Кашлица, болка в гърдите и висока температура - всичко това може да бъде симптоматична проява на привидно безобидно заболяване на горните дихателни пътища - бронхит. По време на бременност обаче подобни прояви крият опасност и рискове за усложнения в бъдеще. Причините за това състояние, лечение и последици - по-нататък в статията.

 1. Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини
 2. Бронхит: сортове
 3. Инфекциозни или вирусни
 4. Усложнения на заболяването
 5. Хронична
 6. Остра
 7. Защо бронхитът е опасен по време на бременност
 8. Симптоми
 9. Лечение
 10. Антибиотици
 11. Хапчета
 12. Антивирусни лекарства
 13. Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност
 14. Последствия за бременността
 15. Полезно видео

Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини

Дифузно-възпалително заболяване на дихателната система в бронхиалната област, засяга както лигавицата, така и цялата равнина на бронхиалната стена. Възпалението от този характер възниква в резултат на инфекция (независимо) или носи изолиран процес (първичен бронхит), е усложнение на фона на предишни хронични заболявания, ARVI, ARI.

Възпалението е придружено от увреждане на лигавичния епител на бронхиалното дърво, нарушава секрецията и двигателната функция на ресничките. Такива промени водят до пристъпи на постоянна кашлица, по време на която белите дробове се опитват да се отърват от натрупаната слуз, бактерии.

Бронхит: сортове

Класификацията на бронхита варира по тежест, клинично протичане или в областта на възпалителния процес. По-специално си струва да се помни, че всяко възпаление на носоглътката, ухото или гърлото провокира усложнение, особено при отслабен имунитет. Бронхитът не е най-трудната последица, с ненавременна помощ и елиминиране на огнището на инфекцията, заболяването се развива в обструктивен бронхит и след това в пневмония.

Инфекциозни или вирусни

Инфекциозната форма на заболяването е последиците от растежа на парагрипни вируси, аденовируси. Такива фактори също често провокират заболявания на дихателните пътища:

 • грипен вирус, морбили, ентеровируси;
 • хламидия;
 • смесени вирусни и бактериални инфекции;
 • хемофилус грип;
 • стрептококи;
 • респираторен синцитиален вирус.

Вирусният бронхит рядко има бактериална причина, само 3% от заболяванията са диагностицирани с такива основни причини като причинителя на коклюш, хемофилен грип или пневмококи.

Усложнения на заболяването

Опасно последствие от бронхит от всякаква форма и етиология са усложненията. По време на поражението на горните слоеве на стените на бронхите се образуват хиперемия, силен оток, изразена инфилтрация на субмукозния слой, дистрофични промени и отхвърляне на епителните клетки. В допълнение, хроничната форма на заболяването също е постоянен източник на риск, особено за жена с отслабена имунна система по време на бременност..

Хронична

В зависимост от естеството на възпалението с диагностициран бронхит на бременна жена, терапевтите разграничават:

 1. Катарален хроничен бронхит.
 2. Гноен хроничен бронхит.

По вида на промяната в дихателната функция се отбелязва обструктивен и необструктивен бронхит. При наличие на някаква форма на хронично бронхиално заболяване се отбелязват ремисии и обостряния на хода на заболяването през целия живот.

Остра

Острата форма е заболяване с остри симптоми, висока температура, суха кашлица и причините за този процес могат да бъдат неясни или установени. Често провокират остри бронхиални заболявания:

 • вирусен, бактериален, вирусно-бактериален произход;
 • химични, физични фактори, алергени;
 • смесени форми на заболяването.

Защо бронхитът е опасен по време на бременност

Опасността от бронхит е, че е трудно да се лекува с неизвестна етиология, а последиците от самолечението са обостряния на състоянието, дегенерация в хронични форми. Освен това не трябва да се изключват отрицателните последици от ефекта на високата температура върху плода. Застоялите процеси в тесния кръг на кръвообращението провокират заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, което по време на бременност е изпълнено с кислороден глад и забавяне на бебето.

Симптоми

Симптоматичните прояви варират в зависимост от формата на заболяването. Например, острата форма протича с висока температура, ниска гръдна кашлица и болка в гърдите. Симптомите в хронична форма при бременни жени са:

 • задух при най-малкото движение;
 • сухота в устата, желание за пиене на вода дори през нощта;
 • суха, ларингеална кашлица, без храчки;
 • повишена кашлица с температурни промени (от улица до къща или обратно);
 • главоболие;
 • запушване на носа;
 • подуване на гърлото, натрупване на лигавици по повърхностите;
 • възпалено гърло, което изчезва и се появява отново.

Основните признаци, за които трябва да посетите лекар, е суха ларингеална кашлица, която не отшумява през нощта, се отбелязва по-често от веднъж на всеки два часа.

Лечение

Формата на лечение на бронхит по време на бременност с неусложнена форма на курса е амбулаторна. Ако обаче има температура, слабост, летаргия и необичайна сънливост през деня, това е причина за хоспитализация. Дехидратация и пневмония - бронхопневмонията е опасно състояние за жената по всяко време на бременността.

Антибиотици

Антибиотичната терапия се възприема негативно от повечето бременни жени. Това е разбираемо, тъй като дисбиозата, разхлабените изпражнения, коремни спазми и други неприятни спътници на такава терапия са нежелани прояви, от които искате да се предпазите. Освен това много бременни жени смятат, че антибиотиците са вредни за плода..

Това отчасти е вярно, тъй като антибиотиците се абсорбират в кръвта, достигат концентрата си в плазмата след няколко часа и засягат плода, плацентата, бъбреците и черния дроб на майката. Подобни рискове обаче са рядкост. Докато пневмонията е реална заплаха за майката и фатален риск за плода вътреутробно. Ето защо, ако лекарят говори за необходимостта от приемане на хапчета или пробиване на антибиотици, тогава трябва да се следват такива съвети.

По време на бременност се използват най-безопасните антибиотици, които не засягат бебето и плацентата, но допринасят за унищожаването на вируса в кръвта, предотвратяват усложненията в бъдеще.

Хапчета

Хапчетата с антибиотик или болки в гърлото се предписват само от лекар. Като правило, когато се прикачи вторична инфекция на фона на организъм, отслабен от антибиотици или грип, се използват болкоуспокояващи - Ибупрофен, Нурофен, при болки в гърлото - Фарингосепт, гаргара с разтвор на Лугол, Хепилор. Но всички лекарства трябва да се предписват изключително от терапевт, тъй като самолечението предизвиква рискове за живота на плода.

Антивирусни лекарства

Антивирусните лекарства обикновено се предписват в ранните етапи от развитието на болестта, когато болестта тепърва се развива. Тези лекарства включват Arbidol, Anaferon, Novirin. По различно време обаче има лекарства, които са разрешени и забранени за употреба..

Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност

Лечение на лек бронхит по време на бременност - 7 дни. Трябва да минат поне 14 дни, преди симптомите да бъдат напълно елиминирани. През това време тялото се адаптира, настройва за възстановяване и самата жена ще може да избере най-добрите лекарства за възстановяване на чревната микрофлора. Ако говорим за хронична форма на заболяването, тогава не става въпрос за пълно възстановяване по време на бременност. По правило хормоналните скокове, отслабването, имунитетът и особеностите на района на пребиваване провокират периодични обостряния на заболяването.

