Тъй като долната част на гърба е и гърбът, можете да прочетете за това в статията: "Болки в гърба по време на бременност". Тук обаче ще се опитаме да допълним темата с факти, касаещи болката в лумбалната област..

Защо долната част на гърба боли по време на бременност??

Е, нека започнем с факта, че болките в кръста са доста често срещано явление, наблюдавано при добрата половина от всички жени в позиция. Има много фактори, които естествено причиняват такава болка и обясняват всичко логично. Те не се различават от причините за болки в гърба като цяло..

Трябва обаче да се добави, че сред списъка с болести, които причиняват болки в гърба, специално внимание трябва да се обърне на заболявания на пикочно-половата система. В такива случаи болката се усеща специално в лумбалната област. А обострянето на бъбречните заболявания често се случва точно на фона на бременността. Бъбречните заболявания се сигнализират от болки в кръста, придружени от треска, отоци, главоболие, повишено кръвно налягане и често уриниране. Това води до замъгляване и обезцветяване на урината. Това състояние влияе неблагоприятно върху хода на бременността, състоянието на плода и, разбира се, здравето на жената и изисква стационарно лечение. Пиелонефрит често се среща при бременни жени. И ако болките в долната част на гърба придобиват остър интензивен спазмичен характер, тогава говорим за бъбречна колика с уролитиаза. Ето защо е по-добре да не започвате ситуацията, а да се консултирате с лекар при първите симптоми.

Но, за щастие, не винаги нещата получават сериозен обрат. И все пак по-често долната част на гърба боли именно поради промените, настъпващи в тялото по време на бременност. Болката в долната част на гърба може да „даде“ на крака, увеличавайки се след физическо натоварване, продължително ходене, продължително стоене, седене в неудобно положение. Може да бъде и резултат от фалшиви контракции на Бракстън-Хикс - в този случай се усеща напрежението на матката и съответно болка в долната част на гърба. Тези тренировъчни контракции в края на бременността подготвят тялото за раждане. Ако обаче наблюдавате това при себе си по-рано от 37 седмици и в същото време има отделяне от гениталния тракт, усеща се болка в долната част на корема и интервалите между контракциите се съкращават, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ. Такива симптоми могат да показват заплаха от прекъсване на бременността..

Какво да направите, ако долната част на гърба боли по време на бременност?

По принцип "нормалната" болка в кръста се появява, като правило, след 5-ия месец и напълно изчезва само след раждането. И въпреки че такова състояние не предвижда специално лечение (с изключение на болка, причинена от специфични заболявания) и лекарите съветват просто да издържите този период, все пак можете да коригирате ситуацията, като се придържате към някои препоръки за облекчаване на болките в кръста:

"Хармония"

Клиника за здраве на мъжете и жените

Болки в краката по време на бременност

 • Защо болят краката?
 • Диагностика на състоянието
 • Какво ще помогне

Докато носят дете, жените могат да получат неприятни симптоми, които никога не са се случвали досега. Болките в краката са особено чести. За да се отървете от тях, трябва да разберете причината и да я премахнете или да коригирате състоянието..

Защо болят краката?

Неприятните усещания в краката по време на бременност могат да бъдат или често срещано състояние, или признак на сериозна патология. Най-честите причини за болка са:

 • последици от голямото тегло - по време на бременност телесното тегло на жената се увеличава, което увеличава натоварването на краката;
 • разширени вени - преразпределение на кръвта в тялото, болестта може да се появи за първи път по време на бременност;
 • нарушаване на бъбреците - възниква оток, който краката започват да болят;
 • изместване на центъра на тежестта на тялото - коремът на бременната жена започва да надвишава тялото, натоварването се преразпределя към гръбначния стълб и долните крайници, което може да е ненужно;
 • липса на витамини и минерали - спазмите в краката често са причинени от намалена концентрация на магнезий в кръвта;
 • грешните обувки - нееластичните и неудобни обувки, особено тесните или с високи токчета, създават допълнителен стрес на краката;
 • врастване на нокти, мазоли, мазоли и плоски стъпала - появяват се промени в тялото, липса на калций и фосфор, увеличаване на телесното тегло;
 • високо кръвно налягане - разширява кръвоносните съдове на краката, което причинява дискомфорт.

Най-опасните причини за болка са разширените вени и високото кръвно налягане. Те могат да доведат до сериозни последици, поради което се нуждаят от корекция с лекарства и наблюдение от специалист..

Уговарям среща
посетете ортопед
можеш да се обадиш

или използвайки системата за онлайн резервации на уебсайта

Диагностика на състоянието

Ефективно лечение може да се проведе само като се знае причината за възникналото състояние. Това изисква цялостен преглед на тялото:

 • проучване и събиране на анамнеза - ще покаже наличие на тенденция към системни заболявания, разширени вени в миналото, възможна липса на витамини и минерали при липса на адекватно хранене и активни добавки;
 • изследване на долните крайници - ще ви позволи да забележите разширени вени, мазоли, врастнали нокти и плоскостъпие;
 • претегляне - ще определи размера на натрупаното тегло, ще направи възможно анализирането на физиологичното и патологичното наддаване;
 • общ анализ на урината - ще разкрие бъбречни проблеми, които може да са причина за отоци;
 • ежедневно наблюдение на кръвното налягане - ще помогне за откриване на повишен стрес върху кръвоносните съдове.

След установяване на причините за болката, лекарят продължава да предписва лечение. Терапията се избира, като се вземе предвид състоянието на жената и индивидуалните противопоказания за лекарства..

Какво ще помогне

За да се отървете от болките в краката по време на бременност вечер, можете просто да ги поставите на малка възглавница, докато спите или се отпускате. Но ако това не помогне и не става въпрос за умора, лекарят може да предпише няколко лекарства:

 • мултивитамини + магнезиев курс допълнително с липса на активни вещества;
 • канефрон при наличие на бъбречни патологии и отоци;
 • качулка с високо кръвно налягане

При наличие на разширени вени лекарствата по време на бременност се предписват само в краен случай. До този момент на жените се препоръчва да носят компресионни чорапи, които инхибират развитието на болестта. А след раждането засегнатите вени могат да бъдат отстранени хирургически или с лазер.

Бременността натоварва силно женското тяло. Последиците от това могат да бъдат избегнати чрез правилно хранене, използване на витамини и редовни посещения на лекар. Тогава носенето на дете ще бъде по-лесно и няма да създаде здравословни проблеми на жената..

нашия екип

Санди
Михаил Иванович
Травматолог-ортопед,

Болки в гърба по време на бременност

Бременността е период, който дава на бъдещата майка много различни усещания. Това е очакването на предстоящата среща с детето, и радостта от добрите пожелания на близки и непознати и насладата от купуването на неща за бебето. Но в началото на бременността мнозина се оплакват, че ги боли гърбът. Болката може да отшуми за известно време и след това да се появи отново на по-късна дата. За да се освободи от безпокойството, бъдещата майка трябва да знае причината за синдрома на болката и как да се справи с нея..

Причини за болки в гърба по време на бременност

Болките в гърба в началото на бременността са тъпи или остри, леки или тежки. Може да причини напрежение както в гръбната, така и в лумбалната част на гръбначния стълб. А понякога синдромът на болката дори не позволява на жената да стане от легнало или седнало положение. Понякога болката „излъчва“ към раменете, гърдите и горната част на гърба. След физическо натоварване болката при повечето жени отдава крака. Това обикновено се случва, когато жената стои дълго време, ходи много или седи в неудобна поза..

Преди да изберете лекарство за дискомфорт, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар. Това ще ви помогне да разберете защо боли гърба ви по време на бременност. Това може да се обясни със следните физиологични промени, настъпващи в тялото на жената:

1. Промяна в лумбалната част на гръбначния стълб, която започва да се адаптира към непрекъснато растящия плод.

2. Промяна на сакралната област, която става по-еластична, с цел допълнително намаляване на дискомфорта при натиска на плодовата маса върху вътрешните органи и гръбначния стълб.

3. Увеличаване и промяна в положението на матката, които водят до силно напрежение в долната част на гърба.

4. Бързият растеж на плода, причиняващ силни отклонения на гръбначния стълб, който все още не е имал време да свикне с голямото натоварване.

5. Навяхвания, причиняващи силен дискомфорт.

6. Повишаване нивото на хормона релаксин, който отпуска неподвижните преди това тазо-сакрални стави.

Болката, причинена от физиологични и анатомични промени, е норма. Състоянието може да се влоши, ако жената води нездравословен начин на живот, храни се зле и бързо наддава. В допълнение, хормоналните нарушения и високата физическа активност също могат да допринесат за това..

Ако в първия триместър синдромът на болката засяга малък процент от жените, в по-късните етапи това тревожи повечето бъдещи майки. В този случай причините за възникването му са:

• намаляване на нивото на калций в организма,

• увеличаване на размера на матката,

• изместване на центъра на тежестта,

• омекотяване на тазовите връзки.

Патологичните причини включват наднормено тегло, неправилен начин на живот, както и изстискване на кръвоносни съдове и нервни сплетения около гръбначния стълб.

Друга причина за болки в гърба по време на бременност е промяна в работата на тазовите органи. Нарастващият плод компресира вътрешните органи, което причинява подуване и задържане на течности. В резултат това води до напълняване, което също се отразява зле на състоянието на гръбначния стълб..

Когато болките в гърба по време на бременност са причина за безпокойство?

Ако болките в гърба и кръста по време на бременност не са придружени от други физиологични промени и отшумяват без лекарства за болка, това се счита за норма. Притесненията трябва да бъдат причинени от:

• непрекъснат синдром на остра болка, който не отшумява дори след прием на аналгетици;

• вагинално течение, смесено с кръв;

• повишена телесна температура и кръвно налягане;

• повишено уриниране и обезцветяване на урината;

Всички тези симптоми могат да показват наличие на проблеми със стомашно-чревния тракт (нарушение на изпражненията, запек), остеохондроза или радикулит, хипертоничност на матката, мускулно възпаление (миозит), несъответствие на костите в срамната артикулация (симфизит), нарушена бъбречна функция. Всеки от тези признаци може да говори за развитието на патологично състояние, което засяга здравето на майката и детето. Ето защо, ако се появят някакви симптоми, силно препоръчваме да не се самолекувате, а да се свържете с Вашия лекар, който ще проведе необходимия преглед, ще идентифицира патологията и ще предпише подходящия курс на лечение.

Как да се отървете от болки в гърба по време на бременност?

Въпреки факта, че всяка втора бъдеща майка има болки в гърба по време на бременност, това заболяване може да бъде предотвратено. Достатъчно е редовно да се занимавате с профилактика, насочена към укрепване на мускулната, костната и сърдечно-съдовата системи. Ако синдромът на болката е надминал през различни периоди на раждане на дете, специална гимнастика, масаж и редовен сън ще помогнат за облекчаването му.

Упражнения за болки в гърба

Независимо дали гърбът ви боли по време на бременност или не, умерените упражнения без прекомерно усилие могат да помогнат за облекчаване на състоянието. Основната им задача не е да укрепят мускулите, а да облекчат напрежението и да облекчат болката. Това натоварване включва:

Правейки леки упражнения, можете да отпуснете определени мускулни групи и да увеличите притока на кръв към тях. Когато работите в седнало положение, трябва да отделите време, за да се разходите преди лягане и да вземете малко свеж въздух. Специално подбрани и регулирани по височина мебели ще помогнат за облекчаване на състоянието, облекчаване на натоварването на кръста и гръбначния стълб..

