и специално искам да оставя брекетите преди доставката.
Въпреки че мога да излетя през лятото, това е около 2/3 от бременността ще бъде.
Четох, че напротив, зъбите могат да започнат да "ходят" по време на бременност и е по-добре скобите да се държат до раждането.

Ти ме озадачи.

Яна, не се страхувам толкова от болка и дискомфорт, а по-скоро от самите зъби. Когато детето започне да изтегля калций, емайлът ще започне рязко да се влошава, а аз вече го имам слаб. И дискомфортът - да, нищо, вече свикнах. Зъбите ми вече са равномерни, така че сега ми оправят захапката - нося някакви напълно глупави ластици. А за емайла - тишина. Така че се притеснявам. Отложихте планирането. Еееех, но не бих искал. Добре, ще разгледам по-отблизо ситуацията, може би ще имам късмет и няма да се налага да ги нося 2 години, но само една и половина!

»Добавено по-късно
Василиса, разбираш ли, страхувам се, че внезапно ще започне кариес. За мен обаче само първият пълнеж беше поставен преди инсталирането на скобите, т.е. Изглежда, че няма предразположение към кариес, но кой знае, бременността до известна степен е стресираща за организма. И самите лекари всъщност не могат да кажат нищо по този въпрос. Добре, да почакаме! Ортодонтът обещава, че до август може да стане ясно колко дълго ще трябва да нося тези брекети. Но това е само "може би". Ще бъде срамота да изчислите всичко и да получите ужас. Изглежда, че през септември искаме да направим анализите отблизо. Колко сложно е всичко в този живот.

Василиса, уверявам те, че след премахване на брекетите зъбите няма да започнат да "ходят", т.к. фиксаторите ще бъдат залепени за тях. (От вътрешната страна на зъбите) Те ще държат зъбите ви и няма да им позволят да "бродят". И дори след премахване на брекетите, ще носите специални предпазители за уста през нощта, които също ще помогнат на вашите зъби да „запомнят“ правилното им положение завинаги

Татянич, о! Гумени ленти. това ми е много познато

Tatyanych, ако бях на ваше място, щях да се вслушам в съветите на лекуващия ортодонт. Ако не вижда никакви проблеми, след добър час просто ще трябва да се грижи за зъбите си два пъти по-внимателно, може би ще препоръча някои специални изплаквания за укрепване на емайла.

kaktycuk, Обърни се, ако сложиш брекети и в същото време ядеш извара в килограми, зъбите ти пак ще се движат. Струва ми се, че ако имате въпрос да поставите или не брекети по време на планирането, тогава е по-добре да отидете на консултация с ортодонт, а не само със зъболекар.

Бременност и брекети

Момичета, които носят брекети по време на бременност?

Както обикновено, брекетите не бяха премахнати поради бременност?
„Суспендери“ са правени по време на бременност или просто не са докосвали брекетите?


Няма да отида скоро при ортодонта, интересно е да чуя от някого как беше :) Съобщението беше променено от потребителя на 02-11-2011 в 19:46


Същият въпрос за вас


Нямам повече въпроси: gy:


но като цяло имам брекети от шест месеца.

Въпросът е, че наистина боли, + по време на бременност има физиологични възпаления на венците и т.н..

Ето защо много бих искал да чуя истинския опит на хората, поне да нося брекети, особено по време на бременност, и да не сравнявам брекети с очила;)

Съчувствам и си представям през какво сте преминали, брекетите са разбира се детски в сравнение с това, но въпросът ми беше за нещо друго.

Брекети и бременност

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител. Как да станете доверие.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Защото темата е архивирана.

има.
Сложих брекети преди 2 години, забременях през май, родих този януари, брекетите все още са при мен.
Няма особени проблеми. Измийте зъбите си след всяко хранене. По време на бременност не е проблем, ако почивката в леглото не е предписана по някаква причина. След раждането вече трябва да можете да се организирате, иначе някои майки казват, че няма време да ходите до тоалетна, камо ли да миете зъбите си 5-6 пъти на ден. Почиствам. Само в деня на раждането не почистих, но от следващия ден строго след всяко хранене.
Е, посещение при ортодонт на всеки 2-4 седмици, имате нужда от някой, който ще седне с детето по това време.

Важен момент: ще ви трябват ли хирургически манипулации по време на вашето ортодонтско лечение? Имах много, правих ги всички преди бременността, за да пия спокойно болкоуспокояващи и антибиотици.

Защото Не си логнат. Да вляза.

Защото не сте доверен потребител (телефонният номер не е потвърден). Въведете и потвърдете телефонния номер. Повече за доверието.

Брекети и всичко свързано с тях

Меню за навигация

 • Форум
 • Участници
 • правила
 • Търсене
 • Регистрация
 • Да вляза

Персонализирани връзки

 • Активни теми

Информация за потребителя

Вие сте тук »Брекети и всичко свързано с тях» Живот в брекети »Бременност, раждане, бебета и брекети

Бременност, раждане, бебета и брекети

Мнения 1 до 30 от 919

Сподели12007-02-09 15:03:32

 • Автор: Настя
 • Четене на скоби
 • Местоположение: SPb
 • Регистриран: 05.02.2007 г.
 • Мнения: 141
 • Уважение: +0
 • Положителни: +0
 • Женски пол
 • Възраст: 37 [1983-01-21]
 • Прекарано във форума:
  18 часа 23 минути
 • Последно посещение:
  2007-03-19 17:05:47

Не знам в тази тема, не съм в тази. е, всъщност така. Имам нужда от съвет от вас, от всички! Не моля никой да филонитира! : rtfm: Искам да започна да планирам дете, не искам да чакам година-две. Чувствам, че е време. Почти всички брекети лекари казаха, че няма нищо лошо в комбинирането на брекети. Е, това по принцип е разбираемо - беше им полезно, че сложих брекети. Но чух от мнозина, че в тази комбинация няма нищо добро. Твърди се, че изобщо мога да остана без зъби. Палачинка. Наистина не знам какво да правя. Моля, изразете мнението си по този въпрос. и ако някой отива в орта си в близко бъдеще, попитайте го. Ще имам шоколадово блокче!