На фона на терапията си струва да се включат имуномодулатори, които ще укрепят и ще помогнат за намаляване на риска от пневмония. Най-ефективните средства включват:

 • Рибомунил;
 • Бронхоммунил;
 • Флавозид;
 • Интерферон.

Терапевтичният ефект е видим не по-рано от 3 седмици след началото на приема.

Последствия за бременността

Ако бременна жена незабавно е поискала помощ, преминала е необходимия курс на лечение в пълен размер, тогава няма последствия за бременността. Плодът се развива според термина, а плацентата активира своите защитни функции, предпазвайки бебето от негативните ефекти на вирусите.

Ако терапевтичните методи не бяха предоставени изцяло, по време на лечението имаше нарушения на приема на антибиотици, тогава в резултат на това жената ще получи рецидив на заболяването с усложнения за сърцето и бъбреците на детето..

Не забравяйте, че тялото по време на раждането на бебе също работи с повишено натоварване и следователно ненужните вирусни заболявания, температурите са тежко бреме.

Бронхитът за бременна жена е често, но не опасно заболяване, което не представлява заплаха за живота на майката и детето. Въпреки това, за да се сведе до минимум вероятността от бронхит, дегенериращ в пневмония, си струва да се използват всички необходими методи на терапевтично действие, без да се заменят с народни средства..

Симптоми и лечение на бронхит по време на бременност

Характеристики на заболяването

Бронхитът е възпаление на лигавицата, покриващо вътрешната страна на дихателните пътища. Той се подува, удебелява, което причинява стесняване на бронхите, нарушена въздухопропускливост. На фона на възпалението се увеличава производството на слуз, която запълва бронхите. Това прави дишането още по-трудно..

Бронхитът по време на бременност е остър и хроничен. Остра болест се нарича болест, възникнала за първи път. Продължителността му е не повече от месец. Хроничният бронхит може да се появи както преди, така и по време на бременност. Основният критерий за хроничната форма на заболяването е кашлица, която се появява най-малко 3 пъти годишно и продължава 3 месеца.

Причини за развитие

Бронхитът изисква комбинация от няколко причинно-следствени фактора. Основното значение има инфекцията - вирусна, бактериална, гъбична. Микроорганизмите атакуват лигавицата на дихателните пътища, ако тя е повредена. Нарушаване на целостта на лигавицата се случва при пушене, наличие на вредни вещества във вдишания въздух.

Рискът от развитие на бронхит се увеличава с намаляване на имунитета. Това е естествен процес по време на бременност. Тялото трябва да отслаби защитните си сили, така че плодът да не се възприема като чужд обект. Обострянията на хроничната форма на заболяването са причинени от хипотермия, стрес, остри респираторни инфекции.

По-рядко бронхитът е от алергичен произход. Тази форма на заболяването винаги е хронична. Всеки фактор на околната среда може да бъде алерген - цветен прашец, животински косми, домашен прах, лекарства.

Характерни прояви

Признаците на бронхит по време на бременност са причинени от възпаление на лигавицата на дихателните пътища, повишено производство на храчки. Остър бронхит или обостряне на хроничен бронхит започва с неразположение, умерена температура и чувство на тежест в гърдите. Скоро започва кашлица. Отначало е сухо, дразнещо, не облекчаващо. Пристъпите на кашлица могат да завършат с повръщане.

След 2-3 дни кашлицата става влажна. Това се дължи на натрупването на голямо количество храчки в бронхите. В белите дробове се чува трудно дишане, хрипове. Храчките са лигави, прозрачни или гнойни със зеленикав оттенък. Жената изкашля най-много слуз сутрин..

През 3-ия триместър на бременността заболяването се придружава от пристъпи на задушаване. Уголемената матка притиска диафрагмата отдолу, белите дробове не се разширяват напълно. Задухът се появява при пристъпи на задушаване, особено в легнало положение. Често се появява замайване, свързано с липса на кислород.

По време на бременност хормоналният фон на тялото се променя. Преобладаването на прогестерона води до подуване на лигавиците. Това увеличава риска от развитие на оток на дихателните пътища..

Обструктивният бронхит е тежък. Има силен спазъм на мускулната стена на бронхите. В комбинация с оток на лигавицата това води до развитие на силен задух, задушаване. Кашлицата с тази форма на заболяването е непродуктивна. Храчките не излизат, а стагнират в бронхите, допълнително влошавайки състоянието.

Алергичният бронхит се обостря само когато жената влезе в контакт с провокиращ фактор. Характеризира се с пристъпи на суха спазматична кашлица, сълзене на очите, хрема..

Диагностични методи

Лекарят определя признаците на бронхит още при преглед на жена. Потвърждаващи симптоми са твърдо дишане и смесени хрипове в белите дробове. Рентгенография на гръдния кош не трябва да се прави на бременна жена. Този метод се използва в краен случай, ако трябва да изключите пневмония..

Тактика на лечение

При лечението на остър и хроничен бронхит се използва интегриран подход. Трудността се крие в ограничения набор от налични лекарства по време на бременност. В началния стадий на заболяването може да се откаже от симптоматична терапия..

 1. Пиенето на много течности помага за втечняване на храчките и бързото им отстраняване от бронхите. Препоръчително е да се пие подкиселена вода, плодови напитки, алкална минерална вода. Обемът на течността - до 1,5 литра на ден, ако това не води до появата на отоци по краката.
 2. Диетата трябва да е лека, но разнообразна. Препоръчително е да се използва варено месо, морска риба, плодове и зеленчуци, млечни продукти.
 3. Полезно е да се правят дихателни упражнения. Можете да надуете балон, да духате в чаша вода през пластмасова тръба.

Ако бронхитът се появи на фона на остри респираторни инфекции, е допустимо да се използват лекарства с човешки интерферон под формата на ректални супозитории или капки за нос.

В помещението, където се намира пациентът с бронхит, е необходимо да се поддържа влажност най-малко 80%.

Медикаментозната терапия се предписва, ако жената има температура за повече от 3 дни, кашлицата й се увеличава. Антибиотикът, одобрен по време на бременност, е джозамицин. Предписват му се 2 таблетки на ден в продължение на 5-7 дни. В същото време пробиотиците се използват за защита на чревната микрофлора.

За премахване на кашлицата се използват отхрачващи и антитусивни средства. От отхрачващите средства най-популярен е амброксолът. Не трябва да се предписва през първия триместър на бременността. След 12 седмици е допустимо използването на амброксол - 1 таблетка 3 пъти на ден. Антитусивите се използват и от 2-ри триместър на бременността. Най-безопасното лекарство се основава на бутамират. Той потиска центъра на кашлицата в мозъка, освобождавайки жената от пристъпи на обсесивна кашлица..

Физиотерапията е разрешена при нормална телесна температура. При бронхит най-добре е вдишването - пара или чрез пулверизатор. Процедурата се извършва с алкална минерална вода, разтвор на амброксол.

