Ако все още се интересувате от изчисляването на скоростта на наддаване на тегло, ето връзките

www.ma-ma.ru/ru/service/calc_ves.php

Малко за крайностите

Случва се бъдещата майка да реши да спазва стриктна диета, за да не наддава. Някой се страхува да развали фигурата, а някой (предимно жени с тесен таз) вярва, че ограниченията в храната ще доведат до раждането на малко дете. И в първия, и във втория случай тези аргументи са погрешни. Ако една жена добави 10-12 кг за бременност, тогава, при спазване на разумна диета и гимнастика, тя определено ще се върне към предишния си размер. Помислете например, че балерините бързо се връщат във формата си след раждането, въпреки че по време на бременност те обикновено се добавят до 18-20 кг, предвид първоначалния дефицит на тегло. Що се отнася до способността да се влияе върху теглото на детето с помощта на хранителни ограничения, тя просто не съществува. Въпреки строгостта на диетата на майката, бебето ще вземе своето и най-вероятно ще се роди с нормално телесно тегло. Само самата майка не наддава от ограниченията за храна. Освен това, поради факта, че тя се отказва от адекватно хранене, тя може да развие анемия..

Ако сте тежали повече, отколкото трябва преди бременността, трябва внимателно да наблюдавате диетата си и да не преяждате (особено през първия триместър). Но също така е невъзможно да се подложите на строга диета - детето няма да може да расте само поради телесните мазнини на майката, тъй като те нямат необходимия набор от хранителни вещества. Вашата задача е да качите не повече от 6-10 кг по време на бременност, но не по-малко.

Ако по време на бременността те са били на диета и вече са успели да отслабнат, тогава през първия триместър трябва да ядете повече калории, така че вторият триместър да започне от нормата. За да избегнете риска от бебе с малко телесно тегло, трябва да добавите около 11-16 килограма по време на бременност, в противен случай тялото ви, което няма собствени резерви, няма да снабди бебето с всичко, от което се нуждае, но ще се бори за витамини и хранителни вещества..

Седем тежки заблуди

Съществуват редица опасни заблуди относно наддаването на тегло.

Заблуда 1. Колкото повече бъдещата майка напълнява, толкова по-голямо и силно ще се роди бебето. Разбира се, теглото на бебето при раждането зависи от теглото на майката по време на бременност, но тази връзка не е пряка. Оптималното тегло за новородено е от 2900 до 3800 г. Дете с по-ниско тегло е твърде слабо и податливо на различни заболявания, а твърде големият плод може да усложни хода на раждането. Като правило, ако бъдещата майка се храни правилно, приема витамини и е качила от 9 до 15 кг по време на бременност, това означава, че детето ще се роди с нормално тегло. Ако наддаването на тегло надвишава 20 кг (поради твърде обилното и висококалорично хранене), това изобщо не означава, че ще се роди голямо и здраво бебе. В този случай теглото на детето може дори да е по-малко от 2 кг, тъй като детето не се нуждае от допълнителни калории, има нужда от хранителни вещества и ако храненето на майката е висококалорично, но не е хранително, бебето е с поднормено тегло.

Заблуда 2. Най-добрият начин да се отървете от токсикозата е да спрете да ядете и в същото време ще отслабнете. Механизмът на появата на токсикоза все още не е напълно разбран. Но учените смятат, че тя е по-изразена при жените, на които липсва протеин в диетата. Така че, в повечето случаи токсикозата е една от последиците от небалансираното хранене. Ако спрете да се храните изцяло (докато не спрете гаденето), токсикозата може само да се усили, тъй като стомахът продължава да произвежда стомашен сок и няма да се разболеете от храна, а от глад. И само процесът на храносмилане ще помогне да се премахне излишната киселина от стомаха и да се предотврати пристъп на гадене. В допълнение към гаденето и повръщането с токсикоза, тялото на бъдещата майка губи течност, а заедно с това и микроелементите, необходими за развитието на детето, поради което дори при тежка токсикоза е невъзможно да се откаже напълно храната, дори в продължение на няколко дни. Намерете храни, които не ви разболяват. Ако токсикозата е твърде тежка и води до значителна загуба на тегло (до 20 кг), това вече е сериозно усложнение и трябва да се лекува.

Заблуда 3. Наддаването на тегло не влияе върху здравето на детето. От това зависи само теглото на детето при раждането.Повишаването на теглото по никакъв начин не засяга само развитието на всякакви генетични аномалии, които се полагат по време на зачеването. В други случаи развитието на детето е пряко свързано с храненето на бъдещата майка и нейното наддаване на тегло. Детето може да получи всяка калория, всеки милиграм витамини и хранителни вещества само от тялото на майката. А недостатъчният прием на основни витамини и хранителни вещества засяга не само теглото, но и развитието на плода. Особено важно е да се наблюдава равномерното нарастване на кривата на теглото през първия и последния триместър на бременността. През първия триместър на бременността се формират и интензивно развиват костната система и вътрешните органи на детето: бъбреци, черен дроб, сърце. И през третия триместър, когато повечето от вътрешните органи вече са оформени, мозъкът се развива. А задачата на бременната жена е да осигури на нероденото дете необходимите строителни материали (витамини и микроелементи). При недостатъчно или, напротив, прекомерно наддаване на тегло, могат да възникнат нарушения във формирането и развитието на жизненоважни системи и мозъка.

Погрешно схващане 4. Ако се подложите на диета няколко дни преди раждането и не напълнеете, ще бъде по-лесно да раждате.Всъщност жените, които са слаби преди бременността и с оптимално наддаване на тегло раждат по-лесно от дебелите жени, които не са се ограничавали до храна по време на бременност и повече от 20 кг. Израелски учени стигнаха до заключението, че нискокалоричната диета през последните седмици от бременността може да доведе до преждевременно раждане. Между другото, често една до две седмици преди раждането, теглото на бъдещата майка естествено намалява с около 500 грама (ако не преяде). Отслабването без специални диети е сигурен признак за предстоящо раждане. Но трябва да се помни, че раждането (особено естественото) изисква огромни енергийни разходи от жената. И ако се подложите на нискокалорична диета няколко дни преди очакваното раждане, просто няма да имате сили да участвате активно в раждането и да помогнете на собственото си дете да се роди. Напротив, повечето жени инстинктивно ядат нещо по време на раждането и по пътя към болницата..

