Бременността е период на значителни промени в тялото, който засяга и гърдите. Това може да бъде придружено от болезнени усещания, които носят известен дискомфорт. Можете сами да облекчите болката в гърдите, но посетете лекар за някои симптоми.

 • Промени в гърдите при бременни жени
 • Защо боли гърдите по време на бременност?
 • Каква болка в гърдите се счита за нормална?
 • Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ
 • Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Промени в гърдите при бременни жени

Гърдите започват да се променят почти от момента на зачеването. Продължаващите промени показват подготовката на женското тяло за предстоящото майчинство.

Промените в гърдите често са първият признак на бременност. Външно могат да се забележат следните фактори:

 • Увеличаване на обема. Понякога гърдите стават по-големи с няколко размера. Такива промени са най-силно изразени през първите 10 седмици от бременността, както и преди раждането..
 • Зърната потъмняват, както и кожата около тях.
 • Повишава се чувствителността на гърдите, заедно с болезнеността.
 • Появява се венозната мрежа. Кръвоносните съдове потъмняват поради увеличения приток на кръв в млечните жлези.
 • Появява се коластра. Това е името на дебели жълтеникави отделяния от гърдите. Това явление обикновено се наблюдава не по-рано от 4 месеца на бременността..
 • Зърната и ареолите около тях се увеличават по размер.
 • Появяват се туберкули на Монтгомъри. Това е името на малки образувания на ареолата по периферията на зърното. Техният брой е средно 10-15 парчета, но могат да се наблюдават до 28 такива образувания.
 • Появата на стрии. Те възникват поради подуване на гърдите. Стриите са почти неизбежни при значително увеличаване на гърдите на фона на недостатъчна еластичност на кожата.

Често в началото на бременността промените в гърдите се възприемат като признак на предменструален синдром..

Промените в гърдите са индивидуални, поради което във всеки случай картината има свои отличителни черти. Обикновено изразените промени спират с 10-14 седмици.

Защо боли гърдите по време на бременност?

Болката в гърдите не е необходим спътник на бременността. Тялото на всяка жена е индивидуално, както и чувствителността му към настъпващите промени и прага на болката.

Веднага след зачеването хормоналният фон започва да се променя. Една от проявите на този процес е повишаване на чувствителността на гърдите до появата на болезнени усещания..

Болката в гърдите се появява, когато се увеличава. Основният виновник за такива промени е хормонът естроген, който се произвежда в увеличен обем по време на бременност. Увеличаването на гърдите и болезнеността са вид страничен ефект от тези хормонални промени..

Тежестта на болезнените усещания може да варира драстично. Някои жени изпитват фин дискомфорт. Неприятните усещания могат да се засилят при натискане върху гърдите или хипотермия. Естеството на болката обикновено е болезнено, придърпващо.

Други жени изпитват постоянна болка в гърдите по време на бременност. Чувствителността на зърната се увеличава толкова много, че дори лекият контакт с дрехите може да причини болка..

Каква болка в гърдите се счита за нормална?

Само специалист може надеждно да определи дали болката в гърдите по време на бременност е нормална. Струва си още веднъж да се консултирате с него, за да изключите патологичната причина за дискомфорт..

Ако гърдите болят, има усещане за дърпане, тогава това състояние обикновено е норма. В този случай тежестта може да варира..

Сърбеж в областта на зърната, усещане за парене, изтръпване също могат да бъдат норма. Тези признаци могат да съпътстват производството на коластра. В този случай личната хигиена е особено важна..

Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ

Болката в гърдите при бременна жена не винаги е нормата, която придружава промените в тялото. Жената трябва да отиде на лекар, ако има следните съпътстващи симптоми:

 • болка в долната част на корема;
 • вагинално отделяне, смесено с кръв;
 • общо неразположение;
 • рязко повишаване на температурата.

Дори да имате един от изброените симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Вие също трябва да се притеснявате, когато гърдата се увеличава асиметрично. Предупредителен знак е образуването на бучка или депресия.

Друг симптом, който трябва да притеснява, е връщането на гърдите до нормалния им размер. Такъв знак може да е доказателство за заплаха от прекъсване или замразена бременност..

Ако гърдата се чувства гореща (лява, дясна или и двете), тогава съществува риск от възпалителен процес - мастопатия.

Друга сериозна патология на млечните жлези е лактостазата. Този термин се разбира като застой на мляко в каналите. Това явление е характерно за следродилния период, но не е изключено по време на бременност, когато производството на мляко е започнало рано..

При болезнени усещания под гърдата съществува риск от скрит оток. Подобен симптом може да показва сърдечна патология..

Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Ако гърдите ви болят по време на бременност, трябва да посетите специалист. Лекарят ще изследва състоянието на млечните жлези, ще извърши палпация. Въз основа на такова изследване ще бъде възможно да се каже дали настъпващите промени са нормални или си струва да се подложите на допълнителен преглед, ако подозирате някаква патология..

Болезнеността на гърдите носи дискомфортни усещания, намалява качеството на живот, влияе негативно на психо-емоционалното състояние. Има няколко начина, по които можете да помогнете за облекчаване на болката или намаляване на болката до по-удобно ниво:

 • Не забравяйте да носите сутиен. Носенето му е важно за доброто кръвообращение и формата на гърдите. Ако кръвообращението е нарушено, тогава съществува риск от запушване на млечните канали. Такива нарушения водят до лактостаза и мастит. Ако чувствителността на зърната е увеличена, тогава трябва да се опитате да не сваляте такова бельо през нощта. Тази опция е осъществима при условие на удобно бельо, което не пречи на здравословния сън..
 • Смяна на сутиен. Гърдите растат по време на бременност, поради което се изисква бельо с подходящ размер. Тъй като чувствителността на зърната е повишена, трябва внимателно да обмислите избора на плат - дантелените чашки ще причинят дискомфорт. Когато отделяте коластра, трябва да закупите специален сутиен за кърмачка, в който можете да смените подложките за гърди. Това не само помага за намаляване на болезнените усещания, но е важно и за целите на личната хигиена..
 • Масаж на гърдите. За да направите това, трябва да използвате хавлиена ръкавица. Полезно е да масажирате гърдите си още в първите дни на бременността. Това е отлична профилактика на появата на стрии и провокира леко загрубяване на зърната, което ще осигури положителен ефект през периода на кърмене. Ако усещанията не са твърде болезнени, тогава зърната могат да бъдат леко издърпани и усукани. Такива манипулации трябва да се извършват след хигиенна процедура..
 • Използвайте хипоалергенни продукти за хигиена на гърдите. По време на бременност тялото се променя, така че дори обикновеният сапун и обичайният душ гел могат да раздразнят и изсушат и без това чувствителната кожа.
 • Правете специални упражнения за гърдите. Редовното упражнение може да намали болезнеността и да поддържа формата и стегнатостта на гърдите.
 • Втвърдяване. Може да се извърши от втория триместър. За да втвърдите гърдите, можете да прибегнете до въздушни бани и контрастни мокри разтривания. В същото време не трябва да се допуска излагане на твърде ниски или високи температури. Такива лечения са полезни за нормализиране на кръвния поток, поддържане на формата на гърдите и добро състояние на кожата. Втвърдяването е отлична профилактика на мастит.

