Шевовете не се използват само за цезарово сечение. В някои случаи естественото раждане е придружено от разкъсвания (или порязвания), увреждането на тъканите се зашива. Жените се страхуват от такива ситуации, тъй като в бъдеще ще бъде болезнено да премахнете шевовете след раждането..

Още преди раждането бременните жени са предупредени за възможни усложнения, при които ще трябва да се направи перинеален разрез. Причината за това е голямо дете, ненормално предлежание на плода, заплитане с пъпната връв, слаби родилни болки. Акушерката е принудена да направи разрез в перинеума към ануса, за да улесни раждането на бебето.

След това се нанасят външни конци след раждането. Шевовете ще бъдат спретнати и изгладени по-късно. Ако родилката не е съгласна с разреза или акушерката няма време да го направи поради бързото раждане, възможни са разкъсвания. В този случай шевовете не изглеждат много хубаво, разкъсаните ръбове ще оставят след себе си груби белези..

Поради лоша еластичност и ниска еластичност на мускулите на матката и родовия канал, вътре се получават и сълзи. Акушерката ще постави вътрешни шевове на устните и шийката на матката. Използват се само самопоглъщащи се конци, които не трябва да се отстраняват. Външно се използват нишки от кетгут или коприна (найлон) (въз основа на степента на скъсване).

Когато бебето се роди чрез цезарово сечение, слоевете на дермата и матката се разрязват. Следователно е необходимо да се зашиват както отвътре, така и отвън, като се използва различен материал за всеки тип: кетгут и неразбираеми конци, както и метални скоби.

Видове шевове след цезарово сечение:

 • вертикално - от пъпа до пубиса;
 • напречна - хоризонтална линия между талията и долната част на корема; дъгообразен козметичен шев - в долната част на перитонеума.

Трябва ли да се премахнат шевовете след раждането? Да, когато е направен с неразбираем материал. Ако не се отстрани, започват възпалителни процеси. Конците на вътрешните белези постепенно ще се отделят сами (остатъците им могат да се видят на подложката).

Колко дни се премахват шевовете след раждането за разкъсвания? Премахването на шевовете в този случай се случва на 6-ия ден, ако всичко е нормално. Заздравяването на белези ще продължи 2-4 седмици, в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото.

Премахване на нишките

Вътрешните шевове не се отстраняват в случай на разкъсвания, за да не се наранят отново тъканите на матката и влагалището. Докато жената е в болница, процесът на резорбция на шевния материал се наблюдава ежедневно от лекаря. Мама и бебе се изписват, без да чакат нишките на белезите да изчезнат. Обикновено отнема 2 седмици за разтваряне..

Що се отнася до външните шевове, те се отстраняват дори в родилния дом преди изписване или в предродилната клиника при първото посещение при гинеколога. Ако възникнат усложнения, процедурата се отлага за благоприятно време..

Болезнено ли е премахването на външни шевове след раждане? Всичко зависи от прага на болката на жената. Ако перинеумът й е бил зашит по време на раждането, това е било болезнено при локална анестезия. Но шевовете след раждането ще бъдат премахнати без облекчаване на болката..

Ако по време на цезарово сечение е бил наложен козметичен шев, той не се отстранява, тъй като е бил използван абсорбиращ кетгут. На 6-7-ия ден се отстраняват хоризонтални и напречни шевове, на 10-ия - вертикални.

Как се премахват шевовете след раждане:

 1. се извършва дезинфекционно третиране на белези;
 2. с помощта на специални инструменти нишката се улавя и издърпва;
 3. ако са използвани скоби, те се отстраняват последователно;
 4. местата на пункцията се третират с антисептична течност.

Процедурата отнема не повече от 15 минути, така че жената дори няма да има време да разбере дали боли да премахнете шевовете или не. По-скоро усещанията наподобяват тези, които се появяват при скубане на вежди: изтръпване на слабото място в процеса и леко усещане за парене по време на окончателната дезинфекция.

Те се грижат за белезите от момента, в който са приложени. Ако срастванията зарастват без усложнения, вътрешните не изискват специално лечение. Когато се развие възпаление, използвайте тампони с мехлем като Levomikol.

Ситуацията с външни белези на перинеума е по-сложна. Адхезиите са по-податливи на проникване на микроби и са в постоянен контакт с бельото. В родилния дом тези места се третират с водороден прекис, йод или брилянтно зелено два пъти дневно.

При цезарово сечение белезите се дезинфекцират ежедневно със стерилна превръзка. За бързо излекуване се предписва физиотерапия. За да се избегне развитието на инфекции, на родилката се предписват антибиотици..

Такова лечение се извършва, докато жената е в болница. От момента на премахване на шевовете се препоръчва да се избърсват белезите с водороден прекис за още няколко дни. Придържайте се към елементарните хигиенни правила: сменяйте подложките на интервали от 2 часа, измивайте с калиев перманганат няколко пъти на ден.

Докато белезите на перинеума излекуват напълно (това трае 10-14 дни), майката не може да седи, жената храни бебето изправено или легнало. Не можете да натискате тези дни, когато изпразвате червата. Препоръчват се слабителни супозитории.

След цезарово сечение физическото натоварване се изключва за един месец след раждането. За да предотвратите разпространението на белезите и коремните мускули да се напрягат по-малко, трябва да носите поддържаща превръзка. Обикновено следродовите разрези и разкъсвания болят само през първата седмица, след което причиняват малко дискомфорт. Но ако се нарушат правилата за рехабилитация, са възможни различни усложнения..

 • несъответствие;
 • кървене;
 • нагнояване;
 • появата на фистули.

Разминаването на белезите се случва както в болницата, така и след изписването. Прекомерните натоварвания стават причина. В този случай е необходимо повторно зашиване. Ако шевовете кървят, трябва незабавно да информирате гинеколога, за да може той да установи причината и да я отстрани. Всяко забавяне ще доведе до нагнояване..

Гнойът, като признак на възпаление, не винаги е придружен от кървене. При усложнения се наблюдава зачервяване, подуване на белега, възниква силна болка и температурата се повишава. Жената е хоспитализирана в гинекологичното отделение, където се провежда антибиотична терапия.

Фистулите са признаци на късно усложнение. Те не се появяват веднага, но причината е отхвърлянето на шевния материал преди време. Ще отнеме дълъг процес на възстановяване..

Самооттегляне

Степента на комфорт след раждането зависи от това колко професионално е била зашита жената и от вида на материала, колко добре са отстранени неразбираемите конци. След завръщането си у дома майката може да почувства дискомфорт в перинеума или по срамните устни поради факта, че след отстраняване на шевовете остават конци. Това са малки парченца, които акушерката пропусна. Някои от нишките останаха, защото успяха да прераснат в тъканта.

Може ли шевовете да се премахнат сами след раждането? Това зависи от състоянието на белега, неговото местоположение. Ако няма възпаление, нагнояване, натъртване, няма болка, тогава шевовете могат да бъдат премахнати у дома.

Как да премахнете нишките у дома:

 1. стерилизирайте пинсети и ножици за нокти;
 2. лекувайте с йод или алкохол;
 3. издърпайте конеца с пинсета;
 4. отрежете го от кожата и го издърпайте.

Процедурата се извършва, докато не се отстрани целият шевовен материал. В същото време те се уверяват, че външната нишка не отива навътре, съществува риск от развитие на нагнояване. Белегът се третира с антисептик и, ако е необходимо, временно се покрива със салфетка.

Ако сте забравили да премахнете шевовете, направени с леки конци, не трябва да се притеснявате, те бързо ще се разтворят сами. Черните се отстраняват възможно най-бързо, тъй като те ще предизвикат възпаление.