Масаж

Експертите не препоръчват масаж през първия триместър. Можете да го замените с леко, успокояващо и релаксиращо поглаждане. От началото на втория триместър може да се въведе общ масаж. Състои се в деликатен ефект върху яката, раменния пояс, гърба, стъпалата, ръцете и краката. Общият масаж е разрешен не повече от веднъж седмично. При липса на противопоказания от седмия месец процедурата се препоръчва да се прави ежедневно.

Използването на този физиотерапевтичен метод облекчава симптомите, които провокират изместване в центъра на тежестта, мускулна хипертония, огъване на гръбначния стълб и компресия на вътрешните органи. За да подобри благосъстоянието си, по време на процедурата жената заема легнало положение. Интензивността на експозицията зависи от етапа на бременността. В същото време е забранено активното въздействие върху гръбначния стълб..

Противопоказания за масаж:

• флевризъм;

• патология на сърцето и кръвоносните съдове;

• обостряне на хронични заболявания;

• инфекции от различно естество.

Масажът трябва да се извършва само от специално обучен майстор. В този случай той трябва да работи само с ръце. Ако е необходимо, можете да използвате меки четки или ръкавици.

Спи и почивай

Жена, която има болки в кръста по време на бременност, трябва да подобри съня си. На първо място, трябва да изберете добър матрак. Специална възглавница за майчинство също ви помага да се отпуснете по време на сън. По-добре е да спите настрани, за да избегнете притискането на вътрешните органи от нарастващия корем. Носенето на подходящите дрехи за сън също ще ви помогне да се отпуснете..

Бъдещата майка трябва да спи достатъчно. За да направите това, трябва редовно да проветрявате стаята. Преди да си легнете, можете да се разходите и да вземете малко свеж въздух. За да направите това, по-добре е да изберете удобни обувки и дрехи за бъдещи майки с подкрепа за долната част на гърба и корема..

Не пренебрегвайте дрямките. Ако болката в гърба или кръста започне да ви притеснява сутрин, по-добре е да легнете и да си починете. Когато това не е възможно, можете да използвате специална превръзка за бременни жени.

Правилният начин на живот, отказването от лоши навици и балансираното хранене също ще допринесат за добрия сън. Препоръчително е да приемате витамини и минерални комплекси, предписани от специалист, които ще укрепят мускулите, скелета и нервната система.

Основното нещо за бъдещата майка по време на бременност е грижата за себе си. Появата на неприятни симптоми не трябва да се пренебрегва; по-добре е да се консултирате със специалист. И ако те не са свързани с някакви заболявания, опитайте се да създадете най-удобните условия за себе си. Продукти, създадени специално за бременни жени, ще помогнат за това. Ще намерите всичко необходимо в каталога на Mothercare. Можете да направите поръчка само за няколко минути онлайн и ние бързо ще доставим вашата покупка до всеки адрес в рамките на Руската федерация.

Опасни и естествени болки по време на бременност: как да си помогнете да облекчите състоянието

Дискомфорт, болки и усещания в областта на лумбалната област е един от най-честите придружители на бременността, който се проявява в различни периоди. Ако не обърнете достатъчно внимание на проблема, не разбирате причините, можете да нанесете непоправима вреда на здравето на бъдещата майка и дете..

В крайна сметка, болките в гърба по време на бременност се причиняват не само от естествени промени, но и от патологии. Прочетете за естеството на синдрома, неговите характеристики, методи за профилактика и лечение в тази статия..

Защо ме боли гърбът при ходене

Жените, които очакват бебе, се препоръчват да ходят много. А някои откриват, че историите за това как болките в гърба в долната част на гърба по време на бременност не са преувеличение. Дискомфортът може да бъде причинен от:

 • Естествени промени в тялото. Това е разтягане на връзките, увеличаване на натоварването на сакралния гръбначен стълб. Центърът на тежестта на бременната жена се променя, поради което жената сгъва гърба си повече при ходене. Може да причини болки в болката след дълго ходене, стоене или седене..
 • Гръбначни заболявания. Сколиозата, остеохондрозата, лумбалната херния, спондилозата, хиперлордозата по време на бременността могат да се влошат. Особено ако проблемът е локализиран точно в долната част на гръбначния стълб.
 • Възпаление на мускулите на гърба. Това е миозит, който възниква поради хипотермия. Болката може да бъде лека или доста интензивна, но се увеличава с неудобно положение на тялото. Ходенето може да доведе до увеличаването му, защото е по-трудно да се контролират мускулните контракции..

Причини за силна болка в долната част на гърба, ако се дава на краката

Дискомфортът в гърба може да се придвижи по-надолу. Ако долната част на гърба боли, дава я на краката по време на бременност, най-вероятно причината е:

 • Неврологична патология. Това са вече споменатата остеохондроза, междупрешленна херния, сколиоза и радикулит. Чувствата могат да отшумят след почивка, но не изчезват безследно, без да се вземат адекватни мерки. Болката понякога провокира спазми в прасците, достига стъпалото.
 • Растеж на плода и повишен натиск от матката върху околната тъкан. Тези промени са особено забележими след 18 - 20 седмици. А болката, която стига до долната част на тялото, е по-тревожна, ако жената е била на крака дълго време..
 • Уролитиазна болест. В началото на обострянето си болката може да се „разпространи“ по долната част на гърба и след това да обхване областта на бедрото. Усещането се наблюдава от страната на тялото, където се намира движещият се камък. Освен това има и други признаци: гадене, повръщане, слабост. И болката нараства.

Тези проблеми могат да възникнат по всяко време..

Болки в кръста по време на бременност

Обяснението за факта, че има усещане за дискомфорт, болки, болки в долната част на гърба може да се крие в това колко дълго е бременността. Понякога знаците не показват опасност. В други случаи те са направени да подават аларма.

През втория триместър

Болки в кръста по време на бременност през втория триместър се срещат при почти всички жени. Това е времето на интензивен растеж на плода. Матката се разширява, натискът върху лумбосакралния гръбначен стълб се увеличава.

През този период някои жени се напълняват забележимо, което също увеличава натоварването. А хормонът релаксин кара съединителната тъкан да омекне. И това увеличава натиска върху компонентите на долната част на гръбначния стълб. Чувствата не са приятни, но такава болка не носи опасност.

Синдромът може да бъде причинен от много по-сериозни фактори:

 • Чревна недостатъчност. Функциите му са затруднени от увеличаване на матката, промени в хормоналните нива, нездравословна диета (дефицит на фибри, изобилие от протеини и мазнини). Жената може да има затруднения с дефекацията, поради което мускулите са прекалено напрегнати, лигавицата на органа страда. Най-интензивните усещания включват ректума..
 • Панкреатит. Причинява се от изобилие от храна, както и прием на голямо количество витамини и лекарства. В края на краищата бременните жени имат повишен апетит, понякога трябва да приемате много лекарства..
 • Бъбречна патология. Хормоналните промени често събуждат спящи инфекции в тялото. Проявява се пиелонефрит, който също се характеризира с повишена честота на "малки" позиви, отоци, повишено налягане и температура. И урината става мътна.
 • Хипертоничност на матката. Това означава, че органът е твърде напрегнат, той може да изгони плода. Това се случва поради хормонални смущения, неправилен начин на живот, преумора или прекомерна нервност. Болките в гърба са придружени от същите усещания в областта на корема и намазки от гениталния тракт.
 • Заплахата от спонтанен аборт. Ако болката в долната част на гърба по време на бременност е налице отдясно и отляво, търкаля се в пароксизми, не може да се изключи започналото спонтанно прекъсване. Той е придружен от кърваво отделяне. Причината може да бъде възпалителен процес в яйчниците, кисти върху тях, усукване на неоплазмата.
 • Симфизит. Проблемът възниква в края на втория, а понякога и в третия триместър. Това е патология на срамната става, която става подвижна, набъбва и причинява болка в опашната кост, тазобедрената става.

През третия триместър

Дискомфортът в долната част на гърба след шестия месец също не е необичайно. В крайна сметка натоварването на вътрешните органи и гръбначния стълб продължава да се увеличава. И въпреки че тялото се е адаптирало към промените, те не спират. Така че болката в кръста по време на бременност през третия триместър се развива поради естествени причини в повечето случаи..

Чувството за заплаха може да бъде:

 • Ако говорим за фалшиви контракции. На този етап те могат да доведат до преждевременно раждане. Проблемът се доказва от пароксизмална болка, която се появява на интервали. Появява се освобождаване от отговорност.
 • Ако това е остра болка в долната част на гърба, по време на бременност през последните седмици, това може да показва например вероятността за разминаване на шева върху матката при жена, която преди това е била подложена на цезарово сечение. Или възпаление на апендикса, което се измества от нарастващ орган към лумбалната област.

От споменатите по-рано патологии (неврологични заболявания, бъбречни заболявания и др.), Жената не е имунизирана дори през третия триместър. Следователно е необходимо да се контролират други признаци, придружаващи синдрома..

По-късна дата

Когато раждането предстои скоро, жената изслушва чувствата си още по-внимателно. Но по-често болките в гърба в края на бременността показват окончателната готовност за процеса на раждане на нов човек. Те са свързани със скъсяването и разширяването на цервикалния канал. Това причинява разтягане в опашната кост и по-високо..

Мускулите на матката също се тренират преди раждането, тоест периодично се свиват. „Репетиция“ води до дискомфорт в долната част на корема и кръста.

Ако усещанията продължават дълго време, засягат голяма площ, не позволяват сън, предизвикват дразнене, може би това е патологичен предварителен период. Състоянието се среща при 10% от бъдещите майки. При него шийката на матката не „узрява“, както се очаква, а се удебелява и стеснява.

За причините за болки в кръста по време на бременност вижте това видео:

Когато спешно трябва да посетите лекар

По време на бременност всички симптоми на тревожност трябва да бъдат оценени от специалист. Не забравяйте да се свържете с него, ако:

 • пареща болка, остра, нарастваща;
 • допълнени от същите усещания в корема, дадени на ръката или лопатката;
 • се наблюдават други признаци на влошено здраве, т.е. повишаване на температурата, повишаване или спадане на кръвното налягане, слабост, повръщане, диария;
 • имаше отделяне с кръв от влагалището;
 • болката не е много интензивна, но не изчезва дълго време или често се връща, пречи на съня, влошава емоционалното състояние.

В такива случаи трябва да се извика спешна помощ.

Как да облекчим болката у дома с мехлем

Жена, която очаква бебе, не трябва да приема много лекарства. Най-добре е да използвате мехлем за болки в кръста или други лекарства за локално приложение:

 • Траумеел С. Той съдържа билки, така че няма да работи при жени със склонност към алергии. "Traumeel S" ще облекчи болката, ако става дума за мускулно натоварване или проблеми с гръбначния стълб.
 • Крем-гел Malavit. Продуктът включва екстракти от мащерка, каламус, градински чай, живовляк, следователно облекчава възпалението и болката.
 • "Меновазин". Разтворът се състои от ментол, бензокаин и новокаин, поради което осигурява противовъзпалителни и аналгетични ефекти.
 • Гел "Нурофен". Това е най-ефективното средство за защита от всички. Но по време на бременност се използва с изключително внимание. За някои жени е противопоказано..

Лечение на бременна жена за болки в гърба

Ако синдромът е причинен от патология, най-вероятно ще трябва да се отървете от него в болница. И тук лекарят предписва лекарствата:

 • бъбречната колика се елиминира от спазмолитици, противовъзпалителни и аналгетични;
 • с панкреатит, предписвайте диета и средства за възстановяване на функцията на панкреаса, както и облекчаване на спазми;
 • при симфизит са необходими калциеви препарати, носене на превръзка, ограничаване на физическата активност, хапчета за премахване на болката;
 • ако има заплаха от спонтанен аборт, ще ви трябват успокоителни, спазмолитици, хормони.

