Какво знаем за шишетата за хранене на новородени, които са анти-колики и кои не и защо? Какво е наистина важно и какво е просто рекламен трик?

Нека да го разберем заедно въз основа само на фактите..

Първо, нека разберем каква е особеността на храненето на новородено бебе, без реклама, AKEV, WHO и други неща, с какво сме заредени в интернет.

„Детето може едновременно да суче, диша и преглъща. Това се нарича естествен ритъм на хранене. Началото на сученето води до задържане на дъх, след това дишането в гърдите се подрежда според ритъма и се увеличава в амплитуда според ритъма на смучещите движения. Диафрагмалното дишане е напълно изключено и впоследствие се задържа за дълго време след спирането на смученето. Това осигурява най-добрите условия за преминаване на храната. " © Медицинска енциклопедия

Чарлз Дарвин също отбелязва в "Произходът на видовете": "Странно е, че с всяка глътка, която пием, храна или вода трябва да преминат през отвора на трахеята с риск от навлизане в белите дробове."

Причината за тази странност е, че при хората, за разлика от други бозайници, ларинксът е разположен много по-ниско от фаринкса..

При повечето животни ларинксът е разположен в горната част на шията, в основата на черепа, което им позволява да пият и дишат едновременно - задача, която е невъзможна за възрастните..

При новородените бебета ларинксът е разположен високо в гърлото, но с развитието на детето то потъва в нормално положение, поради което новороденото бебе е в състояние да диша и преглъща едновременно по свой, естествен ритъм.

Тези характеристики на структурата на тялото се определят от процеса на еволюция при всички бозайници от раждането, където в суровия свят на дивата природа способността да не се изпуска млечната жлеза / зърното / гърдата на кърмещата жена от устата е равна на оцеляването и способността да диша едновременно позволява това да се направи.

Възрастен човек, единственият бозайник в природата, при който тази способност / характеристика отсъства.

Фактът, че хората в резултат на еволюцията са разработили такава структура на ларинкса, поради която много хора умират всяка година от задушаване по време на хранене, показва, че човечеството плаща скъпо за способността да говори.

Най-добрият избор за бебе е, разбира се, кърменето, но често има нужда от алтернативно хранене и тук започваме да избираме шише.

Сега нека разберем какво ни предлагат производителите и най-важното как те аргументират това и на какво трябва да се вярва и какво е маркетинг или просто не е вярно?

Първият и може би най-обсъжданият елемент е безопасността при кърмене..

Това, което ни казват в рекламата?

Има две широко разпространени твърдения, в които вие и аз трябва да вярваме:

1. Зърно, което имитира формата на гърдата или физиологично зърно, за да поддържа перисталтичните движения на езика по време на хранене.

2. Приликата на смученето от шишето и от гърдата чрез естествена сила на сучене.

Какво е вярно?

Физиологично зърно, имитиращо формата на гърдата - „имитация на гърдата“ не осигурява на бебето естествен ритъм на хранене и необходимостта от сучене. Всеки биберон с широка основа осигурява само необходимостта от "правилно" широко захващане на зърното в основата му.

За съжаление, отказът на бебета от гърди поради бутилки се случва с всички форми на зърната, без изключение. Следователно неговата физиология и „имитация на гърди“ не осигуряват безопасна комбинация от шише и кърмене.

Перисталтични движения на езика - по време на естественото хранене бебето не прави никакви перисталтични движения на езика. Тази остаряла информация отдавна е опровергана от съвременните изследвания..

За да получи мляко от която и да е позната бутилка, детето не трябва да изсмуква нищо, „създавайки вътреорален вакуум“, защото млякото тече просто чрез натискане на зърното. Следователно е просто невъзможно да се говори за „сходство на процесите на смучене от шише и от гърда“.

„Перисталтиката“ на езика няма абсолютно нищо под тях, тъй като детето не трябва да суче нищо, а просто натиска зърното с венците и езика, дъвче го и получава струйка мляко. „Потокът на зъбите“ не влияе на този процес, а просто влияе върху размера на струята.

Всяка специална форма на зърното не осигурява на бебето естествен ритъм на хранене и безопасност за кърмене.

Важен фактор е само широката основа на зърното за правилното „широко“ захващане на зърното в основата му.

Какво е "Флакон против колики"?

Това, което ни казват в рекламата?

Основното и основно твърдение, което чуваме в рекламата, е борбата с въздушните мехурчета в млякото и в резултат на това поглъщането на този въздух от бебето по време на хранене

Производителите предлагат да се борят с тази "болест" като въздуха по два основни начина:

1. Клапан против колики

2. Специална вентилационна система

Какво е вярно?

Нека първо разгледаме фактите:

- наистина, вентилът в бутилката служи за пропускане на въздух в бутилката;

- въпреки това вентилационните системи служат за подаване на въздух към бутилката и за предпочитане възможно най-далеч от зърното.

Ами коликите?

Интересно е как производителят е замъглил мозъка на купувачите, че майките вярват, че въздухът някак по чудо попада в шишето, а не в корема на бебето, благодарение на чудодеен клапан.?

Това е все едно да кажеш, тъй като въртиш педал на колело, имаш храносмилателен процес. Причинно-следствена връзка като кръгла и топла.

Във всички известни бутилки е необходима циркулация на въздуха, за да може течността да изтече от бутилката, защото ако въздухът не попадне в бутилката, тогава създаденият вакуум ще предотврати изтичането на течността. Физика, начално училище.

В резултат на това всеки клапан или всяка система в бутилката е необходима просто, за да може течността да изтече от бутилката и зърното да не се слепва. Какво общо имат коликите? Да, нищо общо с това!

Какво виждаме в рекламата на бутилки: „Изключено е бебето да поглъща въздух по време на процеса на хранене; Намалява вероятността от колики, регургитация, газове, отит на средното ухо ".

Как се случва?

„Поглъщането на въздух е изключено“ не е вярно, защото бебето не поглъща въздуха с мехурчета в течността, но когато спре да диша по време на хранене, започва да диша през устата, поради факта, че млякото от шишето тече просто от натискане на зърното, бебето не може да го контролира, той не знае как, все още е твърде малък.

„Намалява вероятността от колики, регургитация, газове, възпаление на средното ухо“ - идеалното оправдание за първата точка, което не е вярно.

Единствената разлика и "предимство" на вентилационните системи от обикновените клапани е следната: клапанът е тръба, която подава въздух директно към дъното на бутилката, благодарение на това потокът от мляко в тази бутилка е по-стабилен и слаб, отколкото в бутилки с прости клапани или просто допълнителни отвори в зърното (което по същество е едно и също нещо).

Производителите ни продават „защита“ срещу това, което не е и „защита“, която не защитава нищо.

„Флаконите против колики“ са страхотен маркетинг и нищо повече.

