По време на естествено раждане, ако бебето е голямо или излезе извън кутията, например, плячка напред, може да се получат сълзи в родовия канал и перинеума. В някои случаи лекарите сами правят малък разрез в перинеума по време на раждането, ако бебето не може да се роди по друг начин. На тези разрези се нанасят конци веднага след раждането. Те добавят допълнителен дискомфорт и болка след раждането, а шевовете на перинеума са отделна история, която трябва да се преживее..

На шийката на матката такива конци могат да се прилагат без анестезия: чувствителността му в следродилния период е намалена, но на перинеума без анестезия ще бъде трудно да се направи. В този случай се прилага локална анестезия. Но ако по време на раждането е била използвана епидурална анестезия, тя продължава дълго време и няма нужда от допълнителна анестезия при зашиване. Следродилните шевове могат да се поставят върху шийката на матката, влагалището, перинеума. Но именно в последния случай може да се усети най-силен дискомфорт и болка..

Колко време заздравяват вътрешните и външните конци след раждането?

Колко време отнема заздравяване на рани след шевове по време на раждане и може ли този процес да се ускори? Като цяло всичко е индивидуално, зависи незабавно от много фактори и не на последно място от правилното спазване на предпазните мерки от страна на пациента. При някои всичко заздравява по-бързо, при други по-бавно. Скоростта на зарастване също се влияе от тяхната локализация, вида на хирургичните нишки, които са били използвани в този случай. Като правило кетгутът се използва за вътрешно зашиване, което се разтваря самостоятелно. В този случай всичко оздравява средно за 2 седмици. Ако се използват хирургически конци, които не се разтварят, например найлонови конци, те се отстраняват 5-6 дни след прилагането. А самият лечебен процес може да отнеме от 2 до 4 седмици, а в някои случаи и по-дълго..

Почти всички "засегнати" родилки са загрижени за въпроса: как бързо да се излекуват шевовете след раждането? Скоростта на заздравяване зависи и от самата пациентка, от това дали тя спазва всички правила за грижа за нараненото място, предпазни мерки, за да не внесе инфекция, да не нарани тези области отново. Всичко това трябва да й бъде докладвано в болницата.

Защо шевовете могат да навредят

Това е нормално, защото имаше почивка. След изтичане на упойката шевовете могат да започнат да нараняват. Факт е, че повечето млади майки кърмят децата си, така че болкоуспокояващите са противопоказани за тях. Лекарят може да предпише лекарства с местно действие, за да облекчи по някакъв начин съдбата на пациента. Ако обаче всичко е наред, няма усложнения и жената спазва всички правила, болката трябва да изчезне много скоро. След зашиване не можете да седнете нормално през първата седмица. Това трябва да се прави внимателно и да се приложи товар върху седалището, което е разположено от противоположната страна на шева. Можете да седнете на тоалетната почти веднага, но не се задържайте твърде дълго върху нея и не натискайте силно.

Какво да правите, ако шевовете болят

Трябва да се уверите, че с тях всичко е наред, те не са заразени, не гноят. В противен случай, ако това се случи, трябва да посетите лекар. Той най-вероятно ще предпише специални антисептични лекарства. Шевовете могат да навредят поради факта, че жената седи дълго време, което е нежелателно през първите 2 седмици след раждането. Можете да заемете легнало положение или да лежите настрани.

Те често могат да бъдат болезнени по време на дефекация. Поради тази причина жената трябва да избягва запек. За да направи това, тя трябва да следи диетата си, да приема, ако е необходимо, разрешени слабителни лекарства.

Понякога, дори след една година, шевовете след раждане се чувстват, особено когато има допълнително натоварване върху тях.

Как да се грижим за конци след раждането

Няма нищо особено сложно. След всяко посещение на тоалетната, жената определено трябва да се измие. Процедурата трябва да се повтаря 2 пъти на ден с топла вода. Засега забравете за прашките и други модни бельо за отслабване. Тя трябва да е безплатна, удобна, изработена от естествени, висококачествени материали. Седенето, с изключение на тоалетната, когато посещавате тоалетната, трябва да започне едва след 2 седмици и да го прави постепенно, много внимателно, без резки движения, така че да не боли и шевовете да не се разпадат.

Също така, на жените е забранено каквато и да е физическа активност, вдигане и носене на тежести; сексът също ще трябва да бъде изоставен за 1-1,5 месеца. Много жени, заради сексуалния си партньор, само за да не го разстройват, пренебрегват това правило, влошавайки го само за себе си. Но си струва да си припомним, че разбиращият мъж няма да настоява за интимност..

Каква трябва да бъде диетата на бременна и кърмеща майка и какви са особеностите на всеки период поотделно?

За плюсовете и минусите на лигатура на тръбите и какви последствия могат да бъдат след операцията, информация тук.

Какво да направите, ако шевът е отворен

Ако шевът се е разпаднал, не трябва да правите нищо сами. Необходимо е да се обадите на лекар у дома, ако е възможно, или на линейка. Обикновено конците се поставят отново. Ако раната вече е заздравяла, лекарят може просто да предпише специални лекарства (вагинални супозитории, мехлеми) с ефект на заздравяване на рани..

Когато шевовете са премахнати и боли ли

Лекарят обикновено, дори когато зашива, говори точно кога жената ще трябва да дойде при него, за да премахне конците. Ако всичко е наред, по време на лечебния процес не са възникнали усложнения и други проблеми, шевовете се отстраняват точно след посочения от тях период.

Самият процес е относително безболезнен. Вътрешните конци от кетгут, като правило, не могат да бъдат премахнати; те се разтварят сами. Други видове хирургични нишки също се отстраняват относително безболезнено. Въпреки това, всичко зависи от прага на болката на всяка отделна жена. В по-голямата част от случаите анестезия не се изисква. Жената усеща леко изтръпване, парене. Ако жената изпитва болка, лекарят може да използва локално средство за облекчаване на болката, за да й помогне в процедурата. След отстраняване на шевовете, вие също трябва да продължите внимателно да наблюдавате интимната хигиена, да избягвате тежки физически натоварвания, докато раните бъдат напълно излекувани и излекувани..

