Кашлица, болка в гърдите и висока температура - всичко това може да бъде симптоматична проява на привидно безобидно заболяване на горните дихателни пътища - бронхит. По време на бременност обаче подобни прояви крият опасност и рискове за усложнения в бъдеще. Причините за това състояние, лечение и последици - по-нататък в статията.

 1. Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини
 2. Бронхит: сортове
 3. Инфекциозни или вирусни
 4. Усложнения на заболяването
 5. Хронична
 6. Остра
 7. Защо бронхитът е опасен по време на бременност
 8. Симптоми
 9. Лечение
 10. Антибиотици
 11. Хапчета
 12. Антивирусни лекарства
 13. Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност
 14. Последствия за бременността
 15. Полезно видео

Възпаление на бронхите: рискове, последици, причини

Дифузно-възпалително заболяване на дихателната система в бронхиалната област, засяга както лигавицата, така и цялата равнина на бронхиалната стена. Възпалението от този характер възниква в резултат на инфекция (независимо) или носи изолиран процес (първичен бронхит), е усложнение на фона на предишни хронични заболявания, ARVI, ARI.

Възпалението е придружено от увреждане на лигавичния епител на бронхиалното дърво, нарушава секрецията и двигателната функция на ресничките. Такива промени водят до пристъпи на постоянна кашлица, по време на която белите дробове се опитват да се отърват от натрупаната слуз, бактерии.

Бронхит: сортове

Класификацията на бронхита варира по тежест, клинично протичане или в областта на възпалителния процес. По-специално си струва да се помни, че всяко възпаление на носоглътката, ухото или гърлото провокира усложнение, особено при отслабен имунитет. Бронхитът не е най-трудната последица, с ненавременна помощ и елиминиране на огнището на инфекцията, заболяването се развива в обструктивен бронхит и след това в пневмония.

Инфекциозни или вирусни

Инфекциозната форма на заболяването е последиците от растежа на парагрипни вируси, аденовируси. Такива фактори също често провокират заболявания на дихателните пътища:

 • грипен вирус, морбили, ентеровируси;
 • хламидия;
 • смесени вирусни и бактериални инфекции;
 • хемофилус грип;
 • стрептококи;
 • респираторен синцитиален вирус.

Вирусният бронхит рядко има бактериална причина, само 3% от заболяванията са диагностицирани с такива основни причини като причинителя на коклюш, хемофилен грип или пневмококи.

Усложнения на заболяването

Опасно последствие от бронхит от всякаква форма и етиология са усложненията. По време на поражението на горните слоеве на стените на бронхите се образуват хиперемия, силен оток, изразена инфилтрация на субмукозния слой, дистрофични промени и отхвърляне на епителните клетки. В допълнение, хроничната форма на заболяването също е постоянен източник на риск, особено за жена с отслабена имунна система по време на бременност..

Хронична

В зависимост от естеството на възпалението с диагностициран бронхит на бременна жена, терапевтите разграничават:

 1. Катарален хроничен бронхит.
 2. Гноен хроничен бронхит.

По вида на промяната в дихателната функция се отбелязва обструктивен и необструктивен бронхит. При наличие на някаква форма на хронично бронхиално заболяване се отбелязват ремисии и обостряния на хода на заболяването през целия живот.

Остра

Острата форма е заболяване с остри симптоми, висока температура, суха кашлица и причините за този процес могат да бъдат неясни или установени. Често провокират остри бронхиални заболявания:

 • вирусен, бактериален, вирусно-бактериален произход;
 • химични, физични фактори, алергени;
 • смесени форми на заболяването.

Защо бронхитът е опасен по време на бременност

Опасността от бронхит е, че е трудно да се лекува с неизвестна етиология, а последиците от самолечението са обостряния на състоянието, дегенерация в хронични форми. Освен това не трябва да се изключват отрицателните последици от ефекта на високата температура върху плода. Застоялите процеси в тесния кръг на кръвообращението провокират заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, което по време на бременност е изпълнено с кислороден глад и забавяне на бебето.

Симптоми

Симптоматичните прояви варират в зависимост от формата на заболяването. Например, острата форма протича с висока температура, ниска гръдна кашлица и болка в гърдите. Симптомите в хронична форма при бременни жени са:

 • задух при най-малкото движение;
 • сухота в устата, желание за пиене на вода дори през нощта;
 • суха, ларингеална кашлица, без храчки;
 • повишена кашлица с температурни промени (от улица до къща или обратно);
 • главоболие;
 • запушване на носа;
 • подуване на гърлото, натрупване на лигавици по повърхностите;
 • възпалено гърло, което изчезва и се появява отново.

Основните признаци, за които трябва да посетите лекар, е суха ларингеална кашлица, която не отшумява през нощта, се отбелязва по-често от веднъж на всеки два часа.

Лечение

Формата на лечение на бронхит по време на бременност с неусложнена форма на курса е амбулаторна. Ако обаче има температура, слабост, летаргия и необичайна сънливост през деня, това е причина за хоспитализация. Дехидратация и пневмония - бронхопневмонията е опасно състояние за жената по всяко време на бременността.

Антибиотици

Антибиотичната терапия се възприема негативно от повечето бременни жени. Това е разбираемо, тъй като дисбиозата, разхлабените изпражнения, коремни спазми и други неприятни спътници на такава терапия са нежелани прояви, от които искате да се предпазите. Освен това много бременни жени смятат, че антибиотиците са вредни за плода..

Това отчасти е вярно, тъй като антибиотиците се абсорбират в кръвта, достигат концентрата си в плазмата след няколко часа и засягат плода, плацентата, бъбреците и черния дроб на майката. Подобни рискове обаче са рядкост. Докато пневмонията е реална заплаха за майката и фатален риск за плода вътреутробно. Ето защо, ако лекарят говори за необходимостта от приемане на хапчета или пробиване на антибиотици, тогава трябва да се следват такива съвети.

По време на бременност се използват най-безопасните антибиотици, които не засягат бебето и плацентата, но допринасят за унищожаването на вируса в кръвта, предотвратяват усложненията в бъдеще.

Хапчета

Хапчетата с антибиотик или болки в гърлото се предписват само от лекар. Като правило, когато се прикачи вторична инфекция на фона на организъм, отслабен от антибиотици или грип, се използват болкоуспокояващи - Ибупрофен, Нурофен, при болки в гърлото - Фарингосепт, гаргара с разтвор на Лугол, Хепилор. Но всички лекарства трябва да се предписват изключително от терапевт, тъй като самолечението предизвиква рискове за живота на плода.

Антивирусни лекарства

Антивирусните лекарства обикновено се предписват в ранните етапи от развитието на болестта, когато болестта тепърва се развива. Тези лекарства включват Arbidol, Anaferon, Novirin. По различно време обаче има лекарства, които са разрешени и забранени за употреба..

Колко дълго се лекува остър бронхит по време на бременност

Лечение на лек бронхит по време на бременност - 7 дни. Трябва да минат поне 14 дни, преди симптомите да бъдат напълно елиминирани. През това време тялото се адаптира, настройва за възстановяване и самата жена ще може да избере най-добрите лекарства за възстановяване на чревната микрофлора. Ако говорим за хронична форма на заболяването, тогава не става въпрос за пълно възстановяване по време на бременност. По правило хормоналните скокове, отслабването, имунитетът и особеностите на района на пребиваване провокират периодични обостряния на заболяването.

