Епидуралната анестезия в „майчините“ кръгове се нарича епидурална. Въпреки че явлението е ново, то е много популярно и, съдейки по отзивите, е „благотворно“. Който е родил с епидурална - в пълна наслада, който изобщо не е родил и се страхува от раждане, като огън - също за нея, която е родила успешно без болка и упойка - както обикновено: нито за, нито против. Все пак всяка жена все още трябва да знае какво е епидурална анестезия, с какво и как се яде..

Епидуралната анестезия се извършва само преди началото на опитите, в периода на болезнени контракции, тъй като основната й цел е да блокира болката, докато жената усеща контракции и, което е много важно, остава в съзнание.

Мястото на пункцията (инжекцията) е епидуралното пространство на гръбначния стълб (където завършва гръбначният мозък). С помощта на игла към гърба е прикрепен катетър, чрез който се прилагат толкова инжекции, колкото е безопасно и необходимо за "страдащата" родилка. Местната упойка блокира нервните импулси, които предават сигнали за болка към мозъка. И след 20 минути няма да почувствате никаква болка, а понякога и цялата долна част на тялото си..

Епидуралната е необходимост...

Определено родилката сама решава дали да инжектира или не инжекцията „магическа“ инжекция. Обикновено жената решава какво да прави, много преди да роди. В крайна сметка няма строги медицински показания за епидурална анестезия. Обикновено се използва само за тежки болезнени контракции по време на вагинално раждане. Може да се използва и вместо обща анестезия за цезарово сечение. Смята се, че е по-добре операцията да се извършва с пълното съзнание на майката, естествено без болка. Също така, епидуралната се използва за следродилни манипулации..

В допълнение към факта, че тази анестезия облекчава "схващащите" болки, тя също така съкращава периода на дилатация на маточната шийка и абсолютно не засяга новороденото, тъй като лекарството влиза в кръвта на детето в много малки дози.

Най-често се предлага епидурална терапия при тежка гестоза, плацентарна недостатъчност, артериална хипертония, заболявания на дихателната система, тежки сърдечни дефекти и други състояния.

... или прищявка?

Много жени, без дори да усещат болката от раждането, нарочно планират да обезболят процеса на контракциите. Лесно е да се каже, че това е прищявка на жената, но лекарите уверяват, че ако жената се страхува катастрофално от раждането, тогава дори малки болезнени усещания могат да причинят стрес не само за нея, но и за нероденото бебе. И стресовият ход на раждането не може да донесе нищо добро. Ето защо акушер-гинеколозите не разубеждават "страхливите" майки от епидурални.

Жените, които са родили с помощта на епидурална анестезия, абсолютно не се различават от тези, които са родили, както се казва, по "естествен" начин. Те усещаха контракции и фактът, че болката беше минимална, беше само плюс, защото от процеса на раждане останаха само положителни емоции. Психолозите казват: след "епидурално раждане" жените по-лесно се съгласяват да повторят раждането.

Епидурална анестезия по време на раждане: противопоказания

Не всяка жена обаче може да използва такъв съблазнителен метод за облекчаване на болката. Епидуралната анестезия има множество противопоказания, които трябва да се вземат предвид по време на раждането, в противен случай съществува голям риск да се получи обратен ефект: вместо облекчение, причинете усложнения.

Противопоказания за епидурална анестезия са:

 • кървене при раждане;
 • проблеми със съсирването на кръвта;

Епидурална анестезия

Искам да пиша за нея, епидурална анестезия. Защото, когато търсех някакви отзиви за този тип облекчаване на болката, на практика не намерих подробна история, всичко е някак си „размазано“. Наистина не намерих нищо и когато задавах въпроси в блогове, имаше както нейни поддръжници, така и противници. Но толкова се страхувах от болка, че все пак реших да направя анестезия, ела каквото може..

Родих 13 часа и през цялото това време вече бях без вода, те още си тръгнаха от дома и дълго време нямаше контракции. След молбата ми за упойка, лекарите ми казаха да не ги заблуждавам и да се приготвям сама да раждам. Тъй като все още не бях много болезнен, си помислих, че е така, но след като ми наляха две капкомери с окситоцин, разбрах, че е глупаво да търпя такава болка, когато имаше възможност да не страдам. Отново нека да поискаме анестезия. След следващия преглед лекарите ме съжалиха и това беше, защото отворът беше 6 см, а контракциите продължаваха изцяло и главата беше на път, а водите вече бяха тръгнали преди 12 часа. По принцип анестезиологът дойде и ми направи тази прекрасна инжекция.

За да бъда честен, тази процедура не е много приятна. Бях увит в „поничка“ на креслото на леглото на родилния дом, доколкото е възможно с корема. Не беше удобно и смущаващо, бях без бельо, но мъж инжектираше))) Първо, инжектираха ледокаин (изглежда), това не е много приятно. Убождат се около пъпа, само отзад, пиша това, защото самият си мислех, че ще инжектират някъде отдолу, в лумбалната област, но всъщност го правят много по-високо. Правят се няколко инжекции и се усеща, че нещо твърдо се излива под кожата, така да се каже))) Но слава Богу, това не трае дълго и можете да издържите без сълзи. Наистина не усетих как е поставен катетърът за анестезия и няма какво да се каже за него. Изчакахме четири контракции, за да подейства лекарството, вече не усещах петата контракция. Анестезиологът пожела лесна доставка и си тръгна.

Обърнаха ме като сепия на стол, изобщо не усещах краката си, както и контракции. Веднага ми се спеше, тялото ми беше много изтощено. Лъжех и балдела, толкова дълго ме измъчваха за нищо, веднага трябваше да инжектирам упойка.

Така лежах 40 минути и анестезията беше поставена за един час. Но след като ме погледнаха, лекарите решиха, че е спешно да се роди. И самото раждане започна. Не почувствах нито грам натиск, когато лекарите ми казаха да настоявам. Не боли да родиш глава, само много неприятно усещане беше, когато раменете излязоха и трябваше да изчакам, тогава хленчех, имаше ужасно чувство за пълнота, дори не мога да сравня с нищо. По време на раждането изобщо не крещях, не защо, не ме боли. Родих на 12-то издишване, пиша за издишването, защото мислех, че така си мислят, но онзи ден ми казаха, че опитът е три издишвания.

