На различните етапи на бременността жената трябва да изпитва много временни неудобства, свързани с нейната ситуация. Това е гадене, сънливост и всякакви болезнени усещания. Те могат да се появяват и изчезват или да я придружават през целия период. Така например, честото уриниране се проявява по време на бременност. Много жени още от първите дни започват да ходят до тоалетната с по-голяма честота от преди. Други стават чести посетители на килера едва на по-късна дата. Някои работят почти всички 9 месеца. И съвсем не е необичайно, че жената често ходи до тоалетната през нощта: течността, натрупана в долните крайници през деня, изтича навън. Но има и такива, които не забелязват никакви специални неудобства: пикочният им мехур работи както обикновено..

Всички сме различни и всички имаме различна бременност. Въпреки че, разбира се, честото уриниране притеснява повечето бъдещи майки. Освен това при нормална бременност трябва да е така.

Причини за чести позиви

Честите позиви за уриниране по време на бременност са напълно естествено и разбираемо явление. И вероятността жената да го наблюдава при нея е доста висока, защото има повече от една причина за повишената работа на бъбреците и пикочния мехур.

И така, в мащабния процес на хормонални промени тези органи също участват. Честотата на позивите се влияе от увеличаването на общия обем течност в тялото на бременна жена. Това е както кръв, така и околоплодни води, които между другото се обновяват на всеки три часа, поради което бъдещата майка също трябва да ходи по-често до тоалетната..

Бъбреците по това време изпитват двойно натоварване, работят за двама и премахват метаболитните продукти както от женското тяло, така и от тялото на бебето. Така че е съвсем естествено, че ще трябва да ходите по-често до тоалетната..

Често уриниране. Току-що отидох и отново усещам, че се свива 13 седмици.

Ходя на малки порции, след това след около 5 минути отново се навива, усещам го вътре... Отивам и отново малко... Изглежда, че всичко беше нормално, според анализи. Такъв ден 3.

Потребителски коментари

ако няма болки и дискомфорт, тогава матката просто натиска

Моето положение беше абсолютно същото))) Това е нормално, детето расте и натиска върху пикочния. Малко по-късно матката ще се издигне и ще се подобри))) Това е, разбира се, ако нищо не реже, не прищипва или сърби.

Това е само началото))) Ако няма болка, значи всичко е ок

беше също. Точно сега ми писна да тичам през нощта, имам малки неща точно в бъбречния фигарит)))))))))))

Често уриниране по време на бременност. Причини за често уриниране по време на бременност. Уриниране през нощта при бременни жени. Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

ЧЗВ

Когато уринирането се счита за често?

Честото уриниране е изпразване на пикочния мехур повече от 8 пъти на ден, докато малко количество урина се отделя по време на едно пътуване до тоалетната. По време на бременност жената може да има желание да уринира около 20 пъти на ден. Лекарите наричат ​​този симптом "полакиурия". Полакиурия може да се комбинира с увеличаване на количеството отделена урина на ден. Това състояние се нарича полиурия. Полиурията се определя като отделяне на повече от 2 литра урина на ден..

Причини за често уриниране по време на бременност

По време на бременност често уриниране може да възникне по различни причини. Честото уриниране по време на бременност при липса на други нарушения е нормално, адаптацията на женското тяло към бременността. Следователно патологичните причини за повишено уриниране (признак на заболяване) трябва да се разграничават от физиологичните (естествени промени във функцията на отделителната система по време на бременност). Увеличаването на честотата на уриниране е особено характерно, ако жената забременее за първи път, тъй като адаптацията към новите условия е по-бавна.

По време на бременност честото уриниране може да се дължи на следните причини:

 • Изолиране на човешки хорион гонадотропин. По време на бременност от яйцеклетката се отделя специален хормон - човешки хорион гонадотропин или hCG (това е хормонът, който определя теста за бременност). HCG е в състояние да увеличи потока на урината. В същото време, hCG стимулира отделянето на прогестерон (женския полов хормон), който отпуска матката и други органи, които имат мускули, включително пикочния мехур с неговия сфинктер (мускулният пръстен между пикочния мехур и уретрата). Намаляването на тонуса на сфинктера причинява честа нужда от изпразване на пикочния мехур, тъй като когато мускулите на сфинктера се отпуснат, урината в пикочния мехур не може да се натрупва и задържа дълго време.
 • Повишен приток на кръв към тазовите органи. По време на бременност съдовете на малкия таз се разширяват, притокът на кръв към матката се увеличава. Притокът на кръв към пикочния мехур също се увеличава. Стените му набъбват донякъде, става по-чувствителен към дразнене и реагира дори на потока на малко количество урина с желание за уриниране.
 • Намалено производство на антидиуретичен хормон. Този хормон е отговорен за задържането на течности в организма. По време на бременност има естествено намаляване на производството му, така че бъбреците филтрират повече вода и съответно се образува повече урина. Бъбречният кръвоток се увеличава с почти 40% по време на бременност. Активната бъбречна функция е необходима за отстраняване на токсините, натрупани в тялото на майката и плода чрез урина. За да се осигурят нормални условия за развитието на плода, околоплодните води трябва да се обновяват на всеки 2 до 3 часа, а това изисква активна бъбречна функция и често изпразване на пикочния мехур.
 • Компресия на пикочния мехур от бременната матка. Пикочният мехур е разположен между матката (отзад) и срамната кост (отпред). Докато разширяващата се матка е в тазовата кухина, пикочният мехур ще усеща натиск, обемът на пикочния мехур ще става по-малък. Нормалният обем на пикочния мехур при небременни жени е 400 ml. По време на бременността неговият обем се увеличава до 650 ml, поради увеличаването на производството на урина. Като се има предвид значението на капацитета на пикочния мехур по отношение на адаптирането към промените по време на бременност, всяко външно налягане върху пикочния мехур ще бъде компенсирано чрез по-често изпразване..
 • Болести, които причиняват намаляване на обема на пикочния мехур. Всеки тумор на гениталиите може потенциално да компресира пикочния мехур. Някои тумори също могат да прорастнат в стената на пикочния мехур.
 • Болести, които увеличават притока на урина. Ако една жена е страдала от често уриниране дори преди бременността, тогава по време на бременността този симптом ще стане още по-изразен. Най-честите причини за често уриниране включват захарен диабет (висока кръвна захар) и безвкусен диабет (причинен от дефицит на антидиуретичен хормон в организма), както и истерична невроза.
 • Инфекция на пикочните пътища. По време на бременност, под въздействието на прогестерон, уретрата, пикочният мехур на уретерите и бъбречното легенче се разширяват (урината се натрупва в таза) - настъпва стагнация на урината. Застоялата урина е благоприятна среда за развитие на инфекция (уретрит - възпаление на уретрата, цистит - възпаление на пикочния мехур, пиелонефрит - възпаление на бъбречното легенче). При цистит възпаленият пикочен мехур става „лесно раздразнителен“, тоест честите му контракции се появяват дори когато е получена малка порция урина. Също така е важно да има хронична патология на бъбреците, пикочния мехур и уретрата, която е съществувала още преди бременността, тъй като по време на бременност има обостряне на всяко хронично заболяване. Първичните бременни жени са особено податливи на инфекции на пикочните пътища.
 • Свръхактивен пикочен мехур. Този синдром се характеризира с повишена активност на мускулите на пикочния мехур при липса на инфекция или възпаление, в резултат на което жената има много силно и често желание за уриниране, което тя трудно може да съдържа или изобщо не може да съдържа (уринарна инконтиненция).