Сподели22007-02-09 15:18:32

 • Автор: Liel-li
 • Вече в Холивуд
 • Регистриран: 01.02.2007 г.
 • Съобщения: 4034
 • Уважение: +65
 • Положителни: +32
 • Женски пол
 • Възраст: 38 [1981-10-31]
 • Награди: star09
 • Прекарано във форума:
  1 ден 11 часа
 • Последно посещение:
  2010-11-19 22:55:56

Не знам в тази тема, не съм в тази. е, всъщност така. Имам нужда от съвет от вас, от всички! Не моля никой да филонитира! Искам да започна да планирам детето, не искам да чакам година или две. Чувствам, че е време. Почти всички брекети лекари казаха, че няма нищо лошо в комбинирането на брекети. Е, това по принцип е разбираемо - беше им полезно, че сложих брекети. Но чух от мнозина, че в тази комбинация няма нищо добро. Твърди се, че изобщо мога да остана без зъби. Палачинка. Не знам какво да правя. Моля, изразете мнението си по този въпрос. и ако някой отива в орта си в близко бъдеще, попитайте го. Ще имам шоколадово блокче!

Можете спокойно да родите дете! Този въпрос много ме притесни и преди ортодонтът ми да започне да слага брекети, аз го попитах. тези. каза, че искам да имам деца и това просто пада във времето на носене на брекети. Той ми каза, че всичко е възможно, зъбите няма да отпаднат, ще е необходимо само да се пие комплекс от витамини, включително калций. Между другото, той имаше много опит с бременни жени, всички носеха детето, останаха с непокътнати и най-важното дори зъби, така че за мен брекетите няма да са пречка да имам деца или не!

Брекети по време на бременност

Брекети по време на бременност

Някой се е опитал, казва, че бременността не е лош период за носене на брекети. Пробвали ли са момичетата, как са резултатите? Просто предният ми зъб е толкова крив и винаги го виждам, дори е срамно да се усмихвам понякога, като цяло мълча за снимките.

Последно редактирано от vonnegut; 18.11.2012 в 17:51.

[quote = doll; 30213] някой го е опитал, казва, че бременността не е лош период за носене на брекети. опитах момичетата, как са резултатите? просто предният ми зъб е толкова крив и го виждам непрекъснато, дори е неудобно да се усмихвам понякога, като цяло мълча за снимките. това е, когато детето вече е родено и майката е най-вече у дома с детето.

Ще се повторя. Не бих използвала брекети по време на бременност. По-добре след.
Между другото, има един гигантски минус: преди да разработите план за лечение и да поставите брекет система, трябва да направите панорамна рентгенова снимка на челюстта. И това е рентгенова снимка. Вие сами знаете, че бременните жени не могат..

И ми се струва, че зъбите по време на бременност вече са слабо звено и ако те също бъдат коригирани, може да не работи и тогава можете да съжалявате. Брекетите са след бременност!

В края на краищата, зъбът ви не се изкриви по време на бременност, беше необходимо да коригирате този ваш дефект за дълго време, тъй като сте сложни поради него, а сега изчакайте, докато родите, и след това направете скобите.

Ако е възможно да се лекуват зъби по време на бременност, тогава мисля, че можете да носите брикети и няма да има вреда от това.

Този дефект трябваше да бъде коригиран дълго време, особено след като той развива комплекс във вас.

Струва ли си да се поставят брекети, ако е само в един зъб? Поставете фурнира! И спестете пари и бързо се сдобийте с красива усмивка.

Бременността е доста опасен период за носене на брекети, в тялото има малко калций, а брекетите притискат и потискат зъбите, така че е възможно те да се разпаднат!

Носех брекети преди повече от 10 години и мога да кажа следното. Първо, панорамен кадър (вече сме писали за това тук). На второ място, вадене на зъби, за да се освободи място за изпъкнали зъби. На трето място, те поставят корони, върху които е закрепена цялата система и всичко това се състои от метал. Коронките развалят емайла. Оттогава имам пукнатини (точна липса на емайл, изглежда като кафяви точки, това е състояние преди кариес). И дори в началния етап не можах да захапя нищо (дори меки бисквитки), диетата обеднява. Всичко изброено по-горе не е фатално за вас и вашето бебе, но дали наистина си струва по време на бременност? И въпреки че те писаха, че зъбите могат да бъдат лекувани, въпреки това те се лекуват само по спешност. И ако е възможно, те предлагат да се отложи лечението.
И брекет-системата успешно изправя зъбите на възраст до 72 години. Мисля, че все още имате време за това в бъдеще))

Брекети по време на бременност: разрушаващи митове

Чакането на бебе е прекрасен период. Но бъдещата майка трябва да се грижи не само за бебето, но и за здравето си. Тялото на жената през този период е много уязвимо, емайлът е отслабен. Освен това има промяна в метаболизма, тялото и хормоналният фон се възстановяват. Много се страхуват дори да лекуват зъбите си по време на бременност (въпреки че това е погрешно, тъй като инфекцията от устната кухина може да се предаде на бебето)! Какво можем да кажем за инсталиране на скоби.

Могат ли да се поставят брекети по време на бременност??

Въпреки това, брекети могат да бъдат инсталирани по време на бременност. И, разбира се, не е необходимо да ги изтривате, ако разберете, че очаквате бебе - лечението трябва да бъде завършено. UltraSmile.ru реши да разглоби най-популярните митове и догадки, които са пълни с интернет днес и различни форуми относно това дали е възможно да носите брекети по време на бременност.

Мит 1: категорично е невъзможно да се инсталират брекети за бременни жени.

Никъде в стоматологичната практика няма категорични забрани за инсталиране на брекети за бременни пациенти. Въпреки това, някои лекари все още отказват да коригират ухапването на жените в положение. Така че възможно ли е да се коригира захапката с брекети по време на бременност? Ние ще отговорим - възможно е, но много внимателно, тъй като ортодонтското лечение при бременни жени има свои собствени характеристики..

