Фетометрията на плода е набор от всички физически параметри на ембриона, които се определят по време на ултразвуково изследване. В този случай BPD на плода се измерва по седмица, обхват на главата, дължина на бедрената кост, челно-тилен размер, коремен диаметър и дължина на други кости. Той също така изучава колко пропорционално се развива развитието на ембриона. Всичко това е необходимо, за да се определи точната продължителност на бременността и да се проучи колко правилно протича бременността. Нормите на фетометрия се определят от стандартизирана таблица, формирана от лекарите въз основа на средните параметри на здрави ембриони през дадена седмица от бременността. Този подход ви позволява своевременно да проследявате настъпващите в плода негативни промени и да предприемате навременни мерки за тяхното неутрализиране..

Бипариетален размер на главата на плода

Един от най-значимите показатели при изследване на ембриона по време на бременност е бипариеталният размер на главата на плода. Този параметър може да бъде открит по време на ултразвуково изследване чрез измерване на ширината на ембрионната глава между слепоочията. Стойността на BPD е точното разстояние от горния до долния контур на теменните кости на бебето. Повече внимание се отделя на изследването на феталното биполярно разстройство по седмици, тъй като този показател точно отразява колко нормална е бременността и колко добре се развива плода. Определянето на BPD на детето ви позволява да научите всичко за състоянието на един от най-важните органи на всеки организъм - мозъка.

Резултатите от това проучване определят как ще протече бременността в бъдеще, дали ще са необходими допълнителни тестове и дали има нужда от медикаментозна терапия. Също така, в особено трудни случаи, които този преглед позволява да се идентифицират, може да се наложи прекъсване на бременността, ако аномалиите в развитието на детето, посочени от биполярното разстройство, са несъвместими с живота..

Също така, измерването на размера на бипариеталната глава до 22 седмици дава възможност да се установи най-точната гестационна възраст. Това е осъществимо поради факта, че в самото начало на развитието главата на ембриона расте пропорционално на срока при почти всички деца. По този начин, благодарение на таблицата, в която са дадени нормите за размерите на главата за определена седмица, можете да откриете доста точна дата на настъпване на бременността с грешка само 5-9 дни.

В края на бременността, започвайки от 38 седмици, измерването на BPD на плода дава възможност да се установи не само размерът, но и формата на главата. Това е много важно не само за да се идентифицира наличието на аномалии в развитието на детето и за да се планира как в последствие ще се извърши раждането, чийто ход до голяма степен зависи от това колко голямо е детето и най-важното колко голяма е главата му..

Защо се нуждаете от BPR измервания?

Обикновено феталното биполярно разстройство трябва стриктно да съответства на стойностите, посочени в специално създадени медицински таблици. Всяко неспазване на стандартизираните показатели за повече от две седмици се счита за отклонение от съществуващата норма. Това се дължи на факта, че всеки организъм има свои индивидуални характеристики на развитие, които трябва да се вземат предвид при измерване на дете. По този начин таблиците с фетален BPD по седмици имат определен диапазон от стойности, което дава възможност да се покрият възможно най-точно нормалните стойности на размерите на ембрионалната глава в определена гестационна възраст. Също така такова разпространение се дължи на такъв фактор като неравномерен растеж на плода на този етап от развитието..

Много е важно биполярното разстройство и други показатели за фетометрия да бъдат изследвани от квалифициран специалист, който може най-точно да определи здравето и развитието на бебето, тъй като ходът на бременността зависи от това и дали са необходими допълнителни изследвания и лекарствена терапия. Освен това само високообразован гинеколог може да осигури качествена медицинска помощ за възможни отклонения в развитието на плода..

Възможни отклонения от нормата

Ако стойностите, получени по време на ултразвуковото сканиране, не отговарят силно на нормата, посочена в медицинските таблици, се извършва допълнителен пълен преглед на детето: изследва се челно-тилната големина, измерва се размерът на костите, обемът на корема. Ако тези показатели, както и BPD, са напред или, обратно, изостават от дадената норма с няколко седмици, това може да означава, че плодът е твърде голям или твърде малък и това, в повечето случаи, са неговите индивидуални характеристики, които впоследствие по време на бременността могат отскачам. Също така може до голяма степен да зависи от наследствеността на детето. По този начин, ако родителите на бебето и други близки роднини не са високи, тогава е напълно възможно дължината на костите му и големината на главата му да бъдат с порядък по-ниски от посочените в таблицата..

Ако BPD на плода е твърде голям, това може да показва наличието на такова тежко увреждане на тъканите, като мозъчен тумор. Също така може да е индикатор, че в черепа се развива херния или тумор на хрущялна и костна тъкан. Такива патологии са медицински показания за прекъсване на бременност, тъй като при такива заболявания плодът не може да оцелее. Също така, абортът може да се наложи в редки случаи, когато няма ефект от лечението на хидроцефалия (прекомерно натрупване на цереброспинална течност в главата поради фетална инфекция), което също може да бъде диагностицирано чрез измерване на стойностите на BPD. Ако изследването разкрие съмнение за хидроцефалия, на бременната жена се предписват доплер ултрасонография и CTG, които ще позволят по-добре да се проучи причината за твърде големия размер на главата на плода и ще помогне да се постави точна диагноза, за да се предписват впоследствие най-подходящите лекарства.

Трябва да се помни, че трябва да се свържете само с квалифицирани лекари, които могат точно да определят наличието на аномалии в развитието на детето и да помогнат за поставяне на точна диагноза, както и да идентифицират причините за развиващата се патология.

