Понякога в очакване на настъпването на менструацията чувствате известен дискомфорт, но критичните дни никога не идват. Това води до съмнения дали е настъпила бременност.?

Първите симптоми на настъпването на бременността са подобни на проявите на ПМС. Неприятните усещания, които възникват за всяко момиче, са специални, но могат да се отбележат най-често срещаните:

 • подуване и болезненост на млечните жлези;
 • сънливост;
 • жажда за определени видове храни;
 • повишена чувствителност към миризми;

Всички тези прояви са свързани с промени в хормоналните нива в организма. Нарушава се балансът на прогестероните и естрогените, което влияе на невро-емоционалното състояние и причинява влошаване на благосъстоянието.

Болка в гърдите

Подуването, болките в гърдите са характерни както за ПМС, така и за бременността. Това се дължи на промени в нивата на хормоните, така че този симптом не е решаващ. Единственото нещо, което можете да вземете предвид продължителността на това състояние.

По време на бременност този симптом придружава млада майка през цялото време, тъй като процесите, свързани с лактацията, се случват в гърдите..

При ПМС този симптом продължава няколко дни..
Дискомфорт в гърба
Болките в гърба по време на бременност се появяват много по-късно, по-близо до третия триместър. В ранните етапи това не е характерен симптом, може да се появи поради състояние на общо неразположение. По-изразена болка в гърба се появява при ПМС.

Кървави проблеми

Кървавото отделяне по време на бременност не е обилно, по-размазващо и трае 2-3 дни, като цяло здравето е по-добро, отколкото при нормална менструация. Това отделяне може да започне малко по-рано от очаквания период, може да бъде кафяво, кафяво.

Кървавото отделяне по време на бременност се обяснява с процеса на прикрепване на ембриона в лигавицата на матката. Подобни явления по време на бременност не са често срещани, но 2 от моите приятели са се сблъскали с това.

Всяка жена трябва много внимателно да слуша тялото си, тогава подобни симптоми няма да останат незабелязани. Този симптом е достатъчно показателен. Важно е да се научите да различавате между кървави отделяния по време на бременност и менструация..

Гадене

ПМС също може да се характеризира с гадене, но това е краткосрочно и рядко явление и се появява много по-рано по отношение на времето, отколкото по време на бременност.

Ранната токсикоза при бременни жени води до отвращение към храната. Гаденето се появява не само сутрин, но и през целия ден по всяко време. Под въздействието на неприятни миризми токсикозата се увеличава.

Обикновено този симптом се проявява след 5 седмици, което е свързано с жизнените процеси на плода. Все още не е установен метаболизмът и продуктите на разпадането на плода попадат в кръвта на майката и причиняват лека интоксикация. Това продължава до 4-5 месеца, докато плацентата узрее. Повръщането може да се появи периодично.

При една жена, с различна бременност, този симптом може да се прояви по различен начин. Приятелката ми нямаше токсикоза, докато чакаше момчето, но когато забременя с дъщеря си, гаденето и повръщането я придружаваха постоянно. От моя собствен опит ще кажа, че токсикозата ме придружаваше от 5 до 16 седмици, но при двама от приятелите ми явно спря на 12 седмици. Няколко мои добри познати изобщо не страдаха от това.

Жажда за определени храни

По време на бременност вкусовете на храната често се променят, има желание за една храна и обичайната храна може да бъде отвратителна. Изразът „привлечен към солено - към бременност“ е известен на всички и това е разбираемо, често има желание да се яде сладко и солено.

В ранните етапи на бременността жените могат да изпитват чувство на глад, това се дължи на значителния разход на енергия от организма, по време на движението на оплодената яйцеклетка през маточните тръби и нейното имплантиране. Този процес отнема до два дни..

Но подобен симптом също не е решаващ, тъй като от моя собствен опит ще кажа, че преди ПМС апетитът ми силно се увеличава, както повечето мои приятели. Това е разбираемо и от физиологична гледна точка - тялото трупа хранителни вещества преди значителна загуба на кръв.

Болки в долната част на корема

По време на бременност - краткосрочна, ненатрапчива и летаргична.

При ПМС болката е по-силна и неприятна, с подуване на корема, особено през първия ден. При една трета от моите приятели стомахът се дърпа през целия период на менструация. Има и жени късметлии, които не изпитват такива неприятни усещания..

Когато настъпи бременност, се извършва оплождането на яйцеклетката и започва подготовката на матката за нейното имплантиране. По време на прикрепването на плодовото яйце към лигавицата е възможен дискомфорт. Преди менструация настъпва обратният процес - лигавицата се ексфолира, което се отделя по време на менструация. Чувства се подобно. И в двата случая болката е различна..

Резки промени в емоционалното състояние

По време на бременността промените в настроението са екстремни, емоциите са по-силни и по-изразени. Една от моите приятелки, в ранните етапи на бременността, искаше да плаче през цялото време, съжаляваше за всички и я нараняваше до сълзи, или просто се смееше весело на незначителна шега. Капризността и неразумната тревожност също непрекъснато придружават жената..

При ПМС по-често присъстват негативни емоции, повишено нервно напрежение, панически атаки, гняв, гняв. Всичко се нормализира с началото на менструацията.

Именно този показател най-често привлича погледите на околните. Естеството на този симптом е свързано с хормоните, но има разлики в проявата му..

Умора и световъртеж

По време на настъпването на бременността се наблюдава рязко повишаване на нивото на прогестерон, което причинява повишена умора през първите седмици..

 • Наблюдава се намаляване на кръвното налягане и нивата на захар
 • Общото количество кръв в тялото се увеличава

Това причинява влошаване на здравето, появява се световъртеж. Характерни са разсеяността и умората. Преди началото на менструацията се появяват подобни промени, но с тяхното настъпване нивото на прогестерон намалява и умората изчезва.

Сънливост

По време на бременност сънливостта се появява доста често и това е защитно. Тялото се опитва да спаси малко дете от прекомерната емоционалност на майка му, жената става по-летаргична, иска да спи непрекъснато и „да не тича до фронтовата линия и да се втурва в битка“.