Лекарите избират лечение на болки в кръста по време на бременност с изключително внимание, опитвайки се да поддържат това състояние, като помагат на жената да носи здраво бебе. Следователно, при липса на патологии, не се предписват хапчета или мехлеми, но по-безопасни средства:

 • Упражнения. Трябва да легнете на пода, да поставите краката си, свити в коленете, на стол, така че бедрата и торса да образуват прав ъгъл. След това дишайте корема за няколко минути. Помага упражнението "ядосана котка", което се изпълнява внимателно, без да се напряга.
 • Лек масаж. Направете го сами, като поглаждате и леко месете кожата и мускулите. Можете последователно да прилагате топла и хладна кърпа.
 • Уроци по плуване. Тази дейност ще укрепи мускулите на гърба и ще облекчи гръбначния стълб..

Има по-малко проблеми с това как да облекчите болките в кръста по време на бременност при жени с нормално тегло. Но както пълните, така и стройните дами си заслужават:

 • носете превръзка, за да поддържате корема, което също ще облекчи кръста;
 • изберете удобни обувки (без токчета, не притискане на крака);
 • сменяйте по-често положението на тялото;
 • ядене на храни с високо съдържание на калций;
 • докато седите, използвайте ролки, подложки за гърба и поставете осман под краката си;
 • ако болката в кръста при ходене пречи, легнете в удобна поза след разходка.

И ето повече за пиелонефрита по време на бременност.

За да станеш майка, трябва да изтърпиш известно време дискомфорт. Но първо трябва да се уверите, че те не са опасни. И след това се опитайте да ги сведете до минимум, защото това е реално.

Полезно видео

За информация за това какви упражнения могат да ви помогнат да се справите с болки в долната част на гърба по време на бременност, вижте това видео:

Заседналата работа по време на бременност може да причини огромна вреда на нероденото бебе и майка.... Незначителните болки придружават дори напълно здрави жени и ако е имало въпроси преди зачеването, и преди.

Освен това, дори преди бременност и по време на бременността, периодично може да се появи дискомфорт на тези места.... Болката в долната част на гърба и сакрума може да бъде причинена от възпалителен процес в тазовите органи.

Причини за болки в краката при бременна жена. За да се разберат причините, поради които краката болят, болят, дърпат или се извиват в ранните етапи на бременността, има смисъл да ги разделяме според проявата на симптомите.

По време на бременността стрелката на везните клони нагоре, въпреки факта, че обикновено по време на бременността е достатъчно да наддават до 12 - 15 кг.... В резултат на това бременните жени често се оплакват от болки в кръста и сакрума..

Болят гърба и краката по време на бременност

Съдържание

 • Болят гърба и краката по време на бременност: каква е причината?
 • Ако бременна жена боли само в краката
 • Как да се отървем от болки в краката по време на бременност

Болят гърба и краката по време на бременност: каква е причината?

По време на бременността натоварването на всички органи се увеличава значително и най-вече, след матката, "получава", може би, гръбначния стълб. Именно той най-често е причината болката да се излъчва в краката. Стара остеохондроза, междупрешленни хернии и прищипване - всичко това тялото на бременна жена може изведнъж да си спомни, когато постепенно нарастващият корем започне да придърпва одеялото върху себе си. Ето защо, когато гърбът и краката ви болят по време на бременност, обърнете внимание на гръбначния стълб..

Ако бременна жена боли само в краката

Краката по време на бременност не винаги болят с гърба. Те могат да бъдат притеснителни сами. Ето основните причини за болки в краката по време на бременност:

 • с увеличаване на теглото на жената, натоварването на краката също се увеличава, те се уморяват по-бързо;
 • поради оток, старите обувки могат да бъдат тесни, което провокира появата на врастнали нокти;
 • подуването само по себе си може да причини дискомфорт в краката;
 • разширени вени (в този случай краката не само болят, но и са покрити със съдова мрежа, може да се появи усещане за парене).

Как да се отървем от болки в краката по време на бременност

Ако гърбът и краката ви болят по време на бременност и не изчезнат сами, свържете се с вашия гинеколог. Той ще определи причината за болката и ще предпише подходящото лечение, или ще пренасочи към специалист с тесен профил. Спазвайте стриктно всички препоръки по отношение на храненето, количеството изпита течност на ден и ежедневието. Ако имате склонност към разширени вени, намалете натоварването на краката си. Също така е полезно да легнете на дивана с повдигнати на гърба крака. Опитайте се да не кръстосвате краката си, докато седите..

Освен това, за да не се увеличи натоварването на организъм, който вече претърпява силни промени, следете теглото си: допустимо е да наддавате с 8-12 килограма по време на бременност. По-добре е да спите не от лявата страна и е много нежелателно на гърба: в по-късните етапи сънят на гърба може да предизвика припадък, тъй като в това положение долната куха вена е притисната. Ако гърбът и краката ви болят по време на бременност, пренаталната превръзка няма да е излишна..

Болки в гърба при бременни жени: как да си помогнете

Бременността е наистина невероятна в научната област. Но дори в битовата сфера няма нищо по-желано и възхитително за жената от дългоочакваната бременност. Но често в агонизиращо очакване или вече в моменти на радост и наслада, много бъдещи майки забравят, че развитието на нов живот в тялото й не е толкова доброжелателно и безболезнено, колкото мечтаят. Бременността поради нарушения в хормоналния фон, изместване на органи, изместване и деформация на скелета предполага много проблеми за бъдещата майка, свързани както с физическото, така и с психическото здраве.

За всяка майка тези неприятности протичат по свой начин: някой дори не им обръща внимание, а някой в ​​последните етапи лежи в болница в очакване на раждането. Така или иначе, някои от „симптомите“ на бременността са повсеместни и могат да причинят много дискомфорт на жената. И един от тези „симптоми“ е болката в гърба.

Най-често бременната жена има болки в лумбалната част на гръбначния стълб. И тази болка засяга повече от две трети от жените по време на бременност, тоест при повечето бъдещи майки гръбначният стълб не може да издържи натоварването..

Точните причини за болката са различни за всяка жена. Това може да бъде хормони, и стрес, и проблем с нерв, силно натоварване. Но причините все още могат да бъдат обобщени.

Хормонални промени през първия триместър

През първия триместър болката може да бъде причинена от хормонални промени. Например през първия триместър нивото на хормона прогестерон в организма се увеличава бързо. Високите нива на този хормон помагат за отпускане на мускулите и връзките около таза - всичко за бъдещото раждане. Но високите нива на прогестерон също могат да повлияят на стабилността и подравняването на ставите, причинявайки болки и болки..

Друг хормон, релаксин, също може да причини болка. Освен това подготвя тялото за раждане, като отпуска връзките на тазовите кости. Освен всичко друго, той помага на яйцеклетката да се имплантира в стената на матката, а също така предотвратява контракциите в ранните етапи на бременността. Но по един или друг начин релаксинът засяга и връзките, които стабилизират гръбначния стълб, което може да причини нестабилност, изместване на стойката и болки в кръста..

Стресът като причина за болки в гърба

Друга причина за болки в кръста през първия триместър е стресът..

Колкото и да е "варосана" бременност, преструктурирането на тялото, преструктурирането на психиката на жената винаги е стрес. Стрес може да се наблюдава и при тези, които не са могли да забременеят много дълго време.

Стресът е опасен по много причини. Нека разгледаме едно - повишените нива на кортизол, хормона на стреса. Високото ниво на това вещество е изпълнено с много сериозни последици, включително промени в нервната система, отделителната система, надбъбречните жлези. Повишено ниво на кортизол се наблюдава поради следните симптоми: повишен апетит, апатия, сънливост, наддаване на тегло, нарушено внимание, депресивно настроение - забелязали ли сте това при бременни жени? Също така, кортизолът може да причини бавно зарастване на рани и болки в ставите. Следователно, при депресия при бременни жени (и не само при тях), гърбът може да боли.

Болки в кръста по време на бременност

В следващите тримесечи болките в кръста се обясняват с вече сериозни промени в структурата на тялото на жената.

 • Първата причина е изместване в центъра на тежестта. Поради увеличаването на теглото на детето, много жени започват да се накланят назад, измествайки центъра на тежестта. Накланянето на гърба от своя страна поставя допълнителен стрес върху мускулите на гърба, което може да доведе до болки в кръста и мускулна скованост..
 • Втората причина е наддаването на тегло. Във всеки случай, значително увеличаване на килограма е изпълнено с допълнителен стрес върху гръбначния стълб - той все още е нашата опора за цялото тяло и колкото по-тежко е тялото, толкова по-голямо е налягането върху прешлените.

Изведени са стойностите на максималното наддаване на тегло по време на бременност. Ако теглото на майката преди бременността е било по-малко от нормалното, то по време на бременността тя може да наддаде до 18 килограма. Мама тежеше нормално - до 15 килограма. Наднормено тегло, но не и затлъстяване - 11. Затлъстяване - 9.

И това въпреки факта, че тези стойности включват и теглото на плода, тоест реално натрупаните килограми трябва да са с 3-4 килограма по-малко: до 14, 11, 7, 5.

 • Третата причина е мускулната дивергенция (диастаза).

По принцип този феномен се наблюдава в корема: има малко място за плода, в резултат съединителната тъкан между ректусните коремни мускули се разтяга, което позволява да се появи "бременна корема". Именно разминаването на мускулите води след раждането до увиснал корем или изпъкване на корема по време на например упражнения: само част от червата вече не се задържа от мускулите и става видима под кожата.

Но нека пропуснем зловещите подробности за следродилните дейности. По време на самата бременност диастазата отслабва подкрепата за гърба, в резултат гръбначният стълб започва да боли.

 • Друга причина е ишиасът. Това е дразнене на седалищния нерв. По време на бременност може да възникне ишиас, ако нарастващата матка и плод оказват натиск върху седалищния нерв, причинявайки възпаление, дразнене и болка. Освен това евентуален спазъм на пириформисния мускул дълбоко в седалището може да раздразни нерва и да причини заболяване..

При ишиас се наблюдава болка не само в гърба, но и в седалището и краката. Както и лош контрол на пикочния мехур, изтръпване в краката, усещане за парене в долните крайници.

Как да облекчим или да се отървем от болката в гърба?

 • Първо, в случай на болка, трябва да се консултирате с лекар, особено ако сте имали гръбначно увреждане преди бременността - в този случай причините могат да бъдат в пъти по-сериозни. И лекарят ще предпише както физикална терапия, така и лекарство.
 • На второ място, преди бременността и по време на бременността е необходимо да се укрепят мускулите на гърба. Тук ще помогне доброто разтягане - разтягане, което укрепва мускулите, като ги прави по-мобилни едновременно.
 • Спането отстрани с възглавница между краката и под корема, компреси, специални колани за бременни за допълнителна опора на корема и гърба, масажът също ще помогне за облекчаване на болката. Освен носенето на плоски обувки, поддържането на здравословно тегло, избягването на изправяне за дълги периоди от време, повдигането на тежки неща и спането по корем.

Във всеки случай не забравяйте: в началото на бременността започнете да следвате съветите от втория параграф. Ако болката започне и те не изчезнат дълго време, отидете на лекар, той ще ви помогне.

