Кърмещата майка има болки в гърдите, когато бебето не е прикрепено правилно

Физиология на лактацията

Най-активното развитие на млечната жлеза и нейният растеж настъпва през първите два до три месеца от бременността. Това се случва под въздействието на естроген и прогестерон. Млякото се произвежда в специални апикални клетки в млечните ацини. Синтезът му започва още от 4-ия месец на бременността, но отхвърлянето се ограничава от прогестерона и липсата на окситоцин.

След раждането на дете, жената започва да произвежда коластра, течност, която съдържа голямо количество протеини, хранителни вещества и антитела срещу големи инфекции. След три дни производството на преходно мляко започва да се увеличава. През този период кърмачката има болки в гърдите и значително увеличава размера си..

Отнема две до три седмици, за да се развие лактацията. Млякото става зряло по състав, съдържа достатъчно количество протеини, вода, липиди и въглехидрати, за да нахрани бебето. Производството на мляко се контролира съгласно принципа на обратната връзка. Колкото по-често жената полага бебето, толкова повече мляко се произвежда..

Нощното хранене не може да бъде заменено с хранене с адаптирано мляко. По време на сън активно се произвеждат хормони, които регулират лактацията, така че отказът да се храни през нощта води до липса на мляко през деня.

Новородените се хранят при поискване, през първите дни до 10-12 пъти на ден. До първия месец детето ще установи стабилна диета, честотата му ще намалее до 8-9 пъти. Но до този момент е необходимо да се следи състоянието на гърдата, за да не се пропуснат патологични симптоми..

Самоизследването на гърдата е най-добрата профилактика на проблемите

Когато болката е вариант на нормата

Физиологията на лактацията е такава, че на втория или третия ден има рязко увеличение на обема на млякото. Жената чувства това състояние като прилив, избухване, придружено от тъпа болка. Млечната жлеза става стегната, стегната и зърната стават чувствителни. Има локално повишаване на температурата, гърдите изглежда са по-топли от останалата част на тялото.

През този период, за да се намали болката, се препоръчва:

 • ограничете приема на течности до 1,5 литра на ден за 1-2 дни;
 • топъл душ на гърдите;
 • изпомпване на мляко.

Някои прилагат охлаждащ компрес за облекчаване на болката след кърмене. По-късно, след формирането на лактацията, болката рядко се нарушава..

Напуканите зърна или лактостазата могат да причинят болка

Причини за напукани зърна и лечение

Неправилното прикрепване на бебето към гърдата ще доведе до напукване на зърната. Следните фактори допринасят за това патологично състояние:

 • улавяне от бебето по време на хранене само зърното без ареолата;
 • сплескано зърно;
 • често измиване със сапун;
 • неправилно отбиване.

Отначало кърмещата майка забелязва силна болка след хранене, която не отшумява до следващото прихващане към гърдата. По зърната се появяват видими кървящи пукнатини. Това може да доведе до отказ на бебето да кърми..

Лечението на това състояние се извършва с местни средства. За да се намали дискомфорта, за да се предпази зърното от допълнителни наранявания, се използват специални силиконови подложки.

Преди хранене гърдата се смазва с капка собствено мляко. Това помага за омекотяване на кожата. Когато бебето е яло, жлезата трябва да бъде отстранена правилно. Някои бебета заспиват и сами отварят уста, но ако е необходимо, трябва внимателно да вкарате показалеца си между челюстите на бебето.

За да не се нарани лигавицата на устата на бебето, майката трябва да се откаже от дълги нокти. Това също ще позволи по-добра хигиена на ръцете..

Кремът Bepanten ускорява заздравяването на зърната. Съдържа витамини от група В, безопасно е за бебето и не изисква изплакване. Кремът се нанася върху зърната след всяко хранене. Традиционната медицина препоръчва следните лекарства:

 • масло от морски зърнастец;
 • масло от здравец;
 • сок от алое;
 • мед с алое.

Тези продукти нямат доказана ефективност и могат да бъдат потенциално опасни. Медът е алергенен продукт и е забранен за деца през първата година от живота. Растителните масла могат да създадат миризми, които бебето ви може да не харесва, а сокът от алое може да изсуши кожата ви. Лекарите не препоръчват експериментиране с алтернативни методи по време на кърмене.

Лактостазата като причина за болка

По време на образуването на нормална лактация, жената може да развие лактостаза - нарушение на изтичането на мляко от каналите на жлезата. Рискови фактори за това състояние:

 • прищипване на гърдата със стегнат сутиен, дрехи или ръце, докато кърмите;
 • дехидратация;
 • рядко привързване на детето, дълги почивки, отказ от нощно хранене;
 • хипотермия на млечната жлеза;
 • прекомерно производство на мляко;
 • тесни млечни канали;
 • напукани зърна;
 • травма на гръдния кош;
 • стрес или преумора на майката.

Признаците на патологията нарастват бързо. Процесът често се развива едностранно, но в някои случаи, ако жлезите не са изпразнени дълго време, стагнацията може да бъде двустранна.

Стагнацията на млякото възниква поради образуването на млечна запушалка в канала, поради което по-често в процеса участва малка част от жлезата, нейният лоб. Жената изпитва местна болезненост, чувство за пълнота. Появява се зона на зачервяване, кожата става гореща на допир. Можете да усетите уплътнението с пръсти. Треска, грипоподобни симптоми са необичайни, но може да се появят слабост и умора.

Нарушаването на изтичането на мляко трябва да бъде излекувано в рамките на 1-2 дни. В противен случай може да се присъедини инфекция, възможно е развитието на лактационен мастит.

Лечението е насочено към възстановяване на изтичането на мляко. За да намалите спазма на каналите, 30 минути преди да закрепите детето, трябва да вземете таблетка дротаверин. В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише таблетки окситоцин. Той помага на топъл сух компрес върху областта на жлезата, където е възникнал застой на мляко, и ръчно изразяване на тази област с нежен масаж.

Необходимо е редовно да прилагате бебето върху здрава и възпалена гърда и да се уверите, че той хваща ареолата със зърното. След хранене се извършва изпомпване. Можете да подобрите потока на млякото под топъл душ. Поток от вода е насочен към жлезата с кръгови движения. След затопляне те внимателно се декантират. За облекчаване на болката се използва охлаждащ компрес. Някои млади майки използват народния метод - прилагане на зелев лист.

Алкохолните компреси са забранени за намаляване на стагнацията. Етанолът разширява каналите, но потиска производството на мляко и вреди на бебето.

Ако се развие мастит

Лактационният мастит е инфекциозно възпаление на млечната жлеза, което често се развива при първородни жени на фона на нарушение на изтичането на мляко. В развитието на патологичния процес участва неговата собствена микрофлора, по-често причината е стрептококова или стафилококова инфекция. Те проникват от мръсни ръце през напукани зърна, а застоялото мляко служи като добра среда за размножаване на бактерии.

Симптомите на мастит се появяват на фона на лактостаза

Симптомите на патологията се появяват остро, те включват:

 • набъбване на жлезата от едната страна;
 • локално зачервяване на кожата;
 • пропукваща болка;
 • повишена телесна температура.

Гърдите могат да се увеличат значително, има признаци на интоксикация, главоболие, загуба на апетит, слабост. Болката се усилва по време на привързването на детето; в напреднали случаи в млякото може да се появи примес на гной.

Острото възпаление изисква спешна медицинска помощ. В ранните етапи, преди образуването на абсцес, е възможно нехирургично лечение с високи дози антибиотици. За намаляване на болката се извършва новокаинова блокада. Важно е болната гърда да се изпразни напълно. Това ще премахне стагнацията на млякото и ще поддържа лактацията..

Операцията е необходима при образуването на гноен фокус. Извършва се, ако антибиотичното лечение не даде положителен резултат в рамките на два дни..

За да се елиминира абсцесът, той се отваря, измива се с антисептични разтвори и се оставят дренажни тръби, за да се улесни изтичането на серозна течност. Лечението с антибиотици продължава и след операцията.

В някои клиники, през първия ден или два след образуването на възпаление, се използват рентгенови методи за терапия. Те ви позволяват да поддържате лактацията, да намалявате количеството антибиотици и да давате добри резултати..

Профилактика на болка в гърдите

Болката в гърдите може да бъде предотвратена, като се спазват правилата за хранене. Профилактиката се състои в носенето на правилното бельо, предназначено за кърмещи жени. От първите дни след раждането е необходимо бебето да се прилага възможно най-често, за да се избегне почивка от повече от два часа, дори през нощта.

За да предотвратите пукнатини в зърната, трябва да се уверите, че бебето хваща ареолата. Лекарите препоръчват след края на храненето да се проветряват млечните жлези и да се смазват с крем Bepanten за профилактика.

