Настъпи 37-та седмица от бременността. По това време бебето продължава да се развива, но вече е готово за раждане. През този период се появяват характерни признаци, че раждането наближава - коремът може да се спусне надолу, изпражненията ще станат воднисти и ще се отдели лигавицата (розово-жълта или мътна слуз). Болката в долната част на корема може да се появи на 37 седмица от бременността, болки в корема по време на такъв период като по време на менструация, тъпи болки в долната част на корема, понякога в долната част на гърба.

Особености на бременността на 37 седмици

Бременна 37 седмици и долната част на корема боли, това са нормални и безопасни симптоми, особено ако една жена има първа бременност.

През този период матката достига максималния си размер. Теглото му е около 1 кг. Възможно е да се появят болки в краката и гърба, натискът върху пикочния мехур става още по-голям и коремът става твърд няколко пъти на ден, което може да доведе до дърпаща болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица. Доста жени на 37 седмици изпитват коремна болка в долната част на корема по време на бременност, повечето жени през този период имат само лек дискомфорт или лека коремна болка.

От 37-та седмица започва относително труден период в живота на всяка майка. Много често бъдещата майка не оставя чувството на безпомощност. Тя е тромава и страда от различни форми на неразположение. И, разбира се, тя е много притеснена за бебето. Постоянните преживявания също могат да допринесат за появата на дърпаща болка в долната част на корема, или по-скоро да засилят появата на такива симптоми. През този период трябва да обърнете максимално внимание и грижи на бременните жени. Особено внимание трябва да се обърне на вашата диета - все пак това е гаранцията за здравето на мама и бебе. Храненето трябва да бъде разнообразно, но не преяждайте. Преяждането ще накара стомаха ви да се почувства тежък, което може да повлияе на качеството на съня. Преяждането може да допринесе за симптоми като коремна болка, подуване на корема и дискомфорт. Пийте повече кефир или кисело мляко, яжте извара, заквасена сметана и сирене, както и храни, съдържащи желязо.

Бременна в 37 седмици. Рисуваща болка в корема, долната част на корема

На 37 седмица повечето бъдещи майки усещат коремна болка в долната част на корема. Симптоми като мъчителна коремна болка в 37 гестационна седмица са чести, освен ако коремната болка не е много силна. Най-често това е напълно стандартен и безвреден симптом. По време на бременност настъпват специфични и много видими промени в корема. Например, понижаването му. За всяка жена това се случва различно: за някого - няколко седмици преди раждането, за някого - няколко дни. Има моменти, когато коремът може да слезе само няколко часа преди раждането. На 37-та седмица коремът става „каменен“ и бъдещите майки изпитват потискаща и остра болка в долната част на корема.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че 37-та седмица от бременността на жената е период, който може да доведе до началото на раждането. Дори на този етап от бременността жената може да изпитва пренатални и родилни болки.

Някои жени на 37 гестационна седмица забелязват, че коремът им е схванат, докато други отбелязват появата на дърпаща болка в долната част на корема, по-рядко болка в долната част на корема. Ако долната част на корема боли по време на бременност, тогава може да има цял набор от причини за такъв проблем..

Причини за болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица

37-та седмица от бременността се характеризира с появата на болка в долната част на корема, която може да възникне по различни причини. По това време дори лека болка в долната част на корема (както по време на менструация) може да показва приближаването на деня на раждането. Но ако в същото време температурата се повиши, почувствате втрисане или кървене е започнало, тогава проблемът е много по-сериозен, отколкото сте предполагали. В този случай трябва спешно да се свържете с Вашия лекар. Ранното раждане може да бъде основната причина за тази болка. Следователно, ако на 37 седмица от бременността долната част на корема боли като по време на менструация без други болезнени симптоми, това може да означава началото на последния период на подготовката на тялото за процеса на раждане.

Бъдещите майки могат да почувстват болка или спазъм в долната част на корема. Това означава, че матката става по-голяма. Но това може да означава и ранно раждане. След това матката се свива през цялото време, в резултат на което шийката на матката бавно се отваря. При този процес жените обикновено усещат спазми или болки в долната част на корема, както при менструация..