За да се разграничи честото уриниране като вариант на нормата от патологичното често уриниране, трябва да се обърне внимание на съпътстващите симптоми.

Следните симптоми показват патологично увеличаване на уринирането по време на бременност:

 • болезненост по време на уриниране;
 • болка и усещане за парене в уретрата;
 • болки в долната част на гърба и болки в долната част на корема;
 • повишено кръвно налягане (главоболие, слабост, сърцебиене);
 • оток (оток в долните крайници вечер и подуване на лицето сутрин).
 • повишена телесна температура;
 • отделяне на мътна урина с неприятна миризма;
 • неприятно миришещо вагинално течение;
 • интензивна жажда, сърбеж и бързо напълняване.

Ако честото уриниране се комбинира с други симптоми, бременната жена трябва да се подложи на следните тестове:

 • ултразвуково изследване (ултразвук) - ултразвукът на матката, пикочния мехур и бъбреците елиминира сериозни патологии, водещи до често уриниране (гломерулонефрит, пиелонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, тумори и камъни в пикочния мехур, уринарна инконтиненция и др.);
 • общ анализ на урината - той задължително ще разкрие нарушения, ако има патологична причина за често уриниране, например протеин или глюкоза в урината (по време на нормална бременност, протеин и захар могат да се появят в урината, но в малки количества);
 • Тест на Zimnitsky (тест с осем чаши) - ви позволява да определите количеството урина, което се отделя през деня и през нощта, както и неговата плътност, което е показател за ефективността на бъбреците (урината се събира на всеки четири часа в различни контейнери - 8 чаши);
 • тест за кръвна захар - ви позволява да идентифицирате захарен диабет, включително така наречения гестационен диабет, т.е. нарушение на абсорбцията на глюкоза, което се случва във връзка с бременност (това е временен феномен);
 • измерване на кръвното налягане и електрокардиограма (регистрация на електрическата активност на сърцето) - позволяват да се идентифицират признаци на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност (при всяка сърдечна патология натоварването на бъбреците се увеличава);
 • цитонамазка за инфекции - цитонамазка, взета от уретрата и вагината, позволява с помощта на тестове да открие инфекциозни агенти в урината;
 • засяване на урина за флора - урината може да служи и като материал за идентифициране на патологични бактерии, ако се засява върху хранителна среда и се регистрира растеж на микробна колония;
 • общ кръвен тест - анализът ви позволява да идентифицирате реакцията на организма към възпаление, обостряне на хронични заболявания, загуба на протеин в урината, т.е. ситуация, когато честото уриниране е симптом на патология;
 • гинекологичен преглед - по време на изследването на вагината и шийката на матката лекарят може да определи анатомични промени, които показват патологията на сфинктерите на уретрата или самия пикочен мехур (пролапс на тазовите органи).

На кой етап от бременността имате често желание за уриниране (често уриниране през първия, втория и третия триместър на бременността)?

Органите на пикочната система в различните етапи на бременността функционират по различен начин, в зависимост от нуждите на женското тяло и нарастващия плод, така че понякога честото уриниране може да увеличи или да не притеснява бременната жена.

Честото уриниране по време на нормална бременност може да бъде свързано или с механичен фактор (натиск върху пикочния мехур), или с хормонални промени, които засягат бъбречния кръвоток и тонуса на пикочния мехур. Честото уриниране започва да притеснява бременната жена в много ранните етапи, но това не винаги се случва. Ако честото уриниране се комбинира с други признаци на бременност, като спиране на менструацията, гадене, болка в гърдите, положителен тест за бременност, то това се счита за един от ранните признаци на бременност..

При нормална бременност се наблюдават следните промени в отделителната система:

