тогава това също трябва да бъде съобщено на акушер-гинеколога. Болката в областта на маточния белег може да бъде един от признаците за неговата непълноценност.

Натискът на плода върху областта на пикочния мехур също може да бъде болезнен. Такава болка може да възникне и при възпаление на пикочния мехур (цистит). Общ тест за урина ще помогне да се изключи цистит. Ако анализът е нормален, не се притеснявайте.

Понякога бременната жена може да почувства пулсиране в корема. Това пулсира кръв в пъпната връв. Ако това явление не е постоянно, тогава не трябва да се притеснявате.

Много често явление е хълцането на детето, което жената усеща под формата на ритмични сътресения в себе си. Такива епизоди могат да продължат до 10-20 минути подред и да се появяват няколко пъти на ден. Експертите казват, че това не представлява никаква опасност за бебето и не предизвиква неприятни усещания у него, а напротив, това е признак за нормално развиваща се централна нервна система на плода. От около 28 седмици плодът се научава да диша. В този процес той поглъща околоплодните води, което провокира свиване на диафрагмата. Хълцането е безусловен рефлекс, който има всяко родено дете. Не трябва да имате никакви причини за безпокойство, все пак като жени, които не усещат хълцането на плода. Просто всяка жена има свой праг на чувствителност, някои просто не улавят малките движения на плода. Ако епизодите на хълцане станат по-чести и по-дълги, кажете на Вашия лекар. В някои случаи, подобно на увеличените други движения, това може да е признак на фетален дистрес..

Как да събудим бебе с продължително отсъствие на движение?

Понякога бременна жена се хваща на мисълта, че не чува бебето няколко часа. Това е нормално, бебето също спи до 3-4 часа подред. Ако изглежда, че този период отдавна е отминал, можете да опитате да стимулирате движението на плода..
Можете да правите упражнения, дихателни упражнения или да излеете стомаха си със студена вода. Най-лесният начин е да задържите дъха си и детето ще започне да се тревожи и да се движи в отговор на недостиг на кислород.

Ако тестът за задържане на дъха не даде резултат, опитайте следното: вървете или се разхождайте нагоре-надолу по стълбите, след това яжте нещо сладко (глюкозата и физическата активност стимулират движението) и след това легнете спокойно за два часа. Като правило тези дейности помагат за активиране на плода и движенията ще се възобновят. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар през следващите 2-3 часа. Също така, ако ситуацията, когато движенията на детето не се усещат през деня, се повтаря твърде често, е необходимо да уведомите лекаря, който ви наблюдава за това..

Разбъркването като знак за неприятности

Разбъркването на плода е единственият начин да се оплаче от страдание. Трябва да се обърне голямо внимание на внезапна и необяснима промяна в характера на движенията в корема. Прекратяването на движенията на плода за повече от 12 часа е причина за спешно посещение на лекар! Най-често страданието се причинява от хипоксия, кислороден глад, който може да бъде причинен от десетки причини. Кардиотокографията и ултразвукът с доплерометрия могат да помогнат за идентифициране на хипоксия.

Започвайки от 28-та седмица на бременността, един от водещите методи за оценка на състоянието на плода е записването на кардиотокограма (CTG). Съвременните устройства за запис на CTG автоматично изчисляват феталния сърдечен ритъм, феталната двигателна активност и тонуса на матката и го записват на графика под формата на крива. 2 сензора са прикрепени към майката по корем или в седнало положение, единият от които "показва" тонуса на матката, а другият - сърдечната честота на плода. Записът се извършва в продължение на 20-60 минути, майката трябва, по време на проучването, да отбележи движенията на плода, като натисне специален бутон.

Сърдечната дейност на плода е най-точният и обективен показател за здравето на плода. Чрез изучаване на промяната в сърдечната честота на плода в зависимост от неговите движения или активността на матката, лекарят може да предложи наличието на кислороден дефицит или други заболявания.

За да се изясни естеството на промените, се предписва ултразвук с доплер (изследователски метод, чийто принцип се основава на измерване на скоростите на движещи се обекти въз основа на доплер ефекта). Доплеровото изследване на кръвния поток в маточните артерии, съдовете на пъпната връв, мозъчните артерии и феталната аорта е от голяма диагностична стойност. Промените се записват под формата на криви на скоростта на кръвния поток (BSC). Когато оценява получените показатели, специалистът може да направи заключение относно тяхната патологична природа. В голям брой случаи тези данни помагат да се избере правилната тактика за управление на бременността, да се приложат необходимите терапевтични мерки и да се очертае план за управление на раждането..

В някои случаи може да се наложи биофизичен тест. С помощта на ултразвуково сканиране се оценява наличието на фетални движения, честотата на сърдечния ритъм, количеството на околоплодните води, тонуса на плода и опитите му да направи дихателни движения в рамките на 20-30 минути.

