Преди да започне истинският труд, жената може да има така наречените фалшиви контракции или контракции на Бракстън Хикс. Тези периодични контракции на матката не са показателни за аномалии и могат да се появят още през второто тримесечие, но по-често това се случва през третото тримесечие. Това е особен начин за организма ви да се подготви за истинско раждане..

Описание на контракциите на Бракстън Хикс

Контракциите на Бракстън Хикс могат да бъдат описани като периодични контракции в корема. Тези контракции са нередовни и обикновено не са болезнени. Интервалът между тях не намалява, честотата им не се увеличава при ходене, продължителността също остава същата, както и интензивността, която се увеличава по време на родилни болки.

Описание на родилните болки

Трудовите болки са различни за всяка жена. Родовите болки са придружени от чувство на дискомфорт, тъпа болка в гърба и / или долната част на корема, натиск в тазовата област. Някои хора развиват болка в страните и бедрата. Някои жени описват болката по време на раждането като силна менструална болка, други казват, че се чувства като диария, когато болката се търкаля на вълни.

Как да разпознаем истинските трудови болки?

За да определите дали започвате раждане, задайте си няколко въпроса:

Индекс

Контракции на Бракстън Хикс

Болки при раждане

Каква е честотата между контракциите?

Контракциите обикновено са нередовни и не увеличават честотата си

Контракциите се случват редовно, с интервал от около 30-70 секунди. С течение на времето интервалите между тях намаляват.

Променя ли се честотата и естеството на контракциите при движение?

Контракциите могат да спрат след ходене или почивка или дори след смяна на позициите

Контракциите продължават след промяна в позицията и движението

Колко силни са контракциите?

Контракциите обикновено са слаби и не увеличават интензивността си. Те също могат да бъдат силни в началото, но по-късно да станат по-слаби.

Контракциите се влошават

Къде изпитваш болка?

Контракциите се усещат само в предната част на корема или тазовата област

Контракциите започват в долната част на гърба, като се простират до предната част на корема

Ако имате родилни болки, незабавно се свържете с вашия акушер-гинеколог. Трябва да се свържете с Вашия лекар, дори ако не сте сигурни в естеството на Вашите контракции. Изброените по-долу признаци показват началото на раждането:

Нищо не трябва да се прави с контракциите на Бракстън Хикс, освен ако не са неудобни. Ако причиняват болка, опитайте:

Понякога съм загрижен за болка отстрани на корема. Може ли тя да свидетелства за началото на раждането?

Вероятно не. Острата, стреляща болка от двете страни на корема (болка в кръглите връзки), простираща се в слабините, може да означава, че връзките се разтягат, поддържайки нарастващата матка.

Можете да помогнете за облекчаване на страничния дискомфорт:

Неудобно ми е да притеснявам моя акушер-гинеколог с „фалшива тревога“. Кога все пак трябва да се свържете с него?

Вашият акушер-гинеколог може да отговори на вашите въпроси по всяко време и също така може да ви помогне да разграничите фалшивите контракции и родилните болки. Не се страхувайте да притеснявате гинеколога си, ако имате някакви съмнения. Той може да ви зададе няколко въпроса, за да му помогне да определи вида на контракциите. Ако имате някакви съмнения относно състоянието си, по-добре е да се консултирате с лекар и да се доверите на професионалния му опит.

Ако забележите промените, описани по-долу, посетете Вашия лекар:

 • вагинално кървене
 • продължителен поток от течност или усещане за наличие на влага, отпадъци от вода (течността внезапно се излива в поток)
 • силни контракции на интервали от 5 минути в продължение на поне час
 • контракциите са толкова силни, че ви е много трудно да ги издържите
 • забележима промяна в движението на детето или по-малко от 10 движения на всеки 2 часа
 • всякакви признаци на раждане, ако не сте бременна в 37 седмица.

Бракстън Хикс трениращи контракции

Докато носи бебе, една жена се запознава с медицинската терминология, латинските имена и диагнози. Тя не винаги разбира какво пише в резултатите от ултразвука или медицинските предписания. Например не всички жени знаят какво представляват контракциите при обучение. И така, нека разберем какво означават те, как трябва да се държи бъдещата майка, когато дойдат.

Бракстън Хикс контракции накратко

Тренировъчните контракции са описани за първи път от лекаря от Англия Джон Бракстън-Хикс. Беше още през 19-ти век и оттогава този тип битки са кръстени на него..

Какво означава този медицински термин? Това е името на контракциите на мускулите на матката на бъдещата майка, които не водят до нейното отваряне и съответно раждане. Не всички жени се срещат с това явление, но трябва да знаете за такава възможност.

Тренировъчните контракции обикновено се появяват след 20-та седмица на бременността и изобщо не означават необичайна бременност. Така че основното нещо, когато дойдат, е да не изпадате в паника, да се държите спокойно и да знаете, че това е просто „обучение“. Нищо чудно, че са наречени така!

Симптоми и причини за тренировъчните контракции

Бъдещата майка от време на време може да научи за тренировъчните контракции чрез напрежението на мускулите на матката. Това напрежение е като припадъци. И издържат 30-60 секунди. Обикновено контракциите на Бракстън Хикс не носят особен дискомфорт. Те са неправилни, по-характерни за горната част на матката, долната част на корема и слабините. Такива контракции са нередовни и концентрирани в една област и не дават болка в гърба, както обикновено е при реалните контракции. Характеристика на тези свитъци е, че те постепенно изчезват сами..

Какво може да причини подобни контракции? Има няколко причини. Например активността на майката и нейната физическа активност, движенията на бебето в утробата и нервността на бременната жена, стрес и дехидратация на тялото й, пълнене на пикочния мехур и оргазъм. Понякога дори докосването на корема може да провокира контракции на Брекстън Хикс..

Ето защо някои от ситуациите, които причиняват контракции, могат да бъдат избегнати, а някои просто избягвани..

Какво представляват контракциите на Бракстън Хикс и какви симптоми могат да бъдат разпознати?

 • Произход и история на обучението
 • Време на настъплението
 • Симптоми и усещания
 • Ефекти върху бременността
 • Разлики от истинските
 • Как да улесним?
 • Кога да се обадите на линейка или да отидете на лекар?

Веднага щом бременните жени бъдат наречени контракции на Бракстън-Хикс - тренировъчни, фалшиви, контракции на Хигс и „според Хикс“, „спортни панталони“. Както и да ги наречете, същността като цяло не се променя. Но механизмът и симптомите пораждат много въпроси. В този материал ще ви разкажем какво е и как се проявява.