Лечението с народни средства е спомагателно. В допълнение към основната терапия можете да приложите:

 • маслени компреси върху гърдите и гърба;
 • триене с язовец или мечи мазнини;
 • поглъщане на отвара от майка и мащеха;
 • топло мляко с мед.

Народните средства са ефективни само при лек ход на заболяването, не придружен от повишаване на температурата, пристъпи на задушаване.

Усложнения

При бременни жени рискът от усложнен ход на бронхит е по-висок. Острата форма на заболяването винаги протича по-тежко от хроничното обостряне. Неблагоприятните ефекти на бронхита засягат не само жената, но и плода. Бременните жени често развиват продължителна форма на заболяването с дълъг период на остатъчна кашлица. Бронхиалната инфекция може да се разпространи в белодробната тъкан и да причини пневмония.

Продължителното протичане на заболяването води до липса на кислород в тялото на жената. Това се отразява негативно на състоянието на плода. Той изпитва вътрематочна хипоксия. Впоследствие това води до забавяне на психическото и физическото развитие на детето. Хипоксията може да провокира преждевременно раждане.

Най-опасната е вътрематочната инфекция на плода. В ранните етапи това допринася за спонтанен аборт, развитие на сериозни дефекти и аномалии. Инфекцията в края на 2-3 триместъра причинява преждевременно раждане.

Предотвратяване

Трябва да се внимава за предотвратяване на бронхит дори преди бременност. Необходимо е да се изключат всички фактори, допринасящи за развитието на това заболяване:

 • да откаже от лоши навици;
 • премахване на хронични огнища на инфекция в тялото;
 • намаляване на отрицателното въздействие на околната среда.

Доброто хранене, редовната физическа активност, разходките на чист въздух могат да предотвратят обострянията по време на бременност.

Бронхитът при бременни жени е по-тежък, особено през последния триместър. По-често се развиват усложнения, които могат да навредят не само на майката, но и на плода. Важно е да се следват превантивни мерки преди и по време на бременност, които ще помогнат за предотвратяване на заболяването.

Бронхит по време на бременност

Бронхитът е инфекциозно и възпалително заболяване, при което бронхите участват в процеса. В преобладаващото мнозинство от случаите тази патология се среща през есенно-зимния период. Бременните жени не са защитени от бронхиални увреждания и всяка простуда при неблагоприятни обстоятелства може да доведе до бронхит. От това заболяване заплашва бъдещите майки?

Причини за бронхит

Възпалителният процес в бронхите не протича сам по себе си. Бронхитът винаги се предшества от инфекция на горните дихателни пътища. Болестите на фаринкса и трахеята при неадекватно лечение водят до увреждане на бронхите и нарушаване на тяхната функция. Развива се бронхит - възпалително заболяване, от което няма да е толкова лесно да се отървете по време на бременност.

Източникът на инфекция при бронхит е болен човек. Отначало възпалението се локализира във фаринкса и трахеята, като постепенно потъва все по-надолу. По време на бременност също е възможно да се активира собствената микрофлора в резултат на стрес или хипотермия. Грипните и парагрипните вируси, както и семейството на аденовирусите, обикновено са причина за остър бронхит. Също така е възможно бактериално увреждане на бронхите от пневмококи и Haemophilus influenzae.

Фактори, провокиращи развитието на бронхит:

 • хипотермия;
 • стрес;
 • тежък физически труд;
 • пушене;
 • хронични респираторни заболявания.

Лекарите отбелязват, че при бременни жени всяка респираторна инфекция може да се превърне в бронхит. Експертите свързват това с физиологично намаляване на имунитета, което се отбелязва при всички бъдещи майки от най-ранните дати. Защитните сили на тялото по време на бременност отстъпват своите позиции - и всичко това, така че тялото на жената да не може да се отърве от плода. За съжаление именно този механизъм води до значително намаляване на имунитета и в резултат на това до чести възпалителни процеси в трахеята и бронхите..

Означава ли това, че всички бъдещи майки са обречени на бронхит? Въобще не. Тялото на всяка жена е индивидуално и е трудно да се отгатне предварително как ще протече настинка или грип. Много жени безопасно носят и раждат деца, без да са срещали нито един вирус през всичките девет месеца. Не е възможно да се установи дали това е злополука или особеностите на реакцията на имунната система.

Симптоми на бронхит

Появата на бронхит се предшества от признаци на възпаление на фаринкса и ларинкса. Това може да бъде възпалено гърло, суха или мокра кашлица, обилна хрема и кихане. В бъдеще с прогресирането на заболяването се появяват типични черти на бронхиалното възпаление:

 • силна кашлица с обилно гнойно отхрачване;
 • болка в гърдите;
 • повишаване на телесната температура до 38-39 ° C;
 • признаци на телесна интоксикация (слабост, сънливост, загуба на апетит).

Кашлицата с бронхит е по-лоша през нощта и в легнало положение. Пристъпите на кашлица са кратки и се заменят с отделянето на голямо количество храчки. Треска, неразположение и други симптоми на интоксикация изчезват след няколко дни и след седмица жената се чувства много по-добре. Бронхитната кашлица може да продължи седмици или дори месеци.

Заздравяването на бронхите е доста бавен процес и може да продължи от 4 до 8 седмици. Означава ли това, че бременната жена трябва просто да изчака възстановяването? В никакъв случай, защото продължителната кашлица може да означава преход на възпалението в хронична форма. Ако кашлицата продължава повече от месец, има смисъл да се потърси помощ от терапевт или пулмолог..

Последици от бронхит по време на бременност

Чувайки подобна диагноза, много бъдещи майки изпадат в паника. Не трябва да се притеснявате, тъй като в повечето случаи бронхитът протича без последствия за жената и плода. Това не означава, че трябва да забравите пътя до клиниката и да не се явявате на лекаря. Навременното лечение и изпълнение на всички препоръки на терапевта ще помогнат да се избегнат усложненията на бронхита и да се ускори възстановяването..

Възпалението на бронхите, пренесено в ранните етапи, може да причини спонтанен спонтанен аборт. С развитието на инфекция до 4 седмици имплантацията и самите начални етапи от развитието на ембриона се нарушават. Доста често, в същото време, една жена дори не знае за бременността си, тъй като спонтанен аборт в този случай се маскира като обилна менструация. Това явление обикновено не представлява опасност за здравето и не засяга възможността за зачеване на дете в бъдеще..

В интервала от 4 до 12 седмици възпалението на бронхите често води до инфекция на плода и образуване на вродени малформации. В тази ситуация има два възможни изхода, които не са много благоприятни за жената. В първия случай възникват пороци, които са несъвместими с живота, и настъпва ранен спонтанен аборт. Във втория случай бременността продължава, но болно дете се ражда своевременно. В същото време не може да се изключи и третият вариант, когато бронхитът не засяга здравето на плода и хода на бременността..