На фона на терапията си струва да се включат имуномодулатори, които ще укрепят и ще помогнат за намаляване на риска от пневмония. Най-ефективните средства включват:

 • Рибомунил;
 • Бронхоммунил;
 • Флавозид;
 • Интерферон.

Терапевтичният ефект е видим не по-рано от 3 седмици след началото на приема.

Последствия за бременността

Ако бременна жена незабавно е поискала помощ, преминала е необходимия курс на лечение в пълен размер, тогава няма последствия за бременността. Плодът се развива според термина, а плацентата активира своите защитни функции, предпазвайки бебето от негативните ефекти на вирусите.

Ако терапевтичните методи не бяха предоставени изцяло, по време на лечението имаше нарушения на приема на антибиотици, тогава в резултат на това жената ще получи рецидив на заболяването с усложнения за сърцето и бъбреците на детето..

Не забравяйте, че тялото по време на раждането на бебе също работи с повишено натоварване и следователно ненужните вирусни заболявания, температурите са тежко бреме.

Бронхитът за бременна жена е често, но не опасно заболяване, което не представлява заплаха за живота на майката и детето. Въпреки това, за да се сведе до минимум вероятността от бронхит, дегенериращ в пневмония, си струва да се използват всички необходими методи на терапевтично действие, без да се заменят с народни средства..

Симптоми и лечение на бронхит по време на бременност

Характеристики на заболяването

Бронхитът е възпаление на лигавицата, покриващо вътрешната страна на дихателните пътища. Той се подува, удебелява, което причинява стесняване на бронхите, нарушена въздухопропускливост. На фона на възпалението се увеличава производството на слуз, която запълва бронхите. Това прави дишането още по-трудно..

Бронхитът по време на бременност е остър и хроничен. Остра болест се нарича болест, възникнала за първи път. Продължителността му е не повече от месец. Хроничният бронхит може да се появи както преди, така и по време на бременност. Основният критерий за хроничната форма на заболяването е кашлица, която се появява най-малко 3 пъти годишно и продължава 3 месеца.

Причини за развитие

Бронхитът изисква комбинация от няколко причинно-следствени фактора. Основното значение има инфекцията - вирусна, бактериална, гъбична. Микроорганизмите атакуват лигавицата на дихателните пътища, ако тя е повредена. Нарушаване на целостта на лигавицата се случва при пушене, наличие на вредни вещества във вдишания въздух.

Рискът от развитие на бронхит се увеличава с намаляване на имунитета. Това е естествен процес по време на бременност. Тялото трябва да отслаби защитните си сили, така че плодът да не се възприема като чужд обект. Обострянията на хроничната форма на заболяването са причинени от хипотермия, стрес, остри респираторни инфекции.

По-рядко бронхитът е от алергичен произход. Тази форма на заболяването винаги е хронична. Всеки фактор на околната среда може да бъде алерген - цветен прашец, животински косми, домашен прах, лекарства.

Характерни прояви

Признаците на бронхит по време на бременност са причинени от възпаление на лигавицата на дихателните пътища, повишено производство на храчки. Остър бронхит или обостряне на хроничен бронхит започва с неразположение, умерена температура и чувство на тежест в гърдите. Скоро започва кашлица. Отначало е сухо, дразнещо, не облекчаващо. Пристъпите на кашлица могат да завършат с повръщане.

След 2-3 дни кашлицата става влажна. Това се дължи на натрупването на голямо количество храчки в бронхите. В белите дробове се чува трудно дишане, хрипове. Храчките са лигави, прозрачни или гнойни със зеленикав оттенък. Жената изкашля най-много слуз сутрин..

През 3-ия триместър на бременността заболяването се придружава от пристъпи на задушаване. Уголемената матка притиска диафрагмата отдолу, белите дробове не се разширяват напълно. Задухът се появява при пристъпи на задушаване, особено в легнало положение. Често се появява замайване, свързано с липса на кислород.

По време на бременност хормоналният фон на тялото се променя. Преобладаването на прогестерона води до подуване на лигавиците. Това увеличава риска от развитие на оток на дихателните пътища..

Обструктивният бронхит е тежък. Има силен спазъм на мускулната стена на бронхите. В комбинация с оток на лигавицата това води до развитие на силен задух, задушаване. Кашлицата с тази форма на заболяването е непродуктивна. Храчките не излизат, а стагнират в бронхите, допълнително влошавайки състоянието.

Алергичният бронхит се обостря само когато жената влезе в контакт с провокиращ фактор. Характеризира се с пристъпи на суха спазматична кашлица, сълзене на очите, хрема..

Диагностични методи

Лекарят определя признаците на бронхит още при преглед на жена. Потвърждаващи симптоми са твърдо дишане и смесени хрипове в белите дробове. Рентгенография на гръдния кош не трябва да се прави на бременна жена. Този метод се използва в краен случай, ако трябва да изключите пневмония..

Тактика на лечение

При лечението на остър и хроничен бронхит се използва интегриран подход. Трудността се крие в ограничения набор от налични лекарства по време на бременност. В началния стадий на заболяването може да се откаже от симптоматична терапия..

 1. Пиенето на много течности помага за втечняване на храчките и бързото им отстраняване от бронхите. Препоръчително е да се пие подкиселена вода, плодови напитки, алкална минерална вода. Обемът на течността - до 1,5 литра на ден, ако това не води до появата на отоци по краката.
 2. Диетата трябва да е лека, но разнообразна. Препоръчително е да се използва варено месо, морска риба, плодове и зеленчуци, млечни продукти.
 3. Полезно е да се правят дихателни упражнения. Можете да надуете балон, да духате в чаша вода през пластмасова тръба.

Ако бронхитът се появи на фона на остри респираторни инфекции, е допустимо да се използват лекарства с човешки интерферон под формата на ректални супозитории или капки за нос.

В помещението, където се намира пациентът с бронхит, е необходимо да се поддържа влажност най-малко 80%.

Медикаментозната терапия се предписва, ако жената има температура за повече от 3 дни, кашлицата й се увеличава. Антибиотикът, одобрен по време на бременност, е джозамицин. Предписват му се 2 таблетки на ден в продължение на 5-7 дни. В същото време пробиотиците се използват за защита на чревната микрофлора.

За премахване на кашлицата се използват отхрачващи и антитусивни средства. От отхрачващите средства най-популярен е амброксолът. Не трябва да се предписва през първия триместър на бременността. След 12 седмици е допустимо използването на амброксол - 1 таблетка 3 пъти на ден. Антитусивите се използват и от 2-ри триместър на бременността. Най-безопасното лекарство се основава на бутамират. Той потиска центъра на кашлицата в мозъка, освобождавайки жената от пристъпи на обсесивна кашлица..

Физиотерапията е разрешена при нормална телесна температура. При бронхит най-добре е вдишването - пара или чрез пулверизатор. Процедурата се извършва с алкална минерална вода, разтвор на амброксол.

Лечението с народни средства е спомагателно. В допълнение към основната терапия можете да приложите:

 • маслени компреси върху гърдите и гърба;
 • триене с язовец или мечи мазнини;
 • поглъщане на отвара от майка и мащеха;
 • топло мляко с мед.