За цезарово сечение се използват няколко вида зашит материал и ако шевовете не са премахнати, това не се дължи на забрава, а на вида на използваната нишка и периода на резорбция. Catgut най-накрая изчезва след 3-4 седмици, vicryl след 2-3 месеца, но Maxon ще се нуждае от 210 дни.

Ако жената има дори незначителна болка в областта на белега, не си струва да премахва шевовете сама. Нещо повече, това не може да се направи с възпаление. По-добре е да се свържете с предродилна клиника.

Колко струва премахването на шевовете след раждането? Тази процедура трябва да се направи безплатно там, където жената е родила. Също така, майка може да се свърже с гинеколог в предродилната клиника. Ако е избрана частна клиника, тогава цената се определя в зависимост от региона.

Не се страхувайте от шевовете след раждането - това е необходима мярка. Конците ще бъдат премахнати много бързо, процедурата е безболезнена. Белезите ще се разрешат с времето, без допълнителен дискомфорт.

Как се премахват шевовете след раждането?

Необходимостта от конци по време на раждане се случва доста често. Това е задължително след епизиотомия, разкъсване на перинеума и влагалището. Повечето жени се интересуват от въпроса дали е болезнено да се премахват шевовете след раждането и как се случва. Също толкова важно е да знаете за правилната грижа за тях. И така, ние се въоръжаваме с полезна информация..

Относно процедурата за премахване на следродилни шевове

Дори ако една жена е търпелива и силна, раждането винаги е голям стрес за нея. И когато след тях се прилагат шевове, това означава, че всичко не е минало толкова гладко. Следователно жените не искат да изпитват допълнителен дискомфорт, докато премахват шевовете. Но не се притеснявайте много за това, защото в сравнение с раждането тази процедура е дреболия, за която не си струва да се притеснявате. И ако вземем предвид, че в повечето случаи днес акушер-гинеколозите зашиват с резорбируеми конци, например кетгут, тогава не е необходимо да се премахват. Те се разтварят сами, тоест изобщо няма от какво да се притеснявате. Именно с тези нишки се зашива разрезът на корема след цезарово сечение..

Ако лекарят е използвал обикновени конци за зашиване на външни и вътрешни сълзи, той ще ви каже кога да ги премахнете..

Процедурата за премахване на шевове е по-вероятно да причини силен дискомфорт, отколкото болка. Много жени сравняват усещанията през периода с скубане на вежди. Тоест, изглежда като остро и рязко изтръпване. Цялата манипулация отнема около 5-10 минути, като се вземе предвид периодът на подготовка и лечение на рани след отстраняване на нишките. Последната жена изпитва парене и леко изтръпване. Всичко не е толкова страшно, толерантно и не твърде болезнено.

Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

ако от разрез, тогава ме нарани като дяволите.

Имах един плътно затегнат възел, така че докато беше премахнат, беше изминал месец, така че това място все още не може да заздравее, при всеки стрес се спука

неприятно за няколко секунди, но след това ходенето е много по-лесно)))

Не болезнено, но неприятно

Никога не е заснет.

Беше ми много неприятно. Прищипено. И когато видях нещо, което приличаше на мини-скалпел в ръцете на сестрата, почти се изплъзнах от стола. Като цяло всичките 4 дни в болницата с ужас чаках тази процедура.

Всичко се разреши и отпадна

те често се самовглъбяват

но дори и обикновените - не боли - ще ги срежат с ножица и ще извадят нишките с пинсети

Колко дни и как се премахват шевовете след раждането? Всички видове

Раждането на бебе е естествен процес, който приключва бременността. През този период много зависи от жената. Първият път мнозина правят грешки, докато натискат, което води до сълзи. Това е увреждане на органите по време на излизането на детето. Сами по себе си те няма да се излекуват и да изискват операция..

Има два вида следродилни наранявания: вътрешни и външни. Шевовете, които се поставят върху увредена тъкан, имат подобни имена. Много бъдещи майки се притесняват от проблеми, свързани с увредени генитални тъкани. След колко дни ще се излекуват напълно? Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането?

Вътрешни шевове

Те се прилагат по време на травма върху шийката на матката и вагиналните стени. Зашит на живо, защото шийката на матката е нечувствителна към болка. Това се прави със самопоглъщаща се нишка. При тази опция е задължително да се спазва личната хигиена, за да се предотвратят усложнения и да се спазват определени правила. Трябва да:

 • Сменяйте редовно дамските превръзки (на всеки 2 часа).
 • Да се ​​измива всеки път след използване на тоалетната. Тази процедура трябва да се прави с бебешки сапун и топла вода. Позволено е да се използват отвари от лечебни билки (лайка, невен).
 • Носете удобно бельо от естествени материи. Сега в аптеките можете да си купите специални бикини за новородени майки.
 • Кърпите трябва да са чисти и да са предназначени само за интимната зона.

Точките за закрепване на врата не изискват допълнителна обработка, тъй като се намират на труднодостъпно място.

За да се избегнат здравословни проблеми, жената, която става майка, трябва:

 • Не вдигайте тежести.
 • При затруднено движение на червата използвайте слабителни супозитории или микроклистери. Ситуацията може да бъде коригирана и чрез приемане на слънчогледово олио преди хранене..
 • Въздържайте се от интимни връзки в продължение на два месеца.

Причината за вътрешни наранявания е неправилното поведение на жената по време на опити. В този момент главата на бебето притиска неразтворената шийка и резултатът е разкъсване. Причината може да е и загубата на еластичност или пренаталната цервикална хирургия.

Външни шевове

Разкъсвания или разрези в перинеума се държат заедно с външни конци. Това включва цезарово сечение. В същото време лекарите използват специални хирургически конци, които в бъдеще ще трябва да бъдат премахнати. В някои случаи се използва саморазбираем материал, като кетгут.

Дисекцията е хирургична процедура по време на бутане. В медицината се нарича епизиотомия. Той е от два вида:

 • медиана, по време на която се прави разрез от челюстта на малките срамни устни до ануса, размерът му е до 2 см;
 • странично, разрезът се прави под ъгъл от френума на малките срамни устни до ануса.

Епизиотомията е едностранна и двустранна. Първият се използва главно, а вторият се използва рядко. Най-често е необходимо в ситуации, когато се използват акушерски форцепс или ако по време на раждането на бебето са възникнали други проблеми..

Решението за използване на епизиотомия се взема от лекаря по време на разреза на главата на бебето във втората фаза на раждането. Разрезът се извършва без упойка, тъй като кожата и мускулите на перинеума са опънати и бъдещата майка няма да усети нищо. Лекарите най-често се опитват да избегнат сълзите и ако видят, че това не може да бъде избегнато, правят разрез, тъй като гладките ръбове ще заздравят по-бързо.

Белезите се нуждаят от постоянна грижа. Докато са в родилния дом, медицинската сестра ги лекува с разтвор на калиев перманганат или брилянтно зелено. Шевовете се отстраняват след преглед от лекар преди изписване, т.е. след 3-5 дни.

На мама по време на периода на възстановяване е забранено:

 • Носете бельо. Ще натисне белезите. Допускат се гащи за еднократна употреба.
 • Сърбеж (сърбеж може да се появи по време на зарастване).
 • Седнете, позволете да стоите или да се отпуснете.
 • След раждането на бебето (на първия ден), не можете да дефекирате.
 • Сексът е забранен за два месеца.
 • Не можете да вдигате тежести.

Правилата за хигиена са идентични с правилата за грижа за вътрешни белези. Препоръчително е да сте без дрехи след вземане на душ, това насърчава бързото заздравяване. Ако е необходимо, можете да използвате специални подложки, които имат естествена основа и няма да предизвикат алергична реакция.