Колко външни шевове заздравяват след раждане, как обикновено върви периодът на възстановяване на видеото:

Защо шевовете могат да навредят след операцията и как да се отървете от болката

За всеки човек операцията е сериозна стъпка. Следоперативният период, който го следва, е не по-малко труден и опасен. Понякога се разтяга за дълго време. Ако шевът боли дълго време след операцията, трябва да посетите лекар.

Причини за болка

Неприятни усещания и болка на мястото на шева могат да възникнат след всяка хирургическа интервенция. Увреждат се нервните влакна на меките тъкани, повишава се чувствителността на увредената част на тялото. Този процес е естествен и разбираем - увредените тъкани растат заедно, шевовете зарастват.

Но ако с течение на времето болката само се усилва, температурата се повишава периодично, това е причина да потърсите помощ. Може да възникне вътрешно нагнояване на тъканите, дори ако външният разрез е затегнат.

Защо шевът боли след операцията и колко време ще отнеме заздравяването му? Това пряко зависи от сложността и продължителността на операцията, квалификацията на хирурга, чистотата на използваните инструменти и материали. Болка може да възникне по следните причини:

 • мястото на шева беше изтъркано от дрехи;
 • образуване на сраствания, хернии;
 • възпаление на мястото на лигатурата - тялото отхвърля нишките;
 • разминаване на вътрешните шевове поради мускулно напрежение;
 • болезнени болки, като реакция на рязка промяна в метеорологичните условия.

Продължителност на болката

Колко дълго може да боли шева? Неприятните усещания могат да бъдат постоянни или да се появяват периодично, например при мускулно напрежение, кашлица, кихане. Болката и подуването около раната могат да бъдат придружени от други симптоми. През шевовете може да изтече течност или гной. Характерни са обща слабост и летаргия, нарушения на съня и апетита, намалена концентрация.

Невъзможно е да се каже точно колко ще боли шевът след операцията. Всеки има индивидуални условия. Обикновено болката в областта на шева трае малко повече от седмица, в зависимост от характеристиките на тялото. Средното време на зарастване на хирургични рани зависи от мястото на тяхното локализиране:

 • за рани от коремна хирургия - това е около две седмици;
 • конците след апендицит и лапароскопия се затягат след 7 дни;
 • обрязването включва продължителност на регенерация до 15 дни;
 • конците в областта на гръдния кош заздравяват достатъчно дълго;
 • заздравяването на следродилния шев настъпва в рамките на 10 дни;
 • външните конци след цезарово сечение се отстраняват на 6-ия ден.

Шевовете могат да бъдат вътрешни и външни. Първият се прилага с помощта на кетгут, направен от овчи черва. Те се абсорбират независимо в тялото. Външните са по-трайни, изработени са с естествени (коприна, лен) или синтетични конци. След определено време такива шевове се отстраняват. Използват се и метални скоби. В този случай трябва да разберете, че съединителната тъкан нараства напълно в рамките на 2-3 месеца..

Болезненост на шевовете след цезарово сечение

След интервенцията раната присъства върху кожата, мастната тъкан, мускулите и стената на матката. Често жените се оплакват, че шевът боли след цезарово сечение. Болката затруднява жената да се възстанови и да се грижи за бебето.

Болката е остра, не отшумява, продължава два дни, облекчава се с лекарства. Постепенно намалява, дискомфорт и сърбеж могат да се наблюдават за около две седмици. Чувствителността на кожата е нарушена и може да се появи изтръпване на корема в областта на разреза. Симптомите изчезват напълно в рамките на шест месеца. Нуждаете се от редовна проверка на шева от специалист.

Когато шевът боли след цезарово сечение за дълго време или възникнат усложнения - разминаване на шевовете, подуване, зачервяване, температурата се повишава, появява се гнойно отделяне - необходимо е посещение на лекар. Понякога последиците се усещат дълго време. След няколко години могат да се образуват фистули от шевния материал. Белегът се удебелява, цветът му се променя и фистулите периодично загнояват.

Характеристики на грижата за шева

Възстановяването на кожата и заздравяването на конци зависи от имунитета на тялото, способността на кожата да се регенерира. След лапароскопия остават малки разрези, те не се зашиват, а се залепват заедно с мазилка. Следоперативният белег може да бъде голям, да има дренаж, той лекува дълго време и изисква висококачествени грижи.

Лечението на раната в болницата се извършва от медицинския персонал. След изписването пациентът се грижи за шева у дома, в съответствие с препоръките на лекаря. За да може шевът да се стегне бързо и добре, трябва:

 • изпълнявайте заповедите на лекаря;
 • спазвайте лична хигиена;
 • необходим е пълен сън;
 • правилно хранене.

Първите 10 дни не се препоръчва да се къпете, можете да се измиете под душа. Белегът се подсушава внимателно с превръзка, след което се третира с антисептик. Йод, брилянтно зелено, Fukortsin, алкохол и други ще свършат работа. Не трябва да използвате памучна вата за обработка, тъй като върсите могат да останат по шевовете. Затегнатият шев може да се смаже с масло от морски зърнастец или мехлем Levomekol. Ако раната е чиста и суха, не е необходима превръзка.

Обрязването е най-честата процедура, извършвана от уролози. След операцията пациентът самостоятелно прави превръзки с разтвор на Furacilin у дома. Преди да свалите превръзката, е необходимо да я накиснете с водороден прекис, за да не нараните раните. Когато превръзката се отстранява лесно, превръзките се спират. Раните могат да се смажат с брилянтно зелено или да се приложи антисептичен мехлем. За да се избегнат усложнения и болка при следоперативни шевове, обрязването трябва да се извърши от опитен и квалифициран уролог..

Как да се отървем от болката

След всяко нарушение на целостта на кожата се образуват белези. Понякога те причиняват не само физическа болка, но и емоционален дискомфорт, бидейки козметичен дефект. В засегнатата област съединителната тъкан не може да замести здравата кожа, тъй като тя няма мастни и потни жлези. Настъпват промени и в нервните окончания, разположени в кожата. В дебелината на шева се появяват болезнени образувания - невроми.