По време на бременността си току-що спах през целия първи триместър, ужасната сънливост беше:

 • сутринта
 • на обяд
 • вечерта

Има жени, които се характеризират с безсъние през този период..

При ПМС този симптом е краткотраен..

Този симптом възниква на фона на обща умора на тялото..

Чувствителност към миризми

Този симптом се появява един от първите в началото на бременността. Жената изпитва сутрешно гадене. Някои миризми са особено отвратителни. Най-често това се отнася до миризмите на битова химия, тоалетна вода, парфюми, миризми от храна, особено по време на приготвянето им. Всички "аромати" се усещат много силно.

По време на бременността моята добра приятелка просто не можеше да влезе в кухнята и да отвори хладилника, трудно можеше да се вози в градския транспорт, всичко ухаеше ужасно. Особено неприятно е да изживеете този период през лятото, когато към всички досадни фактори се добавя топлина, което просто засилва това.

По време на ПМС също възниква чувствителност към миризми, но тя не се проявява толкова силно и не трае дълго..

Как да се определи точно

Нито един от горните признаци не е 100% определящ, можете да се досетите за възможна бременност или съмнение. Дори липсата на менструация не показва точно бременност..

Закъсненията могат да бъдат причинени от силен стрес, преумора на работа, емоционален стрес, може би имате изпити или трудно интервю, карате се с любимия човек; са свързани с изменението на климата или са сигнал за развитието на болест. За да се изключат всякакви съмнения, най-добрият метод е да се използва тест за бременност..

Всички тестове имат един и същ принцип, те реагират на нивото на хормон в урината - човешки хорион гонадотропин (hCG).
Има различни видове тестове:

 1. Тест лентите не са скъпи. Тестът е лента с нанесени върху нея маркировки. Тестът трябва да се спусне в контейнер със сутрешна урина. След няколко секунди поставете материала на хоризонтална повърхност и изчакайте индикаторната лента да реагира на нивото на хормона. Сутрешната урина съдържа най-високата концентрация на hCG, така че резултатът ще бъде по-надежден. Две ивици на теста показват, че жената е бременна. С кратък период от време резултатът може да е неправилен, по-добре е да проверите отново след известно време.
 2. Тестът за таблет е сравнително нов и удобен. Притежава голяма чувствителност, което дава възможност да се определи бременността в ранните етапи. Тестът прилича на таблет, където са разположени прозорците. Малко количество урина трябва да се нанесе върху специален прозорец, където има безцветна тъкан с реагент. Когато влезе в контакт с тъканта, урината реагира, оцветява я и резултатът се вижда в друг прозорец. Този тест е по-ефективен..
 3. Мастилено-струйният тест е един от новите модерни видове. Това е малко пластмасово устройство, в края има ленти с нанесени чувствителни частици, които незабавно реагират на присъствието на хормон hCG в урината. Притежава много висока точност и надеждност.
 4. Електронният тест е много удобен и удобен. На външен вид прилича на мастилено-струен, но има специален екран, на който ще има надпис: "бременна" - вие сте бременна и "не бременна" - не бременна.

Ако сте направили тест и имате съмнения, тогава можете да направите лабораторен кръвен тест за hCG.
Не забравяйте, че всяка жена е индивидуална и уникална, никой не може да се справи по-добре с тялото си. ПМС е ежемесечно явление и всеки от нас най-добре знае с какви специални признаци се придружава. Слушайте тялото си и определено ще забележите дали има някакви промени.

За добавяне. четене

Менструалният цикъл включва огромна и сложна работа на тялото, която се подготвя за зачеването на дете. В средата на цикъла яйцеклетката се освобождава от яйчниците и се подготвя за оплождане. В матката се образува допълнителен лигавичен слой, който ще приеме нероденото бебе.

Ако оплождането не е настъпило, тогава тялото започва да се освобождава от резултатите от своите постижения и през следващия месец всичко ще започне отначало. Преди началото на нов цикъл в женското тяло настъпват редица промени, които настъпват няколко дни преди началото на менструацията и се наричат ​​предменструален синдром (ПМС). Всяка втора жена отбелязва проявите на ПМС, но в моята среда някои признаци се срещат във всички мои приятелки и познати.

 • дискомфорт в гърба;
 • болки в долната част на корема;
 • резки промени в емоционалното състояние;
 • умора и световъртеж;
 • гадене и повръщане;
 • кървави въпроси.

Как да разграничим предменструалните симптоми от бременността

Концепцията за менструалния цикъл означава усърдна работа на тялото, което се подготвя за зачеването на дете: матката е облицована със специален слой тъкан, подготвя се удобно място за бебето за периода на бременността, яйцеклетката узрява. Ако зачеването не се е състояло, тогава тялото се отървава от постигнатите резултати, за да започне всичко отначало.

Преди да започне нов цикъл, жената изпитва неприятни моменти или признаци преди менструация, наречени ПМС. Те са придружени от продължителна болка в долната част на корема, повишена раздразнителност, умора. Въпреки това бременността и менструацията, чиито симптоми са много сходни, могат да имат подобни симптоми. За всяка жена е важно да се научи да ги различава една от друга..

Менструация или бременност

Веднага след като в тялото на жената настъпи оплождане, менструалният цикъл се спира, докато бебето се роди..

Въпреки това, в някои случаи жените забелязват кървене в продължение на няколко месеца. Това отделяне трудно може да се нарече пълноценна менструация. Те не са обилни, кафеникави или червеникави на цвят. По принцип, оплодената яйцеклетка се имплантира в стените на матката, което води до малки разкъсвания с кървави изхвърляния. Те могат да се появят веднъж, или могат да се появят периодично, рафтът на плодовете не достига определен размер. Такова отделяне не може да се нарече менструация и появата им е причина за посещение при лекар.

Основните признаци преди менструация

Неприятните усещания, свързани с началото на менструацията, могат да бъдат много индивидуални. Най-честите признаци на менструация обаче са както следва:

 • болезнени усещания в лумбалната област, корема, гърдите;
 • депресивно настроение, съчетано с нарушения на съня;
 • главоболие.

