Добър ден! Днес препрочетох последния си ултразвук, пише, че цервикалният канал е затворен. Започнах да търся в Интернет какво е това. Открих, че по време на бременност трябва да се затвори, за да се задържи бебето, а по време на раждане се отваря... Не намерих нищо за състоянието, в което трябва да го има небременна жена! Кажи ми моля те!

Трябва ли цервикалният канал да бъде затворен по време и извън бременността?

Цервикалният канал е 3-4 см отвор, който минава вътре в шийката на матката и свързва вагината с маточната кухина. Той е облицован с цилиндричен епител, който се различава по структура от ендометриума и външната част на шията. Съдържа жлези, които отделят слуз. При момичетата, преди пубертета, цервикалният канал е плътно затворен, той се отваря с няколко милиметра по време на първата менструация. При жените в репродуктивна възраст състоянието на цервикалния канал зависи от деня на цикъла. По време на овулацията тялото се подготвя за зачеване, така че лигавицата се втечнява, за да пропусне сперматозоидите вътре. До началото на менструацията притокът на кръв към шийката на матката се увеличава и той също се отваря, за да освободи менструалния поток. По време на бременността състоянието на канала може да се различава в зависимост от периода и здравословното състояние на жената. Обикновено той остава затворен, докато шийката на матката узрее. Но при тези, които са родили, външният фаринкс преминава пръста на лекаря с дълбочина няколко милиметра. Вътрешният фаринкс остава затворен. Състоянието на шийката на матката се оценява по време на ултразвуково сканиране. При бременни жени са посочени дължината и състоянието на канала. Затворената част не трябва да е по-къса от 1,5 см. Ако шийката на матката се скъси, съществува риск от преждевременно раждане. Жената е диагностицирана с истмично-цервикална недостатъчност. Това означава, че под въздействието на феталния натиск шийката на матката е в състояние да продължи да се отваря леко. Лекарят предприема следните мерки: хоспитализира за поддържане на бременност; инсталира акушерски песар; прилага специални шевове. Ако се спазват препоръките на лекаря, е възможно да се роди плода до 38 седмици, след което необходимостта от запазване на шийката на матката изчезва. Каналът се отваря още повече, от него излиза лигавицата, която се превръща в предвестник на предстоящо раждане.

Маточна шийка

Шийката на матката свързва вагината с тялото на матката. Този малък орган играе голяма роля за здравето на жената. Нормалното му функциониране засяга сексуалния живот, плодовитостта, бременността и нормалното раждане..

Заболяването на маточната шийка е доста често срещано сред жените. Повечето са асимптоматични в началните етапи, включително онкологичния процес. Те могат да бъдат открити само по време на гинекологичен преглед. В същото време, пренебрегваните форми на заболявания, като правило, са напълно лечими.Поради това всяка жена трябва да наблюдава здравето си и да посещава ежегодно гинеколог..

Структурата на шийката на матката и нейните функции

Органът има цилиндрична форма, а вътрешната му част представлява куха „тръба“, облицована с епителна тъкан.

Шийката на матката е разделена на две области:

 1. Вагинално. Влиза във вагиналната кухина. Има изпъкнала форма. Облицован със стратифициран сквамозен епител.
 2. Суправагинален. Лежи над влагалището. Облицован с колонен епител.

Зоната, където сквамозният епител на вагиналната част се превръща в цилиндричен цервикален канал, се нарича зона на трансформация.

Цервикалният канал е централната част на шийката на матката. Той има вътрешен фаринкс, който отива към тялото на матката, както и външен, обърнат към влагалището - гинекологът го вижда при преглед на пациента. При жени, които не раждат, външният фаринкс има кръгла или овална форма, при родилите е подобен на цепка. Каналът винаги съдържа определено количество слуз.

Цервикалната слуз е биологична течност, чието значение в репродуктивното здраве на жената трудно може да бъде надценено..

Има антибактериални свойства и предотвратява проникването на инфекция в маточната кухина. Когато жената забременее, цервикалният канал е затворен с плътна лигавична запушалка, която надеждно предпазва плода от патогенни микроорганизми.

Реологичните характеристики на цервикалната слуз варират в зависимост от месечния цикъл на жената. По време на овулацията и менструацията тя става по-течна. В първия случай той помага за движението на сперматозоидите през канала, което означава, че насърчава зачеването. Във втория улеснява изтичането на менструална кръв.

Шийка на матката по време на бременност

Задачата на шийката на матката през този период е да предпази плода от инфекция и да предотврати аборт или преждевременно раждане.

Скоро след зачеването при нея настъпват следните промени:

 • Розовата повърхност на канала придобива синкав оттенък поради укрепването на модела на кръвоносните съдове. Това се улеснява от интензивното кръвообращение в матката..
 • Лигавицата става по-мека. Това се дължи и на увеличеното кръвообращение и производството на слуз..
 • Шийката на матката пада по-надолу, а луменът на канала се стеснява и е плътно „запечатан“ с тапа.

Въз основа на тези промени гинекологът може визуално да определи бременността няколко седмици след зачеването..

С развитието на плода в утробата дължината на шийката на матката постепенно намалява. Много е важно тя да съответства на гестационната възраст, тъй като твърде късата врата може да застраши спонтанен аборт или преждевременно раждане..

През третия триместър шийката на матката става по-къса, мека и по-близо до раждането започва леко да се отваря. Слизестата запушалка може да се отдалечи в рамките на няколко седмици от раждането..

Шийка на матката и раждане

Преди началото на активния труд органът се съкращава до 1 см и анатомичното му положение се променя. Вратът, насочен преди това леко назад, се движи към центъра и се намира под главата на детето.

С напредването на раждането шийката на матката се съкращава и изглажда, а луменът й постепенно се отваря, за да може главата на бебето да премине през нея. Пълна дилатация на шийката на матката - около 10 cm.

При първото раждане първо се отваря вътрешният фаринкс, а след това външният. С последващо разкриване отварянето става по едно и също време, така че труда е по-бърз.

Болести на шийката на матката

Болестите на този орган са разделени на следните видове:

 1. Фон - не е свързан със злокачествени процеси.
 2. Предракови (дисплазии) - има области с увредена клетъчна структура (атипични клетки), но без злокачествени промени.
 3. Рак - злокачествени промени в клетъчната структура.

Повечето заболявания на шийката на матката протичат безсимптомно. В някои случаи те могат да бъдат придружени от повишено отделяне, дискомфорт по време на полов акт и кървави отделяния. Но дори ракът на маточната шийка може да даде тежки симптоми само на късен етап, когато заболяването е трудно за излекуване..

Патологията на шийката на матката може да бъде открита само чрез специализирани методи по време на гинекологичен преглед.

Тези методи включват:

 • Намазка за цитология (PAP тест). Позволява ви да подозирате наличието на атипични клетки и степента на тяхното увреждане, да идентифицирате възпалителен процес в шийката на матката. Въз основа на резултатите от PAP теста се извършва по-нататъшно изследване на пациента.
 • Колпоскопия. Визуално изследване на лигавицата на органа с помощта на оптично устройство - колпоскоп. По време на колпоскопия могат да се извършват различни тестове за идентифициране на повредени участъци и може да се вземе фрагмент от тъкан (биопсия) за хистологично изследване..
 • Хистологичен анализ. Изследване на клетъчната структура на избрания биоматериал под микроскоп. Диагнозата "дисплазия" и "рак на маточната шийка" може да бъде поставена само въз основа на резултатите от хистологията.
 • Намазка за флора. Извършва се за идентифициране на патогенна флора и определяне на нейната чувствителност към антибиотици и антимикотици (противогъбични лекарства). Анализът е необходим за организиране на лечението на възпалителни процеси.

Вашият лекар може също да назначи кръвни тестове за полово предавани болести (STD) и човешки папиломен вирус (HPV). Някои щамове на HPV са онкогенни и провокират дисплазия и рак на маточната шийка.

Онкологичните процеси на шийката на матката се формират доста бавно, преминавайки през три етапа на дисплазия - лека, умерена и тежка. И дори третата степен на дисплазия е лечима при пълно запазване на репродуктивната функция при жената..

Ракът на маточната шийка в ранен стадий също има благоприятна прогноза за пациента, ако лечението започне навреме. Дали органът ще бъде запазен, лекарят решава според показанията.

На по-късни етапи се практикува радикална хистеректомия - отстраняване на матката с придатъци, тазови лимфни възли и горната вагинална област.

Повтаряме, че дисплазиите и впоследствие ракът на маточната шийка се развиват бавно, почти безсимптомно, но лесно се диагностицират по време на медицински преглед. Дали жената получава този вид рак или не е до голяма степен въпрос на нейната лична отговорност. Ежегодно посещение на гинеколог за профилактични прегледи ще ви предпази от това сериозно заболяване и ще запази вашето репродуктивно здраве..

Цервикалният канал: какво е това

Галина Савина 04/05/2020 Прочетена: 8 мин. 818 преглеждания

Вътрешните женски полови органи са представени от влагалището и матката, от ъглите на които се отделят двойка фалопиеви тръби, свързващи я с яйчниците. Цервикалният канал е каналът на шийката на матката, който комуникира маточната кухина с вагината, като по този начин е граничната зона между вътрешната и външната среда.

Шийката на матката, както всеки кух орган, се състои от три слоя: вътрешната лигавица, средния мускул и външната съединителна тъкан. Слизестият слой се формира от многослоен плосък и жлезист епител, чиято особеност е секрецията на секрети (слуз), състоянието на които зависи от хормоните. Плоският е разположен в дисталната част на канала по-близо до влагалището, а границата между него и жлезистия епител е диагностичен признак на заболявания на цервикалния канал. Състоянието на жлезистия епител се променя след менопаузата и раждането, става по-сухо и по-бледо.

Тайни функции

 • Както всяка течност в нашето тяло, слузта има бактерициден ефект, предотвратявайки проникването на инфекция в маточната кухина..
 • В началния и последния етап на менструалния цикъл тайната инхибира движението на сперматозоидите, като увеличава нейния вискозитет и киселинност, а в средата на цикъла става алкална и течна. При такива условия оцеляването и подвижността на сперматозоидите се увеличават..
 • След настъпването на бременността тя се сгъстява и образува запушалка в цервикалния канал, блокирайки входа на маточната кухина. Това се дължи на увеличаване на прогестерона в кръвта..
 • Състоянието му може да служи като диагностичен признак на много заболявания на репродуктивната система..

Мускулният слой се формира от гладка мускулна тъкан, в която има много еластични влакна, поради което цервикалният канал е в състояние да се разтяга силно. По време на раждането луменът му може да достигне десет сантиметра. Гладките мускули са уникални с това, че свиването им не зависи от нашата воля. Те се контролират от специална част на нервната система, която се нарича автономна. По този начин ширината на лумена на канала се регулира от нервната система. В зависимост от обстоятелствата луменът може да бъде отворен и затворен..

Анатомично е част от матката, която се намира в малкия таз. Има линейна или цилиндрична форма. Дължината обикновено варира от три до четири сантиметра, но може да бъде съкратена по време на бременност. По цялата си дължина има две физиологични стеснения - вътрешен и външен фаринкс. Външният е достъпен за визуална проверка, а отворът на канала може да се използва, за да се прецени дали жената е родила или не. При младо момиче външният отвор ще бъде под формата на точка, но след раждането ще бъде под формата на отвор с цепка. Външният фаринкс не винаги е на разположение за визуална проверка, основното е, че е видим на ултразвук.

По този начин цервикалният канал играе важна роля в защитата и комуникацията на матката с външната среда, а също така участва активно в раждането. Неговото съществуване осигурява безпрепятственото преминаване на менструална кръв по време на менструация. Всяка патология на някой от слоевете ще причини сериозни нарушения в хомеостазата на цялата репродуктивна система, поради което диагностиката на патологиите на цервикалния канал играе много важна роля..

Удвоен цервикален канал

Удвояването на цервикалния канал е вродена патология, причинена или от наследственост, или от тератогенни фактори, които включват прием на алкохол от бременна жена, пушене, излагане на радиация и радиация, токсична среда и др. Наличието на удвоена матка не предизвиква видими клинични прояви и обикновено се диагностицира чрез ултразвуково изследване на тазовите органи, при преглед. Ако тази патология не е свързана с други разстройства, тогава има вероятност за добър ход на бременността.

Стеноза

Стенозата (стесняване) се класифицира като вродена или придобита. Вродената стеноза е нарушение, наследено от родителите чрез гени. Придобитото се развива по време на менопаузата, рак на шийката на матката и самата матка, пролиферация на епитела, лъчетерапия и цервикална хирургия. При стеноза може да има задържане на кръв в матката, обратното й протичане. Отхвърленият ендометриум също се забавя, което може да доведе до ендометриоза - патологична пролиферация. При инфекциозни процеси, поради невъзможността за оползотворяване, се натрупва гной.

Симптомите се различават при жените в пременопауза и постменопауза. Така че, преди менопаузата, има намаляване на изтичането на менструация с непълна стеноза, при пълна стеноза ще има пълно отсъствие от тях. Натрупването на кръв или гной в маточната кухина ще разтегне мускулния слой и разширяването на матката може да се види и палпира през кожата. Но след менопаузата курсът е асимптоматичен и патологията може да бъде открита случайно или на по-късни етапи.

Диагнозата се основава на клинични симптоми, ултразвук и CT сканиране. За точно потвърждение се предписват сондиране и цитологичен анализ на епитела на шийката на матката. За патологии, несъвместими с нормалния живот, се предписва поставяне на стент и дилатация на шийката на матката.

Причините за разширяването на цервикалния канал могат да бъдат както вродени генетични фактори, така и инфекциозни заболявания. Специален случай ще бъде разширяването на канала по време на бременност, когато той обикновено трябва да бъде затворен. Започва да се разширява седмица преди раждането, за да улесни преминаването на плода, във всички останали случаи може да заплаши спонтанен аборт. Ако бебето притисне твърде силно шийката на матката, това ще предизвика спонтанното й разширяване. Други причини за разширяване включват:

 • Полипи и кисти. Кистата е патологична кухина с течност (кръв, тъканна течност, кръв). Той има способността да се разширява, като увеличава съдържанието и изстисква пасажа. Ако има твърде много течност, има опасност от разкъсване на киста. Това може да доведе до хематометър.
 • Злокачествени и доброкачествени образувания. Ако клетките започнат да се делят неконтролируемо, се образуват тумори, които разтягат стените на канала, но в същото време могат напълно или частично да затворят лумена на канала. Такива образувания трябва да бъдат премахнати незабавно..
 • Възпалителни процеси. Инфекциозният агент влияе отрицателно върху структурата на стената на цервикалната кухина, отслабвайки и изтънявайки поради ерозия. Така че, каналът може да бъде широко отворен, а не по време на овулация..

При липса на други нарушения, за не-бременно момиче, тази патология няма да причини дискомфорт, тя е изпълнена с опасност за бременни жени, тъй като може да причини преждевременно раждане и спонтанен аборт.

Дилатацията може да се диагностицира чрез изследване на външната ос, но по-точна картина може да се види само с ултразвук (ултразвук), компютърна томография (CT) и ядрено-магнитен резонанс (MRI).

Как да лекуваме патологии на цервикалния канал на шийката на матката

Лечението се извършва в зависимост от причината за заболяването. Възпалителните процеси се спират от антибиотици, доброкачествените образувания, кистите и полипите се отстраняват хирургично, а злокачествените - чрез лъчева терапия. При диагностицирана дилатация по време на бременност е необходима незабавна хоспитализация - предписват се спазмолитични лекарства, витамини, възможно е зашиване или поставяне на пръстен - песар.

Пълното сливане или отсъствието на канала е дълбока патология, чийто произход се крие във вътрематочното развитие. Такива нарушения обикновено са свързани с нарушено развитие на матката и са несъвместими с размножаването.

По време на овулацията каналът трябва да е отворен, тъй като в този момент трябва да се извърши оплождането. Тайната се втечнява, киселинността намалява, а разширеният лумен на канала осигурява движението на сперматозоидите към яйцеклетката.

Обикновено е отворен дори по време на менструация, за да осигури безпроблемното преминаване на секретите, така че не трябва да се страхувате.

Също така си струва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма. Всички хора са различни, всеки има свой специфичен генетичен материал, уникални условия на околната среда, така че не бива да се изненадвате, че структурата на цервикалния канал ще се различава: голяма, малка, тясна или широка. Дори увеличаването на ширината на лумена до петнадесет милиметра в някои случаи ще бъде норма, тъй като ще бъде свързано с естественото развитие. Всяка жена трябва да се подлага на ултразвуково изследване на тазовите органи поне веднъж годишно и ако се открие патология, е необходимо да се наблюдава прогресията й веднъж на всеки шест месеца.

Ултразвукът е един от най-евтините и неинвазивни методи, тоест целостта на органа не се нарушава за изследване. Картината, получена с този метод на изследване, се получава поради различни отражения на звука. Способността да абсорбира или отразява ултразвук зависи от плътността на органа, от съдържанието на течност в него. Плътните структури като кост или калциран тумор не могат да приемат ултразвукови вълни и ще ги отразят напълно. Отразените вълни се записват от възприемащ сензор и се изгражда картина, в която се виждат светли области - хиперехогенни области. Но течностите имат високо ниво на абсорбция, така че изображението ще бъде тъмно - анехогенни области. Ултразвукът е напълно безопасен метод, въпреки че има непотвърдени хипотези относно вредата за бременните жени.

С помощта на КТ и ЯМР се получава слой по слой - участъци от тазовите органи. Предписва се от лекари, когато например е необходимо по-подробно проучване за диагностициране на тумори. Ако лекарят препоръча да се подложите на тази процедура, тогава не трябва да мислите за харчене, процедурата е задължителна, ако подозирате тумор, тъй като ултразвукът дава само субективна оценка.

Най-лесният начин за диагностициране на много заболявания е системното посещение на гинеколог, тъй като дори един обикновен преглед може да разкрие повечето от патологиите.

 • Как да бужирам и да премахна цервикалния канал на шийката на маткатаВ някои случаи, на фона на хода на различни патологии, цервикалния канал.
 • Цервикален канал по време на бременност: нормално състояние и възможни патологииМного момичета не мислят за структурата на репродуктивната система преди началото.
 • Каква е дължината на шийката на матката?Матката е основният орган в женската репродуктивна система. той ли е.
 • Полипи на шийката на матката - какво е това?Полипът на шийката на матката е патологична пролиферация на клетки на органи. Подобен.
 • Цитология на шийката на матката. Какво е това и защо е необходимо!Cervix uteri е латинското наименование на шийката на матката. Цитология на маточната шийка.
 • Причини за разширяване на цервикалния каналРазширяването на цервикалния канал на шийката на матката при жената може да бъде открито.

Цервикален канал на шийката на матката

Статии за медицински експерти

Цервикалният канал на шийката на матката е анатомично образувание на вътрешните полови органи, което има важна функция в процеса на носене на бременност и раждане на дете. Различни промени и деформации на този канал могат да допринесат за патологията на бременността, както и за самия процес на оплождане. Ето защо е важно да имате разбиране за анатомията и физиологичните характеристики, както и за възможните патологични промени, които могат да причинят заболяването..

Анатомия на цервикалния канал на шийката на матката

Цервикалният канал на шийката на матката е образувание, което се намира в дебелината на шийката на матката и изпълнява много функции, основната от които е връзката между външните и вътрешните полови органи. При момиче се развива постепенно и достига нормални размери по-близо до пубертета. Обикновено анатомията на вътрешните женски полови органи се поставя, както следва: вагината преминава в шийката на матката, която започва с външния маточен фаринкс, след това започва цервикалният канал на маточната шийка, който завършва с вътрешния маточен фаринкс и преминава в маточната кухина. Тази анатомия ви позволява да регулирате процеса на отваряне на шийката на матката в първия етап на раждането. Благодарение на маточния фаринкс, цервикалният канал започва да се отваря от вътрешния маточен фаринкс и след това като пясъчен часовник се отваря външният фаринкс. В процеса на инволюция на матката в следродилния период първо се затваря вътрешният маточен фаринкс за 5-7 дни, а след това на 21-ия ден се затваря и външният фаринкс на цервикалния канал.

Такива анатомични особености допринасят за тези физиологични промени още в следродилния период, докато външният фаринкс не се затваря напълно след първото раждане и това допринася за факта, че многократното раждане е по-бързо.

Що се отнася до хистологичната структура на цервикалния канал на шийката на матката, тя също има свои особености. Влагалището, което се нарича още екзоцервикс, е облицовано със стратифициран плосък неератинизиращ епител, а цервикалният канал или ендоцервиксът е изграден от еднослоен колонен епител. Обикновено между тези зони има малка граница, която се нарича преходна зона и тя обикновено се намира на нивото на външната ос. Такава структура трябва да бъде известна, за да се разбере по-нататък понятието „дисплазия“ и реалната заплаха от такова състояние..

Когато се изследва жена в огледала, шийката на матката или по-точно външният й фаринкс е видима и знаейки анатомичните особености на тази област и физиологичните промени, може да се предположи тази или онази дисфункция. Също така е важно самата жена да разбере какво означава определена диагноза в сравнение с нормалните стойности..

Цервикалният канал по време на бременност има свои собствени характеристики, което е свързано както с влиянието на хормоните, така и с по-нататъшната подготовка на родовия канал за раждането на плода. Обикновено дължината на шийката на матката е 35-45 милиметра, а диаметърът на канала е 5 милиметра, всякакви отклонения в една или друга посока представляват риск от усложнения. Дължината на цервикалния канал по-близо до 32-35 седмици от бременността може да намалее до 35 милиметра и това се счита за физиологичен показател, който се дължи на подготовката за раждане. Ако дължината на шийката на матката е по-малка от 35 милиметра, а това често е 20-25, преди 30-та седмица на бременността, тогава те говорят за такова понятие като истмично-цервикална недостатъчност. Това е риск от преждевременно раждане, поради което хирургичното лечение се извършва под формата на акушерски шев - песар - който кръгово фиксира цервикалния канал и предотвратява преждевременното му отваряне. На 35-36 седмица шевът се отстранява. Недиагностицирано навреме, това състояние може да доведе до преждевременно раждане. Ако дължината на цервикалния канал по време на бременност и раждане е повече от 45 милиметра, тогава те говорят за дълга шийка на матката, което също има своите негативни последици. По време на бременността може да се наруши нормалното закрепване на плацентата, тъй като анатомичната структура на маточния фаринкс е нарушена и плацентата може да има централно, странично или ниско прикрепване. По време на раждането могат да възникнат и редица усложнения. Една от проявите може да бъде продължителен труд, който продължава повече от 12-14 часа при първородни и повече от 9-12 часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че удължената шийка преди раждането не е подготвена и бавно се отваря. Дългата и твърда шийка на матката не се изравнява, което води до недостъпност на родовия канал. Следователно контракциите продължават дълго време, водят до умора и изтощение на жената и това състояние може да доведе до вторична слабост на раждането, което вече изисква активна тактика под формата на стимулиране на бременността.

Възможно е също да има пречки за нормалното преминаване на детето през родовия канал, тъй като удължената шийка на матката не е достатъчно разширена и главата на детето или представящата част може да са в една равнина за дълго време, което увеличава риска от хипоксия и може да изисква допълнителни методи.

Друга важна характеристика на цервикалния канал по време на бременност е неговата важна защитна функция: по време на нормалното функциониране на епитела на цервикалния канал жлезите отделят огромно количество секрет, в резултат на което се образува лигавица, която предотвратява навлизането на патогенни микроорганизми в маточната кухина. Преди самото раждане тази слизеста запушалка се отделя.

По този начин става ясно, че всякакви нарушения на анатомичната структура на цервикалния канал на шийката на матката могат да причинят усложнения в бъдеще, следователно те изискват навременна диагностика и лечение..

Болести на цервикалния канал

Патологията на маточната шийка може да играе голяма роля за развитието на заболявания, както по време на бременност, така и извън нея, дори при възможно безплодие.

Обикновено патологиите на цервикалния канал могат да бъдат разделени на:

 1. аномалии в структурата и структурата на цервикалния канал;
 2. възпалителни заболявания;
 3. новообразувания на цервикалния канал.

Аномалиите на структурата и структурата на цервикалния канал могат да бъдат както вродени, така и придобити. Вродените аномалии, като правило, се придружават от съпътстващи аномалии на други генитални органи - вагината, матката. По-често при жени в репродуктивна възраст се наблюдават придобити аномалии в структурата на цервикалния канал, които се появяват в резултат на сраствания, белези, деформации след различни хирургични интервенции. Сред такива патологии са кръговият канал на шийката на матката, стесняването на цервикалния канал и неговата обструкция.

Кръгов канал на шийката на матката - Това е патология, при която каналът има фуниевидна форма поради неправилно разположение на мускулните влакна в кръгова посока. Тази патология може да възникне при разкъсвания на вътрешните полови органи поради раждане и тяхното хирургично лечение - зашиване, в бъдеще това може да е причината за такъв процес с неправилно заздравяване на тъканите. Тази патология може да не се прояви по никакъв начин поради своята незначителност, тоест всички физиологични процеси в матката и яйчниците не страдат. Проблеми могат да възникнат по време на следващата бременност, когато може да има дискоординиране на раждането поради неправилно свиване на мускулните влакна на кръговия канал на шийката на матката, което пречи на нормалното отваряне на шийката на матката. Лечението на тази патология като такава не съществува, тъй като това са структурни промени, които не могат да бъдат коригирани. Лечението може да бъде симптоматично, когато се появят усложнения..

Стесняване на цервикалния канал - това са размерите му по-малки от 5 милиметра. В същото време една жена в репродуктивна възраст може вече да има симптоми под формата на олигоменореен тип менструална нередност, тъй като тесният цервикален канал може да попречи на нормалната менструация, което удължава периода на менструация с малко количество отделяне. Що се отнася до бременността, това може да бъде пряка заплаха за нормалното раждане, в случай на лошо отваряне на шийката на матката и индикация за цезарово сечение. Но може да има достатъчен хормонален фон с добра динамика на отваряне на шийката на матката и раждането, тогава това състояние не е опасно. Крайната степен на стесняване на цервикалния канал е неговата обструкция. Запушването на цервикалния канал на шийката на матката е състояние, което вече изисква намеса, тъй като има усложнения. С тази патология се образува механична бариера, която при жени в репродуктивна възраст може да предизвика забавяне на менструалната кръв с натрупването й в маточната кухина и образуването на остри състояния в гинекологията - хематометър. След това има клиника на остра коремна болка, напрежение в предната коремна стена и данните от анамнезата показват забавяне на менструацията за няколко седмици или няколко пъти подред. При преглед можете да определите напрежението и болезнеността на матката. Това е състояние, което изисква незабавна операция..

Сред възпалителните заболявания на цервикалния канал на шийката на матката най-честият ендоцервицит е патология, характеризираща се с фокално възпаление на цервикалния канал. Етиологичната причина може да бъде всеки патогенен или опортюнистичен микроорганизъм, който навлиза по възходящ път. В същото време възниква възпаление в цервикалния канал с локални симптоми под формата на гнойно отделяне от влагалището, болка по време на полов акт и в покой, менструално разстройство. Освен това, в допълнение към местните симптоми, общите симптоми се появяват под формата на треска, интоксикация, промени в кръвния тест. Лечението трябва да бъде цялостно - местно и общо. Местното лечение е обливане с антисептици, антибиотични супозитории и генитална хигиена. Общото лечение включва системна употреба на антибиотици в продължение на 7-10 дни, както и симптоматична терапия. По време на заболяването и лечението е необходимо да се изключат полов акт и да се лекува партньорът по-добре едновременно, особено в случай на проверка на специфична урогенитална флора.

Цервикалните новообразувания могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Сред доброкачествените заболявания най-често се срещат полипи на цервикалния канал на шийката на матката. Това е патология, която се характеризира с образуването на характерна структура под формата на карфиол на стъбло или широка основа. Тази структура се вижда с просто око. Причината за това образуване е най-често човешкият папиломен вирус, който засяга епителните клетки на гениталните органи поради високия тропизъм. Полипозата на цервикалния канал на шийката на матката често е множествена и се комбинира с друга локализация на полипи - в шийката на матката, влагалището.

Сред доброкачествените образувания на цервикалния канал на шийката на матката също се открива киста. Това е тънкостенна формация, която има тънка капсула, вътрешно течно съдържание и склонност към растеж. Тъй като цервикалният канал има ограничен диаметър, често възникват усложнения под формата на руптура на киста или инфекция. Тогава също е необходимо да се извърши комплексно лечение. Ходът на такава киста с малък размер може да бъде асимптоматичен, тогава това може да е просто случайна находка при ултразвук. Понякога съдържанието на кистата може да бъде менструална кръв, тогава те говорят за ендометриоидна киста. Тактиката на лечение може да бъде приложима, ако случайно бъде открита такава формация..

Ракът на цервикалния канал на шийката на матката може да бъде сред злокачествените тумори. Тази патология не се среща толкова често, колкото рак с друга локализация, но е доста опасна по отношение на асимптоматичния си ход. Следователно такъв рак често се диагностицира на етапа на метастази в други органи. На първия или втория етап на заболяването, радикално хирургично лечение с екстирпация на матката и регионалните лимфни възли, както и предоперативна и следоперативна лъчетерапия. В по-късните етапи комбинирано лечение.

Това са основните заболявания, които могат да бъдат локализирани в цервикалния канал на шийката на матката..

Диагностика на патологията на цервикалния канал на шийката на матката

Диагностиката на тези патологии трябва да бъде изчерпателна, за да се изключат други състояния и да се коригира лечението.

На първо място е необходимо да се изслушат оплаквания с пълни подробности за симптомите. Необходимо е също да се изяснят анамнестичните данни с определяне на датата на последната менструация. Прегледът в огледалата ви позволява да видите само външната ос на цервикалния канал, но ако във влагалището има полипи, тогава можем да предположим, че има и полипоза на цервикалния канал на шийката на матката. Възможно е също да има кърваво отделяне, когато кистата на цервикалния канал на шийката на матката се разкъса или гнойно отделяне, когато се нагнои.

Важен етап във вагиналното изследване на жена в огледалата е вземането на цитонамазки от два вида - за бактериална флора и за хистологично изследване. Намазка от цервикалния канал се скринира от всяка жена със специална четка. Трябва да се спазва правилната технология - взема се намазка от три зони на шийката на матката - ендоцервикса, междинната зона и цервикалния канал, тоест трябва да присъстват и трите вида епител. Освен това всички цитонамазки се изпращат в лабораторията за цитология и хистология.

Цитологичното изследване на шийката на матката и цервикалния канал дава възможност да се диагностицира такова опасно състояние като метаплазия на шийката на матката - фоново предраково заболяване. Въз основа на резултатите от хистологията се преценява възможно заболяване. Има шест основни вида удари:

 1. хистологична картина на здрава жена;
 2. възпалителни и доброкачествени промени в цитонамазката;
 3. цервикална интраепителна неоплазия
  1. лека метаплазия (CIN-I) - променени диспластични клетки се простират в дълбочината на не повече от една трета от епителната покривка;
  2. умерена метаплазия (CIN-II) - променените диспластични клетки се простират в дълбочина с не повече от две трети;
  3. тежка метаплазия (CIN-ІІІ) променени диспластични клетки се разпространяват по-дълбоко с две трети или повече, но без инвазия в базалната мембрана;
 4. съмнение за рак;
 5. рак;
 6. неинформативна цитонамазка (не са представени всички видове епител).

Ако се подозира метаплазия, тоест ако цитонамазката е от трети тип, тогава се извършват допълнителни методи за изследване. По време на бременността, с третия планиран ултразвук, всички жени се подлагат на специален ултразвуков преглед - цервикометрия - измерване на дължината и дебелината на цервикалния канал на шийката на матката. Ако показателите са извън нормата, те решават възможните тактики за корекция.

Операции на цервикалния канал

Хирургичните интервенции на цервикалния канал не се извършват много често, тъй като това е много недостъпно място. Най-често се извършват минимално инвазивни интервенции за определени индикации. При аномалии в структурата на цервикалния канал на шийката на матката, като стесняване или запушване на цервикалния канал, се извършва специална процедура - бужиране на цервикалния канал. Това е интервенция, която се състои в разширяване на канала със специален инструмент - буги. Най-често това е метален инструмент, който се избира по номер, съответстващ на неговия размер, и започва от най-малкия до най-широкия. Често е необходимо процедурата да се повтори няколко пъти, тъй като веднъж не е достатъчно. Такава намеса е ефективна при малки степени на свиване..

Сред хирургичните методи за лечение на патологии на цервикалния канал на шийката на матката, в този случай с полипи на канала, се използват криодеструкция, изгаряне с течен азот и лазерно изгаряне.. Метод на криодеструкция е да се използва студ, който замразява полипите и те падат. Тази процедура се повтаря 1-2 пъти седмично, докато полипът изчезне напълно. Моксибуцията с течен азот работи по същия начин..

Лазерна терапия - е използването на лазерен лъч с подобен на скалпел механизъм на действие.

Кюретаж на цервикалния канал може да се извършва както за диагностични, така и за терапевтични цели. Диагностично кюретаж на цервикалния канал се извършва при съмнение за извънматочна бременност или при съмнение за чуждо тяло. В този случай е важно целият получен материал да се изпрати за хистологично изследване. Терапевтичният кюретаж на цервикалния канал се извършва в следродилния период, когато се появят усложнения или ако има съмнение за възпалителен фокус в матката. Те могат също да извършват този метод на лечение, ако по-малко инвазивните методи са неефективни при лечението на полипоза или с нейната многообразна природа..

Цервикалният канал на маточната шийка е образувание, което има важни функции в процеса на оплождане, раждане и раждане, както и в патологията на женската репродуктивна система. Необходимо е да се знаят някои от характеристиките на анатомичната структура на цервикалния канал на шийката на матката за навременна диагностика на патологията и определяне на тактиката на възможно лечение.

Роля на цервикалния канал при бременност

Повечето бъдещи майки преди първата си бременност дори не са си представяли какво е цервикален канал. Малко хора знаят къде се намира и каква функция изпълнява. Но тъй като цервикалният канал по време на бременност играе важна роля, трябва да знаете възможно най-много за него..

 1. Какво представлява цервикалният канал и за какво е той
 2. Как се променя цервикалният канал по време на бременност
 3. Проблеми, възникващи с цервикалния канал по време на бременност
 4. Изследване на канал по време на бременност
 5. Честота на каналите по време на бременност
 6. Признаци на патология при бременна жена
 7. Ако цервикалният канал е разширен, какво да правя
 8. Лечение и профилактика на ICI при бременни жени
 9. Нехирургичен метод
 10. Оперативно лечение
 11. Видео: цервикален канал по време на бременност

Какво представлява цервикалният канал и за какво е той

Лекарите го наричат ​​още фаринкс. Като се има предвид къде се намира цервикалният канал, заслужава да се отбележи, че това е сегментът, който свързва матката и вагината.

Диаметърът на гърлото не надвишава 3 мм. При момиче, което не е раждало, при преглед от гинеколог този канал прилича на малка точка. Но една жена, която вече има деца, има малка разлика.

Дължината на гърлото при жена, която няма дете, е 4 см, при жена, която е родила до 8 см.

При жени, раждащи втори път, е съвсем нормално фаринкса да пропусне пръст при преглед..

В същото време дължината на шийката на матката не трябва да надвишава 2 cm.

Как се променя цервикалният канал по време на бременност

След зачеването естественият розов цвят се доближава до синия. Поради тази причина гинекологът определя, че жената носи дете..

По време на бременност вътре в гърлото се образува слуз. Тя е защита за нероденото бебе.

Когато раждането започне, тя се отдалечава. Точното време, когато това се случва, не може да се каже. Отстраняването на щепсела може да се случи няколко часа преди началото на доставката и две седмици.

Не във всички случаи жените имат време да забележат заминаването й, тъй като това се случва на части.

Проблеми, възникващи с цервикалния канал по време на бременност

Сега, когато стана напълно ясно какво представлява цервикалният канал, е необходимо да се открият причините за появата и последиците, до които води неговата патология..

Няколко седмици преди раждането шийката на матката постепенно се отваря. Когато това се случи по-рано, дължината на цервикалния канал намалява. Това може да провокира преждевременно раждане..

Често тази патология се среща през втория триместър. Възниква поради истмично-цервикална недостатъчност.

Тя от своя страна се появява от хормонална недостатъчност, вродени аномалии, извършени преди това аборти и наранявания на шийката на матката. При потвърждаване на диагнозата на бременна жена се препоръчва шиенето на шийката на матката.

Полипите често се образуват по време на бременност. Причинява се от хормонални промени..

За да се определи дали полипът е доброкачествен или злокачествен, лекарите правят колпоскопия, вземат цитонамазка за онкология и правят биопсия на цервикалния канал.

Когато полипът е доброкачествен и не притеснява, лечението може да бъде отложено до следродилния период. Понякога изчезва от само себе си.

Друг често срещан проблем е ендоцервицитът. Причината за появата са различни патогенни микроби. Те проникват в раната, което може да се появи от механично нараняване. Възпалителният процес в крайна сметка може да се разпространи в шийката на матката и нейния мускулен слой.

Можете да се контузите след:

 • диагностичен кюретаж;
 • лоша работа с инструментите за проверка;
 • вътрематочни устройства, които са били използвани без надзора на лекарите;
 • аборт;
 • руптура на шийката на матката при раждането.

Също така, появата на възпаление може да бъде повлияна от повишената чувствителност на лигавицата към компонентите на контрацептивните лекарства..

Струва си да се отбележи, че микроби като хламидии и стафилококи могат да причинят възпаление на канала, дори ако той не е наранен..

Ендоцервицитът може да доведе до повишен тонус на матката, липса на кислород за плода, разхлабване на мембраните и преждевременно раждане..

Изследване на канал по време на бременност

Един от основните тестове по време на бременност е бактериална култура от цервикалния канал..

Навременното откриване на натрупването на опасни микроорганизми, дава гаранция за раждането на здраво бебе.

Намазва се за изследване абсолютно безболезнено.

Честота на каналите по време на бременност

В нормално състояние цервикалният канал е надеждно затворен. Това прави възможно задържането на плода в матката през целия период на бременността..

Преди раждането шийката на матката постепенно се омекотява и изглажда. От този момент нататък цервикалният канал се разширява. Разгръща се постепенно от няколко сантиметра до 10.

С отварянето на фаринкса лекарите определят готовността на пациента за раждане..

По време на бременността дължината на шийката на матката се променя. След като прецени размера му по време на диагнозата, лекарят ще може точно да каже времето на зачеването.

Обикновено дължината на цервикалния канал по време на бременност е до 4 см, ако тази цифра е по-висока, може да настъпи спонтанен аборт.

Малко по-къс фаринкс може да бъде при многородени жени.

Признаци на патология при бременна жена

Няма очевидни симптоми на ICI. Възможно е да се установи, че жената има патология само след преждевременното изтичане на вода. Но все пак си струва да се свържете с акушер-гинеколог, водещ бременност с усещане за тежест в долната част на корема, често уриниране и отделяне.

Лекарят може да даде точна информация за състоянието на фаринкса след изследване на влагалището и шийката на матката..
Това, което казва за ICN е;

 • шийката на матката е по-къса от нормалното;
 • стените му са изтънени и омекотени;
 • външният ръб на канала е леко отворен;
 • един или два пръста преминават през канала.

По време на преглед от лекар в огледалото може да се види фетален пикочен мехур..

При ендоцервицит има обилно отделяне, което може да съдържа гной. По време на развитието на тази патология бременна жена изпитва сърбеж и парене при уриниране. Може да присъстват болезнени усещания в долната част на корема.

При преглед ендоцервицитът е показан със силно зачервяване и подуване. Ако патологията не бъде открита навреме, тя може да премине в хронична форма..

Ако цервикалният канал е разширен, какво да правя

В случаите, когато пациентът има разширение на цервикалния канал, лекарят повдига въпроса за необходимостта от хоспитализация.

Това е основният симптом на исхемично-цервикалната недостатъчност. През този период шийката на матката се отваря преждевременно. Плодът, нарастващ с времето, още повече я притиска, провокирайки по-нататъшното й отваряне.

Ако има многоплодна бременност, разширяване на фаринкса се наблюдава в почти всички случаи..

За елиминиране на патологията се използват медицински и хирургични техники..

Предписват се лекарства за нормализиране на хормоналните нива или премахване на повишения тонус на матката.

Хирургично лечение се използва, когато се открие цервикална патология, нейни наранявания или съществуващ полип.

При полипозни израстъци се провежда курс на лечение и, ако е необходимо, образуването се отстранява.

Лечение и профилактика на ICI при бременни жени

Ако се открие ICI, на жената се препоръчва да се въздържа от интимност, да се откаже от спорта, да избягва физически и нервен стрес.

На бременна жена може да се предписват лекарства, които намаляват тонуса на матката.

Ако причината за патологията е хормонален неуспех, тогава се предписват хормонални лекарства.

Нехирургичен метод

Този метод е безопасен за бъдещата майка и нейното дете, той е безкръвен и прост. Използва се амбулаторно за всеки период. Този метод дава добър резултат с леки нарушения..

Нехирургичната корекция на ICI се извършва с помощта на акушерски пръстен. Поставя се върху шийката на матката, намалявайки натоварването и разпределяйки натиска върху нея. Поставянето на пръстен е просто, без последствия за бременна жена.

След процедурата за инсталиране пациентът е под наблюдението на лекар.

Ако има кървави изхвърляния, пръстенът се отстранява предсрочно.

Оперативно лечение

Предписва се операция с увеличаване на зеенето на външния фаринкс или на цялата шийка на матката.

Не извършвайте хирургична корекция при тежки заболявания на сърдечно-съдовата система и вътрешните органи.

По време на операцията върху шийката на матката се нанася специален материал, който предотвратява по-нататъшното й разкриване.

Операцията се извършва под интравенозна анестезия. В този случай се използват онези лекарства, които ще причинят минимално увреждане на плода..

Профилактиката на патологията включва навременно посещение на лекар.

Трябва също така да спазвате интервала между бременностите от 2 години..

Когато настъпи бременност, е необходимо да се свържете с антенаталната клиника възможно най-рано и да се придържате към всички препоръки на специалист.

Цервикалният канал: какво е това

Съвременните диагностични методи в гинекологията включват различни подходи. Един от тях е цитонамазка от цервикалния канал. Тя ви позволява да определите наличието на патогенна микрофлора и полово предавани болести в женската вагина. Какво е това и как се извършва интерпретацията на резултатите от теста, ще разкажем в статията.

 1. Какво представлява цервикалният канал в гинекологията
 2. Показания за изследването
 3. Подготовка за анализ
 4. Как да вземете цитонамазка
 5. Култура на резервоара от цервикалния канал
 6. Какво е ендоцервикс в гинекологията
 7. Ендоцервикални кисти
 8. Защо се развива патология
 9. Симптоми
 10. Лечение
 11. Какво означава, ако цервикалният канал е затворен
 12. Цервикалният канал е отворен
 13. Концепция за цитограма
 14. Отделен диагностичен кюретаж на маточната кухина и цервикалния канал
 15. Какво показва цитонамазката
 16. Цитология на цитонамазка: декодиране
 17. Какво е CC стеноза
 18. Причини
 19. Симптоми
 20. Възможни усложнения
 21. Методи на лечение
 22. Степента на чистота на влагалището: стенограма
 23. Профилактика на женските заболявания
 24. Видео

Какво представлява цервикалният канал в гинекологията

Цервикалният канал (CC) е разположен в дебелината на шийката на матката и действа като един вид мост, свързващ вътрешните и външните генитални органи. Образува се от ектоцервикса и ендоцервикса. Размерите му при представителите на слабата половина се различават. Расте до пубертета. На снимката можете да видите структурата на женските полови органи..

Функции на канала в гинекологията:

 • Служи като свързващо звено между вътрешните и външните полови органи.
 • Защита на гениталиите от генитални инфекции.
 • Осигурява процеса на зачеване на дете.
 • Служи като родов канал.

Нарушаването на някоя от тези функции води до нежелани последици. За навременна диагностика на определени заболявания, на жената се предписва анализ като цитонамазка.

Показания за изследването

Жената трябва да се подлага на профилактични прегледи при гинеколог след пубертета поне веднъж годишно. В този случай се взема тампон от уретрата, вагината и цервикалния канал (остъргване на епителни клетки). В допълнение, изстъргването се предписва в следните ситуации:

 • Регистрация по време на бременност.
 • Когато жената се оплаква от патологично отделяне.
 • По време на лечението на различни гинекологични заболявания за проследяване на успеха на терапията.
 • Подозрение за жлезист фиброзен полип на цервикалния канал.
 • Серозоцервикс. При това заболяване в CC се натрупва възпалителна течност.
 • Подозрение за хематоцервикс - натрупване на кръв в областта на CC.
 • С хроничен цервицит.
 • При съмнение за атрезия на шийката на матката.
 • Когато пациентът се оплаква от отделяне с неприятна миризма или сянка, сърбеж, зачервяване на гениталиите.
 • Ако жената има болка в долната част на корема.
 • Когато се появят обилни лигави или гнойни секрети.

Тези признаци в гинекологията, като правило, показват наличието на определени заболявания при жената. Често описаните симптоми се появяват на фона на възпалителен процес, с намаляване на имунитета, а също и поради проникването на чревна микрофлора във влагалището.

Ако пациентът няма оплаквания, веднъж годишно се прави цитонамазка по време на рутинен преглед от гинеколог. Понякога анализът се прави, за да се следи състоянието на микрофлората, докато се приемат антибиотици.

Подготовка за анализ

Преди процедурата не се изисква специална подготовка. Също така няма противопоказания за този тип диагноза, с изключение на менструация при жена. Ако ситуацията е спешна, може да се предпише намазка по време на месечно кървене. Оптималното време за вземане на цитонамазка от цервикалния канал е средата на цикъла, тоест от 10 до 20 дни след началото на менструацията. Преди да вземете цитонамазка, се препоръчва:

 • Въздържайте се от сношение с партньор.
 • Спрете приема на антибактериални лекарства 2 седмици преди изследването. Ако е необходимо приемане на такива лекарства, задължително трябва да предупредите гинеколога си за това..
 • Откажете свещи, смазки, ароматни гелове за интимна хигиена.
 • Трябва да уринирате не по-късно от 2 часа преди манипулацията. Това се дължи на факта, че урината отмива патогените.
 • Не се вливайте преди да отидете в болница.
 • Сутрин, преди да вземете цитонамазка, е позволено да се измивате с топла вода, използвайки бебешки сапун или неутрални гелове за интимна хигиена.
 • Не можете да ядете солени храни (херинга, кисели краставички и др.) И да консумирате алкохолни напитки.

Тези прости съвети ще ви помогнат да получите най-точните резултати по време на вашето изследване. Някои пациенти се опитват да подобрят резултата от цитонамазката чрез измиване в деня преди процедурата. Това никога не трябва да се прави. Това може да попречи на идентифицирането на опасни патогени. Жената трябва да разбере, че късното откриване на гинекологични заболявания може да доведе до развитие на тежки усложнения.

При получаване на съмнителни резултати (с увеличаване на левкоцитите без определяне на патогенна микрофлора), лекарите могат да предписват втори анализ след известно време.

Как да вземете цитонамазка

Процедурата за вземане на цитонамазка не изисква специално оборудване и никакви специални условия. Вземането на проби се извършва в гинекологичния кабинет на стол. Анализът отнема не повече от три минути. Сесията е безболезнена за пациента. В този случай лекарят трябва да използва стерилни инструменти и ръкавици. Техника на изпълнение:

 1. Пациентът ляга на гинекологичен стол.
 2. Във вагиналната област се вкарва специално огледало, което ви позволява да отворите шийката на матката.
 3. Събирането на биологичен материал от цервикалния канал се извършва с помощта на памучен тампон, четка или шпатула.
 4. Също така се взема тампон от уретрата и влагалището (всеки тест се събира с отделен инструмент).

При изследване на цитонамазка за бактериологична култура, резултатът ще трябва да изчака поне 5 дни. Това се дължи на факта, че е необходимо точно такова време за растежа и идентифицирането на бактериите..

Култура на резервоара от цервикалния канал

Бактериологичното култивиране се извършва, ако пациентът подозира заболявания, провокирани от патогенни микроорганизми, свързани с бактерии. В този случай фрагменти от епитела се изпращат в лабораторията за изследване..

Показанията за вземане на цитонамазка са както следва:

 • Планиране на зачеването на бебето.
 • Откриване на възпаление в гениталната област.
 • Маточни и вагинални инфекции.
 • Идентифициране на патогенна микрофлора при вземане на цитонамазка от влагалището и уретрата.
 • Повишен брой на белите кръвни клетки в урината.
 • Наличието на хроничен възпалителен процес в женската генитална област.

С помощта на намазка от цервикалния канал върху резервоара за култура е възможно да се идентифицират патогени като хламидии, трихомонади, гонококи, гъбички, ентерококи и други. Намазка се счита за най-информативен диагностичен метод за откриване на опасни полово предавани болести. След получаване на данни от изследвания в гинекологията те се дешифрират и се избира по-нататъшна стратегия за лечение.

Какво е ендоцервикс в гинекологията

Endocervix се отнася до лигавичния слой, който покрива вътрешността на CC. В нормално състояние този жлезист слой е равномерен и еднороден. Ако целостта на мембраната е нарушена, могат да възникнат ендоцервикални кисти. При ултразвук тези уплътнения се диагностицират като хиперехогенни включвания в цервикалния канал. Екзоцервиксът е външната част на шийката на матката, която влиза в пряк контакт с вагината.

Ендоцервикални кисти

Подобни новообразувания в гинекологията се откриват при много пациенти, които вече са родили, след 35-45 години. Най-често кистите са доброкачествени. При момичета, които не раждат, такива образувания са изключително редки..

Причините за кистата са натрупването на слуз, която под въздействието на провокиращи факири не може да излезе.

Защо се развива патология

По-често проблемът се развива на фона на наранявания на лигавицата. Факторите, които предизвикват киста, могат да бъдат следните:

 • Раждане на дете. По време на раждането често се случва увреждане на ендоцервикса, което причинява появата на образувания в тази област..
 • Извънматочна или ерозия. Тук изтичането на слуз се нарушава поради запушване на канала от мъртви клетки по време на зарастването на ерозията..
 • Ендометриоза Патологията възниква поради проникването на лигавичните клетки в цервикалния канал.
 • Възпалителни заболявания във вътрешната генитална област.

Както вече споменахме, ендоцервикалните кисти са изключително редки при деца и жени, които не раждат..

Симптоми

Много заболявания в гинекологията, засягащи женските полови органи, причиняват подобни симптоми. В тази връзка не можете сами да ги диагностицирате. Наличието на ендоцервикална киста може да бъде индикирано от следните прояви:

 • Нарушение на менструацията. Неуспехите произтичат от стесняването на CC.
 • Усещане за натиск и разтягане в долната част на корема.
 • Изхвърляне с ръждясал или червен оттенък след полов акт.
 • Болка в долната част на корема.
 • Повишаване на температурата (наблюдавано в случай на инфекция).
 • Невъзможност да забременеете.

За идентифициране на патологията на пациента се възлага изследване на цервикалния канал. Обикновено размерът на шийката на матката трябва да бъде 2-3 мм. Цервикалната кухина трябва да бъде изпълнена със слуз от хомогенна природа.

Ако CC се разшири, това показва наличието на определени проблеми. При съмнение за онкология на жената се предписва специален преглед.

Лечение

По време на диагностиката гинекологията използва цервикоскопия, цервикометрия и ултразвук, както и цервикална биопсия и PCR. След откриване на малки образувания, които не вредят на здравето и не пречат на зачеването, лекарите избират наблюдателни тактики. В този случай пациентът трябва редовно да се подлага на профилактични прегледи. За по-големи кисти, които носят патогенна флора и пречат на зачеването, могат да бъдат предписани следните методи на лечение:

 • Радиовълнова терапия.
 • Криотерапия.
 • Лазерно лечение.
 • Изстъргване.
 • Пълна хирургична интервенция.

Видът на лечението се избира в зависимост от характеристиките на патологията, размера на кистата и някои други фактори.

Какво означава, ако цервикалният канал е затворен

Понякога на среща при гинеколог пациентите чуват, че проходът към матката е затворен. Това норма ли е? Не винаги. Понякога това може да показва такива патологии:

 • Наличието на два цервикални канала.
 • Свръхрастеж на Централния комитет.

Ако е затворен, означава, че е заразен. Това показва нарушение на нормалната комуникация между вагината и маточната кухина. В този случай всякакви признаци могат да отсъстват дълго време. Ако патологията се наблюдава в юношеството, момичето няма месечно кървене по време на пубертета.

Лечението на заболяването в гинекологията при жени, които не раждат, се извършва с помощта на хормонални лекарства. За изкуствено отваряне на канала се извършва буджинаж. В този случай разширяването на прохода се извършва със специален инструмент под обща анестезия. След медицински манипулации от този тип се предписва антибиотична терапия..

Цервикалният канал е отворен

При неродени пациенти цервикалният канал е с дължина не повече от 4,5 cm и не повече от 8 mm в диаметър. След раждането на бебето каналът приема формата на цепка (линейна). По него се наблюдават следи от сълзи, което не е патология. Сега дупката се затваря свободно. Тоест нормалната ширина на лумена не трябва да надвишава 6-8 мм. Ако отворът е отворен повече от 8 мм, това е причината за назначаването на допълнителен преглед.

Дилатацията е особено опасна в гинекологията по време на бременност. В този случай жената е изложена на следните рискове:

 • Заплахата от прекъсване на бременността през първия триместър. Допълнителни признаци включват маточна хипертоничност, отделяне на плода.
 • Истмико-цервикална недостатъчност. Това състояние често причинява спонтанен аборт..
 • Спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Лекарите идентифицират такива причини за разкриването на CC, като наличие на кисти и други образувания в тази област, ендометриоза, тумори, цервицит (възпаление на епитела) и други..

Тактиката на лечение пряко зависи от факторите, провокирали патологията.

Концепция за цитограма

Този тип диагноза в гинекологията включва изследване на цитонамазка от CC. С негова помощ може да се открие процесът на възпаление при пациента. Причините му често са следните условия:

 • Инфекциозни и възпалителни заболявания, сред които се отличават трихомониаза, хламидия, човешки папиломен вирус, генитален херпес и др..
 • Вагинит от атрофичен характер.
 • Контрацепция под формата на вътрематочно устройство.
 • Периодът на раждане на бебето.
 • Лечение с определени лекарства.
 • Подлагане на лъчева терапия.

Възпалителният процес трябва да се лекува в съответствие с причините за неговото развитие. Методите за терапия се избират изключително от специалист и само след пълен медицински преглед.

Отделен диагностичен кюретаж на маточната кухина и цервикалния канал

Много жени се интересуват от това какво е RFE или отделен диагностичен кюретаж на маточната кухина и CC в гинекологията. Тази техника се извършва с няколко цели:

 • Извършване на диагностика. РДВ позволява вземането на биологичен материал за лабораторни изследвания при патологии като рак, сарком и други.
 • Лечение. Методът се използва за отстраняване на различни новообразувания в кухината на гениталния орган и цервикалния канал.

Сред показанията за провеждане на отделен диагностичен кюретаж в гинекологията трябва да се нарече хиперплазия на женските полови органи, маточно кървене, ендометрит, миома, тумори, полипи, избледняване на плода, маточни синехии и други състояния. При бременни жени това проучване се извършва с изключително внимание..

RFE се извършва под местна или обща анестезия, в зависимост от обхвата на предложената интервенция. Сеансът обикновено продължава не повече от половин час. Първо се взема остъргване от цервикалния канал, след това от кухината на гениталния орган. Пробите се поставят в различни епруветки и се изпращат в лабораторията за по-нататъшни изследвания.

Какво показва цитонамазката

След вземане на цитонамазка от матката и CC, резултатите от изследването в гинекологията се разделят на няколко степени. Помислете за дешифрирането в таблицата.

Няма отклонение от нормата в епителните клетки, не са открити промениПациентът е здрав
Намерени са промени в структурата на клетките, взети за анализТози резултат показва наличието на възпалителен процес.
Намерени са клетки с модифицирани ядраТук гинекологът може да подозира онкологичен процес
Клетките с променени ядра присъстват в голям бройИма всички основания да се подозира рак. За потвърждаване на диагнозата се използват други диагностични техники.
Голям брой модифицирани клеткиТози резултат показва тежка степен на онкология.

Декодирането на анализа се извършва само от лекар. Специалистът дава обективна оценка на здравето на жената, като взема предвид данните, получени по време на прилагането на други диагностични техники..

В допълнение към изследванията за онкология, цитонамазка от вагината и цервикалния канал може да разкрие други патологии:

 • HPV или човешки папиломен вирус.
 • Кандидоза.
 • Хламидия.
 • Гонорея.
 • Трихомониаза.
 • Херпесна инфекция.
 • Церцивит.
 • Вагинит и други.

Тълкуването на резултатите се извършва изключително от специалист, тъй като е доста трудно човек, който няма достатъчно знания, да разбере обозначенията, които лабораторията издава.

Цитология на цитонамазка: декодиране

Цитологичното изследване на CC в гинекологията се извършва със съмнение за различни патологии при пациента. В същото време често се използва специална терминология. Понятията и тяхната интерпретация могат да се видят в таблицата.

CBOПоказва, че шийката на матката на жената е в състояние без видими промени
Цитограма на възпалениетоПоказва наличието на възпалителен процес в областта на CC
ДисплазияПоказва заплаха за развитието на онкологията
МетаплазияПоказва наличието на заместване на един вид клетки с патологични
ЛевкоплакияНалице са промени, но ракът все още не се обсъжда
РазпространениеКлетъчното делене се извършва с ускорена скорост
Левкоцитна инфилтрацияОбесен брой бели клетки
КолоцитиИдентифициране на клетки, свързани с HPV

Когато се получат съмнителни резултати, момичето се насочва към допълнителни методи за изследване. Това ви позволява да поставите правилната диагноза и да изберете необходимото лечение..

Когато гинекологът има съмнения относно получените данни, жената се изпраща за допълнителни медицински изследвания. На пациента се предписват удължени цитонамазки за полово предавани болести, ултразвук и други диагностични методи.

Какво е CC стеноза

В гинекологията има такова нещо като стеноза на цервикалния канал. Това състояние предполага придобита или вродена патология, придружена от стесняване или пълно запушване на цервикалния канал.

Причини

Сред причините за стесняването на ендоцервикса трябва да се нарекат следните провокиращи фактори:

 • Хроничен възпалителен процес в тази област.
 • ТК травма по време на раждане или гинекологични процедури.
 • Намалени нива на женски хормони по време на менопаузата.
 • Наличието на новообразувания в тази област.

Това са само някои от причините, които могат да причинят патология. Понякога вродена стеноза се среща при момичета.

Симптоми

Стенозата на цервикалния канал при жени в детеродна възраст е придружена от намаляване на количеството месечно кървене. Някои пациенти изпитват болка в долната част на корема, общо неразположение. В средата на цикъла могат да се появят незначителни кървави отделяния с неприятна миризма.

Половият акт често е придружен от болезнени усещания. Ако каналът е обрасъл, в матката се натрупва голямо количество кръв, това често се възприема като новообразувания в него. Освен това има затруднения с зачеването..

Възможни усложнения

Основната опасност от стеноза на цервикалния канал в гинекологията е репродуктивната недостатъчност на жената. Това се дължи на неспособността на сперматозоидите да преминат през шийката на матката. Ако настъпи бременност, съществува голям риск от замръзване на плода или спонтанен аборт..

Методи на лечение

Лечението на стеноза в гинекологията е показано за момичета с обструкция на менструацията и невъзможност за зачеване на бебе. Ако патологията не е придружена от видими симптоми, лекарят често избира тактика за наблюдение. В този случай жената трябва да се подлага на планирано ултразвуково сканиране поне два пъти годишно. Стенозата се лекува с няколко метода. Сред тях са:

 • Бужи от Централния комитет. Стеснението се елиминира с помощта на специален медицински инструмент - буги. Терапията се провежда в продължение на няколко седмици с периодична подмяна на бутика с инструмент с по-голям диаметър.
 • Хирургия. Използва лазерна или радиовълнова терапия. Само в тежки случаи се прилага пълноценна хирургическа интервенция..

Прогнозата за пациент със стеноза на цервикалния канал зависи от заболяването, провокирало стесняването.

Навременното лечение помага да се справите с проблема и да предотвратите различни усложнения.

Степента на чистота на влагалището: стенограма

От голямо значение в гинекологията при вземане на цитонамазка е такъв показател като степента на чистота на влагалището. Дешифрирането може да се види в таблицата.

ГрадусиДекодиране
АзНамазката съдържа голям брой полезни пръчки Doderlein, както и малко количество сквамозен епител. Това състояние на вагиналната микрофлора е типично за напълно здрави жени.
IIВ намазката се определя малък брой коки (малки закръглени бактерии), но преобладават полезните пръчки на Doderlein. Втората степен на вагинална чистота не е признак на заболяване и се наблюдава при много здрави жени
IIIНамазката съдържа малък брой вагинални пръчки, но преобладават коките и се наблюдава увеличен брой левкоцити. Третата степен на вагинална чистота е неблагоприятен признак и показва наличието на възпалителен процес.
IVВ намазката на практика няма полезни пръчки на Doderlein. Четвъртата степен на вагинална чистота показва бактериална вагиноза, придружена от възпаление.

Третата и четвъртата степен в гинекологията показват наличието на определени заболявания при пациента, което изисква допълнителен медицински преглед.

Профилактика на женските заболявания

Гинеколозите настояват, че за да се намали рискът от развитие на различни патологии на шийката на матката и цервикалния канал, жената трябва да спазва прости правила за превенция. Те включват следните препоръки:

 • Редовни посещения при гинеколог.
 • Провеждане на цитологични изследвания.
 • Навременно лечение на възпалителни и инфекциозни заболявания.
 • Трябва да се опитате да предотвратите изкуствено прекъсване на бременността. За това се използват методи за контрацепция като презервативи, цервикални капачки, хапчета и др..
 • Важно е да се спазва културата на сексуалния живот.
 • Ако менструалният цикъл е нарушен, наложително е да се търсят причините.
 • Спазване на правилата за интимна хигиена.
 • Ако имате оплаквания от здравето на жените, важно е незабавно да се свържете с гинеколог.

Тези прости правила ще ви помогнат да останете здрави и да предотвратите опасни заболявания като рак. Всяко момиче трябва да помни значението на профилактичните прегледи с гинеколог.

Ако няма оплаквания, посещението при лекар трябва да се извършва веднъж годишно. При наличие на определени проблеми лекарят сам избира графика на посещенията в болницата. В никакъв случай не трябва да пропускате проверки. Необходимо е да преминете предписаните тестове и стриктно да следвате препоръките на специалист. Погрижете се за себе си и бъдете щастливи.

Видео

Как е събирането на биологичен материал за изследвания в гинекологията ще бъде разказано в това видео.