Ако жената се съмнява, че промяната в благосъстоянието е от физиологично естество или усещанията за лумбална болка стават остри и интензивни, тогава тя непременно трябва да посети акушер-гинеколог, който наблюдава бременността си.

Причини

Болките в гърба по време на бременност засягат половината жени. Обикновено дискомфортът е свързан с повишено натоварване на гръбначния стълб и разтягане на коремните мускули. Най-често такава болка се появява към края на втория триместър и не може да бъде намалена преди раждането. Болки в кръста по време на ранна бременност също могат да се появят. Във всеки триместър бъдещите майки се сблъскват с този симптом по различни причини..

В ранните етапи

Боли в долната част на гърба по време на ранна бременност, най-често по физиологични причини:

 1. Още през първите седмици на раждане на дете, женското тяло постепенно се подготвя за факта, че плодът постоянно ще се увеличава. Лумбалната част на гръбначния стълб претърпява промени, тъй като много скоро цялото натоварване ще отиде за него.
 2. След 1,5 месеца от момента на оплождането промените засягат сакралната област. С течение на времето тя става по-еластична, така че жената да не изпитва силен дискомфорт от натиска на детската маса върху гръбначния стълб. На този етап болките обикновено се появяват периодично и не оказват голямо влияние върху общото благосъстояние на бременната жена..
 3. Долната част на гърба е особено напрегната, когато матката расте и променя позицията си.
 4. Към края на първия триместър болките в кръста са свързани с динамичния растеж на плода. На този етап жената все още няма време да свикне с тежестта на корема, така че при ходене, за удобство, гръбначният стълб силно се огъва.
 5. На 12 седмици връзките започват да се разтягат интензивно под натиска на детето. Жената може да изпитва силен дискомфорт, но по-често няма причина за безпокойство, тъй като всичко се случва във физиологичните рамки..

При някои жени долната част на гърба се дърпа по време на ранна бременност малко след оплождането. След зачеването ембрионът пътува от фалопиевите тръби до матката за 4-5 дни. След това се имплантира в ендометриума (лигавицата). По време на въвеждането на ембриона в лигавицата на матката, неговата обвивка е частично разрушена, което причинява дърпаща болка. След успешно имплантиране на яйцеклетката неприятното усещане отшумява само по себе си. Наред с гаденето и леко зацапване, болката в долната част на гърба може да се счита за признак на бременност..

По-късна дата

Боли в гърба по време на бременност през втория триместър поради следните причини:

 • изместване на центъра на тежестта;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • действието на хормона релаксин върху връзки и тъкани;
 • хормонални промени;
 • увеличаване на натоварването на определени мускулни групи;
 • обостряне на хронични заболявания (опорно-двигателния апарат, пикочно-половата система);
 • патологии, настъпили още преди началото на раждането на дете (дегенеративни заболявания на билото).


През третия триместър болките в гърба по време на бременност най-често се дължат на факта, че жената динамично наддава. Заедно с това се увеличава натоварването на гръбначния стълб и се увеличават деформациите на лумбалния гръбнак. Хормоните от своя страна подготвят таза за раждане, като омекотяват съединителните връзки. Свързването на тазовите кости с гръбначния стълб става подвижно и това прави кръста още по-болезнен по време на бременност през третия триместър.

Ако една жена дърпа долната част на гърба в периода 37-40 седмици, това може да се дължи и на следните причини:

 1. Преди раждането главата на бебето пада и притиска областта на сакрума, причинявайки лумбална болка.
 2. Отслабване на плацентата. Ако заедно с лумбалната болка бременната жена има кървави отделения и има и маточен тонус, тогава не можете да отложите посещението на лекар. По-добре е незабавно да отидете в отдела за патология на бременността. Твърде ранното отделяне на плацентата от стената на матката е изпълнено със сериозни последици както за майката, така и за бебето..
 3. Контракции на Бракстън Хикс. Преди предстоящото раждане тялото тренира с фалшиви контракции. Те нямат ясен ритъм, могат да дадат на лумбалната област.
 4. Началото на родовия процес. Ако, заедно с лумбалните спазми, лигавицата запушва, изтича околоплодната течност и долната част на корема боли на равни интервали, тогава, най-вероятно, процесът на доставка е близо. Трябва да се очаква от 38 седмица.

Преди раждането болките в долната част на гърба не са необичайни, те най-често имат физиологично обяснение, но могат да показват и сериозни хронични заболявания, които се влошават с началото на бременността.

Свързани симптоми на тревожност и характер на болката

Болката в кръста след зачеването не винаги е безобидна. Ако гърбът боли по време на бременност през първия триместър и жената също отбелязва слабост, тахикардия, нарушена пространствена ориентация, тогава трябва спешно да се обадите на линейка. Такива признаци могат да означават настъпване на спонтанно патологично прекъсване на бременността..

Във втория триместър жената трябва да бъде предупредена за поясни болки, излъчващи се в опашната кост, пубиса или бедрената кост. Ако след половин час престой в легнало положение те не преминат или станат ритмични, тогава също трябва да се обадите на лекар. Такива симптоми може да се дължат на факта, че процесът на раждане е започнал преди време..

Ако по време на бременност има едностранна болка в долната част на гърба - отдясно или отляво - това показва възпалителен процес на бъбреците. В този случай често се засяга тръбната система на бъбреците или гломерулите и симптомите обикновено започват едностранно, гърбът боли от дясната или лявата страна. Жената трябва да се оплаче на нефролог. Ако такива патологии са били изключени от лекар, има още няколко възможни причини за болка:

 1. Издърпва долната част на гърба по време на бременност от дясната или лявата страна с комплекс от дистрофични нарушения в ставния хрущял. Бременните жени се оплакват, че най-често сутрин след нощна почивка гърбовете им са много болни.
 2. Както силната остра, така и тъпата лумбална болка отдясно или отляво показва обостряне на ишиас. Болката излъчва към седалището, бедрото, а също и външната повърхност на подбедрицата. Увеличен по време на ходене, при опит за промяна на позицията на тялото, а също и по време на пристъп на кашлица.
 3. Болките в гърба по време на бременност могат да показват лумбодиния. Това се случва на фона на преумора или дълъг престой на студа, както и по време на инфекциозни процеси. Бременната жена заема принудително наведено положение. Много й е трудно да се движи.
 4. Дърпащата болка в гърба отдясно или отляво също може да показва миозит (възпаление на лумбалните мускули). При палпиране мускулните влакна се уплътняват и жената характеризира болката като продължителна, болезнена, приглушена. Най-често тази патология се развива, ако жената е издухала или е много замръзнала.
 5. Панкреатит Жената може да обърка възпалението на панкреаса с токсикоза. Това заболяване се характеризира с изразено нарушение на храносмилателните процеси. Болките в гърба при бременни жени, свързани с панкреатит, са с херпес зостер. Повече се усеща в горната част на корема, но също така излъчва в лявата част на кръста.
 6. Остеохондроза, радикулит, междупрешленна херния. При различни дегенеративно-деструктивни процеси на опорно-двигателния апарат болката може да бъде отразена. Често при такива патологии боли лявата част на кръста.

Силните болки в гърба по време на бременност могат да бъдат свързани със спинални хернии. Такава тежка патология се характеризира с миалгия, скованост на движенията, нарушена стойка, чувство на изтръпване и "настръхване" в долните крайници.

Бременната жена също има болки в гърба със симфизит. Това е заболяване, свързано с несъответствие на костите на срамната артикулация. Бременната жена изпитва силна срамна болка и оток на тъканите.

Към кой лекар да се обърна, ако ме боли кръста по време на бременност?

Ако болката в долната част на гърба се усеща в ранните етапи на бременността или започва да се притеснява с течение на времето през втория / третия триместър, тогава не можете да отложите посещението при гинеколог. Лекарят, който води жената, ще я насочи за консултация към свързани специалисти (нефролог, невролог, гастроентеролог), ако има основания за това.

Диагностика

Ако долната част на гърба боли по време на бременност през първия триместър, тогава в някои случаи специалист се нуждае от рутинен преглед, за да установи причината за тази симптоматика. Но ако лекарят подозира патологичен източник на дискомфорт, тогава бременната жена ще бъде препоръчана:

 • преминат общ анализ на кръвта и урината;
 • се подлагат на ултразвук.

Рентгеновите методи за изследване в нейния случай са противопоказани.

Лечение

По време на бременност болките в гърба трябва да се лекуват под лекарско наблюдение. Бременната жена не трябва самостоятелно да избира каквито и да е лекарства за себе си. Най-често на жените по време на носене на дете се препоръчват различни методи за облекчаване на болката, с изключение на употребата на лекарства.

Ако бременна жена има силна болка в долната част на гърба, тогава следните препоръки ще помогнат за облекчаване на състоянието:

 1. Нежен масаж на гърба е показан за отпускане на напрегнатите мускули. Една жена може да го направи сама. Тя трябва да легне настрани и да масажира с две ръце долната част на гърба по протежение на гръбначния стълб. Но е по-добре за сертифициран специалист да масажира бременна жена..
 2. Ако гърбът ви дърпа, можете да опитате да вземете топъл (не горещ) душ или вана. Към ваната също се добавят сол и етерични масла, за да се отпуснат по-добре мускулите на долната част на гърба..
 3. Гърбът ще спре да боли, ако носите специална превръзка за майчинство. Помага за поддържане на корема и облекчава стреса върху мускулите на гърба. Препоръчително е да носите превръзка според указанията на гинеколог от 5-6 месеца на бременността.
 4. Ако ви боли гърбът, трябва да използвате специални ортопедични възглавници под формата на голяма подкова. Този продукт осигурява опора за тялото от двете страни. Дори на гърба сънят става много по-приятен.
 5. Упражненията от терапевтични упражнения за бъдещи майки трябва да се извършват редовно. Те помагат за укрепване на мускулите, увеличават издръжливостта им до физическа активност. Ако гинеколог препоръча на жена определен комплекс от ЛФК, тя трябва стриктно да се придържа към неговите препоръки. Не нарушавайте последователността на упражненията и броя на подходите..
 6. Важно е да се обърне внимание на правилната стойка през целия ден. Именно нейните нарушения често провокират лумбосакрална болка при бременни жени. Жената трябва да се контролира и да се опитва да не се навежда много назад. Ако тя прекарва много време в седнало положение, тогава за това тя трябва да използва специални ортопедични столове и да сложи възглавница под гърба си..

Ако бременна жена има болки в кръста и няма противопоказания, тя трябва да посети басейна. По време на плуване мускулите на гърба се отпускат, разстоянието между гръбначните тела се увеличава. Плуването също подобрява дишането, увеличава кръвообращението и увеличава метаболитните процеси..

Предотвратяване

Ако една жена вече има болки в кръста през първия триместър, но това не е свързано със сериозни заболявания, тя трябва да преразгледа начина си на живот за превантивни цели:

 1. Ако жената има заседнала работа, тогава тя трябва да се погрижи за удобен стол или фотьойл. Препоръчително е да ставате и да се затопляте на всеки час. Седейки на масата, жената трябва да държи гърба си изправен, а не мърляв. В противен случай лордозата или кифозата ще се влошат и по време на носенето на дете това е напълно неподходящо.
 2. Бременните жени, които прекарват много време на крака, трябва да правят чести почивки. Трябва да си почивате в легнало или полуседнало положение. В този случай долните крайници трябва да бъдат леко повдигнати, а под гърба трябва да се постави възглавница. Тази техника ще отпусне лумбалния гръбнак..
 3. Бъдещите майки трябва да спят предимно настрани, като използват специална възглавница. Жена, която носи дете, трябва да ходи само в удобни обувки на ниски токчета и с правилното последно.
 4. Упражнението, докато носите дете, трябва да бъде умерено. Жената не трябва да поставя никакви спортни рекорди. Неговата задача: да укрепи тялото, да повиши издръжливостта му, но без прекомерен стрес. Ако бъдещата майка има болки в кръста, тогава упражненията, включващи вертикални натоварвания на гръбначния стълб, трябва да бъдат сведени до минимум.