Ако сравним симптомите на менструацията с първите признаци на бременност, можем да заключим, че те са много сходни. В ранните етапи на бременността жената може да бъде сънлива, раздразнителна, с внезапни промени в настроението. За да разберете проявите на тялото, трябва да се научите да слушате себе си, да усещате промените.

Наблюдавайте себе си в продължение на няколко месеца. Ако симптомите преди менструация са главоболие и болки в гърба, тогава е вероятно тези признаци да не ви притесняват с настъпването на бременността. Ако, напротив, не знаете признаците на настъпване на менструация, тогава можем да кажем с достатъчно увереност, че бременността е настъпила, ако сте измъчвани от мигрена, прекомерна раздразнителност, промени в настроението.

Температурните промени също могат да показват промяна в състоянието. По време на овулацията температурата на жената се повишава с няколко градуса. Ако тя се върне към постоянен индикатор, тогава си струва да се подготвите за началото на менструацията. Ако температурната колона замръзна с повишена скорост, тогава можем да говорим за началото на бременността. При този метод обаче има и грешка в индивидуалните характеристики. За да се говори с увереност за нормална или повишена температура, трябва да се измерва ежедневно в продължение на няколко месеца подред, за да има картина на промяната в телесната температура за определен период.

Симптоми на бременността

В допълнение към забавената менструация, бременността може да се прояви и в редица други симптоми:

 • Постоянната умора може да бъде причинена от хормонални промени в тялото, които са сред първите признаци на зачеването.
 • Реакциите на гърдата могат да станат остри. Всички докосвания до него се превръщат в болезнени, понякога има увеличаване на обема.
 • Спазми, болки в долната част на корема, които се случват преди менструация, могат да бъдат един от признаците на бременност преди забавяне.
 • Малко вагинално отделяне, което е знак, че яйцеклетката е прикрепена към матката.
 • Гаденето може да се появи заедно със забавяне на менструацията и да премине достатъчно бързо или да придружава жена през цялата бременност.
 • Постоянното желание за уриниране е свързано с постепенно увеличаване на кръвта в организма, както и на други течности, които осигуряват живота на майката и бъдещото бебе. Колкото по-дълга е бременността, толкова по-често ще трябва да ходите до тоалетна. Този симптом обаче не трябва да се бърка с възможната проява на възпалителни заболявания, например цистит..
 • Бъгове в графиката. Ако преди това менструацията се е появявала в ясно маркиран ден, а сега, дори след ПМС, менструация липсва, тогава може да е настъпило оплождане.
 • Податливостта към миризми се отнася до ранните признаци на бременност и се причинява от рязко повишаване нивото на естроген в кръвта.
 • Повишаването на температурата с няколко деления може да каже много, но за това трябва да водите температурен дневник.
 • Положителен тест. Аптечните тестове изключително рядко могат да определят бременността по-рано, отколкото ще има забавяне на менструацията. Ако забележите други признаци на бременност и тестът покаже отрицателен резултат, струва си да повторите изследването след няколко дни..

На какво една жена винаги трябва да обърне внимание

Не всеки има токсикоза през първите месеци на бременността и една бременност може да бъде поразително различна от друга. Въпреки това, в някои случаи жените отбелязват появата на дразнещи миризми, чувство на отхвърляне на определени продукти или, обратно, странни вкусови предпочитания. които не са наблюдавани преди. Всеки от тези признаци може да показва бременност..

Вече е ясно, че симптомите на менструация и бременност са изключително сходни. Независимо от това, чувствайки необичайна болка в долната част на корема, струва си да се свържете със специалист за съвет..

Леко повишаване на температурата може да каже на жената за настъпването на бременността или появата на бавен възпалителен процес.

Лоши разпоредби: ако преди не сте забелязали появата на обилен период и по време на цикъла сте имали незащитен полов акт, тогава трябва да се свържете с гинеколог, тъй като оскъдните петна могат да бъдат признак на извънматочна бременност.

Болезнеността на млечните жлези, увеличаването на обема и подуването могат да показват както менструация, така и бременност. Появата на коластра, отделяща се от зърната, ще наклони диагнозата в полза на последната. Въпреки това, болката в гърдите в определена област, съчетана с отделяне от зърната на фона на изключване на бременността, е причина за спешно обжалване при мамолог, тъй като такива симптоми могат да показват онкологията.

Всичко по-горе има една голяма корекция: всеки организъм има своя собствена личност. Ако не можете да определите точно какви признаци ви притесняват, купете аптечен тест. Ако имате забавяне по график и признаете бременност, можете да се свържете с гинеколог, който да ви прегледа и да предпише подходящи изследвания. Въпреки това, в повечето случаи жената интуитивно определя наличието на бременност по-добре от всякакви тестове и анализи..

КАК ДА РАЗЛИЧАТЕ ПМС ОТ БРЕМЕННОСТТА?

Когато наистина очаквате с нетърпение бременността, използвате доказани народни методи за бременност, вярвате в знаци, слушате всяко ново усещане, всяко ново усещане вътре. Забавянето е все още далеч, но вече искам да знам със сигурност, тук и сега. И като късмет, нямаше признаци на предполагаема бременност. Или, напротив, има много симптоми, които сякаш не са съществували преди, но не искам да си угаждам напразно, защото разочарованието, дошло с пристигането на следващата менструация, е дори по-лошо от пълното невежество. И се случва така, че вече има всички признаци за настъпване на ПМС и надеждата не умира - ами ако! Нека да разберем какво се случва в тялото с ПМС и какво се случва в началото на бременността.

Съдържанието на статията:

 • Откъде идва коварният ПМС (предменструален синдром)??
 • Какви признаци на ПМС са известни?
 • Отзиви от форуми от истински жени

Причини за ПМС - защо го забелязваме?

Предменструален синдром може да се открие при около 50-80% от жените. И това изобщо не е физиологичен процес, както мислят много жени, а заболяване, характеризиращо се с редица симптоми, които се появяват 2-10 дни преди началото на менструацията. Но какви са причините за появата? Има няколко теории.

