Болките в гърба след раждането не са необичайни. Тъй като лечението директно зависи от диагнозата, младата майка трябва да се консултира с лекар, който ще обясни причината, ще успокои и със сигурност ще помогне..

Причини за болки в гърба на жената след раждане

По време на бременност има сериозно преструктуриране на организма. По-близо до раждането, хрущялът става мек и податлив. Костите на малкия таз се разминават в страни. Това се случва, за да улесни преминаването на детето през естествения родов канал..

Тези процеси водят до промени в лумбосакралния гръбначен стълб. Основната причина за болки в гърба е процесът на връщане на хрущялната тъкан в нормалното й положение..

След раждането млада майка започва да се тревожи за много проблеми, включително болки в гърба

Но има и други причини за болки в гърба:

 • връщането на разместените от матката вътрешни органи на първоначалните им места, което често е болезнено,
 • излизане на детето през родовия канал, по време на което е възможно изместването на прешлените и (или) прищипването на дисковете, нервните окончания,
 • разтягане на мускулите на гърба и гръбначния стълб, предизвикано от наддаване на тегло по време на бременност,
 • промяна в позата по време на бременност поради нарастващ корем,
 • сколиоза или остеохондроза, влошена по време на раждане,
 • последствия от епидурална анестезия,
 • междупрешленна херния,
 • влошени хронични заболявания (заболявания на бъбреците, червата и др.).

Ставите, мускулите и връзките се нормализират в рамките на няколко месеца след раждането. В периода след раждането жената трябва да следи стойката си, не прекалявайте с гръб.

Лечение на болки в гърба по време на кърмене

Не пренебрегвайте болката в гърба и оставете ситуацията да се развие. По време на периода на кърмене жената трябва да си осигури най-удобното съществуване. Има няколко начина за лечение на болки в гърба.

Масаж

Масажът помага за отпускане на мускулите и облекчаване или намаляване на болката. Това обаче може да повлияе на лактацията както положително, така и отрицателно..

Хормонът пролактин е отговорен за образуването на кърма, чието производство може да намалее в присъствието на болка и, обратно, ако жената изпитва приятни усещания по време на масаж, доставката на мляко може да се увеличи.

Затова масажът трябва да бъде приятен и релаксиращ и по никакъв начин болезнен..

Трябва да се има предвид, че масажът засяга не само зоната на контакт на ръцете с тялото, но и работата на тялото като цяло. В тази връзка би било най-правилно да се предпише масаж от лекар и провеждането му от специалист. Професионалист ще избере масажен комплекс, който е оптимален за кърмачка и насърчава възстановяването след раждането.

Ако обаче по някаква причина не искате да прибягвате до помощта на лекари, съвсем приемливо е да помолите любим човек да масажира долната част на гърба, областта на лопатките, цервикалната зона.

Повече за масажа след раждането ще научите от статията - Масаж за кърмачки: какво е възможно и какво не.

Масажът на гърба е процедура, която често помага при силни болки в гърба

Препоръки, които трябва да следвате за кърмачка, която получава масаж:

 • масажът трябва да се извършва веднага след хранене, когато гърдата е празна,
 • продължителността на процедурата не трябва да надвишава 30 минути,
 • курсът за масаж продължава не повече от 10 дни,
 • за да избегнете появата на алергии при новороденото, използвайте същия продукт (мляко или масло), който се използва за грижа за бебето за масаж,
 • вземете топъл душ преди масажа,
 • масажът трябва да се извършва или в седнало положение на стол, или легнал настрани. Допустимо е да лежите по корем само няколко минути, след като поставите мек валяк под гърдите,
 • не трябва да се допускат болезнени усещания. При първите признаци на дискомфорт трябва да информирате масажиста, за да смените масажната техника.

Пипер мазилка

Пластът с пипер е локално дразнещо лекарствено облекчаване на болката, което загрява и ускорява кръвообращението..

При болки в гърба успешно се използва пластир от пипер

Този продукт е малко парче тъканна основа, върху която се нанасят активните съставки: екстракти от беладона и капсикум. Той е прикрепен към тялото с помощта на нанесен адхезивен слой, чиято основа е каучуково лепило. За да се ускори проникването на лечебни екстракти в кожата, са включени ланолиново масло и вазелин. Нито една от тези съставки не е противопоказана при кърмене..

Capsicum действа върху кожните рецептори и мускулните влакна, активирайки кръвообращението на мястото на приложение, като по този начин разширява кръвоносните съдове. В същото време се подобрява храненето на тъканите, мускулите, сухожилията и връзките, облекчава се възпалението и болката изчезва. Беладона отпуска гладките мускули и облекчава спазмите.

В първите минути след поставяне на пластира се усеща парене. След това преминава, оставяйки приятно разпространяваща се топлина..

Това е много ефективно, безопасно и евтино лекарство за лечение на болки в кръста, премахване на дискомфорт при остеохондроза, херния и други заболявания..

Мехлеми Finalgon и Voltaren с кърмене

Затоплящите мехлеми често се препоръчват при болки в гърба. Важно е да се изясни дали са съвместими с кърменето..

Finalgon

Finalgon е локално дразнещо и аналгетично лекарство.

Finalgon е допустимо за кърмене

Мехлемът съдържа две активни съставки:

 • нонивамид. Той е синтетичен аналог на капсикум. Взаимодействайки с кожните рецептори, действа върху нервните окончания, разширява кръвоносните съдове и блокира болката,
 • никобоксил. Това е синтетично производно на ниацин, което има свойствата на вазодилатация, отпуска стените им и активира притока на кръв. Има аналгетичен ефект.

Тези две вещества се допълват взаимно. Действайки едновременно, те успешно облекчават болката..