Заблуда 5. При многократна бременност наддаването на тегло е много по-голямо, особено ако разликата между раждането и новата бременност е по-малка от три години. Всъщност при многократни раждания теглото на новороденото обикновено се увеличава леко, но това не се отразява силно в наддаването на тегло. Независимо дали имате първа бременност или пета, оптималното наддаване на тегло не трябва да надвишава петнадесет килограма. Но много жени се приближават към втората бременност, без да имат време да отслабнат след първото раждане (особено ако интервалът между нова бременност и раждане е малък) и възприемат излишните килограми като наддаване на тегло. Трябва да се помни, че теглото, с което подхождате към бременността, е само ваше и на никой друг и не трябва да отписвате излишните килограми за наддаване на тегло. Напротив, при многократна бременност „нетното“ наддаване на тегло е малко по-малко, отколкото при първата.

Погрешно схващане 6. Тялото на бременната жена знае от какво се нуждае и не трябва да се ограничава до храна. Тази заблуда е отчасти вярна, но отново само отчасти. По правило бременната жена интуитивно чувства "вредни" продукти за бебето и ги отказва. Така например, една закоравяла жена с кафе или сладък зъб изведнъж усеща, че вместо кафе или тъмен шоколад, тя иска да пие прясно изцеден сок или да яде ябълка, но понякога жената не може да прави разлика между желанията на тялото и своите капризи. Често, забременявайки, една жена осъзнава, че сега може да бъде капризна и никой няма да я упрекне. И ако по-рано тя не можеше да си позволи да яде черен хайвер за закуска с лъжици и да поръча обяд в японски ресторант, сега можете да се поглезите (и в същото време нероденото дете) с деликатеси. Това не са бременни капризи, а просто обикновени капризи и не бива да манипулирате позицията си, така че всички роднини да работят, за да задоволят вашите гастрономически желания. Е, ако изведнъж искате да ядете някои доста специфични неща (например креда, пепел или вар), това е сигурен признак за липса на хранителни вещества. Не забравяйте да кажете на Вашия лекар за вашите вкусови особености, така че той да подбере оптималния комплекс от витамини и минерали за вас..

Заблуда 7. Бъдещата майка трябва да яде за двама. Всъщност сега сте двама и вие трябва да осигурите на растящото във вас същество адекватно хранене. Но трябва да се помни, че един от двамата е просто малък ембрион, който по-късно ще стане дете и досега той се нуждае от не повече от 300 калории на ден. Ежедневните калорични нужди на жена със средно телесно тегло по време на бременност са около 2400-2600 ккал, което е само с 300 ккал повече от необходимото преди бременността. Но не забравяйте, че 150 калории в парче шоколадов сладкиш не са равни на 150 калории в кок на трици. Така че, докато следите калориите си, не забравяйте за качеството на вашата храна и наличието на хранителни вещества. В този случай наддаването на тегло може да не надвишава оптималното, но има голяма вероятност бебето да се роди слабо, с тегло под два килограма.

Добри правила за хранене

 • Не можете да гладувате по време на бременност. Нямате апетит, но детето го има. Ако се притеснявате от киселини, разделете дневната си доза на 6 малки хранения..
 • Не забравяйте да опитате да закусите, да обядвате добре, иначе вечерта ще почувствате глад и няма да можете да си откажете висококалоричен деликатес.
 • Разграничете броя на едни и същи калории в храните по тяхното количество. Например, 100 калории в картоф с варено яке са много по-ценни от 100 калории в картофения чипс.
 • Ако обичате да се поглезите със сандвич сутрин, не прекалявайте..
 • Изберете храни за вашата диета, които отговарят на различните нужди на тялото. Например: зеле (витамин С, калций), кисело мляко (протеин, калций), сушени кайсии (желязо). Наддаване на тегло по време на бременност

Какво друго е важно за вашето хранене?

Замяна: Трябва да замените рафинираните прости въглехидрати (съдържащи се в бели печени изделия, бял ориз, рафинирано брашно, сиропи, сладкиши) за сложни нерафинирани въглехидрати (съдържащи се в пълнозърнест хляб, кафяв ориз, зеленчуци, сушен фасул и грах, горещи картофи в корите им.)

Ограничение: Трябва да ограничите приема на сол от храната. Прекомерната му консумация провокира задържане на течности в организма и в резултат на това оток. Трябва също да ограничите приема на течности..

Изключваме: Ще трябва да изключите захарта, сладките и сладкишите от диетата, като замените тези продукти със сладки плодове, съдържащи много ценни витамини и минерали.

Важен е методът на готвене! Избягвайте пържените храни. За максимално запазване на витамините, зеленчуците трябва да се приготвят на пара. Печените храни също са полезни по отношение на диетата. Изберете всички пресни, непреработени храни. Добре е, ако членовете на семейството ви станат съюзници в поддържането на вашата диета..

Ако Вашият лекар е дал зелено да се упражнявате, след това подготвяйки се за раждане, с помощта на физическо възпитание, вие също ще изгорите допълнителни калории. Не всеки обаче може да прави гимнастика по различни причини, например заради тонуса на матката.Не трябва да се разстройвате, защото можете да намерите други удоволствия за себе си, които ви позволяват да се отървете от излишните калории, без да навредите на себе си и на бебето си. Какво ще кажете за разходка на чист въздух? Сега, когато зелените са толкова нови и свежи, това също е прилив на енергия от природата, прилив на ярки положителни емоции.!