По време на бременност количеството полезни елементи в тялото на майката намалява значително - те отиват при бебето. В допълнение, хормоналният фон се променя драстично. Много жени се оплакват, че пломбите падат, зъбите са унищожени. Ето защо много ортодонти категорично отказват да работят с пациенти, които са "в позиция". Въпреки това можете да опитате - но самата жена трябва да бъде подготвена за следното:

 1. може да се наложи отстраняване на брекетите, ако зъбите започнат да се рушат, кариесът или заболяването на венците се развиват активно,
 2. храненето трябва да бъде сериозно коригирано - то трябва да е пълноценно, богато на витамини,
 3. устната хигиена ще трябва да се засили няколко десетки пъти, за да се поддържа устната кухина чиста,
 4. витамините трябва да бъдат въведени в диетата (в съгласие с гинеколог, може би дори ендокринолог).

По принцип, ако бъдещата майка не е готова за сериозна работа, ортодонтите препоръчват да се изчака до раждането на бебето и едва след това да се поставят брекети.

Инсталиране на брекети по време на бременност

Мит 2: ако жената носи брекети и разбере за бременността си, структурите трябва спешно да бъдат премахнати.

Преди това лекарите незабавно отстраниха всички ортодонтски устройства на жена в позиция, обосновавайки това със следните фактори:

 • за развитието на бебето се изисква голямо количество калций, който то получава от тялото на майката - костите и зъбите съдържат най-големия процент от този микроелемент в цялото тяло, така че те стават уязвими - крехки, чупливи, лесно се разрушават, излагат се на вредни бактерии,
 • зъбният емайл изтънява по време на бременност и става много чувствителен,
 • брекетите оказват натиск върху зъбите, карайки ги да се движат, а силното натоварване на отслабеното тяло може да доведе до кариес и загуба на зъби,
 • повишено ниво на стрес: бъдещата майка ще трябва да свикне с чести посещения в клиниката за прегледи, с цялостно почистване на устната кухина, с правилно хранене - това може да повлияе негативно на настроението на жената и да доведе до пренапрежение и нервно изтощение,
 • Гингивит по време на бременност: Носещите скоби трябва да положат големи усилия по отношение на хигиената на зъбите и венците, но наличието на ортодонтски устройства не винаги позволява това да се направи добре. Натрупването на бактерии както на самите брекети, така и в пространствата между системите и зъбите може да провокира възпаление на лигавицата.
Конци за зъби с брекети

За щастие всички тези проблеми могат лесно да бъдат решени при желание. Както казахме в предишния параграф, достатъчно е една жена да засили хигиената на устната кухина, да въведе витамини с калций и флуор в диетата, да добави ферментирали млечни продукти, риба, яйца, плодове. И, разбира се, да посетите лекаря си своевременно, тъй като днес не е необходимо да седите на опашки много часове подред - достатъчно е предварително да си уговорите час в определено време.

Гледайте видеото как правилно да миете зъбите си с брекети

Мит 3: никакви предпазни мерки не могат да помогнат на бременната жена с брекети да поддържа зъбите си в ред.

Въпреки големия брой противопоказания за използването на брекети по време на бременност, трябва да разберете, че ако се придържате към определени правила за безопасност, можете да защитите себе си и детето си от нежелани последици от лечението. Нека ги изброим отново:

 1. ако жената планира да поправи ухапването по време на бременност, трябва предварително да посетите зъболекарския кабинет и да лекувате всички болки в зъбите и венците, да извършвате професионална устна хигиена,
 2. не бъдете мързеливи да почиствате зъбите, венците, езика и брекетите всеки ден сутрин, вечер, както и след всяко хранене. Препоръчително е да правите това поне 10 минути.,
 3. трябва да ядете здравословни храни с високо съдържание на калций и флуорид,
 4. вземете за правило да изключвате от диетата си твърде студено или горещо, твърде твърдо, вискозно, ронливо. Всичко, което може да заседне между зъбите ви или да навреди на чувствителния емайл: чипс, ириска, дъвка, сода, шоколади. Ябълки, моркови и други твърди зеленчуци, плодове не се препоръчва да се консумират цели - по-добре е да ги нарежете на няколко части,
 5. не пропускайте нито една среща с Вашия лекар и стриктно спазвайте всички негови препоръки.
Калциеви храни

Всяка бъдеща майка трябва, заедно с лекар (и не само със зъболекар, но и с гинеколог), да реши дали да започне лечение на зъбите с брекети, дали да продължи да използва конструкциите или е по-добре да ги премахне. Такива заключения трябва да се правят след внимателно претегляне на всички предимства и недостатъци, като се вземат предвид възможните рискове. А също и оценка на състоянието на цялото съзъбие. Жената, която очаква чудо, трябва ясно да разбере, че брекетите по време на бременност могат да дадат прекрасен резултат - прекрасна равномерна усмивка, но за това трябва да положите огромни усилия от ваша страна и постоянно да взаимодействате с лекаря.

Забележка: Неопределена променлива: post_id в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 45

Забележка: Неопределена променлива: пълно в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 46

„Когато пациентът дойде на среща, за да коригира захапката, въпросът за бременността е един от най-важните при първоначалната консултация. Предлагаме да го обмислим, не забравяйте да предупредите момичетата, че ако започнете лечение по време на бременност, ще са необходими много усилия, за да постигнете не само желания резултат, но и да запазите зъбите си здрави ”.

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Бременност и брекети

Момичета! Здравейте! Аз съм нов в този прекрасен сайт. Имам въпрос към вас: кой е имал опита от съвместна бременност и Брекетоноски. Много съм загрижен по този въпрос, т.к. Аз самият нося брекети (да нося около година) и вече планирам бебе) Не виждам смисъл да чакам премахването! Който има някакви мисли?

Прочетете 14 коментара:

Носете го в добро здраве. При моя зъболекар жена му носеше брекети през цялата бременност. Издърпани, затегнати всичко е в ред)
И я свалиха на осмия месец. Така че това е хубаво нещо) и зъбите са цели и красиви)

Можете да попитате нашия зъболекар тук. Или можете да й пишете в личен

Какъв е проблема? брекетите не влияят по никакъв начин на "долния ви етаж"))) така че нивелирайте усмивката си)) Носех я сам и не се намесих))) но не си направих труда))) но не виждам никаква връзка

Знам, че ортодонтите нямат консенсус по този въпрос: някой дава зелена светлина, а някой е против подобна комбинация, те се страхуват, че можете да останете без зъби. Вероятно все още съществува риск, но искам да разбера колко оправдан е... в края на краищата в тялото на бременна жена настъпват значителни промени

Viksanchik, какъв е рискът, ако зъбите са здрави.