Всяко физическо или температурно въздействие върху гърдите трябва да бъде умерено. В противен случай можете да навредите само на тялото..

Болката в гърдите по време на бременност обикновено е индикация за промени в тялото. Нормалните болезнени прояви трябва да се разграничават от патологичните признаци на различни заболявания. Ако имате и най-малко съмнение, трябва да се консултирате с лекар. Можете да се отървете или да намалите болката в гърдите с няколко трика.

Как се променят гърдите по време на бременност

Как се променят гърдите по време на ранна и късна бременност

Хормоналните промени започват активно да се заявяват в самото начало на бременността. Именно гърдата е първата, която усеща преструктурирането. За да не се заблудите и да не се страхувате от неизвестни усещания, трябва да знаете какви промени в гърдите се случват по време на бременност..

Какво се случва в началото на бременността

В тялото на бременна жена се наблюдава силно повишаване на концентрацията на прогестерон в кръвта. След оплождането и прикрепването на яйцеклетката естрогенът и прогестеронът се синтезират активно. Освен това тези хормони ще отговарят за поддържането на бременността и осигуряването на плода с всички необходими компоненти през плацентарната бариера. За да може хормоналната система да работи нормално и хормоните се произвеждат в достатъчно количество и им се позволява да поддържат бременността, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези трябва да функционират напълно. Следователно, за да се изключат патологиите и пълноценното носене на плода, на жените в първия триместър е показано да извършват анализ за хормони и ултразвук на щитовидната жлеза, бъбреците.

Гърдите започват да растат активно, в резултат на което се отбелязват промени:

 • външни - гърдите, зърната и ареолите се увеличават в обем;
 • физиологична - чувствителността се увеличава, коластрата се екскретира.

Основните хормонални промени се случват при всеки по различен начин, в зависимост от индивидуалните характеристики на организма. Времето, когато започне да се извършва такова преструктуриране, също е индивидуално за всеки..

 • Обем на гърдата

Подуването на млечните жлези е първият и най-ранният признак на бременност. Обикновено гърдите започват да увеличават обема си през първите 10 седмици, а също и преди раждането..

Понякога гърдата не се увеличава много по време на гестационния процес. Всичко зависи от първоначалния размер и характеристиките на тялото на жената..

Но се случва и така, че гърдите започват постепенно да се увеличават едва към шестия или седмия месец, в момента, в който тялото започва да се подготвя за предстоящото раждане.

Пролиферацията на млечния тракт се дължи на естроген, докато жлезистата тъкан започва активния си растеж поради прогестерона.

 • Болезненост и болка в жлезите

Дискомфорт и болезнени усещания могат да придружават жената през цялата й бременност. Но именно болките в гърдите жените започват да изпитват в самото начало на бременността. Жлезите могат да наранят или сърбят дори когато зърната влизат в контакт с бельото ви. В същото време бъдещите майки отбелязват подуване, тегло, изтръпване на гърдите.

 • Обезцветяване на зърната

Зърната и ареолите при жените в ранен стадий потъмняват, увеличават се в диаметър. Подобни промени са важна стъпка в подготовката за раждането на бебето и кърменето. Смята се, че благодарение на тъмния цвят на ареолите е по-лесно за новороденото да намери своя източник на хранене. В допълнение към промените в цвета и диаметъра, на ареолите се появяват малки пъпки..

 • Изпускане от зърната

Коластрата е първото хранене на новороденото. Благодарение на него бебето в първите минути от съществуването си получава полезни вещества, които спомагат за укрепването на имунната система и я предпазват от негативните ефекти на околната среда. Коластрата е жълта, плътна, лепкава маса, която се отделя преди появата на мляко. В ранните етапи на бременността коластрата може също да се отдели от гърдата на капка, което показва подготовката на гърдата за раждането и бъдещото хранене на бебето. За да осигурите хигиена на гърдите на този етап, се препоръчва да закупите специални подложки, които се поставят върху зърната в сутиена. Това ще поддържа бельото ви чисто и ще предотврати проникването на коластра в сутиена ви..

 • Стрии и венозна мрежа на гърдите

Всички тези промени възникват поради увеличаване на обема на млечните жлези, както и увеличаване на кръвообращението в тялото на жената. С достатъчно колаген могат да се избегнат стрии. С подходяща грижа стриите могат да бъдат намалени.

Промените в обема и формата на гърдите по време на бременност са неизбежни

Какви промени в гърдите са характерни за различните етапи на бременността

Външният вид и състоянието на гърдата се променя в зависимост от продължителността на бременността. 1-ви триместър е най-болезнен. През първия триместър количеството на мастната съединителна тъкан се увеличава, млечните канали започват да растат, кръвообращението и кръвоснабдяването на органа се увеличават. Мнозина се плашат от дискомфорта и болезнеността на зърната в ранните етапи. Типични промени настъпват преди 12 седмици от бременността. Пикова активност и изключителна чувствителност - 7-10 седмици.

Как гърдите се променят през втория триместър по време на бременност: промените започват да намаляват, болезнените усещания, които притесняват бъдещата майка, неизменно намаляват. Повишената чувствителност в областта на млечните жлези също изчезва с времето, но обемът на гърдата продължава да расте.

През третия триместър промените придобиват нова сила, но те се увеличават постепенно и по-близо до раждането преминават в активна фаза. През този период се препоръчва използването на специални кремове за предотвратяване на стрии, както и носенето на поддържащ сутиен.

Гърдите на жената в ранните етапи увеличават обема си

Обикновено, преди раждането на бебето, гърдите се увеличават значително, коластрата се освобождава, зърната могат да се подуят и да наранят отново. Освен това, след раждането на дете е важно да се научите как правилно да го прикрепите към гърдата. Това ще помогне да се избегнат напукани зърна и болка, която може да възникне от това..

Какво да направите, ако няма промени

Случва се фактът на бременността да се потвърди, но няма промени в млечните жлези. Гърдите не болят и не се увеличават. Подобни ситуации не са причина за паника. Чувствителността на млечните жлези е различна за всяка жена. Следователно, някои може просто да не забележат промените, които се случват в тялото. Сигнал за това как ще настъпят промените в гърдите по време на бременност е периодът преди менструация. Ако менструацията на жената е болезнена и гърдите й са много болезнени, вероятно е млечните жлези също да са много болезнени по време на бременността..

За много жени гърдите започват да растат активно едва през третия триместър, така че в началото на раждането на бебето промени не се забелязват.