Най-прекрасният вид физическа активност за бъдещата майка е плуването. Във водата теглото ви не се усеща, тялото придобива невероятна гъвкавост, мускулите се разхлабват. Бременните жени се съветват да плуват по гръб или отстрани, за да избегнат ненужен стрес на гърба си. Плуването на стомаха ще увеличи огъването на гръбначния стълб, което е нежелателно за бременни жени.

Има специална гимнастика за бременни жени, нейната цел е да подготви тялото за раждане. Но не се препоръчва да правите гимнастика или йога сами. Ставите, които се движат под въздействието на хормони, ще напомнят за себе си с болка и дискомфорт.

Тегло след раждането

Разбира се, някои отлагания на мазнини по време на бременност са неизбежни, това е напълно нормално и трябва да се съгласува с това. След раждането можете бързо да възстановите предишното си тегло, ако имате достатъчно желание. Ако кърмите, това може просто да ви удиви колко силно се е увеличил апетитът ви. Това е един от начините, по които природата е интелигентна: важно е бебето ви да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, а чувството на див глад помага да се гарантира, че с много храна бебето получава всичко, от което се нуждае. Всъщност не е нужно да ядете много, основното е да ядете качествена здравословна храна. Тъй като кърменето изисква дори повече енергия от бременността, тялото ви ще се нуждае от 500 калории повече ежедневно от нормалното..

В допълнение, всякакви колебания в теглото не преминават, без да оставят следи за тялото. Според американски учени силното наддаване на тегло, както и внезапните загуби, нараняват човешкото тяло. Ето защо е толкова важно да поддържате теглото си в нормални граници, въпреки че това не е лесно да се направи след раждането. През този период могат да настъпят някои промени в метаболизма, формира се тенденция към наднормено тегло, появяват се излишни килограми, с които много майки след това не могат да се разделят. Въпреки голямото натоварване през първите месеци след раждането на бебето, безсънните нощи и неприятностите с храненето на новородено, някои жени все още се възстановяват. Защо се случва това? Учените го обясняват по следния начин: причината за преяждането може да бъде стресът. Колкото по-стресиращ е животът на млада майка, толкова по-силен е навикът да се преяжда, което провокира не глад, а подсъзнателно желание за удоволствие и спокойствие.

Но каквото и да правите, в никакъв случай не се подлагайте на диета и не гладувайте. Яжте достатъчно калории, избягвайте „празни“ храни, които не осигуряват много протеини, витамини или минерали, и пийте много течности. Можете да изпиете чаша течност преди всяко хранене, това ще притъпи чувството на глад. Опитайте се да ядете частично: няколко пъти на ден на малки порции. За да не изпитвате глад през нощта, трябва да изпиете чаша мляко или кефир през нощта. Внимавайте и с ми упражнения.

Не можете да преуморявате и някои упражнения могат да бъдат просто опасни през този период. След цезарово сечение трябва да бъдете особено много внимателни по отношение на физическите упражнения м. Не вдигайте и носете тежки предмети. Също така избягвайте всякакви дейности, които напрягат корема. Ако раждането е протекло естествено и без усложнения, можете само след седмица след раждането да започнете да изпълнявате най-леките упражнения - упражнения за разтягане и разтягане, ходене, бавни завои. Можете също така да започнете да правите упражнения на Кегел: последователно свиване и отпускане на мускулите на влагалището.

Вашето дете ще ви помогне да отслабнете. Вземете го по-често на ръце и ходете с него. Това е чудесна тренировка за мускулите на ръцете ви. С напълняването на детето (приблизително 2,5 до 9 килограма годишно), натоварването ви постепенно ще се увеличава. Разходката с количка също е отлично физическо натоварване. Започнете веднага сутрин, докато ходите, поддържайте добро темпо и няма да забележите как натрупаните килограми се топят сами. Основното е да бъдете търпеливи, не бързайте - натрупаното за 9 месеца не може да бъде нулирано за 3 дни.

Въз основа на статия от списание "Щастливи бдителни"

Наддаване на тегло по време на бременност

По време на бременността емоционалността на жената рязко се повишава. Тя може да реагира остро, изглежда, на най-обикновените неща. Но специално място в този калейдоскоп на чувствата заема тревожността - за бебето, за здравето му, за предстоящото раждане. И, вероятно, няма нито една жена, която през този период да не е мислила за фигурата си..

Защо жената напълнява по време на бременност

С настъпването на бременността телесното тегло започва да се увеличава. Това се дължи на преструктурирането на хормоналния фон и растежа на плода. Всички промени са присъщи на самата природа. Тяхната цел е да предпазят плода от неблагоприятни фактори на околната среда. В резултат на това резервите от мазнини в тялото се увеличават. Мастната тъкан има редица функции. Това е един вид амортисьор за плода, резервен източник на хранителни вещества и енергия, а също така подготвя млечните жлези за лактация. Увеличението на депозитите на мастната тъкан се случва през първия и втория триместър, а неговото мобилизиране - през третия.

Какво причинява наддаване на тегло по време на бременност? Може да се разпространява както следва:

 • тегло на плодовете - около 3,5 кг;
 • плацента - около 1 кг;
 • увеличаване на обема на извънклетъчната течност - около 1,5 литра;
 • матка - около 1 кг;
 • млечни жлези - около 0,5 кг;
 • увеличаване на обема на кръвта - около 1,5 литра;
 • натрупване на резерви от мастна тъкан и протеини - около 2-3 кг;
 • околоплодна течност - около 1 литър.

Оказва се около 13-15 кг. Не се плашете обаче от тази цифра. Веднага след раждането тя намалява с около 10 кг, а останалите килограми след това постепенно изчезват сами. Но лекарите съветват да не се отърват веднага от тях и нарочно, отслабването струва не повече от 1 кг на месец.