Мачтата, зъбите са в активно движение и следователно са по-уязвими от въздействието на каквито и да било фактори, искам да кажа, че калцият се измива по-бързо от тях... процесът на подравняване може да заседне от бременността или обратно, зъбите ще бъдат твърде подвижни... малко ме плаши... макар че със сигурност съм ЗА бременност )

Viksanchik, носех брекети преди бременността, не мисля, че ще ти пречат. Но когато го свалих, онези зъби, върху които беше поставен акцентът, някой друг път се разклащаха)))

Щяха да ми сложат брекети в продължение на половин година или година, но след като научиха, че съм бременна, ме преместиха в периода след бременността... обяснявайки това с това, което вече беше споменато по-рано, както и с факта, че поради токсикоза, слабост и всякакви други непредвидени обстоятелства може да бъде трудно да се проследи за устна хигиена... и дори с брекети и още повече...

Но мисля, че ако вече ги носите, вече сте свикнали с тях и ще бъде по-лесно, но ако просто трябва да ги облечете (особено по време на B), тогава е по-добре да изчакате))

Приятелката ми носеше брекети през цялата бременност, няма проблем

Отидох при ортодонта и зададох този въпрос. Тя каза, че когато се носят брекетите, се образува нова тъкан, което означава, че за изграждането на тази тъкан се използва голямо количество калций. Но по време на бременност е необходимо голямо количество калций и за бебето.. Всичко е разрешимо, просто по-голям прием на богати на калций храни и други неща. И гинекологът, и ортодонтът ще наблюдават това по-внимателно, това е всичко. Не е проблем

Планирам бременност и ги слагам на брекети. (И двете са моите стари мечти) Когато попитах ортодонта за това, тя каза, може би е по-добре след като дойдете. Ще кажа, добре, не, така че изобщо никога няма да се свържа с вас (планирам от много дълго време) Обяснявам това с проблемите, описани по-долу, както и че непредвидени проблеми могат да възникнат по време на раждането, може да се нуждаете от кислородна маска, анестезия и т.н. И когато тези манипулации се извършват в устата, не трябва да има мостове, скоби и т.н. Но се надявам всичко да се оправи. Това, което пожелавам и на теб.

Момичета! Благодаря на всички за отговорите! Наистина ме успокоихте) Със сигурност ми е по-лесно поради факта, че нося парчета желязо от около 8 месеца. И те са ми като семейство, не мога да кажа, че ги чувствам) Макар да си спомням първия път след инсталацията, колко болезнено и неприятно беше (постоянно ядох болкоуспокояващи), да си представя, че и вие сте бременна в този момент - о... не бих се осмелила. Все пак първият месец с брекети е стрес за тялото...

На този етап също смятам да имам брекети и бременност. За брекети зъбите ми бяха третирани и 3 зъба мъдрост бяха премахнати (нямаше място за изправяне...), след 2 седмици отивам да ги сложа. И в същия цикъл отново започваме активно да планираме... Разбирам, че няма да е лесно, но и двете се търсят от много отдавна.

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Брекети и бременност

 • Група: Потребители
 • Публикации: 4043
 • Горе на страницата там горе ^
 • Група: Потребители
 • Публикации: 700

musenush (05.12.2011 - 12:57):

Няма специфични противопоказания. Но преди да инсталирате брекет системата, имате нужда от саниране на устната кухина, пълнене и дори понякога екстракция на зъби.
Например ми отстраниха 2 зъба. Разбира се, има анестетици, които могат да се използват по време на бременност, но все пак това е малко, но ефектът върху детето.
Също така трябва да вземете предвид, че брекетите в ранните дни са адски болезнени! Почти невъзможно е да се дъвче през първите 2-3 дни. И болкоуспокояващите по време на бременност не могат, следователно, да се понасят само.
Всеки месец или дори 2 седмици трябва да отидете при ортодонта за активиране или да смените арката.

По принцип само вашият ортодонт може да даде компетентни съвети, независимо дали да поставяте брекети в момента на вашия живот.

 • 0
 • Горе на страницата там горе ^
 • опитен член на форума
 • Група: Потребители
 • Публикации: 1 409

Ерги (05.12.2011 - 23:32):

musenush (05.12.2011 - 12:57):

Няма специфични противопоказания. Но преди да инсталирате брекет системата, имате нужда от саниране на устната кухина, пълнене и понякога дори екстракция на зъби.
Например ми отстраниха 2 зъба. Разбира се, има анестетици, които могат да се използват по време на бременност, но все пак това е малко, но ефектът върху детето.
Също така трябва да вземете предвид, че брекетите в ранните дни са адски болезнени! Почти невъзможно е да се дъвче през първите 2-3 дни. И болкоуспокояващите по време на бременност не могат, следователно, да се понасят само.
Всеки месец или дори 2 седмици трябва да отидете при ортодонт за активиране или да смените дъгата.

По принцип само вашият ортодонт може да даде компетентни съвети, независимо дали да поставяте брекети в момента на вашия живот.

 • 0
 • Горе на страницата там горе ^
 • обикновен потребител
 • Група: Потребители
 • Публикации: 700

Вейдър. (05.12.2011 - 23:39):

Ерги (05.12.2011 - 23:32):

musenush (05.12.2011 - 12:57):

Няма специфични противопоказания. Но преди да инсталирате брекет системата, имате нужда от саниране на устната кухина, пълнене и дори понякога екстракция на зъби.
Например ми отстраниха 2 зъба. Разбира се, има анестетици, които могат да се използват по време на бременност, но все пак това е малко, но ефектът върху детето.
Също така трябва да вземете предвид, че брекетите в ранните дни са адски болезнени! Почти невъзможно е да се дъвче през първите 2-3 дни. И болкоуспокояващите по време на бременност не могат, следователно, да се понасят само.
Всеки месец или дори 2 седмици трябва да отидете при ортодонта за активиране или да смените арката.

По принцип само вашият ортодонт може да даде компетентни съвети, независимо дали да поставяте брекети в момента на вашия живот.

