Бременността е стресираща за всички телесни системи. Хормоналните промени и допълнителният стрес причиняват дискомфорт и болка в различни части на тялото. Например, почти всички жени имат повече или по-малко болки в гърба по време на бременност..

Защо се случва това? Могат ли да се избегнат болезнени явления? Трябва ли да търпите болка и в какви случаи непременно трябва да посетите лекар? Ще получите отговори на тези и други въпроси, след като прочетете тази статия..

Болки в гърба по време на бременност - основните причини и естеството на болката

Гърбът може да боли както в началото, така и в края на бременността. Болка поради физиологични и патологични причини.

Физиологичните причини са природни фактори, причинени от хормонални и метаболитни промени в тялото.

Болезнените усещания често се причиняват от хормона релаксин. Това вещество се произвежда при всички бременни жени и повишава еластичността на тазовите и сакралните връзки. Без релаксин детето просто няма да премине през родовия канал..

Втората естествена причина е увеличаване на размера и теглото на плода в по-късните етапи на бременността. Колкото по-тежък е плодът, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб. В този случай центърът на тежестта на тялото се измества и матката се увеличава по размер, което води до компресия на нервните окончания. Това причинява болка, понякога много интензивна.

Също така на по-късна дата често се случват т. Нар. „Пробни“ или „тренировъчни“ контракции - по този начин тялото се подготвя за раждане. Това също причинява силна болка и то не само в гърба, но и в целия тазово-лумбален пояс..

Патологичните причини са по-опасни и почти винаги изискват професионално участие. Силните болки в гърба в ранните етапи са изпълнени със заплаха от спонтанен аборт, поради което е наложително да уведомите гинеколога за тях.

Най-честите патологични причини за болка:

 • гръбначни заболявания - междупрешленни хернии, изпъкналости, остеохондроза;
 • инфекциозни и възпалителни заболявания на бъбреците и други органи на пикочно-половата система - пиелонефрит, цистит, гломерулонефрит;
 • гинекологични заболявания;
 • заболявания на храносмилателната система - причиняват поясна болка;
 • новообразувания;
 • хипотермия;
 • сърдечни патологии - болката излъчва в областта на лопатките.

Естеството на болката е различно, както и причините за болката. Болките са болезнени, постоянни, остри, мускулести, локализирани в опашната кост или в лявата / дясната половина на гърба, в долната и горната част. Интензивността често се увеличава с увеличаването на времето.

В ранните етапи обикновено е болка и краткотрайна болка в долната част на гърба, подобна на менструалната болка. В по-късните етапи мускулите на кръста и гърба болят по цялата дължина. В хоризонтално положение болезнените усещания намаляват или изчезват напълно.

Понякога гърбът боли не поради физиологични причини или патологии, а поради прекомерен стрес. Например, работите твърде усилено или упражнявате прекомерно. Повдигането на тежести също не помага да се отпуснат мускулите на гърба и връзките, особено по време на бременност..

Най-вероятните причини за болка са свързани с физиологията: мускулите и връзките нямат време да се адаптират към бързо променящото се тегло. Не можете обаче да си поставите диагноза - ако болките са се появявали и се появяват повече или по-малко постоянно, е необходима медицинска диагностика.

Диагностика на болки в гърба по време на бременност

Диагностичните техники по време на бременност се различават по много начини от конвенционалните изследвания. За да не се навреди на здравето на плода и майката, се използват само нежни инструментални и лабораторни процедури.

Те включват:

 • общ клиничен кръвен тест;
 • кръвна биохимия;
 • Анализ на урината;
 • Ултразвук на коремната кухина, тазовата област, бъбреците;
 • бактериологична култура (намазка) - определя състоянието на вагиналната микрофлора и идентифицира инфекциозни агенти;
 • пренатален скрининг.

Диагностичните мерки се предписват от лекаря въз основа на преглед и разговор (изясняване на симптомите). Опитният специалист е в състояние да постави диагноза без допълнителни изследвания, но за да докаже невинността си, той се нуждае от задължително научно потвърждение.

Ако анализът не показва признаци на възпаление и инфекция, тогава болката се причинява от физиологични причини. В този случай се изисква компетентно консервативно лечение - физиотерапия, хранителна корекция, промени в начина на живот.

Ако има високо ниво на левкоцити в кръвта, ESR се увеличава, има протеин в урината и други възпаления и инфекции, предписват се допълнителни тестове за определяне на основната причина за заболяването.

Диагностични методи като КТ и ЯМР, пункции за приемане на околоплодна течност или цереброспинална течност се предписват на бременни жени само ако ползите от тези процедури очевидно надвишават възможната вреда за детето.

Как да се отървете от болки в гърба - полезни съвети

Процедурите за лечение зависят от диагнозата. Ако причините за болката са патологични, лекар предписва терапия. Обикновено това е медикаментозно лечение с противовъзпалителни лекарства, безопасни антибиотици, спомагателни лекарства, в зависимост от идентифицираната патология.

Физиологичните болки се елиминират у дома, по-рядко се предписват амбулаторни процедури - например професионален масаж.

И така, как да облекчите болката? Помислете за методи с доказан терапевтичен ефект.

Упражнения за гръб

Терапевтичната гимнастика, ако се изпълнява правилно, ще укрепи мускулния корсет и бързо ще облекчи болката. Но не можете да правите упражнения, без да се консултирате с Вашия лекар.. В идеалния случай гинекологът трябва да разработи индивидуален гимнастически комплекс за вас..

Упражненията не само ще облекчат симптомите, но и ще подготвят мускулите, ставите и връзките за предстоящото раждане. Ако искате максимален терапевтичен ефект, купете абонамент за специалните класове за бременни жени. Индивидуалните уроци с инструктор ще намалят вероятността от нараняване и грешки в упражненията.

Домашната работа също е ефективна, ако се прави правилно. Необходими са ви само постелка, леки гири и специална гимнастическа топка - фитбол.

Упражнения за бременни с фитбол в това видео:

Масаж на гърба

Масажът е полезен за човек във всякакво състояние, но по време на бременност той трябва да се извършва изключително от компетентен масажист и само според указанията на гинеколог. Най-добрият вариант е, когато лекарят сам намери специалист за вас и му обясни спецификата на вашето състояние..