Затлъстяване по време на бременност

Веднага трябва да се отбележи, че докато носи плод, жената може да качи няколко излишни килограма - това е напълно нормално. Абсолютно същият вариант на нормата е липсата на отлагания в страните и бедрата по време на бременност, тъй като всичко е индивидуално и зависи от характеристиките на женското тяло. В същото време голямото наддаване на тегло не винаги е затлъстяване, сега съществува терминът „наднормено тегло“. За разлика от този термин, затлъстяването е хронично метаболитно заболяване, което може да се появи на всяка възраст и при всеки човек, независимо от пол, възраст и социален статус. При бременни жени често можете да наблюдавате излишно телесно тегло, но не и затлъстяване: в повечето случаи излишните килограми бързо изчезват няколко месеца след раждането.

Важно е!

Затлъстяването, от друга страна, може да има изключително негативен ефект върху репродуктивната функция: лекарите отбелязват, че тази патология води до безплодие в 16% от случаите *.

Фактори, влияещи върху броя на натрупаните килограми

Наддаването на тегло по време на бременност може да бъде повлияно от редица фактори. Те трябва да бъдат взети предвид от специалистите, за да се оцени обективно увеличението.

 • Оригиналното тегло на жената. Слаби момичета могат да качат повече килограми от извитите дами.
 • Склонност към пълнота. Жената може внимателно да следи теглото си преди бременността и да се опита да го контролира. Въпреки това, с тенденция към наднормено тегло, тя трябва да бъде подготвена за факта, че все още ще се появят няколко излишни килограма. Причината за това е генетичен фактор..
 • Височина. Някои гинеколози вярват, че колкото по-висок е растежът, толкова повече килограми ще натрупа момичето през периода на раждането на детето..
 • Големи плодове. Причините за това явление са много: прекомерно хранене на майката по време на бременност, затлъстяване при майка и / или татко, захарен диабет или нарушения на липидния метаболизъм при майката, особености на формирането на плацентата, вътрематочна фетална хипоксия и др. Във всеки случай теглото на жената ще нарасне доста бързо... Необходимо е внимателно проследяване на наддаването на тегло. Ако лекарят подозира голям плод, той непременно трябва да установи истинската причина и ако е необходимо да предприеме действия.
 • Дропсия на бременни жени. Това е късна токсикоза, при която се появява оток, но в урината няма протеин и кръвното налягане е в нормални граници. Това се случва поради нарушения на водно-солевия метаболизъм и микроциркулацията на кръвта. Поради голямото количество интерстициална течност, натрупана в резултат на нарушение на невроендокринната регулация, теглото на жената се увеличава още повече. Бременната жена се нуждае от консултация с лекар. В леките случаи е достатъчно да коригирате режима на хранене и пиене. Ако отокът е тежък, може да се посочат преглед и лечение в болнична обстановка..
 • Повишен апетит. Причината е прогестерон, нивото на който в кръвта се увеличава по време на бременност. И ако не се дърпате заедно, тогава можете да качите няколко абсолютно излишни килограма.
 • Многоводие. Прекомерна амниотична течност (повече от 1,5-2 литра до края на бременността). Причината може да бъде инфекциозни или хронични заболявания на жената (бъбречно заболяване или захарен диабет). Това обикновено влияе върху благосъстоянието и телесното тегло на майката. Ако подозирате полихидрамнион, е необходим преглед.
 • Възраст. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът от натрупване на излишни килограми..

Графики за наддаване на тегло при бременност

Преди се смяташе, че скоростта на наддаване на тегло по време на бременност е не повече от 9-11 кг. В този случай не са взети предвид индивидуалните характеристики на организма. През 2009 г. американски лекари, въз основа на данни на СЗО, разработиха нова таблица, където теглото на жената преди бременността беше взето за основа..

След леко адаптиране на данните от таблицата, можем да кажем, че всички жени могат да бъдат разделени в три групи:

 • 1-ва група (до 19,8) - слаби;
 • 2-ра група (19,8-26) - средно телосложение;
 • 3-та група (от 26) - затлъстели.

Познавайки индекса на телесната си маса, жените могат да сравняват показанията, получени по време на претеглянето, и независимо да оценяват наддаването на тегло по седмици. Но трябва да се има предвид, че всичко е индивидуално и таблицата съдържа приблизителни стойности..

По-долу е дадена таблица на промените в теглото по месеци на бременността при жени с нормално телесно тегло..

Защо бавното наддаване на тегло и поднорменото тегло са опасни

Бавно наддаване на тегло може да възникне при токсикоза, неправилна диета, наднормено тегло преди бременност или поради малка физика. Това може да доведе до преждевременно раждане и поява на дете с недостатъчно телесно тегло, което често води до необходимостта от дългосрочно кърмене на бебето в болница.

Важно е!

Съотношението между телесното тегло и ръста е основен показател при оценка на здравословното състояние на бременните жени. В същото време в клиничната практика често се наблюдава липса на хранене под една или друга форма с дисбаланс в BJU **.

Това се дължи на хранителен дефицит през юношеството: ако едно момиче е било буквално недохранено, с възрастта това ще доведе до нарушения на репродуктивната система. В допълнение, поднорменото тегло може да доведе до безплодие **.

Защо бързото наддаване на тегло е опасно

Повишеният апетит и глад, които могат да посетят бъдещата майка вечер преди лягане или по друго време, често водят до бързо и голямо наддаване на тегло. Излишното тегло може да провокира патологии както от състоянието на плода, така и от здравето на майката. Възможни са следните негативни последици:

 • преждевременно раждане;
 • забавено развитие на плода;
 • твърде големи плодове;
 • гестационен диабет (вид диабет при бременни жени поради хормонален дисбаланс);
 • повишено кръвно налягане и прееклампсия (сложна степен на токсикоза при майката в края на бременността);
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • метаболитни нарушения, образуването на чревна микрофлора при плода.

Жените с наднормено тегло се оплакват и от други проблеми:

 • бърза умора,
 • главоболие,
 • прекъсвания в работата на сърцето,
 • сънливост,
 • болки в ставите ***.

