Родителите често се притесняват за състоянието на фонтанелата на бебето. Времето за неговото прерастване е индивидуално, няма строга времева рамка. Ако детето се развива нормално, расте добре и напълнее, затварянето на фонтанелата настъпва своевременно и не оказва влияние върху по-нататъшното развитие на бебето. Ако имате някакви съмнения, трябва да се консултирате с педиатър или невролог.

Лекарите и родителите трябва да наблюдават състоянието на големия фонтан

Голяма фонтанела при дете е неостеменена, заоблена област на черепа. При новородено формата на голямата фонтанела е квадратна.

Не всички родители знаят защо такава зона се появява на главата на бебето. Тази част от черепа има важна функция - предпазва бебето от нараняване..

Известно е, че в ранна възраст малкото дете често си удря главата, причините за това могат да бъдат различни, например:

 • падане от дивана;
 • небрежно отношение към бебето от родителите;
 • активни движения в затворено пространство (например на арена);
 • опити за изправяне и ходене при бебета на възраст над девет месеца.

Ако бебето удари главата, мозъкът се притиска към меката, разтеглива повърхност на фонтанелата, така че няма да има сътресение.

Забележка. Със състоянието на фонтанелата може да се каже много за здравето и благосъстоянието на детето. Ако тази област на кожата е подута, това означава, че бебето е много развълнувано. Това често се случва по време на силен плач или когато бебето изпитва силен дискомфорт. Ако тази област на кожата, напротив, е слята и като че ли е засмукана, това може да означава, че бебето няма достатъчно вода или хранене, че детето е болно или отслабено.

Дати на закриване на фонтанелата

Времето за свръхрастеж може да варира от три месеца (много рядко) до една година (най-често). Ако фонтанелата се затваря на две години, това също е норма. Всичко зависи от детето.

Размери по месеци

На 1 месец при рутинен преглед се измерва големият фонтанел на детето. Известно е, че момчетата се затварят по-бързо от момичетата, но има и изключения.

Размерът на фонтана по месеци

ВъзрастРазмери
От раждането до 1 месец27 до 29 мм
От месец до два23 до 26 мм
От 2 до 3 месеца24 до 25 мм
3-4 месец от живота21 до 22 мм
4-5 месец живот17 до 19 мм
5 месеца-шест месеца17 до 19 мм
6-7 месеца17 до 19 мм
7 до 8 месеца15 до 17 мм
8 до 9 месеца15 до 16 мм
9 до 10 месеца13 до 15 мм
10 до 11 месеца10 до 13 мм
От 11 месеца до година и половина6 до 9 мм

Фонтанелата се измерва от педиатър по време на месечен рутинен преглед. Също така, измерванията се извършват от невролог, когато той изследва бебето на 1, 3 месеца и шест месеца. Всяко отклонение от нормата може да изисква допълнителни изследвания.

Размерът на фонтана се променя ежемесечно

Как да определите пълното затваряне

Когато е напълно затворена, главата на детето няма меки зони. Това може да се определи визуално, както и чрез докосване. Втвърдяването и липсата на пулсация са сигурни признаци, че фонтанелата вече е затворена..

Нарушаване на нормите за затваряне на фонтанелата

Ако голямата фонтанела не се затваря за дълго време при новородено, причините и последствията могат да бъдат различни. Децата имат следните отклонения от нормата:

 • затваряне твърде рано;
 • твърде късно за затваряне;
 • размерът на фонтанела е по-голям, отколкото би трябвало да бъде по възраст;
 • размерът на фонтана е по-малък от възрастовите стандарти.

Всяко отклонение от нормата изисква консултация със специалист, особено при наличие на други патологии в развитие.

Ранно затваряне

Ранното затваряне често се причинява от излишните витамини. Например това често се случва, ако бебе, хранено с бутилка, получава допълнителни дози витамин D. Има обаче и друга, по-сериозна причина за това отклонение от нормата - травмата на централната нервна система, която детето е получило по време на раждането..

Късно затваряне

При дете една година голямата фонтанела обикновено вече се затваря. Ако затварянето се забави, причината често е липсата на витамини. Лесно е да се коригира с витаминни комплекси..

Може да има много причини за късно затваряне

Внимание! Късното затваряне е често срещано при недоносени бебета. Това се счита за нормално и не бива да притеснява родителите. Например, при бебе, което е родено 2 месеца по-рано от очакваната дата на раждане, фонтанелът също ще се затвори 2 месеца по-късно..

Причини за нарушения

Липса на витамини

Ако бебето няма достатъчно витамини, фонтанелата може да е по-малка от предвидения размер и няма да се затвори дълго време, оставайки отворена дори на две години. За да се развият нормално черепните кости, е необходимо да се преразгледа храненето на детето и да се включат мултивитаминни комплекси в диетата на бебето..

Развитие на рахит

Основната причина за рахит е липсата на витамин D. При рахита окончателното втвърдяване на черепните кости също се забавя. Основните симптоми на рахит, които трябва веднага да предупредят родителите, са изпотяване, повишена възбудимост, нарушения на съня, лошо наддаване на тегло.

Внимание! За профилактика на рахит, децата, които кърмят, трябва да получават препарати от витамин D през зимата и есента. Художниците нямат нужда от това, тъй като съвременните адаптирани млечни формули са допълнително обогатени с витамин D.

Липса на калций

Поради липсата на калций, костите на черепа стават крехки и фонтанелата често се затваря след две години. За да се предотврати дефицит на този важен микроелемент, е необходимо своевременно да се въведе извара в диетата на бебето. От 6 месеца бебетата трябва да ядат бебешки извара всеки ден. Освен това можете да приемате калциеви препарати през устата.

Изпъкнала и хлътнала фонтанела

Ако фонтанелата изпъква или, обратно, предпазителя, това е причина за безпокойство. В първия случай, при наличие на пулсация, това състояние може да показва повишено вътречерепно налягане. Във втория случай причините за патологията могат да бъдат:

 • дехидратация;
 • хранителен дефицит;
 • следсрочна бременност;
 • нарушение на терморегулацията поради прегряване.

