Понякога в очакване на настъпването на менструацията чувствате известен дискомфорт, но критичните дни никога не идват. Това води до съмнения дали е настъпила бременност.?

Първите симптоми на настъпването на бременността са подобни на проявите на ПМС. Неприятните усещания, които възникват за всяко момиче, са специални, но могат да се отбележат най-често срещаните:

 • подуване и болезненост на млечните жлези;
 • сънливост;
 • жажда за определени видове храни;
 • повишена чувствителност към миризми;

Всички тези прояви са свързани с промени в хормоналните нива в организма. Нарушава се балансът на прогестероните и естрогените, което влияе на невро-емоционалното състояние и причинява влошаване на благосъстоянието.

Болка в гърдите

Подуването, болките в гърдите са характерни както за ПМС, така и за бременността. Това се дължи на промени в нивата на хормоните, така че този симптом не е решаващ. Единственото нещо, което можете да вземете предвид продължителността на това състояние.

По време на бременност този симптом придружава млада майка през цялото време, тъй като процесите, свързани с лактацията, се случват в гърдите..

При ПМС този симптом продължава няколко дни..
Дискомфорт в гърба
Болките в гърба по време на бременност се появяват много по-късно, по-близо до третия триместър. В ранните етапи това не е характерен симптом, може да се появи поради състояние на общо неразположение. По-изразена болка в гърба се появява при ПМС.

Кървави проблеми

Кървавото отделяне по време на бременност не е обилно, по-размазващо и трае 2-3 дни, като цяло здравето е по-добро, отколкото при нормална менструация. Това отделяне може да започне малко по-рано от очаквания период, може да бъде кафяво, кафяво.

Кървавото отделяне по време на бременност се обяснява с процеса на прикрепване на ембриона в лигавицата на матката. Подобни явления по време на бременност не са често срещани, но 2 от моите приятели са се сблъскали с това.

Всяка жена трябва много внимателно да слуша тялото си, тогава подобни симптоми няма да останат незабелязани. Този симптом е достатъчно показателен. Важно е да се научите да различавате между кървави отделяния по време на бременност и менструация..

Гадене

ПМС също може да се характеризира с гадене, но това е краткосрочно и рядко явление и се появява много по-рано по отношение на времето, отколкото по време на бременност.

Ранната токсикоза при бременни жени води до отвращение към храната. Гаденето се появява не само сутрин, но и през целия ден по всяко време. Под въздействието на неприятни миризми токсикозата се увеличава.

Обикновено този симптом се проявява след 5 седмици, което е свързано с жизнените процеси на плода. Все още не е установен метаболизмът и продуктите на разпадането на плода попадат в кръвта на майката и причиняват лека интоксикация. Това продължава до 4-5 месеца, докато плацентата узрее. Повръщането може да се появи периодично.

При една жена, с различна бременност, този симптом може да се прояви по различен начин. Приятелката ми нямаше токсикоза, докато чакаше момчето, но когато забременя с дъщеря си, гаденето и повръщането я придружаваха постоянно. От моя собствен опит ще кажа, че токсикозата ме придружаваше от 5 до 16 седмици, но при двама от приятелите ми явно спря на 12 седмици. Няколко мои добри познати изобщо не страдаха от това.

Жажда за определени храни

По време на бременност вкусовете на храната често се променят, има желание за една храна и обичайната храна може да бъде отвратителна. Изразът „привлечен към солено - към бременност“ е известен на всички и това е разбираемо, често има желание да се яде сладко и солено.

В ранните етапи на бременността жените могат да изпитват чувство на глад, това се дължи на значителния разход на енергия от организма, по време на движението на оплодената яйцеклетка през маточните тръби и нейното имплантиране. Този процес отнема до два дни..

Но подобен симптом също не е решаващ, тъй като от моя собствен опит ще кажа, че преди ПМС апетитът ми силно се увеличава, както повечето мои приятели. Това е разбираемо и от физиологична гледна точка - тялото трупа хранителни вещества преди значителна загуба на кръв.

Болки в долната част на корема

По време на бременност - краткосрочна, ненатрапчива и летаргична.

При ПМС болката е по-силна и неприятна, с подуване на корема, особено през първия ден. При една трета от моите приятели стомахът се дърпа през целия период на менструация. Има и жени късметлии, които не изпитват такива неприятни усещания..

Когато настъпи бременност, се извършва оплождането на яйцеклетката и започва подготовката на матката за нейното имплантиране. По време на прикрепването на плодовото яйце към лигавицата е възможен дискомфорт. Преди менструация настъпва обратният процес - лигавицата се ексфолира, което се отделя по време на менструация. Чувства се подобно. И в двата случая болката е различна..

Резки промени в емоционалното състояние

По време на бременността промените в настроението са екстремни, емоциите са по-силни и по-изразени. Една от моите приятелки, в ранните етапи на бременността, искаше да плаче през цялото време, съжаляваше за всички и я нараняваше до сълзи, или просто се смееше весело на незначителна шега. Капризността и неразумната тревожност също непрекъснато придружават жената..

При ПМС по-често присъстват негативни емоции, повишено нервно напрежение, панически атаки, гняв, гняв. Всичко се нормализира с началото на менструацията.

Именно този показател най-често привлича погледите на околните. Естеството на този симптом е свързано с хормоните, но има разлики в проявата му..

Умора и световъртеж

По време на настъпването на бременността се наблюдава рязко повишаване на нивото на прогестерон, което причинява повишена умора през първите седмици..

 • Наблюдава се намаляване на кръвното налягане и нивата на захар
 • Общото количество кръв в тялото се увеличава

Това причинява влошаване на здравето, появява се световъртеж. Характерни са разсеяността и умората. Преди началото на менструацията се появяват подобни промени, но с тяхното настъпване нивото на прогестерон намалява и умората изчезва.

Сънливост

По време на бременност сънливостта се появява доста често и това е защитно. Тялото се опитва да спаси малко дете от прекомерната емоционалност на майка му, жената става по-летаргична, иска да спи непрекъснато и „да не тича до фронтовата линия и да се втурва в битка“.

По време на бременността си току-що спах през целия първи триместър, ужасната сънливост беше:

 • сутринта
 • на обяд
 • вечерта

Има жени, които се характеризират с безсъние през този период..

При ПМС този симптом е краткотраен..

Този симптом възниква на фона на обща умора на тялото..

Чувствителност към миризми

Този симптом се появява един от първите в началото на бременността. Жената изпитва сутрешно гадене. Някои миризми са особено отвратителни. Най-често това се отнася до миризмите на битова химия, тоалетна вода, парфюми, миризми от храна, особено по време на приготвянето им. Всички "аромати" се усещат много силно.