Според инструкциите Finalgon не се препоръчва за употреба по време на кърмене, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта на лекарството върху лактацията. Преди да използвате това лекарство, наложително е да се консултирате с лекар, който въз основа на конкретната ситуация, като вземе предвид всички възможни рискове и очаквани ползи, ще вземе решение за допустимостта или невъзможността за използване на този мехлем.

Волтарен

Активната съставка на Волтарен е диклофенак диетиламин, който действа върху възпалените мускули, регенерира увредените тъкани и потиска болката в ставите.

Волтарен и кърменето са несъвместими

Отличителна черта на този мехлем е ефектът на охлаждане на кожата, придаващ усещане за комфорт..

В допълнение към диклофенак, мехлемът съдържа течен парафин, който подобрява проникването на основното активно вещество и засилва неговия ефект.

В инструкциите за употреба на Voltaren маз периодът на лактация е посочен в раздела "Противопоказания". Voltaren се счита за много ефективно лечение на болки в гърба, но тъй като е противопоказано при кърмене, или кърменето трябва да се прекрати, или да се обмислят други възможности за лечение.

Общи препоръки

За да облекчите болката, се препоръчва да следвате тези насоки:

 • в случай на дискомфорт в която и да е област на гърба, опитайте се да легнете и да се отпуснете,
 • правилно разпределете товара върху гръбначния стълб при повдигане на предмети: не се навеждайте, а повдигайте предмета от седнало положение,
 • докато храните бебето, опитайте се да заемете удобна поза,
 • често ходене, което насърчава възстановяването на мускулите,
 • опитайте се да не носите детето на ръце дълго време. Ако възникне необходимост, струва си да използвате прашка, която изпълнява двойна функция: транспортиране на детето и поддържане на мускулите на гърба.

Слингът разпределя равномерно товара върху целия гръб

Тестове за болка в гърба

Ако жена, която кърми, болките в гърба й пречат да се чувства комфортно и да се грижи правилно за бебето си, тя трябва да потърси съвет от невролог. Компетентен специалист ще създаде картина на клиничния случай и, в зависимост от неговите заключения, или ще предпише лечение, ако диагнозата е очевидна, или ще предпише изследвания за точно изложение на медицинско заключение.

Рентгенов

Рентгеновото изследване е най-често срещаният метод за изследване на вътрешните органи посредством електромагнитно излъчване.

Рентгеновата снимка на гръбначния стълб е често срещан тест за болки в гърба.

Тази процедура се предписва, когато е необходимо да се диагностицира състоянието на вътрешните органи (в случай на болки в гърба - гръбначния стълб и ставите), за да се получи визуално представяне на патологични промени.

Въпреки че от гледна точка на доказателствената медицина кърменето не е противопоказание за този вид преглед, много лекари все пак препоръчват да се въздържат от него. Не са доказани отрицателните ефекти на рентгеновите лъчи върху кърмата..

Предвид преобладаващите стереотипи, предписването на рентгенова снимка през периода на лактация е по-вероятно неприето, отколкото противопоказано..

Някои лекари смятат, че не трябва да кърмите 24 часа след рентгеновата процедура. Други препоръчват да се въздържате от хранене в продължение на няколко часа. Трети изобщо не виждат връзката между този тип диагноза и кърменето. Например, известният педиатър Е. О. Комаровски е сигурен, че няма причина нито да се изразява, нито да се изчаква някакъв период от време след рентгена. Само жената е изложена на вредното въздействие на радиацията.

Магнитен резонанс

Ядрено-магнитен резонанс е много по-информативен от рентгенографията. Това е метод за получаване на изображения на вътрешни органи с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Електромагнитните вълни, излъчвани от устройството, са абсолютно безвредни. Следователно, магнитен резонанс може да се направи без страх за здравето на бебето..

ЯМР е едно от най-информативните изследвания при заболявания на гръбначния стълб

Освен това този диагностичен метод се счита за най-надежден, тъй като изображението се показва в три равнини.

Прочетете повече за ЯМР за кърмещи майки в статията - ЯМР за кърмене: приемливо ли е.

В някои случаи за ЯМР е необходимо да се инжектира подкожно контрастно вещество, което прониква в кърмата. Тъй като ефектът на това вещество върху здравето на бебето не е проучен, експертите препоръчват да се вземат мерки за безопасност и да се въздържат от кърмене през следващите 24 часа след проучването..

Остеохондроза на гръбначния стълб при кърмачка: симптоми и лечение

Остеохондрозата е заболяване, при което са засегнати междупрешленните дискове, компресирани от компресирания гръбначен стълб, което впоследствие води до неговата дисфункция. Намалена подвижност на прешлените и гъвкавост на диска.

Остеохондрозата на гръбначния стълб се счита за основната причина за болки в гърба

Можете да разпознаете остеохондрозата по следните симптоми:

 • болки в гърба или врата,
 • възможна болка в гърдите, ръката и рамото, седалището, крака,
 • мускулно изтръпване, чувство на пренапрежение,
 • главоболие, шум в ушите, тъмни петна в очите, силно замайване, гадене и дори повръщане, ако кръвоносните съдове са компресирани.

Цервикална остеохондроза

Цервикалната остеохондроза засяга шийните прешлени.

Отличителни черти на цервикалната остеохондроза:

 • тежки дългосрочни главоболия,
 • усещане за стягане в черепа,
 • слабост в краката,
 • изтръпване в раменете,
 • влошаване на зрението и слуха,
 • липса на координация на движенията,
 • затруднено завъртане на главата.

Остеохондрозата се диагностицира и лекува само от лекар. Квалифициран специалист, въз основа на резултатите от изследването и в зависимост от тежестта на заболяването, може да предпише:

 • масотерапия,
 • физиотерапевтични лечения като плуване,
 • физиотерапевтични упражнения,
 • медикаментозно лечение. Това могат да бъдат болкоуспокояващи и затоплящи лекарства, които са разрешени по време на кърмене, но е възможна и възможност за лечение, несъвместима с кърменето.,
 • хирургическа интервенция - при наличие на сериозни усложнения.