Потънала фонтанела се дължи на дехидратация

Описание

Случва се фонтанелата да изглежда подута и да изпъква силно на фона на костите на черепа. Това е особено лесно да се забележи в онези моменти, когато бебето е неспокойно, меката зона пулсира силно. Ако това състояние се появява периодично и след това преминава, няма причина за безпокойство, това е норма. Ако това се случва постоянно, трябва да се консултирате с Вашия лекар. При хлътнал фонтанел бебето обикновено се чувства слабо и отпаднало, а меката част на черепа сякаш се задълбочава навътре.

Причини

Обикновено фонтанелата трябва да е на едно ниво с костите на черепа, без да се откроява по никакъв начин. Ако изпъкне или се слее, причината може да е заболяване или функционално разстройство на нервната система. Само невропатолог може да постави диагноза в този случай..

Лечение

При всякакви проблеми с фонтанела самолечението е строго забранено, защото можете да навредите само на бебето. Диагнозата се поставя от лекар въз основа на:

 • визуална инспекция;
 • оплаквания на родителите на бебето;
 • Резултати от тестовете;
 • резултати от ултразвук на мозъка.

Родителите трябва да изпълняват всички указания на лекаря и да се грижат правилно за бебето по време на лечението.

За всякакви проблеми с фонтанелата ще помогне детски невролог

Към кой лекар да се обърнете

На първо място, трябва да се свържете с педиатър по местоживеене. Ако подозирате заболяване на централната нервна система, той ще насочи бебето към невролог. Също така, ако фонтанелата при бебето се затваря твърде бързо или бавно, може да е необходима консултация с ендокринолог..

Анализи

Диагнозата се основава на резултатите от общите изследвания на урината и кръвта. Ендокринологът може да предпише допълнителни тестове за хормони. Най-често това се случва, ако бебето зле наддава на тегло и ръст и с малък фонтан.

Лечебни дейности

Не се лекува фонтанелата, а болестта, свързана с твърде рано или късно затваряне. Тактиките на лечение във всеки отделен случай са различни, в зависимост от конкретното разстройство, както и възрастта на бебето. Не трябва да прибягвате до народни средства, това може да бъде опасно за здравето и живота на детето.

Като правило, при навременно посещение на лекар и началото на лечението, прогнозата е благоприятна. Ако на детето се предписват някакви лекарства, е необходимо стриктно да се спазва дозировката в съответствие с възрастта и да не се прекъсва лечението, дори ако има забележимо подобрение след първите дни. При наличие на неврологични заболявания бебето се регистрира от невролог. Родителите трябва да изпълнят всички срещи, както и да се грижат правилно за затворената фонтанела, да се отнасят внимателно с нея, за да не повредят меките тъкани.

Не трябва да пренебрегвате рутинните профилактични прегледи от педиатър. По време на консултацията лекуващият лекар по местоживеене не само ще измери и претегли бебето, но и ще изследва фонтанелата. В случай на някакво отклонение от нормата, ще бъде предписано лечение или допълнително изследване за изясняване на диагнозата.

Какъв размер трябва да бъде една голяма фонтанела при новородено

Какъв е размерът на фонтанелата нормално

Размерът на голямата фонтанела зависи от възрастта, веднага след раждането тя варира от 2,5 до 3,2 cm.

Голямата фонтанела при новородено е разположена между челната и теменната кости

С възрастта до една година размерът на анатомичната формация намалява:

 • 3-6 месеца - 1,8-2,1 см;
 • 6-9 месеца - 1-1,2 см.

Започвайки от 9-месечна възраст, протича процес на постепенно затваряне на големия фонтан, който завършва до 1,5 години. Допуска се забавяне на затварянето, докато детето навърши две години, което се определя от индивидуалните характеристики на организма. Според статистиката при около 5% от хората голямата фонтанела никога не се затваря напълно, остава следа от 2-3 мм, това се счита за вариант на нормата.

В допълнение към размера, оценката на нормалното състояние на голямата фонтанела при новородено включва още няколко критерия:

 • формата трябва да бъде под формата на диамант;
 • локализация между челната и теменната кости;
 • гладки костни ръбове;
 • повърхността на фонтанела практически няма вдлъбнатини и също няма издатина;
 • разрешено леко пулсации.

Промяната в размера, формата и състоянието е следствие от въздействието на различни фактори, които изискват диагностика.

Определянето на нормата се извършва от педиатър или невролог по време на рутинни прегледи на дете до една година. Родителите могат самостоятелно да оценят състоянието на голямата фонтанела, като внимателно опипват с пръсти.

Защо се нуждаете от голяма фонтанела при новородено

По време на вътрематочното развитие се образуват костите на черепа. Те са свързани помежду си чрез съединителнотъканни шевове и могат да бъдат леко изместени един спрямо друг. Мястото на сближаване на няколко шева е "мембрана", която се нарича фонтанела.

Открояват се няколко обекта:

 • предна или голяма фонтанела;
 • задна или малка фонтанела;
 • сдвоени клиновидни и мастоидни фонтанели, които са с малки размери.

Наличието на фонтанели и конци на съединителната тъкан е необходимо, за да се предотврати нараняване на главата на плода при преминаване през родовия канал. Това е възможно благодарение на лека промяна във формата на черепа поради леко "изместване" на костите на свода. По време на преминаването на главата на бебето през родовия канал, краищата на върховите кости в областта на кръстовището между тях, което се нарича сагитален шев, се „наслояват“ един върху друг. Това води до намаляване на диаметъра на главата и по-лесно протичане на раждането..

Размерът на голямата фонтанела се определя чрез палпация

При новородено бебе и през първата година от живота му, голямата фонтанела изпълнява няколко функции:

 • предотвратяване на увреждане на тъканите чрез разтягане по време на растежа на мозъка;
 • участие в регулирането на вътречерепното налягане;
 • осигуряване на достатъчно охлаждане на мозъка;
 • предотвратяване на увреждане на мозъчната тъкан поради "амортизация".

