На различните етапи на бременността жената трябва да изпитва много неудобства, появата на които се дължи на новото й състояние. Гадене, повишена сънливост, световъртеж при някои могат да се появят и изчезнат, докато други придружават през целия период. Но честото уриниране по време на бременност е един от най-ранните и поразителни признаци на това състояние, то носи дискомфорт на всеки, който очаква с нетърпение раждането на бебе. Жената започва да усеща промяна в честотата на позивите от първите гестационни седмици. Тази нужда не е свързана с пълнене на пикочния мехур, а поради напълно различни причини..

Често уриниране при бременни жени

Често уриниране по време на бременност в различни периоди се среща при почти всички представители на нежния пол. Обикновено бъдещите майки се сблъскват с това неприятно състояние през втората половина, започвайки от шестнадесетата седмица. Но в някои ситуации се наблюдава увеличаване на честотата на позивите през първите три месеца на бременността..

Време и физиологични причини

Първородните жени, свързващи честото уриниране при бременни жени с развитието на сериозни заболявания, са много притеснени от това. Бъдещите майки не подозират, че симптом може да се появи по съвсем разбираеми физиологични причини. Сред естествените промени, които се случват, провокиращи такова неприятно явление, лекарите приписват следното.

Хормонална корекция. Дисбалансът на активните елементи засяга дейността на частта от мозъка, която отговаря за уринирането. В резултат на това се увеличава броят на нервните импулси, което сигнализира за необходимостта от изпразване на пикочния мехур..

Отпускане на мускулния корсет. При подготовката на тялото за раждане на плод и впоследствие за раждане настъпва мускулна релаксация, засягаща всички скелетни мускули и елементи на лигаментния апарат. Този процес се разпростира върху гладката мускулатура на пикочния мехур, увеличавайки нуждата на жената от уриниране..

Активиране на метаболизма. Бързото преструктуриране на женското тяло включва ускоряване на метаболитните процеси, включително пикочно-половата система. Работейки в подобрен режим, бъбреците започват да изпълняват двойна функция - прочистват майката и плода от вредни продукти и токсини. В резултат на това се увеличава отделителната способност, която се проявява под формата на често уриниране по време на ранна бременност.

Уголемяване на матката. Добрият растеж и развитие на плода влияе. Поради увеличаването на обема, тазовите органи са компресирани и на първо място пикочния мехур и уретралния канал.

Абстракция на околоплодната течност. Когато плодът започне да се развива, около него се образува плътна черупка - околоплоден мехур, изпълнен със специална течност. За да се избегне застой, той често се променя и пикочните пътища на майката участват активно в този процес. Това също влияе върху честотата на позивите за анулиране..

Ранна бременност

Младите и неопитни жени питат лекарите: "Колко време започва гадене и често уриниране по време на бременност?" Промените настъпват веднага след успешно оплождане. Първата в този процес е хормоналната система, която започва интензивно да произвежда прогестерон, който е необходим за защитата на ембриона и развитието на плода. Освен това метаболитните процеси вече се активират, в резултат на което се ускоряват биохимичните реакции.

Увеличаването на честотата на позивите за уриниране през първия триместър се счита за нормален физиологичен процес. Това се дължи на факта, че прогестеронът причинява отпускане на мускулния корсет на цялото тяло, включително гладката мускулатура на уретралния канал и пикочния мехур. Последният губи способността си да задържа надеждно течността, натрупваща се в голям обем. В резултат на това производството на урина на малки порции става по-често, което води до чести посещения на тоалетната..

Средата на гестационния етап

Започвайки от дванадесетата седмица, ранните признаци на бременност под формата на токсикоза, сънливост и други явления в по-голямата част от случаите изчезват. През този период честотата на поривите се доближава до нормата. Въпреки че матката продължава постепенно да се увеличава по размер, тя вече се издига в коремната кухина и в края на петнадесет седмици в малкия таз има повече свободно пространство. Налягането върху пикочния мехур и уретралния канал е значително намалено, а желанието за "бягане" към тоалетната изчезва.

Последен триместър

Тялото на всяка жена е индивидуално, следователно, повишаване на желанието за изпразване на пикочния мехур в ранните етапи понякога не се случва. Въпреки това, почти винаги се случва често уриниране по време на бременност през третия триместър. Това се дължи на характерни промени в тялото на бъдещата майка.

След двадесет седмици размерът на матката бързо се увеличава, въпреки че самият орган все още е висок. Детето расте и се развива интензивно, което се отразява в обема на циркулиращата кръв. Нарастващото количество околоплодна течност увеличава допълнителния стрес върху пикочния мехур, отслабвайки стените му. През този период бъбреците започват да функционират активно в бебето и метаболитните продукти чрез пъпната връв се екскретират в тялото на майката, в резултат на което нейната пикочна система се опитва да свърши своята работа в двоен обем.

С наближаването на раждането матката се спуска в малкия таз и главата постепенно заема удобна позиция. Здравето на жената се подобрява, киселините изчезват, практически няма натиск върху белите дробове и стомаха, в резултат на което се улеснява дишането. В същото време органът отново започва да изстисква пикочния мехур толкова силно, че се появява инконтиненция на урината. По време на смях, кашляне или кихане се появяват епизоди на нощно напикаване.

Опасни условия и допълнителни аларми

Независимо от гестационната възраст, една жена все още иска да посети тоалетната няколко пъти през нощта. Според гинеколозите лека инконтиненция се счита за нормална. Но тези усещания не причиняват физически дискомфорт и не причиняват болезнени чувства. Ситуацията се променя коренно, ако по време на уриниране се появят спазми, парене, болка и други неприятни усещания.

Това означава, че в организма протича скрит патологичен процес:

 • инфекциозно възпаление;
 • цистит;
 • уретрит;
 • пиелонефрит;
 • уролитиазна болест;
 • тумороподобни образувания.

Всяко от тези нарушения се счита за заплаха за здравето и нормалното вътрематочно развитие на плода и често води до тъжни последици. Тревожни симптоми, които трябва да са причина за ранно обжалване пред специалист, са:

 • остри или дърпащи болки, парене, спазми по време на уриниране;
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
 • малко количество отделена урина;
 • издърпване на болезнени усещания в долната част на гърба и корема;
 • промяна в цвета и характера на урината - мътност, потъмняване, утайка, примеси от гной, кръв.