Ако BPD на плода е по-ниска от нормалната стойност, това може да се дължи на значително забавяне в развитието на детето. В повечето случаи този резултат се дължи на недостатъчно развитие на мозъчните полукълба, както и на непълноценното му формиране и липсата на определени жизнени зони, било то малкия мозък, хипофизната жлеза или дори едно от полукълбите. В такива ситуации също е необходимо да се прекъсне бременността, независимо колко дълго е била открита, тъй като такива мозъчни лезии са сериозно отклонение, което е несъвместимо с живота..

В случай, когато BPD на детето е много по-малко от нормалните показатели в медицинската таблица, се предписват допълнителни изследвания, които измерват всички други параметри на плода.

Причини за ниска стойност на BPR:

 • Интоксикация на тялото на майката;
 • Инфекции;
 • Лошото хранене на бременна жена, което доведе до липса на витамини и други хранителни вещества, получени от детето;
 • Два или повече ембриони;
 • Патологии на ендокринната система;
 • Хипертония.

LHR на плода по седмици

В допълнение към биполярното разстройство на ембриона, друг важен показател за здравето или наличието на патологии по време на бременност е челно-тилният размер на главата на бебето. За да се определи, по време на изследването се измерва разстоянието от челната кост до тила на ембриона. Заедно с BPD, този показател дава пълна картина на формата и размера на главата на детето, което също е важно за определяне дали то е здраво или има отклонения. Освен бипариеталния размер, челно-тилният размер на главата на плода се определя от седмицата по време на ултразвук и е един от основните показатели за идентифициране на патологиите на развитието на детето в ранна бременност..

Не трябва да се забравя, че подобно на BPD на главата на детето, фронтално-тилният размер се увеличава, докато ембрионът расте в утробата. В същото време има тенденция към намаляване на скоростта на растеж на този параметър по-близо до раждането.

Фетометрия на плода - интерпретация на показатели, размери по седмици от бременността

Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често във всички фетометрични изследвания се оценяват тези измерения. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

BPD на плода по седмици


Таблицата на показателите за фетална фетаметрия е нормите на различни размери на вътрематочно развиващо се дете, определени с ултразвук. Той е съставен на базата на измервания, проведени в голяма извадка и последващ статистически анализ на получените резултати. Именно тази таблица е основата за определяне на продължителността на бременността..

В допълнение, чрез сравняване на размерите, получени за конкретно дете с нормите, се оценява симетрията на неговото развитие и съответствието с изчислената гестационна възраст.

Как да се подготвим за проучването

Измерването на развиващото се бебе се извършва по време на ултразвуково сканиране. Това проучване може да се извърши както с трансвагинален сензор, така и през предната коремна стена.

Ако процедурата ще се извършва през вагината, няма нужда да се подготвяте за фетална фетометрия. Ако е планиран трансабдоминален ултразвук, тогава в ранните етапи на бременността ще трябва да изпиете около половин литър вода един час преди изследването и да не ходите до тоалетната след това.

Това е необходимо, за да можете през пълен пикочен мехур, като през прозорец, да погледнете в маточната кухина. По отношение на повече от 12 седмици това вече не е необходимо, тъй като необходимият "прозорец" се създава от околоплодните води.

Как протича процедурата за измерване на параметрите на бебето

Жена идва в кабинета за ултразвук, където се подлага на конвенционален ултразвуков преглед - през коремната стена (след това коремът се смазва със специален гел) или през вагината (през сензор се поставя презерватив).

Освен това лекарят, провеждащ ултразвук, провежда и фетометрия: измерва основните показатели за обиколки, диаметри и дължини. След това тези показатели се сравняват с нормативните таблици на феталната фетаметрия по седмици.

Коя таблица ще ви помогне да разберете каква времева рамка отговаря на вашето бебе

Таблицата с данни за феталната фетометрия се състои от немалко показатели. От 5 до 13 седмици чрез ултразвук се оценяват само три размера на плода:

 • кокцигеално-теменната измерение (CRL, CTE) е максималното разстояние, което може да бъде измерено от главата до опашната кост
 • бипариетално разстояние (BPD, BPD) може да се измери от едната до другата теменна кост, тоест можем да кажем, че това е диаметърът на главата
 • яйцеклетката (FO) е обемът на кухината, в която се развива бебето; по-късно там ще се появи и плацентата, и водата около нея.
СрокPY, ммBPD, mmCRL, мм
петпет1-3
6тринадесет4-6
721.38-10
829714-16
девет36десет22-23
десет44четиринадесет31-32
единадесет511741-43
125720-2242-73
тринадесет6324-2651-87

Ето как изглежда таблица с размери на плода чрез ултразвук, с която се прави сравнение за съответствие с нормата.

Какви параметри се оценяват от 13 седмици

Размерът на детето чрез ултразвук се изчислява въз основа на:

 • OG - обиколка (обиколка) на главата
 • BPD - бипариетален размер (BPD), тоест разстоянието между най-отдалечените една от друга точки на теменните кости
 • DB - бедрена кост по дължина
 • LZR - челно-тилен размер, тоест разстоянието между най-отдалечените точки на челото и тила
 • Охлаждаща течност - обиколка (обиколка) на корема
 • SDJ - диаметърът на корема в предно-задната посока, т.е. сагитален размер
 • PJ е диаметърът на корема през
 • OG (или DRGK) - обиколка (обиколка) на гърдите
 • DP - дължината на раменната кост
 • Има и дължини на пищяла, фибулата, радиуса и лакътната кост, стъпалата. Всеки от тях има своя собствена норма.

