Женските гърди са доста деликатен и чувствителен орган. Дори жените, които не са раждали, са запознати с болката в млечната жлеза.

Също така се проявява при юноши по време на пубертета по време на образуването на жлезиста тъкан и по-късно в навечерието на менструацията (а понякога и по време на тях).

Какви процеси причиняват болка и може ли това да е признак на бременност?

Всеки човек има ли болка в гърдите по време на ранна бременност?

Болка в началото на бременността изпитват около 80% от жените. Някои имат остра и мъчителна болка, други я забелязват много по-късно, отколкото се потвърждава фактът на бременността, а някои изобщо не чувстват нищо.

Може ли наличието или липсата на болка да показва нещо за хода на бременността? Вероятно не. Всички жени имат различни прагове на болка и много зависи и от тена на жената и нейната физическа подготовка..

Защо гърдите обикновено болят след зачеването?

Известно е, че към края на бременността гърдата е готова за лактация и започва производството на коластра..

Но какво може да бъде свързано с болката през първите седмици след зачеването, защото бебето все още е толкова далеч от раждането?

Този въпрос си задават много бъдещи майки. За тези, които забременяват за първи път, появата на болка понякога изненадва, жената го възприема като тревожен симптом.

Може да има няколко механизма за възникване на болка в гърдите в началото на бременността и следователно усещанията, изпитвани от жените, също са различни..

Най-често има няколко фактора..

 • Първо, под влияние на хормоните на бременността (прогестерон и hCG), съдовете се разширяват, а заедно с тях и гръдните канали..

Жената изпитва изтръпване, понякога неприятни режещи болки. Стройните млади момичета, дори на този етап, може вече да имат отделяне от зърната. Не трябва да се плашите от това и най-важното - не трябва да се опитвате да ги изтласкате! Стерилни абсорбиращи подложки за сутиен, които помагат за предотвратяване на дразнене.

 • Втора причина: активира се растежът на жлезиста и мастна тъкан на гърдата.

Появяват се болки и пукнатини. Понякога кожата не върви в крак с този процес, могат да се образуват червеникави стрии. Самата кожа може да стане по-тънка и по-суха, понякога сърбеж и лющене се появяват в допълнение към болката. Масло от стрии, топъл душ, лек овлажнител ще ви помогнат да избегнете дискомфорта..

 • При слабите жени промените в гърдите са особено забележими..

През първия триместър млечната жлеза може да се увеличи с няколко размера. Съответно се увеличава и теглото му. Връзките, които държат гърдите, обикновено не са готови за такова натоварване и това също причинява болка.

Естеството на болката обикновено е дърпащо и продължително, но болката не е твърде силна. Важно е да изберете правилния сутиен за промяната на размера. Бельото трябва да е без кости и да има широки подплатени презрамки. Това ще облекчи лигаментния апарат, ще облекчи болката..

Болките в гърдите могат да бъдат по-лоши при всяко докосване. Жената не винаги може да носи любимите си дрехи, чувствителната жлеза реагира остро на всякакви компресии или стегнати шевове.

Емоционалното състояние на бъдещата майка също влияе на прага на болката..

Можете да се поглезите с модерно ново нещо в по-небрежна кройка. Необходимо е да актуализирате матрака или по някакъв начин да модернизирате мястото за спане, за да се отървете от негативните емоции, докато чакате бебето, ако е възможно, да осигурите на майката здравословен сън и добро настроение.

Винаги ли болката е свързана със зачеването?

Много жени изпитват промени в гърдите си дори преди периодът им да се забави и да се направи тест за бременност. Понякога тази болка се бърка със сходни усещания за предменструален синдром, но дамите, внимателни към здравето си, ще отбележат нетипичния дърпащ и пукнат характер на болката, повишената чувствителност на зърната и промяната в плътността на млечната жлеза.

Жените с повтарящи се бременности вече безпогрешно определят факта на зачеването от настъпващите промени. Те са уверени в бременността си, дори преди тя да бъде потвърдена с тест..

Важно е обаче да запомните, че тази характеристика е много субективна! За да потвърдите бременността, трябва да направите тест или да направите ултразвук.

Освен това има случаи, когато жените в очакване на бременност изпитват болка и дори забелязват уголемяване на гърдите - но това се оказва само психосоматична проява, няма реална бременност. Такива явления могат да се появят например при жени, които имат проблеми със зачеването, или при млади жени, които наскоро са се омъжили и мечтаят за ранно попълнение в семейството си..

По този начин болката в гърдите е характерен признак за настъпване на бременността, но изобщо не е необходима и не показва 100% от нейното начало..

На кой етап от бременността гърдата започва и спира да боли: колко седмици от момента на зачеването?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Значими фактори са възрастта на жената, обичайният й хормонален фон, наличието (или отсъствието) на съдови и ендокринни заболявания.

Болката, свързана с уголемяване на гърдите, ще се появи по-рано при стройни млади жени, а дебелите жени ще ги забележат 1-2 седмици по-късно. Като цяло можем да кажем, че повечето бъдещи майки изпитват дискомфорт, свързан с промени в млечната жлеза, започвайки от 4-5 седмици на бременността.

Не е необходимо обаче болката да ви придружава през цялата бременност. Сега нека разберем коя седмица от бременността гърдите престават да болят?

Около 12 седмици тялото ще се адаптира към хормоналните промени, които се случват, гърдите вече няма да се увеличават толкова бързо, болката ще спре или ще стане едва забележима. Обикновено токсикозата преминава по това време..

Болката в гърдите може да се върне през последния месец преди раждането, това ще бъде свързано с образуването на коластра. В този случай естеството на болката и появата на отделяне от зърната ще бъдат малко по-различни..

Промените в гърдите през първия триместър се наблюдават при всички жени. За някои това е свързано с болка, докато други имат само външни прояви - и двете са нормални и не показват проблем по време на бременност. Въпреки това, човек не може да бъде сигурен в зачеването, предвид само възникващата болка в гърдите. Необходимо е да се направи домашен тест за бременност, препоръчително е също да посетите гинеколог.

Болката в гърдите по време на бременност

Още от първите дни на бременността гърдите на жената започват да претърпяват големи промени. Това е един от най-ранните и сигурни признаци на бременност, който чувстват почти всички жени. Нивото на женските полови хормони рязко се повишава. В тази връзка, както и под влиянието на хормона на бременността (хорион гонадотропин), гърдите започват да се увеличават (с увеличаване на млечните жлези и мастните тъкани), стават по-тежки и набъбват. Получава повече кръв, „венозната мрежа“ може да бъде ясно проявена.

Много жени съобщават за подуване и потъмняване на зърната и от тях може дори да се отдели коластра. Гърдите или просто зърната стават много чувствителни и болезнени. И всичко това е нормално, не бива да се притеснявате. Така се подготвят гърдите за бъдещото хранене на бебето. Освен това всички промени в гърдите, които се случват през този период, са специално допълнително развитие на млечните лобули, което може да се случи изключително по време на бременност. А жените, които са претърпели такива промени, тоест тези, които са забременели и са родили, стават по-малко податливи на рак на гърдата в бъдеще..