Произход и история на обучението

Женската матка притежава удивително свойство - тя не само се увеличава почти 500 пъти по време на бременността, но може и да се свие, практически насилствено изгонвайки плода, когато дойде времето за неговото раждане. Мускулатурата на женския репродуктивен орган е проектирана по такъв начин, че да може да се свива с голяма сила, в същото време шийката на матката се отваря и бебето получава възможност да напусне уютната, но тясна майчина утроба. Процесът на ритмично и редовно неволно (независимо от волята на жената) свиване се нарича свиване. Те започват процеса на раждане и са от решаващо значение за техния резултат..

Обучението или контракциите на Бракстън Хикс не са свързани с раждането. Те имат само общо име.

Те представляват напрежението на мускулите на матката, но никога не водят до отваряне на шийката на матката, изтичането на лигавицата, изтичането на вода, не влияят на времето за започване на раждането. Това е своеобразна „репетиция“ на женската репродуктивна система преди истински тест. Жените им вероятно са били забелязвани по всяко време, но първият лекар, който се е заел сериозно с оплакванията на жените и е започнал да изучава странно явление, е англичанинът Джон Бракстън-Хикс, на когото са кръстени фалшивите контракции. Това се случи през 1872 г. в една от болниците в Лондон, където лекарят практикува и в същото време пише множество научни трудове.

Едно нещо, което британският лекар не е взел предвид в описанието си - индивидуалните характеристики на различните жени. Затова неговите изявления, предадени на потомците и включени във всички учебници по медицина, казват, че този процес е безболезнен. Всъщност - и жените не ви позволяват да лъжете - фалшивите контракции не винаги дават приятни или неутрални усещания.

Нито Джон Бракстън-Хикс, нито неговите последователи, нито съвременните лекари, уви, успяха да установят кои са истинските причини за това явление. Следователно, все още има мнение в медицината, изразено през 19-ти век, че така тялото на бъдещата майка се подготвя за раждане. Неведнъж лекарите поставяха под съмнение това твърдение, тъй като има жени, които никога не са изпитвали подобни контракции през всичките 9 месеца и това не попречи на организма им да се подготви за процеса на раждане и да роди нормално навреме.

Така че се роди друга версия на случващото се, като се посочва, че краткосрочните епизоди на повишаване на тонуса на матката с всички придружаващи неприятни усещания зависят от повишената чувствителност на репродуктивния орган поради интензивен растеж (повече от 500 пъти - това не е шега!) И повишено кръвоснабдяване. По този начин мозъкът просто изпраща погрешни невронни сигнали до неприятните мускули на женския генитален орган, поради което се стига до тонус..

Брекстън-Хикс контракциите обикновено се наричат ​​епизоди на повишен тонус на матката, които започват доста предварително, много преди очакваната дата на раждане. Подготвителните, прекурсорни контракции, които са истинското „обучение“, по време на което шийката на матката започва да узрява, обикновено се обособяват в отделна група и се наричат ​​предварителни.

Но подобни нюанси често остават незабелязани дори от акушер-гинеколозите. По-лесно е да наричат ​​всички тренировъчни контракции с името на английския лекар, отколкото да казват на всяка бременна жена за предварителния период и неговите характеристики.

По принцип самите жени всъщност не се нуждаят от тази информация. Основното за тях е да могат да различават тренировъчните битки от реалните и да реагират навреме на определени патологични промени, ако има такива..

Времето на настъплението

Д-р Бракстън-Хикс наследи още едно противоречиво твърдение на своите колеги потомци, че контракциите на неговото име започват при жените в средата на бременността. Затова всички съвременни официални източници казват, че фалшиви контракции трябва да се очакват от 20-та седмица на бременността..

Всъщност някои жени забелязват краткосрочни епизодични спонтанни щамове на гениталния орган както по-рано, така и по-късно, а има и такива, които са родили и родили няколко деца и нямат представа какви са подобни контракции, просто не са ги усещали.

Всички тези опции са разновидности на нормата. Сред бъдещите родилки има погрешно мнение, че липсата на подобни контракции е знак, че силите ще са слаби при раждането и всичко може да завърши с неуспех, ако цезарово сечение не бъде направено навреме. Това твърдение не е вярно.

Отдавна е забелязано, че първородните жени започват да тренират контракции по-рано от майките с предишен опит при раждането. Често по време на втората или третата бременност жената чувства подготвителна мускулна активност само непосредствено преди раждането, понякога само в предварителния период. А дама, която се готви да стане майка за първи път, може да започне да забелязва подобни контракции в себе си дори преди 20-та седмица на бременността..

Опитните лекари отдават това на структурни и физиологични различия между мускулатурата на матката при родила жена и която не е родила. Ако има опит с раждането, мускулите са по-еластични, разтегнати, жената може да не усеща фалшиви контракции до последните гестационни седмици. По време на първата бременност усещанията са по-остри.

Ако тренировъчните контракции на името на английския лекар започнат рано, няма причина да се паникьосвате. Друг мит казва, че това може да причини преждевременно раждане, но това популярно твърдение също няма много общо с истината..

Симптоми и усещания

Ако фалшивите контракции не се усещат, това не означава, че не са. По този въпрос всичко зависи от това колко чувствителна е дадена бременна жена. За някои, както каза Бракстън-Хикс, всичко протича без болка и неудобства, докато други усещат напрежението на стените на матката и това им създава определени неудобни усещания. По причини, неизвестни на медицината, една и съща жена при различна бременност може да има различна чувствителност. По време на първата бременност може да няма тренировъчни контракции, но през следващата бременност те ще се появят..

Тренировъчното свиване се проявява с внезапно неволно напрежение на матката. Доста дълго време жената може сама да усеща дъното на матката. Чувствата в момента на напрежение, според бременните жени, могат да бъдат напълно описани с думите „коремът се втвърдява“. Поради рязкото напрежение на лигаментния апарат могат да се появят усещания за дърпане и счупване в долната част на корема и в долната част на гърба.

Колко дълго продължава такава битка, е трудно да се отговори еднозначно. Може да продължи 15-30 секунди или няколко минути. Обикновено има не повече от 4-5 такива контракции в рамките на един час. Често има един или два, след което матката се отпуска и здравословното състояние се връща в първоначалното си състояние.

