Честото уриниране е често срещан симптом на ранна бременност. От седмица 6 броят на пътуванията до тоалетната се увеличава. Дори ако пикочният мехур е празен, жената все още има силно желание да поеме по същия път. Тъй като коремната ви обиколка нараства, рутинното кихане, кашляне, смях или спортуване могат да причинят неволен поток на урината. Как да се справим с често уриниране по време на бременност? Трябва ли да огранича поривите? Кой е първият знак и сигнал за посещение на лекар, независимо от гестационната възраст? Нека да разберем заедно.

Причини за свръхактивен пикочен мехур

Каквото и да се каже, дори и най-лесната бременност е стрес за женското тяло. Пълните хормонални промени, налягането в тазовата област, промените в кръвообращението и други „спътници в интересна позиция“ излагат онези проблеми, които не биха се появили в нормалното състояние. Следователно списъкът на основните причини за често уриниране е доста обширен..

Хормонални промени

От първите дни на бременността тялото на жената произвежда hCG, хормон, известен също като човешки хорион гонадотропин, с който се увеличава нуждата от изпразване на пикочния мехур. С напредването на бременността тялото естествено започва да задържа повече течности. Това се случва под въздействието на хормона прогестерон.

Повишаване на маточното налягане

През втория триместър матката расте, движейки се леко нагоре към центъра и честотата на уриниране намалява. Налягането върху пикочния мехур, което обикновено се случва в началото на първите седмици, изчезва до 12 седмици. Много жени изпитват известно облекчение през този период. С наближаването на третия триместър обаче се наблюдава увеличаване на феталното налягане върху пикочния мехур, уретрата и тазовите мускули. Това може да доведе до чести посещения на тоалетната, понякога до 4-5 пъти на нощ, и безсъние.

Метеорологично време

Оплаквания от чести посещения в тоалетната и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур идват от бременни жени най-често през студения сезон.

Инфекции на пикочните пътища

Въпреки че честото уриниране се счита за нормално за жени, които очакват бебе, ако това явление е свързано с други симптоми, медицинският съвет е просто необходим.

Така че, можете да подозирате инфекция на пикочните пътища, ако бременна жена се оплаква:

 • усещане за парене при уриниране;
 • силно желание за уриниране, придружено от дискомфорт и болка;
 • малко количество кръв в урината.

Ако инфекцията не се лекува, жените са изложени на риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Поради промени в анатомията на бъбреците и уретера (мускулната тръба, която свързва бъбрека с пикочния мехур), обикновена инфекция по време на бременност може бързо да се развие в животозастрашаващо бъбречно заболяване, наречено пиелонефрит. Болестта се характеризира с висока температура, много силна болка в гърба и повръщане. Може да се наложи хоспитализация и лечение с интравенозни антибиотици.

Как да облекчим състоянието?

Ако честотата на уриниране е твърде голям проблем в началото на бременността, следвайте тези съвети:

 • Избягвайте да пиете кафе или чай, тъй като те се считат за диуретични напитки.
 • Навеждайте се при уриниране. Тази проста стъпка ще ви помогне да изпразните пикочния мехур до последната капка по-добре. Понякога наклоните трябва да се повтарят 2 пъти..
 • Не намалявайте количеството течност, което пиете на ден (вода, компот, сокове, млечни продукти), мислейки, че това е изход от тази ситуация. Вашето тяло и бебето се нуждаят от постоянна хидратация. Дехидратацията може да доведе до инфекция на пикочните пътища.
 • Опитайте се да пиете повече през деня, а вечер и преди лягане намалете приема на течности до минимум..
 • Не злоупотребявайте със солени, пикантни, мазни храни, алкохол, не яжте пушено месо и други храни, които причиняват повишена жажда.
 • Запекът също може да предизвика уриниране, като оказва натиск върху пикочния мехур, така че увеличете приема на фибри, за да поддържате редовност.
 • Изпълнявайте всеки ден специален набор от упражнения на Кегел, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно. Такава гимнастика се препоръчва и при стресова инконтиненция при бременни жени. Много упражнения могат да се правят по време на гледане на телевизия, шофиране на кола или седене на компютър..
 • Третирайте ходенето до тоалетна като нормален процес, а не като патология. Не се спирайте на проблема.

Когато симптомите изчезнат?

Значително облекчение идва скоро след раждането на бебето. Ще трябва обаче да изчакате още малко, тъй като през първите няколко дни след раждането ще уринирате доста често, а дори и повече. По този начин тялото се отървава от излишната течност, натрупана по време на бременност..

Често уриниране по време на бременност

На различните етапи на бременността жената трябва да изпитва много временни неудобства, свързани с нейната ситуация. Това е гадене, сънливост и всякакви болезнени усещания. Те могат да се появяват и изчезват или да я придружават през целия период. Така например, честото уриниране се проявява по време на бременност. Много жени още от първите дни започват да ходят до тоалетната с по-голяма честота от преди. Други стават чести посетители на килера едва на по-късна дата. Някои работят почти всички 9 месеца. И съвсем не е необичайно, че жената често ходи до тоалетната през нощта: течността, натрупана в долните крайници през деня, изтича навън. Но има и такива, които не забелязват никакви специални неудобства: пикочният им мехур работи както обикновено..

Всички сме различни и всички имаме различна бременност. Въпреки че, разбира се, честото уриниране притеснява повечето бъдещи майки. Освен това при нормална бременност трябва да е така.

Причини за чести позиви

Честите позиви за уриниране по време на бременност са напълно естествено и разбираемо явление. И вероятността жената да го наблюдава при нея е доста висока, защото има повече от една причина за повишената работа на бъбреците и пикочния мехур.