След 16 седмици прехвърленото възпаление на бронхите провокира развитието на плацентарна недостатъчност. Това състояние заплашва с нарушение на притока на кръв в съдовете на плацентата, матката и пъпната връв, което неминуемо води до фетална хипоксия. Липсата на кислород засяга функционирането на нервната система и инхибира вътрематочното развитие на бебето. Бронхитът в края на бременността често е причина за бебетата с ниско тегло при раждане.

Усложнения на бронхит

Неадекватното и ненавременно лечение на бронхит може да провокира влошаване на състоянието на бременна жена. Инфекцията намалява и се развива пневмония - тежко увреждане на белите дробове. Появата на това усложнение се показва от рязко повишаване на температурата, както и продължителна непрекъсната кашлица. Ако подозирате пневмония, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Диагностика

Не се правят специални проучвания за определяне на бронхит. Възпалението на бронхите може да се определи чрез рутинен преглед и аускултация на бронхите. Шум, свирки и хрипове в бронхите ясно показват инфекция на долните дихателни пътища. За да се изключи пневмония, лекарят трябва да прослуша белите дробове с фонендоскоп.

С развитието на бронхит при бъдещи майки лекарите се страхуват не само за здравето на жената, но и за състоянието на плода. При съмнение за хипоксия или плацентарна недостатъчност се извършва ултразвук и доплерометрия. С помощта на тези проучвания можете да определите състоянието на притока на кръв в плацентата и съдовете на пъпната връв, както и да оцените сърдечния ритъм на бебето. След 34 седмици се препоръчва CTG (кардиотокография) със същата цел.

Лечение на бронхит по време на бременност

Терапията на бронхиалното възпаление при бременни жени трябва да се извършва само от лекар. Самолечението при тази патология не е допустимо - рискът от нежелани усложнения е твърде голям. Бъдещите майки трябва да помнят, че сега те са отговорни не само за здравето си, но и за успешното развитие на бебето си. Когато се появят първите симптоми на бронхит, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да следвате всички препоръки на лекаря.

Бронхитът в повечето случаи е вирусно заболяване. По време на бременност не се провежда специфична антивирусна терапия. След 16 седмици е възможно да се използват имуномодулатори ("Viferon" и други) в продължение на 10 дни. Такава терапия ви позволява да активирате защитните сили на организма и да ускорите възстановяването на бременна жена..

Антибиотиците по време на бременност се предписват само при продължителен ход на бронхит и установяване на неговата бактериална природа. В тази ситуация се използват антибактериални средства от групата на макролидите или цефалоспорините. Тези лекарства са одобрени за лечение на бъдещи майки и не влияят върху формирането на плода. Курсът на терапия и дозировката на определени лекарства се определят от терапевта. Самостоятелното приложение на антибиотици по време на бременност е строго забранено.!

Муколитичните лекарства се използват за лечение на мокра кашлица с бронхит. Тези средства подобряват преминаването на храчки през бронхите и насърчават отделянето й от организма. Също муколитиците правят храчките по-малко вискозни, което значително ускорява прочистването на бронхиалното дърво..

По време на бременност са разрешени следните отхрачващи средства:

 • "Мукалтин" (от първия триместър);
 • Стодал;
 • Стопусин;
 • „Доктор мама“;
 • Доктор Тайс;
 • "Геделикс";
 • "Бромхексин".

Продължителността на лечението с муколитици обикновено е до 10 дни. Преди да започнете терапията, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Няма да е излишно да прочетете инструкциите и да разберете всички противопоказания за употребата на лекарството.

Много лекарства могат да се вдишат. За да направите това, трябва да закупите специален инхалатор, който улеснява пръскането на лекарството върху бронхиалното дърво. Вдишването на муколитици значително ускорява възстановяването на бременна жена и значително облекчава състоянието й, облекчавайки болезнена кашлица.

За облекчаване на състоянието при бронхит помага обилна топла напитка. Плодовите напитки, компотите и чайовете действат подобно на муколитиците, което улеснява откашлянето на храчките. Можете да добавите лъжица мед или резен лимон към чая за укрепване на имунитета..

Остър или хроничен бронхит не пречи на раждането на здраво дете. Важно е само да започнете терапията навреме и да следвате всички препоръки на лекуващия лекар. След заболяване се препоръчва да бъдете наблюдавани от гинеколог и да следите внимателно чувствата си. Ако подозирате фетална хипоксия, няма да е излишно да бъдете прегледани от специалист.

Как да се лекува бронхит по време на бременност

Острият бронхит по време на бременност не е толкова опасен, колкото и неприятен. Основното нещо е правилното лечение.

Ситуацията е малко по-различна в случай на хроничен бронхит, особено обструктивен.

Процес на развитие на болестта

Всичко започва като обикновена настинка, но процесът се разпространява в бронхиалната лигавица. Той се подува, възпалява се, луменът се стеснява, започва отделяне на храчки.

Възпалението на бронхите може да бъде причинено от:

 • микроорганизми (вируси, бактерии);
 • много по-рядко - алергична реакция.

При остър бронхит, който се диагностицира по-често от други видове по време на бременност, се появява кашлица - тялото се опитва да се отърве от инфекцията. Отначало е сухо, след няколко дни слузът започва да кашля.

Температурата може да се повиши, това е реакция на възпалителния процес. Обикновено показанията на термометъра не са по-високи от 38-38,5 градуса. Много често запушен нос, има признаци на общо влошаване на благосъстоянието - повишена умора, слабост, изпотяване.

Специални признаци на бронхит, по които можете да го различите от настинка, включително по време на бременност:

 • силна, "дълбока", обсесивна кашлица;
 • болка в гръдната кост;
 • постоянно чувство на умора;
 • дишането може да бъде затруднено, „подсвиркващо“;
 • големи количества храчки.

Общо влошаване на благосъстоянието

По-лошо е, когато бронхитът по време на бременност се усложнява от гнойни процеси. Това се случва, ако започнете заболяване. Създава се благоприятна среда за растежа на бактерии, които причиняват нагнояване.

Кашлицата е основният симптом на заболяването. Лошо е, ако пациентът е измъчван от суха, упорита, хакерска кашлица, докато храчките не се отделят. Добре е, ако кашлицата е „мокра“ с отделяне на слуз. Отначало е малко, но с благоприятен ход количеството се увеличава, храчките се озаряват, процесът на кашляне е по-лесен.

Диагностиката на бронхит по време на бременност и определянето на начина на лечение се извършва от лекар въз основа на оплакванията и прегледа на пациента. Чува се дишане, изследва се гърлото. Това обикновено е достатъчно за диагноза..

Допълнителни прегледи по време на бременност ще са необходими в случай на продължително заболяване, когато лечението не помага повече от месец. Може да се наложи да се промени хода на лекарствата, за да се изключи наличието на други заболявания.

Възстановяването на бременни жени може да се забави поради стагнация на храчки, свързана с такива промени в тялото:

 • в 3-ти триместър на бременността уголемената матка изтласква диафрагмата, намалявайки нейната подвижност, бронхитът се забавя поради неефективна кашлица;
 • под въздействието на хормони, лигавицата, покриваща бронхите, се подува.