Бременност и брекети: може ли системата да се носи от бременни жени

Красота или здраве? Какви са характеристиките на ортодонтското лечение за бъдещи майки: анализираме какво е възможно и какво е забранено

Когато жената разбере, че очаква бебе, тя започва да обръща по-голямо внимание на здравето. Всички вредни продукти се премахват от менюто, закупуват се витамини и се проучват ползите за бременните жени. Често бъдещите майки се притесняват какво могат и какво не, дори ако наистина искат. Днес ще говорим за толкова важен въпрос - възможно ли е да се поставят брекети на бременни жени? И дали трябва да бъдат премахнати, ако лечението е започнало преди бременността. Прочетете подробностите в днешната статия.

Какво се случва с костите и зъбите по време на бременност

Бременните жени знаят, че чакането на бебе е не само радост, но и някои трудности. В допълнение към промените в настроението, засиленото обоняние и токсикозата, зъбните проблеми и болките в костите са често срещани. Те възникват поради промени в метаболизма и хормонални промени.

Интересен факт! Силите на тялото се „хвърлят“ в раждането на потомството, т.е. самата жена вече получава по-малко полезни микроелементи (калций, магнезий, фосфор). И хормоните влияят негативно на пародонталните мускули и тъкани (пародонт). В резултат костите, включително челюстните, стават малко по-меки. Ако обаче бъдещата майка поддържа здравето си чрез рационално хранене и прием на витамини, то този прекрасен период от живота й ще премине без усложнения.

Какви са плюсовете и минусите на брекетите по време на бременност?

Претеглянето на плюсовете и минусите на носенето на брекети по време на бременност изглежда като идеалното време да коригирате вашата захапка. Може би си мислите, че тъй като костите са станали по-малко плътни, това означава, че зъбните корени в тях могат да се движат по-лесно и зъбите да се подравнят по-бързо? А самата бременна жена има много свободно време. Така че все още можете да носите брекети, без да се смущавате от колегите си по работа? Но тук всичко не е толкова розово, колкото бихме искали. И сега ще ви кажем защо.

Защо ортодонтите са против скоби по време на бременност

Мнението на експертите е наистина важно при въпроса "може ли да се носят брекети по време на бременност?" В крайна сметка само ортодонт е в състояние правилно да прецени всички рискове и своевременно да коригира лечението. Причините, които могат да послужат като основание за отказ от инсталиране или носене на брекети по време на бременност, са следните:

1. Невъзможно е да се извърши висококачествена диагностика

Преди корекция на ухапване се предписва панорамна рентгенова снимка (OPTG) или друго рентгеново изследване, което е противопоказание за бременни жени в не-животозастрашаващи състояния. На последния етап от лечението е необходимо и панорамно изображение, което не трябва да се прави по време на бременност.

2. Трудно е да се подготвите за инсталиране на скоби

Брекетите се носят дълго време - много по-дълго от продължителността на бременността. Следователно всички болни зъби трябва да бъдат лекувани преди инсталирането. Освен това не се препоръчва употребата на анестезия през I и III триместър. Тоест, лечението на дълбок кариес или пулпит по време на бременност става проблематично. Разбира се, наложително е да се лекуват зъбите, ако е необходимо, но ще има трудности при избора на анестезия (за да не се навреди на бебето).

Преди поставяне на брекети е необходимо да се направи професионална хигиена, така че емайлът да не се разпада под плочите от бактериалния филм. Професионалната хигиена се извършва с помощта на ултразвук и въздушно абразивно почистване Air-Flow, което може да доведе до възпаление на венците (не всички бъдещи майки са готови за това). И по принцип по време на бременност е по-добре да откажете почистването..

Освен това, при наличие на брекети поради лоша хигиена, зъбите често се влошават по-бързо и трябва да бъдат лекувани своевременно. И както вече знаем, по време на бременност тези процедури трябва да бъдат сведени до минимум..

3. Трудност при планиране на лечението

Фактът, че челюстните кости стават по-меки, нарушава леко плана за корекция. Зъбите могат да се държат много непредсказуемо - много бързо се подравняват, пълзят един над друг. Следователно, лечението на брекети при бременна пациентка може да бъде изпълнено с неочаквани усложнения. Но, разбира се, можете да се справите с тях - просто извършвайте по-често корекцията на устройството, посещавайте по-често Вашия лекар (въпреки че може да възникнат проблеми с това - вижте следващия параграф).

4. Късно посещение при ортодонта

Ако пациентът пропусне посещение, за да замени дъгата или лигатурите на скобите (ластици или жици), тогава ходът на подравняване на захапката може да излезе извън контрол. И тогава ортодонтът ще трябва да прибегне до допълнителни манипулации..

Важно е да знаете! По време на бременност жената може внезапно да попадне в болница за консервация или да се почувства зле и да остане вкъщи. По този начин посещението при зъболекар се отлага за няколко седмици, защото добрите ортодонти имат много плътен архив..

Трябва ли да свалям брекети след бременност

Има ли брекети за бременни жени и трябва ли да се свалят, ако разберете за отличното си положение? Всъщност си струва да се знае, че самата бременност не е явно противопоказание за инсталиране и носене на брекети. Но ортодонтът може да откаже да постави брекети на бременна жена поради гореспоменатите причини. Ако брекет системата вече е инсталирана известно време преди бременността, тогава по принцип можете да я оставите и да не я премахвате..

Когато лечението с брекети е в последния етап - например остават само 1-2 месеца, за да се носи конструкцията, тогава ще бъде безсмислено да се прекъсва корекцията. Следователно ортодонтът в този случай може да не настоява за отстраняване. В края на краищата ухапването е почти изравнено и окончателната му корекция е доста предвидима.

Ако системата току-що е инсталирана и жената забременее, тогава всичко зависи от професионализма на лекаря, здравословното състояние на бременната жена (цялото тяло, зъбите и венците). Следователно въпросът за продължаване на лечението се решава строго индивидуално. По принцип премахването на брекети след бременност, разбира се, е рядкост. Но тук трябва да се увеличи броят на последващите посещения при лекар - трябва да разберете, че има определени рискове, така че състоянието трябва да се контролира. И ако зъбите започнат да се движат в грешната посока, тогава това също трябва незабавно да бъде спряно..