Не почувствах раждането на плацентата, още повече, след това те се блъскаха със собствените си ръце вътре в мен, коригираха шията или я зашиха, все още не разбрах, просто чух как тя падна с 2 см и я върнаха у дома. И за тази процедура не ме пука, повтарям за стотен път, не усетих нищо.

Ето как безболезнено родих щастието си. И нямам страх след раждането, не се страхувам от болницата, не ме боли при споменаването на раждането. След 2 часа станах и ходех без болка, без световъртеж и слабост. Не усещах болка дори след като анестезията беше изчезнала.

Плюсове Нарисувах всичко като сега за минусите. Вчера имахме ураган и мястото на инжектиране просто боли адски. И след раждането ме боли три дни, но си го признавам и не се пареше особено, защото когато катетърът се сложи в ръката, той също боли дълго време, а след това и гърба. Ето какво време хленчи, това е неприятна изненада, надявам се, че няма да е през целия ми живот.

Така че, що се отнася до мен, по-добре е да раждам безболезнено, отколкото да страдам и да крещя с часове, тогава усетих цялата сила на контракциите. Момичета, които все още се съмняваха, надявам се, че сте решили за себе си най-доброто. Но сега ще посъветвам всички да раждат с епидурална упойка, не виждам причина да се измъчвам. Необходимо е да се роди, за да не бъде по-късно страшно да се върнете отново в болницата) Страхувам се от бременността повече от раждането)))

Пожелавам на вас и вашите любими деца щастие. Нека всичко да е положително!!

Епидурална анестезия по време на раждането

Раждането е труден и болезнен процес, който може да доведе до много усложнения. Жена, решила да стане майка, доскоро трябваше да понася героично и труда, и труда без способността да облекчава собствените си мъки. Сега това е в миналото: епидуралната анестезия може значително да опрости живота на родилката (особено на примипара).

Защо се нуждаете от облекчаване на болката

Дълго време човечеството се опитва да намери начин да намали болката при родилките. В древни времена за това са се използвали отвари от билки и пушене, по-късно се появяват синтетични болкоуспокояващи. Раждането е един от най-болезнените процеси, а средновековната концепция за необходимостта от женски страдания, за щастие, е в миналото. Изследвания на съвременни учени директно показват, че прекомерната болка по време на раждане драстично повишава нивото на адреналин и норепинефрин в кръвта и това може да доведе до нарушаване на транспорта на кислород до тъканите на тялото. В резултат на това честотата на контракциите намалява, обичайният ритъм на кръвообращението се заблуждава и на този фон се развива фетална хипоксия. *

Какво друго е свързано с прекомерна болка по време на раждане

 • Хипервентилацията и дихателната алкалоза могат да доведат до метаболитна ацидоза
 • Намалената перфузия на плацентата заплашва патологиите на плода
 • Освобождаването на хормони може да доведе до нарушаване на тялото на детето

Тези, които обикновено говорят за необходимостта една майка непременно да изпита „тайнството на раждането“, най-често не са наясно с всички възможни последици и никога няма да бъдат държани отговорни за тях. Това важи особено за домашните дули и хората, популяризиращи „естествено раждане“.

Какво е епидурална анестезия

В областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, между външната стена и твърдата обвивка на гръбначния мозък, има пространство, в което излизат гръбначните корени, през които се предават нервните импулси. С въвеждането на анестетични лекарства чувствителността се изключва за известно време, което позволява на родилката да спре да чувства болка. В същото време правилно изчислената доза не блокира възможността за независимо движение, така че жената да може да ходи. Освен това, за разлика от общата анестезия, епидуралната анестезия позволява на родилката да остане в съзнание на всички етапи. Освен това, най-често такава анестезия, ако няма специални индикации, се използва само за периода на контракциите, който може да продължи няколко часа, а жената ражда вече без анестезия.

Спинална или епидурална?

Тези два вида облекчаване на болката много често се бъркат, защото изглеждат наистина сходни, особено за тези, които са далеч от медицината. Между тях обаче има разлики..

Гръбначен. Тази анестезия използва тънка игла, през която анестетикът се инжектира в цереброспиналната течност. Сега този метод се използва все по-рядко, защото ако се извърши неправилно или не се идентифицират противопоказанията могат да доведат до сериозни последици..

Епидурална. За този вид анестезия първо се извършва локална анестезия, след което се прави пункция на мястото на пункцията със специална игла, която прониква до твърдата мозъчна обвивка. При извършване на тази манипулация е много важно да не се движите, за да не трепери ръката на лекаря. Чрез игла в пункцията се вкарва катетър, през който анестетиците навлизат в епидуралното пространство. Тръбата му ще остане отзад толкова дълго, колкото е необходимо, за да се запазят болкоуспокояващите ефекти на лекарствата. След отстраняване на катетъра ще остане само малка пункция, която ще бъде обработена и покрита с мазилка..

Ефект на анестезията върху дете

Привържениците на "естественото раждане" твърдят, че лекарствата могат да повлияят неблагоприятно на плода. Съвременните изследвания обаче опровергават този факт: в резултат на проведените тестове е установено, че епидуралната анестезия по никакъв начин не засяга детето, но значително улеснява процеса на раждане. ** Освен това за този вид облекчаване на болката се използват лекарства, които не проникват през плацентарната мембрана на плода... Основният плюс на епидуралната анестезия по време на раждане е, че жената може да се отпусне, да се успокои и уверено да премине към процеса на изгонване на плода без невроза и стрес..

Показания за облекчаване на болката

За съжаление, все още не във всички лечебни заведения жената може да вземе независимо решение за използването на анестетици. Следните ситуации са безспорни индикации за необходимостта от епидурална анестезия..