 • През първия триместър (от 5 до 6 седмици) от бременността, обемът на циркулиращата кръв (BCC) постепенно се увеличава, тоест количеството течна част от кръвта, която тече през съдовете. Това е необходимо, за да се осигури утероплацентарният кръвен поток и кръвообращението в плода. Но такъв обем кръв увеличава тежестта върху бъбреците, защото изисква постоянно пречистване на кръвта от токсини. Следователно, през първите месеци на бременността се появява често уриниране и количеството отделена урина по време на едно пътуване до тоалетната също се увеличава (полиурия).
 • През втория триместър (след 13 седмици) жените забелязват, че дискомфортът, причинен от често уриниране, е намалял. Това се дължи на факта, че хормоналният фон и физиологичните промени са станали повече или по-малко стабилни, бъбреците започнаха да работят по-спокойно. От 13-та седмица на бременността количеството отделена урина на ден се нормализира, което е свързано с увеличаване на реабсорбцията на вода в бъбреците - тялото започва да задържа повече течности, тъй като след 12 седмици се образува плацентата, а маточно-плацентарният кръвен поток се увеличава. След 20 седмици от бременността матката става толкова голяма, че диафрагмата е принудена да се издига, увеличавайки обема на коремната кухина. Това причинява известно задух, но облекчава състоянието на коремните и тазовите органи, които при уголемена матка усещат известна „стягане“. След 20 седмици пикочният мехур също престава да усеща натиска на уголемената матка, така че честото уриниране по това време притеснява жената все по-рядко. Но това се случва само ако бременността протича нормално и няма заболявания, проявяващи се с често уриниране. Появата или увеличаването на честотата на уриниране през втория триместър е често срещан признак на патология.
 • Няколко вида промени настъпват през третия триместър на бременността. След 28 седмици има период на намалено отделяне на урина. Но през последните седмици на бременността (след 38 седмици) матката отново започва да се спуска в тазовата кухина. Така тя се подготвя за раждане. До третия триместър размерът на матката и обемът на пикочния мехур се увеличават колкото е възможно повече. Пролапсът на матката радва жената с факта, че става по-лесно да диша, но тя отново трябва да посещава тоалетната, тъй като когато матката се "върне", натискът върху пикочния мехур отново се увеличава. Дори при увеличен обем на пикочния мехур по това време (650 ml), налягането на матката причинява намаляване на обема му и повишено уриниране.

При наличие на патологични причини за появата на често уриниране, тъй като гестационният период се увеличава, уринирането става не само по-често, но и придружено от други патологични симптоми.

Често уриниране при бременни жени през нощта

Много жени съобщават, че трябва да изпразват пикочния си мехур няколко пъти през нощта. Това също е нормално. Факт е, че бъбречната функция зависи от положението на тялото на жената. В края на бременността има тенденция към задържане на течности в организма, тоест към поява на отоци. В изправено положение течността често се натрупва в долните крайници. Когато жената заеме хоризонтално положение, бъбречният кръвен поток обикновено се увеличава, течността се отстранява по естествен път от тъканите на долните крайници, бъбреците филтрират течността от предварително едематозни тъкани и я отделят под формата на урина. Ето защо жената отбелязва често уриниране през нощта. Особено това явление притеснява жената след 31 седмица от бременността, когато бъбреците на плода започват да функционират.

Важно е да знаете, че ако тялото отделя по-малко урина през деня и повече през нощта, тогава това показва бъбречна патология. Този симптом се нарича никтурия. Ако жената отбелязва, че през деня се отделя повече урина, отколкото през нощта, значи всичко е в ред с тялото..

Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

Най-важното нещо, което трябва да знаете при лечение на често уриниране по време на бременност, е, че самият симптом не може да бъде лекуван. Честото уриниране е само проява с причина. Не можете да свързвате често уриниране само с пикочния мехур, трябва да сте сигурни, че няма по-сериозни причини. Ако честите пътувания до тоалетната са свързани с бъбречни заболявания или други сериозни заболявания, изискващи лечение, тогава е важно бременната жена да бъде под наблюдението на лекар. Ако се опитате да премахнете само симптома, можете да влошите хода на основното заболяване и това може да доведе до прекъсване на бременността. Ако не се открие патологична причина за често уриниране при бременна жена, тогава трябва да се следват някои препоръки за облекчаване на дискомфорта от често уриниране.

За да се намали тежестта на дискомфорта при често уриниране, бременните жени трябва да се придържат към следните препоръки:

 • Правилен воден режим. Трябва да пиете не повече от 2 литра течност на ден и е препоръчително да пиете чиста вода, а не сладки напитки и чай. Ако консумирате повече от 2 литра течност на ден, може да възникне оток, тъй като бъбреците няма да имат време да филтрират цялата течност, която пиете. Това е особено вярно в късните етапи на бременността и по-специално в последните седмици, когато бъбреците на плода започват своята работа, увеличавайки натоварването върху бъбреците на майката. Също така не е нужно да пиете течности преди лягане, ако бременната жена има чести позиви за уриниране през нощта..
 • Правилното хранене. Не трябва да ядете храни, които имат диуретичен ефект (цитруси, пушени меса, маринати, пикантни храни, сол). Също така трябва да нормализирате изпражненията, така че да няма запек. При запек се увеличава налягането в коремната кухина и може да окаже натиск върху пикочния мехур, допринасяйки за често уриниране.
 • Физически упражнения. Лекарите препоръчват да се правят упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно - упражнения на Кегел. Тяхната същност се състои в изстискване и разкопчаване на сфинктерите на пикочния мехур и ануса. Тези упражнения могат да се правят, докато седите, стоите или лежите. Укрепването на мускулите, които компресират уретрата, ви позволява да контролирате позивите за уриниране, да възстановите способността на пикочния мехур да съхранява урината.
 • Дневен сън. Ако една жена прекарва няколко часа през деня за сън, тя ще може значително да намали броя на пътуванията до тоалетната през нощта, тъй като това ще позволи на бъбреците да източват водата вече през деня (както е отбелязано, в хоризонтално положение повече кръв тече към бъбреците и се образува повече урина ). На по-късните етапи обаче е важно да спите не на гърба си, а настрани. Факт е, че бременната матка след 25 седмици в легнало положение може силно да компресира големите вени на коремната кухина, които пренасят кръв от долните крайници и коремните органи към сърцето. Това състояние се нарича синдром на долната куха вена. В този случай нощното уриниране "изведнъж" изчезва. Това може да угоди на жената, но вместо да уринира през нощта, жената започва да се тревожи за симптоми като световъртеж, задух, слабост (замаяност). За да се предотврати дневният сън да причинява подобни симптоми, се препоръчва да спите от лявата страна..
 • Подкрепа за имунитет. Бременната жена трябва да внимава да не настине. Най-малката хипотермия, особено на долните крайници, може лесно да доведе до инфекции. Ето защо трябва да приемате витамини, лекарства, които повишават имунитета, да се разхождате повече на чист въздух, а също така да се грижите за лечение на гнойни инфекции в тялото (кариес, тонзилит, хроничен синузит, бронхит, инфекции, предавани по полов път и други).
 • Максимално изпразване на пикочния мехур. За да уринирате по-рядко, трябва да се уверите, че цялата урина от пикочния мехур е била отстранена по време на уриниране, в противен случай скоро дори малка порция урина ще накара бременната жена да посети тоалетната отново. Освен това застоялата урина е най-честата причина за инфекция, а пълното изпразване е профилактика на цистит. Не трябва да ограничавате позивите за уриниране. Това може да доведе до дисфункция на мускулите на пикочния мехур и застой на урината. За да изпразните напълно пикочния мехур, леко се наведете напред, докато уринирате. Можете също така да отворите крана, така че под въздействието на звука от изливане на вода да възникне рефлекторно свиване на пикочния мехур (понякога се свива отново, изпразвайки напълно).

