Бебето вече е на 36 седмици и се готви да излезе. Той вече ще може да диша сам, да смуче гърдите на майка си, да усвоява храната, в червата се е образувал меконий - оригиналните черно-зелени изпражнения. Процесите на топлообмен вече са по-активни: мазнините се натрупват под кожата, а самата кожа забележимо се удебелява.

Плод на 37 гестационна седмица: движения, тегло и размери

Малкото тяло произвежда хормоните, необходими за живота, а черният дроб съхранява желязо, за да осигури на детето кръвни клетки през първата година от живота му.

Сега, на 37 гестационна седмица, се произвежда кортизон, хормон, който насърчава пълното съзряване на белите дробове. Надбъбречните жлези на бебето растат по-големи от самите бъбреци и произвеждат специален хормон, необходим за намаляване на последиците от стреса поради раждането на малкия човек..

Основните системи на тялото продължават да се подобряват. Сега невроните са обвити в специална защитна обвивка, която е необходима за координиране на движенията. Този процес ще продължи през всички следващи седмици и дори след раждането на бебето цяла година..

Хрущялите на носа и ушите се втвърдяват, но костите на черепа умишлено остават гъвкави и гъвкави - така за бебето ще бъде по-лесно да преодолее препятствията по време на раждането. Двете фонтанели остават напълно отворени.

Детето вече трябваше да заеме постоянна позиция. В 95% от всички случаи бебетата обръщат глава надолу, но са възможни и други възможности.

На 37 гестационна седмица растежът на бебето достига 49 см, тежи 2,8-2,9 кг и продължава да расте, въпреки факта, че в матката има много малко място. Движенията му вече са много осезаеми за мама, но насладата от тях не е останала дълго, затова се опитайте да извлечете максимума от комуникацията си с корема.

Нещо повече, бебето сега настоява осезаемо: дори се чувства смутено, защото вече е израснало сериозно, бебето не, не, но ще настоява дори болезнено за майката. Обърнете внимание на интензивността и характера на движенията: масикът трябва да „дава знаци“ поне 10 пъти в рамките на 12 часа. Увеличение или, обратно, намаляване на движенията, прекалено силни сътресения могат да показват вътрематочно страдание на бебето. Не забравяйте да посетите лекар, ако в продължение на няколко часа не сте забелязали никакви движения..

Бъдеща майка

Ако сте бременна с близнаци, има много голям шанс за раждане тази седмица. Многородовите жени също като правило не носят бебетата си. Във всеки случай трябва да сте в пълна готовност. Инструктирайте близките си за техните тактики от момента на началото на раждането, подгответе чанти за болницата, не излизайте от къщата без обменна карта и изобщо не отивайте далеч. Всъщност от тази седмица можете да наблюдавате появата на предвестниците на раждането..

Раждане на 37 гестационна седмица: предвестници

Коремът постепенно потъва по-надолу, което улеснява дишането на мама, но някои жени не чакат това до раждането. Колкото по-надолу се спуска детето, толкова повече ще усещате стрелба болки в перинеума и краката. Това увеличава натиска върху пикочния мехур и червата - ще забележите, че сте започнали да бягате по-често до тоалетната. По-близо до раждането бебето се успокоява, активността му значително намалява.

Отстраняване на лигавичната запушалка Няколко дни или дори седмици преди началото на раждането, лигавичната запушалка напуска, но това изобщо не е необходимо. Появата на гъста вискозна слуз при изхвърлянето на примеси ще разкаже за изхвърлянето на лигавицата. Това са частици от лигавицата, която затваря шийката на матката преди началото на раждането. Отделящата се слуз може да бъде или прозрачна, или розова, с кафяв оттенък, осеяна с кръв.

Ако последните седмици на бременността са ви били дадени с осезаема трудност, то малко преди раждането може да откриете, че имате „втори вятър“. Измъчвали сте се от умора и безсилие, а сега сте готови да обърнете планини и да вървите в страхотно настроение, изпълнени със сила и желание да направите нещо? Бъдете сигурни - раждането е точно зад ъгъла.

Загуба на тегло и апетит

Ако средата на бременността е белязана с отличен апетит, то до края на бременността точно този апетит може значително да намалее. Освен това, 3-4 дни преди раждането, някои жени показват готовността си да отказват напълно храна, изобщо не искат да ядат. По отношение на теглото, някои жени могат да забележат отслабване с 1-2 кг малко преди раждането..

Изтичането на вода може да се случи както на фона на контракциите, така и малко преди тяхното начало. Във всеки случай, ако забележите струи воден хумор, пълзящи по краката ви, но матката все още не е спазматично компресирана, или отидете със съпруга си в болницата, или се обадете на линейка. Изливането на околоплодна течност винаги показва началото на раждането.

В някои случаи бременните жени могат да получат диария в навечерието на раждането. Ако изведнъж на фона на пълно благополучие започнете диария, може би след ден-два ще попаднете в родилен дом с контракции.

Рисуващи болки в корема и кръста, контракции

Болезнените усещания в долната част на корема, простиращи се до долната част на гърба, също ще разкажат за наближаващото раждане. В същото време болките в корема и кръста са подобни на тези, които жената изпитва в навечерието на менструацията си..

Но, вероятно, най-очевидният и "категоричен" предвестник на раждането са редовните болезнени контракции. Вече се запознахте с тренировъчните контракции през последните няколко седмици и знаете, че контракциите на Бракстън-Хигс са нередовни и не носят болка. Ето защо, ако изведнъж забележите, че матката е започнала да се свива с определена честота, контракциите стават все по-чести, силни и болезнени, тогава е време да заминете за болницата.

Корем в 37 гестационна седмица: дърпа, боли, увисва

Ако понижаването на корема не е настъпило през предходната седмица, е напълно възможно това да се случи сега, на 37 седмица от бременността. Ако това не се случи сега, не се притеснявайте: в някои случаи стомахът не се понижава до самия край на бременността.

И ако въпреки това коремът е спаднал, не очаквайте, че раждането ще започне почти веднага: след понижаване на корема една жена може да носи бебето още 1-2 седмици. Но вече вдишвате и издишвате свободно - отпуснатият стомах ви позволява да дишате лесно.

Но вместо затруднено дишане може да се появи болка в долната част на корема, която също обхваща кръста. Дърпащи, поносимо болезнени усещания в долната част на корема, ако освен това такива усещания присъстват в лумбалната област - един от предвестниците на раждането, сигурен знак, че много скоро бебето ще започне своето пътуване към нов свят.

Болка в 37 гестационна седмица

И така, какво може да обясни болката в корема и кръста при 37 гестационна седмица, разбрахме по-горе. Болещи болки при дърпане - следствие от понижаване на корема и признак на предстоящо раждане.

Със сигурност болките в гърба, гръбначния стълб, сакрума, краката все още са актуални. Фактът за повишено тегло, уголемена матка и съответно корем не остава незабелязан. Опитайте се да си почивате повече, от време на време заемайте хоризонтално положение, поставяйки валяк или възглавници под краката си, не забравяйте да носите пренатална превръзка, облекчете краката си.

Също така ще трябва да понасяте болка в тазовата област, в сакрума, в срамната кост - не само тазовите кости отслабват и се разпръскват под въздействието на хормона релаксин, така че бебето също притиска дъното на матката. Преди раждането остава все по-малко време, но през цялото това време може да сте придружени от този болезнен дискомфорт в долната част на тялото..

Изписване на 37 гестационна седмица

Не се тревожете, ако изведнъж забележите леко увеличаване на отделянето на 37 седмици от бременността - това вече е съвсем нормално. Също така не трябва да се плашите от наличието на слуз в секретите: това е лигавица, която се отделя. Обикновено задържащата се слуз в секретите, ако това са частици от лигавицата, може да има белезникав, розов или кафеникав оттенък. Коркът може да се отдели наведнъж - в една цяла бучка, наподобяваща желе или силикон. Определено ще разпознаете лигавицата: тази бучка има обеми около 2 супени лъжици, докато в бучката могат да присъстват кървави ивици. След като откриете лигавица, можете спокойно да отидете в болницата - раждането ще започне много скоро.