Преждевременна бременност. Отпускането на мускулите на тазовото дъно позволява на бебето да ходи по-лесно през родовия канал, без да среща съпротива. За бебета, които са родени преждевременно, ненужният стрес е противопоказан, така че ако няма индикации за цезарово сечение, ще трябва да раждате с упойка

Дискоординиране на труда. Това е името на състояние, при което контракциите могат да измъчват жената в продължение на няколко часа, но шийката на матката няма да се отвори. В този случай епидуралната анестезия ще облекчи спазма и ще провокира раждането.

Високо кръвно налягане. При хипертония раждането може да доведе до инсулти или други опасни последици, така че лекарите могат да предписват или цезарово сечение, или да използват епидурална помощ за нормализиране на кръвното налягане.

Необходимостта от хирургическа интервенция. В случаите, когато не може да се приложи обща анестезия, но се изисква бърза помощ (например при прекалено голям плод или многоплодна бременност), като алтернативен вариант се използва епидурална анестезия

Анестезия по избор

В западните клиники всяка родилка може самостоятелно да избере облекчаване на болката. Това е рационално: първо, нито един човек не иска да понася болезнено болка в продължение на няколко часа, и второ, проучвания на американски специалисти показват, че епидуралната анестезия няма последствия. Така че, ако планирате да раждате в частна клиника, най-вероятно ще ви бъде предоставена възможност самостоятелно да вземете решение за необходимостта от облекчаване на болката..

Кога да не се използва

Всяка медицинска намеса има свои противопоказания и епидуралната анестезия не е спестена. Въпреки това, дори наличието на противопоказания не е причина за раждане без упойка. Има моменти, когато жената изпитва непоносима болка (като правило, на фона на необичайна бременност или характеристики на тялото). В този случай лекарите трябва да намерят алтернативни начини за понижаване на прага на болката..

Ниско кръвно налягане. При ниско кръвно налягане, въвеждането на анестетични лекарства може да провокира рязък спад, което ще доведе до неприятни последици

Гръбначна деформация. Ако жената има дегенеративни нарушения в гръбначния стълб, той е изключително извит или има аномалии, достъпът до лодката ще бъде затруднен. Това означава, че когато се инжектира лекарството, то може да отиде на грешното място или да не блокира болката.

Възпаление в областта на пункцията. В случай на някакви възпалителни процеси, инжекциите са забранени, тъй като могат да провокират нагнояване или други неприятни последици от инфекцията, попадаща в кръвта

Нарушение на коагулацията. Някои болкоуспокояващи могат да разреждат кръвта, което е особено опасно, ако кървенето от матката се отвори по време на раждането

Непоносимост към определена група лекарства. Обикновено се използват просто аналози, но в редки случаи епидуралната анестезия става невъзможна.

Безсъзнание. Първо, жена в безсъзнание по принцип не изпитва болка, и второ, не може да даде съгласието си за употребата на анестезия, която се изисква при предписване на определена група лекарства

Последици и усложнения

Вече беше споменато по-горе, че медицинските изследвания не са довели доказателства, че епидуралната анестезия влияе негативно върху състоянието на плода. Има обаче ситуации, при които неприятни усложнения се случват по правило при родилка..

Попадането на лекарства във венозното легло. Ако лекарят е направил пункция неправилно и упойката е била в кръвта, жената ще почувства слабост, световъртеж, изтръпване на крайниците. За щастие всичко това може да се поправи: обикновено такива реакции се появяват незабавно, дори когато катетърът е инсталиран и с навременното уведомяване на анестезиолога могат да се избегнат неприятни последици. Ето защо, ако по време на епидурална анестезия се усети един от горните симптоми, е необходимо да се информира лекарят за това.

Алергия. За съжаление никой не е защитен от възможни негативни реакции на организма към упойката. Ето защо се препоръчва да се подложат на специални тестове за идентифициране на алергени. Това значително ще помогне на лекаря, който ще избере правилното лекарство и дозировката му, и ще ви спаси от алергични реакции и анафилактичен шок.

Болка в гърба. Някои жени в своите прегледи за употребата на анестезия по време на раждане се оплакват, че след епидуралната болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Това е следствие от неточна пункция, в резултат на което цереброспиналната течност навлиза в епидуралното пространство. Такова усложнение се лекува с медикаменти и определено трябва да информирате Вашия лекар за това.

Спад в кръвното налягане. Повечето болкоуспокояващи наистина понижават значително кръвното налягане. За да се избегне замайване, лекарите обикновено препоръчват на пациентите си да легнат и лекарствата се инжектират през катетър в малки дози.

Други минуси на анестезия

Повечето от последиците зависят от това дали анестезиологът прави правилно манипулациите си и дали родилката ще спазва всички препоръки на лекарите. Факт е, че при неправилно прилагане на лекарството анестезията може да възникне частично (в 15% от случаите) или изобщо да не се получи (5%). Освен това това може да е не само медицинска грешка. Често неправилното приложение се дължи на наднорменото тегло на жената или аномалии в развитието на гръбначния й стълб. Друго рядко явление е мозаечната анестезия. Това се случва поради факта, че в епидуралното пространство има прегради, които не позволяват лекарството да бъде равномерно разпределено в течността. Загубата на чувствителност от едната страна на тялото трябва незабавно да се докладва на анестезиолога - и той ще коригира дозата на лекарствата.

Недостатъци на процедурата

Повечето противници на епидуралната анестезия настояват, че по време на раждането жената произвежда големи количества от хормона окситоцин, който предизвиква привързване към бебето. И ако „блокирате“ болезнените усещания с болкоуспокояващи, производството му ще спре и „майчинският инстинкт“ няма да работи. Жените, които са родили с епидурална болест и отглеждат бебета, лесно ще разбият мита за липса на привързаност. Възможни отрицателни последици са усложненията от неподходящи лекарства. Следователно, въпросите за алергиите трябва да бъдат разгледани предварително. Така че практически няма недостатъци на епидуралната анестезия и заключенията за „непоправима вреда“, неподкрепени с факти, не трябва да се вземат предвид.