При различните жени тези процеси протичат индивидуално, проявявайки се в по-голяма или по-малка степен, индивидуално или наведнъж. Някои отбелязват изтръпване или парене в зърната, някои само потъмняват зърната, други - гърдите стават свръхчувствителни без никакви допълнителни симптоми. Някои жени изпитват болка само при докосване или натискане. Понякога има чувствителност към студ. За мнозина усещанията наподобяват наближаването на менструацията. А за някого гърдите по никакъв начин не се притесняват и изглежда няма забележими промени в него..

Болят ме гърдите, че съм бременна

Собствен

 • Мнения: 433
 • Регистриран: Понеделник 22 ноември 2004 г. 14:28
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

Супер ВИП

 • Мнения: 3218
 • Регистриран: неделя, 21 ноември 2004 г. 22:39
 • Местоположение: Израел
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

мурлика

 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

Гуру

 • Мнения: 5966
 • Регистриран: 10 юни 2004 г. 09:25
 • Местоположение: Страната на чудесата
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

ВИП

 • Публикации: 1068
 • Регистриран: четвъртък, 11 ноември 2004 г. 11:51
 • Местоположение: САЩ
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

мурлика

 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

Тестът, разбира се, може да се използва по-рано, но може да даде грешен резултат. Първият път, когато направих тест за една седмица за прогнозния CD - резултатът беше отрицателен, след това направих още 3 дни по-късно - слаба втора ивица и само на 1-ия ден от закъснението и двете ивици бяха ярки. На око гинекологът също не може веднага да определи, особено ако периодът е все още много малък (с моя приятел, самият лекар не може да определи седмиците преди 7-ма). Но не знам за ултразвука. Никога не съм бил, но и на мен ми се струва толкова рано, че няма да кажат нищо конкретно.
Така че бъдете търпеливи и не се изнервяйте! Всичко ще бъде наред!

Собствен

 • Мнения: 433
 • Регистриран: Понеделник 22 ноември 2004 г. 14:28
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

Колко странно беше, че сте направили ултразвук на гърдата в средата на цикъла. Обикновено мамологът гледа гърдата само от 5-10 дни от цикъла, за да може нещо да се види и разбере.
Що се отнася до гърдата - имам различна ситуация, имам мастопатия и гърдите ме болят постоянно преди менструация, така че този път беше същото, но втората гърда също започна да боли, около седмица преди предполагаемите чудовища с цикъл от 34 дни.
Що се отнася до теста, момичетата са прави, не трябва да го използвате преди забавянето, резултатът може да се окаже невярен. Първият ултразвук се препоръчва да се направи на 11-12 седмици, ако няма индикации за по-ранен ултразвук. Лекарят може да определи не визуално, а с ръце точно от 6 седмици (аз бях така решен). Лекарят гледа размера на матката. И се ръководи от факта, че имате известно забавяне.

Гуру

 • Мнения: 5180
 • Регистриран: Понеделник 27 септември 2004 г. 15:20
 • Местоположение: Москва
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

ВИП

 • Мнения: 1332
 • Регистриран: сряда, 15 септември 2004 г. 17:26
 • Местоположение: Белгия
 • Профил
 • Нагоре
 • Оплачете се за това съобщение

Старомер

 • Мнения: 616
 • Регистриран: Вторник, 11 ноември 2003 г. 18:38
 • Местоположение: Краснодар
 • Профил

Причини за болка в гърдите по време на бременност и методи за тяхното отстраняване

Бременността е период на значителни промени в тялото, който засяга и гърдите. Това може да бъде придружено от болезнени усещания, които носят известен дискомфорт. Можете сами да облекчите болката в гърдите, но посетете лекар за някои симптоми.

 • Промени в гърдите при бременни жени
 • Защо боли гърдите по време на бременност?
 • Каква болка в гърдите се счита за нормална?
 • Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ
 • Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Промени в гърдите при бременни жени

Гърдите започват да се променят почти от момента на зачеването. Продължаващите промени показват подготовката на женското тяло за предстоящото майчинство.

Промените в гърдите често са първият признак на бременност. Външно могат да се забележат следните фактори:

 • Увеличаване на обема. Понякога гърдите стават по-големи с няколко размера. Такива промени са най-силно изразени през първите 10 седмици от бременността, както и преди раждането..
 • Зърната потъмняват, както и кожата около тях.
 • Повишава се чувствителността на гърдите, заедно с болезнеността.
 • Появява се венозната мрежа. Кръвоносните съдове потъмняват поради увеличения приток на кръв в млечните жлези.
 • Появява се коластра. Това е името на дебели жълтеникави отделяния от гърдите. Това явление обикновено се наблюдава не по-рано от 4 месеца на бременността..
 • Зърната и ареолите около тях се увеличават по размер.
 • Появяват се туберкули на Монтгомъри. Това е името на малки образувания на ареолата по периферията на зърното. Техният брой е средно 10-15 парчета, но могат да се наблюдават до 28 такива образувания.
 • Появата на стрии. Те възникват поради подуване на гърдите. Стриите са почти неизбежни при значително увеличаване на гърдите на фона на недостатъчна еластичност на кожата.

Често в началото на бременността промените в гърдите се възприемат като признак на предменструален синдром..

Промените в гърдите са индивидуални, поради което във всеки случай картината има свои отличителни черти. Обикновено изразените промени спират с 10-14 седмици.

Защо боли гърдите по време на бременност?

Болката в гърдите не е необходим спътник на бременността. Тялото на всяка жена е индивидуално, както и чувствителността му към настъпващите промени и прага на болката.

Веднага след зачеването хормоналният фон започва да се променя. Една от проявите на този процес е повишаване на чувствителността на гърдите до появата на болезнени усещания..

Болката в гърдите се появява, когато се увеличава. Основният виновник за такива промени е хормонът естроген, който се произвежда в увеличен обем по време на бременност. Увеличаването на гърдите и болезнеността са вид страничен ефект от тези хормонални промени..

Тежестта на болезнените усещания може да варира драстично. Някои жени изпитват фин дискомфорт. Неприятните усещания могат да се засилят при натискане върху гърдите или хипотермия. Естеството на болката обикновено е болезнено, придърпващо.

Други жени изпитват постоянна болка в гърдите по време на бременност. Чувствителността на зърната се увеличава толкова много, че дори лекият контакт с дрехите може да причини болка..

Каква болка в гърдите се счита за нормална?

Само специалист може надеждно да определи дали болката в гърдите по време на бременност е нормална. Струва си още веднъж да се консултирате с него, за да изключите патологичната причина за дискомфорт..

Ако гърдите болят, има усещане за дърпане, тогава това състояние обикновено е норма. В този случай тежестта може да варира..

Сърбеж в областта на зърната, усещане за парене, изтръпване също могат да бъдат норма. Тези признаци могат да съпътстват производството на коластра. В този случай личната хигиена е особено важна..

Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ

Болката в гърдите при бременна жена не винаги е нормата, която придружава промените в тялото. Жената трябва да отиде на лекар, ако има следните съпътстващи симптоми:

 • болка в долната част на корема;
 • вагинално отделяне, смесено с кръв;
 • общо неразположение;
 • рязко повишаване на температурата.