Как да помогнете за облекчаване на състоянието

За да намалите болезнените усещания, трябва:

 • осигуряват комфорт на гърдите;
 • избягвайте бельото от синтетични материали, уверете се, че кожата на гърдите не се поти и диша;
 • редовно провеждайте водни процедури с помощта на контрастен душ (може да се извършва само от началото на втория триместър, за да не се провокира активно свиване на матката);
 • изберете правилното бельо, което отговаря на размера (не можете да си купите малък сутиен с изпъкнало от чашките бельо);
 • със силни болки в гърдите през нощта, закупете горен сутиен;
 • правете масаж на гърдите с бадемово масло (консултирайте се със специалист преди употреба, за да изключите алергична реакция към маслото).

Преди извършване на каквито и да е манипулации се препоръчва да се консултирате с лекар.

Опасни сигнали

Не трябва да изпадате в паника в началото на бременността, когато гърдата започне да се подува и боли. Има обаче състояния, които изискват съвет от специалист:

 • фактът на бременността не се потвърждава, а гърдите болят и се подуват;
 • гърдите са се увеличили по обем асиметрично (едната е значително по-голяма от другата);
 • температурата рязко се повиши, имаше общо неразположение, кървави отделяния от влагалището, болка в долната част на корема.

В случай на горепосочени симптоми е важно да се консултирате с лекар своевременно и да проведете проучване за изключване на патологии.

Бременността е чудесно време да се почувствате истинска жена. За съжаление трудностите и проблемите не винаги могат да бъдат избегнати. Гърдата може да се прояви по различен начин в различните етапи на бременността. В случай на подозрение или патологични състояния се препоръчва незабавно да се потърси помощ от лекар.

Болката в гърдите по време на бременност - нормална или патологична?

практикуващ лекар, акушер-гинеколог, гинеколог-ендокринолог, мамолог, ултразвуков специалист

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 4 минути

Като правило бъдещата майка отбелязва нови усещания в гърдите, още преди да научи за новия статус. Болката в гърдите е един от първите симптоми на бременност поради драстични промени в тялото след зачеването. Гърдата се увеличава, набъбва, чувствителността й се увеличава и обичайният цвят на зърната потъмнява.

Нежността на гърдите по време на бременност се счита за нормална, какви са причините и как да се намали болката?

Съдържанието на статията:

 • Когато започне да боли?
 • Причини
 • Как да намалите болката в гърдите

Когато гърдите започват да болят при бременни жени?

Разбира се, има и изключения, но по време на бременност гърдите започват да болят при почти всички бъдещи майки, така че не бива да се паникьосвате.

Нивото на усещанията директно зависи от тялото: някои имат болка постоянно и дори сърбеж, други имат венозна мрежа, а трети имат толкова тежък гръден кош, че става невъзможно дори да спи на стомаха.

Какво казва лекарството?

 • Болката в гърдите може да се появи скоро след зачеването. Физиологично това лесно се обяснява и не се счита за патология..
 • Изчезването на такава болка обикновено се случва в началото на 2-ри триместър, когато процесът на подготовка на млечните жлези за хранене приключи.
 • Понякога гърдите могат да болят преди началото на раждането. Тази опция също не се счита за патология и се обяснява само с индивидуалните характеристики на тялото на майката. Въпреки че състоянието не е нормално (консултацията с лекар няма да навреди).
 • От честите прояви на такава болка е възможно да се отбележат болезнени усещания в гърдите, сърбеж, изгаряне на зърната, повишена чувствителност на гърдите сутрин.

Защо бременната жена има болки в гърдите?

Разбира се, предвид ниската информираност за подобни състояния, майката е разтревожена и уплашена от болезнени усещания. Особено ако бебето е първото, а майката все още не е запозната с всички „наслади“ на бременността.

Следователно няма да е излишно да разберете за причините за появата на такава болка:

 • Мощните хормонални промени по време на бременност имат най-пряк ефект върху млечните жлези. При майките, раждащи за първи път, те са слабо развити млечни лобули с зачатъци на жлезиста тъкан (отговорни за производството на кърма). Останалият (основен) обем на гръдния кош е мускул, кожа, както и съединителната тъкан и подкожната мастна тъкан.
 • С повишаването на нивото на пролактин и прогестерон, характерно за бременността, се стимулира съзряването на клетките на жлезистата тъкан в млечните жлези: увеличавайки обема си, става подобно на гроздовото грозде, където млечните пасажи са „клони“, по които преминава млякото, произведено от тъканта.
 • Растежът на лактиферните лобули води до разтягане на съединителната тъкан и кожата, което причинява усещане за разтягане и болезнен натиск в гърдите. Усещанията се изострят при докосване и (още повече) случайни удари и те са по-изразени точно по време на първичната бременност.
 • Последицата от повишаването на нивото на пролактин е повишаване на чувствителността на кожата на самото зърно и неговата основа..
 • В процеса на лактация се повишава и окситоцинът (хормон, който го регулира) - това също допринася за появата на болка.
 • Нивото на гонадотропин също се повишава в кръвта, което има пряк ефект върху млечните жлези на бъдещата майка..

Как да намалим болката в гърдите - лекарски съвет към бъдещи майки

Можете да облекчите страданието със следните насоки:

 • Редовно правим лек масаж на гърдите (от втората среда на бременността с такъв масаж, внимавайте да не провокирате преждевременно раждане). Например, триене на гърдите с твърда хавлиена кърпа, напоена с хладка вода (3-5 минути). Или контрастен душ.
 • Ние закаляваме гърдите и по-често организираме водни / въздушни бани за тях, за да предотвратим лактационен мастит.
 • Не се отказваме от радостта от сутрешните упражнения. Естествено, ние избираме специални упражнения за бъдещи майки. Те ще ви помогнат да останете в тонус и да намалите нивото на болка..
 • Избор на правилното и висококачествено бельо за бременни жени (започвайки от 1 седмица). Без ями, ненужни шевове, излишна облицовка. Материалът е изключително естествен (памук), размерът е така, че сутиенът да не е стегнат и в същото време идеално да поддържа гърдите, презрамките са широки. През нощта можете да спите точно в нея, като излитате за няколко сутрешни часа, за да нормализирате кръвообращението.
 • Редовно измиваме гърдите си с топла вода, изоставяйки популярните хигиенни продукти (те изсушават кожата).
 • Периодично се консултирайте с гинеколог и мамолог.
 • Ние се настройваме само за положителни емоции.

Ежедневният ритуал за грижа за гърдите ще помогне не само да намали болезнените усещания, но и правилно да подготви гърдата за хранене, а също така ще намали риска от развитие на мастопатия.

Болката в гърдите по време на бременност

Още от първите дни на бременността гърдите на жената започват да претърпяват големи промени. Това е един от най-ранните и сигурни признаци на бременност, който чувстват почти всички жени. Нивото на женските полови хормони рязко се повишава. В тази връзка, както и под влиянието на хормона на бременността (хорион гонадотропин), гърдите започват да се увеличават (с увеличаване на млечните жлези и мастните тъкани), стават по-тежки и набъбват. Получава повече кръв, „венозната мрежа“ може да бъде ясно проявена.