Ако резултатите от изследването показват сериозно състояние на плода, тогава може да се посочи бързо раждане. Ако има нарушения, но те не са толкова изразени, тогава лекарят ще вземе решение за необходимостта от хоспитализация и ще предпише лечение, насочено към подобряване на функцията на фетално-плацентарния комплекс. В същото време се препоръчва често да се повтаря CTG (от три пъти седмично до два пъти на ден) и доплерометрия (след няколко дни - седмично). Ако според проучването всичко е наред, тогава бременната жена има право да се прибира вкъщи, като препоръчва да продължи да отчита движенията.

CTG, ултразвук и доплерометрия по време на бременност са абсолютно безвредни и безболезнени за жената и плода. Известни са множество случаи, когато благодарение на навременната диагноза е било възможно да се идентифицират проблемите навреме, да се избере подходящото лечение или спешно да се роди бременна жена, като по този начин се предотвратяват неприятности.

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Движение на плода по време на бременност: първи движения, усещане, норми

За такъв кратък и в същото време дълъг период от девет месеца се случва истинско чудо: от невидими за окото клетки расте истински мъж! И движението на плода по време на бременност се превръща в потвърждение, че той всъщност е там и това не е просто ултразвукова картина. В същото време усещането за движенията на детето е косвен параметър, по който се оценява неговото развитие и състояние. Затова бъдещите майки трябва да знаят кога да очакват първите плахи тласъци и с каква честота трябва да рита бебето в по-късните етапи..

Първите движения на плода по време на бременност: кога да се изчака?

С ултразвук те могат да се видят много по-рано, отколкото да се усетят. Децата започват да се движат много преди първите усещания. Но бебето все още е толкова малко, че неговите леки докосвания са напълно невъзможни за проследяване. По кое време можете да почувствате първото движение на плода по време на бременност?

 • Средно по време на първата бременност жените започват да усещат, че бебето е напъхало стомаха, в период от 18-20 седмици.
 • При многократни бременности всичко се случва рано - на 16-18 седмици.
 • Майките с плътна физика и с тънки могат също да се различават по отношение на регистрацията на първото движение на плода по време на бременност: първата ще има дата след 20 седмици, а втората - на 17 седмици (ако първата бременност).
 • Ако плацентата е разположена на предната стена, движенията на детето се чувстват по-зле, което означава, че времето за регистриране на първото движение ще бъде по-късно.
 • Можете да почувствате движението по-рано със силен стрес - страхът от майката. Това не е начин да "накарате детето да се движи", това е следствие от ефекта върху него на биохимични промени в тялото на бременна жена, прилив на хормона адреналин.

Първите движения са лесни за объркване: те са почти незабележими, подобни са на най-леките докосвания и са лесни за пропускане. Много майки усещат контракции на червата, движения на перисталтиката и ги бъркат с движения на плода по време на бременност. Пълната яснота обикновено настъпва след период от 22 седмици: тогава движенията и докосванията стават доста изразени. Ето защо, ако все още не ги усещате и според резултатите от ехографското изследване всичко е наред, няма причина да се притеснявате.

Как изглежда разбъркването?

В самото начало тези усещания са подобни на леко гъделичкане, „мехурчета в стомаха“. Колкото по-дълга е бременността, детето натиска все по-осезаемо и става невъзможно да се объркат тези усещания. През последните месеци мама знае точно коя част от тялото ритна в ребрата, изпъва корема си настрани или дори изпъква напред и можете не само да го усетите, но и да го видите.

Какви са нормите на движенията на детето?

Броят и тежестта на движенията е потенциален диагностичен маркер за третия триместър, показател за адекватност на храненето, кислорода и общото състояние на плода.

Обикновено дете в третия триместър се движи на всеки час. Така че средната стойност е повече от 10 пъти за 12-часов период..

Бебетата спят дълго време и тази мечта може да падне един ден. Ако след такава почивка настъпи време на повишена активност - всичко е в ред..

Колко дълго може да спи бебето? Ако продължи повече от 6 часа, можете да опитате да го „разбъркате“: заемете неудобна поза, направете няколко упражнения, разходете се, хапнете нещо сладко. Ако всичко друго се провали, е необходим лекар. Необходима е медицинска помощ и при внезапно повишена активност, остри, силни треперения, ако нищо не може да успокои детето.

Разбъркване на плода по време на бременност: научете се да разбирате вашето бебе

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Когато хлапето се научи да се движи?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

Как да разпознаем първия поздрав на вашето бебе?

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Кога започва периодът на осезаемо разклащане?

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Защо майките усещат бебетата си по различно време?

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

Каква е разликата между мърдане по време на втора бременност?

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

Ако движение се усеща само в долната част на корема

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Как да разберем бебе?

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.

Какво показват резултатите:

 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Възможно ли е да накарате бебето да се движи или да се успокои?

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Накрая

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.