По време на бременността моята добра приятелка просто не можеше да влезе в кухнята и да отвори хладилника, трудно можеше да се вози в градския транспорт, всичко ухаеше ужасно. Особено неприятно е да изживеете този период през лятото, когато към всички досадни фактори се добавя топлина, което просто засилва това.

По време на ПМС също възниква чувствителност към миризми, но тя не се проявява толкова силно и не трае дълго..

Как да се определи точно

Нито един от горните признаци не е 100% определящ, можете да се досетите за възможна бременност или съмнение. Дори липсата на менструация не показва точно бременност..

Закъсненията могат да бъдат причинени от силен стрес, преумора на работа, емоционален стрес, може би имате изпити или трудно интервю, карате се с любимия човек; са свързани с изменението на климата или са сигнал за развитието на болест. За да се изключат всякакви съмнения, най-добрият метод е да се използва тест за бременност..

Всички тестове имат един и същ принцип, те реагират на нивото на хормон в урината - човешки хорион гонадотропин (hCG).
Има различни видове тестове:

 1. Тест лентите не са скъпи. Тестът е лента с нанесени върху нея маркировки. Тестът трябва да се спусне в контейнер със сутрешна урина. След няколко секунди поставете материала на хоризонтална повърхност и изчакайте индикаторната лента да реагира на нивото на хормона. Сутрешната урина съдържа най-високата концентрация на hCG, така че резултатът ще бъде по-надежден. Две ивици на теста показват, че жената е бременна. С кратък период от време резултатът може да е неправилен, по-добре е да проверите отново след известно време.
 2. Тестът за таблет е сравнително нов и удобен. Притежава голяма чувствителност, което дава възможност да се определи бременността в ранните етапи. Тестът прилича на таблет, където са разположени прозорците. Малко количество урина трябва да се нанесе върху специален прозорец, където има безцветна тъкан с реагент. Когато влезе в контакт с тъканта, урината реагира, оцветява я и резултатът се вижда в друг прозорец. Този тест е по-ефективен..
 3. Мастилено-струйният тест е един от новите модерни видове. Това е малко пластмасово устройство, в края има ленти с нанесени чувствителни частици, които незабавно реагират на присъствието на хормон hCG в урината. Притежава много висока точност и надеждност.
 4. Електронният тест е много удобен и удобен. На външен вид прилича на мастилено-струен, но има специален екран, на който ще има надпис: "бременна" - вие сте бременна и "не бременна" - не бременна.

Ако сте направили тест и имате съмнения, тогава можете да направите лабораторен кръвен тест за hCG.
Не забравяйте, че всяка жена е индивидуална и уникална, никой не може да се справи по-добре с тялото си. ПМС е ежемесечно явление и всеки от нас най-добре знае с какви специални признаци се придружава. Слушайте тялото си и определено ще забележите дали има някакви промени.

За добавяне. четене

Менструалният цикъл включва огромна и сложна работа на тялото, която се подготвя за зачеването на дете. В средата на цикъла яйцеклетката се освобождава от яйчниците и се подготвя за оплождане. В матката се образува допълнителен лигавичен слой, който ще приеме нероденото бебе.

Ако оплождането не е настъпило, тогава тялото започва да се освобождава от резултатите от своите постижения и през следващия месец всичко ще започне отначало. Преди началото на нов цикъл в женското тяло настъпват редица промени, които настъпват няколко дни преди началото на менструацията и се наричат ​​предменструален синдром (ПМС). Всяка втора жена отбелязва проявите на ПМС, но в моята среда някои признаци се срещат във всички мои приятелки и познати.

 • дискомфорт в гърба;
 • болки в долната част на корема;
 • резки промени в емоционалното състояние;
 • умора и световъртеж;
 • гадене и повръщане;
 • кървави въпроси.

Как да разграничим предменструалните симптоми от бременността

Концепцията за менструалния цикъл означава усърдна работа на тялото, което се подготвя за зачеването на дете: матката е облицована със специален слой тъкан, подготвя се удобно място за бебето за периода на бременността, яйцеклетката узрява. Ако зачеването не се е състояло, тогава тялото се отървава от постигнатите резултати, за да започне всичко отначало.

Преди да започне нов цикъл, жената изпитва неприятни моменти или признаци преди менструация, наречени ПМС. Те са придружени от продължителна болка в долната част на корема, повишена раздразнителност, умора. Въпреки това бременността и менструацията, чиито симптоми са много сходни, могат да имат подобни симптоми. За всяка жена е важно да се научи да ги различава една от друга..

Менструация или бременност

Веднага след като в тялото на жената настъпи оплождане, менструалният цикъл се спира, докато бебето се роди..

Въпреки това, в някои случаи жените забелязват кървене в продължение на няколко месеца. Това отделяне трудно може да се нарече пълноценна менструация. Те не са обилни, кафеникави или червеникави на цвят. По принцип, оплодената яйцеклетка се имплантира в стените на матката, което води до малки разкъсвания с кървави изхвърляния. Те могат да се появят веднъж, или могат да се появят периодично, рафтът на плодовете не достига определен размер. Такова отделяне не може да се нарече менструация и появата им е причина за посещение при лекар.

Основните признаци преди менструация

Неприятните усещания, свързани с началото на менструацията, могат да бъдат много индивидуални. Най-честите признаци на менструация обаче са както следва:

 • болезнени усещания в лумбалната област, корема, гърдите;
 • депресивно настроение, съчетано с нарушения на съня;
 • главоболие.

Ако сравним симптомите на менструацията с първите признаци на бременност, можем да заключим, че те са много сходни. В ранните етапи на бременността жената може да бъде сънлива, раздразнителна, с внезапни промени в настроението. За да разберете проявите на тялото, трябва да се научите да слушате себе си, да усещате промените.

Наблюдавайте себе си в продължение на няколко месеца. Ако симптомите преди менструация са главоболие и болки в гърба, тогава е вероятно тези признаци да не ви притесняват с настъпването на бременността. Ако, напротив, не знаете признаците на настъпване на менструация, тогава можем да кажем с достатъчно увереност, че бременността е настъпила, ако сте измъчвани от мигрена, прекомерна раздразнителност, промени в настроението.

Температурните промени също могат да показват промяна в състоянието. По време на овулацията температурата на жената се повишава с няколко градуса. Ако тя се върне към постоянен индикатор, тогава си струва да се подготвите за началото на менструацията. Ако температурната колона замръзна с повишена скорост, тогава можем да говорим за началото на бременността. При този метод обаче има и грешка в индивидуалните характеристики. За да се говори с увереност за нормална или повишена температура, трябва да се измерва ежедневно в продължение на няколко месеца подред, за да има картина на промяната в телесната температура за определен период.