Честото уриниране е ранен признак на бременност?

Честото уриниране се счита за един от ранните признаци на бременност. Това явление се обяснява с хормонални промени по време на бременност и увеличаване на притока на кръв към пикочния мехур. След въвеждането на оплодено яйце в матката, човешкият хорион гонадотропин (hCG) се освобождава от мембраната на яйцеклетката. Това е хормон на бременността (концентрацията му в урината се определя от тест за бременност). Този хормон е в състояние да увеличи количеството урина, отделяно от бъбреците, което води до повишено уриниране. Повишеният приток на кръв към матката се простира и до пикочния мехур, който е по-реагиращ на дразнене от постъпващата урина. Честото уриниране обаче не е пряк признак на бременност. Този симптом трябва да се разглежда само във връзка с други признаци на бременност..

Болезненото и често уриниране по време на бременност е нормално?

Дискомфорт или болезненост по време на уриниране е признак на дразнене на лигавицата на пикочния мехур и / или уретрата. Най-често това е признак на цистит (възпаление на пикочния мехур), уретрит (възпаление на уретрата) или пиелонефрит (възпаление на бъбреците). По време на бременност циститът е много често явление, тъй като по време на бременността всички жени развиват стагнация на урината в пикочните пътища в една или друга степен. Всички части на пикочните пътища (включително бъбреците, уретерите) под влияние на хормонални промени се разширяват - има рязко забавяне на скоростта на движение на урината. Поради разширяването на уретрата, всяка инфекция може лесно да навлезе в пикочния мехур и да причини възпаление. Опасността от цистит се крие във факта, че често не се отделя от честото и болезнено уриниране. Ето защо, ако се появи някакъв дискомфорт при бременна жена по време на уриниране, трябва да се консултирате с лекар. Ако болезненото и често уриниране по време на бременност е придружено от повишаване на телесната температура, дори леко, тогава лекарите често диагностицират пиелонефрит.

Може ли тестът за бременност с често уриниране да покаже неправилен резултат??

Ако уринирането на жената зачести, докато на ден се отделя и повече урина, тогава през първите седмици от бременността тестът може да покаже фалшиво отрицателен резултат. Това се дължи, от една страна, на използването на тестове за бременност с ниска чувствителност, а от друга, на намаляване на концентрацията на хормона на бременността в разредена урина. Тоест тестът за бременност няма да може да определи недостатъчно високо ниво на хормон (човешки хорион гонадотропин или hCG), ако все още малкото му количество се отделя с голямо количество урина.

Кога започва бременността и кога приключва честото уриниране??

Няма точни срокове за настъпване на засилено уриниране при бременни жени и освен това няма нормализиране на честотата на уриниране. Има обаче някои модели, които се наблюдават при повечето бременни жени. Честото уриниране започва да притеснява много жени през първите месеци на бременността (до 12 седмици), след което броят на пътуванията до тоалетната постепенно намалява. Това се дължи на факта, че през втория триместър (след 20 - 25 седмици) женското тяло се адаптира към новите условия, хормоналният фон се нормализира и матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като променя позицията си на по-висока. Това положение на матката е временно. Уринирането отново става често през последния месец на бременността, когато настъпи пролапс на матката. Колкото по-често жената има желание да уринира, толкова по-близо е раждането.

В същото време, ако жената има бъбречна дисфункция или други патологии на вътрешните органи, често уриниране може да придружава бременна жена през целия период на раждането на бебето. В този случай тя ще развие подуване, налягането ще се увеличи и здравето й ще се влоши рязко. Това са признаци на късна токсикоза на бременни жени, което изисква наблюдението на акушер-гинеколог.

Липсва често уриниране - може ли това да е признак на замразена бременност?

Замразената бременност (спиране на растежа на плода и смъртта му в матката) не винаги е придружена от спонтанен аборт, така че жената може да не знае, че плодът вече не е жизнеспособен. В ранните етапи на бременността (до 18 - 20 седмици) феталните движения в матката все още не се усещат от бъдещата майка, поради което бременните жени са много внимателни да следят внезапното „изчезване“ на симптомите на бременността, включително гадене, често уриниране, силен апетит и промени в настроението. Ако заедно с често уриниране при бременна жена и тези симптоми са престанали, това може да е признак за вътрематочна фетална смърт. Честотата на уриниране обаче може да се нормализира и по време на нормална бременност, което се случва много често към средата на бременността. Това е нормално, тъй като бъбреците филтрират и отделят по-малко урина след 13 седмици, за да увеличат притока на кръв в матката, плацентата и да осигурят всички нужди на бъдещото бебе. В допълнение, след 25 седмици матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като се премества от тазовата кухина към коремната кухина - жената отбелязва облекчение и намаляване на честотата на изпразване на пикочния мехур.

Бременна в 13 седмици

Тринадесетата седмица на бременността е гранична. Първият триместър на бременността приключва и започва вторият триместър. Експертите смятат, че тринадесетата седмица е оптимална за първия пренатален скрининг.

Срок 13 седмици

Към 13-та седмица от бременността жените вече са добре запознати с времето на бременността. Те разбират, че има различни стойности на гестационната възраст. Акушерите използват период от първия ден на последната менструация, предшестваща зачеването. Изминаха 11 седмици от зачеването, което се нарича ембрионален период. 13 акушерска седмица съответства на 11 ембрионални. Ако говорим за календарния период, бременността продължава почти три месеца.