Настъпва синдром на невропатична болка. Болката се появява не само в белега, но и около него. Изгаря, стреля и може да бъде по-лошо след кашляне или кихане. В допълнение към аналгетиците се използват хормонални лекарства и антидепресанти. Пациентите не понасят добре физиотерапевтичните процедури, тъй като шевът е много чувствителен на допир. Ако лекарствената терапия не даде резултат, белезите се отстраняват хирургично.

С течение на времето шевът избледнява и става по-малко видим. За да възстанови кожата, храната трябва да съдържа достатъчно протеини, витамини и микроелементи. През лятото шевът трябва да бъде защитен от слънчева светлина, тънката нежна кожа може да изгори. В аптеките има лекарства, които помагат за разтварянето на конците. Белезите могат да се масажират ежедневно, като се втриват във витамин Е или балсам "Звездочка".

Колко време заздравяват вътрешните шевове след раждането?

Причини за вътрешни прекъсвания

Неправилните действия по време на раждането, особено физиологичната структура на детето и репродуктивните органи на майката водят до увреждане на маточната шийка и вагиналните стени..

Най-честите причини за разкъсване са:

 • нееластични стени;
 • голям размер на плода;
 • ранни опити;
 • възпаление на репродуктивните органи;
 • ерозия на шийката на матката;
 • тясна вагина;
 • преждевременно раждане;
 • аборт в юношеска възраст;
 • неправилно представяне на детето.

Отнема дванадесет часа, докато шийката на матката на първородна жена се отвори напълно. При втората и следващите бременности този процес отнема по-малко време. При бързо раждане, фалшиви контракции, когато жената започне да натиска, докато шийката на матката се отвори, меките тъкани се разкъсват под натиска на главата на бебето. Ако гинекологът е наблизо по време на раждането, той ще спре бъдещата майка от ранни опити.

Принципи на шевовете

През първите два до три часа след появата на бебето маточната шийка не е чувствителна, поради което зашиването става без анестезия. Ако вагиналните стени, на които са разположени много нервни рецептори, са наранени, лекарите използват локална анестезия с новокаин или лидокаин.

По време на зашиване обикновено се използват конци, чиято резорбция става естествено под въздействието на протеини и вода..

Саморазтварящите се влакна включват кетгут - естествени нишки от чревна тъкан на животни и полусинтетичен викрил и капроаг. Първият вид влакна се абсорбира за 7-10 дни, вторият - за два до три месеца, третият - за шест месеца.

По-голямата част от материала се разтваря от тялото, но понякога парчетата от шева излизат естествено. Ако шевовете се извършват с найлонова или копринена нишка, шевовете се отстраняват след 5-6 дни.

Как да се грижим за вътрешните шевове

Зашитите повреди не изискват специални грижи. Всичко, което се изисква, е пълна ненамеса в женското тяло отвън, мир и хигиенни процедури.

Също така трябва да следвате определен начин на живот през първите месеци след травматично раждане, така че да няма несъответствие или нагнояване на шевовете..

 • В следоперативния период се изисква почивка в леглото за поне 2-3 дни.
 • Седенето не се препоръчва за един месец; най-добре е да заемете легнало положение или да седнете на едно седалище.
 • Храненето на бебето се извършва изключително в легнало положение, а майката трябва да се храни в изправено или легнало положение.
 • Докато почивките са напълно обрасли, трябва да се миете под душа два пъти на ден, баните са противопоказани.
 • Не повдигайте тежки предмети, в противен случай шевовете могат да се разпаднат. Тази забрана включва също носене на трохи в ръцете си, особено ако е роден герой.

Сред продуктите за грижа за новородена майка първо трябва да са налични следродилни подложки, а след това и обичайните подложки за ежедневна употреба. Те трябва да се сменят поне на всеки четири часа, за да запазят следоперативните шевове сухи.

Носенето на оформящо бельо е противопоказано за един и половина до два месеца. Проблемът се крие в създаването на ненужен натиск върху репродуктивните органи, което предотвратява бързото обрастване на конците. Най-добре е да носите памучно бельо. Идеален за закупуване на специални бикини за еднократна употреба, изработени от дишаща материя.

Можете да правите секс само след два месеца. През това време разкъсаните участъци растат заедно и придобиват предишната си еластичност..

Ако репродуктивните органи са били сериозно увредени по време на раждането, се предписва антибиотично лечение под формата на инжекции, за да се предотврати възпаление и вторична инфекция. Продължителността на антибиотичната терапия е три дни, инжекциите се правят след 6-8 часа. За лечение лекарят ще предпише такива фармацевтични продукти, които почти не се абсорбират в кърмата и не увреждат бебето, така че процесът на лактация не може да бъде прекъснат.

Диета за бърза рехабилитация

Друга особеност на начина на живот през периода на рехабилитация е правилното хранене. Важно е за нормализиране на перисталтиката и предотвратяване на запек. В края на краищата, ако една жена натиска по време на изхождането, шевовете могат да се разпаднат. Ако не можете да дефекирате в продължение на 1 до 2 дни, вземете слабително или направете клизма. Непосредствено след дефекация е необходимо интимните зони да се изплакнат добре с топла вода с разтворено в нея антисептично лекарство, тъй като дъното на вагиналната стена, където могат да бъдат разположени конците, е в пряк контакт с перинеума.

Какво трябва да ядете, за да избегнете запек:

 • храни, богати на диетични фибри, които засилват двигателната активност на чревния тракт. Тази категория включва зеленчуци, пълнозърнести сладкиши, неполирани зърнени храни;
 • пресни плодове в количество най-малко 300-400 g на ден, сушени плодове и ферментирали млечни продукти, нежно стимулиращи перисталтиката;
 • студени първи курсове, например, okroshka, за подобряване на двигателната активност на червата.

Консумирайте салати от пресни зеленчуци със слънчогледово, маслиново или ленено масло като лека закуска. От напитките изберете шипка или слаб зелен чай, както и сокове от моркови, тиква, праскова, кайсия и слива.