Народните средства са ефективни само при лек ход на заболяването, не придружен от повишаване на температурата, пристъпи на задушаване.

Усложнения

При бременни жени рискът от усложнен ход на бронхит е по-висок. Острата форма на заболяването винаги протича по-тежко от хроничното обостряне. Неблагоприятните ефекти на бронхита засягат не само жената, но и плода. Бременните жени често развиват продължителна форма на заболяването с дълъг период на остатъчна кашлица. Бронхиалната инфекция може да се разпространи в белодробната тъкан и да причини пневмония.

Продължителното протичане на заболяването води до липса на кислород в тялото на жената. Това се отразява негативно на състоянието на плода. Той изпитва вътрематочна хипоксия. Впоследствие това води до забавяне на психическото и физическото развитие на детето. Хипоксията може да провокира преждевременно раждане.

Най-опасната е вътрематочната инфекция на плода. В ранните етапи това допринася за спонтанен аборт, развитие на сериозни дефекти и аномалии. Инфекцията в края на 2-3 триместъра причинява преждевременно раждане.

Предотвратяване

Трябва да се внимава за предотвратяване на бронхит дори преди бременност. Необходимо е да се изключат всички фактори, допринасящи за развитието на това заболяване:

 • да откаже от лоши навици;
 • премахване на хронични огнища на инфекция в тялото;
 • намаляване на отрицателното въздействие на околната среда.

Доброто хранене, редовната физическа активност, разходките на чист въздух могат да предотвратят обострянията по време на бременност.

Бронхитът при бременни жени е по-тежък, особено през последния триместър. По-често се развиват усложнения, които могат да навредят не само на майката, но и на плода. Важно е да се следват превантивни мерки преди и по време на бременност, които ще помогнат за предотвратяване на заболяването.

Бронхит при бременни жени - каква е неговата опасност?

Бронхитът е възпалителен дифузен или фокален процес, който се локализира в бронхиалното дърво. Характеризира се с това, че засяга само лигавицата или всички слоеве на бронхиалната стена.

Може да се развие като отделна нозологична единица или като усложнение на съществуващо хронично заболяване или предишна инфекция.

Механизмът на развитие на бронхит

Бронхитът, както всеки друг възпалителен процес, се характеризира с развитието на няколко последователни етапа на курса.

Сред тях трябва да се подчертаят основните моменти:

 • Попадайки в тялото, химичен или бактериален агент се утаява на повърхността на бронха, което започва да води до развитие на дразнене на лигавицата. Бронхитът води до подуване и увеличаване на производството на слуз.
 • Ресничките, облицоващи повърхността на бронхиалната стена, започват да не се справят със задачата и това води до увеличаване на натоварването и натрупване на слуз в бронхиалната кухина. Този момент е предразполагащ към факта, че бактериалните агенти водят до повишено размножаване..
 • За да се премахне слузта, бронхиалните стени се свиват активно, човек развива болезнена кашлица.
 • Стагнацията на слуз провокира нарушение на вентилационните процеси в бронхиалното дърво. В белодробната тъкан се образуват участъци, които остават без подаване на кислород. Това води до задух.
 • В резултат на чести обостряния на бронхит по време на бременност се развива персистиращо възпаление с образуване на фиброзна тъкан и участъци с белези..

Симптоми на бронхит

Симптомите на бронхит при бременна жена са индивидуални, тъй като те зависят от вида на патогена и вида на бронхита:

 • Патологичният процес започва с влошаване на общото благосъстояние, развитието на неразположение, слабост в тялото и признаци на общо неразположение постепенно се присъединява.
 • Температурата на тялото се повишава, може да бъде от субфебрилен характер до треска.
 • Постепенно се развива суха кашлица, която може да бъде болезнена и да не донесе облекчение. Сухият характер на кашлицата постепенно се превръща в мокър, придружен от отделянето на храчки, което води до подобряване на общото благосъстояние.
 • Отделянето на храчки може да бъде оскъдно или обилно. Специално внимание трябва да се обърне на неговите характеристики, тъй като тези показатели ще показват една или друга причина за бронхит. Примесването на зелен оттенък е индикатор за бактериалната природа на възпалението; жълтият цвят може да бъде при хора, които пушат достатъчен брой цигари или тези, които имат подозрение за пневмония. Кафяв оттенък показва разлагането на белодробната тъкан.
 • Има нарушение на характеристиките на гласа, при някои пациенти той може напълно да изчезне. В някои случаи тя е ограничена само от появата на хрипове или тежест при разговор.
 • Пациентът може да получи силно хъркане през нощта.

Видове бронхит

Има няколко вида бронхит, които се различават по своя ход, както и степента на нарастване на клиничните прояви..

Сред тях са:

 • Остър бронхит. Този тип бронхит се характеризира с остър и предимно първичен епизод на проява. Неговата проява може да възникне в резултат на усложнения от други възпалителни процеси в дихателните пътища..
 • Хроничен ход. Това състояние е вариант на продължително протичане на възпалителния процес. Протича под формата на обостряния, случаите на които се регистрират няколко пъти годишно.
 • Повтарящ се бронхит. Бронхит, който се появява с обостряния, настъпващи по-често от три пъти годишно.
 • Продължителна опция. Възпалението в бронхиалната стена продължава до месец и се проявява с патологични симптоми..

В зависимост от наличието или липсата на препятствия, има:

 • Обструктивен ход. Вариант на бронхит, който е придружен от развитието на силно стесняване на бронхиалната стена. Характеризира се не само със затруднено дишане, силно задух и пристъпи на задушаване.
 • Необструктивен курс. Не се наблюдава значително стесняване на бронхиалната стена.

Според нивото на локализация на възпалението има:

 • Локално възпаление. Лезия, която е ограничена до малка площ.
 • Дифузно възпаление. Болест, която засяга различни части на бронхиалното дърво по цялата му дължина.

Различава се видът възпаление:

 • Катар. Бронхитът се локализира само в горните слоеве на лигавицата.
 • Гнойно възпаление. Характеризира се с появата на гнойни маси.
 • Фиброзна лезия. След оток върху възпалителната мембрана се образуват фибринови нишки.
 • Хеморагична лезия. На фона на възпалена лигавица се появяват участъци от хеморагични обриви.
 • Атрофичен процес. На фона на продължителен възпалителен процес се появява изтъняване на лигавицата при недостатъчно производство на слуз и работата на секреторния и ресничест епител.

По етиология те се различават:

 • Вирусен.
 • Бактериални.
 • Алергични.
 • Гъбични.
 • Астматичен.
 • Специфично възпаление.

Диагностика

За да се диагностицира бронхит при бременна жена, могат да възникнат значителни проблеми поради ограничените диагностични методи..

Диагнозата на бронхит трябва да започне с първоначален разговор с пациента, изясняване на всички оплаквания, условия на външен вид, динамика на проява на симптомите, както и ефективността на приемането на каквито и да било средства.