Ако отделянето придобие нездравословен, земен оттенък, слузта наподобява консистенция на гнойни образувания, отделянето става зелено или жълто, подсирено или пенливо - спешно отидете на лекар за диагностика. Промяна в отделянето в тази посока показва развитието на инфекция, която трябва да се лекува преди раждането, за да не се „сподели“ инфекцията с бебето, когато пътува през родовия канал.

Не се колебайте да се обадите на линейка, дори ако установите, че имате кървави секрети. Кръвта от гениталния тракт най-често се превръща в признак на откъсване на нормално разположена плацента - плацентата превия, която също е придружена от кървене, вероятно вече е била изключена след много проучвания и изследвания. Моля, обърнете внимание, че отлепването на плацентата е много опасно явление, което застрашава живота на дете..

Отново трябва да се свържете с лекари или да отидете в родилния дом, ако забележите отделянето на околоплодна течност. Амниотичната течност може да се излее наведнъж - ще научите за външния им вид чрез струйки, които се стичат по краката. Които всъщност предшестват началото на раждането. Но в същото време околоплодната течност може да изтече в малки количества, на порции - ако мембраните са изчерпани или целостта им е нарушена. И в този случай намесата на специалисти отново не може да се направи: нарушаването на целостта на мембраните заплашва вътрематочна инфекция на плода.

Сега посещавате гинеколога си всяка седмица. Той следи процеса на подготовка на телата ви за раждане, изследва шийката на матката и слуша сърдечния ритъм на бебето.

Третият планиран ултразвуков преглед вероятно вече е назад. Вярно е, че в някои случаи може да се наложи и втори ултразвук на 37 гестационна седмица. На първо място - да се изясни местоположението на бебето. Вече знаем, че най-физиологичното, оптимално положение на бебето „в началото“ за среща с родителите е цефалното представяне. Въпреки това, бебето не винаги се успокоява с наведена глава и след като установи на ултразвука, че бебето не е заело подходяща позиция, лекарят може да обмисли въпроса за раждането чрез цезарово сечение.

При провеждане на ултразвуков преглед специалистът също ще измери размера на бебето и съответствието им с гестационната възраст, ще оцени състоянието и количеството на околоплодните течности, степента на зрялост на плацентата, състоянието на матката и шийката на матката, пъпната връв.

Ако вече сте напълно подготвени за раждане, включете се в детско самообразование. Проучете темата за кърменето много внимателно. Няма нищо по-добро за новороденото от майчиното мляко: със състав, уникален за вашето дете, с майчините антитела, полезен, безопасен, винаги готов и безплатен. Като цяло, така или иначе трябва да се борите за кърмата, ако храненето изведнъж стане проблематично. Подгответе се добре за това. И също така започнете да изучавате тънкостите на грижите за новороденото. Вие сте истинска майка след 5 минути!

Бременна в 37 седмици

Характеристики и усещания през 37-та седмица от бременността

Болки в стомаха на 37 седмица от бременността

Период на бременност 37 седмици

37 седмици бременна колко месеца?

Някои жени могат да бъдат изненадани да научат, че на 37 гестационна седмица те навлизат в десетия си месец! Но ако изчислим всичко правилно, ще разберем какъв е въпросът. В идеалния случай носенето на бебе в утробата трае 280 дни. Точно толкова е отредено от природата за нейния произход, развитие, растеж и узряване. Един акушерски месец продължава 28 дни или 4 седмици. Така се оказва, че това са 10 месеца гинекологични, които акушер-гинеколозите считат за продължителност на бременността, или малко повече от 9 календарни месеца, които ние, обикновените хора, смятаме за.

И така, точно 9 акушерски месеца са назад, но за да родиш, както пише книгата, трябва да оставиш още един. Гестацията от 37 седмици е първата седмица от последния десети месец. Всъщност раждането може да се случи всеки ден. Но как бебето е готово да се срещне с мама??

Плод в 37 гестационна седмица

Страхотна новина тази седмица, бебето е готово за раждане! И въпреки че времето на раждането още не е дошло, те вече няма да се считат за преждевременни, ако дойдат сега. По това време детето е готово да приема, усвоява и смила храната: лигавицата на стомаха и червата е облицована с вилозен епител, който ще абсорбира хранителни вещества, оригиналните изпражнения на бебето вече са образували меконий и се активира перисталтиката. Детето е в състояние да суче гърдите на майка си, вече е доста силно и е натрупало достатъчно подкожни мазнини, поради което кожата на практика се изглажда. Процесите на топлообмен протичат без прекъсване, бебето ще може да задържа и поддържа топлината в тялото на нивото, необходимо за живота.

Новороденото бебе вече ще може да диша самостоятелно, белите дробове са достатъчно узрели. Освен това на 37 гестационна седмица хормонът кортизон се произвежда в малко тяло, което довежда белодробната система до съвършенство, тоест окончателно узряване.

Раждането вече няма да бъде толкова стресиращо за бебето, както преди. Надбъбречните жлези са се погрижили за това: те са значително увеличени и произвеждат специален хормон, който помага на бебето да се адаптира към живота извън утробата. Както можете да видите, няма нужда да се страхувате от раждането, въпреки че развитието на детето на 37 гестационна седмица все още продължава.

Черният дроб на трохите интензивно натрупва желязо: ще е необходимо за производството на кръвни клетки, с които ще осигури бебето през първата година от живота му.

Процесът на покриване на невроните със защитни мембрани, отговорни за координацията на движенията, продължава. Установяването на нервни връзки ще продължи до раждането и по-нататък цяла година.

Вашето дете на 37 гестационна седмица е абсолютно уникално: той има индивидуални черти на лицето, на кожата му се е образувал собствен модел, невенчета и косми са израснали (въпреки че е напълно възможно вашето чудо да се роди плешиво), носните и ушните хрущяли са се втвърдили. Костите на черепа са все още доста меки и еластични, защото, преминавайки през таза на майката, главата ще се деформира. Два фонтана остават напълно отворени, които ще се затворят само няколко месеца след раждането. Лануго пухът практически е излязъл от тялото, както и генеричният лубрикант, остатъците от който се събират само в кожните гънки. Главата и коремчето на мъника вече са равни по обиколка. Размерът му вече достига 48-50 см и всяка седмица се увеличава средно с 1 см, а теглото му достига 2900 г. Разбира се, в този смисъл всички бебета са различни.

Стомах

В коремчето има все по-малко място за бебето, но то не спира да расте. Там е тясно и мама го усеща доста добре, особено когато бебето се опитва да танцува: движенията понякога стават дори болезнени, особено разтърсванията на краката в хипохондриума.

Коремът на 37 гестационна седмица може да започне бавно да потъва, от което жената ще бъде неимоверно щастлива: първо, това означава, че раждането наближава (и тя вече е уморена да носи товар, какво да кажа), и второ, накрая, тя ще може да диша пълноценно гърда (от колко време не е минало!). Вярно е, че вместо това в долната част на корема и перинеалната област ще се появят болка и чувство на тежест, коремът ще започне да притиска с натоварването си.

Стомахът обаче не винаги потъва преди раждането и това също е норма. Но можете да предскажете наближаващото раждане по вашите чувства: долната част на корема започва да се дърпа и боли.

Поради силното напрежение на кожата коремът може да сърби, а пъпа да се обърне навън. Лентата на корема също става тъмна, но след раждането всички тези промени ще изчезнат.

Сега трябва да слушате тренировъчните контракции всеки път: те могат да станат по-чести и по-силни, но ако контракциите започнат да се различават по ритъм и през цялото време стават по-болезнени и продължителни, тогава вашето време е дошло.

Ултразвук на 37 гестационна седмица

Най-вероятно вече сте направили последния ултразвуков преглед, по време на който окончателно е установена очакваната дата на раждане. Но се случва ултразвук да се предписва и на 37 седмица от бременността, за да се изяснят редица точки. Един от основните въпроси: как е седнало бебето преди да излезе. Повечето бебета се втурват с главата надолу, защото тази поза е най-физиологична: по този начин ще бъде най-лесно да се роди, а матката е оформена така, че бебето, обърнато с главата надолу, да повтаря очертанията си, което е много удобно в условията на катастрофална липса на пространство. Въпреки това, някои от момчетата седят на дъното си или лежат напречно. Представянето на седалище днес не е абсолютна индикация за цезарово сечение, но може да се предпише оперативно раждане, като се вземат предвид утежняващите фактори.