Хроничният бронхит се разглежда отделно, което може да стане опасно по време на бременност. Диагнозата се поставя, ако поне две години подред, поне три месеца в годината има повтаряща се кашлица. Това се случва предимно сутрин, по време на застудяване, след физическо натоварване..

Причините за развитието на хронично заболяване:

 • чести настинки;
 • нисък имунитет;
 • вродена тенденция;
 • активно или пасивно пушене;
 • алкохолизъм;
 • замърсена околна среда - газове, прах, опасна работа.

Хроничният бронхит по време на бременност може да се влоши. Обострянето се развива по почти същия начин като острата форма. Има два вида хронично протичане на заболяването. Необструктивната се характеризира с отхрачването на леки храчки в малки количества.

Това предполага, че слузът се отделя от тялото. В бронхите няма спазми. Обикновено по време на бременност не се изисква лечение на този вид бронхит, а само наблюдение се извършва през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър. Също така научете всичко за тромбофилията при бременни жени и лечението на токсоплазмоза по време на бременност.

Вторият тип, обструктивен, се развива от първия. Продължителният възпалителен процес провокира растежа на съединителната тъкан - фиброза. Той стеснява лумена, затруднява дишането и кашлицата става непродуктивна..

Нуждаете се от консултация с лекар

За съжаление обструктивният ход е необратим. Специалните мерки могат само да спрат този процес.

Метод за лечение на бременни жени

Необходимо е не само да се знае как да се лекува бронхит, но и да се следват общи препоръки, особено по време на бременност. Препоръчва се почивка в леглото. За да се улесни отделянето на храчки, е необходимо топло пиене в големи количества. Освен това омекотява гърлото и бронхите, намалявайки дискомфорта..

Помещението трябва да бъде не повече от 22 градуса по Целзий и не по-малко от 19. Необходимо е често да се проветрява, да се следи въздухът да не е сух. Нормалното ниво е около 70%, но малко по-високо е по-добро от по-ниско.

Лекарствата, предписани от лекари за бронхит, могат да варират, по-специално, много от тях са забранени в началото на бременността.

Индикация за назначаванеОдобрени лекарстваЗабранени лекарства
"Суха кашлицаАмброксол - само от 2-ри триместър; спазмолитични антитусивни средства: Еуфилин, отвара от блат, сладникКодеин, етилморфин хидрохлорид, йод, аспирин; Амброксол (забранен за лечение на бронхит през първия триместър на бременността)
„Влажна кашлицаОтхрачващи средства: Мукалтин, билка термопсис, Синупрет; ипекак сироп - с повишено внимание може да предизвика повръщане с токсикоза
Продължителен курс, гной в храчкиАнтибиотици на основата на амоксицилин, цефалоспорини, пеницилинЛевомицетин, бисептол, стрептомицин, тетрациклин, сулфонамиди, флуорохинолони

Един от най-добрите варианти за лечение на бронхит по време на бременност е инхалацията. За тях се използват отвари от същите отхрачващи билки, содовият разтвор помага добре. Добавят се антисептични вещества - евкалипт, ментови масла.

СПИН ускорява възстановяването. Можете да поставите консерви, горчични мазилки. Затоплящите компреси също действат добре. Втриването помага.

Ще бъде полезно да се използват народни рецепти, съгласувани с лекаря. Може би това ще бъде изходът при лечението на бронхит в началото на бременността, когато лекарствата са нежелани, а през 3 триместър те вече се приемат без страх.

Ефективна е отхрачваща смес. Задължително:

 • мед - една част;
 • настъргана ябълка - една част;
 • смлян лук - две части.

Подготовка и приложение.

 1. Смесете съставките.
 2. Яжте супена лъжица шест или повече пъти на ден.

Отхрачващата тинктура помага. Състав:

 • голяма ряпа;
 • пчелен мед.
 1. Изстържете "чашата" вътре в репичките.
 2. Напълнете го с мед.
 3. Изчакайте няколко часа, докато медът се разтвори.
 4. Вземете супена лъжица три пъти на ден преди хранене.

Можете да използвате компрес от медено брашно. Ще имаш нужда:

 • пчелен мед;
 • брашно - колкото мед.
 1. Смесете меда с брашното.
 2. Да се ​​сложи на гърба.
 3. Увийте с топъл шал, шал.
 4. Дръжте за един час три пъти на ден.

Превантивни действия

По време на бременност бронхитът може да бъде опасен:

 • привеждане на матката в тонус поради силна кашлица (заплаха от спонтанен аборт);
 • вътрематочна инфекция;
 • фетална хипоксия (особено при обструктивна хронична форма);
 • вътрематочно аномалии в развитието.

Използвайте само доказани и безопасни за деца лекарства

Острият ход на заболяването много рядко води до такива последици. Важно е лечението да започне навреме, като се избягва преходът към продължителен или хроничен стадий. Това, както и добавянето на гноен процес, увеличава риска от усложнения..

Но обикновено след бронхит по време на бременност не остават последствия. Сега се използват доказани лекарства, които са безопасни за бебето, включително антибиотици. Дори те се предписват, когато е абсолютно необходимо..

Най-лесно е да се предотврати бронхит по време на бременност, особено през 1-ви триместър. Мерките за превенция са прости и често срещани за всяка инфекциозна болест.

 1. По-малко претъпкани места.
 2. Преди да излезете навън, смажете вътрешността на носа с оксолинов мехлем.
 3. Ако съществува риск от контакт с пациента, носете марлена превръзка.

За автора: Боровикова Олга

Бронхит при бременни жени - каква е неговата опасност?

Бронхитът е възпалителен дифузен или фокален процес, който се локализира в бронхиалното дърво. Характеризира се с това, че засяга само лигавицата или всички слоеве на бронхиалната стена.

Може да се развие като отделна нозологична единица или като усложнение на съществуващо хронично заболяване или предишна инфекция.

Механизмът на развитие на бронхит

Бронхитът, както всеки друг възпалителен процес, се характеризира с развитието на няколко последователни етапа на курса.

Сред тях трябва да се подчертаят основните моменти:

 • Попадайки в тялото, химичен или бактериален агент се утаява на повърхността на бронха, което започва да води до развитие на дразнене на лигавицата. Бронхитът води до подуване и увеличаване на производството на слуз.
 • Ресничките, облицоващи повърхността на бронхиалната стена, започват да не се справят със задачата и това води до увеличаване на натоварването и натрупване на слуз в бронхиалната кухина. Този момент е предразполагащ към факта, че бактериалните агенти водят до повишено размножаване..
 • За да се премахне слузта, бронхиалните стени се свиват активно, човек развива болезнена кашлица.
 • Стагнацията на слуз провокира нарушение на вентилационните процеси в бронхиалното дърво. В белодробната тъкан се образуват участъци, които остават без подаване на кислород. Това води до задух.
 • В резултат на чести обостряния на бронхит по време на бременност се развива персистиращо възпаление с образуване на фиброзна тъкан и участъци с белези..