Масажът не се предписва през първия триместър, тъй като това е най-опасният период по отношение на уязвимостта на бебето. През втория и третия триместър жената вече не може да лежи по корем. Затова масажът се прави, докато седите или лежите настрани..

Правилната позиция за сън

За всички бременни жени е ясно, че не можете да спите по корем. Това е опасно за здравето на плода, а също така е неудобно за бъдещата майка. От третия месец на жените е забранено не само да спят, но дори и просто да лежат по корем..

Въпреки това, спането по гръб по време на бременност също е забранено.. В легнало положение уголемената матка започва да притиска вътрешните органи, причинявайки болка в тазовата, коремната и гръбната области. Освен това това е изпълнено със сърдечна недостатъчност - в това положение кухите вени се прищипват.

Най-безопасното положение за сън за бременна жена е от лявата страна със специална възглавница между краката за удобство. И не се страхувайте случайно да легнете по гръб, докато спите. Природата е мъдра - няма да лежите дълго в това положение.

Плуване

Плуването е не по-малко полезно за бременните жени от гимнастиката. Мисля, че няма нужда да казвам, че бременните жени трябва да плуват с повишено внимание и наблюдение..

Правилното хранене

Колкото и да е странно, но хранителната корекция не само нормализира теглото, но и облекчава болките в гърба. Пълният прием на необходимите витамини и минерали в тялото има благоприятен ефект върху укрепването на мускулите и връзките, което премахва симптомите на болка.

Превръзка

Прекомерният стрес върху гръбначния стълб е най-честата причина за гръбначни болки при бременни жени. Превръзка ще помогне за облекчаване или напълно премахване на болката.. Съвременните модели превръзки са удобни, леки и естетични. Те са лесни за избор според размера и характеристиките на фигурата..

Съвети

Не трябва да носите превръзка през цялото време: това застрашава появата на стрии на корема. Носете го от време на време - например при дълги разходки.

Когато болките в гърба са норма и кога да се бие тревога

Дори болката, която се появява естествено, изисква терапевтично действие. Болезнените усещания нарушават съня, лишават психическото равновесие и провокират развитието на депресия. Още по-важно е да се премахнат причините за болката при патологични състояния.

Болката през първия и втория триместър, която има специфичен дърпащ и болезнен характер и е локализирана в долната част на гърба, често служи като предвестник на спонтанен аборт или извънматочна бременност. И ако те са придружени от преждевременна съкратителна активност, трябва спешно да посетите лекар.

Всяко възпаление и инфекция на пикочните и репродуктивните системи изискват задължителна намеса на професионалисти. Ако болката е придружена от вагинално отделяне от всякакво естество, веднага отидете на гинеколог.

Как да намалим стреса на гърба си - доказани начини

По-малко стрес означава по-малко болка. Първият експертен съвет за намаляване на стреса върху мускулите на гърба ви е да носите удобни дрехи и обувки. Бременните жени определено не трябва да ходят на токчета, дори малки, и определено не трябва да носят тесни тесни дрехи..

Вторият съвет е да си почивате повече през деня. Ако сте свикнали с интензивен физически труд (в градината, в градината, около къщата), тогава по време на бременност ще трябва да промените навиците си. Редувайте физическа активност с периоди на почивка.

Забранено е вдигането на тежести или преместването на тежки предмети: дори 2 кг в края на бременността е прекомерно натоварване. Нека съпругът да вдигне тежестта.

Да обобщим

Гърбът боли по време на бременност най-често по естествени причини - мускулите нямат време да се адаптират към новите условия. Но понякога причините за болката са патологични и изискват квалифицирана помощ..

Във всеки случай вашият гинеколог определено трябва да знае за болките в гърба, каквито и да са те. Позовавайте се на него дори с леко влошаване на благосъстоянието.

Успех и до скоро!

Болки в долната част на гърба при бременни жени - причини и как да се отървете

Долната част на гърба боли по време на бременност поради повишен стрес върху гръбначния стълб, но може да присъстват и по-сериозни патологични нарушения, разгледани по-долу.

Какво да правя?

Преди да използва определени методи за премахване на болката в лумбалната област, бременната жена трябва да се консултира с гинеколог, да проведе цялостен преглед, който ще изключи наличието на сериозни патологии.

По физиологични причини и за да се предотврати появата на болка в долната част на гърба се препоръчват специални методи, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Носенето на превръзка или корсет

Превръзката е предназначена за намаляване на стреса върху гръбначния стълб, укрепване на мускулната система на корема, така че болката да не се проявява.

Корсетът е колан от еластичен медицински материал, който фиксира корема и кръста. Препоръчително е да го носите от втория триместър..

Гимнастика

По време на бременност физическата активност е необходима, но изключително умерена. Благодарение на гимнастиката, лумбалният корсет се укрепва, напрежението се елиминира и синдромът на болката се намалява. Как се постига този ефект? Факт е, че повишените натоварвания поради бременност разтягат или поробват мускулната система, а упражненията ускоряват притока на кръв и развиват мускулни групи..

За да направите това, можете да правите йога, плуване, лек джогинг, фитнес и специална гимнастика. Въпреки това у дома могат да се използват прости, безопасни и ефективни упражнения:

 1. Склонове. Начална позиция - легнал по гръб със свити колене. Предпоставка е краката да са в свободно състояние. След това трябва да поемете дълбоко въздух и да издишате. Докато издишвате, стегнете мускулите на пресата и леко вдъхнете стомаха си, опитвайки се да докоснете пода с долната част на гърба. В този случай е необходимо да се повдигнат задните части. Правете упражнението бавно.
 2. Вземете се на четири крака, опирайки се на дланите и коленете. Наклонете тазовата област наляво, повдигнете десните крайници нагоре. Тези ръце и крака трябва да са на същия паралел. Фиксирайте за 15-20 секунди, заемете началната позиция. Повторете манипулацията от другата страна.
 3. Удължаване на гърба на четири крака. Вдишайте - огънете гърба си, хвърлете главата назад. Издишайте - придайте на гърба заоблена форма, спуснете главата така, че брадичката да докосва гърдите. Броят на повторенията - 5 пъти.
 4. Ембрионална поза. Застанете на колене, седнете с дупето на краката. Бавно спуснете тялото напред, така че челото да е на пода. Отпуснете се в това положение, заключете за 3 минути. Внимавайте ръцете си - те трябва да лежат по тялото отпуснати.
 5. Елиптичен триъгълник. Застанете на крака със събрани крака. Изпънете горните крайници по тялото. Издишайте и в същото време пристъпете встрани на разстояние 50-100 см. Сега повдигнете ръцете нагоре / отстрани, така че да са успоредни на линията на пода. Опитайте се да опънете горните крайници в страни, което ще доведе до разширяване на лопатките.