Често ситуацията се усложнява от хипертермия, развитие на слабост, студени тръпки и треска, влошаване на общото здравословно състояние на бъдещата майка. Силното кървене, което се появява на фона на съществуващите признаци, показва развитието на извънматочна бременност.

Най-честите съпътстващи патологии са цистит и уролитиаза. Обострянето на тези заболявания се дължи на факта, че нарастващата матка притиска съседни органи. В първия случай това е пикочният мехур, който не е в състояние да се изпразни напълно, а остатъците от урина стават източник на инфекция. Във втория, изместването на камъните в бъбреците и невъзможността за тяхното отделяне. Изходът от неприятна ситуация е облекчаване на болката чрез медикаменти..

Решения на проблема

Започвайки през тридесетата седмица, честото уриниране по време на бременност става най-забележимо през нощта. Това притеснява бъдещите майки, тъй като процесът на сън е нарушен и ставането от леглото причинява известен дискомфорт. За да премахнат проблема и да намалят честотата на позивите за уриниране, лекарите препоръчват да се следват прости правила..

 1. Ако усетите, че пикочният мехур не се изпразва напълно, трябва да се наведете напред. Това ще увеличи натиска върху органа и ще му помогне да се отърве от излишната течност..
 2. Ако сте склонни да пиете много течности, трябва да коригирате режима на пиене. Полезно е да ограничите приема на напитки няколко часа преди лягане. Ако почувствате жажда, изплакнете устата си с вода.
 3. При дълги пътувания, особено в час пик, жената е принудена да задържа уринирането за дълго време, което води до развитие на инконтиненция. За да избегнете това, трябва да изберете по-спокойно време за пътуване и разходки..

Доста често краят на бременността и наближаването на датата на раждане се характеризира с появата на епизоди на енуреза, особено когато кашляте, кихате, докато се смеете.

В случай на развитие на възпалителен процес е необходимо да информирате лекуващия лекар за вашите оплаквания, който ще назначи преглед и ще избере безопасно лечение.

Предпазни мерки

Повишеното желание за уриниране може да притесни жената както в началото на бременността, така и в края на периода. За да се отървете от неприятното усещане и да предотвратите намаляването на честотата на посещенията в тоалетната, трябва да следвате препоръките на специалистите.

 • Ограничете приема на течности 2-3 часа преди лягане.
 • Премахнете храни с диуретичен ефект - диня, пъпеш, тиквички, краставици.
 • Намалете консумацията на силен чай и кафе.
 • Избягвайте храни, които причиняват жажда, като пържени храни, пикантни храни, кисели краставички.
 • Отървете се от стегнато или неудобно бельо, ежедневни и домашни дрехи, които притискат тазовите органи.
 • Носете пренатална лента, за да поддържате нарастващия корем, за да облекчите натиска върху пикочния мехур.

Честото уриниране се счита за нормален физиологичен процес по време на бременност. Те са познати на жените, тъй като се появяват и по време на ПМС. Наличието на някакви тревожни симптоми трябва да бъде причината да посетите лекуващия лекар и да извършите диагностични мерки.

Заключение

Бременността не е причината за намаляване на приема на течности. При липса на противопоказания, жената трябва да пие 1,5-2 литра вода на ден. Правилното разпределение на дневния обем течности, ограничението вечер ще спомогнат за намаляване на честотата на позивите за уриниране и ще направят бременността по-комфортна..

Често уриниране по време на бременност. Причини за често уриниране по време на бременност. Уриниране през нощта при бременни жени. Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

ЧЗВ

Когато уринирането се счита за често?

Честото уриниране е изпразване на пикочния мехур повече от 8 пъти на ден, докато малко количество урина се отделя по време на едно пътуване до тоалетната. По време на бременност жената може да има желание да уринира около 20 пъти на ден. Лекарите наричат ​​този симптом "полакиурия". Полакиурия може да се комбинира с увеличаване на количеството отделена урина на ден. Това състояние се нарича полиурия. Полиурията се определя като отделяне на повече от 2 литра урина на ден..

Причини за често уриниране по време на бременност

По време на бременност често уриниране може да възникне по различни причини. Честото уриниране по време на бременност при липса на други нарушения е нормално, адаптацията на женското тяло към бременността. Следователно патологичните причини за повишено уриниране (признак на заболяване) трябва да се разграничават от физиологичните (естествени промени във функцията на отделителната система по време на бременност). Увеличаването на честотата на уриниране е особено характерно, ако жената забременее за първи път, тъй като адаптацията към новите условия е по-бавна.

По време на бременност честото уриниране може да се дължи на следните причини:

 • Изолиране на човешки хорион гонадотропин. По време на бременност от яйцеклетката се отделя специален хормон - човешки хорион гонадотропин или hCG (това е хормонът, който определя теста за бременност). HCG е в състояние да увеличи потока на урината. В същото време, hCG стимулира отделянето на прогестерон (женския полов хормон), който отпуска матката и други органи, които имат мускули, включително пикочния мехур с неговия сфинктер (мускулният пръстен между пикочния мехур и уретрата). Намаляването на тонуса на сфинктера причинява честа нужда от изпразване на пикочния мехур, тъй като когато мускулите на сфинктера се отпуснат, урината в пикочния мехур не може да се натрупва и задържа дълго време.
 • Повишен приток на кръв към тазовите органи. По време на бременност съдовете на малкия таз се разширяват, притокът на кръв към матката се увеличава. Притокът на кръв към пикочния мехур също се увеличава. Стените му набъбват донякъде, става по-чувствителен към дразнене и реагира дори на потока на малко количество урина с желание за уриниране.
 • Намалено производство на антидиуретичен хормон. Този хормон е отговорен за задържането на течности в организма. По време на бременност има естествено намаляване на производството му, така че бъбреците филтрират повече вода и съответно се образува повече урина. Бъбречният кръвоток се увеличава с почти 40% по време на бременност. Активната бъбречна функция е необходима за отстраняване на токсините, натрупани в тялото на майката и плода чрез урина. За да се осигурят нормални условия за развитието на плода, околоплодните води трябва да се обновяват на всеки 2 до 3 часа, а това изисква активна бъбречна функция и често изпразване на пикочния мехур.
 • Компресия на пикочния мехур от бременната матка. Пикочният мехур е разположен между матката (отзад) и срамната кост (отпред). Докато разширяващата се матка е в тазовата кухина, пикочният мехур ще усеща натиск, обемът на пикочния мехур ще става по-малък. Нормалният обем на пикочния мехур при небременни жени е 400 ml. По време на бременността неговият обем се увеличава до 650 ml, поради увеличаването на производството на урина. Като се има предвид значението на капацитета на пикочния мехур по отношение на адаптирането към промените по време на бременност, всяко външно налягане върху пикочния мехур ще бъде компенсирано чрез по-често изпразване..
 • Болести, които причиняват намаляване на обема на пикочния мехур. Всеки тумор на гениталиите може потенциално да компресира пикочния мехур. Някои тумори също могат да прорастнат в стената на пикочния мехур.
 • Болести, които увеличават притока на урина. Ако една жена е страдала от често уриниране дори преди бременността, тогава по време на бременността този симптом ще стане още по-изразен. Най-честите причини за често уриниране включват захарен диабет (висока кръвна захар) и безвкусен диабет (причинен от дефицит на антидиуретичен хормон в организма), както и истерична невроза.
 • Инфекция на пикочните пътища. По време на бременност, под въздействието на прогестерон, уретрата, пикочният мехур на уретерите и бъбречното легенче се разширяват (урината се натрупва в таза) - настъпва стагнация на урината. Застоялата урина е благоприятна среда за развитие на инфекция (уретрит - възпаление на уретрата, цистит - възпаление на пикочния мехур, пиелонефрит - възпаление на бъбречното легенче). При цистит възпаленият пикочен мехур става „лесно раздразнителен“, тоест честите му контракции се появяват дори когато е получена малка порция урина. Също така е важно да има хронична патология на бъбреците, пикочния мехур и уретрата, която е съществувала още преди бременността, тъй като по време на бременност има обостряне на всяко хронично заболяване. Първичните бременни жени са особено податливи на инфекции на пикочните пътища.
 • Свръхактивен пикочен мехур. Този синдром се характеризира с повишена активност на мускулите на пикочния мехур при липса на инфекция или възпаление, в резултат на което жената има много силно и често желание за уриниране, което тя трудно може да съдържа или изобщо не може да съдържа (уринарна инконтиненция).

За да се разграничи честото уриниране като вариант на нормата от патологичното често уриниране, трябва да се обърне внимание на съпътстващите симптоми.

Следните симптоми показват патологично увеличаване на уринирането по време на бременност:

 • болезненост по време на уриниране;
 • болка и усещане за парене в уретрата;
 • болки в долната част на гърба и болки в долната част на корема;
 • повишено кръвно налягане (главоболие, слабост, сърцебиене);
 • оток (оток в долните крайници вечер и подуване на лицето сутрин).
 • повишена телесна температура;
 • отделяне на мътна урина с неприятна миризма;
 • неприятно миришещо вагинално течение;
 • интензивна жажда, сърбеж и бързо напълняване.

Ако честото уриниране се комбинира с други симптоми, бременната жена трябва да се подложи на следните тестове:

 • ултразвуково изследване (ултразвук) - ултразвукът на матката, пикочния мехур и бъбреците елиминира сериозни патологии, водещи до често уриниране (гломерулонефрит, пиелонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, тумори и камъни в пикочния мехур, уринарна инконтиненция и др.);
 • общ анализ на урината - той задължително ще разкрие нарушения, ако има патологична причина за често уриниране, например протеин или глюкоза в урината (по време на нормална бременност, протеин и захар могат да се появят в урината, но в малки количества);
 • Тест на Zimnitsky (тест с осем чаши) - ви позволява да определите количеството урина, което се отделя през деня и през нощта, както и неговата плътност, което е показател за ефективността на бъбреците (урината се събира на всеки четири часа в различни контейнери - 8 чаши);
 • тест за кръвна захар - ви позволява да идентифицирате захарен диабет, включително така наречения гестационен диабет, т.е. нарушение на абсорбцията на глюкоза, което се случва във връзка с бременност (това е временен феномен);
 • измерване на кръвното налягане и електрокардиограма (регистрация на електрическата активност на сърцето) - позволяват да се идентифицират признаци на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност (при всяка сърдечна патология натоварването на бъбреците се увеличава);
 • цитонамазка за инфекции - цитонамазка, взета от уретрата и вагината, позволява с помощта на тестове да открие инфекциозни агенти в урината;
 • засяване на урина за флора - урината може да служи и като материал за идентифициране на патологични бактерии, ако се засява върху хранителна среда и се регистрира растеж на микробна колония;
 • общ кръвен тест - анализът ви позволява да идентифицирате реакцията на организма към възпаление, обостряне на хронични заболявания, загуба на протеин в урината, т.е. ситуация, когато честото уриниране е симптом на патология;
 • гинекологичен преглед - по време на изследването на вагината и шийката на матката лекарят може да определи анатомични промени, които показват патологията на сфинктерите на уретрата или самия пикочен мехур (пролапс на тазовите органи).

На кой етап от бременността имате често желание за уриниране (често уриниране през първия, втория и третия триместър на бременността)?

Органите на пикочната система в различните етапи на бременността функционират по различен начин, в зависимост от нуждите на женското тяло и нарастващия плод, така че понякога честото уриниране може да увеличи или да не притеснява бременната жена.

Честото уриниране по време на нормална бременност може да бъде свързано или с механичен фактор (натиск върху пикочния мехур), или с хормонални промени, които засягат бъбречния кръвоток и тонуса на пикочния мехур. Честото уриниране започва да притеснява бременната жена в много ранните етапи, но това не винаги се случва. Ако честото уриниране се комбинира с други признаци на бременност, като спиране на менструацията, гадене, болка в гърдите, положителен тест за бременност, то това се счита за един от ранните признаци на бременност..