Друг вариант: запазване на ортодонтското лечение

Какво представляват процедурите за съхранение? В общ смисъл това е запазване на вече постигнатия резултат с помощта на специални устройства. Тоест, за да може след отстраняването на брекетите зъбите да не „пълзят“ на обичайните си места, се правят силиконови подравнители или подравнители. Те ще трябва да се носят, докато жената се върне, за да продължи с ортодонтски брекети (когато възстановяването след раждане и кърмене приключи). Тази опция може да се използва, ако брекетите трябваше да бъдат свалени по време на бременност..

„Докато разбрах за бременността, носех брекети от 4 месеца и отне 2 години. В началото дори не мислех, че трябва да направя нещо с тях. Но гинекологът ме изпрати при ортодонт за консултация. Въпреки че не исках да спра лечението, лекарят ме убеди в необходимостта от консервация. Той каза, че докато бях подобна с прозрачен предпазител за устата, особено след като бременността ми беше трудна, брекетите наистина щяха да попречат на нормалния живот... Тази постоянна токсикоза... И в това няма нищо особено - казват те, това е обичайна практика. Разбира се, не исках да губя вече постигнатия резултат, но не исках да имам проблеми и със зъбите си. Да, и във всеки случай, здравето на моето и моето дете е много по-важно. Затова спокойно носех предпазител за уста ".

maria_91, рецензия от baby.ru

Възможни усложнения, противопоказания и рискове за здравето

Дори бременните жени, които следват всички препоръки на лекаря, стават чести пациенти на зъболекаря. Поради липса на хранене (и не всички витамини се усвояват напълно от организма), зъбните и пародонталните тъкани губят надеждна защита. Бъдещите майки, които не са се отказали от носенето на брекети по време на бременност, трябва да са наясно с риска от усложнения. Освен това тези усложнения могат в същото време да бъдат противопоказания за инсталирането или носенето на брекет системи..

 • риск от кариес: емайлът, който получава по-малко калций, става крехък, поради което кариесът може бързо да се развие върху зъбите на бременна жена (освен това на няколко единици наведнъж),
 • натрошаване на емайла или разрушаване на върховете на зъбите: от натиска на арката на брекет системата,
 • резорбция на зъбните корени: те могат постепенно да омекнат (като костите на челюстта) и просто да се срутят от движение по време на ортодонтска корекция. Това не се случва често, но се счита за много опасно.,
 • гингивит и пародонтит: възпаление на венците и връзките, водещо до треперене на зъбите и проникване на бактерии в други органи чрез кръвообращението,
 • загуба на зъби,
 • промени в настроението: жената може да не хареса външния си вид с рисунки на зъбите,
 • не трябва да пиете болкоуспокояващи, ако брекетите ще предизвикат натиск,
 • могат да се появят алергии към восък против разтриване,
 • лечението ще бъде по-дълго, тъй като ортодонтът ще трябва да избере свода с по-малко сила, за да намали натоварването върху зъбите и пародонталните тъкани.

Също така е важно да запомните, че по време на бременност жените често изпитват липса на енергия, може да се появи токсикоза. Скобите просто ще ви пречат, особено ако са били инсталирани наскоро.

Грижи за бремена за майчинство

Ако бременна жена, носеща брекети, иска да поддържа зъбите си здрави, тя трябва да внимава за хигиената на устната кухина. В условия на висок риск от усложнения е необходимо да се мият зъбите след всяко хранене. И трябва да направите това много ефективно - около 10 минути всяка, за да премахнете абсолютно всички остатъци от храна.

Ще ви трябват няколко специални четки с четина от различни нива, четки и иригатор. Хигиената трябва да се извършва по изчерпателен начин, с всички налични средства. И след почистване изплакнете обилно устата си. Не забравяйте, че проблемите от брекетите могат да бъдат не само със зъбите, но и с венците..

За да предотвратите счупването или увреждането на зъбите на ортодонтските апарати, трябва да се отнасяте внимателно с тях. Затова не яжте никакви лепкави или твърди храни (като ириски, цели семена или ядки). И първо нарязвайте твърди храни, а след това можете да ги ядете. След това - не забравяйте да изплакнете устата си.

Какво препоръчват зъболекарите

Тъй като инсталирането и носенето на брекети е много индивидуален въпрос, наложително е да се консултирате със своя зъболекар, ако изпитвате дискомфорт, болка в зъбите или повишаване на тяхната чувствителност..

Между другото, за да поддържате здравето на зъбите и венците, трябва да се храните правилно - здравословни храни, богати на минерали (извара, постно месо, зелени зеленчуци) и витамини (плодове, билки). В допълнение към аптечните витамини често се предписва калций. Но трябва да го приемате с повишено внимание и само според лекарската схема, така че да не възникне опасна патология на хиперкалциемия.

Ортодонтски рецензии

По-голямата част от ортодонтите вярват, че първо една жена трябва да се справи с корекцията на захапката, а след това трябва да планира да увеличи семейството си. Тази последователност е благоприятна. Разбира се, ситуациите на всички са различни (както и здравето), но опитайте се, ако е възможно, да разделите брекетите и бременността навреме - не забравяйте за усложненията.

Подобни видеа

Дори не мислех, че е по-добре да не комбинирам брекети с бременност. Сега аз самата се подлагам на лечение при ортодонт. И тя не ми каза за такива нюанси. И ние със съпруга си мислим за второто дете. Дори не знам какво да правя, ако нямам време да сваля брекетите преди бременността?

Всичко зависи от етапа на ортодонтското лечение. Ако току-що е започнало, или около средата, и бременността започва, тогава може да се наложи да премахнете брекетите и да "запазите" резултата. Ако корекцията се приближава до финала, най-вероятно брекетите няма да се превърнат в пречка - в края на краищата те така или иначе ще бъдат премахнати скоро. Но не забравяйте, че след брекетите все още трябва да носите фиксатори или подравнители (предпазители за устата). Това трябва да се направи, в противен случай коригираната захапка може да се деформира отново..

Бременност и брекети - възможно ли е да се сложи?

По време на бременността лечението на бъдещата майка е много чувствителен въпрос. Много манипулации могат да бъдат забранени, за да не се навреди нито на майката, нито на бъдещото дете. По отношение на инсталирането на системи за изправяне на зъби по време на бременност, може да се каже, че бременността и брекетите могат да бъдат съвместими. По тази тема обаче има много нюанси. Нека ги разгледаме в тази статия..