След това оставете лявата пета на пода, повдигнете пръста, като завъртите крайника наляво на 90 градуса. Завъртете и десния крак наляво, но не повдигайте пръста от пода, в противен случай ще загубите равновесие. Спуснете лявата си ръка надолу към подбедрицата. Вдигнете дясната си ръка нагоре. Замразете и направете 3 вдишвания и издишвания, бавно се върнете в изходна позиция. Упражнението е доста трудно да се изпълни в ранните етапи, затова привлечете подкрепата на любим човек.

Преди да извършите комплекса, консултирайте се с лекар, тъй като има редица противопоказания - риск от спонтанен аборт, кървене, многоводие, тежка токсикоза. Също така не можете да правите упражнения с многоплодна бременност, обостряне на хронични патологии, анемия, инфекция и високо кръвно налягане..

Организация на място за спане

Често при бременни жени болки в кръста след събуждане от сън. В този случай е важно да помислите за подмяна на матрака. Най-добре е да закупите ортопедичен модел, който ще бъде полезен след раждането..

Има правила за това как жената трябва да спи, за да не възникнат синдроми на болката. На първо място, не трябва да спите по корем или гръб, предпочитание трябва да се дава на страничното положение на торса, което не създава стрес върху вътрешните органи. Винаги заемайте удобна поза, така че тялото ви да е напълно отпуснато..

Спазване на режима

Бременната жена трябва да си почине напълно - да спи не само през нощта, но и през деня. Ако се чувствате уморени, което е норма, не забравяйте да легнете на леглото си и да легнете, отпускайки се, поне 15-30 минути.

Известно е, че се записва добра почивка от 21:00 до полунощ, така че трябва да си легнете в 20:30. След събуждане не забравяйте да правите упражнения, които не само ще ободрят, но и ще подготвят гръбначния стълб за по-нататъшни действия.

Плуване и използване на басейна

Водата има лечебни и лечебни свойства, поради което плуването се препоръчва при много заболявания (особено при проблеми с гръбначния стълб). Водната стихия помага за отпускане и трениране на мускулната система на лумбалната област, премахване на умората и напрежението. Във водата могат да се изпълняват специални упражнения, поради което тяхната ефективност се увеличава..

Нежелателно е да посещавате открити водни тела с голяма тълпа от хора по време на бременността, тъй като рискът от инфекция се увеличава, което е напълно недопустимо. Затова дайте предпочитание на басейн, който преминава през етапа на дезинфекция..

Хранене

Плодът, докато е в утробата, консумира повишено количество минерали, витамини и микроелементи. Това важи особено за онези вещества, които са необходими за костната, ставната и мускулната система. Какво е полезно и необходимо:

 • мляко, кефир, кисело мляко, заквасена сметана, извара;
 • твърдо и преработено сирене;
 • Риба и морски дарове;
 • соя и боб;
 • маруля, всякакви зелени;
 • варено месо;
 • пресни плодове, плодове и зеленчуци.

Ако не е възможно да се консумират тези хранителни продукти в необходимото количество (поради токсикоза, алергии и т.н.), можете да вземете специални лекарства:

 • Калциевият глюконат е монопрепарат, препоръчан за бременни жени.
 • Nycomed калций D3 - едновременно съдържа витамин D и калций.
 • Калцемин - състои се от различни минерали, витамин D3.

Други методи и препоръки

По време на бременност можете да използвате други методи за премахване на болката в кръста, но след предварителна консултация с гинеколог. Какво се препоръчва:

 • Не можете да вдигате тежести над 3 кг.
 • Нежелателно е да правите резки движения.
 • Не пийте сами аналгетици за болка - по-добре е да се консултирате със специалист.
 • Обуйте ортопедични обувки.
 • Премахнете стегнатото бельо.
 • Опитайте се да седнете изправени и да се облегнете на облегалката на вашия стол / стол.
 • Ако няма противопоказания, използвайте метода студено-горещо. За това трябва да се прилагат студени компреси в долната част на гърба за 3-4 дни, след това горещи компреси за същото време. В първия случай е необходимо да се подготви лед, който се поставя в плътна тъкан и се поставя на възпалено място. Във втория се използва нагревателна подложка.
 • Посетете стаята за балнеолечение. Лечението на синдрома на болката се основава на въздействието на минералните води, които допълнително обогатяват тялото с полезни вещества..
 • Методът на залепване прилича на носенето на превръзка, но се различава по това, че върху долната част на гърба се прилагат специални еластични ленти.
 • Акупунктурна акупунктура - ефектът се осъществява с помощта на игли.
 • Направете масаж на гърба в специализиран кабинет.
 • Мануална терапия и остеопатия. Това са разновидности на масажни техники.

Ние определяме причините и методите на лечение в зависимост от неговия характер?

За преодоляване на болката в долната част на гърба е важно да се установи причината за това, което може да се направи въз основа на естеството на болката.