При нормална бременност се наблюдават следните промени в отделителната система:

 • През първия триместър (от 5 до 6 седмици) от бременността, обемът на циркулиращата кръв (BCC) постепенно се увеличава, тоест количеството течна част от кръвта, която тече през съдовете. Това е необходимо, за да се осигури утероплацентарният кръвен поток и кръвообращението в плода. Но такъв обем кръв увеличава тежестта върху бъбреците, защото изисква постоянно пречистване на кръвта от токсини. Следователно, през първите месеци на бременността се появява често уриниране и количеството отделена урина по време на едно пътуване до тоалетната също се увеличава (полиурия).
 • През втория триместър (след 13 седмици) жените забелязват, че дискомфортът, причинен от често уриниране, е намалял. Това се дължи на факта, че хормоналният фон и физиологичните промени са станали повече или по-малко стабилни, бъбреците започнаха да работят по-спокойно. От 13-та седмица на бременността количеството отделена урина на ден се нормализира, което е свързано с увеличаване на реабсорбцията на вода в бъбреците - тялото започва да задържа повече течности, тъй като след 12 седмици се образува плацентата, а маточно-плацентарният кръвен поток се увеличава. След 20 седмици от бременността матката става толкова голяма, че диафрагмата е принудена да се издига, увеличавайки обема на коремната кухина. Това причинява известно задух, но облекчава състоянието на коремните и тазовите органи, които при уголемена матка усещат известна „стягане“. След 20 седмици пикочният мехур също престава да усеща натиска на уголемената матка, така че честото уриниране по това време притеснява жената все по-рядко. Но това се случва само ако бременността протича нормално и няма заболявания, проявяващи се с често уриниране. Появата или увеличаването на честотата на уриниране през втория триместър е често срещан признак на патология.
 • Няколко вида промени настъпват през третия триместър на бременността. След 28 седмици има период на намалено отделяне на урина. Но през последните седмици на бременността (след 38 седмици) матката отново започва да се спуска в тазовата кухина. Така тя се подготвя за раждане. До третия триместър размерът на матката и обемът на пикочния мехур се увеличават колкото е възможно повече. Пролапсът на матката радва жената с факта, че става по-лесно да диша, но тя отново трябва да посещава тоалетната, тъй като когато матката се "върне", натискът върху пикочния мехур отново се увеличава. Дори при увеличен обем на пикочния мехур по това време (650 ml), налягането на матката причинява намаляване на обема му и повишено уриниране.

При наличие на патологични причини за появата на често уриниране, тъй като гестационният период се увеличава, уринирането става не само по-често, но и придружено от други патологични симптоми.

Често уриниране при бременни жени през нощта

Много жени съобщават, че трябва да изпразват пикочния си мехур няколко пъти през нощта. Това също е нормално. Факт е, че бъбречната функция зависи от положението на тялото на жената. В края на бременността има тенденция към задържане на течности в организма, тоест към поява на отоци. В изправено положение течността често се натрупва в долните крайници. Когато жената заеме хоризонтално положение, бъбречният кръвен поток обикновено се увеличава, течността се отстранява по естествен път от тъканите на долните крайници, бъбреците филтрират течността от предварително едематозни тъкани и я отделят под формата на урина. Ето защо жената отбелязва често уриниране през нощта. Особено това явление притеснява жената след 31 седмица от бременността, когато бъбреците на плода започват да функционират.

Важно е да знаете, че ако тялото отделя по-малко урина през деня и повече през нощта, тогава това показва бъбречна патология. Този симптом се нарича никтурия. Ако жената отбелязва, че през деня се отделя повече урина, отколкото през нощта, значи всичко е в ред с тялото..

Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

Най-важното нещо, което трябва да знаете при лечение на често уриниране по време на бременност, е, че самият симптом не може да бъде лекуван. Честото уриниране е само проява с причина. Не можете да свързвате често уриниране само с пикочния мехур, трябва да сте сигурни, че няма по-сериозни причини. Ако честите пътувания до тоалетната са свързани с бъбречни заболявания или други сериозни заболявания, изискващи лечение, тогава е важно бременната жена да бъде под наблюдението на лекар. Ако се опитате да премахнете само симптома, можете да влошите хода на основното заболяване и това може да доведе до прекъсване на бременността. Ако не се открие патологична причина за често уриниране при бременна жена, тогава трябва да се следват някои препоръки за облекчаване на дискомфорта от често уриниране.

За да се намали тежестта на дискомфорта при често уриниране, бременните жени трябва да се придържат към следните препоръки:

 • Правилен воден режим. Трябва да пиете не повече от 2 литра течност на ден и е препоръчително да пиете чиста вода, а не сладки напитки и чай. Ако консумирате повече от 2 литра течност на ден, може да възникне оток, тъй като бъбреците няма да имат време да филтрират цялата течност, която пиете. Това е особено вярно в късните етапи на бременността и по-специално в последните седмици, когато бъбреците на плода започват своята работа, увеличавайки натоварването върху бъбреците на майката. Също така не е нужно да пиете течности преди лягане, ако бременната жена има чести позиви за уриниране през нощта..
 • Правилното хранене. Не трябва да ядете храни, които имат диуретичен ефект (цитруси, пушени меса, маринати, пикантни храни, сол). Също така трябва да нормализирате изпражненията, така че да няма запек. При запек се увеличава налягането в коремната кухина и може да окаже натиск върху пикочния мехур, допринасяйки за често уриниране.
 • Физически упражнения. Лекарите препоръчват да се правят упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно - упражнения на Кегел. Тяхната същност се състои в изстискване и разкопчаване на сфинктерите на пикочния мехур и ануса. Тези упражнения могат да се правят, докато седите, стоите или лежите. Укрепването на мускулите, които компресират уретрата, ви позволява да контролирате позивите за уриниране, да възстановите способността на пикочния мехур да съхранява урината.
 • Дневен сън. Ако една жена прекарва няколко часа през деня за сън, тя ще може значително да намали броя на пътуванията до тоалетната през нощта, тъй като това ще позволи на бъбреците да източват водата вече през деня (както е отбелязано, в хоризонтално положение повече кръв тече към бъбреците и се образува повече урина ). На по-късните етапи обаче е важно да спите не на гърба си, а настрани. Факт е, че бременната матка след 25 седмици в легнало положение може силно да компресира големите вени на коремната кухина, които пренасят кръв от долните крайници и коремните органи към сърцето. Това състояние се нарича синдром на долната куха вена. В този случай нощното уриниране "изведнъж" изчезва. Това може да угоди на жената, но вместо да уринира през нощта, жената започва да се тревожи за симптоми като световъртеж, задух, слабост (замаяност). За да се предотврати дневният сън да причинява подобни симптоми, се препоръчва да спите от лявата страна..
 • Подкрепа за имунитет. Бременната жена трябва да внимава да не настине. Най-малката хипотермия, особено на долните крайници, може лесно да доведе до инфекции. Ето защо трябва да приемате витамини, лекарства, които повишават имунитета, да се разхождате повече на чист въздух, а също така да се грижите за лечение на гнойни инфекции в тялото (кариес, тонзилит, хроничен синузит, бронхит, инфекции, предавани по полов път и други).
 • Максимално изпразване на пикочния мехур. За да уринирате по-рядко, трябва да се уверите, че цялата урина от пикочния мехур е била отстранена по време на уриниране, в противен случай скоро дори малка порция урина ще накара бременната жена да посети тоалетната отново. Освен това застоялата урина е най-честата причина за инфекция, а пълното изпразване е профилактика на цистит. Не трябва да ограничавате позивите за уриниране. Това може да доведе до дисфункция на мускулите на пикочния мехур и застой на урината. За да изпразните напълно пикочния мехур, леко се наведете напред, докато уринирате. Можете също така да отворите крана, така че под въздействието на звука от изливане на вода да възникне рефлекторно свиване на пикочния мехур (понякога се свива отново, изпразвайки напълно).