И така, в мащабния процес на хормонални промени тези органи също участват. Честотата на позивите се влияе от увеличаването на общия обем течност в тялото на бременна жена. Това е както кръв, така и околоплодни води, които между другото се обновяват на всеки три часа, поради което бъдещата майка също трябва да ходи по-често до тоалетната..

Бъбреците по това време изпитват двойно натоварване, работят за двама и премахват метаболитните продукти както от женското тяло, така и от тялото на бебето. Така че е съвсем естествено, че ще трябва да ходите по-често до тоалетната..

Защо бременните жени често ходят до тоалетна

Бременността носи много промени в тялото - приятни и не толкова, и една от тях е често уриниране. Повишената интензивност на естествения порив ни принуждава да променим радикално навиците си - например, бъдещата майка вече не може да ходи дълго време далеч от места с нормално оборудвани тоалетни. Нека да разберем защо бременните жени често ходят до тоалетна, каква е причината за тази промяна и дали това е изпълнено с опасност. Ще обмислим и как да се справим с този проблем, така че той да причинява по-малко дискомфорт..

Защо бременните жени често ходят до тоалетна: причини за проблема

Сред обективните фактори, влияещи върху честото уриниране по време на чакане на дете:

 1. 1 Хормонални промени, свързани с ново състояние на тялото. По-специално, започва разработването на нов продукт - хорион гонадотропин, който директно увеличава отделянето на урина..
 2. 2 Местоположение на матката. Той се намира до пикочния мехур. С развитието на плода той нараства по размер и засяга пикочния мехур. Резултатът от това действие са честите пътувания до тоалетната..
 3. 3 Натоварване върху бъбреците. По време на бременността тези органи функционират за двама - майка и плод. Разбира се, това влияе върху увеличаването на интензивността на пикочно-половата система..
 4. 4 Активиране на кръвообращението. Като цяло обемът на кръвта и по-специално лимфата в тялото се увеличава. Следователно бъбреците трябва да филтрират с порядък повече течност..

Лекарите наричат ​​увеличаването на броя на желанията при бъдещата майка нормално. Такова състояние не трябва да предизвиква безпокойство..

Но в същото време честите позиви могат да бъдат признак на патология: ако са придружени от болка по време на уриниране, болезнени усещания в долната част на корема, замъгляване на урината и повишена температура. Само лекар ще помогне в такива случаи.

Разгледахме причините, поради които бременните жени често ходят до тоалетна - ако няма болка и дискомфорт, тогава можете да се успокоите и да се научите да живеете с това състояние.

Как да подобрим състоянието с често уриниране

Тъй като обективно е невъзможно да се намали броят на пътуванията до тоалетната, трябва да следвате няколко препоръки, които ви позволяват да изпитате по-малко дискомфорт:

 • не ограничавайте количеството течност - в противен случай ще се получи подуване;
 • откажете се от кафе и чай (всякакви), мента и шипки, плодови напитки и отвари - всички те принадлежат към диуретици;
 • 2 часа преди лягане не пийте нищо - това ще помогне на течността да се разпредели в тялото и да прекара нощта спокойно;
 • в никакъв случай не понасяйте: стагнацията на урината ще доведе до възпаление;
 • изключете от диетата пикантни, солени и консервирани зеленчуци;
 • носете дрехи, които няма да пречат на естествените ви нужди на всяко, дори неудобно място.

Проблемът с честото уриниране изчезва сам по себе си около 5 дни след раждането на бебето. Пикочният мехур се нормализира, нищо не го притиска, хормоналната система също се нормализира. Ако проблемът продължава, е необходима медицинска помощ.

При ултразвуково сканиране, което се извършва на 18-22 седмици (определяне на пола на детето), лекарят може да съобщи за разширения таз. Ако в утробата има момче, това е нормално, ако момичето не е много добър симптом. Това означава, че бъдещата майка е допуснала възпалителен процес в бъбреците, което задължително влияе върху състоянието на плода. Препоръки за цялата бременност - правилна диета, широки дрехи и редовна хигиена.

Отговорът на въпроса защо бременните жени често ходят до тоалетна е прост - защото е свързан с естествени промени в тялото. Спазването на общите препоръки и контрола на вашето здраве е това, което бъдещата майка трябва да направи, за да гарантира безопасността на плода.

Често уриниране по време на ранна и късна бременност

Ако човек не пие много течности и не употребява лекарства с диуретичен ефект, тогава честите посещения в тоалетната, разбира се, стават причина за тревога. Често в този случай жените започват да подозират, че имат хипотермия на тазовите органи, инфекции на пикочните пътища и възможна бременност. Факт е, че честото уриниране по време на бременност, включително в ранните етапи, е съвсем нормално..

Въпросът дали честото уриниране е признак на бременност често тревожи жените, които са изправени пред такъв симптом. Постоянното желание да отидете до тоалетната наистина причинява дискомфорт и безпокойство, но, за щастие, в повечето случаи те не са придружени от други неприятни симптоми, така че не може да има причина за безпокойство.

Когато започва често уриниране по време на бременност?

Често уриниране по време на бременност може да се появи по всяко време. Ето защо някои жени се сблъскват с него в самото начало на бременността, докато други изпитват всички прелести на това състояние в продължение на 9 месеца..

В някои случаи това явление се появява няколко дни след зачеването, до момента, в който жената научи за своето положение. По този начин отговорът на въпроса: може ли често уриниране да е признак на бременност - ще бъде положителен.

Често уриниране по време на ранна бременност

След зачеването настъпва промяна в метаболизма и биологичните реакции в женското тяло, във връзка с което обемът на свободната течност постепенно започва да се увеличава и половите хормони се произвеждат интензивно, насочени към поддържане на бременността.

Прогестеронът, основният хормон на бременността, е в състояние да отпусне мускулните влакна в цялото тяло, включително стените на пикочния мехур. На този фон стените на органа не могат, както преди, да задържат голям обем урина, следователно изпразването на пикочния мехур се случва по-често.