Плюсове на процедурата

Живеем в модерен свят, в който всичко се прави за максимален комфорт. Остарелите представи, че родилката трябва непременно да страда, за да може да бъде наречена майка, днес се считат за изключително нечовешки. Предимствата на епидуралната анестезия са:

 • облекчаване на болката при раждането, което може да бъде наистина непоносимо за майката
 • възможността да си вземете почивка, когато контракциите продължават от няколко часа, и дори да поспите
 • понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония
 • предотвратяване на негативните последици от прекомерна болка, която може да провокира фетална хипоксия
 • нормализиране на маточната контракция, отпускане на шийката на матката и съдействие на детето при преминаването през родовия канал
 • облекчаване на гадене и повръщане
 • липса на потискане на дихателните центрове при родилка и новородено

Освен това, ако е необходимо спешно цезарово сечение, анестезиологът просто ще увеличи дозата лекарства и операцията може да започне незабавно..

Как иначе да улесня труда

Не всички жени искат да раждат с упойка. Дори и в този случай обаче можете да улесните процеса на раждане за себе си..

 • Бременността трябва да се планира силно предварително, да се откажат от всички лоши навици, да се изгради диета и дневен режим, да се види лекар и да се опита да се избегне стресът, доколкото е възможно
 • Преди да родите, трябва да посетите курсове за обучение, където те ще ви разкажат подробно как да дишате правилно и какво да правите, когато започнат контракциите. Такива уроци са необходими, за да се подготвим не само физически, но и емоционално.
 • По време на контракциите могат да се използват определени техники за масаж: те обикновено се преподават в курсове. Освен това е много важно да дишате правилно и да се стараете да не крещите, тъй като това отнема кислород от бебето.

Заключения и препоръки

Ако по време на раждането или раждането осъзнаете, че не можете да толерирате болка, трябва да информирате Вашия лекар за това. Анестезиологът ще избере подходящото лекарство, което ще облекчи болката и ще ви помогне да раждате спокойно и бързо. Ако самият лекар е предписал епидуралната анестезия, няма нужда да се отказвате от нея: вероятно лекарят знае по-добре какво прави и защо..

Епидурална анестезия по време на раждане: прегледи на майки

Говорихме за плюсовете и минусите на епидуралната анестезия с четири героини, които споделиха своя опит с раждането с нас..

"Лекарят каза, когато има контракция и трябва да натиснете - тоест тя напълно контролира процеса"

Галина, на 23 години

„Срам ме е да призная, но за епидуралната анестезия научих само по време на бременност. Нещо повече, дори не разбрах подробностите, мислех, че това е норма, не осъзнавах, че мога да избера да обезболявам или не. По-точно, нямах представа, че облекчаването на болката има някакви недостатъци.

Следователно процесът на раждането не ме плашеше, знаех, че лекарите ще прилагат упойка и няма да усещам контракции. И когато се случи, тогава разбрах разликата между естествения процес на раждане и медицинската намеса..

Процесът на раждане ме завари в мола, беше като във филм. С моя приятел се разхождахме през детския отдел, когато изведнъж ми се счупи водата. Почувствах контракциите много слабо и не разбрах веднага какво се случва: няколко минути с приятеля ми стояхме и мислехме какво да правим. В резултат на това извикали такси и отишли ​​в болницата.

Контракциите се засилиха и станаха болезнени. Лекарят погледна отвора и предложи облекчаване на болката. Разбира се, веднага се съгласих. Инжектираха ме в гръбначния стълб, което беше доста болезнено и след това на практика спрях да чувствам болка и всичките ми усещания станаха странни. Лекарят каза, че когато има контракция и е необходимо да се натисне - тоест тя напълно контролира процеса. Беше ми много неудобно, имаше чувството, че не раждам.

Родих доста бързо, за около три часа. Но това е цялата заслуга на лекаря. Дори не мога да си представя как бих родила с епидурална упойка, ако не лекарят, който ми казваше всяка секунда какво да правя.

Искам да подхождам към следващото раждане по-подготвен: да не се страхувам от процеса на раждане, да съм подготвен за това, което ще бъде болезнено, да науча дихателни техники и най-важното да се опитам да раждам сам, без упойка ".

„Към вечерта, когато раждането беше вече на третия ден, започнах да крещя, че не мога да издържам повече и исках операция“

Алена, на 24 години

„Още преди бременността знаех, че искам да родя възможно най-естествено. Разказах на всички колко е ужасна епидуралната упойка - бях чел някъде ужасни истории, че децата след нея израстват като наркомани и алкохолици. Мечтата ми беше да родя на Бали в най-известната клиника за естествено раждане, но, за съжаление, нямаше финансова възможност, в крайна сметка намерих лекар в Москва.

Лекарят беше същият като мен, възгледи за процеса на раждане. Тя беше категорична за анестезията и цезаровото сечение. Бременността протече спокойно, нямах никакви страхове, до раждането водех активен живот.

Усещайки първите контракции, казах на съпруга си, че имаме още много време. Но не очаквах да има толкова много.

Няколко часа по-късно пристигнахме в болницата. Водите все още не бяха отстъпили, но свиванията се засилиха. Лекарят ми каза, че всичко е както трябва, че всичко е в ред. Нощта отмина, не затворих очи, беше много болезнено, нямах търпение бебето да се роди. На следващия ден вече плаках и казах на съпруга си, че умирам - боли и се чувствах толкова зле. Но имаше още една безсънна нощ пред нас.

На следващия ден бях изтощен, имах истерици и, въпреки че лекарят ми каза, че това се случва и всичко е наред, започнах да моля съпруга си да се обади на друг лекар и да му направи цезарово сечение.

Към вечерта, когато раждането беше вече на третия ден, започнах да крещя, че вече не мога да търпя това и исках операция. Тогава моят лекар се обади на анестезиолога и той ми направи епидурална. Лекарят вярваше, че мога да родя сам, което се случи няколко часа по-късно. След епидурална анестезия водата ми се счупи и главата ми се избистри малко, тъй като болката спря да е толкова дива.

Много съжалявам, че бях категоричен по отношение на някаква медицинска намеса. Медицината непрекъснато се развива, разбирам, че да си противник на всичко ново не е много умно. Всичко има своите плюсове и минуси и не знам какво би се случило с мен, ако не епидурална. Разбира се, искам повече деца, но няма да изграждам никакви очаквания за следващата си бременност. ".