Брекети: какво е това?

Брекет системата е неотстранима устройство, прикрепено към външната или вътрешната страна на зъбите, за да се получи правилна захапка или да се коригира кривината на зъбите.

В същото време всеки зъб е снабден със специална ключалка, която е залепена към него със специален цимент, за да даде посока. За свързване на ключалките се използва ортодонтска дъга, която е силов елемент за движение на зъбите. Подравняването се дължи на желанието на тази дъга да се върне в първоначалната си форма (тя е направена от специален метал, който „помни“ първоначалното си положение).

Брекетите могат да бъдат от различни видове. Металните конструкции (най-често срещаният вариант) са универсални, издръжливи и надеждни. В същото време те са по-евтини от другите видове. Основният недостатък на такива конструкции е тяхната силна видимост върху зъбите. Периодът на свикване с метални скоби минава без особен дискомфорт.

Самолигиращите брекети се отличават с липсата на лигатури (ластици или тел за закрепване на дъгата в жлебовете на ключалките). Структурните елементи в тях са закрепени със специални скоби, благодарение на които корекцията на системите се извършва бързо и удобно.

Керамичните и сапфировите брекети принадлежат към редица естетически дизайни, тъй като те почти не се забелязват на зъбите. Първите са изработени от високотехнологично стъкло, вторите са от изкуствени сапфири. Те са по-скъпи от металните.

Да носите брекети за бременни жени или не?

На въпрос дали е възможно да се поставят брекети на бременни жени, е възможен положителен отговор. Бременността може да бъде добър период за решаване на проблеми с усмивката, тъй като през този период жената е по-малко социално активна. Тя прекарва повече време вкъщи, не говори публично и т.н. А отпускът по майчинство ви дава повече време да оправите здравето си..

Тоест бременността не може да се нарече противопоказание за инсталирането на коригиращи системи. Но има, този брой има много нюанси..

Преди това лекарите бяха против комбинирането на брекети и бременност. И днес много специалисти са солидарни с тях. Коригирането на захапката може да отнеме повече време и да стане болезнено, тъй като по време на бременността женското тяло вече изпитва много промени.

Брекетите водят до преструктуриране на костната тъкан на мястото на движение на зъбите. За това костта омекотява и бъдещата майка вече претърпява промени в костния състав поради хормонални промени, плюс детето приема калция и други микроелементи, от които се нуждае. Тоест, допълнително натоварване се дава на вече „неустойчивата“ костна тъкан на бъдещата майка поради брекети.

Освен това лекарите отбелязват, че поради възможни усложнения по време на бременност, жената не винаги може да дойде на среща за корекции навреме, които са най-важният момент за подравняване на зъбите..

Забележка: Затова много лекари препоръчват поставянето на брекети преди бременност или когато бебето вече е родено..

Има обаче и много привърженици на носенето на брекети, докато носите дете. Брекетите, направени според последните разработки, не увреждат зъбите и могат да се използват по време на бременност, когато системите на женското тяло са отслабени. Много е важно да информирате зъболекаря за бременността, за да може той да даде необходимите съвети. Необходимо е по това време женското тяло да има достатъчно витамини и минерали. Често на бъдещата майка се предписват калций, калий, флуорид и цинк, които се съдържат в лекарствата..

Както и да е, само лекар, който преди това е проучил всички данни за задълбочен преглед на пациента, може да вземе решение за инсталиране на брекети за бременна жена. В този случай желанието на пациента по отношение на проведеното лечение играе важна роля. Иска ли тя да коригира единични нередности или се опитва да коригира необичайна захапка.

Ако всички тестове и параметри за изследване са нормални, могат да се използват скоби. Но е по-добре да се подготвите преди бременността, въпреки че благодарение на новите форми на анестезия и лекарства, разработени специално за бременни жени, този процес може да се извърши при раждане на бебе.

Какво да правите, когато лекувате ухапване по време на бременност?

Лечението с брекети винаги се планира предварително. И ако бъдещата майка е решила, че ще носи брекети по време на бременност, за нея е важно да знае следното:

 1. Преди процедурата за инсталиране е необходима пълна санитария на устната кухина. Заболелите зъби и венци са излекувани, може да се наложи да се премахнат и зъбите, които пречат на корекцията. Важно е да направите тези процедури преди бременността..
 2. Рентгеновите лъчи също трябва да се правят предварително, тъй като по време на бременност е забранено.
 3. Самият процес на инсталиране също се препоръчва да се извърши преди зачеването. Така че периодът на привикване с възможни болезнени усещания да не пада върху и без това труден период за женското тяло.
 4. Когато носите системата за подравняване на пациента в „интересна“ позиция, е важно да се извърши перфектна устна хигиена. Като се има предвид това, важно е да се използват еликсири, четки, иригатор, зъбен конец и специална четка. Миенето на зъбите трябва да се извършва след всяко хранене.
 5. Трябва да посещавате планирани стоматологични прегледи точно навреме, в противен случай можете не само да удължите времето за лечение, но и да си навредите.
 6. Също така е важно да се придържате към диета, която включва консумация на големи количества храни, съдържащи калций. Храната не трябва да бъде твърде твърда или лепкава, нито твърде топла или студена..
 7. Важно е да се следи състоянието на бравите. Ако се открие промяна, важно е незабавно да посетите лекар..
 8. Подмяната на дъгата за бременни жени ще се извършва по-рядко, тъй като ефектът трябва да бъде нежен. Поради тази причина продължителността на лечението може да се увеличи. Не се препоръчва и силно напрежение на дъгата поради възможно претоварване на нервната система.

Забременяване, докато носите брекети

Не е необичайно бременността да не се планира, но тя е настъпила и пациентът се подлага на ортодонтско лечение. Как да се справим с тази ситуация?

Различните жени могат да получат различни отговори на този въпрос от своя лекар. Само специалист, който има пациент под наблюдение, ще може да оцени състоянието на нейното здраве и да вземе решение за по-нататъшни действия.

Решението за премахване на брекети или продължаване на лечението също ще свири на етапа на лечението. Обикновено брекетите не се отстраняват, но планът за лечение просто се коригира. Възможно е периодът на носене на брекети да се увеличи..