Рисуващи болки в долната част на корема и долната част на гърба обикновено са придружени от лигавични кървави отделяния. В тази ситуация трябва да се свържете с вашия гинеколог. Понякога преждевременното раждане може да се предскаже по това как прозрачното лигавично отделяне започва да напуска матката без особена остра миризма, може да се появи болка в долната част на гърба, дискомфорт или болка в долната част на корема. Най-често ранното раждане може да бъде определено навреме и тогава ще можете да раждате бебето преди датата на падежа..

Основните показатели за ранна бременност:

1 Спазми, които се появяват на всеки десет минути или повече. Стомахът е много напрегнат в този момент.

2 Натиск върху тазовата област. Изглежда, че хлапето се бута и бута надолу.

3 Спазми, спазми, много като менструация.

Има и други признаци на ранен труд. Например, отделяне на кръв или слуз, болки в долната част на гърба.

Също така, възможна причина за болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица е разкъсване на плацентата или болка в кръглата връзка. Ако спазмите са придружени от обилно кървене, трябва спешно да потърсите помощта на специалист. Повечето бременни жени изпитват поносима болка в долната част на корема на 37 седмици и през цялата бременност. Основните причини са запек, газове или разтягане на матката.

Възможно е болката в кръглия лигамент да се развие в остра болка в едната страна на корема или и двете наведнъж. Въпреки че обикновено болката е най-силно изразена вдясно. Но такава коремна болка е лесна за облекчаване - просто трябва да се отпуснете или да смените стойката си. Болката в кръглия лигамент ще отшуми, ако легнете на страната, която не боли.

Болка в кръгли връзки при 37 гестационна седмица

Най-честата коремна болка на 37 седмица е болката в кръглите връзки. Това е често срещано явление, което се случва по време на нормална бременност на 37 седмица. Матката на бъдещата майка прилича на малка круша. Една от дебелите връзки, която задържа матката, се нарича кръгла връзка. Тъй като матката става по-голяма и по-тежка, тези връзки се удължават, изтъняват и донякъде наподобяват ластици. Болката в долната част на корема пламва точно когато тези връзки се разкъсват в чувствителни области и нервни окончания. Контракцията на кръглата връзка провокира силна коремна болка, като по време на менструация, която може да изплаши бъдещата майка.

Болка в кръгли връзки може да се появи дори след незначително физическо натоварване. Но за щастие не всички жени изпитват тази болка в стомаха. Кардинални промени в тялото по време на бременност обаче се наблюдават при абсолютно всички жени и това се дължи на факта, че едно дете расте във вас..

Други причини, които причиняват болка в стомаха на 37 седмици от бременността

Много често бъдещите майки изпитват остра и дърпаща болка, която може да бъде причинена от сериозни заболявания. Например, възпаление на апендикса, който е вдясно. Бременна жена отказва да яде, чувства се болна, температурата й се повишава. И колкото повече се възпалява апендицитът, толкова по-силна става болката в корема. Поради факта, че матката се е увеличила, понякога болката в долната част на корема с възпалено апендикс, бременните жени могат да се чувстват в горната част на корема.

Остри и дърпащи коремни болки по време на бременност, особено на етапите на завършване на бременността, могат да се появят по много сериозни причини, поради което не си струва да отлагате посещението при лекар, ако долната част на корема боли по време на бременност, ако долната част на гърба е силно дръпната. Препоръчва се при силни дърпащи болки в долната част на корема незабавно да се потърси помощ от лекар и при необходимост да се извика линейка, особено когато има внезапни остри болки в долната част на корема.

Възможни са и болки в придатъците. Това се дължи на разкъсването на кистата, което причинява остра остра болка при жената. Ако имате висока температура, болки в стомаха на 37 гестационна седмица, ако имате студени тръпки, изпитвате болка по време на уриниране и ви е трудно да се движите, незабавно посетете лекар. Трябва да се подложите на ултразвуково изследване на таза и да разберете дали си струва да се страхувате за вашето здраве и здравето на вашето бебе.