Освен това затлъстелите жени често трябва да се подлагат на цезарово сечение поради проблеми с раждането и заплахата от развитие на патологии по време на естественото раждане. Трябва обаче да разберете, че излишното телесно тегло не е толкова опасно, колкото неговия дефицит. Разбира се, това не означава, че си струва да се наруши диетата. По-добре е обаче да качите няколко килограма по време на бременност, отколкото да се държите на изтощителни диети. Увеличаването на теглото се следи ежеседмично с помощта на приложените таблици. Така че можете да проследявате собствената си ставка и да не я надвишавате, за да избегнете възможни усложнения..

** Т. Г. Денисова, Е. Н. Грузинова, Л. И. Герасимова, Е. Н. Василиева, Л. П. Романова Влиянието на дефицита на телесно тегло върху хода на бременността и раждането

Характеристики на наддаването на тегло по време на бременност: как да не приемате твърде много?

Всяка жена, подготвяща се да стане майка, се притеснява какво ще се случи с тялото й след раждането - теглото по време на бременност се променя значително в посока на увеличаване. Причината за това не е само обемът на околоплодните води и масата на самото дете..

Голяма част от теглото се състои от мастни натрупвания, които се появяват поради хормонални нарушения, естественото тяло на бременна жена. Не се отчайвайте обаче, напълно е възможно да запазите фигурата си, основното е да следите диетата си и да контролирате хранителните си навици.

 1. Нормата на телесното тегло при жената по време на раждането на дете
 2. Когато не е нужно да изпадате в паника
 3. Характеристики на загуба на тегло по време на бременност
 4. Примерно меню
 5. Какво е абсолютно забранено да се яде за бременни жени
 6. Какво казват лекарите за отслабването при бременни жени
 7. Трябва ли да отслабна непосредствено преди раждането
 8. Заключение

Нормата на телесното тегло при жената по време на раждането на дете

Скоростта на наддаване на тегло по време на бременност е различна за всички. Няма общоприети стандарти. Но има приблизителна таблица, която показва допустимите наддавания на тегло, докато бебето расте вътреутробно.

Месец на бременносттаУвеличаване на теглото на всеки 7 дни (g)
ПървиятТеглото остава практически непроменено
Второ+100-150
Трето+200
Четвърто+150-200
Пето+100-200
Шесто+300-500
Седмо+300-500
Осмо+300-500
Девети-300 / + 300

През последния месец на бременността много жени отслабват. Причината е подготовката на тялото за раждане (намаляване на обема на околоплодните води, активно почистване на червата).

Ако се забележи, че стрелката на кантара започва да показва 300-500 грама по-малко, тогава трябва да подготвите нещата в родилния дом за няколко седмици или може би дни, бебето се очаква да се роди.

Лекарите не могат да кажат със сигурност колко тегло можете да качите по време на бременност. Всичко зависи от конкретния пациент. Средно за пълен цикъл на бременността можете да „натрупате“ от 8 до 15-16 килограма.

След раждането на бебето теглото бавно, но се нормализира.

Ако теглото на жената вече е 2-4 месеца много по-високо от нормалните показатели, тогава тя трябва да помисли за промяна на обичайната си диета.

Когато не е нужно да изпадате в паника

Експертите са съставили списък с причини, поради които телесното тегло на бременната жена може да надвишава нормата:

 • голям размер и тегло на плода;
 • присъствието на не едно, а две или повече деца в утробата;
 • много околоплодна течност;
 • възраст (от 30 години);
 • ниско телесно тегло преди зачеване на дете (колкото по-слаба е жената, толкова по-голяма е вероятността за активно наддаване на тегло);
 • нарушения в метаболизма поради хормонален дисбаланс;
 • тенденция към наднормено тегло (ако жената е имала голямо телесно тегло преди раждането).

Почти всички от тях са естествени и не изискват никакви мерки за отслабване..

Характеристики на загуба на тегло по време на бременност

Невъзможно е да се спре напълно увеличаването на теглото по време на бременност, но ще бъде възможно да се забави този процес, ако се спазват няколко правила:

 1. Трябва да се храните на малки порции, но често. Например, ако преди сте яли пълна чиния храна с едно движение, сега тя трябва да бъде разделена на 2-3 части. Интервалът между закуските трябва да бъде поне 1 час.
 2. Не всички храни са полезни за отслабване. Например зърнените закуски (сладки овесени ядки) вместо загуба на тегло осигуряват активно наддаване на тегло. Те са с много високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, които са опасни за бременните жени. Гранола и комбинирани барове със семена и ядки също трябва да се избягват..
 3. Основата на диетата на бременната жена е плодовете. В големи количества обаче те силно натоварват стомаха и възпрепятстват процеса на храносмилане. Приготвянето на плодови сокове у дома е най-доброто решение. Магазините са пълни с химикали, предимно подобрители на вкуса, които влияят отрицателно на телесното тегло.
 4. Ферментиралите млечни продукти помагат на червата да работят. Изчиства се по-бързо и това, макар и не значително, помага да се поддържа нормалното тегло.
 5. Как да не наддавате по време на бременност? Спрете да ядете солени храни. Солта е основният враг на слабата фигура. Той кара течността да се задържа в тялото, насърчава образуването на оток и увеличава теглото на бременната жена с 3-4 килограма. Освен това голямото количество вода в организма нарушава метаболитния процес, поради което мазнините се натрупват по-активно.
 6. Не можете да се наслаждавате през нощта. Когато човек спи, работата на тялото му се забавя, храната се усвоява по-лошо и цената на вътрешната енергия намалява. Това се отразява негативно на фигурата и води до бързо затлъстяване. Най-оптималното време за ядене на храна е два часа преди лягане. Ако наистина искате да ядете, можете да пиете мляко с бисквити или да ядете някакъв вид плодове.
 7. Лекарите категорично забраняват на жените по време на раждането на бебе да се ограничават до продукти от брашно. Това се обяснява с факта, че тялото черпи енергия от този вид храна и ако напълно спрете да ядете хляб и кифлички, тогава ще му бъде трудно по време на раждането. За да запазите енергийните резерви, но в същото време да не напълнеете, трябва да ядете трици или черен хляб и да избирате сладки сладкиши без пълнежи.