Много жени съобщават за подуване и потъмняване на зърната и от тях може дори да се отдели коластра. Гърдите или просто зърната стават много чувствителни и болезнени. И всичко това е нормално, не бива да се притеснявате. Така се подготвят гърдите за бъдещото хранене на бебето. Освен това всички промени в гърдите, които се случват през този период, са специално допълнително развитие на млечните лобули, което може да се случи изключително по време на бременност. А жените, които са претърпели такива промени, тоест тези, които са забременели и са родили, стават по-малко податливи на рак на гърдата в бъдеще..

При различните жени тези процеси протичат индивидуално, проявявайки се в по-голяма или по-малка степен, индивидуално или наведнъж. Някои отбелязват изтръпване или парене в зърната, някои само потъмняват зърната, други - гърдите стават свръхчувствителни без никакви допълнителни симптоми. Някои жени изпитват болка само при докосване или натискане. Понякога има чувствителност към студ. За мнозина усещанията наподобяват наближаването на менструацията. А за някого гърдите по никакъв начин не се притесняват и изглежда няма забележими промени в него..

Защо боли гърдите по време на бременност

Знаете ли кой симптом е един от първите, който сигнализира за зачеване? Млечните жлези се подуват и увеличават размера си. И днес ще говорим за това как боли гърдите по време на бременност, защо възникват неприятни усещания и как да се справим с тях..

 1. Гърдите болят по време на бременност - причини
 2. Как да се справим с дискомфорта
 3. Никаква болка в гърдите по време на бременност не е лоша?
 4. Заключение

Гърдите болят по време на бременност - причини

При 90% от жените външните и вътрешните промени в млечните жлези се появяват много преди появата на други признаци на бременност - тялото започва интензивно да се подготвя за хранене на вече родено бебе.

Женската гърда е жлеза, която се състои от алвеоли, заобиколени от 24 лобули. След зачеването, на фона на хормонални промени, броят на лобулите се увеличава, млечните канали започват да се разширяват - такива промени провокират дразнене на нервните окончания, разтягане на съединителнотъканните влакна, гръдните щамове, започва да боли.

В допълнение към болката и увеличаването на млечните жлези с около 1 размер, женската гърда след зачеването претърпява и други промени:

 • зърната и кожата около тях потъмняват, което се причинява от повишен синтез на пигментационния хормон;
 • зърната изпъкват, на ареолите се образуват възли, те се наричат ​​Montgomery tubercles;
 • се наблюдава сърбеж, изгаряне на кожата на млечните жлези;
 • на фона на повишено кръвообращение, вените навлизат, на жлезите се появява съдова мрежа;
 • тъй като млечните канали се разширяват, жлезите стават твърди, появява се постоянно усещане за тежест;
 • тъй като размерът на млечните жлези се увеличава, се образуват стрии (стрии) - това се дължи на факта, че колагеновите влакна не могат да издържат на увеличени натоварвания, те започват да се разкъсват, за съжаление, след раждането е невъзможно напълно да се премахне такъв дефект.

Веднага след зачеването, хормонът на hCG започва активно да се произвежда в тялото на жената - именно това вещество допринася за увеличаване, подуване на млечните жлези.

Други хормони също са отговорни за появата на болка в гърдите - естрогенът участва в стимулирането на млечните канали, прогестеронът ускорява образуването на жлезиста тъкан.

Болката в млечните жлези се появява, когато се увеличи - мастната, съединителната тъкан започва да се разтяга, което причинява появата на дърпащи, болезнени усещания.

Но болката в гърдите може да бъде причинена не само от бременност, трябва да бъдете предупредени, ако само една млечна жлеза набъбне и се увеличи - това може да е проява на мастопатия, мастит, тумори от различен произход.

Как да се справим с дискомфорта

Жените описват болката в гърдите по време на бременност по различни начини - изтръпване и парене в зърната, тежест на млечните жлези, повишена чувствителност и често се наблюдава секреция на коластра. За да почувствате по-малко дискомфорт, трябва правилно да подходите към проблема..

Прости съвети за намаляване на болката в гърдите:

 1. Изберете удобен сутиен - модели с широки презрамки, без жици и допълнителни шевове са подходящи за бременни жени, винаги от дишащи естествени материали. Чашките трябва добре да повдигат и поддържат млечните жлези, за да се избегнат проблеми с кръвообращението и задръствания..
 2. Ако зърната са чувствителни, по-добре е да спите в сутиен..
 3. Ако коластрата започне да тече, купете специални абсорбиращи подложки от аптеката..
 4. За водни процедури използвайте хидратиращи хигиенни продукти, измивайте гърдите си само с топла вода, за да не изсушите кожата.
 5. Правете ежедневно разтриване на жлезите с влажна махрова кърпа, леко масажирайте гърдите с длани по посока на часовниковата стрелка - тези прости процедури значително подобряват процеса на кръвообращение, намаляват риска от развитие на задръствания в тъканите.
 6. Изпълнявайте редовно прости упражнения за укрепване на мускулите на гърдите и гърба, плуване добре, йога.
 7. За да запазите красотата на гърдите след раждането, по време на бременност, редовно нанасяйте крем със силикон, витамин Е в областта на гърдите и деколтето..

Но болката в гърдите не винаги е нормална и безобидна. Ако от зърната се отдели кървава или гнойна течност, температурата се повиши, болката стане непоносима, откриете обриви по кожата или уплътнения в жлезите - незабавно се свържете с мамолог, но не изпадайте в паника преди време.

Никаква болка в гърдите по време на бременност не е лоша?

Обикновено дискомфортът в гърдите се появява в ранните етапи, до 10-12 седмици синдромът на болката значително намалява или напълно изчезва, но непосредствено преди раждането, дърпащата болка се появява отново. Но често жените не забелязват някакви специални промени в млечните жлези - това не е страшно, всеки организъм реагира по различен начин на бременността.

По-лошо, ако гърдите болят и след това дискомфортът внезапно изчезва и това се случва преди 4 месеца, но дори такива ситуации не са причина за притеснение, може би тялото бързо се е приспособило към новото си положение.

Важно е да запомните, че с развитието на извънматочна бременност болката в гърдите продължава..

Ако нещо ви притеснява по време на бременност, не „пробвайте“ диагнозите на други хора, не питайте приятелите и роднините си за съвет, просто кажете на гинеколога за дискомфорта. Не забравяйте, че всеки стрес в бъдещата майка може да доведе до спонтанен аборт..