 • Във втората фаза на месечния цикъл съотношението на прогестерон и естроген внезапно се нарушава.Количеството на естроген се увеличава, възниква хиперестрогения и в резултат функциите на жълтото тяло отслабват и нивото на прогестерона намалява. Това има силен ефект върху невро-емоционалното състояние..
 • Производството на пролактин се увеличава и в резултат на това възниква хиперпролактинемия. Под негово влияние млечните жлези претърпяват значителни промени. Те се уголемяват, подуват и стават болезнени..
 • Различни заболявания на щитовидната жлеза, нарушена секреция на редица хормони, които засягат женското тяло.
 • Нарушаването на бъбречната функция засяга метаболизма на водата и солта, което също играе роля в развитието на симптомите на ПМС.
 • Значителен принос има липсата на витамини, по-специално В6, и микроелементи калций, магнезий и цинк - това се нарича хиповитаминоза.
 • Настъпва и генетично предразположение.
 • И, разбира се, честият стрес не преминава без вреда за здравето на жените. При жени, изложени на него, ПМС се появява няколко пъти по-често и симптомите се проявяват в по-тежка форма..

Всички тези теории съществуват, но не са абсолютно доказани. И все пак най-надеждна е теорията за дисбаланса между хормоните естроген и прогестерон или комбинация от няколко причини.

Ако не навлизате в медицински термини, с прости думи ПМС е физическият и емоционален дискомфорт, който се появява в навечерието на менструацията. Понякога жената изпитва такъв дискомфорт само за няколко часа, но обикновено това все още е няколко дни.

Истинските признаци на ПМС - жените споделят опит

Проявите са много разнообразни и индивидуални за всяка жена, освен това при различни цикли може да се наблюдава различен набор от симптоми..

Ето основните:

 • Слабост, разсеяност, умора, летаргия, изтръпване в ръцете;
 • Безсъние или, обратно, сънливост;
 • Замайване, главоболие, припадък, гадене, повръщане и подуване на корема, треска;
 • Подуване на млечните жлези и тяхната силна болезненост;
 • Раздразнителност, плаксивост, негодувание, нервно напрежение, настроение, безпокойство, безпричинен гняв;
 • Подуване, равномерно наддаване на тегло;
 • Болки или болки в долната част на гърба и долната част на корема, болезнени физически усещания в ставите и мускулите, спазми;
 • Алергични кожни реакции;
 • Панически атаки и сърцебиене;
 • Промени във възприемането на миризма и вкуса;
 • Внезапно повишаване или намаляване на либидото;
 • Отслабване на имунитета и, следователно, повишена чувствителност към различни инфекции, обостряне на хемороиди.

Сега знаете, че има много симптоми, но всички заедно, разбира се, те не се появяват при една жена. Не е изненадващо, че много хора бъркат симптомите на ПМС с признаците на ранна бременност, тъй като те са почти идентични. Но по време на бременност хормоналният фон е съвсем различен. Нивото на естроген се понижава, а прогестеронът се повишава, предотвратявайки появата на менструация и поддържайки бременност. Така че теорията за причината за ПМС при нарушение на съотношението на хормоните изглежда най-достоверна, тъй като при ПМС и по време на бременност има напълно различни количествени показатели на едни и същи хормони, но приликата е в голямата разлика в техния брой и във факта, че и двата процеса се регулират главно прогестерон:

 • ПМС - много естроген и малко прогестерон;
 • Ранна бременност - излишък от прогестерон и нисък естроген.

Какво може да бъде - ПМС или бременност? Цялата истина на женските форуми

Виктория:

Нямах представа, че съм бременна, тъй като, както обикновено, седмица преди менструацията започнах да се дразня и да плача по някаква причина. Тогава веднага си помислих, че отново е полет, докато разбрах, че имам закъснение и PMS няма да мине. И изобщо не е той, както се оказа. Така че не знам какви са тези ранни признаци, обикновено ги имам всеки месец..

Илона:

Сега си спомням... Всички признаци бяха като при обичайната месечна болка в долната част на корема, умора... всеки ден си мислех - добре, днес те със сигурност ще си отидат, измина един ден и аз си помислих: добре, днес.... Тогава като че ли стана странно да дърпаш стомаха (оказва се, че имаше тон).... направихте теста и имате 2 мазни ленти! Това е! Така се случва изобщо да не чувствате, че сте бременна....

Рита:

С ПМС се чувствах просто ужасно, не можеше да стане по-лошо и по време на бременността всичко беше прекрасно - изобщо нищо не ме боли, гърдите ми наистина бяха подути. И също така, по някаква причина, имаше такова супер-пупер настроение, че исках да прегърна всички, въпреки че все още не знаех за бременността.

Валерия:

Може би някой вече се е уредил с вас. Започнах в средата на цикъла както обикновено и всички не спираха да повтарят: ПМС! ПМС! Затова не съм правил никакви тестове, за да не бъда разочарован. И разбрах за бременността едва на 7 седмици, когато започна тежка токсикоза. Забавянето беше свързано с нередовен цикъл на фона на анулиране на ОК.

Анна:

И едва когато разбрах, че съм бременна, разбрах, че цикълът протича напълно без ПМС, някак си започнах да се въртя и не го забелязах, след това със закъснение гърдите ми започнаха да ме болят много, просто беше невъзможно да се докоснат.

Ирина:

О, разбрах, че съм бременна! Урааааа! Но какъв ПМС това ме обърка, докато не направих теста, не разбрах нищо. Всичко беше както обикновено - бях уморен, исках да спя, гърдите ме боляха.

Мила:

Не се съмнявах, че всичко ни се получи за първи път, обикновено стомахът се дърпаше седмица преди М, гърдите ме боляха, спяха лошо и сякаш нищо не се случи, не усетих нищо, веднага разбрах, че нещо не е наред. Нашият Масик вече растеше.