Дори да имате един от изброените симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Вие също трябва да се притеснявате, когато гърдата се увеличава асиметрично. Предупредителен знак е образуването на бучка или депресия.

Друг симптом, който трябва да притеснява, е връщането на гърдите до нормалния им размер. Такъв знак може да е доказателство за заплаха от прекъсване или замразена бременност..

Ако гърдата се чувства гореща (лява, дясна или и двете), тогава съществува риск от възпалителен процес - мастопатия.

Друга сериозна патология на млечните жлези е лактостазата. Този термин се разбира като застой на мляко в каналите. Това явление е характерно за следродилния период, но не е изключено по време на бременност, когато производството на мляко е започнало рано..

При болезнени усещания под гърдата съществува риск от скрит оток. Подобен симптом може да показва сърдечна патология..

Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Ако гърдите ви болят по време на бременност, трябва да посетите специалист. Лекарят ще изследва състоянието на млечните жлези, ще извърши палпация. Въз основа на такова изследване ще бъде възможно да се каже дали настъпващите промени са нормални или си струва да се подложите на допълнителен преглед, ако подозирате някаква патология..

Болезнеността на гърдите носи дискомфортни усещания, намалява качеството на живот, влияе негативно на психо-емоционалното състояние. Има няколко начина, по които можете да помогнете за облекчаване на болката или намаляване на болката до по-удобно ниво:

 • Не забравяйте да носите сутиен. Носенето му е важно за доброто кръвообращение и формата на гърдите. Ако кръвообращението е нарушено, тогава съществува риск от запушване на млечните канали. Такива нарушения водят до лактостаза и мастит. Ако чувствителността на зърната е увеличена, тогава трябва да се опитате да не сваляте такова бельо през нощта. Тази опция е осъществима при условие на удобно бельо, което не пречи на здравословния сън..
 • Смяна на сутиен. Гърдите растат по време на бременност, поради което се изисква бельо с подходящ размер. Тъй като чувствителността на зърната е повишена, трябва внимателно да обмислите избора на плат - дантелените чашки ще причинят дискомфорт. Когато отделяте коластра, трябва да закупите специален сутиен за кърмачка, в който можете да смените подложките за гърди. Това не само помага за намаляване на болезнените усещания, но е важно и за целите на личната хигиена..
 • Масаж на гърдите. За да направите това, трябва да използвате хавлиена ръкавица. Полезно е да масажирате гърдите си още в първите дни на бременността. Това е отлична профилактика на появата на стрии и провокира леко загрубяване на зърната, което ще осигури положителен ефект през периода на кърмене. Ако усещанията не са твърде болезнени, тогава зърната могат да бъдат леко издърпани и усукани. Такива манипулации трябва да се извършват след хигиенна процедура..
 • Използвайте хипоалергенни продукти за хигиена на гърдите. По време на бременност тялото се променя, така че дори обикновеният сапун и обичайният душ гел могат да раздразнят и изсушат и без това чувствителната кожа.
 • Правете специални упражнения за гърдите. Редовното упражнение може да намали болезнеността и да поддържа формата и стегнатостта на гърдите.
 • Втвърдяване. Може да се извърши от втория триместър. За да втвърдите гърдите, можете да прибегнете до въздушни бани и контрастни мокри разтривания. В същото време не трябва да се допуска излагане на твърде ниски или високи температури. Такива лечения са полезни за нормализиране на кръвния поток, поддържане на формата на гърдите и добро състояние на кожата. Втвърдяването е отлична профилактика на мастит.

Всяко физическо или температурно въздействие върху гърдите трябва да бъде умерено. В противен случай можете да навредите само на тялото..

Болката в гърдите по време на бременност обикновено е индикация за промени в тялото. Нормалните болезнени прояви трябва да се разграничават от патологичните признаци на различни заболявания. Ако имате и най-малко съмнение, трябва да се консултирате с лекар. Можете да се отървете или да намалите болката в гърдите с няколко трика.

Болка в гърдите по време на бременност - как, колко, за колко време

Гърдата по време на бременност: защо се подува и боли

Когато настъпи бременност, започват хормонални промени в женското тяло и гърдата е първата, която реагира на това. Млечните жлези се подуват и притискат съдовите и нервните снопчета, това е основната причина, която причинява болезнени усещания.

По време на бременността се увеличава доставката на кръв към гърдите, което допринася за увеличаване на масата на гърдите. Преструктурирането засяга не само теглото на гърдата, но и се образуват нови млечни канали и кръвоносни съдове. Гърдата се подготвя за кърмене.

Как боли гърдите по време на бременност, защо и нормално ли е? Тези въпроси се задават от почти всички бъдещи майки. Ще намерите необходимата информация в нашата статия

Цветът на ореолите и зърната се променя, както и стриите се появяват с лоша еластичност на кожата.

Кога (за колко време) гърдата започва да боли по време на бременност

По време на бременността жените изпитват болка в гърдите - това се случва както в началото на периода, така и продължава през целия период. Тъй като всеки има индивидуален организъм, процесите в него протичат по свой начин..

Най-често болката по време на бременността е налице през 1 и през последния месец.

Експертите отбелязват, че това се влияе от:

 • нивото на хормоналния фон на жената;
 • възраст;
 • заболявания на съдовата или ендокринната система;
 • теглото;
 • наследственост;
 • ниво на чувствителност към праг на болката.

Боли ли гърдата в началото на бременността

Някои хора започват да изпитват дискомфорт в гърдите си още 1 седмица след зачеването, но средно това се случва на 4 седмици. Преди младите крехки жени ще изпитват болка, а жените с наднормено тегло след 2 седмици..

В повечето случаи болката в гърдите започва да се усеща на 4 гестационна седмица

Адаптирането на тялото се извършва някъде в края на 1-ви триместър на бременността и болката в гърдите изчезва или ще бъде по-малко силна, тъй като растежът на неговата маса напълно спира или забавя значително. В същото време токсикозата преминава..

Боли ли гърдите в средата на срока

За някои болката продължава и през втория триместър, но рядко. По-често остава само специална чувствителност в зърната и дискомфорт. Коластрата се произвежда от 18 седмица.

През втория триместър болката в гърдите почти не се забелязва и млечните жлези се подготвят за бъдеща лактация - произвежда се коластра

Болят ли ви гърдите през последния триместър

Има моменти, когато болката продължава до самото раждане. Но най-вече - тя се връща точно преди доставката. Това се дължи на факта, че в края на бременността отново се случва голяма хормонална експлозия и гърдата не може да не реагира на това..

Отново набъбва, боли и става по-голям. Обемът на секрецията на коластра се увеличава. Кожата сърби и се появяват стрии. Всичко това показва, че процесът на подготовка на тялото за хранене на бебето е приключил..

Как боли гърдата по време на бременност

Наличието на болка и нейната тежест се влияе от индивидуалните характеристики на тялото, а не от това кога болката е започнала и колко дълго е продължила.

Как боли гърдите по време на бременност:

 • изтръпване в зърната;
 • усещания за дърпане и рязане;
 • тежест и подуване в него.
Болката в гърдите може да се влоши по време на сън при смяна на позицията

Те често са толкова силни, че всяко докосване е много болезнено..