И за повишаване на имунитета и избягване на възпаления, яденето на храни, съдържащи пребиотици, е полезно. Това са банани, зелен лук, аспержи, боб и смокини..

Шевове за изкуствено раждане

При раждането на дете, с помощта на хирургическа интервенция, се прилагат конци както отвътре, така и отвън: върху тялото на матката, стената на перитонеума и в долната част на корема. Обикновено след цезарово сечение времето, прекарано в болницата, се увеличава. Медицинският персонал се грижи за шевовете: подменя превръзките и извършва лечение на белези с кутасепт.

През първите седем дни новородената майка трябва да носи поддържаща превръзка.

През първия ден не се препоръчва да се миете под душа, след това тази забрана се отменя. След всяка водна процедура трябва да изсъхнете раната. За да се ускори заздравяването на тъканите, на жената се предписват мехлеми или супозитории.

Пълното възстановяване след изкуствено раждане настъпва не по-рано от няколко месеца по-късно. По време на периода на възстановяване физическата активност е ограничена, сексът не се препоръчва.

Лечебни проблеми

Вътрешните шевове след раждането могат да се разпаднат. Причините са преждевременно полов акт, резки движения, вдигане на тежести. Възможно е и нагряване на шевове поради инфекция..

Признаци на проблеми със затварянето на шева:

 • зашити области постоянно боли и сърбеж;
 • усеща се тежест в долната част на корема;
 • температурата внезапно се повишава;
 • кървене или гной излизат от влагалището.

Ако млада майка забележи проявата на предупредителни признаци в себе си, трябва да се свържете с лекуващия гинеколог.

Дори да няма неприятни симптоми, трябва да се подложите на гинекологичен преглед. Непосредствено след раждането и зашиването на наранявания лекарят няма да може да оцени напълно резултатите поради силно подуване на меките тъкани. Точна диагноза се извършва от гинеколог малко по-късно, по време на периода на възстановяване. За да потвърдите, че оздравителният процес протича по план, трябва да дойдете на среща на лекар не по-късно от месец и половина след раждането..

Възможни усложнения

С нарастването на лезиите шийката на матката и вагиналните стени се връщат в състояние, близко до това, което са били преди бременността. Ако шевовете се разминават, инфекция попада в раната, настъпва деформация на увредените области с образуването на белези.

При груби белези или неправилно сливане на шевове, една жена може да има проблеми в бъдеще:

 • спонтанно прекъсване на последваща бременност;
 • непълна дилатация на шийката на матката при втория процес на раждане;
 • хронично възпаление.

Тези проблеми могат да бъдат решени чрез многократна операция: старият белег се врязва и се налагат нови конци.

Но неприятните последици са рядкост. Ако се спазват всички правила на рехабилитационния период, увредените тъкани се възстановяват и стават толкова еластични, колкото преди раждането..

Вътрешни шевове след раждане: видове, симптоми на усложнения и грижи

Първите дни на майчинството могат да бъдат засенчени от неприятни и дори болезнени усещания. Състоянието на млада майка след раждането често зависи от хода и резултата от раждането. Налагането на вътрешни и външни шевове за родилката вече се превърна в навик и не е изненадващо. Но ако можем да видим външните шевове и да наблюдаваме процеса на тяхното заздравяване, то ситуацията с вътрешните е съвсем различна..

Класификация на вътрешните следродилни конци и техните характеристики

Вътрешните женски полови органи, които участват пряко в раждането на бебето, са подложени на механичен стрес, който води до разкъсвания и пукнатини в меките тъкани. Вътрешните щети не могат да се видят с просто око. Гинекологът ги открива в резултат на задълбочен преглед с хирургически спекулум и след това конци.

Вътрешните шевове, в зависимост от мястото на приложение, могат да бъдат:

 • на шийката на матката;
 • по стените на влагалището;
 • на маточната стена след цезарово сечение.

Шевове по шийката на матката и вагиналните стени

Разкъсванията на меките тъкани на шийката на матката и стените на влагалището се образуват в резултат на неправилни действия на родилката, както и на физиологичните характеристики на плода и гениталиите на жената. По време на раждането се получават големи разкъсвания и малки пукнатини, които изискват хирургическа намеса и зашиване.

Най-честите причини за увреждане на вътрешните полови органи:

 • нееластичност на стените;
 • големи размери на плодовете;
 • преждевременно раждане;
 • възпалителни процеси в репродуктивната система по време на бременност;
 • тясна вагина;
 • преждевременни опити;
 • ранни аборти;
 • необичайно положение на плода по време на раждането.

Необходими са 12 часа, за да се отвори напълно маточната шийка, това важи особено за първородните жени. При второто и следващите раждания това отнема по-малко време. По време на бързо раждане, както и фалшиви контракции, когато родилката започне да се натиска и шийката на матката все още не се е отворила напълно, меките тъкани на гениталиите се разкъсват под натиска на главата на бебето. Ако гинекологът присъства на раждането от самото начало на раждането, той ще подкани и в точното време ще спре родилката от преждевременни опити.

Особености на налагането на вътрешни конци върху шийката на матката и вагиналните стени след раждането

Първите два до три часа на шийката на матката са лишени от чувствителност, така че конците се поставят без упойка. Но когато става въпрос за шевовете по стените на влагалището, които са осеяни с нервни окончания, те прибягват до локална анестезия с новокаин или лидокаин.

За да не се излага тялото на повтарящ се стрес, при зашиване на вътрешните органи се използват самопоглъщащи се конци, които под въздействието на протеини и вода се саморазрушават в рамките на 10 дни или няколко месеца в зависимост от материала и допринасят за най-бързото затягане на раните.

Видове саморазбиращи се конци:

 • нишка кетгут. Те са направени от естествени суровини от тънките черва на бозайници. Абсорбира в рамките на 7-10 дни;
 • полусинтетична викрилова нишка. Абсорбира в рамките на 50–85 дни;
 • полусинтетичен конец caproag. Абсорбира в рамките на 180-210 дни.