Визуализация снимка: д-р Джон

Вградете Pravda.Ru във вашия информационен поток, ако искате да получавате оперативни коментари и новини:

Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen или в Yandex.Chat

Добавете Pravda.Ru към източниците си в Yandex.News или News.Google

Също така ще се радваме да Ви видим в нашите общности във ВКонтакте, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Какво да правите, когато боли кръста по време на бременност през всеки триместър

Болките в гърба по време на бременност са доста често срещано медицинско състояние, което обикновено не предвещава никакви сериозни проблеми. Правилната почивка, не непременно пасивна, трябва бързо да донесе облекчение. Но понякога, когато долната част на гърба боли по време на бременност, това може да показва сериозна патология на жената..

 • 1. Причини за болки в гърба
 • 2. Стреляща болка
 • 3. В ранните етапи
 • 4. Допълнителни стъпки
 • 5. Болкоуспокояващи при дискомфорт

Ако преди бременността не е имало проблеми с позата, гръбначният стълб трябва да функционира нормално. Но ако е имало отклонения в гръдния и лумбалния отдел на гръбначния стълб, може да възникнат проблеми.

Болката може да се появи по следните причини:

 • при ходене се появява прегърбване;
 • спане на неравен матрак;
 • малко физическа активност;
 • наддаване на повече тегло от необходимото.

Всички тези причини водят до болезнени усещания по време на бременност. Може да възникне изместване на дискове, прекомерно напрежение на мускулите в лумбалната област и натиск върху нервните окончания.

Болките в гърба могат да се появят на всяка гестационна възраст, но обикновено ви притесняват през последния триместър. Това обикновено засяга лумбосакралната област, обикновено наричана сакрума.

Ако болката е толкова силна, че изглежда като малък удар в гърба, това показва неврологично заболяване. В този случай жената трябва да се консултира с невролог. Да посетите лекар е подходящо, защото може да е:

 • прещипан нерв;
 • херния в лумбалната част на гръбначния стълб;
 • ишиас;
 • гръбначна стеноза;
 • радикулит;
 • остеохондроза.

Ако болката е в лумбалната област в която и да е посока, това може да означава бъбречна колика. По това време могат да се наблюдават и други съпътстващи симптоми - треска, отоци и повишено кръвно налягане..

Ако долната част на гърба се дърпа в началото на бременността, най-вероятно това се дължи на особеностите на преструктурирането на тялото. В резултат на това тазовите кости се променят под въздействието на хормона прогестерон и този процес може да причини дискомфорт и болка в долната част на корема и гърба. Когато долната част на гърба боли по време на ранна бременност, това може да показва неравномерно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб..

Това води до промени в тялото, които влияят негативно на храносмилателната и пикочната система. Растежът на плода води до изместване на органи и отклонение на гръбначния стълб, а това причинява болка. Болката в кръста по време на ранна бременност показва възможността за прекъсване на бременността. Ако гърбът ви боли по време на бременност, трябва незабавно да се свържете със специалист за изследване и действително откриване на патология.

Болките в гърба обикновено не се появяват през 3-тия триместър, но през последните месеци все още има възможност за появата им. На първо място, в по-късните етапи се наблюдава бързо увеличаване на теглото на детето. Втората точка е хипермобилността на тазобедрените стави поради повишения хормонален ефект. Тазовите кости стават все по-различни, което всъщност причинява дискомфорт в долната част на гърба..

Третата точка е допълнителното натоварване на вътрешните органи, които в този момент работят до краен предел. Освен това бременността засяга пикочо-половата система, което всъщност води до подуване и наддаване на тегло при жените поради задържане на вода в организма. А това от своя страна допълнително увеличава натоварването на гръбначния стълб..

По време на бременност важи следното правило: без лекарства. Това се отнася не само за перорални продукти, но и за мехлеми, кремове, гелове, масла и др. Смята се, че те увреждат плода. Но си струва да се помни, че съставките на лекарствата, използвани отвън, не винаги проникват в тялото на бебето. Техните противовъзпалителни или затоплящи ефекти могат да бъдат от значение по време на бременност.

Но някои лекарства могат да причинят маточни спазми или да повлияят негативно на нервната система на бебето. Ако имате силни болки в гърба за първи път и физическите методи не носят облекчение, можете да вземете лекарството само след посещение на гинеколог или ортопед. Таблетка парацетамол може да се пие без консултация с лекар, счита се за безопасно средство по време на бременност.

Дори при здрав гръбначен стълб може да има болка, когато човек стои дълго време, не седи правилно или носи неподходящи обувки. И още повече по време на бременност, тъй като настъпват промени в таза поради плода. В случай на болка, трябва да смените позицията си, за да облекчите болезненото напрежение в мускулите на гърба.

Не забравяйте да посетите лекар, ако:

 1. 1. Болката в гърба е ритмична и не изчезва, когато положението на тялото се промени. Те могат да бъдат причинени от свиване на матката и разкъсване на цервикалния канал. По-добре веднага да отидете в болница, тъй като раждането може да е твърде рано.
 2. 2. Уринирането е придружено от парене или болка в уретрата и гърба. Много е вероятно проблемът да е с инфекция на пикочните пътища. Това се случва доста често по време на бременност. Лекарят ще предпише правилното лечение. Преди да вземете лекарства, трябва да направите анализ на урината, за да знаете какъв вид бактерии са причинили заболяването и по какъв начин е по-добре да се борите с него.
 3. 3. Има силни болки в гърба вдясно, свързани с нарушение на чувствителността на краката. Може да има атеросклеротична херния, обикновено наричана ишиас. Вероятно ще е необходимо консервативно лечение (аналгетици, лека рехабилитация, като се вземе предвид състоянието), но всичко трябва да бъде под наблюдението на ортопед. Понякога се препоръчва използването на специални ленти за корема.
 4. 4. Има болка в срамната и тазобедрената става, което затруднява движението. Това може да е признак на разкъсване на срамната става. Лечението на това заболяване е просто: то се състои в прием на аналгетици, поддържане на диета, богата на желатин (за укрепване на хрущяла, отговорен за неприятностите), но в този случай определено ще ви е необходима помощта на лекар.

Постоянното носене на неудобни обувки е не само вредно за гръбначния стълб, но и опасно, защото можете да паднете. Обувките обаче не трябва да са напълно равни. Оптималната височина на тока е 1,5 см. Подметката трябва да е дебела и гъвкава, а ширината на обувката да съответства на настоящия размер на стъпалото. В противен случай ще трябва да се движите неправилно, в резултат гръбначният стълб ще бъде още по-стресиран..

Въпреки че бременността е естествено физиологично състояние, струва си да промените начина си на живот. Важно е за гръбначния стълб да избягва някои домакински задължения като окачване на завеси на височина, прахосмукачка (изисква извита позиция), особено движение и носене на тежки неща. Не мийте подове, огънати. И все пак се изисква лека физическа активност. Но е по-добре да попитате Вашия лекар за упражнения..

Болката на много бъдещи майки обикновено притеснява сутрин или през нощта. Неудобно е да спите с нарастващ корем, така че е по-добре да легнете настрани и можете да отпуснете крака си на възглавница. Тази позиция намалява стреса на гърба и улеснява дишането..

Но понякога боли, ако спите на грешния матрак. Той не трябва да има извивки и изпъкналости, да бъде толкова твърд, че да увреди костите, но и толкова мек, че да се огъва силно. Струва си да се откажете от големите и меки възглавници под главата си. Те обикновено са виновникът за проблеми с шийните прешлени..

Ако гърбът ви боли често, можете да намерите утеха във водата. Плуването е идеално в началото на бременността: намалява гръбначната умора и увеличава мускулната издръжливост без излишен стрес. Фугите са безопасни във водата.

Можете да се пръскате в басейна или да изберете групови занимания за бременни жени. Инструкторът ще ви помогне да намерите правилния набор от упражнения и ще предоставите възможна помощ.

Препоръчва се активност, когато бременността е правилна, така че преди да започнете да тренирате на вода, трябва да информирате Вашия лекар за плановете си, за да се уверите, че няма противопоказания. Ако мускулите са напрегнати, дори редовен топъл душ ще бъде ефективен..

Експертите казват, че ако се подготвите предварително за дискомфорт, той ще бъде много по-малък. Необходимо е да се извършват систематични превантивни мерки, насочени към укрепване на мускулите, подобряване на сърдечно-съдовата система и костите. Ето няколко насоки, които да ви помогнат да подготвите тялото си по време на бременност:

 1. 1. Не забравяйте да използвате стабилизираща превръзка или превръзка. Препоръчително е да ги носите от 2-ри триместър. Бандажът е направен под формата на широк колан, който е в състояние да разпредели товара върху цялата долна част на корема и гърба.
 2. 2. Правете ежедневни физически упражнения. Те не само укрепват мускулите, но могат и да облекчат болката. Докато носите бебето, всички мускули са напрегнати и гимнастиката ще помогне да ги отпуснете. Притокът на кръв към жизненоважни органи ще се увеличи.
 3. 3. Правилното ежедневие играе важна роля за благосъстоянието на майката. Трябва да е навременна храна и сън..

Процесът на раждане на дете е доста сложен и бъдещата майка трябва да следи състоянието на тялото си всеки ден. Ако има болка, трябва незабавно да посетите лекар, за да определите медицинското състояние, което е вредно за майката и бебето..

Защо ме боли гърбът по време на бременност? Причини и диагностика на болки в гърба по време на бременност. Какво да правим при болки в гърба по време на бременност?

ЧЗВ

Защо ме боли гърбът по време на бременност??

Повече от 50% от жените се оплакват от болки в гърба по време на бременност. Болката е свързана с промени в женското тяло във връзка с настъпването на бременността. Най-често болките в гърба се появяват след 12 седмици от бременността и продължават до 28 седмици, след което постепенно намаляват, отново се усилват преди раждането, но някои жени отбелязват болки в гърба през целия гестационен период. Най-често болката по време на бременност се появява в лумбалната област (лумбодиния), тъй като именно тази част на гръбначния стълб изпитва най-голям стрес. Въпреки това, в зависимост от наличието на други патологии при жената, болката може да бъде в средата и горната част на гърба..