Признаци и лечение на дискова херния

Хернията в гръбначния стълб е едно от най-сериозните заболявания на опорно-двигателния апарат. Има разрушаване на междупрешленния диск, излизането му извън гръбначния канал. Междупрешленният диск свързва прешлените, осигурявайки двигателната функция на гръбначния стълб. Хернията допринася за силна болка, пречеща на пълноценния живот. Симптоми на херния в гръбначния стълб:

 • остра болка при най-малкото движение,
 • силна болка на мястото на хернията при натискане,
 • изпъкналост на междупрешленните дискове толкова много, че се забелязва по време на визуална проверка,
 • силна болка в корема, ако херния засяга лумбалната област,
 • болка в сърцето, скованост в гърдите, задух с херния в гръдната част на гръбначния стълб,
 • скокове в кръвното налягане, силно главоболие и болки във врата с херния в шийните прешлени.

Често една от причините за болки в гърба е дискова херния

Тактиката на лечение се разработва от лекаря. Възможни опции:

 • медикаментозно лечение. В особено сериозни случаи лекарите съветват да се спре кърменето, тъй като пълното лечение с него е невъзможно,
 • носенето на корсет след раждането, което може да се препоръча в началния стадий на заболяването за намаляване на болката,
 • гръбначна тракция - разтягане на гърба с помощта на механични устройства,
 • операция на херния.

Видео: гръбначни болки след раждане

Каквато и да е причината за болките в гърба при кърмачка, не трябва да излагате свои аргументи и да предписвате лечение за себе си. За да избегне сериозни здравословни проблеми, жената определено трябва да отиде на лекар. Самолечението по време на лактацията може да бъде опасно както за майката, така и за бебето..

Какъв мехлем може да се използва при болки в гърба по време на кърмене

Лумбаго (болки в гърба) и други видове дискомфорт в гърба са често срещан симптом, който се появява след нараняване, със заболявания на гръбначния стълб или нервите или вътрешните органи. Това явление се среща при хора от различни категории, включително жени по време на бременност и кърмене..

Какви мехлеми могат да се използват

Ако долната част на гърба ви е притисната по време на кърмене, можете да закупите лекарства като FinIce, Nurofen (гел) или Menovazin в аптеката. Лекарствата се използват като първа помощ при продължителен дискомфорт.

С повишено внимание по време на кърмене е разрешено да се използва гел Ибупрофен. Позволено е да се прилага минимален размер на средствата, по-малък от посочения в инструкциите за други категории хора. Алтернатива на обезболяващото средство са мехлемите с естествен състав: Artrolife, Malavit.

Облекчаване на болката по време на кърмене може да се извърши с Traumeel S, Chondroxide, Biopin. Някои лекари позволяват за кратко време да залепват пипер мазилка върху областта по гръбначния стълб. Ако се появи дискомфорт, като болка или усещане за парене, най-добре е да отстраните залепващата плоча, тъй като това може да изгори кожата ви.

Преди да приложите каквото и да е лекарство под формата на мехлем или гел, се препоръчва да тествате за алергична реакция, като нанесете малко количество от лекарството върху китката или лакътя. Ако обрив, сърбеж и парене не се появят в рамките на няколко часа, лекарството се понася добре и може да се използва за лечение.

Апликаторът или амплипулсовата терапия на Кузнецов усилва ефекта на местните лекарства - физиотерапевтична процедура, която се провежда в болница или специално лечебно заведение.

Препоръчва се мазът да се прилага при болки в гърба по време на кърмене след предварително загряване между дланите. Нанесете продукта по гръбначния стълб, през лумбалната част на гръбначния стълб, като леко втривате в кожата. Мехлемите дават време за усвояване.

Средства под формата на таблетки

Ако мехлемът за облекчаване на болката не помага за облекчаване на болката в гърба, можете да вземете лекарството под формата на хапчета. Много лекарства от тази група са разрешени за кърмене.

 • Кеторолак и неговите производни. Лекарството не трябва да се приема през първите 3-4 седмици след раждането, но в бъдеще е приемлив прием на едно хапче.
 • Ибупрофен и производни. Помага за облекчаване на синдрома на болката от всякаква етиология, включително тези, причинени от заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Парацетамол. Едно от най-безопасните лекарства, които една майка може да приема по време на хепатит В.
 • Диклофенак. Лекарство, което трябва да се приема само след проучване на противопоказанията.
 • Дротаверин. Предписва се за премахване на спастична болка в гърба.

Има лекарства под формата на хапчета, които са противопоказани за кърмачка:

 • Аспирин. Активното вещество нарушава функционирането на черния дроб на детето и други жизненоважни органи.
 • Цитрамон. Помага за промяна на нормалното функциониране на черния дроб, стимулира нервната система и нарушава нощния сън.
 • Аналгин. Под действието на лекарството функцията на хематопоезата се потиска, бъбреците се нарушават и обемът на производството на кърма намалява.
 • Кодеин. Дете, което получава мляко с примеси от веществото, става летаргично, сънливо, апатично.
 • Нимезулид. Няма данни за възможността за проникване в кърмата и нивото на отрицателно въздействие върху детето..

Не се препоръчват комбинирани аналгетици. Когато се комбинират няколко активни съставки, рискът от алергична реакция се увеличава.

Други начини за облекчаване на дискомфорта

Ако гърбът боли при кърмачка, например с лумбаго в резултат на притискане на нерв, можете да направите без лекарства.