По време на ултразвукова диагностика на 37 седмица специалист внимателно ще изследва бебето и степента на неговото развитие, ще запише основните параметри, сърдечния ритъм, ще оцени състоянието и количеството на околоплодните течности, състоянието на матката и шийката на матката, пъпната връв и степента на зрялост на плацентата. Вероятно е да се направи доплер сонография за оценка на маточно-плацентарния кръвен поток..

Ще трябва да разочароваме родителите, които очакват да разберат пола на детето чрез ултразвук на 37 седмица от бременността. Бебето на практика вече не се върти в корема, заема цялата маточна кухина и движенията вече не са толкова активни, както преди. Вероятността гениталиите да бъдат изложени на публично гледане е много ниска. Така че въпросът за пола на наследника може да остане без отговор до раждането..

В навечерието на близкото раждане често е причина за отказ от секс на 37 седмица от бременността. Някои родители го възприемат сега като тройка, други имат затруднения в намирането на удобна позиция. Трябва да се каже, че никоя от причините не е достатъчно значима, за да се лиши взаимно от удоволствие. Разбира се, голям корем определено пречи, но ако искате да се адаптирате, все пак можете, например, като практикувате поза на четири крака в кучешки стил.

Доскоро лекарите съветваха да се въздържат от интимни връзки преди раждането. Но днес те имат различно мнение по този въпрос: ако и двамата родители са здрави, целостта на феталния пикочен мехур не е нарушена и сексът не причинява болка на жената, тогава те могат да продължат до самото раждане. И дори полезно: беше установено, че сперматозоидите увеличават еластичността на шийката на матката, което улеснява отварянето по време на раждането.

Разпределения

Сексът трябва да бъде спрян, ако забележите воднисти изхвърляния в себе си, това най-вероятно е оттичането на вода. Те могат да изтекат на поток или да се открояват на малки порции, като накисват прането.

Изхвърлянето на околоплодната течност показва, че процесът на раждане е започнал. Обикновено те трябва да са прозрачни, но с фетална хипоксия имат зеленикав цвят..

Заедно с водите или независимо от тях, лигавичната запушалка също напуска преди раждането. През цялата бременност тя блокира входа на матката, предпазвайки бебето от действието на патогенни микроорганизми. След заминаването й пътят към малката се отваря, така че сега ще бъде невъзможно да плувате в застояла вода и да правите секс, за да не инжектирате някаква инфекция.

Слузният щепсел прилича на бучка слуз, подобна на желе или силикон, чийто общ обем е приблизително две супени лъжици. Ако тя се отдели на части, тогава жената забелязва бучки гъста слуз върху бельото. Коркът може да бъде бял, полупрозрачен, кремообразен или дори кървав, веднага ще го разпознаете. Не всички жени обаче успяват да видят този обект: често коркът оставя вече в раждане..

Необходимо е спешно да отидете в болницата, ако кървенето започне след преминаването на вода или запушалка. Кървавото отделяне може да показва неправилно местоположение или представяне на плацентата.

Надяваме се, че патологичното отделяне на 37 гестационна седмица вече не ви притеснява. По това време трябваше да се излекуват млечница и други сексуални заболявания, ако има такива.

Болка в 37 гестационна седмица

Изпускането на лигавицата преди раждането често се предшества от дърпаща болка в долната част на корема. Заедно с други признаци, тя говори за наближаващата дата на раждане. Детето притиска перинеума, тазовите кости омекват и постепенно се разминават, така че тук, в долната част на корема и срамната област, жената усеща болка и тежест. Често стрелящите болки в 37 гестационна седмица излъчват краката, особено при ходене.

Но ако коремът е спаднал, тогава болката в хипохондриума вече е изчезнала или поне болката в хипохондрия е намаляла: бебето вече не достига с толкова високи крака. Тренировъчните контракции могат да станат малко болезнени..

Гърбът, долната част на гърба, кръстната кост, краката все още са доста болни и болезнени. Детето вече е тежко и продължава да наддава, а натоварването на костите и опорно-двигателния апарат през последните седмици на бременността е огромно.!

Бебето с наднормено тегло, околоплодната течност, плацентата, високите обеми на кръвта, гърдите и собствените ви телесни мазнини несъмнено ще повлияят на теглото при гестационна 37 седмица. От началото на бременността вече можете да наддадете над 13 кг. Във всеки отделен случай увеличението ще се различава в една или друга посока, тъй като зависи от параметрите и физиката на жената, съпътстващите заболявания и утежняващите фактори, наследствеността. Но рязките разлики от нормите на нарастване на 37 седмици от бременността, които са 10-17 кг, разбира се, са нежелани.

По-близо до раждането теглото обикновено леко намалява. В древни времена това е улеснено и от факта, че жените в последните седмици на бременността са спазвали бърза диета..

Усещане (движение) на 37 гестационна седмица

Вече казахме, че коремът може да спадне на 37 гестационна седмица. Освен че улеснявате дишането, ще усещате по-рядко киселини и запек. По-често обаче трябва да бягате до тоалетната, тъй като матката оказва още по-голям натиск върху пикочния мехур. Това е особено досадно през нощта, когато сънят не винаги е възможен без него. Така природата подготвя жената за безсънни нощи след раждането. Трябва да преодолеете безсънието и да се опитате да заспите достатъчно преди да раждате в бъдеще, ще ви трябват сили. За да спите по-добре през нощта, правете лека работа през деня и съкращавайте времето за почивка, ако сте свикнали да отнемате час или два дрямки. Не забравяйте да правите ежедневни кратки разходки на чист въздух, много е добре да се разхождате преди лягане. Не нахлувайте през нощта, а също така намалете количеството консумирана течност след 18 часа. Проветрете стаята преди лягане или дори оставете прозореца отворен цяла нощ.

В последните етапи жената изпитва чувство на вътрешна топлина, изпотява се много, през цялото време е задушна. Всичко това се дължи на значително увеличени обеми на кръвта.

Движенията на детето понякога носят болезнени усещания, защото там му е много тясно: околоплодните води стават по-малко, размерът и теглото му се увеличават и матката, като че ли, притиска бебето. Между другото, контролът на пертурбациите трябва да се извършва дори на 37 гестационна седмица: трябва да се чувствате поне 10 на ден. И преди да роди бебето се успокоява малко, активността му намалява.

Като цяло неудобството не продължи дълго. Съвсем скоро ще пропуснете движенията на бебето, собственото си забавно коремче. Между другото, не забравяйте да направите снимка на 37 седмица бременност за вашия албум..

По време на рутинен преглед гинекологът ще оцени степента на готовност на шийката на матката за разкриване и е вероятно след прегледа да започнете да имате предшественици на раждането..

Раждането на 37 гестационна седмица е много вероятно да се случи при многоплодни жени и жени, носещи близнаци. Но други жени може и да раждат точно сега. Следователно трябва да сте напълно готови да отидете в болницата всеки момент: да съберете всички необходими неща, да дадете указания на роднини и приятели, да не излизате от вкъщи без обменна карта и други необходими документи.

Наблюдавайте внимателно предшествениците на раждането, но не бързайте предварително: трябва да отидете в болницата само когато контракциите се повтарят на кратки интервали (по-малко от 5 минути) и станат доста болезнени. Междувременно можете да хапнете нещо леко. Започнете да използвате дихателни техники, ходете напред-назад, облекчавайки състоянието си.

Раждането на 37 гестационна седмица вече се счита за навременно и протича естествено: плацентата по това време застарява, тя вече не може да се справи със своите функции за осигуряване на бебето с жизненоважни вещества и той взема решение за раждането. Палката се вдига от тялото на майката: тя започва да произвежда хормони, което в крайна сметка води до появата на контракции и раждане.

Настройте се веднага, че раждането е работа. Не непременно тежък, но не винаги лек. Трябва да се направи перфектно и не забравяйте, че не само ще опитате, бебето също работи усилено! Не позволявайте това разбиране да ви позволява да трепвате или да се отказвате. Поддържайте оптимистично отношение и следвайте инструкциите на медицинския персонал: часовете, ако не и минути, остават до най-желаната среща в света и прогонвайте всички съмнения и страхове и се втурвайте напред към кръвта си.