Показания, когато се прави перинеален разрез:

 • големи плодове или ако бебето лежи неправилно;
 • вагиналните стени са загубили своята еластичност;
 • има белези;
 • ако бутането е забранено от медицински инструкции;
 • с бързо раждане.

Време за излекуване и болезненост

След като всичко свърши, раните се зашиват и бебето е наблизо, майките се притесняват от въпросите:

 • Колко време ще зарастват раните?
 • Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането?

Нарушаването на целостта на перинеума се зашива с конци от различни материали. Процесът на регенерация се влияе от много фактори: медицински показания, техника на нанасяне, материал на конеца и др..

Ако бяха използвани самопоглъщащи нишки, процесът на заздравяване ще продължи от 7 до 14 дни. Телбодът и неразбираемите материали се отстраняват за 3-5 дни. Пълното излекуване на наранявания трае 30 до 60 дни, дълбоките наранявания могат да отнемат повече от два месеца, за да се излекуват.

Неприятните усещания ще отминат след месец и половина.

Първите дни след зашиване има болка, но след 10 дни тя изчезва. Премахването на шевовете след раждането става без страдание, но е възможен лек дискомфорт. Прилича на скубане на вежди, леко изтръпване, но не и болка. Понякога става неприятно в края, когато медицинската сестра дезинфекцира раните. Процедурата отнема около 10 минути..

Обработката след изписване се извършва независимо, също така е позволено да се свържете с антенаталната клиника. Те се дезинфекцират с калиев перманганат или алкохолен разтвор на зелен диамант. Преди да напуснете родилния дом, лекарят ще ви каже как и как можете да лекувате рани у дома. При спазване на правилата за хигиена и лечение на увредените зони те се лекуват бързо и без усложнения.

Общи препоръки

След зашиване нямате право да седите, можете да лежите или да стоите. Това правило трябва да се спазва от всички представители на нежния пол, които са зашити. Можете да седнете само на тоалетната. Стоенето или легнането е ужасно неудобно през цялото време. Кога мога да седна? Седналото положение е позволено да се използва след 7-10 дни. Ако възникнат усложнения, периодът се увеличава.

Спазването на личната хигиена, предписанията на акушер-гинеколог, липса на патологии на кръвоносната система, както и положително отношение на жената помагат за възстановяване.

Упражненията на Кегел помагат за зарастване на рани. Техните гинеколози препоръчват на бъдещите майки дори по време на раждането на дете. Упражненията подобряват кръвообращението, което помага за възстановяването на тъканите. Препоръчително е да ги повтаряте по няколко пъти на ден..

Когато няма проблеми с раната след зашиване, тогава можете да използвате народни средства за ранно заздравяване:

 • масло от чаено дърво;
 • портокалово масло;
 • пийте сироп от къпина с ехинацея.

Използването на масло от морски зърнастец или шипка е чудесно за подпомагане на възстановяването. Те съдържат витамини А и Е. Те допринасят за регенерацията, дезинфекцията и омекотяването на кожата. Това е необходимо, тъй като медицинските дезинфектанти (йод, брилянтно зелено, разтвор на манган) изсушават кожата, като по този начин се превръщат в източник на болка и дискомфорт.

Усложнения

Ако не се спазват лична хигиена и профилактика, е възможно влошаване на здравето. Това забавя лечебния процес. Има следните видове усложнения:

 • Нагнояване. Това се случва, когато е внесена инфекция или когато не се спазват правилата за лична хигиена. Неговите симптоми: болка, гнойно отделяне, подуване на белега, понякога висока температура се повишава. При първото подозрение е необходимо да се консултирате с лекар, който да предпише правилното лечение.
 • Разминаване. Рядко се случва. Симптоматологията е много подобна на нагнояване. Подуване, болка, треска. В някои случаи белезите могат дори да кървят. Ако забележите повишена телесна температура, това е първият признак на инфекция. Не можете да се занимавате със самолечение, трябва да се свържете с антенатална клиника.
 • Болката е друго усложнение. Но това не са усещанията, които са присъщи на прясно зашита рана. Той показва възпалителен процес, инфекция с инфекция и т.н. Това усложнение не може да бъде пренебрегнато, тъй като може да сигнализира за сериозна патология, която изисква спешна медицинска намеса..

Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането? Можете уверено да отговорите: „Не“.

Защото в този момент кожата и мускулите са много опънати и не се усеща болка. Подобна е ситуацията и с пропуските. Майката не изпитва болезнени усещания както в момента на появата им, така и при зашиване.

Единственият начин да избегнете увреждане на перинеума е да се подготвите предварително за процеса на появата на бебето..

Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането

След дългоочакваното раждане на дете възникват много въпроси, един от които е болезнено ли е да се премахват шевовете след раждането и как точно трябва да се грижат за тях.

Медицинските шевове по време на раждане често се извършват от лекари. Това се прави с цел заздравяване на рани бързо и без симптоми на болка..

Отстраняване на шевове след раждане

Дори ако жената е упорита и смела, раждането се счита за огромен стрес за тялото..

Ако след тях лекарите са решили да поставят шевове, това означава, че самият процес протича с усложнения. Поради тази причина мнозина не искат да преживяват неприятни моменти по време на премахването на шева..

 • Няма нужда да се притеснявате за това, тъй като тази процедура е дреболия, за която не е нужно да се притеснявате.
 • Имайки предвид факта, че лекарите прилагат конци с резорбируеми конци, няма нужда да ги изтегляте от кожата. Също така тези конци се използват за зашиване на разрезите след цезарово сечение..

Ако лекарят е използвал обикновени конци по време на раждането, той посочва времето за тяхното отстраняване.

Процедурата за премахване на шева не носи болка, а дискомфорт. Някои жени свързват тази процедура с издърпване на вежди..

 1. В процеса на премахване на нишките ще усетите рязко изтръпване. Тази процедура продължава 10 минути, като се вземе предвид подготовката и лечението на рани след отстраняване на нишките.
 2. В заключение жената ще почувства парене и леко изтръпване. Целият процес не е толкова болезнен, колкото мнозина могат да си представят..

Грижа за конци след цезарово сечение

След раждането жената трябва да поддържа чистите си чатала..

 • Лекарите трябва да обсъдят необходимостта от допълнителни лекарства и кога да премахнат шевовете.
 • Лекарят ще изследва повърхността на тялото, ако е необходимо, ще отстрани или ще каже приблизителния ден, когато те ще трябва да бъдат отстранени.

Лекарите съветват да се използва масло от шипка или морски зърнастец след раждане, тъй като те дезинфекцират и омекотяват кожата. Тези масла имат витамини А и Е, които ускоряват лечебния процес..

Жената по време на зарастването на шевовете е длъжна да спазва следните правила за лична хигиена:

 • след измиване перинеумът трябва да се изсуши с чиста и изгладена кърпа;
 • белезите трябва да се третират с антисептик, докато не се излекуват напълно;
 • местата за хирургическа интервенция трябва да се измиват със сапун;
 • след тоалетната гениталиите трябва да бъдат добре измити;
 • уплътненията трябва да се сменят често;
 • след раждането трябва да се опитате да носите удобно бельо, което да не стиска тялото при носене.

Кога можете да седнете след раждането?

Забранено е сядането на задните части след раждането на дете. Това може да стане само 10 дни след раждането. Това се дължи на факта, че при седене се появява натиск на тялото върху шевовете, поради което те могат да се разпръснат.

Най-добре е да лежите настрани и последователно да сменяте позицията на тялото си. След известно време трябва да отдадете предпочитание на твърд стол, а по-късно можете да седнете на меки седалки.