Лечение на гърба на гърдата:

 • Масаж. Добър ефект е обичайното месене и триене на болезнената област. Не прекалявайте обаче: всяко движение трябва да е меко, плавно, без дръпвания. Препоръчително е да масажирате, докато на кожата се появи леко зачервяване..
 • Физическа дейност. Упражняващата терапия може да помогне за справяне с дискомфорта, причинен от мускулни спазми. Можете да правите наклони в страни, напред и назад, кръгови движения на тялото.
 • Прилагане на студен компрес. Методът е ефективен при мускулни болки в гърба. Вземете всеки предмет от хладилника, увийте го в кърпа, за да изключите измръзване. Можете също така да използвате нагревателна подложка, в която се излива вода със стайна температура.
 • Студен и горещ душ. Редувайте се последователно с гореща и хладна вода (забранено е включването на студена вода). Той насърчава вазодилатацията и облекчаването на болката..
 • Дихателни упражнения. Методът е ефективен за организма като цяло. Работата на вътрешните органи и системи се нормализира, психологическите разстройства изчезват.
 • Медитация. Заемете отпускаща поза, затворете очи и се съсредоточете върху мисли и чувства, които не са свързани с болката..

Можете да лекувате лумбаго по време на кърмене у дома с народни средства, които лесно можете да направите със собствените си ръце:

 • от зелев лист: отбива се малко (можете да използвате точилка), за да се получи сок, нанесен върху възпалено място под компрес за 15-20 минути;
 • от лимонова каша, която има аналгетичен ефект: нанесете лимон с разрез върху кожата, оставете за 30-40 минути;
 • от сок от цвекло: в него се навлажнява памучен тампон или тампон от марля, нанася се под компрес върху кожата за 30-40 минути.

За инхалация се използва разтвор на оцет, приготвен в съотношение 1: 1 с вода (агентът има успокояващ и релаксиращ ефект върху тялото).

Превантивни препоръки

За да се намали рискът от болка, трябва да се спазват следните правила:

 • поддържайте правилна стойка, докато седите и ходите;
 • не злоупотребявайте с физическа активност;
 • изключете хипотермия на гърба;
 • спазвайте правилното хранене;
 • не бъди нервен.

Трябва да вдигате правилно тежести: не чрез накланяне на тялото, а клякане и след това вдигане на желания предмет в ръцете си. Това ще избегне претоварване на гърба и поява на болка, особено когато системното повдигане на тежки предмети изисква професионална дейност.

Ако гърбът ви боли, докато кърмите, можете да намажете болкоуспокояващи и да пиете хапчета само след консултация с лекар. Много заболявания, свързани с дискомфорт, не могат да бъдат лекувани сами. В противен случай можете да навредите на здравето на кърмещата жена и бебето..

Болки в гърба по време на кърмене: причини, диагностика, лечение

Майчинството е радост в живота на жената и всички състояния на тялото, свързани с него, са естествени и трябва да се понасят лесно, ако не и едно: условията на съвременния живот - високи нива, големи натоварвания, бездействие - всичко това води до смущения в работата на женското тяло, и дори най-приятните моменти от живота стават не толкова безболезнени.

Да лекуваш или да не лекуваш е въпрос

Основната причина за болки в гърба по време на кърмене са дегенеративно-дистрофичните промени в гръбначния стълб, възникнали преди бременността и влошени по време на протичането му.

Най-малко защитените части на гръбначния стълб са цервикалната и лумбалната (гръдната област е „укрепена“ под формата на ребра), именно в кръста и шията пациентът е изложен на риск от болка най-често.

Кърмещите майки в продължение на няколко месеца изпитваха стрес в гърба, за който тялото не беше достатъчно подготвено.

Към тези натоварвания се добавят принудителни пози при хранене, често неправилни, нарушаване на режима - жените не спят достатъчно дълго и с висококачествени, неудобни пози по време на сън и т.н..

Основният въпрос е как да лекувате гърба си, докато кърмите? Отговорът зависи от това каква диагноза ще бъде поставена на пациента - шегите с гръбначния стълб могат да завършат зле, до загубата на подвижност на крайниците в бъдеще, така че навременната и точна диагноза е ключът към здравето и успешното лечение.

Диагностика на заболявания на гръбначния стълб

Диагностиката на гръбначните заболявания се състои от няколко етапа:

 • Клинична картина: лекарят въз основа на разговор с пациента и преглед прави предварителна диагноза, която впоследствие може да бъде потвърдена или опровергана.
 • Рентгенография. Използвайки този метод, лекарят идентифицира възможна патология в костните тъкани на гръбначния стълб: фрактури, неправилно поставяне на дискове и т.н..
 • Магнитен резонанс. Един от най-безопасните изследователски методи, тъй като ЯМР не е радиационна диагноза. В същото време резултатите от изследването дават представа не само за костната тъкан, но и за меките тъкани: хрущяли, тумори, хернии - всичко това може да се види на ЯМР.
 • Компютърната томография е метод, подобен на рентгенографията, но по-точен при идентифициране на патологии на костната структура на определен прешлен.
 • Ултразвук. Абсолютно не е рисков метод, често използван за изследване на кръвоносните съдове при идентифициране на патология в шийните прешлени.
 • Електромиографията позволява да се оцени състоянието на двигателните нерви и е единственият инвазивен метод, изброен в списъка.

Така че, пациентът има болки в гърба по време на кърмене, необходима е диагностика. Мнозина са загрижени за безопасността на изследователските методи.

Радиационните методи (рентгенови и КТ) са най-опасни и лекарите предпочитат да ги отказват при диагностициране и лечение на болки в гърба по време на кърмене, ако това е ненужно, тоест, ако рискът за бебето надвишава ползата за майката.

ЯМР по време на кърмене няма отрицателно въздействие върху здравето на майката или детето.

Във всеки случай решението за използване на един или друг диагностичен метод се взема от лекуващия лекар, като се ръководи от съображения за безопасността и здравето на пациента - понякога болките в гърба са по-голяма причина за безпокойство от минималната доза радиация.

