Бременната жена е отговорна не само за собственото си здраве, но и за здравето на нероденото си дете. Затова не е изненадващо, че тя е чувствителна към чувствата си и е много притеснена, ако изпитва някакъв вид болка. А болката в матката по време на бременност може дори да предизвика страх и паника, защото именно в нея се развива ембрионът. Те наистина не са най-благоприятният симптом, въпреки че, разбира се, не трябва да изпадате в паника поради това..

Какви маточни болки са нормални?

За съжаление не най-доброто усещане по време на бременност е норма. И определена порция болка в матката също се предписва на жените по природа. И така, през 6-12-ия ден след зачеването ембрионът се засажда на стената на матката и по това време е съвсем нормално да се усеща изтръпване или изтръпване в неговата област. Тези усещания обаче трябва да са слаби и едва забележими..

По принцип болката в матката в повечето случаи е свързана със състоянието на нейните мускули и връзки. Болка се появява, когато те са преуморени. Въпреки това, тъй като ембрионът расте, те постоянно трябва да се разтягат малко, така че матката да може да побере растящия организъм на нероденото дете. Това може да бъде придружено от болкови крампи от двете страни на корема, но те, както споменатите по-рано болки в ранните етапи, трябва да са доста слаби. Спазми в матката могат да се появят и при пълен пикочен мехур и след оргазъм.

Защо стомахът може да боли, когато с матката всичко е наред??

Понякога привидната болка в матката изобщо не е пряко свързана с нея, а се причинява от проблеми на други органи и техните системи:

 • Понякога бременните жени чувстват, че ги боли матката, когато причината за болката всъщност е лошо храносмилане и се намира в храносмилателната система, разположена до репродуктивната.
 • Когато жлъчният мехур е възпален, долната част на корема може да боли, което също създава илюзията, че матката боли..
 • В края на третия триместър на бременността бъдещата майка може да изпита доста силна болка в областта на слабините и сакрума, свързана с разширяването на тазовите кости. Такива усещания са предвестник на ранна доставка..
 • За съжаление бременните жени не са имунизирани срещу уролитиаза и апендицит, които също могат да причинят болка, подобна на болката в матката..

Когато болката в матката говори за заплаха за плода?

Така че, в някои случаи болката в матката е напълно нормална, а в някои случаи е причинена от проблеми в други части на тялото. Въпреки това има ситуации, когато матката боли поради реална заплаха за живота и здравето на нероденото бебе:

 • С хипертония. Както вече споменахме, състоянието на матката като цяло до голяма степен се дължи на състоянието на нейните мускули. Обикновено те не трябва да са в добра форма през цялото време, за да не предизвикат отхвърляне на плода. За това в женското тяло е отговорен специален хормон прогестерон, който се произвежда активно по време на бременност. Но, както знаете, хормоналната система понякога се проваля. При недостатъчно количество прогестерон матката може да навлезе в хипертоничност, което ще предизвика както схващащи болки, така и заплаха от спонтанен аборт.
 • С преждевременно отлепване на плацентата. Това може да се случи поради нараняване, прекомерно физическо натоварване и по ред други причини. Този процес обикновено е придружен от дърпащи болки и също така представлява заплаха от спонтанно отхвърляне на плода..

Какво да направите, ако матката боли по време на бременност?

Най-доброто решение на този проблем е да посетите лекар. Разбира се, непатологичните мускулни крампи в матката могат да бъдат облекчени с нагревателна подложка със средно ниво, болка през третия семестър на бременността със спазмолитици и т.н. Но проблемът е, че не можете да бъдете 100% сигурни в правилното определяне на причините за чувствата си, докато не отидете на лекар..

Затова силно препоръчваме да не се самолекувате, а да се свържете с професионален лекар. В случай, че говорим за остра болка, това лечение трябва да бъде незабавно: заплахата от загуба на плода трябва да се идентифицира възможно най-скоро, за да има по-голяма вероятност да я премахне.

Освен това, тъй като матката често "боли" поради проблеми с други органи, опитайте се да бъдете внимателни към цялостното си здраве. Включително, няма да е излишно да се храните правилно, за да предотвратите появата на силни болезнени усещания в храносмилателната система..

Болка в матката по време на бременност

С настъпването на бременността матката се превръща в може би най-важният орган в тялото на жената. В края на краищата там се установява оплодено яйце, плодът расте и се развива в кухината му и лекарите внимателно го наблюдават. Не е странно, че всяка болка в матката предизвиква значително вълнение у бъдещата майка. И не напразно, защото не трябва да има болка в матката.

Бременната жена може да почувства изтръпване или изтръпване в областта на матката, когато ембрионът е засаден на стената му - приблизително 6-12 дни след зачеването. Тези болки обаче са много незначителни и често изобщо не се усещат..

Женската матка е главно мускулите и другите околни тъкани, които й позволяват да се разширява. Матката започва да се увеличава по време на бременност, като се адаптира към продължаващия растеж на плода. Връзките, които го поддържат, се разтягат и това може да причини болка от двете страни на корема. Самата матка също може да боли, но не силно и не постоянно. Това може да се случи през цялата бременност, докато матката започне да се свива по време на раждането..

Всички тези процеси се дължат на хормони. Прогестеронът помага да се отпусне матката, така че да не се свива, в противен случай плодът ще бъде отхвърлен. Но ако хормонът прогестерон в тялото на жената не е достатъчен, матката се тонизира, което пречи на ембриона да навлезе в ендометриума. Така се получава спонтанен спонтанен аборт. Когато матката е в хипертоничност, тогава тя наистина започва да боли. И тази ситуация изисква незабавен медицински преглед и допълнителни инструкции. Особено, ако силните болки в болката излъчват в долната част на гърба и са придружени от кървене. Не забравяйте, че по време на бременност не можете да приемате никакви лекарства самостоятелно, включително и болкоуспокояващи..