Остра болка

Болката с остър и остър характер възниква единствено поради патологични нарушения в тялото на бременна жена. Това може да бъде:

 • Остър пиелонефрит. Болката е придружена от повишаване на телесната температура, мускулна слабост и зачервяване на пикочната течност. Точката на болката преобладава от едната страна, дава в долната част на гърба.
 • Уролитиаза - има кръв в урината и повръщане.
 • Шевовете на матката се разминават след цезарово сечение Това се случва, когато бременността е настъпила с кратък интервал след предишната трудова дейност. Болковите усещания се характеризират с повишена острота и локализация не само в лумбалната част на гръбначния стълб, но и в корема.
 • Остра болка се появява преди раждането.
 • Други причини - инфекция на тялото, хелминтни лезии, заболявания на стомашно-чревния тракт, извънматочна бременност и др..

Какво да правя в този случай? Спешно се консултирайте с лекар, който ще предпише адекватни методи на терапия в съответствие с причината за появата.

Издърпващи болкови синдроми

Издърпването на болки в кръста се появява по-често през 2 и 3 триместър. Това се дължи на повишен стрес върху гръбначния стълб.

Можете да се отървете от болката по прости начини - носете превръзка, правете масаж, подложете на курс на физиотерапия.

Снимащ характер

Лумбаго в долната част на гърба показва неврологични патологии - ишиас, херния, остеохондроза, притиснати нерви, радикулит на лумбалния гръбнак.

Терапията се предписва в зависимост от вида на заболяването. Строго е забранено да се взема независимо решение за избора на метод за облекчаване на болката..

Методи за облекчаване на болката в зависимост от тримесечието

Периодът на бременност също влияе силно върху естеството и интензивността на болката в долната част на гърба. Съответно, по различно време се използват различни методи за справяне с проблема..

В ранните етапи

Когато настъпи бременност, се активират релаксин и прогестерон (хормони), поради което лигаментите омекват и бедрените кости се разминават. Това допринася за болки в кръста и се счита за нормално. Този процес е необходим за улесняване на процеса на раждане на бебе..

Що се отнася до втория триместър, причината е увеличаването на размера на матката, което оказва натиск върху пикочно-половите органи, червата. Това се отразява негативно на кръста. Освен това през този период натоварването на гърба може да бъде разпределено неравномерно, причинявайки дискомфорт. Друга причина е отклонението на гръбначния стълб на фона на растежа на плода и корема.

За да облекчите състоянието на бременна жена, се препоръчва да правите масаж, да носите превръзка, да се храните правилно и да следвате основните препоръки. От лекарства е допустимо да се приема No-shpa, Dyufaston, Utrozhestan.

Ако са налице допълнителни симптоми, това може да означава патологични причини. Така че все пак отидете в болницата.

По-късна дата

Последните месеци на бременността винаги се характеризират с болка в долната част на гърба. Това се дължи на най-силния стрес върху гръбначния стълб и други вътрешни системи. Особено важно е да се нарушава кръвообращението, да се изстискват нервните влакна. В този случай причината е бързото наддаване на тегло на плода..

Друг фактор е промяната в хормоналния баланс, срещу която тазовите кости продължават да се разминават, което причинява дискомфорт. Освен това матката се подготвя за раждане, което също води до болки в кръста..

Как можете да облекчите синдрома на болката:

 • прави водна аеробика;
 • масаж;
 • носенето на корсет;
 • почивайте повече в удобна поза;
 • ходете по-често на чист въздух.

Не винаги е разрешено да носите превръзка, тъй като това може да навреди. Това се случва, когато плодът е в грешна позиция. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че бъдещото бебе постоянно се обръща, поради което е забранено да се дърпа корсетът. И как да го поправите, трябва да попитате лекаря.

Кога да посетите лекар?

Винаги е необходимо да говорите за болки в гърба на лекуващия специалист, но е особено важно да се обърнете към случаите, когато заедно с болката се появяват и други симптоми (кръв от влагалището, повръщане, висока телесна температура, дискомфорт в долната част на корема, кръвни съсиреци в изпражненията, урина и др.).д.).

С една дума, ако нещо друго ви притеснява, освен болки в кръста, това може да показва и патологии. Обърнете специално внимание на естеството на проявяващия се знак - острота, острота, лумбаго.

Долната част на гърба по време на бременност трябва да има синдром на умерена болка, който може да бъде елиминиран без използването на лекарствена терапия. За да спрете болката, не забравяйте да водите здравословен и умерено активен начин на живот, да се храните правилно, да не пропускате предписания ултразвук и да обръщате внимание на особеностите на болката своевременно.

Силни болки в гърба по време на бременност - какво да правите, ако бременна жена има болки в гърба?

Екип от професионалисти в различни области

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 10 минути

Този запис е проверен от гинеколог-ендокринолог, мамолог, специалист по ултразвук Олга Йосифовна Сикирина.

Дори и най-щастливата и най-очакваната бременност може да бъде замъглена от болки в гърба. Понякога - веднага в ранните етапи, понякога - по-близо до раждането, а за други - през целия период. Трябва да се отбележи, че почти всички майки се оплакват от такива болки (74% според статистиката), включително напълно здрави и без гръбначни проблеми..

Каква е причината и как да си помогнете?

Съдържанието на статията:

Същността и основните причини за болки в гърба по време на ранна и късна бременност

За съжаление е невъзможно да се каже със сигурност защо боли гърба. Причините за появата могат да бъдат много - както най-примитивните (дългосрочно, натоварване в долната част на гърба), така и сочещи сериозни здравословни проблеми.

Важно е да разберете естеството на болката и да не пропускате момента, в който трябва да посетите лекар.