Шевовете на шийката на матката не причиняват дискомфорт и не притесняват родилката, докато шевовете по стените на влагалището болят и болят още няколко дни.

Вътрешни шевове за цезарово сечение

Цезарово сечение включва дисекция на предната коремна стена, мастната тъкан и предната стена на матката.

Видове разрези на матката за цезарово сечение:

 • напречна в долния сегмент на матката - често използвана и по-малко травматична. При този разрез се наблюдава по-малко загуба на кръв, отколкото при останалите и най-бързото зарастване на рани;
 • класическа напречна в горната част на матката, която се характеризира с голяма загуба на кръв, тъй като преминава в мястото на натрупване на кръвоносни съдове;
 • вертикално, от пъпа до пубиса, се прави, когато плодът не е правилно позициониран.
Напречният разрез в долния сегмент на матката е най-честият

По медицински причини шевът е:

 • надлъжно от пъпа до пубиса;
 • напречно в долния сегмент на коремната кухина;
 • класически в горната част на матката.

Белези по матката от цезарово сечение с напречен разрез в долния сегмент не засягат последващи раждания, освен това по медицински причини раждането може да се случи естествено.

Напречният шев обикновено е дълъг 12 см. Но в зависимост от положението на плода, неговия размер и физиологичните характеристики на структурата на матката, дължината на шева се променя нагоре или надолу.

Като майка на тригодишно момиченце имам и „усмивка“ от цезарово сечение по тялото, което е далеч от 12 см, въпреки че тя е родила дете с тегло 1900 грама и височина 30 см. Въпреки факта, че плодът е малък, напречният шев е 17 см. Налага се шев на матката саморазбираеми конци

Разрезът в матката, като правило, се зашива с едноредов или двуредов шев без прекъсване със специални саморазбиращи се конци:

 • dexon;
 • викрил;
 • монокрил;
 • капроаг и други.

Докато надлъжният шев и класиката „украсяват“ тялото на жената до края на живота й и е почти невъзможно да се отървете от тях, напречният шев става невидим с времето, тъй като се нанася под мастната гънка. Невъзможно е да се отървете от надлъжния шев дори с лазер

Шевовете след цезарово сечение болят през първите седмици, ако не и месеци. Веднага след операцията на жената се предписват болкоуспокояващи: морфин и неговите разновидности, Трамадол и Омнопон.

Ако болката притеснява жената след изписване от болницата, като средство за облекчаване на болката, като се има предвид, че жената кърми, можете да вземете:

 • Парацетамол и Панадол;
 • Нурофен, Ибупрофен, Ибуфен;
 • Не-шпу. Еднократният несистематичен прием на лекарството няма да навреди на бебето.

Ако болката постоянно притеснява жената, тогава е по-добре да потърсите съвет от гинеколог.

Може би напречният шев в долния сегмент на матката намалява или не, зависи от сложността на раждането и уменията на хирурга. Изминаха точно три години от появата на шева, но особена неравномерност, подобна на конци, все още разкрива тайната на раждането на дъщеря ми.

Грижа за вътрешните шевове

Вътрешните шевове не изискват никаква специална поддръжка. Оптималното лечение е пълната липса на външна намеса в тялото на жената, почивка и поддържане на гениталиите чисти.

Ако гениталиите на жената са сериозно увредени по време на раждането и се наблюдават големи сълзи, тогава често се предписва антибиотична терапия за предотвратяване на нагнояване и инфекция. Продължителността на курса на антибактериална инжекционна терапия е три дни, инжекциите се правят на всеки 6-8 часа.

Съвременните фармацевти са пристъпили напред и са разработили редица антибиотици, които практически не се абсорбират в майчиното мляко и не увреждат бебето, така че няма нужда да спирате лактацията.

Групата на безопасни антибиотици, разрешени по време на кърмене, включва:

 • цефалоспорини (цефазолин, цефалотин, цефалексин и др.);
 • пеницилини (ампицилин, амоксицилин и др.).

Фотогалерия: антибиотици, разрешени по време на кърмене

Правила за поведение на жените след раждането

След раждането жената трябва да спазва определени правила, за да предотврати развитието на усложнения:

 • струва си да станете и да ходите малко 2-3 часа след раждането, за да предотвратите образуването на сраствания и да подобрите кръвообращението;
 • първо трябва да се използват следродилни подложки, след това хигиенни, които се сменят на всеки 2-3 часа, тъй като жената ще има следродилно изписване - лохии за още два месеца;
 • вземайте душ поне два пъти на ден;
 • не трябва да сядате 2-3 дни след раждането. Основната позиция е легнала или изправена, можете да седнете само на една седалище;
 • вдигането на тежести, включително дете, трябва да се избягва;
 • струва си да нормализирате храненето, като включите повече течности и супи в диетата. В този случай трябва да се изключат хлябът и други фиксиращи продукти, които причиняват запек;
 • не се препоръчва носенето на оформящо бельо, което свива перинеума и вагиналните стени, за да се избегне разкъсване на шевовете;
 • трябва да се въздържате от сексуална активност в продължение на два месеца, докато конците заздравеят и еластичността на вагиналните стени се възстанови.

Кога да посетите лекар: първите тревожни симптоми

Всяка здрава жена трябва да посещава гинеколог поне два пъти годишно. Младите майки, родили с конци, трябва да се преглеждат веднъж месечно, за да се идентифицират патологии и да се следи за правилното зарастване на конците.

Неправилно споените конци и образуваните белези могат значително да повлияят на хода на следващите бременности:

 • белезите на шийката на матката могат да попречат на отварянето й по време на раждане;
 • белег на шийката на матката заплашва да прекъсне бременността, тъй като шийката на матката трябва да бъде плътно затворена по време на бременността и белегът може да предотврати затварянето й.

Как да ускорим зарастването на вътрешните шевове и да направим този процес по-малко болезнен

За бързото излекуване на сълзите е необходимо добро кръвообращение, така че жената трябва да се движи колкото е възможно повече, а също така да прави едно просто упражнение няколко пъти на ден:

 1. Стегнете мускулите на влагалището, перинеума и ануса.
 2. Задръжте дъха си за 3-4 секунди.
 3. Отпуснете се.
 4. Повторете за десет минути.