"Тогава главата ме боли почти година, оказа се, че това е много честа последица от епидуралната анестезия."

Ана, на 27 години

„Това беше първата ми бременност, но въпреки отговорността, я приех много лекомислено. Струваше ми се, че основното е да се отпуснете и да не се притеснявате. Между другото, бременността беше спокойна, затова си помислих, че всичко ще се оправи с раждането. Не съм чел тонове литература за бременността, струваше ми се, че всичко е излишно, популяризирах безгрижен подход.

Пристигнах в болницата с болезнени контракции и веднага получих упойка. След него ме боли главата и раждането спря. Главата ме болеше толкова силно, че дори смътно си спомням целия процес.

Лекарят очакваше бой, но нямаше такъв и тъй като водите вече бяха отстъпили, нямаше време за губене. Тя ме изплаши, че може да загубя бебето и аз се съгласих на цезарово сечение.

Никога не съм очаквал подобен обрат. Никога не съм имал операции, много се страхувам от тях. Също така знаех, че отнема много време да се възстанови след операцията и че не е добре за детето. Съжалявам, че не видях бебето през първите секунди от живота му и че не преминахме този процес заедно. Когато го видях за първи път, не почувствах веднага нещо, дори си помислих, ами ако това не е моето дете?.

След това главата ме боли почти година, оказа се, че това е много честа последица от епидуралната анестезия. И на мястото на инжектиране остана бучка.

Мисля, че ако имам друга бременност, ще се опитам да раждам без упойка. Искам да премина през процеса на раждане от началото до края и да не заспя наполовина. ".

"Чувствах, че процесът е под мой контрол и не мислех за епидурална анестезия."

Кристина, на 31 години

„Когато се подготвях за раждане, лекарят ми каза, че съветва да се направи упойка възможно най-късно, за да не се спира процесът на раждането. Тя ме подготви за това, че ще боли и трябва да се толерира. Затова психологически се подготвях за болката и не се страхувах от нея. Срещнах се с акушерката няколко пъти преди раждането, тя ми каза как да дишам, как да се държа по време на раждането, какви пози ще ми помогнат да се справя с тях по-лесно.

Ето защо, когато раждането започна, знаех, че ако е непоносимо болезнено, ще помоля да обезболя процеса. Болката беше силна, но поносима.

Родих в традиционен акушерски център. Няма нужда да лежите на дивана по време на контракции. Можех да сменя пози, да използвам фитбол или просто да легна на леглото. Подготвителните уроци с акушерката не бяха напразни - освен факта, че опитах различни пози, тя ми напомни за различни модели на дишане по време на контракциите и това много ми помогна. Чувствах, че процесът е под мой контрол и не мислех за епидурална анестезия.

Когато се почувствах много болезнено и изглеждаше, че вече е невъзможно да изтърпя - изведнъж се сетих, че мога да поискам упойка, но тогава лекарят започна да се радва, че е видял детето и, разбира се, реших да изтърпя няколко минути ".

Епидурална анестезия по време на раждането

Епидуралната анестезия в „майчините“ кръгове се нарича епидурална. Въпреки че явлението е ново, то е много популярно и, съдейки по отзивите, е „благотворно“. Който е родил с епидурална - в пълна наслада, който изобщо не е родил и се страхува от раждане, като огън - също за нея, която е родила успешно без болка и упойка - както обикновено: нито за, нито против. Все пак всяка жена все още трябва да знае какво е епидурална анестезия, с какво и как се яде..

Епидуралната анестезия се извършва само преди началото на опитите, в периода на болезнени контракции, тъй като основната й цел е да блокира болката, докато жената усеща контракции и, което е много важно, остава в съзнание.

Мястото на пункцията (инжекцията) е епидуралното пространство на гръбначния стълб (където завършва гръбначният мозък). С помощта на игла към гърба е прикрепен катетър, чрез който се прилагат толкова инжекции, колкото е безопасно и необходимо за "страдащата" родилка. Местната упойка блокира нервните импулси, които предават сигнали за болка към мозъка. И след 20 минути няма да почувствате никаква болка, а понякога и цялата долна част на тялото си..

Епидуралната е необходимост...

Определено родилката сама решава дали да инжектира или не инжекцията „магическа“ инжекция. Обикновено жената решава какво да прави, много преди да роди. В крайна сметка няма строги медицински показания за епидурална анестезия. Обикновено се използва само за тежки болезнени контракции по време на вагинално раждане. Може да се използва и вместо обща анестезия за цезарово сечение. Смята се, че е по-добре операцията да се извършва с пълното съзнание на майката, естествено без болка. Също така, епидуралната се използва за следродилни манипулации..

В допълнение към факта, че тази анестезия облекчава "схващащите" болки, тя също така съкращава периода на дилатация на маточната шийка и абсолютно не засяга новороденото, тъй като лекарството влиза в кръвта на детето в много малки дози.

Най-често се предлага епидурална терапия при тежка гестоза, плацентарна недостатъчност, артериална хипертония, заболявания на дихателната система, тежки сърдечни дефекти и други състояния.

... или прищявка?

Много жени, без дори да усещат болката от раждането, нарочно планират да обезболят процеса на контракциите. Лесно е да се каже, че това е прищявка на жената, но лекарите уверяват, че ако жената се страхува катастрофално от раждането, тогава дори малки болезнени усещания могат да причинят стрес не само за нея, но и за нероденото бебе. И стресовият ход на раждането не може да донесе нищо добро. Ето защо акушер-гинеколозите не разубеждават "страхливите" майки от епидурални.

Жените, които са родили с помощта на епидурална анестезия, абсолютно не се различават от тези, които са родили, както се казва, по "естествен" начин. Те усещаха контракции и фактът, че болката беше минимална, беше само плюс, защото от процеса на раждане останаха само положителни емоции. Психолозите казват: след "епидурално раждане" жените по-лесно се съгласяват да повторят раждането.