Образованието продължава да изпълнява биологични функции, докато не се зарази.

Междукостните конци, малки, клиновидни и мастоидни фонтанели прерастват по-бързо и имат по-малко функционална стойност.

Какви са промените във фонтанелата

Възможните патологични състояния са посочени от промени в големия фонтан, на които си струва да се обърне внимание:

 • увеличаване или намаляване на размера;
 • промени в краищата на фонтанелата, те стават меки, неравномерни;
 • подуване или депресия;
 • твърде рано или късно затваряне.

Индивидуалните или сложни промени са в основата на непланиран преглед от лекар, тъй като те могат да бъдат резултат от различни патологични процеси.

Причини за промени в голямата фонтанела

Промените в размера, формата, ранното или късното затваряне на фонтанелите са проява на различни патологични процеси. Те могат да бъдат причинени от такива заболявания:

 • Рахитът е нарушение на обмена на калциеви и фосфорни соли поради недостатъчно количество активна форма на витамин D. Патологията води до нарушаване на образуването на костна тъкан. В този случай фонтанелата се затваря по-късно, увеличава се по размер и ръбовете стават меки. В същото време се появяват и други признаци на рахит, които включват костни удебелявания по краищата на гръдната кост, емоционални промени. Образува се браздата на Харисън, която представлява деформация под формата на напречна депресия, локализирана в долната част на гърдите.
 • Вроденият хипотиреоидизъм е намаляване на функционалната активност на щитовидната жлеза. Проявява се с късно заразяване на голямата фонтанела, без да се променят нейната форма и размер. Също така, детето се притеснява от летаргия, сънливост, развива се запек.
 • Рядка генетична патология, придружена от нарушен растеж на костната и хрущялната тъкан. Характеризира се с големия размер на фонтанелата, късното й затваряне. Растежът на крайниците се забавя, краката и ръцете стават относително къси, а главата е широка с изпъкнало чело.
 • Синдромът на Даун е хромозомна патология, характеризираща се с наличието на допълнителна хромозома в 21 двойки. Голямата фонтанела при новородено се увеличава и се затваря късно. Заболяването има характерна клинична картина, диагнозата се потвърждава въз основа на резултатите от извършеното кариотипиране..
 • Краниосиностозата е рядко състояние, при което костите на черепа се лекуват бързо, което води до липса на място за растежа на мозъка.
 • Дефекти на мозъка, придружени от намаляване на обема на структурите, които включват микроцефалия - намаляването на обема на структурите на централната нервна система води до забележимо намаляване на обема на голямата фонтанела.
 • Дехидратация или дехидратация на детето на фона на неукротимо повръщане, тежка диария - състояние, придружено от намаляване на количеството течност в тялото с ретракция на големия фонтанел.
 • Хидроцефалия - увеличаване на обема на цереброспиналната течност във вентрикулите и между мембраните на мозъка, което води до увеличаване на фонтанелата, тя става изпъкнала, напрегната, пулсираща.
 • Хипервитаминоза D - повишаване нивото на витамин D в тялото на детето, което води до бързо намаляване на размера и последващо затваряне на голямата фонтанела. Състоянието е възможно на фона на изкуствено хранене на детето с използване на неадаптирани млечни формули или използване на грешна доза витамин D, предписана за лечение на рахит.
 • Отложена черепно-мозъчна травма, туморни образувания в структурите на централната нервна система, водещи до нарушено производство или резорбция на CSF.

Голям брой причини за промени в голямата фонтанела при дете изискват надеждна диагноза, от резултатите от която зависят последващите терапевтични и превантивни мерки.

Какво да направите, за да избегнете нежелани последици

Промените във фонтанелата изискват посещение на педиатър. Въз основа на данните от клиничния преглед той ще предпише допълнителна обективна диагностика, която включва назначаването на различни методи на лабораторни, инструментални или функционални изследвания. Те включват ултразвук на мозъка, кръвни тестове, цереброспинална течност, определяне на нивото на минерални соли, активни форми на витамин D, кариотипиране.

Въз основа на диагностичния преглед се определят допълнителни терапевтични и превантивни тактики. В зависимост от патологията се предписва консервативна терапия с използване на лекарства от различни фармакологични групи. В някои случаи може да се наложи операция за нормализиране на вътречерепното налягане.

Независимо от предполагаемата причина за увеличаване или намаляване на голямата фонтанела, както и други промени, е необходима консултация с лекар. Само специалист ще помогне да се определи надеждно естеството на нарушенията и техните възможни последици, както и да предпише подходящите терапевтични или превантивни мерки.

Голяма фонтанела при новородено: когато прераства, норми, патология

За родителите

За деца

Популярни днес

Много хора знаят, че бебето има меко петно ​​на главата, наречено фонтанела. По-малко хора са наясно със съществуването на странични и задни фонтанели. И със сигурност не всеки е сигурен защо е необходим и какъв е в действителност.

Мека фонтанела

При кърмачетата черепът не е твърд, а се състои от много отделни кости. Те са свързани с един вид мембрана, когато детето премине през родовия канал, това помага да се сплеска малко главата, в противен случай естественото раждане би било невъзможно. Общо новородените имат шест фонтанела:

 • отпред;
 • задна;
 • чифт мастоиден страничен;
 • чифт клиновидна страна.

След раждането на бебето съединителната тъкан постепенно се превръща в кост. В педиатрията са установени някои норми по отношение на времето на затваряне на фонтанелите:

 1. Задната фонтанела се затваря по-бързо от всеки друг - за максимум 2 месеца тя може да се затвори до първия месец от живота на бебето.
 2. След това клиновидните се затварят, отнема около шест месеца.
 3. Следващият мастоид, тяхното затваряне продължава от шест месеца до година и половина.
 4. Предната фонтанела може да бъде мека до двегодишна възраст..

Предната фонтанела предизвиква най-много въпроси за майките. При раждането размерът му е от 2 до 3,5 сантиметра. Мнозина се страхуват дори само да докоснат тази мека зона в горната част на главата, въпреки че една майка може да целуне детето на фонтанелата или да среше косата си без никакъв страх. Има много слухове, свързани с тази област, така че майките започват да се притесняват, когато смятат, че фонтанелът е твърде голям или не се стяга достатъчно бързо. Бихме искали да изясним всички неразбираеми моменти и по този начин да успокоим младите майки.