Усещам

Първият триместър приключи, което означава стабилизиране на хормоналния фон. Хормоните са се натрупали в достатъчно количество. От 13-та седмица прекомерното им производство не е толкова забележимо за бременна жена. Признаците на токсикоза постепенно изчезват, апетитът се нормализира. Нощният сън се стабилизира, а сънливостта през деня изчезва. През втория триместър състоянието на жената се подобрява. Повишеното слюноотделяне и световъртеж също изчезват.

Жената става по-уравновесена и спокойна, забравата и разсеяността могат да продължат. Нов хормонален фон действа върху мозъка на бременна жена, който се адаптира към нуждите на детето. Той от своя страна се нуждае от спокойна майка.

Нарастващата матка на 13 седмици може да започне да изстисква червата, което провокира запек и хемороиди. За да предотвратите появата на нарушения на изпражненията, трябва да следвате принципите на правилното хранене..

На 13 гестационна седмица може да има намаляване на налягането. Хипотонията обикновено се причинява от появата на друг кръг на кръвообращението. Ако намаляването на налягането е изразено, може да се появи слабост, замаяност и загуба на съзнание. В такива случаи се изисква задължителна консултация със специалист..

Повишените нива на прогестерон причиняват често уриниране. Често бременните жени също се оплакват от главоболие. Промените в хормоналните нива водят до редуване на запек и диария, киселини. Прогестеронът насърчава задържането на течности в организма, което е провокиращ фактор при физиологичен ринит при бременни жени.

Количеството циркулираща кръв се е удвоило. Натоварването на бъбреците, черния дроб и сърцето се е увеличило, което може да изостри патологиите, съществуващи преди бременността. Повишен пулс и задух след тренировка.

Наддаването на тегло до 13 гестационна седмица е 2-4 килограма. Концентрацията на хормона hCG достига своя максимум. Сега нивото на хормоните ще започне да намалява.

Много жени забелязват подобрение в състоянието на кожата, косата и ноктите си поради промени в хормоналните нива. Някои бременни жени могат да развият старчески петна.

Млечни жлези

Промените засягат и млечните жлези. Към 13 седмици гърдите обикновено изглеждат увеличени, което е следствие от разпространението на жлезиста тъкан. Сърбежът и болката постепенно изчезват, тъй като млечните жлези започват да се подготвят за лактация. Коластрата може да се появи на 13 седмици.

Жените могат да забележат потъмняване на зърната. Когато се появи коластра, измивайте гърдата два пъти на ден, което е профилактика на възпалението и запушването на каналите.

Коремна обиколка и матка

Коремът и бедрата са заоблени. Състоянието на жената е очевидно за околните след 13 седмици. Много бременни жени, осъзнавайки, че опасният период е отминал, не крият „интересното положение“. Като цяло жените стават по-уверени и спокойни..

Нарастващият корем изисква от жените да променят определени навици. Постепенно става неудобно да спите по корем. По време на полов акт също трябва да търсите по-малко опасни и удобни пози. Тъй като много неща стават тесни, бременната жена мисли да актуализира гардероба си. На първо място, трябва да закупите сутиен с широки презрамки, които ще поддържат нарастващите ви гърди..

Към 13-та седмица от бременността матката се е увеличила 4 пъти. На дължина мускулният орган е нараснал с десет сантиметра. При многородовите жени матката расте по-бързо. Местоположението на матката също се променя. Мускулният орган е излязъл извън границите на малкия таз и се намира в коремната кухина. Височината на дъното на матката е приблизително 12 сантиметра. Матката е мека.

Кафяво отделяне

Увеличава се и количеството на влагалищното течение. Ако отделянето е белезникаво или жълтеникаво, придружено от лека кисела миризма, това се счита за нормално. Промените в цвета, миризмата и консистенцията могат да показват патология..

Гениталните инфекции се посочват от зелено, сиво отделяне, което често е придружено от неприятна миризма. Плътните, сиренести секрети със сърбеж и парене показват млечница, която е следствие от намален имунитет и хормонални промени по време на бременност.

Кафяво, розово, оранжево отделяне предполага кръв. Това е тревожен сигнал, който се нуждае от внимателна диагностика. Кафявото отделяне може да бъде симптом на цервикални патологии, неразвита или извънматочна бременност.

Токсикоза

По правило след 12-та седмица на бременността признаците на токсикоза постепенно изчезват. Това се дължи на относителното стабилизиране на хормоналния фон. Някои жени обаче могат да получат гадене и повръщане до 16 седмици. Ако признаците на токсикоза продължават по-дълго време, трябва да се консултирате със специалист и да изключите патологии на стомашно-чревния тракт. Понякога появата на симптоми на токсикоза възниква поради нарушение на диетата.

Растежът на матката води до промени в лигаментния апарат. Тези промени са придружени от болки и леки болки в гърба. Ако обаче болките имат нарастващ спазмен характер, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ..

Развитие на плода

Феталният период на феталното развитие на детето продължава. Плодът спря да се нарича ембрион преди три седмици. Всеки ден растящият организъм става като малък човек. Опашката се е превърнала в опашна кост. Образуването на вътрешни органи приключи. Сега ще се наблюдава техният растеж и пълноценно функциониране..

Външен вид

Плодът изглежда свит и слаб поради липсата на подкожни мазнини. Кожата е тънка. През кожата се виждат големи кръвоносни съдове и капиляри. На главата можете да визуализирате тънка коса, която се отличава със светъл цвят. Пигментът, който определя цвета на косата, все още не е започнал да се произвежда.

Главата е голяма по отношение на тялото на плода. Той представлява около половината от площта на плодовете. С течение на времето пропорциите ще станат правилни. По рождение тялото на плода е пет пъти по-голямо от главата. Ръцете и краката започват да растат на дължина. Краката са все още по-къси от дръжките.

Органи и системи

Пръстите на ръцете и краката са напълно оформени. На всеки пръст можете да различите невен. Ушите вече са пълни. От 13-та седмица плодът ще започне да чува. Вътрешното ухо обаче все още се развива. Ето защо слухът има доста вибрационен характер. Звуковите вълни се преобразуват в познати звуци до 20-та седмица.

