Болката под дясната гърда (в десния хипохондриум) сигнализира за различни заболявания. От дясната страна на човек има органи като черния дроб, жлъчния мехур, червата, дясната страна на диафрагмата. Нарушаването на работата на тези органи или тяхното нараняване може да причини болка в десния хипохондриум и да се разпространи в горната част на корема.
Болката под дясната гърда може да бъде с различна интензивност и характер, в зависимост от това кой орган е засегнат и колко. Във всеки случай, за да се идентифицира причината, е необходимо да се подложи на задълбочена диагностика от квалифицирани специалисти..

Болести по симптоми

Всеки симптом е сигнал от тялото, че всеки орган, отдел или цяла система е нарушен. За да разберете защо има болка под дясната гърда по време на бременност, трябва да изключите някои заболявания. Уверете се, че сте се подложили навременна диагностика, консултирайте се с лекарите защо е имало болка в десния хипохондриум по време на бременност и колко бързо и ефективно можете да подобрите състоянието на бъдещата майка.
Списъкът на болестите, при които бременните жени имат болка под дясната гърда:

 • възпаление на черния дроб;
 • хипомоторни нарушения (т.е. забавяне на изтичането на жлъчката);
 • хроничен холецистит.

В повечето случаи болката в хипохондриума отдясно при бъдещи майки е свързана с активността на бъдещото бебе. Движенията на плода в края на бременността могат да бъдат толкова активни, че бъдещата майка да изпитва дискомфорт по време на треперенето. Ако болката е постоянна и не е свързана с движения на плода, наложително е да бъдете изследвани от специалисти, за да идентифицирате заболяването.

Лечение и специалисти

Само квалифициран специалист трябва да се занимава с лечение на болка под дясната гърда при бъдеща майка. Само лекар може да ви каже как да лекувате болка в десния хипохондриум при бременни жени, как да се отървете от усложненията от болки под дясната гърда и да предотвратите появата им в бъдеще. Следните лекари могат да отговорят на въпроса какво да правят, ако по време на бременност е имало болка под дясната гърда:

 • гинеколог;
 • акушер-гинеколог;
 • гастроентеролог.

В зависимост от интензивността на болката, нейния характер и причина, лекарят предписва ефективно лечение. Ако причината за болката е нездравословното хранене на бъдещата майка (твърде много пикантни и мазни храни), лекарят дава хранителни препоръки. Ако по време на фетални движения се усеща болка, все още е необходимо да съобщите за дискомфорта на Вашия лекар, водещ бременността..

Болка и парене под гърдите

Здравейте на всички бъдещи майки))

Момичета, кажете ми, може би някой друг изпитва подобни чувства.

На 26 седмици започна да боли силно под лявото ребро, по-точно, точно под гърдите, точно като адско парене и болка при натиск. Това усещане се появи за първи път, когато спях от лявата страна. Сега болката и паренето са преминали от дясната страна и като цяло има усещането, че боли и средата, а болката се спуска малко по-надолу към стомаха...

Като цяло не разбирам какво е това. Сега на 28 седмици и болката само се влошава. Четох, че на 7-ия месец от бременността ребрата започват да се разминават, матката се увеличава, това наистина ли съпътства такава болка и парене?

Като цяло не знам какво да правя.

Благодаря предварително за вашия отговор..

 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Посещения на лекар и LCD
 • Анализи
 • Диагностика
 • Състояние и здраве на плода
 • Бременност с хронични заболявания
 • Комплект за първа помощ за бъдеща майка
 • miscellanea
 • Болници за майчинство и перинатални центрове

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Момичета, и имам усещане за парене долу вдясно под корема, каза тя на своята гвинея и ми казва, че връзките са опънати, кажете никой да не е имал това?

Имам такъв проблем, започнал от 34 седмици ((боли обаче, ((остава само да издържи ((

Може да закъснея малко с отговора, така че изобщо не мога да спя от лявата страна. На сутринта ставам сърцето си като в порок, или дори костите ми са изтръпнали и не разбирам! В продължение на 5 секунди седя и минавам, а в средата на гърдите понякога се усеща като убождане на костите, но също и за 5 секунди.Отидох при терапевта си и направих ЕКГ по норма! Като цяло, всичко е добре момичета! Това са нашите кореми!

Отидох на лекар и разказах с бои естеството на усещането за парене и болката. Лекарят опипа гърдите й. прегледа и каза „тук няма какво да се лекува, не виждам нищо“, каза тя, ако наистина боли да се маже с превръзка. Предполагам, че това се дължи на факта, че някои нервни окончания се прищипват по нов начин поради факта, че коремът и гърдите са пораснали.

На 33 седмици (сега 35) започна усещане за парене под дясната ми гърда, където започва коремчето. В същото време нищо не боли, просто изгаря и сърби... никакви промени в позите не помагат нищо. Моят лекар каза, че матката изстисква черния дроб и разбира се черният дроб не го харесва, така че сърби... Не знам как да се спася

Рядко имам, но има силни болки в гърдите, правият натиск започва да е силен и изгаря и изтръпва, и в същото време може да даде в гърба. Чувството е ужасно, сякаш стена ме притиска от двете страни. Легнах веднага на цевите и дишам спокойно. Минава от само себе си. Мисля, че така трябва да бъде, през седмицата ще разбера от лекаря.

Закъснях с коментарите си, но може би някой ще бъде полезен. И така, имам същите симптоми на 29-31 седмица. Първоначално мястото, където коремът започва да расте, сърбеше, след това, като се почеша, започва да се пече и боли. По-силни и по-силни всеки ден. И се пече така, сякаш е ухапан от оса. Отидох при моя гинеколог. Тя каза, че на това място има стомах и че е възможно това да е обостряне на гастрит (имам го почти от детството). G ме изпрати при терапевт, където разбраха какъв стол имам и ми погледнаха езика. Всичко се оказа нормално, тъй като болката в стомаха не зависи от това какво и кога ям. Болката изчезваше, когато се изправях или лежах. Накратко, те казаха, че това все още се дължи на факта, че матката расте и се издига и по този начин притиска всички органи, вкл. и на стомаха. Казаха, че скоро трябва да премине.

Кихах около 20 седмици, така че нещо ми стреля в дясното ребро! Първоначално си помислих, че нервът е притиснат, но не прилича на симптомите. При вдъхновение не боли, но боли при издишване и движение. Три дни минаха от само себе си

От 4 дни изпитвам ужасни болки под дясната гърда.Имам 34 седмици..
Самият гръден кош не боли, боли го под него. Болката е различна: тя се пече, след това боцка, след това смазва. По принцип е невъзможно да се спи през нощта! Всеки ден боли по-често и по-дълго... Как да се отървем от болката и какво означава тя? Кажи ми моля те!