ТОП 8 модерни бутилки за хранене против колики

Днес има голям брой бутилки за хранене. Те може да са необходими не само за деца, които се хранят от шише, но и за бебета, получаващи кърма. Кърмещите майки често се нуждаят от свободно време, така че шишетата за хранене могат да заместят гърдите на майката по време на нейното отсъствие. Разбира се, не трябва да се увличате с тях, защото бебето може да не взема гърдите в бъдеще. Но понастоящем са създадени бутилки, които имитират зърното, имат доста плътен и еластичен материал и имат допълнителни свойства като бутилка против колики..

Каква е тайната на бутилките против колики??

Коликите са болезнен симптом, който тревожи детето през първите месеци от живота. Те обикновено започват в неонаталния период..

Пристъпите на колики често траят до 3 месеца. Не е трудно да се разпознаят болезнените усещания, които притесняват бебето. Коликите започват вечер и продължават около 3 часа. Появяват се толкова внезапно, колкото изчезват.

Точните причини за развитието на болезнени усещания при бебето не са установени. Вероятно е да възникнат колики поради незрялостта на стомашно-чревния тракт като реакция на колонизацията на нова микрофлора. А също така провокира развитието на пристъп на преяждане с колики.

Бутилките против колики са предназначени за борба с поглъщането на въздух по време на хранене. Но този факт не е причината за развитието на пристъп на колики. Защото проблемът е решен след регургитация. По-целесъобразно е да се каже, че бутилката против колики елиминира регургитацията и по този начин позволява на бебето активно да наддава.

Механизмът против колики се състои в наличието на специален клапан, който е монтиран в долната част на силиконовото зърно. Клапанът изравнява налягането в бутилката с околната среда, така че не се наблюдава вакуум. Въздушните мехурчета влизат в бутилката и седят на повърхността на сместа или млякото. Те могат да се видят с просто око, като по този начин се оценява работата на клапана..

Правилно функциониращият механизъм позволява на детето да не прекъсва ритъма на хранене и да яде дълго време, без да вдига поглед от бутилката. Използва се умерена струя въздух, за да се намали рискът от поглъщане на въздух. Тоест, млякото не трябва да тече твърде бързо, така че бебето да не прекъсва ритъма на хранене и да не се задави..

Правила за използване на бебешки бутилки против колики

Препоръчително е майките с бебета на смесено хранене да закупят няколко шишета от различни производители. Тъй като само в процеса на употреба е възможно да се разбере коя опция е по-предпочитана по време на хранене. След закупуването е важно внимателно да прочетете инструкциите за сглобяване на продукта.

Флаконът против колики може да има различен механизъм на действие. Ето защо е важно да обърнете специално внимание на препоръките за сглобяване на бутилката. Преди употреба е необходимо новият продукт да се обработи чрез кипене или стерилизация с пара.

Преди да дадете на бебето бутилка храна, важно е да проверите температурата на течността вътре. Не загрявайте адаптирано мляко и кърма в микровълнова фурна. Защото всички хранителни вещества, от които се нуждае едно дете, са унищожени. Освен това микровълновата фурна загрява храната неравномерно. И ако не смесите течността, можете да изгорите детето..

Кога да изберете бутилка против колики

По принцип бутилките против колики са предназначени за бебета на възраст до 6 месеца, когато е налице фактът за незрялост на храносмилателната система. Също така има смисъл да се използва такава бутилка, ако бебето постоянно поглъща въздух по време на хранене, съществува риск от честа регургитация, което води до слабо наддаване на тегло. Ето защо, ако позицията след хранене не е ефективна, трябва да разгледате по-отблизо бутилките против колики..

Обикновено след шест месеца нуждата от бутилки със специален механизъм изчезва. Тъй като притокът на храна от стомаха в хранопровода и регургитацията обикновено изчезват. Това се улеснява и от въвеждането на по-дебела храна (допълващи храни) в дадена възраст..

Видове бутилки против колики

Първият въпрос, който може да възникне пред новите родители, е "Коя бутилка да избера и какви видове има?" Бутилките против колики се различават помежду си по форма, материал и самия механизъм, което намалява навлизането на въздух в тялото на детето. Първото нещо, на което майките обръщат внимание, е материалът, от който се състои продуктът. Тъй като шишето е първото ястие на бебето, което означава, че трябва да бъдете особено внимателни при избора му..

Инструкциите за употреба не трябва да съдържат никакви указания за съставните вредни вещества (бисфенол, PVC и др.). Най-безопасните за използване са стъкло, пластмаса и силикон.

Стъклена чаша

Това са най-безопасните и екологично чисти продукти. Те могат да служат дълго време и да не загубят първоначалните си свойства. Стъклените бутилки са много лесни за почистване и боравене. Стъклото не образува драскотини, в зоната на които могат да се натрупват патогенни бактерии.

Въпреки големия брой предимства, стъклените бутилки имат и своите недостатъци. Основният недостатък, присъщ на този тип продукти, е голямото му тегло и стъклените бутилки могат лесно да се счупят. Такъв опасен минус често плаши родителите и те предпочитат бутилки, направени от различен материал..

Въпреки факта, че повечето производители правят бутилки от топлоустойчиво стъкло, все още има шанс да си купите нискокачествен продукт, който може да се спука по време на стерилизация. Също така сместа и млякото в стъклена бутилка се охлаждат бавно и се загряват по-дълго. Този факт за майките е спорен, за някой положителен, за някой отрицателен. Когато чиповете се появят на бутилката, е важно веднага да я смените.

Пластмасов

Те са най-популярни днес. Те също са безопасни и много лесни за използване. Специална пластмаса може да се вари и стерилизира, докато бутилката не губи първоначалния си вид. Храната в такъв съд бързо се загрява и охлажда, приемайки стайна температура.

Но пластмасовите бутилки имат и недостатъци. Тези бутилки трябва да бъдат строго контролирани, защото бързо се влошават. Непрекъснатото използване води до пукнатини и драскотини. Такъв продукт е по-труден за обработка от вредни бактерии. Също така пластмасата може да промени цвета си под въздействието на определени вещества. Появата на тези промени трябва да предупреди родителите и да предупреди, че продуктът трябва да се изхвърли.

Силикон

Те придобиват все по-голяма популярност сред майките днес. В производствения процес производителите също избират безопасни материали. Тези бутилки са лесни за използване. Силиконът поддържа храната на правилната температура за дълго време. Този тип бутилки могат да променят формата си. За едно дете е приятно да държи такъв продукт в дръжки, да изцежда храна, което развива независими умения.

Стерилизирането на силиконов продукт отнема малко повече време, отколкото бутилките от други материали. Силиконът имитира женска гърда чрез допир, което създава психологически комфорт за дете.

Форма на бутилката

В допълнение към материала, трябва да обърнете внимание на формата на бутилките. Днес производителят представя нови форми, които се различават от стандартната цилиндрична. Създават се специални бутилки, които имат извита форма или ергономични, които се отличават със стесняване в средата на продукта, така че за бебето е по-удобно да държи бутилката в дръжките. Но такива "удобства" пречат на пълната грижа за продукта. Повечето бутилки имат широко гърло. Този факт е необходим за внимателно боравене с бутилката..