 • „Издърпва долната част на гърба.“ Матката започва активния си растеж около 16-та седмица от бременността. Поради увеличаването се притискат нервните окончания, както и кръвоносните съдове, обграждащи гръбначния стълб, в резултат на което тази дърпаща болка се появява в много долната част на гърба.
 • Нередовно и не интензивно „хленчи“ в кръста. Болка от този характер, която отшумява след тиха почивка в "легнало" положение, обикновено се появява след 20-та седмица. Причината е проста - изместване на центъра на тежестта в увеличения корем. Гърбът в лумбалната област трябва да се огъва все повече и в резултат на това натоварването се разпределя неравномерно към гръбначния стълб. Лъвският дял от натоварването се поема от лумбалната област.
 • Дългосрочна и честа (постоянна) болка, локализирана в областта на сакрума. Те могат да се появят дори през нощта, обричайки бъдещата майка на безсъние, а почивката просто не дава никакво облекчение. Под въздействието на освободения хормон релаксин, срамната става се разтяга и ставите на тазовите / тазовите кости омекват - тялото се подготвя за бързо раждане. Тоест тазът се „разминава“, което в точното време може свободно да пусне бебето на светлина. Непосредствено преди раждането този хормон "помага" при отваряне на шийния фаринкс.
 • Болка, която започва след 37-та седмица на равни интервали. Не се тревожете - това са „тренировъчни“ контракции, които често се наблюдават малко преди раждането. Освен това през 3 триместър се наблюдава и натискът на главата на бебето върху гръбначния стълб на майката..
 • Обостряне на болката, ако вече има определени проблеми с гръбначния стълб. Например при натъртвания, наранявания или хронични заболявания на опорно-двигателния апарат. Болката и плоските крака също ще се почувстват, ако бъдещата майка продължава да бяга на високи токчета или в други обувки, които не са предназначени за носене по време на бременност.
 • Болки в гърба. Подобни, по-често едностранни и внезапни, подобни на "електрически удар" болки могат да се появят при остеохондроза, с херния междупрешленни дискове и радикулит, със сколиоза и други заболявания. Може да бъде придружено от изтръпване на краката или изтръпване. Облекчаване на болката възниква при задържане на дъха или спиране на движението с наклонено напред тяло.
 • Едностранна болка в гърба. В този случай може да има проблеми с бъбреците (съпътстващи / симптоми - колики, мътна урина, остра болка при уриниране) или прищипване на нерва / корена на гръбначния мозък. Първата диагноза се проверява с помощта на ултразвук и тестове, втората - с помощта на ЯМР.
 • Болка в долната част на гърба с кървави отделяния и изтегляне в долната част на корема. Тези признаци (приблизително - през 1 триместър) изискват спешна медицинска помощ и най-често говорят за заплаха от спонтанен аборт. Що се отнася до 3-тия триместър, такива симптоми обикновено показват отваряне на маточния фаринкс..
 • Болката в гърба може да се отбележи и в случай на тонус на матката. Естествено, трябва да се свържете с гинеколог и да се подложите на ултразвук.

Коментари на гинеколог-ендокринолог, мамолог, специалист по ултразвук Олга Йосифовна Сикирина:

Бих отделил 2 основни причини за болки в гърба наведнъж - широко разпространената сега остеохондроза на гръбначния стълб в цервикалната и лумбалната област (следствие от продължително седене пред компютърния монитор) и бъбречно заболяване, което е изключително важно за бременните жени.

А болката в лумбосакралния гръбначен стълб, която се разглежда като симптом на аборт, е от значение само за онези жени, чиято матка е отклонена отзад. По-голямата част от тях имат болки в долната част на корема.

Не забравяйте, че е необходима консултация с лекар, ако освен болки в гърба забележите и следните симптоми:

 • Болки, които приличат на родилни болки.
 • Болезненост при уриниране.
 • Мътна урина или пенеста глава.
 • Усещане за повишен тонус на матката (приблизително - коремът "се подува и става твърд като топка", има силно напрежение в корема).
 • Кървави проблеми.
 • Леко / значително повишаване на температурата.

Какво да правите за бременна жена, ако боли гърба - как да облекчите болките в гърба?

При продължителна и силна болка с допълнителни симптоми определено трябва да се свържете с вашия гинеколог.

Ако бъдещата майка се притеснява от естеството на болката, не трябва да чакате подобрение чрез самолечение, навременното посещение на лекар ще спаси нея и бъдещото бебе от опасност.

При липса на тревожни симптоми, болката може да се облекчи сама, като се използват следните средства, правила и методи:

 • Възглавница за бременни жени. Ако болката е причинена от обичайните физиологични промени, присъщи на бъдещите майки, такава възглавница ще помогне за нормализиране на съня, поддържане на корема на майката и частично облекчаване на гърба, поемайки напрежението му. Мама може да избере всякаква форма на възглавницата, ако е необходимо - във формата на бумеранг, просто валяк, U-образна форма, във формата на буквата "C", "G", "U" и др. Забележка: възглавница с форма "C" след раждането може да бъде използвайте като временна кошара за игра, а ролката е отлично устройство за премахване на умората на краката.
 • Превръзка за бъдещата майка. Може да дойде по-удобно след 20-та седмица. Предназначение - да поддържа корема и да облекчава стреса от гръбначния стълб. Вярно е да не го носите повече от 4 часа и, разбира се, не можете да спите в него.
 • Басейн, йога, водна аеробика и др. Като цяло подобни общи укрепващи процедури са изключително полезни за бъдещата майка. Особено басейна. При липса на противопоказания, не губете време - помогнете на тялото си в толкова труден период.
 • Лек масаж. Не бързайте с първото „ръководство“, с което се сблъскате. Не забравяйте, че масажът през този период, при липса на подходяща квалификация от „специалист“, може значително да навреди както на майка, така и на нейното бебе. Но лек масаж от професионалист със съответния опит е добре дошъл. Това ще ви помогне да отпуснете мускулите на гърба и ще облекчи цялостното ви здраве..
 • Поза, поза. Определено трябва да обърнете внимание на това как и къде седите през повечето време. Не претоварвайте гръбначния стълб. Столът (столът) трябва да е удобен с оптимална височина, за да поддържа гърба, а стойката няма да пречи на краката (между другото, ще бъде полезно по-късно за хранене на бебето). Също така не се препоръчва да кръстосвате крака. Също така сменяйте позата си често и не забравяйте да правите почивки за леки загрявки или ходене..
 • Фитбол. Използвайте топката, за да разтоварите мускулите на гърба чрез „нестабилната опора“. Трябва да седнете на топката с леко разтворени крака (изберете удобна поза!). след това завъртете тялото наляво / надясно 5-6 пъти. Друго полезно упражнение е търкалянето от седнало положение в легнало положение на гърба. Той разтяга гръбначния стълб, огъва гърба и отпуска мускулите на гърба. Естествено, упражнението трябва да се изпълнява само с помощта и контрола на съпруг / а..
 • Без тежести! Попитайте половинката и роднините си дали трябва да вдигнете, преместите, предадете нещо. В случай, че трябваше да вдигнете нещо сами, слезете на едно коляно с изправен гръб, не се мърдайте и повдигнете нещото, използвайки силата на краката си, а не вече претоварен гръб.
 • Внимавайте за диетата си. Липсата на калций („измиването“ му по време на бременност) и минерали, както знаете, също може да се отрази в болката. Сега повече от всякога е необходима балансирана и правилна диета..
 • Изберете подходящите обувки. Отделете за известно време в гардероба стилети, високи токчета, тесни балетки. Сега имате нужда от обувки с малки токчета и (силно препоръчително!) С ортопедични стелки, които намаляват натоварването на гръбначния стълб и предпазват гърба от развитието на остеохондроза и т.н..
 • Ортопедичен матрак. Също така е изключително полезно нещо за възстановяване на силите през нощта и през деня. Не пестете пари за такъв матрак, той значително ще опрости живота ви. Изберете ортопедична възглавница за него.
 • Физически упражнения. Говорете с Вашия лекар за това какви упражнения ще ви помогнат да облекчите стреса на гърба си и да подобрите цялостното си състояние. Едно от най-популярните упражнения през този период е флексията на гърба "коте" в положение "на четири крака". Правейки това упражнение редовно, ще улесните процеса на раждане за себе си..
 • Топла вана и контрастен душ в лумбалната област. Не прекалявайте с контрастния душ, а водата за къпане трябва да е изключително топла.