Симптоми на бременността

В допълнение към забавената менструация, бременността може да се прояви и в редица други симптоми:

 • Постоянната умора може да бъде причинена от хормонални промени в тялото, които са сред първите признаци на зачеването.
 • Реакциите на гърдата могат да станат остри. Всички докосвания до него се превръщат в болезнени, понякога има увеличаване на обема.
 • Спазми, болки в долната част на корема, които се случват преди менструация, могат да бъдат един от признаците на бременност преди забавяне.
 • Малко вагинално отделяне, което е знак, че яйцеклетката е прикрепена към матката.
 • Гаденето може да се появи заедно със забавяне на менструацията и да премине достатъчно бързо или да придружава жена през цялата бременност.
 • Постоянното желание за уриниране е свързано с постепенно увеличаване на кръвта в организма, както и на други течности, които осигуряват живота на майката и бъдещото бебе. Колкото по-дълга е бременността, толкова по-често ще трябва да ходите до тоалетна. Този симптом обаче не трябва да се бърка с възможната проява на възпалителни заболявания, например цистит..
 • Бъгове в графиката. Ако преди това менструацията се е появявала в ясно маркиран ден, а сега, дори след ПМС, менструация липсва, тогава може да е настъпило оплождане.
 • Податливостта към миризми се отнася до ранните признаци на бременност и се причинява от рязко повишаване нивото на естроген в кръвта.
 • Повишаването на температурата с няколко деления може да каже много, но за това трябва да водите температурен дневник.
 • Положителен тест. Аптечните тестове изключително рядко могат да определят бременността по-рано, отколкото ще има забавяне на менструацията. Ако забележите други признаци на бременност и тестът покаже отрицателен резултат, струва си да повторите изследването след няколко дни..

На какво една жена винаги трябва да обърне внимание

Не всеки има токсикоза през първите месеци на бременността и една бременност може да бъде поразително различна от друга. Въпреки това, в някои случаи жените отбелязват появата на дразнещи миризми, чувство на отхвърляне на определени продукти или, обратно, странни вкусови предпочитания. които не са наблюдавани преди. Всеки от тези признаци може да показва бременност..

Вече е ясно, че симптомите на менструация и бременност са изключително сходни. Независимо от това, чувствайки необичайна болка в долната част на корема, струва си да се свържете със специалист за съвет..

Леко повишаване на температурата може да каже на жената за настъпването на бременността или появата на бавен възпалителен процес.

Лоши разпоредби: ако преди не сте забелязали появата на обилен период и по време на цикъла сте имали незащитен полов акт, тогава трябва да се свържете с гинеколог, тъй като оскъдните петна могат да бъдат признак на извънматочна бременност.

Болезнеността на млечните жлези, увеличаването на обема и подуването могат да показват както менструация, така и бременност. Появата на коластра, отделяща се от зърната, ще наклони диагнозата в полза на последната. Въпреки това, болката в гърдите в определена област, съчетана с отделяне от зърната на фона на изключване на бременността, е причина за спешно обжалване при мамолог, тъй като такива симптоми могат да показват онкологията.

Всичко по-горе има една голяма корекция: всеки организъм има своя собствена личност. Ако не можете да определите точно какви признаци ви притесняват, купете аптечен тест. Ако имате забавяне по график и признаете бременност, можете да се свържете с гинеколог, който да ви прегледа и да предпише подходящи изследвания. Въпреки това, в повечето случаи жената интуитивно определя наличието на бременност по-добре от всякакви тестове и анализи..

Как да разберете ПМС от ранна бременност?

Тялото на жената може да изпитва необичайни усещания преди началото на менструацията. Жената често има въпрос: какво е това - ПМС или бременност? В действителност, някои от признаците на предменструален синдром в своята проява са много подобни на ранните признаци на скорошно зачеване..

Предменструален синдром

За да разберете какво всъщност се случва в тялото, трябва да обърнете внимание не само на сходните признаци на тези две състояния, но и да отбележите характерните им разлики..

ПМС - предменструален синдром, е специално състояние, което е придружено от определени физически и психологически прояви. Неразположението настъпва няколко дни, а понякога и седмици преди менструация. Симптомите на ПМС са подобни на началото на бременността.

Много жени се интересуват от въпроса какво точно се случва в организма през предменструалния период. Ако отговорът на този въпрос е известен, тогава ПМС може лесно да се разграничи от първите признаци на бременност..

Прилики и разлики

Преди началото на менструацията жената има промяна в хормоналните нива. Този факт влияе не само на душевното й състояние, но и се проявява външно. Също така трябва да знаете как да различите ПМС от първите признаци на бременност..

Гръден кош

Основният симптом на ПМС е, че гърдите на жената се подуват. Те могат да станат леко болезнени. Същото състояние е характерно и за „интересна ситуация“. Но по време на предменструалния период гърдата се увеличава само с няколко дни и по време на бременността това състояние се запазва през целия период.

Настроение

Хормоналните промени могат да повлияят на настроението на жената. Тя бързо се уморява, дразни се от дреболии. Веднага след като се отвори кървенето, състоянието на жената се стабилизира. Ситуацията с бременна жена е много по-сложна; внезапни промени в настроението ще я придружават през целия период.

През първия триместър настроенията и раздразнителността при повечето момичета са по-изразени, отколкото по време на предменструалния синдром. Обикновено преминавате през периода преди менструация относително спокойно, но сега очите ви са мокри и „всичко ме ядосва“? Може да е настъпило зачеване.

Реакция на мирис и вкус

Не е тайна, че вкусовите предпочитания на бременната жена се променят. Бъдещата майка може да изпита нетърпимо желание за нещо солено или сладко. Вкусът на обичайните ястия не й подхожда. Често същите желания възникват преди началото на менструалния цикъл..

Но постоянното отвращение към тази или онази храна е характерно само за бъдещата майка. По време на ПМС жената няма да се разболее от вида на каквато и да е храна, това е признак на бременност.

И това е явна разлика между тези две състояния. Но желанието да опитате нещо ново може да се обясни с липсата на витамини или микроелементи. Този проблем може да възникне както по време на бременност, така и по време на ПМС..

Токсикоза

За бременна жена токсикозата е характерен симптом, по който може да се определи началото на бременността. Кога започва токсикозата след зачеването? Гаденето и други неприятни симптоми ще започнат да се проявяват (ако изобщо изобщо) само две до четири седмици след зачеването. Следователно, до забавянето на менструацията, няма да има гадене. И ако е така, тогава причината не е в скорошното оплождане, а в някои други медицински или психологически фактори..