Освен това си струва да се отбележи, че болките са циклични и реагират на студ или топлина. Често болката се влошава през нощта, с промяна в положението на тялото. Това също зависи от емоционалното състояние, поради което бременните жени се нуждаят само от положителни емоции и нервните шокове са противопоказани..

Ако гърдите болят силно по време на бременност, това е норма.?

Болката в гърдите по време на бременност е нормална. Според специалистите те присъстват по едно или друго време по време на бременността на плода при почти всички. Това се дължи на продължаващите физиологични промени в гърдите..

Нивото на болката при жените също е различно: може да е много силно или практически да не присъства, но това са естествени естествени процеси и това не трябва да се страхува.

Лекарите обръщат внимание, че през този период гърдата се нуждае от специални грижи. Необходимо е да се взима ежедневен душ, кожата на гърдите трябва да диша и да не гние.

Защо гърдата спря да боли по време на бременност

Как боли гърдите по време на бременност - зависи от количеството хормони (прогестерон, естроген и пролактин) и от общото състояние на бременната жена.

Прекратяването на болката настъпва в два случая:

 • след 1 триместър, когато основните трансформации се случиха в тялото, той се възстанови и свикна с нова позиция;
 • с промени в патологичния характер и заплаха за плода.

Изчезването на болката може да означава заплаха за бременността, ако има недостатъчно производство на прогестерон, който е необходим за пълния растеж на детето..

Навременното посещение на гинеколога ще спаси живота на плода, защото има различни лекарства, които ще помогнат за запълване на липсата на хормони. Те включват: Естествен прогестерон, Utrozhestan, Duphaston, Crinon гел, Ingesta, Endometrin.

Изчезването на болка в гърдите по време на бременност може да показва заплаха от спонтанен аборт, така че гинеколозите често предписват лекарства за производство на прогестерон

Проблемите с щитовидната жлеза или хипофизната жлеза водят до хормонални смущения, които също могат да провокират рязко спиране на болката в гърдите и да предизвикат спонтанен аборт.

Следователно, когато гърдата престане да боли, тя става мека и се появява болка в корема, необходимо е спешно посещение на гинеколога, за да се запази бременността.

Колко време боли гърдата по време на бременност

Няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като това се влияе от общото благосъстояние на жената, защото всички хора са уникални. При някои болката започва внезапно и бързо спира. При други, напротив, те не са толкова силни, но издържат целия период на бременността..

Как боли гърдите по време на бременност се влияе от общото благосъстояние на жената

Обикновено болката в гърдите изчезва, когато хормоналното влияние отшуми и основният растеж на тъканите приключи.

Гърдата по време на бременност не боли - нормално ли е?

Липсата на болка не е признак за някаква патология. Както и болезнените усещания не са показател за нормално или необичайно развитие на бременността. Липсата на дискомфорт е по-често при извитите дами с голям бюст. Също така, ако кожата е еластична, тогава увеличаването на масата на гърдите няма да бъде придружено от стрии..

Освен това жените често говорят за пълната липса на болка и дискомфорт в областта на гърдите по време на втората и следващите бременности..

При замразена бременност болката в гърдите изчезва

Боли ли гърдите по време на замразена бременност

По време на 1-ви триместър вероятността от измръзване на плода е висока, въпреки че има случаи на това в последните етапи. Причините са различни, най-чести са всякакви инфекции, хормонална недостатъчност и генетични характеристики на ембриона. Но това се случва, когато всички тези фактори се срещнат заедно.

Замразената бременност е огромен шок за женското тяло, тъй като процесите на бременност и раждане, които започнаха внезапно, спират. Гърдите престават да болят и на 3-ия ден стават меки и нечувствителни, това предполага, че плодът е умрял и спешно трябва да отидете в болницата.

Ако болката се върне рязко, също така е необходимо да отидете на лекар и да проверите сърдечната честота на плода на ултразвук.

Боли ли гърдата при извънматочна бременност?

Ектопичната бременност е оплождането на яйцеклетка извън матката: в яйчника, корема или шийката на матката. При извънматочно развитие на плода млечните жлези болят по същия начин, както боли гърдите по време на нормална бременност. В крайна сметка процесите, протичащи в тялото на жената, особено в началото, са еднакви.

Тоест има хормонална трансформация на женското тяло и подготовка на млечните жлези за лактация, което не е патология, а напротив, естествен естествен процес.

Както при нормалната бременност, не всеки има извънматочна болка. Отначало симптомите са едни и същи:

 • тежест в млечните жлези и те се подуват;
 • болка и специална чувствителност;
 • коластрата се отделя;
 • цветът на зърната става по-тъмен;
 • поради растежа на гърдите кожата се разтяга и изтънява, а венозната
 • мрежа.

Тези признаци не са аномалии, а само показват подготовката на гърдата за хранене на бебето..

Бременност: боли гърдите, какво да правя

Носете правилното бельо, за да облекчите болката в гърдите, когато носите плод.

Трябва да изберете удобен сутиен, без синтетика, само от естествен материал. Тя трябва да има възможно най-малко шевове и декоративни украшения, с дебели презрамки, които здраво да поддържат тежестта на гърдите.

Основното нещо е да не стискате гърдите и да нарушавате кръвообращението. По-добре да си вземете сутиен, специално проектиран за бременни и кърмачки. Тъй като млечните жлези се увеличават, той трябва да бъде променен на друг, по-голям размер.

Купете специални сутиени за бременни - те ще облекчат болката в гърдите

За да намалите дискомфорта през 1-ви триместър:

 • не е нужно да сваляте сутиена си през нощта, особено с повишена чувствителност;
 • всеки ден трябва да измиете гърдите си или да го избършете с кърпа, напоена с топла вода;
 • не използвайте измивания за тяло, те ще изсушат кожата на гърдите и зърната.

Ако кожата на зърната е суха, тя може да се напука. В този случай трябва да третирате раните с D-пантенол или мехлем Bepanten. А за дълбоки пукнатини се използва Avent или Actovegin.

За лечение на пукнатини в зърната могат да се използват алтернативни методи. Добре помагат лененото масло, зелевите листа и репей, магданоз, цветя от жълт кантарион, конопено семе. Също така се препоръчва да се смазват зърната с мед, това ще ускори процеса на оздравяване и ще ги направи по-меки..

През 2-ри и 3-ти триместър същите методи, както през първия триместър, ще работят за облекчаване на болката в гърдите. Но можете да добавите няколко нови:

 • Темперирайте гърдите - масаж с редуващи се студена и гореща вода и въздушни бани са добри. Той ще намали болката и ще предпази от мастит..
 • Използвайте специални подложки в сутиена си, предназначени да абсорбират секрета. Необходимо е да ги замените своевременно с чисти, в противен случай може да се развие инфекция.
 • Правете проста гимнастика, която ще укрепи гръдните мускули, което ще доведе до оттичане на лимфата и ще намали тежестта.

Естеството, времето на болката в гърдите по време на бременност е индивидуално за всеки отделен случай. Болката може да бъде интензивна или слаба, понякога изобщо да липсва. В случай на силен дискомфорт е необходимо да й осигурите подходяща грижа, да изберете удобно бельо.