Освен това матката се увеличава в обем, което оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур..

Често уриниране по време на бременност през втория триместър

Ако почти всички жени успеят да се сблъскат с често уриниране в началото на бременността, то през втория триместър това явление става по-слабо изразено и дори може изобщо да изчезне. Това се дължи на факта, че нарастващата матка постепенно напуска таза и се издига нагоре. По този начин се намалява излишното налягане върху пикочния мехур..

Ето защо почти няма оплаквания от често уриниране през втория триместър. По това време подобно явление може да е признак на патология, например проникването на инфекция в пикочните пътища..

Често уриниране по време на бременност през третия триместър

В края на бременността често се появява често уриниране: дори и да не се е случило по-рано, през третото тримесечие повечето бъдещи майки трябва да се изправят пред него.

По това време матката достига големи размери, въпреки че все още е достатъчно висока. Повишеното тегло на бебето се отразява в благосъстоянието на бъдещата майка: появяват се болки в кръста, краката се уморяват повече и възникват проблеми с дишането. Обемът на циркулиращата кръв и количеството на околоплодните води също се увеличават. Всичко това поставя допълнителен стрес върху пикочния мехур..

Също така, през третия триместър на бременността, бъбреците на бъдещото бебе започват да функционират, продуктите от неговата жизнена дейност се екскретират през пъпната връв в тялото на майката. Това също поставя стрес върху пикочната система на майката..

Ето защо дискомфортът, свързан с често уриниране, става съвсем нормален в края на бременността. Симптомите на уринарна инконтиненция са чести, като смях, кихане и кашлица.

Няколко седмици преди раждането бебето започва да се спуска в малкия таз на майката. На този фон благосъстоянието на жената се подобрява - киселини преминават, повишеният натиск върху стомаха и белите дробове намалява, но в същото време се увеличава честотата на позивите за тоалетна. Урината обаче започва да се отделя на значително по-малки порции. Това е напълно нормално явление, при което бъдещите майки се ръководят от непосредствения подход на раждането..

Причини

Когато започне да уринира често по време на бременност, разбрахме. Но какво е причинило това състояние? Нека се опитаме да обобщим.

Честото уриниране по време на бременност може да бъде причинено от следните фактори:

 1. Промени, засягащи хормоналните нива.
 2. Отпускане на мускулите, включително мускулните влакна на пикочния мехур.
 3. Увеличение на обема на циркулиращата кръв.
 4. Повишен метаболизъм, повишена функционална активност на бъбреците.
 5. Растеж на матката, увеличаване на размера на плода.
 6. Образуване и непрекъснато обновяване на плодовите води.
 7. Подпухналост, задържане на течности в телесните тъкани.
 8. Бъбречна функция на плода през последния триместър на бременността.
 9. Налягането на нероденото дете върху пикочния мехур малко преди раждането му.

Също така, често уриниране по време на бременност може да се случи поради промяна в състава на урината към киселинната страна, ако бъдещата майка пренебрегне диетата и обича пикантни и протеинови храни. В допълнение, това състояние се проявява при анемия..

Как да облекчим състоянието?

Чудесно е, ако честото желание за уриниране е било първите признаци на бременност и е спряло да притеснява бъдещата майка в самото начало.

Но за много жени това е случайност и те трябва да се примирят с неудобството, свързано с честото желание да използват тоалетната в продължение на седмици и дори месеци. Какво да правя в този случай?

Предлагаме няколко полезни препоръки:

 • откажете се от храни, които ви карат да ожаднеете: това са пикантни, солени и пържени храни;
 • не включвайте в диетата напитки и храни с диуретичен ефект: чай, кафе, плодова напитка, шипки, краставици, диня;
 • не понасяйте първото желание да отидете до тоалетната;
 • не носете плътно бельо или дрехи, които оказват натиск върху областта на пикочния мехур.

Дори много често уриниране по време на бременност не е причина за отказ от прием на достатъчно течност на ден.

При липса на медицински показания, жената трябва да пие поне 2 литра чиста вода дневно. Но този обем не може да се изпие веднага, количеството течност се разпределя равномерно през целия ден. Пиенето на твърде много не се препоръчва 2 часа преди лягане..

Ако поради честото желание да отидете до тоалетната урината започне да изтича, трябва по-често да носите бельо и да не злоупотребявате с използването на дамски превръзки, които често са провокиращ фактор за появата на млечница.

За да подобрите изпразването на пикочния мехур, наведете горната част на тялото леко напред, докато уринирате. В този случай органът се освобождава от налягането на матката и се изпразва по-ефективно..

Кога честото уриниране изисква лечение??

Ако честото желание за уриниране не е придружено от допълнителни тревожни симптоми, няма причина за тревога. Но в случай на присъединяване към тях с дискомфортни усещания - парене, сърбеж, болка в корема и кръста, е необходимо спешно да се консултирате с лекар.

Тези симптоми могат да означават развитие на цистит, пиелонефрит, генитални инфекции, така че лекарят определено ще предпише лабораторен тест и ще установи причината за патологията.

Всички заболявания на гениталните и пикочните пътища по време на бременност трябва да бъдат лекувани, тъй като те могат да застрашат здравето и развитието на плода поради развитието на вътрематочна инфекция.

Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако се появи дискомфорт веднага след уриниране, ако в урината се открие примес от кръв, цветът му се промени, появи се остра миризма и се повиши телесната температура.

В такива случаи е забранено да се самолекувате, тъй като бъдещата майка няма да може сама да установи причината за инфекцията и да избере правилното лекарство. Следователно рискът от бременност и здравето на бебето би бил погрешен..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Често уриниране по време на бременност. Причини за често уриниране по време на бременност. Уриниране през нощта при бременни жени. Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

ЧЗВ

Когато уринирането се счита за често?