Защо фонтанелата е голяма

В повечето случаи майката просто мисли, че фонтанелът е по-голям, отколкото би трябвало да бъде, но всъщност той обикновено може да достигне размер от 3,5 сантиметра. Понякога простото измерване разсейва всички съмнения и потвърждава, че размерът не надвишава нормата. Има определени фактори, които влияят върху размера на тази зона:

Не.Причини за голям фонтанОписание на причината
1Наследствено предразположениеАко една от бабите на бебето потвърди, че родителят също е роден с голям фонтан, то това изобщо не е опасно за бебето и е просто семейна функция
2Проблеми по време на бременносттаАко майката е имала недостиг на витамини, хранела се нередовно и не се е грижила за диетата си, то това може да е една от причините за увеличения размер. Бременната жена трябва внимателно да се грижи за менюто си, да приема специални витаминни комплекси и да ходи по-често
3Бебешко менюДете, което е кърмено, обикновено няма подобни проблеми, но изкуствените хора понякога имат голям фонтанел

За да разберете каква динамика на затягане на фонтанелата е нормална, вижте таблицата:

ВъзрастДинамика
1 месецПрез този период не се наблюдават видими промени в размера
2 месецаПонякога на тази възраст фонтанелата се увеличава леко. Това е вариант на нормата
4 месецаПриблизително по това време започват първите промени в посоката на намаляване
6 месецаПулсацията на фонтанела остава забележима, така че е трудно да се измерват точно промените
Осем месецаОбластта се закръглява, пулсациите намаляват
Една годинаНякои фонтанели се забавят по това време, други могат да останат частично отворени до 2-годишна възраст

Имайте предвид, че не е регистрирана връзка между размера на фонтанелата при раждането и последващите й промени. Някои педиатри отбелязват, че този процес е по-бърз при момчетата, отколкото при момичетата..

Ако на 8 месеца фонтанелът все още е твърде голям и се е променил малко след раждането на бебето, информирайте педиатъра, за да може той да ви даде съвет.

За какво може да говори голям фонтан

В редки случаи големият размер на фонтанела все още може да сигнализира за сериозни проблеми:

Не.Причини за голям фонтанОписание
1РахитТова заболяване, което се характеризира с факта, че детето не получава достатъчно калций, поради което костното образуване се случва с увреждане. Често се случва при тези бебета, които не получават достатъчно витамин D, рядко ходят на слънце, понякога това е резултат от недоносеността. Освен разхлабената фонтанела, един от симптомите е удебеляване на костите от двете страни на гръдната кост. В този случай трябва да покажете детето на лекаря, най-вероятно ще му бъде предписан витамин D
2Синдром на ДаунЯсно е, че този синдром се диагностицира веднага след раждането на бебето чрез характерния му вид и единствената напречна гънка на дланта, се предписва допълнително изследване на броя на хромозомите. Това заболяване води до отклонения във физическото развитие, както и в психическото. Такова дете ще се нуждае от помощта на медицински специалисти през целия си живот.
3ХипотиреоидизъмС това заболяване при хората се намаляват основните функции на щитовидната жлеза. Допълнителни симптоми: летаргия, летаргия, сънливост, чести запеци, отказ от хранене. Тъй като щитовидната жлеза влияе върху формирането на скелета, тя косвено влияе върху затягането на фонтанела. За да определите точно диагнозата, трябва да дарите кръв, за да определите концентрацията на хормони. Ако болестта се потвърди, тогава лекарят предписва хормонозаместителна терапия
4ХондродисплазияЗаболяването е изключително рядко, другото му име е нанизъм. При бебета с това заболяване ръцете и краката са малко по-къси, отколкото при другите деца, главата е широка, челото изпъква значително. В съвременната медицина болестта е призната за нелечима
петХидроцефалияПри това заболяване излишната цереброспинална течност се натрупва в мозъка. Болестта има няколко етапа, в зависимост от сложността, лекарите правят прогнози. Днес има операция, която може да помогне на дете и ако заболяването се открие веднага след раждането и операцията е извършена навреме, последиците за детето ще бъдат минимални.
6Синдром на АпертТова е патология на черепното развитие, най-поразителният симптом: аномалии на ръцете, например сливане на пръсти. Това е рядко заболяване, което засяга едно на 180 000 бебета. Лекува се чрез операция
7Клавикуларно-черепна дисплазияНаследено е. При този синдром има нарушения на развитието на черепните кости, ключицата е или слабо развита, или напълно липсва. Има 1 случай на милион родени деца. Не засяга психическото развитие на детето
8Синдром на човек от стъкло / кристалПри тази патология няма достатъчно колаген в човешките кости, те стават твърде крехки и се чупят от леки удари. Има 4 вида заболяване, които се различават по тежестта на проявите.

Както може би сте забелязали, повечето от тези заболявания са редки или дори екзотични. Най-честата причина за голяма фонтанела е недоносеността..

Преждевременно раждане

Бебе се счита за недоносено, ако се роди в период, по-малък от 37 седмици. В момента в Русия бебетата се считат за жизнеспособни, започвайки от 22 седмици. Има обаче случаи на спасяване на 20-седмични бебета..

Има много фактори, които оказват влияние върху времето на раждането на бебето. Има причини, на които майката не може да повлияе:

 • преди това майката е оперирана на матката или коремните органи;
 • многоплодна бременност;
 • предлежание на плацентата;
 • бебешки пол - мъжки (момчетата по-често се раждат преждевременно);
 • сериозно заболяване.