Симптоми на бронхит

Симптомите на бронхит при бременна жена са индивидуални, тъй като те зависят от вида на патогена и вида на бронхита:

 • Патологичният процес започва с влошаване на общото благосъстояние, развитието на неразположение, слабост в тялото и признаци на общо неразположение постепенно се присъединява.
 • Температурата на тялото се повишава, може да бъде от субфебрилен характер до треска.
 • Постепенно се развива суха кашлица, която може да бъде болезнена и да не донесе облекчение. Сухият характер на кашлицата постепенно се превръща в мокър, придружен от отделянето на храчки, което води до подобряване на общото благосъстояние.
 • Отделянето на храчки може да бъде оскъдно или обилно. Специално внимание трябва да се обърне на неговите характеристики, тъй като тези показатели ще показват една или друга причина за бронхит. Примесването на зелен оттенък е индикатор за бактериалната природа на възпалението; жълтият цвят може да бъде при хора, които пушат достатъчен брой цигари или тези, които имат подозрение за пневмония. Кафяв оттенък показва разлагането на белодробната тъкан.
 • Има нарушение на характеристиките на гласа, при някои пациенти той може напълно да изчезне. В някои случаи тя е ограничена само от появата на хрипове или тежест при разговор.
 • Пациентът може да получи силно хъркане през нощта.

Видове бронхит

Има няколко вида бронхит, които се различават по своя ход, както и степента на нарастване на клиничните прояви..

Сред тях са:

 • Остър бронхит. Този тип бронхит се характеризира с остър и предимно първичен епизод на проява. Неговата проява може да възникне в резултат на усложнения от други възпалителни процеси в дихателните пътища..
 • Хроничен ход. Това състояние е вариант на продължително протичане на възпалителния процес. Протича под формата на обостряния, случаите на които се регистрират няколко пъти годишно.
 • Повтарящ се бронхит. Бронхит, който се появява с обостряния, настъпващи по-често от три пъти годишно.
 • Продължителна опция. Възпалението в бронхиалната стена продължава до месец и се проявява с патологични симптоми..

В зависимост от наличието или липсата на препятствия, има:

 • Обструктивен ход. Вариант на бронхит, който е придружен от развитието на силно стесняване на бронхиалната стена. Характеризира се не само със затруднено дишане, силно задух и пристъпи на задушаване.
 • Необструктивен курс. Не се наблюдава значително стесняване на бронхиалната стена.

Според нивото на локализация на възпалението има:

 • Локално възпаление. Лезия, която е ограничена до малка площ.
 • Дифузно възпаление. Болест, която засяга различни части на бронхиалното дърво по цялата му дължина.

Различава се видът възпаление:

 • Катар. Бронхитът се локализира само в горните слоеве на лигавицата.
 • Гнойно възпаление. Характеризира се с появата на гнойни маси.
 • Фиброзна лезия. След оток върху възпалителната мембрана се образуват фибринови нишки.
 • Хеморагична лезия. На фона на възпалена лигавица се появяват участъци от хеморагични обриви.
 • Атрофичен процес. На фона на продължителен възпалителен процес се появява изтъняване на лигавицата при недостатъчно производство на слуз и работата на секреторния и ресничест епител.

По етиология те се различават:

 • Вирусен.
 • Бактериални.
 • Алергични.
 • Гъбични.
 • Астматичен.
 • Специфично възпаление.

Диагностика

За да се диагностицира бронхит при бременна жена, могат да възникнат значителни проблеми поради ограничените диагностични методи..

Диагнозата на бронхит трябва да започне с първоначален разговор с пациента, изясняване на всички оплаквания, условия на външен вид, динамика на проява на симптомите, както и ефективността на приемането на каквито и да било средства.

Диагностиката е както следва:

 • Външен преглед се извършва с изследване на устната кухина, сливиците и ларинкса. Възможно е да се идентифицират области на хиперемия, увеличаване на сливиците и подуване на лигавицата, което косвено може да показва възпаление.
 • При палпация се определя болка в гърдите, както и наличие на подуване в междуребрените пространства. Тези изследвания изключват възпалението в белодробния паренхим и наличието на емфизем.
 • Палпация на лимфни възли, характерни за типичните места на лимфния отток от бронхиалното дърво. Палпацията им може да бъде болезнена и увеличена..
 • Аускултация. Този метод ви позволява да слушате преминаването на въздух през дихателните пътища. При обструктивен процес се откриват хрипове и затруднено дишане. Освен това с помощта на аускултация се определя участието на всички части на белите дробове в дихателния процес..
 • За потвърждаване на диагнозата са необходими лабораторни методи, които помагат не само да се постави точна диагноза, но и да помогнат при лечението. Лабораторен кръвен тест може индиректно да посочи наличието на възпаление в организма, това не дава данни за локализация. Има увеличение на левкоцитната връзка и увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите.
 • Изследване на храчки. Този лабораторен метод ви позволява да идентифицирате причинителя на процеса и възможния характер на възпалението. В случай, че патогенът бъде идентифициран, се препоръчва да се определи чувствителността към антибактериални агенти. Това проучване допълнително увеличава шансовете за бързо възстановяване и неефективно предписване на антибиотици за бременни жени. Изследването на храчки не е необходимо само за лечение, но се извършва и с цел диференциална диагноза.
 • Рентгенодиагностичният метод се използва само след първия триместър на бременността и се извършва спешно. Това е особено важно, когато здравето на жената се влошава рязко и се създава заплаха за живота ѝ. Този метод има отрицателен ефект върху развитието на плода, особено през първия триместър, и може да причини смърт на плода или необратими дефекти. Такова проучване трябва да се извърши за диференциална диагноза на туморни процеси, туберкулоза или инфекциозни процеси..

Опасността от бронхит по време на бременност за детето

Дете не по-малко от самата бременна жена страда по време на бронхит.

Дори въпреки задоволителното общо благосъстояние на жената, могат да се появят първоначални промени, които се отразяват на плода в следващите.

В резултат на възпалителния процес при жената актът на дишане може да бъде нарушен и недостатъчното снабдяване с кислород също може да бъде причинено от оток и постоянна кашлица..

Кръвта на жената не е пълна с кислород в правилното количество и ако тялото й може да компенсира такова състояние, тогава тялото на детето започва да изпитва стресовия ефект, свързан с хипоксията.

На фона на дълъг процес подобни реакции могат да доведат до забавяне на развитието, недохранване, недостатъчно развитие на мозъка..

Защо е опасен за майката?

Бронхитът за жена ще представлява не по-малка заплаха, отколкото за плода.

Това до голяма степен се дължи на факта, че жените не започват веднага да провеждат адекватна терапия, което води до развитие на тежки усложнения..

Освен това възникват големи трудности при навременното провеждане на диагностични процедури..

Например, използването на рентгенови изследвания е краен етап в случай на съмнение за генерализиран възпалителен процес..

Поради особеностите на тялото на бременна жена, възпалителният процес за кратък период от време може да премине към други отдели и в рамките на кратко време започва да се разпространява в тялото.

Следователно, бактериалният и вирусен бронхит може да доведе до развитие на огнища на възпаление в други органи. Бременна жена с бронхит има повишена честота на пневмония или хронично възпаление.