Диагностиката е както следва:

 • Външен преглед се извършва с изследване на устната кухина, сливиците и ларинкса. Възможно е да се идентифицират области на хиперемия, увеличаване на сливиците и подуване на лигавицата, което косвено може да показва възпаление.
 • При палпация се определя болка в гърдите, както и наличие на подуване в междуребрените пространства. Тези изследвания изключват възпалението в белодробния паренхим и наличието на емфизем.
 • Палпация на лимфни възли, характерни за типичните места на лимфния отток от бронхиалното дърво. Палпацията им може да бъде болезнена и увеличена..
 • Аускултация. Този метод ви позволява да слушате преминаването на въздух през дихателните пътища. При обструктивен процес се откриват хрипове и затруднено дишане. Освен това с помощта на аускултация се определя участието на всички части на белите дробове в дихателния процес..
 • За потвърждаване на диагнозата са необходими лабораторни методи, които помагат не само да се постави точна диагноза, но и да помогнат при лечението. Лабораторен кръвен тест може индиректно да посочи наличието на възпаление в организма, това не дава данни за локализация. Има увеличение на левкоцитната връзка и увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите.
 • Изследване на храчки. Този лабораторен метод ви позволява да идентифицирате причинителя на процеса и възможния характер на възпалението. В случай, че патогенът бъде идентифициран, се препоръчва да се определи чувствителността към антибактериални агенти. Това проучване допълнително увеличава шансовете за бързо възстановяване и неефективно предписване на антибиотици за бременни жени. Изследването на храчки не е необходимо само за лечение, но се извършва и с цел диференциална диагноза.
 • Рентгенодиагностичният метод се използва само след първия триместър на бременността и се извършва спешно. Това е особено важно, когато здравето на жената се влошава рязко и се създава заплаха за живота ѝ. Този метод има отрицателен ефект върху развитието на плода, особено през първия триместър, и може да причини смърт на плода или необратими дефекти. Такова проучване трябва да се извърши за диференциална диагноза на туморни процеси, туберкулоза или инфекциозни процеси..

Опасността от бронхит по време на бременност за детето

Дете не по-малко от самата бременна жена страда по време на бронхит.

Дори въпреки задоволителното общо благосъстояние на жената, могат да се появят първоначални промени, които се отразяват на плода в следващите.

В резултат на възпалителния процес при жената актът на дишане може да бъде нарушен и недостатъчното снабдяване с кислород също може да бъде причинено от оток и постоянна кашлица..

Кръвта на жената не е пълна с кислород в правилното количество и ако тялото й може да компенсира такова състояние, тогава тялото на детето започва да изпитва стресовия ефект, свързан с хипоксията.

На фона на дълъг процес подобни реакции могат да доведат до забавяне на развитието, недохранване, недостатъчно развитие на мозъка..

Защо е опасен за майката?

Бронхитът за жена ще представлява не по-малка заплаха, отколкото за плода.

Това до голяма степен се дължи на факта, че жените не започват веднага да провеждат адекватна терапия, което води до развитие на тежки усложнения..

Освен това възникват големи трудности при навременното провеждане на диагностични процедури..

Например, използването на рентгенови изследвания е краен етап в случай на съмнение за генерализиран възпалителен процес..

Поради особеностите на тялото на бременна жена, възпалителният процес за кратък период от време може да премине към други отдели и в рамките на кратко време започва да се разпространява в тялото.

Следователно, бактериалният и вирусен бронхит може да доведе до развитие на огнища на възпаление в други органи. Бременна жена с бронхит има повишена честота на пневмония или хронично възпаление.

Лечение

Вдишване

Лечението започва с немедикаментозни методи. Голямо значение се отдава на използването на местни форми, особено под формата на вдишване. Такива методи по време на бременност позволяват, без поглъщане във вътрешната среда, да повлияят на фокуса на възпалението.

Средства за инхалация:

 • Минерална вода. Използването на минерална вода, съдържаща различни микроелементи в състава си, допринася не само за облекчаване на възпалението, но и за ефекта върху лигавиците и храчките, което води до промяна в неговите физични свойства и подобряване на отделянето. Минералната вода допринася за антивирусни и антибактериални ефекти.
 • Газирани напитки. Това вещество се използва широко като инхалация при бронхит по време на бременност, тъй като помага не само за облекчаване на възпалението, но и за намаляване на тежестта на отока, прочистване на лигавиците от храчки и разреждане и подобряване на отделянето. Ефектът се наблюдава след еднократно приложение.
 • Физиологичен разтвор. Този инструмент се използва широко за лечение на бронхит по време на бременност поради липса на противопоказания по всяко време, както и противовъзпалително действие. За подобряване на ефекта е допустимо да се разтварят различни лекарства във физиологичен разтвор..

Билкови лекарства

Използването на билкови лекарства е най-ефективно през първия триместър на бременността. Тъй като голям брой лекарства са противопоказани за употреба. За постигане на ефекта е необходимо лечението на бронхит да започне възможно най-рано..

Могат да се използват следните билкови лекарства:

 • Лайка. Този билков препарат се различава по това, че когато се използва, има минимум странични ефекти от употребата. Поради съдържанието на аскорбинова киселина, органични киселини, каротин и етерични масла, лекарството помага за облекчаване на тежестта на възпалението, има антибактериален ефект, разширява кръвоносните съдове и облекчава спазма в мускулните клетки. В резултат бронхитът има не само противовъзпалителен ефект, но също така разширява лумена на бронхиалната стена, за да подобри достъпа на въздух. Лайката може да се използва в отвари или чай, в някои случаи се използва използването на инхалации.
 • Невен. Този билков компонент съдържа голям брой полезни вещества, които имат противовъзпалително, лечебно, антибактериално действие, а също така подобрява отхрачването и намалява тежестта на задух. Това се постига главно чрез каротеноиди, киселини, фитонциди и алкалоиди. От това растение могат да се приготвят различни лекарствени форми, сред които най-популярни са чайовете и отварите, но могат да се използват и инфузии. За бременни жени най-ефективно е използването на инхалации и отвари. Не трябва да се дава на жени в големи количества, както и през първия триместър на бременността. Ако се появи киселини по време на лечение с невен бронхит, прекратете употребата.

Пиене на много течности

Този метод се използва широко като част от комплексната терапия за лечение на бронхит. Течността за пиене е необходима за премахване на интоксикацията, причинена не само от действието на патогена, но и от приема на лекарства.

В резултат на достатъчен прием на течности тежестта на неразположението намалява, слабостта се проявява в по-малка степен и благосъстоянието се подобрява. В допълнение, този метод ви позволява да омекотите раздразнените стени на бронхите и други лигавици, което води до по-добро отделяне на храчки..

За лечение могат да се използват:

 • Чай с лимон или мед,
 • Смес от мляко със сода или мляко с мед,
 • Затоплени минерални води като Borjomi или други алкални разтвори.
 • Помага за облекчаване на интоксикация и висока температура по време на бременност, отвара от различни лекарства, като мащерка или мащерка, както и отвара от липа.

Антибактериални средства

Повечето антибиотици са забранени по време на бременност, особено през първия триместър. Ето защо е необходимо да се подходи особено внимателно към избора на този вид средства..

Могат да се използват следните лекарства:

 • Ампицилин. Това антибактериално средство се използва широко по време на бременност, за разлика от много лекарства с подобен ефект. Действието му обхваща широк спектър от патогени, което осигурява по-широка ефикасност. След като ампицилинът навлезе във вътрешната среда на тялото, той се разпределя равномерно върху различни органи, включително бронхиалното дърво. Можете да изчакате появата на антимикробния ефект след 20 минути от момента на прилагане. Ампицилин е одобрен за употреба на всяка гестационна възраст, освен това трябва да се използва, когато съществува възможен риск от разпространение на инфекцията върху плода. Употребата трябва да се извършва стриктно под наблюдението на лекар поради риск от развитие на алергична реакция.
 • Cefodrx. Това лекарство, използвано за лечение на бронхит при бременни жени, е полусинтетичен антибиотик. Това е цефалоспоринова група лекарства, които могат да имат бактерициден ефект поради ацетилирането на транспептидазата в стената на микроорганизма. Голям брой бактерии, както грам-отрицателни, така и грам-положителни, са чувствителни към Cefodox. Анаеробната флора е по-малко чувствителна. Лекарството има добра степен на разпространение в тялото, което улеснява доставката му до всички засегнати органи. Cefodox се използва широко за различни заболявания на бронхопулмоналната система с възпалителен характер, включително бронхит. Cefodox е одобрен за употреба от бременни жени по време на всеки гестационен период, но трябва да се предписва само в случаите, когато има изразена необходимост от използване на антибиотици.

Имуностимуланти

Viferon е лекарство, което има имуностимулиращ ефект върху тялото, поради наличието на интерферон в състава.

Това вещество може да се произвежда самостоятелно в организма за борба с вируси или бактерии..

Viferon е изключително безопасен, поради което се използва широко по време на бременност.

Но в допълнение към своята безопасност, лекарството трябва да се използва само когато е необходимо. За това трябва да се спазват строги указания..

Неправилната употреба увеличава риска от странични ефекти. При честа употреба на интерфероновото лекарство може да се получи претоварване на тялото, което увеличава риска от развитие на автоимунно заболяване поради повишената работа на имунната система.

Viferon на бременна жена може да се предписва не само в началните етапи на заболяването, но и в хронични форми, както и за предотвратяване на обостряне на хроничен бронхит.

Антивирусни средства

Oscillococcinum - това хомеопатично лекарство е екстракт, направен от клетките на черния дроб и сърцето на патицата Barbary.

Лекарството не е в състояние да упражнява изразен лекарствен ефект, но въпреки липсата на текущи изследвания, трябва да се отбележи, че много специалисти широко използват лекарството в клиничната практика.

Поради факта, че много лекарства са противопоказани през първия и втория триместър, Oscillococcinum може да има антивирусен ефект.

В борбата с бронхита той има по-малък ефект, но за да се подобри ефектът, той трябва да се приема през първите часове след появата на подобни симптоми..

При бременни жени с хроничен бронхит Oscillococcinum може да се използва и профилактично..

Забранено е употребата на лекарството самостоятелно, тъй като е възможна появата на нежелани реакции под формата на алергии. В случаите, когато болестта е придружена от повишаване на температурата, признаци на добавяне на бактериална или вирусна природа на възпаление, тогава тя няма да има положителен ефект върху тялото.

Средства против кашлица

В зависимост от вида на кашлицата се различават следните лекарства:

 • Със суха кашлица. Еуфилинът е лекарство, което показва своите бронходилататорни свойства, които се развиват в резултат на излагане на основната активна съставка аминофилин. Механизмът на действие е, че съкратителната активност на гладкомускулните влакна намалява, което води до подобряване на дихателната функция и стимулиране на вентилационната функция на белодробната тъкан. Когато приемате Euphyllin, доставката на кислород до тъканите на тялото се увеличава, скоростта на образуване на тромбоцити намалява и отделянето на въглероден диоксид се увеличава. Лекарството проявява и токолитични и диуретични ефекти. В резултат на това контрактилната активност на мускулите в матката намалява и бъбречният кръвен поток се ускорява. Въпреки ограничението на употребата на еуфилин съгласно инструкциите, лекарството се използва широко в медицинската практика, особено за лечение на дихателни проблеми. По време на бронхит бременната жена за кратко време усеща подобрение в дишането. През първия триместър лекарството не се използва, през следващите два е възможно да се използва, но само в ситуации, когато ползата ще надвишава риска. Поради възможността за преминаване през плацентарния кръвен поток, използването му е възможно с изключителна предпазливост и редовно наблюдение на плода.
 • С мокра кашлица. Синупрет - това лекарство е билков препарат, който има комбиниран състав. Компонентите, включени в състава, спомагат за подобряване на процеса на отхрачване, бронхиалната слуз намалява вискозитета си, поради което лесно се отстранява от бронхиалното дърво. Ето защо, на фона на курсовата употреба, трябва да се наблюдава развитието на противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти върху тялото. Поради факта, че съставът на Sinupret е билков, следователно лекарството е официално одобрено по време на бременност. Но има ограничение за приема на алкохолен разтвор поради наличието на алкохолна основа в състава, което не се препоръчва за лица с бременност през първия триместър. Синупрет може да се използва не само при бронхит, но и при други възпаления в бронхопулмоналната система. За да се предотврати развитието на бронхит, Sinupret може да се предписва в началните етапи на възпалителни процеси, особено тези, свързани с назална конгестия, кихане и развитие на оток. Лекарството има малък брой противопоказания, сред които основното е проявата на алергична реакция. Синупрет се понася добре.

Бронходилататорни лекарства

Салбутамолът е лекарство, което има бронходилататорно и муколитично действие. Класифициран е като адренергичен агонист..

Салбутамол при бронхит се използва главно за облекчаване на тежка обструкция, отпускане на мускулните влакна в бронхиолите и увеличаване на лумена, осигурявайки притока на достатъчно въздух.

С ранното лечение помага да се предотврати появата на усложнения, причинени от бронхит..

В допълнение към ефекта върху бронхопулмоналната система, салбутамолът действа и върху мускулните влакна на матката, като ги отпуска, като по този начин предотвратява развитието на заплахата и началото на преждевременно раждане. Следователно, Salbutamol за бременни жени има няколко положителни ефекти наведнъж..

Произвежда се под формата на аерозол, който помага да се осигури по-дълбок поток от средства с локална експозиция. Освен това атомизирането на частиците води до равномерното им отлагане върху стената на лигавицата..

Какви лекарства не трябва да се приемат?

За лекаря и бременната жена трябва да бъдете особено внимателни при избора на лекарството.

Трябва да се има предвид, че антибиотиците от хлорамфеникол или хлорамфеникол, тетрациклинова серия, стрептомицин, сулфаниламид и бисептол производни са забранени във всеки триместър. Тези лекарствени вещества имат вредно въздействие върху плода.

За бъдещи майки подтискащите кашлицата като производни на кодеин, етилморфин хидрохлорид също са забранени поради факта, че могат да проникнат през плацентарната бариера и да доведат до потискане на дихателния център на плода.

Особености на лечението в триместър

Тъй като по време на бременността има активен растеж и полагане на всички жизненоважни системи, лечението на хроничен бронхит се основава на гестационната възраст на жената, или по-скоро на тримесечието.