На 13 гестационна седмица ушите не са отстрани на главата, а на правилното им място. Оформените клепачи сигурно покриват очите. На лицето се определя и нос, чийто размер зависи от генетичните характеристики..

Благодарение на оформената шия, плодът може да завърти главата си. Всички органи са разположени на местата си. Преди време някои органи бяха разположени извън коремната кухина. Наблюдава се дизайнът на отделните черти на плода.

Функционирането на вътрешните органи става по-сложно. Например, на 13 седмици от бременността, жлъчният мехур вече произвежда жлъчка. Преди две седмици панкреасът започна да произвежда инсулин. Отбелязват се ритмични контракции на червата. По този начин се наблюдава почти пълна перисталтика, въпреки липсата на реален акт на хранене..

Сърцето на плода има същата структура като тази на възрастен. Единствената разлика е в размера и сърдечната честота. По-специално сърдечната честота достига 140-170 удара всяка минута. Малко сърце изпомпва около 23 литра кръв на ден. Бъбреците произвеждат урина, която се отделя от отделителната система в околоплодната течност. Уринирането се отбелязва на всеки час. Стерилността на водите се поддържа чрез обновяването им на всеки три до четири часа.

Нервната система се развива. Мозъкът и гръбначният мозък са заровени. Функционалните процеси обаче са само на етапа на своето формиране. Импулсите, които идват от нервните окончания, се приемат от гръбначния мозък. Отбелязва се процесът на образуване на мозъчна тъкан. Всеки ден в мозъка се образуват 250 000 нови клетки, наречени неврони..

Между нервната система и мускулите се образуват специални канали. Плодът има няколко рефлекса:

 • трепване;
 • смучене и преглъщане;
 • грабване;
 • стискане на дръжките в юмруци.

Вкусовите рецептори могат да вземат различни вкусове. Плодовете предпочитат сладкиши. Ето защо той с желание поглъща околоплодни води след определени храни..

Двигателната активност на плода се увеличава. Нарастващото тяло прекарва значителна част от времето си в сънливо състояние, напомнящо за сън. По време на будност плодът играе с пъпната връв, докосва лицето, плува. Въпреки това майките на 13 седмици движение все още не могат да се чувстват.

Щитовидната жлеза продължава да се развива. Тъй като отлагането на калций започна в костите, те станаха значително по-силни и по-силни. Първоначално се укрепват костите на черепа и гръбначния стълб, а след това и крайниците. На 13 гестационна седмица в плода се образуват ребра. По този начин нуждата от калций е доста висока. При недостатъчен прием на калций от храната плодът ще започне да приема минерала от костите на майката. Косата, ноктите и зъбите могат да се влошат. Зачатъците на млечните зъби в плода вече са се оформили.

Дихателната система е добре развита. Плодът прави първите дихателни движения. Разширяването на гръдния кош се случва нередовно на 13 седмица от бременността. След раждането дишането ще бъде на интуитивно ниво..

Гласовите струни се формират активно. Необходимото за дишане повърхностноактивно вещество все още не се натрупва на 13 гестационна седмица. Подготовка за дишането се наблюдава през третия триместър.

Плодът активно развива своите умения и може да реагира на външни стимули. Благодарение на промяната във вибрациите, плодът, чрез повишен тон на гласа на майката, може да забележи промени в нейното настроение. Доказано е, че плодът на 13 седмица от бременността изпитва болка, радост и страх от майката. Ако боли, плодът отваря устата си и когато се уплаши, се опитва да се скрие. Смята се, че тази връзка между плода и майката съществува поради промени в състава на кръвта и хормоналните нива..

На 13 гестационна седмица плодът може да направи гримаса, което се осигурява от достатъчно развитие на лицевите мускули. Плодът се опитва да смуче юмруците, може да хълца, да се прозява, да се разтяга, да играе с пъпната връв.

Размерът

По размер плодът наподобява голям лук. Ръстът е до десет сантиметра. Теглото е равно на двадесет грама.

Пол

Репродуктивните органи на плода продължават да се развиват на 13 гестационна седмица. При момчетата гениталният туберкул се е удължил, образувайки малък пенис. При момичетата гениталният туберкул на 13 седмици започва да се свива и да се свива, образувайки срамните устни.

На 13 седмици от бременността е доста трудно да се определи полът с помощта на ултразвук. Възможно е да се визуализират половите характеристики само на добър апарат за ултразвукова диагностика при наличие на благоприятно местоположение на плода.

На 13-та седмица от бременността яйчниците на момичетата, съдържащи около два милиона яйцеклетки, се спускат в таза. Развитието на простатата продължава при момчетата.

Изследване

При първия скрининг жената получава направление за ултразвуково сканиране и вземане на кръв от вена. Целта на диагнозата е да се идентифицират жени в риск от хромозомни аномалии. Кръвен тест определя съотношението на hCG към плазмения протеин PAPP-A. Нормата се счита за показател в диапазона от 0,5 - 2,0 MoM. Ултразвукът показва външни признаци на генетични заболявания.

Ултразвук и CTE

Първият пренатален скрининг може да се направи на 13 гестационна седмица. За някои жени ултразвуковата диагностика на 13 седмица от бременността е първата среща с неродено дете. Чрез ултразвук можете да визуализирате носа, ръцете, краката, да слушате сърдечния ритъм.

В процеса на извършване на ултразвук се оценява жизнеспособността на плода, размерите се корелират с установените параметри. Тази информация ви позволява да прецените продължителността на бременността и развитието на плода..

Лекарят измерва размера на опашната кост-теменната или CTE, което означава разстоянието от опашната кост до короната на главата. За определяне на термина е необходимо също така да се измери бипариеталният или напречният размер на главата на плода, който се определя между темпоралните кости на плода.

На 13 гестационна седмица може да се определи дължината на бедрените кости. Диаметърът на яйцеклетката вече е твърде голям, за да се измери на тринадесетата седмица от бременността.

Средни стойности на фетометрия на 13 седмици:

 • BPR: 21-24 mm;
 • DB: 7,3-9,4 mm.