Контракциите на Бракстън Хикс винаги са нередовни. Никой няма да каже кога ще се появи и колко дълго може да повтори.

Ако изведнъж напрежението стане редовно, можем да говорим не за фалшиви, а за най-реални контракции. Болката, ако има такава, не се увеличава по време на тренировка на мускулната активност, но обикновено намалява. Трудно е да се каже какво провокира фалшиви контракции, но най-често, според наблюденията на експертите, матката при бременни жени се напряга след секс, тъй като възбудата и оргазматичните усещания водят до леки контракции на мускулите на маточните стени. Ако жената няма други противопоказания за пълноценен интимен живот по време на бременност, тогава тренировъчните битки не са противопоказание за любовните радости.

Ако жената се изложи на осезаемо физическо натоварване: повдига тежки неща, често се навежда, рядко почива, ходи много по стълби, тогава фалшивите контракции се повтарят по-често.

Причината за повишения тонус може да са твърде активните движения на плода. Честотата на контракциите на Брекстън-Хикс се увеличава, ако жената е изложена на стрес, много е нервна, притеснява се. Пълният пикочен мехур също може да повлияе. Ако не е възможно да се изпразни при първото искане на тялото, тогава вероятността вътрешното налягане на пикочния мехур върху стената на матката да доведе до неговия краткосрочен тонус става по-висока.

Доста често жените отбелязват, че контракциите от фалшив тип се появяват в много специфични ситуации след определени действия, например само сутрин или само вечер, след като жената се разтяга след събуждане или се отпуска, преди да заспи.

Ефекти върху бременността

Тренировъчните контракции не оказват влияние върху хода на бременността, здравето на детето и бъдещата майка. Има дори хипотеза, че след момент на напрежение към матката тече повече кръв и следователно детето получава повече хранителни вещества и кислород. Както и да е, няма вреда от контракциите на Брекстън-Хикс, което техните лекари се опитват да предадат на притеснени и впечатлителни бъдещи майки..

Разлики от истинските

Същият д-р Джон Бракстън-Хикс твърди, че е абсолютно невъзможно да се объркат фалшивите контракции и реалните. Съвременните акушер-гинеколози често твърдят, че всякакви съмнения на жената трябва да се тълкуват в полза на фалшиви, тъй като истинските контракции не оставят съмнение относно случващото се. В по-голяма степен въпросът как да разпознаем фалшивите контракции и да ги разграничим от истинските тревожи бременните жени, на които им е останало много малко преди раждането. Нека дадем сравнителна таблица за тях..

Как да улесним?

Ако контракциите на Брекстън Хикс са неприятни, жената се съветва да опита един от следните начини за облекчаване на състоянието.

 • Разходка. Колкото по-редовни разходки са в спокойно темпо на чист въздух, толкова по-рядко ще бъдат "посещавани" тренировъчни епизоди на тонуса на матката.
 • Нова позиция на тялото. Този съвет помага на повечето жени много ефективно. Просто сменете позицията си. Станете, легнете, разходете се, седнете. Можете да опитате всичко на свой ред. Помага за изправяне в коляно-лакътна позиция с огъване в долната част на гърба, така наречената „котешка поза“, както и правилно дишане - дълбоко и спокойно.
 • Топъл душ. Водните процедури обикновено доста ефективно облекчават тонуса на матката. Ако фалшивите контракции се повтарят често, можете да плувате.
 • Лекарства. Антиспазматичните средства, одобрени за употреба при бременни жени, включват "No-shpa" и папаверинови супозитории. Но те трябва да се използват само когато контракциите причиняват осезаеми неудобства и винаги след консултация с лекар..

Ако „спортните панталони“ не са много досадни, по-добре е да ги игнорирате напълно, като се разсейвате от четене, гледане на филми, слушане на музика.

Кога да се обадите на линейка или да отидете на лекар?

Твърде честите и продължителни контракции на Брекстън-Хикс (повече от шест часа на ден) са причина за непланирано посещение на лекар. Ще бъде по-спокойно за всички. Ако контракциите станат редовни, повтаряйте на определени циклични интервали, засилвайте се, има нетипично изпускане от гениталиите, трябва да се обадите на линейка и да отидете в родилния дом. Възможно е да започне раждането. Особено трябва да бъдете внимателни преди 36-та седмица от бременността, за да не пропуснете момента на настъпването на възможно преждевременно раждане..

За фалшиви и истински контракции вижте следващото видео..

 • Контракции
 • Обучение
 • Реални контракции: признаци
 • Как да оцелеем
 • Дъх
 • Пози за облекчение
 • Отиваме в болницата
 • Разлика от бутане

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Какви са контракциите на Бракстън Хикс

Тренировъчните контракции (контракции на Бракстън-Хикс) са контракции на гладката мускулатура на матката, които не водят до отваряне на нейната шийка и следователно до раждане. Те са кръстени на английския лекар Джон Бракстън Хикс, който за първи път описва това явление (още в края на 19 век).

Някои бременни жени са запознати с тези контракции, а някои дори не са чували за тях. Тренировъчните контракции на Бракстън Хикс се появяват след около 20 седмици от бременността. Наличието или липсата на тренировъчни контракции само по себе си не е индикатор за необичаен ход на бременността..

Не е трудно да се разпознаят тренировъчните контракции на Бракстън Хикс, усещанията по време на тях обикновено са следните: от време на време има напрежение в мускулите на матката и това напрежение има характер на гърчове и трае около 30-60 секунди. Честотата им варира от няколко пъти на ден до няколко пъти на час. По това време матката се напряга толкова много, че жената може не само да усети, но и да я сонда. Такива контракции не носят никакъв физически дискомфорт, те не се увеличават нито по интензивност, нито по честота..

Контракции на Бракстън Хикс: симптоми

По-долу са дадени характеристиките, които ще ви помогнат да разпознаете контракциите при обучение:

 • чувство на стягане в горната част на матката, долната част на корема или слабините;
 • нередност (т.е. по-малко от 6 контракции на час);
 • непредсказуемост и нередности;
 • концентрация в която и да е област, а не през корема в долната част на гърба, както е при реалните контракции;
 • не носете болка, само неудобство;
 • постепенно избледняват и след това изчезват.

Какво причинява тренировъчните битки на Бракстън Хикс:

 • активност на майката (например физическа активност), активни движения на детето в утробата на майката;
 • вълнение, притеснения на бременна жена;
 • дехидратация;
 • пълен пикочен мехур;
 • секс, по-точно оргазъм.