Ако все пак лекувате...

Болките в гърба могат да бъдат облекчени, но кърменето е ограничено.

Начини да се отървете от болки в гърба:

 • Физиотерапия
 • Масаж
 • Лекарства за болка.
 • Традиционна медицина: триене, билкови вани и др..

Терапията с упражнения винаги е добра, особено когато става въпрос за нежни упражнения, предназначени главно за отпускане на мускулите в областта, където се появява болка.

И точно такъв вид лечение може да се прилага по време на кърмене, като се спазва здравословна мярка - без ненужно старание..

Кърменето не е противопоказание за масаж на гърба, но болки с неизвестна етиология са: съществува риск от значително влошаване на състоянието на пациента. Масажът трябва да се използва като метод за премахване на болката или лечение само по препоръка на лекар..

Обезболяващият ефект се осигурява главно от лекарства от две групи - нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и спазмолитици.

НСПВС под всякаква форма на освобождаване трябва да се използват с повишено внимание по време на кърмене и само след консултация с лекар.

Спазмолитиците са неефективни при лечението на болки в гърба и тяхното използване също е възможно стриктно, както е предписано от специалист.

Народните лекарства в техния арсенал имат триене с различни затоплящи вещества - съдържащи алкохол например или билкови инфузии, които предизвикват рефлекторно дразнене.

Разтриването на гърба с алкохол по време на кърмене може да се извърши, ако лекарят прецени, че е безопасно.

Билковите инфузии могат да причинят алергии при бебето, те също могат да миришат неприятно и да накарат бебето да се почувства отвратено преди хранене..

Много е важно да се избягва нагряване на болезненото място: не трябва да има нагревателни възглавници или горещи вани, докато се постави точна диагноза. Болките в кръста могат да имат не само неврологичен характер.

Те могат да бъдат причинени от възпалителни процеси в бъбреците и таза. Високата температура увеличава възпалението, поради което трябва да се избягва всяка провокация на процеса, преди да се подложите на диференциална диагностика.

При наличие на болка в гръбначния стълб човек трябва да изглежда по-широк и да вземе предвид всички характеристики на тялото, които са от значение за диагностиката в момента. И само специалист може да направи това напълно.

Ако искате да получите повече такава информация от Александра Бонина, вижте материалите на връзките по-долу..

Допълнителна полезна информация:

За още полезни материали вижте моите социални мрежи:

Отказ от отговорност

Информацията в статиите е само за обща информация и не трябва да се използва за самодиагностика на здравословни проблеми или за терапевтични цели. Тази статия не е заместител на медицински съвет от лекар (невролог, терапевт). Моля, първо се обърнете към Вашия лекар, за да разберете точната причина за Вашия здравословен проблем.

Ще съм много благодарен, ако щракнете върху някой от бутоните
и споделете този материал с приятелите си :)

Болка в гърба

HTML код:
BB код за форуми:

Как ще изглежда?
Държава на майките → Болки в гърба
Аз съм към вас за съвет.
След раждането ме измъчват ужасни болки в лумбалната област. Това не са бъбреци. Отидох в болницата. Назначен амплипулс (загряване) и това е всичко. След него, разбира се, ми е с 6 часа по-лесно. Казват, че с GW нищо не е възможно. Не доживявам да видя вечерта. Не мога да седя. Не мога да къпя малката. Понякога боли толкова много, че дори не мога да направя крачка. Добре е, ако у дома някой дойде при детето. Прочетете напълно
+14 Регистрирайте се и получете възможност да оценявате материали, да общувате в коментари и много други! ') "> Регистрирайте се и получавайте възможност да оценявате материали, общувайте в коментари и много други!')"> Ulia050117.04.2012г15336 коментара
Всички рецепти
Рецепти от Povarenok.ruВсички рецепти
Индийски ориз и всичките му тайни.
Знаете ли, че обикновеният ориз може да стане истина.
Повече информация "
Две съставки сладолед.
Това е НАЙ-ЛЕСНАТА РЕЦЕПТА ЗА ЛЕДЕН КРЕМ, която получавате.
Повече информация "
Млечен колбас
Не намерих такава рецепта на уебсайта. Какво мога да кажа.
Повече информация "
Крученики в бял сос.
Вкусно ястие от украинската кухня - нежно меко месо.
Повече информация "

Коментари

.и не сте се тествали?

горкото нещо (можеш ли да отидеш при ортопед? Гледах в една програма, че наистина помагат, може би е имало някакво изместване или нещо друго. но не си взел тестове?

Купих си скрин с пелена за обличане и преобличане, не се навеждам - ​​можеш да живееш

Гърбът също ме боли след второто раждане, също като вашето. Дори легнала, тя не можеше да се храни. Неврологът каза, че ако забременея, тя може да лекува и сега нищо не е възможно освен акупунктура (но болницата е в съседния район), даде направление за томография и заповяда да ходи в корсет по един час на ден. Томографията показа херния в гръдната област и артроза в лумбалната област. Лекарят погледна снимките и каза, или хвърлете фураж, или изтърпете, докато приключите с храненето. Случайно намерих гимнастика, която Янушек ви посъветва. Чувствах се като човек след втория урок. Опитайте може би и това ще ви помогне.

Основните причини, поради които болката в гърба се появи по време на кърмене

Такъв неприятен феномен като болки в гърба по време на кърмене става известен с течение на времето на почти всяка жена. В повечето случаи това са първите признаци на гръбначна остеохондроза, но понякога такива привидно незначителни симптоми могат да крият сериозни заболявания. Важно е да посетите лекар навреме и да разберете причината. И, разбира се, всяка жена трябва да знае какво да прави в случай на остър пристъп на болка..