Друг полезен съвет за избягване на наддаване на тегло по време на бременност е да ядете повече храни, съдържащи желязо (риба, постно месо, зелена салата).

Този микроелемент не само повишава качествените показатели на кръвта, но също така има положителен ефект върху метаболитния процес, който се нарушава по време на бременността..

Примерно меню

Диетата за бременни жени с наднормено тегло задължително трябва да включва:

 • вторични месни и зеленчукови бульони;
 • необработено растително масло;
 • пилешко месо, заешко месо, пуешко месо;
 • мляко и ферментирали млечни продукти;
 • зеленчуци, плодове, билки;
 • риба и други морски дарове;
 • яйца;
 • пълнозърнести зърнени култури.

Подправките, черният чай и захарта трябва да се изхвърлят. Също така трябва да контролирате количеството картофи. Не можете да ядете много от него, тъй като допринася за затлъстяването..

Ще бъде възможно да се спре бързото наддаване на тегло по време на бременност, ако спазвате не строга диета за една седмица на месец.

Примерно меню за един ден:

 • сутрин - чиния каша в мляко, всеки плод и чаша сок;
 • обяд - течна супа със зеленчуци и парче варено пиле, халба зелен чай и шепа сушени плодове;
 • следобеден чай - кисело мляко или малко извара с кефир и стафиди;
 • вечеря - зеленчукова салата, парче риба, чаша мляко или сок.

Можете да ядете между храненията, но не прекалявайте. Ако не ви се яде, не бива да хапвате насила. В случай на силен глад се препоръчва да се консумират сокове или плодове.

Какво е абсолютно забранено да се яде за бременни жени

Ако една жена вече е напълняла и се чуди как да не спечели всичко по време на бременност в бъдеще, тогава на първо място тя трябва да бъде отстранена от диетата:

 • пушени меса;
 • бонбони и други сладкиши;
 • тлъсти меса;
 • полуфабрикати;
 • колбаси, колбаси;
 • бял хляб (заменен с черен или трици);
 • маринати;
 • кисели краставички;
 • дебел;
 • сладкиши.

Трябва също да намалите количеството течност, което консумирате. Това се отнася главно за кафе, черен силен чай, какао.

Какво казват лекарите за отслабването при бременни жени

Много често пациентите се обръщат към гинеколози с въпрос дали е възможно да отслабнете по време на бременност. Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора:

 • общото здравословно състояние на жената и нероденото дете;
 • текущо телесно тегло;
 • скоростта на масова печалба през последните месеци.

Ако жената е напълно здрава и отклоненията в теглото от нормата не надвишават 2-3 килограма, тогава тя няма нужда да отслабва. Излишният стрес за тялото и бебето е безполезен.

В случай, че признаците на затлъстяване са по лицето, не само е възможно да отслабнете, но и е необходимо. Основното нещо е да правите всичко внимателно и правилно. Лекар - гинеколог или диетолог може да помогне с това..

Трябва ли да отслабна непосредствено преди раждането

Ако една жена бързо напълнява през цялата бременност и през деветия месец започва да се тревожи за фигурата си, тогава е твърде късно да се подложи на диета. Експресното отслабване преди раждането е опасна дейност, която може да се превърне в много проблеми както за майката, така и за бебето..

Най-подходящото решение е да отслабнете след раждането. В този момент нищо не го заплашва.

Ако обаче майката планира да го кърми, тогава не можете рязко да се ограничавате в храната..

Диетата все още трябва да съдържа храни, богати на витамини, минерали и други вещества, които са полезни за все още крехкото тяло на детето.

Заключение

Ако сте недоволни от собственото си тегло, тогава можете да го коригирате след раждането. Методите остават традиционни: балансирано хранене и осъществима физическа активност.

За първи път след раждането жената може да бъде изключена от ежедневното меню:

 • захарни изделия;
 • хляб;
 • сладки сладкиши;
 • захар;
 • силно кафе, чай;
 • газирани напитки;
 • полуфабрикати;
 • пушени меса;
 • Вредни храни.

По-добре е да готвите в зехтин, тъй като е с ниско съдържание на холестерол и вещества, които допринасят за увеличаване на теглото.

Какво заплашва голямото наддаване на тегло по време на бременност?

Последиците от наднорменото и поднорменото тегло по време на бременност. 8 съвета за отслабване

Напълняването по време на бременност е естествено и неизбежно. До 40-та седмица от бременността жената обикновено наддава около 10 кг, а някои могат да наддават 15-20 кг. Нека първо разберем откъде идва „допълнителното“ тегло.

По време на доставката общото тегло на жената включва:

 • Теглото на самото бебе (приблизително 3-3,5 кг);
 • Тегло на плацентата (около 700 g);
 • Амниотична течност (800 g);
 • Уголемена матка (900 g);
 • Повишен обем на кръвта (1,2 кг);
 • Гръдни жлези (400 g);
 • Мастна тъкан, която ще осигурява енергия за кърмене в бъдеще (приблизително 4 кг).

В резултат се оказва 12,5 кг. Това е нормалното наддаване на тегло. Но не забравяйте, че тялото на всяка жена е уникално, а степента на наддаване на тегло по време на бременност е индивидуална за всяка жена. Също така трябва да се вземе предвид колко тежеше една жена преди бременността..

Нормалното наддаване на тегло е лесно да се изчисли, като се използва формулата: телесното тегло в килограми трябва да бъде разделено на ръст в метри на квадрат.

Какво заплашва отклонението от нормата?

Наддаването на тегло зависи и от това колко дълго сте бременна. Например през първия триместър бременните жени обикновено наддават само около 1 кг, а тези, които страдат от токсикоза, дори могат да отслабнат малко - което също се счита за съвсем нормално. През втория и третия триместър жената обикновено наддава около 500 g за една седмица, а бременните с близнаци - 700 g.