CTE има следните значения:

 • 12 седмици: 52-54 мм;
 • 12 седмици и 1 ден: 53-55 мм;
 • 12 седмици и 2 дни: 52-57 мм;
 • 12 седмици и 3 дни: 58-59 мм;
 • 12 седмици и 4 дни: 60-61 мм;
 • 12 седмици и 5 дни: 62-63 мм;
 • 12 седмици и 6 дни: 64-65 мм;
 • 13 седмици: 66-67 мм.

Коремната обиколка на плода достига 61-69 мм. Дебелината на плацентата, която предпазва плода от вредни ефекти, е 15-18 мм.

Рискът от хромозомни аномалии се оценява по показатели за удебеляване на яковото пространство (гънки в задната част на врата), изравняване и деформация на лицевите кости, което се определя от размера на носните кости.

При 12-13 гестационна седмица TBP е 0,8-2,5, а дължината на носните кости е 2,0-4,2.

Рисковете се определят с помощта на компютърна програма, която изразява показатели във фракции. Високият риск е 1: 100. Когато получите лош скрининг, не се отчайвайте, тъй като индикаторите са само прогноза. Жената посещава генетик, който проверява скрининговите данни и препоръчва допълнителна диагностика:

 • хорионна биопсия;
 • амниоцентеза.

Материалът се взема с помощта на тънка игла, с помощта на която специалистът взема околоплодни води, хорионни частици. Определянето на аномалии се извършва въз основа на фетална ДНК. Тестовете са изключително точни, но могат да причинят инфекция, спонтанен аборт и нараняване на плода. Като алтернатива може да се използва неинвазивен ДНК тест..

С помощта на венозната кръв на майката се изолират еритроцитите на плода. ДНК се отстранява от тях. По същество това е рутинен кръвен тест. Цената му обаче е много висока..

Възможни усложнения

На 13 седмица от бременността рисковете от развитие на бременност значително намаляват. По-специално, намалява вероятността от спонтанен аборт и спонтанен аборт.

Вътрематочно забавяне на растежа

По време на първия скрининг е възможно да се идентифицира ILM. В този случай е важно да се определи причината за изоставането. Ако изоставането е незначително, не става въпрос за вътрематочно забавяне. Диагнозата се прави само ако има двуседмично закъснение.

Ако задържането е симетрично, пропорциите на плода се намаляват еднакво спрямо нормата. Причината обикновено е патологията на плацентата или пъпната връв, в резултат на което плодът получава недостатъчно хранителни вещества и кислород. Тази опция е възможна и при жени с хипертония, представители със заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, дихателната система. С асиметрично забавяне като причина се считат генетични патологии, структурни дефекти на бъбреците и сърцето.

Неразвиваща се бременност

По друг начин такава патология се нарича замразена бременност или спонтанен аборт, който не е настъпил. Патологията може да се наблюдава до 28 седмици. С течение на времето обаче вероятността от избледняване на бременността леко намалява. Обикновено ембрионът замръзва на 3-4, 8-10 и 16-18 седмици.

Неразвиващата се бременност обикновено се открива произволно при ултразвук. В някои случаи жените забелязват изчезването на характерните признаци на бременността. Две до три седмици след замръзване е възможно кафяво отделяне, което показва отхвърляне на яйцеклетката. Алената кръв говори за аборт, който е започнал.

Гинеколозите наричат ​​следните причини за избледняване на бременността:

 • инфекциозни заболявания, протичащи с висока температура;
 • облъчване;
 • прием на лекарства с тератогенен ефект;
 • хормонален дисбаланс;
 • лоши навици.

Вариант на замразена бременност е анембриония. При тази патология се развива само яйцеклетката..

Лечението включва остъргване на маточната кухина, последвано от противовъзпалително лечение.

Истмично-цервикална недостатъчност

При ICI шийката на матката се изглажда преждевременно и се съкращава, което може да доведе до спонтанен аборт и преждевременно раждане. Обикновено шийката на матката надеждно защитава входа на матката, предотвратявайки напускането на ембриона и плода преди графика. На 13 седмици плодът не е жизнеспособен. Ето защо тази патология се нуждае от своевременно откриване и корекция..

Обикновено няма симптоми на ICI. Патологията се определя чрез ултразвук чрез измерване на дължината на шийката на матката. Причините за ICN включват:

 • вродени особености на шийката на матката;
 • травматични промени поради аборт и гинекологични манипулации, сложен труд.

Шийката на матката може да бъде фиксирана с конци или песарий. С навременната корекция и спазване на препоръките на лекаря, бременността успешно се развива преди срока.

Хиперкоагулируем синдром

Удебеляването на кръвта се открива с помощта на коагулограма. Този тест определя съсирването на кръвта. Удебеляване на кръвта може да се наблюдава с увеличаване на натоварването на сърцето и кръвоносните съдове. Рискът от хиперкоагулация се увеличава при жени с тежка токсикоза през първия триместър на бременността.

След 13 седмици хиперкоагулацията обикновено се открива при всяка втора жена. Това състояние често е вариант на нормата. Така тялото се подготвя за предстоящото раждане. Необходимо е обаче наблюдение, когато се открие хиперкоагулация. Това е свързано с риска от тромбоза и преждевременно стареене на плацентата..

Студ

От 13-та седмица на бременността настинките и ТОРС вече не са толкова опасни, колкото през първия триместър. Това се дължи на факта, че органите на плода вече са оформени. Високата температура и усложненията обаче могат да доведат до патологии на плацентата. Ето защо жената трябва да бъде особено внимателна и да се опитва да избягва настинките. По време на сезона на ТОРС е нежелателно да посещавате места, които се отличават с присъствието на голям брой хора..

Препоръки

Основните препоръки са за спазване на режима на работа и почивка, ходене на чист въздух, добро хранене, здравословен начин на живот.

Хранене и прием на витамини

От 13-та седмица на бременността нуждата от калций се увеличава. Лекарят може да препоръча допълнителен прием на минерала под формата на специални препарати. Не трябва да приемате витамини сами. Излишъкът от калций може да доведе до нарушена бъбречна функция и метаболизъм.