Можете да оцените бременността чрез фетометрия, като сравните показателите, посочени в преписа на вашия ултразвук, лично със стандартните параметри в наличните таблици.

Особено важно е да се сравни BPD или кокцигеално-теменното разстояние - тези 2 критерия са основни за определяне на продължителността на бременността чрез ултразвук.

Срок в седмициLZDBPDOGАнтифризSJPJDBDPDL M. BertsD. B. bertsDgrK
тринадесет32966721.22.единадесетдесет8девет24
четиринадесет3526106782425петнадесеттринадесетединадесет1226
петнадесет3932118892829осемнадесет17четиринадесетпетнадесет28
шестнадесет4335130100313221.20.17осемнадесет34
17473914311135362423.20.21.38
осемнадесет52421551223839272622441
19.56441681324243тридесет28252644

Фетометрията на плода на 20 седмица представлява такива показатели (данни - в mm)

 • BPR: 47-49
 • OG: 181
 • DGrK: 48
 • LHR: 60
 • Охлаждаща течност: 143
 • PJ: 46
 • SJ: 45
 • дължина на бедрото: 33
 • Норма за дължина на пищяла: 29
 • дължина на фибулата: 28
 • дължина на раменете: 31
 • дължината на костите на предмишницата (радиус / лакътна кост) = 25/28
 • крак в 20-седмичен ембрион - 33.

Фетометрията на плода на 22 седмици е представена от такива показатели в милиметри

 • BPR: 54-56
 • OG: 206
 • DGrK: 53
 • Охлаждаща течност: 165
 • PJ: 53
 • SJ: 52
 • ханш: 39
 • фибула / пищял (тибия): 33/34
 • рамо: 36
 • радиус / лакътна кост = 30/33

Фетометрични параметри на 23 седмици (показатели в милиметри)

На снимката: ембрион за ултразвук на 6-7 седмици от бременността

 • BPR: 57-59
 • OG: 218
 • DGrK: 56
 • Охлаждаща течност: 175
 • PJ: 55
 • SJ: 56
 • ханш: 41
 • барабан = 35/36
 • рамо: 38
 • предмишница: 32/35
 • височина: 31 см
 • 580-600 g.

Фетометрия на плода след достигане на 31 седмици (числата са в mm)

 • BPR: 80-82
 • OG: 301
 • DGrK: 81
 • Охлаждаща течност: 258
 • PJ: 82
 • SJ: 81
 • ханш: 60
 • барабан = 51/52 мм
 • рамо: 54
 • предмишни кости = 44/50
 • височина: 42 см
 • телесно тегло: 1590-1690.

Честотата на фетометрия при 32 седмици изглежда средно по този начин (mm)

 • BPR: 83-85
 • OG: 309
 • DGrK: 83
 • ОВ: 266
 • PJ: 85
 • SJ: 84
 • ханш: 62
 • барабан = 52/54
 • рамо: 55
 • предмишни кости = 46/52 мм
 • височина: 43
 • тегло: 1790-1890.

Фетометрията на плода на 33 седмици може да бъде представена под формата на такава таблица

BPROGАнтифризSJPJХипМ. Бертс / Б. БертсРамоЛъч / КоляноТегло - 2030-2130 гр. Височина - 44-45 см
8731627687886454/565747/53

Фетометрични данни на 34 седмици в милиметри

 • максимално разстояние между теменните кости (BPD): 89
 • обиколка на главата (OG): 323
 • диаметър на гърдите (DHRK): 88
 • коремна обиколка (охлаждаща течност): 285
 • PJ: 91
 • SJ: 90
 • ханш: 66
 • барабан = 56/57 мм
 • рамо: 59
 • предмишни кости = 48/55
 • височина: 46-47 см
 • телесно тегло: 2270-2390.

Фетометрия на 36 седмици (mm)

 • BPR: 92
 • OG: 335
 • DGrK: 94
 • ОВ: 303
 • PJ: 97
 • SJ: 96
 • ханш: 70
 • кости на пищяла: 58/60
 • рамо: 61
 • кости на предмишницата = 50/57
 • височина: 49 см
 • телесно тегло: 2750-2860.

Фетометрия на 37 седмици

 • BPR: 94
 • OG: 339
 • DGrK: 97
 • Охлаждаща течност: 311
 • PJ: 100
 • SJ: 98
 • ханш: 71
 • барабан: 60/62
 • рамо: 63
 • кости на предмишницата = 51/58
 • височина: 50 см
 • тегло: 2970-3090.

Основните параметри, които са важни за правилната оценка на бебето през първите два тримесечия, са коремна обиколка, бипариетален размер и дължина на бедрото.

След този период, непосредствено преди раждането, обиколката на гръдния кош, обиколката на корема и дължината на бедрената кост стават по-важни.

Какво е "норма"

На снимката: 3d ултразвук на дете

Счита се за нормално, ако данните за вашето дете съответстват на размера на плода по седмици ултразвук, а ако те изостават или надвишават периода, изчислен от вашия гинеколог, тогава по-малко от 14 дни.

Тоест, все още няма да се счита за забавяне или напредък в развитието. Оценете себе си, разберете с каква тежест сте се родили вие и съпругът ви: може би само един от вас е нисък и детето е наследило тази черта.

Нормата е също така, ако индикаторите не са разположени на една и съща линия, но имат малко разпространение, което се случва, защото детето расте скокообразно.