Може да се появят и маточни спазми, които не са свързани с хипертоничност. Например след секс или с пълен пикочен мехур. Това трябва да се избягва, за да не предизвиква тон. Топлината, като нагревателна подложка, може да помогне за облекчаване на спазмиращата болка в матката. Но е необходимо да се гарантира, че матката не се прегрява. Почивайте си много и се храните правилно. Всички нарушения в храносмилателната система (често дисбактериоза например) също могат да бъдат придружени от болка в долната част на корема. И тъй като храносмилателните органи са много близо до матката, понякога е трудно да се определи точното място на такава болка и изглежда, че матката боли. Опитайте се да следвате правилното хранене, яжте храни, които не предизвикват ферментация и подуване на корема. Не забравяйте, че бременните жени често имат запек, което също боли. Затова пийте много течности и внимавайте за изпражненията си..

Имайте предвид, че спокойните, ненатрапчиви колики се считат за „нормални“. Ако болката стане непоносима, остра и честа, придружена от обилно кървене или се появят други необичайни симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар. В допълнение към заплахата от спонтанен аборт, в този случай може да има опасност от отлепване на плацентата, което е изключително опасно. Преждевременното отлепване на плацентата може да започне след коремна травма, физическо натоварване и някои заболявания (например хипертония, токсикоза през втората половина на бременността).

Дебелината на матката по време на бременност по седмична таблица

В самото начало на бременността матката е много по-малка в сравнение с втория и третия триместър. Следователно болката в тази част на тялото обикновено не е свързана с натиска, упражняван от разширената матка върху други органи. Освен това жените през този период все още нямат време да напълнеят, което означава, че това също не може да бъде причина за дискомфорт..

Болката в матката обаче е един от най-честите симптоми на ранна бременност. В тази статия ще разгледаме потенциалните причини за тази болка, които включват корекции на нивата на хормоните и промени в мускулите..

Чести причини

Следните са най-честите причини за болка в матката по време на ранна бременност.

Болка в кръглите връзки на матката


Кръглите връзки на матката могат да бъдат източник на болка в долната част на корема

Болката в кръглите връзки на матката възниква поради факта, че матката се увеличава и връзките, които я поддържат, се разтягат, адаптирайки се към развиващия се плод. Тази болка обикновено се проявява с остри и пронизващи гърчове от едната или от двете страни на матката. Атаките могат да бъдат внезапни и да продължат само няколко секунди.

Болката в кръглите връзки на матката се появява без предупреждение. Някои жени изпитват особен дискомфорт при смяна на положението на тялото в леглото. Освен това проблемът може да възникне, когато бременна жена стане от стол или легло..

Болката в кръглите връзки на матката може да причини някои неудобства, но не показва развитието на сериозни здравословни проблеми.

Болка в мускулите на тазовото дъно

Много жени, докато носят деца, изпитват болка в мускулите на тазовото дъно. Този симптом може да се появи в началото на бременността, особено при онези жени, които вече са родили деца. Разтегнатата матка е една от причините за тази болка, въпреки че хормоналните промени могат да засегнат и мускулите на тазовото дъно.

Болката в мускулите на тазовото дъно се проявява по различни начини. Жените могат да го усетят в областта на самата матка, както и в пикочния мехур, влагалището, гърба или корема..

При някои жени мускулите на тазовото дъно започват да болят след нараняване, например сълзи. Този проблем може да причини други симптоми, като изтичане на урина от пикочния мехур при скачане или кихане..

Подобна болка не показва проблеми с развиващия се плод, но трябва да се разбере, че тя може да се влоши с напредване на бременността..

Спазми

Ранната бременност често е придружена от спазми, подобни на тези, които се появяват по време на менструация. Този симптом може да се развие на фона на повишаване на нивата на прогестерон или увеличаване на матката..

Някои жени се страхуват, че спазмите могат да бъдат признак на спонтанен аборт. Интензивните спазми, които непрекъснато се увеличават, наистина могат да показват загуба на бременност, особено когато са придружени от кървене. В много случаи обаче спазмите са само временен симптом и не са показател за някакъв проблем..

Защо да се определя височината на дъното на матката по време на бременност

Женската матка е уникален орган, който може да се разтегне по време на бременност и да се върне към първоначалния си размер след раждането. Матката е изградена от голяма част (тяло) отгоре и по-малка част (шийка) отдолу. Истмусът свързва тялото и шийката на матката. Очното дъно на матката е най-високата част от тялото на този орган.

Маточната стена се състои от следните слоеве:

 • вътрешен (ендометриум),
 • средна (миометриум),
 • външен (периметрия).

Миометриумът или мускулната мембрана съставляват по-голямата част от стените на матката. Това се дължи на промени в миометриума, че размерът на матката се увеличава по време на бременност. До средата на бременността стените на матката се удебеляват до 3-4 см, поради разделянето на мускулните клетки на миометриума. Тогава размерът на матката се увеличава само поради разтягане и изтъняване на нейните стени. През последните седмици на бременността дебелината на стените на матката е 0,5-1 cm.

При жена в репродуктивна възраст извън бременността дължината на матката е 7-8 см. До края на бременността матката достига дължина от 37-38 см. В същото време, в случай на многоплодна бременност, многоводието може да достигне дори по-големи размери.

Увеличаването на матката по време на бременност започва на 5-6 седмица. На първо място, матката става по-голяма в предно-задната част, а след това в напречната. На осмата седмица от бременността размерът на матката се удвоява, на десетата седмица - три пъти, на дванадесетата - четири пъти.

През втория триместър на бременността (13-14 седмици) матката на жената се простира извън таза. По това време акушер-гинекологът вече може да го усети през предната коремна стена. По това време лекарят започва да измерва височината на дъното на матката по време на бременност (WDM).

Височината на маточното дъно по време на бременност се влияе от количеството на околоплодните води, размера и положението на бебето. Фундусът на матката ще бъде по-висок с близнаци, големи плодове, многоводия, тъй като в такива случаи матката се простира повече. В същото време височината на дъното на матката при различните жени се различава с 2-4 см, поради индивидуалните характеристики.

Този показател се определя, започвайки от 16-та седмица на бременността при всяко посещение на жена на консултация. За целта бъдещата майка ляга на дивана с изправени крака и лекарят измерва WDM с измервателна лента. Най-добре е жената да изпразни пикочния си мехур, преди да направи това. Благодарение на това проучване лекарят може да прецени развитието на детето, неговата позиция, количеството на околоплодните води.

По-рядко срещани причини

Следват проблеми, които са по-малко склонни да причинят болка в матката в началото на бременността.