Болка в корема

Спазмите в долната част на корема могат да се появят преди менструация. Този факт има напълно разбираема причина: матката се подготвя за оплождане, стените й са покрити с дебел слой лигавици, които започват да се лющят преди менструация, причинявайки болка. Тези болки се различават по интензивност и продължителност, може да не причиняват много проблеми, но в други случаи те притесняват жената през целия период..

В началото на бременността също са възможни необичайни усещания, но те са от различно естество. По правило болезнените усещания в долната част на корема по време на нормалния ход на бременността не се проявяват интензивно. В противен случай този факт говори за определена болест..

Болки в гърба

Болката в кръста и гърба може да притеснява жената преди менструация, но при бременни жени такива прояви обикновено се развиват към края на срока. Въпреки че в някои случаи такива усещания могат да се появят няколко седмици след зачеването поради хормонални промени.

Замайване

Както преди менструация, така и през първия триместър, жената може да има световъртеж. Това неразположение е свързано с хормонални промени, както и с увеличаване на обема на кръвта. Но преди закъснението, замайването обикновено не се случва, може да се появи през третата или четвъртата седмица след зачеването.

Кървави проблеми

С настъпването на менструацията жената има зацапване. Но през първите седмици след зачеването това явление също е възможно. Вярно е, че по време на бременност отделянето ще бъде много оскъдно и леко. Докато менструацията се характеризира с обилно отделяне с яркочервен цвят..

Понякога има бременност чрез менструация. Но в повечето случаи, ако кървенето е обилно, това показва патология.

Уриниране

Хормоналните промени в тялото на бъдещата майка водят до промени във функционирането на много вътрешни органи. Ако една жена е бременна, поради повишената концентрация на хормона прогестерон, стените на пикочния мехур се отпускат и жената се притеснява от честите позиви за уриниране. Това не се случва при всички бременни жени, но се случва доста често. Това явление не е типично за ПМС..

Поради играта на хормони преди менструация има забележими отоци, които изчезват на втория или третия ден от менструацията. Една жена може дори да наддаде на тегло 1-1,5 кг. преди менструация. В първите дни след зачеването е възможно и оток, но това не се случва често. Обикновено, напротив, излишната течност изчезва.

Как да ги различаваме?

Ранната диагностика на бременността е изпълнена с редица трудности. Признаците, които се появяват преди началото на очакваната менструация, могат да се тълкуват двусмислено и те не винаги могат да показват бременност..

Ранната бременност има фини симптоми. Не винаги е възможно да го разпознаете през първите дни или дори седмици. Понякога младите жени приемат признаците на ПМС за ранната проява на първите симптоми на бременност. Случва се и обратното, в очакване на настъпването на менструацията, жената не забелязва, че в тялото й започва да се заражда нов живот и неразположенията, които изпитва, са първите симптоми на започнала бременност.

ПМС и бременността могат да имат същите симптоми. За да не се сбърка и навреме да се открие началото на оплождането, има няколко метода.

На първо място, трябва редовно да поддържате календар на началото на менструацията. Този съвет не се дава от гинеколозите на пациентите им случайно. Познавайки деня на настъпване на менструацията, можете бързо да откриете закъснението и факта на настъпването на бременността.

Как да разбера със сигурност

Можете да го проверите сами, у дома. За да направите това, ще трябва да закупите експресен тест в аптеката. Има тестове, които могат да определят бременността на възможно най-ранната дата, вече един до два дни преди закъснението на менструацията. Но те ще покажат най-точния резултат след забавяне. Действието му се основава на определянето на хормона hCG (хорион гонадотропин), който се среща само при бременни жени.

За да се уверите най-накрая, че симптомите, които притесняват жената преди менструация, показват бременност, можете да отидете на лекар. Специалистът ще предпише тестове, които потвърждават или отричат ​​факта на бременност.

Кръвният тест за hCG (хорион гонадотропин) е най-информативният метод за диагностициране на бременност. Тялото започва да произвежда hCG хормон само когато в матката се появи оплодено яйце. Количеството на този хормон се увеличава всеки ден..

Опитен гинеколог може да определи бременността дори в ранните етапи с рутинен гинекологичен преглед. Ако е необходимо, той може да предпише лабораторни изследвания и ултразвук. Кога се вижда бременност при ултразвук? С помощта на трансвагинален ултразвук бременността се определя още през третата или четвъртата седмица от деня на зачеването. Но не ходете на това проучване по ваша собствена инициатива! Трябва да има строги указания за процедурата.

С възрастта жената ще се научи да разпознава сигналите от тялото. Тя ще започне да забелязва и правилно да интерпретира промените, които ще настъпят в него. И въпреки че симптомите на ПМС и бременността са сходни, внимателното момиче ще направи разлика между тях..

Ранни признаци на бременност

Механизъм за оплождане

Процесът на зачеване е оплождане на яйцеклетка със сперма. Невъзможно е без овулация, която се състои в образуването и освобождаването на яйцеклетка от фоликула на яйчника. Овулацията се извършва на 12-14-ия ден от редовния менструален цикъл. Вероятността за оплождане по това време е много висока.

Ранните признаци на бременност са субективни и обективни.

Ако е настъпило оплождане, яйцеклетката се движи по маточната тръба и се спуска в маточната кухина. След пролапса на женската оплодена репродуктивна клетка започва нейното въвеждане в маточната лигавица. Този период съответства на 7–10 дни. След този период започват да се появяват субективни усещания, свързани със зачеването. Докато женската оплодена клетка не се вгради в лигавицата на матката, бременността не настъпва.

Когато се появят признаци на бременност

Помислете за две опции за времевата рамка за появата на първите признаци: няколко дни или повече от 2 седмици.

Субективни чувства през първите гестационни седмици

Това, което една жена чувства, се нарича субективни усещания. Тези признаци не се виждат по време на прегледа, поради което лекарят записва симптомите в картата според думите на пациента. Много жени бъркат усещанията през първите седмици на бременността с предменструалния период. През първия ден може да се почувствате зле, промени в настроението и болки в корема или кръста..

Основните субективни признаци на ранна бременност:

 • Неразположението е много подобно на вирусна инфекция, без ринит, кашлица и други съпътстващи симптоми на настинка. Голяма слабост, особено вечер.
 • Лабилност на настроението. Сълзите отстъпват място на радостта и обратно.
 • Повишена нужда от сън поради хормонални промени, формиране на плода, фетални мембрани. Жената не получава достатъчно сън, дори ако спи повече от 10-12 часа на ден.
 • Промяна на либидото. Привличането към партньор е или повишено, или притъпено. Този признак се наблюдава вече 14-21 дни след оплождането..
 • Дискомфорт в малкия таз. Жената може да почувства тежест в корема, изтръпване в проекцията на матката или в яйчниците поради преминаването на яйцето през фалопиевите тръби, както и прикрепването му към ендометриума.
 • Болка в лумбалната област. Болката се предава в долната част на гърба от матката. Също така пациентите се оплакват от болки в гърба, болки в краката, особено в задната част на бедрата.
 • Болезненост в млечните жлези. Гърдите стават много чувствителни и болезнени и могат да се увеличат по размер.