По време на бременност следните фактори допринасят за появата на болки в гърба:

 • Хормонална корекция. През първия триместър на бременността хормонът релаксин започва да се произвежда в яйчниците. Той действа върху връзките и хрущялите, като ги кара да омекват и да се отпускат. Това води до повишена подвижност на костните стави. Тази мобилност е необходима за подготовка на женския таз за раждане. Ако обаче подвижността е твърде висока, възниква нестабилност между тазовите кости. Тази нестабилност увеличава стреса върху гръбначния стълб и води до болки в гърба, особено в долната част на гърба, още през първия триместър на бременността..
 • Промяна в центъра на тежестта. През втория и третия триместър механичният фактор става по-важен. С увеличаването на размера на матката центърът на тежестта се измества напред, което увеличава натоварването на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Жената е принудена постепенно да огъва гърба си, което води до изместване на сакрума, тежестта на лумбалния завой на гръбначния стълб се увеличава. Това води до намаляване на разстоянието между прешлените в лумбалната част на гръбначния стълб, което от своя страна увеличава напрежението върху ставите между прешлените. Намаляването на разстоянието между прешлените е опасно, тъй като размерът на дупките, през които нервните корени напускат гръбначния мозък, намалява.
 • Наддаване на тегло и нисък ръст. Колкото повече килограми набира една жена по време на бременност, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб и по-високите шансове за болка в гърба. Жените с нисък ръст са принудени да носят плод със същото тегло като жените със среден и висок ръст, но гръбначният им стълб ще бъде под по-голям стрес.
 • Венозна конгестия. По време на бременност има прилив на кръв към бременната матка, но в някои случаи е възможно нарушение на изтичането на венозна кръв от малкия таз. Венозна конгестия причинява подуване на меките тъкани, включително в лумбалната област, което води до доста силна болка в гърба. Такива болки се характеризират с появата или усилването през нощта.
 • Положението на плода в маточната кухина. В зависимост от положението на плода в матката центърът на тежестта се измества. Този фактор е от значение в късните етапи на бременността, когато плодът започва да се движи в утробата, като периодично докосва органите, съседни на матката, включително нервните плексуси на таза. През последните месеци на бременността плодът е разположен, в повечето случаи, с гръб към предната част, докато главата му е насочена към влагалището. В това положение натоварването на гръбначния стълб на бъдещата майка намалява. Останалата част от положението на плода в матката може да предизвика усещане за болка в гърба, тъй като компресията на нервните сплетения зад матката се увеличава.
 • Разтягане на ректусния коремен мускул. Правите мускули на корема (дългите коремни мускули, които се простират от гръдната кост до срамната кост и са разположени от двете страни на пъпа) могат да се разтягат по време на бременност. В резултат на такова преразтягане техните функции могат да бъдат нарушени, включително функцията за поддържане на позицията на тялото (огъване на багажника, огъване встрани). Когато тези мускули се разтягат поради нарастващия корем на бременна жена, натоварването се прехвърля върху същия гръбначен стълб, който понякога е принуден да се адаптира към промяна в центъра на тежестта.
 • Бременна възраст. Колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-изразени са промените в нейната опорно-двигателна система под въздействието на хормони. Също така, бременни жени на възраст над 35 години могат да получат болки в гърба, тъй като тялото е по-трудно да се адаптира към промените по време на бременност..
 • Професионални фактори. Ако бременна жена преди зачеването или вече докато е раждала бебе, се е занимавала с физическа работа, която оказва натиск върху гръбначния стълб, рискът от болки в гърба се увеличава. Това важи особено за вдигане на тежести, както и за монотонни движения, при които трябва да извършвате завои напред или завои на тялото. Това включва също спортуване, извършване на стереотипни движения. Вибрационният фактор също е вреден за гръбначния стълб, поради което вибрациите трябва да бъдат изключени по време на бременност (говорим за професионални дейности, например работа във фабрики или близо до шумни двигатели).
 • Пасивен начин на живот. Ако една жена не е била физически активна преди бременността, степента на годност на мускулите на гърба й може да е ниска, така че стресът по време на бременност може да причини болки в гърба.
 • Психосоциални фактори. Има такова нещо като психогенна болка в гърба, която е свързана с емоционалната сфера на бъдещата майка..

Всички горепосочени фактори могат само да допринесат за развитието на болки в гърба по време на бременност, но такова оплакване не се среща при всички жени..

Причини за болки в гърба по време на бременност

Болки в гърба могат да се появят при жени в детеродна възраст, както по време на бременността, така и преди и след бременността. Ако една жена е имала някаква патология на гръбначния стълб или опорно-двигателния апарат преди бременността, тогава по време на бременността тя може да се влоши или да се появи за първи път. Жените, които са имали болки в гърба при предишни бременности, са по-склонни да имат същото оплакване при повторна бременност. Въпреки факта, че патологията на гръбначния стълб се счита за заболяване на възрастните хора, сега е известно, че промените в междупрешленните дискове започват след 20 години.

Болката в гърба, в зависимост от причината, може да бъде:

 • механични (промяна в биомеханиката на ставното движение, ограничаване на движението);
 • немеханични (възпаление, подуване, инфекция);
 • висцерални (заболявания на вътрешните органи).

Непосредствените причини за болки в гърба по време на бременност са:

 • пренапрежение на мускулите, които са подложени на стрес поради промени по време на бременност;
 • компресия на нервни корени, простиращи се през дупките между прешлените.

Болката в гърба по продължителност може да бъде:

 • Преходна - временна болка, която бързо изчезва, но причината за нея остава за известно време (такава болка не изисква лечение);
 • Остра - продължителността съвпада с продължителността на патологичния процес, продължава 3 - 7 дни.
 • Хронична - болката продължава дори след преминаване на патологични промени, продължава повече от 6 седмици.

Болките в гърба в природата са:

 • Местен (локален) - възниква на същото място, където източникът на болка, тоест е следствие от дразнене на „локалния” нерв. Тази болка често е постоянна, но може да се увеличава или намалява в зависимост от положението на тялото..
 • Отразена - болка, която се предава от гръбначния стълб към лумбалната или сакралната област или от вътрешен орган към гръбначния стълб. Вторият вариант се развива поради дразнене на сензорния нерв, който се изпраща от гръбначния мозък към вътрешните органи. Ако болката в гърба е отражение на болката, произтичаща от вътрешен орган, тогава положението на тялото не влияе върху неговата интензивност. Но ако източникът на болка е същият нервен корен, компресиран от прешлена, тогава движенията на тялото могат да провокират или усилят болката.
 • Миофасциален - постоянно напрежение на мускулите на гърба, таза и седалището, което възниква в отговор на патология на гръбначния стълб или вътрешните органи.
 • Радикуларна - болка, която се разпространява по протежение на нервния корен на гръбначния мозък до крайника.

Болки в кръста по време на бременност

При бременни жени болката се наблюдава най-често в долната част на гърба, тоест в лумбалната област. Именно тази част от гръбначния стълб изпитва голям стрес поради промяна в центъра на тежестта. Болката в долната част на гърба особено започва да притеснява бременната жена точно преди раждането. Такива болки често се появяват по време на така наречените контракции на тренировките на Бракстън-Хикс, резултат от повишаване на тонуса на матката преди раждането. Тези контракции не са опасни, тъй като подготвят матката за раждане. В същото време при много силна болка в областта на гърба трябва да се изключи хипертоничност на матката - повишена склонност на матката към спазъм, която се появява при миома на матката, стресови състояния, с емоционален стрес на бъдещата майка.

Също така, като се има предвид, че болката в лумбалната област може да причини други заболявания, е важно да се изключи наличието на такава при бременна жена.

Причините за болки в кръста при бременни жени включват:

 • заболявания на гръбначния стълб;
 • мускулни заболявания;
 • заболявания на коремните органи (гинекологична патология, бъбречна патология, заболявания на храносмилателната система).

Болестите на гръбначния стълб причиняват гръбначни болки (причината е гръбначната патология), други заболявания са причина за невертебралната болка.

Болките в гръбначния стълб в лумбалната област могат да бъдат причинени от една от следните гръбначни патологии:

 • Остеохондрозата е поражение на междупрешленните дискове (хрущяла), в резултат на което прешлените постепенно се износват, след което се деформират и изместват. Различни заболявания могат да доведат до остеохондроза, например увреждане на кръвоносните съдове, които хранят хрущяла, автоимунни заболявания, които причиняват разрушаване на хрущяла.
 • Дисковата херния е следствие от остеохондроза. Под херния диск се разбира изпъкналостта на междупрешленния диск в резултат на разкъсване или рязко отслабване на пръстена, който запазва формата си в норма.
 • Спондилозата е деформация на прешлените, водеща до образуването на костни бодли или остеофити в областта на закрепване на връзките към прешлените. Спондилозата също е форма на остеохондроза.
 • Спондилоартрозата е нарушение на подвижността на междупрешленните стави, което също е форма на остеохондроза.
 • Сегментарната гръбначна нестабилност е повишена подвижност на прешлените, която се развива в резултат на увреждане на прешлените, връзките или междупрешленния диск. Това заболяване най-често се открива за първи път по време на бременност, особено при жени на средна възраст, които са със затлъстяване.
 • Спондилолистезата е предно изместване на един прешлен спрямо подлежащия, обикновено в лумбалната област.
 • Лумбалната стеноза е стесняване на гръбначния канал в лумбалната област. Тази патология обикновено е следствие от други заболявания на гръбначния стълб, като дискова херния, спондилоартроза, спондилолистеза..
 • Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб, което може да бъде вродено или придобито.
 • Възпалителни лезии на костите на гръбначния стълб - те включват остеомиелит и туберкулоза на гръбначния стълб. Особеността на тези две патологии е, че болката обикновено е постоянна, придружена от треска или постоянна телесна температура в диапазона от 37 - 37,5 ° C.
 • Тумори. Туморната лезия на гръбначния стълб може да бъде първична (туморът се образува първоначално в костите на гръбначния стълб) или вторична (костите на гръбначния стълб са засегнати от тумор на друг орган). Вторичните тумори са по-чести.

Следните мускулни и сухожилни заболявания могат да доведат до болки в гърба при бременни жени:

 • Фибромиалгията е болезнено състояние на мускулите в цялото тяло. Обикновено фибромиалгията се отнася до онези случаи на хронична симетрична мускулна болка, при които не е възможно да се установи конкретната причина, но оплакванията са налице от 3 месеца или повече.
 • Миозитът е възпаление на мускула, което често се наблюдава на фона на обща инфекция, с хипотермия, след нараняване или при хронични заболявания, които нарушават кръвообращението (например захарен диабет). Във всички случаи възниква мускулен спазъм, в него се нарушават метаболитните процеси, натрупват се токсични вещества. Всички те причиняват болки в гърба, ако са засегнати мускулите на гърба..
 • Увреждане на мускулите и връзките. Някои резки движения могат да наранят или разтегнат мускулите и да натоварят връзките. При разтягане има оток и възпалителен отговор, последван от болка до възстановяване. Понякога разтягането на мускулите и връзките става хронично, което води до периодично обостряне и се проявява с болка в гърба. С тази патология жената се притеснява от дифузна болка в гърба.

Обикновено всички видове мускулни болки се комбинират с термина "синдром на миофасциална болка", докато се изясни точната причина..

Следните заболявания на вътрешните органи могат да причинят болки в гърба по време на бременност:

 • пиелит, пиелонефрит - възпалително бъбречно заболяване;
 • поликистозна бъбречна болест - образуването на множество малки кисти (кухини, изпълнени с невъзпалителна течност) в бъбреците;
 • хидронефроза - подуване на бъбречната тъкан в резултат на нарушение на изтичането на урина;
 • бъбречна туберкулоза - инфекциозно поражение на бъбречната тъкан при заразяване с туберкулоза;
 • паранефрит - възпаление на перинеалната тъкан;
 • нефроптоза - патологична подвижност на бъбреците, което води до периодично изместване на бъбреците;
 • малформации на бъбреците - допълнителен бъбрек, недоразвитие на бъбреците, удвояване на бъбреците и други;
 • уролитиаза - образуване на камъни в бъбреците или уретера;
 • хроничен ентерит и колит - хронично възпаление на тънките и дебелите черва;
 • панкреатит - възпаление на панкреаса;
 • холецистит - възпаление на жлъчния мехур;
 • пептична язва на дванадесетопръстника - увреждане на лигавицата на дванадесетопръстника с образуване на дълбок дефект;
 • извънматочна бременност - прикрепване на яйцеклетката не към стената на матката, а към друг орган, например към стената на фалопиевата тръба, към яйчника;
 • заплашващ аборт - рискът от прекъсване на бременността поради контракции на матката;
 • истмично-цервикална недостатъчност - слабост на мускулите на шийката на матката, поради което матката не може да задържи яйцеклетката вътре, в резултат на това съществува риск от прекъсване на бременността;
 • аднексит - възпаление на маточните придатъци (яйчник и фалопиева тръба);
 • хипертоничност на матката - повишена склонност на матката към свиване, която се появява преди началото на раждането;
 • херпес зостер - вирусно заболяване, което засяга кожата по протежение на нервните влакна в гърба;
 • аортна аневризма - сакуларно разширение на най-голямата артерия, напускаща сърцето, докато съществува риск от разкъсване на стената му.