Екатерина:

Така беше и за мен.... И след това още няколко седмици продължиха едни и същи усещания: гърдите ме боляха и стомахът отпиваше, като цяло всичко беше като преди менструация..

Валя:

Както можете да видите, разграничаването на ПМС от ранната бременност не е никак лесно. Какво може да се направи?

Инна:

Най-лесният начин е да изчакате, да не се дразните още веднъж, а просто да направите теста сутрин в първия ден на закъснението. Много от тях имат слаба ивица дори преди закъснението, но не всички. Или се тествайте за hCG.

Жана:

Можете да се надявате на бременност, ако изведнъж, по чудо, нямате симптоми на наближаващ период, тоест ПМС.

Кира:

С настъпването на бременността базалната температура ще бъде стабилно над 37 градуса, докато преди менструация спада под. Опитайте се да измерите!

И в допълнение към всичко по-горе, бих искал да добавя: основното нещо е да не се закачате за бременност и всичко рано или късно ще се получи!

15 основни разлики между бременността и ПМС

По време на планирането на бременността много жени чакат толкова първите симптоми на бременност, че често се бъркат с характерните признаци на ПМС. Може да е трудно да ги различите преди закъснението, но нека се опитаме да го разберем.

Какво трябва да знаете за ПМС?

Предменструален синдром, придружен от болка в долната част на корема, кожни обриви и други неприятни симптоми, не се среща при всички жени. Ето защо някои от тях по-лесно откриват бременността. Но често след 3-4 дни, а понякога и след 10 дни, жената започва да усеща следните признаци на непосредствено начало на менструация:

 • намалено либидо;
 • раздразнителност и емоционалност;
 • болка в гърдите и изливане;
 • подуване;
 • повишен апетит;
 • подуване на корема;
 • дърпаща болка в лумбалната част на гръбначния стълб.

Ето как изглежда жената най-често по време на ПМС: с подути гърди, кожни обриви и подут корем, който не може да бъде изтеглен. През този период се наблюдава постоянно чувство на сънливост и умора, плач и рязка промяна в настроението. Тези симптоми могат лесно да бъдат обяснени. Те се причиняват от повишени нива на прогестерон и пролактин. Така тялото се подготвя за предстоящата бременност. Ако това не се случи, тогава започва менструация..

Бременност с ПМС

Предменструалният синдром не е пречка за зачеване на дете. Просто някой прехвърля този период по-нежно, но за някой колебанията в хормоналния фон влияят на настроението, апетита или отока..

Как да открием бременност след 45

Когато плодородната функция на жената постепенно започне да избледнява, тя изпитва засилени симптоми на ПМС, често съчетани с горещи вълни. Разграничаването им от бременността на тази възраст е много трудно. През този период е важно да запомните, че симптомите на бременността и настъпването на менопаузата са много сходни (забавяне, оскъдно отделяне, промени в настроението).

Как да разграничим бременността от предменструалния синдром?

Как да различаваме ПМС от бременността? Несъмнено симптомите на тези състояния са много сходни. Ето защо много жени се чудят как да ги различават и са сигурни, че оплождането на яйцеклетката е било успешно..

По вътрешни усещания гестацията може да бъде разпозната само от жена, която познава добре тялото си, която никога не се е проваляла в цикъла.

СимптомС предменструален синдромПо време на бременностЗабележка
Вагинално отделянеОбилно белезникаво или прозрачно. В деня преди началото на менструацията те придобиват кафяв оттенък и размазващ характерОбилна светлина, понякога няколко капки кръв се появяват няколко дни преди очакваната менструация. По този начин яйцеклетката се имплантира в матката.И в двата случая кандидозата може да се влоши.
Подуване на коремаЧесто срещан симптом на ПМС. Коремът не може да бъде изтегленЕ знак за ранна бременностПодуването се появява главно по време на втора или следваща бременност
ТемператураВ нормални границиТой е леко увеличенВ случай на бременност, хипертермията е свързана с повишаване на нивата на прогестерон. Жената може да се почувства зле, подобно на настинка.
Дърпаща коремна болкаБолки в корема и кръста няколко дни преди менструацияПонякога това се случва в резултат на прикрепване на ембриона или разтягане на лигаментния апарат на маткатаБолката при ПМС е много по-изразена, отколкото при бременност
Метален вкус в устатаНевидимБременните жени често се оплакват от метален вкус в устата си през първите седмици на бременносттаТози симптом често се проявява с токсикоза.
Болки в гърбаМного често при ПМС. Болките са дърпащи и тъпи. Те са свързани с отлепване на лигавицата на матката и активно производство на червени кръвни клетки от костния мозък.В ранните етапи не се наблюдаватПри бременни жени болките в гърба най-често се появяват едва в края на 2-ри триместър. Свързано е с постепенно увеличаване на размера на плодовото яйце и плодовете. Такива промени увеличават натиска върху вътрешните органи и натоварването върху гръбначния стълб.
Болка в гърдитеВсички гърди болятБолят само зърната и се увеличават млечните жлезиПонякога, по време на бременността, този симптом отсъства, което може да бъде сигнал за жени, които са свикнали на синдром на болка с ПМС
ГлавоболиеХормоналните промени предизвикват главоболие при ПМСЧеста поява през първия триместър на бременносттаСимптомът е възможен и в двата случая. Трябва обаче да му се обърне внимание, ако жената се среща с неговите прояви за първи път
ГаденеСвързано с хормонални скокове и спада на налягането. Може да се случи абсолютно по всяко време на деняПоявява се предимно сутрин, но изобщо неВ ранните етапи този симптом се характеризира с токсикоза.
Чести позиви за уриниранеПреди началото на менструацията тялото започва да премахва излишната течност поради намаляване на нивата на пролактинПочти винаги присъства поради колебания в нивата на хормоните и повишено кръвообращение в тазовите органи. Поради още не образуваната плацента, метаболитните продукти на ембриона попадат в кръвта на майката, провокирайки токсикоза. За да помогнат на тялото да се прочисти, бъбреците започват да работят по-усилено, като по този начин увеличават честотата на уриниране.При ПМС задържането на течности в организма е по-често, което води до оток
Внезапни промени в настроениетоСънливост, раздразнителност, сълзливост, депресия, депресивно настроениеЛетаргия, загуба на сила, сънливост. Сънят може да настигне бременна жена по всяко време на деня.Симптомът е възможен и в двата случая и е свързан с рязка промяна в нивата на прогестерон. А в случай на бременност това може да бъде свързано и с намаляване на захарта и чести колебания в кръвното налягане.
Проблеми с дишанетоМного редки и могат да бъдат свързани със спазми в коремната болкаЗадухът често присъства в началото и в края на бременносттаИнтензивността на симптома при бременна жена може да е различна. Но по-добре е да се консултирате със специалист по този проблем.
Чувствителност към миризмиНевидимБременната жена може да има отвращение към определени миризми и храни. Този фактор може да провокира сутрешното й гадене.Особено жената трябва да бъде предупредена за отвращение към храни и миризми, които преди това са причинявали само положителни емоции и апетит
Промяна на вкусовите предпочитанияПовишава апетита и желанието за сладкоИма желание за солени или мариновани храни малко преди началото на очаквания период. Чувството на глад може да бъде невероятно интензивно. А интересът към нови, понякога дори необичани продукти е основният знак за началото на бременността.По време на бременност жената рядко се фокусира върху този симптом. По-вероятно е да бъде забелязан от роднини или колеги.
ЗапекПроблеми с изхождането могат да възникнат поради ефекта на прогестерона върху чревните гладки мускулиПрогестеронът непрекъснато се увеличава. Следователно проблемите с изпражненията не спират дори след очаквания ден от началото на менструацията.Напротив, малко преди началото на менструацията изпражненията могат да станат твърде чести.