Ако очаквате близнаци, тогава 37-та седмица може да бъде решаваща за вас и вашите малки. Най-често близнаците се раждат точно на 37-та седмица..

Не забравяйте, че само вашият гинеколог може да установи истинската причина за болка в долната част на корема на 37 седмица. И, най-важното, той ще ви каже какво трябва да се направи, ще ви успокои. Но в никакъв случай не се самолекувайте. Може да бъде опасно за вас и вашето неродено дете..

Изписване на 37 гестационна седмица

Изписването в последните седмици на бременността, особено на 37, 38 или 39 седмици от бременността, може да излезе постепенно или веднага да се излее в цяла струя. Нормалното влагалищно отделяне при 37 гестационна седмица трябва да бъде ясно и не трябва да има силна миризма. Вагинално отделяне при 37 гестационна седмица обикновено сигнализира, че вагиналната запушалка напуска тялото на жената. Такава запушалка за слуз изглежда като голяма бучка слуз, която обикновено не надвишава няколко супени лъжици по размер..

Ако жената има обилно кървене на 37 седмица от бременността, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, тъй като обилно кървене тази седмица на бременността може да означава отлепване на плацентата.

Бременна в 37 седмици

37-та седмица от бременността е периодът, в който плодът се подготвя за раждане. По това време бебето ще може да диша самостоятелно и да извършва смучещи движения, за да получава мляко от женската гърда. Органите му на храносмилателния тракт вече са готови за смилане на първата храна, а в червата са се образували първите черно-зелени изпражнения. Нарича се меконий. Кожата на плода става по-плътна, под нея се натрупва мастен слой, което прави възможно процесите на пренос на топлина по-съвършени.

В същото време тялото на майката продължава да се подготвя за раждането не по-малко активно. Ако този процес започне точно на 37 седмица, тогава бременността ще се счита за доносена и нормална, няма да са необходими мерки за реанимация.

Колко месеца е?

По правило повечето бременни жени вярват, че ще носят бебе в продължение на 9 месеца. Това обаче не е съвсем вярно вярване. Лекарите броят малко по-различно. Ако разгледаме стандартна бременност, без никакви отклонения, тя ще продължи 280 дни.

Има такова нещо като акушерски месец. Така че е равно на 28 дни, тоест съдържа точно 4 седмици от 7 дни. Следователно, седмица 37 е първата седмица от деветия акушерски месец и началото на раждането по това време е съвсем нормално..

Движение, тегло и размер на плода

По това време в тялото на детето се случват глобални процеси:

Надбъбречните жлези се увеличават по размер. Те получават по-големи бъбреци. Това е необходимо за производството на хормона. Това ще намали последиците от стреса, който бебето ще изпитва по време на раждането..

Черният дроб съхранява желязо, което е необходимо за нормалното снабдяване на бебето с кръвни клетки през първата година от живота.

Лигавиците, покриващи стомаха и червата на детето, са изцяло покрити с вилозен епител, така че детето да може да приема и смила храната. Червата започват да се свиват по-активно.

Невроните на детето са покрити със защитна обвивка, която е необходима за нормална координация на движенията в бъдеще. Това не е бърз процес, който ще продължи до самото раждане и през цялата първа година от живота на бебето..

Хрущялът в носа и ушите се втвърдява. В този случай костите на черепа на детето остават меки. Това е необходимо за по-лесното преминаване на бебето през родовия канал. Две фонтанели изобщо не са затегнати от костната тъкан.

По това време чертите на лицето на бебето вече бяха ясно оформени, те са ясно различими. Също така има отделни рисунки на пръстите (пръстови отпечатъци).

Кожата става по-светла, ланугото изчезва. Но очите и косата все още не са придобили постоянен цвят..

Белите дробове на детето се развиват интензивно. Този процес се улеснява от хормона кортизон, който се произвежда в увеличени количества от тялото на майката. Докато белите дробове са „изключени“, веднага след появата на трохите кръвта ще започне да тече към тях. Има достатъчно сърфактант, за да може детето да диша нормално.

Имунната и ендокринната система, сетивните органи продължават да се формират.