Хигиена

 • В този случай е важно да се спазва лична хигиена. Сутрин и вечер трябва да се измиете със сапун или интимна пяна.
 • Възстановяването на репродуктивните органи зависи от изпълнението на препоръките на лекаря, имунитета на жените и нейната възраст, емоционалното настроение и личната хигиена.

Видео

Какви са усложненията на шевовете?

Ако не се грижите правилно за шевовете и не следвате съветите на лекарите, тогава по време на изцелението могат да се образуват усложнения, които се представят под формата на нагнояване, болка и несъответствие. Нека разгледаме всяка от опциите по-подробно:

 1. Нагнояване. В този случай има болка по тялото, подуване на рани и гнойно отделяне. Понякога телесната температура може да се повиши. Такъв резултат може да се наблюдава при жени, които не спазват хигиената си или инфекцията е попаднала в раната. Ако забележите нагнояване на шевовете, трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, така че той да предпише правилното лечение.
 2. Болка. Болковият синдром често е характерен, когато има инфекция в близост до шева. В никакъв случай не трябва да се самолекувате, но трябва незабавно да потърсите помощ от лекар.
 3. Разминаване. Често вътрешните шевове са разположени на перинеума, които се разминават. Основните причини за това могат да бъдат ранната сексуална активност със съпруга й след раждане, инфекция или внезапни движения. Когато има разминаване на шевовете, можете да наблюдавате подуването на раната, да усетите болка и да забележите кървене. Когато жената изпитва тежест, това показва образуването на хематом..

Често усложнението на шевовете е придружено от не един, а няколко симптома наведнъж, към които може да се прикрепи повишаване на телесната температура. Всичко това показва наличието на инфекция в областта на шева..

Колко шева зарастват след раждането

Ако спазвате лична хигиена, храните се правилно и спазвате всички препоръки на лекаря, тогава процесът на възстановяване ще протече бързо. Шевовете ще се стегнат и заздравеят.

Заздравяване на шевове след раждане

Продължителността на зарастването на шевовете зависи от мястото, където са поставени и материала.

 • Самият шев заздравява за 2 седмици или месец.
 • Раните от кетгут зарастват в рамките на 14 дни.
 • След месец нишките се разтварят сами.

Как да ускорим зарастването на шевовете

За да се ускори заздравяването, лекарите препоръчват да се правят упражнения на Кегел, с които майките са запознати дори докато носят бебе. Тази процедура подобрява кръвообращението в перинеалната област. Трябва да ги повтаряте по няколко пъти на ден..

По този начин следродилните конци трябва внимателно да се гледат, за да не се стигне до различни усложнения..

Шевове след раждане: видове, лечение, как да се справим с усложненията

Раждането е естествен процес, но болезнен и травмиращ за жената. По време на преминаването през родовия канал бебето разтяга майчината тъкан, което води до малки рани и сериозни сълзи. Ако има заплаха от разкъсване, както и преждевременно раждане, твърде голям плод и други проблеми, лекарят прави разрез (епизиотомия). Разрезите и прекъсванията се зашиват за бързо заздравяване. Как да се държим, колко време ще отнеме възстановяването, какви усложнения могат да бъдат с шевовете на перинеума - вижте в този материал.

Скъсайте шевове след раждане

Бързото раждане, недостатъчната еластичност на тъканите, неправилното поведение на родилката (започва да се натиска твърде рано) водят до сълзи. Правилно и навременно извършената епизиотомия е много по-добра от разкъсването: лекарят прави чист разрез с остър скалпел, който е лесен за зашиване. Разкъсаните рани, които възникват по време на раждане, изискват повече шевове, могат да оставят след себе си грозен белег и да заздравеят до 5 месеца (вътрешни шевове).

Видове конци след раждането:

 1. Вътрешни - разположени по стените на влагалището, шийката на матката. Обикновено се извършва със саморазбиращи се конци.
 2. Външни - разположени на перинеума. Изпълнява се както със саморазбиращи се, така и с обикновени конци.

Външни шевове на чатала

Най-дългият и най-болезнен процес при раждането е разширяването на шийката на матката. Тя трябва да измине дълъг път от около 1 см разкритие (при което обикновено жените попадат в болница) до 8-10 см. Процесът е придружен от силни контракции и може да продължи от няколко часа до няколко дни.

В сравнение с отварянето на шийката на матката, самото раждане на бебе отнема няколко минути. По сигнал на акушерката жената започва да напъва, помагайки на детето да премине през родовия канал и скоро то се ражда. Опитите отнемат средно от 20-30 минути до 1-2 часа. Този процес не трябва да се отлага, може да доведе до асфиксия при новороденото. Следователно, когато лекарят види, че спонтанното раждане е невъзможно или трудно, той прави разрез.

Разрез (епизиотомия) е хирургичен разрез на перинеума и задната част на влагалището. Разпределете перинеотомия (разрез от влагалището до ануса) и средна латерална епизиотомия (разрез от влагалището до дясната седалищна туберкула).

Видове епизиотомия: 1 - главата на детето, 2 - средната странична епизиотомия, 3 - перинеотомия

По неизвестна причина родилките се стараят да избягват сълзи и особено разрези. На женските форуми често можете да намерите гордо „не разкъсано“, което като цяло означава добра подготовка на майката, нормален ход на раждането, нормален размер на плода и висока еластичност на тъканите. Но когато лекарят говори за необходимостта от разрез и родилката активно протестира, възмущава се и дори крещи, това е изпълнено с негативни последици, предимно за бебето..

Възможни последици за детето:

 • Нараняване на шийните прешлени.
 • Увреждане на нервната система поради липса на кислород.
 • Хематоми по главата, фрактури и пукнатини, кръвоизливи в очите поради прекомерен натиск върху меките кости на черепа.

Гладък и спретнат разрез с дължина 2–5 cm ще помогне на майка и бебето да се опознаят по-бързо. След раждането лекарят ще го затегне с непрекъснат козметичен шев, който при правилно лечение заздравява много бързо, за около месец. След заздравяването изглежда като тънка „нишка“, малко по-светла на цвят от кожата.

Съвсем друг е въпросът, ако говорим за пропуски. Първо, невъзможно е да се предвиди в каква посока тъканта ще се разкъса и до каква дълбочина. На второ място, има неправилна форма, скъсани, дори изцедени ръбове са трудни за свързване, както беше. В този случай са необходими няколко шева, в някои случаи (при разкъсвания от трета степен, които достигат и преминават към вагиналните стени) може да се наложи обща анестезия.

Какво е зашито

Епизиотомичните разрези и незначителните разкъсвания на перинеума се зашиват със саморазбираеми конци. Те са много по-удобни, не е необходимо да се отстраняват, в рамките на 2-3 седмици нишките се разтварят без следа (в зависимост от материала!). Малки остатъци и възли могат да излязат със секрети и да останат върху подложката или бельото.

Дълбоките наранявания и порязвания се зашиват с найлонови, викрилови или копринени конци. Лекарят ще ги премахне за 5-7 дни. Те стягат плътно раната и осигуряват добро заздравяване.

В някои случаи (със силни прекъсвания) се поставят метални скоби. Те се отстраняват подобно на найлонови или копринени нишки, но могат да оставят малки белези.