Честото уриниране е ранен признак на бременност?

Честото уриниране се счита за един от ранните признаци на бременност. Това явление се обяснява с хормонални промени по време на бременност и увеличаване на притока на кръв към пикочния мехур. След въвеждането на оплодено яйце в матката, човешкият хорион гонадотропин (hCG) се освобождава от мембраната на яйцеклетката. Това е хормон на бременността (концентрацията му в урината се определя от тест за бременност). Този хормон е в състояние да увеличи количеството урина, отделяно от бъбреците, което води до повишено уриниране. Повишеният приток на кръв към матката се простира и до пикочния мехур, който е по-реагиращ на дразнене от постъпващата урина. Честото уриниране обаче не е пряк признак на бременност. Този симптом трябва да се разглежда само във връзка с други признаци на бременност..

Болезненото и често уриниране по време на бременност е нормално?

Дискомфорт или болезненост по време на уриниране е признак на дразнене на лигавицата на пикочния мехур и / или уретрата. Най-често това е признак на цистит (възпаление на пикочния мехур), уретрит (възпаление на уретрата) или пиелонефрит (възпаление на бъбреците). По време на бременност циститът е много често явление, тъй като по време на бременността всички жени развиват стагнация на урината в пикочните пътища в една или друга степен. Всички части на пикочните пътища (включително бъбреците, уретерите) под влияние на хормонални промени се разширяват - има рязко забавяне на скоростта на движение на урината. Поради разширяването на уретрата, всяка инфекция може лесно да навлезе в пикочния мехур и да причини възпаление. Опасността от цистит се крие във факта, че често не се отделя от честото и болезнено уриниране. Ето защо, ако се появи някакъв дискомфорт при бременна жена по време на уриниране, трябва да се консултирате с лекар. Ако болезненото и често уриниране по време на бременност е придружено от повишаване на телесната температура, дори леко, тогава лекарите често диагностицират пиелонефрит.

Може ли тестът за бременност с често уриниране да покаже неправилен резултат??

Ако уринирането на жената зачести, докато на ден се отделя и повече урина, тогава през първите седмици от бременността тестът може да покаже фалшиво отрицателен резултат. Това се дължи, от една страна, на използването на тестове за бременност с ниска чувствителност, а от друга, на намаляване на концентрацията на хормона на бременността в разредена урина. Тоест тестът за бременност няма да може да определи недостатъчно високо ниво на хормон (човешки хорион гонадотропин или hCG), ако все още малкото му количество се отделя с голямо количество урина.

Кога започва бременността и кога приключва честото уриниране??

Няма точни срокове за настъпване на засилено уриниране при бременни жени и освен това няма нормализиране на честотата на уриниране. Има обаче някои модели, които се наблюдават при повечето бременни жени. Честото уриниране започва да притеснява много жени през първите месеци на бременността (до 12 седмици), след което броят на пътуванията до тоалетната постепенно намалява. Това се дължи на факта, че през втория триместър (след 20 - 25 седмици) женското тяло се адаптира към новите условия, хормоналният фон се нормализира и матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като променя позицията си на по-висока. Това положение на матката е временно. Уринирането отново става често през последния месец на бременността, когато настъпи пролапс на матката. Колкото по-често жената има желание да уринира, толкова по-близо е раждането.

В същото време, ако жената има бъбречна дисфункция или други патологии на вътрешните органи, често уриниране може да придружава бременна жена през целия период на раждането на бебето. В този случай тя ще развие подуване, налягането ще се увеличи и здравето й ще се влоши рязко. Това са признаци на късна токсикоза на бременни жени, което изисква наблюдението на акушер-гинеколог.

Липсва често уриниране - може ли това да е признак на замразена бременност?

Замразената бременност (спиране на растежа на плода и смъртта му в матката) не винаги е придружена от спонтанен аборт, така че жената може да не знае, че плодът вече не е жизнеспособен. В ранните етапи на бременността (до 18 - 20 седмици) феталните движения в матката все още не се усещат от бъдещата майка, поради което бременните жени са много внимателни да следят внезапното „изчезване“ на симптомите на бременността, включително гадене, често уриниране, силен апетит и промени в настроението. Ако заедно с често уриниране при бременна жена и тези симптоми са престанали, това може да е признак за вътрематочна фетална смърт. Честотата на уриниране обаче може да се нормализира и по време на нормална бременност, което се случва много често към средата на бременността. Това е нормално, тъй като бъбреците филтрират и отделят по-малко урина след 13 седмици, за да увеличат притока на кръв в матката, плацентата и да осигурят всички нужди на бъдещото бебе. В допълнение, след 25 седмици матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като се премества от тазовата кухина към коремната кухина - жената отбелязва облекчение и намаляване на честотата на изпразване на пикочния мехур.