Бутилките се различават по обем и размер. Съвременните продукти имат скала, по която е лесно да се определи количеството течност, необходимо на бебето. Много е важно да обърнете внимание на това, защото бебетата, които се хранят на шише, трябва да получат определено количество адаптирано мляко, което се изчислява, като се вземе предвид възрастта на детето..

Малки бутилки от 80 - 150 ml са подходящи за новородени и недоносени бебета. Деца от 4 месеца вече се нуждаят от бутилки от 250 - 300 мл.

Характеристики на зърното

Един от най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание при избора на бутилка, е самото зърно. Различава се по материал, форма и брой дупки. Всяка бутилка има свое индивидуално зърно, което пасва само на него.

Материал

Най-популярният материал за зърната е силикон. Той служи дълго време и не губи първоначалния си вид. Но въпреки многото предимства на силиконовото зърно, днес все още има по-бюджетна версия на зърното от каучук и латекс. Последните не се препоръчват за употреба, тъй като материалът има специфична миризма и вкус. И също така материалът няма еластични свойства, следователно, след използване на такова зърно, бебето може да не вземе майчината гърда.

Каучуковите и латексовите дръжки се влошават много бързо поради мекия си материал, бързо се чупят и напукват. Ако се появят такива промени, зърното трябва да се смени. Също така, зърната, направени от бюджетни материали, имат еднакъв дебит на течността, който не може да се регулира. Силиконовите зърна се предлагат в различни форми, които трябва да се коригират по време на употреба. Новородените трябва да използват зърна с широка основа, които имитират женските гърди.

Формата

Формите на зърната имат голямо разнообразие от възможности:

 • Стандартно силиконово зърно има широка основа и удължен връх. Горната част трябва да е в корена на езика на бебето, а бебето трябва да увие устни около основата на зърното. Тези зърна са най-популярните и удобни;
 • ортодонтското зърно допринася за правилното формиране на захапката на бебето. Има специфична изцедена форма. Това зърно анатомично следва устната кухина. Но трябва да се използва правилно и да се дава на бебето, което от своя страна трябва да го смуче по време на целия процес на хранене в определена позиция. Също така за някои родители измиването на ортодонтското зърно често е неудобно;
 • прибиращото се зърно е идеално за бебета със смесено хранене. Тези зърна напълно имитират процеса на смучене от майчината гърда. Поради това за бебета, хранени с бутилка, се препоръчва биберон, за да се намали рискът от изоставяне на майката. Бебето трябва активно да смуче зърното и да го хване напълно, за да получи адаптирано мляко или мляко. Разтегнатото зърно се удължава по време на процеса на сучене и заема правилното положение в устната кухина.

Количество и диаметър на отвора

Всички съвременни силиконови зърна се различават по броя на отворите в горната част на продукта. Дупките също се различават по размер. Изборът на подходяща залъгалка е необходим, като се вземе предвид възрастта на детето, както и храната, която бебето ще получава в бъдеще..

Например, новородените се съветват да вземат зърно с една малка дупка. Мляко или смес от такова зърно ще тече бавно и редовно, което ще позволи на бебето да не се задави и да се храни спокойно, без да улавя въздуха. Докато детето расте, родителите трябва внимателно да обмислят процеса на хранене от зърното, тъй като по-голямото бебе вече е трудно да получава храна от малка дупка в зърното..

За кефир и по-дебела храна са създадени специални прорези в зърната и дори е възможно да се регулира дебитът на течността. Такъв важен показател също си струва да се обърне внимание..

Дебитът се отчита от налягането на потока на флуида и се регулира числено от 0 до 5:

 • "0" - подходящ за бебета до 4 месеца, които се хранят от шише или за бебета, получаващи кърма по време на отбиване. Най-ниският поток е подходящ само за течна храна;
 • "1" - препоръчва се за деца под 6 месеца. Подходящ и само за течна храна;
 • "2" - потокът се определя като "среден". Подходящ за по-големи деца от 6 месеца до една година. Такова зърно пропуска различни течности (чай, вода, сокове, мляко, смес);
 • "3" - бърз дебит на течността. Препоръчва се за деца над една година и също не е подходящ за дебели храни;
 • "4" - голяма дупка, която се препоръчва за дебела храна, както и каша;
 • "5" - опция за регулируем поток. Идеален за бебета от 3 месеца. Основното предимство на такъв поток е, че той може да се регулира и променя..

Система против колики

И накрая, бутилките се различават една от друга в системата против колики. Родителите също трябва да изпробват няколко вида механизми, за да определят окончателния избор. Системата против колики във всички бутилки е насочена към циркулация на въздуха по същия начин, така че вътре да не се създава вакуум.

За това е създаден специален клапан, който има различно местоположение:

 • в долната част на бутилката. Подвижното вентилирано дъно осигурява въздушна вентилация и предпазва детето от поглъщане на въздух. За да създадете ефект против колики, завъртете дъното и след това отворете специални отвори;
 • в самото зърно. Тази локализация на клапаните се предлага на повечето модели бутилки против колики. Клапанът в основата на зърното също позволява на въздуха да влезе в бутилката;
 • бутилка с вградена система против колики. Такива продукти имат по-висока цена, но са по-трайни. Също така тези бутилки са по-трудни за измиване и боравене..

ТОП 8 бутилки против колики

Препоръчва се на родителите да обърнат внимание на известни марки, които правят шишета за хранене. Тъй като доказано надеждни марки провеждат изследвания, притежават подходящи сертификати и произвеждат продукти от екологично чисти и безопасни материали.

Не трябва да спестявате от първите ястия на бебето, защото от това зависи здравето на детето..

Най-популярните бутилки против колики, на които повечето майки се доверяват, са представени по-долу.

Philips Avent

Английският представител на марката го тества предварително преди пускането на продукта. Линията бутилки Avent се предлага в класически и естествен вид. Всички продукти имат пластмасова бутилка и силиконов биберон. Продуктът има широко гърло, което позволява цялостна обработка. А също така всички зърна имат механизъм против колики. Но модификацията Natural е по-препоръчителна за деца от първите дни на живота, тъй като в основата на това зърно има двоен клапан.

Бутилката Avent за новородени има малък обем - 125 мл. За по-големи деца са подходящи други размери на продукта - 260 и 330 мл. Отзивите на мама за този продукт са предимно положителни. Също така, неоспоримо предимство е, че залъгалката може да бъде закупена отделно от шишето, ако бебето е „надраснало“ съществуващия размер. Производителят предлага биберон с регулируем поток на течността. Ценовата категория не е подходяща за всички и е около 470 рубли за бутилка. Но има различни комплекти, които е по-изгодно да се купуват..