Причини за болка

Причините за болки в гърба по време на кърмене могат да варират. Техният характер, интензивност, честота и някои други признаци са важни. Само специалист най-накрая може да установи истинската причина за болката и не трябва да се колебаете да се обърнете към него, ако нещо постоянно ви притеснява.

Остеохондроза

Всеки съвременен човек има прояви на гръбначна остеохондроза. Лек хрущящ звук във врата при завиване е един от симптомите. Остеохондроза - дистрофични и атрофични промени в гръбначния стълб и неговите структури (дискове и др.). Прогресията на заболяването води до постоянни болки в гърба, ишиас, хернии и тяхното изпъкване, развитие на остеофити, сколиоза и др..

Развитието на заболяването е причинено от съвременен заседнал начин на живот, хранене в бягство или с бързи храни и много други причини. И често първите сигнали за остеохондроза се появяват при жена точно в периода на кърмене с болки в гърба. Това се дължи на редица причини:

 • Повишен стрес върху лумбалния гръбнак по време на бременност. Колкото повече килограми са натрупани през периода на бременността, толкова по-очевидни са проявите. Също така при многоплодна бременност натоварването се увеличава пропорционално. Понякога жените се опитват да носят поддържащи колани, но не винаги спасяват, особено ако вече е образувана херния, която може да бъде асимптоматична за дълго време.
 • Плоскостъпие при жена, което е било преди бременността. Може да се образува и по време на бременност поради увеличаване на телесното тегло и промяна в центъра на тежестта. В този случай той е функционален и преминава постепенно след раждането, понякога процесът може да се проточи в продължение на няколко години..
 • Неудобни пози при хранене на бебето, както и постоянни увеличени натоварвания в долната част на гърба при повиване (ако височината до платформата е неправилно избрана), при повдигане на трохи и т.н. Ето защо е много важно да организирате рационално ежедневието си и местата за релакс, включително с дете..
 • Заседнал начин на живот, с който повечето жени се сблъскват след раждането, особено през зимните месеци и за първи път след раждането. Важно е да преминете към предишния си начин на живот възможно най-скоро, да включите упражнения, загрявка, йога, упражнения за гръб и т.н..

Необходимо е да се вземе предвид, че ако жената е имала прояви на остеохондроза (а това са хернии, остри болки от радикулит, след наранявания и др.) Преди бременността, тогава е необходимо внимателно да следите вашето благосъстояние по време на бременността, да предприемете всички необходими превантивни мерки, за да предотвратите влошаването на ситуацията.

Клиничната картина на остеохондрозата е разнообразна, всичко зависи от степента на пренебрегване на патологичния процес. Най-често болката се локализира в долната част на гърба, но може да бъде и в цервикалната и гръдната област. Настъпва внезапно, с резки движения, завои.

В неподвижно състояние болката се намалява, както и при фиксиране (например с еластичен колан). Но е трудно да бъдеш в такава принудителна ситуация за дълго време. Болката може да излъчва по бедрото по протежение на седалищния нерв и дори да отдаде на петата. Понякога в някои области се появява изтръпване и загуба на сензор.

Може да се получи компресия на седалищния нерв. В този случай болката започва в лумбалната област и рязко „стреля“ в бедрото.

Други причини

Болки в гърба могат да възникнат и поради други заболявания. Някои от тях се развиват на фона на преумора, психо-емоционално пренапрежение и имунодефицит, а други - поради неспазване на всички препоръки на лекарите.

Бъбречна колика, пиелонефрит

След раждането често се обострят различни хронични заболявания, особено инфекциозна патология на отделителната система. Клиничната картина и болката може да не са напълно класически..

Ако една жена някога е имала прояви на пиелонефрит, тогава вероятността от повторение на патологията по време на бременност и непосредствено след раждането е много висока. Има болки в гърба, висока температура (понякога до 39 - 40 градуса), общи симптоми на интоксикация (слабост, летаргия, сънливост, апатия). Също така при тестове на урина, очевидни промени с възпалителен характер.

Понякога общото благосъстояние и болките в кръста са толкова слабо изразени, че жените може да им обърнат малко внимание. Следователно всички рискови групи подлежат на подробен преглед в навечерието на изписването от болницата и след известно време.

Болките в гърба също се локализират на нивото на местоположението на бъбреците, те са толкова интензивни, че жената не може нито да седи, нито да стои. Веднага след спазмолитици и аналгетици всички симптоми спират..

Миозит

Болката в гърба се появява в областта на локализация на възпаления мускул. Всяко движение, което ангажира тази област, е неприятно. Най-често това състояние се проявява във врата и раменете или кръста. Общото състояние не страда. Болката изчезва след загряване и използване на противовъзпалителни лекарства.

Миозит може да се появи при майка с неудобни позиции за хранене. Особено ако една жена заспи в такива позиции. Ето защо е важно правилно и удобно да организирате места за почивка, за да не провокирате болка..

Патология на вътрешните органи

Често различни заболявания на вътрешните органи могат да се проявят като свръхчувствителност в проекционните места. Така че, при твърда диета, кърмещата майка може да получи пристъп на холецистит или панкреатит. В този случай болката ще бъде локализирана в десния или левия хипохондриум, на това ниво в гърба често се описва нейната "обкръжаваща" природа.

В случай на проблеми с хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника се появяват неприятни усещания с различна интензивност в гръдния и ранния лумбален отдел на гръбначния стълб.

Болести на тазовите органи

Болката в сакрума или лумбалната област може също да показва ендометрит, възпаление на придатъците и т.н. Това може да се случи или седмица или две след раждането, или няколко месеца по-късно..

На фона на дърпащи болки, като правило, се появява патологично отделяне - с неприятна миризма, кафяв, облачен или зеленикав оттенък.

Също така, ако жената е имала миома на матката преди бременност, след раждането може да се появи недохранване на възела с клинична картина, подобна на възпалителен процес..

Онкологична патология

Понякога болката в гърба може да показва развиваща се онкологична патология. Така че, издърпването на дискомфорт в костите и близките мускули може да показва миелом, метастази на други тумори, различни форми на левкемия.

Вижте видеото за болки в гърба след раждане:

Кога да посетите лекар

Не трябва да очаквате всички симптоми да изчезнат сами. Дори леко обезпокоителна остеохондроза в крайна сметка може да се окаже изпъкналост на херния, което често изисква хирургично лечение..

Само квалифициран специалист, след преглед и изясняване на заболяването, може да даде съвет за предотвратяване прогресирането на болестта. Той също така ще предпише най-ефективното и безопасно лечение на болки в гърба по време на кърмене за майка и бебе..

Но жените, на първо място, следят здравето и благосъстоянието на бебето, оставяйки всичко, докато „вече е невъзможно да издържим“. В следните ситуации не трябва да отлагате посещението на лекар:

 • С постоянна болка в гърба, която се спира само за известно време чрез прием на аналгетици. Често се налага да заемат принудителна позиция.
 • Когато възникне пароксизмална, непоносима болка, когато е невъзможно дори да станеш от леглото.
 • Ако телесната температура се повиши над 37,5 градуса, когато се измерва в лакътя. А също и в случаите, когато продължителното субфебрилно състояние продължава.
 • Ако болката „стреля“ в крака, е херпес зостер или друга нетипична.
 • В случая, когато паралелно се случва патологично отделяне от гениталния тракт.
 • Ако болката е придружена от храносмилателни разстройства - горчив вкус в устата, метеоризъм, оригване, разхлабени изпражнения, гадене, повръщане и др..

Какъв преглед е желателно да се подложи

Ако подозирате заболяване, можете да се свържете директно със специалист. Но ако няма предположения, трябва да отидете на терапевт или на окръжен / семеен лекар, който при необходимост ще ви изпрати за допълнителен преглед. Най-често, когато се появят болки в гърба, в списъка са включени следните тестове:

 • Общ анализ на кръв и урина, биохимичен кръвен тест (ако е необходимо, удължен).
 • Преглед при гинеколог, вземане на цитонамазки от влагалището и шийката на матката. Ултразвуково изследване на тазовите органи по показания.
 • Преглед от невролог. CT или MRI на съответните части на гръбначния стълб със съмнение за сложна остеохондроза.
 • Ултразвуково изследване на коремните органи.
 • Флуорография / рентгенова снимка на гръдния кош.
 • Пункция на костен мозък при съмнение за рак на кръвта или множествен миелом.

Остра поява на болки в гърба: какво да правя?

В 90% от случаите, когато се появят болки в гърба, човек трябва да се справи или с остеохондроза с различна тежест, или с миозит. При първия вариант атаката може да продължи от няколко секунди до ден или повече. При миозит болката притеснява от 2 до 4 часа до 1 до 3 дни. Ако възникне остра атака, трябва да се направи следното:

 1. Заемете удобна поза. Често тя е хоризонтална върху твърда повърхност (ортопедичен матрак за легло или само под). В неподвижно състояние мускулните и гръбначните болки отшумяват или напълно изчезват.
 2. Пийте аналгетици. Това могат да бъдат спазмолитични лекарства, както и от групата на НСПВС, или нещо, което е било под ръка с подобно действие.
 3. Ако атаката на болката не спре, трябва да се обадите на линейка или да отидете в болницата с помощта на близки. Ако някакво движение носи непоносими усещания, по-добре изчакайте бригадата на линейката.
 4. В случай, че болката отшуми, можете малко да забавите назначаването на лекар, в зависимост от общото благосъстояние и съпътстващите симптоми.
 5. Можете да опитате внимателно да разтегнете мускулите на мястото на техния спазъм, ако това не води до влошаване на състоянието..

Ако здравословното състояние не се подобри след приемане на упойка, това може да означава напреднала форма на заболяването или друга, по-сериозна патология. Ето защо в такива ситуации е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро, дори ако болката е намаляла и жената вече е свикнала с нейното присъствие..

Профилактика на болки в гърба

Ако жената има периодични болки в гърба по време на кърмене, тя е била изследвана и причината е установена, трябва да се извърши профилактика на прогресията на патологията.

На първо място, трябва да погледнете начина си на живот. Разбира се, излишни килограми, физическо бездействие, прекомерно хранене, постоянен стрес - всичко това рано или късно ще доведе до сериозни усложнения и болки в гърба.

Физически упражнения

Не е нужно да сте супер спортист или да тренирате ежедневно дълго време, за да поддържате гръбнака си здрав. За това е достатъчен малък набор от упражнения, които могат да бъдат включени в сутрешните упражнения. Една от популярните техники е "Крокодил". Полезни са и различни йога асани, стречинг и др..

Всяка дейност също се насърчава, но трябва да се избягва повишен стрес върху гръбначния стълб, например, по-добре е да се даде предпочитание на скандинавското ходене, вместо на джогинг.

Важно е да разберете, че чрез укрепване на мускулите на гърба можете да създадете допълнителен скелет за гръбначния стълб. И дори при деструктивни промени, които понякога е трудно да се предотвратят, този „скелет“ ще предотврати компресията на нервните окончания, което провокира болка.

Телесна маса

Колкото и грубо да звучи, излишните килограми са директен път към болки в гърба. Факт е, че всеки допълнителен грам тегло създава в пъти по-голямо натоварване и натиск върху прешлените под въздействието на гравитацията. В резултат на това разрушаването на костите и дисковете се случва много по-бързо и периодите на влошаване на болката настъпват по-често..