Лечение

Вдишване

Лечението започва с немедикаментозни методи. Голямо значение се отдава на използването на местни форми, особено под формата на вдишване. Такива методи по време на бременност позволяват, без поглъщане във вътрешната среда, да повлияят на фокуса на възпалението.

Средства за инхалация:

 • Минерална вода. Използването на минерална вода, съдържаща различни микроелементи в състава си, допринася не само за облекчаване на възпалението, но и за ефекта върху лигавиците и храчките, което води до промяна в неговите физични свойства и подобряване на отделянето. Минералната вода допринася за антивирусни и антибактериални ефекти.
 • Газирани напитки. Това вещество се използва широко като инхалация при бронхит по време на бременност, тъй като помага не само за облекчаване на възпалението, но и за намаляване на тежестта на отока, прочистване на лигавиците от храчки и разреждане и подобряване на отделянето. Ефектът се наблюдава след еднократно приложение.
 • Физиологичен разтвор. Този инструмент се използва широко за лечение на бронхит по време на бременност поради липса на противопоказания по всяко време, както и противовъзпалително действие. За подобряване на ефекта е допустимо да се разтварят различни лекарства във физиологичен разтвор..

Билкови лекарства

Използването на билкови лекарства е най-ефективно през първия триместър на бременността. Тъй като голям брой лекарства са противопоказани за употреба. За постигане на ефекта е необходимо лечението на бронхит да започне възможно най-рано..

Могат да се използват следните билкови лекарства:

 • Лайка. Този билков препарат се различава по това, че когато се използва, има минимум странични ефекти от употребата. Поради съдържанието на аскорбинова киселина, органични киселини, каротин и етерични масла, лекарството помага за облекчаване на тежестта на възпалението, има антибактериален ефект, разширява кръвоносните съдове и облекчава спазма в мускулните клетки. В резултат бронхитът има не само противовъзпалителен ефект, но също така разширява лумена на бронхиалната стена, за да подобри достъпа на въздух. Лайката може да се използва в отвари или чай, в някои случаи се използва използването на инхалации.
 • Невен. Този билков компонент съдържа голям брой полезни вещества, които имат противовъзпалително, лечебно, антибактериално действие, а също така подобрява отхрачването и намалява тежестта на задух. Това се постига главно чрез каротеноиди, киселини, фитонциди и алкалоиди. От това растение могат да се приготвят различни лекарствени форми, сред които най-популярни са чайовете и отварите, но могат да се използват и инфузии. За бременни жени най-ефективно е използването на инхалации и отвари. Не трябва да се дава на жени в големи количества, както и през първия триместър на бременността. Ако се появи киселини по време на лечение с невен бронхит, прекратете употребата.

Пиене на много течности

Този метод се използва широко като част от комплексната терапия за лечение на бронхит. Течността за пиене е необходима за премахване на интоксикацията, причинена не само от действието на патогена, но и от приема на лекарства.

В резултат на достатъчен прием на течности тежестта на неразположението намалява, слабостта се проявява в по-малка степен и благосъстоянието се подобрява. В допълнение, този метод ви позволява да омекотите раздразнените стени на бронхите и други лигавици, което води до по-добро отделяне на храчки..

За лечение могат да се използват:

 • Чай с лимон или мед,
 • Смес от мляко със сода или мляко с мед,
 • Затоплени минерални води като Borjomi или други алкални разтвори.
 • Помага за облекчаване на интоксикация и висока температура по време на бременност, отвара от различни лекарства, като мащерка или мащерка, както и отвара от липа.

Антибактериални средства

Повечето антибиотици са забранени по време на бременност, особено през първия триместър. Ето защо е необходимо да се подходи особено внимателно към избора на този вид средства..

Могат да се използват следните лекарства:

 • Ампицилин. Това антибактериално средство се използва широко по време на бременност, за разлика от много лекарства с подобен ефект. Действието му обхваща широк спектър от патогени, което осигурява по-широка ефикасност. След като ампицилинът навлезе във вътрешната среда на тялото, той се разпределя равномерно върху различни органи, включително бронхиалното дърво. Можете да изчакате появата на антимикробния ефект след 20 минути от момента на прилагане. Ампицилин е одобрен за употреба на всяка гестационна възраст, освен това трябва да се използва, когато съществува възможен риск от разпространение на инфекцията върху плода. Употребата трябва да се извършва стриктно под наблюдението на лекар поради риск от развитие на алергична реакция.
 • Cefodrx. Това лекарство, използвано за лечение на бронхит при бременни жени, е полусинтетичен антибиотик. Това е цефалоспоринова група лекарства, които могат да имат бактерициден ефект поради ацетилирането на транспептидазата в стената на микроорганизма. Голям брой бактерии, както грам-отрицателни, така и грам-положителни, са чувствителни към Cefodox. Анаеробната флора е по-малко чувствителна. Лекарството има добра степен на разпространение в тялото, което улеснява доставката му до всички засегнати органи. Cefodox се използва широко за различни заболявания на бронхопулмоналната система с възпалителен характер, включително бронхит. Cefodox е одобрен за употреба от бременни жени по време на всеки гестационен период, но трябва да се предписва само в случаите, когато има изразена необходимост от използване на антибиотици.

Имуностимуланти

Viferon е лекарство, което има имуностимулиращ ефект върху тялото, поради наличието на интерферон в състава.

Това вещество може да се произвежда самостоятелно в организма за борба с вируси или бактерии..

Viferon е изключително безопасен, поради което се използва широко по време на бременност.

Но в допълнение към своята безопасност, лекарството трябва да се използва само когато е необходимо. За това трябва да се спазват строги указания..

Неправилната употреба увеличава риска от странични ефекти. При честа употреба на интерфероновото лекарство може да се получи претоварване на тялото, което увеличава риска от развитие на автоимунно заболяване поради повишената работа на имунната система.

Viferon на бременна жена може да се предписва не само в началните етапи на заболяването, но и в хронични форми, както и за предотвратяване на обостряне на хроничен бронхит.

Антивирусни средства

Oscillococcinum - това хомеопатично лекарство е екстракт, направен от клетките на черния дроб и сърцето на патицата Barbary.

Лекарството не е в състояние да упражнява изразен лекарствен ефект, но въпреки липсата на текущи изследвания, трябва да се отбележи, че много специалисти широко използват лекарството в клиничната практика.

Поради факта, че много лекарства са противопоказани през първия и втория триместър, Oscillococcinum може да има антивирусен ефект.

В борбата с бронхита той има по-малък ефект, но за да се подобри ефектът, той трябва да се приема през първите часове след появата на подобни симптоми..

При бременни жени с хроничен бронхит Oscillococcinum може да се използва и профилактично..

Забранено е употребата на лекарството самостоятелно, тъй като е възможна появата на нежелани реакции под формата на алергии. В случаите, когато болестта е придружена от повишаване на температурата, признаци на добавяне на бактериална или вирусна природа на възпаление, тогава тя няма да има положителен ефект върху тялото.