Теглото на бебето на 37 седмици е 2,8-2,9 кг и продължава да се увеличава всеки ден. Растежът на плода по това време може да достигне до 49 см, а обиколката на главата и корема са равни. Всеки ден в матката има все по-малко място, защото жената явно усеща дори незначителни движения на детето. Това не е изненадващо, защото всяка седмица само на височина детето добавя 1 см.

На 37 седмици от вътрематочния живот детето трябва да заеме постоянното си положение. В 95% от случаите бебето лежи с главата надолу, въпреки че други опции не са изключени.

Понякога движенията на бебето могат да създадат на жената неудобни и дори болезнени усещания, защото то е израснало забележимо и може да натиска с повече сила. Бъдещата майка трябва да слуша движенията на бебето. Той трябва да се движи поне 10 пъти на всеки 12 часа, тоест почти на всеки час. Ако детето се движи много по-често или, напротив, няма движение в продължение на няколко часа, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.

Предвестници на раждането на 37 седмица от бременността

Раждането може да започне в 37 гестационна седмица. На първо място, това се отнася за жени, които раждат не за първи път. Както и да е, трябва да сте подготвени за факта, че раждането може да започне по всяко време..

Важно е членовете на семейството да знаят как да се държат, ако жената започне да ражда. Трябва също така да се погрижите предварително за торбите, които трябва да вземете със себе си в болницата. Не трябва да се отдалечавате от къщи и винаги трябва да държите под ръка своята обменна карта и мобилен телефон.

Следните признаци могат да показват предстоящо раждане:

Пролапс на корема. Коремът може да падне по-ниско, което ще облекчи натиска върху гърдите и ще диша по-лесно. Въпреки това, не на всяка жена коремът пада и този симптом може никога да не се появи..

Колкото по-нисък е плодът, толкова по-силно ще бъде болезненото лумбаго в перинеума и долните крайници. Кожата на корема е опъната и може да причини лек сърбеж. За да се отървете от този проблем, трябва да използвате овлажнител..

Някои жени изпитват лека еверзия на пъпа. В резултат на това в центъра на корема може да се появи тъмна линия. В това няма нищо лошо, тъй като след раждането тази линия ще изчезне.

Естествено, натискът върху червата и пикочния мехур се увеличава, което означава, че пътуванията до тоалетната стават по-чести. Колкото по-близо е моментът на раждане, толкова по-тихо бебето започва да се държи..

Излезте от лигавицата. Изхвърлянето на лигавицата, която затваря шийката на матката, е друг предвестник на раждането. Тя може да напусне както няколко дни преди началото на раждането, така и няколко седмици преди тях. Отново излизането от конфитюра не е задължително. Слизестата запушалка е представена от дебел, вискозен разряд. Като правило се оказва не цялата тапа, а част от нея. Разтоварването може да бъде бистро, розово, кафяво или дори кърваво..

Повишаване на енергията. Преди началото на раждането жените често усещат прилив на сили и енергия. Настроението им се повишава, появяват се желания и сила да правят различни неща, сякаш се отваря „втори вятър“..

Изпускане на вода. Водата може да изтече както по време на контракциите, така и преди да започнат. Както и да е, ако една жена е видяла течност, която тече по краката й, тя трябва или да отиде сама в болницата, или да се обади на линейка. И не трябва да чакате контракции, тъй като изтичането на вода винаги показва началото на раждането..

Загуба на тегло, намален апетит. По време на бременността апетитът на жената се увеличава, но няколко дни преди раждането, напротив, може да намалее. Понякога 3-4 дни преди раждането на дете, жените изобщо отказват да ядат, тъй като желанието за ядене напълно изчезва. В същото време е възможно намаляване на телесното тегло с 1-2 кг..

Диария. Понякога изпражненията могат да изтънят в деня преди раждането. Следователно, когато диарията се появи на фона на пълно здраве, съвсем естествено е жената да се озове в родилно заведение след няколко дни.

Коластрата пада върху дрехите. Много жени започват да забелязват малки петна по сутиена или пуловера си. Ако ги приближите до лицето си, можете да усетите млечна миризма. Това са първите капки коластра, които също показват близко раждане на дете..

Болка в корема, лумбална болка с дърпащ характер, контракции. Фактът, че скоро ще започне раждането, ще се докаже чрез дърпащи болки, локализирани в долната част на корема. Те също така обхващат кръста и могат да приличат на болезнените усещания, които жената изпитва преди следващата менструация..

Най-очевидният признак на предстоящ труд обаче е контракциите. Тук не става въпрос за тренировъчни контракции на матката, не за контракции на Брекстън-Хигс, които са безболезнени, а за реални контракции. Ето защо, ако жената изпитва подобни усещания, е необходимо да отиде в родилния дом..

Контракциите на Бракстън Хикс се наричат ​​фалшиви, тъй като не сигнализират за началото на раждането. Те могат да бъдат премахнати, като вземете студен душ, или просто чрез промяна на позицията на тялото. Истинските контракции се характеризират със силна болка, а интервалът на почивка между тях непрекъснато намалява..

Стомахът дърпа или боли на 37 седмица от бременността

Коремът може да спадне както на 37 гестационна седмица, така и седмица по-рано или седмица по-късно. Ако това не се случи, не се притеснявайте. Понякога коремът не спада надолу до самото раждане и това е вариант на нормата..

Ако коремът е спаднал, това не означава, че раждането трябва да започне през следващите няколко часа. Възможно е жената да носи бебето още 1-2 седмици. За нея обаче ще стане много по-лесно да диша..

Заедно с облекчението на дишането се присъединяват и други трудности. Така че, болката в долната част на корема може да се увеличи. Ако болката отива в долната част на гърба и има спазмен характер, това може да означава началото на раждането.

Болка в 37 гестационна седмица

Дърпащи болки, които се появяват на 37 гестационна седмица, може да се дължат на факта, че коремът на жената е спаднал и раждането ще започне скоро.

Възможно е също да има болезнени усещания в сакрума, в долните крайници, в гръбначния стълб, в гърба. Те се обясняват с факта, че телесното тегло на жената се е увеличило значително и матката е станала много по-голяма по размер. За да намалите дискомфорта в краката и гърба, трябва да почивате възможно най-много, добре е в този момент да поставите валяк или възглавница под краката си. Антенаталната превръзка помага за облекчаване на стреса от гръбначния стълб.

Болката може да се появи и в срамната област, в таза. Те възникват поради разминаването на тазовите кости. В крайна сметка яйчниците и плацентата на жената произвеждат повече от хормона релаксин, а самото дете натиска дъното на матката. Колкото по-малко дни остават до раждането на бебето, толкова по-интензивна може да бъде болката в долната част на корема.

Изписване на 37 седмица от бременността

Не изпадайте в паника, ако по бельото ви се забелязват следи от отделяне - това е вариант на нормата. Те също могат да имат слуз, което кара разтоварването да се разтегне. По този начин, лигавицата запушва. Разрядът често става кафяв, белезникав или розов. Понякога щепселът излиза напълно. В този случай изглежда като бучка, състояща се от млечно желе или силиконова формация. Трудно е да се обърка лигавицата с нещо друго. По отношение на обема може да се побере на две супени лъжици, често в такава бучка има кървави конци. Ако една жена напълно излезе от лигавицата, няма съмнение, че раждането ще започне много скоро.

Зеленикави, жълтеникави или тъмнокафяви отделяния, пенеста слуз или бучки, подобни на извара, не са нормални. Когато се появи такова отделяне, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро. Възможно е да е настъпила инфекция, която трябва да се елиминира преди раждането на бебето. В края на краищата той може да се зарази с почти всяка болест, докато преминава през родовия канал..

Ако една жена открие зацапване, е необходимо да се обадите на линейката възможно най-скоро. Кръвта много често показва отлепване на плацентата. Това е много опасно състояние, което застрашава живота на дете..

Когато водата се излее, не се колебайте да се обадите на медицинския екип. Невъзможно е да не ги забележите, тъй като струи ще текат по краката. Те показват началото на раждането. Понякога околоплодната течност не излиза наведнъж, а на порции. Това показва нарушение на целостта на феталната мембрана. Ако възникне подобна ситуация, трябва също да се консултирате с лекар..

Правим ултразвук

Жена за период от 37 седмици трябва да посещава гинеколог на всеки 7 дни. По това време лекарят наблюдава подготовката на тялото за раждане, може да изследва шийката на матката, не забравяйте да слушате сърдечния ритъм на бебето.

По правило жената вече е подложена на планирано ултразвуково сканиране, което е третото поред. Понякога обаче се изисква друго изследване с ултразвук, например, когато стане необходимо да се изясни положението на бебето в матката. Понякога не слиза надолу с главата надолу, а се обръща с гръб или настрани. В този случай може да възникне въпросът за извършване на цезарово сечение..

По време на ултразвуково сканиране лекарят оценява размера на плода, състоянието и количеството на околоплодните води и ги сравнява с нормата. Успоредно с това е необходимо да се изясни зрелостта на плацентата, състоянието на пъпната връв, матката и шийката на матката.

По това време жената може да проучи възможно най-много информация за кърменето, да открие каквото и да е изкуствено хранене, което може да замести майчиното мляко, е невъзможно. Съдържа антитела и други уникални компоненти, които са от съществено значение за растящия организъм. Също така си струва да научите тънкостите на грижите за бебето, защото то ще се роди много скоро..

Издържаме тестове, подлагаме се на изпит

Ако няма аномалии по време на бременност, тогава жената ще трябва да предаде урина за общ анализ. Също така, лекарят ще измери нейното кръвно налягане, ще измери височината на дъното на матката и обема на корема.

Височината на очното дъно на матката е 37 см. Ако този показател е надвишен, лекарят може да подозира многоводие. Това често е причината за насочване на жена в родилно заведение. Това ще позволи на лекарите постоянно да следят ситуацията. Ако височината на дъното на матката е намаляла, това означава, че детето скоро ще се роди, тъй като това показва неговия произход.

Що се отнася до протеина в урината, той обикновено трябва да липсва там. Ако протеинът в урината се появи малко преди раждането, това е тревожен сигнал. Възможно е жената да започне да развива прееклампсия. Това е една от тежките форми на токсикоза, която се развива в края на бременността. Други признаци на прееклампсия са: скокове в кръвното налягане, поява на отоци, наддаване на тегло. По това време детето ще страда от липса на хранене и кислороден глад. Успоредно с това се увеличава натоварването върху всички органи на жената.

Какви усложнения могат да бъдат на 37 седмица от бременността?

Костите и ноктите на бебето продължават да растат, което изисква калций. Също така е необходимо най-бременната жена да предотврати развитието на хемороиди и разширени вени..

Не по-малко важно е редовното приемане на витамин D в организма, което ще предотврати развитието на рахит при дете.

Освен това жената трябва да следи теглото си. Бързото увеличение е опасно. Така че, ако плодът е голям, това увеличава риска детето да получи наранявания, докато преминава през родовия канал. Това заплашва жената с многобройни почивки..

Еклампсията остава основната опасност в края на бременността. Това е първата причина за смърт сред бременните жени по света. Това важи и за развитите страни. Еклампсията не възниква моментално, тя винаги се предшества от прееклампсия. Важно е да не се пренебрегват първите признаци на предстояща токсикоза..

Ако детето е в седалищно предлежание, тогава по това време вече няма да е възможно да се промени позицията на тялото му. В този случай жената е хоспитализирана преди началото на раждането, след което ще бъде решен въпросът за извършване на цезарово сечение..

Какво да правим и какво не?

Много е важно жената да не изпитва сериозни физически натоварвания на 37 седмица от бременността. Ако се чувствате уморени, трябва да отложите всичко и да си починете. Не е нужно да се срамувате да поискате помощ от близки.

Хранене. Важно е да не преяждате, така че порциите трябва да са малки, а броят на подходите към масата на ден не трябва да надвишава седем пъти. Ако апетитът изчезне, тогава трябва да преминете към леки, но питателни ястия. Не трябва да включвате в менюто храни, които могат да провокират появата на алергични реакции. Например това са цитрусови плодове или шоколад. Пушените, солени и пикантни ястия трябва да бъдат премахнати от менюто. В този случай жената трябва да пие достатъчно течности. Като напитки са подходящи негазирана минерална вода, компот, чай, плодова напитка. Най-добре е да откажете закупените от магазина сокове, тъй като съдържанието им на захар е много високо..

Витамини. Още в началото на бременността жената трябва да получава витамини. Не трябва да ги изоставяте на по-късна дата и дори след раждането. Въпреки това, лекарят трябва да избере оптималното лекарство..

Секс. Лекарите казват, че в нормалния ход на бременността интимният живот може да бъде запазен до самото раждане. Проведени са изследвания, за да се установи, че в спермата има вещество, което подготвя шийката на матката за дилатация. Въпреки това, след освобождаването на лигавицата от интимния живот, трябва да се откажете, тъй като рискът от инфекция в плода се увеличава.

Спорт. На 37 гестационна седмица трябва да се изостави стресът, въпреки че под наблюдението на инструктор могат да се правят леки упражнения за поддържане на мускулния тонус. Също така трябва да се разхождате на чист въздух, но с бавно темпо. Позволено е да се правят дихателни упражнения.

Прием на лекарства, подлагане на процедури. Без разрешението на лекаря не можете да приемате никакви лекарства и да извършвате медицински процедури. Всяка терапия се предписва от лекар.

Какво може да повлияе на плода?

На 37 гестационна седмица бебето продължава да спи много. По това време сънят на детето има не само бърза, но и бавна фаза. По време на бързата фаза очните му ябълки се движат, възможно е леко потрепване на пръстите. По време на бавната фаза бебето се отпуска напълно. Той представлява около 40-60% от общата продължителност на съня.

Докато е буден, той смуче пръстите си, може да докосва и играе с пъпната връв. Детето добре различава гласовете на майката и бащата, реагира на включването на любимата си музика и може да започне да се движи по-активно по време на силен разговор. Жена в края на бременността не се препоръчва да посещава места с повишено ниво на шум.

Също така не трябва често да сте в затворени стаи, където се натрупват голям брой хора. Всъщност в този случай се увеличава рискът от прихващане на ARVI или ARI, което може да повлияе отрицателно на състоянието на плода и самата жена.

Важно е бъдещата майка да се храни добре. Веществата със силна миризма или пристрастяващи храни могат да повлияят негативно на здравето на детето. Следователно е толкова важно напълно да се изключи алкохолът, наркотиците и тютюневият дим от навлизането в тялото на жената..

Отговори на въпроси за 37 седмици от бременността

На 37 гестационна седмица стомахът често се дърпа. Това е нормално? Това може да означава скорошно раждане? Ако фалшивите контракции се случват по-често и стават по-болезнени, това може да означава подхода на раждането. Ако обаче това е първото раждане и коремът не е потънал и лигавицата не се е откъснала, тогава е напълно възможно бебето да се роди само след 1-2 седмици.

Първа бременност, срок 37 седмици. Краката, долната част на гърба и тазовите кости болят силно. Какво е? Това е напълно нормално чувство. Болката в долните крайници се появява поради компресия на кръвоносните съдове и нервите от матката. Такива болки не са опасни за жена или дете. За да облекчите състоянието, трябва да почивате повече, да масажирате краката си, да носите удобни обувки. Болките в кръста и таза най-често показват пролапс на плода, което води до разширяване на тазовите кости.

Теглото ми се увеличи на 37 седмици със 17 кг. Не ям много, но мисля, че все още имам излишни килограми. Така е? Увеличаването на теглото, което е 17 кг, е леко надвишаване на нормата, но това не е критично. Важно е да се ограничи употребата на сладкиши и продукти от брашно преди раждането. Менюто трябва да съдържа повече зеленчуци, плодове, млечни и млечни продукти. Важно е излишните килограми да не се образуват поради отоци. Ако е бил вербуван постепенно, тогава не би трябвало да има причина за безпокойство. Ако теглото се е увеличило драстично, например в рамките на 7 дни, тогава определено трябва да отидете на среща със специалист.

Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.