Причини за често уриниране по време на бременност

Честото уриниране е често срещан симптом на ранна бременност. От седмица 6 броят на пътуванията до тоалетната се увеличава. Дори ако пикочният мехур е празен, жената все още има силно желание да поеме по същия път. Тъй като коремната ви обиколка нараства, рутинното кихане, кашляне, смях или спортуване могат да причинят неволен поток на урината. Как да се справим с често уриниране по време на бременност? Трябва ли да огранича поривите? Кой е първият знак и сигнал за посещение на лекар, независимо от гестационната възраст? Нека да разберем заедно.

Причини за свръхактивен пикочен мехур

Каквото и да се каже, дори и най-лесната бременност е стрес за женското тяло. Пълните хормонални промени, налягането в тазовата област, промените в кръвообращението и други „спътници в интересна позиция“ излагат онези проблеми, които не биха се появили в нормалното състояние. Следователно списъкът на основните причини за често уриниране е доста обширен..

Хормонални промени

От първите дни на бременността тялото на жената произвежда hCG, хормон, известен също като човешки хорион гонадотропин, с който се увеличава нуждата от изпразване на пикочния мехур. С напредването на бременността тялото естествено започва да задържа повече течности. Това се случва под въздействието на хормона прогестерон.

Повишаване на маточното налягане

През втория триместър матката расте, движейки се леко нагоре към центъра и честотата на уриниране намалява. Налягането върху пикочния мехур, което обикновено се случва в началото на първите седмици, изчезва до 12 седмици. Много жени изпитват известно облекчение през този период. С наближаването на третия триместър обаче се наблюдава увеличаване на феталното налягане върху пикочния мехур, уретрата и тазовите мускули. Това може да доведе до чести посещения на тоалетната, понякога до 4-5 пъти на нощ, и безсъние.

Метеорологично време

Оплаквания от чести посещения в тоалетната и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур идват от бременни жени най-често през студения сезон.

Инфекции на пикочните пътища

Въпреки че честото уриниране се счита за нормално за жени, които очакват бебе, ако това явление е свързано с други симптоми, медицинският съвет е просто необходим.

Така че, можете да подозирате инфекция на пикочните пътища, ако бременна жена се оплаква:

 • усещане за парене при уриниране;
 • силно желание за уриниране, придружено от дискомфорт и болка;
 • малко количество кръв в урината.

Ако инфекцията не се лекува, жените са изложени на риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Поради промени в анатомията на бъбреците и уретера (мускулната тръба, която свързва бъбрека с пикочния мехур), обикновена инфекция по време на бременност може бързо да се развие в животозастрашаващо бъбречно заболяване, наречено пиелонефрит. Болестта се характеризира с висока температура, много силна болка в гърба и повръщане. Може да се наложи хоспитализация и лечение с интравенозни антибиотици.

Как да облекчим състоянието?

Ако честотата на уриниране е твърде голям проблем в началото на бременността, следвайте тези съвети:

 • Избягвайте да пиете кафе или чай, тъй като те се считат за диуретични напитки.
 • Навеждайте се при уриниране. Тази проста стъпка ще ви помогне да изпразните пикочния мехур до последната капка по-добре. Понякога наклоните трябва да се повтарят 2 пъти..
 • Не намалявайте количеството течност, което пиете на ден (вода, компот, сокове, млечни продукти), мислейки, че това е изход от тази ситуация. Вашето тяло и бебето се нуждаят от постоянна хидратация. Дехидратацията може да доведе до инфекция на пикочните пътища.
 • Опитайте се да пиете повече през деня, а вечер и преди лягане намалете приема на течности до минимум..
 • Не злоупотребявайте със солени, пикантни, мазни храни, алкохол, не яжте пушено месо и други храни, които причиняват повишена жажда.
 • Запекът също може да предизвика уриниране, като оказва натиск върху пикочния мехур, така че увеличете приема на фибри, за да поддържате редовност.
 • Изпълнявайте всеки ден специален набор от упражнения на Кегел, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно. Такава гимнастика се препоръчва и при стресова инконтиненция при бременни жени. Много упражнения могат да се правят по време на гледане на телевизия, шофиране на кола или седене на компютър..
 • Третирайте ходенето до тоалетна като нормален процес, а не като патология. Не се спирайте на проблема.

Когато симптомите изчезнат?

Значително облекчение идва скоро след раждането на бебето. Ще трябва обаче да изчакате още малко, тъй като през първите няколко дни след раждането ще уринирате доста често, а дори и повече. По този начин тялото се отървава от излишната течност, натрупана по време на бременност..

Защо в началото на бременността често искате да "малки"

Завършената концепция "преразпределя отговорностите" на хормоните в тялото на жената. И това се случва много преди тя да заподозре новата си позиция. Честото уриниране, болката в долната част на корема са признаци, които са характерни както за началото на бременността, така и за развитието на сериозно заболяване - остър цистит. Нека разберем дали циститът може да е признак на бременност и колко опасен е за ембриона и неговата майка.

Какво е цистит

Циститът е възпалителен процес в пикочния мехур. При жените патологията често се свързва с възпаление на пикочно-половите органи, включително бъбреците и пикочния мехур..

Инфекциите се провокират от патогенни бактерии. Те започват активен живот, произлизащ от два източника:

 • От зоната между влагалището и ануса;
 • От други вътрешни органи.

Инфекцията най-често се случва след незащитена близост, хипотермия или хигиенни нарушения.

Повече от 90% от съобщените случаи са причинени от Е. coli. Останалите 10% са разделени помежду си от стафилококи, клебсиели, ентерококи и други патогенни микроорганизми.

Циститът в острия стадий има редица ярки прояви, придружени от болка. При хроничния ход на патологията симптомите са по-слабо изразени, но също така е трудно да не се забележи..

Най-очевидните признаци на цистит:

 • Режеща болка в срамната област, която се увеличава значително по време на уриниране;
 • След изпразване на пикочния мехур болката не изчезва и има чувството, че не е изпразнен;
 • Честите позиви за уриниране завършват с лек поток от урина;
 • В биологичната течност се виждат ивици кръв и други примеси;
 • Урината става тъмна;
 • Общото състояние се влошава, придружено е от леко повишаване на телесната температура.