Контракциите могат да бъдат провокирани дори от ръка върху стомаха, няма значение дали е ваша или на някой друг. Някои ситуации не могат да бъдат избегнати, но някои трябва да се избягват (изпийте необходимото количество чиста вода без газ, изпразнете пикочния мехур своевременно), за да не провокирате контракции на Бракстън Хикс.

Дишане по време на тренировките на Бракстън Хикс

Интересно е, че лекарите по целия свят все още не са стигнали до консенсус относно това какво представляват контракциите на Брекстън-Хикс и защо те са присъщи на женското тяло по природа. Някои ги наричат ​​механизмът за подготовка на тялото за раждане (привържениците на тази теория са нарекли обучението за контракции на Бракстън-Хикс), по време на което се извършва т. Нар. Узряване на шийката на матката, тя се променя, подготвяйки се за предстоящото раждане.

Други смятат, че мускулните контракции на матката по време на бременност са просто реакция на организма към хормонални промени и те не играят никаква роля в подготовката за раждане. Друга полезна и необходима функция на тези контракции е да осигури притока на кислород към плацентата..

Е, така или иначе, тренировъчните контракции ни дават чудесна възможност да практикуваме дихателните упражнения, които ни учат в курсове за пренатално обучение. Както се казва, трудно е в тренировките - лесно в битката! Ето дихателни упражнения, които облекчават състоянието на жената по време на раждането:

 1. „Пестеливо дишане“ - бавно, прочистващо издишване по време на контракция, след това пълно дълбоко вдишване. След края на битката повторете всичко;
 2. „Подобно на куче“ - плитко, учестено дишане (ето как кучетата дишат в силна жега - оттам идва това име). Подобно дишане е препоръчително по време на самото свиване, но по този начин можете да дишате не повече от 220-30 секунди - може да започне замайване, тъй като тялото не получава достатъчно кислород.
 3. "Свещ" - този тип дишане може да замести предишния: трябва да поемете дълбоко, бавно вдишване през носа и след това да издишате през устата, рязко и кратко.

Какво да правите по време на тренировъчни пристъпи

Как може една бременна жена да си помогне с тренировъчни контракции? Както бе споменато по-горе, по-добре е да проучите ситуациите, които провокират контракции и да се опитате да ги избегнете. Ако контракциите започнат, препоръчваме да опитате следните методи, за да облекчите състоянието си:

 • спокойна разходка - ходенето помага да се отпуснат гладките мускули на матката;
 • топъл душ или вана - топлата вода също облекчава мускулния спазъм;
 • промяна в положението на тялото - може би матката е напрегната поради факта, че ви е неудобно да седите или лежите, опитайте се да заемете удобна поза;
 • пиене - вода, сок, плодова напитка;
 • дихателни упражнения - освен че облекчава състоянието на майката, помага и за увеличаване на достъпа на кислород до плода;
 • релаксация - опитайте се да се разсеете и да се отпуснете, включете приятна музика, легнете, затворете очи.

Тези мерки ще ви помогнат да облекчите дискомфорта и да изчакате тренировъчните си контракции..

Тренировъчни контракции преди раждането

Тренировъчните контракции след 38 седмици от бременността могат да бъдат трудни за разграничаване от контракциите на труда, което кара жената да се тревожи ненужно. Лекарите успокояват: няма да объркате истинските контракции с нищо и когато започнат, определено ще разберете това. Основната разлика между контракциите на труда и тренировките е тяхната болезненост, нарастваща интензивност, разпространение през целия корем до кръста, спазми, болки в долната част на гръбначния стълб.

Дали да отидеш на лекар?

Сами по себе си фалшивите контракции са абсолютно нормални, но има редица признаци, които показват, че е по-добре да се потърси медицинска помощ:

 1. Кървави или воднисти вагинални секрети;
 2. Болка в долната част на гръбначния стълб, кръста;
 3. Всяко кървене;
 4. Изпратете водите;
 5. Намаляване на интензивността на движението на плода.

Ако вече сте дългосрочни и смятате, че контракциите ви стават все по-редовни, интензивни, чести и продължителни, това може да е началото на раждането..

Затова не позволявайте на фалшивите контракции да ви плашат - просто тялото се подготвя за раждането на бебе, а вие имате възможност да „тренирате“ преди раждането!

Контракции на Бракстън Хикс. Откога и защо се появяват контракции на Бракстън Хикс? Какви усещания предизвикват? Как да разпознаем фалшивите контракции? Какво да правим с контракциите на Бракстън Хикс?

ЧЗВ

Какви са контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс са контракции на матката, които се появяват по време на бременност, най-често в края на бременността, но не са свързани с началото на раждането. Тези контракции се наричат ​​още тренировъчни или фалшиви контракции, тъй като те са сигнал, че матката се подготвя за истински контракции..

Терминът контракции на Бракстън Хикс възниква през 1872 г., кръстен на немския лекар, който описва тези контракции. Описанието на това явление значително улесни живота на бременна жена и работата на акушер-гинеколог, тъй като преди това една жена, с всякакви контракции, смяташе, че раждането е започнало, тя беше откарана в болницата, където обаче контракциите скоро приключиха, което предизвика объркване. Сега лекарят предупреждава бременните жени предварително за възможни кратки контракции, които са напълно нормални, а също така учи жената да различава тези контракции от истинските..

Защо се появяват контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс са следствие от повишена възбудимост на матката. Матката има независим център, който генерира нервни импулси за свиване. Тази функция се нарича автоматизъм. Сърцето има същата функция. По същата причина матката се нарича "долната част на сърцето". Мускулите на матката са подредени в няколко слоя. Този важен момент определя възможността за съществуване на зони, които са по-склонни към релаксация и зони, които трябва да се намаляват по-често от други. Когато даден импулс произхожда от която и да е група мускулни снопове, той се предава на съседни клетки, но тъй като не всички клетки са в състояние на „готовност за свиване“, импулсът скоро изгасва, като не предизвиква свиване на цялата матка, а предизвиква спазми, подобни на свиване..

По този начин способността на клетките бързо да реагират на импулси и свиване (възбудимост) в различни области на матката се различава. Такива контракции и отпускане на матката обикновено не се усещат от бременна жена, но са необходими, за да се осигури нормален маточно-плацентарен кръвен поток и изхвърляне на венозна кръв от матката. Това са контракциите на Бракстън Хикс.