Промени в млечните жлези по време на бременност:

Как и защо боли гърдите, вкл. по време на бременност:

как боли гърдите в началото на бременността?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

Здравейте, исках да попитам дали може да има млечница за бременност?

Момичета. Страничните гърди и зърната са ужасно болни. В продължение на седмица и половина преди менструация стомахът се дърпаше много силно и имаше умора. И сега ме болят гърбът и гърдите и забавянето вече е седмица, но тестът показва отрицателно.

Е, как завърши? :)

О, момичета, искам да споделя, за да не падате духом. аз и съпругът ми не можехме да имаме Б в продължение на година и половина! реши да се подложи на преглед и ми казват, че безплодие (няма тип овулация, бях в шок, тъй като младата жена никога не е раждала и не е направила аборти. Аз съм на 22, съпругът ми е на 32. той се справя добре. ултразвук за преминаване на тръбите (те казаха, че еоооооооо много болезнено) беше страшно PPC, чаках М да отиде на 8-мия ден, а след това чудо, ЗАДЪРЖАНЕ и ИЗПЪЛНЕН ТЕСТ!) вече сме на 6 седмици.Не се отчайвайте, Не вярвайте на платените клиники, изпитах такъв стрес, код Видях диагнозата БЕЗПЛОДНОСТ! Но и сега не всичко е просто, кой го е имал? Pl яйце, не кръгло, а удължено? нищо не боли (

Момичета, които имаха симптоми тук преди, успя ли някой да забременее? Изчезвате, не се отписвайте.

Отговор: Люля

Гърдите болят една седмица. Толкова боли, че ми се струва, че вече имам рак. Тестовете все още се отказват, преди забавянето да е още два дни. Освен болка в гърдите, зоната на слънчевия сплит също боли. Вече поставих куп диагнози. Не знам какво да мисля. Ще чакам //

Гърдите ме болят силно от петък. Колко тежки чанти нося. Боли ме да легна по корем дори през нощта, защото гърдите ми сякаш се пръснаха. Яйцеклетката беше в неделя, днес тя отиде на лекар да говори за проблема, направи ултразвук, каза да се надяваме за сега не можем да видим нищо. Ако Б не дойде, ние се подготвяме за осеменяване... Не можем да видим заветните от 4 години

Момичета. Тук седя и си мисля колко сме. и симптомите на всички са практически едни и същи... Как искате дългоочакваното чудо В да дойде при всички нас. нека си даваме подкрепа и надежда.

Гърдите също ме болят 2 седмици, остава още седмица преди М... тестовете са отрицателни... обикновено преди М гърдите ме болят, но ме боли някъде седмица преди М, но тук... Може ли да е бременност?

Как се чувстваш сега? Б потвърдено?

Където боли гърдите при бременни жени. Как мога да си помогна? Когато гърдите започват да болят по време на бременност

Антипиретиците за деца се предписват от педиатър. Но има ситуации на спешна помощ при висока температура, когато детето трябва да получи незабавно лекарство. Тогава родителите поемат отговорност и използват антипиретични лекарства. Какво е разрешено да се дава на кърмачета? Как можете да свалите температурата при по-големите деца? Кои са най-безопасните лекарства??

Различни прояви могат да сигнализират за бременност, но голям брой от тях започват да се появяват едва след няколко седмици. Един от симптомите на бременността се счита за болка в гърдите. Този процес е придружен от увеличаване на обема му, подуване на зърната. Този симптом се наблюдава индивидуално на различни етапи от бременността..

Много жени се оплакват, че са силни по време на бременност, това е напълно естествен процес, причинен от хормонални промени. Гърдата се подготвя за хранене, поради което се появяват тези симптоми..

Когато гръдният кош започне да боли и как да отслаби това чувство, без да навреди на тялото?

Каква е причината за болката?

Гърдата е символ на женственост и красота, освен това е много деликатен орган, който реагира на различни промени в тялото. По време на бременност чувствителността на гърдите е особено голяма и 80% от жените в позиция наблюдават болка от различно естество.

Болезнени усещания могат да се появят по различно време, в повечето случаи това е късен пренатален период, когато гърдата вече е готова за. Но много често тези симптоми се появяват няколко дни след процеса на зачеване. Това състояние не трябва да се счита за патология, това е напълно естествен процес, причинен от редица такива фактори:

 • Хормонални промени. След зачеването започва активното производство на прогестерон. В резултат на това кръвоносните съдове и гръдните канали се разширяват. Това може да причини пробождаща или режеща болка. В някои случаи, вече през втория месец, една жена може да има лигавично отделяне от зърната..
 • Растеж на гръдната тъкан. Гърдите се подготвят да приемат мляко, поради което се променят в структурата, формата и размера. Процесът е бърз. Клетките на външната топка не следват растежа на мастната тъкан, появяват се стрии и болки в болката.
 • Комплект за тяло. Ако жената има скромна форма, тогава болката в гърдите по време на бременност ще бъде по-изразена. Жените в тялото имат достатъчно количество жлезиста и мастна тъкан, така че гърдите им не се променят много, но за слабите хора този процес протича много бързо и с драматични промени.
 • Стрес. Нервната система работи в много непредсказуем режим; при натоварване реагира на възпалени места. Много често болката в гърдите е точно реакция на силен емоционален или психически шок.

Болката е индивидуална. Някои жени се оплакват, че тя се засилва в зависимост от движенията, например, ако те са на крака през целия ден, тогава до вечерта те се чувстват слаби и пълни с гърди. Също така, дискомфорт и болка могат да бъдат забелязани при неправилна стойка в съня..

Когато се появи болка в гърдите?

Болката не се появява веднага след зачеването, процесът на оплождане все още може да продължи, но промените вече ще са видими. Кожата първо става мека, копринена и по-тънка. Тогава има усещане за дискомфорт. Първите болезнени усещания могат да се появят две седмици след зачеването.

Няма стандартна дата за този процес, в повечето случаи този симптом се наблюдава на 5-6 седмица от бременността. Всичко зависи от някои фактори:

 • Възрастта на жената;
 • Брой раждания;
 • Индивидуални характеристики на хормоналния фон;
 • Наличието на хронични съдови заболявания;
 • Хронични патологии на ендокринната система.

Процесът на бързи промени в млечните жлези завършва някъде около 12 седмици. По това време болката изчезва. Освен това процесът на развитие на жлезите протича постепенно, без да причинява тежки симптоми..

Болката може да се върне след 36 седмици. Това е последният период на бременността, когато започва да се формира. Зърната стават големи, възможно е изхвърляне. През последните седмици на "позиция" болката не е толкова остра, тя е по-скоро дърпаща и жената изпитва тежест.

Как трябва да болят гърдите по време на бременност??

Болката в млечните жлези може да сигнализира не само за зачеване. Това може да е симптом на сериозно състояние, като тумор, сърдечно заболяване.

Симптомите по време на бременност имат ясни признаци:

 • Първите прояви са изтръпване в зърната;
 • Чувствителността се увеличава, усещанията възникват дори при леко докосване;
 • Усеща тежест;
 • Най-болезнената точка са зърната;
 • При сондиране не трябва да се наблюдават уплътнения;
 • Появата на стрии, кожата е тънка, сърбяща и лющеща се.