Симптомите на ранната бременност, съдейки по таблицата, много приличат на ПМС. Но тези две състояния могат да бъдат разграничени по времето на тяхното проявление. Признаци на предменструален синдром обикновено се появяват 1-2 седмици преди началото на менструацията. Симптомите на бременността са забележими в момента, когато яйцеклетката навлезе в маточната кухина. Времето може да съвпада, но ако познавате добре собствената си физиология през периода на предменструалния синдром, лесно можете да различите възможна бременност.

За началото на вашия период

Ако жената изпитва всички неприятни усещания, присъщи на ПМС, тогава в първия ден от началото на менструацията дискомфортът се увеличава. Но понякога се появява кървене по време на бременност. Те са размазващи и нередовни..

Жената трябва да бъде предпазлива, ако по време на началото на менструацията има:

 • дори няколко дни закъснение;
 • силна дърпаща болка в корема;
 • оскъдно отделяне с продължителност повече от 1 ден;
 • твърде много кървене;
 • виене на свят;
 • гадене или повръщане.

Тези фактори могат да бъдат първите признаци на прикрепване на яйцеклетката към стените на матката или противоположни на нейния спонтанен край. За да изясните обстоятелствата, трябва да се свържете с гинеколога и да дарите кръв за hCG.

Как да разберете ПМС от бременността да се забави

Симптомите на бременността и ПМС са много сходни. Това лесно се обяснява с физиологичните процеси в женското тяло. Следователно възниква въпросът, как да се разграничи ПМС от бременност до забавяне.

На първо място, трябва да се спомене, че много жени в ранните етапи нямат специални симптоми на бременност. Ето защо, ако се появи някакъв необичаен дискомфорт преди началото на менструацията, тогава вече трябва да посетите специалист.

Ако това не е възможно, трябва да опитате бърз тест за нивото на hCG в организма. Има продукти с висока чувствителност, които могат да открият бременност няколко дни преди очаквания период. Понякога дори най-евтиният тест е в състояние да определи ранна бременност поради характеристиките на тялото на жената и рязък скок в hCG.

Симптомите на ПМС и бременността са много сходни. Но можете да ги различите, като изучавате добре тялото си и проследявате менструалния цикъл. Тогава бременността може да се определи дори без hCG тест преди закъснението.

Как да различим симптомите на ПМС от симптомите на бременността

Тази статия е съавтор на д-р Лейси Уиндхам. Д-р Wyndham е сертифициран акушер-гинеколог от Тенеси. Тя завършва резиденцията си в Училище по медицина в Западна Вирджиния през 2010 г., където получава наградата за най-забележителен резидент.

Броят на източниците, използвани в тази статия: 35. Ще намерите списък с тях в долната част на страницата.

Предменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от физически и психологически симптоми, които се появяват няколко дни или седмици преди да настъпи менструацията. Жена може да изпита подобни симптоми по време на бременност, когато оплоденото яйце навлиза в маточната кухина, където се въвежда в лигавицата. Както предменструалният синдром, така и признаците на бременност могат да се появят приблизително по едно и също време на менструалния цикъл. В такава ситуация не е лесно да се направи разлика. Възможно е обаче да се разграничат симптомите на ПМС от симптомите на бременността. За да направите това, трябва да слушате по-внимателно тялото си. След като прочетете тази статия, ще научите как да различавате симптомите на предменструалния синдром от симптомите на бременността..

Как да разберете: бременност или ПМС

Повечето жени по света страдат от предменструален синдром. Симптомите на ПМС обаче могат да се припокриват с тези, предполагащи бременност. Ако сте на етап планиране на дете, вероятно ще искате да знаете за положителен резултат много по-рано, отколкото тестът може да покаже..

Много е болезнено да сте на тъмно в продължение на две седмици между овулацията и датата на очаквания период. През целия този период сте принудени да слушате себе си, собствените си чувства. Докато чакате, може да изпитате определени симптоми, които на пръв поглед са идентични с ПМС. Следователно за неопитни момичета, които никога не са били бременни, е почти невъзможно да се направи граница между тези две състояния..

Компетентният анализ на съпътстващите прояви обаче ще помогне да се разбере почти точно тяхната етиология. Много лекари биха предложили ултразвуково сканиране и кръвен тест за hCG като най-надеждния начин за определяне на факта на зачеването. Тези методи обаче стават информативни след няколко дни закъснение. Нека да видим какви признаци са характерни както за бременността, така и за ПМС при жените и как те могат да бъдат разграничени.