Някои от рисковите фактори обаче са зоната на отговорност на майката:

Не.ФакториОписание
1СтресЧестото стресово състояние, силната умора при работа, особено в по-късните етапи, водят до ранно раждане. Тук включваме и шофиране в обществения транспорт по време на пиковите часове за значителен период и отказ от раздяла с токчета.
2ХраненеНередовното хранене, пропускането на хранене може да повлияе на здравето на майката. Някои бременни жени вярват, че са спечелили много килограми и силно ограничават диетите си в преследването на красотата. Това се отразява негативно на състоянието както на майката, така и на детето.!
3Възрастта на майкатаНедоносените са изправени пред непълнолетни и дами на елегантна възраст (по-близо до 40 години), особено ако е първата им бременност
4Лоши навициАко по време на бременност майката пуши, пие или употребява наркотици, това е директен път към преждевременно раждане.

Опитайте се да следите диетата си, да не се притеснявате от неприятности по време на работа и да се предпазите от безпокойство. И разбира се, не тровете детето си с отрови. Някои майки се позовават на своите познати, които са пили / пушили, и „с детето всичко е наред“. Всяко дете е индивидуално, освен това е невъзможно да се предвиди ефектът на тези вещества върху здравето на бебето в бъдеще..

Как да се грижим за фонтан

Голямата фонтанела в по-голямата част от случаите не е патология, а по-скоро характеристика на развитието.

Ако все още се притеснявате, просто се справете внимателно:

 1. Няма нужда да натискате тази деликатна зона. Ако той е размит или, напротив, малко подут, свържете се с вашия педиатър за съвет. Не е нужно да го изследвате сами.
 2. Не мийте косата на бебето твърде често, за да избегнете нарушаване на зоната на фонтана. Невзрастата фонтанела може лесно да се нарани от зъбите на четка или гребени.
 3. Уверете се, че на това място няма драскотини, ожулвания и рани.
 4. Не позволявайте на бебето да спи на една страна или само на гръб, обърнете го. Също така допринася за формирането на правилната форма на черепа..
 5. Ако видите корички или лющене на това място, смажете ги с козметично бебешко олио или крем, след което внимателно ги разресвайте..
 6. Опитайте се да намалите въздействието върху фонтанелата: носете бебето на ръце, носете шапка.
 7. Защитете бебето от стрес и ненужен плач, ако продължите да кърмите, тогава яжте повече извара и млечни продукти.

Най-важното е, че не се паникьосвайте, особено на възраст от шест месеца. На тази възраст все още е невъзможно да се проследи динамиката на свръхрастежа на фонтанела, лекарят трябва да препоръча да добавите витамин D към диетата на детето (2 капки на ден) и да продължите да следите общото състояние на бебето.

Обобщаване

Опасните и нелечими условия, свързани с увеличения размер на тази зона, са изключително редки. Освен това те обикновено се диагностицират веднага след раждането. Ако това не се е случило във вашия случай, тогава най-вероятно са виновни екологията и съвременният ритъм на живот, което изтощава бъдещата майка и се отразява на общото й състояние..

Видео - fontanelle. Доктор Комаровски

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Голяма фонтанела при новородено: причини и подходящи грижи

Всяко новородено дете има най-малко една фонтанела на черепа си, която е представена от неостеменена област от ципеста тъкан. Изпълнявайки огромен брой функции, тези структури, като се увеличават или намаляват, могат да отразяват някои вродени и придобити патологии при кърмачета. Следователно, голямата фонтанела на новородено изисква динамично наблюдение както от родителите, така и от педиатъра..

По време на всеки месечен преглед местният педиатър трябва да преценява размера и състоянието на съществуващите фонтанели, което ще му позволи да подозира навреме развиваща се болест. Не забравяйте обаче, че увеличаването на показателите на предната фонтанела в някои случаи е в рамките на нормалното..

Причини

Самата предна фонтанела е голяма в сравнение с останалите и се характеризира с постепенно затваряне. Само след измерването му с линийка и сравняването на възрастта на детето със стандарта може да се прецени за увеличаване или намаляване на фонтанелата.

Някои физиологични причини, засягащи размера на хрущялната област на черепа на детето:

 • Преходни състояния, възникнали при майката по време на бременност. Хиповитаминоза и дефицит на калций поради лошо хранене, лека анемия - всичко това може да допринесе за увеличаване на предната фонтанела;
 • Генетично предразположение. В случай, че детето е спокойно, яде добре, наддава адекватно, но, подобно на много от неговите роднини, има голям фонтан, това е включено в понятието за норма и се счита за семейна особеност;
 • Диетата на бебето и естеството на храненето. Както знаете, кърмата е идеален балансиран продукт, който позволява на бебето напълно да се развива и расте. Дори най-адаптивната и скъпа формула никога не може да се сравни с майчиното мляко. Следователно при деца, които са на смесено или изключително изкуствено хранене, често се разкриват големи размери на фонтанела;
 • Незрелостта и недоносеността също са причини за голямата предна корона. След по-дълга адаптация в крайна сметка такива деца достигат нормални, подходящи за възрастта, показатели за растеж, телесно тегло и психосоматично развитие..

Възрастови особености

Черепът на всяко новородено бебе се състои от 5 еластични кости: две челни, тилни и две париетални. Те са свързани помежду си посредством конци, направени от плътна фиброзна тъкан, което улеснява тяхното движение по време на раждането и с нарастването на мозъка.

Най-голямата и видима фонтанела при новородено е предната или голямата. Локализира се на кръстопътя на кръстопътя на теменните кости с челните кости и обикновено се затваря до 12-18 месеца от живота на бебето. Странични фонтанели могат да бъдат намерени от лявата и дясната страна на черепа, единият от които е разположен малко по-близо до лицето, а другият - зад мастоидния израстък. Естественото им затваряне се случва след една година и половина.

Задната или малка фонтанела е разположена на кръстовището на тилната кост с двойка париетална. През първите два месеца от живота на бебето то претърпява значителни промени (фиброзна тъкан се заменя с кост) и в крайна сметка се затваря.