Също така изгаря и сърби под дясната ми гърда. Всичко започна с болки в гърба под лопатката на 22 седмица. Болката изчезна, когато си легнах. Около 25 през нощта, когато се преобърнах, сякаш нещо избухна в дясната страна под гърдите и тази непоносима болка също започна отпред. Тя неведнъж се оплакваше на лекаря си за болка, но отговор нямаше. И в моята карта те постоянно отбелязват, че няма оплаквания. Странно дори. Отидох срещу заплащане, преминах различни изследвания, проверих бъбреците, черния дроб., Всичко е наред, след това направих ултразвук на коремната кухина... Диагностицирах ме с дискинезия на жлъчния мехур. Докторът беше изненадан как обикновено ходя с голяма и пълна жлъчка. Предписана диета 5 и хапчета. Първата седмица стриктно спазвах диетата, изгарянето почти спря. Сега тя се отпусна и усещането за парене се появи отново. А болките в гърба под рамото никога не изчезват. Какво е това... така за мен и остава загадка.

Боли под гърдите по време на бременност

На фона на бременността хормоналният фон в женското тяло се променя сериозно. И това е съвсем нормално, тъй като тялото се подготвя за раждане, раждане и последващо кърмене на бебето. Често жената за първи път мисли за бременността си именно на фона на болка в гърдите. Но понякога се случва да боли под гърдите по време на бременност, тъй като реакцията на всяко женско тяло е индивидуална и до голяма степен се определя от физическото състояние на жената.

Ако боли под гърдите по време на бременност

Обикновено ситуацията, когато боли под гърдите по време на бременност, е типична за третия триместър на раждането на бебе под формата на друго неприятно усложнение. Това се обяснява с факта, че по това време детето се движи активно и все по-бързо набира тегло. Не е изненадващо, че самата матка се увеличава по размер, заемайки приоритетно положение в коремната кухина. В същото време той не само оказва натиск, но и измества основните вътрешни органи. Това е, което води до появата на болка..

Ако обаче боли под гърдите по време на бременност, това не винаги се дължи на физиологични причини. Сред най-честите причини за болка в хипохондрия експертите определят:

1. Възпаление на панкреаса или панкреатит. Обикновено се появява, когато жената е имала проблеми с работата на панкреаса си още преди бременността. След това, на фона на раждането на бебе, може да настъпи обостряне на болестта. Симптомите в този случай се проявяват предимно чрез болка под гърдите по време на бременност с болезнен характер. В същото време на фона на приема на храна той сериозно се увеличава. Мнозина могат да объркат проявата на панкреатит с пристъпи на отравяне. Но основната им разлика се крие именно в острата и силна болка под гърдите..

2. Междуребрена невралгия - Това е друга често срещана причина, която боли под гърдите по време на бременност. Обяснява се с факта, че нарастващият плод започва леко да измества вътрешните органи в коремната кухина на жената. В този случай самите ребра се движат леко в страни и междуребрените пространства започват да намаляват. В този случай нервите, преминаващи в тази област, са притиснати. Обикновено, ако причината за това, което боли под гърдите по време на бременност, се крие в междуребрената невралгия, тогава състоянието се облекчава приблизително до 37-та седмица от бременността. В крайна сметка от този момент нататък стомахът започва постепенно да потъва. Веднага след раждането такава болка ще изчезне изобщо. Лекарите обръщат внимание на факта, че по време на бременност е невъзможно лечението на междуребрената невралгия с използване на лекарства. В крайна сметка това може да навреди на плода. Максимално допустимото в този момент е да се извършва лек масаж на гърба в седнало положение.

3. Латентният оток, който може да се появи по това време, също може да бъде причината, че боли под гърдите по време на бременност.

4. На фона на бременността могат да се влошат такива заболявания на гърба като остеохондроза, дискови хернии, изкривяване на гръбначния стълб. В бъдеще те могат да доведат до междуребрена невралгия. Следователно, ако жената има проблеми с гърба преди бременността, тогава по време на раждането на бебето тя със сигурност ще се нуждае от медицински и превантивни мерки за укрепване на мускулния корсет. Това ще предотврати развитието на обостряне на заболяването..

Боли под гърдите по време на бременност в дясно и ляво подребрие

Ако боли гърдите вляво по време на бременност, това трябва да бъде донякъде тревожно. Факт е, че докато носите бебе, натоварването на сърдечния мускул се увеличава рязко. При такива условия сърцето започва да изпитва кислороден глад. Освен това, докато плодът расте и се развива, може да настъпи известно изместване на плода, което също ще има изключително негативен ефект върху работата му като цяло..

В онези случаи, когато става въпрос за появата на внезапна болка в десния хипохондриум, която излъчва към гърба или лявата ръка, рамото, което също може да бъде придружено от усещане за липса на въздух. В този случай трябва да се обадите на лекар..

Ако дясната част под гърдата боли по време на бременност, това може да е признак на компресия на жлъчния мехур или диафрагмата. В този случай жената трябва да се опита да заеме най-удобната седнала позиция, докато се обляга назад. След известно време болката ще се отпусне.

Но ако боли под гърдата по време на бременност от дясната страна, тогава причината може да е някакъв вид възпалително заболяване, което се появява в областта на бъбреците или техните канали. Всъщност основното натоварване на бъбреците по време на бременност се удвоява. Ето защо, когато се появят първите признаци на болка в бъбреците, трябва да се консултирате с лекар..

Когато боли под гърдите по време на бременност и това е норма?

В случая, когато боли под гърдите по време на бременност, но усещанията са незначителни и представляват само лек дискомфорт, тогава това може да е съвсем нормално. Обикновено това състояние може да се обясни с:

- малко изтичане на коластра от гърдата;

- увеличаване на млечните жлези;

- повишен приток на кръв към гърдите.

Всички тези явления могат да се случат на фона на цялата бременност. В същото време всяка жена ги понася по различен начин, тъй като прагът на болка за всеки е чисто индивидуален.

болка под гърдите по време на бременност - Всичко за медицината

Безопасна болка в гърдите през втората половина на бременността

От петия месец в тялото на жената се повишава съдържанието на хормона естроген. Този продукт на жлезите с вътрешна секреция подготвя тялото на майката за бъдещо раждане. Въпреки това, един от неговите „странични“ ефекти е увеличаване на размера на млечните жлези и болки в гърдите по време на бременност..