Ако нещо се тревожи за състоянието на млечните жлези, по-добре е да се консултирате с лекар и да се подложите на специализиран преглед, за да изключите възможни патологични процеси.

Как да си помогнете?

Разбира се, невъзможно е напълно да се отървете от процеса на промени в гърдите по време на бременност. Но има няколко съвета, за да направите този процес по-приятен и да намалите болката:

 • Редовно можете да вземате душ по няколко пъти на ден. През първите три месеца е по-добре да използвате топла вода, след 12 седмици е подходящ контрастен душ.
 • Трябва да използвате специални овлажнители за бременни жени. Редовният сапун може да раздразни и изсуши кожата.
 • В никакъв случай не трябва да масажирате гърдите със силни движения, това само ще засили усещанията.
 • За да се нормализира състоянието на мускулите, е необходимо да се правят упражнения и специални упражнения за жени в позиция. Практиката показва, че тренираното тяло е по-малко податливо на промени..
 • За стягане на кожата и премахване на стрии може да се използва специален крем, много е важно той да е хипоалергенен.
 • Обърнете специално внимание на облеклото. По-добре е това да са естествени материи. Сутиенът не трябва да стиска гърдите, а да го поддържа. Също така е много важно да изберете удобни дрехи за сън..

Всяка жена индивидуално избира методи за себе си. Някои хора използват народни средства. Измиването с разтвор от лайка се счита за популярно. Има антисептично и релаксиращо действие. Разтворът не трябва да е концентриран и леко топъл. По-добре е да направите тази процедура преди лягане..

Болезнените усещания в областта на млечните жлези по време на бременност не трябва да плашат бъдещите майки. По този начин тялото се подготвя за хранене на нероденото дете. Ако усещанията са интензивни и продължават да нарастват дори след 12 седмици, трябва да се консултирате с лекар.

Всички знаят, че здравата жена не трябва да има болки в гърдите. Е, може би доста - по време на менструацията. Въпреки това, дори и в тази ситуация, съвременните лекари препоръчват внимателно да изслушват усещанията и да бъдат задължително прегледани от мамолог и ендокринолог. Следователно, болката в гърдите по време на бременност от бъдещите майки се възприема като нещо ужасно. Но няма нужда да се страхувате, докато чакате детето. Прекомерната бдителност обаче също не вреди..

Когато болката в гърдите по време на бременност е нормална?

Буквално няколко часа след зачеването в тялото на жената започва своеобразно „преструктуриране“. На първо място, хормоналният фон се променя. В резултат на тези промени могат да се появят гадене, обилни вагинални секрети или преди това необичайни промени в настроението. Всичко това са ранни признаци на бременност..

Освен това при много жени, дори преди закъснението, кръговете на ареолата започват да потъмняват, а самата гърда става по-чувствителна и дори започва да боли. Това се случва под въздействието на хормони. Именно с тяхна помощ гърдите на бъдещата майка се подготвят за отговорно време - хранене на бебето..

Също така жената може да наблюдава други промени, свързани с гърдите:

 • Леко подуване на млечните жлези - гърдата се увеличава по размер;
 • Отваряне на млечните канали - малко количество коластра;
 • Засилено кръвообращение - венозната мрежа става видима през кожата.

Такива промени обаче не винаги се случват през първия триместър. Но ако известно време след незащитен полов акт гърдите болят, това може да е признак за бременност. Това се случва особено често при жени, които очакват първото си дете. Не е нужно да се притеснявате от болка. Най-често дискомфортът изчезва до края на 12 седмици..

Но в редки случаи болката може да продължи през цялата бременност. В тази ситуация трябва да се уверите, че това създава минимум неудобства. Как да направите това, ще говорим по-късно и сега ще разгледаме кога гърдите все още болят по време на бременност и това не е повод за безпокойство.

Безопасна болка в гърдите през втората половина на бременността

От петия месец в тялото на жената се повишава съдържанието на хормона естроген. Този продукт на жлезите с вътрешна секреция подготвя тялото на майката за бъдещо раждане. Въпреки това, един от неговите „странични“ ефекти е увеличаване на размера на млечните жлези и болки в гърдите по време на бременност..

Най-често този синдром на болката се проявява слабо. В този случай болката е по-скоро дърпаща или болезнена. Често се появява в резултат на реакция на хипотермия или лек натиск. Но понякога гърдите болят почти постоянно и зърната стават толкова чувствителни, че реагират болезнено дори при лек контакт с дрехи..

Ако в същото време започне производството на коластра, тогава жените допълнително отбелязват изтръпване, парене или сърбеж в областта на зърната. Не се страхувайте от това. Просто трябва да си купите сутиен за кърмачки и да смените своевременно специални подложки. Също така трябва внимателно да следите хигиената на гърдите и да миете зърната си при най-малко замърсяване. Понякога смяната на сутиен е достатъчна, за да спре болката в гърдите по време на бременност.

Когато болката в гърдите е причина за безпокойство?

Най-често болката в гърдите по време на бременност е норма. Но понякога може да показва сериозни патологии. Например, ако синдромът на болката се усеща ясно под гърдите, това може да означава, че жената има скрит оток по време на бременност. Също така болката под гърдите или в центъра на гърдите може да сигнализира за сърдечно заболяване..

Бъдещата майка трябва да бъде предпазлива, дори ако гърдите й са много болезнени по време на бременност. Острата болка в гърдите може да показва сериозно заболяване. Например тя уведомява, че жената развива лактостаза или мастит. И в двата случая е необходимо да посетите мамолог и да излекувате болестта преди раждането..

Лактостазата е стагнация на кърмата в каналите. Най-често това заболяване се появява след раждането. Но ако кърмата започне да се образува твърде рано, тогава можете да се сблъскате с този проблем дори по време на бременност. Разпознаването на застоялото кърма не е трудно:

 • Гърдите стават болезнени;
 • В млечните жлези се образуват бучки, които лесно се усещат при изследване;
 • На мястото на уплътненията може да се появи зачервяване на кожата;
 • Изпразването на гръдните канали е неудобно или болезнено.

Лактостазата се развива, както следва:

 1. Ако канал или сегмент на гърдата е притиснат от дрехи или не е изпразнен напълно, тогава в него ще се образува млечна тапа;
 2. Млечната тапа запушва изхода на канала и млякото остава в сегмента на гърдата;
 3. Продължителният застой на мляко провокира мастит.

Маститът е възпаление на гърдата. Болестта може да бъде инфекциозна и неинфекциозна, но във всеки случай опасна. Неинфекциозният мастит се причинява от продължителна лактостаза и инфекциозният вариант на развитие на заболяването се появява в резултат на недостатъчна хигиена на зърната.

Млечната тайна е полезно местообитание за множество бактерии. Ако остатъците от коластра и мляко не бъдат незабавно отстранени от зърната, след кратък период от време бактериите ще се издигнат по каналите и ще причинят възпаление на гърдата. В това има малко приятно. Болестта протича в остра форма и е придружена от симптоми като:

 • удебеляване, загрубяване и уголемяване на млечната жлеза;
 • остра пръсваща болка в гърдите, по-лоша при най-малкото докосване;
 • зачервяване на гърдите;
 • общо повишаване на телесната температура и повишаване на температурата на кожата в местата на зачервяване.

