На различните етапи на бременността жената трябва да изпитва много временни неудобства, свързани с нейната ситуация. Това е гадене, сънливост и всякакви болезнени усещания. Те могат да се появяват и изчезват или да я придружават през целия период. Така например, честото уриниране се проявява по време на бременност. Много жени още от първите дни започват да ходят до тоалетната с по-голяма честота от преди. Други стават чести посетители на килера едва на по-късна дата. Някои работят почти всички 9 месеца. И съвсем не е необичайно, че жената често ходи до тоалетната през нощта: течността, натрупана в долните крайници през деня, изтича навън. Но има и такива, които не забелязват никакви специални неудобства: пикочният им мехур работи както обикновено..

Всички сме различни и всички имаме различна бременност. Въпреки че, разбира се, честото уриниране притеснява повечето бъдещи майки. Освен това при нормална бременност трябва да е така.

Причини за чести позиви

Честите позиви за уриниране по време на бременност са напълно естествено и разбираемо явление. И вероятността жената да го наблюдава при нея е доста висока, защото има повече от една причина за повишената работа на бъбреците и пикочния мехур.

И така, в мащабния процес на хормонални промени тези органи също участват. Честотата на позивите се влияе от увеличаването на общия обем течност в тялото на бременна жена. Това е както кръв, така и околоплодни води, които между другото се обновяват на всеки три часа, поради което бъдещата майка също трябва да ходи по-често до тоалетната..

Бъбреците по това време изпитват двойно натоварване, работят за двама и премахват метаболитните продукти както от женското тяло, така и от тялото на бебето. Така че е съвсем естествено, че ще трябва да ходите по-често до тоалетната..

Често уриниране на 18 седмици.

Момичета, успокойте ме. Тази сутрин тичах направо до тоалетната, ще отида, ще изцедя няколко капки и това е всичко. След 5-10 минути отново. Към вечерта започнах да усещам болки в пикочните пътища и стомахът изглежда беше в добра форма. Хлапето все още се движи ниско, движенията му са малко болезнени. Всички тестове са нормални, в понеделник току що го преминах. Затова мисля утре сутринта да отида на рецепция. Какво може да бъде? Постоянно усещам урината си, също съм много подозрителен, само малко, веднага се паникьосвам.

Често уриниране по време на бременност. Причини за често уриниране по време на бременност. Уриниране през нощта при бременни жени. Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

ЧЗВ

Когато уринирането се счита за често?

Честото уриниране е изпразване на пикочния мехур повече от 8 пъти на ден, докато малко количество урина се отделя по време на едно пътуване до тоалетната. По време на бременност жената може да има желание да уринира около 20 пъти на ден. Лекарите наричат ​​този симптом "полакиурия". Полакиурия може да се комбинира с увеличаване на количеството отделена урина на ден. Това състояние се нарича полиурия. Полиурията се определя като отделяне на повече от 2 литра урина на ден..

Причини за често уриниране по време на бременност

По време на бременност често уриниране може да възникне по различни причини. Честото уриниране по време на бременност при липса на други нарушения е нормално, адаптацията на женското тяло към бременността. Следователно патологичните причини за повишено уриниране (признак на заболяване) трябва да се разграничават от физиологичните (естествени промени във функцията на отделителната система по време на бременност). Увеличаването на честотата на уриниране е особено характерно, ако жената забременее за първи път, тъй като адаптацията към новите условия е по-бавна.

По време на бременност честото уриниране може да се дължи на следните причини:

 • Изолиране на човешки хорион гонадотропин. По време на бременност от яйцеклетката се отделя специален хормон - човешки хорион гонадотропин или hCG (това е хормонът, който определя теста за бременност). HCG е в състояние да увеличи потока на урината. В същото време, hCG стимулира отделянето на прогестерон (женския полов хормон), който отпуска матката и други органи, които имат мускули, включително пикочния мехур с неговия сфинктер (мускулният пръстен между пикочния мехур и уретрата). Намаляването на тонуса на сфинктера причинява честа нужда от изпразване на пикочния мехур, тъй като когато мускулите на сфинктера се отпуснат, урината в пикочния мехур не може да се натрупва и задържа дълго време.
 • Повишен приток на кръв към тазовите органи. По време на бременност съдовете на малкия таз се разширяват, притокът на кръв към матката се увеличава. Притокът на кръв към пикочния мехур също се увеличава. Стените му набъбват донякъде, става по-чувствителен към дразнене и реагира дори на потока на малко количество урина с желание за уриниране.
 • Намалено производство на антидиуретичен хормон. Този хормон е отговорен за задържането на течности в организма. По време на бременност има естествено намаляване на производството му, така че бъбреците филтрират повече вода и съответно се образува повече урина. Бъбречният кръвоток се увеличава с почти 40% по време на бременност. Активната бъбречна функция е необходима за отстраняване на токсините, натрупани в тялото на майката и плода чрез урина. За да се осигурят нормални условия за развитието на плода, околоплодните води трябва да се обновяват на всеки 2 до 3 часа, а това изисква активна бъбречна функция и често изпразване на пикочния мехур.
 • Компресия на пикочния мехур от бременната матка. Пикочният мехур е разположен между матката (отзад) и срамната кост (отпред). Докато разширяващата се матка е в тазовата кухина, пикочният мехур ще усеща натиск, обемът на пикочния мехур ще става по-малък. Нормалният обем на пикочния мехур при небременни жени е 400 ml. По време на бременността неговият обем се увеличава до 650 ml, поради увеличаването на производството на урина. Като се има предвид значението на капацитета на пикочния мехур по отношение на адаптирането към промените по време на бременност, всяко външно налягане върху пикочния мехур ще бъде компенсирано чрез по-често изпразване..
 • Болести, които причиняват намаляване на обема на пикочния мехур. Всеки тумор на гениталиите може потенциално да компресира пикочния мехур. Някои тумори също могат да прорастнат в стената на пикочния мехур.
 • Болести, които увеличават притока на урина. Ако една жена е страдала от често уриниране дори преди бременността, тогава по време на бременността този симптом ще стане още по-изразен. Най-честите причини за често уриниране включват захарен диабет (висока кръвна захар) и безвкусен диабет (причинен от дефицит на антидиуретичен хормон в организма), както и истерична невроза.
 • Инфекция на пикочните пътища. По време на бременност, под въздействието на прогестерон, уретрата, пикочният мехур на уретерите и бъбречното легенче се разширяват (урината се натрупва в таза) - настъпва стагнация на урината. Застоялата урина е благоприятна среда за развитие на инфекция (уретрит - възпаление на уретрата, цистит - възпаление на пикочния мехур, пиелонефрит - възпаление на бъбречното легенче). При цистит възпаленият пикочен мехур става „лесно раздразнителен“, тоест честите му контракции се появяват дори когато е получена малка порция урина. Също така е важно да има хронична патология на бъбреците, пикочния мехур и уретрата, която е съществувала още преди бременността, тъй като по време на бременност има обостряне на всяко хронично заболяване. Първичните бременни жени са особено податливи на инфекции на пикочните пътища.
 • Свръхактивен пикочен мехур. Този синдром се характеризира с повишена активност на мускулите на пикочния мехур при липса на инфекция или възпаление, в резултат на което жената има много силно и често желание за уриниране, което тя трудно може да съдържа или изобщо не може да съдържа (уринарна инконтиненция).