Защо гърдите не болят по време на бременност - патологични причини:

 1. Замразена бременност - патологията възниква на фона на инфекциозни заболявания, нарушения в хормоналната система, развитие на генетични аномалии в плода. В такава ситуация тялото изпитва стрес, тъй като вече активно е започнало да се подготвя за раждането на бебето, всички протичащи процеси рязко спират, нивото на прогестерона намалява - дискомфортът в гърдите изчезва. Ако жлезите внезапно накуцват, са загубили чувствителност, направете непланиран ултразвук, за да слушате сърдечния ритъм на ембриона.
 2. Болката може внезапно да изчезне на 3-4 седмици от бременността, което често показва патологии на жълтото тяло, което е отговорно за производството на прогестерон. Тази ситуация се нарича заплаха от спонтанен аборт - поради недостиг на хормони ембрионът не може правилно да се закотви в ендометриума, той се намира много близо до фаринкса на матката. Допълнителни симптоми са постоянна силна болка в долната част на корема или лумбалната област, слабост и гадене. Ако се появят тези симптоми, не отлагайте посещението при лекар, навременната хормонална терапия помага да се поддържа бременността.
 3. Недостатъчност на хипофизната жлеза - почти всички хормони, с изключение на прогестерона, се синтезират от хипофизната жлеза. За бъдещите майки е много важен тиреостимулиращият хормон, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, а пролактинът - той е отговорен за лактацията. Ако хипофизната жлеза се повреди в 5-7 седмици от бременността, болката в гърдите може да изчезне. Липсата на необходимите хормони е основната причина за ранен спонтанен аборт, развитие на вродени аномалии при дете, трудно раждане и обилно кървене.

Липсата на болка в гърдите без други прояви на патологични процеси не е аномалия, млечните жлези все още се подготвят за хранене на новороденото - липсата на дискомфорт може да бъде причинена от ниска чувствителност или плавни, а не резки хормонални скокове. И обратно, ако жлезите болят непрекъснато от зачеването до раждането, но в същото време се чувствате добре, няма причина за паника.

Заключение

Всяка бъдеща майка трябва да знае какви промени се случват в млечните жлези и в организма като цяло. Болката в гърдите по време на бременност, особено в ранните етапи, е нормална; при правилна и редовна грижа дискомфортът става по-малко забележим.

Разкажете ни в коментарите как боли гърдите ви по време на бременност, как сте се борили с дискомфорт. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи..

Където боли гърдите при бременни жени. Как мога да си помогна? Когато гърдите започват да болят по време на бременност

Антипиретиците за деца се предписват от педиатър. Но има ситуации на спешна помощ при висока температура, когато детето трябва да получи незабавно лекарство. Тогава родителите поемат отговорност и използват антипиретични лекарства. Какво е разрешено да се дава на кърмачета? Как можете да свалите температурата при по-големите деца? Кои са най-безопасните лекарства??

Различни прояви могат да сигнализират за бременност, но голям брой от тях започват да се появяват едва след няколко седмици. Един от симптомите на бременността се счита за болка в гърдите. Този процес е придружен от увеличаване на обема му, подуване на зърната. Този симптом се наблюдава индивидуално на различни етапи от бременността..

Много жени се оплакват, че са силни по време на бременност, това е напълно естествен процес, причинен от хормонални промени. Гърдата се подготвя за хранене, поради което се появяват тези симптоми..

Когато гръдният кош започне да боли и как да отслаби това чувство, без да навреди на тялото?

Каква е причината за болката?

Гърдата е символ на женственост и красота, освен това е много деликатен орган, който реагира на различни промени в тялото. По време на бременност чувствителността на гърдите е особено голяма и 80% от жените в позиция наблюдават болка от различно естество.

Болезнени усещания могат да се появят по различно време, в повечето случаи това е късен пренатален период, когато гърдата вече е готова за. Но много често тези симптоми се появяват няколко дни след процеса на зачеване. Това състояние не трябва да се счита за патология, това е напълно естествен процес, причинен от редица такива фактори:

 • Хормонални промени. След зачеването започва активното производство на прогестерон. В резултат на това кръвоносните съдове и гръдните канали се разширяват. Това може да причини пробождаща или режеща болка. В някои случаи, вече през втория месец, една жена може да има лигавично отделяне от зърната..
 • Растеж на гръдната тъкан. Гърдите се подготвят да приемат мляко, поради което се променят в структурата, формата и размера. Процесът е бърз. Клетките на външната топка не следват растежа на мастната тъкан, появяват се стрии и болки в болката.
 • Комплект за тяло. Ако жената има скромна форма, тогава болката в гърдите по време на бременност ще бъде по-изразена. Жените в тялото имат достатъчно количество жлезиста и мастна тъкан, така че гърдите им не се променят много, но за слабите хора този процес протича много бързо и с драматични промени.
 • Стрес. Нервната система работи в много непредсказуем режим; при натоварване реагира на възпалени места. Много често болката в гърдите е точно реакция на силен емоционален или психически шок.

Болката е индивидуална. Някои жени се оплакват, че тя се засилва в зависимост от движенията, например, ако те са на крака през целия ден, тогава до вечерта те се чувстват слаби и пълни с гърди. Също така, дискомфорт и болка могат да бъдат забелязани при неправилна стойка в съня..

Когато се появи болка в гърдите?

Болката не се появява веднага след зачеването, процесът на оплождане все още може да продължи, но промените вече ще са видими. Кожата първо става мека, копринена и по-тънка. Тогава има усещане за дискомфорт. Първите болезнени усещания могат да се появят две седмици след зачеването.

Няма стандартна дата за този процес, в повечето случаи този симптом се наблюдава на 5-6 седмица от бременността. Всичко зависи от някои фактори:

 • Възрастта на жената;
 • Брой раждания;
 • Индивидуални характеристики на хормоналния фон;
 • Наличието на хронични съдови заболявания;
 • Хронични патологии на ендокринната система.

Процесът на бързи промени в млечните жлези завършва някъде около 12 седмици. По това време болката изчезва. Освен това процесът на развитие на жлезите протича постепенно, без да причинява тежки симптоми..

Болката може да се върне след 36 седмици. Това е последният период на бременността, когато започва да се формира. Зърната стават големи, възможно е изхвърляне. През последните седмици на "позиция" болката не е толкова остра, тя е по-скоро дърпаща и жената изпитва тежест.

Как трябва да болят гърдите по време на бременност??

Болката в млечните жлези може да сигнализира не само за зачеване. Това може да е симптом на сериозно състояние, като тумор, сърдечно заболяване.

Симптомите по време на бременност имат ясни признаци:

 • Първите прояви са изтръпване в зърната;
 • Чувствителността се увеличава, усещанията възникват дори при леко докосване;
 • Усеща тежест;
 • Най-болезнената точка са зърната;
 • При сондиране не трябва да се наблюдават уплътнения;
 • Появата на стрии, кожата е тънка, сърбяща и лющеща се.

Ако нещо се тревожи за състоянието на млечните жлези, по-добре е да се консултирате с лекар и да се подложите на специализиран преглед, за да изключите възможни патологични процеси.

Как да си помогнете?

Разбира се, невъзможно е напълно да се отървете от процеса на промени в гърдите по време на бременност. Но има няколко съвета, за да направите този процес по-приятен и да намалите болката:

 • Редовно можете да вземате душ по няколко пъти на ден. През първите три месеца е по-добре да използвате топла вода, след 12 седмици е подходящ контрастен душ.
 • Трябва да използвате специални овлажнители за бременни жени. Редовният сапун може да раздразни и изсуши кожата.
 • В никакъв случай не трябва да масажирате гърдите със силни движения, това само ще засили усещанията.
 • За да се нормализира състоянието на мускулите, е необходимо да се правят упражнения и специални упражнения за жени в позиция. Практиката показва, че тренираното тяло е по-малко податливо на промени..
 • За стягане на кожата и премахване на стрии може да се използва специален крем, много е важно той да е хипоалергенен.
 • Обърнете специално внимание на облеклото. По-добре е това да са естествени материи. Сутиенът не трябва да стиска гърдите, а да го поддържа. Също така е много важно да изберете удобни дрехи за сън..

Всяка жена индивидуално избира методи за себе си. Някои хора използват народни средства. Измиването с разтвор от лайка се счита за популярно. Има антисептично и релаксиращо действие. Разтворът не трябва да е концентриран и леко топъл. По-добре е да направите тази процедура преди лягане..

Болезнените усещания в областта на млечните жлези по време на бременност не трябва да плашат бъдещите майки. По този начин тялото се подготвя за хранене на нероденото дете. Ако усещанията са интензивни и продължават да нарастват дори след 12 седмици, трябва да се консултирате с лекар.

Всички знаят, че здравата жена не трябва да има болки в гърдите. Е, може би доста - по време на менструацията. Въпреки това, дори и в тази ситуация, съвременните лекари препоръчват внимателно да изслушват усещанията и да бъдат задължително прегледани от мамолог и ендокринолог. Следователно, болката в гърдите по време на бременност от бъдещите майки се възприема като нещо ужасно. Но няма нужда да се страхувате, докато чакате детето. Прекомерната бдителност обаче също не вреди..

Когато болката в гърдите по време на бременност е нормална?

Буквално няколко часа след зачеването в тялото на жената започва своеобразно „преструктуриране“. На първо място, хормоналният фон се променя. В резултат на тези промени могат да се появят гадене, обилни вагинални секрети или преди това необичайни промени в настроението. Всичко това са ранни признаци на бременност..

Освен това при много жени, дори преди закъснението, кръговете на ареолата започват да потъмняват, а самата гърда става по-чувствителна и дори започва да боли. Това се случва под въздействието на хормони. Именно с тяхна помощ гърдите на бъдещата майка се подготвят за отговорно време - хранене на бебето..

Също така жената може да наблюдава други промени, свързани с гърдите:

 • Леко подуване на млечните жлези - гърдата се увеличава по размер;
 • Отваряне на млечните канали - малко количество коластра;
 • Засилено кръвообращение - венозната мрежа става видима през кожата.

Такива промени обаче не винаги се случват през първия триместър. Но ако известно време след незащитен полов акт гърдите болят, това може да е признак за бременност. Това се случва особено често при жени, които очакват първото си дете. Не е нужно да се притеснявате от болка. Най-често дискомфортът изчезва до края на 12 седмици..

Но в редки случаи болката може да продължи през цялата бременност. В тази ситуация трябва да се уверите, че това създава минимум неудобства. Как да направите това, ще говорим по-късно и сега ще разгледаме кога гърдите все още болят по време на бременност и това не е повод за безпокойство.

Безопасна болка в гърдите през втората половина на бременността

От петия месец в тялото на жената се повишава съдържанието на хормона естроген. Този продукт на жлезите с вътрешна секреция подготвя тялото на майката за бъдещо раждане. Въпреки това, един от неговите „странични“ ефекти е увеличаване на размера на млечните жлези и болки в гърдите по време на бременност..

Най-често този синдром на болката се проявява слабо. В този случай болката е по-скоро дърпаща или болезнена. Често се появява в резултат на реакция на хипотермия или лек натиск. Но понякога гърдите болят почти постоянно и зърната стават толкова чувствителни, че реагират болезнено дори при лек контакт с дрехи..

Ако в същото време започне производството на коластра, тогава жените допълнително отбелязват изтръпване, парене или сърбеж в областта на зърната. Не се страхувайте от това. Просто трябва да си купите сутиен за кърмачки и да смените своевременно специални подложки. Също така трябва внимателно да следите хигиената на гърдите и да измивате зърната си при най-малко замърсяване. Понякога смяната на сутиен е достатъчна, за да спре болката в гърдите по време на бременност.

Когато болката в гърдите е причина за безпокойство?

Най-често болката в гърдите по време на бременност е норма. Но понякога може да показва сериозни патологии. Например, ако синдромът на болката се усеща ясно под гърдите, това може да означава, че жената има скрит оток по време на бременност. Също така болката под гърдите или в центъра на гърдите може да сигнализира за сърдечно заболяване..

Бъдещата майка трябва да бъде предпазлива, дори ако гърдите й са много болезнени по време на бременност. Острата болка в гърдите може да показва сериозно заболяване. Например тя уведомява, че жената развива лактостаза или мастит. И в двата случая е необходимо да посетите мамолог и да излекувате болестта преди раждането..

Лактостазата е стагнация на кърмата в каналите. Най-често това заболяване се появява след раждането. Но ако кърмата започне да се образува твърде рано, тогава можете да се сблъскате с този проблем дори по време на бременност. Разпознаването на застоялото кърма не е трудно:

 • Гърдите стават болезнени;
 • В млечните жлези се образуват бучки, които лесно се усещат при изследване;
 • На мястото на уплътненията може да се появи зачервяване на кожата;
 • Изпразването на гръдните канали е неудобно или болезнено.

Лактостазата се развива, както следва:

 1. Ако канал или сегмент на гърдата е притиснат от дрехи или не е изпразнен напълно, тогава в него ще се образува млечна тапа;
 2. Млечната тапа запушва изхода на канала и млякото остава в сегмента на гърдата;
 3. Продължителният застой на мляко провокира мастит.

Маститът е възпаление на гърдата. Болестта може да бъде инфекциозна и неинфекциозна, но във всеки случай опасна. Неинфекциозният мастит се причинява от продължителна лактостаза и инфекциозният вариант на развитие на заболяването се появява в резултат на недостатъчна хигиена на зърната.

Млечната тайна е полезно местообитание за множество бактерии. Ако остатъците от коластра и мляко не бъдат незабавно отстранени от зърната, след кратък период от време бактериите ще се издигнат по каналите и ще причинят възпаление на гърдата. В това има малко приятно. Болестта протича в остра форма и е придружена от симптоми като:

 • удебеляване, загрубяване и уголемяване на млечната жлеза;
 • остра пръсваща болка в гърдите, по-лоша при най-малкото докосване;
 • зачервяване на гърдите;
 • общо повишаване на телесната температура и повишаване на температурата на кожата в местата на зачервяване.