Честото уриниране е изпразване на пикочния мехур повече от 8 пъти на ден, докато малко количество урина се отделя по време на едно пътуване до тоалетната. По време на бременност жената може да има желание да уринира около 20 пъти на ден. Лекарите наричат ​​този симптом "полакиурия". Полакиурия може да се комбинира с увеличаване на количеството отделена урина на ден. Това състояние се нарича полиурия. Полиурията се определя като отделяне на повече от 2 литра урина на ден..

Причини за често уриниране по време на бременност

По време на бременност често уриниране може да възникне по различни причини. Честото уриниране по време на бременност при липса на други нарушения е нормално, адаптацията на женското тяло към бременността. Следователно патологичните причини за повишено уриниране (признак на заболяване) трябва да се разграничават от физиологичните (естествени промени във функцията на отделителната система по време на бременност). Увеличаването на честотата на уриниране е особено характерно, ако жената забременее за първи път, тъй като адаптацията към новите условия е по-бавна.

По време на бременност честото уриниране може да се дължи на следните причини:

 • Изолиране на човешки хорион гонадотропин. По време на бременност от яйцеклетката се отделя специален хормон - човешки хорион гонадотропин или hCG (това е хормонът, който определя теста за бременност). HCG е в състояние да увеличи потока на урината. В същото време, hCG стимулира отделянето на прогестерон (женския полов хормон), който отпуска матката и други органи, които имат мускули, включително пикочния мехур с неговия сфинктер (мускулният пръстен между пикочния мехур и уретрата). Намаляването на тонуса на сфинктера причинява честа нужда от изпразване на пикочния мехур, тъй като когато мускулите на сфинктера се отпуснат, урината в пикочния мехур не може да се натрупва и задържа дълго време.
 • Повишен приток на кръв към тазовите органи. По време на бременност съдовете на малкия таз се разширяват, притокът на кръв към матката се увеличава. Притокът на кръв към пикочния мехур също се увеличава. Стените му набъбват донякъде, става по-чувствителен към дразнене и реагира дори на потока на малко количество урина с желание за уриниране.
 • Намалено производство на антидиуретичен хормон. Този хормон е отговорен за задържането на течности в организма. По време на бременност има естествено намаляване на производството му, така че бъбреците филтрират повече вода и съответно се образува повече урина. Бъбречният кръвоток се увеличава с почти 40% по време на бременност. Активната бъбречна функция е необходима за отстраняване на токсините, натрупани в тялото на майката и плода чрез урина. За да се осигурят нормални условия за развитието на плода, околоплодните води трябва да се обновяват на всеки 2 до 3 часа, а това изисква активна бъбречна функция и често изпразване на пикочния мехур.
 • Компресия на пикочния мехур от бременната матка. Пикочният мехур е разположен между матката (отзад) и срамната кост (отпред). Докато разширяващата се матка е в тазовата кухина, пикочният мехур ще усеща натиск, обемът на пикочния мехур ще става по-малък. Нормалният обем на пикочния мехур при небременни жени е 400 ml. По време на бременността неговият обем се увеличава до 650 ml, поради увеличаването на производството на урина. Като се има предвид значението на капацитета на пикочния мехур по отношение на адаптирането към промените по време на бременност, всяко външно налягане върху пикочния мехур ще бъде компенсирано чрез по-често изпразване..
 • Болести, които причиняват намаляване на обема на пикочния мехур. Всеки тумор на гениталиите може потенциално да компресира пикочния мехур. Някои тумори също могат да прорастнат в стената на пикочния мехур.
 • Болести, които увеличават притока на урина. Ако една жена е страдала от често уриниране дори преди бременността, тогава по време на бременността този симптом ще стане още по-изразен. Най-честите причини за често уриниране включват захарен диабет (висока кръвна захар) и безвкусен диабет (причинен от дефицит на антидиуретичен хормон в организма), както и истерична невроза.
 • Инфекция на пикочните пътища. По време на бременност, под въздействието на прогестерон, уретрата, пикочният мехур на уретерите и бъбречното легенче се разширяват (урината се натрупва в таза) - настъпва стагнация на урината. Застоялата урина е благоприятна среда за развитие на инфекция (уретрит - възпаление на уретрата, цистит - възпаление на пикочния мехур, пиелонефрит - възпаление на бъбречното легенче). При цистит възпаленият пикочен мехур става „лесно раздразнителен“, тоест честите му контракции се появяват дори когато е получена малка порция урина. Също така е важно да има хронична патология на бъбреците, пикочния мехур и уретрата, която е съществувала още преди бременността, тъй като по време на бременност има обостряне на всяко хронично заболяване. Първичните бременни жени са особено податливи на инфекции на пикочните пътища.
 • Свръхактивен пикочен мехур. Този синдром се характеризира с повишена активност на мускулите на пикочния мехур при липса на инфекция или възпаление, в резултат на което жената има много силно и често желание за уриниране, което тя трудно може да съдържа или изобщо не може да съдържа (уринарна инконтиненция).

За да се разграничи честото уриниране като вариант на нормата от патологичното често уриниране, трябва да се обърне внимание на съпътстващите симптоми.

Следните симптоми показват патологично увеличаване на уринирането по време на бременност:

 • болезненост по време на уриниране;
 • болка и усещане за парене в уретрата;
 • болки в долната част на гърба и болки в долната част на корема;
 • повишено кръвно налягане (главоболие, слабост, сърцебиене);
 • оток (оток в долните крайници вечер и подуване на лицето сутрин).
 • повишена телесна температура;
 • отделяне на мътна урина с неприятна миризма;
 • неприятно миришещо вагинално течение;
 • интензивна жажда, сърбеж и бързо напълняване.