Пример за шев след отстраняване на метални скоби - дупки в кожата са видими

Грижа за шева

Докато сте в болницата, под наблюдението на специалисти, медицинска сестра се грижи за шева. Обикновено се лекува с брилянтен зелен разтвор всеки ден. След като бъдете изписани, трябва да продължите да се грижите за шева си, както е препоръчано от Вашия лекар. Ако всичко лекува добре, достатъчно е да спазвате хигиенните правила, да се измивате след всяко посещение в тоалетната, да не носите плътно бельо, да използвате подложки на естествена основа и да осигурите достъп на въздух. В случай на възпаление и нагнояване, лекарят предписва терапия (левомекол, солкосерил, в особено тежки случаи, антибиотици).

Вътрешни шевове на влагалището, на шийката на матката, на клитора

Вътрешните конци се прилагат върху шийката на матката, стените на влагалището по време на разкъсвания по време на раждането. Основната причина за нараняванията, казват лекарите, е неправилното поведение на родилката. Ранните опити, когато шийката на матката все още не се е отворила, водят до нейното разкъсване. "Утежняващи обстоятелства" - операции на шийката на матката, свързано с възрастта намаляване на еластичността на тъканите. Разкъсванията в стените на влагалището провокират, в допълнение към горепосочените причини, наличието на стари белези, спешен труд, високо положение на вагината спрямо ануса. Разбира се, евентуалната вина на акушер-гинеколога не може да бъде отречена - неправилната тактика също води до наранявания..

В някои случаи, след поставяне на вътрешни конци върху влагалището, майките се оплакват от болка в клитора. Самият клитор не е зашит, но шевовете и краищата на нишките могат да бъдат близо до него, като дърпат и нараняват деликатната зона. Като цяло, ако дискомфортът е твърде силен, най-добре е да посетите лекар. Постепенно нишките ще се разтворят и болката ще изчезне.

Какво е зашито

Вътрешните конци се правят само с резорбируеми конци. Причината е затруднен достъп до наранявания. Най-често за това се използва кетгут или викрил, понякога лавсан. Крайното време за разтваряне на всички видове самопоглъщащи се материали е 30-60 дни.

Грижа за шева

Вътрешните шевове не се нуждаят от специални грижи. Достатъчно е една майка да следва препоръките на лекаря, да не вдига тежести, да се въздържа от сексуална активност в продължение на 1-2 месеца, да поддържа лична хигиена. Не пропускайте да посетите гинеколога в определеното време, дори ако нищо не ви притеснява, само лекарят може да прецени състоянието на тъканите, скоростта на зарастване и други фактори.

Колко време отнема на заздравяването на шевовете?

Очаквайте дискомфорт и дискомфорт в областта на порязвания и разкъсвания за около 2-3 месеца. Процесът на възстановяване е индивидуален за всяка жена, в зависимост от нейното здраве, здравословно състояние, праг на болката, възраст. Някои вече след две седмици се чувстват като преди бременността, други се нуждаят от година или повече, за да се възстановят.

Не бързайте да се върнете към активен сексуален живот! Ограниченията не са докторска прищявка и не негово презастраховане, а преди всичко грижа за вашето здраве. В продължение на 2-3 месеца след раждането, полов акт ще бъде болезнен, докато нараненото място с нов белег не възвърне чувствителност.

Нещо се обърка, ако:

 1. Мястото на шева кърви след изписване.
 2. Дори в покой усещате болка вътре, усещане за подуване (може да е признак на хематом).
 3. Шевът се възпалява, възниква изхвърляне с неприятна миризма, температурата може да се повиши.

Всички тези признаци, както и други промени в състоянието, които ви се струват подозрителни, са 100% причина незабавно да посетите лекар.

Саморазбиращи се вътрешни конци

Времето за възстановяване зависи от материала и тежестта на руптурата. Кетгутът изчезва в рамките на 30–120 дни, лавсан - 20–50 дни, викрилът - 50–80 дни. Ако се чувствате добре, вътре няма болка и дискомфорт, пълни сте със сила и енергия - всичко е в ред. Обърнете внимание на диетата си, трябва да избягвате запек. Вземете слабително, ако е необходимо, както е обсъдено с Вашия лекар.

Външни шевове

С подходящи грижи и отсъствие на усложнения, конците на перинеума заздравяват напълно в рамките на 1-2 месеца. За да направите това, майката трябва да почива повече, препоръчва се, ако е възможно, да почивате в леглото, да спазвате хигиена. Следродилното отделяне от матката е една от причините за честото възпаление на конците. Сменяйте спалното бельо възможно най-често, осигурете достъп до въздуха (ако е възможно, можете да откажете спално бельо поне у дома), използвайте специални подложки с антибактериална импрегнация.

Епизиотомичният външен шев (нормален) престава да безпокои след около 2 месеца

Когато нишките се отстраняват от външните шевове

Телбодът и конците се отстраняват 3–7 дни след раждането, най-често на петия ден. Лекарят оценява състоянието на родилката, степента на излекуване и въз основа на получената информация взема решение за изписване.

Боли ли ви да премахнете нишките

Всичко зависи от вашия праг на болка. Процедурата е неприятна, но бърза. Ако се страхувате от болка, помолете Вашия лекар да напръска местна упойка върху шева..

Кога мога да стана и да седна с шевове след раждането?

В продължение на две седмици можете само да лежите или да стоите. Седенето е строго забранено! Позволено положение на наклона, облегнато на таблата. Това важи и за освобождаване от отговорност, предупреждавайте предварително роднини, че цялата задна седалка на колата ще бъде заета от вас и бебето.

Защо такава строгост? Ако се опитате да седнете преди време, е възможно шевовете да се разминават. И това не само боли, но също така изисква многократно зашиване, удвояване на продължителността на зарастването на раната..

Колко време болят шевовете

Болката, дърпащите усещания и дискомфортът от външните и вътрешните шевове трябва да изчезнат в рамките на две седмици след раждането. Ако са изминали три седмици и все още изпитвате силни болки на мястото на шева, не забравяйте да информирате гинеколога си за това. Не отлагайте, в този случай е по-добре да прекалите, за да избегнете възможни последици.

Симптоми на усложнения на конци след раждане:

 1. Болка (за външни шевове), усещане за пулсиране и потрепване вътре (за вътрешни шевове).
 2. Подуване на шева, нагнояване, често придружено от рязко повишаване на телесната температура.
 3. Разминаване на шевовете.
 4. Постоянно кървене.
 5. Сърбеж.

Ако развиете някой или всички симптоми, посетете Вашия лекар. Не чакайте, не използвайте съвети от мрежата, не се доверявайте на препоръките на приятели и познати. Лекомислието тук е неприемливо!

Счупен шев - причини:

 • Мама се опита да седне преди крайния срок.
 • Повдигнати тежести (повече от 3 кг).
 • Върна се в сексуалния живот.
 • Случайно зарази раната.
 • Не спазваше хигиенните правила.
 • Запек.
 • Носеше стегнато синтетично бельо.
 • Неправилно се грижи за шевовете.

Можете да разпознаете проблема по усещане за парене или сърбеж на мястото на шева, подуване (перинеум), болка и изтръпване, кървене, треска, обща слабост. Какво да правя? Незабавно отидете на среща с лекуващия лекар, в особено сериозни случаи се обадете на линейка.

"Microlax" след раждане с конци

Нека се спрем отделно на проблема със запека. Силното избутване по време на изхождането може да доведе до несъответствие между външния и вътрешния шев. Слабително средство ще помогне, но ако кърмите, педиатърът трябва да предпише лекарството. Микроклистерите "Mikrolax" са подходящи като спешно средство, те са безопасни за кърмачките, те бързо и безболезнено ще решат деликатен въпрос. Те имат лек ефект, резултатът идва в рамките на 10-15 минути след употреба.

Шевовете болят

Ако всичко е наред, оздравителният процес върви добре, гинекологът не намира проблеми, но шевовете болят - каква е причината? Може би имате нисък праг на болка, тъканите ви се възстановяват по-дълго или ритъмът ви на живот е твърде активен в момента. Във всеки случай, ако сте уверени в лекуващия си лекар (може би си струва да се консултирате с друг специалист), оставете тялото си да си почине малко. Не трябва да се връщате към активни тренировки, да вдигате тежести, да седите дълго време на твърд стол и да уреждате ежедневно общо почистване. Всичко това ще почака.

Болката възниква ли само по време на полов акт? Това е временен феномен, опитайте да смените позициите, използвайте смазки. Постепенно тялото ви ще се върне към предишната си форма и ще се адаптира към промените..

Шевовете се възпалиха и нагноиха, причини, лечение

Възпаление и гнойно отделяне се появяват, когато инфекция попадне в раната. Той може да проникне както от тялото на жената (отделяне след раждане, инфекция, нелечена преди раждането), така и отвън, ако не се спазват правилата за хигиена. Крайният режим на лечение трябва да бъде предписан от Вашия лекар..

 1. Противовъзпалителни и лечебни мехлеми: левомекол, синтомицин, мехлем на Вишневски и други. Те ще облекчат подуването, ще имат антисептични и антибактериални ефекти и ще спрат възпалителния процес.
 2. Супозитории, по-специално, "Depantol", "Betadine" - ускоряват заздравяването на лигавиците, лекуват инфекциозни и възпалителни заболявания на гениталната област.
 3. Курс на антибиотици, антипиретични и противовъзпалителни лекарства - лекарят ще избере терапията по такъв начин, че да може да се поддържа кърменето.

Гранулиране на конци, какво е това, лечение

Гранулирането е нова тъкан, която расте по време на зарастването на рани (здрави клетки, кръвоносни съдове и др.) Обикновено това е естествен процес, но понякога на мястото на конците след раждането гранулациите растат, могат да причинят дискомфорт и да се чувстват като малки израстъци. Лечение - по избор на гинеколога. Най-често гранулациите се отстраняват локално или в болница.

Полипи по шева, какво е това, лечение

Под полип обикновено се разбира гранулацията или патологията, споменати по-горе при образуването на белег. Брадавици и папиломи също могат да бъдат прикрити под тях. Изглеждайте и се чувствайте като неразбираем растеж (една или повече формации) по и около шева. Лечение - обикновено хирургично.

Уплътнение (конус) на шева

Ако по шева се усети доста голямо уплътнение, първото нещо, което трябва да направите, е да посетите вашия гинеколог. Най-често се взема възел от самопоглъщащ се шев за бучка, която ще изчезне доста скоро. Но може да има и други опции. В допълнение към гранулациите и папиломите, изброени по-горе, на мястото на шева може да се образува абсцес с гнойно съдържание. Това е опасен симптом, който сигнализира за неправилен шев, инфекция на рани, отхвърляне на нишки от тялото. Потърсете помощ спешно.

Как да ускорим зарастването на шевовете

Първо и преди всичко, никой от методите не трябва да се използва преди консултация с лекар!

У дома се препоръчва да се продължи антисептичното третиране на шева с брилянтно зелено, водороден прекис, разтвор на калиев перманганат или фурацилин, левомекол и други средства.

Избягвайте да носите бельо, особено докато спите. При тежко отделяне след раждането можете да спите на специална абсорбираща пелена.

Погрижете се за вашата диета. Нуждаете се от засилено хранене, за известно време забравете за излишните калории. Тялото е преживяло стреса и се нуждае от здравословни, качествени храни.

Може би рецептите на традиционната медицина могат да ви помогнат. Масло от чаено дърво, масло от морски зърнастец насърчава заздравяването на наранявания.

Кога да се измива след раждане с шевове

Душовете са разрешени и се показват след всяко посещение на тоалетната. И с баня, и още повече с посещение на банята и сауната, ще трябва да изчакате. Средно на лекарите е позволено да се къпят два месеца след раждането, ако лечебният процес е бил успешен, без никакви проблеми. Можете също така да се съсредоточите върху тялото си, ако следродилното отделяне все още не е спряло, не бива да бързате към банята. Факт е, че дълго след раждането шийката на матката остава открехната, кърви и водата от чешмата не може да се нарече стерилна. Бактериите, попадайки в благоприятна среда, започват да се размножават активно, предизвиквайки възпалителни процеси в отслабеното тяло.

Козметични шевове след раждане

След заздравяването козметичният шев е почти невидим върху кожата. Той дойде в гинекологията от пластична хирургия. Основни характеристики: преминава през тъкан, няма видими следи от влизане и излизане на иглата.

За козметичен шев обикновено се използват самопоглъщащи се конци (лавсан, викрил). Извършва се при равномерни, спретнати разфасовки и преминава през дебелината на кожата по зигзагообразен модел, наречен непрекъснат.

Редовен и козметичен шев след раждане по време на изпълнение и след заздравяване

Грижа за шевовете - напомняне за родилка

 1. Сменяйте дамската превръзка на всеки два часа, независимо от наличието на отделяне. Ако е възможно, откажете се от бельото.
 2. Не забравяйте за лечението с антисептици, ако е предписано от гинеколог.
 3. След като посетите банята, вземете душ и ако това не е възможно, избършете перинеума със стерилна салфетка с внимателни попивателни движения.
 4. Не сядайте две седмици.
 5. Наблюдавайте диетата, изключете образуващите газове и фиксиращи продукти (печени изделия, зърнени храни и др.). Ако е необходимо, вземете слабително и правете микроклистери в съгласие с Вашия лекар.

С подходяща грижа външните и вътрешните шевове, независимо от материала, с който са направени, се лекуват бързо и не оставят големи белези и белези. Погрижете се за себе си, следвайте препоръките на гинеколога и много скоро можете да се върнете към нормалния живот.

Толкова ли е болезнено премахването на шевовете след раждането?

По време на бременността момичетата са внимателно подготвени за раждане, изглежда, че са готови на всичко, но понякога зашиването по време на раждането се превръща в изненада за тях. И тъй като тази процедура е болезнена, възниква логичен въпрос: "Болезнено ли е да се премахват шевовете след раждането?".

Преди да отговорите на въпроса за болката от тази процедура, трябва да разберете какви са те..

В зависимост от манипулацията, извършена по време на раждане, се различават следните видове:

 1. На открито
 2. Вътрешен
 3. Вертикален
 4. Напречно

Външни конци се прилагат по време на епизиотомия или разкъсване на перинеума. Епизиотомия - разрез на перинеума под ъгъл от 45 градуса спрямо ануса - се използва, ако плодът е голям. Тази процедура улеснява раждането на бебето и помага да се избегнат сълзи, тъй като разрезът заздравява много по-бързо и изглежда по-точно. Ако раждането е бързо, акушерката понякога няма време да направи разрез, появяват се сълзи. Нанасянето се извършва с конци от кетгут или коприна. Типът на конеца се избира въз основа на степента на скъсване или нарязване. И двете кетгутови и копринени нишки се отстраняват след заздравяване.

При зашиване със саморазбиращи се конци не е необходимо да се извършват процедури. Ако са използвани други материали, те се отстраняват за поне 5 дни, при условие че са спазени всички правила

Вътрешни шевове се правят, когато във влагалището има разкъсвания. Такива разкъсвания се появяват поради слаба еластичност и еластичност на родовия канал..

За цезарово сечение се прилагат вертикални и напречни конци. В съвременната медицина те се използват изключително рядко, при спешни случаи. Обикновено се прилагат напречни конци, тъй като те по-малко нараняват шийката на матката след раждането и не нарушават нейната свиваемост, а освен това са по-естетични.

Също така, за да се запази естетическия вид на следоперативния белег, се използват козметични конци. За разлика от обикновените, те се зашиват под кожата със специални игли, така че след зарастване белегът е почти невидим.

След прилагане на който и да е от видовете конци след раждането, те трябва да се обработват ежедневно, както и да се спазват изискваните правила за лична хигиена:

 1. След всяко посещение на тоалетната трябва да измиете и смените уплътнението
 2. След измиване трябва да изсушите тялото преди по-нататъшни процедури за обработка.
 3. В първите дни след нанасянето е по-добре да носите специални бикини под формата на мрежа, за да осигурите хигиенна среда в областта на белезите;
 4. Третирайте с антисептик или брилянтно зелено 2-3 пъти през деня.

Конците в перинеума трябва да бъдат особено внимателно наблюдавани, тъй като те са по-склонни към възпаление поради дразнещия ефект на вагиналното течение.

90% от жените не се вслушват в съветите на лекарите за опасностите от почистването на козметика и използват продукти, съдържащи алергени, или не обръщат внимание на срока на годност, който засяга здравето

Важно е да запомните, че при неправилна хигиена и боравене могат да възникнат усложнения:

 1. Нагнояване. Ако откриете гнойно отделяне, трябва да посетите лекар, за да спрете разпространението на инфекцията..
 2. Разминаване. При прекомерно усилие или резки движения може да забележите подуване и кървене на шевовете. Това е показателно за несъответствие. В този случай трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това, тъй като може да се наложи повторно кандидатстване.

Процедура за оттегляне

След определено време и при успешно заздравяване на кожата, външните шевове трябва да бъдат премахнати.

При епизиотомия и разкъсване конците се отстраняват за 5-8 дни, в зависимост от състоянието им. За цезарово сечение на 6-7 ден.

Отнема 10-15 минути във времето, като се вземат предвид предварителната и последващата обработка. Използваните инструменти са ножици и пинсети. С пинсета акушерката хваща края на конеца, отрязва конеца с ножица и го издърпва. Поради краткото време на процедурата, момичетата по правило нямат време да разберат дали боли да ги свалите.

Лекарите успокояват, че при премахване на шевовете се усеща леко усещане за парене и изтръпване. Дори ако имате висок праг на болка, анестезия не се използва по време на тази процедура, така че ще трябва да издържите

Вътрешните шевове не се отстраняват поради използването на специални нишки, които се разтварят сами.

Що се отнася до самоотстраняването, трябва да внимавате. Можете да опитате вкъщи само ако са се излекували добре, няма възпаление, няма дискомфорт.

Степента на болка

Спазвайки всички правила за лична хигиена и обработка, кожата се лекува добре без възпаления. Премахването в този случай е безболезнено или с минимален дискомфорт, проявяващо се с изтръпване в областта на белега..

Шевове след раждане: как да се обработва, колко се лекува ?

Никой не отрича, че по време на зарастването на шевовете ще трябва да изпитвате неприятни усещания, възникват допълнителни неприятности, тъй като при обработката на зъбите се появява усещане за парене и изтръпване и могат да възникнат проблеми с дефекацията.

За да могат шевовете след раждането да се излекуват бързо, трябва да се придържате към правилата за грижи, които ще обсъдим по-долу. Това ще ви помогне бързо да забравите за белезите и да се насладите на щастливото време на майчинството..

Видове шевове след раждане

Като се вземе предвид мястото, където руптурата или разрезът е възникнал локално, има външни шевове след раждането (в перинеалната област) и вътрешни (вагинални, на шийката на матката). Шевът може да се изпълнява с различни конци, което говори за важността на правилната грижа, поради което младата майка трябва да бъде информирана за всички тънкости на обработката и дезинфекцията.

Следродилни шевове на шийката на матката:

 • Причина: появата на празнина провокира голям плод;
 • Анестезия: Обикновено не се прилага анестезия, тъй като шийката на матката губи чувствителност;
 • Материал на нишката: кетгут, който се разтваря с течение на времето, което означава, че необходимостта от последващо отстраняване на нишките изчезва; също може да се използва PHA, капроаг, викрил.
 • Предимства: такъв шев след раждане не провокира усложнения, не се усеща и не създава неудобства;
 • Грижа за конците: Не се изисква

Шевове след раждане във влагалището:

 1. Причина: травма по време на раждане, сълзи с различна дълбочина във влагалището;
 2. Анестезия: чувствителността на болката се намалява с помощта на новокаин (лидокаин);
 3. Материал на резбата: кетгут;
 4. Недостатъци: болката продължава няколко дни;
 5. Грижа за конците: Не се изисква

Следродилни шевове на перинеума:

 • Причина: в случай на увреждане на перинеалната област или дисекция от гинеколог;
 • Разновидности: 1 степен - увреждане на кожата, 2 степен - мускулните тъкани се увреждат заедно с кожата, 3 степен - руптура достига до стените на ректума;
 • Анестезия: извършва се с лидокаин;
 • Материал на резбата: кетгутът действа като шев в първата степен, а в други случаи копринени конци
 • Недостатъци: болезнеността придружава жената за дълъг период
 • Грижа за конците: грижите трябва да съчетават почивка, хигиена и антисептично третиране.

Младата майка е особено неудобна от външните шевове след раждането, които се прилагат в перинеума. Раните могат да причинят възпаление, нагнояване, инфекция. Следователно ще са необходими специални грижи. След раждането жената трябва да получи възможно най-много информация за това кои разтвори могат да се използват за лечение на конци. В крайна сметка майките се притесняват за здравословното състояние, защото имат много въпроси..

Грижа за шевовете. Как да се справим с шевовете след раждането

Ако една жена има сълзи по време на раждането, наложително е да знаете как да се грижите за шевовете и как да боравите с шевовете след раждането, за да ускорите лечебния процес. Не се колебайте да задавате въпроси, тъй като консултацията е част от професионалните задължения на лекаря. Грижата за шевовете трябва да бъде осигурена чрез намаляване на физическата активност, спазване на правилата за лична хигиена и лечение с антисептици.

За да предотвратите усложнения и да ускорите зарастването на шевовете, трябва да следвате основните правила:

 1. Акушерката в родилния дом лекува външните белези с брилянтно зелено два пъти на ден.
 2. Уплътнението се сменя на всеки 2 часа (възможно по-често).
 3. За първи път след раждането е необходимо да използвате гащи за еднократна употреба. След това използвайте свободно прилепнало памучно бельо.
 4. Вземете душ след всяко посещение на тоалетната.
 5. Трябва да използвате сапун за измиване на перинеума не повече от 2 пъти на ден: сутрин и вечер, а следобед плувайте без него..
 6. Отидете до тоалетната, когато е необходимо. Не пълнете пикочния мехур, в противен случай това ще попречи на свиването на матката.
 7. В края на душа чаталът се изсушава с кърпа отпред назад.
 8. Нежелателно е да вдигате тежести над 3 кг.
 9. В продължение на 10 дни е забранено да се ядат брашни продукти, зърнени храни, т.е. какво влияе върху появата на запек.
 10. Сред важните въпроси е доколко една млада майка не може да седне при наличие на следродилни конци. В зависимост от сложността на почивките, лекарите говорят за период от седмица до две. Можете да седнете на тоалетната още първия ден след зашиване. След 7 дни можете да клякате на седалището, което е противоположно на страната, където са били фиксирани раните. В този случай жената може да седи само на твърда повърхност. Този момент трябва да се има предвид при завръщането у дома от родилния дом. В колата е по-добре да сте в полуседнало състояние или легнало.
 11. Не се страхувайте да отидете до тоалетната заради болка. Процесът на дефекация създава значително натоварване на мускулите на перинеума, тъй като болезнеността се увеличава. Глицериновите супозитории ще помогнат малко за облекчаване на ситуацията: това лекарство помага за омекотяване на изпражненията, което означава, че изхождането ще бъде по-бързо и лесно.
 12. Гледайте диетата си, за да избегнете запек. Изключете от диетата тези храни, които имат укрепващ ефект. Преди хранене изпийте лъжица растително масло (маслиново, ленено семе), така че изпражненията да са нормални и заздравяването на шевовете е по-бързо.

Всяка родилка, която има шевове след раждането, трябва да помни основното - не можете да седнете по-рано от 10 дни след зашиване.

Седмица по-късно е позволено да седнете на твърда повърхност, след 10 дни - на мека. Също така е важно да се има предвид, че в началото за безболезнено пътуване до тоалетната е препоръчително да се постави клизма или да се използват глицеринови свещи..

Колко време отнема на заздравяването на шевовете след раждането? ?

Ако разкъсването е неизбежно по време на раждането, на майката се нанася шев след раждането. Важен въпрос за нея е колко дълго зарастват шевовете след раждането? Във всеки случай те създават неприятни усещания. Колко бързо се излекуват, се влияе от техниката на нанасяне, използваните материали и медицински показания..

Използвайки самопоглъщащи се нишки, процесът на оздравяване отнема няколко седмици. Белезите се разтварят за един месец, което ви позволява да забравите за тяхното съществуване.

Когато използвате скоби, шевовете се отстраняват 6-7 дни след нанасянето. Заздравяването отнема около 4 седмици.

Неправилната грижа за шева може да въведе микроби, създавайки сериозни проблеми.

Всяка майка иска бързо да се наслади на щастливите моменти, когато общува с бебето си, затова за нея е важно дискомфортът и дискомфортът да спрат. Колко шева ще заздравеят след раждането ще зависи от жената, от това как тя поддържа хигиената и предписаната почивка в леглото.

Премахване на шевовете. Кога да премахнете шевовете след раждането ?

Когато я изписват от болницата, шевовете се махат за мама. Естествено, родилката се притеснява от въпроса, болезнено ли е да се премахват шевовете след раждането? Самият процес е безболезнена процедура, която отнема няколко минути. Може да има лек дискомфорт, евентуално леко изтръпване. Тази манипулация се извършва, когато раната е напълно излекувана, тоест след една седмица. Ако инфекция попадне в шевовете, лекарят премахва възпалението, след което премахва шева. Когато се получи разкъсване, се прилага нов шев, родилката се разказва подробно как да се обработват конците след раждане, когато е необходимо да се види лекар.

Шевовете могат да бъдат премахнати дори в болницата, ако престоят на жената там е забавен. В случай, че майката и бебето са изписани по-рано, тя ще трябва да посети лечебното заведение отново.

Преди да започне манипулациите, специалистът ще успокои жената, че премахването на шевовете е почти безболезнена процедура. Въпреки че много зависи от чувствителността към болка. При липса на усложнения и болка няма да има, може би само леко усещане за парене, следователно анестезия няма да е необходима.

Остра болка в областта на шева

Повече от половината жени, които имат шевове след раждане, изпитват дискомфорт в рамките на един месец. Според експерти това е типично явление. Но има и моменти, които показват, че дискомфортът не винаги е норма. Болка може да се появи, ако жената не спазва препоръките на лекаря.

Усложнения след шевове

Дори след няколко седмици младата майка може да почувства дискомфорт. Това означава, че нещо пречи на лечебния процес, което показва, че има усложнения. В този случай може да се наложи медицинска намеса, лечение на местата на конци с лекарства, както и лечение. Много е важно жената да се вслушва в чувствата си и да бъде внимателна към нараняванията след раждането..

Шевовете болят след раждане:

 • Ако белезите не се лекуват дълго време, чувствате болезненост, но по време на прегледа лекарят не е разкрил никакви проблеми, тогава специалистът може да препоръча загряване.
 • Процедурите за загряване се извършват само две седмици след раждането, когато матката вече е започнала леко да се свива.
 • За тази цел са подходящи инфрачервени, кварцови или "сини" лампи..
 • При загряване лампата трябва да е на 50 см от повърхността на кожата;
 • След предварителна консултация с лекар, можете да извършите загряване у дома..
 • Можете да облекчите болката, като използвате средство за заздравяване на шевове - маз Kontraktubex. Лекарството се използва два пъти дневно от 14 до 21 дни.

Шевът се счупи след раждането:

 1. Ако шевът се разминава, жената трябва спешно да се консултира с лекар. Самолечението е забранено.
 2. Обадете се на специалист у дома или се обадете на линейка.
 3. При потвърждаване на несъответствието шевовете се прилагат отново.
 4. Но ако травмата практически е заздравяла, може да не са необходими нови шевове..
 5. В такава ситуация специалистът предписва средства за заздравяване на рани под формата на супозитории и мехлеми..

Шевът сърби след раждане:

 • Не се притеснявайте, ако усетите сърбеж около зоната на шева. Обикновено този симптом не показва развитието на патология..
 • Появата на сърбеж най-често показва, че раната лекува, така че не трябва да има причина за притеснение.
 • Водните процедури ще помогнат за премахване на сърбежа: използвайте вода за стайна температура за измиване, но горещата вода няма да работи.
 • Ако усетите, че шевовете се дърпат, може да сте започнали да седите рано.?

Шевът нагрява след раждането:

 1. Ако се появи неприятно отделяне, което според вашите наблюдения не принадлежи към менструалното течение, трябва да вземете предвид миризмата на отделянето, техния цвят, тъй като може да има сериозна опасност за здравето.
 2. Ако разпознаете нагнояване, докладвайте за този симптом на Вашия лекар..
 3. Появата на отделяне понякога показва възпаление в следродилните конци или несъответствие. И двете изискват медицинска помощ възможно най-скоро..
 4. При откриване на инфекция се предписва антибиотична терапия.
 5. Външното лечение се извършва с помощта на "Malavit", "Levomikol", "Vishnevsky" или "Solcoseryl".
 6. При нагнояване в белезите само лекарят решава кои средства за лечение могат да се използват. Това могат да бъдат не само лечебни и противовъзпалителни гелове и мехлеми, но и течности като "Хлорхексидин" или водороден прекис, които позволяват дезинфекция.
 • Ако конците след раждането започнат да кървят, тогава в повечето случаи това се дължи на нарушение на основната препоръка - да не седите през първите 10 дни: в процеса на разтягане на повърхността на раната те са изложени.
 • Не се самолекувайте и не започвайте да третирате раната с импровизирани средства, по-добре е да се консултирате с лекар.
 • Тази ситуация може да изисква промяна.
 • Често се предписват гелове с ефект на заздравяване на рани, например "Solcoseryl".

Наблюдавайте състоянието на конците: ако първите дни след нанасянето се характеризират с липсата на описаните по-горе трудности, тогава остава само да се премахнат конците след раждането. Процедурата трябва да се извършва в медицинско заведение. Бъдете психически подготвени за това: запазете спокойствие и не се страхувайте.

Обобщаване

Скоростта на зарастване на шевовете зависи от жената. При стриктно спазване на правилата, в близко бъдеще ще бъде възможно да забравите за шевовете.

Раждането е процес, по време на който всичко може да се случи. В същото време появата на руптури е доста често явление и самите лекари не ги считат за усложнение или проблем. Съвременната медицина дава възможност професионално да се подходи към налагането на следродилни конци, които при правилна и внимателна грижа не причиняват значителен дискомфорт.