Съкратителната активност на матката е нормална по време на бременност

Съкратителната активност на матката е способността й да поддържа тонуса и да се свива. Контракциите са неволно напрежение на целия мускул на матката, което причинява свиване на мускула му, допринася за отварянето на цервикалния канал и изхвърлянето на плода. Жената не може да контролира контракциите, тъй като гладката мускулатура на матката не се контролира от волеви импулс от централната нервна система.

При нормална бременност матката също се свива, тя никога не губи тонуса си. Но по време на бременност в мозъка се образува фокус, инхибиращ съкратителната активност на много органи, включително матката. Това е така наречената „бременност доминираща“. Колкото по-близо до раждането, толкова повече импулси, стимулиращи матката, започват да преобладават от друг фокус в мозъка - "доминанта на раждането". Тази регулация се извършва под въздействието на хормони и биологично активни вещества..

Всички вещества, които регулират свиването на матката, са разделени на следните 2 групи:

 • вещества, които спомагат за подготовката на матката за раждане;
 • вещества, които директно активират контрактилната активност на матката (утеротоника).

Истинските или трудови болки се причиняват главно от хормона окситоцин (за стимулиране на раждането на жена, която вече ражда, също се инжектира лекарство на основата на този хормон - това е утеротоникът). Контракциите на Бракстън Хикс се дължат по-скоро на промяна в количеството невротрансмитери - това са вещества, които предават нервен импулс от мозъка към матката заедно със стимулиране или инхибиране на нервните влакна (адреналин, допамин, норепинефрин, ацетилхолин). Честотата и тежестта на контракциите на Бракстън-Хикс, точно както сърдечната честота, зависят от преобладаването на инхибиторни или стимулиращи невротрансмитери. Разпределението на определени невротрансмитери зависи от много фактори, включително физическата и умствената активност на бременната жена, от състоянието на тялото й (воден баланс, нормален сън). По-близо до раждането контракциите на Бракстън-Хикс се причиняват, наред с други неща, от окситоцин и постепенно се превръщат в истински трудови болки.

Механичните фактори влияят и върху съкратителната активност на матката, тоест натиск върху матката отвътре или отвън..

От кой период на бременността се появяват контракциите на Бракстън Хикс??

Контракциите на Бракстън Хикс могат да се появят още в 6 гестационна седмица, но най-често се случват в последния месец на бременността. Съкратителната активност на матката се увеличава с увеличаване на размера на последната. Колкото по-голяма е матката, толкова по-често контракциите от типа Бракстън Хикс могат да изглеждат, за да подобрят кръвообращението в плацентата и матката. Последният месец на бременността се характеризира с увеличаване на активността на контрактилната активност на матката..

Лекарите идентифицират контракциите на Бракстън-Хикс, които се появяват преди 36 - 37 седмици и след това. Това важно разделение се дължи на различните тактики, които се избират, когато тренировъчните контракции се появят преди и след 36 седмици. Контракциите на Бракстън Хикс понякога могат да се усетят от жена от 20 до 22 седмици, когато плодът започва активно да се движи.

Контракциите на Бракстън Хикс се характеризират с наличието на връзка с всеки провокиращ фактор, често невидим за бременната жена.

Следните фактори могат да причинят контракции на Бракстън Хикс:

 • силен емоционален стрес (не само отрицателни емоции, но и силни положителни);
 • физическа активност (вдигане на тежести, изкачване на стълби, бързо ходене или неловко движение);
 • движение на плода в матката;
 • пътуване (полет, дълго пътуване с влак или кола, особено по неравни пътища);
 • докосване на корема на бременна жена;
 • препълнен пикочен мехур;
 • запек;
 • дехидратация;
 • обща слабост на организма на фона на инфекции и треска;
 • обостряне на всяко хронично заболяване при бременна жена;
 • диета или невъзможност за хранене (например с обилно повръщане);
 • полов акт;
 • прекомерна консумация на кафе, чай, енергийни напитки;
 • вдишване на тютюнев дим (присъствие на пушащ човек до бременната жена);
 • нарушение на съня.

Контракциите на Бракстън-Хикс, възникващи по-близо до раждането, имат по-"подготвителен" характер, тоест те могат постепенно да се превърнат в реални контракции. В същото време, контракциите, настъпващи през втория триместър, повече означават „пробуждане“ на центровете за независимо регулиране на маточните контракции.

До 38-та седмица от бременността има постепенно синхронизиране на свиването на всички мускулни снопове на маточното тяло с едновременно отпускане на мускулите в цервикалната област. Така се подготвя матката за раждане. Тези контракции се усещат от бременната жена. Тази „репетиция“ се нарича подготвителен труд или предшественици на труда. Предвестниците на раждането са комплекс от симптоми, които се появяват преди раждането и са необходими за отваряне на цервикалния канал. Отварянето на шийката на матката е началото на раждането.

За разлика от подготвителните контракции преди раждането, контракциите на Бракстън-Хикс в средата на бременността не отварят шийката на матката. Но контракциите на Бракстън Хикс след 20 седмици от бременността изискват повече внимание, тъй като е възможно да се объркат "безвредните" контракции с други причини за маточните контракции..

Причините за патологичните контракции в период от 22 - 37 седмици могат да бъдат:

 • пикочно-половите инфекции;
 • руптура на феталния пикочен мехур;
 • акушерска патология (нарушение на контрактилната функция на матката, фетална патология);
 • различни хронични заболявания на бременна жена (извън гениталната област).

Как се чувстват контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън-Хикс се чувстват по-скоро като напрежение или свиване на маточния мускул, което не се превръща в реално свиване, тоест мускулните влакна почти не променят размера си. Жената отбелязва внезапен и краткосрочен дискомфорт в предната част на корема, тоест усещане за напрегната матка. Понякога това напрежение се усеща в перинеума..

Широко разпространено е схващането, че контракциите на Бракстън Хикс не причиняват силна болка, но понякога могат да бъдат доста болезнени. Това не винаги е свързано със силен спазъм на матката в дадена област, понякога свиването е умерено, но чувствителността на жената към болка се увеличава.

Контракциите на Бракстън-Хикс не предизвикват никакви други усещания. Контракциите не пречат на ежедневните дейности на бъдещата майка, много често тези контракции дори не се усещат от бременната жена. Контракциите на Бракстън Хикс не пречат на спокойния сън, въпреки че се случват повече през нощта.