Ако честото уриниране се комбинира с други симптоми, бременната жена трябва да се подложи на следните тестове:

 • ултразвуково изследване (ултразвук) - ултразвукът на матката, пикочния мехур и бъбреците елиминира сериозни патологии, водещи до често уриниране (гломерулонефрит, пиелонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, тумори и камъни в пикочния мехур, уринарна инконтиненция и др.);
 • общ анализ на урината - той задължително ще разкрие нарушения, ако има патологична причина за често уриниране, например протеин или глюкоза в урината (по време на нормална бременност, протеин и захар могат да се появят в урината, но в малки количества);
 • Тест на Zimnitsky (тест с осем чаши) - ви позволява да определите количеството урина, което се отделя през деня и през нощта, както и неговата плътност, което е показател за ефективността на бъбреците (урината се събира на всеки четири часа в различни контейнери - 8 чаши);
 • тест за кръвна захар - ви позволява да идентифицирате захарен диабет, включително така наречения гестационен диабет, т.е. нарушение на абсорбцията на глюкоза, което се случва във връзка с бременност (това е временен феномен);
 • измерване на кръвното налягане и електрокардиограма (регистрация на електрическата активност на сърцето) - позволяват да се идентифицират признаци на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност (при всяка сърдечна патология натоварването на бъбреците се увеличава);
 • цитонамазка за инфекции - цитонамазка, взета от уретрата и вагината, позволява с помощта на тестове да открие инфекциозни агенти в урината;
 • засяване на урина за флора - урината може да служи и като материал за идентифициране на патологични бактерии, ако се засява върху хранителна среда и се регистрира растеж на микробна колония;
 • общ кръвен тест - анализът ви позволява да идентифицирате реакцията на организма към възпаление, обостряне на хронични заболявания, загуба на протеин в урината, т.е. ситуация, когато честото уриниране е симптом на патология;
 • гинекологичен преглед - по време на изследването на вагината и шийката на матката лекарят може да определи анатомични промени, които показват патологията на сфинктерите на уретрата или самия пикочен мехур (пролапс на тазовите органи).

На кой етап от бременността имате често желание за уриниране (често уриниране през първия, втория и третия триместър на бременността)?

Органите на пикочната система в различните етапи на бременността функционират по различен начин, в зависимост от нуждите на женското тяло и нарастващия плод, така че понякога честото уриниране може да увеличи или да не притеснява бременната жена.

Честото уриниране по време на нормална бременност може да бъде свързано или с механичен фактор (натиск върху пикочния мехур), или с хормонални промени, които засягат бъбречния кръвоток и тонуса на пикочния мехур. Честото уриниране започва да притеснява бременната жена в много ранните етапи, но това не винаги се случва. Ако честото уриниране се комбинира с други признаци на бременност, като спиране на менструацията, гадене, болка в гърдите, положителен тест за бременност, то това се счита за един от ранните признаци на бременност..

При нормална бременност се наблюдават следните промени в отделителната система:

 • През първия триместър (от 5 до 6 седмици) от бременността, обемът на циркулиращата кръв (BCC) постепенно се увеличава, тоест количеството течна част от кръвта, която тече през съдовете. Това е необходимо, за да се осигури утероплацентарният кръвен поток и кръвообращението в плода. Но такъв обем кръв увеличава тежестта върху бъбреците, защото изисква постоянно пречистване на кръвта от токсини. Следователно, през първите месеци на бременността се появява често уриниране и количеството отделена урина по време на едно пътуване до тоалетната също се увеличава (полиурия).
 • През втория триместър (след 13 седмици) жените забелязват, че дискомфортът, причинен от често уриниране, е намалял. Това се дължи на факта, че хормоналният фон и физиологичните промени са станали повече или по-малко стабилни, бъбреците започнаха да работят по-спокойно. От 13-та седмица на бременността количеството отделена урина на ден се нормализира, което е свързано с увеличаване на реабсорбцията на вода в бъбреците - тялото започва да задържа повече течности, тъй като след 12 седмици се образува плацентата, а маточно-плацентарният кръвен поток се увеличава. След 20 седмици от бременността матката става толкова голяма, че диафрагмата е принудена да се издига, увеличавайки обема на коремната кухина. Това причинява известно задух, но облекчава състоянието на коремните и тазовите органи, които при уголемена матка усещат известна „стягане“. След 20 седмици пикочният мехур също престава да усеща натиска на уголемената матка, така че честото уриниране по това време притеснява жената все по-рядко. Но това се случва само ако бременността протича нормално и няма заболявания, проявяващи се с често уриниране. Появата или увеличаването на честотата на уриниране през втория триместър е често срещан признак на патология.
 • Няколко вида промени настъпват през третия триместър на бременността. След 28 седмици има период на намалено отделяне на урина. Но през последните седмици на бременността (след 38 седмици) матката отново започва да се спуска в тазовата кухина. Така тя се подготвя за раждане. До третия триместър размерът на матката и обемът на пикочния мехур се увеличават колкото е възможно повече. Пролапсът на матката радва жената с факта, че става по-лесно да диша, но тя отново трябва да посещава тоалетната, тъй като когато матката се "върне", натискът върху пикочния мехур отново се увеличава. Дори при увеличен обем на пикочния мехур по това време (650 ml), налягането на матката причинява намаляване на обема му и повишено уриниране.

При наличие на патологични причини за появата на често уриниране, тъй като гестационният период се увеличава, уринирането става не само по-често, но и придружено от други патологични симптоми.