Всички причини за пояснични болки при бъдещи майки са разделени на 2 големи групи. Първата група включва всички възможни физиологични състояния, свързани с раждането на дете. Втората група включва заболявания, проявили се преди бременност или такива, които са били в латентно състояние и са били провокирани по време на раждането на дете.

Във всеки случай, ако има болка в долната част на гърба в началото на бременността или на по-късна дата, такъв симптом не може да бъде пренебрегнат. За да продължи бременността да протече безопасно, жената трябва да се консултира с акушер-гинеколог и да се придържа към всички медицински препоръки.

Автор: Мирослава Громова, лекар,
специално за Vertebrolog.pro

Полезно видео за това как да се отървете от болки в долната част на гърба по време на бременност

Списък на източниците:

 1. Гинекология. Бързо ръководство. Изд. Г.М. Савельева, Г.Т. Sukhikh, I.B. Манухин. Година на издаване: 2013.
 2. Акушерство. Национално ръководство. Изд. акад. RAMS E.K. Айламазян, проф. V.E. Радзински, акад. RAMS V.I. Кулаков, акад. RAMS G.M. Савелиев. Година на издаване: 2014.
 3. Неврология. Наръчник на практичния лекар. Изд. Д. Р. Щулман, О. С. Левин. Година на издаване: 2016.
 4. Курсът и управлението на бременността по триместър. Изд. I.S. Сидорова, И.О. Макаров. Година на издаване: 2009.
 5. Спонтанен аборт на бременността. Изд. В.М. Сиделникова, Г.Т. Суха. Година на издаване: 2010

Какво да направите, ако боли кръста в третия триместър на бременността

Бременността е стресираща за всички телесни системи. Хормоналните промени и допълнителният стрес причиняват дискомфорт и болка в различни части на тялото. Например, почти всички жени имат повече или по-малко болки в гърба по време на бременност..

Защо се случва това? Могат ли да се избегнат болезнени явления? Трябва ли да търпите болка и в какви случаи непременно трябва да посетите лекар? Ще получите отговори на тези и други въпроси, след като прочетете тази статия..

Болки в гърба по време на бременност - основните причини и естеството на болката

Гърбът може да боли както в началото, така и в края на бременността. Болка поради физиологични и патологични причини.

Физиологичните причини са природни фактори, причинени от хормонални и метаболитни промени в тялото.

Болезнените усещания често се причиняват от хормона релаксин. Това вещество се произвежда при всички бременни жени и повишава еластичността на тазовите и сакралните връзки. Без релаксин детето просто няма да премине през родовия канал..

Втората естествена причина е увеличаване на размера и теглото на плода в по-късните етапи на бременността. Колкото по-тежък е плодът, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб. В този случай центърът на тежестта на тялото се измества и матката се увеличава по размер, което води до компресия на нервните окончания. Това причинява болка, понякога много интензивна.

Също така на по-късна дата често се случват т. Нар. „Пробни“ или „тренировъчни“ контракции - по този начин тялото се подготвя за раждане. Това също причинява силна болка и то не само в гърба, но и в целия тазово-лумбален пояс..

Патологичните причини са по-опасни и почти винаги изискват професионално участие. Силните болки в гърба в ранните етапи са изпълнени със заплаха от спонтанен аборт, поради което е наложително да уведомите гинеколога за тях.

Най-честите патологични причини за болка:

 • гръбначни заболявания - междупрешленни хернии, изпъкналости, остеохондроза;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания на бъбреците и други органи на пикочно-половата система - пиелонефрит, цистит, гломерулонефрит;
 • гинекологични заболявания;
 • заболявания на храносмилателната система - причиняват поясна болка;
 • новообразувания;
 • хипотермия;
 • сърдечни патологии - болката излъчва в областта на лопатките.

Естеството на болката е различно, както и причините за болката. Болките са болезнени, постоянни, остри, мускулести, локализирани в опашната кост или в лявата / дясната половина на гърба, в долната и горната част. Интензивността често се увеличава с увеличаването на времето.

В ранните етапи обикновено е болка и краткотрайна болка в долната част на гърба, подобна на менструалната болка. В по-късните етапи мускулите на кръста и гърба болят по цялата дължина. В хоризонтално положение болезнените усещания намаляват или изчезват напълно.

Понякога гърбът боли не поради физиологични причини или патологии, а поради прекомерен стрес. Например, работите твърде усилено или упражнявате прекомерно. Повдигането на тежести също не помага да се отпуснат мускулите на гърба и връзките, особено по време на бременност..

Най-вероятните причини за болка са свързани с физиологията: мускулите и връзките нямат време да се адаптират към бързо променящото се тегло. Не можете обаче да си поставите диагноза - ако болките са се появявали и се появяват повече или по-малко постоянно, е необходима медицинска диагностика.

Гимнастика за бременни с лумбален лумбаго

Физическите упражнения, които имат невероятно лечебен ефект върху тялото, се препоръчват да се изпълняват не само ако искате да преодолеете патологии от различно естество, но и да поддържате общото състояние. По време на бременност много движения стават по-трудни за изпълнение, да не говорим за гимнастически упражнения. Съществува обаче определен избор от физически дейности за бъдещите майки, които да помогнат да се отърват от лумбаго, остеохондроза и дискомфорт в гръбначния регион:

 1. Упражнение номер 1. Качете се на четири крака и започнете внимателно с бавно темпо, за да извършвате завои назад, първо нагоре и след това надолу. Извършвайте кръгови движения по врата..
 2. Упражнение номер 2. Заемете седнало положение, дръжте тялото изправено и сгънете крака в коленете. Вдишвайки бавно и дълбоко, започнете да накланяте тялото назад. Докато издишвате, се върнете в изходна позиция. Това натоварване ще стане особено актуално и полезно при наранявания на гръбначния стълб..
 3. Упражнение номер 3. Застанете изправени и поставете краката си на ширината на раменете. Завъртете торса си от дясната страна, докато дърпате лявата си ръка в същата посока. След това сменете страната и ръцете на противоположната. Правете упражнението внимателно и се опитайте да избягвате резки движения на тялото. Редовността и правилната техника бързо ще помогнат за нормализиране на междупрешленното пространство.
 4. Упражнение номер 4. Заемете изправено положение, торсът трябва да е в равно положение, краката да са на ширина на раменете, а мускулите на врата и главата да са напълно отпуснати. Движете раменете си в кръг. Първо няколко завъртания по посока на часовниковата стрелка, а след това обратно на часовниковата стрелка.