Ако боли долната част на корема? и как да разбера дали коремът е спаднал? точно 37 седмици., бременност

Имах цирк за най-голямата си дъщеря. Вечерта коремът започна да ме боли, спах много добре през нощта и на сутринта изпратих съпруга си на работа със страшни болки. Съпругът казва: „Да си остана вкъщи и да отида в болница?“..Но категорично убедих, че това са предшественици.Час по-късно закусих много обилно. когато майка ми ми се обади, по време на разговор с нея, имах контракция 2 пъти с интервал от 10 минути. Тя затвори и се обади на сестра ми, която по това време беше с кума си в нашата къща. Тя каза, че казват отидете в болницата (родилен дом от другата страна на пътя), ще проверим дали това са прекурсори, ще ви заведа у дома. Дойдохме в родилния дом в 11:45, погледнах ме на стола и ме изпрати в родилната зала с истеричен вик - врата беше отворена на 4-5 см. Съпругът едва имаше време за раждане. Нашето момиче се роди в 14:35 същия ден.)))))))))))))) Съпругът ми ме прослави за цялото родилно заведение с разкошен поздрав в чест на дъщеря ми. И крайният ми срок беше 7-10 август, и нашата Уляночка искаше да се роди на 3 август))))))))

Бременна в 37 седмици

До 37-та седмица от бременността усещанията за дискомфорт, различни болки се увеличават все повече и повече. Чувствате се огромни и неудобни, понякога дори специално закупени дрехи за бременни жени, които изглеждаха прекалено големи, когато ги купихте, не са закопчани.

Начинът на живот, сексът, храненето в 37 гестационна седмица трябва да бъдат съгласувани с лекаря в зависимост от вашето състояние, защото това, което е забранено от някои, може да бъде от полза за други.

Вашето състояние

На 37 гестационна седмица теглото на майката се увеличава с поне 9,5 11 кг. По-голямата част от това тегло е плодът, околоплодните води, плацентата, разширената матка и млечните жлези:

- тегло на детето 3000 3500 грама

- теглото на околоплодната течност е около 1000 1500 грама (по време на доставката количеството им намалява)

- тегло на плацентата около 350-500 грама

- теглото на уголемената матка и млечни жлези е 1500 грама.

Останалото тегло се дължи на увеличаване на обема на циркулиращата кръв на майката с около 50% и, разбира се, на мастните натрупвания, които сте успели да натрупате.

Трябва да се отбележи, че жените отслабват преди раждането. Част от теглото се губи поради промени в хормоналния баланс и отделянето на течност от тялото.

Сега може да изпитате доста сериозен дискомфорт, оплакванията през тази седмица от бременността са разнообразни и многобройни и това не е изненадващо през последните седмици на бременността, сега наистина не е лесно.

детето ти

Плодът в 37 гестационна седмица е напълно готов за раждане и само чака в крилете. Сега той е главен диригент на предстоящите събития. След като тялото му е напълно готово за раждане, процесът на раждане ще започне. Вашето тяло също се подготвя за това събитие.

Бебе на 37 гестационна седмица изглежда като нормално новородено. Тялото му е практически освободено от велус коса, а на главата му има доста количество косми. Влажната грес остана само в гънките на кожата. Ноктите са дълги, стигат до ръба на пръстите и дори отиват зад него, бебето може да се надраска. Пъпът се е изместил към центъра на корема, при момчетата тестисите са в скротума. При момичетата големите срамни устни покриват малките.

Кожата на бебето е красива светлорозова. Ако вашето бебе е от тъмнокожата раса, кожата му също е доста светла сега, при всички случаи, по-лека от тази на родителите му, а дланите и краката му са розови. Прилично количество мазнини се е натрупало под кожата, това прави бебето пълна. Особено много мазнини се отлагат в областта на лицето, детето се нуждае от кръгли бузи, за да се справи успешно със задачата да суче.

На 37 гестационна седмица теглото на детето често вече надвишава 3 кг, средно се раждат бебета с тегло 3200-3500 грама и повечето вече са успели да спечелят това, от което се нуждаят до тази седмица. На 37 гестационна седмица теглото на плода може да бъде много различно както при две различни жени, така и при едно и също при различна бременност. Като правило при второто раждане бебето е по-голямо и момчетата обикновено тежат повече от момичетата. В някои случаи бебето печели 3800 4000 грама до 37 гестационна седмица. Големият плод може да причини труден труд и дори цезарово сечение..

Бебе на 37 седмици от бременността води приблизително същия начин на живот като новороденото. Сънят му отнема по-голямата част от времето и ако е буден, той се занимава с смучене на всичко - от собствените си пръсти и предмишници до пъпната връв. Той е чувствителен към всичко, което се случва около майка му. Сега неговият слух, орган на зрението са напълно узрели, той чува и вижда перфектно, паметта му позволява да запомни гласа на майка си и не само.

Музикалните предпочитания също се определят сега. Ако една майка слуша много музика по време на бременност, има голяма вероятност да роди талантливо бебе..

До 37 гестационна седмица движението на плода става още по-рядко. Може дори понякога да се притеснявате, ако всичко е наред, когато не чувате детето си в продължение на един час и повече. Разбъркването става по-рядко преди раждането, това се дължи на стегнатостта на матката и напълняването на бебето. Не трябва да ви плаши.

Коремчето ти

Коремните промени, които настъпват преди раждането, са добре известни и могат да бъдат доста забележими, особено ако това е първата бременност. Това е предимно понижаване на корема. Поради факта, че главата на бебето потъва в малкия таз на майката, дъното на матката става по-ниско и стомахът изглежда по-малък. Ако имате 37 седмици бременност, коремът ви е спаднал, това не означава, че скоро ще родите, обикновено при първородни, пролапсът на корема настъпва 2 седмици преди очакваното раждане и по-рано, но при многократни раждания понижаването може да се случи само по време на раждането.

Анализи и изследвания

Краят на бременността означава за вас, че отново ще бъдете измъчвани с тестове. Една радост, напълно възможно е вече да сте в болница в очакване на раждане и това означава, че няма да се налага да приемате всичко отново.

Тестовете на 37 гестационна седмица са от първостепенно значение за планирането на раждането ви..

В повечето родилни болници всички жени, които са били хоспитализирани предварително, се подлагат на ултразвуков преглед. Защо е необходимо?

На 37 гестационна седмица ултразвуковото сканиране предоставя на лекарите богата информация, от която се нуждаят. Дори ако вашето бебе лежи правилно в матката, с главата надолу, възможни са вмъкнати екстензори, които са противопоказание за естественото раждане. Навреме откритите отклонения позволяват успешно да се избегнат възможни усложнения и да се извърши вашето раждане възможно най-внимателно и пестеливо.

Възможни оплаквания и проблеми

Календар на бременността Седмица 37 е времето на раждането предвестници. Какво е?

Предвестниците се наричат ​​многобройни и понякога не особено приятни симптоми, които показват възможното непосредствено начало на раждането.

И така, 37 седмици от бременността, предвестниците на раждането:

Много бременни жени отбелязват, че сега стомаха им често е болен и схванат. На 37 гестационна седмица тонусът на матката може да се увеличи по три причини и трябва да се научите да правите разлика между тях..

Брекстън Хигс съкращения.

Това не са предшественици, подобни контракции не водят до промяна в състоянието на шийката на матката. При контракциите на Брекстън-Хигс тонусът се повишава от дъното на матката и се разпространява надолу, докато няма болка или дори специален дискомфорт.

Предвестници на раждането.

Това са по-чувствителни контракции на матката и може дори да ви събудят през нощта. В същото време стомахът не боли постоянно, а контракциите не са редовни, те бързо преминават. Тези предшественици променят самата структура на шийката на матката, тя се изглажда и става по-мека.

Патологичен предварителен период.

Подготвителният период е последните часове преди началото на раждането, те се характеризират с първите признаци на раждането. Жената се притеснява от нередовни контракции, които обикновено се увеличават с продължителност и постепенно се увеличават. При патологичен предварителен период това време се отлага с много часове, а за особено нещастни хора продължава един ден. Това състояние не е норма и изисква индукция на труда. Ако сте бременна в 37 седмица, стомаха ви боли, докато това не е просто чувство, характеризиращо се с думата дърпане, а по-скоро чувствителни контракции, не седнете вкъщи и чакайте всичко да се ускори, по-добре е да се консултирате с гинеколог.