Д-р На Браун

Американската марка също е надеждна, добре позната и популярна марка. Бутилките против колики на тази фирма се произвеждат с вградена система. Състои се от втулка, фуния и тръба. Този резервоар позволява на въздуха да влезе в бутилката и не се смесва с течността. Въздушните мехурчета постепенно изместват течността, което предотвратява навлизането на мехурчета в стомашно-чревния тракт на детето.

Бутилките са направени от пластмаса, а зърната са изработени от силикон. Формата може да бъде различна (цилиндрична и ергономична). Също така си струва да се отбележи, че шията също може да бъде широка или тясна. Обемът, който може да се намери на пазара, е 120 и 240 ml. По-малкият обем е подходящ за новородени и недоносени бебета. Повечето майки са доволни от този продукт, но някои са недоволни от факта, че измиването на бутилката и резервоара често е трудно..

Medela calma

Швейцарският производител представя специална силиконова интелигентна помпа, която е по-подходяща за бебета със смесено и кърмене. Този модел напълно симулира процеса на смучене на мляко от майчината гърда. Но детето трябва да се адаптира към такова зърно и активно да извършва акта на смучене.

От отрицателните отзиви си струва да се отбележи, че майките не винаги се справят със сложната система на устройството за бутилки, а също и някои деца го отказват. Останалата част на зърното отговаря на всички съвременни изисквания, изработена е от висококачествена и безопасна пластмаса. Цената варира от 700 до 1100 рубли.

Бебета Canpol

Полски продукти, които принадлежат към бюджетната версия на бутилки против колики. Този нипел е аналог на Philips Avent Natural. Всички бутилки имат пластмасов състав и силиконово зърно, в безопасността на които не може да се съмнява. Всички продукти имат широко устие и клапан против колики. За новородени има малък обем от 120 ml.

Повечето майки са щастливи, но някои съобщават за схванати зърна и лек антиколиков ефект. Цената е предимство на тази бутилка и е 270 - 400 рубли.

Гълъб

Японският производител представя на нашето внимание както пластмасови, така и стъклени бутилки против колики. Тези бутилки са сред лидерите, използвани за бебета от раждането. Високото качество е предимството на тези продукти.

Зърното има малък отвор и клапан, който създава механизъм против колики. Бутилката може да запази първоначалния си вид дълго време. Закаленото стъкло не се напуква при постоянна обработка. Цената зависи от материала и варира от 450 до 900 рубли.

Качеството на немския продукт също не подлежи на съмнение. Производителят произвежда бутилки от стъкло и пластмаса. Предлага и голямо разнообразие от зърна. Но стъклена бутилка, изработена от устойчиво на удар, закалено стъкло с антиколики, ортодонтско зърно, изисква специално внимание. Продуктът може да се използва от първите дни от живота.

Силиконовото зърно съдържа бавна пот течност и специален клапан, който предотвратява поглъщането на въздуха. Този материал за бутилки издържа на всички процеси на обработка на бутилки. Повечето майки твърдят, че стъклото е толкова силно, че не е лесно да се счупи. Цената варира от 720 до 1000 рубли.

Томи типи

Британската марка предлага бутилки с уникална система против колики. Състои се от тръби и клапани, разположени по дължината на тръбата. Бутилката е направена от безопасна пластмаса, а биберонът е изработен от траен силикон. Продуктът е с широко гърло.

Основната характеристика на тази бутилка против колики е, че тубата вътре в продукта има индикатор, който показва температурата на храната. Синият цвят показва, че течността трябва да се нагрее, а червената, напротив, да се охлади. За новородени има оптимален обем от 150 ml. Цената е 820 - 850 рубли.

Chicco

Бутилките на италианския производител се характеризират с наличието на механизъм против колики, затворен в основата на силиконовото зърно. Материалът на бутилката може да бъде стъкло или пластмаса. Повечето майки са доволни от използването на тези бутилки. Очакваната цена зависи от материала на продукта и варира от 350 до 730 рубли.

Грижа за бутилки против колики

Грижата за бебешките шишета изисква специално внимание. Необходимо е съдовете да се поддържат чисти и сухи. Също така е важно постоянно да следите бутилките за пукнатини и драскотини. Тъй като при такива дефекти патогенните микроорганизми се натрупват в голям брой. След покупката родителите трябва да прочетат инструкциите за употреба и сглобяване на продукта. Важно е внимателно да се борави с бутилката и да се вари преди употреба.

След хранене се препоръчва да измиете бутилката с бебешки препарат и специална четка или гъба, които често се доставят с продукта. Стерилизирайте бутилката в стерилизатор преди всяка употреба. Някои бутилки могат да се мият в съдомиялна машина. Но тези инструкции могат да бъдат намерени само в инструкциите за употреба, приложени към бутилката в опаковката..

Също така е важно да се следи състоянието на зърното и самия клапан. Ако се образуват дефекти, системата против колики може да се повреди. За хигиенни цели се препоръчва редовно да се сменя зърното (на всеки 3 месеца). Съхранявайте чисти и сухи съдове при стайна температура със затворена капачка.

Заключение

Днес бутилките против колики са много популярни сред майките. Но ефективен ли е механизмът на продукта? Само родителите могат да решат. Системата, която улавя въздуха вътре в бутилката, е полезна за регургитация. Техният брой е значително намален, защото бебето не поглъща въздух по време на хранене. Този факт определено е положителен..

Днес на пазара има голям брой безопасни продукти, които могат да бъдат препоръчани за употреба. Но трябва да обърнете внимание на производителя. По-добре е да се даде предпочитание на надеждни, популярни марки, които са тествани преди пускането на продукти и имат съответните сертификати.

Родителите трябва да бъдат по-внимателни при избора си и да не се спират само на една бутилка. Само в процеса на използване можете да разберете кой продукт е идеален. В крайна сметка, всяка бутилка против колики има свои предимства и недостатъци..

Бутилки със система против колики

Позволява ви да храните бебето си в изправено положение, намалявайки риска от колики, газове и регургитация

Бутилка против колики с клапан AirFree

Искате да избегнете често срещани проблеми с храненето?

Avent Бутилка против колики с клапан AirFree ™

 • 1 бутилка
 • 125 мл
 • Залъгалка за новородени
 • 0 месеца.+

Avent Бутилка против колики с клапан AirFree ™

 • 1 бутилка
 • 260 мл
 • Дъска с бавен поток
 • 1 месец.+

Avent Бутилка против колики с клапан AirFree ™

 • 2 бутилки
 • 125 мл + 260 мл
 • Новородени зърна / бавен поток
 • 0 месец + / 1 месец.+

Какво казват другите майки за бебешки бутилки Philips Avent против колики

Хранене изправено

Специален клапан AirFree

По-малко проблеми с храненето

Укрепващо ребро

Изберете правилния дебит

Как да облекчим детето от колики

Ами ако детето има колики? Бутилката Philips Avent Anti-colic помага за намаляване на коликите за бебешки комфорт и спокойствие по време и след хранене.