Възрастови етапи и динамично наблюдение на промените в големия фонтан:

 • през първия месец след раждането, като правило, не се откриват промени;
 • на 7-8-та седмица от живота е възможно леко увеличаване на предната корона;
 • на 4 месеца започват процеси на осификация и размерът на фонтанелата има тенденция да намалява;
 • до 6 месеца видимата пулсация все още се запазва въпреки прерастването на ръбовете;
 • на 7-8 месец прогресират признаци на вкостяване, в резултат на което размерът на структурата намалява значително, пулсацията става слабо забележима и формата от диамантена форма се превръща в овална;
 • до 12-18 месеца при здраво дете, всички фонтанели трябва да бъдат затворени.

Поради наличието на гъвкави хрущялни структури, костите на черепа лесно се намират една върху друга, което улеснява преминаването на детето през родовия канал и намалява възможността за нараняване, включително нараняване на майката. Също така фонтанелите осигуряват топлообмен и охлаждане на мозъчната тъкан. По някакъв начин те изпълняват амортизираща функция, предпазвайки бебето от тежка черепно-мозъчна травма в случай на падане..

За какви патологии може да говори голям фонтан?

Патологични причини за голям фонтан:

 • Рахит. Болестта се характеризира с нарушен метаболизъм на калция поради дефицит на витамин D и неговите метаболити. Човек може да подозира не само от предната корона, но и от сплескване на тила, навиване на косата и омекотяване на костните плочи на черепа. Терапията се състои от перорално приложение на витамина. Повече за рахита →
 • Вроден хипотиреоидизъм. Патогенезата се основава на липсата на хормони на щитовидната жлеза. Такива деца най-често се раждат по-късно от датата на падежа, с голямо телесно тегло. Типични прояви са голям, хипертрофиран език, разтегнат корем, летаргия на детето и склонност към отоци. Лечението се провежда с хормонозаместителна терапия и при своевременно начало води до добри резултати, в противен случай има голяма вероятност за умствена изостаналост..
 • Синдром на Даун. Това е следствие от хромозомна аберация и обикновено се диагностицира чрез ултразвук и генетичен скрининг по време на бременност. Такова дете ще има специфичен фенотип (дълбоко поставени очи с монголоидна форма, епиканте - гънка на кожата, покриваща вътрешния ъгъл на палпебралната цепнатина, къса шия, кожна гънка в областта на малкия пръст), увеличен корем и много често комбинирани сърдечни дефекти.
 • Синдром на Аперт. Тази патология е вродена малформация, главно на костите на черепа с комбинирана лезия на ръцете на двете ръце. В резултат на тежка деформация се развива синдром на вътречерепна хипертония..
 • Хидроцефалия. Етиологичният фактор е хиперпродукцията на цереброспинална течност, която се натрупва в големи обеми в интратекалните пространства на мозъка. В резултат на това вътречерепното налягане се повишава и размерът на главата достига голям брой. Повече за хидроцефалията →
 • Клавикуларно-черепна дисплазия синдром. Това е генетичен дефект, проявяващ се с недоразвитие на костите на черепа и пълно отсъствие на двете ключици.
 • Вътрематочно забавяне на растежа. Най-често поради перинатална инфекция, която детето е получило от майката.
 • Ахондроплазия. Наследствено заболяване, проявяващо се с нанизъм, лезии на гръбначния стълб и множество костни дефекти.

Когато е опасно

Всички горепосочени причини са доста сериозни и имат свои сериозни последици, в резултат на което общото състояние на детето може да бъде нарушено и темпото на неговото развитие да се забави. Ако размерът на голямата фонтанела при новородено надвишава допустимите 3,5 см, родителите и лекуващият лекар трябва внимателно да следят състоянието му и да правят измервания всеки ден, включително обиколката на главата.

Постоянното издуване на уголемената преди това корона се счита за лош прогностичен знак. Този симптом най-често показва интракраниална хипертония, която изисква задължителна консултация с невролог и адекватна терапия. В някои случаи е възможно краткотрайно изпъкване на фонтанелата поради силен плач или плач на дете, което не изисква никаква диагноза.

Доста често при продължителен ход на чревна инфекция при кърмаче може да се открие ретракция на предната фонтанела. Появата на такъв симптом показва дехидратация, която трябва незабавно да се спре чрез въвеждане на течност през устата и инфузия.

Как се затваря фонтанелата

Голяма фонтанела при новородени трябва да израства на възраст до година и половина. Този процес се влияе от нивото на калциевите йони и активните метаболити на витамин D в кръвта, естеството на храненето на бебето и генетичното предразположение. Според статистиката осификацията на части от черепа се появява по-бързо при момчетата (на около 8-9 месеца).

Правила за грижа за голям фонтан

Големият размер на короната изисква правилни грижи. Препоръчва се на родителите да избягват прекомерен натиск върху тази област, опитайте се да преместите детето в различни позиции, така че то да не е в едно и също положение дълго време.

Трябва да се изключи възможността за поява на наранявания, ожулвания или драскотини по него. Когато се появят пилинг и жълти корички в областта на фонтанелата, те трябва да бъдат внимателно разресвани, а кожата трябва да се третира с бебешки хидратиращ лосион. Препоръчително е също да се избягва продължително излагане на пряка слънчева светлина..

По този начин фонтанелите при бебето изпълняват редица необходими функции и всяка патологична промяна в техния размер може да показва наличието на заболяване. Следователно, както майката, така и педиатърът трябва да ги наблюдават, до затваряне.

Основното нещо за фонтанелите при новородено и отговорите на неонатолога на често задавани въпроси от родителите

Бебето се роди наскоро. Той изглежда толкова малък и беззащитен. На главата на трохите има специални образувания - фонтанели. Новите родители често се страхуват дори да докоснат главата, да не говорим за разресването и измиването на косата. Освен това има слухове, че е възможно да се нарани мозъкът на трохите при неточно натискане върху фонтана при новородени. Около тази област по главата на дете има много приказки и предразсъдъци. Но дали фонтанелата е толкова лесно ранима при новородени? Вярно ли е, че неговият размер и времето на затваряне играят огромна роля при диагностицирането на сериозни заболявания при дете??

Какво е фонтанела?