Така че сред някои от характеристиките на терапията трябва да се подчертаят:

 • През първия триместър. Препоръчва се провеждане на мерки за симптоматична и антибактериална терапия. В случай, че превръзката се превърне в по-тежка версия на курса, тогава, съответно, рискът от развитие на патология в плода също се увеличава. В този случай, с изразено нарушение на благосъстоянието и необходимостта от използване на антибактериални средства, много бременни жени се препоръчват да прекратят бременността си.
 • Втори триместър. Този период предвижда антибактериална терапия, списъкът на лекарствата от тази група се разширява леко, тъй като е в ход окончателното формиране на някои органи и системи. За подобряване на ефекта е разрешено да се използват имуноглобулини. Освен това трябва да се засилят мерките за поддържане на бременност или предотвратяване на развитието на заплахи.
 • Трети триместър. В този случай гамата от антибактериални агенти е значително разширена, но въпреки това трябва да се обърне специално внимание на някои. В допълнение към средствата за имуностимулираща терапия може да се използва и нелекарствено лечение. Трябва да внимавате с употребата на вода, тъй като в този период тя провокира развитието на оток и повишаване на кръвното налягане. По време на лечението е задължително да се следи състоянието на плода..

Хроничен бронхит и бременност

Този възпалителен процес може да се характеризира с доста често развитие на обостряния. Тъй като в тялото на бременна жена има специално преструктуриране на всички биологично важни процеси, рискът от обостряне на хроничните патологии е много по-висок.

В случаите, когато жената има хроничен възпалителен процес в бронхиалното дърво, тя трябва да бъде внимателна към здравето си и да се подготви за бременност предварително..

За това се провежда превантивна терапия и рехабилитация на огнища на хронична инфекция, които по време на бременност могат да изострят процеса. Ето защо е толкова важно за жените с хроничен бронхит да санират устната кухина преди бременността, да лекуват кариозни зъби и да укрепват имунните сили..

В случаите, когато бременността е непланирана, тогава жената с хроничен бронхит трябва да бъде възможно най-внимателна за здравето си, да спазва всички превантивни мерки, а в случай на обостряне на бронхит, незабавно да започне терапия.

Профилактика на бронхит по време на бременност

За да се предотврати развитието на бронхит, внимателната жена трябва да бъде възможно най-внимателна към собственото си здраве. Прилагането на превантивни мерки ще помогне да се предотврати развитието на това заболяване или да се намали рискът от усложнения..

Сред основните мерки, насочени към превенция, са:

 • Бременната жена трябва да спре да пуши дори на етапа на планиране на бременността или в началните етапи на вече развиваща се бременност. Влизането на дим в бронхиалните стени води до развитие на хронично възпаление, намаляване на местния имунитет, както и нарушение на освобождаването на бактериални агенти от ресничките.
 • До настъпването на бременността си струва да се извършват процедури, които помагат за укрепване на общия имунитет. Тази група трябва да включва методите за втвърдяване, упражненията, както и пиенето на лекарства, които имат имуностимулиращ ефект..
 • По време на периоди на обостряне на вирусни или бактериални заболявания, трябва да ограничите посещенията на обществени места и да лекувате настинки навреме, така че да няма последствия.
 • Не забравяйте да носите памучно-марлева превръзка, като я правите редовна смяна.
 • Смажете носната кухина с оксолинов маз.

Лечение на бронхит по време на бременност

Лечение на бронхит по време на бременност. Бронхитът е състояние, при което лигавиците на бронхите се възпаляват. Бактериална или вирусна инфекция често е причина за заболяването. Есента и зимата са времената, в които бронхитът може лесно да бъде заразен. Особено лесно е вирусът да попадне в тялото на бременна жена, тъй като имунитетът й е в отслабено състояние..

Индивидуален подход към лечението на бронхит при бременни жени

Лечението на бронхит по време на бременност изисква индивидуален подход. Само лекуващият лекар ще може да определи кое ще бъде ефективно в борбата с болестта. Предписани лекарства въз основа на тежестта на заболяването, степента на неговото развитие, кои лекарства могат да се приемат в определен триместър на бременността. Също така, как да се лекува бронхит по време на бременност, зависи от общото състояние на бъдещата майка и нейния плод. Лекарствата трябва да се подбират с изключително внимание, тъй като животът и здравето на нероденото бебе зависят от това..

За да преодолеете проблема с бронхита, трябва да приемате отхрачващи и билкови препарати, както и да правите инхалация. Ако говорим за остра форма на бронхит, тогава само антибиотиците от лекарствата могат да решат проблема.

Лечението на бронхит по време на бременност трябва да бъде придружено с обилно пиене. Тъй като може да облекчи кашлицата и да премахне интоксикацията на тялото, което е синдром на неразположение и слабост.

Лечение на бронхит по време на бременност

За да се възстановите по-бързо, трябва да пиете чай с лимон, малина, джинджифил и мед. Не пренебрегвайте компотите и топлото мляко. Много ефективни са отварите от билки като блат, подбел, мащерка. Билковите инфузии са най-добрият начин за лечение на бронхит при жени в позиция. С тяхна помощ можете да облекчите бронхоспазъм, дразнене на лигавицата. Те са ефективни и при суха и продължителна кашлица..

Лечението на бронхит по време на бременност трябва да се състои главно от народни средства.

Няколко начина за лечение на бронхит по време на бременност

 • трябва постоянно да добавяте две чаени лъжички сироп от женско биле към чая.
 • корен от бяла ружа напитка само топла.
 • консумирайте сироп от листата на японската мушмула.
 • ако има мокра кашлица и храчки, тогава е задължително да се използват отхрачващи средства.
 • три пъти на ден трябва да пиете чай от женско биле.
 • пийте отвари, само в първите месеци на бременността можете да пиете отвара от ипекак, защото това има неблагоприятен ефект върху стомаха.
 • трябва да пиете сунупрет по две таблетки три пъти на ден.

Лечението на бронхит при остра бременност трябва да се извършва със следните лекарства:

 • мукалтин трябва да се приема три пъти на ден, тридесет грама.
 • бромхексин трябва да се пие четири пъти на ден, петдесет грама.
 • амроксол се приема само през първия триместър, шестнадесет милиграма четири пъти на ден.

Инхалацията с билки е много ефективна при тежка кашлица. Най-добрите билки са:

 • сок от живовляк.
 • прополис, преди употреба трябва да се разтвори в минерална вода (алкална).
 • мента.
 • невен.
 • евкалипт.

Лечението на бронхит по време на бременност е възможно с антибиотици от следните групи. Цефалоспорините могат да се приемат само от втория триместър. Пеницилинови групи, които включват антибиотици като амоксицилин, флемоксин солутаб и ампицилин. Всички тези лекарства няма да навредят на нероденото бебе..

Лекарства, противопоказани при лечение на бронхит по време на бременност:

 • кодеин.
 • препарати, съдържащи йод.
 • етилморфин хидрохлорид.
 • аспирин.
 • антибиотици от тетрацилиновата група, те включват стрептомицин, флуорохиноли и левометицин.

Но все пак, преди да използвате каквито и да е лекарства, трябва да се консултирате с лекар..

Лечение на бронхит по време на бременност

Февруари е „традиционното“ време за всякакви настинки и обостряне на хронични респираторни заболявания. Сред тях бронхитът не е последен. Защо е опасно за бъдещата майка и какво трябва да се има предвид, ако лекарят й е поставил тази диагноза??