Ако например всичко „се вписва“ в нормата, с изключение на дължината на бедрото и пищяла, това не означава патология. Може би родителите на детето или по-възрастните роднини нямат дълъг крак.

Ситуацията се счита за опасна, когато според фетометрията не за първи път се забелязва, че някой от кръговете е по-голям или по-малък от 2 линии в сравнение с останалите показатели. Това трябва да се счита за опасност за здравето..

Например, ако обиколката на главата нараства, това може да означава вътрематочна хидроцефалия; ако той е все по-малко съвместим с термина, това може да показва друга мозъчна патология. В този случай измерването на размера на бебето чрез ултразвук се допълва от доплер, CTG и задължително наблюдение в динамика.

Диагнозата „Вътрематочно забавяне на растежа“ или „Хипотрофия“ обаче е в компетентността на съвместната оценка на параметрите на ултразвуковата фетометрия от двама лекари: акушер-гинеколог и медицински генетик..

Само тези специалисти могат да оценят вашата генетична предразположеност, а също така, в случай на разочароваща диагноза, могат да открият причините за такава патология. Това са хромозомни аномалии и лоши навици, възраст на един или двама родители и инфекция, попаднала във вътрематочно развиващо се дете.

Като се има предвид всичко изброено по-горе, е необходимо акушер-гинекологът да е участвал в декодирането на показателите на това проучване: лекарят на ултразвук му предоставя само данни, в които той посочва какво и колко се различава от нормата.

Цената на такова проучване е включена в цената на ултразвуково сканиране по време на бременност и варира от 500 до 1200 рубли.

По този начин това, което представлява таблицата с индикатори за фетална фетометрия, е усреднени данни. Те се ръководят, за да определят дали гестационната възраст, изчислена от акушер-гинеколога, съответства на получената от тези данни. По същите параметри те гледат дали растежът на бебето е симетричен (когато всичко е по-ниско или по-високо с 1-2 линии), или, обратно, асиметрично. Това ви позволява да идентифицирате някои малформации навреме..

Споделете информация с приятелите си:

ВНИМАНИЕ! Информацията на сайта е за справка или популярна, е само с информационна цел. Правилното лечение и предписването на лекарства може да се извършва само от квалифициран специалист, като се вземат предвид диагностиката и медицинската история.

Успешна диагностика и лечение, здраве и благополучие! Вашият uzilab.ru.

Нито един диагностичен метод не е получил толкова широко разпространение в акушерството като ултразвук. Той се превърна в основата на пренаталната медицина, тъй като сканирането позволява на специалистите да оценят важния размер на плода и неговото развитие, да идентифицират наследствени и вродени заболявания.

Ултразвуково изследване по време на бременност

Сканирането по време на бременността се назначава три пъти: на 10-12, 22-24, 31-34 седмици от бременността. Такава ултразвукова скринингова схема е създадена с цел своевременно откриване на различни патологични състояния и цялостен пренатален преглед на плода..

За какво е изследването??

Ултразвукът, предписан на жени по време на бременност, позволява на лекаря да реши много важни проблеми, за да идентифицира патологични състояния:

 1. оценка на фетометричните данни, за да се изключи забавено развитие на ембриона;
 2. проучете особеностите на развитието на плацентата и определете обема на околоплодните води, за да разберете как се развива и протича бременността;
 3. оценява ултразвуковата анатомия на ембриона, за да диагностицира вродени малформации и други патологични състояния или да се увери, че няма аномалии;
 4. своевременно идентифициране на ехографски маркери за наследствени и вродени заболявания.

Характеристики на сканирането

Ултразвукът може да се извърши по два начина: трансвагинален и коремен. Първият тип изследвания се използват главно през първия триместър на бременността. Във влагалището на бъдещата майка се вкарва специален сензор.

Трансвагиналният ултразвук позволява ранно откриване на нормална или нарушена маточна бременност, диагностика на ембрионални малформации.

Коремната ехография обикновено се извършва през втория триместър на бременността. За ултразвуково сканиране пациентът лежи по гръб, а коремът й се лекува със специален гел. Лекарят, използвайки коремната сонда, прави надлъжно, наклонено и напречно сканиране, за да получи подробно изображение на плода.

Какви размери се изчисляват?

Фетална TVP По време на първия скринингов ултразвуков преглед специалистите определят дебелината на яковото пространство (TVP). Стойността на този показател, надвишаваща нормата, кара лекарите да подозират наличието на хромозомни аберации и малформации. В допълнение към TVP, по време на първото сканиране, специалистите измерват бипариеталния диаметър на ембрионната глава и оценяват нейния кокцигеално-темен размер. И двата параметъра се използват за установяване на гестационната възраст. Вторият ултразвук се извършва с цел оценка на местоположението и структурата на плацентата, изчисляване на обема на околоплодните води, оценка на развитието на плода, идентифициране на патологии. По време на сканирането специалистите определят следните фетометрични размери:

 • дължината на някои костни елементи на скелета (рамо и бедро);
 • BPD глава;
 • обиколката му и челно-тилния диаметър;
 • размер на корема (напречен и сагитален диаметър, обиколка).

Задачите на третия ултразвуков преглед са да се оцени растежа и развитието на плода, да се диагностицират допълнителни отклонения. Фетометричните размери, определени по време на последното ултразвуково сканиране, са подобни на тези, изчислени по време на второто сканиране..

