Цервикалният канал на шийката на матката е анатомичната част на женската репродуктивна система, която се намира във вътрешните полови органи. Успехът на резултата от бременността и самият процес на раждане пряко зависи от това образование..

Основната причина за проблеми със зачеването дори на етапа на оплождането, както и по време на по-нататъшното раждане на дете, може да бъде нездравословен цервикален канал. Какво е то и значението на това образование е разкрито максимално по-долу. Функционалността му се дължи на необходимостта от притежаване на основна информация за структурата и възможните промени, причиняващи болести..

Анатомия на цервикалния канал на шийката на матката

Изпълнявайки функцията на свързващо звено на женската система от вътрешни и външни генитални органи, цервикалният канал е разположен в самата дебелина на шийката на матката. Той не достига своя размер веднага, но постепенно се увеличава при момичетата от раждането до момента на пълноценен пубертет.

Следното подреждане на женските вътрешни генитални органи се счита за нормално: маточната кухина, започва с вътрешния маточен фаринкс и преминава в цервикалния канал на шийката на матката, който от своя страна преминава в шийката на матката, завършвайки с външния маточен фаринкс, преминавайки във влагалището. Благодарение на тази анатомична структура е възможно да се контролира процесът на раждането на първия му етап..

Съществуването на маточния фаринкс позволява последователно отваряне на цервикалния канал. Процесът започва с вътрешния маточен фаринкс и едва тогава се отваря външният. Обратният процес в следродилния период протича по подобен начин: в края на първата седмица вътрешната ос на цервикалния канал се затваря, а след 3 седмици - външната маточна фаринкса.

Анатомичната особеност е, че след първото раждане затварянето на външната ос на цервикалния канал не настъпва до края, което значително ускорява повторния процес на раждане.

Цервикалният канал на шийката на матката също има характеристики на структурата на нейната хистология. За разлика от екзоцервикса (с други думи, това е лигавичен канал, който обединява матката и влагалището, иначе наричан цервикален канал на шийката на матката), покрит със стратифициран епител от сквамозния не-кератинизиращ тип, ендоцервиксът е облицован с еднослоен колонен епител. За пълно разбиране на понятието и заплахата от термин като "дисплазия", трябва да знаете, че тъканите на ENDocervix и EKZocervix са отделени една от друга чрез специална зона, разположена в областта на външния маточен фаринкс.

Наличието на каквато и да е патология на системата от вътрешни генитални органи може да се предположи, когато се гледа със специално огледало на външната цервикална ос, като се знае нейната нормална анатомична характеристика. Такива знания няма да са излишни за самата жена, която ще може разумно да оцени диагнозата, поставена от специалисти..

По време на бременността цервикалният канал се модифицира под въздействието на голям брой произведени хормони и общата подготовка на тялото, както и родовия канал, по-специално за раждането.

За нормална се счита дължината на шийката на матката от порядъка на 3,5-4,5 сантиметра, а ширината - 0,5 сантиметра. Несъответствието между тези параметри нагоре или надолу обикновено показва риска от усложнения. Изключение от правилото е физиологичното скъсяване на шийката на матката до дължина 3,5 сантиметра през третия триместър на бременността, когато женското тяло вече се подготвя за раждане, доколкото е възможно.

Когато шийката на матката се съкрати до 30-та седмица на бременността до стойност 2-2,5 сантиметра, те говорят за съществуването на истмично-цервикална недостатъчност. Тази патология увеличава шанса за преждевременно раждане и изисква хирургическа интервенция под формата на песар. Този вид акушерски шев е пречка за по-нататъшното разкриване на шийката на матката, кръгово фиксиране на нейния канал. Песарят бързо се отстранява след цели 8 месеца бременност. Ако не се извършва диагностика и липсва необходимата информация, има голяма вероятност от смърт на плода при преждевременно раждане.

Обратната патология, т.е. удължаването на шийката на матката до 4,5 сантиметра и повече, също влияе отрицателно върху процеса на гестация и раждане. Дългата шийка на матката, нарушавайки анатомичната структура на цервикалния канал, увеличава вероятността от патологии на прикрепването на плацентата. В този случай е възможно ниско, странично или централно закрепване..

Възможните усложнения при раждане се проявяват чрез увеличаване на продължителността им от 12 часа при жени, раждащи за първи път, и от 9 часа при родилите по-рано. Това усложнение възниква на фона на неподготвеността на удължената шийка на матката за процеса на раждане и в резултат на това бавното й отваряне. Твърдостта и дължината на шията не позволяват процеса на нейното нормално изглаждане. Тази ситуация води до увеличаване на общата продължителност на контракциите и преумората на родилката, което влошава слабостта на раждането. Тази ситуация изисква пряка медицинска намеса от специалисти с цел стимулиране.

Освен това удължената шийка на матката, поради своята неподготвеност, може да попречи на процеса на спускане на представящата част на детето в родовия канал. Това състояние увеличава риска от фетална хипоксия и изисква помощ от лекари..

Трябва да се каже и за важната защитна функция на цервикалния канал на шийката на матката. Жлезите на епитела на ендоцервикса, намиращи се в здраво състояние, произвеждат голямо количество секрет, който, натрупвайки се, образува лигавица, която предотвратява навлизането на чужди микроорганизми в маточната кухина през цялата бременност. Щепселът се отделя естествено в навечерието на началото на раждането.

В заключение от горното, цервикалният канал изпълнява много важни функции, свързани с репродуктивния живот на жената. Ето защо е необходимо да се подхожда с особено внимание към свързаните с него нарушения и редовно да се извършва цялата необходима диагностика..

Болести на цервикалния канал на шийката на матката

Независимо от състоянието на бременността и възрастта на жената, нарушенията на цервикалния канал са сериозен проблем, свързан с риска от безплодие..

Патологичните състояния на цервикалния канал обикновено се разделят на:

 • Структурни аномалии на цервикалния канал.
 • Възпалителни заболявания.
 • Появата на новообразувания.

Структурни аномалии на цервикалния канал

Структурните аномалии на цервикалния канал от своя страна се разделят на вродени и придобити. Обикновено вродените аномалии покриват областта на цялата женска полова система. Някои патологии, съответно, могат да бъдат локализирани в структурата на матката или влагалището. На практика деформациите, придобити по време на операцията, са по-чести, както и структурни аномалии, възникнали в процеса на белези или запояване. Най-често срещаните са кръговият канал, стесняването и запушването на цервикалния канал на шийката на матката..

Кръговият канал на шийката на матката в медицинската практика представлява отклонение в органите на репродуктивната система, характеризиращо се с появата на образувания. Настъпващите промени могат да повлияят отрицателно както върху самата възможност на яйцеклетката да се оплоди, така и върху целия процес на раждане на дете като цяло. Причината за тази деформация е разкъсването на вътрешните органи, тяхното бързо възстановяване и неправилно сливане. При този тип патологична промяна в цервикалния канал основните му репродуктивни функции не страдат, като същевременно се поддържа връзката на матката с яйчниците. Въпреки това, фалшивото свиване на мускулните влакна може да причини усложнения при последващо раждане, причинявайки нарушаване на координацията на дейността и в резултат на това проблеми с отварянето на шийката на матката. Тази деформация не изисква лечение. Провежда се само симптоматично, при наличие на усложнения.

Когато цервикалният канал достигне размер под 0,5 сантиметра и неговият ступор, те говорят за стесняване на цервикалния канал. Такава патология може да се прояви като нарушение на обичайния менструален цикъл на жената от вида на олигоменореята: увеличаване на продължителността на освобождаването от отговорност и намаляване на самия обем поради стесняване, което пречи на процеса на менструация.

Що се отнася до бременността и хода на родовия процес при наличието на тази аномалия, процесът зависи от женския хормонален фон и хода на раждането с динамиката на отваряне на шийката на матката и по-нататъшно раждане. Въпреки това, в случай на обратна ситуация и при условия на лош труд, стесняването на цервикалния канал е един от преките показатели за цезарово сечение. Най-тежката форма на патология е запушването на канала..

Запушването на цервикалния канал на шийката на матката е патология, която изисква незабавна медицинска операция и директно застрашава живота на жената. Проява на тази аномалия е наличието на механична пречка, която пречи на нормалния поток на менструацията и тяхното натрупване. Симптомът на това състояние, наречено хематометър, е появата на силна болка в коремната кухина, напрежение в предната й стена и многократно забавяне на менструацията. Матката се усеща за напрежение и остра болка.

Възпалителни заболявания

Най-честото възпалително заболяване е ендоцервицитът. Това нарушение се характеризира с наличието на фокално възпаление на самия цервикален канал. Всеки микроорганизъм с всякакво ниво на патогенност, който естествено навлиза в цервикалния канал, може да се превърне във фактор на етиологичния тип на това заболяване. Симптомите на ендоцервицит са гнойно отделяне, дискомфорт, който може да възникне по време на полов акт или дори в покой, менструални нарушения. В допълнение към симптомите на самата репродуктивна система, заболяването може да се изрази в повишаване на телесната температура, интоксикация на тялото, наличие на отклонения в общия кръвен тест. Лечението на това заболяване се извършва по два подхода едновременно:

 • Местното лечение включва измиване на вагиналната среда със специални антисептици, използване на вагинални супозитории и повишена хигиена на външните полови органи.
 • Общото лечение се отнася до седемдневен курс на антибиотици и терапия за появяващите се симптоми. Естествено, по време на целия курс на лечение, полов акт е забранен. Редовните партньори се подлагат на лечение заедно. Ако има няколко такива партньори, това само ще влоши ситуацията..

Появата на новообразувания

Що се отнася до новообразуванията, те могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени. Най-често срещаният вид доброкачествено новообразувание е полипът на цервикалния канал. Това разстройство е маса, която прилича на карфиол на дебела поставка. Тази формация се вижда лесно. Най-честата причина е човешкият папиломен вирус, който инфектира епителните клетки на вътрешните полови органи, поради високото ниво на тропизъм. Местната форма на заболяването е рядка. Най-често полипът на цервикалния канал е локализиран на няколко места, съчетавайки "островчета" помежду си. Премахването на полипа на цервикалния канал зависи от конкретния случай и симптомите.

Кистата е друга често срещана патология на цервикалния канал на шийката на матката. Тази неоплазма има висока скорост на растеж, фина структура и е изпълнена с течен инфекциозен компонент. Поради ограниченото пространство в цервикалния канал, има чести случаи на разкъсване на кистата, когато цялото й съдържание се изхвърля. Въпреки възможната липса на симптоми, кистата изисква комплексно лечение от специалисти. Пълненето на кисти също може да бъде менструален поток. Тази киста ще се нарича ендометриоидна. Такава неоплазма може да се превърне в обект на хирургично лечение..

Ракът на цервикалния канал се отнася преди всичко до злокачествени новообразувания. Това е доста рядък вид патология, в сравнение с други локализации на рака. Основната опасност на тази формация е нейната асимптоматичност, поради което тя може да бъде открита чрез случайно изследване още на по-късните етапи, когато болестта има време да разпространи метастази в други органи. В случай на своевременно откриване на рак на цервикалния канал се провежда комплексно лечение, включващо както радикални хирургични методи за пълно отстраняване на матката и най-близките засегнати лимфни възли, така и лъчева терапия.

Диагностика на патологията на цервикалния канал на шийката на матката

За да се изключи наличието на патологии, се извършва цялостен преглед на жената.

Първо се провежда разговор с пациентката, по време на който се детайлизират всички съществуващи симптоми и се съставя пълна история на жената, включително определяне на датата на настъпване на последната менструация и данни за нея. Изследването се извършва с помощта на специално огледало на външния маточен фаринкс. Наличието на полипоза във влагалището показва възможността за съществуване на полипи и по-дълбоко, в цервикалния канал на самата шийка. В допълнение, по този начин можете да видите наличието на възможно отделяне (кърваво или гнойно), характерно за спукана киста на цервикалния канал.

Основната стъпка при диагностицирането на патологиите е вземането на цитонамазки. За обективност на резултатите се взема не само цитонамазка от цервикалния канал, но и от междинната зона. Получените цитонамазки се подлагат на хистологични и цитологични изследвания.

Благодарение на цитологията се диагностицира метаплазия - предракова патология на шийката на матката, която е опасно заболяване. Хистологията дава представа за наличието на други заболявания.

Основните видове удари са:

 • хистология на здрав пациент;
 • промени в цитонамазката с доброкачествен или възпалителен характер;
 • интраепителна неоплазия на цервикалния канал;
 • метаплазия от първо ниво - наличие на диспластични клетки, разпределени не повече от 1/3 от епителната покривка;
 • метаплазия от второ ниво - наличие на диспластични клетки, разпределени не повече от 2/3 от епителната покривка;
 • метаплазия от трето ниво - наличие на диспластични клетки, разпространени над 2/3, без инвазия на базалната мембрана;
 • предположението за рак;
 • рак;
 • необходимо е второ намазване - поради липса на какъвто и да е вид епител.

С цитонамазка, започваща от тип 3, се изискват допълнителни изследвания.

По време на бременност се извършва цервикометрия на планиран ултразвук, който определя параметрите на цервикалния канал на шийката на матката. Когато се открие някоя от посочените патологии, се взема решение за най-безопасната корекция на състоянието на жената. Например, полип на цервикалния канал по време на бременност се наблюдава в динамика, без да се прибягва до радикални методи на хирургическа интервенция.

Операции на цервикалния канал

Много е трудно да се влезе в самия цервикален канал, така че операциите по него са изключително редки. Като правило се оперират отделни локализирани области, склонни към патологии. Най-честите са минимално инвазивни интервенции, ако е посочено.

Нарушаването на структурата на цервикалния канал на шийката на матката се коригира чрез процедурата за бужиране на канала. Състои се в коригиране на формата на канала с помощта на специален инструмент - бужи, който е метален инструмент, който се избира индивидуално. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато се получи желаният резултат..

Сред хирургичните методи за лечение на полипи се използва криодеструкция - лазерно изгаряне на локализацията на полипи с помощта на течен азот. След каутеризиране на полипи те отпадат сами.

Популярен метод е лазерната терапия, която действа като скалпел..

Както като диагностичен метод, така и за терапевтични цели се извършва кюретаж на цервикалния канал. Този метод се използва и при съмнение за наличие на чуждо тяло в цервикалния канал, включително извънматочна бременност и усложнения в следродилния период. По-рядко се използва за лечение на полипоза, която има множество лезии или не реагира на минимално инвазивни лечения.

Резултат

Изпълнявайки свързваща функция в женската система на вътрешните и външните полови органи, цервикалният канал е важна и неразделна част от репродуктивната система. Нормалното състояние на тази анатомична формация осигурява функционирането на процесите на зачеване, раждане на плода и успешно раждане. Редовните прегледи на канала и навременната диагностика на заболявания ще помогнат да се избегне операция и да се запази здравето на жените в продължение на много години.

Цервикален канал на шийката на матката

Съдържание

 1. Физиология и функции на цервикалния канал
 2. Вродени аномалии
 3. Чести патологии на цервикалния канал

Природата е създала женското тяло като перфектно обмислена система. Всяка система има задача. Задачата на женското тяло е да произвежда потомство.

Желанието на всяка жена е да има здраво и красиво дете. За да стане възможно, всяка жена трябва да се грижи за себе си, да знае характеристиките на тялото си и да бъде здрава. И тогава ще почувствате най-голямата радост в живота си - радостта да бъдеш майка..

Репродуктивната система на женското тяло е като добре смазан оркестър. Централната нервна система провежда тук, където водещият проводник е малък, но много важен орган, хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза отделя хормони, които контролират останалите участници в механизма, който позволява на жените да имат деца. По принцип тези органи се намират в малкия таз. Това е матката с придатъци (яйчници и фалопиеви тръби), шийката на матката и влагалището.

Най-важното при бременността и раждането е шийката на матката, по-точно - цервикалният канал. Матката отива в шийката на матката, която свързва матката с влагалището. Шийката на матката, цилиндрична или конична, има в центъра си проходен отвор или канал на шийката на матката, който свързва маточната кухина и горната част на влагалището. Средно дължината на цервикалния канал е 3-4 см. Цервикалният канал се отваря с външен фаринкс във влагалището, вътрешен в маточната кухина.

Физиология и функции на цервикалния канал

Основните функции на цервикалния канал са да предпазва от инфекции и да гарантира, че сперматозоидите влизат в маточната кухина точно по време на овулацията, т.е. когато е възможна бременност.

Вагината съдържа огромен брой микроби и гъбички. Маточната кухина е стерилна. Как е възможно? Лигавицата на канала съдържа голям брой слуз-продуциращи клетки. Физическите и химичните свойства на слузта зависят от нивото на женските полови хормони. В началото и в края на менструалния цикъл произведената слуз е кисела, много вискозна и затваря цервикалния канал като запушалка. Както знаете, микробите умират в кисела среда. Освен това в кисела среда сперматозоидите бързо губят своята подвижност и способност за оплождане. Киселата среда, създадена от слуз, предотвратява проникването на инфекция и сперматозоиди в маточната кухина. Когато в средата на цикъла нивата на естрогени, женски полови хормони, са максимални, тази слуз става алкална, става по-течна. И само няколко дни, в средата на цикъла, сперматозоидите получават възможността да излязат на среща с яйцеклетка, за да започнат нов живот..

След зачеването яйчниците започват да произвеждат прогестерон, хормон, който прави слузта в цервикалния канал още по-вискозна и трайна. Той замръзва в канала и сега бъдещият човек е надеждно защитен от патогенни микроби. Вътрешният фаринкс се затваря плътно и държи бебето.

Вродени аномалии

При неправилно формиране на органи са възможни отклонения в развитието и поява на анормален орган. По отношение на цервикалния канал има следните въпроси:

 • аномалии в развитието, придружени от образуването на 2 цервикални канала;
 • инвазия или атрезия на цервикалния канал.

2 цервикални канала често придружават аномалия, при която вътрешните полови органи се удвояват. В ембриона, по време на развитието, се полагат 2 матки с придатъци, 2 шийки и съответно два цервикални канала. Те могат да общуват с една вагина. Възможно е и удвояване на влагалището. С тези възможности за развитие са възможни нормална бременност и нормално раждане. Въпросът за хирургично лечение възниква, когато безплодие, причинено от тези аномалии.

Атрезията е вариант за развитие, при който правилната комуникация между органи или части от орган е нарушена. Следователно атрезията на цервикалния канал е състояние, при което няма комуникация между маточната кухина и вагината. Основните проблеми ще бъдат:

 • при началото на менструацията кръвта ще се натрупва в маточната кухина, което може да доведе до усложнения (до разкъсване на матката или фалопиевите тръби и възпаление в коремната кухина - перитонит);
 • безплодие, поради невъзможност сперматозоидите да проникнат в маточната кухина.

Всяка атрезия на цервикалния канал изисква хирургично лечение. Извършват се реконструктивни операции за възстановяване на комуникацията между матката и влагалището. За съжаление, след операция може да настъпи патологично стесняване и може да се наложи втора операция или процедура, наречена цервикално бужиране..

Чести патологии на цервикалния канал

Сега нека разгледаме често срещаните заболявания и състояния, свързани с цервикалния канал. Те включват:

 • възпаление на цервикалния канал или ендоцервицит;
 • стесняване или стеноза на цервикалния канал;
 • тумори, локализирани в цервикалния канал;
 • кистозни образувания;
 • травма;
 • истмично-цервикална недостатъчност.

Възпаление на цервикалния канал или ендоцервицит - заболяването се причинява от инфекция. Различни микроби, вируси и гъбички могат да причинят възпаление на лигавицата на цервикалния канал. В повечето случаи причината са полово предаваните инфекции. Това са причинителите на гонорея, хламидия и др. Причината за ендоцервицит обаче може да бъде банален стафилокок. За да се идентифицира патогенът, първо вземете проба за бактериална култура от цервикалния канал и цитонамазка за микроскопско изследване, определете броя на левкоцитите в слузта. Обикновено слузта е стерилна, в цервикалния канал няма левкоцити. Докато по време на бременност левкоцитите в цервикалния канал са норма. Левкоцитите - клетки, които разпознават инфекцията и убиват болестотворните микроби - в този случай се появяват в голям брой в цервикалната слуз и подобно на армия войници защитават стратегически важен обект. Никаква инфекция няма да премине през бариерата и бебето ще бъде в безопасност.

След идентифициране на патогена се определя кой антибиотик ще бъде най-ефективен. Лечението с този метод обикновено е по-ефективно от приемането на антибиотици на случаен принцип, особено ако се самолекувате.

Цервикалната стеноза е патологично стесняване, което пречи на нормалната функция на органа. Може да е причина за безплодие. Често усложнение след повтарящи се възпалителни процеси, наранявания, операции. Като вид стеноза може да се разгледа непълна атрезия на цервикалния канал, когато има комуникация между матката и вагината, но диаметърът на лумена е твърде малък за началото на бременността. Лечението се извършва с помощта на процедура, по време на която луменът на цервикалния канал постепенно се разширява с медицински инструмент. Тази процедура се нарича bougienage на цервикалния канал. Стенозата може да повлияе на дължината на цервикалния канал..

Туморите на цервикалния канал са доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествените тумори включват полипи, хемангиоми, фиброми, фиброиди, фиброиди, фибролейомиоми и лейомиоми. Симптомите на доброкачествените тумори могат да бъдат много различни. От абсолютно безсимптомно протичане до болка и кървене след полов акт, нарушения на уринирането, чревна обструкция. Зависи от местоположението и размера на формацията. Диагнозата се поставя след преглед или ехография на тазовите органи. Прогнозата е добра при навременно лечение. Лечението е основно хирургично.

Ако се открият някакви подозрителни образувания, като правило се извършва кюретаж на цервикалния канал. Диагностичното кюретаж на цервикалния канал е проста процедура, която се състои в остъргване на лигавицата в област с видима патология. Събраните клетки се изпращат за хистологичен анализ, за ​​да се определи какъв процес протича в тялото..

Използват и специален инструмент - ендоскоп. С негова помощ се провежда диагностична процедура - хистероскопия. Устройството ви позволява визуално да изследвате вътрешните генитални органи и цервикалния канал, включително вземане на проби за анализ.

Злокачествени тумори на цервикалния канал. Аденокарцином или рак може да започне в цервикалния канал. Агресивният тумор се проявява с рязко отслабване, анемия, болка в долната част на корема и е възможно кърваво отделяне. Ракът на женските полови органи убива десетки хиляди хора всяка година. С ранно откриване е възможно ефективно лечение в началния стадий на заболяването. Всяка жена, която посещава гинеколог 1-2 пъти годишно, има по-голям шанс за ранно откриване и лечение на гинекологични заболявания, включително рак.

Ендометриоза - заболяване, при което клетките на ендометриума, лигавицата на матката мигрират към други части на вътрешните генитални органи и дори други органи (например белите дробове и мозъка), се счита за предраково състояние.

Кистозни образувания. Киста на цервикалния канал или киста на Наботов е доброкачествено образувание на лигавичния слой. Това е малка кухина, пълна със слуз. Това се случва при чести възпалителни процеси на цервикалния канал. Жлезите, произвеждащи слуз, могат да се запушат, което води до кисти. Като правило не изисква лечение. Всяка киста на цервикалния канал трябва да бъде внимателно изследвана, тъй като е възможно образуването на кистозна форма на рак.

Наранявания на шийката на матката и цервикалния канал. Често се появяват след раждане, аборт, гинекологични прегледи. Разкъсванията на шийката на матката са чести след раждането. В случай на големи сълзи е възможно зашиване, малките сълзи се лекуват сами. По-често се наблюдават разкъсвания при бърз труд, чести възпалителни заболявания, стесняване на цервикалния канал. Сериозната травма на шийката на матката може да причини цервикална недостатъчност.

Истмико-цервикална недостатъчност. След наранявания на шийката на матката, получени по време на раждане, аборт или медицински процедури, провлакът на матката и вътрешната ос на цервикалния канал не са в състояние надеждно да задържат яйцеклетката по време на бременност. В някои случаи това състояние може да не е свързано с наранявания и зависи от анатомията и хода на бременността. Например при многоплодна бременност шийката на матката не може да издържи голямото тегло и обем на феталния пикочен мехур. Провлакът на матката и вътрешният фаринкс се отварят, мембраните под тежестта на околоплодните води се изстискват в цервикалния канал и се разкъсват. Настъпва спонтанен аборт. Основният симптом на исхемично-цервикалната недостатъчност е повтарящи се спонтанни аборти в началото на втория триместър на бременността (12-14 седмици). Лечението е възможно както консервативно (със специална превръзка), така и оперативно, по време на бременност.

Не забравяйте да се свържете своевременно с вашия гинеколог. Минете през диспансерен преглед веднъж годишно. Обикновено по време на клиничния преглед винаги се вземат няколко проби за анализ, включително от цервикалния канал. И още повече, ако нещо ви притеснява: има отделяне, болка, кръв. Ако имате чести възпалителни заболявания, като ендоцервицит или ерозия на шийката на матката, определено трябва да настоявате лекарят да направи анализ - резервоар за засяване. Изобщо не е трудно да се вземе материал за изследване от цервикалния канал. За това има специални комплекти за еднократна употреба. Не забравяйте, че навременната диагностика увеличава шансовете за пълно излекуване на всяка болест.!

Цервикален канал на шийката на матката

Статии за медицински експерти

Цервикалният канал на шийката на матката е анатомично образувание на вътрешните полови органи, което има важна функция в процеса на носене на бременност и раждане на дете. Различни промени и деформации на този канал могат да допринесат за патологията на бременността, както и за самия процес на оплождане. Ето защо е важно да имате разбиране за анатомията и физиологичните характеристики, както и за възможните патологични промени, които могат да причинят заболяването..

Анатомия на цервикалния канал на шийката на матката

Цервикалният канал на шийката на матката е образувание, което се намира в дебелината на шийката на матката и изпълнява много функции, основната от които е връзката между външните и вътрешните полови органи. При момиче се развива постепенно и достига нормални размери по-близо до пубертета. Обикновено анатомията на вътрешните женски полови органи се поставя, както следва: вагината преминава в шийката на матката, която започва с външния маточен фаринкс, след това започва цервикалният канал на маточната шийка, който завършва с вътрешния маточен фаринкс и преминава в маточната кухина. Тази анатомия ви позволява да регулирате процеса на отваряне на шийката на матката в първия етап на раждането. Благодарение на маточния фаринкс, цервикалният канал започва да се отваря от вътрешния маточен фаринкс и след това като пясъчен часовник се отваря външният фаринкс. В процеса на инволюция на матката в следродилния период първо се затваря вътрешният маточен фаринкс за 5-7 дни, а след това на 21-ия ден се затваря и външният фаринкс на цервикалния канал.

Такива анатомични особености допринасят за тези физиологични промени още в следродилния период, докато външният фаринкс не се затваря напълно след първото раждане и това допринася за факта, че многократното раждане е по-бързо.

Що се отнася до хистологичната структура на цервикалния канал на шийката на матката, тя също има свои особености. Влагалището, което се нарича още екзоцервикс, е облицовано със стратифициран плосък неератинизиращ епител, а цервикалният канал или ендоцервиксът е изграден от еднослоен колонен епител. Обикновено между тези зони има малка граница, която се нарича преходна зона и тя обикновено се намира на нивото на външната ос. Такава структура трябва да бъде известна, за да се разбере по-нататък понятието „дисплазия“ и реалната заплаха от такова състояние..

Когато се изследва жена в огледала, шийката на матката или по-точно външният й фаринкс е видима и знаейки анатомичните особености на тази област и физиологичните промени, може да се предположи тази или онази дисфункция. Също така е важно самата жена да разбере какво означава определена диагноза в сравнение с нормалните стойности..

Цервикалният канал по време на бременност има свои собствени характеристики, което е свързано както с влиянието на хормоните, така и с по-нататъшната подготовка на родовия канал за раждането на плода. Обикновено дължината на шийката на матката е 35-45 милиметра, а диаметърът на канала е 5 милиметра, всякакви отклонения в една или друга посока представляват риск от усложнения. Дължината на цервикалния канал по-близо до 32-35 седмици от бременността може да намалее до 35 милиметра и това се счита за физиологичен показател, който се дължи на подготовката за раждане. Ако дължината на шийката на матката е по-малка от 35 милиметра, а това често е 20-25, преди 30-та седмица на бременността, тогава те говорят за такова понятие като истмично-цервикална недостатъчност. Това е риск от преждевременно раждане, поради което хирургичното лечение се извършва под формата на акушерски шев - песар - който кръгово фиксира цервикалния канал и предотвратява преждевременното му отваряне. На 35-36 седмица шевът се отстранява. Недиагностицирано навреме, това състояние може да доведе до преждевременно раждане. Ако дължината на цервикалния канал по време на бременност и раждане е повече от 45 милиметра, тогава те говорят за дълга шийка на матката, което също има своите негативни последици. По време на бременността може да се наруши нормалното закрепване на плацентата, тъй като анатомичната структура на маточния фаринкс е нарушена и плацентата може да има централно, странично или ниско прикрепване. По време на раждането могат да възникнат и редица усложнения. Една от проявите може да бъде продължителен труд, който продължава повече от 12-14 часа при първородни и повече от 9-12 часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че удължената шийка преди раждането не е подготвена и бавно се отваря. Дългата и твърда шийка на матката не се изравнява, което води до недостъпност на родовия канал. Следователно контракциите продължават дълго време, водят до умора и изтощение на жената и това състояние може да доведе до вторична слабост на раждането, което вече изисква активна тактика под формата на стимулиране на бременността.

Възможно е също да има пречки за нормалното преминаване на детето през родовия канал, тъй като удължената шийка на матката не е достатъчно разширена и главата на детето или представящата част може да са в една равнина за дълго време, което увеличава риска от хипоксия и може да изисква допълнителни методи.

Друга важна характеристика на цервикалния канал по време на бременност е неговата важна защитна функция: по време на нормалното функциониране на епитела на цервикалния канал жлезите отделят огромно количество секрет, в резултат на което се образува лигавица, която предотвратява навлизането на патогенни микроорганизми в маточната кухина. Преди самото раждане тази слизеста запушалка се отделя.

По този начин става ясно, че всякакви нарушения на анатомичната структура на цервикалния канал на шийката на матката могат да причинят усложнения в бъдеще, следователно те изискват навременна диагностика и лечение..

Болести на цервикалния канал

Патологията на маточната шийка може да играе голяма роля за развитието на заболявания, както по време на бременност, така и извън нея, дори при възможно безплодие.

Обикновено патологиите на цервикалния канал могат да бъдат разделени на:

 1. аномалии в структурата и структурата на цервикалния канал;
 2. възпалителни заболявания;
 3. новообразувания на цервикалния канал.

Аномалиите на структурата и структурата на цервикалния канал могат да бъдат както вродени, така и придобити. Вродените аномалии, като правило, се придружават от съпътстващи аномалии на други генитални органи - вагината, матката. По-често при жени в репродуктивна възраст се наблюдават придобити аномалии в структурата на цервикалния канал, които се появяват в резултат на сраствания, белези, деформации след различни хирургични интервенции. Сред такива патологии са кръговият канал на шийката на матката, стесняването на цервикалния канал и неговата обструкция.

Кръгов канал на шийката на матката - Това е патология, при която каналът има фуниевидна форма поради неправилно разположение на мускулните влакна в кръгова посока. Тази патология може да възникне при разкъсвания на вътрешните полови органи поради раждане и тяхното хирургично лечение - зашиване, в бъдеще това може да е причината за такъв процес с неправилно заздравяване на тъканите. Тази патология може да не се прояви по никакъв начин поради своята незначителност, тоест всички физиологични процеси в матката и яйчниците не страдат. Проблеми могат да възникнат по време на следващата бременност, когато може да има дискоординиране на раждането поради неправилно свиване на мускулните влакна на кръговия канал на шийката на матката, което пречи на нормалното отваряне на шийката на матката. Лечението на тази патология като такава не съществува, тъй като това са структурни промени, които не могат да бъдат коригирани. Лечението може да бъде симптоматично, когато се появят усложнения..

Стесняване на цервикалния канал - това са размерите му по-малки от 5 милиметра. В същото време една жена в репродуктивна възраст може вече да има симптоми под формата на олигоменореен тип менструална нередност, тъй като тесният цервикален канал може да попречи на нормалната менструация, което удължава периода на менструация с малко количество отделяне. Що се отнася до бременността, това може да бъде пряка заплаха за нормалното раждане, в случай на лошо отваряне на шийката на матката и индикация за цезарово сечение. Но може да има достатъчен хормонален фон с добра динамика на отваряне на шийката на матката и раждането, тогава това състояние не е опасно. Крайната степен на стесняване на цервикалния канал е неговата обструкция. Запушването на цервикалния канал на шийката на матката е състояние, което вече изисква намеса, тъй като има усложнения. С тази патология се образува механична бариера, която при жени в репродуктивна възраст може да предизвика забавяне на менструалната кръв с натрупването й в маточната кухина и образуването на остри състояния в гинекологията - хематометър. След това има клиника на остра коремна болка, напрежение в предната коремна стена и данните от анамнезата показват забавяне на менструацията за няколко седмици или няколко пъти подред. При преглед можете да определите напрежението и болезнеността на матката. Това е състояние, което изисква незабавна операция..

Сред възпалителните заболявания на цервикалния канал на шийката на матката най-честият ендоцервицит е патология, характеризираща се с фокално възпаление на цервикалния канал. Етиологичната причина може да бъде всеки патогенен или опортюнистичен микроорганизъм, който навлиза по възходящ път. В същото време възниква възпаление в цервикалния канал с локални симптоми под формата на гнойно отделяне от влагалището, болка по време на полов акт и в покой, менструално разстройство. Освен това, в допълнение към местните симптоми, общите симптоми се появяват под формата на треска, интоксикация, промени в кръвния тест. Лечението трябва да бъде цялостно - местно и общо. Местното лечение е обливане с антисептици, антибиотични супозитории и генитална хигиена. Общото лечение включва системна употреба на антибиотици в продължение на 7-10 дни, както и симптоматична терапия. По време на заболяването и лечението е необходимо да се изключат полов акт и да се лекува партньорът по-добре едновременно, особено в случай на проверка на специфична урогенитална флора.

Цервикалните новообразувания могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Сред доброкачествените заболявания най-често се срещат полипи на цервикалния канал на шийката на матката. Това е патология, която се характеризира с образуването на характерна структура под формата на карфиол на стъбло или широка основа. Тази структура се вижда с просто око. Причината за това образуване е най-често човешкият папиломен вирус, който засяга епителните клетки на гениталните органи поради високия тропизъм. Полипозата на цервикалния канал на шийката на матката често е множествена и се комбинира с друга локализация на полипи - в шийката на матката, влагалището.

Сред доброкачествените образувания на цервикалния канал на шийката на матката също се открива киста. Това е тънкостенна формация, която има тънка капсула, вътрешно течно съдържание и склонност към растеж. Тъй като цервикалният канал има ограничен диаметър, често възникват усложнения под формата на руптура на киста или инфекция. Тогава също е необходимо да се извърши комплексно лечение. Ходът на такава киста с малък размер може да бъде асимптоматичен, тогава това може да е просто случайна находка при ултразвук. Понякога съдържанието на кистата може да бъде менструална кръв, тогава те говорят за ендометриоидна киста. Тактиката на лечение може да бъде приложима, ако случайно бъде открита такава формация..

Ракът на цервикалния канал на шийката на матката може да бъде сред злокачествените тумори. Тази патология не се среща толкова често, колкото рак с друга локализация, но е доста опасна по отношение на асимптоматичния си ход. Следователно такъв рак често се диагностицира на етапа на метастази в други органи. На първия или втория етап на заболяването, радикално хирургично лечение с екстирпация на матката и регионалните лимфни възли, както и предоперативна и следоперативна лъчетерапия. В по-късните етапи комбинирано лечение.

Това са основните заболявания, които могат да бъдат локализирани в цервикалния канал на шийката на матката..

Диагностика на патологията на цервикалния канал на шийката на матката

Диагностиката на тези патологии трябва да бъде изчерпателна, за да се изключат други състояния и да се коригира лечението.

На първо място е необходимо да се изслушат оплаквания с пълни подробности за симптомите. Необходимо е също да се изяснят анамнестичните данни с определяне на датата на последната менструация. Прегледът в огледалата ви позволява да видите само външната ос на цервикалния канал, но ако във влагалището има полипи, тогава можем да предположим, че има и полипоза на цервикалния канал на шийката на матката. Възможно е също да има кърваво отделяне, когато кистата на цервикалния канал на шийката на матката се разкъса или гнойно отделяне, когато се нагнои.

Важен етап във вагиналното изследване на жена в огледалата е вземането на цитонамазки от два вида - за бактериална флора и за хистологично изследване. Намазка от цервикалния канал се скринира от всяка жена със специална четка. Трябва да се спазва правилната технология - взема се намазка от три зони на шийката на матката - ендоцервикса, междинната зона и цервикалния канал, тоест трябва да присъстват и трите вида епител. Освен това всички цитонамазки се изпращат в лабораторията за цитология и хистология.

Цитологичното изследване на шийката на матката и цервикалния канал дава възможност да се диагностицира такова опасно състояние като метаплазия на шийката на матката - фоново предраково заболяване. Въз основа на резултатите от хистологията се преценява възможно заболяване. Има шест основни вида удари:

 1. хистологична картина на здрава жена;
 2. възпалителни и доброкачествени промени в цитонамазката;
 3. цервикална интраепителна неоплазия
  1. лека метаплазия (CIN-I) - променени диспластични клетки се простират в дълбочината на не повече от една трета от епителната покривка;
  2. умерена метаплазия (CIN-II) - променените диспластични клетки се простират в дълбочина с не повече от две трети;
  3. тежка метаплазия (CIN-ІІІ) променени диспластични клетки се разпространяват по-дълбоко с две трети или повече, но без инвазия в базалната мембрана;
 4. съмнение за рак;
 5. рак;
 6. неинформативна цитонамазка (не са представени всички видове епител).

Ако се подозира метаплазия, тоест ако цитонамазката е от трети тип, тогава се извършват допълнителни методи за изследване. По време на бременността, с третия планиран ултразвук, всички жени се подлагат на специален ултразвуков преглед - цервикометрия - измерване на дължината и дебелината на цервикалния канал на шийката на матката. Ако показателите са извън нормата, те решават възможните тактики за корекция.

Операции на цервикалния канал

Хирургичните интервенции на цервикалния канал не се извършват много често, тъй като това е много недостъпно място. Най-често се извършват минимално инвазивни интервенции за определени индикации. При аномалии в структурата на цервикалния канал на шийката на матката, като стесняване или запушване на цервикалния канал, се извършва специална процедура - бужиране на цервикалния канал. Това е интервенция, която се състои в разширяване на канала със специален инструмент - буги. Най-често това е метален инструмент, който се избира по номер, съответстващ на неговия размер, и започва от най-малкия до най-широкия. Често е необходимо процедурата да се повтори няколко пъти, тъй като веднъж не е достатъчно. Такава намеса е ефективна при малки степени на свиване..

Сред хирургичните методи за лечение на патологии на цервикалния канал на шийката на матката, в този случай с полипи на канала, се използват криодеструкция, изгаряне с течен азот и лазерно изгаряне.. Метод на криодеструкция е да се използва студ, който замразява полипите и те падат. Тази процедура се повтаря 1-2 пъти седмично, докато полипът изчезне напълно. Моксибуцията с течен азот работи по същия начин..

Лазерна терапия - е използването на лазерен лъч с подобен на скалпел механизъм на действие.

Кюретаж на цервикалния канал може да се извършва както за диагностични, така и за терапевтични цели. Диагностично кюретаж на цервикалния канал се извършва при съмнение за извънматочна бременност или при съмнение за чуждо тяло. В този случай е важно целият получен материал да се изпрати за хистологично изследване. Терапевтичният кюретаж на цервикалния канал се извършва в следродилния период, когато се появят усложнения или ако има съмнение за възпалителен фокус в матката. Те могат също да извършват този метод на лечение, ако по-малко инвазивните методи са неефективни при лечението на полипоза или с нейната многообразна природа..

Цервикалният канал на маточната шийка е образувание, което има важни функции в процеса на оплождане, раждане и раждане, както и в патологията на женската репродуктивна система. Необходимо е да се знаят някои от характеристиките на анатомичната структура на цервикалния канал на шийката на матката за навременна диагностика на патологията и определяне на тактиката на възможно лечение.

Роля на цервикалния канал при бременност

Повечето бъдещи майки преди първата си бременност дори не са си представяли какво е цервикален канал. Малко хора знаят къде се намира и каква функция изпълнява. Но тъй като цервикалният канал по време на бременност играе важна роля, трябва да знаете възможно най-много за него..

 1. Какво представлява цервикалният канал и за какво е той
 2. Как се променя цервикалният канал по време на бременност
 3. Проблеми, възникващи с цервикалния канал по време на бременност
 4. Изследване на канал по време на бременност
 5. Каналните ставки по време на бременност
 6. Признаци на патология при бременна жена
 7. Ако цервикалният канал е разширен, какво да правя
 8. Лечение и профилактика на ICI при бременни жени
 9. Нехирургичен метод
 10. Оперативно лечение
 11. Видео: цервикален канал по време на бременност

Какво представлява цервикалният канал и за какво е той

Лекарите го наричат ​​още фаринкс. Като се има предвид къде се намира цервикалният канал, заслужава да се отбележи, че това е сегментът, който свързва матката и вагината.

Диаметърът на гърлото не надвишава 3 мм. При момиче, което не е раждало, при преглед от гинеколог този канал прилича на малка точка. Но една жена, която вече има деца, има малка разлика.

Дължината на гърлото при жена, която няма дете, е 4 см, при жена, която е родила до 8 см.

При жени, раждащи втори път, е съвсем нормално фаринкса да пропусне пръст при преглед..

В същото време дължината на шийката на матката не трябва да надвишава 2 cm.

Как се променя цервикалният канал по време на бременност

След зачеването естественият розов цвят се доближава до синия. Поради тази причина гинекологът определя, че жената носи дете..

По време на бременност вътре в гърлото се образува слуз. Тя е защита за нероденото бебе.

Когато раждането започне, тя се отдалечава. Точното време, когато това се случва, не може да се каже. Отстраняването на щепсела може да се случи няколко часа преди началото на доставката и две седмици.

Не във всички случаи жените имат време да забележат заминаването й, тъй като това се случва на части.

Проблеми, възникващи с цервикалния канал по време на бременност

Сега, когато стана напълно ясно какво представлява цервикалният канал, е необходимо да се открият причините за появата и последиците, до които води неговата патология..

Няколко седмици преди раждането шийката на матката постепенно се отваря. Когато това се случи по-рано, дължината на цервикалния канал намалява. Това може да провокира преждевременно раждане..

Често тази патология се среща през втория триместър. Възниква поради истмично-цервикална недостатъчност.

Тя от своя страна се появява от хормонална недостатъчност, вродени аномалии, извършени преди това аборти и наранявания на шийката на матката. При потвърждаване на диагнозата на бременна жена се препоръчва шиенето на шийката на матката.

Полипите често се образуват по време на бременност. Причинява се от хормонални промени..

За да се определи дали полипът е доброкачествен или злокачествен, лекарите правят колпоскопия, вземат цитонамазка за онкология и правят биопсия на цервикалния канал.

Когато полипът е доброкачествен и не притеснява, лечението може да бъде отложено до следродилния период. Понякога изчезва от само себе си.

Друг често срещан проблем е ендоцервицитът. Причината за появата са различни патогенни микроби. Те проникват в раната, което може да се появи от механично нараняване. Възпалителният процес в крайна сметка може да се разпространи в шийката на матката и нейния мускулен слой.

Можете да се контузите след:

 • диагностичен кюретаж;
 • лоша работа с инструментите за проверка;
 • вътрематочни устройства, които са били използвани без надзора на лекарите;
 • аборт;
 • руптура на шийката на матката при раждането.

Също така, появата на възпаление може да бъде повлияна от повишената чувствителност на лигавицата към компонентите на контрацептивните лекарства..

Струва си да се отбележи, че микроби като хламидии и стафилококи могат да причинят възпаление на канала, дори ако той не е наранен..

Ендоцервицитът може да доведе до повишен тонус на матката, липса на кислород за плода, разхлабване на мембраните и преждевременно раждане..

Изследване на канал по време на бременност

Един от основните тестове по време на бременност е бактериална култура от цервикалния канал..

Навременното откриване на натрупването на опасни микроорганизми, дава гаранция за раждането на здраво бебе.

Намазва се за изследване абсолютно безболезнено.

Честота на каналите по време на бременност

В нормално състояние цервикалният канал е надеждно затворен. Това прави възможно задържането на плода в матката през целия период на бременността..

Преди раждането шийката на матката постепенно се омекотява и изглажда. От този момент нататък цервикалният канал се разширява. Разгръща се постепенно от няколко сантиметра до 10.

С отварянето на фаринкса лекарите определят готовността на пациента за раждане..

По време на бременността дължината на шийката на матката се променя. След като прецени размера му по време на диагнозата, лекарят ще може точно да каже времето на зачеването.

Обикновено дължината на цервикалния канал по време на бременност е до 4 см, ако тази цифра е по-висока, може да настъпи спонтанен аборт.

Малко по-къс фаринкс може да бъде при многородени жени.

Признаци на патология при бременна жена

Няма очевидни симптоми на ICI. Възможно е да се установи, че жената има патология само след преждевременното изтичане на вода. Но все пак си струва да се свържете с акушер-гинеколог, водещ бременност с усещане за тежест в долната част на корема, често уриниране и отделяне.

Лекарят може да даде точна информация за състоянието на фаринкса след изследване на влагалището и шийката на матката..
Това, което казва за ICN е;

 • шийката на матката е по-къса от нормалното;
 • стените му са изтънени и омекотени;
 • външният ръб на канала е леко отворен;
 • един или два пръста преминават през канала.

По време на преглед от лекар в огледалото може да се види фетален пикочен мехур..

При ендоцервицит има обилно отделяне, което може да съдържа гной. По време на развитието на тази патология бременна жена изпитва сърбеж и парене при уриниране. Може да присъстват болезнени усещания в долната част на корема.

При преглед ендоцервицитът е показан със силно зачервяване и подуване. Ако патологията не бъде открита навреме, тя може да премине в хронична форма..

Ако цервикалният канал е разширен, какво да правя

В случаите, когато пациентът има разширение на цервикалния канал, лекарят повдига въпроса за необходимостта от хоспитализация.

Това е основният симптом на исхемично-цервикалната недостатъчност. През този период шийката на матката се отваря преждевременно. Плодът, нарастващ с времето, още повече я притиска, провокирайки по-нататъшното й отваряне.

Ако има многоплодна бременност, разширяване на фаринкса се наблюдава в почти всички случаи..

За елиминиране на патологията се използват медицински и хирургични техники..

Предписват се лекарства за нормализиране на хормоналните нива или премахване на повишения тонус на матката.

Хирургично лечение се използва, когато се открие цервикална патология, нейни наранявания или съществуващ полип.

При полипозни израстъци се провежда курс на лечение и, ако е необходимо, образуването се отстранява.

Лечение и профилактика на ICI при бременни жени

Ако се открие ICI, на жената се препоръчва да се въздържа от интимност, да се откаже от спорта, да избягва физически и нервен стрес.

На бременна жена може да се предписват лекарства, които намаляват тонуса на матката.

Ако причината за патологията е хормонален неуспех, тогава се предписват хормонални лекарства.

Нехирургичен метод

Този метод е безопасен за бъдещата майка и нейното дете, той е безкръвен и прост. Използва се амбулаторно за всеки период. Този метод дава добър резултат с леки нарушения..

Нехирургичната корекция на ICI се извършва с помощта на акушерски пръстен. Поставя се върху шийката на матката, намалявайки натоварването и разпределяйки натиска върху нея. Поставянето на пръстен е просто, без последствия за бременна жена.

След процедурата за инсталиране пациентът е под наблюдението на лекар.

Ако има кървави изхвърляния, пръстенът се отстранява предсрочно.

Оперативно лечение

Предписва се операция с увеличаване на зеенето на външния фаринкс или на цялата шийка на матката.

Не извършвайте хирургична корекция при тежки заболявания на сърдечно-съдовата система и вътрешните органи.

По време на операцията върху шийката на матката се нанася специален материал, който предотвратява по-нататъшното й разкриване.

Операцията се извършва под интравенозна анестезия. В този случай се използват онези лекарства, които ще причинят минимално увреждане на плода..

Профилактиката на патологията включва навременно посещение на лекар.

Трябва също така да спазвате интервала между бременностите от 2 години..

Когато настъпи бременност, е необходимо да се свържете с антенаталната клиника възможно най-рано и да се придържате към всички препоръки на специалист.