Епидурална анестезия по време на раждане: противопоказания

Не всяка жена обаче може да използва такъв съблазнителен метод за облекчаване на болката. Епидуралната анестезия има множество противопоказания, които трябва да се вземат предвид по време на раждането, в противен случай съществува голям риск да се получи обратен ефект: вместо облекчение, причинете усложнения.

Противопоказания за епидурална анестезия са:

 • кървене при раждане;
 • проблеми със съсирването на кръвта;

Епидуралната анестезия влияе ли върху хода на раждането??

Епидуралната анестезия се използва широко в акушерската практика. В Москва до 80% от ражданията протичат с епидурална анестезия. Главният лекар на едно от московските болници за майчинство изобщо каза, че първото раждане винаги трябва да се обезболява. Акушерските казват с увереност, че епидуралната не влияе по никакъв начин на хода на раждането и от това има някои предимства. Какво казва за това медицината, основана на доказателства??

Епидуралната аналгезия е ефективен и популярен начин за облекчаване на болката при раждането, но може да повлияе на нормалния механизъм за раждане. Въз основа на тази теза акушер-гинеколозите провеждат нови изследвания, за да определят колко голямо е това влияние и какви фактори имат значение..

Епидурална анестезия по време на раждането

Влияние на вида на анестезията върху хода на раждането

През 2016 г. в Малайзия беше проведено проучване за определяне на продължителността на първия и втория етап на раждането със и без епидурална анестезия. Сто и десет първородни жени с доносена едноплодна бременност бяха разделени на две равни групи. Други методи за облекчаване на болката са предложени на жени, които отказват епидурална анестезия. В резултат на проучването беше установено, че продължителността на първия и втория етап на раждането, честотата на инструменталните интервенции при вагинален труд и спешното цезарово сечение, както и оценките по Апгар не се различават значително. Важно е обаче да се разбере, че в това проучване контролната група също е получила анестезия, само от различен тип, а не епидурална..

Ефектът на аналгетик върху хода на раждането

През 2015 г. обаче в Пакистан е проведено друго подобно проучване, при което са получени много различни резултати. В експеримента участва 100 жени, също разделени на две равни групи. Всички родилки предполагаха, че получават епидурална анестезия, когато всъщност на контролната група се инжектира дестилирана вода вместо аналгетик. Тоест беше изследван именно ефектът на анестезиращото лекарство върху хода на раждането, с изключение на психологически и други фактори..

Оказа се, че 23 от сто раждащи жени са имали продължителна втора фаза на раждането (т.е. принудителен период). С този проблем се сблъскват 36% от жените в епидуралната група (18 души) и само 10% от жените в контролната група (5 души). Четирима пациенти (8% от епидуралната група) са развили усложнения след раждането.

65 родилки са имали нормално естествено раждане, при 35 вагинално раждане е необходима инструментална намеса. Освен това 58% от всички жени, получаващи епидурална болест (29 души), се нуждаят от помощ и само 12% (6 пациенти) от контролната група.

Авторите на пакистанското проучване заключават, че епидуралната анестезия всъщност удължава втория етап на раждането (напъване) и увеличава броя на инструменталните интервенции. Състоянието на новороденото е задоволително, но са установени няколко усложнения след майката при майката с епидурална аналгезия.

Ранно или късно настъпване на епидурална анестезия

При анализ на повече от 15 000 раждания, данни за които са представени в Cochrane материали, учени от Сингапур през 2014 г. установиха, че ранното или късното начало на епидуралната анестезия не влияе върху резултата от раждането. Авторите стигат до заключението, че за първородните майки, които търсят епидурална анестезия за облекчаване на болката, времето на началото може да се ръководи от молбата на жената..

Епидурална анестезия по време на раждане: прегледи на майки, последици

Не е препоръчително бременната жена да се навива, като слуша тези истории; трябва да избягвате това, ако е възможно. Колкото по-спокойна е майката, толкова по-бързо протича раждането. Физическите усещания, които жената изпитва по време на раждането, не са приятни. Те помагат да се осъзнае раждането на нов живот. Епидуралната анестезия по време на раждане дава възможност да се облекчат страданията на родилката. С неговата помощ жената ще може по-лесно да понася контракции и родилни болки.

Какво е епидурална анестезия?

В лумбалния отдел на гръбначния стълб, а именно в епидуралното пространство, има гръбначни корени, по които всички нервни импулси се предават от тазовите органи. Въвеждането на анестетични съединения блокира подаването на болкови импулси към мозъка, благодарение на което родилката престава да чувства контракции. Епидуралната анестезия по време на раждане позволява на бъдещата майка да бъде в пълно съзнание.

Трябва да се отбележи, че епидуралната анестезия по време на естествено раждане действа само по време на контракциите, за да се отвори шийката на матката, опитите преминават без анестезия. Такава анестезия има за цел да даде почивка на родилката преди самите опити. Професионалистите трябва да изчислят точно дозата, която ще се прилага. Майката прекарва усилия и пренатални часове без използване на анестезия, за да намали отрицателното въздействие върху здравето на майката и детето.

Анестезията е задължителна?

Родилката сама решава дали да се направи епидурална по време на раждане или не. Няма специални индикации за въвеждането му, така че бъдещата майка трябва предварително да реши дали си струва да се използва този вид анестезия или не. Обикновено тази анестезия се дава с тежки болезнени контракции по време на естествено раждане. Също така, епидуралната анестезия се използва успешно за цезарово сечение, вместо за обща анестезия. По-добре е операцията да се извършва при пълно съзнание на майката, без никаква силна болка.

В допълнение към облекчаване на схващащата болка, епидуралната по време на раждане съкращава периода на дилатация на матката. Съставът няма ефект върху новороденото, тъй като прониква в кръвта в незначителни дози.

Много жени, които се страхуват от паническа болка, се опитват да облекчат болката при раждането на ранен етап. Можем да кажем, че това е тяхната прищявка, но експертите казват, че ако една майка се страхува от предстоящото раждане, тогава леки болезнени усещания могат да причинят силен стрес не само за нея, но и за нероденото дете. Стресиращото протичане на раждането не носи нищо добро, така че експертите не обезкуражават такива майки.