Ръководство на заетата мама за избор на бебешка бутилка и биберон

Намерете бебешките бутилки и биберони, които работят най-добре за вашето бебе и вашите нужди.

Също може да харесате.

Бърз нагревател

Електрически парен стерилизатор "3 в 1"

Микровълнови торбички за стерилизация

Как да станем добри родители? Тук няма да ви помогнат уроци, но имате прекрасен екип за поддръжка!

Искате да получавате безплатни персонализирани препоръки и информация за отстъпки по имейл?

1 Въз основа на данни от онлайн проучване, проведено през 2018 г.; Повече от 8000 жени по целия свят взеха участие в проучването, използвайки бебешки продукти от различни производители

* Уникален клапан AirFree предотвратява натрупването на въздух в биберона, като помага на вашето бебе да избегне поглъщането на въздух по време на хранене с шише Това избягва често срещани проблеми с храненето като колики, регургитация и газове.

** Въз основа на резултатите от проучването MEDI-Q-2018 на Ipsos Comcon LLC в категориите помпи за кърма и устройства за хранене

Рейтинг на най-добрите бутилки против колики за хранене на новородено: правила за подбор

Когато събира зестра за бебе, майката трябва да помисли за закупуване на бутилка. Трябва да го имате, дори ако планирате да кърмите бебето си. Удобният контейнер ще помогне да се даде на детето вода, успокояващ бебешки чай, изцедено мляко в отсъствието на майката. Във цялото разнообразие от такива продукти се открояват бутилки против колики, на които си струва да се обърне специално внимание..

Дори онези майки, които планират да кърмят, трябва да се погрижат за закупуването на добра бутилка (вижте също: как правилно да захранвате новородено бебе в бутилка?)

Бутилка против колики - характеристики и предимства

Храносмилателната система на бебетата се развива постепенно и през първите месеци от живота често работи периодично. Въздухът, който детето поглъща, докато се храни, води до образуване на газове и колики. Те причиняват безсъние и сълзи..

Специалната удължена нагоре форма на продуктите против колики предотвратява поглъщането на въздушни мехурчета по време на хранене. Всеки такъв модел се състои от контейнер с градуирани марки, капак, зърно и пръстен, който го фиксира. Освен това е оборудван със система за изравняване на налягането, която представлява въздушен клапан, разположен отдолу или в специален пръстен вътре в зърното.

Каква е ефективността на системата против колики? Когато се храни от обикновена бутилка, смучещите движения на бебето създават вакуум и зърното се слепва. За да продължи да пие, бебето трябва да пусне зърното и да изчака да се напълни с разпенено мляко или смес. Той поглъща тези мехурчета и впоследствие те причиняват колики и безпокойство..

Тези модели имат много предимства:

 • максимално удобство при хранене на бебета;
 • грижа за здравето на бебето;
 • лесно за поддържане;
 • възможността за избор на подходяща форма, обем.
Бутилките против колики премахват поглъщането на въздух по време на хранене

Когато бебето ви се нуждае от бутилка против колики?

Педиатрите наблюдават регургитация и метеоризъм при почти 70% от новородените. Появяващи се на възраст от един месец, коликите измъчват бебета до 4 месеца и повече. Произходът им се влияе от несъвършена храносмилателна система, ниска усвояемост на лактозата, проникване на въздух в корема при смучене, неподходяща смес.

Критерии за избор на бутилка против колики

Бутилките за бебета с функция против колики се доставят с тубул (дупка в зърното) или вътрешна вградена система (резервоар). Първите струват на родителите по-малко, но те започват да изтичат по-бързо. Вторите са по-съвършени, по-скъпи са, но служат дълго време. При избора на контейнер е важно да се вземат предвид всички критерии, описани по-долу..

Материал: стъкло или пластмаса

За първите бутилки стъклото е по-безопасен материал. Неговият минус е по-голямото му тегло и крехкост. Висококачествените полипропиленови модели са леки и издръжливи, но пластмасата е надраскана и губи външния си вид, а при евтините модели е вероятно наличието на вредни примеси. Продават се и медицински меки силиконови продукти. Подходящи са за деликатно картофено пюре и зърнени храни.

Стъклото се счита за най-добрия материал за качествени бебешки бутилки

Форма, размер и обем

Оптималният обем на първия контейнер за новородено е 80-140 ml. Желателно е шията да е широка, а стените да са прави или леко вдлъбнати. Това прави бутилката по-лесна за задържане, докато се храни и почиства вътрешността. Малко на възраст над 6 месеца яде повече мляко или адаптирано мляко. Идеална за него е бутилка против колики от 250 ml.

Точност на скалата

Скалата, където е посочен обемът на течността, е на всички модели, но малко марки могат да се похвалят с точността на разделянето: често отклонението във всяка посока достига 10%. У дома е важно да проверите повторно точността на деленията, като налеете 50 грама в бутилка. вода. Ако скалата е правилна, обемът на напълнената вода ще съответства на 50 ml.

Местоположение на вентилационния клапан

Клапанът против колики осигурява свободна циркулация на въздуха, предотвратява разпенването на мляко или смес. В бутилки тя може да бъде на различни места: отдолу, в горната част, в системата на резервоарния клапан. В първия случай дъното е обърнато, за да се осигури циркулация на въздуха по време на хранене. Във втория се комбинират дупки в специален пръстен и пола за зърна. В третия случай системата самостоятелно подава въздух отдолу и той не влиза в корема на бебето.

Тип зърна

За ефективна работа на модели против колики се избират зърната с регулируем дебит. Моделите от латекс (гума) наподобяват майчините гърди по мекота, но не издържат дълго, покрити са с пукнатини. Те лесно се заразяват и в редки случаи причиняват алергии. Силиконовите модели са по-здрави, но по-хигиенични и издръжливи.

Латексните зърна напомнят гърдите на майката на бебето, но се износват достатъчно бързо

По форма зърната могат да бъдат ортодонтски (с отсечен връх) и кръгли. Можете да изберете този, който бебето харесва само чрез проба. За новородено купете 0+ бодли с бавен поток (1 дупка). От месец преминават към силиконови или латексни модели 1+. От 3-6 месеца купуват зърна за 3+ и 4+.

Колко бутилки трябва да купите?

Само майката може да определи броя бутилки, които бебето трябва да купи. Обикновено едното е необходимо за мляко (смес), другото за вода и успокояващ чай. И двамата са незаменими за разходка. Има родители, които струват по едно парче дълго време, но практичните майки винаги купуват поне 4 модела.

Броят на бутилките за новородено, хранено с бутилка, може да бъде изчислен въз основа на това колко пъти бебето яде през нощта. Ако 2 пъти, тогава е важно да имате 2 контейнера, за да не прекъсвате съня чрез кипене на един контейнер. Практическият опит на много майки потвърждава, че 2 бутилки са необходимият минимум. По-добре обаче е да имате резервоари и зърна..