Важно е да се спазва режимът на пиене за профилактика на лактостазата

Режимът на пиене на кърмачка е различен от обичайния. След раждането се нуждаете от поне два литра течност, за да попълните загубата на кръв. На третия ден обемът му е ограничен до 1,5 литра, за да се предотврати лактостазата. Но след това те се връщат до два литра на ден, а през горещия сезон обемът на водата се увеличава.

Болката в гърдите по време на хранене може да е нормален вариант, но ако не предприемете превантивни мерки, това увеличава риска да стане патологичен. Най-опасният период е първият месец. След образуването на лактация, тя престава да доставя неприятни усещания.

Какво да направите, ако гърдите болят и температурата се повишава по време на HB

Когато кърми, мама често се сблъсква с различни проблеми. Просто е невъзможно да се подготвите за всички неприятни изненади и да знаете какви мерки трябва да се предприемат в дадена ситуация. Към неизвестното може да се добави уникалната способност на жената да се подготвя за най-лошото и да се навива със или без.

Например, когато болките в гърдите и температурата се повишат с НВ, кърмещата майка често се паникьосва. Ако изпитвате тези два често срещани симптома, настояваме ви да запазите спокойствие и да ви кажем какво може да означава..

Процентът на майките, чието кърмене е установено веднага и не е придружено от никакви проблеми, не е твърде голям. Реалността на майчиното ежедневие е такава, че всеки ден могат да се появят неочаквани симптоми. Най-честите са дискомфорт и дори болка в гърдите и треска..

Грешната тактика на поведение в този случай може да бъде игнорирането на лошото здраве. Не трябва да толерирате тези сигнали от тялото: по-правилно би било да разберете причините и да вземете необходимите мерки. Ще разберете за какво говорят два често срещани симптома, защо те често се появяват заедно и дали могат да навредят на бебето..

Търси причина

Уви, няма сто процента правилно декодиране на проблема. Има редица причини, които могат да предизвикат болка в гърдите при компания с висока температура по време на кърмене. Някои от тях са естествени, а други показват сериозно медицинско състояние, което изисква действие. Ако четете тази статия, вече сте направили първата стъпка - не пренебрегнахте симптомите, но се заинтересувахте какво може да я провокира и възможните методи за лечение.

Дадохме най-често срещаните фактори, които причиняват болезненост на гърдите и треска. Лекарят ще ви каже най-правилния източник на проблема въз основа на вашите индивидуални характеристики. Но дори преди да посетите Вашия лекар, можете да получите информация за това, което причинява тези 2 симптома в комбинация..

 1. Първата често срещана причина са промените във физиологията на тялото. Производството на кърма и образуването на хранене не е лесен процес и жената се подготвя за него още преди раждането на бебето си. Понякога това се случва почти незабележимо за мама, но симптомите могат да бъдат изразени. Ако говорим за времевия период на преструктуриране на тялото, процесът обикновено отнема първите няколко седмици на кърмене, когато най-активно се произвежда хормонът окситоцин. През този период майката може просто да бъде затисната от болка в гърдите и повишаване на температурата.
 2. Друга причина от категорията естествени са индивидуалните анатомични характеристики на жената. Те включват размера на зърната или тяхната форма. Ако факторът на нарушенията на лактацията се крие точно в това, тогава изборът на правилната стойка за хранене ще ви помогне да разрешите проблема. Да, понякога нещата могат да бъдат толкова прости!
 3. Възможен виновник може да бъде и неадекватното кърмене от бебето. Случва се детето сякаш да се храни правилно, докато изглежда, че бебето яде и нищо не му пречи. Но болките в гърдите с различна степен на тежест, съчетани с висока температура, падат върху кърмачка. Това може да е сигнал за събуждане, че имате проблеми с техниката на кърмене или бебето не улавя правилно зърното..
 4. Когато каналите на млечната жлеза се стеснят по време на HS, това провокира образуването на уплътнения, понякога с характерно фебрилно състояние. Защо се случва това? Тук има няколко рискови фактора - това е рядко хранене и излишък на мляко и запушване на каналите. Ако не се предприеме необходимото лечение, кърмещата майка впоследствие може да се сблъска с мастит, което е по-сериозна ситуация..
 5. Млечница или болести, предавани по полов път, са друга възможна причина за болка в гърдите и треска по време на хранене. Само лекар може да ви помогне да диагностицирате определено заболяване..
 6. Ако по време на кърменето гърдите ви болят в областта на зърната, това може да се дължи на пукнатини в тях. Някои майки с тъга заявяват този проблем още в болницата. Може би чувствителната кожа на зърната все още не е свикнала със смукателните движения на бебето. С течение на времето болезнените усещания трябва да отстъпят, защото цялото тяло се адаптира към новата роля на майката. По правило този процес не надвишава 2 седмици..
 7. Има заболявания на гърдата, сред характерните симптоми на които са висока температура и наличие на болка. Те включват мастопатия, мастит и други. Само специалист мамолог може да идентифицира заболяването и да предпише препоръчаното лечение.
 8. Сред честите причини за болки в гърдите и повишаване на температурата лекарите наричат ​​стагнация на млякото и лактостаза с хепатит В. Майките с опит са запознати с тези неприятни явления от първа ръка. И тъй като това се случва толкова често в живота на кърмачките, решихме да се спрем по-подробно на тази конкретна причина..

Когато виновникът е лактостазата

Този проблем се появява в живота на половината от кърмещите майки и за всички тях по различни причини. Припомняме ви, че лактостазата се нарича запушване на млечния канал или, както е популярно дешифрирано, стагнация на млякото по време на кърмене. Това явление може да бъде причинено от тясно бельо, сън на корем, неподходящо хранене, стрес или физическа активност, която е несъвместима с ритъма на живот на майката по време на кърмене..

Лактостазата винаги започва с появата на болезнени усещания в гърдите, които са склонни да се увеличават. Повишаването на температурата с това явление може да ви заобиколи, но все пак в повечето случаи това се случва. Термометърът може да показва знак, равен на 37-38 градуса. Понякога, макар и много по-рядко, температурата се повишава до по-опасните 39 градуса. Важен момент: мама трябва да прави измервания в лакътя. Това се оправдава от факта, че по време на лактостазата температурата в подмишницата ще бъде малко по-висока.

При първото подозрение майката трябва да започне незабавно лечение. В началния етап проблемът е доста лесен за победа: хлапето трябва да поеме тази мисия. Лактостазата се оттегля под влияние на редовните и по-чести хранения. Ако по някаква причина това не е възможно, майката може да използва помпа за кърма или да се изрази.

В случай, че първоначално не са били предприети необходимите мерки, болестта вероятно ще се развие допълнително. Болките могат да се влошат, температурата ще се повиши малко повече и неразположението и температурата вероятно ще се присъединят към тези симптоми. Режимът на хранене също ще бъде нарушен, тъй като за бебето затварянето на гърдите ще бъде проблематично..

Маститът се прокрадна незабелязано

Ако няма навременни мерки за премахване на лактостазата, съществува риск от мастит - по-сериозен и болезнен проблем. Има няколко вида това явление по време на кърмене:

 • серозен;
 • инфилтративен;
 • гнойни.

Това означава, че маститът може да има различна степен на тежест и симптоми. Нека да разберем.

 1. Първият тип - серозен - се различава по симптомите, за които говорим в тази статия, но не и в тежка форма. Умерената треска и поносимата болка в гърдите при кърмачка също ще бъдат придружени от увеличени млечни жлези.
 2. При инфилтративния мастит болката ще бъде по-силна. Почти винаги се допълва от зачервяване и топлина в областта на гърдите. Що се отнася до температурата, тя може да надвишава 37 градуса. Можете също така да забележите увеличен размер на лимфните възли в подмишниците..
 3. Гнойният мастит е най-тежък и се понася много по-трудно от други видове. Температурата може да достигне 40 градуса, болката често става почти непоносима. Типично за този вид заболяване ще бъде отделянето на гной от зърното и синкавият цвят на засегнатата кожа. По правило при гноен мастит хоспитализацията на жената и курсът на антибиотици са неизбежни. Ясно е, че майката ще трябва временно да спре кърменето на бебето.

Няма по-добро лечение от превенцията

Винаги е по-лесно да се предотвратят неприятни симптоми под формата на висока температура и болки в гърдите с ХС, отколкото да се търси причината за тях и да се лекуват. Следвайки няколко прости препоръки, ще избегнете редица проблеми, които често атакуват майките. Всеки знае истината, че профилактиката е най-доброто лечение, а за майките е от първостепенно значение. И така, за да ви заобиколи дискомфортът в гърдите, съчетан с треската, спазвайте следните принципи:

 • Много е полезно за бременните жени да втвърдяват кожата на зърната. За целта дайте на гърдите си почивка от стегнато бельо колкото е възможно по-често, изплакнете гърдите с хладка вода и ги подсушете с доста груба кърпа..
 • Оптималният режим на хранене ще бъде по желание на бебето. Честото прилагане на трохи върху гърдите може да гарантира липсата на лактостаза и всички произтичащи от това последствия. Понякога допълнителното изпомпване има смисъл.
 • Научете правилната техника на хранене, не забравяйте да сменяте позициите си и се уверете, че вашето мъниче стиска правилно гърдите. Ако се съмнявате в собствените си знания или умения, съветваме ви да се свържете със специалист по кърмене - това става все по-популярно и спасява много майки.

Как да избегнем проблеми с гърдите с HB: видео

Може би сте чели тази статия, търсейки универсален план за висока температура и болка в гърдите по време на кърмене. Уви, просто няма една стратегия за всички причини за тези симптоми. Във всеки случай предприетите мерки ще зависят пряко от фактора, провокирал нежеланите явления. Основното е, че сте ги намерили навреме, което означава, че последващото лечение скоро ще ви зарадва с резултата..

Основните причини, поради които гърдите болят с НВ и температура

След раждането много жени трябва да се справят със силен дискомфорт, когато гърдите ги болят с НВ и температурата е над 37,5 градуса. Всичко е свързано с лактостазата. Млечните канали на млечните жлези се запушват и млякото застоява. В началния етап, разбира се, проблемът е решим, необходимо е само да се премахнат провокиращите фактори и да се коригира храненето на детето, така че млякото да идва в точното количество.

Основното е да отстраните проблема своевременно, за да избегнете влошаване на ситуацията, развивайки по-сложно заболяване - мастит, изпълнен с гноен ход и силна болка. Ако млечните жлези са заразени, жената може да попадне в болнично легло в болница и бебето да остане без друга порция майчино мляко.

Каква е причината?

Внезапният скок на температурата и болката в гърдите могат да бъдат предизвикани от фактори като:

 • хипотермия, жлезите са охладени;
 • преумора;
 • липса на сън;
 • прекомерна дебелина на млякото (съдържание на мазнини);
 • приемане на неправилна стойка по време на прикрепване или неудобно положение на тялото в съня (на стомаха или от едната страна);
 • неправилно използване на сучещата техника от бебето, ако първоначално е било свикнало със зърното;
 • анормални характеристики на анатомията на гръдния кош;
 • застой на мляко поради липса на хигиена за грижи за зърната и гърдите;
 • развитието на вирусна инфекция в организма;
 • наличието на пукнатини в зърната;
 • анемия, дефицит на хемоглобин в кръвта;
 • намален имунитет.

На бележка! Ако жената е в болница, тя може да се обърне за помощ към медицинския персонал и да получи информация за правилното прикрепване на бебето към гърдата. Това се отнася за младите първични животни, при които лактацията не е регулирана и млякото е в излишък.

Важно е да регулирате процеса на хранене и да се придържате към равни интервали от време. Правилната поза е, когато бебето сграбчи ареолата заедно с зърното изцяло, докато отваря широко устата си, извивайки долната устна надолу.

Някои причини за проявата на лактостаза и как можете да ги премахнете, без да стартирате процеса:

 1. Физиологични особености на структурата на млечните жлези. Производството на мляко се стимулира от окситоцин и може да доведе до изтръпване, дискомфорт, докато пълните гърдите с мляко. След 2-3 седмици признаците ще отминат, процесът на хранене ще се превърне в навик.
 2. Неразвити зърна. Струва си да се вземе решение за удобна поза за бебето при хранене, така че да не се упражнява прекомерен натиск върху гърдите.
 3. Прекомерно задържане на мляко. Трябва да започнете да изпомпвате от първите седмици на хранене, постепенно процесът трябва да се нормализира.
 4. Застой в млечните жлези. Клетките на жлезата започват да произвеждат мляко. Не трябва да се допуска преливане, при нужда можете да изсмуквате помпата за кърма.
 5. Температурата е висока и гърдите болят. Има голяма вероятност от развитие на мастит, с гноен курс вече не можете да правите, без да сте преминали курс на лечение с антибиотици.
 6. Гърдите болят независимо от пристигащото мляко. Причината може да е заболяване на млечните жлези и млечните тубули, трябва да се свържете с мамолог.

Трябва да се разбира, че майката не трябва да изпитва болка при хранене. По-специално, не е необходимо за пореден път да се извършват манипулации за засилено масажиране на млечните жлези, за да се засили млечния поток. Точно това може да провокира неприятни симптоми, до развитието на възпаление. Млякото трябва да остане постепенно, а повишеното изцеждане трябва да ви предупреждава. Може би причината е в прекомерната плътност на млякото, което означава, че жената трябва да преразгледа диетата си..

Коварността на мастит

Лактостазата е често явление при кърмачките през първите месеци след раждането и трябва да премине, ако коригирате режима и се адаптирате, като изберете удобна поза за хранене на бебето. Ако гръдният кош започне да боли по време на ХС и температурата се е повишила над 37 градуса, продължава няколко дни и не изчезва, докато майката редовно изцежда мляко и често прилага бебето към гърдата, тогава не можете да се колебаете да се свържете с Вашия лекар. Причината може да се крие в мастит - по-сериозна инфекциозна лезия на млечните жлези, когато се изисква курс на противовъзпалително лечение.

Внимание! Температурата по време на лактостаза не се повишава над 37-38 градуса. За да забележите атаката навреме и да предотвратите прогресирането й, трябва периодично да измервате температурата.

Ако оценката е надвишила 39, тогава вече не можете да пренебрегвате посещението при лекар. Възможна е инфекция на млечните жлези, което се случва с мастит или млечница. По правило бебето, което хваща гърдата, е невероятна болка. Маститът може да бъде предизвикан от нелекувана лактостаза, когато инфекцията проникне през микропукнатини. Възможно е развитие на серозна, инфилтративна, гнойна форма на заболяването.

Знаци, които не трябва да се пренебрегват

Симптомите приличат на лактостаза, но при мастит:

 • температурата се поддържа около 39 градуса;
 • млечните жлези са много удебелени и подути;
 • има натрупване на инфилтрация в жлезите, увеличаване на лимфните възли под мишниците;
 • изцеждането на кърмата става трудно.

Гнойната форма на мастит се счита за особено опасна, когато температурата се повиши рязко до 40-41 градуса, болката в гърдите при кърмещата майка се увеличи, гной изтича от зърната, кожата около ореола става цианотична. Това показва стагнация на млякото, натрупване на гной..

Ако една жена е болна, тогава тя вероятно ще трябва да се подложи на стационарно лечение, разбира се, за да прекъсне храненето за известно време. Провежда се засилена антибиотична терапия и само след пълен курс може да се продължи кърменето.

Трябва да се разбере, че майките не могат по никакъв начин да започнат този процес, защото в противен случай периодът на лактация ще бъде прекъснат, което е нежелателно за бебетата, особено през първите месеци от живота. Лекарите съветват да се лекува в началния етап, без да се отбива бебето от гърдата. За щастие днес има безопасни локални препарати за лечение на лактостазни гърди..

ВАЖНО! В никакъв случай не трябва да продължите да кърмите бебето си с мастит и трябва да се консултирате с педиатър за съвет. Може да се наложи временно отстраняване на детето от кърмене и преминаване към хранене с адаптирано мляко.

Как да се лекува

Веднага трябва да се отбележи, че самолечението е изключено, особено ако има съмнение за инфекция на млечните жлези, когато е просто неприемливо да се прилагат топли компреси, които само ще увеличат възпроизводството на бактерии и ще доведат до развитие на възпалителен процес.

Мама трябва да разбере, че домашните методи под формата на прилагане на студен лист зеле върху гърдите едва ли ще бъдат ефективни. Това може да помогне само при лактостаза в началния етап. Маститът вече се лекува само с антибиотици, противовъзпалителни лекарства. Алгоритъмът на терапевтичните действия ще зависи пряко от една или друга форма на прогресиращо заболяване..

Всички знаят, че много лекарства за жени по време на кърмене са забранени, а антибиотиците са крайна мярка. Разбира се, при силна болка в гърдите и повишена температура с HS, можете да вземете таблетка No-shpa, Paracetamol или Ibuprofen. Бепантен се счита за безопасен - крем за облекчаване на възпаление и подпухналост, който може да се използва за лечение на пукнатини в зърната, без да се притеснявате за здравето на бебето, дори ако малко от състава попадне в устата му.

Съвети

Младите майки, които са родили за първи път, често се сблъскват с трудности при кърменето. Когато се появят неприятни признаци, най-важното е да не започнете процеса и своевременно да коригирате потока на кърмата, да научите как правилно да приложите бебето към гърдата, така че то напълно да улавя ореола и зърното с устата си, докато изважда устните.

 • спазвайте режима на хранене и хранете на час, но не отказвайте мляко на бебето при първото обаждане, ако то пристига в големи количества;
 • прилагайте детето по-често, когато се появят признаци на лактостаза, за да не доведе до стагнация на млякото, претегляне на гърдите;
 • масажирайте гърдите, ако е необходимо, лекувайте с гелове, мехлеми по препоръка на лекар.

По този начин е важно да се установи естествена лактация, така че млякото да остане в съответствие с нуждите на бебето. Ако е необходимо, не забравяйте за помпата за кърма и отстранявайте излишното своевременно, изцеждайте след всяко хранене, докато тежестта в жлезите отшуми. Можете да нанесете лед, да го увиете в кърпа или да масажирате областта на зърната с кръгови движения, за предпочитане под струя топла вода.

Лактационният период е не по-малко решаващ период от бременността. Важно е да се избягва своевременно механично въздействие върху гърдите, течения и изцеждане на мляко, като по този начин се предотвратява запушване на млечните канали, което се превръща в провокатор на развитието на мастит.

За целите на превенцията жените се съветват да:

 • измивайте гърдите си ежедневно с хладка вода;
 • избършете зърната с груба кърпа преди следващото хранене;
 • научете как правилно да приложите новородено на гърдата;
 • излекува пукнатините в зърната навреме и предотвратява проникването на бактерии в млечните жлези;
 • хранете първите 2-3 месеца на детето по негова молба;
 • използвайте удобни сутиени (с 2 размера по-големи), които няма да прищипят жлезите;
 • втвърдяват зърната.

При лактостаза, когато гърдите болят и треска, най-важното е да не се започне процесът и да се вземат мерки за изпразване на гърдите, за да се избегнат неприятни последици в бъдеще. Кърменето е естествен процес, който трябва да е приятен за жената и да не причинява болка, дискомфорт.

Болка в гърдите и висока температура по време на кърмене

Ползите от кърменето са известни отдавна. Това е най-полезната храна за бебето, която ще му даде здраве и силен имунитет в продължение на много години. Младите майки обаче често нямат едно желание да кърмят дете, трябва да се сблъскат с някои проблеми.

Има редица различни фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се избегнат проблеми с кърменето, което може да бъде трудно за младите майки..

В статията ще разгледаме причините, поради които боли гърдите и високата температура по време на кърмене: какво да правя докато.

Причини за лактостаза и мастит

Появата на неприятни усещания в млечните жлези обикновено е придружена от повишаване на температурата и се превръща в заболявания като мастит и лактостаза.

За да предотвратите появата на сериозни заболявания на млечните жлези, трябва да знаете за причините, които могат да доведат до тях. По-лесно е да се предотврати появата на сериозни заболявания, отколкото впоследствие да се прибегне до сериозни медицински грижи и хоспитализация..

И така, причините, които могат да доведат до заболявания на млечните жлези, са следните:

 • Хроничната липса на сън и чувството на постоянна умора могат да доведат до болезнени усещания в млечните жлези;
 • Значителен излишък на млечна мазнина;
 • Дълго време, през което трябваше да изцеждам мляко;
 • Когато се използва зърното, когато кърменето се редува с хранене от зърното, бебето ще вземе гърдата по същия начин като зърното, тоест хваща едно зърно без ареолата;
 • Ако мама е преохладена или, напротив, прегрята;
 • Особености на структурата на млечните жлези;
 • Избиране на грешни позиции за хранене, когато те не се редуват;
 • Всякакви усложнения по време на раждане;
 • Недостатъчен кръвен хемоглобин;
 • Откриване на напукани зърна;
  Използването на козметични масла и лосиони за млечните жлези с неприроден произход;
  Наличието на вирусни инфекции;
 • Купуване и носене на грешен размер.

Ако не придавате значение на всяка от изброените точки, тогава проблемите с млечните жлези не могат да бъдат избегнати.

Болестите на млечните жлези не само се отразяват негативно на здравето на жената, но преди всичко засягат бебето, когато то остава без кърма, което е толкова необходимо за него за пълно развитие.

Лактостаза

Болест като лактостаза започва с болка в млечните жлези и повишаване на температурата.

Болестта е типична за първите месеци след раждането, това се дължи на факта, че се произвежда много мляко и детето все още не може да изразходва такова количество.

Лактостазата възниква, ако бебето не суче правилно, тоест не улавя изцяло цялата ареола, а само зърното. Освен това, ако устните на бебето са извити навътре, а не навън, когато хващат зърното, това също е изпълнено с проблеми с млечните жлези..

Неправилното положение на майката по време на хранене също може да доведе до лактостаза, в този случай не всички млечни канали работят и е достатъчно, ако млякото не се отделя от поне един канал, тогава започва възпалителният процес.

Също така е важно да се намери правилната позиция за сън, спането на една страна не е най-добрият вариант..

Обикновено в болниците след раждането майките се учат как правилно да прикрепят бебето към гърдата. Не се колебайте да попитате за това още веднъж и да потърсите помощ от медицински сестри, както и да поискате да контролирате процеса на хранене.

И така, как да храните бебето си правилно, за да избегнете проблеми с гърдите? Има няколко насоки, а именно:

 • След раждането трябва да закупите ново бельо, за предпочитане с преден закопчал. Трябва да откажете да носите сутиени, които са били преди бременността, те няма да се поберат по размер и ще стискат гърдите и са неудобни при хранене;
 • Когато хранете дете, трябва внимателно да наблюдавате от първите минути как детето смуче гърдата: устните му трябва да са обърнати навън и да обхващат цялата ареола изцяло. Ако бебето първо е хванало само зърното, тогава малкият пръст се поставя в устата му и премахва гърдата. След това зърното се носи по долната устна, бебето широко отваря устата си и ареолата на млечната жлеза се поставя напълно;
 • Детето трябва да бъде хранено стриктно по часове, тогава е възможно да се постигне нормализирано производство на мляко, т.е. количеството, което ще бъде изцяло хранено на детето.

Мастит

Маститът е по-тежка форма на лактостаза, когато температурата се повиши над 37 градуса.
Има няколко вида мастит, всеки от които изисква специфичен подход към лечението..
Серозният мастит е начален стадий на заболяването, има повишаване на температурата до 38 градуса и болка в млечните жлези.

Ако не се консултирате с лекар на етапа на серозен мастит, тогава следващият етап от развитието на заболяването е инфилтративният мастит, той се характеризира с повишаване на температурата до 39 градуса, зачервяване на двете отделни зони на млечните жлези и цялата област на гърдите. На този етап можете да усетите бучки в гърдите, изцеждането обикновено е трудно.

Скоро след образуването на инфилтративен мастит болестта се превръща в гноен мастит. Това е най-тежката и болезнена форма на заболяване на гърдата, когато бучките в гърдите изглеждат цианотично отвън, гной може да изтече от зърната, гърдата реагира на най-малкото й докосване с непоносима болка.

В този случай те се обаждат на спешна помощ, в болницата мама се лекува с антибиотици, храненето през този период е неприемливо.

Такива заболявания на млечните жлези като лактостаза и мастит са сходни помежду си, особено в ранните етапи, може да бъде трудно да се разграничат.

Когато говорим за това, защо боли гърдите и високата температура по време на кърмене: какво да правим, първо ви съветваме да потърсите медицинска помощ, за да поставите правилната диагноза, самолечението в този случай не е разрешено.

С помощта на ултразвуково оборудване лекарите ще могат да поставят точна диагноза, за да започнат лечението възможно най-рано и да пропуснат минималния брой хранения.

Мастит и лактостаза: как да се лекува

Преди да говорим за това как да лекуваме болката в млечните жлези по време на кърмене, няколко думи за това какво да правим не е силно препоръчително..

Често младите майки грешат, като вярват, че тъй като се е появила треска и температурата се е повишила, тогава те трябва да пият антипиретик, а при болки в млечните жлези пият упойка. Лекарствата само временно намаляват дискомфорта и създават фалшиво усещане за възстановяване.

Във време, когато на майките изглежда, че болката е утихнала, бактериите се размножават интензивно и в края на действието на лекарствата болката се връща с нова сила, а с това и възпалителния процес.

И така, темата боли гърдите и високата температура по време на кърмене: какво да правим, ще ви разкажем за това как да намалите болката, без да навредите на здравето на майката и детето.

В случай на болки в гърдите, наличие на уплътнения в млечните жлези и температура, трябва да се свържете с антенаталната клиника. В случай, че това е невъзможно да се направи в близко бъдеще, постъпете по следния начин:

 • Въпреки болката, която може да бъде много силна, трябва да изцедите млякото си. Ако зърната ви не са напукани, най-добре е да използвате помпа за кърма. Трябва да изцеждате мляко често, на всеки два часа, след което лед, увит в кърпа, се прилага върху гърдите, за да успокои болката;
 • В началните етапи на мастит зелевият лист се отбива до състояние „парцал“ и се прилага върху млечните жлези. Ако ефектът не се наблюдава, консултирайте се с лекар;
 • При антибиотично лечение кърменето временно се спира;
 • При температура от 38 градуса и силна болка в гърдите е разрешен еднократен прием на ибупрофен, ако има пукнатини в зърната, те се лекуват с лекарството бепантен;
 • Може да помогне и топъл душ, чиито струи са насочени към възпалената гърда и я масажирайте, както при изпомпване, с кръгови движения от основата към ареолата, без да засягате зърното.

Профилактика на заболявания на гърдата

Разбира се, нито една майка няма желание да се сблъска с подобни проблеми, следователно, на първо място, тя се интересува от въпроса как да се осигури срещу болка в млечните жлези по време на хранене.

Продължавайки темата: болки в гърдите и висока температура по време на кърмене: какво да правим, ще ви разкажем как да се застраховате срещу подобни явления.

Така че, като превантивна мярка за болка в гърдите по време на кърмене, имайте предвид такива точки като:

 • Хипотермия. Ставайки мама, помнете здравето си и внимателно обмислете гардероба си, преди да ходите, за да не замръзне;
 • Вземете бельо в специализирани магазини със задължително монтиране;
 • Вземете контрастен душ, втвърдявайки гърдите си, но не преохлаждайки се, избършете се с груба ленена кърпа;
 • По-често изследвайте гърдите, лекувайте пукнатини в зърната с бепантен и ако откриете уплътнения, консултирайте се с лекар;
 • Когато приемате водни процедури, използвайте само естествени хигиенни продукти;
 • Научете бебето си да суче правилно от първите минути, това ще помогне да се избегне застоя на мляко в бъдеще, което е основната причина за заболявания като лактостаза и мастит.

Спешно. Болка в гърдите и повишена температура с НВ.

 • 4 юли 2018 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 18 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 13 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 14 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 14 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 17 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 14 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 4 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 14 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 14 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 12 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Треска и болка в гърдите по време на хранене: причини и лечение

Защо се случва това? Обикновено болката в гърдите при кърмачка се проявява в два случая - лактостаза и мастит, разликата от които е описана по-долу.

Започване на кърменето

През цялата бременност млечните жлези се подготвят за кърмене. В тях настъпват сериозни промени - лобовете се увеличават, каналите се разширяват, подкожната мастна тъкан расте. Жената забелязва, че гърдите й са станали по-големи и чувствителни.

Няколко минути след раждането бебето първо се прилага върху гърдите на майката. В този момент кърмещата майка може да изпитва дискомфорт, който понякога формира изкривена представа за хепатит В и принуждава жената да го изостави. След няколко дни дискомфортът ще изчезне, а кърменето ще предизвика положителни емоции..

Защо е болезнено да кърмите през първите дни на хепатит В:

 • Бърз и бърз поток на кърмата. Тъй като лактацията все още не е установена, коластрата се произвежда бързо по време на сученето. При жените тези усещания са свързани с натиск, разтягане, изтръпване. Особено чувствителни майки могат да говорят за болка. През първите месеци горещите вълни се появяват без затваряне, така че жената също изпитва дискомфорт между храненията..
 • Адаптация на зърната. Кожата на ареолата на млечните жлези е тънка, нежна и чувствителна. Когато бебето я хваща и прави интензивни движения с венците си, майката изпитва болка. Обикновено подобни оплаквания продължават не повече от 1-2 седмици. Кожата бързо се адаптира към HS, става по-груба и по-малко чувствителна. При правилна организация на храненето, периодът на адаптация се превръща в удобно кърмене.

Ако гърдата боли дълго време по време на хранене, трябва да се консултирате със специалист по кърмене или да се свържете с мамолог. Понякога патологиите, които изискват медицинска помощ, стават причина за дискомфорт..

Болезнени усещания често възникват, когато кърменето не е правилно организирано, когато самата жена прави грешки.

Диагностични принципи

Ако се появят тревожни симптоми, трябва да посетите мамолог. Той ще проведе първоначален преглед (палпация). Освен това се изискват анализи:

 • кръв;
 • урина;
 • кърма.

Въз основа на резултатите лекарят ще предпише лечение. За да се отървете от възпалението, ще трябва да приемате лекарства. За заздравяване на рани - мехлеми и компреси. Масажът ще помогне за възстановяване на тургора на тъканите, а добре подбраната диета нормализира метаболизма. Мамологът взема решение за временно прекратяване на кърменето. Млякото трябва да бъде изцедено, но е забранено да се дава на детето. По това време трохичката се прехвърля в храната със смеси. След излекуване кърменето продължава (след определено време).

Неправилен захват на зърното

Консултантите по кърмене посочват, че най-честата причина за дискомфорт в гърдите при кърмачка е неправилното привързване на бебето. Когато бебето не улови напълно ореола, зърното се притиска между венците. Бебето сякаш го дъвче, което провокира болезнени усещания у майката. Жените се справят успешно с този проблем. Достатъчно е да видите и разберете как правилно да прикачите детето.

Ако не можете да се справите сами с проблема, трябва да се свържете с консултант по кърмене.

Зърното трябва да се потопи в устата на бебето по време на хранене. Необходимо е да се гарантира, че бебето почти напълно улавя ареолата. Ако кърмещата майка има болка в гърдите поради неправилно закрепване, тогава следните съвети ще помогнат да се отървете от дискомфорта:

 • Изчакайте, докато бебето отвори широко уста, за да улови зърното. Когато бебето е гладно, трябва да прекарате зърното по долната му устна. Бебето рефлекторно ще отвори устата си, а майката ще може правилно да вкара зърното.
 • Поставете бебето по-близо до гърдите. Това ще му осигури правилен и удобен захват. По-добре да приложите детето легнало и в позиция "подмишница". В това положение правилната техника на хващане е най-лесно да се следва..
 • Ако бебето не е в състояние да улови напълно зърното, е необходимо да изстискате ореола с ръце. Палецът трябва да е отгоре, а показалецът - отдолу. В компресирано състояние трябва да вкарате зърното в устата на бебето. След като изсмуче ореола, той ще се изправи сам.

Подходящото заключване прави повече от облекчаване на болката в зърната по време на хранене. Пълното улавяне на ореолите предпазва детето от поглъщане на въздух, намалява риска от колики и поднормено тегло. Също така, правилното прикрепване е предотвратяване на пукнатини по зърната и други проблеми с млечните пръчици по време на кърмене..

Причини за болка в гърдите по време на хранене

Естествени причини

По време на бременността гърдите на жената се подготвят за хранене на новороденото. Млечните жлези се подуват, зърната стават по-тъмни и може да се отдели коластра. С раждането на дете преструктурирането на тялото е още по-интензивно. Сега основната роля играят пролактинът - "хормонът на майчинството" и окситоцинът - "хормонът на любовта". Под въздействието на тези хормони се произвежда и отделя мляко, което замества коластрата. През този период много майки отбелязват неприятни и дори болезнени усещания в гърдите. Те са свързани със следните фактори:

 • Бърз поток на мляко. Много майки го описват като усещане за „пръсване“ или „изтръпване“ в гърдите. Някои дори могат да почувстват болка;
 • Пристрастяване към нежната кожа на зърната. Проявява се в болезнени усещания, когато бебето улавя зърното и образуването на малки пукнатини по него;
 • Млякото се зачервява. Формирането на лактацията се случва в рамките на 3 месеца от датата на раждане на бебето, така че "горещите вълни" и "изтичането" на мляко могат да продължат през цялото това време. По време на притока на мляко се усеща болка в гърдите, в областта на зърната и в долната част на корема. С течение на времето младата майка развива рефлекс, когато млякото дойде в момента на следващото хранене. Ако е невъзможно да прикрепите бебето към гърдата, трябва да изцедите малко мляко, ако гърдата "пръсне". По-добре да прикачите детето навреме.

Ако майката често и при поискване поставя новороденото на гърдата, спазвайки правилния захват на зърното, тези неприятни усещания изчезват. Ако болката в гърдите продължава и се влошава, причината може да е по-значима..

Вижте свързани статии:

 • Как се прилага правилно върху гърдите;
 • Кой режим на хранене да изберете (при поискване или по час).

Но ако дискомфортът се появи по-късно, тогава е необходимо да разберете защо боли гърдите, докато хранете бебето..