Освен тези симптоми има и други. Жените често се оплакват от главоболие от мигренозен характер. Болковият синдром може да продължи през целия работен ден. Облекчението на състоянието идва в късния следобед.

Поради хормонални промени, както и повишен кръвен поток, бременната жена често усеща приливи, които се заменят с втрисане. Такива преходи се наблюдават 3-4 пъти на ден..

Повишеният апетит е много често срещан симптом. Жените в позиция развиват зависимост към този или онзи продукт. Това може да се дължи на липсата на определен витамин. Случва се жените да ядат тези храни, които не са харесвали през целия си живот..

По-късна проява е гаденето. Може да се наблюдава на 2-3 гестационна седмица и по-късно.

Обикновено гаденето се появява сутрин или през целия ден. Може да се появи както на неприятни, примамливи миризми, така и на задух. Гаденето често е придружено от киселини, особено след хранене. Повишаване на обонянието може да се установи веднага след зачеването или по-късно. Много миризми изглеждат груби, неприятни, а някои са много привлекателни.

Също така, в самото начало на гестационния период е възможна алергична реакция към химикали, храни или други алергени, които не са предизвикали никаква реакция през целия живот. Някои пациенти развиват сезонни алергии по време на бременност..

Честото уриниране е един от късните признаци. Появява се поради увеличаване на матката. Органът, увеличавайки се, започва да притиска пикочния мехур, което води до чести позиви за уриниране.

Обективни симптоми

Обективни признаци са тези, които могат да се видят по време на преглед или рутинно наблюдение на бременна жена. Жената сама забелязва промени в тялото си..

Първите признаци на бременност включват промяна в базалната температура.

Списъкът на първите признаци на бременността:

 • Подпухналост по лицето, ръцете, краката. Тези прояви могат да се обяснят с повишената тежест върху бъбреците. Те работят в подобрен режим.
 • Акне. Пъпки и акне се появяват поради хормонални промени. Такива прояви могат да се наблюдават дори при тези пациенти, които никога не са имали кожни проблеми..
 • Повишено производство на чревни газове. Чревната перисталтика дори в самото начало на гестационния период е силно намалена, което провокира повишено образуване на газове и запек. Матката и червата се инервират от един сноп нерви. Ако контракциите на пениса намалят, перисталтиката на червата също намалява.
 • Венозната мрежа в кожата на гърдата. Този симптом понякога излиза наяве дори в самото начало на бременността..
 • Увеличение на размера на гърдите поради пролиферацията на жлезиста тъкан, което е придружено от повишаване на местната температура.
 • Повишена пигментация на ареолите.
 • Зачервяване на кожата на лицето поради увеличен кръвен поток в тялото. Усещането за топлина се увеличава вечер.

В допълнение към тези симптоми можете да откриете появата на пигментирана линия по долната част на корема. Започва от пъпния пръстен, отива до пубиса. Тази линия започва да потъмнява с времето. Значителен показател за настъпването на бременността е забавяне на менструацията..

Възможно е белезникаво вагинално течение. Те възникват поради въвеждането на яйцеклетка в лигавицата на матката. Този процес може да бъде придружен и от незначителни леки кървави петна, но те са изключително редки. Количеството кървави отделяния е толкова малко, че една жена може да не им обърне специално внимание. Ако преди зачеването е имало ерозия на шийката на матката, тогава отделянето от влагалището ще бъде жълтеникаво.

Определянето на базалната температура обикновено се използва за определяне на деня на овулация. Също така индикаторът се използва за диагностициране на зачеването. Измерете температурата в ректума или влагалището сутрин, преди да станете.

Характерна проява на началния период на бременността е повишаването на базалната температура..

По време на планирането на бременността пациентът измерва температурата в продължение на няколко месеца. В началото на менструацията тя намалява, а след оплождането се повишава до 37ᵒС. Това показва висока вероятност за бременност..

Симптоми на извънматочна бременност

Ектопичната бременност изисква спешно прекъсване, така че трябва да бъде диагностицирана възможно най-рано. Жените трябва да знаят проявите на патологията преди забавянето на менструацията и след нея, тъй като тя е животозастрашаваща.

Извънматочна бременност често се развива поради нарушение на транспорта на яйцеклетката в маточната кухина. В този случай оплоденият ооцит се въвежда не в лигавицата на органа, а в мембраната на фалопиевата тръба. Това води до силна болка от страната, където е прикрепено яйцето, както и вътрешно и маточно кървене. Това състояние изисква операция..

Методи за диагностициране на бременност в началния етап

За да се определи дали има бременност, е необходимо преди всичко да се направи тест за човешки хорион гонадотропин. Този хормон се появява след въвеждането на яйцеклетката в стената на матката. Но наличието на този хормон в урината може да показва и заболявания на гениталните органи, тумори, патологии на бъбречната система и други..

Преди закъснението на менструацията тестът за ниво на hCG не е много информативен

Анализът може да се направи у дома с помощта на тест ленти. Те съдържат реактив, чувствителен към hCG. Тестът трябва да се направи 10-14 дни по-късно. Не е препоръчително да се прекарва по-рано от 10 дни, тъй като въвеждането на яйцето в лигавицата все още може да не се случи. За теста трябва да вземете сутрешната проба урина. По това време концентрацията на hCG е най-висока. Една лента означава, че няма бременност, 2 ленти показват началото на гестационния период.

За да диагностицирате бременност, във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи дали има бременност, както и приблизителната й продължителност..

Симптомите в началото на бременността са важни за здравето на майката и плода. Той помага да се предотврати развитието на усложнения от извънматочна бременност.

Как да разграничим признаци на бременност от признаци на менструация: видео

Първите признаци на близнаци

Признаците за раждане на близнаци или тризнаци са доста ярки. Обикновено многоплодната бременност е наследствена или може да бъде причинена от ин витро оплождане. С IVF жената веднага се имплантира с 3-5 изкуствено оплодени яйцеклетки. Ако няколко яйца са пуснали корени, излишните се отстраняват, оставяйки 1-2. Често жената отказва да премахне яйцата, в резултат на което се получава многоплодна бременност, която има свои характерни прояви.