Черепът на новороденото е изграден от кости, които са свързани помежду си с конци. Костната тъкан на главата на бебето е тънка, податлива и богата на кръвоносни съдове. Някои области на главата не се вкостяват, те са мембранна тъкан. Те са разположени в кръстовището на няколко кости и се наричат ​​фонтанели..

Колко фонтанели има новородено? Мнозина ще бъдат изненадани да разберат, че се ражда дете с шест фонтанела..

Къде са фонтанелите при новородено?

Голямата фонтанела на новороденото е най-известната фонтанела, разположена в короната между челната и теменната кости. Не получи името си напразно. Размерът му е доста голям и е средно 3 см. Формата на голямата фонтанела е с форма на диамант и при по-внимателно разглеждане можете да видите пулсацията.

Малката фонтанела при новороденото е разположена отзад на голямата в кръстовището на теменната и тилната кости. Тази фонтанела прилича на триъгълник с размер около 5 мм. Често децата се раждат с малка фонтанела, която вече е затворена, в останалата част тя се затваря в рамките на един до два месеца.

Две сдвоени фонтанели могат да бъдат намерени във временните области. Това са клиновидни фонтанели. Друга двойка фонтанели, мастоидна, се намира зад ухото. Всички те се затварят малко след раждането на детето и нямат диагностично значение..

Защо се ражда дете с фонтанели??

Всичко в човешкото тяло не е случайно и детето не е изключение. Тялото на бебето е сложна система, всеки орган има своя уникална функция.

Каква е функцията на фонтанелата при новородени??

 1. Фонтанелата играе важна роля по време на раждането. Благодарение на тази формация главата на бебето е компресирана и по-лесно преминава през родовия канал. Формата на главата на бебе, родено по естествен път, е удължена, долихоцефална. С течение на времето конфигурацията на главата се променя, става нормална, кръгла.
 2. Детето расте бързо, а заедно с това и мозъкът на бебето. Костите на черепа стават по-плътни, увеличават се по размер и фонтанелата обраства. Наличието на фонтанела и конци на черепа създава благоприятни условия за растежа и развитието на мозъка.
 3. Фонтанелата помага на бебето да поддържа нормална телесна температура, участва в терморегулацията. При тежка хипертермия (над 38 градуса по Целзий) фонтанелът помага за охлаждане на мозъка и менингите.
 4. Амортизираща функция. Въпреки че фонтанелата изглежда много ненадеждна и крехка, тя помага да се защити мозъкът, ако бебето падне..

Когато фонтанелата заздравява при новородено?

Ще разберем нормите и времето на затваряне на фонтанелата.

Дати на закриване на фонтанелата

Голяма фонтанела при бебета израства в периода от шест месеца до година и половина.

Половината новородени се раждат с обрасъл малък фонтанел. При други деца фонтанелата зараства в рамките на един до два месеца..

Останалите сдвоени фонтанели рядко се наблюдават при доносено новородено. Ако бебето е родено с странични фонтанели, те прерастват малко след раждането..

Какво влияе върху затварянето на фонтанелите?

Защо някои деца се раждат с пунктирана фонтанела, която скоро прераства напълно, докато при други депресията може да се почувства до 2 години?

 1. Наследствено предразположение. Размерът на фонтанелите, с които е родено бебето, както и времето на свръхрастежа им, зависи преди всичко от генетичните характеристики. След като разговаряте с баби и ги питате за фонтанелите на родителите, можете да предскажете как ще се затвори короната на бебето.
 2. Срокът на бременността, в който е родено детето. Децата, родени преждевременно, изостават от своите доносени връстници във физическото развитие. Приблизително 2-3 години тази разлика се изравнява. Но недоносените бебета имат свои собствени характеристики на развитие. По-специално, по-дълги периоди на затваряне на фонтанелата.
 3. Концентрация на калций и витамин D в тялото на бебето. При недостиг на калций свръхрастежът на фонтанелите може да се забави, а при излишък на елемента депресията изчезва преждевременно. Но диетата на бебето тук играе второстепенна роля, по-често причината е в нарушен метаболизъм.
 4. Прием на лекарства по време на бременност.

Също така има връзка между размера на фонтанелата на новороденото и приема на майката на калций и мултивитамини, храненето на жената.

Но наследственото предразположение играе основна роля в размера на фонтанела при раждането..

Фонтанелата не прераства навреме, струва ли си да се притеснявате?

На този въпрос отговаря д-р Комаровски.

Затварянето на фонтанелите става по различни начини. Някои бебета се раждат с много малки фонтанели. В други големи фонтанели могат да растат само за две години. И двете ситуации се считат за нормални, ако детето се чувства и се развива нормално. Няма значение кога фонтанелата се затваря при новородени.

Размерът на фонтанелата може да показва развитието на болестта. Но няма патология, която да се прояви само чрез промяна в размера на фонтанелата. Педиатърът оценява здравето на детето и размера на фонтанела при всеки рутинен преглед.

Кога да се притеснявате?

При някои заболявания при новородени затварянето на фонтанелата може да е късно.

 1. Рахит. В допълнение към бавното затваряне на фонтанелата, рахитът се проявява със забавяне във физическото развитие, промени в мускулно-скелетната и сърдечно-съдовата системи и намаляване на имунитета. Заболяването е по-често при деца, родени преждевременно, които не са получавали витамин D като профилактика. При доносеното бебе, с редовни разходки и правилно хранене, рискът от развитие на рахит е минимален..
 2. Вроден хипотиреоидизъм. Това е вродено разстройство, при което щитовидната жлеза не функционира правилно. В допълнение към промяната на времето на затваряне на фонтанелата, с хипотиреоидизъм, летаргия, сънливост, постоянен запек, аномалии в психическото и физическото развитие на детето.
 3. Ахондроплазия. Проявява се с груби нарушения на развитието на костната тъкан, нанизъм, бавни темпове на затваряне на фонтанелите.
 4. Синдром на Даун. Болест, свързана с хромозомни аномалии. Със синдрома на Даун децата имат характерен външен вид, увреждания в развитието.

Какво може да означава ранно затваряне на фонтанелата?