Избор на позиция за сън и активност

Колко удобно е жената, докато спи, също е от голямо значение за предотвратяване на заболявания. Ето основните насоки за това:

 • Трябва да се избере най-удобната позиция..
 • Ако спите по гръб, можете да поставите малка ролка и малка възглавница под прасците под долната част на гърба. Възглавницата също трябва да е удобна..
 • Ако спите на ваша страна, най-добре е да сложите нещо между коленете си за удобство. Възглавницата под главата трябва да запълва пространството между рамото и врата и да не е прекалено голяма и мека или твърда.
 • Спете по-добре под голямо, тежко одеяло, което според проучванията ви кара да се чувствате по-сигурни и помага в борбата със стреса.

По време на активността си трябва да следите стойката си: прави, изправени рамене, без навеждане. В противен случай болките в гърба ще се повторят.

Физиотерапия и алтернативна медицина

Множество физически терапии се използват както за профилактика, така и за лечение на болки в гърба. Основният е масажът. Целта му е да отпусне мускулите, които са под силно напрежение, за да задържи гръбначния стълб и да предотврати появата на болка, когато е възможно. Понякога, дори при визуален преглед или палпация, този спазъм е ясно видим - „симптом на юздите“. В този случай по гръбначния стълб се определя удебелена и напрегната мускулна бразда.

Сесиите за мануална терапия също са полезни, но това изисква намирането на добър специалист. Тази техника е особено полезна в периода на обостряне на заболяването, когато има очевидни нарушения или изместване на междупрешленните дискове на фона на болки в гърба.

Лекарства

Има няколко групи средства, за които трябва да сте наясно, ако периодично има обезпокоителни болки в гърба или фактори, предразполагащи към това. Разбира се, не всички видове хапчета могат да се приемат от кърмачка, но някои хапчета и то само при спешни състояния. Основни лекарства:

Алтернативно лечение

Тези методи също имат право да съществуват. Първо, те са едни от най-безопасните за болки в гърба по време на лактация, и второ, те имат значителен ефект.

Най-често се използват различни компреси, чиято цел е да отпусне спазматичните мускули и да има противовъзпалителен ефект..

Рецепта 1. Пригответе горещ разтвор от лайка, мащерка и жълт кантарион. Нанесете компрес върху болната област на гърба.

Рецепта 2. Можете да приготвяте различни видове смеси с горчица на прах, но е по-лесно да използвате обикновени горчични мазилки. Те се прилагат за 15 - 20 минути по гръбначния стълб. По същия начин можете да използвате различни стикери за затопляне..

Рецепта 3. За смилане можете да използвате следното: вземете 50 капки алкохолен разтвор на йод и една или две червени люти чушки за 2 стандартни бурканчета валериана. Смесете и го оставете да се запари за два дни, след това нанесете върху петна от болки в гърба, интензивно разтривайки. Курс 5 - 7 дни.

Болките в гърба най-често са признак, който е далеч от началния стадий на остеохондроза. Но други, по-опасни и сериозни заболявания могат да се проявят по този начин. Ето защо, ако изпитвате дискомфорт и особено допълнителни симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ. Само лекар ще може да установи окончателна диагноза и да предпише най-ефективната терапия. Самолечението по време на кърмене може да навреди не само на майката, но и на бебето.

В крайна сметка главоболието може да бъде с различна интензивност и не можете да го понасяте безкрайно.... Болки в гърба при кърмене: причини.

В този случай болката се появява в горната част на гърба и гърдите, врата. Те се увеличават с въртене на главата.

Освен това 4 и по-големи размери на гърдите с тяхната маса могат да причинят постоянна болка в гърба и гръбначния стълб и с течение на времето те започват да увисват и да развалят външния вид.

Лечение на остеохондроза при кърмачка

Гръбначният стълб на жената по време на лактация е подложен на голямо физическо натоварване. В резултат на това майката започва да изпитва дискомфорт, придружен от болка в която и да е от гръбначните групи. Но е необходимо да се лекува остеохондроза по време на кърмене, като се вземе предвид ефектът от терапията върху здравето на бебето..

Симптоми

Долната част на гръбначния стълб започва да претърпява стрес по време на бременността. Те също допринасят за раждането, по време на което може да настъпи изместване на прешлените, както и провал на хормоналните нива.

При кърмене заболяването само се влошава, тъй като жената трябва да носи растящо дете на ръце всеки ден. Остеохондрозата може да се прояви във всяка част на гръбначния стълб и това е придружено от съответните симптоми.

 • шиен отдел на гръбначния стълб: болка в главата, шията, гърдите, раменете; силно замайване; тъмни петна пред очите;
 • гръдна област: болка в камата между раменните лопатки; "Гъши натъртвания" по кожата в гърдите и гърба; остеохондроза в гърдите дава на млечната жлеза;
 • лумбален отдел на гръбначния стълб: болка в долната част на гърба и кръстната кост; лумбаго в седалището, краката (до петата); "Втрисане" и изтръпване в долните крайници.

Всеки от видовете остеохондроза е опасен, тъй като настоящата болка говори за прищипване на нервните корени. Неправилно избраната позиция на тялото може да влоши симптомите до такава степен, че майката не може да вземе бебето..

Остеохондрозата в гърдите прави храненето болезнено и някои жени, без да разбират защо болят млечните жлези, спират да дават на гърдата на бебето, което е коренно погрешно. В тази ситуация трябва да се консултирате с лекар, който диагностицира причината за подобни симптоми и предписва подходящо лечение..

Терапия

Не можете самостоятелно да провеждате лечение на остеохондроза по време на лактация, особено с лекарства. Само лекар избира курс на терапия - той ще определи на какъв етап е заболяването и какво го е причинило.

Как да лекуваме остеохондроза по време на кърмене

 • противовъзпалителни и обезболяващи лекарства;
 • ако е необходимо - хондропротектори;
 • витаминни комплекси;
 • терапевтичен масаж и физическо възпитание;
 • физиотерапия.