При липса на подходящо лечение (особено когато става въпрос за инфекциозен мастит), в гърдата се образува абсцес. Често, за да го премахнете, трябва да прибегнете до хирургическа интервенция. Ако абсцесът не се лекува, първо в млякото ще се появят примеси от гной и след това ще влязат в кръвта на жената, което е изпълнено с развитие на сепсис. Ето защо, в случай на остра болка в гърдите, е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро..

Как да намалим болката в гърдите по време на бременност?

За да се отървете от болката, трябва да разберете защо боли гърдите по време на бременност. Ако причината е заболяване, тогава трябва спешно да се лекува. Но ако това е физиологична реакция на организма към промяна в хормоналните нива, тогава можете да използвате следните съвети:

 1. Носете удобен сутиен. И дайте предимство на продукт от естествен плат с широки презрамки, винаги без ямки и синтетични вложки. Сменяйте сутиена си, докато гърдите ви се уголемяват, избягвайте да изстисквате гърдите и млечните канали.
 2. От първите дни на чакане на потомството масажирайте гърдите с хавлиена ръкавица. Това ще ви помогне да избегнете стрии по време на бременност и да накарате зърната да станат леко грапави, което ще има положителен ефект върху последващото хранене на бебето. Можете също така да издърпате зърната и да ги завъртите след хигиенни процедури, ако това не причинява дискомфорт..
 3. Не забравяйте да втвърдите гърдите от втората половина на бременността. Въздушните бани и измиване с леко хладна вода ще ви помогнат в това..
 4. Ако зърната ви са чувствителни, опитайте да запазите сутиена си през нощта..
 5. Използвайте хигиенни стерилни подложки след появата на коластра. Те се продават в аптеките.
 6. Избягвайте да използвате душ гелове или обикновени сапуни за измиване на гърдите си. Закупете бебешки сапун или шампоан за тези цели, които са означени като „хипоалергенни“.
 7. Правете ежедневно комплекс от упражнения за гърди. Това ще ви позволи не само да избегнете болка в гърдите, но и да запазите формата им..

Обобщение

И накрая, бих искал да ви предупредя повече. Много бременни жени отказват да носят сутиен поради дискомфорт в гърдите и зърната. Не прави това! Правилно монтираният сутиен повдига гърдите ви и подобрява кръвообращението. Освен това такова бельо няма да позволи на гърдите да увиснат по време на бременност..

Ако откажете да носите сутиен, тогава е вероятно кръвообращението в гърдите да се наруши и млечните канали да се запушат. И това, както вече знаете, е изпълнено с лактостаза и последващ мастит. Затова няма нужда да рискувате, грижете се за гърдите си!

Момичета! Нека правим репостове.

Благодарение на това специалисти идват при нас и дават отговори на нашите въпроси.!
Също така можете да зададете въпроса си по-долу. Хора като вас или специалисти ще дадат отговора.
Благодаря ти ;-)
Всички здрави бебета!
Пс. Това важи и за момчетата! Просто тук има повече момичета ;-)

Хареса ли ви материалът? Подкрепа - репост! Опитваме всичко възможно за вас ;-)

Подуването на млечните жлези и повишената чувствителност при повечето момичета е свързано с ранна менструация. Но за някои от тях това е първият признак на „интересна ситуация“. Освен това, ако имате и малко закъснение, е време да си купите тест или да отидете да дарите кръв за hCG.

Проста на вид част от женското тяло, много сложна по своята вътрешна структура. Млечните жлези са важен елемент от репродуктивната система, на която е поверена задачата да произвежда мляко за хранене на бебето. Този процес се контролира от хормони и именно те определят пътя на всички събития..

Компоненти на гърдата:

 • Stroma - съединителна тъкан, отговорна за разделянето на гърдата на лобове и лобули;
 • Паренхим - жлезиста тъкан с канали, в които се образува коластра и след това се произвежда мляко;
 • Мастна тъкан, в която са потопени първите две структури. Тя също е необходима, за да ги защити..

Именно от тяхното съотношение зависи формата и обема на женските гърди, които, както всички знаят, са много различни, дори не и по време на бременност.

Глобалните промени очакват всяка жена след оплождането. Някои от тях са невидими за окото, други са забележими само за момичето, а трети могат да бъдат забелязани дори от други..

Увеличаването на гърдите се отнася до последните две. Разбира се, първоначалният й растеж не е особено поразителен, но по времето на последния триместър всичко се променя драстично.

Поради факта, че под въздействието на хормони още от самото начало в млечните жлези протичат различни процеси за производство на мляко, каналите с паренхима растат, което означава, че обемът на гърдата става голям.

В кой ден гърдата ще започне да се подува в конкретна ситуация с вас, никой не може да познае. Но във всеки случай промените в него настъпват от момента на зачеването, тъй като от това време женското тяло вече започва постепенно да се възстановява и подготвя за хранене на бъдещите трохи.

„Това винаги ли се случва?“ Могат да бъдат попитани от момичетата, които се оказаха малко по-различни. Това всъщност е много индивидуално. Някои хора имат увеличение от три до четири размера, други само един или два, но способността за пълноценно кърмене не намалява от това. Трябва също да знаете, че по време на първата бременност гърдата се държи напълно необичайно и по време на следващата бременност нищо не се променя особено..

Тези промени естествено разтягат кожата на гърдите, поради което много млади жени развиват стрии след това. За да избегнете това, хидратирайте го със специални кремове, продавани в аптеката през всичките девет месеца. Правете това два пъти на ден, след контрастен душ, за да го поддържате в тонус..

Когато млечните жлези започват да болят по време на бременност

В допълнение към първата модификация, някои дами в позицията отбелязват по-неприятен симптом, боли ги гърдите по време на бременност. Освен това тази болезненост не е свързана с докосване, тя най-често се проявява сама, нарушавайки нормалната жизнена дейност. Дискомфорт може да се почувства както през деня, така и през нощта. В първия случай той пречи на ежедневните задачи, а във втория - съня. Зърната и околният ореол стават особено чувствителни.

Болката в гърдите се появява при жени на различни етапи на бременността. Интензивността на усещането за болка също ще бъде индивидуална. Някои казват по форумите, че болката се е появила веднага след оплождането, други казват, че в първите седмици на бременността някой изобщо не е имал такъв знак.

Как боли гърдата по време на бременност? Вероятно почти всички от вас са запознати с усещането за спукване на подути млечни жлези в навечерието на менструацията, но обикновено след няколко дни всичко изчезва. Но при бъдещите майки всичко е различно, те имат този симптом от доста дълго време. В допълнение към раздуването, те могат да почувстват характерно изтръпване или дори облъчване на дърпащо чувство към подмишниците или ръцете..

Също така се определя от наследствени средства, така че можете да попитате майка си за преминаването на бременността й, защото най-вероятно ще изпитате всичко същото, което тя някога е преживяла, докато ви е чакала.