Най-често този синдром на болката се проявява слабо. В този случай болката е по-скоро дърпаща или болезнена. Често се появява в резултат на реакция на хипотермия или лек натиск. Но понякога гърдите болят почти постоянно и зърната стават толкова чувствителни, че реагират болезнено дори при лек контакт с дрехи..

Ако в същото време започне производството на коластра, тогава жените допълнително отбелязват изтръпване, парене или сърбеж в областта на зърната. Не се страхувайте от това. Просто трябва да си купите сутиен за кърмачки и да смените своевременно специални подложки..

Болка в гърдите през първия триместър на бременността

Оплакванията от болезнени усещания в млечните жлези са особено характерни през първия триместър на бременността, тоест през първите дванадесет седмици. Основните им прояви са следните:

 • появата на дискомфорт при натиск или просто докосване на гърдите;
 • болезнена болка и тежест дори без докосване на млечните жлези;
 • в някои случаи се развива специална чувствителност на млечните жлези към въздействието на студа;
 • усещания, които приличат на реакцията на гърдата към наближаването на менструацията;
 • изтръпване в гърдите, постоянно притесняващо жената, и чувство за ситост.

Трябва да се подчертае още веднъж, че изброените симптоми няма да се появят непременно всички заедно. Болка под гърдите и в гърдите по време на бременност може да се появи само в една от тях. А за някой млечните жлези по никакъв начин не нарушават и изобщо няма забележими промени от тяхна страна.

Всичко това не е причина за особена аларма. Друг е въпросът дали имате много силна болка под гърдите или в гърдите по време на бременност. Това състояние може да бъде свързано с увеличаване на отока и появата на патология на гърдата..

Болка в гърдите

Струва си да се разгледа въз основа на органа, разположен тук. Острите болки при дишане под гърдите могат да показват както възпалителен процес в белите дробове, така и. Те могат да бъдат и резултат от натъртвано или счупено ребро..

Болката под гърдите е само един от симптомите, те трябва да се разглеждат само в комбинация. Ако болката продължава дълго време, това е причина да се свържете със специалист: гастроентеролог или специалист по инфекциозни заболявания.

Болката в тази област може да бъде един от симптомите на заболявания като цироза на черния дроб, пептична язва, гастрит и може да показва проблем с далака, сърцето и хранопровода. Може да служи и като симптом на рак на стомаха.

Гърдите болят преди менструация

Болезненото състояние на гърдата преди менструация е едно от най-честите оплаквания на жени в предменопаузална възраст. Появява се няколко дни преди началото, понякога веднага и постепенно изчезва до края на менструацията.

Тази болка се нарича. Появява се най-често на фона на промени в хормоналния фон - по време на овулацията се повишава нивото, отговорно за подготовката на тялото за бременност, което кара гърдите да се подуват и увеличават. Когато са болезнени, може да се усети леко повишаване на температурата. Този вид болка.

Случва се също така, че гърдата боли преди менструация и, което обезсилва опита за забременяване. Ако по-рано сте имали късмета да не почувствате болка преди менструация, това е причина да бъдете предпазливи - неочакваните болки могат да показват нарушен хормонален баланс или мастопатия.

Болка в гърдите по време на бременност във втория триместър

Неприятните усещания и болка в областта на млечните жлези започват постепенно да намаляват и често изчезват напълно до началото на втория триместър на бременността. На този етап обаче жената може да бъде изправена пред друга опасност..

Млечните жлези започват да се подготвят за основната си функция да произвеждат и отделят кърмата. Това обикновено се дължи на факта, че зърната придобиват специална чувствителност. Понякога дори докосването на меките тъкани на сутиена може да стане болезнено..

Много жени също изпитват уголемяване, потъмняване и подуване на зърната. В допълнение, те могат да получат сърбеж и парене, което обикновено предшества освобождаването на коластра. Първите му капки често започват да се появяват много преди раждането..

В случаите, когато кърмата започва да се произвежда твърде рано или се произвежда в твърде много, това води до болезнено подуване на гърдата и развитие на лактостаза. Лактостазата е стагнация на кърмата в каналите на млечните жлези.

Ако който и да е сегмент на млечната жлеза не се освободи от нейните продукти в продължение на няколко дни или един от каналите е компресиран, ще се образува млечна тапа. Той предотвратява секрецията на млечната секреция на жлезата от зърната във външната среда. В резултат на това се застоява млякото в един или повече сегменти на гърдата..

 • усещане за болка и напрежение в млечната жлеза;
 • бучки в някои области на гърдите, които се определят на допир като плътни бучки;
 • зачервяване на кожни участъци по гърдите;
 • появата на дискомфорт и болка в процеса, или след изпразване на гърдите канали.

Трябва да се помни, че дългосрочната лактостаза може да доведе до развитие на мастит.Маститът е възпаление на гърдата. Разбира се, възпалителните промени в гърдите ще доведат до развитие на болка и рискът от появата на това заболяване се увеличава значително по време на бременност..

Това заболяване най-често има остър ход. Причината за неинфекциозен мастит е продължителната лактостаза с повишено производство на мляко по време на бременност. Инфекциозната форма на тази патология се развива поради разширяването на зърната по време на бременност и възможната поява на пукнатини в тях. Това значително улеснява проникването на патогени в млечната жлеза..

 • втвърдяване и набъбване на млечната жлеза;
 • зачервяване, напрежение и повишаване на локалната температура на кожата над нея;
 • усещане за пробивна болка в гърдите;
 • повишаване на общата телесна температура;
 • уголемяване на възпалената жлеза по размер.

При инфекциозен мастит може да се образува абсцес под кожата на гърдата, в нейната дебелина или зад нея. Това се проявява с остра болезненост при докосване на гърдата или хранене, значително повишаване на телесната температура, гнойни примеси в млякото или коластрата.

Болка в гърдите по време на бременност

Всички знаят, че здравата жена не трябва да има болки в гърдите. Е, може би доста - по време на менструацията. Въпреки това, дори и в тази ситуация, съвременните лекари препоръчват да слушате усещанията по-внимателно и да сте сигурни, че ще бъдете прегледани от мамолог и ендокринолог.

Болката в гърдите е признак на бременност

Почти на следващия ден след зачеването започват хормонални промени в цялото тяло на жената. Нежността на гърдите няколко дни преди очаквания период на менструация определено ще потвърди, че сте бременна.

Това състояние най-често прилича на болка преди менструация, но е по-интензивно. Ареолата около зърното потъмнява и увеличава размера си. Зърното става по-изпъкнало, релефно, става по-чувствително, докосването му може да предизвика дразнене и сърбеж.

Хормоналните скокове се изразяват с внезапни промени в настроението, сълзливост, главоболие. Всички тези симптоми заедно определено ще ви кажат - вие сте бременна..