Основните признаци на носене на близнаци или тризнаци в ранните етапи включват:

 • тежка токсикоза;
 • силно намаляване на имунната защита;
 • голям размер на корема;
 • ясни и ярки ивици на hCG теста;
 • рязко повишаване на концентрацията на хорион гонадотропин;
 • по време на ултразвуково изследване се откриват 2 или повече плода.

Тези прояви са надеждни.

Прояви, указващи раждането на момче или момиче

Почти всички родители искат да знаят пола на детето. Само апарат за ултразвукова диагностика е в състояние да определи пола на плода. Сексът може да се види след 12 гестационна седмица. Но все пак има някои прояви, които показват пол..

Има неспецифични признаци, които показват, че пациентът е бременна с момче:

 • пристрастяване към солени храни;
 • феталните движения се усещат повече вдясно;
 • пигментната лента е изместена надясно;
 • сърдечната честота на плода е малко по-висока от нормалната.

Тези признаци не гарантират, затова е по-добре да се подложите на ултразвуково изследване.

Има и симптоми, които показват, че жената е бременна с момиче:

 • склонност към ядене на сладки храни;
 • движения и разтърсвания се усещат вляво;
 • пигментната лента на корема се измества вляво.

Тези прояви също не са точни. Това е доста популярно мнение, но не е надеждно. А самите изброени симптоми могат да се проявят много индивидуално..

Може ли стомахът да боли в началото на бременността, както преди менструация?

Какво е ПМС

Рядките жени късметлийки отбелязват, че настъпването на „критични дни“ протича гладко за тях: преди менструация долната част на корема не се дърпа, няма поява на обриви по лицето, общото състояние е енергично и активно. Много по-често, 3-4 дни или дори 10 дни преди пристигането на следващия месечен цикъл, жената изпитва дискомфорт:

 • боли в гърдите;
 • се наблюдава подуване на корема;
 • издърпва долната част на гърба;
 • настроението се променя често;
 • намалено либидо.

Изглежда, че гърдите се пълнят, подуват и болят, така че е невъзможно да го докоснете. Коремът се увеличава по обем, не може да се изтегли, трябва да носите широки дрехи. Болката в болката се появява периодично. Тя беше поръсена по лицето, както казват някои: в навечерието на менструацията се появява акне.

Има малко енергия, искам да спя, жената забелязва раздразнителност или сълзливост. Това е силен предменструален синдром, тоест промени в тялото, които сигнализират за близкото пристигане на менструацията. В една или друга степен неговите признаци са познати на повечето жени. Те се причиняват от повишаване на концентрацията на прогестерон и пролактин. Независимо дали цикълът приключва - менструация или зачеване, тялото се подготвя за бременност.

Разлика между бременност и предменструален синдром

Раждането на нов живот отначало е придружено от не особено изразителни симптоми. Уловката е, че жената усеща лъвския дял от тези усещания всеки месец по време на предменструалния синдром (ПМС). Поради тази причина е трудно да се идентифицират усещанията и да се сравнят с бременността или ПМС..

Но въпреки това съществуват определени отличителни черти и се крият във факта, че някои признаци са характерни изключително за бременността, при ПМС те не възникват. Те включват следното:

 • Често уриниране. Това се дължи на факта, че метаболитните продукти на плода навлизат в кръвта и бъбреците започват по-активно да обработват жизненоважните елементи на два организма. Ако забележите, че желанието за използване на тоалетната е зачестило, тогава можете да подозирате появата на „интересна ситуация“.
 • Автоотровиране на тялото (токсикоза). Появата на токсикоза е свързана с хормонални промени и незрялост на плацентата. Най-яркото му проявление е гаденето, особено сутрин. Натрупването в кръвта на концентрацията на метаболитни продукти (метаболизъм) на нероденото дете предизвиква подобни усещания. При ПМС такива усещания не възникват..
 • Имплантационно кървене. По време на закрепването на зиготата към маточните стени яйцеклетката може да увреди малките капиляри. Това може да бъде придружено от незначителни вагинални кървави отделяния. Ако забележите оскъдно краткотрайно кървене, тогава в случай на бременност това е норма, а при ПМС кървенето ще се развие в менструално..
 • Промени в хранителното поведение. При ПМС някои жени също изпитват този симптом. Но често бременните жени изпитват остро чувство на глад. Ако се чувствате гладни повече от няколко дни, вероятно сте бременна. Възможни са и промени в пристрастяването към храни, при които има желание за нови ястия, а познатите храни могат да предизвикат отвращение и отвращение.
 • Чувствителен към миризми. Когато жената е „в позиция“, обонятелният анализатор може да се държи по най-непредсказуемия начин: миризмите, които преди сте харесвали, могат да предизвикат отвращение и обратно. Такива промени са свързани с токсикоза..
 • Промени в настроението. Той е присъщ и на двете държави, но все пак има разлика. При ПМС жената е по-вероятно да бъде раздразнителна, избухлива, депресирана и разстроена. По време на бременността може да откриете, че сте станали по-сантиментални и склонни към внезапни промени в настроението - от радостни емоции до плач без причина. Тоест, диапазонът от настроения по време на бременност е много по-широк, преобладават положителните емоции..

Как да идентифицирам бременността и да я разгранича от ПМС

Болезненост в долната част на корема, дискомфорт в гърдите, сънливост и летаргия са симптомите на ПМС. Но в крайна сметка нещо подобно е типично за първите дни на бременността, според уверенията на опитни приятели.

Признаци на ПМС и бременност: Каква е разликата? Възможно ли е още преди първия ден на закъснението да разберете от чувствата си, че този път няма да има отхвърляне на яйцето, защото от него се развива нов живот??

Преди закъснението

Всеки гинеколог ще каже, че субективните усещания преди зачеването, очаквани според календара, не са много информативни. Дори тест, извършен в навечерието на предвидения първи ден от менструацията, ще покаже фалшив резултат, тъй като концентрацията на hCG е ниска, за да бъде определена чрез тест за бременност. Следователно разликата между ПМС и ранна бременност не винаги е възможна. Само ако една жена познава добре тялото си, тя ще разбере, че този път нещо се случва „извън кутията“.

Трудно е да се разграничат симптомите, но има разлика. По време на бременността няма предменструален синдром, но тялото на бъдещата майка изглежда реагира на започналите хормонални промени.

ПМС и симптоми на бременност: разлики за сравнение в таблицата

Нека да разгледаме таблицата, която съставя ранните неспецифични признаци на бременност и предменструален синдром..