BPD: декодиране на термина

BPR (или BPD) е съкращение за размера на бипариеталната глава. Това е един от показателите, взети предвид при диагностицирането на забавяне в развитието. За да открият стойността на бипариеталния диаметър, специалистите измерват от външната повърхност на горния контур до вътрешната повърхност на долния контур на теменните кости. Средните показатели на този параметър се съдържат в таблицата по-долу.

Процент на BPD по седмици

Диаметърът на бипариеталната глава е първият параметър, който акушерите започнаха да използват за определяне на гестационната възраст. Точността му е най-висока при 12 до 27 гестационна седмица. Таблица. Средни стойности на размера на бипариеталната глава по седмици

Периодът на бременност, в седмициBPR, в mmПериодът на бременност, в седмициBPR, в mmПериодът на бременност, в седмициBPR, в mm
десет9.920.49тридесет77
единадесет14.521.523179
1218.522.553281.5
тринадесет23.523.57.53384
четиринадесет27.524613486
петнадесет3225643588
шестнадесет3526663691
1738.527693793
осемнадесет422871.43895
19.4629743997

Отклонения от нормата: за какво могат да говорят?

Твърде малката стойност на BPD, която не съответства на нормата, показана от горната таблица, може да означава забавяне на развитието на плода. Въпреки това, лекарите не бързат да поставят диагноза, оценявайки само един параметър по време на ултразвуково сканиране. Диагнозата, освен определяне на бипариеталния размер, включва измерване на дължината на бедрото (DP), коремната обиколка (OB). Определя се и очакваната фетална маса (RMP). Всички тези данни, взети предвид като цяло, дават възможност на специалистите да изготвят надеждна картина на хода на периода на раждане на дете..

Фетален хидроцефалий Размерът на главата на бипариеталната глава също може да надвишава стандартните стойности, показани в таблицата. Ако при увеличен BPD се наблюдава увеличаване на коремната обиколка и дължината на бедрото, тогава всичко това показва, че плодът е доста голям. Ако се увеличат само челно-тилните и бипариеталните размери, тогава лекарите диагностицират хидроцефалия - заболяване, при което цереброспиналната течност се натрупва във вентрикуларната система на мозъка. В заключение трябва да се отбележи, че BPD е много важен показател. Горната таблица съдържа своите стойности по седмици. Според тях експертите определят приблизителната продължителност на бременността. BPD също показва забавяне на развитието, но лекарите трябва да вземат предвид други фетометрични размери, за да поставят точна диагноза..

Подобни статии

Ултразвукова диагностика през 2-ри триместър на 20-24 седмици и през третия - в периода 32-34 седмици - се извършва за изследване на структурата на плода. Това изисква ултразвукови измервания на размера на главата, корема, костите на ръцете и краката. След това продължителността на бременността се определя от деня на последната менструация (за да се премахнат подозренията за синдром на забавяне на растежа на плода). След това специалистът оценява анатомичното развитие на плода и проверява за възможни отклонения..

Рутинният ултразвук по време на бременност позволява на лекаря да оцени развитието на плода и съответствието на получените характеристики с нормите, както и да диагностицира плода за наличие на аномалии.

На първо място се извършва ултразвуково изследване на черепа на плода. Задават се следните характеристики (вижте диаграмата по-долу):

 • бипариетален размер (BPD на главата на плода) - разстоянието между теменните кости, измерено по второстепенната ос от външния до вътрешния контур (права линия b-d на фигурата);
 • фронтално-тилен размер (LZR) - пространството между външните контури от фронталната до тилната кост (права линия a-c).

Определение и метод за диагностика

Така че, нека разгледаме по-отблизо какво е фетално биполярно разстройство при ултразвук по време на бременност - това е пространството, образувано от крайните точки на короната във феталния череп. Тези точки са ширината на черепа. Индикаторът се измерва на 2-ри (от 20 седмици) и 3-ти (от 30 седмици) ултразвук, а на 12 седмици обикновено се отбелязват само диагностично значими размери на CTE и TVP.

Най-често диагнозата се поставя трансабдоминално. Ако не може да се получи ясен образ, се използва трансвагинално изследване, което има най-добрата резолюция..

Изчисляването на нормата на бипариеталните и фронтално-тилните размери по седмици на бременността се извършва чрез прецизен перпендикулярен скрининг на мозъчните области: кухината на прозрачната преграда, церебралните дръжки и таламуса, които се виждат в дясната половина на фигурата. По време на изследването се сканират части от мозъка, състоянието на костите на черепа, наличието на образувания.

bd - бипариетален размер на главата на плода (BPD), ac - челно-тилен размер

Бипариеталните и фронтално-тилните размери постепенно се увеличават според периода на вътрематочно развитие на бебето, увеличаването на показателите се забавя до 3-тия триместър. Помислете за таблицата на BPR и LHR на главата на плода по седмици:

Перцентилидесет5090десет5090
единадесет---тринадесет1721.
12---осемнадесет21.24
тринадесет---20.2428
четиринадесет---23.2731
петнадесет---273135
шестнадесет414549313437
17465054343842
осемнадесет495459374247
19.535863414549
20.566268434853
21.606672465156
22.647076485460
23.677481525864
24717885556167
25738189586470
26778593616773
27808896647076
28839199677379
298694102707682
тридесет8997105717885
3193101109738087
3295104113758289
3398107116778491
34101110119798693
35103112121818895
36104114124839097
37106116126859298
381081181288694100
391091191298895102
401101201308996103

Персентил е статистически показател. За изчисляването му се използва широка извадка, изследвана за специфични характеристики. След това от получените резултати се разпределят средните показатели, които се определят като 50-ия процентил, като всички данни в диапазона от 5-10 до 90-95 се считат за норма. От това следва, че резултатите под 5-ия и 95-ия процентил се нуждаят от допълнително тестване..