До 37-та седмица от бременността болката измъчва почти всички жени. Най-често срещаното оплакване сред жените е, че ги боли гърбът и долната част на гърба. Понякога тя дърпа долната част на гърба не само защото голям корем, дискомфорт може да се отнася и към категорията на предшествениците на раждането.

При повечето бременни жени естеството на отделянето се променя и разнообразието от симптоми може да бъде значително. На 37 гестационна седмица изписването може да говори както за патология, така и да бъде норма. За какво изхвърляне си струва да се притеснявате?

Ако сте бременна в 37 седмици, бяло течение, сърбеж и зачервяване, вероятно е млечница. На 37-та седмица от бременността е изключително нежелателно, тъй като бебето определено ще го получи от вас по време на раждането. Не забравяйте да информирате лекаря и не експериментирайте със самолечение, просто няма време за това.

На 37 гестационна седмица жълтото отделяне може да бъде вариант на нормата, но може да говори за възпалителни заболявания на гениталните органи. Ако те са значителни, струва си да вземете намазка, всичко в ред ли е?.

Кървавото отделяне може да е нормално или да показва сериозни усложнения. Кръв в 37 гестационна седмица, ярка, дори няколко капки, причина незабавно да се обадите на линейка, кафяво, розово отделяне също трябва да предизвика бдителност. Лигавицата с малки ивици кръв, както розови, така и кафяви, е норма, тапата просто си тръгва преди раждането.

Краят на бременността е времето, когато стомашно-чревният тракт вече сериозно протестира срещу състоянието си, потиснато от матката, много от тях са болни в 37 гестационна седмица, киселините са измъчени. Гаденето се свързва само със свиването на стомаха от матката, а с понижаването на корема мнозина отбелязват намаляване на този дискомфорт. Но повръщането и диарията при 37 гестационна седмица могат да бъдат както често отравяне, така и признак за началото на раждането. Ако в първия случай състоянието ви може да се влоши значително, температурата може да се повиши, във втория случай повечето бъдещи майки изпитват няколко други допълнителни симптома, например тонус и болка в долната част на корема със спазми. Ясно е, че тук не е нужно да пиете активен въглен, а отидете в болницата.

Опасности

Запазено до 37 гестационна седмица, предлежанието може да причини цезарово сечение. Не всички родилни домове позволяват естествено раждане в седалищно предлежание и струва ли си да се настоява за тях, цезарово сечение е избрано по причина, рискът за детето е твърде висок.

Последният ултразвук може да не е много приятен с резултатите си, разкри полихидрамнион, олигохидрамнион в половината от случаите също се превръщат в едно от показанията за цезарово сечение. Плацента превия, фетална хипоксия почти винаги означават операция.

Сега трябва особено внимателно да следите кръвното си налягане. На 37 седмица от бременността налягането може да се увеличи поради късна токсикоза, ако имате главоболие, подуване, забележите, че ръцете ви са подути, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това.

ARVI вече е ненужен и опасен. Треска и хрема при 37 гестационна седмица, настинка, могат да доведат до отделяне от бебето след раждането. Ако при лек ARVI е разрешен съвместен престой, вашето сериозно състояние определено ще доведе до отделяне от детето и ще бъде много трудно да се роди, опитайте се да не настинете сега.

На 37 седмици от бременността раждането е норма, ако започнете чудесно, това е просто вашето време. Важно е да не пропускате началото на раждането, да ги различавате от предшествениците. Реалните контракции се увеличават по продължителност и сила, по-чести във времето.

Близнаци

Близнаците се раждат най-често на 37 гестационна седмица.

Въпрос: дърпа долната част на корема бременност седмица 39?

Здравейте! Имам период от 39-та седмица, тоест на 18 юли беше последната менструация, забременях на 25 юли, тоест не както обикновено се счита от гинеколозите след 14 дни (седмица по-рано). PDR беше определен на 23 април, според моите изчисления 16. Но второто раждане, често седмица по-рано... Но същността на въпроса не е в това. Вече две седмици имам периоди на колит в шийката на матката, сякаш с игла, след това веднъж на ден, след това веднъж на всеки 5 дни, без периодичност. И снощи, когато долната част на корема започна да се дърпа и коликите бяха силни и сякаш щях да припадна, детето сякаш промени позицията и беше толкова болезнено... Някак си заспах, а на сутринта се събудих и сякаш нищо не се случи, вървя напред, детето се движи Чувствам, че стомахът ми е малък, така че не виждам и капка... Кажете ми, моля, какво беше и колко повече да ходя, на ден или не повече от седмица? Просто къщата ми се отваря точно в 16, не бих искал да отида в друга, има ли шанс да стигна там? Само не пишете, моля, че трябва да се консултирате с лекар, аз вече знам това, утре ще отида при него.... Моля, пишете по-подробно! Да, а също вчера се появи хрема и докато разтягах корема тичах да пиша на всеки 15 минути, разтягането продължи около 3 часа!

Долната част на корема боли 37 седмици от бременността, дърпа болки в долната част на корема, причини

Настъпи 37-та седмица от бременността. По това време бебето продължава да се развива, но вече е готово за раждане. През този период се появяват характерни признаци, че раждането наближава - коремът може да се спусне надолу, изпражненията ще станат воднисти и ще се отдели лигавицата (розово-жълта или мътна слуз). Болката в долната част на корема може да се появи на 37 седмица от бременността, болки в корема по време на такъв период като по време на менструация, тъпи болки в долната част на корема, понякога в долната част на гърба.

Особености на бременността на 37 седмици

Бременна 37 седмици и долната част на корема боли, това са нормални и безопасни симптоми, особено ако една жена има първа бременност.

През този период матката достига максималния си размер. Теглото му е около 1 кг. Възможно е да се появят болки в краката и гърба, натискът върху пикочния мехур става още по-голям и коремът става твърд няколко пъти на ден, което може да доведе до дърпаща болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица. Доста жени на 37 седмици изпитват коремна болка в долната част на корема по време на бременност, повечето жени през този период имат само лек дискомфорт или лека коремна болка.

От 37-та седмица започва относително труден период в живота на всяка майка. Много често бъдещата майка не оставя чувството на безпомощност. Тя е тромава и страда от различни форми на неразположение. И, разбира се, тя е много притеснена за бебето. Постоянните преживявания също могат да допринесат за появата на дърпаща болка в долната част на корема, или по-скоро да засилят появата на такива симптоми. През този период трябва да обърнете максимално внимание и грижи на бременните жени. Особено внимание трябва да се обърне на вашата диета - все пак това е гаранцията за здравето на мама и бебе. Храненето трябва да бъде разнообразно, но не преяждайте. Преяждането ще накара стомаха ви да се почувства тежък, което може да повлияе на качеството на съня. Преяждането може да допринесе за симптоми като коремна болка, подуване на корема и дискомфорт. Пийте повече кефир или кисело мляко, яжте извара, заквасена сметана и сирене, както и храни, съдържащи желязо.

Бременна в 37 седмици. Рисуваща болка в корема, долната част на корема

На 37 седмица повечето бъдещи майки усещат коремна болка в долната част на корема. Симптоми като мъчителна коремна болка в 37 гестационна седмица са чести, освен ако коремната болка не е много силна. Най-често това е напълно стандартен и безвреден симптом. По време на бременност настъпват специфични и много видими промени в корема. Например, понижаването му. За всяка жена това се случва различно: за някого - няколко седмици преди раждането, за някого - няколко дни. Има моменти, когато коремът може да слезе само няколко часа преди раждането. На 37-та седмица коремът става „каменен“ и бъдещите майки изпитват потискаща и остра болка в долната част на корема.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че 37-та седмица от бременността на жената е период, който може да доведе до началото на раждането. Дори на този етап от бременността жената може да изпитва пренатални и родилни болки.

Някои жени на 37 гестационна седмица забелязват, че коремът им е схванат, докато други отбелязват появата на дърпаща болка в долната част на корема, по-рядко болка в долната част на корема. Ако долната част на корема боли по време на бременност, тогава може да има цял набор от причини за такъв проблем..

Причини за болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица

37-та седмица от бременността се характеризира с появата на болка в долната част на корема, която може да възникне по различни причини. По това време дори лека болка в долната част на корема (както по време на менструация) може да показва приближаването на деня на раждането. Но ако в същото време температурата се повиши, почувствате втрисане или кървене е започнало, тогава проблемът е много по-сериозен, отколкото сте предполагали. В този случай трябва спешно да се свържете с Вашия лекар. Ранното раждане може да бъде основната причина за тази болка. Следователно, ако на 37 седмица от бременността долната част на корема боли като по време на менструация без други болезнени симптоми, това може да означава началото на последния период на подготовката на тялото за процеса на раждане.