Неправилен захват на зърното по време на хранене

Според опита на специалистите по кърмене това е основната причина за нарушения на лактацията. Когато бебето не хваща правилно зърното, майката изпитва силна болка в началото на храненето. Не можете да продължите да храните бебето, тъй като това също му се отразява по негативен начин: то не се разяжда, а също така поглъща много излишен въздух - това може да доведе до прекомерно образуване на газове.

Необходимо е да се гарантира, че бебето взема гърдата правилно. За целта майката може да предприеме следните действия:

 • Изчакайте, докато детето отвори широко уста. Той ще го направи рефлекторно, ако прекарате зърното по долната устна;
 • Издърпайте главата на бебето към вас. Устата на новороденото трябва, сякаш "да си сложи" зърното, ще видите само малка част от ареолата. В този случай зърното ще бъде на нивото на езиковия корен, което ще направи невъзможно нараняването му;
 • Ако зърното не е уловено, трябва да стегнете кожата на ареолата, като палецът е в горната й част, а показалецът в долната част. След като поставите зърното в устата на бебето, освободете гърдата - тя ще се изправи сама, осигурявайки правилния захват.

Можете да постигнете правилния захват във всяка позиция за хранене. И все пак, оптималната позиция за това е поставянето на бебето изпод мишницата, докато лежи. След като се научи да го прави правилно, бебето няма да причинява болка на мама по време на хранене..

Случва се бебето да не може да поеме гърдата правилно по чисто физиологични причини:

 • Къса юзда. Този проблем може да бъде разрешен чрез контакт с детски зъболекар. Той ще подреди юздата хирургически за няколко минути;
 • Патология на горното небце. Такова нарушение е рядко, трябва да се консултирате и със зъболекар за това..


Правилно хващане на зърното от бебето

Нараняване на кожата на зърната

Поради неопитността на млада майка и бебе, могат да се появят пукнатини по зърната. Те причиняват силна болка по време на хранене. Това може да се случи по следните причини:

 • Неправилен захват, когато бебето смуче само част от зърното, без ареолата. Това може да доведе до механично нараняване, което да доведе до пукнатини;
 • Прекомерна грижа за гърдите. Твърде честото измиване на гърдите изтрива защитната смазка, води до сухота и изтъняване на кожата на зърната;
 • Неправилна техника на изпомпване. Понякога жената трябва да изцежда мляко: за да подобри лактацията, когато остави бебето за известно време, се разболее или завърши кърменето. В този случай не е нужно да стискате прекалено много гърдата или да извършвате манипулации само в областта на зърната, натиснете върху нея. По-добре е да използвате помпа за кърма за изцеждане, но твърде интензивното й използване може също да причини напукване на зърната;
 • Внезапно прекъсване на храненето. Пукнатини възникват, когато майката рязко издърпва зърното от устата на бебето, за да завърши или прекъсне храненето. Бебето ще отпусне устата си само и ще освободи зърното, когато се напълни. Ако е необходимо внезапно да прекъснете процеса, трябва внимателно да поставите чист малък пръст в устата си и да извадите гърдата.

Също така четем за пукнатините на зърната и как да ги лекуваме

Млечница

Пукнатините и ожулванията по зърната лесно се превръщат в място за разпространение на гъбични и стафилококови инфекции. В този случай се образува белезникаво покритие върху зърната, както и венците, бузите и езика на детето. Хлапето започва да плаче, отказва да яде.

Болезнено е за мама да храни и изцежда мляко, гърдите също я болят между храненията, особено ако инфекцията прониква по-дълбоко и засяга млечните канали. Това може да се случи на фона на промени в хормоналните нива, намален имунитет и неспазване на хигиенните правила (редки или прекалено чести измивания на гърдите).

Жената трябва да отиде на лекар: той ще избере подходящите лекарства, които успешно ще се справят с инфекцията и ще позволят на кърменето да продължи. Също така, лекарят ще препоръча средства за справяне с проявата на млечница при дете..

Лактостаза

Лактостаза се нарича стагнация на млякото в каналите на млечните жлези. Това може да бъде причинено от няколко фактора:

 • Недостатъчно и нередовно кърмене поради неправилно прикрепване, хранене от шише, напукани зърна;
 • Задържане на млечната жлеза при хранене: пръстите могат да притиснат някои канали, в резултат на което те не се изпразват напълно;
 • Тесно бельо, спане по корем;
 • Хиперлактация - прекомерно производство на мляко;
 • Стрес, липса на сън, преумора;
 • Синини, травми, хипотермия на гръдния кош.

При лактостаза гърдата става твърда, при палпация се усещат уплътнения, кожата може да се зачерви. Температурата на гърдите се повишава, докато телесната температура остава нормална. Боли майките да кърмят, болката продължава дори след хранене.

Застойът на млякото също не е противопоказание за кърмене. Напротив, редовното и често прихващане на бебето към гърдата може да се справи с него в рамките на 2-3 дни. Болката обаче може да продължи дори след пълно изпразване на млечните жлези. Дългосрочната лактостаза може да причини неинфектиран мастит.

Прочетохме подробно за лактостазата и лечението на лактостазата

Мастит

Възпалението на гърдата се нарича мастит. Може да се развие поради стагнация на млякото (лактостаза), както и пукнатини в зърната, в които прониква инфекция. Маститът се проявява със силни болки в гърдите, втвърдяване, зачервяване, треска, студени тръпки. Рискът от мастит се увеличава поради отслабването на тялото след трудно раждане.

Възпалението води до образуване на абсцес в млечната жлеза и гной може да се смесва с кърмата. В такива случаи кърменето ще трябва да бъде спряно, докато се излекува. В напреднали случаи маститът може да доведе до деформации на млечната жлеза, сепсис и смърт..

Лечението на мастит в началните етапи включва прилагане на студ върху гърдите между храненията (например охладените зелеви листа са полезни) и пълно изпразване на млечната жлеза (често прикрепване на бебето, ако е необходимо, изцеждане). За сложни форми на мастит се използват антибиотици, в напреднали случаи - хирургическа интервенция.

Четем подробно за мастит и за лечение на мастит

Вазоспазъм

Вазоспазмът (синдром на Рейно) представлява рязко свиване на кръвоносните съдове в гръдния кош. За първи път е описан от Джак Нюман, канадски педиатър. Той предположи, че парещата болка след хранене е свързана със спазма на кръвоносните съдове. Това се случва поради рязък спад на температурата, когато бебето освобождава зърното от устата. По този начин зърното променя цвета си: от бежово до бяло. Поради вазоспазъм достъпът на кръв е блокиран, това причинява болка след хранене, която може да се появи и между тях.

Ако кърмещата жена страда от вазоспазъм, тя трябва да отиде на лекар и да се изследва за автоимунни заболявания, тъй като вазоспазмът може да се развие на техния фон. Освен това трябва да поддържате гърдите си топли и да ги покривате веднага след хранене. Не пийте силен чай и кафе - те могат да причинят вазоспазъм. За облекчаване на състоянието се препоръчва масаж на гърдите..

Пукнатини и други проблеми със зърната

Ако зърната ви болят при кърмене, трябва да установите причината за дискомфорта. Често жените използват мехлеми и масла за заздравяване на пукнатини. Ако са правилно подбрани, те много помагат, тъй като имат противовъзпалителен ефект и ускоряват регенерацията на клетките. Но ако не отстраните причината, поради която се появяват пукнатините, лечебните агенти ще бъдат неефективни..

Гърдите болят с НВ по време на привързването на детето поради следните обстоятелства:

 • Неправилно закрепване. Ако бебето хване част от зърното, тогава притиска нежната кожа между венците. Тъй като смучещите движения стават по-интензивни всеки ден, настъпва механично увреждане на меките тъкани. Това причинява непоносима болка при майката и понякога става причина за отказ от хепатит В.
 • Прекомерна грижа за гърдите. Ако често миете гърдите си със сапун и вода, повърхността на зърното ще изсъхне. Тази част освобождава смазка, която предотвратява напукване. Затова лекарите препоръчват да миете гърдите си само по време на душ веднъж на ден, а не след всяко резе на бебето..
 • Принудително прекъсване на храненето. Ако майката трябва да вземе гърдата на бебето, е необходимо да вкарате върха на чист малък пръст в устата му. Бебето ще освободи зърното само. Не дръпнете рязко, тъй като детето прилепва упорито към гърдите и бързите движения водят до увреждане на меките тъкани. Рязкото издърпване на зърното от устата на бебето води не само до болка, но и до кървене.

Кога да посетите лекар?


Ако след завършване на кърменето гърдите болят и малко болят, това е напълно естествена реакция на организма към протичащите процеси. Но в някои случаи е необходимо спешно посещение на лекар, което включва:

 • Зачервяване на кожата на гърдите.
 • Покачване на температурата.
 • Изхвърляйте кафяв цвят с пръски кръв.
 • Напукани зърна, особено ако болят и кървят.
 • Усещане за парене и сърбеж.

Също така е необходимо да си уговорите среща с лекар, ако след три години има нарушения в менструалния цикъл, признаци на безплодие или обезцветяване на отделянето от млечните жлези.

Лактостаза и мастит

Кърменето може да навреди поради лактостаза. Патологията е придружена от образуване на уплътнения, зачервяване, неприятни усещания в проблемната зона. Това се дължи на застоялото мляко. Причините са следните:

 • Гони се за увеличаване на обема на млякото. Честото и неразумно изпомпване до последната капка, употребата на лактогонни чайове и лекарства водят до лактостаза.
 • Технология в режим GW. Ако майката ограничи детето в продължителността на прикрепванията и дава гърдите на час, тогава рискът от лактостаза се увеличава.
 • Компресия на гръдния кош. Може да бъде причинено от тясно пране. Също така, по време на хранене майките понякога държат гърдите с ръце и стискат каналите с пръсти, което затруднява излизането на млякото.
 • Травма на гърдата. Може да са пресни или в миналото. Силното механично въздействие върху гръдния кош увеличава вероятността от лактостаза.

При лечението на лактостаза основният момент е прилагането при поискване и спазването на правилната техника на хранене. Не трябва да се допуска образуването на пломби. За да ги накарате да вървят по-бързо, трябва да поставите брадичката на детето по посока на „подутината“. Хлапето ще може бързо да разтвори бучката и да възстанови проходимостта на канала. За да разширите каналите, се препоръчва първо да вземете топъл душ и да масажирате гърдите с нежни движения.

Маститът е възпалително заболяване на млечните жлези с инфекциозен произход. С развитието на мастит кърмещата майка развива силни болки в гърдите, подуване и гнойно отделяне от зърната. Напукани зърна, наранявания на меките тъкани, лактостаза стават провокатор. Инфекцията прониква през увредената тъкан, което в крайна сметка води до образуването на абсцес. Маститът се лекува от лекар. Ако ситуацията го изисква, на жената се предписват антибактериални средства със системно действие..

Хормони на лактацията

По време на бременност основният хормон е прогестеронът. Той осигурява здравословен поток и предотвратява преждевременно раждане. В днешно време много жени получават хормонална подкрепа с лекарства в ранните етапи след зачеването, за да избегнат спонтанен аборт или твърде ранно раждане. Високото ниво на прогестерон в тялото на бременна жена позволява бебето да се носи до необходимото време.

По време на раждането хормоналният баланс бързо се променя към намаляване на прогестерона и увеличаване на хормоните като пролактин и окситоцин..

пролактинокситоцин
Главна функцияосновният хормон, който влияе на производството на мляко по време на кърменераждащ хормон
ефект върху женското тялочесто жените, които имат проблеми със зачеването, след преминаване на кръвни тестове установяват, че имат повишено ниво на този хормон. Пролактинът има ефективна способност да потиска овулацията. Следователно бременността става невъзможна. По-голямата част от кърмещите жени нямат менструация.никой не знае със сигурност, в резултат на което раждането започва в тялото на бременна жена. Но честотата и продължителността на контракциите зависи от нивото на окситоцин. По време на раждането секрецията на хормона постепенно се увеличава, контракциите стават по-тежки. И с пълното разкриване на шийката на матката се ражда нов човек
ефект върху лактациятаколичеството кърма при кърмачка зависи от нивото на пролактин. Производството на хормона е пряко пропорционално на активното стимулиране на млечните жлези от бебето. Колкото по-често и по-дълго бебето суче гърдите на майка си, толкова повече се увеличава секрецията на пролактин, което означава, че млякото ще се образува в достатъчно количество за бебето.Окситоцинът е също толкова важен по време на кърмене. Когато бебето започне да суче, секрецията на хормони се увеличава бързо. Под въздействието на окситоцин се подобрява отделянето на кърма и то лесно може да влезе в устата на бебето

Нивата на пролактин се повишават дори по време на бременност, така че млечните жлези започват своята работа предварително. По време на раждането гърдата вече съдържа определено количество коластра - първата храна на новороденото.

Окситоцинът има и друго важно свойство. По време на хранене почти всички жени в първите дни след раждането изпитват доста силна болка в корема. Ето как се свива матката, силно разтегната по време на бременността. Активната секреция на окситоцин максимизира този процес и позволява на младата майка да избегне обилно кървене.

От момента на раждането тялото е настроено на производството на кърма. Има 3 етапа на лактогенеза. Първият се отнася до 12-те седмици преди раждането, когато започва секрецията на коластра. Във втория етап настъпва преходът от коластра към първо мляко. И тогава започва развитието на зрелите. Във всеки от тези периоди младата майка може да се сблъска с определени трудности, една от тях е болката в гърдите.

Кандидоза

Кърмещата жена винаги има риск от развитие на млечница. Характерен признак на кандидоза е бяло покритие на повърхността на зърното, болезнени пукнатини, зачервяване и сърбеж.

В повечето случаи детето има подобен проблем в устата. Бебето става капризно, спи лошо. По време на кърмене можете да се отървете от млечница достатъчно бързо, но за това трябва да посетите лекар и да си уговорите среща. Лечението е необходимо не само за майката, но и за бебето..

Вазоспазъм

Кърмещата майка понякога има вазоспазъм, симптом на който е острото болезнено усещане в гърдите. Това състояние е придружено от спазъм на съдовете, които проникват в млечните жлези. Спазмът се развива веднага след като бебето освободи зърното от устата. Когато температурата спадне, съдовете на млечната жлеза се стесняват, зърното побелява и жената усеща болка в гърдите.

Причини за вазоспазъм при кърмене:

 • нарушение на техниката на привързване;
 • автоимунни заболявания;
 • често неразумно изпомпване;
 • промени в телесната температура.

Вазоспазмът се диагностицира рядко, но неговите признаци трябва да принудят жената да отиде на лекар. Само специалист може правилно да диагностицира и да даде препоръки.

Лечение и профилактика

Най-добрият превантивен и лечебен метод ще бъде честото прихващане на бебето към гърдата. Това ще провокира бързо изтичане и пристигане на ново мляко. Ако обаче бебето не успее, тогава трябва да използвате независима експресия или помпа за кърма. Не трябва да молите съпруга си да изцежда мляко, тъй като агресивното излагане или силно изстискване на гърдата ще доведе до още по-голямо задръстване и болезненост.

Когато температурата се повиши, трябва да използвате антипиретично средство: Парацетамол или Ибупрофен.

Ако след 2-3 дни нищо не е помогнало за премахване на симптомите, тогава трябва да посетите лекар. Той ще предпише антибиотици, които могат да се комбинират с храненето на бебето..

При лактостаза се предписва масаж на гърдите за отпускане на млечните канали и зелев лист, който се прилага върху болния гръден кош за облекчаване както на температурата, така и на болката. Други народни методи са:

 1. Сладки с лук и мед.
 2. Лосиони от отвара от лайка.
 3. Отвара от евкалипт.

По-добре е да се извърши профилактика на лактостаза, която се състои в честото прикрепване на бебето към гърдата и всеки път, когато трябва да смените позицията. Останалото мляко трябва да се изцежда независимо, но не напълно, за да не се предизвика хиперлактация. Преди да нахраните бебето си, изцедете малко мляко, за да може то да пие задното мляко, което е по-питателно и мазно. Освен това не преохлаждайте гърдите си..

Неправилно монтиран сутиен

Жените често имат болки в гърдите по време на кърмене, когато сутиенът не е поставен правилно. По време на лактацията трябва да закупите специално бельо за кърмачки без твърди кости, които биха могли да притиснат млечните канали. Важно е да изберете бельо в съответствие с настоящия размер на гърдите, а не за бъдеща употреба..

Ако сутиенът е избран неправилно, има плътни вложки от пяна, кости и не съответства на обема, тогава рискът на жената от лактостаза се увеличава. Когато кърмите, трябва да носите подходящо бельо от естествена тъкан. През нощта трябва да свалите сутиена или да използвате памучни ризи, които не стискат гърдите.

Циклична мастодиния

Този проблем се среща при 50% от възрастните жени преди менструация, както и по време на бременност, при юноши по време на пубертета или при жени на възраст с менопауза. Цикличната мастодиния не е опасна, но носи много неприятни симптоми:

 • тежест в гърдите;
 • болка при натиск;
 • увеличаване на размера (подуване) на млечните жлези;
 • повишаване на температурата до 37 градуса.