За да се разграничи честото уриниране като вариант на нормата от патологичното често уриниране, трябва да се обърне внимание на съпътстващите симптоми.

Следните симптоми показват патологично увеличаване на уринирането по време на бременност:

 • болезненост по време на уриниране;
 • болка и усещане за парене в уретрата;
 • болки в долната част на гърба и болки в долната част на корема;
 • повишено кръвно налягане (главоболие, слабост, сърцебиене);
 • оток (оток в долните крайници вечер и подуване на лицето сутрин).
 • повишена телесна температура;
 • отделяне на мътна урина с неприятна миризма;
 • неприятно миришещо вагинално течение;
 • интензивна жажда, сърбеж и бързо напълняване.

Ако честото уриниране се комбинира с други симптоми, бременната жена трябва да се подложи на следните тестове:

 • ултразвуково изследване (ултразвук) - ултразвукът на матката, пикочния мехур и бъбреците елиминира сериозни патологии, водещи до често уриниране (гломерулонефрит, пиелонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, тумори и камъни в пикочния мехур, уринарна инконтиненция и др.);
 • общ анализ на урината - той задължително ще разкрие нарушения, ако има патологична причина за често уриниране, например протеин или глюкоза в урината (по време на нормална бременност, протеин и захар могат да се появят в урината, но в малки количества);
 • Тест на Zimnitsky (тест с осем чаши) - ви позволява да определите количеството урина, което се отделя през деня и през нощта, както и неговата плътност, което е показател за ефективността на бъбреците (урината се събира на всеки четири часа в различни контейнери - 8 чаши);
 • тест за кръвна захар - ви позволява да идентифицирате захарен диабет, включително така наречения гестационен диабет, т.е. нарушение на абсорбцията на глюкоза, което се случва във връзка с бременност (това е временен феномен);
 • измерване на кръвното налягане и електрокардиограма (регистрация на електрическата активност на сърцето) - позволяват да се идентифицират признаци на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност (при всяка сърдечна патология натоварването на бъбреците се увеличава);
 • цитонамазка за инфекции - цитонамазка, взета от уретрата и вагината, позволява с помощта на тестове да открие инфекциозни агенти в урината;
 • засяване на урина за флора - урината може да служи и като материал за идентифициране на патологични бактерии, ако се засява върху хранителна среда и се регистрира растеж на микробна колония;
 • общ кръвен тест - анализът ви позволява да идентифицирате реакцията на организма към възпаление, обостряне на хронични заболявания, загуба на протеин в урината, т.е. ситуация, когато честото уриниране е симптом на патология;
 • гинекологичен преглед - по време на изследването на вагината и шийката на матката лекарят може да определи анатомични промени, които показват патологията на сфинктерите на уретрата или самия пикочен мехур (пролапс на тазовите органи).

На кой етап от бременността имате често желание за уриниране (често уриниране през първия, втория и третия триместър на бременността)?

Органите на пикочната система в различните етапи на бременността функционират по различен начин, в зависимост от нуждите на женското тяло и нарастващия плод, така че понякога честото уриниране може да увеличи или да не притеснява бременната жена.

Честото уриниране по време на нормална бременност може да бъде свързано или с механичен фактор (натиск върху пикочния мехур), или с хормонални промени, които засягат бъбречния кръвоток и тонуса на пикочния мехур. Честото уриниране започва да притеснява бременната жена в много ранните етапи, но това не винаги се случва. Ако честото уриниране се комбинира с други признаци на бременност, като спиране на менструацията, гадене, болка в гърдите, положителен тест за бременност, то това се счита за един от ранните признаци на бременност..