Диагностика на болки в гърба по време на бременност

Диагностичните техники по време на бременност се различават по много начини от конвенционалните изследвания. За да не се навреди на здравето на плода и майката, се използват само нежни инструментални и лабораторни процедури.

Те включват:

 • общ клиничен кръвен тест;
 • кръвна биохимия;
 • Анализ на урината;
 • Ултразвук на коремната кухина, тазовата област, бъбреците;
 • бактериологична култура (намазка) - определя състоянието на вагиналната микрофлора и идентифицира инфекциозни агенти;
 • пренатален скрининг.

Диагностичните мерки се предписват от лекаря въз основа на преглед и разговор (изясняване на симптомите). Опитният специалист е в състояние да постави диагноза без допълнителни изследвания, но за да докаже невинността си, той се нуждае от задължително научно потвърждение.

Ако анализът не показва признаци на възпаление и инфекция, тогава болката се причинява от физиологични причини. В този случай се изисква компетентно консервативно лечение - физиотерапия, хранителна корекция, промени в начина на живот.

Ако има високо ниво на левкоцити в кръвта, ESR се увеличава, има протеин в урината и други възпаления и инфекции, предписват се допълнителни тестове за определяне на основната причина за заболяването.

Диагностични методи като КТ и ЯМР, пункции за приемане на околоплодна течност или цереброспинална течност се предписват на бременни жени само ако ползите от тези процедури очевидно надвишават възможната вреда за детето.

Как да се отървете от болки в гърба - полезни съвети

Процедурите за лечение зависят от диагнозата. Ако причините за болката са патологични, лекар предписва терапия. Обикновено това е медикаментозно лечение с противовъзпалителни лекарства, безопасни антибиотици, спомагателни лекарства, в зависимост от идентифицираната патология.

Физиологичните болки се елиминират у дома, по-рядко се предписват амбулаторни процедури - например професионален масаж.

И така, как да облекчите болката? Помислете за методи с доказан терапевтичен ефект.

Упражнения за гръб

Терапевтичната гимнастика, ако се изпълнява правилно, ще укрепи мускулния корсет и бързо ще облекчи болката. Но не можете да правите упражнения, без да се консултирате с Вашия лекар. В идеалния случай гинекологът трябва да разработи индивидуален гимнастически комплекс за вас..

Упражненията не само ще облекчат симптомите, но и ще подготвят мускулите, ставите и връзките за предстоящото раждане. Ако искате максимален терапевтичен ефект, купете абонамент за специалните класове за бременни жени. Индивидуалните уроци с инструктор ще намалят вероятността от нараняване и грешки в упражненията.

Домашната работа също е ефективна, ако се прави правилно. Необходими са ви само постелка, леки гири и специална гимнастическа топка - фитбол.

Упражнения за бременни с фитбол в това видео:

Масаж на гърба

Масажът е полезен за човек във всякакво състояние, но по време на бременност той трябва да се извършва изключително от компетентен масажист и само според указанията на гинеколог. Най-добрият вариант е, когато лекарят сам намери специалист за вас и му обясни спецификата на вашето състояние..

Масажът не се предписва през първия триместър, тъй като това е най-опасният период по отношение на уязвимостта на бебето. През втория и третия триместър жената вече не може да лежи по корем. Затова масажът се прави, докато седите или лежите настрани..

Правилната позиция за сън

За всички бременни жени е ясно, че не можете да спите по корем. Това е опасно за здравето на плода, а също така е неудобно за бъдещата майка. От третия месец на жените е забранено не само да спят, но дори и просто да лежат по корем..

Не можете обаче да спите по гръб и по време на бременност. В легнало положение уголемената матка започва да притиска вътрешните органи, причинявайки болка в тазовата, коремната и гръбната области. Освен това това е изпълнено със сърдечна недостатъчност - в това положение кухите вени се прищипват.

Най-безопасното положение за сън за бременна жена е от лявата страна със специална възглавница между краката за удобство. И не се страхувайте случайно да легнете по гръб, докато спите. Природата е мъдра - няма да лежите дълго в това положение.

Плуване

Плуването е не по-малко полезно за бременните жени от гимнастиката. Мисля, че няма нужда да казвам, че бременните жени трябва да плуват с повишено внимание и наблюдение..

Правилното хранене

Колкото и да е странно, но хранителната корекция не само нормализира теглото, но и облекчава болките в гърба. Пълният прием на необходимите витамини и минерали в тялото има благоприятен ефект върху укрепването на мускулите и връзките, което премахва симптомите на болка.

Превръзка

Прекомерният стрес върху гръбначния стълб е най-честата причина за болки в гърба при бременни жени. Превръзка ще помогне за облекчаване или напълно премахване на болката. Съвременните модели превръзки са удобни, леки и естетични. Те са лесни за избор според размера и характеристиките на фигурата..

Съвети

Не трябва да носите превръзка през цялото време: това застрашава появата на стрии на корема. Носете го от време на време - например при дълги разходки.