Седмица на бременносттаИТМ по-малко от 18,5ИТМ от 18 до 25ИТМ 25 до 30ИТМ над 30Многоплодна бременност
Допустимо увеличение за целия период, кг12,5 - 1811,5 - 167 - 11,56 или по-малко16 - 21
1 - 173.252.352.251,504.55
17 - 231.771,551.230,752,70
23 - 272.101.951.851.33.00
27 - 312.352.111,550,652.35
31 - 352.352.111,550,652.35
35 - 401,751.251,550,451,55

Наднорменото тегло по време на бременност може да провокира:

 • късна токсикоза;
 • дефицит на кислород на плода (хипоксия);
 • резки скокове на кръвното налягане;
 • силно подуване;
 • появата на протеин в урината;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • заплашен спонтанен аборт.

Майките с наднормено тегло могат да тежат до 4 кг, което прави раждането по-продължително и болезнено.

Освен това, натрупаното по време на бременност наднормено тегло е по-трудно да се загуби след раждането и понякога може да провокира развитието на диабет тип 2..

Но не мислете, че само излишните килограми влияят негативно на здравето на майката и детето. Недостатъчното тегло също е опасно. Ако не напълнеете в ранните етапи на бременността, нямате причина за безпокойство, тъй като много бременни жени започват да добавят излишни килограми едва на 14-16 седмица. Бавното наддаване на тегло в по-късните периоди може да бъде проблем.

Липсата на тегло може да причини:

 • преждевременно раждане;
 • раждане на дете с недостатъчно тегло;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Първо трябва да разберете каква е причината за бавното наддаване на тегло, може би се храните зле, спазвайки строга диета или сте естествено миниатюрни. В последния случай недостатъчното наддаване на тегло ще бъде напълно естествено и не трябва да ви причинява безпокойство..

По време на ангажиментите, Вашият лекар непременно ще провери теглото Ви. След като установи отклонение в една или друга посока, той може да ви насочи към допълнителни прегледи и да ви даде препоръки за правилното хранене, което ще ви помогне да коригирате ситуацията..

8 съвета за отслабване по време на бременност

 • Не забравяйте да се консултирате с лекар, който ще препоръча специална диета за бременни жени с излишни килограми. Опитайте се стриктно да се придържате към неговите съвети.
 • Контролирайте апетита си, дори да е много трудно.
 • Яжте често на малки ястия.
 • Дайте предпочитание на постните ястия и пресните зеленчуци.
 • Яжте често малки хранения, за да избегнете глада и да помогнете на тялото си да се справи по-добре с усвояването на храната..
 • Закусвайте, но вместо „празни“ калории (рула, крутони, царевични пръчици), яжте храни, които са полезни за вашето здраве. Например, лека закуска с ябълка, стафиди, настъргани моркови със заквасена сметана.
 • Пийте много течност, за предпочитане обикновена вода и компоти от сушени плодове.
 • В никакъв случай не уреждайте за себе си „гладни дни“ и не се подлагайте на твърда диета. Този начин на регулиране на теглото може да доведе до непоправими последици за вашето бебе..

„Какво ги интересува колко съм написал?“ Защо лекарите се карат на бременни жени за наддаване на тегло

"И какво се интересува от лекарите колко имам?" - много хора се натъкват на подобни мисли по време на бременност. Мария Машкова, ендокринолог от UZ 1GKB, аспирант от Катедрата по ендокринология на Държавната образователна институция на Беларуския държавен медицински университет, ни разказа за разумни аргументи в полза на контрола на теглото..

Нормалното телесно тегло е един от основните показатели за здравето на всеки човек. А за бременната жена контролът върху теглото е от особено значение - все пак адекватното увеличаване на майката по време на бременност е един от компонентите на здравето на нероденото й дете, подчертава специалистът.

Физиологичното наддаване на тегло по време на бременност е свързано с растежа и развитието на плода, увеличаване на обема на течностите и съдържанието на мазнини в тялото.

Какво наддаване на тегло се счита за нормално?


Средно жената наддава 11-14 кг по време на бременност. Разпределят се по следния начин: плодове - от 3,2 до 3,6 кг; мастна тъкан - от 2,7 до 3,6; увеличаване на обема на циркулиращата кръв - от 1,4 на 1,8 кг; увеличение на обема на тъканната течност - от 0,9 до 1,4 kg; околоплодна течност - 0,9 кг; увеличение на млечните жлези - от 0,45 на 1,4 кг; уголемяване на матката - 0,9 кг; плацента - 0,7 кг; а общото наддаване на тегло по време на бременност е около 11-14 кг.

Препоръчителното наддаване на тегло зависи главно от първоначалното тегло на жената, или по-скоро нейния индекс на телесна маса (ИТМ = височина (в см) / тегло 2 (кг) и е представено в таблица 1.

Таблица 1 - Препоръчително наддаване на тегло по време на бременност съгласно препоръките на Националната медицинска академия на САЩ, 2009 г..

Телесно тегло на жена преди бременност

Увеличение на едноплодната бременност

Увеличение за бременни близнаци

Дефицит на телесно тегло (ИТМ по-малко от 18,5 kg / m 2)

Нормално телесно тегло (ИТМ 18,5-24,9 kg / m 2)

Излишно телесно тегло (ИТМ 25-29,9 kg / m 2)

Затлъстяване (ИТМ 30 или повече kg / m 2)

В допълнение към общия брой натрупани килограми е важен и процентът на наддаване на тегло в различните етапи на бременността. Като правило, през първия триместър телесното тегло се увеличава с 1-2 килограма или остава същото, с токсикоза може дори леко да намалее.

Основното увеличение на телесното тегло се случва през 2-ри и 3-и триместър. Както всички печалби, седмичната скорост на наддаване на тегло през 2 и 3 триместър също зависи от изходния ИТМ на жената (вж. Таблица 2).