Бременност или симптоми на ПМС
Бременността е вероятно:Предвестници на ПМС:
КонвулсииГлавоболие, мигрена
Подуване на коремаЗамайване
Болка в кракаБолка в гърба
Промени в настроениетоБолка в крака
ЗапекБолка в мускулите
ЗабавянеПодуване на гърдите, повишена чувствителност
АкнеИзпускане от зърната при натискане
Сутрешно гаденеАкне, повишено омазняване на кожата и косата
Потъмняване на ареолатаПодуване на корема, запек
Набъбване на гърдитеПовишаване на теглото, свързано със задържане на течности
ДиспнеяТревожност, умора, сълзливост, повишена раздразнителност
Главоболие, болки в гърбаНиско сексуално желание
Замайване или припадък
Болка в гърдите или изтръпване
Чести позиви за уриниране
Необяснима умора
Гърдите ви може да изглеждат по-тежки или по-пълни
Глад за храна или отвращение към определени храни
Незначително кървене, свързано с имплантиране на яйцеклетка
Повишена базална телесна температура
Вагинално течение (бяло или млечно на външен вид)
Свръхчувствителност към неприятни и приятни миризми

Предменструалният синдром и неговите симптоми, както подсказва името, се появяват в периода преди менструация, през втората половина на менструалния цикъл. В същото време започват различни физически, емоционални и поведенчески промени, които се случват в тялото и са причинени от скокове в хормоналния фон. Въпреки че това състояние се среща при повечето представители на нежния пол, жените на възраст между 20 и 40 години изпитват по-висока склонност. По-долу е даден списък на най-честите симптоми, които показват реалното състояние на нещата. Трябва да разберете, че те са строго индивидуални, могат да се различават леко, променяйки интензивността си от месец на месец..

Как да разберем дали е настъпила бременност или следващата фаза на ПМС?

Анализирайки представения списък, ще забележите някои съвпадения, чрез които с голяма степен на вероятност можете да се усъмните в позицията:

 1. Забавянето се счита за надежден признак на бременност, ако жената има редовен менструален цикъл..
 2. Инсерционното кървене възниква, когато зиготата се прикрепи към стената на матката, обикновено 6 до 12 дни след оплождането на яйцето. На прането могат да се видят леки кръвозагуби, леки, розови или кафеникави петна. Не се притеснявайте, това е нормално. Не всички жени обаче изпитват имплантация.
 3. Почти 90% от зачеващите са податливи на сутрешно гадене. Изказват се оплаквания от гадене. Въпреки че може да посети момиче по всяко време на деня.
 4. Бременността кара матката да расте и свива пикочния мехур. Той причинява чести позиви за уриниране.
 5. Повишената чувствителност към миризма причинява силно отвращение не само към определени, но и към онези аромати, които преди това са били приятни.
 6. Бременните жени могат да почувстват задух, при ходене се появява задух. Това се дължи на преструктурирането на организма, което се подготвя за необходимостта от снабдяване с допълнителен кислород на растящия ембрион..
 7. Записва се повишаване на базалната телесна температура. Ако проследявате този индикатор и той остава висок в продължение на 18 дни или повече след овулацията, тогава най-вероятно трябва спешно да се кандидатирате за теста..
 8. В ранните етапи на бременността могат да се появят болки с ниска интензивност. Те са свързани с повишена циркулация и разтягане на връзките, които поддържат матката..
 9. Наблюдава се потъмняване на ареолата. Повишеното ниво на естроген в тялото на майката увеличава нейния размер, сянката става по-тъмна с развитието на ембриона.
 10. Възрастовите петна се появяват като отделни зони по кожата и могат да се увеличат с напредването на бременността.

Разбира се, дори тези симптоми няма да дадат 100% гаранция за точността на прогнозите, тъй като някои от тях могат да се появят с хормонални нарушения при жената. Във всеки случай, ако има основателни подозрения, тогава си струва да се погрижите за себе си и качеството на вашия начин на живот. Няма дреболии, външните фактори оказват значително влияние върху вътрематочното развитие на плода и здравето на бебето след раждането. Не пропускайте да си направите тест за бременност, когато моментът е подходящ.

Как да разберете ПМС от ранна бременност?

Тялото на жената може да изпитва необичайни усещания преди началото на менструацията. Жената често има въпрос: какво е това - ПМС или бременност? В действителност, някои от признаците на предменструален синдром в своята проява са много подобни на ранните признаци на скорошно зачеване..

Предменструален синдром

За да разберете какво всъщност се случва в тялото, трябва да обърнете внимание не само на сходните признаци на тези две състояния, но и да отбележите характерните им разлики..

ПМС - предменструален синдром, е специално състояние, което е придружено от определени физически и психологически прояви. Неразположението настъпва няколко дни, а понякога и седмици преди менструация. Симптомите на ПМС са подобни на началото на бременността.

Много жени се интересуват от въпроса какво точно се случва в организма през предменструалния период. Ако отговорът на този въпрос е известен, тогава ПМС може лесно да се разграничи от първите признаци на бременност..

Прилики и разлики

Преди началото на менструацията жената има промяна в хормоналните нива. Този факт влияе не само на душевното й състояние, но и се проявява външно. Също така трябва да знаете как да различите ПМС от първите признаци на бременност..

Гръден кош

Основният симптом на ПМС е, че гърдите на жената се подуват. Те могат да станат леко болезнени. Същото състояние е характерно и за „интересна ситуация“. Но по време на предменструалния период гърдата се увеличава само с няколко дни и по време на бременността това състояние се запазва през целия период.

Настроение

Хормоналните промени могат да повлияят на настроението на жената. Тя бързо се уморява, дразни се от дреболии. Веднага след като се отвори кървенето, състоянието на жената се стабилизира. Ситуацията с бременна жена е много по-сложна; внезапни промени в настроението ще я придружават през целия период.