Бъдещите майки могат да почувстват болка или спазъм в долната част на корема. Това означава, че матката става по-голяма. Но това може да означава и ранно раждане. След това матката се свива през цялото време, в резултат на което шийката на матката бавно се отваря. При този процес жените обикновено усещат спазми или болки в долната част на корема, както при менструация..

Рисуващи болки в долната част на корема и долната част на гърба обикновено са придружени от лигавични кървави отделяния. В тази ситуация трябва да се свържете с вашия гинеколог. Понякога преждевременното раждане може да се предскаже по това как прозрачното лигавично отделяне започва да напуска матката без особена остра миризма, може да се появи болка в долната част на гърба, дискомфорт или болка в долната част на корема. Най-често ранното раждане може да бъде определено навреме и тогава ще можете да раждате бебето преди датата на падежа..

Основните показатели за ранна бременност:

1 Спазми, които се появяват на всеки десет минути или повече. Стомахът е много напрегнат в този момент.

2 Натиск върху тазовата област. Изглежда, че хлапето се бута и бута надолу.

3 Спазми, спазми, много като менструация.

Има и други признаци на ранен труд. Например, отделяне на кръв или слуз, болки в долната част на гърба.

Също така, възможна причина за болка в долната част на корема на 37 гестационна седмица е разкъсване на плацентата или болка в кръглата връзка. Ако спазмите са придружени от обилно кървене, трябва спешно да потърсите помощта на специалист. Повечето бременни жени изпитват поносима болка в долната част на корема на 37 седмици и през цялата бременност. Основните причини са запек, газове или разтягане на матката.

Възможно е болката в кръглия лигамент да се развие в остра болка в едната страна на корема или и двете наведнъж. Въпреки че обикновено болката е най-силно изразена вдясно. Но такава коремна болка е лесна за облекчаване - просто трябва да се отпуснете или да смените стойката си. Болката в кръглия лигамент ще отшуми, ако легнете на страната, която не боли.

Болка в кръгли връзки при 37 гестационна седмица

Най-честата коремна болка на 37 седмица е болката в кръглите връзки. Това е често срещано явление, което се случва по време на нормална бременност на 37 седмица. Матката на бъдещата майка прилича на малка круша. Една от дебелите връзки, която задържа матката, се нарича кръгла връзка. Тъй като матката става по-голяма и по-тежка, тези връзки се удължават, изтъняват и донякъде наподобяват ластици. Болката в долната част на корема пламва точно когато тези връзки се разкъсват в чувствителни области и нервни окончания. Контракцията на кръглата връзка провокира силна коремна болка, като по време на менструация, която може да изплаши бъдещата майка.

Болка в кръгли връзки може да се появи дори след незначително физическо натоварване. Но за щастие не всички жени изпитват тази болка в стомаха. Кардинални промени в тялото по време на бременност обаче се наблюдават при абсолютно всички жени и това се дължи на факта, че едно дете расте във вас..

Други причини, които причиняват болка в стомаха на 37 седмици от бременността

Много често бъдещите майки изпитват остра и дърпаща болка, която може да бъде причинена от сериозни заболявания. Например, възпаление на апендикса, който е вдясно. Бременна жена отказва да яде, чувства се болна, температурата й се повишава. И колкото повече се възпалява апендицитът, толкова по-силна става болката в корема. Поради факта, че матката се е увеличила, понякога болката в долната част на корема с възпалено апендикс, бременните жени могат да се чувстват в горната част на корема.

Остри и дърпащи коремни болки по време на бременност, особено на етапите на завършване на бременността, могат да се появят по много сериозни причини, поради което не си струва да отлагате посещението при лекар, ако долната част на корема боли по време на бременност, ако долната част на гърба е силно дръпната. Препоръчва се при силни дърпащи болки в долната част на корема незабавно да се потърси помощ от лекар и при необходимост да се извика линейка, особено когато има внезапни остри болки в долната част на корема.

Възможни са и болки в придатъците. Това се дължи на разкъсването на кистата, което причинява остра остра болка при жената. Ако имате висока температура, болки в стомаха на 37 гестационна седмица, ако имате студени тръпки, изпитвате болка по време на уриниране и ви е трудно да се движите, незабавно посетете лекар. Трябва да се подложите на ултразвуково изследване на таза и да разберете дали си струва да се страхувате за вашето здраве и здравето на вашето бебе.

Ако очаквате близнаци, тогава 37-та седмица може да бъде решаваща за вас и вашите малки. Най-често близнаците се раждат точно на 37-та седмица..

Не забравяйте, че само вашият гинеколог може да установи истинската причина за болка в долната част на корема на 37 седмица. И, най-важното, той ще ви каже какво трябва да се направи, ще ви успокои. Но в никакъв случай не се самолекувайте. Може да бъде опасно за вас и вашето неродено дете..

Изписване на 37 гестационна седмица

Изписването в последните седмици на бременността, особено на 37, 38 или 39 седмици от бременността, може да излезе постепенно или веднага да се излее в цяла струя. Нормалното влагалищно отделяне при 37 гестационна седмица трябва да бъде ясно и не трябва да има силна миризма. Вагинално отделяне при 37 гестационна седмица обикновено сигнализира, че вагиналната запушалка напуска тялото на жената. Такава запушалка за слуз изглежда като голяма бучка слуз, която обикновено не надвишава няколко супени лъжици по размер..

Ако жената има обилно кървене на 37 седмица от бременността, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, тъй като обилно кървене тази седмица на бременността може да означава отлепване на плацентата.

Бременна в 37 седмици

37-та седмица от бременността е периодът, в който плодът се подготвя за раждане. По това време бебето ще може да диша самостоятелно и да извършва смучещи движения, за да получава мляко от женската гърда. Органите му на храносмилателния тракт вече са готови за смилане на първата храна, а в червата са се образували първите черно-зелени изпражнения. Нарича се меконий. Кожата на плода става по-плътна, под нея се натрупва мастен слой, което прави възможно процесите на пренос на топлина по-съвършени.

В същото време тялото на майката продължава да се подготвя за раждането не по-малко активно. Ако този процес започне точно на 37 седмица, тогава бременността ще се счита за доносена и нормална, няма да са необходими мерки за реанимация.

Колко месеца е?

По правило повечето бременни жени вярват, че ще носят бебе в продължение на 9 месеца. Това обаче не е съвсем вярно вярване. Лекарите броят малко по-различно. Ако разгледаме стандартна бременност, без никакви отклонения, тя ще продължи 280 дни.

Има такова нещо като акушерски месец. Така че е равно на 28 дни, тоест съдържа точно 4 седмици от 7 дни. Следователно, седмица 37 е първата седмица от деветия акушерски месец и началото на раждането по това време е съвсем нормално..

Движение, тегло и размер на плода

По това време в тялото на детето се случват глобални процеси:

Надбъбречните жлези се увеличават по размер. Те получават по-големи бъбреци. Това е необходимо за производството на хормона. Това ще намали последиците от стреса, който бебето ще изпитва по време на раждането..

Черният дроб съхранява желязо, което е необходимо за нормалното снабдяване на бебето с кръвни клетки през първата година от живота.

Лигавиците, покриващи стомаха и червата на детето, са изцяло покрити с вилозен епител, така че детето да може да приема и смила храната. Червата започват да се свиват по-активно.

Невроните на детето са покрити със защитна обвивка, която е необходима за нормална координация на движенията в бъдеще. Това не е бърз процес, който ще продължи до самото раждане и през цялата първа година от живота на бебето..

Хрущялът в носа и ушите се втвърдява. В този случай костите на черепа на детето остават меки. Това е необходимо за по-лесното преминаване на бебето през родовия канал. Две фонтанели изобщо не са затегнати от костната тъкан.

По това време чертите на лицето на бебето вече бяха ясно оформени, те са ясно различими. Също така има отделни рисунки на пръстите (пръстови отпечатъци).

Кожата става по-светла, ланугото изчезва. Но очите и косата все още не са придобили постоянен цвят..