Жените, които са родили бебе с епидурална анестезия, не се различават от другите. По време на раждането те изпитваха минимална болка, което е огромен плюс, тъй като имат само приятни спомени от процеса на раждане. Според много психолози жените са по-склонни да отидат за второ раждане след епидурална анестезия..

Основните разлики между епидуралната и спиналната анестезия

Спиралните и епидуралните форми на анестезия са много сходни по отношение на спектъра на въздействие върху тялото, само спиналната анестезия се инжектира дълбоко в гръбначния мозък. Той действа малко по-различно, реакцията на пациента към него също е различна. Тези видове анестезия се различават по степента на експозиция и продължителността на ефекта. Епидуралната анестезия по време на раждането е призната за един от най-безопасните и най-щадящи методи за намаляване на болката по време на раждането. Цената на приложените лекарства е еднаква. Ако жената ражда в обикновен родилен дом, тогава й се прилага епидурална анестезия безплатно.

Колко струва епидурална за раждане в частни клиники? Ако по време на раждането частно или по искане на родилката се прилага епидурална анестезия, цената на тази услуга варира от 3 до 5 хиляди рубли..

Процедура за въвеждане

За да се приложи епидурална анестезия, родилката се поставя настрани, гърбът й е огънат, както в положение на топката, след което анестетикът се инжектира внимателно. Точката на пробиване може допълнително да се анестезира или избърше с алкохол. За да улесни родилката да понася контракции по време на раждането, в гърба й се вкарва катетър за постепенно подаване на упойка..

Ако по време на въвеждането на катетъра бъдещата майка започне да изпитва силни контракции, по-добре е да не се намесва в естествения процес, оставете я да прави всичко сама. По време на първоначалното приложение на лекарството пациентът може да изпита различни странични ефекти, например гадене, изтръпване на долната част на тялото, световъртеж. Ако се наблюдават такива ефекти, трябва незабавно да информирате наблюдаващия лекар за това..

Не се притеснявайте за последиците от анестезията за бебето, тъй като то практически не влиза в кръвта. Единственото неприятно усещане за жената е няколко секунди поставяне на катетър отзад, след 20 минути лекарството започва да действа. Малките последици от епидуралната анестезия след раждане очакват само жена. Факт е, че жената след анестезия не е в състояние да контролира болката и естествените си усещания по време на раждането. Важно е да запомните, че тази форма на анестезия не е подходяща за всички жени..

Основните противопоказания за епидурална анестезия

Този тип облекчаване на болката има много противопоказания, които трябва да се вземат предвид при предписването му, в противен случай съществува риск от влошаване на състоянието на родилката..

Въвеждането на анестезия е противопоказано при наличие на следните диагнози при бременна жена:

 • Имате проблеми със съсирването на кръвта;
 • Различни кръвоизливи при раждане;
 • Наличието на кожни лезии в точката на инжектиране;
 • Сърдечна аритмия;
 • Татуировка или инфекция в точката на влизане;
 • Повишена телесна температура;
 • Алергия към упойка;
 • Сърдечни дефекти;
 • Запушване на червата;
 • Нарушения на гръбначния мозък.

Младата възраст на родилката, затлъстяване, ниско кръвно налягане също са противопоказания за приложението на това лекарство. Епидуралната анестезия по време на раждане също е забранена, ако има някои видове изкривяване на гръбначния стълб.

Епидурална анестезия по време на раждане: индикации

Епидуралната анестезия по време на раждане се използва в следните случаи:

 1. Въвежда се по време на преждевременна бременност, въвеждането на определена доза от това лекарство помага да се ускори отпускането на тазовите мускули, в резултат на което родилката не изпитва прекомерна болка поради факта, че тялото й все още не е имало време да се подготви за раждане;
 2. По време на ненормалния ход на раждането, когато дълбоките опити започват с леки контракции на матката, лекарството ще помогне за активиране на мускулите;
 3. Ако родилката има много високо ниво на кръвното налягане, упойката помага да се нормализира и поддържа през цялото раждане;
 4. Той се използва активно, ако са възникнали непредвидени усложнения, например с голям плод или по време на многоплодна бременност;
 5. Трудният или продължителен труд не е завършен без тази упойка. Това лекарство ще помогне за ускоряване на естествената дилатация на матката..

Всички тези ситуации са индикации за назначаването на епидурална анестезия..

Вероятни последици

Какъв е резултатът от епидуралната анестезия по време на раждане? Последиците от въвеждането му могат да бъдат различни за родилката:

 • Анестетикът може да проникне във всяко венозно легло, причинявайки гадене, изтръпване на езика;
 • При първоначалното приложение могат да се появят различни алергични реакции. За да се намали вероятността от нежелани реакции, първо се прилага малка доза от лекарството;
 • Възможно е да възникнат някои затруднения с дишането поради ефекта на упойката върху нервите;
 • Болки в главата и гърба. На мястото на пункцията се появяват болезнени усещания, в резултат на което малко количество цереброспинална течност навлиза в епидуралното пространство. В някои ситуации болката се облекчава чрез вторична пункция на точката на въвеждане на катетъра;
 • Нивото на кръвното налягане също може рязко да спадне, за да се предотврати това, анестезиолозите инжектират лекарството с капкомер, след пункция и инсталиране на катетъра се препоръчва да легнете малко.

Неуспешно инжектиране на упойка

Според официалната статистика в 5% от случаите на приложение анестетикът изобщо не действа, тоест не настъпва облекчаване на болката, а при 15% това се случва само частично. Това се дължи на факта, че е доста трудно да се влезе в епидуралното пространство, причините за неуспешната анестезия могат да бъдат неопитността на анестезиолога, затлъстяването на родилката и различни аномалии на гръбначния стълб. Ако болката на родилката се усеща частично, на определено място, тогава е най-добре да се направи друга пункция. Този факт на липса на анестезия трябва да бъде докладван на анестезиолога, той ще увеличи дозата на лекарствата и ще направи допълнителна пункция.