При нормална бременност се наблюдават следните промени в отделителната система:

 • През първия триместър (от 5 до 6 седмици) от бременността, обемът на циркулиращата кръв (BCC) постепенно се увеличава, тоест количеството течна част от кръвта, която тече през съдовете. Това е необходимо, за да се осигури утероплацентарният кръвен поток и кръвообращението в плода. Но такъв обем кръв увеличава тежестта върху бъбреците, защото изисква постоянно пречистване на кръвта от токсини. Следователно, през първите месеци на бременността се появява често уриниране и количеството отделена урина по време на едно пътуване до тоалетната също се увеличава (полиурия).
 • През втория триместър (след 13 седмици) жените забелязват, че дискомфортът, причинен от често уриниране, е намалял. Това се дължи на факта, че хормоналният фон и физиологичните промени са станали повече или по-малко стабилни, бъбреците започнаха да работят по-спокойно. От 13-та седмица на бременността количеството отделена урина на ден се нормализира, което е свързано с увеличаване на реабсорбцията на вода в бъбреците - тялото започва да задържа повече течности, тъй като след 12 седмици се образува плацентата, а маточно-плацентарният кръвен поток се увеличава. След 20 седмици от бременността матката става толкова голяма, че диафрагмата е принудена да се издига, увеличавайки обема на коремната кухина. Това причинява известно задух, но облекчава състоянието на коремните и тазовите органи, които при уголемена матка усещат известна „стягане“. След 20 седмици пикочният мехур също престава да усеща натиска на уголемената матка, така че честото уриниране по това време притеснява жената все по-рядко. Но това се случва само ако бременността протича нормално и няма заболявания, проявяващи се с често уриниране. Появата или увеличаването на честотата на уриниране през втория триместър е често срещан признак на патология.
 • Няколко вида промени настъпват през третия триместър на бременността. След 28 седмици има период на намалено отделяне на урина. Но през последните седмици на бременността (след 38 седмици) матката отново започва да се спуска в тазовата кухина. Така тя се подготвя за раждане. До третия триместър размерът на матката и обемът на пикочния мехур се увеличават колкото е възможно повече. Пролапсът на матката радва жената с факта, че става по-лесно да диша, но тя отново трябва да посещава тоалетната, тъй като когато матката се "върне", натискът върху пикочния мехур отново се увеличава. Дори при увеличен обем на пикочния мехур по това време (650 ml), налягането на матката причинява намаляване на обема му и повишено уриниране.

При наличие на патологични причини за появата на често уриниране, тъй като гестационният период се увеличава, уринирането става не само по-често, но и придружено от други патологични симптоми.

Често уриниране при бременни жени през нощта

Много жени съобщават, че трябва да изпразват пикочния си мехур няколко пъти през нощта. Това също е нормално. Факт е, че бъбречната функция зависи от положението на тялото на жената. В края на бременността има тенденция към задържане на течности в организма, тоест към поява на отоци. В изправено положение течността често се натрупва в долните крайници. Когато жената заеме хоризонтално положение, бъбречният кръвен поток обикновено се увеличава, течността се отстранява по естествен път от тъканите на долните крайници, бъбреците филтрират течността от предварително едематозни тъкани и я отделят под формата на урина. Ето защо жената отбелязва често уриниране през нощта. Особено това явление притеснява жената след 31 седмица от бременността, когато бъбреците на плода започват да функционират.

Важно е да знаете, че ако тялото отделя по-малко урина през деня и повече през нощта, тогава това показва бъбречна патология. Този симптом се нарича никтурия. Ако жената отбелязва, че през деня се отделя повече урина, отколкото през нощта, значи всичко е в ред с тялото..

Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

Най-важното нещо, което трябва да знаете при лечение на често уриниране по време на бременност, е, че самият симптом не може да бъде лекуван. Честото уриниране е само проява с причина. Не можете да свързвате често уриниране само с пикочния мехур, трябва да сте сигурни, че няма по-сериозни причини. Ако честите пътувания до тоалетната са свързани с бъбречни заболявания или други сериозни заболявания, изискващи лечение, тогава е важно бременната жена да бъде под наблюдението на лекар. Ако се опитате да премахнете само симптома, можете да влошите хода на основното заболяване и това може да доведе до прекъсване на бременността. Ако не се открие патологична причина за често уриниране при бременна жена, тогава трябва да се следват някои препоръки за облекчаване на дискомфорта от често уриниране.

За да се намали тежестта на дискомфорта при често уриниране, бременните жени трябва да се придържат към следните препоръки:

 • Правилен воден режим. Трябва да пиете не повече от 2 литра течност на ден и е препоръчително да пиете чиста вода, а не сладки напитки и чай. Ако консумирате повече от 2 литра течност на ден, може да възникне оток, тъй като бъбреците няма да имат време да филтрират цялата течност, която пиете. Това е особено вярно в късните етапи на бременността и по-специално в последните седмици, когато бъбреците на плода започват своята работа, увеличавайки натоварването върху бъбреците на майката. Също така не е нужно да пиете течности преди лягане, ако бременната жена има чести позиви за уриниране през нощта..
 • Правилното хранене. Не трябва да ядете храни, които имат диуретичен ефект (цитруси, пушени меса, маринати, пикантни храни, сол). Също така трябва да нормализирате изпражненията, така че да няма запек. При запек се увеличава налягането в коремната кухина и може да окаже натиск върху пикочния мехур, допринасяйки за често уриниране.
 • Физически упражнения. Лекарите препоръчват да се правят упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно - упражнения на Кегел. Тяхната същност се състои в изстискване и разкопчаване на сфинктерите на пикочния мехур и ануса. Тези упражнения могат да се правят, докато седите, стоите или лежите. Укрепването на мускулите, които компресират уретрата, ви позволява да контролирате позивите за уриниране, да възстановите способността на пикочния мехур да съхранява урината.
 • Дневен сън. Ако една жена прекарва няколко часа през деня за сън, тя ще може значително да намали броя на пътуванията до тоалетната през нощта, тъй като това ще позволи на бъбреците да източват водата вече през деня (както е отбелязано, в хоризонтално положение повече кръв тече към бъбреците и се образува повече урина ). На по-късните етапи обаче е важно да спите не на гърба си, а настрани. Факт е, че бременната матка след 25 седмици в легнало положение може силно да компресира големите вени на коремната кухина, които пренасят кръв от долните крайници и коремните органи към сърцето. Това състояние се нарича синдром на долната куха вена. В този случай нощното уриниране "изведнъж" изчезва. Това може да угоди на жената, но вместо да уринира през нощта, жената започва да се тревожи за симптоми като световъртеж, задух, слабост (замаяност). За да се предотврати дневният сън да причинява подобни симптоми, се препоръчва да спите от лявата страна..
 • Подкрепа за имунитет. Бременната жена трябва да внимава да не настине. Най-малката хипотермия, особено на долните крайници, може лесно да доведе до инфекции. Ето защо трябва да приемате витамини, лекарства, които повишават имунитета, да се разхождате повече на чист въздух, а също така да се грижите за лечение на гнойни инфекции в тялото (кариес, тонзилит, хроничен синузит, бронхит, инфекции, предавани по полов път и други).
 • Максимално изпразване на пикочния мехур. За да уринирате по-рядко, трябва да се уверите, че цялата урина от пикочния мехур е била отстранена по време на уриниране, в противен случай скоро дори малка порция урина ще накара бременната жена да посети тоалетната отново. Освен това застоялата урина е най-честата причина за инфекция, а пълното изпразване е профилактика на цистит. Не трябва да ограничавате позивите за уриниране. Това може да доведе до дисфункция на мускулите на пикочния мехур и застой на урината. За да изпразните напълно пикочния мехур, леко се наведете напред, докато уринирате. Можете също така да отворите крана, така че под въздействието на звука от изливане на вода да възникне рефлекторно свиване на пикочния мехур (понякога се свива отново, изпразвайки напълно).

Честото уриниране е ранен признак на бременност?

Честото уриниране се счита за един от ранните признаци на бременност. Това явление се обяснява с хормонални промени по време на бременност и увеличаване на притока на кръв към пикочния мехур. След въвеждането на оплодено яйце в матката, човешкият хорион гонадотропин (hCG) се освобождава от мембраната на яйцеклетката. Това е хормон на бременността (концентрацията му в урината се определя от тест за бременност). Този хормон е в състояние да увеличи количеството урина, отделяно от бъбреците, което води до повишено уриниране. Повишеният приток на кръв към матката се простира и до пикочния мехур, който е по-реагиращ на дразнене от постъпващата урина. Честото уриниране обаче не е пряк признак на бременност. Този симптом трябва да се разглежда само във връзка с други признаци на бременност..

Болезненото и често уриниране по време на бременност е нормално?

Дискомфорт или болезненост по време на уриниране е признак на дразнене на лигавицата на пикочния мехур и / или уретрата. Най-често това е признак на цистит (възпаление на пикочния мехур), уретрит (възпаление на уретрата) или пиелонефрит (възпаление на бъбреците). По време на бременност циститът е много често явление, тъй като по време на бременността всички жени развиват стагнация на урината в пикочните пътища в една или друга степен. Всички части на пикочните пътища (включително бъбреците, уретерите) под влияние на хормонални промени се разширяват - има рязко забавяне на скоростта на движение на урината. Поради разширяването на уретрата, всяка инфекция може лесно да навлезе в пикочния мехур и да причини възпаление. Опасността от цистит се крие във факта, че често не се отделя от честото и болезнено уриниране. Ето защо, ако се появи някакъв дискомфорт при бременна жена по време на уриниране, трябва да се консултирате с лекар. Ако болезненото и често уриниране по време на бременност е придружено от повишаване на телесната температура, дори леко, тогава лекарите често диагностицират пиелонефрит.

Може ли тестът за бременност с често уриниране да покаже неправилен резултат??

Ако уринирането на жената зачести, докато на ден се отделя и повече урина, тогава през първите седмици от бременността тестът може да покаже фалшиво отрицателен резултат. Това се дължи, от една страна, на използването на тестове за бременност с ниска чувствителност, а от друга, на намаляване на концентрацията на хормона на бременността в разредена урина. Тоест тестът за бременност няма да може да определи недостатъчно високо ниво на хормон (човешки хорион гонадотропин или hCG), ако все още малкото му количество се отделя с голямо количество урина.

Кога започва бременността и кога приключва честото уриниране??

Няма точни срокове за настъпване на засилено уриниране при бременни жени и освен това няма нормализиране на честотата на уриниране. Има обаче някои модели, които се наблюдават при повечето бременни жени. Честото уриниране започва да притеснява много жени през първите месеци на бременността (до 12 седмици), след което броят на пътуванията до тоалетната постепенно намалява. Това се дължи на факта, че през втория триместър (след 20 - 25 седмици) женското тяло се адаптира към новите условия, хормоналният фон се нормализира и матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като променя позицията си на по-висока. Това положение на матката е временно. Уринирането отново става често през последния месец на бременността, когато настъпи пролапс на матката. Колкото по-често жената има желание да уринира, толкова по-близо е раждането.

В същото време, ако жената има бъбречна дисфункция или други патологии на вътрешните органи, често уриниране може да придружава бременна жена през целия период на раждането на бебето. В този случай тя ще развие подуване, налягането ще се увеличи и здравето й ще се влоши рязко. Това са признаци на късна токсикоза на бременни жени, което изисква наблюдението на акушер-гинеколог.