За да определите независимо нормата и да дешифрирате стойностите на феталния BPD, трябва да се запознаете с таблицата и да намерите 50-ия процентил в нея за по-нататъшни изчисления. Например, бременността е 17 седмици. Оптималната стойност на BPR за този период е 38 mm.

Според таблицата тази цифра е средна и варира от 34 до 42 мм. Следователно, ако ултразвукът показа 35 или 41 mm. бипариеталният размер не е отклонение. По такъв прост начин приблизителната BPD на плода се изчислява по седмици.

Ултразвуковото изследване с цел идентифициране на бипариеталния размер позволява да се направят изводи за следните характеристики на хода на бременността. Какво може да бъде от решаващо значение:

 • Трудов процес: диагностиката на биполярно разстройство и размера на тазовата кост често се използва в акушерството. Начинът на комбиниране на тези параметри зависи от това как ще се осъществи доставката. Ако параметрите съвпадат, се показва естествено раждане (през родовия канал). В случай на силно отклонение от нормата (например малък таз), трябва да извършите операцията "цезарово сечение".
 • Определяне на гестационен период: ако не се регистрират отклонения, индикаторите могат да се използват за установяване на гестационната възраст. Необходимостта от това не се появява често. Обикновено се правят изчисления за жени, които дълго време не са се консултирали със специалисти или не знаят кога е настъпило зачеването.
 • Отклонения в хода на бременността и феталната патология.

Изследването на биполярно разстройство и идентифицирането на размера на тазовите кости влияе пряко върху подготовката за раждане. Именно тези показатели определят лекотата на преминаване на плода през родовия канал.

За правилна интерпретация на резултатите трябва да се вземат предвид условията, при които настъпва увеличаване или намаляване на посочените размерни показатели..

Намаляване на бипариеталния размер

Изместването на показателите в отрицателна посока според таблицата на нормите показва недостатъчно BPR за необходимия период. Чест произход на разстройството е вътрематочното забавяне на растежа, което може да възникне поради редица причини:

 • наличието на бременна жена на лоши навици, които причиняват интоксикация на тялото;
 • недохранване, липса на витамини, мастни киселини, протеини и други хранителни вещества по време на бременност;
 • чакане за раждане на близнаци, тризнаци и др.;
 • хипертония или ендокринни заболявания;
 • инфекциозен процес в организма на бъдещата майка.

Има две форми на отклонение. Малкият размер на главата при плода се проявява със симетрична форма на забавяне в развитието. В допълнение към намаляване на BPD, ще има и отклонение на всички други параметри на плода. При такива показатели (по-малко от 5-тия процентил) рискът от отклонения в развитието на бебето се увеличава. За да се оцени тежестта на забавянето, експертите използват 3 степени на вътрематочно забавяне на растежа според таблицата за ултразвукова диагностика:

IUGR степенАзIIIII

IUGR означава степента на отклонение и определя по-нататъшния начин за контрол на гестационния поток. Надзорът се назначава само от специалист.

Увеличение на бипариеталния размер

Увеличената фетална глава най-често показва увреждане на мозъка с воднянка (хидроцефалия). Има 2 вида заболявания, при които се изисква допълнително ултразвуково изследване на централната нервна система.

 • Първият вид е външната воднянка, при която цереброспиналната течност запълва зоната между мембраните на мозъка. Това заболяване изисква ултразвукова диагностика на субдуралното пространство на мозъка.
 • Вторият тип, вътрешна воднянка, е най-тежкото отклонение. При вътрешен хидроцефалий течността се натрупва вътре в мозъка. Заболяването се открива чрез изследване на вентрикулите на мозъка чрез ултразвук. Възниква от компресия на мозъчна тъкан и атрофия на кортикалните структури и багажника, което може да доведе до спиране на развитието на плода в утробата.

Увеличеният размер на главата може да бъде проява на индивидуално развитие, а не отклонение от нормата. Следователно, когато се оценява BPD, той трябва да бъде корелиран с параметрите на гръдния кош, корема, ръцете и краката. Ако се увеличи само бипариеталният размер на главата и се открие много цереброспинална течност, тогава крайната диагноза е воднянка.

При изчисляване на BPD на главата лекарите правят корекции за индивидуалните характеристики на детето. Следователно размерът на главата се оценява не само като отделен показател, но и в сравнение с други стойности.

Най-добрата профилактика на всички патологии на развитието на плода е системната подготовка за раждането на дете. Предварителната подготовка е набор от необходими мерки за подобряване на здравето на бъдещите родители. Трябва да се предприеме около шест месеца преди планираната бременност. Предварителната подготовка, правилно съставена от опитен специалист, дава възможност в 97% от случаите да се избегне развитието на вътрематочни патологии. Само здравите родители могат да дадат живот на здраво поколение.

Диагностиката на бипариеталния размер е в състояние да идентифицира патологични аномалии и нарушения в развитието на плода, което е от съществено значение за здравето на нероденото дете. Той също така помага да се определи начинът за проследяване на бременността. В този случай винаги трябва да се сравнява биполярно разстройство с други параметри на развитието. Това ще ви позволи да избегнете погрешна диагноза, ако е отбелязано повишаване на BPD на главата при ултразвук и това е проява на индивидуалната вариабилност на плода.

https://www.youtube.com/watch?v=D9u4OVmtuVY Може да се интересувате и от:

След всяка ехографска процедура бременните жени получават в ръцете си протокол за изследване, който съдържа важна информация за развитието на бебето. Един от най-важните параметри на плода е размерът на бипариеталната глава или BPD. Какво представлява феталното BPD и за какво е то, как са свързани BPD и гестационната възраст, какви са нормите за размера на бипариеталната глава по седмици - за всичко това ще научите от нашата статия.