Таблица 2 - Препоръчителна седмична скорост на наддаване на тегло през 2 и 3 триместър, съгласно препоръките на Националната медицинска академия на САЩ, 2009 г..

Телесно тегло на жена преди бременност

Дефицит на телесно тегло (ИТМ по-малко от 18,5 kg / m 2)

Нормално телесно тегло (ИТМ 18,5-24,9 kg / m 2)

Излишно телесно тегло (ИТМ 25-29,9 kg / m 2)

Затлъстяване (ИТМ 30 или повече kg / m 2)

Възможно ли е да отслабнете по време на бременност?

Лекарите не препоръчват отслабване по време на бременност днес. Но при тежко затлъстяване с ИТМ над 35-40 kg / m 2, особено в комбинация с неконтролирано повишаване на кръвното налягане, прояви на сърдечна недостатъчност, наличие на захарен диабет с неконтролирани нива на глюкоза в кръвта, лекарят може да препоръча на жена да намали телесното си тегло и да помогне за разработването на индивидуален план за хранене и контрол на теглото.

Последните данни от изследванията показват, че затлъстелите жени имат по-добри резултати при бременност с над 5 кг наддаване на тегло през целия гестационен период.

Как да се претеглите правилно?

Трябва да се претеглите, когато посещавате гинеколог в LCD, както и у дома, седмично през 2 и 3 триместър (и по-често, ако има индикации, например с оток, признаци на задържане на течности). Трябва да отидете на кантара сутрин на гладно в леки униформени дрехи..

Източник на снимки: pixabay.com

Ако внезапно сте започнали да наддавате твърде бързо и забелязвате появата на подпухналост, трябва да контролирате количеството течност, което пиете и отделяте и да се свържете с вашия гинеколог.

Защо наднорменото тегло е опасно?

Според последните данни до 47% от жените наддават повече от препоръчаното тегло по време на бременност, а 23% имат тегло с „поднормено тегло“.

Каква е опасността от прекомерно или, напротив, недостатъчно наддаване на тегло по време на бременност? Доказано е, че по-голямото наддаване на тегло е свързано с повишен риск от раждане на голямо бебе (с тегло над 4 кг) и това увеличава вероятността от цезарово сечение.

Дете, родено голямо за гестационната си възраст или с тегло над 4 кг, има по-висок риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване още в ранна детска възраст, инсулинова резистентност и диабет тип 2 в бъдеще. Тези новородени са по-склонни да имат родова травма, дихателен дистрес, ниска кръвна захар, повишен хематокрит („плътна кръв“).

В същото време проучванията отбелязват, че в тези случаи излишното телесно тегло при майката преди бременността играе по-голяма роля от прекомерното наддаване на тегло по време на бременността. Ето защо е важно да се постигне нормално телесно тегло още на етапа на подготовка и планиране на бременността..

В редица проучвания (но не във всички), прекомерното наддаване на тегло по време на бременност се свързва и с повишена честота на усложнения при бременност като гестационна артериална хипертония, прееклампсия (тежка гестоза), гестационен захарен диабет (повишени нива на глюкоза по време на бременност).

И още една причина, поради която „яденето за двама“ не си заслужава

Колкото повече наддаване на тегло, толкова по-трудно е да отслабнете след раждането. Както показват статистическите данни, повече от 50% от жените с патологично наддаване на тегло не могат да се върнат към първоначалните си показатели и всяка следваща бременност протича на фона на по-високо телесно тегло.

Източник на снимки: pixabay.com

Така се образува порочен кръг, който води до развитие на затлъстяване. И всички са наясно, че затлъстяването увеличава вероятността от диабет тип 2, сърдечно-съдови, онкологични заболявания, да не говорим за натоварването на опорно-двигателния апарат и психологическите проблеми.

Колко калории изразходват бременните жени??

Бъдещите майки често чуват от другите, че уж трябва да "ядат за двама" и да не си отказват нищо. Но ключът към здравословната бременност не е прекомерното хранене, а балансираното хранене с достатъчен прием на витамини и минерали. Само по себе си дневното съдържание на калории в диетата се увеличава много слабо.

Съгласно препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология, при жени с нормално телесно тегло (с ИТМ 18,5-24,9 kg / m 2) с едноплодна бременност, потреблението на енергия по правило не се променя през първия триместър и се увеличава с 340 kcal в ден през втория и 450 kcal през третия триместър.

И ако бъдещата майка не набира необходимото тегло?

Тези жени са по-склонни да имат забавяне на растежа на плода и бебета с ниско тегло при раждане и имат по-висок риск от преждевременно раждане (преди 37 гестационна седмица).

Такива деца се раждат по-често незрели, с дихателни нарушения, нарушена терморегулация, ниски нива на глюкоза и калций в кръвта, висок хематокрит и нарушен имунитет. Перинаталната смъртност е по-висока при тази група новородени. В бъдеще те са по-склонни да изостават от връстниците си във физическо и невропсихично развитие, а също така имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Причините за недостатъчно наддаване на телесно тегло могат да бъдат гадене и прекомерно повръщане на бременни жени, тютюнопушене, различни съпътстващи заболявания, хранителни разстройства.

Източник на снимки: pixabay.com

Бременните жени, които не наддават достатъчно тегло, се нуждаят от внимателно проследяване на растежа и развитието на плода. Поднорменото тегло е по-често при млади бременни жени и бременни жени с първоначално поднормено тегло.

От личен опит мога да добавя, че бременните жени често не приемат „стандартните съвети“ на лекар, за да следят сериозно теглото си. Съгласен съм, че самите препоръки трябва да бъдат по-ясни и по-конкретни, като се вземат предвид обичайният начин на живот и предпочитания на жената. Но винаги трябва да помните, че както излишните, така и липсващите килограми при жената преди и по време на бременността могат да причинят сериозно заболяване на детето..