Лечение на патологична болка

Терапията за лумбална болка по време на бременност, причинена от патология, се определя от причината, която ги е причинила:

 • Пиелонефрит. Болестта изисква хоспитализация и назначаване на противовъзпалителни лекарства, уроантисептици и антибиотици, като се вземе предвид чувствителността на изолираната микрофлора. На пациента се показва почивка в леглото, пиене на много течности, щадяща диета. Болката се облекчава чрез назначаването на спазмолитици и аналгетици. При тежка интоксикация се извършва инфузионна терапия.
 • Заплахата от прекъсване. Всички бременни жени със съмнение за заплашващ аборт или преждевременно раждане са спешно хоспитализирани. За облекчаване на маточната хипертоничност се предписват спазмолитици и токолитични лекарства. В редица случаи е показано използването на хормонални средства, съдържащи прогестерон (сутрин, дюфастон). Също така се предписва строг режим на легло и успокоителни от билков произход (майчинство, валериана).
 • Пристъп на бъбречна колика. При стационарно лечение болката се облекчава чрез назначаването на спазмолитици и аналгетици, в трудни случаи наркотични лекарства. Предписва се спазване на щадяща диета, с развитието на възпалителен процес, уроантисептици и антибиотици.
 • Радикулит, междупрешленна херния. Амбулаторно лечение. На бременната жена се предписва строг режим на легло, носене на корсет или превръзка. При интензивна болка се предписват болкоуспокояващи. След спиране на синдрома на болката се показва топлина на лумбалната област, физиотерапевтични упражнения.
 • Миозит на мускулите на лумбалния гръбнак. Лечението се извършва амбулаторно. Локално се предписват затоплящи мехлеми за лумбалната област, като се вземат предвид противопоказанията за тяхното използване по време на бременност. Лечението се наблюдава от терапевт или невролог.
 • Симфизит. Стационарно лечение. На бременната се предписват калциеви и магнезиеви препарати, витамини, носене на превръзка и комплекс от специална гимнастика, която укрепва мускулите на таза, бедрата и кръста. В диетата се предпочитат храни с високо съдържание на калций и магнезий.
 • Панкреатит Стационарно лечение. Предписана е строга щадяща диета (ограничаване на пикантно и солено, изключване на мазни и пържени храни, отказ от месни продукти). Болката се облекчава чрез назначаването на лекарства за болка. Предписват се и противовъзпалителни и ензимни средства. При липса на положителна динамика е показано преждевременно раждане (до 36 седмици) или медицински аборт (до 12 седмици).

Когато болките в гърба са норма и кога да се бие тревога

Дори болката, която се появява естествено, изисква терапевтично действие. Болезнените усещания нарушават съня, лишават психическото равновесие и провокират развитието на депресия. Още по-важно е да се премахнат причините за болката при патологични състояния.

Болката през първия и втория триместър, която има специфичен дърпащ и болезнен характер и е локализирана в долната част на гърба, често служи като предвестник на спонтанен аборт или извънматочна бременност. И ако те са придружени от преждевременна съкратителна активност, трябва спешно да посетите лекар.

Всяко възпаление и инфекция на пикочните и репродуктивните системи изискват задължителна намеса на професионалисти. Ако болката е придружена от вагинално отделяне от всякакво естество, веднага отидете на гинеколог.

Предотвратяване

Спазването на следните препоръки ще помогне да се предотврати появата на лумбална болка по време на бременност:

 • Водещ активен начин на живот. Дълги разходки, ежедневни упражнения за бременни жени, спорт (плуване, йога).
 • Ограничение за вдигане на тежести (не повече от 3 кг).
 • Спазване на балансирана диета. Храната трябва да съдържа храни, богати на калций, магнезий и витамини.
 • Носенето на подходящи обувки. Избягвайте прекалено тесните или свободни обувки, както и високите токчета.
 • Елиминиране на резки движения (скокове, завои и завои).
 • Поддържане на правилна стойка (изправен гръб, отвлечени рамене).

Видео: Болки в кръста по време на бременност. Боли в долната част на гърба по време на бременност

Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!
Брой четения: 214 Дата на публикуване: 02.02.2019
Автор на статията: Созинова Анна Владимировна

Акушер-гинеколог / Опит: 19 години

Как да намалим стреса на гърба си - доказани начини

По-малко стрес означава по-малко болка. Първият експертен съвет за намаляване на стреса върху мускулите на гърба ви е да носите удобни дрехи и обувки. Бременните жени определено не трябва да ходят на токчета, дори малки, и определено не трябва да носят тесни тесни дрехи..

Вторият съвет е да си почивате повече през деня. Ако сте свикнали с интензивен физически труд (в градината, в градината, около къщата), тогава по време на бременност ще трябва да промените навиците си. Редувайте физическа активност с периоди на почивка.

Забранено е вдигането на тежести или преместването на тежки предмети: дори 2 кг в края на бременността е прекомерно натоварване. Нека съпругът да вдигне тежестта.

Кога да посетите лекар

За да се определи дали болката е причинена от относително безвредни процеси, протичащи в организма, и дали си струва да си уговорите час за извънредно посещение на лекар, има няколко признака:

 • естеството на болката. Острата и силна болка показва протичането на инфекциозен или друг остър процес в тялото;
 • болката се появи внезапно и силно се засили за няколко часа;
 • болката е спазматична - това може да е първият сигнал за началото на преждевременно раждане.

Предлагаме да се запознаете с Раждането с разширени вени на краката: подготовка, лечение и следродилен период

Всички тези признаци са недвусмислена индикация за спешно посещение в болницата. Въпреки че дори болката да не предизвиква особена загриженост, по-добре е да се играе на сигурно, скоростта в този случай е вашето здраве и здравето на детето.

Защо гърбът боли по време на бременност през третия триместър и какво да правя?

Боли в гърба по време на бременност през третия семестър - това е проблем, с който се сблъсква почти всяка бъдеща майка в късните етапи на раждането на бебе. В повечето случаи дискомфортът и болката са неприятни, но все пак естествени „спътници“ на бременността. Болката, произтичаща от физиологични или битови причини, не вреди на майката или детето.

Но понякога раждането на дете е свързано с такива стресове, че тялото на жената става беззащитно срещу заболявания и състояния, които са опасни за здравето. В такива случаи болките в гърба могат да сигнализират за появата на потенциално опасни процеси. Освен това опасността може да застраши здравето не само на бъдещата майка, но и на плода.

Разбира се, по-добре е да се консултирате с лекар за болки в гърба и да получите диагноза. Но не пречи на бременната жена да разбере как и защо се появяват естествените болки в гърба. И също така, в които случаи болката може да се появи на фона на развиващите се патологии. Информация за това как да облекчите състоянието си, без да създавате опасност за детето, също ще бъде полезна..