През първия триместър настроенията и раздразнителността при повечето момичета са по-изразени, отколкото по време на предменструалния синдром. Обикновено преминавате през периода преди менструация относително спокойно, но сега очите ви са мокри и „всичко ме ядосва“? Може да е настъпило зачеване.

Реакция на мирис и вкус

Не е тайна, че вкусовите предпочитания на бременната жена се променят. Бъдещата майка може да изпита нетърпимо желание за нещо солено или сладко. Вкусът на обичайните ястия не й подхожда. Често същите желания възникват преди началото на менструалния цикъл..

Но постоянното отвращение към тази или онази храна е характерно само за бъдещата майка. По време на ПМС жената няма да се разболее от вида на каквато и да е храна, това е признак на бременност.

И това е явна разлика между тези две състояния. Но желанието да опитате нещо ново може да се обясни с липсата на витамини или микроелементи. Този проблем може да възникне както по време на бременност, така и по време на ПМС..

Токсикоза

За бременна жена токсикозата е характерен симптом, по който може да се определи началото на бременността. Кога започва токсикозата след зачеването? Гаденето и други неприятни симптоми ще започнат да се проявяват (ако изобщо изобщо) само две до четири седмици след зачеването. Следователно, до забавянето на менструацията, няма да има гадене. И ако е така, тогава причината не е в скорошното оплождане, а в някои други медицински или психологически фактори..

Болка в корема

Спазмите в долната част на корема могат да се появят преди менструация. Този факт има напълно разбираема причина: матката се подготвя за оплождане, стените й са покрити с дебел слой лигавици, които започват да се лющят преди менструация, причинявайки болка. Тези болки се различават по интензивност и продължителност, може да не причиняват много проблеми, но в други случаи те притесняват жената през целия период..

В началото на бременността също са възможни необичайни усещания, но те са от различно естество. По правило болезнените усещания в долната част на корема по време на нормалния ход на бременността не се проявяват интензивно. В противен случай този факт говори за определена болест..

Болки в гърба

Болката в кръста и гърба може да притеснява жената преди менструация, но при бременни жени такива прояви обикновено се развиват към края на срока. Въпреки че в някои случаи такива усещания могат да се появят няколко седмици след зачеването поради хормонални промени.

Замайване

Както преди менструация, така и през първия триместър, жената може да има световъртеж. Това неразположение е свързано с хормонални промени, както и с увеличаване на обема на кръвта. Но преди закъснението, замайването обикновено не се случва, може да се появи през третата или четвъртата седмица след зачеването.

Кървави проблеми

С настъпването на менструацията жената има зацапване. Но през първите седмици след зачеването това явление също е възможно. Вярно е, че по време на бременност отделянето ще бъде много оскъдно и леко. Докато менструацията се характеризира с обилно отделяне с яркочервен цвят..

Понякога има бременност чрез менструация. Но в повечето случаи, ако кървенето е обилно, това показва патология.

Уриниране

Хормоналните промени в тялото на бъдещата майка водят до промени във функционирането на много вътрешни органи. Ако една жена е бременна, поради повишената концентрация на хормона прогестерон, стените на пикочния мехур се отпускат и жената се притеснява от честите позиви за уриниране. Това не се случва при всички бременни жени, но се случва доста често. Това явление не е типично за ПМС..

Поради играта на хормони преди менструация има забележими отоци, които изчезват на втория или третия ден от менструацията. Една жена може дори да наддаде на тегло 1-1,5 кг. преди менструация. В първите дни след зачеването е възможно и оток, но това не се случва често. Обикновено, напротив, излишната течност изчезва.

Как да ги различаваме?

Ранната диагностика на бременността е изпълнена с редица трудности. Признаците, които се появяват преди началото на очакваната менструация, могат да се тълкуват двусмислено и те не винаги могат да показват бременност..

Ранната бременност има фини симптоми. Не винаги е възможно да го разпознаете през първите дни или дори седмици. Понякога младите жени приемат признаците на ПМС за ранната проява на първите симптоми на бременност. Случва се и обратното, в очакване на настъпването на менструацията, жената не забелязва, че в тялото й започва да се заражда нов живот и неразположенията, които изпитва, са първите симптоми на започнала бременност.

ПМС и бременността могат да имат същите симптоми. За да не се сбърка и навреме да се открие началото на оплождането, има няколко метода.

На първо място, трябва редовно да поддържате календар на началото на менструацията. Този съвет не се дава от гинеколозите на пациентите им случайно. Познавайки деня на настъпване на менструацията, можете бързо да откриете закъснението и факта на настъпването на бременността.

Как да разбера със сигурност

Можете да го проверите сами, у дома. За да направите това, ще трябва да закупите експресен тест в аптеката. Има тестове, които могат да определят бременността на възможно най-ранната дата, вече един до два дни преди закъснението на менструацията. Но те ще покажат най-точния резултат след забавяне. Действието му се основава на определянето на хормона hCG (хорион гонадотропин), който се среща само при бременни жени.

За да се уверите най-накрая, че симптомите, които притесняват жената преди менструация, показват бременност, можете да отидете на лекар. Специалистът ще предпише тестове, които потвърждават или отричат ​​факта на бременност.

Кръвният тест за hCG (хорион гонадотропин) е най-информативният метод за диагностициране на бременност. Тялото започва да произвежда hCG хормон само когато в матката се появи оплодено яйце. Количеството на този хормон се увеличава всеки ден..

Опитен гинеколог може да определи бременността дори в ранните етапи с рутинен гинекологичен преглед. Ако е необходимо, той може да предпише лабораторни изследвания и ултразвук. Кога се вижда бременност при ултразвук? С помощта на трансвагинален ултразвук бременността се определя още през третата или четвъртата седмица от деня на зачеването. Но не ходете на това проучване по ваша собствена инициатива! Трябва да има строги указания за процедурата.

С възрастта жената ще се научи да разпознава сигналите от тялото. Тя ще започне да забелязва и правилно да интерпретира промените, които ще настъпят в него. И въпреки че симптомите на ПМС и бременността са сходни, внимателното момиче ще направи разлика между тях..