Как да използвате бутилка против колики?

Първата бутилка против колики на бебето изисква внимателна стерилизация и грижи, затова е важно мама да прочете приложените инструкции, преди да я използва. Препоръките за употреба са различни за всеки модел, но има общи правила:

 • След хранене контейнерът се измива с четка или в съдомиялна машина. След това се вари 2-3 минути.
 • За кипящи стъклени бутилки трябва да изберете отделна емайлирана тенджера. По-добре е да дезинфекцирате пластмасовите модели в специален стерилизатор. При кипене се използва филтрирана или бутилирана вода, което ще избегне образуването на котлен камък по стените на съда.
 • Бутилката се сглобява съгласно инструкциите. Не завинтвайте елементите му прекалено здраво. По време на съхранението покрийте биберона с капак.
 • Целостта на вентилните елементи се проверява редовно, нипелът се проверява. Сменя се за хигиенни цели и когато възникнат пукнатини.
За грижата за тях задължителното изплакване на бутилките е задължително

Предпазни мерки

Винаги проверявайте температурата на сместа преди всяко подаване на бутилка. За да направите това, разклатете контейнера, нанесете малко количество храна върху ръката и анализирайте степента на нагряване. Не се доверявайте на силиконовия индикатор, който имат някои маркови продукти. Други предпазни мерки също са важни при използване на контейнери с противоволик:

 1. Забранено е загряването на бутилката с храна в микровълновата печка. Уредът загрява храната неравномерно, така че бебето може да се изгори.
 2. Изцеденото мляко се съхранява на рафт в хладилник в стерилна пластмасова бутилка не повече от 2 дни. По-добре е да използвате стъклени съдове за сок, съхранявайте не повече от един ден.
 3. Не можете да замените залъгалките със зърна от бутилки, позволете на бебето да играе с малки компоненти (за повече подробности вижте статията: Какви залъгалки за новородени е по-добре да купите?). Трохата дърпа всичко в устата си, вкусва, затова е важно да бъдете бдителни и внимателни.
 4. Пукнатини и драскотини по бутилката са източници на натрупване на бактерии. Този контейнер трябва да бъде променен.

Как да храните бебето си с бутилка против колики?

Позицията на шишето по време на хранене трябва да е удобна както за бебето, така и за майка му. По-добре е да заемете поза, имитираща кърмене (като същевременно поддържате главата и дупето на бебето, леко го притиснете към себе си). Това е интимен момент, когато в света на трохите и майките няма никой друг освен тях самите..

Давайки бутилка, мама притиска зърното към долната устна на бебето, дава му възможност да отвори устата си по-широко. Точно така, когато зърното е разположено над езика, а устните на бебето достигат широката му основа. Поставете бутилката под ъгъл 30-45 градуса, като внимателно наблюдавате непрекъснатото пълнене на зърното, липсата на слепване. Ако биберонът е празен, се чува звукът от всмукания въздух. В този случай трябва да повдигнете или извадите контейнера..

Преглед на популярните антиколосални бутилки

Детските магазини предлагат голям избор от бутилки със система против колики. Всеки производител се опитва да различи продукта по специален начин, като издава оригинална форма, цвят, шарка върху продуктите. Много родители вярват, че няма нужда да спестявате пари и да купувате най-скъпите бутилки. Други, напротив, не се стремят да надплащат, вярвайки, че всички стоки са сходни. Има обаче бутилки, които се търсят постоянно поради наличността и качеството..

Бутилките на д-р Браун против колики от САЩ

Пропиленовите продукти "Dr. Brown" имат "вталена" или цилиндрична форма. Тяхната антивакуумна система включва втулка под биберона и фуния с тръба. По време на храненето въздухът преминава през тръба към дъното на бутилката, но не се смесва с течността. Предимствата на моделите "Д-р Браун" са добро зърно, широко гърло, защита срещу колики. Минус - по-трудна грижа поради наличието на допълнителни елементи.

Стилни бутилки от Tommee Tippee (Великобритания)

Ярки бутилки от Tommee Tippee ("Tommy Tippi") се купуват най-добре в 2 версии: 150 и 260 ml. Анатомично зърното наподобява женска гърда, така че бебето ще бъде много удобно да се храни с него. Клапанът против колики предотвратява слепването му. Продуктовата тръба позволява на въздуха да премине и реагира на температурата на подаване. Червеният цвят показва, че сместа трябва да се охлади. Синьото означава, че храната е подходяща за хранене.

Бутилки против колики Nuk First Choise (Германия)

Контейнерът на този производител привлича със своята лаконична форма, ярки цветове, лекота на използване и грижи. Анатомичната форма на силиконовото зърно с изместен нагоре отвор формира правилната захапка при бебето.

От плюсовете си струва да се отбележи незаличима ярка скала, голям избор на зърната за бутилки. Капакът на бутилките Nuk може да не се затвори правилно върху зърното, причинявайки изтичане на контейнера. Родителите трябва да следят нейната позиция по време на ходене..

Любими бутилки на съвременни майки от Avent (Великобритания)

Предлага се в серии Classic и Natural. Линията Classic има конвенционален въздушен клапан и малък нипел. Бутилките Avent Natural Anti-Colic имат двоен клапан и благодарение на специалната форма на зърното са подходящи за новородени и недоносени бебета. Сред предимствата на моделите Avent са висококачествената, удобна форма за хранене на бебето в естествено положение, лекота на грижи.

Ако в допълнение към бутилките, мама трябва да купи помпа за кърма и стерилизатор (препоръчваме да прочетете: ние избираме стерилизатор за бутилки), тогава е по-добре да купувате продукти от същата марка. Те са съвместими помежду си, докато продуктите от други марки може да не се поберат поради несъответствието в размера. Основното е да следвате критериите за избор на бутилки и зърна против колики, които ще ви позволят да направите покупка, която е здравословна за вашето бебе..

Преглед на бутилките за хранене против колики: сортове, рейтинг на най-добрите и отзиви

Коликите са често срещан проблем при кърмачетата. Те възникват поради недоразвитието на червата, детето поглъща въздух по време на хранене. Ако болката в корема се дължи на втората причина, тогава се препоръчва на родителите да закупят специални бутилки за хранене против колики.

Как работи?

Принципът на действие на моделите бутилки против колики е, че вътре в тях се създава положително налягане. Това се постига чрез наличието на специален въздушен клапан. Благодарение на този елемент зърното не се слепва и сместа влиза в устата на бебето без затруднения..

В зависимост от местоположението на въздушния клапан има три вида бутилки за колики:

 1. в контейнери от първи тип, антиколикият елемент е отдолу;
 2. има модели с въздушен клапан в зърното;
 3. в бутилки от трети тип има цяла система против колики, в която са разположени клапанът и други елементи.

Как да използвате правилно?

Бутилките против колики са подходящи за употреба при бебета от раждането. Ако по някаква причина жената не може да кърми, струва си да изберете контейнери със система за защита от колики. Много родители не знаят как правилно да използват бутилки за хранене против колики..