Епидурална анестезия по време на раждане: Плюсове и минуси

Какво дава епидуралната анестезия по време на раждане, жената трябва да проучи плюсовете и минусите на тази упойка, преди да тества ново лекарство върху себе си. По време на идентифицирането на предимствата на тази форма на анестезия не е необходимо да се сравнява с други видове анестезия, необходимо е да се идентифицират нейните предимства в сравнение с естественото раждане без лекарства. Епидуралната анестезия по време на раждане има следните предимства пред естествения процес:

 1. Възможност за облекчаване на болката по време на раждането, превръщане на трудовия процес в по-комфортно време, без силна болка;
 2. Възможност за почивка при продължителен труд;
 3. Премахване на риска от високо кръвно налягане при родилка, която е изложена на риск от високо кръвно налягане.

Недостатъците на тази процедура са следните:

 • Възможни усложнения след раждането;
 • Неочаквани последици след въвеждането на епидурална анестезия;
 • Различни усложнения при раждане;
 • Нарушаване на психо-емоционален контакт с бебето, тази невидима връзка, която се усеща най-много по време на раждане без лекарства;
 • Възможно е да има леко изтръпване в гърба;
 • Треперене по цялото тяло;
 • Затруднено уриниране поради мускулна хипотония;
 • Може да се появи продължително главоболие, което в някои случаи продължава до 3 месеца след раждането;
 • Възможни болезнени усещания в лумбалната област.

Тази форма на анестезия има своите истински плюсове и минуси. Наистина помага да се улесни процесът на раждане, ако тялото не се справи самостоятелно с тези усещания. Някои краткосрочни усложнения след анестезия могат лесно да бъдат лекувани с лекарства..

Теорията за емоционалната връзка между майката и детето по време на раждането

Някои експерти са на мнение, че прилагането на допълнителни анестетици по време на вагинално раждане е неприемливо. Но някои майки, които успешно са родили дете с въвеждането на анестезия, не придават значение на тази теория, която има много положителни отзиви..

Факт е, че по време на раждането майката и бебето са изложени на силен стрес. Ако по това време мама е в удобна среда, тогава детето опознава света. По време на процеса на раждане тези двама души са неразривно свързани с обща болка, която свързва мама и бебе..

Експертите съветват майките да се настроят за лесно раждане и по други начини, например да посещават дихателни упражнения за бременни жени, да правят упражнения, да се научат как да дишат правилно и да възстановят деликатната връзка с бебето. Много майки се съгласяват предварително с бебето си, че всичко ще мине добре и без последствия. Формирането на такова настроение помага на родилката да понесе всички болки при раждането на детето си.

Всяка болка, включително раждането, причинява освобождаването на ендорфини в кръвта, които са отговорни за чувството на щастие и облекчение. Преживяла сама болка, жената изпитва безпрецедентно щастие и емоционален прилив. И ако на практика няма болка, тогава жената няма да почувства пълната радост в края на раждането..

Прегледи на реални пациенти

Какви са последиците от епидуралната анестезия по време на раждане? Обратната връзка от пациенти, които са опитвали тази анестезия, ще ви даде пълна представа за това как се чувства жената, когато използва епидурална анестезия. Ето най-ярките:

 1. Елена Г., на 25 години: „Първото раждане се проведе под епидурална упойка, тъй като страшно се страхувам от болка. Когато ми предложиха упойка, веднага се съгласих, раждането беше лесно, без усложнения. Почти не усещах болка, беше поносимо. И така, майките, които се страхуват от болката и първото раждане, преминават през нея с епидурална форма “;
 2. Анастасия, 32-годишна: „Имах цезарово сечение по показания, поставиха ми епидурална упойка, не усетих болка по време на операцията, единственият недостатък беше, че гаденето се навиваше, докато шевът беше зашит. Все още има неприятни, досадни болки в кръста ”;
 3. Алена, 23-годишна: „Положиха ми епидурална упойка, когато дъщеря ми раждаше, болката беше невъзможна, лекарят ме съжали и ми даде упойка. Преди да се реша на упойка, прочетох много литература по тази тема, оцених всички аргументи в полза на процедурата и срещу нея. Взех решение за облекчаване на болката. Всичко спря веднага и тръгна надясно. Ще изтърпя и второто раждане с епидурална упойка. По време на опитите не се прилага облекчаване на болката, това трябва да се помни и това е чудесен начин за улесняване на процеса на раждане.

Обобщаване

Разбира се, епидуралната анестезия по време на раждане има определени прегледи и последици, благодарение на нея жената престава да чувства разкъсваща болка. Този тип облекчаване на болката е основен напредък в областта на анестезиологията. Но има определена категория хора, които не са готови да приемат всички нововъведения, включително в медицината..

Както всяка процедура, епидуралната има своите плюсове и минуси. Помага ли анестетикът за облекчаване на болката по време на раждането? Разбира се, това облекчава състоянието на родилката. Ефектът настъпва 20 минути след директното инжектиране на упойката.

В същото време пациентът остава в пълно съзнание, изтръпва само долната част на тялото.

Тази процедура има и свои противопоказания, при наличието на които е забранено използването на тази упойка. Когато се въведе, е необходимо да се оцени вероятният риск за майката, тъй като той не достига до бебето през плацентата, няма рискове за бебето, не трябва да се страхувате за това. Преди да вземете решение за тази сериозна процедура по време на раждане, трябва да се консултирате с гинеколог, който следи хода на бременността.

Препоръчително е да се настроите на положителни емоции по време на раждането, доколкото е възможно. По-добре е да използвате епидурална анестезия въз основа на показания, след консултация със специалист. Ако смятате, че можете да преминете всичко сами, тогава е по-добре да се справите без това лекарство..

Тайнството на раждането е тест, който една майка изпитва заедно с бебето си; висококачествената анестезия ще помогне за облекчаване на раждащата жена, създавайки усещане за комфорт по време на раждането, което ви позволява да си починете малко и да спечелите сили за отговорен скок в живота си. Всичко това са възможностите, които съвременната анестезия дава на родилката и от всяка жена зависи дали да използва епидурална анестезия по време на раждането. Основното е да се оценят всички рискове от естественото раждане без лекарства и раждането с анестезия. Положителното отношение преди раждането може да направи истинско чудо, не забравяйте това.