Ако се появят други симптоми на фона на болка в корема и перинеума, трябва да се консултирате с лекар.

Как да разпознаем фалшивите контракции на Бракстън Хикс?

Фалшивите контракции на Бракстън Хикс обикновено са лесни за разграничаване от истински контракции или контракции. Както бременната жена, така и лекарят могат да ги разпознаят въз основа на обективно наблюдение на контракциите и изследване на шийката на матката (лекарят определя отварянето на шийката на матката, като вкарва пръсти във влагалището и опипва шийката на матката). За да различи родилните болки от контракциите на Бракстън-Хикс, жената трябва да се въоръжи с часовник и да следи продължителността на болката или дискомфорта, както и продължителността на паузите между контракциите. Тези характеристики на контракциите трябва да се наблюдават през последните седмици на бременността. Преди 36-та седмица от бременността, жената трябва да обърне повече внимание на симптомите, придружаващи напрежението на матката, за да различи контракциите на Бракстън Хикс от заплахата от спонтанен аборт.

Разликата между контракциите на Бракстън Хикс и истинските контракции

Знак

Контракции на Бракстън Хикс

Генитални или „истински“ контракции

Брой контракции на ден

Фалшивите контракции се случват 4 до 6 пъти през деня, но не отново в рамките на 2 часа.

Честота на контракциите повече от 8 пъти в рамките на 2 часа.

Продължителност на контракциите

Не повече от две минути.

Продължителността на контракциите постепенно се увеличава.

Продължителност на паузата между контракциите

Характерно е постепенно намаляване на интервала между контракциите.

Интензивност

Болезненост

Слабите, трудови болки се чувстват по-скоро като дискомфорт.

Местоположение на болката

Обикновено жената отбелязва, че контракциите се усещат в долната част на корема или в тазовата област и почти винаги на едно и също място..

При родилните болки болката започва отзад и се разпространява към предната част на корема.

Редовност

Нередовни и нередовни.

Редовен и ритмичен.

Връзка с провокиращи фактори

Има. Обикновено жената може да посочи ситуация, при която контракциите се случват по-често..

Отсъстващ. Контракциите възникват без причина.

Влиянието на лекарствата

Ефект от промяна на положението на тялото

Ефекти от топла вана или релаксиращ масаж

Разкъсване на феталния пикочен мехур

Отсъстваща околоплодна течност не изтича по време на контракциите.

Контракциите водят до разкъсване на феталния пикочен мехур, изтичане на околоплодната течност.

Разширение на шийката на матката

Контракциите карат шийката на матката да се отвори.

Важно е да се разграничат не само контракциите на Бракстън Хикс от контракциите на труда, но и контракциите, които могат да причинят ранен спонтанен аборт или преждевременно раждане навреме. Те обикновено са болезнени и са придружени от други симптоми като кървене или необичайни вагинални секрети.

Какво да правим с контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс не изискват специално лечение, ако се появят след 37 седмици. Но ако бременна жена се оплаква от чести фалшиви контракции след 22 седмици от бременността, тогава е важно да се уверите, че няма патология, която да се проявява като повишаване на тонуса на мускулите на матката и да причинява подобна болка. Ако прегледът от акушер-гинеколог не разкри патологични причини и бременността протича нормално, тогава жената трябва да научи прости начини, които ще помогнат за бързо спиране на контракциите на Бракстън Хикс.

Можете да облекчите и премахнете контракциите на Бракстън Хикс, като следвате тези насоки:

 • изпийте няколко чаши вода (трябва да пиете около 10 - 12 чаши вода на ден);
 • пийте топъл чай или мляко;
 • дишайте ритмично (специална йога за бременни жени също ще помогне);
 • легнете на лявата си страна;
 • сменете положението на тялото, в което са се появили контракциите (ако контракциите са настъпили в изправено положение, легнете, ако бременната жена лежи дълго време, тогава контракциите могат да преминат, ако отидете на разходка);
 • вземете топла вана или душ (не повече от 30 минути);
 • изпразване на пикочния мехур и червата;
 • опитайте се да заспите (сънят през деня е особено полезен);
 • масаж на горната част на тялото;
 • приятна музика, рисуване и други начини за облекчаване на стреса.

Трябва да посетите Вашия лекар, ако контракциите на Бракстън Хикс са придружени от следните симптоми:

 • кървене от матката;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • повишени контракции („непоносими контракции“);
 • болката започва да се разпространява в лумбалната област;
 • дори след отслабване на контракциите бременната жена изпитва почти постоянна болезненост в корема;
 • броят на контракциите е повече от 5 на час;
 • намаляване на броя на движенията на плода (по-малко от 6 на час) или, обратно, прекомерна активност на бебето (може да означава гладуване на плода с кислород).

Появата на горните симптоми може да означава както преход на фалшиви контракции към истински (началото на раждането), така и да посочи заплахата от прекъсване на бременността, ако те се появят на 24 - 34 седмици.

Медицинско лечение за контракции на Бракстън-Хикс не е показано, но ако бременна жена се оплаква от силна болезненост, тогава лекарите могат да й предпишат курс на лечение.

За да облекчат фалшивите контракции на Бракстън Хикс, лекарите могат да предписват следните лекарства:

 • спазмолитици (no-shpa);
 • витамини (имат тонизиращ ефект);
 • токолитици (лекарства, които намаляват тонуса на матката и намаляват нейната контрактилитет);
 • успокоителни (нормализират състоянието на нервната система);
 • дексаметазон (хормонално лекарство, използвано за предотвратяване на дихателен дистрес на плода).

Фалшивите контракции, практикуващите контракции и контракциите на Бракстън Хикс са едно и също?

Контракциите на Бракстън Хикс също се наричат ​​фалшиви или тренировъчни контракции, тоест те се различават от реалните контракции на труда по това, че не са признак за началото на раждането. Тези контракции се наричат ​​тренировъчни контракции, защото са следствие от синхронизирането на работата на всички мускулни влакна на матката за координирано свиване по време на раждането. Самите контракции на Бракстън Хикс са напрежението на отделни части на матката, а не на цялата матка, за разлика от родилните болки. Контракциите на Бракстън-Хикс се наричат ​​фалшиви поради липсата на дилатация на шийката на матката и разкъсване на околоплодната течност. Шийката на матката започва да се отваря точно преди раждането, в резултат на това феталният мехур се пука и жената наблюдава изтичането на околоплодната течност. Но само истинските контракции могат да причинят изглаждане на шийката на матката и разкъсване на пикочния мехур. Тренировъчните контракции през последната седмица на бременността постепенно се превръщат в истински контракции.