Нормални физиологични причини за болки в гърба при бременни жени

Защо боли гърбът през третия триместър на бременността - можете да определите основните природни предразполагащи фактори. Най-вероятната причина за болки в гърба е натискът, който растящата матка оказва върху мускулите, кръвоносните съдове, нервите и лумбалната част на гръбначния стълб. Теглото на плода през третия триместър е малко - само 3-5 кг. Но за гръбначния стълб това натоварване е много значително. В допълнение, ситуацията се влошава от факта, че центърът на тежестта на бременната жена се променя, той се измества напред паралелно с растежа на корема. И ако една жена има многоплодна бременност и двете деца са големи, болките в гърба могат да станат просто непоносими..

По време на бременността тялото на жената произвежда специален хормон, който предотвратява преждевременните контракции на матката. Този хормон отпуска мускулите на матката, а в същото време и цялата мускулатура на тялото. А мускулите на гърба, които са в отслабено състояние, не могат да поддържат правилно гръбначния стълб. Следователно има болка в гърба - в мускулите или гръбначния стълб.

В навечерието на раждането заседналите междукостни тазови стави омекват, те постепенно се разтягат. Най-просто казано, тазовите кости се разминават леко, за да улеснят бебето да се придвижва през родовия канал при раждането. Поради тази причина може да има и болка, излъчваща в долната част на гърба и дори по-висока..

През третия триместър повечето жени са с наднормено тегло. Не само матката расте, но и:

 1. Тъкани на гърдата.
 2. Мускулна и мастна тъкан.
 3. Обемът на кръвта се увеличава.

Плацентата и околоплодната течност също имат собствено тегло. Оказва се, че бъдещата майка наддава от 8 до 15 кг за много кратко време. И цялото това тегло пада върху гръбначния стълб. Ако една жена е била слаба, не много атлетична преди бременността, гръбначният й стълб може просто да не е готов за такова натоварване. Ако сте загрижени за болка в горната част на гърба - в гръдния отдел на гръбначния стълб, това може да означава, че гърдите растат много бързо и тялото няма време да се адаптира към промените.

В края на бременността - след 37 седмици - натискът на главата на бебето върху срамната става се увеличава, което може да предизвика доста неприятни, дори болезнени усещания у бъдещата майка. На същия етап жените често имат спазми, болки в долната част на корема и кръста - това са или фалшиви (тренировъчни) контракции на Бракстън-Хикс, или реални контракции, показващи началото на раждането. Ако допълнително се появят зацапвания, това е сигнал за спешна консултация с лекар, тъй като бременността може да е изложена на риск от прекъсване.

Сънят, битовите фактори и работата като причини за болки в гърба през третия триместър на бременността

Друга причина за болки в гърба през третия триместър е свързана със съня на бременна жена:

 1. Ако матракът е неудобен, твърде твърд или прекалено мек, гърбът не получава необходимата опора и боли. Гърбът в лумбалната област има физиологична крива напред - естествена лордоза. Дори обикновен човек, когато спи по гръб на неправилно подбран матрак, може да изпитва болка и дискомфорт, тъй като физиологичното състояние на свода е нарушено. И при бременна жена, която спи по гръб и дори на неподходящ матрак, арката не се поддържа, плюс матката притиска отгоре.
 2. Дълбок дълъг сън в една поза. Продължителното притискане на нервите може да причини болка в гърба или отстрани.

И накрая, домакински фактори, които могат да допринесат за факта, че бременната жена има болки в гърба:

 • Носенето на обувки на висок ток - има много голямо натоварване върху опорно-двигателния апарат;
 • Дълго заседнала работа - пренапрежение на мускулите на гърба;
 • Дълго стоене на крака през деня;
 • Неактивен начин на живот - има отслабване на мускулния корсет на гърба;
 • Липса на витамини или микроелементи - страдат както мускулите, така и ставите;
 • Внезапни движения и / или тежко повдигане. Често бременните жени, които вече имат малки деца, продължават да носят бебета на ръце, въпреки деликатното си състояние.

Медицински състояния, които могат да причинят болки в гърба през третия триместър на бременността

Обикновено заболявания, които се проявяват с болки в гърба, не се появяват внезапно по време на бременност. Трябва да има предпоставки за тяхното развитие. Тоест патологичният процес продължава преди бременността, но е скрит. И през втория или третия триместър, под влияние на промени в тялото, специфични за бременността, болестта започва да прогресира и да се проявява в болка.

Най-вероятните патологии, които могат да се проявят като болка в гърба:

 1. Остеохондроза. В процеса на омекотяване и разтягане на ставите на таза могат да бъдат засегнати и околните тъкани, ставните дискове на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Дисковете също започват да омекват, прешлените увисват и се развива остеохондроза, която може да бъде усложнена от междупрешленна херния.
 2. Сколиоза. Това заболяване се развива дори в детството, юношеството. Често това се случва незабелязано от болен човек. И по време на бременност сколиозата започва активно да прогресира. Под тежестта на лумбалната част гърбът се огъва още повече. В този случай се докосва нервната тъкан, нарушава се функцията на гръбначния мозък. Една от най-тежките последици е компресирането на артериите и последващата липса на кислород в плода..
 3. Междупрешленна херния. Преди бременността тази патология може да донесе дискомфорт и неудобства, но може да няма болка. Но когато налягането на матката върху прешлените се увеличи, хернията става по-голяма. Тя от своя страна започва да докосва нервната тъкан на гръбначния мозък, провокирайки появата на синдром на болката.

Има още няколко заболявания на вътрешните органи, при които болката може да излъчва (дава) в гърба, долната част на гърба:

 • Панкреатит, т.е.възпалителен процес, който се появява в панкреаса. Болката в гърба с това заболяване е с херпес зостер в природата. Придружава се от повръщане, запек, ниско кръвно налягане.
 • Камъни в бъбреците или пикочния мехур. Заболяването е придружено от остра болка в долната част на гърба, гадене, задръствания на урина или обратно, повишено уриниране.
 • Пиелонефрит, тоест възпалителен процес, най-често с инфекциозна етиология, протичащ в бъбреците. В този случай хипертермия (треска) и студени тръпки, нарушения на уринирането с промяна в цвета на урината се присъединяват към болката в гърба.
 • Неврологични заболявания и заболявания на ОПР - има остри, стрелящи болки, които могат да излъчват към седалището, крайниците.
 • Миозит или възпаление на мускулната тъкан. Това състояние възниква, когато човек е преохладен, е в течение ("издухан"), дълго време е в неудобно положение, например в съня си. В този случай болката е толкова силна, че човек буквално не може да се движи в продължение на няколко дни. Това състояние е подобно по усещания, когато при неуспешно движение, например рязко разтягане след сън, нервът е притиснат.