Всеки продукт се доставя с ръководство за употреба. Препоръчително е да го прочетете внимателно, преди да използвате продукта. Важно е да сглобите бутилката правилно. Различните модели имат свои собствени дизайнерски характеристики. Поради това трябва да се обърне специално внимание на препоръките на производителя за сглобяване.

Трябва също да се придържате към следните експертни съвети:

 • Бутилката трябва да се стерилизира преди хранене. За да направите това, трябва да се измие със сапун. Ако продуктът е стъклен, тогава трябва да се вари около 5 минути. Можете също да използвате стерилизатор за почистване на контейнера от патогени. Тази опция е особено подходяща за бутилки от пластмаса. Някои видове продукти могат да се стерилизират в микровълнова фурна;
 • преди да предложите на бебето бутилка със сместа, трябва да се уверите, че температурата на съдържанието е оптимална;
 • след хранене бутилката против колики трябва да се измие с четка, да се изсуши и да се постави в шкафа. Невъзможно е да се затвори плътно контейнерът: това може да причини неприятна миризма, плесен;
 • Преди всяко хранене е необходимо да проверите клапата на бутилката срещу колики за цялост;
 • съхранявайте бутилката против колики при стайна температура;
 • Зърното трябва да се проверява редовно за пукнатини. Трябва да се сменя на всеки 2-3 месеца..

Рейтинг на най-добрите бутилки за колики

Предлага се голям асортимент от бутилки против колики. Продуктите се различават по цена, модел, дизайн, производител, материал на производство. Грижовните родители се стремят да купят най-доброто за своето бебе.

Бутилка против колики Avent

Важно е бутилката с колики да е безопасна и с добро качество. Таблицата по-долу е класацията на най-добрите внесени контейнери за бебешко хранене против колики.

МаркаПроизводствен материалОбем, млТип на вратаФорма на бутилкатаХарактеристики на продуктаПриблизителна цена в рубли
Авентстъкло или полипропилен60-330широк или тесенстеснен в средатаВ зърното е разположен клапан против колики. Комплектът включва силикон и други видове зърна, четка за измиване470
Д-р Браунстъкло или полипропилен60-270широк, тесенстеснен в средата или прав цилиндриченСистемата против колики е представена от фуния с вградена тръба, втулка с отвори. Комплектът включва четка за почистване на контейнера. Без включени зърна500
Томи типипластмасов150-340широкостеснен в средатаСистемата против колики се намира в зърното. Продуктите са оборудвани с везна с големи номера. Има вграден термометър за определяне на температурата на бебешката храна600-820
Бебета Canpolтритан, полипропилен, стъкло120-330широк или тесенправи цилиндрични или заострени в средатаВ зърното е разположен клапан против колики. На предната страна на бутилката има удобно градуиране. Четка за измиване на зърната, наличен капак за смесване.150
Нукстъкло или пластмаса110-300тесен или широкстеснен в средата или цилиндричен правИма зърно против колики. Има клапан за предотвратяване на разливи на течност, докато носите бутилката420

Добри модели бутилки против колики се произвеждат и от руски компании. Например родителите и педиатрите оставят положителни отзиви за продуктите на Mir Detstva. Бутилките са направени от полипропилен. Предлагат се в обеми от 125 и 250 ml. Цената на модела е около 150-170 рубли.

Прегледи на лекари и родители

Бутилките против колики имат специален дизайн. Това елиминира възможността бебето да поглъща въздух. Експертите посочват, че е по-добре да изберете сертифицирани продукти. Такива продукти са с високо качество и безопасност..

Родителите оставят много положителни отзиви за използването на бутилки против колики. Много хора отбелязват, че след използването на такива продукти детето става по-спокойно, по-активно и весело. Има и отрицателни твърдения. Но те обикновено са свързани или с придобиването на китайски фалшификат, или със злоупотребата с продукта..

Подобни видеа

Д-р Комаровски за ефективността на бутилките против колики за хранене на бебета:

По този начин, бутилките против колики са идеални за новородени, деца с отслабен смукателен рефлекс и бебета, които страдат от повишено образуване на газ. Родители и педиатри се изказват положително за такива продукти. Препоръчително е да купувате продукти от известни компании.

Бутилки - които са най-подходящи за новородени

Бутилките за новородени са задължителни, независимо дали бебето е кърмено или на адаптирано мляко. Задачата на родителите е да избират лесен за употреба, безопасен и висококачествен продукт за своето бебе. За да направите това, ще трябва да разберете кои бутилки са най-подходящи за новородени и какво предлага съвременният пазар..

Бутилката за хранене е първото нещо, което се получава след раждането.

Кои бутилки са по-добри

Когато избирате бутилка, трябва да обърнете специално внимание на следните важни характеристики на продукта:

 • формата;
 • сила на звука;
 • материал на производството;
 • вид на зърното;
 • наличието или отсъствието на система против колики;
 • точност на скалата;
 • удобството на използване.

Избирайки бутилки за хранене за новородени, които са по-добри, трябва да се разбира, че здравето на бебето и неговото развитие до голяма степен ще зависят от правилността на взетото решение.

Стъкло или пластмаса: което е по-добре

Преди да се чудите как да приучите детето към бутилка и да го научите да я държи самостоятелно, трябва да решите от кой материал бутилката ще бъде по-добра: стъкло или пластмаса. В продажба и двата варианта са представени в широка гама.

Стъклени съдове могат да бъдат закупени във всяка аптека

Основното предимство на стъкления продукт е абсолютната му безопасност и безвредност. Това се дължи на факта, че стъклото е инертен материал, който не взаимодейства с други вещества и съединения. Стъклените бутилки за хранене за новородени могат безопасно да се нагряват или дори да се варят. Освен това те не пропускат въздух и имат дълъг експлоатационен живот. Моделът, приложен към такъв контейнер, не се изтрива нито след месец, нито след година активна употреба. Единственият недостатък на стъклените бутилки за хранене за новородени е, че те не са твърде устойчиви на механични натоварвания..

Важно! Бутилките от стъкло са достатъчно тежки, че майката ще трябва да храни бебето. Хлапето може да не държи контейнера в дръжките си.

Пластмасата тежи по-малко, не се чупи и може да бъде направена в най-странните форми. Тази опция ще бъде оптимална, когато детето вече започва да държи бутилката само. Въпреки факта, че пластмасовият съд перфектно толерира въздействието на вряща вода, той може да се оцвети с действието на оцветяващите компоненти на сок, компот или супа.

Когато купувате пластмасов продукт, трябва да се обърне специално внимание на неговото качество.

Важно! Купуването на пластмасови контейнери трябва да става с голямо внимание - евтините опции могат да бъдат опасни за здравето на децата.