Колко често се случват контракциите на Бракстън Хикс??

Контракциите на Бракстън Хикс се характеризират с неравномерност и кратка продължителност. Броят им на ден обикновено не надвишава 6, докато паузите между контракциите са дълги - повече от 2 часа. Тези контракции обаче могат да станат по-чести при 38 до 39 гестационна седмица, като постепенно се превръщат в родилни болки, стават по-редовни, чести (няколко пъти за 2 часа) и най-важното болезнени. Ако контракциите на Бракстън Хикс станат чести след 22 гестационна седмица, това обикновено се дължи на увеличаване на размера на матката и увеличаване на активността на плода по време на нормална бременност. Ако има постоянна болка между контракциите, съществува риск от прекъсване на бременността, което е свързано с повишен тонус на матката, но не и самите контракции на Бракстън Хикс, които са нормални (те са необходими за подобряване на кръвообращението в плацентата).

Когато се диагностицира с фалшиви контракции на Бракстън Хикс?

Преди 36 гестационна седмица е по-лесно да се направи разлика между контракциите на Бракстън Хикс и реалните контракции. Те са къси, безболезнени и се чувстват като свиване в долната част на корема. През последната седмица на бременността, жена с контракции често се приема в болница. В някои случаи обаче наблюдението в болницата не разкрива дилатацията на шийката на матката - знак, който показва началото на раждането. Ако контракциите не станат редовни, паузата между контракциите не намалява, тогава шийката на матката остава затворена. Това състояние означава, че е твърде рано за раждане, така че на жената се поставя диагноза „фалшиви контракции“, ако след няколко часа наблюдение в болницата контракциите на Бракстън Хикс не са се сбъднали.

Може ли раждането да започне след фалшиви контракции на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс могат да се превърнат в родилни болки през последните седмици от бременността. Всъщност контракциите на Бракстън-Хикс са подготвителни или тренировъчни контракции преди раждането, но самите контракции на Бракстън-Хикс не могат да причинят раждане. Факт е, че такива фалшиви контракции се случват в ограничена област на матката, по време на тези контракции цялата матка не се свива. За да започне раждането, е необходимо тялото на матката да се свие, а шийката на матката да се отпусне и постепенно да започне да се „отваря“ (това е най-тясната част на матката, така че трябва да се разширява). Това изисква цялостно свиване на матката, тоест истински контракции.

Трябва ли да отида в болница с фалшиви контракции на Бракстън Хикс?

Ако една жена усети контракции на Бракстън-Хикс през последните седмици на бременността, тя трябва внимателно да наблюдава промяната в тяхната продължителност, интензивност, както и появата на ритмични контракции, паузата между които постепенно намалява, а самите контракции стават по-дълги и по-болезнени. Това състояние бележи прехода на фалшиви контракции на Бракстън-Хикс в истински или трудови контракции. В някои случаи е трудно да ги различим един от друг по симптоми. Контракциите могат да бъдат чести и болезнени. За да се разграничат фалшивите контракции от нарушението на контрактилната активност на матката (например повишаване на тонуса на матката) и появата на родилни болки, с увеличаване на контракциите на Бракстън Хикс, бременната жена е хоспитализирана в болницата. Там лекарят оценява състоянието на шийката на матката, тоест нейната „зрялост“ или готовност за раждане, което се определя от степента на нейното разкриване, а също така оценява състоянието на плода, изслушвайки пулса му. Ако няма признаци на "зрялост" на шийката на матката и състоянието на плода е нормално, след 24 часа бременната жена се изписва.

Може ли контракциите на Бракстън Хикс да бъдат опасни с песарий??

Контракциите на Бракстън Хикс не са опасни; те отразяват постепенно нарастващата активност на матката и подготовката й за раждане. Песарият е устройство, което се вкарва във влагалището и "поставя" шийката на матката, за да се предотврати преждевременно раждане или спонтанен аборт. Ако шийката на матката е слаба, тогава тя не може да задържи плода вътре в матката и се развива цервикална недостатъчност. Последното се проявява с дискомфорт в долната част на корема, който понякога е подобен на контракциите на Бракстън Хикс. Въпреки това, при цервикална недостатъчност и наличие на песар, симптомите могат да отсъстват и ако коремната болка се комбинира с кървене, тогава такива контракции не могат да бъдат свързани с контракциите на Бракстън-Хикс. Самият песарий не може да причини контракции на Бракстън Хикс..

Контракции на Бракстън Хикс: тренировка преди раждането - проба или обучение, контракции

Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Какви са контракциите на Бракстън Хикс?

Това са краткосрочни (не повече от две минути) контракции на мускулите на матката, които спонтанно възникват и изчезват по време на бременността и се усещат като „каменен корем“. Тези усещания, познати на почти всяка бременна жена, са описани за първи път през 1872 г. от талантливия английски лекар Джон Бракстън Хикс, на когото са кръстени.

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са тренировъчни контракции. Те възникват, за да подготвят матката за реални контракции по време на раждането..

Сигурни ли са контракциите на Бракстън Хикс??

Фалшивите контракции не траят дълго, докато шийката на матката не се отваря и процесът на раждане не се инициира.

Признаци на контракции на Брекстън Хикс:

чувство на компресия в матката, което продължава не повече от минута или две;

нередност (може да има няколко контракции подред, след това те изчезват);

усещания възникват във всяка една област: отгоре, отдолу, отстрани;

контракциите не са болезнени.

Ако чувствата ви съвпадат с това описание - всичко е в ред, подобни контракции са фалшиви, „трениращи“ и не представляват никаква опасност. Уловката е, че тези усещания са много подобни на тези, които възникват при диагнозата „повишен тонус на матката“, което наистина изисква повишено внимание и задължително лечение. Основната разлика между тези състояния е, че тренировъчните контракции преминават бързо и тонусът продължава дълго време.!

Коментар на специалист

Тренировъчните контракции са безопасни, защото се появяват така, че матката „да не забравя“ как да се държи по време на раждането. Контракциите и повишеният тонус на матката, когато коремът стане „каменен“, всъщност са едно и също нещо, но тонусът може да не изчезне дълго време.