Но някои заболявания, например симфизит, са характерни именно за периода на бременността. Симфизитът е състояние, когато бедрените кости се разминават твърде много (до 20 mm или повече). В този случай бременната жена чувства болка, изстискване, тежест в долната част на корема. Появява се оток в срамната област и местната температура може да се повиши. Има и походка "патица", болка в кръстната кост и кръста.

Лечение на болки в гърба при бременна жена

Управлението на болката по време на бременност почти никога не се прави с лекарства. Ако няма заплаха за живота на майката, тогава нито един лекар няма да застраши нормалното развитие на бебето..

Ако състоянието на майката е сериозно или болестта може да повлияе негативно на състоянието на плода, тогава тя най-вероятно ще бъде приета в болница в медицинско заведение. Още в болницата лекарите ще вземат решение относно цезарово сечение и след това ще предоставят спешна помощ на родилката и бебето. Само специалист, изхождайки от клиничната картина, може да реши как да лекува болката и нейната първопричина.

Това означава, че можете сами да облекчите болките в гърба, като използвате безопасни методи:

 1. Нормализиране на начина на живот, здравословен сън, добро хранене, отпуск по майчинство. Ако лекарят сметне за необходимо - спазване на почивка в леглото.
 2. Прием на витаминно-минерален комплекс, предписан от лекар.
 3. Носенето на индивидуална пренатална скоба, корсет, ортопедични обувки.
 4. Леки физически упражнения, гимнастика за бременни жени - само плавни и внимателни движения.
 5. Масаж на гърба, мануална терапия и упражнения, посещение на басейна (само както е предписано от лекар!).
 6. Ако гърбът ви боли главно по време на релаксация, през нощта или през деня, тогава можете да си вземете топла (не гореща) вана преди лягане. Можете също така да вземете душ - меките струи вода, насочени към проблемната зона, ще ви помогнат да се отпуснете и да облекчите болката.
 7. Използването на мехлеми и лосиони за външна употреба, ако в инструкциите няма противопоказания за бременни жени. Важно е да се гарантира, че мехлемът не съдържа кетопрофен..
 8. В много редки случаи лекарят може да предпише на жена да приема нестероидни противовъзпалителни лекарства, аналгетици.

Болките в гърба при бременна жена, дори леки, възникващи в края на деня поради умора, са пряка индикация за търсене на съвет от специалист. Дори ако една жена е на 100% сигурна, че не се случва нищо ужасно, по-добре е да играе на сигурно, защото говорим за здравето не само на майката, но и на детето.

Предотвратяване на болки в гърба при носене на дете

Препоръчително е да се подложите на пълен преглед преди зачеването от всички специалисти, по-специално ортопед, невропатолог, нефролог, гастроентеролог. Това е единственият начин да бъдете сигурни, че бъдещата майка няма заболявания, които могат да се проявят като болки в гърба в края на бременността. Но какво, ако бременността вече е настъпила? Следването на основни и прости препоръки ще помогне за намаляване на риска от болки в гърба през третия триместър:

 • Носете удобни обувки без токчета или клинове. За предпочитане сандали, балетки или есенно-зимни обувки с ниски подметки и плоски токчета.
 • Контролирайте теглото, но не в ущърб на правилното хранене.
 • Адекватен сън на специално подбран ортопедичен матрак. Позата трябва да е такава - от лявата страна, една възглавница под главата, втората под корема, третата между краката. Ако непоносимо искате да спите по гръб, тогава под долната част на гърба трябва да поставите малка възглавница във формата на валяк или кърпа, навита на валяк.
 • Ако е възможно, активен начин на живот - по-малко седене, лежане и изправяне, повече ходене. Ако все пак трябва да седнете, трябва да изберете стол с твърд гръб и да поставите ролка под гърба. Спазвайте правилната стойка при ходене. Но не можете да правите резки движения, да се занимавате с активни спортове, да вдигате тежести и да се навеждате напред.
 • Носете опора за корема и гърба.

Много е важно да слушате внимателно чувствата си. Ако препоръките не помагат за предотвратяване на дискомфорт в гърба, това може да означава, че това е заболяване. В този случай не можете да се двоумите, трябва да се свържете с терапевт или гинеколог възможно най-скоро.

Какво причинява болки в гърба през третия триместър на бременността?

Болките в гърба през третия триместър на бременността са патологични и не. Само лекар може да каже със сигурност след преглед на жена и събиране на анамнеза.

 • Какви болки се считат за норма?
 • Болести
 • Какво да правим с болката?
 • Могат ли да се вземат болкоуспокояващи??
 • Как и как да облекчим болката?
 • Предотвратяване
 • Изход

Какви болки се считат за норма?

Болките в гърба през третия триместър на бременността обикновено присъстват при повечето жени. Това се дължи на големия стрес в областта на гърба. През този период от време плодът и плацентата тежат много..

Повишаване на болката по време на бременност се наблюдава след:

 • дълги разходки;
 • дълъг престой в изправено положение;
 • физическа работа;
 • дълго седене;
 • неудобна поза по време на сън и др..

Болката може да бъде локализирана в лумбалната област, да излъчва до долните крайници. Разстила се по целия гръб.

Болести

Понякога болката в третия триместър на бременността се появява на фона на заболяването. Като:

 • междупрешленна херния;
 • остеохондроза;
 • радикулит;
 • симфизопатия;
 • сколиоза.

Симфизопатията принадлежи към наследствени патологии. Има силно разтягане, омекотяване на срамната артикулация, което води до кръвоизливи.

При остеохондроза нервните тъкани могат да бъдат притиснати, което води до болка. Бременност, наднорменото тегло по време на "интересна" позиция се превръща в предразполагащ фактор за появата на патология.