Болката може да бъде свързана и с тумори на някой от горните органи.

Диагностика на болки в гърба по време на бременност

Арсеналът от методи за диагностика на болки в гърба по време на бременност е ограничен поради невъзможността да се извърши рентгеново изследване на гръбначния стълб. Бременна жена, която има оплаквания от болки в гърба, може да бъде прегледана от специалисти като ортопедичен травматолог и невролог. Съществуват редица тестове, които ви позволяват да установите приблизителната причина за болки в гърба и, ако е необходимо, да предпишете изследвания, които изясняват диагнозата.

Обикновено болките в гърба преди забавяне на менструацията се разглеждат като признак на бременност, което се дължи на същия ефект на прогестерона и релаксина върху връзките и ставите на гръбначния стълб.

Диагностиката на причината за болки в гърба при всеки пациент, включително бременна жена, започва с намирането и изключването на така наречените "червени знамена" - това са признаци, показващи, че болките в гърба по време на бременност могат да бъдат причинени от тумор, нараняване или инфекция, след това има опасни ("червени") условия.

Хроничните болки в гърба червени знамена включват:

 • Възраст - колкото по-възрастна е бременната жена, толкова по-висок е рискът.
 • Продължителност на оплакванията - ако болката и други оплаквания продължават повече от 3 месеца, докато тежестта им остава същата, тогава обикновено говорим за по-малко опасна, доброкачествена патология.
 • Естеството на болката - постоянната (почти неотслабваща) болка, която се увеличава през нощта, е лош знак, докато при доброкачествените патологии болката е свързана с движение, отслабването й в легнало положение или в покой, добър ефект от използването на лекарства за болка.
 • Травма в миналото - индикация за претърпената травма ви позволява да изключите туморния характер на болката в гърба.
 • Симптоми на интоксикация - интоксикацията е отравяне на организма при хроничен възпалителен или злокачествен процес. Симптомите на токсичност включват треска, студени тръпки, изпотяване (особено през нощта), умора, постоянен дискомфорт, липса на наддаване на тегло по време на бременност и дори загуба на тегло.
 • Наличието на хронични заболявания - минали инфекции, за които жената е получила интравенозни лекарства, предписани са имуносупресори и глюкокортикостероиди (противовъзпалителни и имуносупресивни лекарства), има трансплантиран орган. Всичко това увеличава риска от увреждане на гръбначния стълб, неговите инфекциозни или туморни лезии. Тези лекарства могат да попречат на образуването на костна тъкан, както и да намалят съпротивлението на организма..
 • Симптоми на компресия на лумбалния и сакралния нерв - болка, която започва от долната част на гърба, излъчва се в седалището и се разпространява надолу по крака до подбедрицата, показва изразено изместване на прешлените.

Ако бременна жена е имала болки в гърба преди зачеването, тогава тя би могла да развие т. Нар. „Болково поведение“ - това е чувство на очакване на болка, раздразнителност и промяна в двигателния стереотип, тоест изборът на такава поза и движения, които намаляват риска от рецидив на болката. Такива ситуации се наричат ​​„жълти знамена“. Жълтите знамена са всеки от факторите, които могат да влошат болката в гърба на жената, като тревожно разстройство и нуждата от защита. Тези психологически фактори се изострят особено при бременна жена, която се нуждае от повече подкрепа и увереност. Факт е, че всеки емоционален стрес може потенциално да причини мускулен спазъм във всяка област, включително мускулите на гърба, причинявайки болезнени усещания..

Характеристики на болки в гърба по време на бременност, в зависимост от причината

Защото

Особености на болката

Свързани симптоми

Промени в хормоналните нива и центъра на тежестта по време на бременност

 • Условия за възникване. По-често те започват през втория триместър на бременността, на 5-7 месеца. По-рядко жените се оплакват от болки в гърба до 16 седмици и дори през първия месец на бременността.
 • Болката се намира или в лумбалната област (лумбодиния), или в тазовата област, включително седалището и горната част на бедрата (кокцигодиния). За разлика от болката при остеохондроза и компресия на корена (радикулопатия), болките в гърба и таза по време на бременност не се разпространяват под коляното..
 • Болката може да се увеличи вечер или постепенно да стане по-слабо изразена през деня.

Понякога може да има задържане на урина, запек, гадене. Тези симптоми се наблюдават на по-късна дата, тъй като размерът на матката се увеличава..

Гръбначни заболявания

(гръбначна болка)

 • Болката обикновено е локална, усеща се близо до засегнатия сегмент на гръбначния стълб и е свързана с рефлексен мускулен спазъм или дразнене на нервните окончания в засегнатата тъкан. По-рядко болките в гърба се отразяват по нерва, притиснат между прешлените до долния крайник, седалището (радикулопатия).
 • Болката се появява или усилва при физическо натоварване, особено при вдигане на тежести или при неудобно извиване на торса. Бременната жена може да има болки в гърба, когато се опитва да стане от седнало или легнало положение. Понякога болката се появява при продължително изправяне. Болката се облекчава чрез легнало положение. Обикновено жената може да каже със сигурност при какво движение често я намира такава болка..

При увреждане на лумбалния гръбначен стълб може да се наблюдава синдром на cauda equina, т.е. компресия на корените на долните лумбални и сакрални нерви, които се изпращат към тазовите органи. В тези случаи, ако нервите, отиващи към вътрешните органи, са компресирани, тогава бременна жена, заедно с болки в гърба по време на движение, може да изпитат усещане за скованост в крайниците, както и нарушение на уринирането и функцията на червата.

Поражението на мускулите на гърба

 • Болка, която е ограничена или се усеща в цялото тяло, включително гърба.
 • Болката се увеличава с движение, но е почти постоянна. Докосването на мускул увеличава болката. Болката се предизвиква и от емоционален или физически стрес. Поради болката бременната жена заема принудителна позиция, тъй като движението причинява или усилва болката.
 • Болката може да започне внезапно. Интензивността на болката е различна. Може да има болезнена тъпа болка или силна, понякога непоносима.
 • Болката обикновено е от едната страна. Лумбалните мускули са плътни на допир, отбелязва се техният спазъм, съкращаване.

Зачервяването на кожата над възпаления мускул е често срещано.

Бъбречна патология

 • Болката е по-често едностранна, по-рядко двустранна, обикновено се простира напред и надолу (по уретера).
 • Интензивността на болката е различна. Болката може да бъде лека или „непоносима“, принуждавайки жената да бърза.
 • Болката се увеличава с потупване, тоест когато ръбът на дланта е ударен в областта на бъбреците.

Болката е свързана с позив за уриниране или по време на изпразване на пикочния мехур. Преди или след пристъп на болка в урината се появява кръв. Изхвърлената урина често е мътна, лющеща се и има неприятна, обидна миризма.

Болести на храносмилателната система

(дванадесетопръстник, жлъчен мехур, панкреас)

 • Болката се намира вдясно, в горната част на гърба, под лопатката. Понякога болката е от пояс (в долната част на гърба и в предната част на корема).
 • Болката се увеличава след хранене и намалява, ако бременната заеме седнало положение с лек наклон на багажника напред.

Болки в гърба, съчетани с гадене, повръщане, разстройство на изпражненията

Акушерска и гинекологична патология

(генитални заболявания)

 • Болки в долната част на гърба болки и дърпане, понякога болката става непоносима.
 • Боли и долната част на корема, понякога повече отдясно или отляво.

Болката често се свързва с кървене от матката, замаяност и слабост (замаяност) и често уриниране и запек.

Кожни лезии

 • Болка или усещане за парене от пояса, т.е. отдясно или отляво, което се простира до предната част на корема (по протежение на нерва).

Обрив под формата на везикули по нерва отстрани на багажника.

Патология на големи съдове

 • Болка в горната част на гърба, пулсираща. Рядко се среща при бременни жени, обикновено в случаите, когато жената преди това не е била изследвана и съществуващата патология е била разкрита за първи път по време на бременността.

Кръвното налягане рязко спада, наблюдава се сърцебиене.

Методите за диагностициране на причините за болки в гърба по време на бременност включват:

 • инспекция и усещане;
 • функционални тестове;
 • ултразвуково изследване (ултразвук);
 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • лабораторни изследвания.

Инспекцията и усещането на гърба ви позволява да оцените:

 • поза;
 • принудителна ситуация;
 • състоянието на мускулите на гръбначния стълб, корема и крайниците (болезненост, спазъм и свиване);
 • състояние на кожата;
 • признаци на патология на тазовите органи (например, кожни обриви с чревни заболявания, оток с бъбречна патология и др.).

Един от етапите при диагностицирането на причината за болки в кръста и сакралната област е използването на функционални тестове. Функционалните тестове се основават на провокация на болка, за да се определи източникът на болка (гръбначен стълб или тазова кост).

Функционални тестове за болка в кръста при бременни жени

Опитвам

С патология на гръбначния стълб (лумбална и сакрална)

С патология на тазовите стави

Силна компресия на таза

(натиск върху издатините на тазовите кости една към друга)

Болката не се влошава

Вдигане на удължен крак

Легнал отстрани

Не причинява болка

Повдигане на ханша нагоре, докато лежите по корем

От засегнатата страна се появява болка

Друг функционален тест е тестът FABER. Тестът се извършва в легнало положение. Кракът на бременната жена се огъва в колянната става, след което се издърпва отстрани, така че глезенът на свития крак с външната си повърхност да опира в бедрото на изправения крак точно над областта на коляното. С едната ръка лекарят фиксира тазовата кост отстрани на изправения крак, а с другата ръка натиска коляното на свития крак, като извършва движения, подобни на ротация и отвличане. Тестът ви позволява да възпроизведете болка, която се появява при бременна жена в долната част на гърба, сакрума и тазобедрената става, за да определите източника на болката. Ако болката се появи по време на теста или движенията са ограничени, тогава тя се счита за положителна. Това означава, че причината за болката е поражение на тазобедрената става, а не патология на гръбначния стълб..

Бременна жена с болки в гърба трябва да премине следните тестове:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • общ анализ на изпражненията;
 • биохимичен кръвен тест (чернодробни ензими, нива на калций и фосфор, С-реактивен протеин, алкална фосфатаза, остеокалцин, общ кръвен протеин, албумин, пикочна киселина);
 • коагулограма (параметри на кръвосъсирването).

Ултразвукът може да открие следните заболявания, които причиняват болки в гърба:

 • възпалително бъбречно заболяване (пиелит, пиелонефрит);
 • поликистоза на бъбреците;
 • хидронефроза;
 • бъбречна туберкулоза;
 • паранефрит;
 • нефроптоза;
 • малформации на бъбреците;
 • уролитиазна болест;
 • Панкреатит;
 • холецистит;
 • извънматочна бременност;
 • тумори на яйчниците;
 • миома на матката;
 • заплашващ аборт;
 • аднексит.

ЯМР остава практически единственият метод за диагностика на гръбначната патология по време на бременност. Въпреки радиационните стандарти, които позволяват използването на рентгеновия метод като диагностичен метод по време на бременност в някои случаи и в ограничена зона, въпреки това дори минималното ниво на радиация е опасно за плода. В допълнение, най-често бременна жена се оплаква от болка в лумбалната област и облъчването на тази област е строго противопоказано при бременност..

ЯМР обикновено се прави, докато бременните жени са в легнало положение. Ако това положение е изключително неудобно, тогава бременната жена може да лежи на лявата си страна. ЯМР не е противопоказан за бременни жени, дори в ранните етапи. И все пак лекарите се опитват да не правят ЯМР през първите месеци на бременността..

ЯМР може да открие следните причини за болки в гърба:

 • остеохондроза;
 • гръбначни тумори;
 • спондилоза;
 • спондилоартроза;
 • дискова херния;
 • лумбална стеноза;
 • гръбначна туберкулоза;
 • остеомиелит;
 • гръбначно увреждане.

Какво да правим при болки в гърба по време на бременност?

В повечето случаи болките в гърба след раждане изчезват от само себе си, без да оставят вредни последици. Поради това много жени смятат, че болките в гърба по време на бременност са често срещано явление и не са основна причина за безпокойство. Въпреки това, при някои бременни жени тежестта на болките в гърба е значителна и изисква медицински съвет и лечение..

Лечението на болки в гърба по време на бременност включва:

 • изпълнение на препоръки, които намаляват натоварването на гръбначния стълб през деня и през нощта;
 • медикаментозно лечение;
 • физиотерапия;
 • неконвенционални (алтернативни) методи за облекчаване на болката.

За да намалите натоварването на мускулите на гърба, можете да следвате тези препоръки:

 • Не се навеждайте. Ако трябва да вдигнете тежест, по-добре е да клякате, като държите гърба изправен, и чак тогава повдигнете падналия предмет.
 • Обувки. На малка платформа трябва да се носят удобни обувки, но не и токчета и балетки.
 • Лека чанта. При болки в гърба ще трябва да се откажете от големи и просторни чанти, като ги замените с малка чанта или раница, която може да се носи на презрамка.
 • Спи в комфорт. Не се препоръчва да спите легнали по гръб - това увеличава компресията на нервните окончания на бременната матка. Най-добре е да спите настрани с възглавница между краката и под гърба (има специални U-образни възглавници за бременни жени).
 • Удобен стол. Ако бременна жена е принудена да работи в седнало положение, тогава трябва да изберете стол с твърд гръб, трябва да седнете на него възможно най-дълбоко, като първо поставите навита кърпа или възглавница под лумбалната област.
 • Крака нагоре. Можете да намалите натоварването на гръбначния стълб, като поставите краката си върху пейка или осман в седнало положение, така че коленете ви да са по-високи от бедрата, докато раменете ви могат да бъдат наклонени назад.
 • Превръзка. За да се предотврати изместването на тазовите кости, както и правилното разпределение на теглото (плод и околоплодна течност), се препоръчва използването на специални превръзки за бременни жени.

Лекарства за болки в гърба по време на бременност

Конвенционалните лекарства, използвани за облекчаване на болката, обикновено не се препоръчват при болки в гърба по време на бременност. Най-безопасните лекари считат лекарството парацетамол, но дозата и броят на дозите се определят индивидуално от лекаря при липса на противопоказания. В някои случаи лекарят може да препоръча спазмолитици (no-spa), тоест лекарства, които облекчават мускулния спазъм, включително мускулите на матката. Те обаче не трябва да се използват с тенденция към ниско кръвно налягане по време на бременност. В някои случаи се предписват калциеви добавки за бременни жени и се препоръчва диета с високо съдържание на калций (напр. Сирене, извара) за укрепване на костите.

Важно е да знаете, че повечето мазила, които се използват широко за облекчаване на болки в гърба, са противопоказани при бременност. Факт е, че въпреки факта, че мехлемът се прилага само локално, част от лекарството се абсорбира в кръвта. Някои лекарства могат да имат неблагоприятен ефект върху плода, поради което можете да използвате само мехлема, предписан от лекаря, като се вземат предвид минималните странични ефекти и при липса на противопоказания.

Алтернативни лечения за болки в гърба по време на бременност

Алтернативните методи за облекчаване на болки в гърба включват методи, които не могат да бъдат отнесени към медицински или хирургични методи, които облекчават болката, а понякога не само на симптома, но и на причината за него. Става дума основно за физически методи за въздействие върху източника на болка.

Алтернативните лечения за болки в гърба по време на бременност включват:

 • „Студено и горещо“. Методът може да се използва само след консултация с лекуващия лекар и изключване на противопоказания. Ако болката не е причинена от сериозна причина, тонусът на матката е нормален, тогава лекарят ще препоръча използването на студен компрес в областта на лумбалната област в продължение на няколко дни и след това гореща топлина в продължение на няколко дни на същата област. Пакети от замразени плодове и зеленчуци или лед в торба могат да се използват като студен компрес; подгряваща подложка или бутилка гореща вода могат да се използват като топлина. Важно е да знаете, че по време на бременност върху коремната област не трябва да се поставя загряваща подложка или друга топлина.
 • Балнеотерапия. Това е метод за лечение с води, особено минерални води. Ефектът от балнеолечението не е само облекчаване на болката. Въздействието на минералните води върху тялото на бременна жена допринася за нормализиране на хормоналните нива, метаболизма, кръвообращението и функцията на нервната система.
 • Фиксиране. Еластичните ленти (кинезиотапи) са залепени за лумбалната област. Такива ленти значително увеличават способността на мускулите на гърба да издържат на стрес, като по този начин намаляват или напълно премахват болката. Тези ленти също подобряват локалната тъканна циркулация..
 • Акупунктура. Методът е акупунктура, тоест ефект върху функцията на органите чрез акупунктура на рефлекторни точки върху тялото.
 • Масаж Масажът ви позволява да облекчите физическия и емоционален стрес, да отпуснете мускулите на гърба. В случай на усложнена бременност не се препоръчва масаж в лумбалната област и бедрата.
 • Мануална терапия. Ръчни техники, насочени към възстановяване на естественото движение в ставите, се извършват от хиропрактор. Този специалист използва само ръцете си, за да премахне така наречените "блокове" в тялото..
 • Остеопатия. Метод, подобен на мануалната терапия, но различен от него не само в различните техники, но и в подхода към причините за болката в тялото. Остеопатията лекува не само локални проблеми, но и подобрява функцията на цялото тяло, за разлика от мануалната терапия. За разлика от мануалната терапия, остеопатията също помага на бременните жени да се подготвят за раждане..

Упражнения за болки в гърба по време на бременност

На пръв поглед може да изглежда странно да се правят физически упражнения за облекчаване на болките в гърба, защото е много по-логично бременната да си почива повече, като по този начин намалява натоварването на гръбначния стълб. Като се има предвид обаче, че болките в гърба са причинени или от отслабване, или от прекомерно напрежение на мускулите и връзките, физическото натоварване помага за стягане на отслабените мускули и отпускане на напрегнатите. За да спре болката да измъчва, мускулите на гърба трябва да са в добра форма - това е състояние на нормално напрежение на мускулните влакна. Упражнението е най-добре да се прави предварително, за да се предотврати болка в гърба по време на бременност. Основните видове упражнения са взаимствани от йога.

По време на бременност, следните 5 упражнения са най-ефективни за облекчаване на болки в гърба:

 • Наклон на таза. Използва се за укрепване на коремните мускули и намаляване на лумбалната кривина на гръбначния стълб. Жената лежи по гръб, сгъва колене, краката й са свободно поставени на постелката. След това се поема дълбоко вдишване, докато издишвате, коремните мускули се стягат, стомахът се изтегля. Целта е да доближите кръста възможно най-близо до пода. Опитвайки се да стиснете долната част на гърба, трябва леко да стиснете и да повдигнете седалището. Това ще бъде наклонът на таза нагоре. Упражнението не може да се направи бързо. Важно е да дишате и да правите всички стъпки в удобно темпо, без да се пренапрягате. Това упражнение може да се прави и в седнало или изправено положение..
 • „Баланс“. Упражнението укрепва мускулите в седалището и гърба. Жената почива на дланите и коленете си (стои на четири крака). В това положение тазът се накланя (помага за намаляване на огъването на долната част на гърба), след което ръката и кракът на противоположната страна се повдигат така, че те заедно да образуват паралелно права линия. Трябва да задържите това положение на тялото за 20 секунди, след което бавно да спуснете ръката и крака си. Повторете с "неизползвана" ръка и крак.
 • „Котката се върна“. В положение на четири крака трябва да наведете гърба си, докато вдишвате и да накланяте главата назад (подобно на движенията на котка), а докато издишвате, да закръгляте гърба си, притискайки брадичката си към гърдите си. Повторете упражнението 3 - 5 пъти.
 • „Ембрион“. Жената коленичи, след това спуска задните си части до пищялите (сяда върху тях) и ляга с корем, така че челото й да лежи на пода, докато ръцете й лежат свободно по тялото (дланите са насочени към краката). Жената отпуска тялото си и лежи в това положение за 2 - 3 минути. Упражнението разтяга добре мускулите на гърба.
 • "Удължен триъгълник". Изходно положение - изправен, краката заедно, ръцете протегнати по тялото. При издишване жената прави крачка встрани или разтваря краката си, така че разстоянието между краката да е повече от 1 метър. В това положение ръцете трябва да бъдат повдигнати, изпънати встрани и държани успоредно на пода, длани надолу. Ръцете трябва да се изтеглят встрани, усещайки, че лопатките се „разширяват“. С петата на десния си крак, опряна в пода, жената повдига чорапа и завърта крака заедно с бедрото надясно на 90 градуса. Левият крак също се обръща леко надясно. При вдишване дясната ръка започва да се спуска от бедрото до подбедрицата, а след нея тялото се навежда надясно. Лявата ръка трябва да се повдигне нагоре и тялото на тялото да се обърне леко наляво. В това положение направете 3 - 5 вдишвания и издишвания. След това повторете същото упражнение в другата посока. Позата ви позволява да разтегнете гръбначния стълб и да го направите по-гъвкав, укрепва бедрата и подобрява функционирането на вътрешните органи. В допълнение, тази поза помага за облекчаване на емоционалния стрес..

Упражненията по време на бременност трябва да бъдат ограничени в следните случаи:

 • предлежание на плацентата;
 • риск от прекъсване на бременността;
 • риск от кървене от матката;
 • повишен тонус на матката;
 • тежка токсикоза;
 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • обостряне на всяко хронично заболяване;
 • всяко остро инфекциозно заболяване по време на бременност;
 • тежка анемия (ниски нива на червените кръвни клетки в кръвта);
 • тенденция към високо или ниско кръвно налягане.

По време на бременност също са полезни кардио упражненията - ходене, бягане, колоездене, плуване (всички дейности, които стимулират сърдечната дейност, проявяващи се с увеличаване на сърдечната честота). Препоръчително е да се извършва кардио натоварване за бременни жени за 20 - 45 минути 3 - 5 пъти седмично. Натоварването трябва да е умерено, да не води до тежка умора.

Защо болят гърба и страните по време на бременност?

Лекарите идентифицират два вида болки в гърба, които са често срещани при бременни жени - болки в кръста и болки в седалището и бедрата. Последният вид болка се нарича още тазова болка, тъй като е свързана с промени в тазовите кости. Болката в таза се усеща като болка в страните. Понякога боли само едната страна. Обикновено болката е свързана с движение. Те изчезват или намаляват значително в покой. Причината за болката в гърба и страничните части на таза е разминаването на ставните повърхности на костите. Това се случва под въздействието на хормона релаксин. Той омекотява връзките, така че тазовите кости стават по-подвижни и плодът може по-лесно да премине през тесните области на малкия таз по време на раждането. Ако мускулите на жената са достатъчно опънати, тогава такова несъответствие не причинява сериозна болка - мускулите не позволяват значително разминаване на ставите и прешлените. Въпреки това, на фона на мускулна слабост, болките в гърба и отстрани по време на бременност могат да бъдат много обезпокоителни за жената. В такива случаи най-ефективният начин е носенето на превръзка, която фиксира костите в желаното положение. Алтернативните терапии като мануална терапия и остеопатия също помагат. Тези техники ви позволяват да „върнете“ изместените кости на мястото им, за укрепване на мускулите на гърба и таза.

Какво да направите, ако боли корема и гърба по време на бременност?

Ако болката в корема по време на бременност излъчва към гърба, това обикновено се дължи на тонуса на матката. Нервите, излизащи от гръбначния стълб, се доближават до матката, така че болката в матката се предава по нервите на гърба, особено в долната част на гърба. В допълнение, разпространението на болка в гърба от корема или, обратно, е характерно за увреждане на органи, които могат едновременно да дразнят перитонеума (мембраната, покриваща коремните органи) и нервните плексуси на таза.

Ако се появи болка в гърба и корема, бременна жена трябва да се консултира с лекар, за да се изключат следните патологии:

 • извънматочната бременност е причина за болки в гърба в началото на бременността (до 8 седмици), докато болката започва в долната част на корема, разпространява се в страничната част на тялото и излъчва към гърба (болката в гърба е сигнал, че съществува риск от разкъсване на фалопиевата тръба);
 • замразена бременност - смъртта на плода вътре в матката може да доведе до болки в корема и гърба, както и кървене от матката, докато жената престава да усеща движението на плода (типично за късна бременност - след 20 седмици);
 • симфизит - омекотяване на хрущяла между клоните на срамните кости (пубиса), което причинява известно изместване на костите, свързани с този конкретен хрущял, а това от своя страна причинява болка в долната част на корема, която се разпространява към гърба и бедрата;
 • бъбречна патология - болки в кръста с увреждане на бъбреците често излъчват напред и се разпространяват по уретерите;
 • възпаление на тазовите органи - по време на бременност може да има остро възпаление на сляпото черво (апендицит), яйчниците, което причинява дърпаща болка около пъпа или в дясната част на корема, излъчваща се към гърба;
 • панкреатит - възпалението на панкреаса причинява характерна поясна болка, тоест болка в корема и кръста;
 • заболяване на червата - при запек болката в корема може да се разпространи в гърба;
 • преждевременно раждане - коремна болка в късните етапи, която излъчва в долната част на гърба, може да служи като знак за началото на раждането.

Защо гърбът боли отдясно или отляво (отляво или отдясно) по време на бременност?

Понякога по време на бременност болките в гърба се усещат повече от лявата или дясната страна, сякаш отстрани и са едностранни. Такъв симптом изисква по-задълбочен преглед на бременната жена, тъй като подобни болки могат да се появят при небременни жени с някои патологии на вътрешните органи.

Болки в гърба вдясно или болки в дясната страна по време на бременност могат да бъдат признак на патология на следните органи:

 • десен яйчник (подуване, възпаление);
 • дясна фалопиева тръба (извънматочна бременност);
 • апендикс на цекума (апендицит);
 • десен бъбрек и уретер (възпаление, уролитиаза, тумор);
 • черва (възпаление, подуване, запек, чревна непроходимост и др.);
 • дванадесетопръстника (пептична язва);
 • жлъчен мехур (холецистит, жлъчнокаменна болест);
 • панкреас (тумор, панкреатит);
 • черен дроб (хроничен хепатит).

Болката в гърба отляво или отляво по време на бременност може да е признак на патология на следните органи:

 • лява фалопиева тръба, ляв яйчник, ляв бъбрек и ляв уретер (всички същите патологии като при сдвоения орган отдясно);
 • стомах (гастрит, пептична язва);
 • черва (същите патологии като при болка вдясно);
 • панкреас (увреждане на тялото или опашката на този орган, които са разположени вляво);
 • далак (преразтягане на капсулата на далака поради компресия от матката или тумора).

Появата на болка от една страна обаче не винаги е признак на сериозно заболяване. Понякога причината е самата бременна матка. Разширената матка може да компресира тазовите органи, причинявайки дисфункция, особено в уретерите и червата. Компресията на уретера причинява стагнация на урината, която започва да се натрупва над мястото на компресия, включително в бъбречното легенче. Стените на уретера и бъбрека са разтегнати, нервните окончания са раздразнени, което причинява локална болка, обикновено се усеща като болка в долната част на гърба, по-изразена от едната страна. Компресията на чревните бримки причинява нарушение на движението на изпражненията. Чревната стена също е опъната. В зависимост от местоположението на компресията, болката може да се усети повече вдясно или вляво. Тъй като матката расте, други органи, разположени в горната част на коремната кухина, също могат да бъдат компресирани - стомах, черен дроб, дванадесетопръстник, жлъчен мехур.

Признаците на патология са комбинация от болки в гърба и отстрани със следните симптоми:

 • повишена телесна температура;
 • гадене, повръщане (продължително и обилно);
 • запек и диария (тежък запек и продължителна и обилна диария);
 • алергична реакция към кожата;
 • обезцветяване на кожата;
 • остра болка при палпиране на корема (мускулно напрежение);
 • помътняване на урината, кръв в урината;
 • кървави вагинални секрети.

Защо гърбът боли в началото на бременността, през втория и третия триместър?

По време на ранна бременност болките в гърба могат да бъдат един от признаците на бременност. Причината за тази болка са хормоналните промени в женското тяло (освобождаване на прогестерон и релаксин), които причиняват омекотяване на връзките и хрущялите между прешлените и тазовите кости. В резултат на такова омекотяване, подвижността на тези костни стави се увеличава и костните повърхности се отдалечават донякъде една от друга. Това може да причини дразнене на нервните окончания и поява на дискомфорт или по-скоро силна болка в гърба, особено в долната част на гърба..

В ранните етапи на бременността, особено през първите 2 месеца, може да възникне болка в гърба поради заплахата от разкъсване на орган по време на извънматочна бременност (например разкъсване на фалопиевата тръба). Преразтягането на стените на фалопиевата тръба причинява дразнене на нервните плексуси на малкия таз, които се изпращат към гръбначния стълб.

В края на бременността причините за болки в гърба обикновено са всички заболявания и състояния, които увеличават механичното натоварване на гръбначния стълб. Колкото по-голяма е матката, плода, количеството на околоплодните води, толкова повече се променя центърът на тежестта и се увеличава натоварването на гръбначния стълб. Колкото по-малко жена е тренирала мускулите си преди бременността, толкова по-голям е рискът мускулите на гърба да претърпят прекомерно напрежение, за да подравнят тялото в условията на променен център на тежестта (бременната матка сменя центъра на тежестта отпред, така че гръбначният стълб на жената се отклонява леко назад).

Трябва също така да се има предвид, че всяко съществуващо заболяване на мускулите, ставите и костите по време на бременност може да се влоши, поради което болките в гърба в по-късните етапи могат да показват патология на опорно-двигателния апарат. Освен това, често жената не знае за наличието на такава патология преди бременността..

Болките в гърба по време на бременност, както по време на менструация, са нормални.?

Както по време на менструация, така и по време на бременност, в женското тяло настъпват хормонални промени. Женските хормони отпускат мускулите в червата, което причинява задържане на газове. Когато чревната стена се разтегне, болката може да се разпространи в долната част на гърба. При жени с нисък праг на болка (повишена чувствителност към болка), известно подуване на меките тъкани на кръста под въздействието на хормони може да причини дискомфорт.

Хормоналните промени също могат да причинят застой на кръвта в тазовите органи, тъй като бременността увеличава притока на кръв към матката, но разширената матка може да компресира хороидеалните сплетения и да наруши притока на кръв през вените. Подутите меки тъкани на тазовите органи причиняват дразнене на нервните сплетения и се появява болка в гърба, тъй като сензорните нерви произхождат от гръбначния стълб. Всички тези явления се считат за нормални по време на бременност. С нормализирането на хормоналните нива след 12 седмици от бременността тази болка в гърба обикновено намалява..

Преди раждането тази болка може да се появи отново, което се обяснява с увеличаване на контрактилитета на матката. В подготовката за раждането различни части на матката започват да се свиват. Този нервен импулс може да пътува към гърба, причинявайки напрежение в мускулите в лумбалната област. Подобна болка се смята за предвестник на началото на раждането..

Кога ме болят гърбът и краката по време на бременност??

Болката в гърба, излъчваща крака или двата крайника, е често срещан симптом на патология на гръбначния стълб или тазовите кости. Ако болката в гърба и краката се появи по време на неловко движение, често „стрелба“, придружена от изтръпване и мускулна слабост, тогава такава болка се нарича радикуларна. Радикуларната болка възниква поради притискане на нервния корен (радикс) в тесен отвор между прешлените, което се наблюдава при изместване на прешлените, подуване на междупрешленния диск, наличие на тумор, костни шипове и други патологични образувания, които могат да окажат натиск върху нервния сплит. Тази болка се характеризира с връзка с движение, особено наклона на торса, неудобна поза по време на сън..

Промените в костите на женския таз по време на бременност също причиняват болка в долната част на гърба, седалището и краката, но важната разлика е, че болката никога не се простира под коляното, за разлика от радикуларната болка.

Защо боли гърбът между лопатките по време на бременност?

Този тип болка по време на бременност не се счита за често срещана. Основното натоварване по време на бременност пада върху лумбалния отдел на гръбначния стълб, така че обичайната, "естествена" болка в гърба по време на бременност се появява в долната част на гърба. Болката между лопатките може да бъде свързана с притиснат нерв между прешлените, мускулен спазъм или отразена болка, произтичаща от вътрешните органи. Всички тези патологии изискват точна диагноза и лечение..

Болки в гърба между лопатките (в областта на лопатките) по време на бременност могат да възникнат, когато са засегнати следните органи:

 • гръбначен стълб (остеохондроза, дискова херния, сколиоза);
 • мускули на гърба (възпаление,> хипотермия, прекомерно напрежение);
 • панкреас (панкреатит, тумор на панкреаса);
 • стомаха и дванадесетопръстника (пептична язва);
 • жлъчен мехур (холецистит, жлъчнокаменна болест);
 • бели дробове (пневмония, плеврит).

В допълнение, гърбът между лопатките може да боли с често натъртване или нараняване..

На кой етап от бременността гърбът ви боли най-често??

Болки в гърба могат да възникнат на всеки етап от бременността. Много жени съобщават за болки в гърба, които са възникнали още преди забавянето на менструацията и всъщност са първият признак на бременност. Промените в връзките и хрущялите под въздействието на хормони на бременността се считат за причина за такава болка. Независимо от това, най-често бременните жени забелязват болки в гърба след 20 - 22 седмици. По това време плодът вече е достатъчно голям, започва активните си движения в матката. В по-късните етапи болките в гърба най-често се появяват в края на работния ден, след продължителна разходка и в неудобно положение, но отминават след почивка. Понякога болките в гърба започват през нощта, което също е свързано с неудобно положение на тялото по време на сън (легнало по гръб, болката в кръста се увеличава по време на бременност).

Болките в гърба през последните седмици на бременността са знак, че главата на плода е потънала и постепенно се придвижва към изхода на малкия таз, притискайки долната част на матката и влагалището. Това дразни нервните окончания. Освен това в последните седмици на бременността контрактилната активност на матката рязко се увеличава - тя се подготвя за раждане. Освен това причинява дискомфорт или болка в гърба..