В повечето случаи няма значение кога фонтанелата при бебето е обрасла. Това по никакъв начин не засяга развитието на мозъка и интелигентността. Но има ситуации, свързани с нарушение на метаболизма на калция, метаболизма, при който фонтанелата се затваря твърде бързо.

Други заболявания, като краниосиностоза, аномалии в развитието на мозъка, са много редки, имат тежък ход и характерни признаци. Ако детето се чувства добре, развива се според календара, скоростта на затваряне на фонтанела няма значение.

Промени във Фонтанел

Изпъкнала фонтанела при новородено

Най-често изпъкналият фонтанел придружава менингит, енцефалит, вътречерепен кръвоизлив. Всички тези заболявания се характеризират с високо вътречерепно налягане, поради което се получава издуване на фонтанела.

Тревожни симптоми, които в комбинация с изпъкнала фонтанела застрашават живота на детето:

 • висока температура, която трудно се слиза и скоро отново се повишава;
 • гадене и повръщане при дете;
 • силен плач, раздразнителност или, обратно, летаргия, сънливост на бебето;
 • конвулсии, загуба на съзнание;
 • ако фонтанелата е започнала да се подува след падането на трохите, нараняване;
 • появата на страбизъм, очни симптоми.

Потънала фонтанела

Ако меката корона е потънала, това е симптом на дехидратация на бебето. Фонтанелата се променя, пада под костите на черепа и показва остра липса на течност в бебето. При многократно повръщане, диария, висока температура има значителна загуба на течност. Дехидратацията засяга цялото тяло. Кожата става суха, възможно е образуването на пукнатини по устните, нарушение на благосъстоянието на детето.

Какво трябва да знаят родителите за фонтанелата? ЧЗВ

 1. Фонтанелът на детето е много голям. Рахит ли е? Размерът на фонтанелата с рахит може изобщо да не се промени. Възможно е да се промени формата на главата, да се увеличат челните и теменните туберкули, да се омекотят краищата на фонтанела. При рахит краищата на фонтанелата стават гъвкави, гъвкави, но размерът остава същият.
 2. С малка фонтанела не може да се предписва витамин D, дори ако е диагностициран рахит? В допълнение към външните признаци на рахит, за диагнозата трябва да има лабораторно потвърждение. При рахит нивото на алкална фосфатаза, нивото на калций в кръвта и в урината се променят. При рентгенови лъчи на китките и дългите кости се виждат признаци на рахит. При потвърден рахит се предписват витамин D и калций, а размерът на фонтанелите няма значение. Лекарствата, подбрани в правилните дозировки, не ускоряват затварянето на фонтанелата.
 3. Дългосрочното свръхрастеж на фонтанелата може да показва хидроцефалия при дете? Хидроцефалия (хидроцефален синдром) се появява, когато количеството течност (CSF) в мозъка се увеличи. Това води до повишаване на вътречерепното налягане и промяна в благосъстоянието на детето. Той става неспокоен, капризен, сънят е нарушен. Когато изследват бебе, лекарите обръщат внимание на развитието на детето, мускулния тонус, увеличаването на обиколката на главата и състоянието на фонтанелата. Увеличаването на обиколката на главата в комбинация с увеличаване на размера на фонтанелата и промяна в състоянието на детето може да показва развитието на болестта..
 4. Ако фонтанелата се затвори твърде бързо, мозъкът на бебето ще спре ли да расте? Растежът на главата се случва не само поради фонтанелите, но и конци, уголемяване и уплътняване на костите на черепа. Дори фонтанелите да са напълно затворени, главата продължава да расте..
 5. Може ли мозъкът на вашето бебе да бъде повреден чрез докосване на фонтанелата? Можете спокойно да докосвате, целувате, разресвате главата на детето, това няма да донесе неприятни последици. Мозъкът е безопасно скрит под мембраните и околните тъкани.
 6. Как да се грижим за фонтанелата? Тази област не изисква специални грижи. Както и за останалата част от кожата на бебето, и за скалпа ви трябва да се грижите. След измиване със специален бебешки шампоан, попийте водата с кърпа. Не търкайте главата, попиването е достатъчно.
 7. Трябва ли да приемам витамин D, ако фонтанелата прераства бързо или бавно? Въпросът за целесъобразността на предписването на витамин D се решава индивидуално във всеки отделен случай. Много фактори влияят върху това, включително регионът на пребиваване на детето, сезоните, продължителността на разходките.

Основната задача на родителите е да се грижат за правилното хранене на бебето, редовните разходки и правилните грижи. Оценката за състоянието на фонтанелата оставете на специалиста. При всеки рутинен преглед лекарят се нуждае само от няколко секунди, за да премине над главата и да оцени фонтанелата.

Параметри, по които се оценява състоянието на фонтанелата при преглед от лекар

 • отворени или затворени фонтанели на детето, независимо дали отговаря на възрастта на бебето;
 • колко фонтанели са били по време на раждането и броят им в момента;
 • как са се променили фонтанелите, колко бързо те намаляват, дали формата на фонтанелите се е променила;
 • какви са ръбовете на фонтанелата на допир. Обикновено краищата трябва да са еластични, а омекотяването е признак за липса на калций и витамин D;
 • как се отнася фонтанелата към околните тъкани? Мудна, хлътнала или напрегната, изпъкнала пружина винаги е признак на патология.

Да обобщим

Фонтанелите са анатомични образувания от тъканна тъкан, разположени на главата на бебето. Поради наличието на фонтанели, главата може свободно да премине през родовия канал, променяйки своята форма (конфигурация).

Размерът и времето на свръхрастежа на фонтанелите помагат на педиатрите да подозират промени в здравословното състояние на бебето. Но дори опитен специалист не може да диагностицира само по размера на фонтанелата, тъй като всяко заболяване има редица други важни симптоми.

Младите родители имат много въпроси и притеснения около фонтанелите. Най-често митовете за фонтанелата нямат никаква основа и бързо се развенчават от педиатър. За хармоничното развитие на бебето са важни редовните разходки и рационалното хранене, любовта и грижите на майките и бащите.