Ако една жена има сколиоза, която не е била лекувана, то през третия триместър на бременността тя може да прогресира поради натоварването на гръбначния стълб, което причинява болка. В зависимост от степента има нарушения във формата:

 • притиснати нерви;
 • увреждане на артериите (това води до липса на кислород в бебето).

При междупрешленната херния има отслабване или разкъсване на пръстеновидната фиброза, задържаща ядрото пулпозус. След това се докосват нервните тъкани, което допринася за появата на болка.

Ако болката в гърба по време на бременност е патологична, тогава ще се добавят допълнителни симптоми под формата на:

 • изтръпване или изтръпване в крайниците;
 • невъзможност да се обърне или да се наведе;
 • лумбаго и др..
обратно към съдържанието ↑

Какво да правим с болката?

Болката може да се появи още през петата седмица от бременността. Можете да се борите с:

 • болкоуспокояващи;
 • масаж;
 • упражнение;
 • носенето на корсет и др..

Могат ли да се вземат болкоуспокояващи??

Аналгетиците по време на бременността се приемат в екстремни случаи и не всички. Винаги трябва да се помни, че лекарствата преминават през плацентата към бебето и могат да му навредят. Има някои лекарства, които са най-малко опасни за плода. Това са препарати във формата:

 • Парацетамол;
 • Nosh-py;
 • Риабала;
 • Нурофен.

Облекчаващите болката могат да бъдат закупени в таблетки, капсули, суспензии или супозитории. В редки случаи, рядко може да Ви бъде препоръчано да приемате Аналгин. Дозите по време на бременност са ограничени, в противен случай съществува риск от отрицателни ефекти на лекарството върху развитието на плода.

Как и как да облекчим болката?

Също така, ако гърбът ви боли по време на бременност през третия триместър, масажната терапия ще помогне за облекчаване на състоянието..

Самомасажът в този случай е най-подходящ. Поясничната област се масажира по гръбначния стълб. Жената може да прави това навсякъде и по всяко време. Ако има възможност и човек, който ще помогне по този въпрос, тогава някой друг може да масажира болезненото място.

Препоръчително е бременните жени да носят поддържащ корсет. Това ще разтовари гърба, като по този начин ще облекчи състоянието. Превръзка за майчинство може да бъде закупена във всяка аптека.

Не забравяйте за упражненията. Те ще имат положителен ефект върху мускулите на гърба и корема. Това не само ще бъде аналгетичен ефект, но и подготовка за раждане..

Упражнението е противопоказано за тези, които:

 • съществува риск от преждевременно раждане;
 • е имало предишен спонтанен аборт или преждевременно раждане;
 • матката е систематично тонизирана;
 • диагностициран с полихидрамнион;
 • има съмнение за гестоза;
 • има някакви патологии от хроничен характер;
 • навсякъде има възпалителен процес;
 • настъпва предлежание на плацентата.

Можете да го направите с топка за фитбол или без никакъв спомагателен материал. Всяко упражнение се изпълнява десет пъти.

 1. Поставете горните крайници на топката и правете клекове. Дръжте гърба си изправен, петите на пода.
 2. Седнете на фитбола. Разтворете добре краката си. Извършвайте кръгови движения с тазовата област. Горните крайници могат да бъдат на гърдите или разширени.
 3. Продължете да седнете на топката. Правете люлеещи се движения в едната или другата посока..
 4. Легнете на фитбола. Поклащайте се наляво и надясно, докато лежите.
 5. Лежейки на топката, изпълнявайте завъртания на торса.
 6. Седнете на топката. Обърнете се наляво, насочете десния крайник зад левия крак и обратно.
 7. Поставете топката на пода, наведете се. Преобърнете топката по пода.

Ако не използвате топката, тогава са препоръчителни следните упражнения:

 1. Седнете на пода на четири крака. Работете с гръб: заоблете го, след което го огънете.
 2. Седни. Сгънете долните крайници в турски стил. Поставете ръцете си върху коленните стави. Натиснете на колене, след това се отпуснете.
 3. Изправете се и завъртете торса си отстрани.

При изпълнение на упражнения бременната жена не трябва да изпитва болка.

Предотвратяване

За да избегнете болки в гърба, бременната дама трябва да вземе определени превантивни мерки от първите седмици.

 1. Докато седите, поставете малка възглавница или възглавница под долната част на гърба.
 2. Също така е препоръчително да поставите нещо под долните крайници, така че коленните стави да са над лумбалната зона.
 3. Не бива да правите резки движения, навеждания, бързане със светкавична скорост от изправено в седнало положение.
 4. Не стойте изправени дълго време или седнете в неудобно положение.
 5. Обърнете внимание на обувките, в които ходите. Избягвайте големите токчета и напълно плоска подметка. Изберете нещо удобно с малък ток.
 6. Внимавайте за теглото си, не преяждайте. Най-добрият вариант е да говорите с диетолог. Той ще изготви цялостно меню, в което ще има продукти с максимално съдържание на витамини, макро и микроелементи, и няма да бъде твърде калорично..
 7. Откажете се от прекомерна физическа активност, не вдигайте тежести. Ако вашата задача е да вдигнете нещо, тогава първо седнете и след това станете, така че натоварването на лумбалния гръбнак да е минимално.
 8. Преразгледайте мястото за спане. Вземете средно твърд ортопедичен матрак и добра възглавница.
 9. Правете гимнастически упражнения за бременни жени ежедневно. Укрепване на мускулите на гърба, корема, седалището.
 10. Ако е възможно, бъдете като аквааеробика или йога.

Ако дори след спазването на всички горепосочени препоръки болката ви е обзела, консултирайте се с Вашия лекар, кажете за всичко, което правите стъпка по стъпка. Специалист преглежда бременна жена, установява причината за дискомфорта и ви казва какво да правите по-нататък.

Изход

През третия триместър на бременността жените имат болки в гърба, което не е патологично състояние. Всичко това е следствие от голямо „бреме“. Това изчезва след доставката. Понякога болката е признак на заболяване на гръбначния стълб. Това не може да бъде оставено на случайността, тъй като патологията ще прогресира и ще влоши състоянието.