Лечение на болки в гърба при бременни жени - какво може да предпише лекар?

На първо място, ако подозирате развитието на някакво заболяване (а не с характерна за бременността болка), те търсят съвет от гинеколог и невролог, ортопед и хирург, както и от нефролог.

Според резултатите от изследването се предписва лечение

 • При болезнени усещания, причинени от бъбречни спазми, може да се предпише no-shpu. Известно е, че повечето лекарства с функция за премахване на спазми и болка са забранени по време на бременност. Лекарят предписва лечение въз основа на общата картина на заболяването и, разбира се, възможно увреждане на плода.
 • При лумбална болка с кървави отделяния може да има опасност от спонтанен аборт. В този случай обикновено са посочени хоспитализация, пълноценна почивка и почивка в леглото. От лекарствата, като правило, се предписват Магнезия, Дуфастон или Утрожестан и други средства за намаляване на тонуса на матката и поддържане на бременността.
 • При болка, свързана с нарушения в опорно-двигателния апарат, може да се предпише Menovazin. Например, под формата на мехлем или разтвор. Това лекарство се счита за много ефективно в случай на притискане на лумбалния нерв. Забележка: затоплящите мехлеми по време на бременност са забранени! Те могат да доведат до спонтанен аборт..

За да не боли гърбът по време на бременност - методи за превенция на болката

За да намалите риска от болка и да предпазите тялото си от претоварване, трябва да се грижите за себе си в толкова труден за жената период и, разбира се, да спазвате определени правила:

 • Нарастващата матка има тенденция да прищипва уретерите, в резултат на което се образува стагнация на урината и тогава съществува риск от пиелоектазия и в резултат на това пиелонефрит. Ето защо се препоръчва след 20-та седмица да стоите на четири крака два пъти дневно, за да подобрите изтичането на урина..
 • Започвайки от 3-4 месеца, създайте си навик да лежите (със специална възглавница под корема) с колене, свити в лявата страна. Тоест в ембрионална позиция. Що се отнася до позата на звездата (на гърба) - забравете за нея до самото раждане. В краен случай - полегнал и на твърда повърхност.
 • Не скачайте от леглото. Вървете нагоре като се търкаляте. Когато вдигате нещо от пода, първо сгънете коленете. Не можете да вземете нещата от пода само като се наведете напред.
 • Премахнете всички фактори, които провокират болки в гърба и увеличават натоварването на гръбначния стълб: не вдигайте тежест, спите в удобно легло, носете подходящите обувки, яжте правилните храни, седнете на столове с облегалки и т.н..
 • Използвайте предродилна скоба и специални възглавници за майчинство.
 • Ако продължите да работите, вземете ролка от плат (под долната част на гърба) и малко столче под краката си.
 • Наблюдавайте бъбречната си функция. Ако подозирате проблеми в пикочно-половата система, консултирайте се с лекар.
 • Почивайте си по-често, като хвърляте краката си по-високо - например на възглавница.

И - махнете се от негативното! Отървете се от всички негативни неща в живота си. Бъдещата майка трябва да бъде щастлива всеки ден..

Колкото по-позитивен сте, толкова по-лесна е бременността..

Защо боли гърбът по време на бременност и как може да се лекува

Периодът на раждане на дете причинява редица промени в женското тяло и е придружен от появата на различни видове усещания. Често може да има промяна в апетита, гадене или промени в настроението. Трябва да бъдете особено предпазливи към симптома, когато гърбът ви боли по време на бременност. Тя може да възникне не само по физиологични причини, но също така да показва появата на сериозни патологии.

Защо бременната жена боли в гърба?

Ситуациите, когато боли гърбът по време на бременност, не са норма. Неудобни усещания могат да възникнат поради естествени причини и патологични процеси. Но във всеки случай този симптом не трябва да се пренебрегва, тъй като продължителната болка води до нарушаване на психо-емоционалното състояние, причинява нарушения на съня и може да причини развитие на депресия.

Естествените причини за болка в гръбначния стълб включват:

 • постепенното увеличаване на размера на матката при бременна жена предизвиква натиск върху близките тъкани;
 • има изместване в центъра на тежестта;
 • развитието на плода е придружено от увеличаване на телесното тегло на бременна жена.

Болката може да се прояви по различни начини. По тяхната природа може да се предположи за развитието на определена патология.

Остра режеща болка

Остра болка в гърба по време на бременност може да възникне в резултат на развитието на патологични процеси. Тя трябва да се разграничава от заболявания като панкреатит и радикулит. В последния случай болезнеността може да излъчи към седалището или бедрото. Той се засилва при ходене и при опит за смяна на положението.