Олга Торозова
Общопрактикуващ лекар, Градска болница № 1, Липецк

Остър бронхит по време на бременност

Едно от най-често срещаните заболявания на дихателните пътища е остър бронхит - възпаление на бронхиалната лигавица. Несправедливо е, но бременните жени страдат от това заболяване по-често от другите. Каква е причината? На първо място, заболеваемостта се насърчава от физиологично намаляване на имунитета, свързано с необходимостта да се роди дете. Много вируси, които не са опасни за небременна жена, за бъдещата майка, причиняват безкрайни заболявания, настинки и в резултат на това бронхит.

Симптоми на бронхит по време на бременност

Бронхитът започва по същия начин като настинката. Има леко повишаване на телесната температура (обикновено до 38 ° C, но в някои случаи температурата може да остане нормална), слабост, неразположение, умора, кашлица - отначало суха, след това с малко количество лигавица или слузно-гнойни храчки. На 2-3-ия ден се появяват сурови усещания зад гръдната кост. Ако се появят горните симптоми, бъдещата майка трябва да се консултира с лекар за лечение. Това е много важно, тъй като естествените за бременността промени в тялото, като подуване на бронхиалната лигавица (това се дължи на хормоналния фон), високо положение и ниска подвижност на диафрагмата (тя се изтласква нагоре от бременната матка), затрудняват преминаването на получената храчка. Застоялата храчка в бронхите може да поддържа възпаление за един месец или повече. Вреден е както за майката, така и за плода..

Ако болестта продължава не повече от 2 седмици, тогава говорим за остър, а ако до 1 месец или повече - за продължителен ход на бронхит. Обикновено острият бронхит не влияе неблагоприятно нито върху плода, нито върху хода на бременността. Продължителният бронхит обаче в редки случаи може да доведе до вътрематочна инфекция на детето. Следователно лечението на бронхит трябва да започне още от първите дни..

Диагностика и лечение на бронхит по време на бременност

Диагнозата на бронхит се основава на идентифициране на характерни оплаквания от данните от изследването и лабораторното изследване.Рентгеновото изследване на бременни жени се предписва само ако лекарят има съмнения относно диагнозата, заболяването е придобило продължителен ход или са възникнали усложнения. Основните лекарства при лечението на остър бронхит са антибиотиците. Но за бременни жени те все още са нежелани, особено през първия триместър на бременността. Обикновено лекарите се опитват да се справят без антибактериални лекарства и ги използват само в екстремни случаи, ако има заплаха от пневмония - пневмония, вътрематочна инфекция на плода или при тежък продължителен бронхит. В случаите, когато не е възможно да се избегне приемането на антибиотици, се предписват пеницилинови препарати: AMPICILLIN или AMOXICILLIN, FLEMOXIN SOLUTAB. Тези лекарства са одобрени за употреба по време на бременност и не увреждат плода. От втория триместър на бременността е възможно да се използват антибиотици от групата на цефалоспорините. За лечение на остри инфекциозни процеси в дихателните пътища е предназначен и инхалаторният антибиотик BIOPAROX (фузафунгин). BIOPAROX има изключително локален ефект и няма системен ефект, тоест действа само в дихателните пътища, без да прониква през плацентата, което е важно за бременната жена. Характеристика на BIOPAROX е комбинация от антибактериална и противовъзпалителна активност. Благодарение на противовъзпалителната активност на BIOPAROX, той намалява отока на лигавицата, облекчава болката, нормализира производството на слуз, което допринася за бързото възстановяване на проходимостта на дихателните пътища. BIOPAROX се приема на всеки 4 часа, 4 инхалации в устата и / или 4 инхалации във всеки носен проход. Без антибактериални лекарства, лечението на остър бронхит се състои в премахване на интоксикацията и възстановяване на нарушената бронхиална функция.

Как да избегнем интоксикация

Интоксикацията (отравяне с продукти на труда и разлагане на микроби) е основната причина за лошо здраве, слабост, неразположение и умора при остър бронхит. За да се облекчи интоксикацията и да се предотврати развитието на усложнения, първото и необходимо условие е почивката в леглото през цялото време, докато има повишена температура. Не пренебрегвайте това просто правило. За облекчаване на интоксикацията и подобряване на кашлицата е важна обилна топла напитка: горещ чай с мед и лимон, мляко със сода, затоплена боржоми или друга алкална минерална вода, липов чай, билкови чайове (мащерка, мащерка).

Как да лекуваме кашлица по време на бременност

Кашлицата, която се образува при нарушаване на нормалното функциониране на бронхите, може да бъде „лоша“ и „добра“. Това е условно разделение, което ще помогне на лекаря да избере подходящото лечение за всеки от тях. Неправилно взетото лекарство (със суха кашлица - от мокра и обратно) не само няма да помогне за възстановяване, но и ще забави възстановяването. Ето защо не трябва да си предписвате никакви лекарства, включително антитусивни лекарства..

"Лоша" кашлица - суха, без храчки, болезнена, болезнена, често придружена от бронхоспазъм. В такава ситуация е необходимо не само да приемате лекарства, които облекчават спазма и дразненето в бронхите, но и да потискат самата кашлица. Лекарствата, които насърчават отхрачването на храчките, тук ще бъдат безполезни, тъй като или няма храчки (в началото на заболяването), или вече няма. При подобна кашлица се приемат и други лекарства, които облекчават бронхоспазма и потискат кашлицата:

  Euphillin (лекарят определя дозата индивидуално).

Лигава отвара от корен от бяла ружа (приема се гореща при 1 /2 чаши 3-4 пъти на ден), сироп от женско биле (приема се през устата, като към чая се добавят 1-2 чаени лъжички сироп), сироп от листа от японска мушмула (1 чаена лъжичка сироп 3-4 пъти на ден), отвара от сладник или чай от женско биле (до 3 чаши чай на ден).

Вдишване с билки, антисептици - тинктури от евкалипт, мента, невен, готов сок от живовляк или плантаглуцид (продава се в аптека), разреден с вода в съотношение 1: 3, помагат добре при хакерска натрапчива кашлица. Можете да правите инхалации с мумия, прополис, разтворени в алкална минерална вода.

„Добрата“ кашлица е влажна, отхрачваща кашлица, която помага за изчистването на слузта от бронхите и по този начин ускорява възстановяването. Не си струва да се борите с него - лекарствата, които потискат кашлицата, в този случай само ще навредят. Такава кашлица трябва да се стимулира и индуцира чрез прием на следните групи лекарства:

  Отхрачващи средства, които стимулират кашлицата. По принцип това са вещества, които дразнят лигавицата на бронхите или стомаха, което причинява увеличаване на кашлицата: смес от корен на ипекакуана (причинява силно гадене по време на токсикоза през първата половина на бременността), смес от термопсис (може да се използва на всеки етап от бременността), сироп за кашлица BRONHIKUM ( приема се на всеки 2-3 часа, 1 чаена лъжичка), СИНУПРЕТ (2 таблетки 3 пъти на ден). Добре помагат инхалациите със соден разтвор, отвари от билки (мащерка, мащерка, тамян, смирна), етерични масла (лавандула, евкалипт, мащерка или мелалевка). Най-добре е да закупите специален ултразвуков инхалатор, оборудван с генератор на водни пари; с това устройство получавате фино диспергиран лекарствен разтвор. Инхалаторът ще ви бъде полезен повече от веднъж при лечението на заболявания на горните дихателни пътища..