Често уриниране при бременни жени през нощта

Много жени съобщават, че трябва да изпразват пикочния си мехур няколко пъти през нощта. Това също е нормално. Факт е, че бъбречната функция зависи от положението на тялото на жената. В края на бременността има тенденция към задържане на течности в организма, тоест към поява на отоци. В изправено положение течността често се натрупва в долните крайници. Когато жената заеме хоризонтално положение, бъбречният кръвен поток обикновено се увеличава, течността се отстранява по естествен път от тъканите на долните крайници, бъбреците филтрират течността от предварително едематозни тъкани и я отделят под формата на урина. Ето защо жената отбелязва често уриниране през нощта. Особено това явление притеснява жената след 31 седмица от бременността, когато бъбреците на плода започват да функционират.

Важно е да знаете, че ако тялото отделя по-малко урина през деня и повече през нощта, тогава това показва бъбречна патология. Този симптом се нарича никтурия. Ако жената отбелязва, че през деня се отделя повече урина, отколкото през нощта, значи всичко е в ред с тялото..

Как да се отървете от често уриниране по време на бременност?

Най-важното нещо, което трябва да знаете при лечение на често уриниране по време на бременност, е, че самият симптом не може да бъде лекуван. Честото уриниране е само проява с причина. Не можете да свързвате често уриниране само с пикочния мехур, трябва да сте сигурни, че няма по-сериозни причини. Ако честите пътувания до тоалетната са свързани с бъбречни заболявания или други сериозни заболявания, изискващи лечение, тогава е важно бременната жена да бъде под наблюдението на лекар. Ако се опитате да премахнете само симптома, можете да влошите хода на основното заболяване и това може да доведе до прекъсване на бременността. Ако не се открие патологична причина за често уриниране при бременна жена, тогава трябва да се следват някои препоръки за облекчаване на дискомфорта от често уриниране.

За да се намали тежестта на дискомфорта при често уриниране, бременните жени трябва да се придържат към следните препоръки:

 • Правилен воден режим. Трябва да пиете не повече от 2 литра течност на ден и е препоръчително да пиете чиста вода, а не сладки напитки и чай. Ако консумирате повече от 2 литра течност на ден, може да възникне оток, тъй като бъбреците няма да имат време да филтрират цялата течност, която пиете. Това е особено вярно в късните етапи на бременността и по-специално в последните седмици, когато бъбреците на плода започват своята работа, увеличавайки натоварването върху бъбреците на майката. Също така не е нужно да пиете течности преди лягане, ако бременната жена има чести позиви за уриниране през нощта..
 • Правилното хранене. Не трябва да ядете храни, които имат диуретичен ефект (цитруси, пушени меса, маринати, пикантни храни, сол). Също така трябва да нормализирате изпражненията, така че да няма запек. При запек се увеличава налягането в коремната кухина и може да окаже натиск върху пикочния мехур, допринасяйки за често уриниране.
 • Физически упражнения. Лекарите препоръчват да се правят упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно - упражнения на Кегел. Тяхната същност се състои в изстискване и разкопчаване на сфинктерите на пикочния мехур и ануса. Тези упражнения могат да се правят, докато седите, стоите или лежите. Укрепването на мускулите, които компресират уретрата, ви позволява да контролирате позивите за уриниране, да възстановите способността на пикочния мехур да съхранява урината.
 • Дневен сън. Ако една жена прекарва няколко часа през деня за сън, тя ще може значително да намали броя на пътуванията до тоалетната през нощта, тъй като това ще позволи на бъбреците да източват водата вече през деня (както е отбелязано, в хоризонтално положение повече кръв тече към бъбреците и се образува повече урина ). На по-късните етапи обаче е важно да спите не на гърба си, а настрани. Факт е, че бременната матка след 25 седмици в легнало положение може силно да компресира големите вени на коремната кухина, които пренасят кръв от долните крайници и коремните органи към сърцето. Това състояние се нарича синдром на долната куха вена. В този случай нощното уриниране "изведнъж" изчезва. Това може да угоди на жената, но вместо да уринира през нощта, жената започва да се тревожи за симптоми като световъртеж, задух, слабост (замаяност). За да се предотврати дневният сън да причинява подобни симптоми, се препоръчва да спите от лявата страна..
 • Подкрепа за имунитет. Бременната жена трябва да внимава да не настине. Най-малката хипотермия, особено на долните крайници, може лесно да доведе до инфекции. Ето защо трябва да приемате витамини, лекарства, които повишават имунитета, да се разхождате повече на чист въздух, а също така да се грижите за лечение на гнойни инфекции в тялото (кариес, тонзилит, хроничен синузит, бронхит, инфекции, предавани по полов път и други).
 • Максимално изпразване на пикочния мехур. За да уринирате по-рядко, трябва да се уверите, че цялата урина от пикочния мехур е била отстранена по време на уриниране, в противен случай скоро дори малка порция урина ще накара бременната жена да посети тоалетната отново. Освен това застоялата урина е най-честата причина за инфекция, а пълното изпразване е профилактика на цистит. Не трябва да ограничавате позивите за уриниране. Това може да доведе до дисфункция на мускулите на пикочния мехур и застой на урината. За да изпразните напълно пикочния мехур, леко се наведете напред, докато уринирате. Можете също така да отворите крана, така че под въздействието на звука от изливане на вода да възникне рефлекторно свиване на пикочния мехур (понякога се свива отново, изпразвайки напълно).

Честото уриниране е ранен признак на бременност?

Честото уриниране се счита за един от ранните признаци на бременност. Това явление се обяснява с хормонални промени по време на бременност и увеличаване на притока на кръв към пикочния мехур. След въвеждането на оплодено яйце в матката, човешкият хорион гонадотропин (hCG) се освобождава от мембраната на яйцеклетката. Това е хормон на бременността (концентрацията му в урината се определя от тест за бременност). Този хормон е в състояние да увеличи количеството урина, отделяно от бъбреците, което води до повишено уриниране. Повишеният приток на кръв към матката се простира и до пикочния мехур, който е по-реагиращ на дразнене от постъпващата урина. Честото уриниране обаче не е пряк признак на бременност. Този симптом трябва да се разглежда само във връзка с други признаци на бременност..

Болезненото и често уриниране по време на бременност е нормално?

Дискомфорт или болезненост по време на уриниране е признак на дразнене на лигавицата на пикочния мехур и / или уретрата. Най-често това е признак на цистит (възпаление на пикочния мехур), уретрит (възпаление на уретрата) или пиелонефрит (възпаление на бъбреците). По време на бременност циститът е много често явление, тъй като по време на бременността всички жени развиват стагнация на урината в пикочните пътища в една или друга степен. Всички части на пикочните пътища (включително бъбреците, уретерите) под влияние на хормонални промени се разширяват - има рязко забавяне на скоростта на движение на урината. Поради разширяването на уретрата, всяка инфекция може лесно да навлезе в пикочния мехур и да причини възпаление. Опасността от цистит се крие във факта, че често не се отделя от честото и болезнено уриниране. Ето защо, ако се появи някакъв дискомфорт при бременна жена по време на уриниране, трябва да се консултирате с лекар. Ако болезненото и често уриниране по време на бременност е придружено от повишаване на телесната температура, дори леко, тогава лекарите често диагностицират пиелонефрит.

Може ли тестът за бременност с често уриниране да покаже неправилен резултат??

Ако уринирането на жената зачести, докато на ден се отделя и повече урина, тогава през първите седмици от бременността тестът може да покаже фалшиво отрицателен резултат. Това се дължи, от една страна, на използването на тестове за бременност с ниска чувствителност, а от друга, на намаляване на концентрацията на хормона на бременността в разредена урина. Тоест тестът за бременност няма да може да определи недостатъчно високо ниво на хормон (човешки хорион гонадотропин или hCG), ако все още малкото му количество се отделя с голямо количество урина.

Кога започва бременността и кога приключва честото уриниране??

Няма точни срокове за настъпване на засилено уриниране при бременни жени и освен това няма нормализиране на честотата на уриниране. Има обаче някои модели, които се наблюдават при повечето бременни жени. Честото уриниране започва да притеснява много жени през първите месеци на бременността (до 12 седмици), след което броят на пътуванията до тоалетната постепенно намалява. Това се дължи на факта, че през втория триместър (след 20 - 25 седмици) женското тяло се адаптира към новите условия, хормоналният фон се нормализира и матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като променя позицията си на по-висока. Това положение на матката е временно. Уринирането отново става често през последния месец на бременността, когато настъпи пролапс на матката. Колкото по-често жената има желание да уринира, толкова по-близо е раждането.

В същото време, ако жената има бъбречна дисфункция или други патологии на вътрешните органи, често уриниране може да придружава бременна жена през целия период на раждането на бебето. В този случай тя ще развие подуване, налягането ще се увеличи и здравето й ще се влоши рязко. Това са признаци на късна токсикоза на бременни жени, което изисква наблюдението на акушер-гинеколог.

Липсва често уриниране - може ли това да е признак на замразена бременност?

Замразената бременност (спиране на растежа на плода и смъртта му в матката) не винаги е придружена от спонтанен аборт, така че жената може да не знае, че плодът вече не е жизнеспособен. В ранните етапи на бременността (до 18 - 20 седмици) феталните движения в матката все още не се усещат от бъдещата майка, поради което бременните жени са много внимателни да следят внезапното „изчезване“ на симптомите на бременността, включително гадене, често уриниране, силен апетит и промени в настроението. Ако заедно с често уриниране при бременна жена и тези симптоми са престанали, това може да е признак за вътрематочна фетална смърт. Честотата на уриниране обаче може да се нормализира и по време на нормална бременност, което се случва много често към средата на бременността. Това е нормално, тъй като бъбреците филтрират и отделят по-малко урина след 13 седмици, за да увеличат притока на кръв в матката, плацентата и да осигурят всички нужди на бъдещото бебе. В допълнение, след 25 седмици матката спира да притиска пикочния мехур, тъй като се премества от тазовата кухина към коремната кухина - жената отбелязва облекчение и намаляване на честотата на изпразване на пикочния мехур.

Често уриниране по време на бременност

Тялото на бременна жена преживява индивидуални промени, докато носи бебе. Следователно неприятностите, които съпътстват някои, изобщо не се проявяват в други. Но има симптоми, които повечето бременни жени изпитват. Често уриниране.

За мнозина този знак се превръща в „лакмусова проба“, потвърждаваща зачеването. Симптомът може да се появи в началото, през 2-ри и 3-ти триместър или да придружава жената през целия период. Гинекологът ще ви помогне да се справите с причините.

Причини за често уриниране при жените

Има причини, които провокират често уриниране и не всички от тях са в безопасност, така че трябва незабавно да се консултирате с лекар веднага щом се появи тревожност. Следните фактори провокират повишено желание за използване на тоалетната:

 • промени в хормоналния баланс;
 • отпуснато състояние на мускулите, включително уринарна мускулна тъкан;
 • увеличен обем кръв, участващ в общия кръвен поток;
 • ускорен метаболизъм, провокиращ бъбречна активност;
 • уголемяване на матката с растежа на плода;
 • образуване, постоянно обновяване на водите около плода;
 • задържане на течности в тялото, подуване;
 • работата на бъбреците на детето през последния триместър;
 • натиск на бебето върху урината непосредствено преди раждането.

В допълнение към тези причини е необходимо да се спомене промяната в рН на урината към киселинната страна. Това се случва при злоупотреба с месо и люти подправки. Друг фактор е желязодефицитната анемия, състояние, често срещано при бременни жени..

Първо тримесечие

Веднага след зачеването тялото на жената се подготвя за промени - биологичните реакции протичат по различен начин, метаболизмът се променя. Следователно количеството на свободната течност се увеличава, половите хормони се произвеждат активно, благодарение на което се поддържа бременността..

Прогестеронът се счита за основен хормон. Той отпуска мускулите в цялото тяло, включително стените на пикочния мехур. Следователно стените на пикочния мехур не са начини, както преди, да задържат обичайното количество урина за дълго време, така че желанието става по-често. Нарастващата матка притиска урината.

Втори триместър

Често уриниране в началото на раждането на бебето се среща при всички жени, а до второто, повечето позиви се нормализират, проблемът изчезва без допълнителни мерки.

Това може да се обясни просто - увеличаващата се матка напуска тазовата област, издига се по-високо. Не притиска пикочния мехур. Ако причината беше тази, тогава дискомфортът ще отшуми сам..

Вторият триместър е благоприятен - няма оплаквания от уриниране по физиологични причини. Ако възникне проблем, вече е необходимо да се провери за патологии. Ако причината е яденето на солена храна, пиенето на дини, просто трябва да промените диетата и дискомфортът ще премине.

Трети триместър

През последния триместър жената може отново да изпитва често уриниране, сега симптомът се появява дори при тези, които не са го изпитвали преди.

Матката е нараснала, теглото на плода притиска кръста, краката се уморяват и се появяват проблеми с дишането. Количеството кръв през кръвния поток, околоплодните води се увеличава - това допълнително натоварва пикочния мехур.

Освен това е необходимо да се вземе предвид, че през 3-тия триместър бъбреците започват да функционират в плода малко по малко, чрез пъпната връв отпадъчните продукти на детето се използват в тялото на майката.

Това е поредното натоварване на пикочните органи. Следователно редовното желание за уриниране е нормално преди раждането. В допълнение, инконтиненция може да възникне по време на смях, кихане и кашляне. Това е норма, не трябва да се притеснявате, но трябва да говорите с гинеколога, за да се успокоите.

Непосредствено няколко седмици преди раждането бебето се спуска в тазовата област. В същото време бременната жена се чувства по-добре, дишането се нормализира, киселини изчезват, но честото уриниране започва да нарушава. Освен това, в малки обеми. Това е нормалният ход на бременността, лекарят ще потвърди това.

Често уриниране по време на бременност през нощта

Колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-голяма е вероятността от задържане на течности в тялото, поява на подуване на краката и други части на тялото. Затова лекарите се напомнят за ползите от превенцията, преди да започнат проблемите. Най-голямото подуване се появява през деня, когато жената е изправена.

През нощта, когато бременната жена си почива хоризонтално, течността се оттича от краката и се отделя от бъбреците. Затова често се налага да ставате през нощта, да изпразвате пикочния мехур. Това състояние може да е сигнал за заболяване на пикочните органи, но по-често причината е във физиологията. След раждането всичко се нормализира.

Как да се справим с проблема?

Първата стъпка е да посетите гинеколог, да се подложите на диагноза, ако е необходимо. Включва анализи на урина, кръв, цитонамазка, ултразвук, ако е необходимо. Ако не се установят патологии, лекарят ще даде редица препоръки как да се справите с проблема по възможни начини. Основните съвети са следните:

 • ревизирайте диетата си. Премахнете от менюто онези храни, които провокират силна жажда - пикантни, пържени, солени храни. Използването им трябва да бъде сведено до минимум;
 • намалете консумацията на диуретична храна, напитки - чай, кафе, сок от червена боровинка, компот от шипка, тиквички, краставици и пъпеши;
 • ако има желание да посетите банята, не можете да го понесете - трябва незабавно да следвате желанието на тялото, да изпразните урината;
 • препоръчително е да се изключат дългите пътувания в транспорта по време на пиковите часове, както и посещенията на обществени места, където не е предвидена възможност да отидете до тоалетната;
 • откажете се от тясно бельо, както и от изстискване на дрехи. Тези, които използват пренатална превръзка по време на бременност, трябва да се уверят, че тя може да бъде разкопчана / свалена удобно и бързо, така че да не пречи на банята..

Не е необходимо да намалявате количеството вода, което пиете на ден, дори ако честото уриниране причинява дискомфорт. Нормата за бременна жена е до 2 литра чиста вода на ден, ако няма противопоказания, ограничения. Препоръчително е да разпределите правилно обема - изпийте по-голямата част от него преди обяд, намалете консумацията вечер и вземете само няколко глътки 2 часа преди лягане, ако искате.

За тези, които имат изтичане на урина, е по-добре да сменят бельото си по-често. По-безопасно е от уплътненията, защото те увеличават риска от развитие на млечница.

За да може пикочният мехур да се изпразни напълно при бременна жена, лекарите препоръчват да се навеждате леко напред по време на уриниране - такъв прост метод ще освободи пикочния мехур от натиска на матката с плода и ще му позволи да се изпразни напълно.

Нормалната честота на уриниране при бременни жени не е строго установена, както при другите хора - всеки организъм работи поотделно. Понякога бременните жени посещават тоалетната на всеки половин час, но това няма да се счита за патология, ако няма болка, усещане за парене или други неудобни усещания. Ако честите позиви са придружени от други неприятни симптоми, това е причина да проверите за заболявания на отделителната система..

Обобщавайки, може да се отбележи, че самата бременност е обективна причина за често уриниране. Но ако в допълнение към този знак има и други неприятни симптоми (парене, сърбеж, болка в долната част на гърба, долната част на корема), трябва да посетите лекар.

Той ще напише направление за тестове за изключване на пиелонефрит, цистит, генитални инфекции. Всяко заболяване изисква компетентна терапия, особено по време на бременност, тъй като може да представлява заплаха не само за майката, но и за детето.

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако сърби, изгаря, променя цвета или прозрачността, миризмата на урина, количеството по време на уриниране. Всички неприятни симптоми трябва да се вземат под внимание, за да се действа незабавно.