Белите дробове на детето се развиват интензивно. Този процес се улеснява от хормона кортизон, който се произвежда в увеличени количества от тялото на майката. Докато белите дробове са „изключени“, веднага след появата на трохите кръвта ще започне да тече към тях. Има достатъчно сърфактант, за да може детето да диша нормално.

Имунната и ендокринната система, сетивните органи продължават да се формират.

Теглото на бебето на 37 седмици е 2,8-2,9 кг и продължава да се увеличава всеки ден. Растежът на плода по това време може да достигне до 49 см, а обиколката на главата и корема са равни. Всеки ден в матката има все по-малко място, защото жената явно усеща дори незначителни движения на детето. Това не е изненадващо, защото всяка седмица само на височина детето добавя 1 см.

На 37 седмици от вътрематочния живот детето трябва да заеме постоянното си положение. В 95% от случаите бебето лежи с главата надолу, въпреки че други опции не са изключени.

Понякога движенията на бебето могат да създадат на жената неудобни и дори болезнени усещания, защото то е израснало забележимо и може да натиска с повече сила. Бъдещата майка трябва да слуша движенията на бебето. Той трябва да се движи поне 10 пъти на всеки 12 часа, тоест почти на всеки час. Ако детето се движи много по-често или, напротив, няма движение в продължение на няколко часа, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.

Предвестници на раждането на 37 седмица от бременността

Раждането може да започне в 37 гестационна седмица. На първо място, това се отнася за жени, които раждат не за първи път. Както и да е, трябва да сте подготвени за факта, че раждането може да започне по всяко време..

Важно е членовете на семейството да знаят как да се държат, ако жената започне да ражда. Трябва също така да се погрижите предварително за торбите, които трябва да вземете със себе си в болницата. Не трябва да се отдалечавате от къщи и винаги трябва да държите под ръка своята обменна карта и мобилен телефон.

Следните признаци могат да показват предстоящо раждане:

Пролапс на корема. Коремът може да падне по-ниско, което ще облекчи натиска върху гърдите и ще диша по-лесно. Въпреки това, не на всяка жена коремът пада и този симптом може никога да не се появи..

Колкото по-нисък е плодът, толкова по-силно ще бъде болезненото лумбаго в перинеума и долните крайници. Кожата на корема е опъната и може да причини лек сърбеж. За да се отървете от този проблем, трябва да използвате овлажнител..

Някои жени изпитват лека еверзия на пъпа. В резултат на това в центъра на корема може да се появи тъмна линия. В това няма нищо лошо, тъй като след раждането тази линия ще изчезне.

Естествено, натискът върху червата и пикочния мехур се увеличава, което означава, че пътуванията до тоалетната стават по-чести. Колкото по-близо е моментът на раждане, толкова по-тихо бебето започва да се държи..

Излезте от лигавицата. Изхвърлянето на лигавицата, която затваря шийката на матката, е друг предвестник на раждането. Тя може да напусне както няколко дни преди началото на раждането, така и няколко седмици преди тях. Отново излизането от конфитюра не е задължително. Слизестата запушалка е представена от дебел, вискозен разряд. Като правило се оказва не цялата тапа, а част от нея. Разтоварването може да бъде бистро, розово, кафяво или дори кърваво..

Повишаване на енергията. Преди началото на раждането жените често усещат прилив на сили и енергия. Настроението им се повишава, появяват се желания и сила да правят различни неща, сякаш се отваря „втори вятър“..

Изпускане на вода. Водата може да изтече както по време на контракциите, така и преди да започнат. Както и да е, ако една жена е видяла течност, която тече по краката й, тя трябва или да отиде сама в болницата, или да се обади на линейка. И не трябва да чакате контракции, тъй като изтичането на вода винаги показва началото на раждането..

Загуба на тегло, намален апетит. По време на бременността апетитът на жената се увеличава, но няколко дни преди раждането, напротив, може да намалее. Понякога 3-4 дни преди раждането на дете, жените изобщо отказват да ядат, тъй като желанието за ядене напълно изчезва. В същото време е възможно намаляване на телесното тегло с 1-2 кг..

Диария. Понякога изпражненията могат да изтънят в деня преди раждането. Следователно, когато диарията се появи на фона на пълно здраве, съвсем естествено е жената да се озове в родилно заведение след няколко дни.

Коластрата пада върху дрехите. Много жени започват да забелязват малки петна по сутиена или пуловера си. Ако ги приближите до лицето си, можете да усетите млечна миризма. Това са първите капки коластра, които също показват близко раждане на дете..

Болка в корема, лумбална болка с дърпащ характер, контракции. Фактът, че скоро ще започне раждането, ще се докаже чрез дърпащи болки, локализирани в долната част на корема. Те също така обхващат кръста и могат да приличат на болезнените усещания, които жената изпитва преди следващата менструация..

Най-очевидният признак на предстоящ труд обаче е контракциите. Тук не става въпрос за тренировъчни контракции на матката, не за контракции на Брекстън-Хигс, които са безболезнени, а за реални контракции. Ето защо, ако жената изпитва подобни усещания, е необходимо да отиде в родилния дом..

Контракциите на Бракстън Хикс се наричат ​​фалшиви, тъй като не сигнализират за началото на раждането. Те могат да бъдат премахнати, като вземете студен душ, или просто чрез промяна на позицията на тялото. Истинските контракции се характеризират със силна болка, а интервалът на почивка между тях непрекъснато намалява..

Стомахът дърпа или боли на 37 седмица от бременността

Коремът може да спадне както на 37 гестационна седмица, така и седмица по-рано или седмица по-късно. Ако това не се случи, не се притеснявайте. Понякога коремът не спада надолу до самото раждане и това е вариант на нормата..

Ако коремът е спаднал, това не означава, че раждането трябва да започне през следващите няколко часа. Възможно е жената да носи бебето още 1-2 седмици. За нея обаче ще стане много по-лесно да диша..

Заедно с облекчението на дишането се присъединяват и други трудности. Така че, болката в долната част на корема може да се увеличи. Ако болката отива в долната част на гърба и има спазмен характер, това може да означава началото на раждането.

Болка в 37 гестационна седмица

Дърпащи болки, които се появяват на 37 гестационна седмица, може да се дължат на факта, че коремът на жената е спаднал и раждането ще започне скоро.

Възможно е също да има болезнени усещания в сакрума, в долните крайници, в гръбначния стълб, в гърба. Те се обясняват с факта, че телесното тегло на жената се е увеличило значително и матката е станала много по-голяма по размер. За да намалите дискомфорта в краката и гърба, трябва да почивате възможно най-много, добре е в този момент да поставите валяк или възглавница под краката си. Антенаталната превръзка помага за облекчаване на стреса от гръбначния стълб.

Болката може да се появи и в срамната област, в таза. Те възникват поради разминаването на тазовите кости. В крайна сметка яйчниците и плацентата на жената произвеждат повече от хормона релаксин, а самото дете натиска дъното на матката. Колкото по-малко дни остават до раждането на бебето, толкова по-интензивна може да бъде болката в долната част на корема.

Изписване на 37 седмица от бременността

Не изпадайте в паника, ако по бельото ви се забелязват следи от отделяне - това е вариант на нормата. Те също могат да имат слуз, което кара разтоварването да се разтегне. По този начин, лигавицата запушва. Разрядът често става кафяв, белезникав или розов. Понякога щепселът излиза напълно. В този случай изглежда като бучка, състояща се от млечно желе или силиконова формация. Трудно е да се обърка лигавицата с нещо друго. По отношение на обема може да се побере на две супени лъжици, често в такава бучка има кървави конци. Ако една жена напълно излезе от лигавицата, няма съмнение, че раждането ще започне много скоро.

Зеленикави, жълтеникави или тъмнокафяви отделяния, пенеста слуз или бучки, подобни на извара, не са нормални. Когато се появи такова отделяне, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро. Възможно е да е настъпила инфекция, която трябва да се елиминира преди раждането на бебето. В края на краищата той може да се зарази с почти всяка болест, докато преминава през родовия канал..

Ако една жена открие зацапване, е необходимо да се обадите на линейката възможно най-скоро. Кръвта много често показва отлепване на плацентата. Това е много опасно състояние, което застрашава живота на дете..