Система против колики

Повечето начинаещи родители прекарват много време в търсене на отговор на въпроса коя бутилка е най-подходяща за новородено. Няма решение за един размер, подходящо за всички. Всеки лекар, който се специализира в педиатрията, вероятно ще препоръча да започнете с бутилка против колики за новородени.

В продажба можете да намерите две възможности за този вид продукт:

 • прости бутилки с въздушен канал вътре в зърното;
 • усъвършенствани системи, които напълно премахват неправилното хранене.

Препоръчва се използването на система против колики от момента на раждането на бебето, особено ако бебето е изкуствено хранено.

Най-простите бутилки с тръба в зърното имат ниска цена, но показателят им за надеждност е нисък. Те често изтичат и бебешкото мляко или друга храна се разлива.

Системите против колики са особено търсен продукт

Скъпият комплект против колики почти напълно елиминира възможността за изтичане. Но той има и недостатъци. Такива системи са много трудни за почистване правилно. В резултат на това остатъците от бебешка храна се натрупват на труднодостъпни места, които потенциално могат да представляват опасност за здравето на детето..

Всяка бутилка против колики трябва да бъде придружена от инструкции. Трябва да се проучи, така че по-късно, поради неправилна употреба, да не се чудите защо детето не взема бутилката и какво да правите в този случай.

Освен това трябва да следвате някои прости правила:

 • в края на храненето незабавно почистете бутилката и избягвайте натрупването на остатъци от храна;
 • дръжте контейнера отворен при стайна температура;
 • стерилизирайте бутилката преди всяка употреба;
 • постоянно проверявайте функционалността на клапана и неговата цялост;
 • периодично проверявайте зърното за пукнатини и механични повреди.

Колко бутилки се нуждаят от новородено бебе

За новородено, хранено с бутилка, са необходими поне шест контейнера:

 • контейнери с биберони за смеси 250 мл - 4 бр. (да има време да ги стерилизира);
 • 100 мл контейнери за вода - 2 бр..

Не предполагайте, че няма да имате нужда от шишета, когато кърмите. Ще трябва да закупите поне няколко малки (100 ml) контейнери за вода и няколко по-големи бутилки. Последните могат да се вземат със себе си на път или да се използват при въвеждане на допълващи храни.

Когато решавате коя конкретна бутилка да изберете за новородено, препоръчително е да се придържате към следните препоръки:

 • контейнерите трябва да бъдат избрани тесни и тънки (бебето може да ги държи сам, те са подходящи както за вода, така и за смеси);
 • зърната трябва да бъдат избрани широки, физиологични;
 • бутилката трябва да е нечуплива.

Колко бутилки са ви необходими за 3 месеца

Когато бебето достигне тримесечна възраст, бутилките, закупени за раждането му, ще се нуждаят от подмяна. Техният брой няма да се промени, но ще трябва да закупите друга залъгалка - с няколко дупки. Гълтателните функции на едно дете към тази възраст вече са достатъчно развити, за да не започне да се задавя и да се задушава, ако не полага усилия при сучене. Освен това трябва да си купите зърно с една достатъчно голяма дупка, от която можете да храните бебето си с каша..

Първо бутилката трябва да е подходяща за бебето.

Важно! Експертите препоръчват не само редовно да стерилизират зърната, но и да ги сменят със следната честота: латекс - веднъж на всеки 2 месеца, силикон - веднъж на 3 месеца.

Рейтинг на най-добрите бутилки

Изправени пред необходимостта от решаване на проблема как бързо да привикнете бебето към шише след кърмене, повечето родители внимателно изучават рейтинга на най-популярните опции. Някои от най-добрите бебешки контейнери включват:.

Nuk първи избор

Капацитетът на производителя е универсален и подходящ за всяка бебешка възраст до една година. Бутилката е изработена от висококачествена безопасна пластмаса. Формата му е ергономична и удобна за хранене. Неизличима градация, приложена към повърхността.

Д-р кафяви

Д-р Браунс предлага още една достойна възможност за бързо прехвърляне на бебе на изкуствено хранене. Това е бутилка против колики с патентована вентилационна система, от която бебето може както да яде, така и да пие. Зърното има физиологична форма, което ви позволява да направите прехода към изкуствено хранене възможно най-бързо и ефективно.

Philips Avent Natural

Не би било пресилено да наречем тази бутилка най-популярната на пазара. Водата и храната не се разливат от него. Самият контейнер е ергономичен, лесен за сглобяване и почистване. Моделът е подходящ както за новородени, така и за по-големи деца. Потребителите особено подчертават трайността на продукта и достъпните разходи..

Какво друго да вземете предвид при избора

След като разбрахте колко контейнера са необходими за хранене на бебе и като изяснихте какви могат да бъдат, няма да е излишно да получите информация и на какво друго трябва да обърнете внимание при избора на такива бебешки продукти като термо бутилка или система против колики. Това са следните точки:

 • диаметърът на гърлото (в идеалния случай, ако е еднакъв - не е нужно да избирате отделен подходящ нипел за всеки контейнер);
 • формата на контейнера (трябва да побере бебето в ръцете);
 • наличието на дръжки;
 • производител (препоръчително е да откажете да закупите продукти на неизвестни компании със продукти със съмнително качество).

Характеристики на избора на зърната

Ако по съветско време всички налични в търговската мрежа зърна са били каучукови, днес тези продукти са направени главно от силикон или латекс..

Продуктите от латекс са по-меки, но бързо се влошават и изискват честа подмяна. Силиконовите биберони са малко по-твърди и по-трайни.

Коя форма да изберете

Изборът на правилното зърно е също толкова важен, колкото и избирането на бутилка. По форма те могат да бъдат:

 • овална (за контейнери с тясно гърло);
 • класически кръг (колкото е възможно имитира гърдите на майката);
 • ортодонтски (анатомични);
 • антиколики (предотвратяват навлизането на въздух в стомаха на бебето).

Изборът на форма е индивидуален въпрос. Често се налага да експериментирате, преди да намерите опция за зърна, която да приляга както на мама, така и на бебе.

Зърната за бутилки са направени от безопасни материали

Размер на дупката за зърната

Скоростта на приток на сместа зависи от размера и броя на отворите в зърното. За новородени се препоръчва да се вземат зърната с една малка кръгла дупка, разположена отстрани и предотвратяваща директното навлизане на течност в гърлото на бебето. Към възраст от 1 месец, можете да изберете бавно дренажно биберон с две дупки. Зърната със среден до бърз поток с 3-4 дупки обикновено се използват след 6-месечно бебе..

Има универсални разновидности, при които вместо дупка се прави малък разрез, а дебитът зависи от начина на завъртане на бутилката..

Съвременният пазар е пълен с разнообразни предложения за контейнери за бебета и зърно за тях, така че не би трябвало да има проблеми с избора на подходящия. Може да отнеме известно време и усилия, за да намерите идеалния. Най-важното е, че не трябва да се опитвате да спестите пари за покупки и да обръщате внимание на бутилки със съмнително качество..