В допълнение към редица болкоуспокояващи, предписани от лекуващия лекар, жените вземат хладен душ за облекчаване на болката или прилагат лед върху коремната кухина на мястото на вътрешните шевове. Ибупрофен може да се използва за облекчаване на болката по време на кърмене

Може би по-рано на момичетата с шевове след раждането се гледаше като на болни и им се предписваше почивка в леглото, но сега всичко се промени коренно. След 10 часа престой в реанимацията след цезарово сечение бях отгледан и помолен да отида сам в стаята за лична хигиена. Да, не беше лесно и най-важното - страшно. Но в този момент не усетих никаква болка, освен усещането за дискомфорт от пикочния катетър. Шест часа по-късно, когато ме преместиха в отделението, се качих при детето в детското отделение за интензивно лечение от 2-рия етаж до 5. Естествено, с асансьор. Но той също трябваше да стигне. Или имах такъв късмет, или от постоянно движение и желанието да се изправя на крака и да видя бебето възможно най-скоро, но не усещах болка през първите три дни, докато болкоуспокояващите се инжектираха, или през следващия, когато те отменя.

Първите признаци на усложнения след налагането на вътрешни конци

Ако жената усети промени в тялото и дискомфорт, това е първият знак, че е необходима консултация с гинеколог.

Усложнения след операция:

 • шевът се е отделил. Като правило това се случва в рамките на три дни след операцията в резултат на вдигане на тежести над четири килограма, прилагане на усилия при изпразване на червата или с неправилен шев;
 • шевът е възпален, гной. По-често това се случва, ако родилката има инфекциозни заболявания, които не са били лекувани преди бременността или поради неспазване на правилата за лична хигиена.
Глицериновите супозитории ще ви помогнат да отидете до тоалетната без стрес след раждането

Следоперативните усложнения включват:

 • рязко повишаване на телесната температура до 38–40 ° С. Температурите до 37,5 ° C се считат за нормални, докато шевът не заздравее;
 • вагинално отделяне с примес на гной и неприятна миризма;
 • тежест и дърпащи болки в долната част на корема;
 • зацапване от влагалището. Първите 6-8 седмици след раждането се наблюдават лохии - кървави отделяния от матката. В продължение на три дни те са в изобилие, но постепенно броят им намалява. Изхвърлянето става размазващо и придобива сиво-жълт цвят. Внезапно настъпило кървене, което е придружено от слабост, световъртеж, бледност на кожата, учестено дишане и пулс, постоянни студени тръпки, трябва да предупреди жената.

Всички тези признаци са сигнал за нагнояване или разминаване на конците и инфекция на тялото. При първите симптоми на усложнения жената трябва спешно да се консултира с гинеколог.

Прегледи на жените за лечение на усложнения, причинени от вътрешни конци

Много е трудно да се намерят отзиви на жени за усложнения след вътрешни конци. Може би това предполага, че те не са толкова често срещани и че затягането на вътрешните шевове е много по-лесно и бързо от външните..

ако се разтрие и вашият гинеколог не вижда - отидете на друг, може да са вътрешни шевове. При мен беше така. всички вътрешни бяха направени с непоглъщащ се материал, свалих ги повече от година, ще сваля някои - ще оздравее, намерени са нови и така 14 броя

Мама варварка

https://www.u-mama.ru/forum/family/health/219077/index.html

Шевът ми се отлепи. Той не заздравя дълго време, но те не го зашиха отново, не е само, че един шев е зашит и това е всичко, там трябва да промените и вътрешните, така че Бог да ви пази. За изцеление прилагах компреси със Солкосерил, до месец всичко заздравяваше, между другото, лекарят ме наблюдаваше до месец без никакви проблеми.

Милена

http://38mama.ru/forum/index.php?topic=1137.25

Имам 8 шева. 2 отвън, останалите са вътре. Излекува се за около месец. но дискомфортът беше около 2 месеца. За това - аз също все още се притеснявам за вътрешните, има дискомфорт. Но отвън нищо не се вижда. Лекувах се в болницата 2 пъти на ден, направиха ми лазер и нанесоха хепарин. Първите 2 седмици седях на един свещеник, след това беше нормално. Външните конци бяха отстранени след 10 дни. Но една нишка остана, но сякаш се разтваряше, иначе в началото имаше подуване

КораОрват

http://38mama.ru/forum/index.php?topic=1137.25

Майчинството не винаги носи чувство на радост и удовлетворение: понякога то е придружено от болка и дискомфорт. Но за да могат тези усещания да бъдат забравени с времето и да преминат в приятни спомени, жената трябва да се грижи не само за здравето на детето, но и за своето. Навременното насочване към гинеколог е ключът към успешното раждане без пагубни последици.

Колко дълго болят белезите след операцията и какво да направя с тях?

 • 1 Защо се получава дискомфорт и как да ги облекчим
  • 1.1 Първа седмица след операцията
  • 1.2 Първи месец
  • 1.3 От втория месец до годината
 • 2 Специални ситуации
  • 2.1 След цезарово сечение
  • 2.2 След операция на гърдата
  • 2.3 Бременност
  • 2.4 Болка в келоидни белези
  • 2.5 След коремни операции
 • 3 Ако белегът боли без видима причина
 • 4 Обобщаване

Всяка хирургическа интервенция включва дисекция на тъкани. За да заздравее раната по-бързо и по-точно, се поставят шевове и след това на тяхно място се образуват белези. Този процес неизбежно е придружен от сърбеж, изтръпване, както и рязане, стрелба и други изключително неприятни усещания. Те обикновено продължават не повече от 2-3 седмици, но понякога притесняват пациента в продължение на месеци или дори години.