При панкреатит болезненият синдром се проявява остро и има херпес зостер в природата. Нарушаването на акта на дефекация, гадене и желание за повръщане с намаляване на кръвното налягане са допълнителни симптоми на тази патология.

Дърпаща болка в гърба

Най-често естеството на такава болка показва наличието на миозит. Появява се в резултат на продължително излагане на течение или в случай на хипотермия. При палпация се усещат болезнени бучки в мускулната тъкан.

Също така, неудобни усещания под формата на дърпащи болки се наблюдават при пиелонефрит. В този случай болката има дифузен характер (разпространява се в цялата долна част на гърба) и е трудно за жената да намери позиция, при която болезненият синдром да намалее. В някои случаи се наблюдава рязко повишаване на температурния индекс на тялото. За целите на диференциалната диагноза се извършват лабораторни изследвания на урина, при които се появяват пресни еритроцити и протеини.

Стреляща болка

Лумбаго в лумбалната област показва развитието на лумбодиния (ишиас). Те дават на долните крайници по задната част на бедрото. В този случай жената заема принудително полусгънато положение (за нея е трудно да изправи гърба си). Този симптом може да е част от клиничната картина при остеохондроза и междупрешленна херния. Освен това има скованост в движенията и усещане за изтръпване на крайниците..

В ранните етапи

Някои жени отбелязват, че след оплождането имат чувството, че „дърпат“ долната част на гърба. Това се дължи на въвеждането на ембриона в лигавичния епител на матката, тъй като това нарушава нейната цялост. Заедно с този симптом може да се появи чувство на гадене и малки кървави отделяния. Практикуващите считат този симптомокомплекс за признак на бременност..

Също така в ранните етапи болката в гърба по време на бременност може да се появи поради следните причини:

 • Преструктурирането на женското тяло причинява редица промени в гръбначния стълб. Това е така, защото през него ще премине целият товар..
 • След 1,5 месеца от началото на бременността настъпват промени в сакралната област. Той става еластичен, което допринася за равномерното разпределение на налягането с постоянно увеличаване на теглото на детето.
 • Жената все още не е имала време да свикне с тежестта на корема. В този случай, за удобство при ходене, тя огъва гърба си и в резултат на това възникват периодични болки в дърпането..
 • От 12 седмици започва разтягане на лигаментния апарат на тазовите кости. Този процес причинява силно чувство на дискомфорт, но като правило не представлява заплаха за здравето на жената..

По-късна дата

По време на третия триместър на бременността жената напълнява, което увеличава натоварването на гръбначния стълб и тазовите кости. Под въздействието на хормони, връзките и мускулите на тазовото дъно омекват и стават еластични. Съединението на таза със гръбначния стълб придобива подвижност, което причинява болезненост в лумбалната област.

Болката в гърба по време на бременност (37-40 седмици) може да бъде провокирана от следните фактори:

 • Преди раждането главата на плода се спуска и в резултат натискът върху сакралната област се увеличава.
 • Отслабване на плацентата. Заедно с лумбалната болка се появява кърваво отделяне. Това е тревожен симптом, който може да застраши здравето на майката и нероденото бебе..
 • Контракции на Бракстън Хикс. Това е един вид тренировка за тялото преди предстоящото раждане. Те се считат за фалшиви, тъй като не са ритмични, но в същото време жената изпитва чувство на дискомфорт в лумбалната област..
 • От 38 седмици е възможно началото на трудовия процес. В този случай лумбалните спазми са придружени от изхвърлянето на околоплодната течност. Родови болки се появяват на равни интервали с характерна проява на болка в долната част на корема.

Колко често са болките

Болезнеността в лумбалната област през първия триместър на бременността обикновено е краткотрайна. Има умерена интензивност. По време на физиологичния ход на бременността жената може да почувства леко изтръпване или усещане за притискане. В някои случаи болезненият синдром се засилва в периода от 3 до 5 месеца, а от двадесетата седмица проявата на дискомфорт намалява.

През последните седмици преди раждането локалната болка в лумбалната област може да се влоши дори при незначителни движения. Това води до разстройство на нощния сън, повишена нервна възбудимост, което може да причини нарушения в психоемоционалното състояние.

Диагностика

Лека до умерена тежест на болки в гърба по време на бременност се наблюдава най-често, когато се появява с физиологични промени в женското тяло. В този случай е достатъчен рутинен преглед и събиране на данни от анамнезата за квалифициран специалист за диагностика..

Ситуацията е различна, ако болезнените усещания са непоносими, което води до нарушаване на физическото и психо-емоционалното състояние.

В такива ситуации се предписват следните видове диагностични процедури:

 • Лабораторно изследване на урината ви позволява да определите наличието на червени кръвни клетки (кръв) и протеини. Този тест може да изключи бъбречно заболяване.
 • Общ кръвен тест определя тежестта на възпалителния процес в организма. Има изместване на левкоцитната формула наляво и скоростта на утаяване на еритроцитите се увеличава.
 • Ултразвукът е много информативен. CT или MRI, ако е необходимо.
 • В някои ситуации цереброспиналната течност или околоплодните води се изследват, като се прави пункция.

Въпреки високото информационно съдържание на рентгеновите изследвания, те не се използват по време на раждането на дете, поради негативното въздействие върху развиващия се плод.

Когато трябва спешно да посетите лекар

Ако болката е локализирана в лумбалната част на гръбначния стълб по време на носене на дете, е необходимо да се консултирате с гинеколог. Той, ако е необходимо, ще назначи консултация на свързани специалисти (невролог, гастроентеролог или нефролог).

Застрашаващата болка може да бъде болка, която не изчезва след кратка почивка, която има тенденция да се увеличава по интензитет. Дърпащи и болки в болката могат да показват увеличаване на контрактилитета на матката. В ранните етапи те се превръщат в предвестници на спонтанен аборт, а в последния триместър на бременността появата им може да означава началото на преждевременно раждане..