Тези усещания изчезват с началото на менструацията, но се появяват преди нова менструация след седмица. Оттук и името - циклична мастодиния. Причините за този синдром гинеколози наричат ​​промяна в хормоналните нива, травма и претърпена операция на гърдата (включително пластична). Това може да бъде онкология, доброкачествен тумор, прием на хормонални лекарства, аборт, преждевременно раждане, невроза, стрес, недохранване и т.н..

Цикличната мастодиния не изисква лечение. През този период се препоръчва да се носи физиологично бельо от естествена тъкан. В случай на свръхчувствителност са разрешени лекарства за болка, като ибупрофен. Отварите от детелина, божур, низ, корен от репей облекчават неприятните усещания. Трябва също да се придържате към правилното хранене..

Ако една жена е забелязала признаци на циклична мастодиния в себе си, които преди това не е наблюдавала, тогава определено трябва да бъде прегледана от гинеколог. Други, по-сериозни проблеми могат да причинят тези симптоми..

Болка след завършване на хепатит В

След прекратяване на лактацията майката не трябва да има дискомфорт в гърдите. Ако бебето бъде отбито до една година, тогава жената може да се сблъска с проблеми. В такава ситуация дискомфортът се причинява от производството и съхранението на мляко. Постепенното и удобно отбиване ще помогне да се справите с него, при което количеството мляко ще намалее само по себе си.

След спиране на храненето може да се появи болка в млечните жлези поради други причини:

 • фиброкистозна болест на гърдата;
 • тумори с доброкачествен или злокачествен характер;
 • предменструален синдром;
 • приемане на орални контрацептиви;
 • травма.

Терапия

Основният принцип на терапията на мастит е редовното и пълно изпомпване. За тази цел е удобно да използвате висококачествена скъпа помпа за кърма или да потърсите помощ от съпруга си.

Тъй като новороденото може да бъде кърмено на ранен етап, кърменето трябва да започне от болната гърда, дори ако има болка. Преди процеса капнете 4 капки "Окситоцин" под езика, за да подобрите изтичането на мляко и да премахнете спазмите. Можете също така да вземете топъл (но не горещ) душ и леко да масажирате гърдите си с леки кръгови движения към зърната. След това трябва да изцедите останалото мляко на ръка и с помощта на помпа за кърма, докато усещането за тежест изчезне. След процедурата нанесете лед, увит в целофан и кърпа върху гърдите за 15 минути.

Действията трябва да се повтарят на всеки 2 часа, включително през нощта. В този случай е важно правилно да приложите бебето към гърдата - така че долната устна да е на мястото на втвърдяване.

Повечето антибиотици, необходими за лечение на напреднал мастит, са противопоказани при хранене.

При нормален застой на мляко може да не се изисква лекарствена терапия.

Особено тежки случаи на гноен мастит се лекуват само своевременно, поради което е важно патологията да не започне.

Допълнителни симптоми

В допълнение към болезнените усещания в млечните жлези по време на кърмене, допълнителни симптоми могат да обезпокоят майката. Трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Това ще ви помогне бързо да определите причината за заболяването и да изберете метод за справяне с него..

Температура

Когато гърдите болят и телесната температура се повишава, има съмнение за инфекция. Такива признаци се наблюдават при мастит и лактостаза - състояния, които не могат да бъдат пренебрегнати. Повишаването на температурата е защитен отговор на инфекцията. Може да се отбележи и при кандидоза.

Ако на фона на висока температура гърдата на кърмещата майка боли, трябва спешно да потърсите медицинска помощ и да не се опитвате сами да се справите с неразположението. Някои сериозни заболявания с тези симптоми изискват операция..

Зачервяване

Когато кърменето боли по време на кърмене, е необходимо да се изследва добре тъканта на гърдата. В допълнение към дискомфорта по време на самодиагностика, жените могат да открият зачервяване. Ако те са локализирани в областта на зърната и ореолите, тогава причината е фисура или кандидоза.

При уплътнения в областта на зачервяване на тъканите възниква подозрение за мастит или лактостаза. Зачервяването на кожата е знак, че възпалителният процес прогресира. В този случай не можете да очаквате проблемът да изчезне сам. Трябва да посетите мамолог.

Профилактика: основните принципи на комфортните GW

За да се предотвратят болезнени усещания в гърдите по време на кърмене, майките трябва редовно да предотвратяват усложнения. Основните принципи на удобния GW:

 • Прилагайте бебето при поискване, а не по график. Бебето може самостоятелно да регулира количеството кърма, от което се нуждае.
 • Научете се да прикрепите бебето правилно. Спазването на това правило е основата за комфортен GW.
 • Научете правилната техника на изпомпване и го правете само когато е необходимо. Трябва да се помни, че изцеждането стимулира производството на мляко, а неправилното изстискване на млечната жлеза води до лактостаза.
 • Поддържайте лична хигиена. Не е нужно да миете биберони след всяко хранене. Достатъчно е да вземете душ 1-2 пъти на ден. Изключение е прилагането на лекарства върху зърното, когато е необходимо да се измие, преди да се фиксира бебето..
 • Изберете бельо според размера на гърдите и размера на чашата. Избягвайте твърдите кости, вложките и лентите от пяна.
 • Потърсете медицинска помощ, вместо да се самолекувате, ако изпитвате болка, зачервяване, странно отделяне или сърбеж.

Туберкулоза на гърдата

Такова опасно заболяване като туберкулоза на млечните жлези е много рядко и обикновено се придружава от туберкулоза на белите дробове, костите, черния дроб и други органи. Причините за това заболяване са:

 • слаб имунитет;
 • диабет;
 • ХИВ;
 • синини в гърдите;
 • прием на глюкокортикоиди за дълго време.

Туберкулозата на гърдата може да бъде идентифицирана по следните признаци:

 • обща слабост;
 • повишена телесна температура;
 • лош апетит и в резултат на това загуба на тегло;
 • прекомерно изпотяване в областта на подмишниците;
 • бучка в гърдите, която лесно се открива при палпация;
 • хиперемия в засегнатата област.

В по-късните етапи възелът вътре в гърдата започва активно да расте, след което на повърхността на кожата се появява фистула. Понякога той се лекува сам, оставяйки грозни белези по кожата. Лимфните възли в подмишниците се възпаляват и възпаляват..

Когато състоянието се пренебрегва, пациентът се подлага на секторна резекция, засегнатата област се отстранява и гърдата се възстановява. Жената също ще трябва да премине курс за борба с туберкулозата. Средната продължителност на лечението е от шест месеца до няколко години.

Какво да не се прави

Болката в гърдите по време на кърмене често принуждава жените да се самолекуват. Младите майки нямат свободно време за поликлиники, а представители на минали поколения понякога дават добри съвети. В крайна сметка бабите успешно завършиха GV и отгледаха децата си. Използвайки съвети от опитни хора, не забравяйте за здравия разум. При болки в гърдите е строго забранено:

 • Пийте обезболяващи сами. Много лекарства са забранени по време на кърмене. Простите средства като Аспирин могат да нанесат непоправима вреда на детето..
 • Дайте си антибиотици. Не всяка болка в гърдите изисква антибиотична терапия. Повече от половината от случаите дискомфортът може да се облекчи без лекарства..
 • Прекъсване или напълно ограничаване на лактацията. Внезапният отказ за хранене води до факта, че млякото застоява в каналите. Това само влошава настоящата ситуация..
 • Използвайте лекарства за потискане на лактацията. Те имат много странични ефекти и могат да доведат до нежелани последици. Освен това, след използване на такива средства, жената не може да възобнови лактацията..
 • Загрейте болезненото място. Топлината облекчава болезнеността и разширява каналите. Въпреки това, в някои случаи е противопоказано..

Превантивни действия

За да се предотврати болезненост по време на хранене, се препоръчва:

 1. Прилагайте бебето по-често на гърдата. Това ще ви позволи да организирате еднакво производство на мляко и да избегнете стагнация..
 2. Не сваляйте бебето от гърдите. Изчакайте смукателният рефлекс да спре. Когато трябва да приключите с храненето, поставете чистия си пръст в устата на бебето и внимателно издърпайте зърното.
 3. Носете сутиен с размер и изберете модели, изработени от естествени материали.
 4. Научете и овладейте правилните техники за изпомпване и заключване. Когато зърното е захванато правилно, то се намира дълбоко в устата. Така трохата няма да може да нарани гърдите.
 5. Спазвайте хигиената на гърдите. Не е нужно да се мият много често, това изтрива защитната смазка и изсушава най-фината кожа. Не избърсвайте зърната с кърпа - това уврежда кожата. Смажете зърната със специални продукти, ако е необходимо.
 6. Предотвратете бебето да заспи по време на хранене и използвайте зърното като залъгалка.

Особено важно е гърдите да осигуряват достъп на въздух. Затова обикаляйте по-често къщата с голи гърди..