Много бъдещи майки си задават въпроса: може ли стомахът да боли в първите дни на бременността? Да, по много причини. Някои болки са естествени и не са причина за безпокойство, но има симптоми, при които трябва спешно да се консултирате с акушер. Във всеки случай е почти невъзможно да определите сами причината за болката, по-добре е да се консултирате с лекар, на когото имате доверие.

И така, болките в ранните дни на бременността са:

 • физиологични;
 • патологични;
 • негинекологичен характер.

Болката в началото на бременността е физиологична. Те приличат на менструални периоди, когато коремът се дърпа. Поясничната област също може да боли. Освен това е възможно кърваво отделяне. Ако болката не се влоши, се отделят само няколко капки кръв, няма нужда да се притеснявате.

Какво причинява физиологична болка при бременни жени??

Факт е, че в рамките на една седмица след оплождането ембрионът се движи целенасочено през маточната тръба, стремейки се към матката, която се готви да го приеме. Матката по това време, поради влиянието на хормоните, набъбва, става по-обемна. Връзките, използвани за закрепването му в малкия таз, също се подуват и разтягат малко.

Ще отнеме само седмица след зачеването и оплодената яйцеклетка ще проникне в ендометриалния слой. В резултат на този естествен процес се появяват микроувреждания на лигавицата (понякога на кръвоносните съдове). Именно поради това стомахът се дърпа в началото на бременността. Началото на бременността се характеризира с имплантационна болка.

В допълнение към всичко това, хормоналният баланс при бременна жена се променя към увеличаване на нивото на прогестерон в кръвта. В този случай долната част на корема също може да боли..

Бременността е основно преструктуриране на цялото тяло от първите седмици след зачеването. Промените в жизнената дейност на всички органи и системи водят до разклащане, което не може да не причини известен дискомфорт.

Ето защо няма причина за паника, но е по-добре да не губите бдителност и все пак да се консултирате с лекар.

Има патологични болки. От момента на въвеждане на ембриона в матката и свързаните с това имплантационни прояви, човек трябва да се наблюдава много внимателно. Последващата болка при бременна жена може да бъде тревожен сигнал.

Жената трябва да бъде предупредена в ранните етапи на спазмираща болка, което може да показва контракции на матката и следователно заплаха от спонтанен аборт.

Когато се появи остра болка и кървави отделяния, размазващи розово или ярко червено, както по време на менструация, е необходимо спешно да се обадите на линейка. Това състояние е реална заплаха от спонтанен аборт. Особено безпокойство трябва да имат отделените фрагменти от ендометриума, т.е. активното отделяне на яйцеклетката.

Преди пристигането на екипа на линейката е показана строга почивка в леглото. Не се самолекувайте: не прилагайте лед или топла загряваща подложка, не приемайте лекарства. Можете да вземете само хапче за упойка (No-shpa).

Заплаха от спонтанен аборт поради промени в хормоналните нива

Една от вероятните причини за заплаха от спонтанен аборт е липсата на хормон прогестерон, който се произвежда от яйчниците и активно подпомага бременността през първия триместър. Прогестеронът е предназначен да потиска контракциите на мускулите на матката. Изписват се изкуствени аналози на прогестерон (най-често Duphaston или Utrozhestan).

Хормоналният баланс може да бъде нарушен и да доведе до заплаха от спонтанен аборт, ако жената отделя излишно количество мъжки хормони - андрогени. Те потискат женските полови хормони (прогестерон и естрагон) и могат да провокират многократни спонтанни аборти.

В ранните етапи на бременността се предписват лабораторни изследвания, включително тестове за хормони, с цел регулиране на хормоналните нива.

Мутационни промени в ембриона

Друга причина, поради която плодът може да бъде отхвърлен, са мутационните промени в яйцеклетката. Те могат да възникнат поради наследствени причини или поради еднократна външна експозиция. Нежизнеспособният плод умира поради законите за естествен подбор. Няма да е възможно да се предотврати подобен спонтанен аборт..

Наследствените проблеми и генетичните нарушения, които могат да повлияят на хода на бременността, се изследват от съвременните генетични центрове.

Несъвместимост, структурни характеристики на матката и промени в жълтото тяло

Друга често срещана ситуация е заплахата от спонтанен аборт поради женска и мъжка генетична несъвместимост или несъответствието на Rh факторите на родителите. В този случай матката ще възприеме плода като чуждо тяло и следователно ще го отхвърли..

Някои жени имат свои собствени характеристики: матката може да има двурога или седловидна форма. Това се наблюдава в резултат на ненормалното му развитие и може да доведе до факта, че за яйцеклетката е доста трудно да имплантира и да остане в ендометриума..

Причината, поради която стомахът се дърпа в началото на бременността, е кистата на жълтото тяло. Жълтото тяло е образувание, което временно е възникнало на мястото на бившия фоликул и е проектирано да произвежда същия прогестерон, докато плацентата се оформи напълно. Процесът на нейното развитие може да протече с отклонения: възможно е натрупване на течност в жълтото тяло, което ще доведе до увеличаване на неговия размер.

Трябва да се има предвид, че такава киста сама по себе си не е опасна патология и не застрашава бременността. Само разкъсването му може да доведе до кървене и силна болка. За да се предотврати това, жените с това образование се съветват да избягват интензивни и продължителни натоварвания още в ранните етапи на бременността..

Извънматочна бременност

Ектопичната бременност може също да причини ранна болка в долната част на корема..

За съжаление, при някои жени оплодената яйцеклетка по някаква причина не достига матката и е фиксирана наполовина (във фалопиевата тръба). Увеличавайки се, ембрионът започва да разширява тръбата, като по този начин провокира болезнени усещания. Кървенето започва, когато тръбата се спука. Това е придружено от световъртеж, гадене, повръщане, припадък.

При извънматочна бременност е практически невъзможно да се избегне операция (само в много ранен стадий е възможно да се направи медицински аборт). Патологията, открита навреме, ще спаси фалопиевата тръба от разкъсване и усложнения. Поради това е необходимо внимателно да наблюдавате състоянието си, особено ако подозирате бременност..

Негинекологични болки

Подуването на корема също може да провокира болка, тъй като чревното разстройство по време на бременност не е необичайно..

Могат да се появят по-сериозни причини от негинекологичен характер. Например, апендицит, пиелонефрит, цистит също се проявяват със симптоми на болка. Трябва да запомните това и да наблюдавате локализацията и естеството на болката при бременна жена..

Трябва да посетите акушер-гинеколога навреме, като разкажете за всичко, което ви тревожи. Лекарят ще ви помогне да се справите с болката и ще предоставите навременна помощ или ще ви насочи към необходимите специалисти.

Симптоми в ранните дни на бременността

Патологични симптоми в ранните дни на бременността

Симптомите не винаги са приятни през първите дни на бременността. Някои жени изпитват мъчителна токсикоза, други страдат от депресия или безсъние, а трети имат доста болки в стомаха и зацапващи кръвоизливи..

Нека да поговорим за патологичните симптоми, които се появяват в първите дни на бременността, посочвайки възможна заплаха за живота на нероденото бебе, какво да правим, ако се появят, как да се държим и как да помогнем на тялото ви да не отхвърля плода.

Всъщност има само 3 такива патологични признака.Това е тежка ранна токсикоза, силен тонус на матката и кървави отделяния от влагалището. Нека ги разгледаме отделно.

Токсикоза

Като правило първият симптом е обилното слюноотделяне. Тогава се появяват гадене и повръщане. Най-често жените изпитват пристъпи на гадене рано сутрин и с тях (атаки) могат успешно да се борят с народни методи. Чаят с добавка на листа от мента (но не и закупен в магазина с аромати), с лимон или маточина много добре подрежда стомаха.

Лекарите казват, че в първите дни на бременността тези симптоми често се появяват при млади жени, които не са психологически готови за майчинство. И по този начин тялото им се "бори" с ембриона. Друга версия е, че бебето всъщност е наполовина извънземно същество, в резултат на което възниква отговор от тялото.

Кога токсикозата става опасна? Честото повръщане е опасно (около 20 пъти на ден или повече), когато всичко, което една жена яде и пие на ден, излиза с повръщане. По този начин тялото не получава хранителни вещества и нейното неродено дете страда от това. Бъдещата майка започва да отслабва бързо, може да се дехидратира - вече смъртоносно състояние, защото както знаете, човек може да живее не повече от 3 дни без вода. В такава трудна ситуация е необходима спешна хоспитализация. В болницата бъдещата майка ще получи капкомери, които да наситят тялото с влага и да премахнат токсините + витаминна терапия. В много тежки случаи, когато всичко останало се проваля, се препоръчва изкуствено прекъсване на бременността (аборт). По този начин в първите дни на бременността симптомите могат да бъдат опасни за майката и бебето. Но постиженията на съвременната медицина позволяват да се лекуват практически безнадеждни случаи, най-важното е да започнете лечение своевременно. Така че, не се отчайвайте, ако имате тежка токсикоза. Лекарите определено ще ви помогнат.

Тон на матката

Много жени имат болки в стомаха в ранните дни на бременността. Тези неприятни усещания са почти едно към едно подобно на предменструалното или менструалното. Следователно жените може въобще да не обръщат внимание на този знак, очаквайки месечно кървене, което все още не се случва. Какво е тон и толкова ли е опасно?

Гинеколозите обичат да играят на сигурно място, насочвайки всички момичета с тонус (и тонус периодично се появява при абсолютно всички бъдещи майки) за стационарно лечение и предписвайки спазмолитици, но тонът е добре, ако продължи няколко секунди / минути и не се различава по редовност (не се появява на всеки 40 минути, например, като контракции).

Механизмът на появата на тона е доста сложен, няма да го разглеждаме подробно. Но основната причина за това неприятно и понякога болезнено явление е липсата на прогестерон, което провокира заплахата от прекъсване на бременността. А липсата на прогестерон от своя страна може да възникне поради хормонални причини (например поради излишък на „мъжки“ хормони), с тумори или възпалителни заболявания. По-често, както в последните, така и в първите дни на бременността, стомахът боли, ако плодът не е сам, по време на стрес, физическо натоварване и т.н..

Самата жена може да диагностицира тези спазми. А гинекологът само потвърждава верността на диагнозата. По време на външен преглед лекарят наблюдава силно напрежение в стената на матката. Но при не силни спазми самата жена може дори да не забележи тези симптоми и това е норма. Много жени са диагностицирани с ултразвуково сканиране. Съвременните експерти, поддръжници на доказателствената медицина, смятат диагнозата на тонуса с помощта на ултразвук за неинформативна и грешна..

Но когато в първите дни на бременността стомахът боли, той все още не е толкова опасен, колкото в по-късните периоди. Факт е, че маточните спазми могат да причинят нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток, в резултат на което бебето получава по-малко кислород и хранителни вещества..

Лечението се предписва в зависимост от продължителността на бременността, възможните причини и тежестта на състоянието. Ако тази патология се наблюдава през първия триместър и е причинена от липса на прогестерон, на жената се предписват лекарства, съдържащи този хормон ("Duphaston", "Utrozhestan").

Тонът трябва да бъде премахнат, ако е болезнен. За това обикновено се използват спазмолитици - хапчета или инжекции No-Shpy и ректални супозитории Papaverine. В по-тежки ситуации, когато лечението се провежда в болница, обикновено се предписват капкомери или инжекции с магнезиев сулфат ("магнезия") и успокояващи супозитории (най-често тинктура или валериан таблетки). Разбира се, препоръчително е да си почивате сексуално, да стоите в леглото, да се движите по-малко и да се притеснявате.

Най-опасната ситуация е, когато в първите дни на бременността стомахът боли и започва отделянето на кръв от влагалището. Ще разгледаме втория симптом по-подробно..

Кърваво отделяне и кървене по време на бременност

В самото начало на бременността, а именно, по време на периода на имплантиране на оплодено яйце в матката, жените могат да забележат кафяви или кървави отделяния в малки количества по бельото си; в тези първите дни на бременността вече не се появяват симптоми. Имплантационното кървене обикновено се случва 7-10 дни преди очакваното начало на менструацията. Това е един от най-ясните признаци на зачеването, което се е случило..

Много по-опасно е, ако се появи кървене след настъпването на забавяне на менструацията. Причините за това са няколко. В първите дни на бременността изписването може да бъде свързано с ерозия на шийката на матката, механично увреждане на нея или вагиналната лигавица (например по време на полов акт), полипи на цервикалния канал и децидуални полипи. Но най-честата причина за появата на кръв е заплашващ или вече започнал спонтанен аборт. Със заплаха, когато изписването е незначително в първите дни на бременността, ситуацията може да бъде спасена, ако се консултирате с лекар навреме и започнете лечение. Но ако парчета от ендометриума вече са отделени от влагалището, спазми се наблюдават в долната част на корема, тогава е малко вероятно лекарите да успеят да спасят бременността ви, но във всеки случай трябва спешно да се консултирате с лекар. Необходимо е също така да се знае, че най-опасните седмици от гледна точка на възможно кървене са тези, когато според „графика“ менструацията е трябвало да започне, тоест 4-та, 8-ма, 12-та и т.н..

Зацапване може да възникне и при извънматочна бременност. Други признаци на това опасно състояние са твърде ниски нива на hCG (определят се чрез кръвен тест), болка в долната част на корема, при напреднали ситуации се появява остра болка и повишаване на телесната температура. Точна диагноза може да бъде поставена само с помощта на диагностична операция, по време на която, ако страховете на лекарите се потвърдят, яйцеклетката се отстранява от орган, който не е подходящ за развитие (по-често от фалопиевата тръба).

Нормата в първите дни на бременността е безцветна, разтягаща се, без мирис. Ако няма инфекции, предавани по полов път и всичко е в ред с вагиналната микрофлора, тогава тези симптоми не трябва да предизвикват безпокойство..

Коремна болка по време на ранна бременност: причини, лечение

По време на ранна бременност жените периодично имат болки в стомаха. Невъзможно е да не се обърне внимание на такова състояние, тъй като то може да бъде причинено от сериозни фактори, сред които са патологии от различно естество. За да се избегнат здравословни проблеми, е необходимо да се определи причината за болезнените усещания. Самолечението по време на бременност е особено опасно, така че трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

 • 1 Естеството на болезнените усещания
  • 1.1 Физиологична болка
  • 1.2 Патологична болка
   • 1.2.1 Гинекологични и акушерски
   • 1.2.2 Негинекологични
 • 2 Лечение
  • 2.1 Помощ при физиологична болка
  • 2.2 Лечение на патологии
 • 3 Заключение

Коремна болка, която се появява по време на бременност, може да бъде първият признак на сериозно заболяване. Пренебрегвайки дискомфорта, жената се излага на опасност, тъй като причините, които са го причинили, могат да се превърнат в заплаха за здравето на майката и нероденото дете..

Естеството на такава болка в ранните етапи на бременността може да бъде физиологично или патологично. Гинекологът трябва да определи естеството на дискомфорта при изследване и вземане на анамнеза.

В ранните етапи на бременността в тялото на жената настъпват естествени физиологични промени, които могат да причинят болка в корема от първите дни на забавянето:

 • Оплодената яйцеклетка, прониквайки във вътрешната лигавица на матката, води до микроувреждане на ендометриума и кръвоносните съдове на това място. Процесът причинява лека болка, сравнима с тази, която някои жени изпитват през периода си. Успоредно с това могат да се появят незначителни зацапвания.
 • Под въздействието на хормоните съединителната тъкан омекотява. С увеличаване на матката, връзките, задържащи я в желаното положение, се разтягат, което причинява дискомфорт.
 • Нарастващата матка влияе върху относителното положение на коремните органи, което води до болка. Стомахът "боли", усещанията не са много интензивни.
 • Естественият (не повишен) тонус на матката в началото на бременността понякога причинява дърпащи болки в долната част на корема.

Физиологичните усещания са най-често слабо изразени, могат да бъдат придружени от прозрачно или млечно отделяне, без мирис, еднакво обезпокоителни както през деня, така и през нощта.

Болката от този характер не е опасна за майката и нероденото дете..

Патологичната коремна болка през първия триместър е усещане, което се причинява от развитието на някакви заболявания. Говорим за заплахата от прекъсване на бременността и неуспехи, свързани с репродуктивното здраве на жената, или аномалии в работата на други органи и системи на тялото..

Ако стомахът ви боли по време на ранна бременност по тези причини, трябва да вземете спешни мерки.

Сред причините за болката, свързани с гинекологията и акушерството, се различават следните:

 • Отлепване на яйцеклетката. Това се случва за периоди до дванадесет седмици и често причинява спонтанен аборт. В същото време коремът се „дърпа“, болката се излъчва в долната част на гърба. Жената може да открие, че кръвта се размазва, цветът на отделянето е кафяв, кървав.
 • Хипертоничност на матката. Проявява се чрез дърпане, понякога схващаща болка, евентуално кърваво отделяне.
 • Киста на жълтото тяло. За производството на хормона прогестерон в женското тяло се образува специална жлеза, която намалява в случай на небременност. Ако е настъпило оплождане, жълтото тяло остава активно. Когато в нея се образува киста - кухина с течност - жената изпитва болка отдясно или отляво, в зависимост от това в кой яйчник е. Най-често тази патология протича без освобождаване от отговорност и не представлява голяма опасност..
 • Избледняване на ембриона (плода). Характеризира се със симптоми като силна болка, кървене.
 • Извънматочна бременност. Това се случва, когато яйцеклетката е проникнала не в маточната кухина, а във фалопиевата тръба. Проявява се с остри болки с висока интензивност, кървене, внезапно изпотяване и слабост.

Болката, която се появява при жените в коремната област през първия триместър, не винаги е свързана с раждането на плода. Сред причините, които не са свързани с бременността, се различават следните:

 • Болести на храносмилателната система. Ако една жена е имала хронични заболявания преди началото на бременността, тогава в процеса на раждане на плода те могат да се влошат.
 • Бъбречна патология. Тъй като размерът на матката се увеличава и поради хормонални промени може да се появи цистит, пиелонефрит. Болката е локализирана в срамната област, излъчва се в долната част на гърба.
 • Апендицит. Характеризира се с остра пронизваща болка вдясно, треска, гадене, повръщане.

Силната и постоянна коремна болка, съчетана с кървене, треска, гадене и повръщане, изисква незабавна медицинска помощ в началото на бременността..

Няма терапия, която да е обща за различните видове болки в началото на бременността. Лечението се основава на причината за дискомфорта.

Предписаните лекарства действат за облекчаване на симптомите и спиране на заболяванията..

Ако лекарят е диагностицирал, че усещанията за болка са от физиологичен характер и не представляват опасност за майката и плода, той дава следните препоръки:

 • използване на Drotaverin (No-Shpa) за облекчаване на спазъм;
 • намалена физическа активност;
 • спазване на диетата;
 • минимизиране на стреса и безпокойството;
 • премахване на преумората.

Когато се идентифицират акушерски патологии, лекарят взема решение за амбулаторно или стационарно лечение:

 • Хипертоничност на матката. Предписвайте спазмолитици (таблетки Drotaverin, No-Shpa, ректални супозитории Papaverin), хормонални лекарства, успокоителни (валериана, майчинство). Препоръчва се психоемоционална и физическа почивка.
 • Киста на жълтото тяло. Патологията не се нуждае от лечение, но изисква контрол и наблюдение.
 • Болести на отделителната система. Тъй като в ранните етапи на бременността ембрионът не е защитен от плацентарната бариера, но органите на бъдещия организъм вече се полагат, употребата на лекарства, особено антибактериални, е крайно нежелана и понякога невъзможна. Препоръчително е да се спазва питейният режим с увеличаване на обема на течността (вода, чайове, сок от червена боровинка), разрешено е лечение с билки. Решението за използване на пеницилинови антибиотици в случай на тежка форма на заболяването се взема от лекаря.
 • Болести на храносмилателната система. Лечението на тази група заболявания в началото на бременността е ограничено поради потенциалния риск за развитието на плода. Основните препоръки са рационално хранене, нормализиране на начина на живот, използването на някои билкови препарати, разрешени през този период. Приемането на лекарства, ако са предписани, трябва да се извършва под наблюдението на гастроентеролог и гинеколог.

Когато се появят симптоми на „остър корем“, лекарят взема решение за консервативно лечение и възможна хирургическа интервенция.

Болките в корема, които тревожат жената в началото на бременността, не винаги са опасни, но не могат да бъдат пренебрегнати.

Ако усещанията са интензивни, ножови, режещи по природа и се съчетават със симптоми като зацапване, треска, повръщане, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Издърпва стомаха в началото на бременността: как да разпознаем заплаха?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Въпреки това, има моменти, когато болката не трябва да бъде проблем. И така в какви случаи дърпащите болки - ясен знак за заплаха? Ще разберем тази статия.

Защо има болки в ранна фаза

Практиката показва, че голямо разнообразие от признаци могат да показват началото на зачеването. Това се отнася за такива явления като подуване на гърдите, токсикоза, повръщане, замаяност, главоболие, повишена чувствителност към миризми и дори придърпващи болки в долната част на корема. Често се случва в ранните етапи долната част на корема да се дърпа като преди менструация. В същото време много майки предполагат, че менструацията скоро ще премине и не обръщат внимание на този симптом..

За много жени дискомфортът в долната част на корема преминава почти неусетно, така че те не изпадат в паника и водят нормален живот. Също така се случва, че болките са доста интензивни и е просто невъзможно да не ги забележите. Ако едно момиче вече е направило тест за бременност, такъв неприятен симптом я кара да се чуди дали всичко е наред с бебето..

Характерът на болката в долната част на корема е индивидуален за всяка жена. За някои дърпащите болки са толкова незначителни, че не изпитват особен дискомфорт и не виждат причина за притеснение. При други коремът в началото на бременността боли и дърпа доста забележимо, което ви кара да мислите за наличието на проблеми с раждането на бебе.

Във всеки случай експертите признават такива усещания в началния период като норма, което се обяснява с промени в хормоналния фон. Тялото на бременна жена е настроено да носи дете, така че преструктурирането улавя всички системи.

При дърпане болките не са опасни по време на бременност?

Дърпащите болки в началото на бременността са физиологични и патологични. Физиологичната болка не представлява заплаха за бременността. При такива болки долната част на корема се дърпа временно, а не за постоянно (ако си почивате, тогава болките ще спрат); болката има дърпащ характер, няма остри и схващащи болки. В допълнение към усещането за дърпане, няма кърваво отделяне; след прием на no-shpa или използване на супозитории с папаверин, интензивността на болката преминава; болката може лесно да се толерира, няма нарастване на болката; няма рязко намаляване на кръвното налягане; няма повишаване на сърдечната честота и желание за повръщане.

Сред безопасните причини за болезнени усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката и тъй като кръвообращението в нея започва да се увеличава.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Въпреки това, ако дори такива дърпащи болки ви причиняват страх и безпокойство, можете да се консултирате със специалист!

Опасни дърпащи болки по време на бременност

Патологичната болка, при липса на навременна медицинска помощ, често заплашва бременността. След това помислете за признаците на опасни болки в дърпането:

 • Рисуващи болки в долната част на корема са придружени от болка в лумбалната област;
 • Заедно с болката се появяват спазми в корема и дискомфорт. Дърпащата болка може да бъде придружена от кървави изхвърляния (това вече е явен симптом на започващ спонтанен аборт);
 • Има слабост, общо неразположение, замаяност;
 • Издърпва долната част на корема, има болка и натиск в ануса или затруднено уриниране.

Понякога постоянно се появяват дърпащи болки поради тонуса и хипертоничността на матката. Те не могат да бъдат пренебрегнати във всеки случай, тъй като те също могат да причинят спонтанен аборт, така че това да не се случи, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно това ще бъде последвано от хоспитализация и курс на консервационна терапия..

В никакъв случай не отказвайте хоспитализация! В края на краищата лекарят трябва редовно да ви наблюдава, състоянието на детето!

Причини за патологична болка в ранните етапи

Често се случва, че в ранните етапи на бременността болката се появява отдясно или отляво, дава се в долната част на гърба и се разпространява в цялата коремна област. Ако в същото време дискомфортът е доста солиден и не изчезне в рамките на няколко минути, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива. Условия, при които болката непрекъснато се увеличава, се считат за особено опасни. Дори ако болката е спряла, но след това дискомфортът отново се е върнал, трябва незабавно да отидете в болницата. Всяка минута закъснение може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и живота на бебето..

Отлепване на яйцеклетката от маточната стена

Това е доста често срещано явление, което се случва на различни етапи от бременността. В този случай яйцеклетката, в която се намира ембрионът, се отклонява от стената на гениталния орган. С навременното приемане в болницата е възможно да се спаси животът на плода. Но в същото време може да възникне състояние, при което заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане ще продължи през целия период. Жената може да се нуждае от хоспитализация и постоянен медицински контрол.

Болести на пикочно-половата система

Полово предаваните инфекции и други инфекциозни патологии са друга причина, която може да провокира дърпаща болка в долната част на корема в ранните етапи. За да се изключи такова състояние, се препоръчва планирането на бременността да е ранна регистрация на бъдещата майка. Ако инфекцията бъде открита своевременно, има по-голям шанс за нейното успешно излекуване и предотвратяване на опасни последици за жената и детето..

Неразвиваща се бременност

Според медицинската статистика ранното замръзване на плода е доста често срещано явление, което може да провокира дискомфорт и усещания за дърпане в долната част на корема. В този случай плодът спира развитието си в определен момент. Причините за неразвиваща се бременност са от най-разнообразно естество. Това могат да бъдат хромозомни патологии, прехвърлени вирусни и бактериални инфекции, лоши навици на родителите и много други..

Киста на жълтото тяло на яйчника

По време на настъпването на бременността в женското тяло може да се образува киста на жълтото тяло на яйчника. Този временен орган се образува на мястото на разкъсан фоликул. Той временно отговаря за синтеза на хормона прогестерон, докато се образува плацентата. Понякога, при нехарактерно развитие на този временен орган, жената може да изпитва дискомфортни усещания. Това състояние обикновено не е животозастрашаващо за плода. Веднага след като се образува плацентата, тези неприятни усещания трябва да спрат..

Цистит

Ако бременна жена има болки и болки в долната част на корема, спазми и често уриниране, това може да показва състояние като възпаление на пикочния мехур. Това заболяване се среща при момичета на фона на увреждане на отделителната система от различни патогенни микроорганизми поради структурните особености на женската пикочно-полова система. По време на раждането на бебето имунитетът на бъдещата майка е отслабен, поради което циститът през този период е доста често явление. Необходимо е да се лекува тази патология под строг медицински контрол, което ще помогне да не се навреди на майка и бебето..

Спонтанен аборт

Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да показва началото на спонтанен аборт. Лекарите различават три вида спонтанен спонтанен аборт:

 • Заплашен спонтанен аборт - процесът все още не е започнал, но има голям риск. Жената усеща тежест в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума има леки усещания за болка.
 • Започнал спонтанен аборт - при който болковите усещания се усилват, стомахът боли непоносимо и към тях се присъединяват кървави отделяния. При спонтанен аборт тези симптоми се влошават още повече..

На тези два етапа процесът е обратим, ако жената получи квалифицирана помощ своевременно. Но ако има пълен спонтанен аборт, лекарите вече са безсилни, тъй като има пълно или частично експулсиране на плода от маточната кухина. Болката в такава ситуация е много силна и може да има и силно кървене. Тогава стомахът рязко спира да боли, но това не е причина да се отпускате. В повечето случаи лекарят взема решение за кюретаж на маточната кухина, за да предотврати развитието на възпалителен процес или инфекция.

Извънматочна бременност

Също така, на ранен етап от раждането на дете се появява дърпаща болка поради факта, че в някои случаи ембрионът е фиксиран на грешното място (в маточната тръба) - това явление се нарича извънматочна бременност. Тъй като в тази ситуация е засегната само една от тръбите, тя ще я изтегли - надясно или наляво. Ектопичната бременност е сериозна и опасна патология, изпълнена с усложнения и повторение, водеща до загуба на плодовитост и дори заплаха за живота на жената.

Първите симптоми на извънматочна бременност съвпадат с маточна бременност: забавена менструация, обща слабост, сънливост и подуване на млечните жлези. Патологичната имплантация не се проявява в началото. Жената може също да изпита токсикоза, гадене, повръщане и световъртеж. По-късно могат да се появят зацапвания от гениталиите.

Прекъсната тръбна бременност е придружена от симптоми: остра болка в долната част на корема, излъчваща се в ануса, краката и кръста; след появата на болка се забелязва кървене или кафяво зацапване от гениталиите; има намаляване на кръвното налягане; слабост; ускорен пулс; загуба на съзнание. Трудно е да се диагностицира извънматочна бременност в ранните етапи, но е важно да се определи наличието на извънматочна бременност, да се извърши операция и да се елиминира кървенето.

Съвременните диагностични методи позволяват използването на ултразвуково оборудване и тестове за определяне на нивото на прогестерон за установяване наличието на извънматочна бременност. Всички медицински усилия са насочени към защита на фалопиевата тръба.

За да се избегнат сериозни последици от извънматочна бременност, е необходимо да се наблюдава лекар при първото съмнение за бременност.

Дърпаща болка по време на бременност, не свързана с бременността

Понякога причините, обясняващи защо долната част на корема се дърпа по време на нормална бременност, не са свързани с гинекологията, но в същото време изискват не по-малко внимателно внимание към себе си, тъй като те също са опасни за здравето на майката и детето. Нека разгледаме основните:

 • Проблеми с храносмилателния тракт - докато носите бебе, могат да се появят чести запеци, хронична дисбиоза, метеоризъм, разхлабени изпражнения и други чревни разстройства. С тези оплаквания трябва да се консултирате с лекар, който ще помогне не само да коригира храненето, но и, ако е необходимо, да избере безопасни лекарства за нормализиране на храносмилането.
 • Възпаление на апендицит или остър панкреатит. Заедно с това може да има повръщане и гадене. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава бременната жена се оперира и не се нанася вреда на здравето на майката и детето..
 • Нарушения в пикочно-половата система - бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур. Може да изпитате болезнено и често уриниране, причинено от цистит. Възпалителните лезии на пикочния мехур могат да причинят вътрематочна инфекция на плода и преждевременно започване на раждането. За да избегнете тези проблеми, трябва да посетите уролог. Прочетете повече за цистита по време на бременност в статията.
 • Инфекциозни и възпалителни процеси в яйчниците, уретрата, влагалището и матката.

Ако има съмнение за наличието на една или повече от тези патологии, бъдещата майка трябва да потърси помощта на специалисти, самолечението в този случай може само да влоши състоянието

Как да премахнете дърпащата болка по време на бременност

 • В спешни случаи, с разрешение на лекаря, можете да вземете No-shpa и да легнете 30 минути.
 • В случай на поява на каменисти усещания в корема, можете (с разрешение на лекаря!) Да поставите папаверинови ректални супозитории. Това лекарство ви позволява да отпуснете мускулите, когато се появят тонус и спазми, с правилната дозировка, папаверинът е безвреден за плода.
 • Следете правилното хранене. При грешен прием на храна в края на бременността, той често дърпа от лявата или дясната страна на корема. Причина - метеоризъм поради прекомерно хранене.
 • Прекарвайте възможно най-много време на открито, без да се налага да се движите много.
 • Не е нужно да се пренапрягате. Работата трябва да се редува с почивка. Освен това не правете работа, която изисква дългосрочно вдигане на ръце, тъй като това може да се отрази на състоянието на бременната жена..
 • Ако възникнат някакви болезнени усещания, тогава трябва да легнете, да се отпуснете и да вдигнете краката си върху възглавницата.
 • Ако болката все още не изчезва, тогава тя се появява, след това се обадете на линейка или посетете Вашия лекар.
обратно към съдържанието ↑

Когато не можете без медицинска помощ

Всеки дискомфорт, който изпитва бъдещата майка, причинява нейните страхове и безпокойство, но, както знаете, в такава ситуация е изключително нежелателно да се притеснявате. Ето защо, когато дърпаща болка в долната част на корема се появява в ранните етапи на бременността, струва си да посетите гинеколог, за да установите причината за това състояние. Има обаче симптоми, при които жената трябва незабавно да се консултира с лекар:

 • произтичащите от това болки в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;
 • появили се схващащи болки с всякаква интензивност;
 • има продължително гадене и повръщане, стомашно-чревно разстройство и липса на апетит;
 • появата на всякакви кървави отделяния;
 • след приемане на no-shpa или използване на свещи с папаверин, усещанията не се променят по интензивност или изобщо не изчезват;
 • кръвното налягане спадна рязко, пулсът се увеличи и се появи желание за повръщане;
 • издърпва долната част на корема, болка в ануса или затруднено уриниране;
 • болезнени усещания се усещат в определена област отдясно или отляво. За да разсеете страховете и тревогите, в този случай е по-добре да направите ултразвук;
 • болките в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;

Гинеколозите съветват бременните жени да търсят съвет при най-малкия дискомфорт, дори ако алармата се окаже фалшива. В случай на патология, мерките, взети навреме, често помагат за поддържане на бременността..

Може ли стомахът да тегли и боли след зачеването?

Усещането в стомаха по време на ранна бременност може да бъде важен ключ към жената. Според някои признаци, дори преди закъснението, човек може да подозира раждането на нов живот. За да направите това, трябва постоянно да слушате себе си. Най-доброто време за наблюдение на "поведението" на корема е сутрин и вечер. През деня бъдещата майка е заета с работа, домакински задължения и ежедневна суматоха. При това темпо ще бъде много трудно да се забележат незначителни промени..

Първите признаци на бременност след зачеването

Планиращата жена може да почувства дали е бременна или не, след като се е опитала да забременее. Човек може да подозира нова позиция въз основа на необичайни знаци. След зачеването естеството на освобождаването от отговорност може да се промени. Типични промени могат да се появят на графиката на базалната температура, ако момичето я е водило. В същото време бъдещата майка отбелязва какви чувства изпитва сега. Всичко това може да бъде намек за най-нетърпеливите..

Възможно е обаче надеждно да се определи ранната бременност само чрез кръвен тест (hCG тест). Лабораторният анализ не само дава отговор на вълнуващ въпрос, но също така помага грубо да се изчисли кога е настъпило оплождането..

Направете кратък онлайн тест за бременност на нашия уебсайт след няколко минути и получете отговор - бременна ли сте или не.

Усещането в корема в началото на бременността преди закъснението е практически непроменено. Жената може да забележи леки дърпащи болки, изтръпване. Този симптом обаче може да информира и за наближаващата менструация. Първите признаци на нова ситуация включват леко кървене. Това се случва, когато се имплантира оплодено яйце. Този симптом се проявява около 3-7 дни след зачеването..

Още преди забавянето на менструацията, жената може да забележи, че вкусовите й предпочитания са се променили (прочетете как да разберете дали това е ПМС или бременност).

Фактът, че стомахът боли след зачеването, е виновен за прогестерона, който засяга матката и червата. Това може да е признак за предстояща менструация или може да се е случило оплождането на яйцеклетката. Слабост и сънливост, повишаване на телесната температура и признаци на остри респираторни вирусни инфекции се отбелязват при всяка трета бременна жена. Всички тези симптоми могат да се превърнат в индиректна индикация, че декретът идва скоро.

Чувства в корема по време на овулация и зачеване

В зависимост от прага на чувствителност, усещанията преди овулацията и по време на оплождането при жените могат да бъдат различни. Дърпаща болка в долната част на корема в средата на цикъла показва, че яйцеклетката скоро ще бъде освободена. Дискомфортът продължава от 1 до 2 дни и представлява болка при натискане.

Жената има чувството, че има нещо голямо в едната страна на корема. Така се проявява растежа на доминиращия фоликул. През деня преди овулацията той достига максималния си размер. Случва се два фоликула да растат наведнъж в един яйчник. В такава ситуация усещанията за пръсване са по-ярки. Освобождаването на яйцето може да бъде придружено от лека болка. Не всяка жена обаче може да почувства овулация, много от тях не изпитват абсолютно нищо необичайно в средата на цикъла..

По време на оплождането не могат да възникнат усещания дори при най-чувствителните жени. Размерът на яйцеклетката и спермата е толкова малък, че е невъзможно да се усети тяхното сливане.

Усещането в корема по време на ранна бременност може да бъде много различно. Често те се оказват фалшиви, защото жената се опитва да търси симптоми на бременност. Фактът, че е настъпило зачеване (или по-скоро имплантиране на яйцеклетката) може да се докаже от лека пронизваща болка в матката. Прикрепването на яйцето е придружено от увреждане на лигавицата. Ембрионът „изкопава“ дупка в ендометриалния слой. Също така причинява увреждане на малките кръвоносни съдове и появата на кафяво отделяне (но това не винаги е така).

Когато настъпи зачеване и жената боли в стомаха по време на полов акт, това може да означава възпалителен процес в малкия таз или други заболявания. Редовно повтарящият се дискомфорт трябва да предупреди и да стане причина за контакт с гинеколог. Долната част на корема след зачеването може леко да се дръпне и да нарани, тъй като матката е в тонус. Това състояние се задейства от различни фактори:

 • имплантиране на ембриони;
 • проблеми с червата;
 • дефицит на прогестерон;
 • физическа дейност.

Обикновено не трябва да има остри болки след зачеването, локализирани в долната част на корема. Ако такова безпокойство възникне още преди началото на менструацията, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар. Може би говорим за симптом на патологичен процес. Всички жени, които търсят признаци на бременност, трябва да знаят, че по време на зачеването стомахът не може да боли много. Лекият дискомфорт, усещането за дърпане или натискане, усещането за изтръпване не предизвикват особено безпокойство и отшумяват сами в рамките на няколко дни. Всяка остра, непоносима болка, която нарушава обичайния ритъм на живот, е причина за изследване.

Как се променя коремът след зачеването

Някои жени разпознават новата позиция по корема си. След зачеването в областта между пубиса и пъпа се появява едва забележима тъмна ивица. Подобна пигментация се появява по време на бременност, но обикновено на по-късна дата, след забавяне. Освен това образуването на затъмнена зона не може да бъде надежден знак за нова позиция, това е само косвено доказателство.

След зачеването матката става по-голяма. В сравнение с началото на менструалния цикъл и размера след менструацията, репродуктивният орган нараства около един и половина пъти. Растежът ще продължи с течение на времето. Матката след зачеването е сравнима по размер с юмрук. Тя е напрегната на допир (по време на тазов преглед). В същото време шията остава мека и придобива синкав оттенък. Обезцветяването на лигавицата е свързано с повишено кръвообращение в тазовата кухина.

Коремът по време на ранна бременност не променя размера си. Някои жени обаче смятат, че тя се увеличава. Това е така, защото може да се появи лек оток на тъканите. Това се дължи на преструктурирането на хормоналния фон. По същата причина по време на бременност изпражненията могат да се променят преди забавяне..

Активният синтез на прогестерон е необходим за поддържане на подходящия тонус на матката. Този хормон е предназначен да отпусне репродуктивния орган, за да предотврати отхвърлянето на яйцеклетката. Има и релаксиращ ефект върху червата. В резултат на това перисталтиката се инхибира. Задържането на изпражнения предизвиква ферментация, във връзка с която се повишава метеоризмът. Бъдещата майка може да празнува нови усещания: буболене, къркорене, повишено газообразуване (по прост начин, газове). През този период жените имат чувството, че не се вписват в ежедневните дрехи поради увеличения растеж на корема. Всъщност дискомфортът не е свързан с бързо увеличаване на матката, а само следствие от чревен бунт..

Симптоми, които могат да се отдадат на непреки признаци на бременност:

 • издърпва долната част на корема;
 • в напречното сечение се образува едва забележима пигментна лента;
 • появява се подуване, придружено от метеоризъм;
 • стомахът се подува и не се побира в обичайните дрехи;
 • матката се напряга, постепенно се увеличава по размер;
 • шийката на матката остава спокойна (остава мека и отпусната).

Защо стомахът боли в началото на бременността?

Още преди закъснението жената може да забележи, че в стомаха протичат странни процеси. Бъдещата майка може да ги свърже с новата позиция и да открие пълните симптоми на зачеването, което се е случило. След закъснение подозренията й се оправдават с домашен тест, кръвен тест или ултразвуково сканиране..

Както преди, така и след бременност, жената може да има болки в стомаха. Естеството на дискомфорта може да бъде дърпане, натискане, спукване, рязко, рязане. Проявите се случват временно (в зависимост от влиянието на външни фактори) или присъстват постоянно.

Ако стомахът се дърпа след зачеването, тогава за ваше собствено успокоение трябва да се консултирате с гинеколог. След като изключи възможни проблеми и установи, че бременността е маточна, пациентът ще получи списък с одобрени лекарства за облекчаване на дискомфорта. Всяка втора бъдеща майка, която потърси медицинска помощ за болки в корема в ранните етапи, има патология. Колкото по-скоро се елиминира, толкова повече шансове ще има за благоприятна прогноза..

Болещи болки като менструация

Дърпащите болки в долната част на корема след зачеването показват повишен тонус на матката. Временни усещания, не придружени от отделянето на кръв, могат да възникнат поради физическо натоварване, умора, нервно напрежение. Почти всички бъдещи майки се сблъскват с подобни прояви..

По-лошо е, когато след зачеването стомахът боли постоянно. Освен това пациентът се оплаква от болки в кръста и кървене. Тези симптоми показват хипертоничност и изискват задължително ултразвуково наблюдение. По време на сканирането сонологът открива хематом, образуван между яйцеклетката и маточната стена. Когато се отвори, излиза под формата на кафяви кървави отделяния. Появата на алена кръв е още по-опасен знак.

Издърпването на долната част на корема поради хипертоничност може да се дължи на недостатъчен синтез на прогестерон. Това състояние може да се определи с помощта на кръвен тест за определяне нивото на този хормон. Ако се появи болка, както при менструацията, тогава на пациента се предписва консервираща терапия. Лечението включва премахване на причината за хипертония и попълване на дефицита на хормона на жълтото тяло. Подобна коремна болка не може да се приема като признак на бременност. Тревожният симптом е опасен и може да доведе до прекъсване на бременността.

Остра болка в слабинните гънки

Спазмите в корема могат да бъдат симптом на извънматочна бременност. Това състояние е опасно за живота на жената, поради което не претърпява забавяне. Ектопичната бременност се характеризира с прикрепване на ембриона на неподходящо място. Повечето от тези случаи се откриват в областта на фалопиевите тръби. По-рядко яйцеклетката е прикрепена към яйчника или в перитонеума.

Необходимо е да се разбере, че няма да е възможно да се поддържа такава бременност. Растежът на яйцеклетката ще продължи до 5-8 седмици, след което ще спре. В този случай може да се получи разкъсване на фалопиевата тръба или яйчника, което е изпълнено с пълно отстраняване на гениталните органи и дори смърт. Ако се появи силна болка в едната или другата страна на корема, трябва да се консултирате с гинеколог, за да изключите патологично състояние.

Острата коремна болка може да е признак на възпаление на апендикса. Статистиката показва, че около 10% от бъдещите майки са изправени пред това състояние. Патологията е придружена от треска, гадене и нарушения на изпражненията. За да се изключи, е необходимо да се консултирате с хирург, да вземете тест за кръв и урина.

Усещане за натиск и пълнота в перинеума

Стомахът може да боли след зачеването поради навяхвания. Бързият растеж на матката кара мускулите на тазовото дъно да работят. Връзките, които държат гениталния орган, са разтегнати, което причинява лумбаго и усещане за натиск в перинеума. Това често се случва по време на дълги периоди на бременност, когато матката се простира извън таза.

Натискът и разтягането могат да бъдат предизвикани от движението на червата. Както знаете, прогестеронът влияе върху функционирането на храносмилателния тракт. Консумирането на много несъвместими храни (което не е необичайно в ранните етапи) предизвиква усещане за пръсване в стомаха.

Не винаги е възможно да се разграничат чувствата и да се разграничи физиологичният дискомфорт от патологичния независимо. За да разсеете съмненията и да се отървете от притесненията, трябва да се консултирате с гинеколог.