Липсва често уриниране - може ли това да е признак на замразена бременност?

Замразената бременност (спиране на растежа на плода и смъртта му в матката) не винаги е придружена от спонтанен аборт, така че жената може да не знае, че плодът вече не е жизнеспособен. В ранните етапи на бременността (до 18 - 20 седмици) феталните движения в матката все още не се усещат от бъдещата майка, поради което бременните жени са много внимателни да следят внезапното „изчезване“ на симптомите на бременността, включително гадене, често уриниране, силен апетит и промени в настроението. Ако заедно с често уриниране при бременна жена и тези симптоми са престанали, това може да е признак за вътрематочна фетална смърт. Честотата на уриниране обаче може да се нормализира и по време на нормална бременност, което се случва много често към средата на бременността. Това е нормално, тъй като бъбреците филтрират и отделят по-малко урина след 13 седмици, за да увеличат притока на кръв в матката, плацентата и да осигурят всички нужди на бъдещото бебе. В допълнение, след 25 седмици матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като се премества от тазовата кухина към коремната кухина - жената отбелязва облекчение и намаляване на честотата на изпразване на пикочния мехур.

Маришка)

БРЕМЕННОСТ 18 СЕДМИЦИ.. (ПОМОЩ СЪВ СЪВЕТА

Публикувано от Marishka) 27 декември 2011 г.

7 350 преглеждания

13 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Кога мога да направя тест за бременност?

Основи на цикъла: овулация, имплантация, жълто тяло

Популярни теми

Автор: Adel77
Създаден преди 22 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 9 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 23 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 23 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 9 часа

Автор: AnyVova
Създаден преди 6 часа

Автор: tancyshka
Създаден преди 10 минути

Автор: karmen9080
Създаден преди 23 часа

Автор: Аринаааа
Създаден преди 7 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Бременна 18 седмица: промени в тялото и развитието на плода

18-та акушерска седмица на бременността за повечето бременни жени е пълна с открития и нови усещания. Бременността бързо се приближава към средата си и сега една жена се радва на позицията си, все още не изпитва силна умора или тежест. Определени интересни промени очакват бременната жена и нейното бебе тази седмица. Нека поговорим за това по-подробно..

18 седмици, колко месеца е? Седмица 18 е вторият триместър и вие сте бременна в 5-ти месец (18 седмици = 126 дни от бременността). Остават само две седмици до „екватора“ - средата на бременността.

Развитие на бебето при бременност от 18 седмици

Размерът на плодовете достига 18-20 сантиметра. Теглото на детето е 140-180 грама. Дете с размерите на манго.

Детето активно движи ръцете и краката си, но не всеки може да усети това. Ако обаче усетите движения на 18-та седмица от бременността, започнете да наблюдавате честотата им. Обикновено бебето трябва да подава сигнали до 8 пъти на час. Ако това се случи твърде рядко или, напротив, детето е твърде активно, трябва да посетите лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред. На 18 седмици от вътрематочното развитие бебето чува звуци и реагира положително на гласовете на родителите си. Можете да разговаряте с бебето си, да му пеете песни или да му разказвате истории. Между другото, на 18-та седмица от бременността плодът реагира перфектно на класическа музика, така че можете да внушите добър вкус на вашето бебе точно сега.

Следните физиологични промени също настъпват в тялото на бебето:

 • Краката и ръцете са най-накрая оформени, на малки пръсти можете да различите уникални модели на пръстови отпечатъци.
 • Започва да се натрупва слой подкожна мастна тъкан.
 • Имунната система се развива активно: имуноглобулинът и интерферонът вече се секретират в плода.
 • Въпреки факта, че очите на бебето са затворени, през тънките клепачи то започва да усеща светлина и тъмнина, понякога дори рефлекторно мига.
 • На 18-та седмица от бременността детето активно поглъща околоплодната течност, която след преминаване през бъбреците ще излезе под формата на първата урина веднага след раждането. Преминавайки през храносмилателния тракт, течността стимулира развитието на храносмилателната система.

Половите органи на момчето и момичето през този период са напълно оформени и са на крайното си местоположение. Поради факта, че активността на бебето през този период е голяма, сърцето му работи бързо и по-често. Плацентата обогатява тялото на детето с кислород, чрез пъпната връв тя пренася кислорода, получен от майката, в лявото предсърдие и след това се разпределя в тялото. Плацентата е от съществено значение за живота на бебето, а също така произвежда хормон, който кара тялото ви да поддържа бременност..

Нервната система се развива активно. Става по-силно и по-трудно за бързото предаване на импулси между нервите, те вече имат миелин. В мозъка са се образували зони, които отговарят за зрението, слуха, вкуса и обонянието. В тази връзка детето вече чува, усеща вкуса на погълната околоплодна течност. В червата продължават да се образуват оригинални изпражнения, които се състоят от несмлени остатъци от околоплодната течност, които вашето бебе поглъща. Цялото тяло на детето е покрито с бяло вещество, то го предпазва от въздействието на околоплодните води и в бъдеще по време на раждането ще позволи нормалното движение на бебето по родовия канал.

Разбъркване на плода при 18 гестационна седмица

Промени в тялото на бременна жена на 18 седмици

На 18 гестационна седмица натоварването на бъбреците се увеличава, което води до отслабване на имунната система. В резултат на това е необходимо своевременно да се направи тест за урина. Също така, от осемнадесетата седмица на бременността, натрият се задържа в организма, причинявайки оток.

За да предотвратите последното, избягвайте солените и пикантни храни, доколкото е възможно. Задържането на течности допринася за зрително увреждане, особено в случаите, когато има проблеми с очите. Матката се е увеличила до размера на малък пъпеш, в резултат на което центърът на тежестта се променя и съответно нервите и връзките на гръбначния стълб се подлагат на нехарактерни преди това натоварвания, провокиращи синдром на болката. Сърдечно-съдовата система намалява своята реактивност, така че няма нужда да правите резки движения.

Средното тегло на бъдещите майки се увеличава с 3 - 5 килограма, а сега ще качвате около половин килограм седмично. Но ако забележите повече напълняване, струва си да преразгледате диетата си. Важно е да добавите растителни фибри, за да предотвратите запек, а също така да премахнете пържените и мазни храни, за да избегнете киселини. Поради факта, че бъбреците работят в засилен режим, честото уриниране може да наруши, най-важното е да не издържите, тъй като пикочният мехур ще окаже натиск върху матката и съответно ще увеличи тонуса й, което няма благоприятен ефект върху бебето.

Опасности и рискове при 18 гестационна седмица

16-18 седмици е най-опасният период за замразена бременност. Въпреки че първият триместър се счита за най-опасния период за адаптация на бебето, той може да се случи и на 16-18 седмица от бременността. Тъй като 18 седмици е третият критичен период от бременността.

Единствената разлика е, че една жена в даден период на раждане на дете може да не знае за замразено дете в продължение на няколко седмици. Следователно броят на движенията на плода и отделянето сега трябва да бъдат във фокуса на вниманието..

За диагностициране на замразена бременност са необходими допълнителни изследвания и изследвания (включително ултразвук). В случай на потвърждение на замразена бременност е необходимо спешно кюретаж. Това е необходимо, за да се запази здравето на майката, защото продължителната замразена бременност е изпълнена със силни възпалителни процеси за майката..

Потенциалните усложнения от бременна жена на осемнадесетата седмица от бременността включват анемия, многоводие, хипертония, риск от преждевременно раждане, следродилен кръвоизлив и диабет.

Изписване на седмица 18: норма и отклонения

Периодът на бременността е придружен от обилно отделяне - това се случва при много жени. През втория триместър броят им може да се увеличи: това е нормално. В края на краищата бременността на 18 седмици е активното развитие на плода, така че кръвоснабдяването на тазовите органи е много по-силно, отколкото по време на „нормален” живот. Последицата от това е увеличаване на броя на секретите. Но жената трябва да следи цвета им..

Всяка промяна в цвета им, който обикновено е безцветен, може да показва патологично състояние, като например:

 • появата на инфекция;
 • риск от кървене и преждевременно раждане (особено ако е диагностицирана ниска плацентация);
 • повишен тонус на матката.

В перинеума може постоянно да се усеща повишена влажност, което притеснява бременната жена. Хигиенните еднодневни подложки ще помогнат. Ако отделянето е станало сирене и е придружено от сърбеж, това е сигурен сигнал за появата на млечница. Тя често придружава бременни жени поради намаляване на имунитета и промени в киселинността на влагалищното течение..

Секс на 18 седмица бременност

Вторият триместър е най-доброто време да възобновите интимните отношения със съпруга си, ако преди това са били прекъснати поради токсикоза или лошо здраве на бременна жена. Сексът на този етап може да даде на двамата родители ярки, нови емоции и впечатления, да помогне да се опознаят повече и следователно да ги сближи..

На 18 седмици желанието за чувственост и интимност може да скочи до небето. Не се въздържайте, най-важното е да не прекалявате. Сексът е безопасен, освен ако, разбира се, бременността не е придружена от повишен тонус на матката или наличие на инфекции при жената.

Често уриниране по време на бременност

Честото уриниране е един от онези симптоми, които жената може да изпита през цялата бременност..

Как е често уриниране по време на бременност?

Честото уриниране по време на бременност започва да се проявява при жената от първите гестационни седмици. Понякога именно за този симптом бъдещата майка забелязва първите признаци на бременност. Още в началото на бременността се усещат чести позиви дори ако пикочният мехур на жената не е пълен. През първия триместър бъдещата майка много често посещава тоалетната. Броят на позивите постепенно намалява около 16 гестационни седмици. До края на срока обаче, през третия триместър, честото уриниране отново тревожи жената, тъй като матката й е значително увеличена и оказва значителен натиск върху пикочния мехур. Когато сте бременна на около 38 седмици, честотата на уриниране може леко да намалее.

При всяка жена по време на бременност този симптом може да се прояви индивидуално. При някои бременни жени се наблюдава често уриниране през всичките девет месеца, освен това промените в честотата на пътуванията до тоалетната се отстраняват почти през първите дни след зачеването. Трябва да се помни, че този симптом може да присъства и при извънматочна бременност, както и през първите седмици със замразена бременност. Ето защо е важно да посетите лекар и да се уверите, че раждането на бебето върви добре..

Много често жената отбелязва, че трябва да се събужда няколко пъти през нощта, за да посети тоалетната. Причините за това явление при бременни жени са просто обяснени: течността, която се е натрупала през деня в резултат на оток, излиза точно през нощта.

Въпреки факта, че често уриниране по време на бременност се отбелязва при повечето жени, някои бъдещи майки все още не забелязват такъв симптом през целия период. Това също е вариант на нормата..

Защо се проявява често уриниране по време на бременност?

Трябва ясно да се разбере, че честото уриниране по време на раждането на бебе е изпълнено само с дискомфорт, но не оказва негативно влияние върху здравето на майката и бъдещото дете. Избавяйки се от урината, тялото премахва токсините, като по този начин предотвратява негативните им ефекти.

Основната причина жената да страда от твърде често уриниране още в първите дни на бременността е сериозна промяна в хормоналния си фон.

През първия месец на бременността тялото започва активно да произвежда хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG). Под негово влияние уринирането се увеличава.

Тялото на бременната жена съдържа голямо количество течност. По време на бременността обемът на кръвта се увеличава с около 50%. Освен това амниотичната течност се актуализира постоянно. В резултат на това бъбреците на бременна жена функционират много по-бързо и честите позиви за уриниране са неизбежни..

Друга причина, която кара бъдещата майка да ходи до тоалетната много често, е повишаване на налягането на матката върху пикочния мехур. Жените, които имат разхлабени мускули около уретрата, може дори да изпитат урина. По правило това се случва при силен стрес - когато жената кашля, киха. Изтичането на урина е по-често през последните месеци на бременността и през първите седмици след раждането. За да предотвратите това явление, определено трябва да посетите тоалетната при първото желание..

Към около 4 месеца от бременността броят на позивите за уриниране може да намалее за известно време, тъй като уголемената матка постепенно се премества в центъра на коремната кухина. Налягането намалява, докато матката започне постепенно да се спуска в таза.

Как да облекчим честото уриниране по време на бременност?

Жената трябва да внимава за ежедневния брой пътувания до тоалетната. Ако бъдещата майка няма често уриниране, тогава тя трябва да помисли дали пие достатъчно течности. Всеки ден бъдещата майка трябва да пие поне осем чаши вода за нормалното функциониране на тялото. При липса на течност в организма и съответно рядко уриниране, рискът от развитие на инфекциозни заболявания на отделителната система рязко се увеличава.

За да намали честотата на уриниране, бъдещата майка трябва да изключи от диетата си тези напитки, които съдържат кофеин и следователно да имат диуретичен ефект. Трябва да пиете основното количество вода сутрин и следобед, а вечер е по-добре да ограничите приема на течност за бременна жена. Струва си да се ограничи във вечерната диета и тези храни, които съдържат много течност: това са супи, плодове. По време на уриниране трябва да се наведете напред, така че пикочният мехур да се изпразни напълно.

Лекарите съветват бременната жена да спи по няколко часа на ден, ако е възможно. Този режим ще насърчи релаксация и ще позволи на жената да се събужда по-рядко през нощта поради желание за уриниране. Бременната жена не трябва да може да се въздържа от уриниране, ако изпитва желание да използва тоалетната. При постоянно въздържание пикочният мехур се разтяга и сфинктерите са отслабени, което е особено очевидно след раждането.

Ако по време на уриниране има дискомфорт, болка, парене, тогава такива симптоми трябва непременно да бъдат докладвани на лекаря. Появата на кръв в урината, желанието да отидете отново до тоалетната веднага след уриниране също трябва да се считат за тревожни признаци. Такива симптоми се проявяват при инфекциозни заболявания на пикочните пътища. Тази бактериална инфекция се развива много често при жените. Ако не се лекува, болестта може да предизвика бъбречна инфекция и преждевременно раждане..

Веднага след раждането честото уриниране може да продължи няколко дни, тъй като тялото постепенно се отървава от излишната течност. След около седмица състоянието на жената се нормализира..

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

„О, не мога!“, Или Колко пъти е нормално бременните жени да ходят?

"Бременността е, когато искате да ядете и да пишете през цялото време!" - така се пошегува веднъж известен радиоводещ. И ако бременните жени все още могат да се справят с желанието да погълнат още един кок, тогава бягането до тоалетната понякога може да ви побърка.

Ето как жените описват своите чувства:

„Аз летя, а не бягам. На всеки 15 минути, предполагам. Ужасът е прост ".
"Рядко ходех преди, сега се усеща, че набираме скорост, всяка седмица все по-често".
„Аз също станах като тоалетна патица! Като цяло изтощително през нощта ".

Междувременно експертите уверяват: най-често това е нормално. Бременното тяло прави флип скок. Метаболизмът се преконфигурира, за да се адаптира към новите условия и да се прочисти, включително с помощта на често уриниране. Смята се, че това обикновено е така до четвъртия месец. След това всичко се нормализира и по-близо до раждането ще се повтори отново, но по друга причина. Матката с бебето заема максимално място и не оставя много свобода на други органи. Експертите обаче все още не са решили колко пъти е нормално да ходите до тоалетната. Някои приемат за обикновения човек до десет пъти на ден и един или два през нощта. Но как една дама в позиция може да разбере, че нейните „бягания“ не са признак на опасно възпаление?! И това е възможно и доста често, признават уролозите.

Има смисъл да посетите лекар, ако пътуванията ви до тоалетната са придружени от болка или парене, казват лекарите, особено ако телесната ви температура е висока и се чувствате зле. Друг тревожен знак е, че въпреки непоносимия порив от пикочния мехур излизат само няколко капки. Тези симптоми често показват наличието на инфекция или възпаление на пикочния мехур или бъбреците. Всичко това може да причини инфекция на бебето, околоплодни води и да усложни хода на бременността..

Възпалението трябва да се лекува незабавно, в противен случай то ще стане хронично и може да причини пиелонефрит. По време на бременност, възпалението на бъбреците се лекува вече в болницата под наблюдението на нефролози, гинеколози и уролози. Тогава вече се изискват антибиотици, уросептици и билки, разрешени при носене на дете.

Красноярският уролог Сергей Павловски вярва, че често “. проблемите на жената започват още преди бременността. Много жени страдат от цистит и други възпаления, но не предприемат действия. Може да има цисталгия, клиниката е точно същата като тази при цистит, но лечението изисква съвсем различно. Възможно е да се проведе лечение, когато жената вече е бременна само по строги показания и след преглед. Ако е натиснат, за запазването и успешното протичане на бременността е още по-необходимо да се консултирате с лекар, а не да се лекувате сами. На първо място, за диагнозата ще ви е необходим общ тест за урина, ултразвук на бъбреците, консултация с гинеколог, по отношение на липсата на проблеми с плода. Наложително е да се знае обемът на урината (уриниране капка по капка или някакъв обем). Трябва да се помни, че всяка терапия, лекарствата са нож с две остриета, поради което те могат да създадат големи проблеми за плода и майката. Независимо, можете само да увеличите обема на консумираната течност, до 1,5 литра и дори тогава, ако няма подуване на долните крайници. Има много възможности за това какво точно се случва с една жена, така че първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите съвет. ".

Друго сериозно невъзпалително заболяване е свръхактивен пикочен мехур. Казва се, че свръхактивен пикочен мехур се уринира повече от 8 пъти на ден (тази цифра може да варира). Болестта, както мнозина могат да бъдат изненадани, е широко разпространена. Засяга около една четвърт от населението на развитите страни. Обикновено заболяването се проявява с толкова силно желание за уриниране, че пациентът не може да устои. Понякога пациентите имат инконтиненция и инконтиненция на урината. И тук основният проблем е, че страдащите от свръхактивен пикочен мехур рядко търсят квалифицирана медицинска помощ. Не боли. Така че, според оценките на СЗО, по-малко от половината от тях отиват на лекар в чужбина с този проблем. В Русия тази цифра е значително по-малка.

Ясно е, че при бременни жени всичко това се влошава от естествени причини. Симптомите са толкова влошени, че вече няма сили да се издържи, но през този период лечението не винаги е възможно, сигурен е урологът Владислав Чернишев. „Ако е трудно да издържите, консултирайте се с лекар, той ще постави диагноза, ще предпише лечение и ще даде препоръки. От лекарствата, използвани за хиперактивност, често се използват m-антихолинергици. Възможна е физиотерапия. Съществува метод за трениране на пикочния мехур, когато поривът се толерира възможно най-дълго. " За да се помогне на жената, във всеки случай ще е необходим преглед. Като правило ще трябва да водите дневник за уриниране - това е, когато записвате всичко, което пиете и всичко, което е излязло. Лабораторни методи се използват за оценка на функционалното състояние на пикочния мехур и бъбреците, дори се предписват консултации на невролози, тъй като това заболяване е свързано с разстройство на нервната система.

При бременни жени, като правило, първата стъпка в лечението са немедикаментозни методи, като например:

 • Уриниране по добре установен график, например на всеки два часа. Това упражнение може да ви помогне да си върнете загубения контрол над пикочния мехур..
 • Също така е необходимо да се откажете от кофеиновите напитки, това са кафе, чай, газирана вода, цитрусови плодове и сокове от тях. Ще трябва да забравим за пикантната храна.
 • Ако трябва да се събуждате често през нощта, ще трябва да се въздържате от приема на течности преди лягане. Това означава, че трябва да пиете повече през деня..
 • Друг вид тренировка: когато посещавате тоалетната, изпразвайте пикочния мехур колкото е възможно повече, след това се отпуснете за няколко секунди, опитайте отново. Този метод на уриниране се препоръчва да се практикува постоянно..

„Бременните жени - настоява доктор Анджелина Денгина - могат да правят гимнастика само според Кегел. Това е много полезно за всяка жена, а след раждането е задължително. По-добре е да пиете лекарства в нелактиращия период. "

Техника за упражнения на Кегел

Упражнението на Кегел е насочено към трениране на мускулите на тазовото дъно. Бременните жени, които правят упражнения на Кегел, често откриват, че раждането е по-малко болезнено и много по-лесно. Укрепвайки тези мускули, вие получавате контрол над пикочния мехур и можете да намалите появата на друг често срещан проблем с бременността, хемороиди. Започнете с свиване на мускулите на тазовото дъно, сякаш се опитвате да спрете потока на урината. Задръжте пет секунди, след това бавно се отпуснете.

Вторият вариант се нарича "Lift"

Затягаме малко мускулите (1-ви етаж), задържаме 3-5 секунди, продължаваме да вдигаме - затягаме малко по-силно (2-ри етаж), задържаме и т.н. до краен предел. Ние също слизаме психически на етапи, като се задържаме по няколко секунди на всеки етаж. Този метод е подходящ за вече обучени хора. Можете да правите упражненията навсякъде - шофиране на кола, ходене, гледане на телевизия. Опитайте да правите упражнения на Кегел в различни позиции - легнало, седнало или клякащо.

Между другото, в Красноярск, по време на уроци по йога за бременни жени, треньорите въвеждат упражнението Кегел. И там се изпълнява в различни пози (асани). Упражнявайте се с празен пикочен канал. Опитайте се да не напрягате краката, седалището или коремните мускули, мускулите на лицето.

И все пак, преди дори такова обучение, опитайте се да получите съвет от специалист. Честите пътувания до тоалетната, припомнете си, имат различни причини и може би причината все още е възпалителна.

След тридесетата седмица на бременността честото уриниране също може да бъде объркано с изтичане на околоплодна течност. Жените, преживели това, казват, че спират да изпитват уриниране и „водата все още се лее“. В този случай ще трябва да направите специални тестове и да предприемете действия заедно с гинеколога. И ако на всичкото отгоре сте постоянно жадни, това може да показва развитието на захарен диабет по време на бременност, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин по време на бременност, за да се справи с високите нива на кръвната захар. Накратко, има много възможности. И ако ви кажат, че всичко е наред, но подозирате, обърнете внимание на здравето си, за да премахнете възможните рискове..