Колко болезнени са контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс не са болезнени, така че ако бъдещата майка има болка в допълнение към остри мускулни контракции, спешно трябва да се консултирате с лекар!

Коментар на специалист

Контракциите преминават без болка, могат да се появят неприятни усещания за дърпане в долната част на корема, те се чувстват еднакво на всички етапи на бременността.

Когато се появят тренировъчни контракции?

Контракциите на Бракстън Хикс са непредсказуеми. При едната жена матката започва да се "затопля" още от 20 седмици, а другата не е чувала за никакви "Бракстън" до самото раждане. Защитният от бременност хормон прогестерон, който се произвежда от плацентата, отпуска мускулите на матката. Въпреки това, краткосрочните контракции на активно растящите мускули в отговор на дразнене са абсолютно нормални..

Контракциите на Бракстън Хикс могат да бъдат провокирани от:

силно треперене на бебето;

пълен пикочен мехур;

Но най-често активната "подготвителна работа" матката се "разгръща" след 36 седмици. През този период започва намаляване на концентрацията на прогестерон. На арената излизат женските полови хормони естрогени и хормоноподобни вещества простагландини, които причиняват контракции на мускулите на матката и в резултат на това раждане.

Коментар на специалист

Те обикновено идват след 20 седмици от бременността, но според някои автори те могат да се появят през цялата бременност. Обучение ("предшественик") контракции, много жени започват да се чувстват само в навечерието на раждането.

Какво да правите, ако се появят тренировъчни контракции?

Докато контракциите на Бракстън Хикс са безопасни сами по себе си, бременните жени често се плашат от тях, без да разбират какво се случва. И интензивното вълнение може да стимулира мускулните контракции. Какво може да се направи? Отнасяйте се към това като към тренировка! Фалшивите контракции са чудесна възможност да научите релаксиращи дихателни упражнения, умение, което е полезно по време на раждането..

Коментар на специалист

Обикновено промяната на обстановката помага - ако сте лежали, тогава трябва да станете, да се движите, да се разходите, ако свиването ви е хванало по време на физически стрес, тогава трябва да легнете, за да си починете. Топъл душ, топло мляко действа добре, възможни са успокоителни, които Вашият лекар разрешава.

И ако няма контракции на Бракстън Хикс?

Понякога липсата на фалшиви контракции също може да бъде причина за вълнение. „Ами ако нещо се обърка, тъй като матката не се подготвя за раждане?“ Всичко е наред, можете да попитате лекаря!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс не винаги се случват, често жените, особено примипарите, изобщо не ги забелязват. Разбира се, матката при всички случаи ще бъде подготвена за раждане, дори ако по време на бременност не сте усетили контракции..

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

Ако половината от периода на бременността една жена се притесняваше от фалшиви контракции, тогава разумен въпрос: "Как да разпозная началото на раждането?".

„Истинските битки не могат да бъдат объркани с нищо!“, - в един глас отговарят лекари и опитни майки. За да разсеем окончателно съмненията, си струва да си припомним признаците на родилни болки:

атаките не се облекчават чрез дихателни упражнения или спазмолитици;

те се характеризират с редовност и ясна честота;

честотата и продължителността на контракциите се увеличава.

Време и пребройте продължителността на контракцията и периода между тях. Ако периодите са станали редовни - време е да отидете в болница!

Коментар на специалист

Контракциите на Бракстън Хикс са нередовни, непостоянни, обикновено с продължителност от 1 до 2 минути, няколко пъти на ден. Истинските контракции са редовни, интензивността им се увеличава, болезнени усещания и времето между контракциите намалява.

 • Как се отделя околоплодната течност
 • Чувства в навечерието на раждането - пролапс на корема, прочистване на червата, фалшиви контракции, освобождаване на корк и др.
 • Деликатен проблем: хемороиди при бременни жени

Може би ще ви заинтересува нова статия, публикувана на нашия уебсайт:

Фалшивите контракции, „бракстони“ или „суичъри“, както ги наричат ​​бъдещите майки, въпреки тяхната безвредност, често се превръщат в съвсем реална причина за безпокойство. Акушер-гинеколог-ендокринолог на мрежата от медицински центрове "Ултразвуково студио" Олга ЯКОВЛЕВА отговори на нашите въпроси относно тренировъчните битки.

Кога започват тренировъчните контракции? Колко опасни са те? Как да се отървем от дискомфорта? Трябва ли да се лекува? Всички отговори са тук:

Ira_Savchenko88 написа:
Скъпи жени!

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.
Погледнете в раздела здравна пъпка. майките имат тема отгоре „купувай, продавай“. Имаше някой, който продаваше това лекарство.

Ginipral беше временно изведен от производство. Аптеките на града и страната нямат тези хапчета. Може би някои от вас го имат на склад и можете да го споделите (разбира се за пари)? Моля, отговорете на вашата молба. Наистина имам нужда от него.

Родих на 41 една седмица, нямаше тренировъчни контракции.Понякога дърпах корема, но лекарят каза, че това е нормално

Добавено след 1 минута 58 секунди:

Katerin-ka написа:
И май нямам такива битки)) Непрекъснато се страхувам, че не разбирам, че раждам)) Репетирам само по гимнастика)) Между другото, много е интересно)


когато започнат контракциите, веднага ще разберете какви са))) ще помните какво е за цял живот)

Добавено след 4 минути 48 секунди:

Taisa_ написа:
Вярвам и на моите. Когато каза за честото напрежение на матката (имах повече от 5 пъти на час), тя веднага ме изпрати в болницата със заплахата от преждевременно раждане. Но нямаше места, затова тя беше лекувана у дома с джинипрал. Тонът е малък, въпреки че остава, но напрежението на матката става значително по-малко вероятно.


Започнах да тонизирам на 35 седмици, благодарение на моя лекар, не го изпратих в болницата, но предписах почивка в леглото, слава Богу всичко мина и се роди прекрасната ми дъщеря)

Dasha1205 написа:
О, момичета. С ужас си спомням тренировъчните контракции по време на първата ми бременност. Те започнаха на 36 седмици, а аз родих на 39 седмици. Изтощиха ме физически.

По същия начин! Само моите тренировъчни битки така плавно се превърнаха в фалшиви на 37-та седмица, прекарах още една седмица в РД. Изобщо нямаше болка, но и с тях не беше възможно да спя и се оказа, че съм влязла в раждането не просто уморена, но изтощена. НО това е в миналото. Сега, с опит, вече няма да позволя същата ситуация.