  инхалациите могат да се правят не по-рано от един и половина до два часа след хранене: през този период от време кръвообращението в горните дихателни пътища е оптимално за осигуряване на достъп до лекарства;

след като сте поели дълбоко въздух, трябва да задържите дъха си за няколко секунди и след това да издишате възможно най-много;

времето за вдишване трябва да бъде не повече от 10-15 минути;

след вдишване е по-добре да не се яде около час.По време на бременност не трябва да се използват отхрачващи лекарства на основата на йод (натриев йодид и калиев йодид), тъй като йодните препарати имат увреждащ ефект върху плода.

  Отхрачващи средства, които разреждат храчките. Тези лекарства разреждат лепкавата слуз, която често се произвежда от бронхит, което улеснява кашлянето. Те са много по-ефективни от подтискащите кашлицата. При лечението на остър бронхит при бременни жени се препоръчват AMBROXOL или HALIXOL (1 таблетка 2-3 пъти дневно, лекарството не се препоръчва през първия триместър на бременността), BROMHEXIN (1 таблетка 3-4 пъти на ден), MUCALTIN ​​(1-2 таблетки 3-4 пъти на ден), такси за гърди.

След приемане на отхрачващи средства, за по-добро евакуиране на храчките, понякога се използва дренаж на позицията - специално положение, при което храчките се отделят по-добре. Необходимо е, легнал на леглото, да окачите торса и да кашляте без излишен стрес. Това е възможно само в началото на бременността, когато коремът е все още малък. Дишането е повърхностно, рядко. Можете да комбинирате дренажа с лек масаж и потупване на гърба.

Ако по време на лечението кашлицата се усили и количеството секретираща слуз се увеличи, не се тревожете. Ако храчките станат по-леки, по-малко вискозни и прочистват гърлото ви по-добре, това означава, че лечението е избрано правилно и вие вече се възстановявате..

Какво не може да се лекува по време на бременност

По време на бременност е забранено да се приемат следните антибиотици: ЛЕВОМИЦЕТИН (хлорамфеникол), тетрациклинови лекарства, СТРЕПТОМИЦИН, БИСЕПТОЛ, сулфонамиди. Тези лекарства са вредни за плода. Бъдещите майки не трябва да използват антитусивни лекарства като КОДЕИН, етилморфин хидрохлорид, тъй като тези вещества могат да преминат през плацентата и да потиснат дихателния център на детето.

Предотвратяване. За да предотвратите развитието на остър бронхит по време на епидемии, опитайте се да ограничите посещенията на места с много хора и ако все пак трябва да направите това, използвайте ОКСОЛИНОВ МЕХЛЕМ и в присъствието на болен човек носете защитна марля превръзка.

Хроничен бронхит и бременност

Острият бронхит е подобен на обостряне на хроничен бронхит, който е дългосрочно текущо заболяване на бронхите с кашлица и задух, продължаващо поне 3 месеца в годината в продължение на 2 години подред, с изключение на други заболявания на горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове, които биха могли да причинят тези симптоми... Най-често хроничният бронхит се причинява от постоянно повтарящи се заболявания на горните дихателни пътища, понижен имунитет, вдишване на цигарен дим, отработени газове, индустриален прах и др. Невъзможно е да се открои някаква причина за развитието на това заболяване, това винаги е комплекс от причини. С всички тези фактори бъдещата майка постоянно се среща в голям град, поради което проблемът с хроничния бронхит напоследък става актуален дори за млади активни жени.

Хроничният бронхит е необструктивен и обструктивен.

При необструктивен бронхит жената се притеснява от повтаряща се кашлица с малко количество леки храчки, по-често сутрин, през студения сезон, след тренировка или поради засилено дишане. Това е "добра" кашлица, храчките се отделят свободно и не се появява бронхоспазъм.

Необструктивният бронхит с продължителен ход се превръща в обструктивен. При обструктивен бронхит, поради продължително възпаление около бронхите, се образува фиброза - пролиферацията на съединителната тъкан, която сякаш „притиска“ бронхите и пречи на нормалното дишане. Това е необратимо състояние: по-нататъшното развитие на фиброза може само да се забави, но няма да е възможно да се върнат бронхите в първоначалната им форма. Кашлицата става "лоша", непродуктивна, сурова, храчките се произвеждат трудно. Често жената се притеснява най-вече от това, че не кашля, а има силен задух, чувство на задух.

Усложненията и неприятностите, свързани с хроничния необструктивен бронхит, са същите като при острото заболяване. Обострянията на необструктивен хроничен бронхит се лекуват по същия начин като остро заболяване, основните му стъпки са да се намали интоксикацията и да се възстанови нарушената бронхиална функция. Антибиотиците се приемат, когато е прикрепена инфекция, която се проявява в промяна в цвета на храчките (вместо светлина, тя става зеленикава, жълта), със значително влошаване на благосъстоянието, заплахата от вътрематочна инфекция на плода. Без обостряне хроничният бронхит е опасен, тъй като при продължителен бавен ход на това заболяване понякога се отбелязват чести обостряния, продължително лошо здраве, понякога се ражда деца с ниско телесно тегло, понякога се получава вътрематочна инфекция и раждане на деца с гнойно-възпалителни заболявания. По-добре е жената с хроничен бронхит да се подготви за бременност предварително: да се подложи на адекватно лечение, да санира огнища на хронична инфекция, които могат да причинят обостряне на бронхит (заболявания на зъбите и устата, УНГ органи и др.), За укрепване на имунната система. Но дори и да не сте имали време да се подготвите правилно за бременност, не се притеснявайте. При спазване на правилата за профилактика, рационалното хранене, навременният достъп до лекар по време на обостряне, повечето бременности и раждане протичат добре и завършват с раждането на здрави деца. За всяка бременна жена, която е претърпяла обостряне на хроничен бронхит или остър бронхит, полезни са такива процедури като „планински въздух“, „солена пещера“ (халотерапия). Много поликлиники предоставят такива услуги. Терапевтичният ефект се дължи на въздуха, наситен с натриев хлорид. Процедурата повишава имунитета на горните дихателни пътища, подобрява дренажната функция на бронхите и отделянето на храчки и облекчава алергиите. Но има противопоказания: остри заболявания (грип, остър бронхит, пневмония), хемоптиза, белодробна и сърдечна недостатъчност - тук са необходими по-бързи и по-силни методи. Извън обострянето на хроничния бронхит, за профилактика е добре да се използват и така наречените терпенови подложки. Това са обикновени иглолистни игли, които се поставят в специални памучни торбички. Те се окачват в стаята или се поставят до леглото. Иглите отделят специфични летливи ароматни вещества - терпени, които служат като отлично терапевтично и профилактично средство срещу хроничен бронхит и трахеит..

Хроничният обструктивен бронхит е по-неблагоприятно заболяване, особено за бременна жена. Това обаче е сравнително рядко. Обикновено този вид бронхит е придружен от дихателна недостатъчност, което води до факта, че бременността е по-трудна за понасяне, плодът често липсва кислород, расте и се развива слабо. Обикновено лечението на обструктивен бронхит е по-сложно и по-дълго от лечението на необструктивен бронхит, При обструктивен бронхит се използват лекарства, които разширяват лумена на бронхите и т.н. стационарно лечение.

С някое от тези заболявания можете да издържите и да родите здраво дете. Важно е само да се консултирате с лекар навреме, да изпълните неговите предписания и правилно да извършите профилактика.