Болка в дясната страна на различни етапи от бременността

Болката в страната по време на бременност може да бъде не само патологична, но и естествена..

И може да има много причини за това: хормонални промени в тялото, бърз растеж на матката, местоположение и движение на плода.

По-долу е публикувана информация за симптомите в зависимост от продължителността на бременността..

Болка под лявата гърда

Ако имате болка под лявата гърда, тогава на първо място не е нужно да изпадате в паника и да поставяте всякакви диагнози..

Това може да означава както сериозно заболяване, така и да не означава нищо с една атака..

Но ако боли под лявата гърда постоянно или на редовни интервали, трябва спешно да се консултирате с лекар и да преминете през всички процедури, необходими за прегледа..

Болка под лопатката

Когато имате болка под лявата гърда, тя се отдава под лопатката и болката става подобна на остра, спешно се обадете на линейка. Това е основният предвестник на инфаркта на миокарда..

Физиологията на лопатката предполага, че много патологии реагират незабавно на тази област. Факт е, че благодарение на структурата и разположението на костта, аортата преминава там, най-големият артериален съд, свързващ сърцето, стомаха и далака..

И следователно, дори леко отклонение от нормата и болка в тези органи често се дава на лопатката. Най-честата причина за болка в областта на лопатките, която не е свързана със сърдечни проблеми, е остеохондрозата..

Това се дължи на изтриването на хрущялните дискове.

Кога трябва да посетите лекар

Причина за безпокойство е силната непоносима болка в гърдите при бременна жена, това е тревожен сигнал.

Свържете се спешно със специалист, ако имате:

 1. Едната гърда боли повече от другата или е значително увеличена. Болката е непоносима, стреляща или болезнена;
 2. Има болезнена бучка или депресия;
 3. Зачервяване на гърдите;
 4. Изпускането от зърното е кърваво или кърваво

Възпалението най-вероятно се дължи на задръствания и изисква незабавна медицинска помощ..

Възпаление на жлезата Възпаление на гърдата

Видове болка и възможни диагнози

Без пълен преглед и изследване нито един лекар не успя да установи защо човек има болка под лявата гърда. Тъй като болката сама по себе си не е категоричен признак на която и да е болест..

Болката може да се прояви по различни начини и дори да даде на ръката, ключицата и лопатката. Ако имате болка под лявата лопатка, гърдите отдолу, първо трябва да определите естеството на болката.

Необходимо е да се прави разлика между видовете болкови усещания: болки, силни, остри, пронизващи.

Натиск в гърдите поради киселини

Киселините са състояние, което тревожи много жени през втората половина на бременността. Причината е същата като в предишните случаи. Само този път уголемената матка притиска дъното си върху стомаха, измествайки го нагоре.

В резултат на това отпуснатият сфинктер не може да се затвори и киселинното стомашно съдържание лесно прониква в хранопровода, причинявайки дискомфорт, оригване, често с кисел вкус. Бременната жена чувства, че нещо притиска гърдите отвътре. Това чувство се нарича дисфагия в медицината. А самото състояние е рефлуксен езофагит.

За да се намалят симптомите на киселини, те препоръчват:

 • спете с възглавница, вдигната високо;
 • не яжте 2 часа преди лягане;
 • не се увличайте с газирана вода, пържени и пикантни храни. Пристъпът на киселини може да бъде причинен от пресни сладкиши, чаша кафе, цитрусови плодове, грозде;
 • трябва да се храните на малки порции до пет пъти на ден, но без да преяждате;
 • Опитайте се да не се притеснявате, тъй като кортизолът, произведен по време на стрес, увеличава производството на солна киселина;
 • откажете цигарите, ако жената все още не го е направила;
 • вземете хапчето на Рени (но само при тежки киселини). Това лекарство е безопасно и одобрено за бременни жени.

Диагностика и лечение - към кой специалист да се обърнете

Болката под гърдите може да има различен произход и за да се изясни локализацията на патологията, първоначално трябва да се консултирате с терапевт. Лекарят ще проведе преглед, ще предпише преглед. Въз основа на резултатите от диагнозата става ясно кой ще лекува патологията - терапевт или тесни специалисти.

Премахване на заболявания, които се проявяват с болка под гърдите се занимават с:

 • Гастроентеролози - ако е установена връзката между неприятните усещания и нарушения на стомашно-чревния тракт
 • Кардиолози - когато е доказано, че болката под гърдите се предизвиква от неизправност на сърцето
 • Невропатолози - ако се потвърди наличието на междуребрена невралгия или други нарушения на периферната нервна система въз основа на диагностични отговори
 • Пулмолози - в случаите, когато болката се причинява от проблеми със състоянието на бронхите
 • Мамолог - когато се окаже, че наличието на тумор на гърдата създава дискомфорт
 • Ортопед, вертебролог - при взаимовръзка на болка под гърдата с дегенеративни процеси на хрущялната част на прешлените

Видът на лечението зависи от вида на патологията, нейната локализация, етап на развитие по време на откриването от лекаря, тежестта на симптомите.

Изяснявайки изброените критерии, лекарят се фокусира върху информацията, получена след ултразвук, доплер ултрасонография, рентгенови методи, MTP и CT.

Консервативното лечение на изброените заболявания се извършва в случай на начален етап от тяхното развитие. Този тип лечение включва лекарства:

 1. Антибиотична терапия
 2. Витаминна терапия
 3. Предписване на нестероидни противовъзпалителни лекарства
 4. Хормонална терапия
 5. Облекчаване на болката на пациента чрез прилагане на аналгетици
 6. Въвеждане на хондропротектори

Планира се хирургичен подход, когато консервативната терапия е неефективна. Физиотерапевтичните техники консолидират ефекта от консервативното лечение, предотвратяват прехода на болестите в хронична форма.

Упражняваща терапия (включително гимнастика), масаж е необходимо за подобряване на благосъстоянието в случаите, когато по определени причини операцията е противопоказана.

Методите помагат за подобряване на кръвообращението, намаляване на болката, премахване на мускулното напрежение.

Сърдечно заболяване

Дори ако една жена не е имала сърдечно заболяване преди бременността, трябва да се помни, че натоварването на тялото през този период е доста голямо. Следователно сърдечният мускул също може да получава по-малко кислород..

Проблемът е по-вероятно да се прояви, ако жената е имала сърдечни проблеми преди бременността..

Симптомите на повишен стрес върху сърдечния мускул наподобяват пристъп на ангина пекторис. Причината е, че механизмът на възникване - липсата на кислород - е един и същ. Боли зад гръдната кост, болката излъчва към ръката, рамото, под лопатката.