При липса на подходящо лечение (особено когато става въпрос за инфекциозен мастит), в гърдата се образува абсцес. Често, за да го премахнете, трябва да прибегнете до хирургическа интервенция. Ако абсцесът не се лекува, първо в млякото ще се появят примеси от гной и след това ще влязат в кръвта на жената, което е изпълнено с развитие на сепсис. Ето защо, в случай на остра болка в гърдите, е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро..

Как да намалим болката в гърдите по време на бременност?

За да се отървете от болката, трябва да разберете защо боли гърдите по време на бременност. Ако причината е заболяване, тогава трябва спешно да се лекува. Но ако това е физиологична реакция на организма към промяна в хормоналните нива, тогава можете да използвате следните съвети:

 1. Носете удобен сутиен. И дайте предимство на продукт от естествен плат с широки презрамки, винаги без ямки и синтетични вложки. Сменяйте сутиена си, докато гърдите ви се уголемяват, избягвайте да изстисквате гърдите и млечните канали.
 2. От първите дни на чакане на потомството масажирайте гърдите с хавлиена ръкавица. Това ще ви помогне да избегнете стрии по време на бременност и да накарате зърната да станат леко грапави, което ще има положителен ефект върху последващото хранене на бебето. Можете също така да издърпате зърната и да ги завъртите след хигиенни процедури, ако това не причинява дискомфорт..
 3. Не забравяйте да втвърдите гърдите от втората половина на бременността. Въздушните бани и измиване с леко хладна вода ще ви помогнат в това..
 4. Ако зърната ви са чувствителни, опитайте да запазите сутиена си през нощта..
 5. Използвайте хигиенни стерилни подложки след появата на коластра. Те се продават в аптеките.
 6. Избягвайте да използвате душ гелове или обикновени сапуни за измиване на гърдите си. Закупете бебешки сапун или шампоан за тези цели, които са означени като „хипоалергенни“.
 7. Правете ежедневно комплекс от упражнения за гърди. Това ще ви позволи не само да избегнете болка в гърдите, но и да запазите формата им..

Обобщение

И накрая, бих искал да ви предупредя повече. Много бременни жени отказват да носят сутиен поради дискомфорт в гърдите и зърната. Не прави това! Правилно монтираният сутиен повдига гърдите ви и подобрява кръвообращението. Освен това такова бельо няма да позволи на гърдите да увиснат по време на бременност..

Ако откажете да носите сутиен, тогава е вероятно кръвообращението в гърдите да се наруши и млечните канали да се запушат. И това, както вече знаете, е изпълнено с лактостаза и последващ мастит. Затова няма нужда да рискувате, грижете се за гърдите си!

Момичета! Нека правим репостове.

Благодарение на това специалисти идват при нас и дават отговори на нашите въпроси.!
Също така можете да зададете въпроса си по-долу. Хора като вас или специалисти ще дадат отговора.
Благодаря ти ;-)
Всички здрави бебета!
Пс. Това важи и за момчетата! Просто тук има повече момичета ;-)

Хареса ли ви материалът? Подкрепа - репост! Опитваме всичко възможно за вас ;-)

Подуването на млечните жлези и повишената чувствителност при повечето момичета е свързано с ранна менструация. Но за някои от тях това е първият признак на „интересна ситуация“. Освен това, ако имате и малко закъснение, е време да си купите тест или да отидете да дарите кръв за hCG.

Проста на вид част от женското тяло, много сложна по своята вътрешна структура. Млечните жлези са важен елемент от репродуктивната система, на която е поверена задачата да произвежда мляко за хранене на бебето. Този процес се контролира от хормони и именно те определят пътя на всички събития..

Компоненти на гърдата:

 • Stroma - съединителна тъкан, отговорна за разделянето на гърдата на лобове и лобули;
 • Паренхим - жлезиста тъкан с канали, в които се образува коластра и след това се произвежда мляко;
 • Мастна тъкан, в която са потопени първите две структури. Тя също е необходима, за да ги защити..

Именно от тяхното съотношение зависи формата и обема на женските гърди, които, както всички знаят, са много различни, дори не и по време на бременност.

Глобалните промени очакват всяка жена след оплождането. Някои от тях са невидими за окото, други са забележими само за момичето, а трети могат да бъдат забелязани дори от други..

Увеличаването на гърдите се отнася до последните две. Разбира се, първоначалният й растеж не е особено поразителен, но по времето на последния триместър всичко се променя драстично.

Поради факта, че под въздействието на хормони още от самото начало в млечните жлези протичат различни процеси за производство на мляко, каналите с паренхима растат, което означава, че обемът на гърдата става голям.

В кой ден гърдата ще започне да се подува в конкретна ситуация с вас, никой не може да познае. Но във всеки случай промените в него настъпват от момента на зачеването, тъй като от това време женското тяло вече започва постепенно да се възстановява и подготвя за хранене на бъдещите трохи.

„Това винаги ли се случва?“ Могат да бъдат попитани от момичетата, които се оказаха малко по-различни. Това всъщност е много индивидуално. Някои хора имат увеличение от три до четири размера, други само един или два, но способността за пълноценно кърмене не намалява от това. Трябва също да знаете, че по време на първата бременност гърдата се държи напълно необичайно и по време на следващата бременност нищо не се променя особено..

Тези промени естествено разтягат кожата на гърдите, поради което много млади жени развиват стрии след това. За да избегнете това, хидратирайте го със специални кремове, продавани в аптеката през всичките девет месеца. Правете това два пъти на ден, след контрастен душ, за да го поддържате в тонус..

Когато млечните жлези започват да болят по време на бременност

В допълнение към първата модификация, някои дами в позицията отбелязват по-неприятен симптом, боли ги гърдите по време на бременност. Освен това тази болезненост не е свързана с докосване, тя най-често се проявява сама, нарушавайки нормалната жизнена дейност. Дискомфорт може да се почувства както през деня, така и през нощта. В първия случай той пречи на ежедневните задачи, а във втория - съня. Зърната и околният ореол стават особено чувствителни.

Болката в гърдите се появява при жени на различни етапи на бременността. Интензивността на усещането за болка също ще бъде индивидуална. Някои казват по форумите, че болката се е появила веднага след оплождането, други казват, че в първите седмици на бременността някой изобщо не е имал такъв знак.

Как боли гърдата по време на бременност? Вероятно почти всички от вас са запознати с усещането за спукване на подути млечни жлези в навечерието на менструацията, но обикновено след няколко дни всичко изчезва. Но при бъдещите майки всичко е различно, те имат този симптом от доста дълго време. В допълнение към раздуването, те могат да почувстват характерно изтръпване или дори облъчване на дърпащо чувство към подмишниците или ръцете..

Също така се определя от наследствени средства, така че можете да попитате майка си за преминаването на бременността й, защото най-вероятно ще изпитате всичко същото, което тя някога е преживяла, докато ви е чакала.