Понякога при острия ход на патологията се наблюдава инконтиненция на урината. Циститът често се развива в самото начало на бременността. Веднага щом е настъпило оплождането на яйцеклетката, всички имунни сили отиват да поддържат зараждащия се живот, оставяйки системите и органите без необходимата защита. Следователно бъдещите майки в самото начало на бременността са изправени пред възпалителни патологии. Включително цистит.

Често уриниране като признак на бременност

Но не винаги често уриниране е цистит, тоест възпаление. Понякога това е нормален признак за успешно зачеване. Говорейки за "цистит" като признак на бременност преди закъснението, трябва да се отбележи, че тези прояви по никакъв начин не са свързани с инфекция, а са резултат от естествени промени в тялото на жената след зачеването. В този случай основният симптом, който обединява цистит и зачеване, е често уриниране. Нека да разберем в кои случаи това е опасен признак на патология и кога показва началото на бременността.

В момента, в който се случи имплантирането на яйцеклетката, тялото може да го възприеме като атака на чужд „агент“. За да се предотврати това, хормоналният фон трябва бързо да се „възстанови“. Започва интензивна „работа“ върху синтеза на прогестерон, естроген и hCG, които защитават „аутсайдера“, позволявайки му да се развие напълно.

Прогестеронът "отпуска" мускулите в матката, пикочния мехур и червата. Настъпва запек: изпражненията притискат органите на отделителната система, нарушавайки естествения кръвен поток. Поради тази причина притокът на урина е нарушен, което води до често уриниране..

След зачеването, често искате да "малки" поради следните фактори:

 • Още след овулацията матката значително намалява съкратителните възможности, за да може яйцеклетката да бъде успешно внесена и след това да се развие в маточната кухина;
 • Поради увеличения приток на кръв в гениталиите се появяват отоци по стените на матката, които се разхлабват;
 • Съставът на вагиналната микрофлора се променя;
 • Има скованост на пикочния мехур (т.е. мускулите му имат намален тонус), поради което симптомът на често уриниране е толкова често срещан в началото на бременността.

И така, можем да заключим, че „цистит“ като първи признак на бременност може да се разглежда само ако симптомите на бременността са подобни само на проявите на заболяването. Направете анализ на урината, не трябва да има признаци на възпалителен процес в отделителната система. Тоест, OAM е "чист", броят на левкоцитите и еритроцитите е в нормални граници. Ако е така, тогава това не е болест, това е нормален физиологичен признак на бременност..

Как да различим възпалението на пикочния мехур от ранната бременност

За разлика от "нормалния" цистит, причинен от възпаление на пикочния мехур, "бременните" признаци, които се развиват поради намален мускулен тонус и хормонални смущения, са както следва:

 • По време на уриниране жената не чувства болка;
 • Облекчение идва след изпразване на пикочния мехур;
 • Показателите за телесна температура са в нормални граници, не надвишаващи 37,1 градуса;
 • Често желание за изпразване на пикочния мехур: постоянно усещане, че е пълен;
 • Цветът на биологичната течност не се променя, в нея няма допълнителни примеси и неприятна миризма.

Освен това трябва да обърнете внимание на други признаци на бременност преди закъснението:

 • Гадене;
 • Рязко намаляване на показателите на кръвното налягане;
 • Внезапни промени в настроението;
 • Бърза умора;
 • Незначителна болка в долната част на корема;
 • Повишен апетит;
 • Повишено слюноотделяне;
 • Незначително кървене от влагалището.

Ако има болка и кръв в урината, това е признак на инфекциозен цистит. Ако усещането при уриниране е болезнено, урината е мътна, има неприятна миризма, незабавно се консултирайте с лекар. Тези признаци показват инфекциозната природа на патологията. Ако една жена също е бременна в този момент, тогава липсата на лечение ще има изключително негативен ефект върху състоянието на ембриона. Това е ситуацията, която задължително изисква медицинска диагноза и стриктно спазване на медицинските предписания: самолечението е неприемливо тук..

Прочетете повече за инфекциозния цистит в началото на бременността в нашата статия.

Също така е по-добре да разпознаете бременността в този случай с помощта на лекар. След прегледа, за да потвърди или отрече съществуващите признаци на бременност, гинекологът ще предпише кръвен тест за hCG. Повишеното количество на този хормон показва успешно зачеване..

Ако медицински преглед разкрие наличието на развиваща се бременност и в същото време - цистит, задачата на лекаря е да предотврати развитието на инфекция с помощта на щадящи лекарства. Най-често се използват уросептици с естествен състав, които не само премахват проблема, но и укрепват имунната система, премахвайки опасните токсини от тялото. Антибиотиците рядко се включват в терапията, като се използват най-безвредните от тях. Цялата лекарствена терапия се провежда изключително под наблюдението на лекар.

Циститът и бременността не са взаимосвързани понятия, но често съществуват паралелно един на друг. За всякакви признаци на развиваща се патология (нарушения на уринирането, болка, промени в цвета и миризмата на урината), трябва да се консултирате с уролог или нефролог, за да получите диагноза. Важно е инфекцията да не навреди на вас или на вашето бебе, ако наистина сте бременна..

Често уриниране по време на ранна и късна бременност

Ако човек не пие много течности и не употребява лекарства с диуретичен ефект, тогава честите посещения в тоалетната, разбира се, стават причина за тревога. Често в този случай жените започват да подозират, че имат хипотермия на тазовите органи, инфекции на пикочните пътища и възможна бременност. Факт е, че честото уриниране по време на бременност, включително в ранните етапи, е съвсем нормално..

Въпросът дали честото уриниране е признак на бременност често тревожи жените, които са изправени пред такъв симптом. Постоянното желание да отидете до тоалетната наистина причинява дискомфорт и безпокойство, но, за щастие, в повечето случаи те не са придружени от други неприятни симптоми, така че не може да има причина за безпокойство.

Когато започва често уриниране по време на бременност?

Често уриниране по време на бременност може да се появи по всяко време. Ето защо някои жени се сблъскват с него в самото начало на бременността, докато други изпитват всички прелести на това състояние в продължение на 9 месеца..

В някои случаи това явление се появява няколко дни след зачеването, до момента, в който жената научи за своето положение. По този начин отговорът на въпроса: може ли често уриниране да е признак на бременност - ще бъде положителен.