За да се определи необходимостта от прием на калциеви добавки, трябва да се направи кръвен тест. Диетата трябва да включва храни, богати на калций, като млечни продукти, риба, ядки.

Пържени и мазни храни, пушени меса, маринати трябва да бъдат изключени от диетата. Адекватният прием на млечнокисели продукти, зеленчуци и плодове ще помогне за подобряване на храносмилането и изпражненията, ще осигури на растящия организъм необходимите компоненти.

При липса на маргинална хорионна форма, различни усложнения, опасни за удължаване на бременността, сексът не е противопоказан. Сексуалният живот подобрява психо-емоционалния фон, помага да се поддържа хармонията между съпрузите. Трябва обаче да внимавате с позите. Имайте предвид, че използването на смазки, секс играчки и позиции за дълбоко проникване е противопоказано..

Лекарства

Ако бременната жена въпреки това се разболее от ARVI, въпреки превантивните мерки, не се паникьосвайте. Тъй като вътрешните органи на плода вече са оформени, вероятността от усложнения е намалена. По-специално, плацентата действа като бариера, предпазвайки плода от негативните ефекти на температурата и лекарствата. Не трябва обаче да приемате лекарства сами..

По време на бременност има нужда от саниране на устната кухина. Рентгеновите лъчи на 13 гестационна седмица не се препоръчват. Независимо от това, вече е възможно да се използва анестезия.

Развитие на бременността, 13 седмици от бременността.

13-та седмица от бременността е времето, когато благосъстоянието на бъдещата майка се подобрява значително. Първият триместър приключи, резултатите от първия скрининг са готови. По това време основните тревоги изчезват, по-често мислите за приятни неща. Можете да отделите повече време за избора на зестра на детето, да се погрижите за удобството на собствените си дрехи.

Дори ако бременността протича нормално, може да се появи киселини. Нарастващата матка води до изместване на органите в корема, което може да доведе до киселини и / или задух. Бъдещата майка започва да се уморява от обичайните товари: ходене, изкачване на стълби. Може да се появи усещане за тежест в краката. Затова трябва да почивате повече, да слушате внимателно сигналите на тялото си..

Ако сте загрижени за напрежението в матката, не забравяйте да кажете на Вашия лекар за това. Повишеният тонус на матката е доста често срещан. Преди да се консултирате с лекар, се препоръчва да лъжете повече, да намалите физическата активност.

Как изглежда бебето на тринадесетата седмица от бременността?

13 седмици бременна - времето, когато средното тегло на плода достига 20 г, а дължината на нероденото бебе е около 7,5-8 см. Тези размери са сравними с нектарин - прекрасен плод, известен още като гладка праскова.

Хормоналният фон през този период обикновено се изравнява, което означава, че неразумните промени в настроението не се нарушават, гаденето изчезва. Ако позивите за уриниране са били чести, тази област също се нормализира. По това време можете да вземете мерки за предотвратяване на възможни отоци или запек..

Хлапето не спира да расте и да се развива. Движенията му са много активни, времето за сън е кратко. По това време се формират мускулите и костната тъкан, развиват се крайници. Съотношението на размера на тялото и главата на плода става все по-пропорционално.

Към 13-та седмица от бременността бебето вече е положило всички млечни зъби и панкреасът вече произвежда първите порции инсулин. Храносмилателната система продължава да се формира. През този период се полага гласовият апарат и външният вид започва да придобива характерни черти..

Настроението на бъдещата майка през тринадесетата седмица на бременността.

По това време коремчето все още не се забелязва за всички. Може много успешно да се маскира в гънките на широки дрехи. Но други вече могат да правят изводи от факта, че сте преминали към по-удобни обувки. Височината на тока е индивидуален въпрос, не всеки е готов да се откаже от обичайните си обувки. Но развитието на бременността изисква това и е по-добре да преминете на ниски токчета точно сега..

Поради факта, че повечето суеверия и страхове изчезват, жената става по-спокойна, отворена и общителна. Настроението най-често е добро, нивото на тревожност намалява, а самочувствието се увеличава. Много хора си спомнят този период като време на пълно умиротворяване..

Диета и хранителни навици през тринадесетата седмица от бременността.

13-та седмица от бременността е времето, когато признаците на токсикоза изчезват и настроението остава постоянно добро. На този фон апетитът може да се увеличи. Не винаги е възможно да се контролира, но количеството брашно и сладки трябва да се намали. Не се увличайте с пържени и солени храни, люти подправки, пушени меса. Твърде много сурови зеленчуци или плодове могат да доведат до излишна течност в организма и излишно натоварване на бъбреците. Ето защо е по-добре да редувате пресни зеленчуци и салати със задушени или приготвени на пара.

Напълняването може да причини сериозни проблеми и усложнения по време на раждането. Обичайте се и яжте каквото искате, но все пак спазвайте мярката. Поставете плодове и зеленчуци, извара, постно месо, хляб с трици, добавени в горната част на вашия списък с любими храни..

13 седмица от бременността и план за преглед.

За повечето жени 13-та седмица от бременността е времето, когато първият скрининг вече е преминал и тестовете от основната серия са преминали. Това означава, че трябва да преминете само общ тест за урина.

В графика на прегледите за 12-13 седмици те обикновено планират да вземат цитонамазка от дерматовенеролог. Безопасно е и не е болезнено. В резултат на това проучване се получава картина на състоянието на вагиналната флора, определя се наличието на пикочно-полови заболявания.

Нови усещания и промени? на тринадесетата седмица от бременността.

Чувствителността на гърдите остава същата или се увеличава. Млечните жлези продължават да растат, трябва да изберете нов, по-удобен сутиен. Вече може да се появи отделяне от зърната - така наречената коластра, това е нормално.

Хормоналните промени в тялото често водят до повишена пигментация по тялото. Ареолата потъмнява, по лицето могат да се появят светлокафяви петна, тъмна ивица от пъпа до пубиса. Това са временни промени, след раждането те ще изчезнат.

Бременната 13 седмица е подходящо време да изберете удобни панталони с еластичен преден панел. Обърнете внимание на характеристиките на плата, неговото значение за сезона. В нови дрехи само ще изглеждате по-красиви за себе си.