Препоръчва се отстраняване на брекети, ако в тялото на бременна пациентка няма достатъчно калций и зъбите започват да се рушат. Премахването обаче не се препоръчва от много експерти, защото може да доведе до непредсказуеми последици. Често се случва, че след отстраняване на брекетите, жената се поставя на предпазители за уста. По този начин резултатите, получени от лечението, остават непроменени. И след раждането на бебето може да се продължи..

Нищо обаче не е невъзможно. С добре организиран процес на лечение и отговорно отношение на бременната жена към нейното здраве, резултатът от лечението ще бъде най-добрият.

Възможни трудности по време на инсталацията

Както вече беше споменато в тази статия, при инсталиране на брекети за бременна жена могат да възникнат трудности. На първо място, това е увеличаване на натоварването върху вече променено женско тяло. Във втория, невъзможността за извършване на рентгеново изследване по време на бременност и трудността при прехвърляне на инсталацията поради необходимостта от дълъг престой в една позиция. Но освен това могат да възникнат и по-сериозни последици. Те включват:

 1. Появата на нарушение на структурата на корените поради липсата на минерали и натиска на ортодонтската конструкция. В същото време корените могат да променят формата си или дори да се свият..
 2. Възпаление на костната тъкан. При отслабен имунитет и интензивно изместване на зъбите са възможни патологични промени, лечението на които ще бъде болезнено и трудно..
 3. Отрицателно въздействие върху самия гестационен процес поради психологически стрес, причинен от нестабилно емоционално състояние и дискомфорт от брекети, наличие на неприятни усещания по време на професионално почистване на зъбите и инсталационната процедура.
 4. Диетични ограничения. При носене на брекети не се препоръчва използването на твърда и вискозна храна, което означава, че бременната жена ще трябва да се откаже от някои храни, които могат да бъдат много важни и полезни за нейното здраве и здравето на нероденото й бебе..
 5. Възможност за неочаквани резултати поради хормонални смущения и скокове, които не могат да бъдат контролирани без рентгенови лъчи.

Характеристики на грижите

Както беше отбелязано по-горе, грижата за устната кухина по време на носене на брекети по време на бременност трябва да бъде възможно най-задълбочена. Така зъбите ще останат избелени, възпалението на венците ще бъде предотвратено и резултатът от корекцията ще бъде положителен..

Зъбите трябва да се почистват както отвън, така и отвътре. Поради трудността при измиване на зъбите, на които са разположени брекетите, продължителността на хигиенните процедури и броят им се увеличават. Два пъти на ден вече не е достатъчно, важно е да си миете зъбите след всяко хранене в продължение на поне 10 минути.

За почистване трябва да кандидатствате:

 • специални четки с V-образна четина и тънка шийка;
 • четки, които ви позволяват качествено да почистите междузъбните пространства, както и пространствата между брекет системата и зъбната повърхност;
 • зъбен конец (конец), който премахва плаката и парчетата храна от междузъбните пространства;
 • пасти за зъби, препоръчани от лекар;
 • иригатор - специален спрей, който почиства устната кухина, като същевременно подобрява кръвообращението в тъканите и масажира венците.

Също така е важно да изплакнете зъбите си с вода за 2-3 минути..

Също така е важно да се провери положението на конструктивните елементи. В действителност, при най-малкото изместване на скобите, лечението може да стане безполезно..

Влияние на термина на бременна жена

Когато решава дали да постави брекети на бъдещата майка или не, специалистът във всеки случай ще обърне внимание на гестационната възраст. През първия триместър всякаква намеса е забранена. Дори лечението на кариес по това време не се препоръчва.

Третият триместър също изисква много внимателно отношение към всякакви влияния. Силен дискомфорт, ненужна медицинска намеса, лекарства или стрес могат да предизвикат преждевременно раждане.

Остава вторият триместър. По това време емоционалното състояние на жената се нормализира и плацентата предпазва плода, доколкото е възможно. По това време можете да извършите зъболечение и да поставите брекети, чието лечение ще се проведе с минимални последици за бъдещата майка и бебе..

Как да коригирам резултата при оттегляне?

Ако лекарят реши, че брекетите ще имат отрицателен ефект върху бременната жена и нейното неродено дете, те се отстраняват. И за консолидиране на резултата, третиран от започнатото лечение, се използват предпазители за устата. Това са силиконови накладки за зъбите, които ще ги държат в позиция по време на корекцията. По този начин се постига един вид запазване на процедурите.

Носенето на такива предпазители за уста се удължава преди раждането и известно време след тях, докато майката кърми бебето. Периодът на лактация също е жалко за инсталирането на брекети. Когато всички хормонални промени в женското тяло спрат, можете да продължите лечението с брекети.

Отзиви

Анастасия, на 25 години

Забременях, когато вече бях с брекети. По това време това беше само средата на лечението. Ортодонтът посъветва да премахне конструкциите, но аз не прекъснах лечението и докарах системите до края. Вероятно късмет, че тялото ми издържа всичко нормално. Премахването се проведе през последната седмица на раждането. Седмица по-късно родих. Сега нося предпазители за уста, за да запиша резултата. Радвам се, че не прекъснах корекцията. Сега съм млада майка с трансформирана усмивка!

Отдавна исках да имам брекети, а също така планирах бременност. Мислех, че ще комбинирам и двете, ще отида на работа с красива усмивка и бебе. Но лекарят ми отказа. Той каза, че инсталирането и носенето на брекети ще повлияе негативно на бременността и е по-добре да ги поставите след раждането. Сега на 7 месеца. Чакам бебето да се появи и възможността да коригира захапката.

Носех брекети 6 месеца и след това разбрах, че съм забременяла. Лекарят незабавно предписва тестове, провежда преглед. Присъдата не беше в полза на скоби. Лекарят каза, че тялото ми не може да издържи на такова натоварване и те трябва да бъдат премахнати. Съгласих се, защото основното за мен беше да родя здраво бебе и да остана добре на себе си. Слагат предпазители за уста, за да консолидират резултата. Ходих с тях през цялата бременност и докато кърмех. Сега планирам отново да инсталирам нивелиращи системи.