Таблица 1. Разлики между ПМС и бременността

ЗнакПМСБременностБележки
РазпределенияТе често стават обилни, ясни или леки. В последния ден (или часове) преди менструация, покафенявайте, размазвайкиИзобилие, светлина. Понякога, 2-3 дни преди менструация, 1-2 капки кръв са върху подложката. Това е имплантационно кървене, което отнема няколко часа и не оказва значително влияние върху здравословното състояниеПонякога млечницата се влошава - това се случва както при ПМС, така и по време на бременност
ТемператураНормалноТелесната температура може да е леко повишенаПовишаването на телесната температура по време на бременност е свързано с повишаване на нивата на прогестерон. Хормонът се синтезира от жълтото тяло. Жената може да почувства лека температура, има симптоми, подобни на лека простуда поради преструктуриране на имунната система
Дърпа стомахаБолки в корема, лумбалната област, перинеума 2-3 дни преди менструацияЯвлението се причинява от прикрепването на ембриона към стената на матката, разтягане на лигаментния апарат на маткатаПри ПМС болката е по-силна
Гърдите болятБолка в цялата гърдаБолят зърната, млечните жлези увеличават обема сиПонякога няма болка като признак на имплантация. Гърдите остават спокойни, което изненадва жена, свикнала с болезненост в навечерието на „критичните дни“
ГаденеНаблюдава се по всяко време на денонощието поради хормонални скокове и свързаните с тях спада на наляганетоМоже да се случи сутринВ първите дни на бременността - рядко явление. Но в ранните етапи този симптом се характеризира с токсикоза.
Често уриниранеПМС не е типиченВъзниква поради колебания в нивата на хормонитеПонякога по време на ПМС, напротив, има задържане на течности - наблюдава се леко подуване
Появата на болка по време на уриниране показва обостряне на инфекциозни заболявания
Промени в настроениетоСънливост, раздразнителностЛетаргия, сънливост са по-изразени. Силна умора след работен ден до степен, че искате да заспите веднага след завръщането си у дома.И в двата случая е възможно
Промяна на вкусовите предпочитанияНяма или желанието за сладко се увеличава. Апетитът растеПреди MC да се забави, има желание да се ядат солени или мариновани храни: джинджифил, осолена сушена риба, краставици и т.н..По време на бременност този симптом е налице, но жената не винаги го идентифицира сама. Обикновено най-близките роднини или колеги обръщат внимание на това.
Задържане на изпражнениятаПреди закъснението, под въздействието на прогестерон, гладката мускулатура на червата се отпуска. Следователно в края на цикъла има проблем с изхождането.Задържането на изпражненията се влошава след очаквания начален ден от нов цикъл, тъй като прогестеронът "не пада"Преди появата на месечно кървене, нивото на хормона рязко спада и настъпва повишено изхождане.
Често уриниранеС намаляване на нивото на пролактин преди началото на менструацията, тялото престава да натрупва течност и натрупаната започва да премахваСиндромът на отока продължава, но желанието за уриниране става често поради увеличеното кръвоснабдяване на тазовите органи

Чувства в корема по време на овулация и зачеване

В зависимост от прага на чувствителност, усещанията преди овулацията и по време на оплождането при жените могат да бъдат различни. Дърпаща болка в долната част на корема в средата на цикъла показва, че яйцеклетката скоро ще бъде освободена. Дискомфортът продължава от 1 до 2 дни и представлява болка при натискане.

Жената има чувството, че има нещо голямо в едната страна на корема. Така се проявява растежа на доминиращия фоликул. През деня преди овулацията той достига максималния си размер. Случва се два фоликула да растат наведнъж в един яйчник. В такава ситуация усещанията за пръсване са по-ярки. Освобождаването на яйцето може да бъде придружено от лека болка. Не всяка жена обаче може да почувства овулация, много от тях не изпитват абсолютно нищо необичайно в средата на цикъла..

По време на оплождането не могат да възникнат усещания дори при най-чувствителните жени. Размерът на яйцеклетката и спермата е толкова малък, че е невъзможно да се усети тяхното сливане.

Усещането в корема по време на ранна бременност може да бъде много различно. Често те се оказват фалшиви, защото жената се опитва да търси симптоми на бременност. Фактът, че е настъпило зачеване (или по-скоро имплантиране на яйцеклетката) може да се докаже от лека пронизваща болка в матката. Прикрепването на яйцето е придружено от увреждане на лигавицата. Ембрионът „изкопава“ дупка в ендометриалния слой. Също така причинява увреждане на малките кръвоносни съдове и появата на кафяво отделяне (но това не винаги е така).

Когато настъпи зачеване и жената боли в стомаха по време на полов акт, това може да означава възпалителен процес в малкия таз или други заболявания. Редовно повтарящият се дискомфорт трябва да предупреди и да стане причина за контакт с гинеколог. Долната част на корема след зачеването може леко да се дръпне и да нарани, тъй като матката е в тонус. Това състояние се задейства от различни фактори:

 • имплантиране на ембриони;
 • проблеми с червата;
 • дефицит на прогестерон;
 • физическа дейност.

Обикновено не трябва да има остри болки след зачеването, локализирани в долната част на корема. Ако такова безпокойство възникне още преди началото на менструацията, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар. Може би говорим за симптом на патологичен процес. Всички жени, които търсят признаци на бременност, трябва да знаят, че по време на зачеването стомахът не може да боли много. Лекият дискомфорт, усещането за дърпане или натискане, усещането за изтръпване не предизвикват особено безпокойство и отшумяват сами в рамките на няколко дни. Всяка остра, непоносима болка, която нарушава обичайния ритъм на живот, е причина за изследване.

Как да не пропуснете първите признаци на бременност след 45 години

С възрастта симптомите на ПМС могат да станат по-изразени, ако жената е страдала от тях често. Бавното изчезване на функцията на яйчниците след 45 години често е неравномерно, с изблици, което причинява обостряне на ПМС. Разликите между ПМС и първите признаци на бременност за бъдещи майки „на възраст“ се определят по същия начин, както при младите. Но те трябва да бъдат по-внимателни към себе си, за да не объркат първите „камбани“ на настъпващата менопауза (забавени периоди, оскъдни секрети) и ранна бременност. Зачеването все още е възможно, тъй като овулацията, макар и не всеки месец, се случва, докато има малко запаси от антрални фоликули.

Внимание! Не отлагайте посещението при лекар за някакви заболявания.