BPR - дешифриране

По време на ултразвуковото изследване се обръща специално внимание на изследването на главата на бебето. Това не е изненадващо: мозъкът е най-важният орган, чийто растеж и развитие пряко влияе върху състоянието на плода. Биполярното разстройство ще помогне да се определи размерът на главата, а оттам и нивото на мозъчно развитие. Бипариеталният размер е вид „ширина“ на главата, измерена по второстепенната ос, от храма до храма. В допълнение към BPD се определя и челно-тилният размер (LZR) - по главната ос, от челото до тила. Основният параметър обаче остава бипариеталният размер: той се използва за определяне на продължителността на бременността. Това може да се установи с особена точност в периода 12-28 седмици. Стойностите на BPD също са важни за определяне на възможността за физиологично раждане. Ако размерът на главата на плода не съответства на размера на родовия канал, се взема решение за планирано цезарово сечение.

Размер на бипариеталната глава - нормален

За оценка на BPD на плода по седмици са разработени специални таблици, които показват средната норма на бипариеталния размер на главата на плода и допустимите му колебания. В таблиците на BPD стойностите на размера на главата на плода са представени като процентили. Това е специален начин за представяне на медицинска статистика, при който като правило се посочва средната стойност (50-ия персентил), както и долната (5-ия персентил) и горната (95-ия перцентил) граници на нормалните стойности. За да се използва такава таблица и да се определи скоростта на фетален BPD по седмици, е необходимо да се намери стойността на 50-ия процентил, а останалите стойности определят границите на нормалните показания. Например, на 12 седмици, скоростта на BPR е 21 mm, с толеранс 18-24 mm. Това означава, че при стойност на BPD от 19 mm, бъдещата майка не трябва да се притеснява - това най-вероятно е характеристика на развитието на бебето.

BPD на плода в таблицата - отклонения от нормата

Случва се индикаторите BPD да надхвърлят допустимите граници. Какво означава това? Първо, за да се увери, че няма патология, лекарят трябва да оцени други параметри на плода (дължина на бедрото, коремна обиколка). Ако всички те надвишават нормата с една или няколко седмици, това може да означава голям плод. Ако другите стойности на фетометрията са нормални, тогава е възможно бебето да расте скокообразно и след няколко седмици всички параметри да се изравнят. Значителните отклонения от нормалните стойности на BPD могат да показват сериозни проблеми. Така че, увеличен бипариетален размер се наблюдава при тумори на мозъка или черепните кости, както и при церебрална херния и хидроцефалия. Във всички тези случаи, с изключение на хидроцефалията, на бременната жена се предлага да прекъсне бременността, тъй като тези патологии са несъвместими с живота. Когато се открие хидроцефалия, се провежда антибиотично лечение и само в редки случаи (при липса на ефект от лечението) те прибягват до аборт. Значително намаленият размер на главата на плода също не предвещава нищо добро: по правило това означава недоразвитие на мозъка или отсъствие на някои от неговите структури (малкия мозък или мозъчните полукълба). В този случай бременността се прекъсва по всяко време. През третия триместър намаленото биполярно разстройство показва наличието на синдром на вътрематочно забавяне на растежа. Лечението се извършва с лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток (курантил, актовегин и др.).

Фетално биполярно разстройство по седмици (таблица) В тази публикация ще се опитаме да разглобим същността на метода за определяне на фетално биполярно разстройство, какво е и колко важен е този показател. Това съкращение означава бипариетален размер (BPD). Това е размерът на главата на бебето. Това е много важен показател при проследяване развитието на бременността и показва нормалното развитие на мозъка на плода. Стойностите на BPD постоянно се променят в хода на бременността, поради което много внимание се обръща на този показател..

Какво означава BPR и за какво е той?

Ехографско изображение на феталното биполярно разстройство При всяко допълнително ултразвуково сканиране феталната глава се изследва много внимателно. В крайна сметка развитието на мозъка на плода е най-важният фактор за правилното развитие на детето и хода на бременността. В края на краищата, тук е основният орган, който засяга цялото тяло. С правилния размер на главата на бебето е възможно да се определи точно как мозъкът и плодът се развиват като цяло. BPD на плода се измерва от ултразвуков специалист. Измерването се извършва в посока от храма до храма. Ако лекарят вземе погрешно разстояние, не вземе предвид, че линията, свързваща контурите на храмовете, трябва да е ясно над таламуса, тогава той може да получи резултати, които далеч не са правилни. След това се измерва фронтално-тилната част, която се измерва от челото до задната част на главата на детето.

Но бипариеталният размер се счита за по-важен, тъй като помага за по-точно определяне на продължителността на бременността. За тази цел се установява феталната BPD. В допълнение, измервателните стойности помагат да се реши въпросът за възможността за независимо раждане. Например, ако главата на бебето е много по-голяма от размера на родовия канал, самото дете няма да може да ги премине.

И тогава има нужда от цезарово сечение. Въпреки че в повечето случаи главата е с размери, за да позволи на бебето да се роди по естествен път.

Има ли норма за бипариеталния размер на главата на плода?