Болката в белезите след операция или нараняване може да бъде както нормален вариант, така и симптом на сериозни патологии, които изискват спешна медицинска помощ. Защо се появява дискомфортът и колко дълго може да продължи? Какви знаци трябва да бъдат нащрек и върху какво не можете да се съсредоточите? Прочетете подробностите в материала TecRussia.ru:

↑ Защо възникват дискомфортни усещания и как да ги облекчим

Всички хирургически разрези и други тъканни наранявания зарастват по същата схема, преминавайки през четири последователни етапа: епителизация на раната, активна фибрилогенеза, узряване и окончателно образуване на белег. Продължителността им може да се различава за различните хора, но общите характеристики на регенерацията, възможните опасности и принципите на лечение на всеки етап остават същите..

↑ Първа седмица след операцията

Всеки белег е свързан с нарушаване на целостта на тъканите: поне кожата, а вероятно и дълбоките кожни слоеве, мастната тъкан, кръвоносните съдове и нервните влакна. Времето на първоначалното им сливане е индивидуално, в зависимост от вида на интервенцията, регенеративните способности на тялото и качеството на грижите за рани. Средно при липса на усложнения те са:

 • отстраняване на апендикса, лапароскопия, цезарово сечение - 5-8 дни;
 • пластична хирургия - 1-2 седмици, в зависимост от сложността и обема.
 • интервенции в гръдната кост - 2-3 седмици;
 • коремни операции - до полумесец.

През този период болката в мястото, където са се извършвали разрезите, се счита за нормална. Те сигнализират за възможни проблеми само ако са придружени от допълнителни предупредителни знаци:

 • повишен дискомфорт, промяна в характера им до остри, пулсиращи, потрепващи;
 • внезапно подуване в областта на ставите, зачервена кожа и гореща на допир;
 • повишаване на температурата до 38 градуса или повече;
 • втрисане, главоболие;
 • разминаване на ръбовете на раната, отделяне на гной от нея;
 • кървене.

Тези симптоми ясно показват, че изцелението не протича по план. Възможни причини за това:

 • В областта на белега се е натрупала кръв или лимфа - поради грешка на хирург, който не е превързал правилно съдовете, или поради индивидуални характеристики. Необходимо е да се свържете с лекаря, извършил операцията: той ще отстрани излишната течност с игла (пункция) или ще отвори раната, ще евакуира съдържанието и ще шие отново.
 • Попадна инфекция и започна гнойно възпаление - това може да се случи както по време на операцията, така и след нея с кръвния поток от фокуса на хроничното възпаление, например кариозен зъб или придатъци. Наложително е да посетите лекар: усложнението може да бъде смъртоносно. Обикновено трябва да отворите раната, да я изплакнете, да отстраните гнойта и да я зашиете отново, оставяйки дренажа да се отцеди. Антибиотиците са задължителни.
 • Шевовете бяха несъстоятелни. Това означава, че заздравяването е неравномерно - ръбовете на раната не се лекуват добре, образуват се кухини, а тъканта на белега не е достатъчно плътна. Лекарят ще зашие повторно, ще препоръча средства за подобряване на регенерацията (солкосерил, витамини) и лекарства за коригиране на общото състояние на тялото.

↑ Първи месец

По това време активно се образуват колагенови влакна, които запояват краищата на белега. Процесът може да бъде придружен от сърбеж и болезнена болка, но той вече не трябва да бъде постоянен и се появява само когато шевът е ясно засегнат - например когато е разтегнат при резки движения. Сами по себе си такива усещания са норма, но е препоръчително да се избягва появата им и да се отложи сериозна физическа активност. Вероятността от възпаление поради инфекция през този период вече е малка, но може да се появи друг проблем - лигатурна фистула.

След операцията конците се прилагат на слоеве: върху мускулите или връзките, подкожната тъкан, дермата. В бъдеще в много случаи се отстраняват само повърхностни, останалите или се разтварят с течение на времето, или остават завинаги. Понякога този шевен материал се отхвърля от тялото - това се случва, когато съставът на конеца е непоносим или ако се окаже нестерилен. Тогава започва възпалението, но ограничено, на малка площ. Образува се така наречения гранулом - плътен възел, зачервен и подут. Постепенно в него се натрупва гной и пациентът започва да чувства болки с различна интензивност, понякога много силни. Когато формацията пробие, нишките, които са причинили проблема, могат да излязат заедно със съдържанието му. Но понякога нагнояването продължава няколко седмици - тогава мястото на тъканта с фистула трябва да бъде отстранено хирургично.

↑ От втория месец до една година

Белегът започва да „узрява“: колагеновите влакна в него са вградени в плътна матрица, броят на кръвоносните съдове намалява. След около 6-12 месеца той приема окончателната си форма. Болката като вариант на нормата може да продължи през цялото това време, но това се случва доста рядко. Възможните причини включват:

 • Дълбоко увреждане на тъканите - поради нарушаване на целостта на съдовете, налягането в тях се увеличава, така че някои белези болят дори няколко години след операцията. Провокиращи фактори - промени във времето, триене с дрехи.
 • Наддаване на тегло - с напълняване кожата се разтяга, включително в областта на белега, което винаги причинява силен дискомфорт.
 • Спортуването е особено вярно, ако нараняванията или разрезите са били разположени на активно движещи се места: пръсти, колене, лакти или седалище. Неприятните симптоми се появяват по време на тренировка и след това постепенно отшумяват. В допълнение, поради прекомерна активност, вътрешните шевове могат да се разпръснат - това веднага причинява силна болка..

Освен това на етапа на узряване може да започне да се образува келоид (това се случва при индивидуално родословие и / или травматични външни въздействия върху оперираната зона) - белегът става изпъкнал, обемен, периодично сърби и боли.

↑ Специални ситуации

Понякога болката в областта на белега има специфични причини - в зависимост от вида на извършената интервенция и естеството на съпътстващите патологии и състояния:

↑ След цезарово сечение

В първите няколко дни след приключване на операцията усещанията ще бъдат изключително неприятни, по съвсем естествени причини, свързани с увреждане на тъканите. Усложненията се посочват от оток, температура, нагнояване. Но дори ако заздравяването протича нормално, такъв белег може да „боли“ до една година, особено в резултат на физическо натоварване, когато коремните мускули са напрегнати и по време на менструация, когато се появят малки спазми на мускулите на матката. Можете да намалите интензивността им, като приемате спазмолитици (No-shpa).