Изхвърляне от млечните жлези

По време на първата бременност за новородени майки всичко се оказва ново. По-рано неизследваните усещания могат да ги изненадат и дори да ги изплашат. Например, друг необичаен симптом е отделянето от гърдите. Някой в ​​тревожно състояние започва да търси информация по форумите, други веднага се обаждат на лекаря си. Но това, което е най-вероятно нормата, може да бъде гарантирано дори от нас.

Поради различните процеси, протичащи в тялото, по време на бременността коластрата може да изтече от млечните жлези на двадесетте седмици. Това изобщо не означава, че скоро ще родите, не се притеснявайте за преждевременно раждане. Просто, по този начин, готовността на гърдата да се срещне
скъпа.

Коластрата е лепкава и плътна течност, която е със светъл или жълтеникав цвят. Той е изключително полезен и богат на витамини. Първите няколко дни след раждането млякото все още не е напълно оформено и е малка част от коластрата, която е в състояние да насити новороденото и също така да положи основите на неговия имунитет.

За някои дами отделянето от зърната е много изобилно, така че трябва да сте подготвени за факта, че ще трябва да поставите някаква подплата в бельото си, за да не забележите никакви замърсявания по дрехите по-късно..

Между другото, повишената секреция може да бъде предизвикана от полов акт или чрез намиране на бременна жена в задушно и горещо състояние..

Трябва да помните, че дори ако имате отделяне от млечните жлези, не трябва да предприемате никакви мерки в това отношение. Забранено е изобщо да се докосва гърдата, особено с нестерилни ръце, да не говорим за имитация на изцеждане или други масажни действия.


Личната хигиена трябва да се извършва поне два пъти на ден. Гърдите трябва да се изплакнат с топла вода или леко разреден калиев перманганат. По-добре е да започнете да използвате твърди кърпи сега, така че зърната да свикнат с такова дразнене и да започнат да грубят. В противен случай, ако това се случи за първи път от докосване на венците на децата, тогава ще страдате от силна болка.

Полупрозрачният светлинен разряд се счита за приемлива и естествена норма, но кога има възможност за патология? Жената трябва да се тревожи, ако освен тях тя развие силно болезнено усещане в областта на лумбалната област или долната част на корема и се появи и кръв от гениталния тракт. Това състояние се счита за критично и изисква медицинска помощ..

Също така, наличието на сиво, кафяво, кърваво или зеленикаво отделяне на зърната не е добър знак, особено ако се наблюдават само на едната гърда. В този случай не трябва да чакате влошаването, трябва незабавно да посетите мамолог или гинеколог.

Като правило бъдещата майка отбелязва нови усещания в гърдите, още преди да научи за новия статус. Болката в гърдите е един от първите симптоми на бременност поради драстични промени в тялото след зачеването. Гърдата се увеличава, набъбва, чувствителността й се увеличава и обичайният цвят на зърната потъмнява.

Нежността на гърдите по време на бременност се счита за нормална, какви са причините и как да се намали болката ?

Когато гърдите започват да болят при бременни жени?

Разбира се, има и изключения, но по време на бременност гърдите започват да болят при почти всички бъдещи майки, така че не бива да се паникьосвате.

Нивото на усещанията директно зависи от тялото: някои имат болка постоянно и дори сърбеж, други имат венозна мрежа, а трети имат толкова тежки гърди, че става невъзможно дори да спят по корем..

Какво казва лекарството?

 • Болката в гърдите може да се появи скоро след зачеването. Физиологично това лесно се обяснява и не се счита за патология..
 • Изчезването на такава болка обикновено се случва в началото на 2-ри триместър, когато процесът на подготовка на млечните жлези за хранене приключи.
 • Понякога гърдите могат да болят преди началото на раждането. Тази опция също не се счита за патология и се обяснява само с индивидуалните характеристики на тялото на майката. Въпреки че състоянието не е нормално (консултацията с лекар няма да навреди).
 • От честите прояви на такава болка е възможно да се отбележат болезнени усещания в гърдите, сърбеж, изгаряне на зърната, повишена чувствителност на гърдите сутрин.

Защо бременната жена има болки в гърдите?

Разбира се, предвид ниската информираност за подобни състояния, майката е разтревожена и уплашена от болезнени усещания. Особено ако бебето е първото, а майката все още не е запозната с всички „наслади“ на бременността.

Следователно няма да е излишно да разберете за причините за появата на такава болка:

 • Мощните хормонални промени по време на бременност имат най-пряк ефект върху млечните жлези. При майките, раждащи за първи път, те са слабо развити млечни лобули с зачатъци на жлезиста тъкан (отговорни за производството на кърма). Останалият (основен) обем на гръдния кош е мускул, кожа, както и съединителната тъкан и подкожната мастна тъкан.
 • С повишаването на нивото на пролактин и прогестерон, характерно за бременността, се стимулира съзряването на клетките на жлезистата тъкан в млечните жлези: увеличавайки обема си, става подобно на гроздовото грозде, където млечните пасажи са „клони“, по които преминава млякото, произведено от тъканта.
 • Растежът на лактиферните лобули води до разтягане на съединителната тъкан и кожата, което причинява усещане за разтягане и болезнен натиск в гърдите. Усещанията се изострят при докосване и (още повече) случайни удари и те са по-изразени точно по време на първичната бременност.
 • Последицата от повишаването на нивото на пролактин е повишаване на чувствителността на кожата на самото зърно и неговата основа..
 • В процеса на лактация се повишава и окситоцинът (хормон, който го регулира) - това също допринася за появата на болка.
 • Нивото на гонадотропин също се повишава в кръвта, което има пряк ефект върху млечните жлези на бъдещата майка..

Можете да облекчите страданието със следните насоки:

 • Редовно правим лек масаж на гърдите (от втората среда на бременността с такъв масаж, внимавайте да не провокирате преждевременно раждане). Например, триене на гърдите с твърда хавлиена кърпа, напоена с хладка вода (3-5 минути). Или контрастен душ.
 • Ние закаляваме гърдите и по-често организираме водни / въздушни бани за тях, за да предотвратим лактационен мастит.
 • Не се отказваме от радостта от сутрешните упражнения. Естествено, ние избираме специални упражнения за бъдещи майки. Те ще ви помогнат да останете в тонус и да намалите нивото на болка..
 • Избор на правилното и висококачествено бельо за бременни жени (започвайки от 1 седмица). Без ями, ненужни шевове, излишна облицовка. Материалът е изключително естествен (памук), размерът е така, че сутиенът да не е стегнат и в същото време идеално да поддържа гърдите, презрамките са широки. През нощта можете да спите точно в нея, като излитате за няколко сутрешни часа, за да нормализирате кръвообращението.
 • Редовно измиваме гърдите си с топла вода, изоставяйки популярните хигиенни продукти (те изсушават кожата).
 • Периодично се консултирайте с гинеколог и мамолог.
 • Ние се настройваме само за положителни емоции.

Ежедневният ритуал за грижа за гърдите не само ще помогне за намаляване на болезнените усещания, но и правилно подготви гърдата за хранене, както и ще намали риска от развитие на мастопатия.