След като направи измервания на BPD на ултразвук, лекарят ги сравнява с нормални размери. За такива сравнения са разработени таблици, където се записват средните стойности на нормалното биполярно разстройство за всяка седмица от бременността и допустимите отклонения..

Всяка таблица се дава най-малко от дванадесетата седмица, тъй като е невъзможно да се извършат измервания преди тази дата. Плодът е твърде малък за това измерване на BPD.

И поради това грешките са чести при ултразвук. Ето пример за такава таблица с нормални показатели, която може да се намери в Интернет..

BPD по седмица на бременността (таблица)

Срок
средно.
(седмица)Обхват
колебание
(седмица)BPR
(мм)Срок
средно.
(седмица)Обхват
колебание
(седмица)1710.69,6-11,55823.522.7-24.4осемнадесет10.99.9-11.85923.823,0-24,719.11.210.2-12.16024.123,3-25,020.11.510,5-12,46124.423.7-25.421.11.810,8-12,76224.724,0-25,722.12.111,1-13,06325.124.3-26.023.12.411.4-13.36425.424.6-26.42412.711.7-13.66525.725,0-26,72513.012,0-13,96626,025.3-27.02613.312.3-14.26726.325.6-27.42713.612.6-14.56826.725.9-27.72813.912.9-14.96927,026.3-28.02914.213.2-15.27027.226.6-28.4тридесет14.413,5-15,47127.626.9-28.73114.713,8-15,77227.927.2-29.03215,014.1-16.07328.227,5-29,43315.314.4-16.47428.527.9-29.83415.614.6-16.77528.928.2-30.33515.914.9-17.07629.228,5-30,83616.215.2-17.37729.528,8-31,33716.515,5-17,67829.829.2-31.83816.815,8-17,97930.629,5-32,33917.116.1-18.38031.129,8-32,84017.416.4-18.68131.630,0-33,34117.716.7-18.98232.130,5-33,84218,017,0-19,28332.631.1-34.24318.517.3-19.58433.631,6-34,84419,018.2-19.78533,732,1-35,34519.418,5-20,08634.232,7-35,84619.718,8-20,48734,733,2-35,94720,019.2-20.78835.233,7-36,14820.319,5-21,08935,734.2-37.14920.619,8-21,49036.434,7-38,15020.920.1-21.79137.335.3-39.15121.320,5-22,09238.135,8-40,15221.620,8-22,49338.936.9-41.15321.921.1-22.79439,737,6-42,15422.221.4-23.29540.538.3-43.15522.521.7-23.69641.339,6-44,15622.822.1-23.79742.139,6-45,15723.222.4-24.09842.940.3-46.1

За да се установи независимо скоростта на BPR, същата таблица, която използва uzist, ще помогне. Ако внимателно го изучите, лесно можете да прецените размерите, които лекарят пише в заключението. Таблицата има три колони. Първият дава размера на нормата. Във втория се посочва времето на бременността, а в третия се изписват възможни отклонения от нормата. Например, при период от 22 седмици, размерът е 53 mm, възможни са отклонения от 21,1 m от по-малката страна и до 22,7 mm от другата.

Какво да направите, ако BPD се отклонява от нормата?

BPD - ултразвуково изображение, показващо бипариетален размер В случай на открити отклонения на BPD, ултразвукът трябва да се повтори няколко дни по-късно с друг специалист и на друго устройство. Ако аномалиите продължават, лекарят трябва да прецени всички други параметри на плода. Може би ще се роди много голямо бебе ?! Освен това трябва да се има предвид, че бързият растеж на параметрите в началото на бременността се заменя със забавяне през последните месеци. И е напълно възможно големият плод, за който се предполага, че в началото „няма да се осъществи“. Случва се бебето да се развива на дръпване. Това може да е друга причина за отклонението на показателите от нормата. Като правило, след известно време параметрите стават нормални. Ако това не се случи и BPD на ултразвук все още показва аномалии, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Параметри със силно отклонение от нормалния BPD показват такива патологии на мозъка на плода като: тумор, херния и други. Лекарите могат да предпишат курс на терапия или да предложат решение на въпроса за прекратяване на патологична бременност.

Ако например лекарят установи биполярно разстройство и всички останали параметри на плода са по-малко от предписаните нормални резултати и всички останали параметри на бебето, се поставя диагноза - вътрематочно забавяне на растежа на плода. Причините за това явление могат да бъдат различни инфекции или хронична хипоксия, появили се на фона на нарушения от страна на плацентата. Ако диагнозата бъде потвърдена, жената е приета в болница и се предписва спешен курс на терапия, насочен към премахване на причините за това явление. В същото време се предписват процедури, които подобряват притока на кръв в плацентата и подобряват снабдяването на детето с кислород и жизненоважни вещества. Дори малките параметри на BPD при ултразвук могат да показват микроцефалия. Неправилните параметри показват различни патологии на мозъка на плода. Лекарите могат да предпишат курс на терапия или да предложат прекратяване на бременността.

В заключение, значението на диагностицирането на размера на BPD

Размери на BPD на ултразвук (BPD) На бъдещите майки се предлага ултразвуково изследване няколко пъти по време на бременност. След такъв преглед, ултразвуковият лекар трябва да даде на бременните жени протокол за изследване, който съдържа цялата информация за бебето, включително биполярно разстройство. Ако се подложите на такъв преглед навреме, можете да се отървете от много патологии. Ето защо такъв преглед е силно препоръчителен за бременни жени. Това няма да донесе вреда, но има много ползи от феталната ехография.