Ако болезненият синдром възниква остро, поради развитието на патологични процеси в органите на коремната кухина и таза, тогава навременното посещение на лекар може да намали риска от усложнения, които могат да повлияят отрицателно на здравето на майката и плода.

Как правилно да лекувате болки в гърба

Сложността на терапията, когато гърбът боли по време на бременност, се крие във факта, че повечето лекарства са напълно забранени..

Лекарства

В някои случаи след съгласие с лекар се предписват следните лекарства:

 • Парацетамол. Поради своя състав, той не е токсичен за бременна жена и бързо се екскретира от тялото..
 • Нестероидни лекарства. Ибупрофен или Индометацин могат да се предписват само през втория триместър на бременността. В последните етапи отрицателният ефект може да наруши функционалността на бъбреците на бъдещото бебе.
 • Мехлеми и триене. Кетопрофен, Траумеел и Диклофенак могат да се използват само в ранните етапи. Меновазин се използва като триене.
 • No-shpa или Drotaverin се използват за облекчаване на спастична болка, както е предписано от лекар..

Дизайнът на терапевтичната терапия включва използването на алтернативни методи на лечение, които няма да имат отрицателен ефект върху плода. Използването на терапевтичен масаж, комплекс от гимнастически упражнения и спазване на нормите на балансирана диета ще бъде от значение.

Масаж

Използването на терапевтичен масаж ви позволява да облекчите дискомфорта в долната част на гърба и да увеличите притока на кръв към мускулите и връзките. Поради това настъпва стабилизиране на нервната система. Препоръчителната честота на сесиите трябва да бъде 2 пъти седмично.

В този случай се спазват следните правила за масаж:

 • резки движения са изключени, използването на вибрационни техники не е разрешено;
 • въздействието върху корема е изключено;
 • масаж е разрешен само от 4-тия месец на бременността;
 • не се препоръчва използването на етерични масла;
 • всички масажни движения трябва да се редуват с поглаждане, което се извършва от потока на лимфата;
 • процедурата се препоръчва да се извършва в удобна поза за жена.

Физически упражнения

Дозираната физическа активност помага за укрепване на мускулния корсет на гърба. За да направите това, трябва да изберете няколко гимнастически упражнения, резултатът от които ще бъде отпускане и повишена еластичност на мускулите и връзките..

За бъдещите майки ще бъде особено полезно извършването на следните упражнения:

 • Разтягането се извършва от изходна позиция, легнало по гръб. Долните крайници се повдигат на свой ред, като ги държите с ръце на бедрото. При повдигане на крака нагоре е необходимо стъпалото да се изпъне максимално към тавана. Това упражнение се изпълнява 3 пъти със закъснение от 30 секунди..
 • „Полумост“. От изходна позиция, легнали по гръб, сгънете коленете и свивайки коремните мускули, повдигнете гърба и таза нагоре, като задържите позицията за 5 секунди.
 • В първоначалното положение на четири крака, огънете гърба нагоре, докато повдигате главата.
 • Упражненията се извършват по аналогия с предишните с тази разлика, че гърбът се навежда надолу.

Гимнастическият комплекс, използващ тези упражнения, трябва да се прави ежедневно като сутрешни упражнения с броя на повторенията 10 пъти.

Плуване

Препоръчително е да започнете да посещавате басейна след 12 седмици от бременността. Това се дължи на факта, че лигавичната запушалка, която е защитна бариера срещу проникването на бактериални патогени, все още не е напълно оформена. В този случай рискът от инфекция на плода се увеличава..

Систематичните упражнения в басейна имат следните положителни ефекти върху тялото:

 • поради умерените натоварвания се засилва мускулният тонус;
 • мускулите и връзките на гръбначния стълб се разтоварват;
 • повишава се имунният статус на организма;
 • намалена нервна възбудимост.

Особено популярни са класовете по аквааеробика. Комплексът съдържа упражнения, които повишават еластичността на мускулно-лигаментния апарат и подобряват функционирането на дихателната система.

Правилното хранене

Спазването на нормите за балансирана диета няма да позволи на жената да натрупа излишни килограми по време на бременност, тъй като в този случай се увеличава натоварването на лигаментния апарат и мускулите на гръбначния стълб. Това увеличава шанса за болка в лумбалната част на гръбначния стълб..

Особено полезни са храни, съдържащи калций (извара, мляко, нискомаслени сирена, морски дарове).

Ако по някаква причина не е възможно да се осигури прием на калций в организма, тогава се препоръчва да се използват следните лекарства:

 • Калциев глюконат;
 • Калцемин;
 • Калций D3 Nycomed.

Какво да не правим при болки в гърба при бременни жени

Ако има болезнени усещания в лумбалната област, докато носите дете, не трябва да се самолекувате и да използвате методите на народната медицина. На първо място, жената трябва да знае, че използването на каквито и да е лекарства е разрешено след консултация с лекар..

Освен това трябва да се придържате към следните правила:

 • не провеждайте масажни сесии без уговорка;
 • за целите на релаксацията не вземайте гореща вана;
 • не изпълнявайте тежка физическа работа;
 • не използвайте мехлеми със затоплящ ефект като упойка;
 • не използвайте нагревателна подложка.

Предотвратяване

Ако през първия триместър на бременността се появи болка в кръста, която не е свързана с развитието на сериозни патологии, тогава на първо място се препоръчва на жената да преразгледа начина си на живот.

Трябва да се спазват следните правила и препоръки:

 • за ежедневно носене, изберете обувки с лек ръст;
 • използването на превръзка ще помогне за укрепване на мускулния корсет и поддържане на центъра на тежестта;
 • в процеса на изпълнение на домашната работа избягвайте резки движения и завъртания на тялото (вероятността за разтягане на мускулите на гърба намалява);
 • поддържайте стойка по време на заседнала работа;
 • изберете ортопедичен матрак за нощна почивка;
 • яжте храна, богата на витамини, фибри и полезни микро и макро елементи.

Болки в гърба по време на бременност се регистрират при почти половината от жените. Но този симптом не трябва да се пренебрегва, тъй като е клиничен признак на много заболявания. Следователно навременното посещение на лекар ще предотврати развитието на сложни патологични процеси..