Торзия на яйчниците

Торсионната лента на яйчниците се характеризира с усукване на яйчниците или фалопиевите тръби около тъканите, които ги поддържат. При някои жени този проблем възниква в резултат на развитието на кисти на яйчниците, въпреки че в много други случаи усукването се наблюдава без очевидни причини и съпътстващи симптоми..

Бременността не причинява усукване на яйчника, но това състояние може да възникне по време на бременността. Изисква спешна медицинска помощ, тъй като може да блокира притока на кръв и по този начин да доведе до смърт на яйчника..

Понякога яйчниците се пукат, което може да причини животозастрашаващо кървене. В такива случаи се изисква спешна медицинска помощ, за да се спаси животът както на майката, така и на нейното дете..

Торсията на яйчниците обикновено причинява внезапна, остра и силна болка, която непрекъснато се влошава. Той не изчезва и не отслабва под въздействието на масаж. В някои случаи болката е толкова силна, че причинява повръщане или световъртеж..

Главна информация

Когато размерът на матката не съответства на гестационната възраст, тогава специалистите в областта на гинекологията квалифицират този клиничен случай като патологичен. Ако една жена подозира, че е настъпило оплождане, на първо място тя прави стандартен домашен тест, който, ако е положителен, показва две ивици.

След това се предписва кръводаряване от вена, за да се определи нивото на човешки хорион гонадотропин в биологичната течност. Резултатите от това проучване трябва да бъдат поне 5 пъти по-високи от тези на момичетата, които не раждат дете. Гинекологът определя ранните дати въз основа на височината на репродуктивния орган..

Матката е по-малка от гестационната възраст или може да се разбере повече въз основа на данните, представени в таблицата.

Седмици на бременносттаДължина в mm (допустимо отклонение нагоре или надолу с 10 mm)Ширина в mm (допустимо отклонение нагоре или надолу с 10 mm)Височина на органа спрямо срамната линия в cmПоложението на очното дъно
870-8040-508-9Дъното е разположено под срамната линия
десет10060десетИма издигане на дъното до срамната линия
1212070единадесетОрганът е на срамната линия
шестнадесет14080четиринадесетДъното е разположено между пъпа и срамната линия
осемнадесет18090-10016-18Издига се на около 7 см над пубиса
20.200110-12018-20Дъното е на 3 см под пъпа
22.210120-14021-24Почти достига нивото на пъпа
24230140-16023-26Намира се на нивото на пъпа
26250160-17025-28Намира се малко над пъпа
28280170-18026-30Около 3-4 см над пъпа
тридесет310180-19028-31Намира се в долната гръдна кост
32330190-20030-33Разположен в средата на пъпа и ребрените арки
34340200-20531-34Дъното е на 14 см над пъпа
36350210-22033-36Намира се на линията на ребрените арки
38350-360230-24035-38Започва пролапсът на матката и нейният натиск върху стомаха
40370-380250-26032-35Матката продължава да се спуска, очаква се раждане

Ако матката е по-дълга от гестационната възраст в ранните етапи, причините за това отклонение може да се крият във факта, че няколко плода се развиват в утробата. При недостатъчно уголемяване на органите се разглежда вероятността от развитие на заболявания. Ако разгледаме нормите, тогава матката до края на третия триместър на бременността се увеличава 5 пъти, а самият ендометриум расте през първия триместър и достига параметри от 8-20 mm.

Други причини за болка

Други здравословни проблеми могат да причинят болка в матката, много от които дори не са свързани с бременност.

Някои жени смятат, че матката им е по-висока, отколкото е в действителност, и поради това те вярват, че тя се превръща в източник на болка, излъчвана от корема..

По-долу са дадени някои други възможни причини за болки в корема и придружаващите ги симптоми..

 • Чернодробната болка, свързана с камъни в жлъчката или други чернодробни проблеми, може да причини болка в горната част на корема и да бъде придружена от тъмна урина.
 • Болката в бъбреците се развива при пиелонефрит (бъбречна инфекция) или камъни в бъбреците, които обикновено причиняват интензивна болка в средата или горната част на гърба. Освен това подобни проблеми често причиняват болезнено уриниране и повишена температура..
 • Болката в пикочния мехур е свързана с инфекция на този орган. Може да се развие заедно с болки в корема и затруднено уриниране.
 • Бременните жени също могат да объркат болката в храносмилателната система с болката в матката. Запекът е често срещано усложнение на бременността, което може да причини остри, стрелящи болки.

Болка в матката със замразена бременност

Това е поредната неприятна ситуация, която очаква бременните жени най-често в ранните етапи. Всичко започва съвсем нормално: феталното яйце се визуализира на ултразвук, hCG е високо и тестът за бременност показва две ленти.

Първият симптом на развитието на патологията е мигрената. Тогава болката се усеща в долната част на корема, появява се оскъдно кърваво отделяне. Ако периодът на бременност е 6-7 седмици, тогава при трансвагинално ултразвуково изследване не се регистрира сърдечен ритъм, това е основното потвърждение на замразена бременност. За кратко време плодът замръзва много често, главно поради остри инфекции, хромозомни аномалии в плода, хормонални нарушения в тялото на майката или по време на Rh конфликт. В такива случаи се извършва кюретаж на маточната кухина..

Когато ембрионът е все още жив, но има болка в долната част на корема и отделянето е обезпокоително, жената трябва спешно да отиде в гинекологичния отдел. Лекарят ще определи дали детето може да бъде спасено или спонтанен аборт е неизбежен и трябва да се извърши операция.

Лечение и домашни грижи

Леченията за болки в долната част на корема зависят от причината за проблема. Бременни жени, които изпитват симптоми в мускулите на тазовото дъно или кръглите връзки на матката, могат да ги отслабят със следните насоки:

 • преместете коленете си към гърдите, за да облекчите натиска върху матката;
 • сменяйте по-често положението на тялото;
 • нежно масажирайте засегнатите области на тялото и мускулите, които ги заобикалят;
 • приемайте болкоуспокояващи без рецепта, но правете това само със съвета на Вашия лекар;
 • Яжте значителни количества фибри и останете хидратирани, за да предотвратите запек.
 • почивайте повече, за да намалите мускулната умора.

Лекарите освобождават жените от извънматочна бременност или с помощта на лекарства, или чрез операция.

Хирургията помага и за премахване на усукването на яйчника. В някои случаи лекарите успяват да запазят засегнатите яйчници, но понякога те трябва да бъдат премахнати.

Кога да посетите лекар?


Трябва да се потърси лекар, ако по време на бременност се развият интензивни спазми.

През първия триместър жената трябва да посети лекар поне веднъж, за да потвърди бременността, да оцени нейната жизнеспособност и да се увери, че плодът се развива в матката. По време на посещението можете да обсъдите различните видове болка с Вашия лекар, за да разберете кои са нормални за периода на раждане на бебе..

Болката в матката трябва да бъде докладвана на лекаря, ако:

 • възникват интензивни спазми;
 • болката се влошава;
 • коремна болка се развива заедно с кървави изпражнения;
 • има признаци на чернодробни проблеми, като болка в дясната горна част на корема.

Трябва да се свържете с един от най-близките спешни медицински центрове, ако:

 • развива се силно кървене, наподобяващо менструация;
 • болката се понася трудно или се появява внезапно и не изчезва;
 • болката е придружена от треска;
 • има кръв в урината;
 • имате симптоми на камъни в бъбреците, като интензивна болка в гърба или спазми.

Издърпва стомаха в началото на бременността: как да разпознаем заплаха?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Въпреки това, има моменти, когато болката не трябва да бъде проблем. И така в какви случаи дърпащите болки - ясен знак за заплаха? Ще разберем тази статия.

Защо има болки в ранна фаза

Практиката показва, че голямо разнообразие от признаци могат да показват началото на зачеването. Това се отнася за такива явления като подуване на гърдите, токсикоза, повръщане, замаяност, главоболие, повишена чувствителност към миризми и дори придърпващи болки в долната част на корема. Често се случва в ранните етапи долната част на корема да се дърпа като преди менструация. В същото време много майки предполагат, че менструацията скоро ще премине и не обръщат внимание на този симптом..

За много жени дискомфортът в долната част на корема преминава почти неусетно, така че те не изпадат в паника и водят нормален живот. Също така се случва, че болките са доста интензивни и е просто невъзможно да не ги забележите. Ако едно момиче вече е направило тест за бременност, такъв неприятен симптом я кара да се чуди дали всичко е наред с бебето..

Характерът на болката в долната част на корема е индивидуален за всяка жена. За някои дърпащите болки са толкова незначителни, че не изпитват особен дискомфорт и не виждат причина за притеснение. При други коремът в началото на бременността боли и дърпа доста забележимо, което ви кара да мислите за наличието на проблеми с раждането на бебе.

Във всеки случай експертите признават такива усещания в началния период като норма, което се обяснява с промени в хормоналния фон. Тялото на бременна жена е настроено да носи дете, така че преструктурирането улавя всички системи.

При дърпане болките не са опасни по време на бременност?

Дърпащите болки в началото на бременността са физиологични и патологични. Физиологичната болка не представлява заплаха за бременността. При такива болки долната част на корема се дърпа временно, а не за постоянно (ако си почивате, тогава болките ще спрат); болката има дърпащ характер, няма остри и схващащи болки. В допълнение към усещането за дърпане, няма кърваво отделяне; след прием на no-shpa или използване на супозитории с папаверин, интензивността на болката преминава; болката може лесно да се толерира, няма нарастване на болката; няма рязко намаляване на кръвното налягане; няма повишаване на сърдечната честота и желание за повръщане.

Сред безопасните причини за болезнени усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката и тъй като кръвообращението в нея започва да се увеличава.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Въпреки това, ако дори такива дърпащи болки ви причиняват страх и безпокойство, можете да се консултирате със специалист!

Опасни дърпащи болки по време на бременност

Патологичната болка, при липса на навременна медицинска помощ, често заплашва бременността. След това помислете за признаците на опасни болки в дърпането:

 • Рисуващи болки в долната част на корема са придружени от болка в лумбалната област;
 • Заедно с болката се появяват спазми в корема и дискомфорт. Дърпащата болка може да бъде придружена от кървави изхвърляния (това вече е явен симптом на започващ спонтанен аборт);
 • Има слабост, общо неразположение, замаяност;
 • Издърпва долната част на корема, има болка и натиск в ануса или затруднено уриниране.

Понякога постоянно се появяват дърпащи болки поради тонуса и хипертоничността на матката. Те не могат да бъдат пренебрегнати във всеки случай, тъй като те също могат да причинят спонтанен аборт, така че това да не се случи, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно това ще бъде последвано от хоспитализация и курс на консервационна терапия..

В никакъв случай не отказвайте хоспитализация! В края на краищата лекарят трябва редовно да ви наблюдава, състоянието на детето!

Причини за патологична болка в ранните етапи

Често се случва, че в ранните етапи на бременността болката се появява отдясно или отляво, дава се в долната част на гърба и се разпространява в цялата коремна област. Ако в същото време дискомфортът е доста солиден и не изчезне в рамките на няколко минути, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива. Условия, при които болката непрекъснато се увеличава, се считат за особено опасни. Дори ако болката е спряла, но след това дискомфортът отново се е върнал, трябва незабавно да отидете в болницата. Всяка минута закъснение може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и живота на бебето..

Отлепване на яйцеклетката от маточната стена

Това е доста често срещано явление, което се случва на различни етапи от бременността. В този случай яйцеклетката, в която се намира ембрионът, се отклонява от стената на гениталния орган. С навременното приемане в болницата е възможно да се спаси животът на плода. Но в същото време може да възникне състояние, при което заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане ще продължи през целия период. Жената може да се нуждае от хоспитализация и постоянен медицински контрол.

Болести на пикочно-половата система

Полово предаваните инфекции и други инфекциозни патологии са друга причина, която може да провокира дърпаща болка в долната част на корема в ранните етапи. За да се изключи такова състояние, се препоръчва планирането на бременността да е ранна регистрация на бъдещата майка. Ако инфекцията бъде открита своевременно, има по-голям шанс за нейното успешно излекуване и предотвратяване на опасни последици за жената и детето..

Неразвиваща се бременност

Според медицинската статистика ранното замръзване на плода е доста често срещано явление, което може да провокира дискомфорт и усещания за дърпане в долната част на корема. В този случай плодът спира развитието си в определен момент. Причините за неразвиваща се бременност са от най-разнообразно естество. Това могат да бъдат хромозомни патологии, прехвърлени вирусни и бактериални инфекции, лоши навици на родителите и много други..

Киста на жълтото тяло на яйчника

По време на настъпването на бременността в женското тяло може да се образува киста на жълтото тяло на яйчника. Този временен орган се образува на мястото на разкъсан фоликул. Той временно отговаря за синтеза на хормона прогестерон, докато се образува плацентата. Понякога, при нехарактерно развитие на този временен орган, жената може да изпитва дискомфортни усещания. Това състояние обикновено не е животозастрашаващо за плода. Веднага след като се образува плацентата, тези неприятни усещания трябва да спрат..

Цистит

Ако бременна жена има болки и болки в долната част на корема, спазми и често уриниране, това може да показва състояние като възпаление на пикочния мехур. Това заболяване се среща при момичета на фона на увреждане на отделителната система от различни патогенни микроорганизми поради структурните особености на женската пикочно-полова система. По време на раждането на бебето имунитетът на бъдещата майка е отслабен, поради което циститът през този период е доста често явление. Необходимо е да се лекува тази патология под строг медицински контрол, което ще помогне да не се навреди на майка и бебето..

Спонтанен аборт

Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да показва началото на спонтанен аборт. Лекарите различават три вида спонтанен спонтанен аборт:

 • Заплашен спонтанен аборт - процесът все още не е започнал, но има голям риск. Жената усеща тежест в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума има леки усещания за болка.
 • Започнал спонтанен аборт - при който болковите усещания се усилват, стомахът боли непоносимо и към тях се присъединяват кървави отделяния. При спонтанен аборт тези симптоми се влошават още повече..

На тези два етапа процесът е обратим, ако жената получи квалифицирана помощ своевременно. Но ако има пълен спонтанен аборт, лекарите вече са безсилни, тъй като има пълно или частично експулсиране на плода от маточната кухина. Болката в такава ситуация е много силна и може да има и силно кървене. Тогава стомахът рязко спира да боли, но това не е причина да се отпускате. В повечето случаи лекарят взема решение за кюретаж на маточната кухина, за да предотврати развитието на възпалителен процес или инфекция.

Извънматочна бременност

Също така, на ранен етап от раждането на дете се появява дърпаща болка поради факта, че в някои случаи ембрионът е фиксиран на грешното място (в маточната тръба) - това явление се нарича извънматочна бременност. Тъй като в тази ситуация е засегната само една от тръбите, тя ще я изтегли - надясно или наляво. Ектопичната бременност е сериозна и опасна патология, изпълнена с усложнения и повторение, водеща до загуба на плодовитост и дори заплаха за живота на жената.

Първите симптоми на извънматочна бременност съвпадат с маточна бременност: забавена менструация, обща слабост, сънливост и подуване на млечните жлези. Патологичната имплантация не се проявява в началото. Жената може също да изпита токсикоза, гадене, повръщане и световъртеж. По-късно могат да се появят зацапвания от гениталиите.

Прекъсната тръбна бременност е придружена от симптоми: остра болка в долната част на корема, излъчваща се в ануса, краката и кръста; след появата на болка се забелязва кървене или кафяво зацапване от гениталиите; има намаляване на кръвното налягане; слабост; ускорен пулс; загуба на съзнание. Трудно е да се диагностицира извънматочна бременност в ранните етапи, но е важно да се определи наличието на извънматочна бременност, да се извърши операция и да се елиминира кървенето.

Съвременните диагностични методи позволяват използването на ултразвуково оборудване и тестове за определяне на нивото на прогестерон за установяване наличието на извънматочна бременност. Всички медицински усилия са насочени към защита на фалопиевата тръба.

За да се избегнат сериозни последици от извънматочна бременност, е необходимо да се наблюдава лекар при първото съмнение за бременност.

Дърпаща болка по време на бременност, не свързана с бременността

Понякога причините, обясняващи защо долната част на корема се дърпа по време на нормална бременност, не са свързани с гинекологията, но в същото време изискват не по-малко внимателно внимание към себе си, тъй като те също са опасни за здравето на майката и детето. Нека разгледаме основните:

 • Проблеми с храносмилателния тракт - докато носите бебе, могат да се появят чести запеци, хронична дисбиоза, метеоризъм, разхлабени изпражнения и други чревни разстройства. С тези оплаквания трябва да се консултирате с лекар, който ще помогне не само да коригира храненето, но и, ако е необходимо, да избере безопасни лекарства за нормализиране на храносмилането.
 • Възпаление на апендицит или остър панкреатит. Заедно с това може да има повръщане и гадене. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава бременната жена се оперира и не се нанася вреда на здравето на майката и детето..
 • Нарушения в пикочно-половата система - бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур. Може да изпитате болезнено и често уриниране, причинено от цистит. Възпалителните лезии на пикочния мехур могат да причинят вътрематочна инфекция на плода и преждевременно започване на раждането. За да избегнете тези проблеми, трябва да посетите уролог. Прочетете повече за цистита по време на бременност в статията.
 • Инфекциозни и възпалителни процеси в яйчниците, уретрата, влагалището и матката.

Ако има съмнение за наличието на една или повече от тези патологии, бъдещата майка трябва да потърси помощта на специалисти, самолечението в този случай може само да влоши състоянието

Как да премахнете дърпащата болка по време на бременност

 • В спешни случаи, с разрешение на лекаря, можете да вземете No-shpa и да легнете 30 минути.
 • В случай на поява на каменисти усещания в корема, можете (с разрешение на лекаря!) Да поставите папаверинови ректални супозитории. Това лекарство ви позволява да отпуснете мускулите, когато се появят тонус и спазми, с правилната дозировка, папаверинът е безвреден за плода.
 • Следете правилното хранене. При грешен прием на храна в края на бременността, той често дърпа от лявата или дясната страна на корема. Причина - метеоризъм поради прекомерно хранене.
 • Прекарвайте възможно най-много време на открито, без да се налага да се движите много.
 • Не е нужно да се пренапрягате. Работата трябва да се редува с почивка. Освен това не правете работа, която изисква дългосрочно вдигане на ръце, тъй като това може да се отрази на състоянието на бременната жена..
 • Ако възникнат някакви болезнени усещания, тогава трябва да легнете, да се отпуснете и да вдигнете краката си върху възглавницата.
 • Ако болката все още не изчезва, тогава тя се появява, след това се обадете на линейка или посетете Вашия лекар.
обратно към съдържанието ↑

Когато не можете без медицинска помощ

Всеки дискомфорт, който изпитва бъдещата майка, причинява нейните страхове и безпокойство, но, както знаете, в такава ситуация е изключително нежелателно да се притеснявате. Ето защо, когато дърпаща болка в долната част на корема се появява в ранните етапи на бременността, струва си да посетите гинеколог, за да установите причината за това състояние. Има обаче симптоми, при които жената трябва незабавно да се консултира с лекар:

 • произтичащите от това болки в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;
 • появили се схващащи болки с всякаква интензивност;
 • има продължително гадене и повръщане, стомашно-чревно разстройство и липса на апетит;
 • появата на всякакви кървави отделяния;
 • след приемане на no-shpa или използване на свещи с папаверин, усещанията не се променят по интензивност или изобщо не изчезват;
 • кръвното налягане спадна рязко, пулсът се увеличи и се появи желание за повръщане;
 • издърпва долната част на корема, болка в ануса или затруднено уриниране;
 • болезнени усещания се усещат в определена област отдясно или отляво. За да разсеете страховете и тревогите, в този случай е по-добре да направите ултразвук;
 • болките в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;

Гинеколозите съветват бременните жени да търсят съвет при най-малкия дискомфорт, дори ако алармата се окаже фалшива. В случай на патология, мерките, взети навреме, често помагат за поддържане на бременността..

Болка в матката по време на бременност: какво заплашва и как да се отървете от болката?

Когато бъдещата майка разбере само за новата си позиция, тя е обхваната от много емоции, включително страх. Тя слуша всичките си усещания и реагира на всеки алармен сигнал на тялото. Същото трябва да се направи, ако матката боли по време на бременност. Този симптом не трябва да се пренебрегва, тъй като не трябва да е нормален..

Жената не трябва да се притеснява, ако почувства изтръпване, изтръпване в матката. Това говори за имплантиране на ембриона върху стената му. Това усещане може да се появи 6-12 дни след зачеването. Подобна болка в матката в началото на бременността не трябва да бъде особено забележима..

Добре ли е?

По време на периода на бременността матката се увеличава, тя става по-тежка. Поради това се увеличава натоварването на тези връзки, благодарение на което се задържа в малкия таз. Поради увеличаването на размера, останалите органи са изместени, коремните мускули са напрегнати.

Това състояние е норма. Жената може да изпита леки, дългосрочни или краткосрочни тежки, както и болки в матката по време на бременност - те не трябва да предизвикват страх. Препоръчително е да лежите настрани. Но ако болката продължава, трябва да се консултирате с гинеколог.

Причини

Матката е мускулен орган, така че повишеният тонус може да бъде норма за нея. В ранните етапи това се случва поради хормонални промени в женското тяло. В период от 6-8 седмици такива болки се появяват поради факта, че ембрионът се прикрепя към маточната стена. Този физиологичен процес не се нуждае от лечение. В средата на бременността болката възниква поради силния растеж на матката. През третия триместър това състояние е сигнал за подготовка за раждане. Болките се появяват епизодично. За да ги спрете, достатъчно е да се отпуснете и да вземете спазмолитик.

Понякога болката в матката по време на бременност се появява не защото се появяват хормонални промени, а просто като маточни крампи. Например, това може да се случи след секс или ако пикочният ви мехур е пълен..

Разновидности на болка

Жената обикновено може да опише какъв вид болка в матката изпитва по време на бременност.

Струва си да се разгледат подробно всички сортове:

 • Шиещите болки с остър характер могат да говорят за апендицит и уролитиаза.
 • Рязане. Те възникват в началните етапи. Ако се усетят отляво или отдясно, това може да е извънматочно развитие на плода. В някои случаи тази болка отива в ануса и краката. В областта на пазвата такива усещания възникват поради прекъсвания в работата на отделителната система.
 • Изтръпване. През първия триместър те се появяват поради подготовката на лигаментния апарат на матката, така че плодът да може да се развива. В този случай връзките се разтягат. Най-често дискомфорт се наблюдава при жени, които изпитват дискомфорт по време на менструация..
 • Болещ характер с локализация в десния хипохондриум с облъчване в долната част на корема се проявява в случай на възпалителен процес в жлъчния мехур.
 • Болките в спазми се появяват със заплаха от прекъсване на бременността. Трябва веднага да посетите лекар.
 • Издърпванията също могат да бъдат предвестници на прекъсване. Ако е придружено от кървене, може да се диагностицира отлепване на плацентата..
 • Силната болка в края на третия триместър показва подготовката на тялото за раждане. В този момент тазовите кости се разминават, поради което всички неприятни усещания се концентрират в областта на сакрума и утробата.
 • Тъпата, непрекъсната болка в пъпа, съчетана с разхлабени изпражнения, треска и гадене говорят за патологии на стомашно-чревния тракт.
 • Ако матката боли, сякаш по време на менструация, но вече в периода на изчакване на детето, това е сигнал, че оплодената яйцеклетка е прикрепена към стената на матката. И през 2 и 3 триместър това показва заплахата от преждевременно раждане..


Всяка болка, която продължава дълго време и не се облекчава от спазмолитиците, е причина спешно да се обадите на лекар.

Ако се появи болка при ходене

Ако една жена чувства, че шийката на матката я боли по време на бременност, докато ходи, не се притеснявайте. Това се счита за нормално. Лек дискомфорт може да възникне, когато матката расте и мускулите се разтягат. Тихата почивка намалява тежестта на тези симптоми. Ако болката е силна и остра, тогава е необходима консултация с лекар.

Жените, които са изправени пред такова явление, трябва самостоятелно да определят къде болката е по-локализирана. Достатъчно е да сложите дланта си на коремната стена и бавно да натиснете корема, като същевременно определите конкретно място. Този преглед трябва да се извърши в легнало положение..

В повечето случаи, когато бъдещите майки ходят, болката се появява след физическо натоварване, стрес или хипотермия. Не трябва да пиете хапчета, просто се успокойте и се отпуснете. Но ако маточните връзки болят по време на бременност толкова много, че не ви позволяват да се движите, това показва сериозни патологии.

Болка в областта на шийката на матката

Докато чака бебето, маточната шийка заема анатомично положение. Той предпазва матката и придатъците от инфекция. Това ви позволява по-ефективно да поддържате здравето на плода..

Защо матката боли в шийката на матката по време на бременност? Първо, може да сигнализира за хипертоничност. Поради ниското ниво на прогестерон се появяват такива усещания. Липсата му провокира аборт. Друга причина е излишъкът от пролактин. Често поради нервност, инфекция, високи физически натоварвания.

На второ място, това може да означава недостатъчно развитие на женските репродуктивни органи. Ако матката не може да достигне необходимия размер, тя ще се свие по време на бременност, което може да предизвика спонтанен аборт.

Патологична болка

Тези състояния включват проблеми, свързани с появата на заплаха от прекъсване, извънматочна и замразена бременност и отлепване на плацентата.

Трябва да анализирате всеки случай поотделно:

 • Заплахата от прекъсване.В този случай жената усеща дърпаща и болезнена болка в матката. Те могат да бъдат придружени от кървави отделяния. Напредъкът на процеса се проявява под формата на повишена болка, забележим е спазмен характер. Преждевременно раждане или спонтанен аборт може да настъпи без специфично лечение.
 • Извънматочната бременност е прикрепването на оплодена яйцеклетка извън маточната кухина. По-често има такова разнообразие като тръба. Болезнените усещания възникват от една страна, не траят дълго, но интензивно, до загуба на съзнание. На 8-12 седмица може да се получи разкъсване на фалопиевата тръба. Диагностиката се извършва с помощта на ултразвук, а лечението се извършва само чрез операция.
 • Отслабване на плацентата. Може да се случи по всяко време. Болката е толкова силна, че жената трябва да избере принудителна позиция. Възможно е да няма вагинално течение. Има признаци на фетална хипоксия и вътрешно кървене. Ако това състояние не се лекува, съществува риск от вътрематочна смърт на детето. Освен това това е много голяма заплаха за живота на жената..
 • Замразена бременност. Ако процесът е настъпил през първия триместър, жената може да не разбере дали матката боли по време на бременност. Лекарят ще види това въз основа на факта, че органът не отговаря на стандартните размери. Може да се появи гадене, чувствителност към миризми и след това симптомите изчезват внезапно. Появяват се схващащи болки в долната част на корема.

Какво да правя?

Важно е да запомните, че в нормално състояние шийката на матката боли по време на бременност спокойно и ненатрапчиво. Ако усещанията станат непоносими, остри и чести, придружени от кървене, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Ако връзките болят, почивката ще помогне за облекчаване на дискомфорта. Можете да опитате да заемете коляно-лакътна позиция, за да облекчите гръбначния стълб. Друг добър метод е да поставите едната възглавница под корема си, а другата да стегнете между краката си. Вземането на топъл душ също ще облекчи симптомите..

Характерната болка за началото на бременността бързо преминава. Основното е да бъдете търпеливи и редовно да посещавате гинеколог. Ако следвате всички негови препоръки, ще можете да поддържате добро здраве..

Автор: Ирина Левченко, лекар,
специално за Mama66.ru

Татяна Очакваме те скъпа.

Болка в матката в ранните етапи Б

Този пост беше публикуван от Tatiyan. Очакваме те бебе. 28 март 2012 г.

4563 изгледа

Здравейте ! Аз отново с въпроса:

Благодаря на всички, които отговорят

10 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Ихтиолови супозитории в гинекологията

Основи на цикъла: овулация, имплантация, жълто тяло

Планиране на пола на бебето

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 14 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 16 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 19 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 15 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 15 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 9 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 16 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 15 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 10 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 11 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Защо матката боли в началото на бременността?

В ранните етапи на бременността жените често изпитват болка в матката. Този симптом може да има няколко възможни причини и въпреки че повечето от тях не показват сериозни здравословни проблеми, в някои случаи жените се нуждаят от медицинска помощ..

В самото начало на бременността матката е много по-малка в сравнение с втория и третия триместър. Следователно болката в тази част на тялото обикновено не е свързана с натиска, упражняван от разширената матка върху други органи. Освен това жените през този период все още нямат време да напълнеят, което означава, че това също не може да бъде причина за дискомфорт..

Болката в матката обаче е един от най-честите симптоми на ранна бременност. В тази статия ще разгледаме потенциалните причини за тази болка, които включват корекции на нивата на хормоните и промени в мускулите..

Чести причини

Следните са най-честите причини за болка в матката по време на ранна бременност.

Болка в кръглите връзки на матката

Кръглите връзки на матката могат да бъдат източник на болка в долната част на корема

Болката в кръглите връзки на матката възниква поради факта, че матката се увеличава и връзките, които я поддържат, се разтягат, адаптирайки се към развиващия се плод. Тази болка обикновено се проявява с остри и пронизващи гърчове от едната или от двете страни на матката. Атаките могат да бъдат внезапни и да продължат само няколко секунди.

Болката в кръглите връзки на матката се появява без предупреждение. Някои жени изпитват особен дискомфорт при смяна на положението на тялото в леглото. Освен това проблемът може да възникне, когато бременна жена стане от стол или легло..

Болката в кръглите връзки на матката може да причини някои неудобства, но не показва развитието на сериозни здравословни проблеми.

Болка в мускулите на тазовото дъно

Много жени, докато носят деца, изпитват болка в мускулите на тазовото дъно. Този симптом може да се появи в началото на бременността, особено при онези жени, които вече са родили деца. Разтегнатата матка е една от причините за тази болка, въпреки че хормоналните промени могат да засегнат и мускулите на тазовото дъно.

Болката в мускулите на тазовото дъно се проявява по различни начини. Жените могат да го усетят в областта на самата матка, както и в пикочния мехур, влагалището, гърба или корема..

При някои жени мускулите на тазовото дъно започват да болят след нараняване, например сълзи. Този проблем може да причини други симптоми, като изтичане на урина от пикочния мехур при скачане или кихане..

Подобна болка не показва проблеми с развиващия се плод, но трябва да се разбере, че тя може да се влоши с напредване на бременността..

Спазми

Ранната бременност често е придружена от спазми, подобни на тези, които се появяват по време на менструация. Този симптом може да се развие на фона на повишаване на нивата на прогестерон или увеличаване на матката..

Някои жени се страхуват, че спазмите могат да бъдат признак на спонтанен аборт. Интензивните спазми, които непрекъснато се увеличават, наистина могат да показват загуба на бременност, особено когато са придружени от кървене. В много случаи обаче спазмите са само временен симптом и не са показател за някакъв проблем..

По-рядко срещани причини

Следват проблеми, които са по-малко склонни да причинят болка в матката в началото на бременността.

Торзия на яйчниците

Торсионната лента на яйчниците се характеризира с усукване на яйчниците или фалопиевите тръби около тъканите, които ги поддържат. При някои жени този проблем възниква в резултат на развитието на кисти на яйчниците, въпреки че в много други случаи усукването се наблюдава без очевидни причини и съпътстващи симптоми..

Бременността не причинява усукване на яйчника, но това състояние може да възникне по време на бременността. Изисква спешна медицинска помощ, тъй като може да блокира притока на кръв и по този начин да доведе до смърт на яйчника..

Понякога яйчниците се пукат, което може да причини животозастрашаващо кървене. В такива случаи се изисква спешна медицинска помощ, за да се спаси животът както на майката, така и на нейното дете..

Торсията на яйчниците обикновено причинява внезапна, остра и силна болка, която непрекъснато се влошава. Той не изчезва и не отслабва под въздействието на масаж. В някои случаи болката е толкова силна, че причинява повръщане или световъртеж..

Извънматочна бременност

След 35 години рискът от развитие на извънматочна бременност се увеличава

Ектопична бременност настъпва, когато се имплантира яйцеклетка и започне да се развива извън маточната кухина. Това обикновено се случва във фалопиевите тръби. Факторите, които увеличават риска от развитие на извънматочна бременност, включват следното:

 • възраст над 35 години;
 • предишни операции на органите на тазовата кухина;
 • пушене;
 • ранна извънматочна бременност или възпалително заболяване на таза;
 • ендометриоза;
 • полово предавани инфекции (ППИ);
 • ин витро оплождане.

Ектопичната бременност не е жизнеспособна. Ако продължи да се развива, може да навреди на органи и дори да представлява заплаха за живота..

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тя вече не може да пътува до други места. Това означава, че ако ултразвукът потвърди развитието на плода в матката, тогава жената не трябва да се тревожи за извънматочна бременност..

Други причини за болка

Други здравословни проблеми могат да причинят болка в матката, много от които дори не са свързани с бременност.

Някои жени смятат, че матката им е по-висока, отколкото е в действителност, и поради това те вярват, че тя се превръща в източник на болка, излъчвана от корема..

По-долу са дадени някои други възможни причини за болки в корема и придружаващите ги симптоми..

 • Чернодробната болка, свързана с камъни в жлъчката или други чернодробни проблеми, може да причини болка в горната част на корема и да бъде придружена от тъмна урина.
 • Болката в бъбреците се развива при пиелонефрит (бъбречна инфекция) или камъни в бъбреците, които обикновено причиняват интензивна болка в средата или горната част на гърба. Освен това подобни проблеми често причиняват болезнено уриниране и повишена температура..
 • Болката в пикочния мехур е свързана с инфекция на този орган. Може да се развие заедно с болки в корема и затруднено уриниране.
 • Бременните жени също могат да объркат болката в храносмилателната система с болката в матката. Запекът е често срещано усложнение на бременността, което може да причини остри, стрелящи болки.

Лечение и домашни грижи

Леченията за болки в долната част на корема зависят от причината за проблема. Бременни жени, които изпитват симптоми в мускулите на тазовото дъно или кръглите връзки на матката, могат да ги отслабят със следните насоки:

 • преместете коленете си към гърдите, за да облекчите натиска върху матката;
 • сменяйте по-често положението на тялото;
 • нежно масажирайте засегнатите области на тялото и мускулите, които ги заобикалят;
 • приемайте болкоуспокояващи без рецепта, но правете това само със съвета на Вашия лекар;
 • Яжте значителни количества фибри и останете хидратирани, за да предотвратите запек.
 • почивайте повече, за да намалите мускулната умора.

Лекарите освобождават жените от извънматочна бременност или с помощта на лекарства, или чрез операция.

Хирургията помага и за премахване на усукването на яйчника. В някои случаи лекарите успяват да запазят засегнатите яйчници, но понякога те трябва да бъдат премахнати.

Кога да посетите лекар?

Трябва да се потърси лекар, ако по време на бременност се развият интензивни спазми.

През първия триместър жената трябва да посети лекар поне веднъж, за да потвърди бременността, да оцени нейната жизнеспособност и да се увери, че плодът се развива в матката. По време на посещението можете да обсъдите различните видове болка с Вашия лекар, за да разберете кои са нормални за периода на раждане на бебе..

Болката в матката трябва да бъде докладвана на лекаря, ако:

 • възникват интензивни спазми;
 • болката се влошава;
 • коремна болка се развива заедно с кървави изпражнения;
 • има признаци на чернодробни проблеми, като болка в дясната горна част на корема.

Трябва да се свържете с един от най-близките спешни медицински центрове, ако:

 • развива се силно кървене, наподобяващо менструация;
 • болката се понася трудно или се появява внезапно и не изчезва;
 • болката е придружена от треска;
 • има кръв в урината;
 • имате симптоми на камъни в бъбреците, като интензивна болка в гърба или спазми.

Заключение

За повечето жени болката в матката в началото на бременността е временен дискомфорт, който се появява и скоро изчезва. Моделите на болката могат да се променят с напредването на бременността. За някои жени тя отслабва, други забелязват подобрения през втория триместър и след това отново изпитват болка, тъй като матката се увеличава..

Трябва да се потърси лекар, когато има силна болка или болка, придружена от други симптоми.