Средства против кашлица

В зависимост от вида на кашлицата се различават следните лекарства:

 • Със суха кашлица. Еуфилинът е лекарство, което показва своите бронходилататорни свойства, които се развиват в резултат на излагане на основната активна съставка аминофилин. Механизмът на действие е, че съкратителната активност на гладкомускулните влакна намалява, което води до подобряване на дихателната функция и стимулиране на вентилационната функция на белодробната тъкан. Когато приемате Euphyllin, доставката на кислород до тъканите на тялото се увеличава, скоростта на образуване на тромбоцити намалява и отделянето на въглероден диоксид се увеличава. Лекарството проявява и токолитични и диуретични ефекти. В резултат на това контрактилната активност на мускулите в матката намалява и бъбречният кръвен поток се ускорява. Въпреки ограничението на употребата на еуфилин съгласно инструкциите, лекарството се използва широко в медицинската практика, особено за лечение на дихателни проблеми. По време на бронхит бременната жена за кратко време усеща подобрение в дишането. През първия триместър лекарството не се използва, през следващите два е възможно да се използва, но само в ситуации, когато ползата ще надвишава риска. Поради възможността за преминаване през плацентарния кръвен поток, използването му е възможно с изключителна предпазливост и редовно наблюдение на плода.
 • С мокра кашлица. Синупрет - това лекарство е билков препарат, който има комбиниран състав. Компонентите, включени в състава, спомагат за подобряване на процеса на отхрачване, бронхиалната слуз намалява вискозитета си, поради което лесно се отстранява от бронхиалното дърво. Ето защо, на фона на курсовата употреба, трябва да се наблюдава развитието на противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти върху тялото. Поради факта, че съставът на Sinupret е билков, следователно лекарството е официално одобрено по време на бременност. Но има ограничение за приема на алкохолен разтвор поради наличието на алкохолна основа в състава, което не се препоръчва за лица с бременност през първия триместър. Синупрет може да се използва не само при бронхит, но и при други възпаления в бронхопулмоналната система. За да се предотврати развитието на бронхит, Sinupret може да се предписва в началните етапи на възпалителни процеси, особено тези, свързани с назална конгестия, кихане и развитие на оток. Лекарството има малък брой противопоказания, сред които основното е проявата на алергична реакция. Синупрет се понася добре.

Бронходилататорни лекарства

Салбутамолът е лекарство, което има бронходилататорно и муколитично действие. Класифициран е като адренергичен агонист..

Салбутамол при бронхит се използва главно за облекчаване на тежка обструкция, отпускане на мускулните влакна в бронхиолите и увеличаване на лумена, осигурявайки притока на достатъчно въздух.

С ранното лечение помага да се предотврати появата на усложнения, причинени от бронхит..

В допълнение към ефекта върху бронхопулмоналната система, салбутамолът действа и върху мускулните влакна на матката, като ги отпуска, като по този начин предотвратява развитието на заплахата и началото на преждевременно раждане. Следователно, Salbutamol за бременни жени има няколко положителни ефекти наведнъж..

Произвежда се под формата на аерозол, който помага да се осигури по-дълбок поток от средства с локална експозиция. Освен това атомизирането на частиците води до равномерното им отлагане върху стената на лигавицата..

Какви лекарства не трябва да се приемат?

За лекаря и бременната жена трябва да бъдете особено внимателни при избора на лекарството.

Трябва да се има предвид, че антибиотиците от хлорамфеникол или хлорамфеникол, тетрациклинова серия, стрептомицин, сулфаниламид и бисептол производни са забранени във всеки триместър. Тези лекарствени вещества имат вредно въздействие върху плода.

За бъдещи майки подтискащите кашлицата като производни на кодеин, етилморфин хидрохлорид също са забранени поради факта, че могат да проникнат през плацентарната бариера и да доведат до потискане на дихателния център на плода.

Особености на лечението в триместър

Тъй като по време на бременността има активен растеж и полагане на всички жизненоважни системи, лечението на хроничен бронхит се основава на гестационната възраст на жената, или по-скоро на тримесечието.

Така че сред някои от характеристиките на терапията трябва да се подчертаят:

 • През първия триместър. Препоръчва се провеждане на мерки за симптоматична и антибактериална терапия. В случай, че превръзката се превърне в по-тежка версия на курса, тогава, съответно, рискът от развитие на патология в плода също се увеличава. В този случай, с изразено нарушение на благосъстоянието и необходимостта от използване на антибактериални средства, много бременни жени се препоръчват да прекратят бременността си.
 • Втори триместър. Този период предвижда антибактериална терапия, списъкът на лекарствата от тази група се разширява леко, тъй като е в ход окончателното формиране на някои органи и системи. За подобряване на ефекта е разрешено да се използват имуноглобулини. Освен това трябва да се засилят мерките за поддържане на бременност или предотвратяване на развитието на заплахи.
 • Трети триместър. В този случай гамата от антибактериални агенти е значително разширена, но въпреки това трябва да се обърне специално внимание на някои. В допълнение към средствата за имуностимулираща терапия може да се използва и нелекарствено лечение. Трябва да внимавате с употребата на вода, тъй като в този период тя провокира развитието на оток и повишаване на кръвното налягане. По време на лечението е задължително да се следи състоянието на плода..

Хроничен бронхит и бременност

Този възпалителен процес може да се характеризира с доста често развитие на обостряния. Тъй като в тялото на бременна жена има специално преструктуриране на всички биологично важни процеси, рискът от обостряне на хроничните патологии е много по-висок.

В случаите, когато жената има хроничен възпалителен процес в бронхиалното дърво, тя трябва да бъде внимателна към здравето си и да се подготви за бременност предварително..

За това се провежда превантивна терапия и рехабилитация на огнища на хронична инфекция, които по време на бременност могат да изострят процеса. Ето защо е толкова важно за жените с хроничен бронхит да санират устната кухина преди бременността, да лекуват кариозни зъби и да укрепват имунните сили..

В случаите, когато бременността е непланирана, тогава жената с хроничен бронхит трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си, да спазва всички превантивни мерки, а в случай на обостряне на бронхит, незабавно да започне терапия.

Профилактика на бронхит по време на бременност

За да се предотврати развитието на бронхит, внимателната жена трябва да бъде възможно най-внимателна към собственото си здраве. Прилагането на превантивни мерки ще помогне да се предотврати развитието на това заболяване или да се намали рискът от усложнения..

Сред основните мерки, насочени към превенция, са:

 • Бременната жена трябва да спре да пуши дори на етапа на планиране на бременността или в началните етапи на вече развиваща се бременност. Влизането на дим в бронхиалните стени води до развитие на хронично възпаление, намаляване на местния имунитет, както и нарушение на освобождаването на бактериални агенти от ресничките.
 • До настъпването на бременността си струва да се извършват процедури, които помагат за укрепване на общия имунитет. Тази група трябва да включва методите за втвърдяване, упражненията, както и пиенето на лекарства, които имат имуностимулиращ ефект..
 • По време на периоди на обостряне на вирусни или бактериални заболявания, трябва да ограничите посещенията на обществени места и да лекувате настинки навреме, така че да няма последствия.
 • Не забравяйте да носите памучно-марлева превръзка, като я правите редовна смяна.
 • Смажете носната кухина с оксолинов маз.