Когато водата се излее, не се колебайте да се обадите на медицинския екип. Невъзможно е да не ги забележите, тъй като струи ще текат по краката. Те показват началото на раждането. Понякога околоплодната течност не излиза наведнъж, а на порции. Това показва нарушение на целостта на феталната мембрана. Ако възникне подобна ситуация, трябва също да се консултирате с лекар..

Правим ултразвук

Жена за период от 37 седмици трябва да посещава гинеколог на всеки 7 дни. По това време лекарят наблюдава подготовката на тялото за раждане, може да изследва шийката на матката, не забравяйте да слушате сърдечния ритъм на бебето.

По правило жената вече е подложена на планирано ултразвуково сканиране, което е третото поред. Понякога обаче се изисква друго изследване с ултразвук, например, когато стане необходимо да се изясни положението на бебето в матката. Понякога не слиза надолу с главата надолу, а се обръща с гръб или настрани. В този случай може да възникне въпросът за извършване на цезарово сечение..

По време на ултразвуково сканиране лекарят оценява размера на плода, състоянието и количеството на околоплодните води и ги сравнява с нормата. Успоредно с това е необходимо да се изясни зрелостта на плацентата, състоянието на пъпната връв, матката и шийката на матката.

По това време жената може да проучи възможно най-много информация за кърменето, да открие каквото и да е изкуствено хранене, което може да замести майчиното мляко, е невъзможно. Съдържа антитела и други уникални компоненти, които са от съществено значение за растящия организъм. Също така си струва да научите тънкостите на грижите за бебето, защото то ще се роди много скоро..

Издържаме тестове, подлагаме се на изпит

Ако няма аномалии по време на бременност, тогава жената ще трябва да предаде урина за общ анализ. Също така, лекарят ще измери нейното кръвно налягане, ще измери височината на дъното на матката и обема на корема.

Височината на очното дъно на матката е 37 см. Ако този показател е надвишен, лекарят може да подозира многоводие. Това често е причината за насочване на жена в родилно заведение. Това ще позволи на лекарите постоянно да следят ситуацията. Ако височината на дъното на матката е намаляла, това означава, че детето скоро ще се роди, тъй като това показва неговия произход.

Що се отнася до протеина в урината, той обикновено трябва да липсва там. Ако протеинът в урината се появи малко преди раждането, това е тревожен сигнал. Възможно е жената да започне да развива прееклампсия. Това е една от тежките форми на токсикоза, която се развива в края на бременността. Други признаци на прееклампсия са: скокове в кръвното налягане, поява на отоци, наддаване на тегло. По това време детето ще страда от липса на хранене и кислороден глад. Успоредно с това се увеличава натоварването върху всички органи на жената.

Какви усложнения могат да бъдат на 37 седмица от бременността?

Костите и ноктите на бебето продължават да растат, което изисква калций. Също така е необходимо най-бременната жена да предотврати развитието на хемороиди и разширени вени..

Не по-малко важно е редовното приемане на витамин D в организма, което ще предотврати развитието на рахит при дете.

Освен това жената трябва да следи теглото си. Бързото увеличение е опасно. Така че, ако плодът е голям, това увеличава риска детето да получи наранявания, докато преминава през родовия канал. Това заплашва жената с многобройни почивки..

Еклампсията остава основната опасност в края на бременността. Това е първата причина за смърт сред бременните жени по света. Това важи и за развитите страни. Еклампсията не възниква моментално, тя винаги се предшества от прееклампсия. Важно е да не се пренебрегват първите признаци на предстояща токсикоза..

Ако детето е в седалищно предлежание, тогава по това време вече няма да е възможно да се промени позицията на тялото му. В този случай жената е хоспитализирана преди началото на раждането, след което ще бъде решен въпросът за извършване на цезарово сечение..

Какво да правим и какво не?

Много е важно жената да не изпитва сериозни физически натоварвания на 37 седмица от бременността. Ако се чувствате уморени, трябва да отложите всичко и да си починете. Не е нужно да се срамувате да поискате помощ от близки.

Хранене. Важно е да не преяждате, така че порциите трябва да са малки, а броят на подходите към масата на ден не трябва да надвишава седем пъти. Ако апетитът изчезне, тогава трябва да преминете към леки, но питателни ястия. Не трябва да включвате в менюто храни, които могат да провокират появата на алергични реакции. Например това са цитрусови плодове или шоколад. Пушените, солени и пикантни ястия трябва да бъдат премахнати от менюто. В този случай жената трябва да пие достатъчно течности. Като напитки са подходящи негазирана минерална вода, компот, чай, плодова напитка. Най-добре е да откажете закупените от магазина сокове, тъй като съдържанието им на захар е много високо..

Витамини. Още в началото на бременността жената трябва да получава витамини. Не трябва да ги изоставяте на по-късна дата и дори след раждането. Въпреки това, лекарят трябва да избере оптималното лекарство..

Секс. Лекарите казват, че в нормалния ход на бременността интимният живот може да бъде запазен до самото раждане. Проведени са изследвания, за да се установи, че в спермата има вещество, което подготвя шийката на матката за дилатация. Въпреки това, след освобождаването на лигавицата от интимния живот, трябва да се откажете, тъй като рискът от инфекция в плода се увеличава.

Спорт. На 37 гестационна седмица трябва да се изостави стресът, въпреки че под наблюдението на инструктор могат да се правят леки упражнения за поддържане на мускулния тонус. Също така трябва да се разхождате на чист въздух, но с бавно темпо. Позволено е да се правят дихателни упражнения.

Прием на лекарства, подлагане на процедури. Без разрешението на лекаря не можете да приемате никакви лекарства и да извършвате медицински процедури. Всяка терапия се предписва от лекар.

Какво може да повлияе на плода?

На 37 гестационна седмица бебето продължава да спи много. По това време сънят на детето има не само бърза, но и бавна фаза. По време на бързата фаза очните му ябълки се движат, възможно е леко потрепване на пръстите. По време на бавната фаза бебето се отпуска напълно. Той представлява около 40-60% от общата продължителност на съня.

Докато е буден, той смуче пръстите си, може да докосва и играе с пъпната връв. Детето добре различава гласовете на майката и бащата, реагира на включването на любимата си музика и може да започне да се движи по-активно по време на силен разговор. Жена в края на бременността не се препоръчва да посещава места с повишено ниво на шум.

Също така не трябва често да сте в затворени стаи, където се натрупват голям брой хора. Всъщност в този случай се увеличава рискът от прихващане на ARVI или ARI, което може да повлияе отрицателно на състоянието на плода и самата жена.

Важно е бъдещата майка да се храни добре. Веществата със силна миризма или пристрастяващи храни могат да повлияят негативно на здравето на детето. Следователно е толкова важно напълно да се изключи алкохолът, наркотиците и тютюневият дим от навлизането в тялото на жената..

Отговори на въпроси за 37 седмици от бременността

На 37 гестационна седмица стомахът често се дърпа. Това е нормално? Това може да означава скорошно раждане? Ако фалшивите контракции се случват по-често и стават по-болезнени, това може да означава подхода на раждането. Ако обаче това е първото раждане и коремът не е потънал и лигавицата не се е откъснала, тогава е напълно възможно бебето да се роди само след 1-2 седмици.

Първа бременност, срок 37 седмици. Краката, долната част на гърба и тазовите кости болят силно. Какво е? Това е напълно нормално чувство. Болката в долните крайници се появява поради компресия на кръвоносните съдове и нервите от матката. Такива болки не са опасни за жена или дете. За да облекчите състоянието, трябва да почивате повече, да масажирате краката си, да носите удобни обувки. Болките в кръста и таза най-често показват пролапс на плода, което води до разширяване на тазовите кости.

Теглото ми се увеличи на 37 седмици със 17 кг. Не ям много, но мисля, че все още имам излишни килограми. Така е? Увеличаването на теглото, което е 17 кг, е леко надвишаване на нормата, но това не е критично. Важно е да се ограничи употребата на сладкиши и продукти от брашно преди раждането. Менюто трябва да съдържа повече зеленчуци, плодове, млечни и млечни продукти. Важно е излишните килограми да не се образуват поради отоци. Ако е бил вербуван постепенно, тогава не би трябвало да има причина за безпокойство. Ако теглото се е увеличило драстично, например в рамките на 7 дни, тогава определено трябва да отидете на среща със специалист.

Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.