Често уриниране по време на ранна бременност

След зачеването настъпва промяна в метаболизма и биологичните реакции в женското тяло, във връзка с което обемът на свободната течност постепенно започва да се увеличава и половите хормони се произвеждат интензивно, насочени към поддържане на бременността.

Прогестеронът, основният хормон на бременността, е в състояние да отпусне мускулните влакна в цялото тяло, включително стените на пикочния мехур. На този фон стените на органа не могат, както преди, да задържат голям обем урина, следователно изпразването на пикочния мехур се случва по-често.

Освен това матката се увеличава в обем, което оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур..

Често уриниране по време на бременност през втория триместър

Ако почти всички жени успеят да се сблъскат с често уриниране в началото на бременността, то през втория триместър това явление става по-слабо изразено и дори може изобщо да изчезне. Това се дължи на факта, че нарастващата матка постепенно напуска таза и се издига нагоре. По този начин се намалява излишното налягане върху пикочния мехур..

Ето защо почти няма оплаквания от често уриниране през втория триместър. По това време подобно явление може да е признак на патология, например проникването на инфекция в пикочните пътища..

Често уриниране по време на бременност през третия триместър

В края на бременността често се появява често уриниране: дори и да не се е случило по-рано, през третото тримесечие повечето бъдещи майки трябва да се изправят пред него.

По това време матката достига големи размери, въпреки че все още е достатъчно висока. Повишеното тегло на бебето се отразява в благосъстоянието на бъдещата майка: появяват се болки в кръста, краката се уморяват повече и възникват проблеми с дишането. Обемът на циркулиращата кръв и количеството на околоплодните води също се увеличават. Всичко това поставя допълнителен стрес върху пикочния мехур..

Също така, през третия триместър на бременността, бъбреците на бъдещото бебе започват да функционират, продуктите от неговата жизнена дейност се екскретират през пъпната връв в тялото на майката. Това също поставя стрес върху пикочната система на майката..

Ето защо дискомфортът, свързан с често уриниране, става съвсем нормален в края на бременността. Симптомите на уринарна инконтиненция са чести, като смях, кихане и кашлица.

Няколко седмици преди раждането бебето започва да се спуска в малкия таз на майката. На този фон благосъстоянието на жената се подобрява - киселини преминават, повишеният натиск върху стомаха и белите дробове намалява, но в същото време се увеличава честотата на позивите за тоалетна. Урината обаче започва да се отделя на значително по-малки порции. Това е напълно нормално явление, при което бъдещите майки се ръководят от непосредствения подход на раждането..

Причини

Когато започне да уринира често по време на бременност, разбрахме. Но какво е причинило това състояние? Нека се опитаме да обобщим.

Честото уриниране по време на бременност може да бъде причинено от следните фактори:

 1. Промени, засягащи хормоналните нива.
 2. Отпускане на мускулите, включително мускулните влакна на пикочния мехур.
 3. Увеличение на обема на циркулиращата кръв.
 4. Повишен метаболизъм, повишена функционална активност на бъбреците.
 5. Растеж на матката, увеличаване на размера на плода.
 6. Образуване и непрекъснато обновяване на плодовите води.
 7. Подпухналост, задържане на течности в телесните тъкани.
 8. Бъбречна функция на плода през последния триместър на бременността.
 9. Налягането на нероденото дете върху пикочния мехур малко преди раждането му.

Също така, често уриниране по време на бременност може да се случи поради промяна в състава на урината към киселинната страна, ако бъдещата майка пренебрегне диетата и обича пикантни и протеинови храни. В допълнение, това състояние се проявява при анемия..

Как да облекчим състоянието?

Чудесно е, ако честото желание за уриниране е било първите признаци на бременност и е спряло да притеснява бъдещата майка в самото начало.

Но за много жени това е случайност и те трябва да се примирят с неудобството, свързано с честото желание да използват тоалетната в продължение на седмици и дори месеци. Какво да правя в този случай?

Предлагаме няколко полезни препоръки:

 • откажете се от храни, които ви карат да ожаднеете: това са пикантни, солени и пържени храни;
 • не включвайте в диетата напитки и храни с диуретичен ефект: чай, кафе, плодова напитка, шипки, краставици, диня;
 • не понасяйте първото желание да отидете до тоалетната;
 • не носете плътно бельо или дрехи, които оказват натиск върху областта на пикочния мехур.

Дори много често уриниране по време на бременност не е причина за отказ от прием на достатъчно течност на ден.

При липса на медицински показания, жената трябва да пие поне 2 литра чиста вода дневно. Но този обем не може да се изпие веднага, количеството течност се разпределя равномерно през целия ден. Пиенето на твърде много не се препоръчва 2 часа преди лягане..

Ако поради честото желание да отидете до тоалетната урината започне да изтича, трябва по-често да носите бельо и да не злоупотребявате с използването на дамски превръзки, които често са провокиращ фактор за появата на млечница.

За да подобрите изпразването на пикочния мехур, наведете горната част на тялото леко напред, докато уринирате. В този случай органът се освобождава от налягането на матката и се изпразва по-ефективно..

Кога честото уриниране изисква лечение??

Ако честото желание за уриниране не е придружено от допълнителни тревожни симптоми, няма причина за тревога. Но в случай на присъединяване към тях с дискомфортни усещания - парене, сърбеж, болка в корема и кръста, е необходимо спешно да се консултирате с лекар.

Тези симптоми могат да означават развитие на цистит, пиелонефрит, генитални инфекции, така че лекарят определено ще предпише лабораторен тест и ще установи причината за патологията.

Всички заболявания на гениталните и пикочните пътища по време на бременност трябва да бъдат лекувани, тъй като те могат да застрашат здравето и развитието на плода поради развитието на вътрематочна инфекция.

Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако се появи дискомфорт веднага след уриниране, ако в урината се открие примес от кръв, цветът му се промени, появи се остра миризма и се повиши телесната температура.

В такива случаи е забранено да се самолекувате, тъй като бъдещата майка няма да може сама да установи причината за инфекцията и да избере правилното лекарство. Следователно рискът от бременност и здравето на бебето би бил погрешен..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru