Първият триместър при много жени е придружен от токсикоза. За мнозина симптомите са толкова тежки, че се налага да прибягват до лекарства. Ето защо лекарите често предписват Cerucal по време на бременност. Токсикозата се причинява от факта, че хормоналният фон се променя рязко и това засяга нервната система.

Освен това растящото тяло има и отпадъчни продукти, които влияят негативно на състоянието на жената. В началото на втория триместър това обикновено изчезва, тъй като плацентата започва да работи, но преди това жените се нуждаят от помощ. Cerucal по време на бременност се предписва на жена при лечение на симптоматична токсикоза.

Лекарството може да се приема само според указанията на специалист, има основни показания за прием на церукал:

 • често, обилно повръщане;
 • постоянно чувство на гадене;
 • хълцане, причинено от различни причини, с изключение на случая, когато е причинено от нарушение на вестибуларния апарат;
 • възпаление на хранопровода (регургитация на храна);
 • стомашни болки;
 • намалена активност в храносмилателната система.

Това са най-честите причини, поради които експертите предписват церукал по време на бременност. Но дори и да имате тези симптоми, Вашият лекар ще бъде предпазлив при предписването на това лекарство вместо Вас, като балансира риска и нуждата, особено в ранните етапи. Всяка среща се разглежда индивидуално.

Друг симптом на токсикоза и причината, поради която може да се предписва церукал, е обилното слюноотделяне. Това може да доведе до дехидратация на организма и това е директен път към хоспитализация на бременна жена. Церукал действа като рецепторен блокер, който предава сигнал на мозъка. Благодарение на лекарството последното не получава информация за дразнене, повръщане и последствията от него спират.

Твърди се, че лекарството може да се използва само след 13 седмици от бременността. Ето защо експертите след оценка на състоянието на жената определят възможността за инжектиране на церукал (по-често през втората половина на бременността), защото това й помага да се справи с неприятните симптоми. В началото на втория триместър лекарството не предизвиква силни страхове, тъй като заплахата от спонтанен аборт намалява. Често лекарството под формата на инжекционен разтвор се използва в болници, когато жената е изтощена и е поставена на съхранение.

Действието на лекарството в ранните етапи

Необходимостта от приема на лекарството често възниква при бременни жени в ранен стадий, когато започва достатъчно силна токсикоза. Но решението за прием може да бъде взето само от специалист, който наблюдава жена. Като начало той трябва да прецени състоянието на жената, нейното тегло, особености на бременността, време и някои други фактори и едва след това да вземе правилното решение.

Cerucal се предписва през първия триместър на бременността, ако само отказът от прием на антиеметично лекарство може да навреди на нероденото дете повече от приема му. Лекарството е антиеметично средство, което може да блокира рецепторите в стомаха и дванадесетопръстника. Резултатът е, че мозъкът не получава сигналите на еметичния порив, храната преминава тихо през червата. Той също така насърчава бързото преминаване на храната през стомашно-чревния тракт и нормализира работата му..

Лекарството не се препоръчва през първите месеци на бременността, тъй като може да повиши тонуса на чревните мускули. Поради факта, че тонусът на матката се увеличава, може да възникне спонтанен аборт.

Церукал е в състояние да активира образуването на пролактин, който е отговорен за производството на мляко в млечната жлеза и контракцията на матката. Следователно решението дали е възможно да се пие церукал или не по време на бременност трябва да се вземе от специалист..

Рискове и противопоказания

Въпреки факта, че церукалът има много положителни аспекти, той има и много противопоказания. Антиеметично лекарство не трябва да се използва в такива случаи:

 • индивидуална непоносимост към активните вещества и компоненти на лекарството;
 • стомашно-чревно кървене;
 • бронхиална астма;
 • епилептичен синдром;
 • повишено налягане, също вътреочно;
 • първите три месеца от бременността;
 • перфорация на стените на стомаха, червата;
 • всякакви видове тумори.

Ако поне една от точките е от значение, по-добре е да не рискувате и да откажете да приемате церукал по време на бременност. Също така, лекарството може да причини алергични реакции, кожни обриви, да провокира повишаване на тона на мака и да доведе до спонтанен аборт..

Ако лекарството се приема за други цели, това може да причини следните нежелани реакции:

 • повишен пулс;
 • тежка тревожност, раздразнителност;
 • главоболие;
 • състояние на сънливост, депресия;
 • силно повишаване или намаляване на кръвното налягане;
 • конвулсии, екстрапирамидни нарушения;
 • запек, диария;
 • повишена сухота в устата;
 • шумове в главата, световъртеж.

Правилна употреба на лекарството

Много е важно жената по време на бременност да следва препоръките на гинеколога и да следва инструкциите за употреба на церукал. Той трябва да изчисли необходимата доза и продължителността на лекарството. При най-малкото влошаване на състоянието или появата на страничен ефект, трябва да спрете приема на лекарството. Ето защо е важно да се говори за други лекарства, ако бременната жена ги приема. Лекарят ще изчисли рисковете от взаимодействие с друго лекарство.

Cerucal се предлага под формата на хапчета и инжекции. Активните съставки са еднакви, само че някои от спомагателните елементи са различни.

Може да се приема само според указанията на специалист

Средната доза може да варира от 10 до 15 mg. Ако необходимата доза е 10 mg, тогава лекарството се приема веднъж дневно, с препоръчителната доза от 15 mg, тя се разделя няколко пъти на 5-10 mg.

 1. Cerucal по време на бременност под формата на хапчета. Те са бели, с кръгла форма с ивица в средата. Една таблетка от лекарството съдържа метоклопрамид хидрохлорид монохидрат (10,5 mg) - това е 10 mg безводен метоклопрамид хидрохлорид. Състои се още от желатинова основа, силициев диоксид, нишесте, лактоза.
 2. Инжекции. Инжекциите се правят с бистър разтвор. В една инжекция, две ампули от 2 mg. Състои се от 10 mg метоклопрамид хидрохлорид, натриев сулфат, динатриева сол, дестилирана вода, въглероден диоксид. Лекарството се прилага интравенозно и интрамускулно. Дозата на церукалната инжекция се предписва според резултатите от изследването и се изчислява в зависимост от тежестта на състоянието на жената по време на бременност.

Церукал се абсорбира напълно в стомашно-чревния тракт, започва да действа след 30 - 40 минути. Действието му продължава поне 11 часа. Концентрацията в кръвта настъпва след 35-50 минути. Ако лекарството е приложено интравенозно, то започва да действа след няколко минути, интрамускулно - след 15 минути.

Прегледи на бременни жени

Съветвам ви да приемате това лекарство, но, разбира се, само след консултация с гинеколози. През шестата седмица започнах да имам тежка токсикоза. Бях ужасно измъчван, аз (простете ми) бях изкривен докрай, изобщо не можех да ям. Лекарят ме посъветва да пия церукал 30 минути преди хранене 3 пъти по 1 таблетка. Облекчението дойде бързо, така че не се колебайте да пиете по време на бременност. Не мина напълно, но вече можех да ям и се чувствах много по-добре.

Изписаха ми церукални таблетки. Той наистина ме спаси в тази ситуация. Не можех да ям. Изчерпването започна, поставиха ме на консервация, първо ме поставиха на капково. Постепенно премина на хапчета. Сега на 32 седмици, добре, очаквам раждане.

Изобщо не исках да пия никакви лекарства, но започнах да повръщам и бях постоянна, дори ми пречеше да спя. Лекарят предписа церукал и каза как да се пие. Когато спрях да го приемам, гаденето с времето отново се усили, страдах 2 седмици, сложиха ме на съхранение. Сложиха си капкомер, състоянието се нормализира. Четох отзиви на бременни жени за приемането на лекарството, те бяха различни. Като страничен ефект имах лек обрив на церукал. Просто трябва да следвате препоръките на лекарите.

За автора: Боровикова Олга

Церукал по време на бременност

Първият триместър на бременността при повечето жени е придружен от токсикоза, най-честите симптоми на която са гадене, повръщане, лигавене и общо неразположение. В по-голяма или по-малка степен всички бъдещи майки са податливи на токсикоза, но понякога симптомите й стават много тежки, особено през първите 12 седмици. Ако гаденето е придружено от често повръщане, това може да доведе до дехидратация на тялото, в този случай жената трябва да бъде хоспитализирана и интравенозно вливане на лекарствени разтвори.

Факт е, че бременността драстично променя хормоналния фон, който от своя страна засяга нервната система. Освен това растящият ембрион отделя метаболитни продукти, които са вредни за състоянието на майката. До началото на втория триместър плацентата започва да функционира, което елиминира явленията на ранна токсикоза. Бъдещите майки често се интересуват дали е възможно да се приемат някои лекарства в ранните етапи за облекчаване на токсикозата? В аптеките често им се предлага доста често срещан антиеметик - церукал.

Cerucal по време на бременност: инструкции

Церукал е лекарство, което блокира рецепторите, разположени в стомаха и дванадесетопръстника и предавайки сигнали към центъра за повръщане в мозъка. Под неговото действие мозъкът не получава информация за дразненето на тези рецептори, следователно няма запушване, съдържанието на стомаха обикновено преминава в дванадесетопръстника и след това активно се движи през тънките и дебелите черва, както трябва.

Cerucal се препоръчва за тези, които имат гадене, повръщане и хълцане от различно естество, придружени от отслабване на дейността на стомаха, червата и жлъчните пътища, постоянна регургитация на храна, стомашни спазми и др. Тоест, това е антиеметично и антиеметично средство..

Ако състоянието не е критично, тогава на пациентите се предписва церукал в таблетки: той започва да действа половин час. В остри ситуации, когато пристъпът на повръщане трябва спешно да бъде спрян, церукал се прилага интравенозно (терапевтичният ефект настъпва вече след 1-3 минути) или интрамускулно (в този случай ефектът започва да се проявява след 15 минути).

Церукал по време на бременност е незаменим инструмент в борбата срещу токсикозата

Токсикозата става чест спътник на бременността. Да се ​​справиш със симптомите му, като гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, понякога става невъзможно без употребата на лекарства. Едно от тези лекарства е антиеметичното лекарство Cerucal..

Действие на наркотици

Ранната токсикоза често се свързва с хормонални промени в тялото на жената. Прогестеронът (хормон на бременността) има релаксиращ ефект върху мускулните органи, което позволява на матката да не се свива в отговор на развитието на „чуждо“ тяло в нея. Но в същото време подобен процес протича и в стомаха. В резултат на това този орган на храносмилателната система става „мързелив“: храната се задържа в него и преминава по-бавно в долните части на стомашно-чревния тракт.

Активният компонент на Cerucal - метоклопрамид хидрохлорид монохидрат - засяга рецепторите на храносмилателната система. Това вещество блокира дразненето на лигавиците и предотвратява стомашни спазми, укрепвайки мускулния му тонус. Благодарение на това действие лекарството има следните свойства:

 • облекчава хълцане и киселини;
 • ускорява изпразването на стомаха и движението на храната през тънките черва;
 • тонизира сърдечния сфинктер, разположен във входната точка на хранопровода в стомаха.

Cerucal е антиеметично лекарство с централно действие

Възможно ли е: характеристики на назначаването на Cerucal в началото на бременността

Ако бременността е придружена от нарушения в храносмилателния тракт (гадене, стомашно хълцане, регургитация, стомашни спазми), лекарят, започвайки от втория триместър, може да предпише Cerucal. Според инструкциите не са идентифицирани данни за способността на лекарството да повлияе на плода. Независимо от това, лекарството трябва да се приема само при липса на противопоказания и под строгото наблюдение на лекар..

Церукал има способността да повишава нивото на хормона пролактин, което може да провокира тонуса на матката и да доведе до спонтанен аборт. Затова през първите три месеца от бременността се използва в изключителни случаи, когато не е възможно в определен момент да се помогне на бъдещата майка по други начини. Неукротимото повръщане, което придружава тежка токсикоза, може да причини на жената и бебето не по-малка вреда от приема на Cerucal, тъй като в това състояние тялото страда от дехидратация.

Дехидратацията, причинена от повръщане, може да доведе до сериозни усложнения: преждевременно раждане, вродени дефекти на плода

Мнението на лекарите

Мненията на лекарите за ефективността на Cerucal за премахване на симптомите на токсикоза се различават. Някои експерти говорят за възможността за използването му въпреки ограниченията за бъдещите майки.

Крайният срок за токсикоза е до 16 седмици. Токсикозата намалява с образуването на плацентата. Церукал с такова повръщане е показан и използван по време на бременност.

Дидоренко И. Ю., медицински съветник по акушерство и гинекология, Интердисциплинарен форум на акушер-гинеколози, педиатри, дерматовенеролози, ендокринолози и специалисти по функционална и ултразвукова диагностика

https://health.mail.ru/consultation/1556719/

Други смятат, че лекарството е безполезно.

Така че Cerucal наистина не помага. Не разбирам защо капе.

Березовская Е. П., акушер-гинеколог, автор на книги за здравето на жените

http://www.likar.info/consult/70787/

Инжекции и хапчета - какво се предписва кога

Cerucal се предлага в две дозирани форми. В неусложнени случаи на токсикоза се предписват таблетки. Веществото започва да действа след 30-40 минути след приложението и ефектът продължава 12 часа.

В случаите, когато е необходима спешна помощ, лекарството се прилага като инжекция:

 • интравенозно (облекчението идва в рамките на няколко минути);
 • интрамускулно (ефектът се забелязва след 15 минути).

Противопоказания за приемане на лекарството

Противопоказания за назначаването на Cerucal са:

 • глаукома и повишено вътреочно налягане;
 • наличието на новообразувания;
 • стомашно кървене;
 • запушване на стомаха;
 • епилепсия;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • индивидуална непоносимост.

Според класификацията на Американската администрация по лекарствата (FDA), Cerucal принадлежи към група "B". Това означава, че лабораторните експерименти върху животни не са регистрирали тератогенен (отрицателен) ефект на лекарството върху плода, но такива проучвания върху бременни жени не са провеждани..

Според информацията, описана в инструкциите, при прием на Cerucal се наблюдават нежелани реакции като:

 • повишена умора;
 • слабост;
 • виене на свят;
 • промяна в сърдечната честота;
 • сухота на лигавиците на устата;
 • нарушение на изпражненията;
 • алергия.

Ако се появи дискомфорт, лекарството трябва да бъде отменено.

Церукал влияе върху работата на надбъбречните жлези и задържа течност в тялото. Ако бременна жена страда от гестоза, употребата на лекарството може да влоши състоянието й.

Инструкции за употреба на Cerucal по време на бременност

Препоръчителната доза на лекарството и режимът на дозиране се съставят от лекаря индивидуално. Лекарството може да се предписва в курс от 1 месец до шест месеца. Таблетките се приемат половин час преди хранене и се измиват с достатъчно количество вода.

Аналози и лекарства с подобно действие

Аналогът на Cerucal за активното вещество е метоклопрамид, но според медицинските инструкции приемането на това лекарство е противопоказано по време на бременност. Ако назначаването на Cerucal е невъзможно поради наличието на противопоказания или отрицателна индивидуална реакция, лекарят може да го замени с лекарства, които имат подобен фармакологичен ефект.

Таблица: лекарства, предписани при храносмилателни разстройства по време на бременност

ИмеАктивно веществоФормуляр за освобождаванеПоказанияПротивопоказанияПриложение по време на бременност
Домперидондомперидон
 • хапчета;
 • вещество на прах.
 • гадене и повръщане;
 • чревна атония;
 • необходимостта от ускоряване на перисталтиката.
 • свръхчувствителност;
 • кървене в стомашно-чревния тракт;
 • чревна обструкция;
 • перфорация на стомаха или червата;
 • хиперпролактинемия;
 • пролактином.
възможно, когато ефектът от терапията надвишава риска за плода
Мотилиум
 • хапчета;
 • окачване.
 • усещане за тежест в стомаха;
 • гадене, повръщане;
 • метеоризъм;
 • оригване.
 • свръхчувствителност;
 • пролактином;
 • кървене в стомашно-чревния тракт;
 • дисфункция на черния дроб с умерена и тежка степен;
 • фенилкетонурия.
Хофитолекстракт от артишок
 • хапчета;
 • перорален разтвор;
 • инжекция.
 • усещане за тежест в стомаха;
 • гадене;
 • метеоризъм;
 • оригване.
 • запушване на жлъчните пътища;
 • тежка чернодробна недостатъчност.
възможно само по лекарско предписание

Фотогалерия: лекарства, предписани за облекчаване на симптомите на токсикоза

Отзиви за употребата на Cerucal по време на бременност

При първата ми бременност ми инжектираха Cerucal интрамускулно, тъй като токсикозата беше много силна. Въобще не отидох на втория. Дори няма да пиша подробности. Пъ-ъ-ъ-ъ.

Галяна

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/cerukal_vo_vremja_beremennosti/

Церукал не ми помогна малко. Не пиех и не инжектирах. Токсикозата беше ужасна.

El1110

https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/437745/index.html

Също така ми инжектираха седмица или дори две. В същото време прочетох в анотацията, че е било противопоказано през първия триместър, но имах толкова ужасна токсикоза (дори след глътка вода изтичах до тоалетната), че се съгласих на всичко.

Агния

http://forum.detochka.ru/index.php?showtopic=23314

Пиех и двете бременности Церукал, без него като цяло беше зле, а при първата бременност също даваха капкомери с него. Не се случи нищо ужасно.

магие

http://forum.materinstvo.ru/lofiversion/index.php/t437102

Беше ми предписано да инжектирам Cerucal за тежка токсикоза. Но му инжектираха веднъж и когато времето минаваше, той повръщаше отново вечер. Следователно лекарят каза точно за метоклопрамид (надявам се, правилно), но първият триместър на бременността е противопоказан там. Не го пих...

Зайче

https://forum.9months.ru/viewtopic.php?t=2647

Видео: 5 съвета как да избегнете токсикоза

Назначаването на Cerucal по време на бременност е възможно само при строги показания, едно от които е лошо храносмилане при ранна токсикоза. За щастие съвременната медицина знае за други по-безопасни и ефективни средства за борба с това състояние, което често придружава бъдещите майки..

Церукал

Състав

Активната съставка е метоклопрамид хидрохлорид монохидрат.

1 таблетка съдържа 10, 54 mg от това вещество, което по отношение на метоклопрамид хидрохлорид е 10 mg.

Допълнителни вещества са: силициев диоксид, картофено нишесте, желатин, магнезиев стеарат и лактоза монохидрат.

1 ml разтвор съдържа 5 mg метоклопрамид хидрохлорид. Допълнителни вещества са: динатриев едетат, инжекционна вода, натриев сулфит, натриев хлорид.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се предлага под формата на таблетки и разтвор за интравенозни и интрамускулни инжекции.

фармакологичен ефект

Антиеметично лекарство.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Активната съставка е метоклопрамид. Основното вещество е блокер на серотониновите и допаминовите рецептори. Cerucal елиминира хълцането, киселини, ускорява изпразването на стомаха, тонизира долния езофагеален сфинктер, значително намалява и забавя двигателната активност на хранопровода, не причинява диария и ускорява движението на храната през тънките черва. Лекарството стимулира освобождаването на пролактин.

След интравенозно приложение ефектът на лекарството се усеща за 1-3 минути, когато се прилага интрамускулно - след 10-15 минути. Лекарството се метаболизира в черния дроб. Екскретира се в първоначално състояние с около 20% и около 80% от метаболитите.

Показания за употребата на Cerucal

Защо таблетки и ампули?

Лекарството се предписва при хълцане, повръщане, хипотония и атония на червата, стомаха, рефлуксен езофагит, жлъчна дискинезия, обостряне на язвени лезии на храносмилателната система, метеоризъм. Какви други индикации има за употребата на Cerucal? За засилване на перисталтиката лекарството се използва при провеждане на рентгеноконтрастни изследвания на храносмилателния тракт.

Противопоказания

Cerucal не се предписва при кървене в храносмилателната система, с непоносимост към метоклопрамид, феохромоцитом, перфорация на червата и стомаха, механична чревна обструкция, стеноза на стомашния пилор, епилепсия, екстрапирамидни нарушения, при наличие на пролактин-зависими тумори, болест на Паркинсон. При артериална хипертония, бронхиална астма, патология на бъбреците, черния дроб, в педиатрията се предписва с повишено внимание.

Странични ефекти

Cerucal може да причини следните нежелани реакции: диария, запек, сънливост, световъртеж, сухота в устата, депресия. Дългосрочната употреба на високи дози от възрастни хора причинява гинекомастия, дискинезия, паркинсонизъм, галакторея. В случай на предозиране се регистрират екстрапирамидни нарушения, дезориентация, хиперсомния. След прекратяване на лечението, симптомите изчезват след един ден..

Инструкции за употреба на Cerucal (Начин и дозировка)

Церукал таблетки, инструкции за употреба

Лекарството се приема през устата 30 минути преди хранене три пъти на ден, 5-10 mg. Таблетката се препоръчва да се приема с голям обем течност. Максимална дневна доза 60mg, единична 20mg.

Церукални инжекции, инструкции за приложение

Възрастни и на възраст от 14 години се инжектират интрамускулно или бавно интравенозно, по една ампула 1-3 на ден.

Деца от 2 до 14 години трябва да инжектират със скорост от 0,1 mg / kg, максимално допустимата доза на ден е 0,5 mg / kg.

Предозиране

Наблюдават се следните явления: халюцинации, сънливост, раздразнителност, конвулсии, намаляване на нивото на съзнание и неговото объркване, спиране на дихателната и сърдечната дейност, тревожност, екстрапирамидни нарушения, дисфункции на сърдечно-съдовата система, дистонични реакции.

В случай на предозиране трябва да се използва симптоматично лечение.

Взаимодействие

Антихолинестеразните лекарства отслабват ефекта на метоклопрамид. Церукал увеличава абсорбцията на парацетамол, ампицилин, тетрациклин, етанол, леводопа, аскорбинова киселина. Лекарството намалява абсорбцията на циметидин, дигоксин. Едновременното приложение на антипсихотици е неприемливо (рискът от развитие на екстрапирамидни нарушения се увеличава).

Условия за продажба

Условия за съхранение

На тъмно място, недостъпно за деца при температура не по-висока от 25 градуса по Целзий.

Срок на годност

специални инструкции

Според анотацията в някои случаи се препоръчва допълнително да се използват антипаркинсонови лекарства, централни антихолинергици. Недопустимо е да се използва етанол по време на лечението с Cerucal. Лекарството влияе върху изпълнението на сложни дейности, шофиране на кола.

Лекарството се използва във ветеринарната медицина за котки и кучета.

Рецепта на латински:

Rp: Раздел. Метоклопрамиди (Церукали) 0,01
D.S. 1 раздел. 3 пъти на ден преди хранене

Cerucal за деца

Лекарството е противопоказано за деца под 1 година.

Дозировката на Cerucal за деца е както следва: 0,1 mg / kg телесно тегло до 3 пъти на ден. Максималната дневна доза е 0,5 mg / kg телесно тегло.

За да предотвратите постоперативно повръщане, използвайте лекарството след операция. Максимумът трябва да се прилага не повече от 2 дни.

Церукал по време на бременност

Според експериментите Cerucal по време на бременност не причинява токсично увреждане на плода, но в последните етапи е невъзможно да се изключи появата на екстрапирамиден синдром при кърмачета. Поради това лекарството трябва да се предписва с повишено внимание от квалифициран лекар, употребата на лекарството трябва да се избягва в края на бременността.

Не се препоръчва използването на лекарства при кърмене.

Cerucal по време на бременност - инструкции за употреба и предпазни мерки

Редовното гадене намалява апетита, а повръщането след хранене не само дехидратира тялото на майката, но и го лишава от хранителните вещества, необходими за нормалното развитие на бебето. Антиеметичното лекарство Cerucal помага за справяне със симптомите на тежка токсикоза при бременни жени. Но има причини, които не позволяват на някои жени да го приемат, докато носят дете..

 • Прием на Cerucal по време на бременност - инструкции за употреба
 • Какви са рисковете при прием на Cerucal по време на бременност?

Прием на Cerucal по време на бременност - инструкции за употреба

Показания за употреба. Това лекарство често се предписва като лек за токсикоза на бременни жени. Той е в състояние да блокира определени рецептори в стомашно-чревния тракт, което спира предаването на импулси към центъра за повръщане и в резултат на това симптомите на токсикоза изчезват.

Начин на прием на лекарството и препоръчителната дозировка. Това лекарство се предлага в следните лекарствени форми: инжекция и таблетки.

1. Инжекциите на Cerucal предизвикват бързо фармакологично действие: интравенозно - за 1-3 минути, интрамускулно - след 15 минути.

При i / m и i / v употреба трябва да се спазва дозировката - 10 ml разтвор 3-4 пъти на ден.

2. Таблетната форма влиза в сила не по-рано от 30 минути след приема.

Препоръчителна доза: 1 таблетка 3-4 пъти дневно 30 минути преди хранене. Максималната единична доза е 2 таблетки, но не повече от 6 таблетки на ден.

Дозировката се избира от лекаря според здравословното състояние на бременната жена (наличие или липса на чернодробни и / или бъбречни проблеми).

Курсът на лечение може да бъде от 2 до 4 седмици, в редки случаи - няколко месеца.

Самостоятелното приложение на това лекарство е неприемливо. Безмисленото използване на Cerucal е изпълнено със сериозна вреда за здравето на майката и детето.

Противопоказания:

 • кървене в стомашно-чревния тракт;
 • повишено вътреочно налягане;
 • мускулна хипертония и крампи;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • някои видове хормонално активни и хормонозависими тумори;
 • чревна обструкция;
 • епилепсия;
 • лактационен период;
 • 1 триместър на бременността.

Въпреки липсата на противопоказания за това лекарство за употреба през 2 и 3 триместър на бременността, приемът на Cerucal през тези периоди трябва да се извършва с повишено внимание и само когато е абсолютно необходимо.

Възможни нежелани реакции на лекарството. В допълнение към набор от противопоказания, Cerucal има значителен брой странични ефекти:

 • главоболие, виене на свят;
 • повишена умора, сънливост;
 • неразумно безпокойство, чувство на страх, развитие на депресивно състояние;
 • тремор;
 • речеви нарушения;
 • шум в ушите;
 • спазми на различни мускулни групи;
 • повишен мускулен тонус;
 • намаляване на нивото на левкоцитите;
 • промени в кръвното налягане;
 • тахикардия;
 • нарушения на изпражненията;
 • подуване, сухота в устата.

Предозиране. В случай на предозиране с таблетната форма на Cerucal се препоръчва промиване на стомаха (причиняващо повръщане), като у дома можете да вземете активен въглен или друг сорбент.

Симптомите на леките форми на отравяне преминават след един ден. Тежкото отравяне ще изисква медицинска помощ..

Симптоми, придружаващи предозирането на това лекарство:

 • сънливост;
 • раздразнителност;
 • объркване на съзнанието;
 • конвулсии;
 • повишена тревожност, безпокойство;
 • брадикардия;
 • повишаване или намаляване на налягането.

Забележка! Лекарството може да попречи на производството на хормони и може да изкриви резултатите от теста. Ето защо е необходимо да уведомите лекаря за това и да откажете да приемате лекарството няколко дни преди тестовете..

Лекарствени взаимодействия. Когато предписва Cerucal, лекарят трябва да бъде информиран за бременната жена за приема на други лекарства, за да се изключат отрицателните лекарствени взаимодействия.

И така, Cerucal е способен на:

 • да се увеличи хепатотоксичността на лекарства, използвани едновременно с него;
 • за засилване на абсорбцията на редица антибиотици (тетрациклин и ампицилин) и парацетамол;
 • водят до промяна в ефектите на антидепресантите;
 • унищожете витамин В1, докато ги приемате;
 • намаляване на ефективността на дигоксин и циметидин.

Голям брой странични ефекти ви карат сериозно да се замислите за необходимостта от приема на Cerucal от жени "в позиция".

Какви са рисковете при прием на Cerucal по време на бременност?

Един от страничните ефекти на Cerucal е появата на мускулна хипертония в различни органи, включително матката. По време на раждането, хипертоничността на матката може да предизвика спонтанен аборт, поради което назначаването на Cerucal в началото на бременността е строго противопоказано!

След 12 седмици от бременността, това лекарство трябва да се използва с повишено внимание..

Моля, имайте предвид, че ако бъдещата майка има хипертоничност на матката, приемът на Cerucal е противопоказан независимо от продължителността на бременността.

Употребата на това лекарство от бременни жени с тежка хипо- или хипертония се счита за рискова стъпка. Способността на Cerucal да променя кръвното налягане може да доведе до силен дискомфорт, докато го приемате. Също така може да причини замайване и слабост. Това само ще натежи благосъстоянието на жените с ниско кръвно налягане..

Назначаването на такова лекарство по време на бременност при жени с нестабилна бъбречна функция може да доведе до образуването на значителен оток. Появата им се дължи на един от страничните ефекти на лекарството. Подобна провокация на тялото е неприемлива при бъбречни заболявания..

Липсата на горните заболявания не означава пълна безопасност на употребата на Cerucal по време на бременност. Но има моменти, когато приемането на това лекарство е жизненоважно..

Те включват постоянно повръщане и значителна загуба на тегло поради гадене. В първия случай Cerucal се прилага интравенозно или интрамускулно, за да се постигне бърз ефект. Във втория случай се използва в таблетки, в дозите, посочени от лекаря..

Назначаването на Cerucal трябва да бъде обосновано и направено, като се вземат предвид всички противопоказания и странични ефекти. Въпреки че прегледите на жени, които са приемали Cerucal по време на бременност, говорят за подобрение на благосъстоянието, неразрешеното предписване на лекарството за намаляване на тежестта на токсикозата може да доведе до необратими последици.

Прием на Cerucal за токсикоза на различни етапи от бременността

Първият и вторият, третият триместър при много бременни жени проявяват такъв неприятен спътник на бременността като токсикоза - постоянното усещане за гадене и повръщане може да създаде много проблеми. Ето защо много майки се интересуват - възможно ли е да се пие Cerucal по време на ранна бременност или с късна токсикоза.

 1. В какви случаи се използва Cerucal
 2. Как да използвате лекарството правилно
 3. Cerucal по време на бременност - възможно ли е?
 4. Отзиви за лекарството

В какви случаи се използва Cerucal

Основната индикация за прием на таблетки Cerucal по време на бременност, лекарите наричат ​​симптоматично лечение на токсикоза и може да има други причини:

 • чести и обилни пристъпи на повръщане;
 • постоянно чувство на гадене при жената;
 • пристъпи на хълцане, провокирани от различни първопричини, с изключение на нарушаване на вестибуларния апарат;
 • възпаление на хранопровода, когато храната постоянно се възстановява;
 • когато се нарушава от постоянни спазми в стомашно-чревния тракт;
 • както и намаляване на активността на храносмилателните органи.

Тези причини са най-често срещаните в практиката на лекарите да предписват лекарството Cerucal по време на бременността. Но дори и в този случай си струва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото и да се предписва лекарството с повишено внимание, като се вземат предвид противопоказанията.

Лекарите включват в списъка на противопоказанията:

 • На първо място, неговата индивидуална непоносимост.
 • Диагностика на вътрешно, стомашно-чревно кървене.
 • Пристъпи на бронхиална астма и епилептичен синдром.
 • Повишено кръвно и вътреочно налягане при пациент.
 • През първите три месеца лекарството също не се предписва, когато има активно полагане на вътрешни органи и системи..
 • При перфорация на стените на стомашно-чревния тракт и диагностициране на доброкачествени / злокачествени тумори при пациент.

Как да използвате лекарството правилно

Церукал е лекарство, което блокира рецепторите в стомашно-чревния тракт и дванадесетопръстника и потиска сигналите за повръщане в центъра на мозъка. В резултат на това мозъкът не получава данни за съответната стимулация от рецепторите и съответно няма желание за повръщане и съдържанието на стомаха преминава в дванадесетопръстника по обичайния начин. Ако състоянието на жената не е критично, лекарството се предписва в таблетен формат, в по-трудни ситуации се предписват инжекции. Активното вещество и в двете форми е еднакво, но разликата е в допълнителните компоненти и скоростта на действие.

Таблетките са бели, закръглени, с плоска повърхност, съдържащи активното вещество метоклопрамид хидрохлорид монохидрат 10 mg на базата на изходното вещество. Като допълнителни компоненти към препарата се добавят желатинова основа и силициев диоксид, както и лактоза и нишесте..

Лекарството под формата на инжекции е бистър разтвор - те се освобождават в ампули от 2 mg в обем, с 10 mg от основното активно вещество метоклопрамид хидрохлорид, вода и натриев сулфат, въглероден диоксид. Дозировката на лекарството се избира индивидуално и се прилага както интравенозно, така и интрамускулно. Когато се прилага интравенозно, лекарството започва да действа след 10-15 минути, с интрамускулно приложение - след 30-40 минути, под формата на таблетки, това може да отнеме 45-60 минути.

Cerucal по време на бременност - възможно ли е?

Отзивите за приемането на Cerucal по време на ранна бременност най-често са положителни. Въпреки това, както беше отбелязано по-рано, лекарите наричат ​​стомашно-чревния тракт кървене и тумори, кръвно налягане, включително вътреочно налягане, както и първия триместър на бременността, противопоказания за приема на лекарството..

През втория триместър на срока лекарите предписват лекарството по-уверено - заплахата от спонтанен аборт е значително намалена, но дори и в този случай не трябва да се забравя за страничния ефект на Cerucal, когато последният стимулира активното производство на хормони от надбъбречните жлези. Именно последните задържат излишната течност и сол в организма, ставайки причина за гестоза в бъдеще. Други нежелани реакции включват пристъпи на главоболие и шум в ушите, чувство на задушаване и промени в кръвното налягане, запек и суха лигавица, кожни обриви.

Всичко това показва, че при цялата си ефективност лекарството не е толкова безвредно и след раждане по време на кърмене е напълно забранено от лекарите за употреба. Освен всичко друго, струва си да се помисли - много бременни жени често имат проблеми с бъбреците и поради това съществува риск от развитие на много странични ефекти. Следователно самият Cerucal по време на бременност трябва да се използва само след съгласие с лекуващия лекар и само като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Прочетете за други лекарства и народни средства за лечение на токсикоза в тази публикация.

Отзиви за лекарството

Светлана, на 37 години. С това лекарство - Церукал е познат от самото й детство, защото беше много болно дете, а настинките ми бяха придружени от висока температура и повръщане. Само инжекция с това лекарство помогна и когато тя забременее, пристъпите на гадене и повръщане станаха просто непоносими. Той помогна - препоръчвам го на всички.

Ирина, на 23 години. При първата си бременност се сблъсках с такъв проблем като токсикозата и това, което е най-интересно - не от първите месеци на срока, а от 18 седмици. Лекарят изписа Cerucal в ампули - много се страхувам от инжекции и затова просто изпих съдържанието на ампулата сутрин и вечер. Само той помогна.

Церукал по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Cerucal по време на бременност се предписва на жени по време на симптоматично лечение на токсикоза.

Не е тайна, че много бременни жени страдат от токсикоза в ранните етапи на бременността, най-често през първите 12 седмици. Това неразположение се проявява с повръщане, обилно слюноотделяне, гадене и обща слабост. Лекарството Cerucal принадлежи към антиеметичните лекарства. Той засяга стомашните рецептори, които изпращат съответните сигнали към мозъка, по-точно към онази част от него, наречена център за повръщане. Сигналите са блокирани, те не влизат в мозъка и няма запушване. Взетата храна се задвижва естествено от червата. Също така, това лекарство ускорява движението на храната по червата и по този начин функцията на червата се нормализира.

Показания за употребата на Cerucal по време на бременност

Cerucal по време на бременност може да се приема само според указанията на лекар. Има следните индикации за употребата на Cerucal по време на бременност:

 • често повръщане;
 • упорито гадене;
 • хълцане от различно естество (с изключение на случаите, когато е причинено от вестибуларния апарат или по-скоро смущения в работата му);
 • възпалителни процеси на хранопровода (които причиняват честа или дори постоянна регургитация на храна);
 • стомашни болки;
 • намалена активност на храносмилателната система.

Дори когато има такива симптоми, лекарите ще помислят два пъти, преди да препоръчат Cerucal по време на бременност. Те вземат предвид всички рискове и отделно разглеждат всеки отделен пациент. Положителният ефект на лекарството и възможните отрицателни последици се сравняват.

Възможно ли е да Cerucal по време на бременност?

Някои жени страдат много от токсикоза и търсят всякакви начини да облекчат състоянието си. Желанието за повръщане и самото повръщане може да доведе до последствия като дехидратация, летаргия, загуба на енергия и други подобни. Има случаи, когато жените, без лекарско предписание, просто купуват лекарства срещу гадене, като същевременно рискуват здравето си и здравето на детето. Изглежда, че Cerucal по време на бременност може да реши всички проблеми с храносмилането.

Така че мога ли да приема Cerucal по време на бременност? Това лекарство трябва да се приема с повишено внимание и само по препоръка на лекар, тъй като Cerucal по време на бременност има своите специфики на приема. Всичко зависи от периода, от физическото състояние на жената и клиничната картина на заболяването.

Инструкции за Cerucalus по време на бременност

Cerucal по време на бременност трябва да се приема само по препоръка на лекар и е най-добре под негов контрол. Това се дължи на факта, че лекарството носи определена опасност за плода. Освен това Cerucal по време на бременност се предписва само когато положителният ефект надвишава възможните рискове..

Инструкцията за Cerucal по време на бременност ясно посочва необходимите дози, странични ефекти и режима на дозиране, които трябва да се спазват стриктно. Жената трябва внимателно да следи здравето си, да усеща и най-малките промени към лошото и ако е необходимо, незабавно да се консултира с лекар. Когато лекарят предписва лекарството, жената трябва да съобщи за всички други лекарства, които може да приема. Необходимо е лекарят да вземе предвид взаимодействието между тези лекарства..

Церукални инжекции по време на бременност

Церукалните инжекции по време на бременност се предписват от лекар и лечението се извършва под негов контрол. Лекарството се прилага интравенозно или интрамускулно. Дозата се определя според резултатите от прегледа на жената и зависи от сложността на симптомите, от клиничната картина във всеки отделен случай..

При интравенозния път на приложение на Cerucal процедурата се извършва чрез бавно капене, ампулата с лекарството се разрежда предварително в 50 милилитра инфузионна течност. Продължителността на приема на Cerucal по време на бременност се определя от лекаря. В случай на влошаване на здравето или поява на неприятни симптоми, жената трябва да се консултира с лекар.

Церукал таблетки по време на бременност

Cerucal по време на бременност под формата на хапчета се предписва от лекар. Лекуващият лекар взема предвид очаквания положителен ефект от лекарството и възможни нарушения. Сравнявайки такива показатели, той решава хода на лечението с този вид лекарства..

Таблетките Cerucal по време на бременност се приемат само в препоръчаната доза, без да се превишава и без да се пропуска приемът. Таблетката се измива с течност (за предпочитане неподвижна вода) половин час преди хранене. Ако жената приема други лекарства, тя непременно трябва да информира лекаря за това, за да може той да проучи тяхното взаимодействие и съвместимост..

Церукал през първия триместър на бременността

Cerucal по време на бременност, особено през първите три месеца, се приема особено внимателно и само по препоръка на гинеколог. Приемът на лекарството се предписва само когато положителният ефект значително надвишава възможните лоши последици.

Често Cerucal е забранено да приема поради причината, че тератогенните ефекти са характерни за него. Това означава, че компонентите на лекарството могат да причинят различни патологии, аномалии в развитието на плода. Приемът на Cerucal по време на бременност е най-добре да се извършва под наблюдението на квалифицирани специалисти и в строго предписани дози..

Мога ли да приемам Cerucal по време на бременност?

Съвсем скоро ще имате нов член на семейството. Вие се подготвяте активно за такова събитие: приемате витамини, ядете правилната храна, купих количка и пликове за новородени за есен-зима.

Но тревожното очакване на бъдещото бебе често е засенчено от такива различни неприятни явления. Това е диария по време на бременност и подуване, особено на 34 гестационна седмица. Възможно е също да имате изписване през първите седмици на бременността.

Но токсикозата се счита за една от най-неприятните. Провокира пристъпи на гадене, повръщане, общо неразположение и може да доведе до липса на вода в организма (дехидратация), което води до забрана за прием на диуретик по време на бременност и възможна хоспитализация и дълъг период на лечение.

Токсикоза и нейното лечение

Най-често токсикозата се появява точно през първия триместър на бременността и може да бъде изразена. Това се дължи на промяна в хормоналния фон на бъдещата майка, което също влияе върху състоянието на централната нервна система. В допълнение, активно развиващият се ембрион отделя метаболитни продукти, които влияят негативно на общото здравословно състояние на бременната жена..

Ранната токсикоза при повечето жени преминава едва през втория триместър, т.е. до 13-14 седмици. Следователно симптомите му изискват подходящо внимание..

За да се избегне проявата на подобни симптоми, акушер-гинеколозите препоръчват прием на лекарства. Това се счита за Cerucal, който може да се консумира по време на бременност с известни резерви..

Нека да разберем какво е и да разгледаме възможните последици от приема му..

Инструкции и указания за употребата на Cerucal

Съветваме ви внимателно да проучите инструкциите за Cerucal по време на бременност. Това е антиеметик. Действието му е насочено към блокиране на стомашните рецептори, отговорни за позивите за гадене и повръщане..

По този начин използването на това лекарство дава възможност на бременната жена да нормализира стомаха, да се отърве от неприятните позиви и да възстанови способността да се храни добре..

По-долу има снимка на инструкциите за лекарството:

Снимка на инструкцията за лекарството Cerucal

Има два начина за приемане на Cerucal:

 • Устно. Церукал таблетки се предписват в некритични ситуации. Действието на лекарството започва в рамките на половин час след поглъщане;
 • Инжектиране. Присвоявайте в остри случаи, когато е необходимо спешно да спрете повръщането. Интравенозното приложение на лекарството има ефект в рамките на няколко минути.

Най-честият начин на приложение е орален. Хапчето се измива с достатъчно количество вода и се приема половин час преди ядене. Бъдещата майка трябва стриктно да спазва дозировката и да спазва препоръките на лекаря. Дневната доза е не повече от 4 таблетки на ден. Условията на лечение се договарят индивидуално за всяка бременна жена..

Противопоказания

Да, можете да използвате Cerucal по време на бременност, но с някои ограничения.

Основните противопоказания за приема му са:

 • Повишено вътречерепно и вътреочно налягане;
 • Ендокринни патологии (по-специално - неправилно функциониране на надбъбречните жлези);
 • Туморни процеси;
 • Кървене и запушване на храносмилателния тракт;
 • Спазми и крампи в тялото.

Съществуват и противоречия в ползите от приема на това лекарство. Cerucal насърчава появата на тонуса на храносмилателния тракт, което може да провокира хипертоничност на матката. И от своя страна, симптомите на тонуса на матката по време на бременност могат да доведат до произволен аборт. В допълнение, този агент може да има тератогенен ефект (да провокира фетални малформации).

Следователно Cerucal почти не се предписва в ранните етапи на бременността (първия триместър) или през третия триместър. Предписва се за прием в екстремни случаи, когато очевидната полза значително надвишава възможните рискове..

Имайте предвид, че това лекарство има редица странични ефекти, сред които са:

 • Сънливост;
 • Замайване и объркване;
 • Раздразнителност;
 • Паническа атака;
 • Нарушения на сърдечната честота и колебания на налягането;
 • Шумни халюцинации;
 • Слабост и неразположение;
 • Суха уста;
 • Диария, запек;
 • Сърбеж и кожен обрив.

Следователно, както бе споменато по-горе, основният въпрос е да се координира приема на това лекарство с Вашия лекар. Въпреки че в по-голямата част от случаите нежеланите реакции се унищожават напълно в рамките на 24 часа след прекратяване на лечението с Cerucal.

Също така този период е свързан с промяна в хормоналните нива. следователно си струва да проучите статията за това какво да правите, ако фибриногенът е повишен по време на бременност. Здраве за вас и вашето бебе!

Прегледи на жени

Можем да кажем, че отзивите за Cerucal по време на бременност са положителни.

Тъй като лекарството се предписва изключително за строги показания, рискът от странични ефекти и увреждания в развитието е сведен до минимум. Следователно, в случаите, когато бременната жена не се е самолекувала, а е спазвала всички предписания на своя лекар, отзивите са положителни..

Видео в помощ на мама

Tserukal ще помогне не само при токсикоза, но и от хълцане, ако вярвате на следния сюжет.