Идентични знаци

Има редица признаци, които се прилагат еднакво за предменструалния синдром и бременността:

 • Подуване на корема - дискомфортът в корема с ПМС е често срещан, но може да настъпи и бременност..
 • Нежност и уголемяване на гърдите. При ПМС метаморфозите с млечните жлези имат краткосрочен характер, в случай на бременност - този симптом придружава целия му период поради подготовка за лактация, възможно е увеличение с няколко размера.
 • Бърза умора. И при двете състояния се наблюдава увеличаване на производството на хормона прогестерон - това причинява чувство на умора, сънливост. С началото на менструацията нивото на хормоните при жената ще се нормализира и умората ще премине. Ако сте бременна, този симптом ще ви придружава повече от един месец..
 • Болка в областта на яйчниците. Общата характеристика на този симптом е само фактът на самата болка. Болката обаче е от различно естество и се причинява от различни причини. При ПМС болката е по-интензивна и продължителна и се причинява от отделянето на лигавицата от стените на матката. По време на бременността настъпва обратният процес - оплодената яйцеклетка се присъединява към стените на матката и дразни лигавицата й. Във втория случай болката не е много изразена и има краткосрочен характер..
 • Болка в гърба. Този симптом се появява при ПМС. За ранна бременност това не е от значение. Само при значително увеличение на теглото на плода този симптом се проявява при бременни жени, т.е. на по-късна дата (главно през 3-ти триместър).

Женското тяло е уникален и индивидуален механизъм. С всеки менструален цикъл, който изпитвате, вие опознавате себе си по-добре и лесно можете да разпознаете подхода на месечното кървене. Самочувствието на момиче е един от най-ясните сигнали за поведението на репродуктивната система..

Случва ли се ПМС по време на бременност?

Въпросът дали ПМС се появява по време на бременност тревожи много бъдещи майки. Те са изненадани от.

Всъщност това са фундаментално различни състояния, просто проявите са сходни, тъй като в края на цикъла и по време на фиксирането на плода тялото изпитва мощен ефект на същите „женски“ хормони. Така например, ако боли кръста - това е ПМС или бременност? Никой лекар няма да даде точен отговор без кръвен тест за hCG.

Как да ги различаваме?

Ранната диагностика на бременността е изпълнена с редица трудности. Признаците, които се появяват преди началото на очакваната менструация, могат да се тълкуват двусмислено и те не винаги могат да показват бременност..

Ранната бременност има фини симптоми. Не винаги е възможно да го разпознаете през първите дни или дори седмици. Понякога младите жени приемат признаците на ПМС за ранната проява на първите симптоми на бременност. Случва се и обратното, в очакване на настъпването на менструацията, жената не забелязва, че в тялото й започва да се заражда нов живот и неразположенията, които изпитва, са първите симптоми на започнала бременност.

ПМС и бременността могат да имат същите симптоми. За да не се сбърка и навреме да се открие началото на оплождането, има няколко метода.

На първо място, трябва редовно да поддържате календар на началото на менструацията. Този съвет не се дава от гинеколозите на пациентите им случайно. Познавайки деня на настъпване на менструацията, можете бързо да откриете закъснението и факта на настъпването на бременността.

ПМС и бременност: какви трябва да бъдат тактиките

Забременяхте ли или не? Как да разбера това? На първо място, трябва да се успокоите и да анализирате състоянието си. Нямате обичайните симптоми на ПМС? Спокойни ли са гърдите ви, настроението ви равномерно, боли ли ви стомахът? Ако това се комбинира с малко закъснение, това е причина да се направи домашен тест..

И обратно, ако ПМС никога не е измъчван, но този път изведнъж се е показал рязко, трябва да се хеджирате, като си купите тест за бременност.

Но най-точният днес е методът за определяне на човешки хорионгонадотропин в кръвта или, по-просто казано, кръвен тест за hCG. С негова помощ можете да диагностицирате бременност със сто процента вероятност. Само че е по-добре да го направите в първия ден на забавянето, а не по-рано - така резултатът няма да ви подведе.

Действително видео

Сравнителен списък на приликите и разликите

Симптоми на ПМС:

 • Дискомфорт в корема - да;
 • Болки в гърба - да;
 • Болка в областта на яйчниците (долната част на корема) - по-често там, интензивността на болката е индивидуална;
 • Чувствителност на гърдите - да, изчезва с началото на менструацията;
 • Умора - да, изчезва с началото на менструацията;
 • Чести позиви за уриниране - не;
 • Кърваво отделяне - не, или започналото отделяне се превръща в менструация;
 • Гадене - не;
 • Промени в настроението - преобладават негативните емоции, с началото на менструацията настроението се стабилизира;
 • Промени във вкусовите предпочитания и чувствителност към миризми - привлича към солено или сладко, евентуално ядене. Няма фундаментални промени.

Симптоми на бременността:

 • Дискомфорт в корема - да;
 • Болки в гърба - налице, но на по-късна дата;
 • Болка в областта на яйчниците (долната част на корема) - налична, лека, краткотрайна;
 • Нежност на гърдите - налице през цялата бременност;
 • Умора - да, хронична;
 • Чести позиви за уриниране - да;
 • Изтичане на кръв - е оскъдно, краткосрочно;
 • Гадене - да, изразено 4-5 седмици след зачеването;
 • Промени в настроението - промените в настроението са характерни, има повече положителни емоции;
 • Промени във вкусовите предпочитания и чувствителността към миризми - възможен апетит към не обичани храни, отвращение към познати ястия, непоносимост към някои често срещани миризми.

Как да разбера със сигурност

Можете да го проверите сами, у дома. За да направите това, ще трябва да закупите експресен тест в аптеката. Има тестове, които могат да определят бременността на възможно най-ранната дата, вече един до два дни преди закъснението на менструацията. Но те ще покажат най-точния резултат след забавяне. Действието му се основава на определянето на хормона hCG (хорион гонадотропин), който се среща само при бременни жени.

За да се уверите най-накрая, че симптомите, които притесняват жената преди менструация, показват бременност, можете да отидете на лекар. Специалистът ще предпише тестове, които потвърждават или отричат ​​факта на бременност.

Кръвният тест за hCG (хорион гонадотропин) е най-информативният метод за диагностициране на бременност. Тялото започва да произвежда hCG хормон само когато в матката се появи оплодено яйце. Количеството на този хормон се увеличава всеки ден..

Опитен гинеколог може да определи бременността дори в ранните етапи с рутинен гинекологичен преглед. Ако е необходимо, той може да предпише лабораторни изследвания и ултразвук. Кога се вижда бременност при ултразвук? С помощта на трансвагинален ултразвук бременността се определя още през третата или четвъртата седмица от деня на зачеването. Но не ходете на това проучване по ваша собствена инициатива! Трябва да има строги указания за процедурата.

С възрастта жената ще се научи да разпознава сигналите от тялото. Тя ще започне да забелязва и правилно да интерпретира промените, които ще настъпят в него. И въпреки че симптомите на ПМС и бременността са сходни, внимателното момиче ще направи разлика между тях..