Има усещане за липса на въздух, страх.

Промени в млечните жлези по време на бременност

Основните промени в млечните жлези при бременни жени:

 • . По време на бременност гърдите могат да се увеличат с няколко размера, най-често това се случва още през първите седмици на бременността. Подуването на млечните жлези е свързано с разпространението на съединителната тъкан и клетките, отговорни за производството на мляко;
 • Болезненост и напрежение на млечните жлези. Това се дължи на уголемяване на гърдите и промени в структурата им;
 • . Коластрата се различава от млякото с по-високо съдържание на протеини и витамини. Това е белезникаво-жълта лепкава течност, която изтича от зърната на малки капки. Производството на коластра може да започне по всяко време, но по-често от 18-20 седмици от бременността;
 • Проявата на съдовата мрежа върху кожата на гърдата. Това се дължи на повишен кръвен поток и разширени кръвоносни съдове;
 • (рудиментарни млечни жлези). В близост до зърното се появяват малки грудки (с диаметър до няколко милиметра), чийто брой може да варира от единични до няколко десетки на всяка гърда;
 • Подуване и нежност на зърната. Зърната се увеличават, стават по-изпъкнали и удължени;
 • Потъмняване на зърната и ареолата;
 • Възможна е появата на стрии по кожата. Това се дължи преди всичко на значителна промяна в размера на гърдите.

Информация Такива промени са физиологични и не бива да причиняват безпокойство на жената. Въпреки това, в някои случаи промените в гърдите могат да бъдат свързани с патологични заболявания на млечните жлези и да изискват специално лечение..

С кой лекар трябва да се свържа, ако има болка под дясната гърда

Изпитвате ли болка под дясната гърда? Искате ли да знаете по-подробна информация или се нуждаете от проверка? Можете да си уговорите среща с лекаря на Euro lab, винаги на ваше разположение! Най-добрите лекари ще ви прегледат, ще проучат външни признаци и ще ви помогнат да определите заболяването по симптоми, ще ви посъветват и ще ви окажат необходимата помощ.

Как да се свържем с клиниката: Телефонният номер на нашата клиника в Киев е (38 044) 206-20-00 (многоканален). Секретарят на клиниката ще избере удобен ден и час, за да посетите лекаря. Нашето местоположение и указания са изброени тук. Погледнете по-подробно за всички услуги на клиниката на личната й страница.

Ако преди това сте извършвали някакви изследвания, не забравяйте да вземете резултатите от тях за консултация с лекар. Ако изследването не е извършено, ние ще направим всичко необходимо в нашата клиника или с нашите колеги в други клиники.

Имате ли болка под дясната гърда? Трябва да бъдете много внимателни към здравето си като цяло. Хората не обръщат достатъчно внимание на симптомите на болестите и не осъзнават, че тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи.

Има много заболявания, които в началото не се проявяват в тялото ни, но в крайна сметка се оказва, че за съжаление е твърде късно да се лекуваме. Всяко заболяване има свои специфични признаци, характерни външни прояви - така наречените симптоми на заболяването.

Идентифицирането на симптомите е първата стъпка при диагностицирането на заболявания като цяло. За да направите това, просто трябва да бъдете преглеждани от лекар няколко пъти в годината, за да не само предотвратите ужасно заболяване, но и да поддържате здрав ум в тялото и тялото като цяло..

Ако искате да зададете въпрос на лекар - използвайте раздела на онлайн консултацията, може би там ще намерите отговори на вашите въпроси и ще прочетете съвети за грижата за себе си. Ако се интересувате от рецензии на клиники и лекари - опитайте се да намерите необходимата информация във форума.

Когато болката в гърдите е причина за безпокойство?

Най-често болката в гърдите по време на бременност е норма. Но понякога може да показва сериозни патологии. Например, ако синдромът на болката се усеща ясно под гърдите, това може да означава, че жената има скрит оток по време на бременност. Също така болката под гърдите или в центъра на гърдите може да сигнализира за сърдечно заболяване..

Бъдещата майка трябва да бъде предпазлива, дори ако гърдите й са много болезнени по време на бременност. Острата болка в гърдите може да показва сериозно заболяване. Например тя уведомява, че жената развива лактостаза или мастит. И в двата случая е необходимо да посетите мамолог и да излекувате болестта преди раждането..

Лактостазата е стагнация на кърмата в каналите. Най-често това заболяване се появява след раждането. Но ако кърмата започне да се образува твърде рано, тогава можете да се сблъскате с този проблем дори по време на бременност. Разпознаването на застоялото кърма не е трудно:

 • Гърдите стават болезнени.
 • В млечните жлези се образуват бучки, които лесно се усещат по време на изследването.
 • На мястото на уплътненията може да се появи зачервяване на кожата.
 • Изпразването на гръдните канали е неудобно или болезнено.

Лактостазата се развива, както следва:

 1. Ако каналът или сегментът на гърдата е притиснат от дрехи или не се изпразни напълно, тогава в него ще се образува млечна тапа..
 2. Млечната тапа запушва изхода на канала и млякото остава в сегмента на гърдата.
 3. Продължителният застой на мляко провокира мастит.

Маститът е възпаление на гърдата. Болестта може да бъде инфекциозна и неинфекциозна, но във всеки случай опасна. Неинфекциозният мастит се причинява от продължителна лактостаза и инфекциозният вариант на развитие на заболяването се появява в резултат на недостатъчна хигиена на зърната.

Млечната тайна е полезно местообитание за множество бактерии. Ако остатъците от коластра и мляко не бъдат незабавно отстранени от зърната, след кратък период от време бактериите ще се издигнат по каналите и ще причинят възпаление на гърдата. В това има малко приятно. Болестта протича в остра форма и е придружена от симптоми като:

 • удебеляване, загрубяване и уголемяване на млечната жлеза;
 • остра пръсваща болка в гърдите, по-лоша при най-малкото докосване;
 • зачервяване на гърдите;
 • общо повишаване на телесната температура и повишаване на температурата на кожата в местата на зачервяване.

При липса на подходящо лечение (особено когато става въпрос за инфекциозен мастит), в гърдата се образува абсцес. Често, за да го премахнете, трябва да прибегнете до хирургическа намеса..

Ако абсцесът не се лекува, първо в млякото ще се появят примеси от гной и след това ще влязат в кръвта на жената, което е изпълнено с развитие на сепсис. Ето защо, в случай на остра болка в гърдите, е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро..

Когато болката в гърдите по време на бременност е нормална

Незначителната болка по време на бременност може да се счита за норма, която не предизвиква особено безпокойство, ако:

 • Леко увеличение на млечните жлези;
 • Почти безболезнено изтичане на коластра от гърдата;
 • Притокът на приток на кръв към гърдите е умерен, венозната мрежа под кожата на гърдите е практически невидима.

Горните промени могат да настъпят през цялата бременност. Болезнените усещания се пренасят от различни жени по различни начини, всеки има свой праг на болката.

Когато болката в гърдите по време на бременност е нормална?

Буквално няколко часа след зачеването в тялото на жената започва своеобразно „преструктуриране“. На първо място, хормоналният фон се променя. В резултат на тези промени могат да се появят гадене, обилни вагинални секрети или преди това необичайни промени в настроението. Всичко това са ранни признаци на бременност..

Освен това при много жени, дори преди закъснението, кръговете на ареолата започват да потъмняват, а самата гърда става по-чувствителна и дори започва да боли. Това се случва под въздействието на хормони. Именно с тяхна помощ гърдите на бъдещата майка се подготвят за отговорно време - хранене на бебето..

Също така жената може да наблюдава други промени, свързани с гърдите:

 • Леко подуване на млечните жлези - гърдите се увеличават по размер.
 • Отвор на млечния канал - малко секреция на коластра.
 • Засилено кръвообращение - венозната мрежа става видима през кожата.

Такива промени обаче не винаги се случват през първия триместър. Но ако известно време след незащитен полов акт гърдите болят, това може да е признак за бременност. Това се случва особено често при жени, които очакват първото си дете. Не е нужно да се притеснявате от болка. Най-често дискомфортът изчезва до края на 12 седмици..

Но в редки случаи болката може да продължи през цялата бременност. В тази ситуация трябва да се уверите, че това създава минимум неудобства. Как да направите това, ще говорим по-късно и сега ще разгледаме кога гърдите все още болят по време на бременност и това не е повод за безпокойство.

Когато се появи болка

Болки под гърдите, най-често се появяват в края на бременността, приблизително започвайки от 30-та седмица, когато бебето става много активно. Той е тесен и се опитва да разшири границите, от време на време, удряйки майка си в реброто, след това в черния дроб. Според лекарите болката под гърдите може да бъде причинена и от изстискване на диафрагмата..

 • Препоръки за грижа за гърдите по време на бременност

Почти от първите дни след зачеването жената изпитва редица промени в млечните жлези. Това е един от най-ранните и сигурни признаци на бременност, който се наблюдава при почти всяка бъдеща майка..

Междуребрена невралгия

Това е името на появата на болка, свързана със компресия на нервния корен. Среща се по междуребрените нерви.

Най-често това състояние се дължи на факта, че с растежа на корема натоварването на гръбначния стълб на бременната жена се увеличава значително. Нарастващата матка притиска диафрагмата, което от своя страна оказва натиск върху ребрата. В резултат на това междуребрените пространства са донякъде стеснени, прищипвайки преминаващите през тях нерви..

Болестта се проявява внезапно: гърдите болят много, става трудно да се диша. При най-малкото движение болката се увеличава. Особено трудно е жената да става от леглото сутрин..

По време на бременност това е едно от най-неприятните неща, тъй като почти всички ефективни методи на лечение са противопоказани в този случай, те могат да навредят на детето.

Друга причина за междуребрена невралгия може да бъде, която често се открива при жени след 35 години. Храненето на междупрешленните дискове се влошава, фиброзната тъкан се заменя със съединителна тъкан, която от своя страна няма толкова отлично абсорбиране на удари.

Следователно, жена, страдаща от остеохондроза, трябва още преди бременност да извършва превантивно лечение, да укрепва мускулната рамка. Тогава вероятността от обостряне на болестта ще намалее няколко пъти..

Това е тъпа болка

Болещата болка в лявата част на гръдния кош може да показва бавно темпово възпаление в тялото и да бъде основание за подозрение за следните диагнози: възпаление на лигавицата на стомаха, червата, далака, панкреаса.

Ако имате стомашна язва, болката в лявата част на корема може да бъде придружена от гадене или дори повръщане. Продължителността на гърчовете при тези заболявания е не повече от 15 минути и е с променлив характер. Лявата страна под гърдата боли предимно през нощта.

Болката в гърдите по време на бременност

При някои жени болката в гърдите се появява в първите дни след зачеването. Това се дължи на. Тялото подготвя гърдата за хранене на бъдещото бебе - тя се увеличава по размер, кожата сякаш е опъната - появяват се първите стрии, вените се виждат ясно през кожата.

Млечните канали в гърдите се разширяват, уголемяват и потъмняват зърната. По тях се появяват малки неравности, наречени възли на Монтгомъри. Някои жени, които вече са в ранна бременност, освобождават коластра при натискане на зърното.

Също така, болезнено състояние на гърдата по време на заболяване може да възникне при пиене на големи количества вода. По време на бременността водният и минерален метаболизъм се забавя, което води до подуване на вече уголемените млечни жлези. Не забравяйте да следите количеството течност, което пиете, особено ако сте имали проблеми с бъбреците.

Много е важно да носите удобен сутиен по време на бременност, за да намалите дискомфорта в гърдите. То трябва да бъде направено от естествени материали, да поддържа добре гърдите и по възможност да масажира зърната, подготвяйки ги за хранене. В случай на силен дискомфорт, сутиенът може да остане включен, дори по време на сън.

За какви заболявания има болка под дясната гърда:

Болка под дясната гърда. В тази област човек има органи като черен дроб, жлъчен мехур, част от червата, дясната страна на диафрагмата. Болестта или нараняването на тези органи ви причиняват болка под дясната гърда и в горната част на корема.

Интензивността и тежестта на болката ще зависят от това какво и къде се случва. Болката под дясната гърда може да се дължи на възпаление на черния дроб (хепатит). Инфекциозните агенти, които най-често атакуват черния дроб, са вируси.

Оттук и така нареченият вирусен хепатит. Има три основни типа: вирусен хепатит А, В, С. Хората обикновено получават вирусен хепатит А след поглъщане на храна или вода със замърсени дренажи..

Хепатит В е особено разпространен сред хомосексуалистите, наркоманите и тези, които са били в близък контакт с тях. Хепатит С се разпространява почти винаги чрез заразени кръвопреливания, медицински игли и кръвни продукти.

Особено често сред наркоманите. Различни химически агенти и лекарства също могат да увредят черния дроб поради тяхната токсичност. Това е така нареченият токсичен хепатит. Най-опасното ядро ​​за черния дроб е алкохолът.

При редовна злоупотреба с алкохол се развива алкохолен хепатит. Черният дроб може да страда и от сърдечна недостатъчност, когато сърдечният мускул не изпомпва добре кръвта към сърцето. Част от него застоява в белите дробове и настъпва дихателна недостатъчност, а някои застояват в черния дроб, разтягайки го и причинявайки болка.

Болката под дясната гърда може да бъде свързана с жлъчния мехур. Трябва да се отбележи, че жлъчката играе важна роля в организма. Жлъчката, която се произвежда в черния дроб, помага за смилането на храната. Излишната жлъчка се съхранява в жлъчния мехур.

И ако ядете много мазни храни, тогава имате нужда от много жлъчка, за да смилате мазнините. Следователно, жлъчният мехур инжектира съдържанието си в червата. Инфекцията, лошата чернодробна функция или камъните в жлъчката често са отговорни за болката под дясната гърда и в дясната горна част на корема.

В корема има и друг важен орган - панкреасът. Панкреасът (или панкреасът) е жлезист орган, разположен дълбоко в корема, който отделя храносмилателни ензими, сокове и инсулин.

Панкреасът е удължен отдясно наляво. "Главата" на жлезата е в горния десен квадрант, "тялото" пресича средната линия на корема, а "опашката" е разположена в левия горен квадрант. Най-честата причина за болка в панкреаса е възпалението (панкреатит), което е особено предразположено към алкохолици и хора със заболявания на жлъчния мехур..

Пристъпът на остър панкреатит има редица характеристики. Първо, атаката е изключително болезнена, придружена от гадене, повръщане, обилно изпотяване. Болката излъчва директно към гърба. Той се увеличава в легнало положение и за пациента става по-лесно да седи с наклон напред.

Диагнозата обикновено изисква потвърждение чрез лабораторни изследвания, за да се определи съдържанието на определени ензими, секретирани от увредената жлеза. Понякога болката под дясната гърда и в десния горен квадрант се причинява от бъбречна патология.

Бъбреците са разположени отстрани. Един бъбрек от всяка страна на тялото ви, така че бъбречното заболяване обикновено причинява болка в съответната страна и гърба. Ако десният бъбрек се зарази, в него се образува абсцес, абсцес или има камъни, тогава получената болка може да се усети под дясната гърда и в десния горен квадрант на корема, както и в гърба.

Превантивни действия

За да откриете нарушение на ранен етап от неговото развитие, трябва да се подлагате на профилактичен преглед веднъж годишно. С наследствена предразположеност към определени патологии - посещавайте лекар с профил на възможно заболяване веднъж на 6 месеца.

Профилактика на всички видове заболявания, проявяващи се с болка под гърдите:

 • Корекция на храненето. Преразгледайте диетата в полза на обогатена, здравословна храна, не използвайте рафинирани мазнини, храни, съдържащи сгъстители, багрила, консерванти. Избягвайте прекомерния прием на кофеин. С качественото хранене не е нужно да се притеснявате за развитието на заболявания на опорно-двигателния апарат, известни с разрушаването на тъканите и болката.
 • Промяна в двигателната активност. За да се предотвратят някои заболявания, количеството физическа активност трябва да се намали, за да се предотвратят други патологии - да се увеличи.
 • Предотвратяване на наранявания от различно естество - фрактури, натъртвания, навяхвания. Болестта може да не се прояви веднага, но да причини болка след определено време. За жените е особено важно да се предотврати нараняване на млечните жлези, за да не се провокира развитието на тумор..
 • Не претоварвайте тялото физически, винаги компенсирайте голямо количество трудова дейност с почивка, най-малко - 8-часов сън.
 • Избягвайте хипотермия, винаги се обличайте подходящо за времето.
 • Откажете се от прекалено стегнато, притискащо дрехи.

Превантивните мерки включват отказ от лоши навици, укрепване на здравето в санаториумите, прием на имуномодулатори и нормализиране на условията на труд и живот. Също толкова важно е използването на специални устройства за поддържане на стойката в нормално положение (ортопедични стелки, коректори, бинтове). Това ще предотврати развитието на 1/3 от заболявания, при които се появява болка под гърдата..

Препоръки за грижа за гърдите по време на бременност:

 • . Сутиенът трябва да е удобен (без сутиен, с широки презрамки), да не изстисква или разтрива гърдите и зърната. Трябва да носите спално бельо, направено само от естествени материи, без излишни шевове и декоративни орнаменти. Ако зърната са чувствителни, сутиенът трябва да се остави за една нощ. Най-добре е да използвате специален сутиен за майчинство и кърмене;
 • . Трябва да измивате гърдите си поне два пъти на ден с топла вода (или да избършете с влажна кърпа). Не използвайте сапун или други продукти: те могат да изсушат кожата;
 • Използване на овлажнители след вземане на душ или вана (можете да използвате специални кремове за предотвратяване на стрии);
 • Използване на специални подложки за сутиен за изхвърляне на коластра. В никакъв случай не трябва да се използват облицовките на грубите им тъкани за тези цели, тъй като това води до дразнене и стимулиране на зърното, което причинява повишен тонус на матката и съответно заплахата от прекъсване на бременността;
 • Вземане на контрастен душ, за да се предотврати появата на стрии Трябва последователно да насочвате струя студена и топла вода към гърдите (не трябва да насочвате силна струя към зърната поради възможна стимулация). Процедурата трябва да се извършва 1-2 пъти на ден в продължение на 7-10 минути.

Силна болка

Силната пареща болка под лявата гърда при движение или кашляне може да е признак на пневмония, плеврит, ангина пекторис и остър перикардит, който е свързан с възпаление на нервните окончания.

Ако реброто под лявата гърда боли и се наблюдава външна болка, тогава причината може да бъде дразнене на междуребрените нерви в резултат на мускулен спазъм.

Най-често това определя диагнозата остеохондроза или междуребрена невралгия..

Трябва да обърнете специално внимание на това дали болката излъчва в лявата ръка или под лопатката. Ако има такива преминаващи неприятни усещания, това може да предвещава инфаркт на миокарда. Силната болка, която се появява вече с леко задух, показва тромбоемболия в белия дроб.

Мама и нейното бебе

Сайт за бременност, раждане и родителство

Болка в гърдите по време на бременност

Тялото на всяка жена активно я подготвя за раждане още преди зачеването. Например гърдите могат да се подуят по време на или преди овулацията, което е нормално. Като цяло, всички промени след зачеването веднага пораждат мисли и въпроси. Например, много бъдещи майки се интересуват от това колко дълго болят гърдите им по време на бременност, какво да направя за това. Трябва да се разбере, че подобни прояви на промени са абсолютно нормални, естествени. Следователно тук не могат да се вземат специални мерки, с изключение на кърменето, което може да се установи и използва след раждането..


Боли под гърдите по време на бременност

Веднага след зачеването тялото и неговите системи започват да се възстановяват. Основният фактор е производството на различни хормони, включително прогестерон. Млечните жлези също претърпяват промени. Когато гърдите болят много силно по време на бременност, остава само да се изчака вторият триместър или самото раждане.

Още през първия триместър те могат да се подуят малко. Тяхното увеличение визуално може да бъде както следва:

 1. Гърдите са променили формата си, са станали по-заоблени, са станали по-тонизирани.
 2. Имаше леко увеличение на размера. След раждане и кърмене размерът може да се увеличи с един или дори с два до три.
 3. Млечните жлези са по-трудни на допир. Трябва да се помни, че това може да е признак на новообразувания. Постоянно трябва да се палпирате и ако има уплътнения, посетете мамолога. Много злокачествени новообразувания могат да бъдат открити навреме, като посетите лекар. При бъдещата майка жлезите могат да се подуят, да се втвърдят малко, но равномерно, без уплътнения. Ако те са там след раждането на дете, тогава говорим за изразяване навреме, извършване на масаж на гърдите и т.н. Често болки в гърдите по време на бременност поради увеличаването му, увеличаване на броя на лобулите.
 4. Що се отнася до зърната, те също се сменят често. Например, ореолът се увеличава, става по-тъмен. Зърната също могат да се подуят и визуално да се разтегнат. Появяват се подутини, които имат научна основа. Те могат да изчезнат след края на кърменето..

Трябва да се разбере, че болезнените усещания са нормални, те говорят за промени, които по-късно ще станат полезни за роденото бебе. Гърдата може да премине през финалния процес към развитие и размерът й ще се увеличи до финален или междинен.


Болки в гърдите (усещания)

Някои жени имат силна болка в гърдите по време на бременност през първия триместър. През този период в него се извършват основните първични промени, което е абсолютно нормално. Дискомфортът може да се изрази в следното:

    1. Когато натискате върху определена област или целия гръден кош, се усеща болка. Ако е незначително, уплътненията, подутините или бучките не са осезаеми, тогава няма причина за притеснение.
    2. Може да се появи и раздразнение, дискомфорт, болезнен натиск при носене на бельо. След това трябва да изберете комплект в различен размер или специален комплект, който е предназначен за бъдещи майки..
    3. Зърното също става особено чувствително. Той може да промени цвета, формата си, да стане по-твърд. Докосването му предизвиква тактилно дразнене, болезнени усещания.
    4. Освобождава се малка бяла или жълта течност с плътна консистенция. Това е коластра, която в крайна сметка ще се промени на кърма. Ако отделянето е с различен цвят, тогава трябва да се консултирате с лекар..

Ако жлезите и лобулите започнат да се развиват бързо, тогава гърдите също много болят по време на бременност. Лобовете в млечната жлеза наподобяват гроздови гроздове, броят им може драстично да се увеличи, а до тях са млечните канали. Това е необходимо, за да се гарантира, че има достатъчно мляко за хранене на новороденото..

Жените, които не са изпитвали болезнени усещания в гърдите, могат да предприемат всякакви промени за прояви на която и да е патология. В действителност броят на злокачествените тумори напоследък се е увеличил значително. Следователно си струва да се вземе предвид това. Важно е да се консултирате с мамолог и вашия лекар, който наблюдава бъдещата майка от първите дни на бременността..

Ако няма отклонения, тогава не бива да се притеснявате. Всеки стрес, нервност може, напротив, да повлияе на процесите в тялото. Често кърмата изчезва именно поради безпокойство, намаляване на имунитета. Ето защо е необходимо да се предпазите от стрес, депресия, да се храните правилно и да си почивате. Ако боли под гърдите по време на бременност, тогава трябва да разберете, че това са естествени промени в тялото на всяка жена.


Колко време боли гърдите по време на бременност

Още от първите дни на зачеването започват хормонални промени в организма на бъдещата майка. Всички нейни системи, имунитетът също започват да работят в различен режим, по-засилен. Тези метаморфози не се заобикалят от млечните жлези, които след раждането трябва да изпълняват функцията на хранене. Ако те не са достатъчно развити, размерът е достатъчно малък, тогава жената може да почувства по-силна болка в тях. Това обикновено се отнася за тези, които имат малко и общо тегло. Всъщност в гърдите има промени не само в жлезите, но и в мастните тъкани..

Не е лесно да се отговори колко дълго боли гърдите по време на бременност. Тялото на всяка жена е различно от другите. През първия триместър тези усещания са най-силни, тъй като промените току-що са започнали и са най-забележими. През петата седмица те преминават малко и може изобщо да не се притесняват до самото раждане. Но се случва и болките да се повтарят през последния триместър. Това се дължи на факта, че гърдата се увеличава по размер, колкото е възможно по-готова за започване на кърменето. Определено е невъзможно да се отговори колко дълго боли гърдите по време на бременност. Като правило вторият триместър се счита за най-безболезнен..


Болка в гърдите и корема

Плодът вътре в матката се увеличава с всеки триместър. Обемът на матката може да компресира други органи. Следователно, ако гърдите и корема болят по време на бременност, това може да означава промяна в позицията на детето, неговото развитие, наддаване на тегло и т.н. Наляга се и върху вътрешните органи, горната част на корема, където са разположени част от черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища и др. Освен това поклаща гърдите, мускулите, връзките. Следователно може да се даде болка в ребрата, областта на гърдите.

Струва си да вземете сериозно проявата на болка в корема, прочетете повече за причините за появата на такива усещания тук.

Възможно е дясната гърда да боли по време на бременност, тъй като преди развитието на жлезите е неравномерно. С течение на времето този процес ще се възстанови, усещанията ще отшумят или напълно ще изчезнат. Струва си да проявите загриженост, ако има бучки в дясната гърда..

Ако лявата гърда боли по време на бременност, тогава също е необходимо да изчакате няколко седмици или да се консултирате със специалист. Също така е важно да спазвате всички хигиенни мерки, да измивате гърдите си със сапунена вода и да ги избърсвате с кърпа. След раждането на бебето сапунът не трябва да попада върху зърната и ореола, в противен случай също си струва да продължите да се грижите правилно за млечните жлези. Препоръчват се и тренировки за укрепване на мускулите и връзките. Когато гърдите се върнат в първоначалния си размер, те ще помогнат за поддържането им в позиция. Не трябва да забравяте за специални сутиени за бременни жени, бельо от естествени материали..