Изхвърляне от млечните жлези

По време на първата бременност за новородени майки всичко се оказва ново. По-рано неизследваните усещания могат да ги изненадат и дори да ги изплашат. Например, друг необичаен симптом е отделянето от гърдите. Някой в ​​тревожно състояние започва да търси информация по форумите, други веднага се обаждат на лекаря си. Но това, което е най-вероятно нормата, може да бъде гарантирано дори от нас.

Поради различните процеси, протичащи в тялото, по време на бременността коластрата може да изтече от млечните жлези на двадесетте седмици. Това изобщо не означава, че скоро ще родите, не се притеснявайте за преждевременно раждане. Просто, по този начин, готовността на гърдата да се срещне
скъпа.

Коластрата е лепкава и плътна течност, която е със светъл или жълтеникав цвят. Той е изключително полезен и богат на витамини. Първите няколко дни след раждането млякото все още не е напълно оформено и е малка част от коластрата, която е в състояние да насити новороденото и също така да положи основите на неговия имунитет.

За някои дами отделянето от зърната е много изобилно, така че трябва да сте подготвени за факта, че ще трябва да поставите някаква подплата в бельото си, за да не забележите никакви замърсявания по дрехите по-късно..

Между другото, повишената секреция може да бъде предизвикана от полов акт или чрез намиране на бременна жена в задушно и горещо състояние..

Трябва да помните, че дори ако имате отделяне от млечните жлези, не трябва да предприемате никакви мерки в това отношение. Забранено е изобщо да се докосва гърдата, особено с нестерилни ръце, да не говорим за имитация на изцеждане или други масажни действия.


Личната хигиена трябва да се извършва поне два пъти на ден. Гърдите трябва да се изплакнат с топла вода или леко разреден калиев перманганат. По-добре е да започнете да използвате твърди кърпи сега, така че зърната да свикнат с такова дразнене и да започнат да грубят. В противен случай, ако това се случи за първи път от докосване на венците на децата, тогава ще страдате от силна болка.

Полупрозрачният светлинен разряд се счита за приемлива и естествена норма, но кога има възможност за патология? Жената трябва да се тревожи, ако освен тях тя развие силно болезнено усещане в областта на лумбалната област или долната част на корема и се появи и кръв от гениталния тракт. Това състояние се счита за критично и изисква медицинска помощ..

Също така, наличието на сиво, кафяво, кърваво или зеленикаво отделяне на зърната не е добър знак, особено ако се наблюдават само на едната гърда. В този случай не трябва да чакате влошаването, трябва незабавно да посетите мамолог или гинеколог.

Като правило бъдещата майка отбелязва нови усещания в гърдите, още преди да научи за новия статус. Болката в гърдите е един от първите симптоми на бременност поради драстични промени в тялото след зачеването. Гърдата се увеличава, набъбва, чувствителността й се увеличава и обичайният цвят на зърната потъмнява.

Нежността на гърдите по време на бременност се счита за нормална, какви са причините и как да се намали болката ?

Когато гърдите започват да болят при бременни жени?

Разбира се, има и изключения, но по време на бременност гърдите започват да болят при почти всички бъдещи майки, така че не бива да се паникьосвате.

Нивото на усещанията директно зависи от тялото: някои имат болка постоянно и дори сърбеж, други имат венозна мрежа, а трети имат толкова тежки гърди, че става невъзможно дори да спят по корем..

Какво казва лекарството?

 • Болката в гърдите може да се появи скоро след зачеването. Физиологично това лесно се обяснява и не се счита за патология..
 • Изчезването на такава болка обикновено се случва в началото на 2-ри триместър, когато процесът на подготовка на млечните жлези за хранене приключи.
 • Понякога гърдите могат да болят преди началото на раждането. Тази опция също не се счита за патология и се обяснява само с индивидуалните характеристики на тялото на майката. Въпреки че състоянието не е нормално (консултацията с лекар няма да навреди).
 • От честите прояви на такава болка е възможно да се отбележат болезнени усещания в гърдите, сърбеж, изгаряне на зърната, повишена чувствителност на гърдите сутрин.

Защо бременната жена има болки в гърдите?

Разбира се, предвид ниската информираност за подобни състояния, майката е разтревожена и уплашена от болезнени усещания. Особено ако бебето е първото, а майката все още не е запозната с всички „наслади“ на бременността.

Следователно няма да е излишно да разберете за причините за появата на такава болка:

 • Мощните хормонални промени по време на бременност имат най-пряк ефект върху млечните жлези. При майките, раждащи за първи път, те са слабо развити млечни лобули с зачатъци на жлезиста тъкан (отговорни за производството на кърма). Останалият (основен) обем на гръдния кош е мускул, кожа, както и съединителната тъкан и подкожната мастна тъкан.
 • С повишаването на нивото на пролактин и прогестерон, характерно за бременността, се стимулира съзряването на клетките на жлезистата тъкан в млечните жлези: увеличавайки обема си, става подобно на гроздовото грозде, където млечните пасажи са „клони“, по които преминава млякото, произведено от тъканта.
 • Растежът на лактиферните лобули води до разтягане на съединителната тъкан и кожата, което причинява усещане за разтягане и болезнен натиск в гърдите. Усещанията се изострят при докосване и (още повече) случайни удари и те са по-изразени точно по време на първичната бременност.
 • Последицата от повишаването на нивото на пролактин е повишаване на чувствителността на кожата на самото зърно и неговата основа..
 • В процеса на лактация се повишава и окситоцинът (хормон, който го регулира) - това също допринася за появата на болка.
 • Нивото на гонадотропин също се повишава в кръвта, което има пряк ефект върху млечните жлези на бъдещата майка..

Можете да облекчите страданието със следните насоки:

 • Редовно правим лек масаж на гърдите (от втората среда на бременността с такъв масаж, внимавайте да не провокирате преждевременно раждане). Например, триене на гърдите с твърда хавлиена кърпа, напоена с хладка вода (3-5 минути). Или контрастен душ.
 • Ние закаляваме гърдите и по-често организираме водни / въздушни бани за тях, за да предотвратим лактационен мастит.
 • Не се отказваме от радостта от сутрешните упражнения. Естествено, ние избираме специални упражнения за бъдещи майки. Те ще ви помогнат да останете в тонус и да намалите нивото на болка..
 • Избор на правилното и висококачествено бельо за бременни жени (започвайки от 1 седмица). Без ями, ненужни шевове, излишна облицовка. Материалът е изключително естествен (памук), размерът е така, че сутиенът да не е стегнат и в същото време идеално да поддържа гърдите, презрамките са широки. През нощта можете да спите точно в нея, като излитате за няколко сутрешни часа, за да нормализирате кръвообращението.
 • Редовно измиваме гърдите си с топла вода, изоставяйки популярните хигиенни продукти (те изсушават кожата).
 • Периодично се консултирайте с гинеколог и мамолог.
 • Ние се настройваме само за положителни емоции.

Ежедневният ритуал за грижа за гърдите не само ще помогне за намаляване на болезнените усещания, но и правилно подготви гърдата за хранене, както и ще намали риска от развитие на мастопатия.