Ако болката продължава още по-дълго, причината може да бъде ендометриоза на конците, която се развива поради поглъщането на клетки от маточната лигавица по време на операцията. Когато хормоналният баланс е нарушен, те се размножават, образувайки доброкачествена киста. Често може да се усети като кръгла, болезнена формация в областта на шева. Трябва да го премахнете хирургично.

↑ След операции на млечната жлеза

Мастектомията, редукционната мамопластика, мастопексията и други травматични хирургични манипулации в областта на гръдния кош са придружени от увреждане на различни видове тъкани - мускулни, нервни, жлезисти и др. Дренажните тръби се оставят на кръстопътя на ръбовете на раната - за около седмица. Болката през този период е силна, облекчава се от аналгетици.

Образуваният белег може да обезпокои поради постоянното триене с неподходящ сутиен (освен това това увеличава риска от образуване на келоиди). Ето защо, когато лекарят ви позволява да свалите компресионното бельо, по-добре е да изберете меки сутиени без кости - спортни или за бременни жени. Препоръчително е да носите обичайните не по-рано от шест месеца по-късно. С леки усещания, които не са придружени от усложнения, можете да използвате анестетични гелове. В допълнение към аналгетичните свойства, те имат регенериращ ефект, ускорявайки заздравяването.

↑ Бременност

При бъдещите майки кожата на корема е силно опъната и ако по-рано в тази област по една или друга причина е имало разрези и са били прилагани шевове, често се появяват болезнени усещания. Те могат да бъдат различни - както дърпане, така и пробождане, а когато шевът се разминава, те са остри и интензивни. Най-голямата опасност по време на бременността е белег от предварително направено цезарово сечение: в този случай, за всеки дискомфорт, спешна нужда да посетите лекаря, водещ бременността. Най-вероятно ще е необходимо ултразвуково сканиране, за да се определи текущата дебелина на белега на матката - ако тя стане твърде тънка, бременната жена е хоспитализирана и се предписва строга почивка в леглото, за да се предотврати разминаването на шевовете.

↑ Болка в келоидни белези

Появата на белези от този тип се дължи на патологичното разпространение на съединителната тъкан. Защо това може да се случи, лекарите все още не знаят точно, но основните рискови фактори са добре известни. Те включват:

 • наследственост;
 • тъмна кожа (Fitzpatrick тип 4-6);
 • периоди на хормонални промени в тялото (пубертет, бременност), както и различни ендокринни патологии;
 • хронични възпалителни процеси в раната;
 • силно напрежение на ръба;
 • редовно триене или друго механично въздействие върху шева.

Келоидът не се появява веднага - характерни признаци обикновено се появяват на 4-6 месеца от изцелението. Белегът започва да се издига над кожата и да расте в здрава тъкан. Появяват се неприятни усещания с различна интензивност: от умерен дискомфорт до силен сърбеж, преминаващ в болка.

Това състояние изисква задължително лечение, за да се спре хипертрофията на съединителната тъкан и, ако е възможно, да се подобри външният вид на белега. Той е доста сложен и продължителен, обикновено се основава на инжекции с хиалуронидаза или стероидни лекарства. Като превантивна мярка има смисъл да се използват силиконови превръзки или гелове (Dermatiks, Kelo-cat и др.) Веднага след премахване на шевовете.

↑ След коремни операции

Ако след операция на перитонеума (отстраняване на жлъчния мехур, апендицит) остане белег, може да се появи болка поради образуването на херния. Обикновено това се случва, ако пациентът не спазва препоръките на лекаря: той увеличава физическата активност твърде рано, вдига много тежести. Естеството на дискомфорта е пръсване или болка, те се влошават при кашлица, кихане, усилие. Постепенно на мястото на разреза се появява обемна формация, в която попада част от омента, чревни бримки, а при жените - придатъците. Лечението обикновено е хирургично.

↑ Ако белегът боли без видима причина

Случва се умерен и понякога силен дискомфорт да се запази във вече излекувана област на тялото в продължение на много години, докато няма възпаление, няма фистула, няма келоид, няма други фактори, които биха могли да обяснят настоящата ситуация. Тази болка се нарича невролептична болка. Това се случва, ако в резултат на увреждане на нервните влакна тяхното функциониране е нарушено и те изпращат неправилна информация към мозъка..

Успоредно с това могат да се появят и други признаци на "дисбаланс" на централната нервна система: нарушен сън, промени в настроението, загуба на чувствителност на определени участъци от кожата. Приемането на конвенционални аналгетици в този случай е безсмислено - те не помагат. Препоръчва се локална анестезия с 5% лидокаин (предлага се и в спрейове и кремове), антидепресанти и психотерапия. За съжаление рядко е възможно напълно да се премахнат неприятните симптоми: добър резултат от лечението е намаляване на болката до ниво, което не оказва значително влияние върху качеството на живот на пациента.

↑ Обобщаване

Ако белегът притеснява през първите дни след операция или нараняване, това е нормално. Всичко, което трябва да направите, е да вземете аналгетик и да следвате стриктно препоръките на вашия хирург или лекар. Трябва внимателно да наблюдавате собственото си състояние и състоянието на шева, за да забележите навреме възможни усложнения, както и да премахнете провокиращите фактори:

 • Сменете тясно бельо, дрехи за по-просторни, изработени от естествени материали, без груби шевове.
 • Не вдигайте тежести, не допускайте резки и интензивни движения.
 • Избягвайте прекомерното наддаване на тегло.

Понякога дискомфортът, особено при физическо натоварване или механично разтягане на белега, може да продължи до 1 година. Ако в същото време няма патологични промени в областта на раната, такава ситуация също може да се счита за вариант на нормата. Всички признаци на възпаление - зачервяване, подуване, пулсираща болка, треска и промени в благосъстоянието - изискват незабавна медицинска помощ.

Използвани са следните научни изследвания и материали: