Бременността е период на значителни промени в тялото, който засяга и гърдите. Това може да бъде придружено от болезнени усещания, които носят известен дискомфорт. Можете сами да облекчите болката в гърдите, но посетете лекар за някои симптоми.

 • Промени в гърдите при бременни жени
 • Защо боли гърдите по време на бременност?
 • Каква болка в гърдите се счита за нормална?
 • Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ
 • Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Промени в гърдите при бременни жени

Гърдите започват да се променят почти от момента на зачеването. Продължаващите промени показват подготовката на женското тяло за предстоящото майчинство.

Промените в гърдите често са първият признак на бременност. Външно могат да се забележат следните фактори:

 • Увеличаване на обема. Понякога гърдите стават по-големи с няколко размера. Такива промени са най-силно изразени през първите 10 седмици от бременността, както и преди раждането..
 • Зърната потъмняват, както и кожата около тях.
 • Повишава се чувствителността на гърдите, заедно с болезнеността.
 • Появява се венозната мрежа. Кръвоносните съдове потъмняват поради увеличения приток на кръв в млечните жлези.
 • Появява се коластра. Това е името на дебели жълтеникави отделяния от гърдите. Това явление обикновено се наблюдава не по-рано от 4 месеца на бременността..
 • Зърната и ареолите около тях се увеличават по размер.
 • Появяват се туберкули на Монтгомъри. Това е името на малки образувания на ареолата по периферията на зърното. Техният брой е средно 10-15 парчета, но могат да се наблюдават до 28 такива образувания.
 • Появата на стрии. Те възникват поради подуване на гърдите. Стриите са почти неизбежни при значително увеличаване на гърдите на фона на недостатъчна еластичност на кожата.

Често в началото на бременността промените в гърдите се възприемат като признак на предменструален синдром..

Промените в гърдите са индивидуални, поради което във всеки случай картината има свои отличителни черти. Обикновено изразените промени спират с 10-14 седмици.

Защо боли гърдите по време на бременност?

Болката в гърдите не е необходим спътник на бременността. Тялото на всяка жена е индивидуално, както и чувствителността му към настъпващите промени и прага на болката.

Веднага след зачеването хормоналният фон започва да се променя. Една от проявите на този процес е повишаване на чувствителността на гърдите до появата на болезнени усещания..

Болката в гърдите се появява, когато се увеличава. Основният виновник за такива промени е хормонът естроген, който се произвежда в увеличен обем по време на бременност. Увеличаването на гърдите и болезнеността са вид страничен ефект от тези хормонални промени..

Тежестта на болезнените усещания може да варира драстично. Някои жени изпитват фин дискомфорт. Неприятните усещания могат да се засилят при натискане върху гърдите или хипотермия. Естеството на болката обикновено е болезнено, придърпващо.

Други жени изпитват постоянна болка в гърдите по време на бременност. Чувствителността на зърната се увеличава толкова много, че дори лекият контакт с дрехите може да причини болка..

Каква болка в гърдите се счита за нормална?

Само специалист може надеждно да определи дали болката в гърдите по време на бременност е нормална. Струва си още веднъж да се консултирате с него, за да изключите патологичната причина за дискомфорт..

Ако гърдите болят, има усещане за дърпане, тогава това състояние обикновено е норма. В този случай тежестта може да варира..

Сърбеж в областта на зърната, усещане за парене, изтръпване също могат да бъдат норма. Тези признаци могат да съпътстват производството на коластра. В този случай личната хигиена е особено важна..

Тревожни симптоми, изискващи медицинска помощ

Болката в гърдите при бременна жена не винаги е нормата, която придружава промените в тялото. Жената трябва да отиде на лекар, ако има следните съпътстващи симптоми:

 • болка в долната част на корема;
 • вагинално отделяне, смесено с кръв;
 • общо неразположение;
 • рязко повишаване на температурата.

Дори да имате един от изброените симптоми, трябва да се консултирате със специалист.

Вие също трябва да се притеснявате, когато гърдата се увеличава асиметрично. Предупредителен знак е образуването на бучка или депресия.

Друг симптом, който трябва да притеснява, е връщането на гърдите до нормалния им размер. Такъв знак може да е доказателство за заплаха от прекъсване или замразена бременност..

Ако гърдата се чувства гореща (лява, дясна или и двете), тогава съществува риск от възпалителен процес - мастопатия.

Друга сериозна патология на млечните жлези е лактостазата. Този термин се разбира като застой на мляко в каналите. Това явление е характерно за следродилния период, но не е изключено по време на бременност, когато производството на мляко е започнало рано..

При болезнени усещания под гърдата съществува риск от скрит оток. Подобен симптом може да показва сърдечна патология..

Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Ако гърдите ви болят по време на бременност, трябва да посетите специалист. Лекарят ще изследва състоянието на млечните жлези, ще извърши палпация. Въз основа на такова изследване ще бъде възможно да се каже дали настъпващите промени са нормални или си струва да се подложите на допълнителен преглед, ако подозирате някаква патология..

Болезнеността на гърдите носи дискомфортни усещания, намалява качеството на живот, влияе негативно на психо-емоционалното състояние. Има няколко начина, по които можете да помогнете за облекчаване на болката или намаляване на болката до по-удобно ниво:

 • Не забравяйте да носите сутиен. Носенето му е важно за доброто кръвообращение и формата на гърдите. Ако кръвообращението е нарушено, тогава съществува риск от запушване на млечните канали. Такива нарушения водят до лактостаза и мастит. Ако чувствителността на зърната е увеличена, тогава трябва да се опитате да не сваляте такова бельо през нощта. Тази опция е осъществима при условие на удобно бельо, което не пречи на здравословния сън..
 • Смяна на сутиен. Гърдите растат по време на бременност, поради което се изисква бельо с подходящ размер. Тъй като чувствителността на зърната е повишена, трябва внимателно да обмислите избора на плат - дантелените чашки ще причинят дискомфорт. Когато отделяте коластра, трябва да закупите специален сутиен за кърмачка, в който можете да смените подложките за гърди. Това не само помага за намаляване на болезнените усещания, но е важно и за целите на личната хигиена..
 • Масаж на гърдите. За да направите това, трябва да използвате хавлиена ръкавица. Полезно е да масажирате гърдите си още в първите дни на бременността. Това е отлична профилактика на появата на стрии и провокира леко загрубяване на зърната, което ще осигури положителен ефект през периода на кърмене. Ако усещанията не са твърде болезнени, тогава зърната могат да бъдат леко издърпани и усукани. Такива манипулации трябва да се извършват след хигиенна процедура..
 • Използвайте хипоалергенни продукти за хигиена на гърдите. По време на бременност тялото се променя, така че дори обикновеният сапун и обичайният душ гел могат да раздразнят и изсушат и без това чувствителната кожа.
 • Правете специални упражнения за гърдите. Редовното упражнение може да намали болезнеността и да поддържа формата и стегнатостта на гърдите.
 • Втвърдяване. Може да се извърши от втория триместър. За да втвърдите гърдите, можете да прибегнете до въздушни бани и контрастни мокри разтривания. В същото време не трябва да се допуска излагане на твърде ниски или високи температури. Такива лечения са полезни за нормализиране на кръвния поток, поддържане на формата на гърдите и добро състояние на кожата. Втвърдяването е отлична профилактика на мастит.

Всяко физическо или температурно въздействие върху гърдите трябва да бъде умерено. В противен случай можете да навредите само на тялото..

Болката в гърдите по време на бременност обикновено е индикация за промени в тялото. Нормалните болезнени прояви трябва да се разграничават от патологичните признаци на различни заболявания. Ако имате и най-малко съмнение, трябва да се консултирате с лекар. Можете да се отървете или да намалите болката в гърдите с няколко трика.

Ако гърдите ви болят по време на бременност: препоръки

Въпреки че болката в гърдите е сигурен признак на зачеване, който повечето жени изпитват, тя не винаги е 100% симптом. Всъщност появата на дискомфорт се появява всеки път, когато настъпи периодът ви или малко преди да настъпи..

Същият този симптом е един от първите, които повечето жени изпитват, когато са в позиция. Може да е объркващо за тези, които активно се опитват да не забременеят..

Флуктуиращите хормони са виновни за болката в гърдите по време на бременност, гаденето започва да притеснява сутрин, болки в стомаха без причина.

Тези симптоми са резултат от увеличаване на количеството естроген, което тялото произвежда. Някои хора усещат този симптом като тежест или болезненост в цялата гърда, докато други усещат изтръпване в областта около зърното..

След оплождането на яйцеклетката женското тяло започва да произвежда хормони на бременността, а именно:

 1. Естроген
 2. Прогестерон
 3. Пролактин

Те стимулират органа и карат растежа на млечните канали да се подготвят за основната си роля - хранене на новороденото. Всички тези бързи промени водят до дискомфорт, възниква болка, изтръпване, гърдите започват да се подуват.

Винаги ли гърдите болят по време на бременност?

По време на бременността тялото ще преживее много промени, от момента на зачеването до раждането на бебето. Процесите в тялото по време на раждането на дете са естествени, но за различните хора естеството и интензивността на тези физиологични процеси са различни. Те помагат на женското тяло да се подготви за раждането на бебе..

Свръхчувствителността в гърдите често се счита за един от най-ранните признаци на бременност. Гърдите стават нежни в рамките на 4 до 9 седмици. Тази болезненост може да продължи през първия триместър, но след нормализиране на баланса на хормоните, дискомфортът ще спре..

Болката в гърдите по време на бременност не е 100% спътник на всички жени през първия триместър. Ако бъдещата майка не изпитва болезненост в млечната жлеза, това не означава, че е необходимо да започнете да се тревожите за развитието на плода. Това също е нормално и не е показателно за забавяне на развитието..

Колко време боли гърдите по време на бременност?

Изпитването на болка в гърдите, когато жената е в положение, не е патология, ако дискомфортът не представлява проблем. Чувствителността е често срещана през първия и последния триместър на бременността, поради физическите (и хормоналните) промени, през които преминава тялото. Повечето бъдещи майки изпитват този симптом през цялото време за първи път месеци след зачеването. Други могат да получат болезненост до 9 месеца.

Дискомфортът може да се появи още две до три седмици след зачеването. През първите няколко месеца след успешното зачеване тялото произвежда големи количества хормони. Тези хормони причиняват промени в гърдите. Според медицински изследвания естрогенът и прогестеронът подготвят млечните канали за производство на коластра през първата седмица на бременността..


Това може да доведе до факта, че жлезата ще набъбне, набъбне, ще стане податлива на външни дразнители (тесни дрехи). С други думи, леко докосване може да е достатъчно, за да причини болка..

За повечето жени свръхчувствителността изчезва, когато навлязат във втория триместър. По този начин тялото казва на бъдещата майка, че адаптацията към хормоналните промени е завършена..

Бременните жени често се оплакват, че нежността на гърдите остава през цялата бременност. Усещанията постепенно ще станат по-слабо изразени. Индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка влияят на показателите за степента на болка в млечната жлеза.

Боли ли гърдите при замразена и извънматочна бременност

Замразена или извънматочна бременност, доста често срещана патология, те могат да се случат при всеки представител на детеродна възраст. В допълнение към появата на болка в млечната жлеза, жената може да изпита следните симптоми:

 • Покачване на температурата
 • Признаци на интоксикация
 • Слабо зацапване
 • Постоянно изтръпване в долната част на корема
 • Компресивни болки
 • Гадене
 • Тахикардия

Лимфните възли също се увеличават, едната гърда може да промени формата си, появява се зачервяване. За признаци на извънматочна бременност, потърсете Вашия лекар.

При замразен тип патология дискомфортът в жлезата практически не се различава от нормалния ход на бременността. Плодът спира да се развива. Започва гниене, което е заплаха за живота на жената.

Бъдещата майка обикновено не забелязва отклонението, гърдата не започва да боледува веднага. Но ако една от жлезите е променила своята форма, цвят или органът е спрял да расте, е необходимо да се консултирате с лекар.

Как да намалим болката в гърдите по време на бременност

Максималната болка в зърната се появява веднага след събуждане. Болезнеността обикновено отслабва до вечерта. Поради прилива на кръв към тъканите, млечната жлеза започва да се подува. Ако бъдещата майка има време да изпълнява специални упражнения, тогава по-близо до следобеда жлезите ще се притесняват по-малко.

Действителни съвети за намаляване на свръхчувствителността на гърдите по време на бременност:

 1. Подходящо бельо. Сутиенът трябва да е удобен. Сутиенът не трябва да стиска или търка по гърдите или зърната. Необходимо е да се носи бельо от висококачествени тъкани, без излишни линии и декоративни елементи. Ако зърната ви болят, можете да поддържате поддържащото бельо през нощта. По-правилно е да използвате памучен сутиен за бременни и кърмещи жени.
 2. Спазване на обичайните хигиенни правила. Жлезите се измиват два пъти на ден с топла вода (или се избърсват с влажна кърпа). Дискомфортът често се причинява от лоша хигиена, особено в горещите летни месеци..
 3. Използването на овлажнители след къпане ще предотврати появата на стрии.
 4. Избор на аксесоари. Специални вложки за сутиен се използват, ако млякото се отделя в ранните етапи на бременността, не използвайте груби подложки. Това ще предизвика дразнене, стимулиране на зърното, което причинява повишаване на тонуса на матката и съответно заплаха от спонтанен аборт.

Можете значително да намалите дискомфорта, ако спазвате правилата за грижа за гърдите по време на бременност..

Грижи за гърдите

Правилно подбраният сутиен с меки презрамки не само ще подобри вашето благосъстояние, ще облекчи дискомфорта в гърба и ще осигури подходяща грижа за гърдите. Той ще помогне да се запази естествената форма и здравето на деликатния орган. Контрастният душ се е доказал добре. Съдейки по положителните отзиви от бъдещи майки, обливането помага да се намали чувствителността, предотвратява развитието на стрии.

Упражненията ще имат положителен ефект върху благосъстоянието, зареждат с енергия. Те подобряват притока на кислород към клетките, не само на майката, но и на плода. Болката в гърдите е намалена, особено в ранните етапи на бременността.

Болка в гърдите по време на бременност

Всички знаят, че здравата жена не трябва да има болки в гърдите. Е, може би доста - по време на менструацията. Въпреки това, дори и в тази ситуация, съвременните лекари препоръчват внимателно да изслушват усещанията и да бъдат задължително прегледани от мамолог и ендокринолог. Следователно, болката в гърдите по време на бременност от бъдещите майки се възприема като нещо ужасно. Но няма нужда да се страхувате, докато чакате детето. Прекомерната бдителност обаче също не вреди..

Когато болката в гърдите по време на бременност е нормална?

Буквално няколко часа след зачеването в тялото на жената започва своеобразно „преструктуриране“. На първо място, хормоналният фон се променя. В резултат на тези промени могат да се появят гадене, обилни вагинални секрети или преди това необичайни промени в настроението. Всичко това са ранни признаци на бременност..

Освен това при много жени, дори преди закъснението, кръговете на ареолата започват да потъмняват, а самата гърда става по-чувствителна и дори започва да боли. Това се случва под въздействието на хормони. Именно с тяхна помощ гърдите на бъдещата майка се подготвят за отговорно време - хранене на бебето..

Също така жената може да наблюдава други промени, свързани с гърдите:

 • Леко подуване на млечните жлези - гърдата се увеличава по размер;
 • Отваряне на млечните канали - малко количество коластра;
 • Засилено кръвообращение - венозната мрежа става видима през кожата.

Такива промени обаче не винаги се случват през първия триместър. Но ако известно време след незащитен полов акт гърдите болят, това може да е признак за бременност. Това се случва особено често при жени, които очакват първото си дете. Не е нужно да се притеснявате от болка. Най-често дискомфортът изчезва до края на 12 седмици..

Но в редки случаи болката може да продължи през цялата бременност. В тази ситуация трябва да се уверите, че това създава минимум неудобства. Как да направите това, ще говорим по-късно и сега ще разгледаме кога гърдите все още болят по време на бременност и това не е повод за безпокойство.

Безопасна болка в гърдите през втората половина на бременността

От петия месец в тялото на жената се повишава съдържанието на хормона естроген. Този продукт на жлезите с вътрешна секреция подготвя тялото на майката за бъдещо раждане. Въпреки това, един от неговите „странични“ ефекти е увеличаване на размера на млечните жлези и болки в гърдите по време на бременност..

Най-често този синдром на болката се проявява слабо. В този случай болката е по-скоро дърпаща или болезнена. Често се появява в резултат на реакция на хипотермия или лек натиск. Но понякога гърдите болят почти постоянно и зърната стават толкова чувствителни, че реагират болезнено дори при лек контакт с дрехи..

Ако в същото време започне производството на коластра, тогава жените допълнително отбелязват изтръпване, парене или сърбеж в областта на зърната. Не се страхувайте от това. Просто трябва да си купите сутиен за кърмачки и да смените своевременно специални подложки. Също така трябва внимателно да следите хигиената на гърдите и да миете зърната си при най-малко замърсяване. Понякога смяната на сутиен е достатъчна, за да спре болката в гърдите по време на бременност.

Обадете се: +7 (495) 222-13-94

Когато болката в гърдите е причина за безпокойство?

Най-често болката в гърдите по време на бременност е норма. Но понякога може да показва сериозни патологии. Например, ако синдромът на болката се усеща ясно под гърдите, това може да означава, че жената има скрит оток по време на бременност. Също така болката под гърдите или в центъра на гърдите може да сигнализира за сърдечно заболяване..

Бъдещата майка трябва да бъде предпазлива, дори ако гърдите й са много болезнени по време на бременност. Острата болка в гърдите може да показва сериозно заболяване. Например тя уведомява, че жената развива лактостаза или мастит. И в двата случая е необходимо да посетите мамолог и да излекувате болестта преди раждането..

Лактостазата е стагнация на кърмата в каналите. Най-често това заболяване се появява след раждането. Но ако кърмата започне да се образува твърде рано, тогава можете да се сблъскате с този проблем дори по време на бременност. Разпознаването на застоялото кърма не е трудно:

 • Гърдите стават болезнени;
 • В млечните жлези се образуват бучки, които лесно се усещат при изследване;
 • На мястото на уплътненията може да се появи зачервяване на кожата;
 • Изпразването на гръдните канали е неудобно или болезнено.

Лактостазата се развива, както следва:

 1. Ако канал или сегмент на гърдата е притиснат от дрехи или не е изпразнен напълно, тогава в него ще се образува млечна тапа;
 2. Млечната тапа запушва изхода на канала и млякото остава в сегмента на гърдата;
 3. Продължителният застой на мляко провокира мастит.

Маститът е възпаление на гърдата. Болестта може да бъде инфекциозна и неинфекциозна, но във всеки случай опасна. Неинфекциозният мастит се причинява от продължителна лактостаза и инфекциозният вариант на развитие на заболяването се появява в резултат на недостатъчна хигиена на зърната.

Млечната тайна е полезно местообитание за множество бактерии. Ако остатъците от коластра и мляко не бъдат незабавно отстранени от зърната, след кратък период от време бактериите ще се издигнат по каналите и ще причинят възпаление на гърдата. В това има малко приятно. Болестта протича в остра форма и е придружена от симптоми като:

 • удебеляване, загрубяване и уголемяване на млечната жлеза;
 • остра пръсваща болка в гърдите, по-лоша при най-малкото докосване;
 • зачервяване на гърдите;
 • общо повишаване на телесната температура и повишаване на температурата на кожата в местата на зачервяване.

При липса на подходящо лечение (особено когато става въпрос за инфекциозен мастит), в гърдата се образува абсцес. Често, за да го премахнете, трябва да прибегнете до хирургическа интервенция. Ако абсцесът не се лекува, първо в млякото ще се появят примеси от гной и след това ще влязат в кръвта на жената, което е изпълнено с развитие на сепсис. Ето защо, в случай на остра болка в гърдите, е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро..

Как да намалим болката в гърдите по време на бременност?

За да се отървете от болката, трябва да разберете защо боли гърдите по време на бременност. Ако причината е заболяване, тогава трябва спешно да се лекува. Но ако това е физиологична реакция на организма към промяна в хормоналните нива, тогава можете да използвате следните съвети:

 1. Носете удобен сутиен. И дайте предимство на продукт от естествен плат с широки презрамки, винаги без ямки и синтетични вложки. Сменяйте сутиена си, докато гърдите ви се уголемяват, избягвайте да изстисквате гърдите и млечните канали.
 2. От първите дни на чакане на потомството масажирайте гърдите с хавлиена ръкавица. Това ще ви помогне да избегнете стрии по време на бременност и да накарате зърната да станат леко грапави, което ще има положителен ефект върху последващото хранене на бебето. Можете също така да издърпате зърната и да ги завъртите след хигиенни процедури, ако това не причинява дискомфорт..
 3. Не забравяйте да втвърдите гърдите от втората половина на бременността. Въздушните бани и измиване с леко хладна вода ще ви помогнат в това..
 4. Ако зърната ви са чувствителни, опитайте да запазите сутиена си през нощта..
 5. Използвайте хигиенни стерилни подложки след появата на коластра. Те се продават в аптеките.
 6. Избягвайте да използвате душ гелове или обикновени сапуни за измиване на гърдите си. Закупете бебешки сапун или шампоан за тези цели, които са означени като „хипоалергенни“.
 7. Правете ежедневно комплекс от упражнения за гърди. Това ще ви позволи не само да избегнете болка в гърдите, но и да запазите формата им..

Обобщение

И накрая, бих искал да ви предупредя повече. Много бременни жени отказват да носят сутиен поради дискомфорт в гърдите и зърната. Не прави това! Правилно монтираният сутиен повдига гърдите ви и подобрява кръвообращението. Освен това такова бельо няма да позволи на гърдите да увиснат по време на бременност..

Ако откажете да носите сутиен, тогава е вероятно кръвообращението в гърдите да се наруши и млечните канали да се запушат. И това, както вече знаете, е изпълнено с лактостаза и последващ мастит. Затова няма нужда да рискувате, грижете се за гърдите си!

Момичета! Нека правим репостове.

Благодарение на това специалисти идват при нас и дават отговори на нашите въпроси.!
Също така можете да зададете въпроса си по-долу. Хора като вас или специалисти ще дадат отговора.
Благодаря ти ;-)
Всички здрави бебета!
Пс. Това важи и за момчетата! Просто тук има повече момичета ;-)

Защо боли гърдите по време на бременност

Знаете ли кой симптом е един от първите, който сигнализира за зачеване? Млечните жлези се подуват и увеличават размера си. И днес ще говорим за това как боли гърдите по време на бременност, защо възникват неприятни усещания и как да се справим с тях..

 1. Гърдите болят по време на бременност - причини
 2. Как да се справим с дискомфорта
 3. Никаква болка в гърдите по време на бременност не е лоша?
 4. Заключение

Гърдите болят по време на бременност - причини

При 90% от жените външните и вътрешните промени в млечните жлези се появяват много преди появата на други признаци на бременност - тялото започва интензивно да се подготвя за хранене на вече родено бебе.

Женската гърда е жлеза, която се състои от алвеоли, заобиколени от 24 лобули. След зачеването, на фона на хормонални промени, броят на лобулите се увеличава, млечните канали започват да се разширяват - такива промени провокират дразнене на нервните окончания, разтягане на съединителнотъканните влакна, гръдните щамове, започва да боли.

В допълнение към болката и увеличаването на млечните жлези с около 1 размер, женската гърда след зачеването претърпява и други промени:

 • зърната и кожата около тях потъмняват, което се причинява от повишен синтез на пигментационния хормон;
 • зърната изпъкват, на ареолите се образуват възли, те се наричат ​​Montgomery tubercles;
 • се наблюдава сърбеж, изгаряне на кожата на млечните жлези;
 • на фона на повишено кръвообращение, вените навлизат, на жлезите се появява съдова мрежа;
 • тъй като млечните канали се разширяват, жлезите стават твърди, появява се постоянно усещане за тежест;
 • тъй като размерът на млечните жлези се увеличава, се образуват стрии (стрии) - това се дължи на факта, че колагеновите влакна не могат да издържат на увеличени натоварвания, те започват да се разкъсват, за съжаление, след раждането е невъзможно напълно да се премахне такъв дефект.

Веднага след зачеването, хормонът на hCG започва активно да се произвежда в тялото на жената - именно това вещество допринася за увеличаване, подуване на млечните жлези.

Други хормони също са отговорни за появата на болка в гърдите - естрогенът участва в стимулирането на млечните канали, прогестеронът ускорява образуването на жлезиста тъкан.

Болката в млечните жлези се появява, когато се увеличи - мастната, съединителната тъкан започва да се разтяга, което причинява появата на дърпащи, болезнени усещания.

Но болката в гърдите може да бъде причинена не само от бременност, трябва да бъдете предупредени, ако само една млечна жлеза набъбне и се увеличи - това може да е проява на мастопатия, мастит, тумори от различен произход.

Как да се справим с дискомфорта

Жените описват болката в гърдите по време на бременност по различни начини - изтръпване и парене в зърната, тежест на млечните жлези, повишена чувствителност и често се наблюдава секреция на коластра. За да почувствате по-малко дискомфорт, трябва правилно да подходите към проблема..

Прости съвети за намаляване на болката в гърдите:

 1. Изберете удобен сутиен - модели с широки презрамки, без жици и допълнителни шевове са подходящи за бременни жени, винаги от дишащи естествени материали. Чашките трябва добре да повдигат и поддържат млечните жлези, за да се избегнат проблеми с кръвообращението и задръствания..
 2. Ако зърната са чувствителни, по-добре е да спите в сутиен..
 3. Ако коластрата започне да тече, купете специални абсорбиращи подложки от аптеката..
 4. За водни процедури използвайте хидратиращи хигиенни продукти, измивайте гърдите си само с топла вода, за да не изсушите кожата.
 5. Правете ежедневно разтриване на жлезите с влажна махрова кърпа, леко масажирайте гърдите с длани по посока на часовниковата стрелка - тези прости процедури значително подобряват процеса на кръвообращение, намаляват риска от развитие на задръствания в тъканите.
 6. Изпълнявайте редовно прости упражнения за укрепване на мускулите на гърдите и гърба, плуване добре, йога.
 7. За да запазите красотата на гърдите след раждането, по време на бременност, редовно нанасяйте крем със силикон, витамин Е в областта на гърдите и деколтето..

Но болката в гърдите не винаги е нормална и безобидна. Ако от зърната се отдели кървава или гнойна течност, температурата се повиши, болката стане непоносима, откриете обриви по кожата или уплътнения в жлезите - незабавно се свържете с мамолог, но не изпадайте в паника преди време.

Никаква болка в гърдите по време на бременност не е лоша?

Обикновено дискомфортът в гърдите се появява в ранните етапи, до 10-12 седмици синдромът на болката значително намалява или напълно изчезва, но непосредствено преди раждането, дърпащата болка се появява отново. Но често жените не забелязват някакви специални промени в млечните жлези - това не е страшно, всеки организъм реагира по различен начин на бременността.

По-лошо, ако гърдите болят и след това дискомфортът внезапно изчезва и това се случва преди 4 месеца, но дори такива ситуации не са причина за притеснение, може би тялото бързо се е приспособило към новото си положение.

Важно е да запомните, че с развитието на извънматочна бременност болката в гърдите продължава..

Ако нещо ви притеснява по време на бременност, не „пробвайте“ диагнозите на други хора, не питайте приятелите и роднините си за съвет, просто кажете на гинеколога за дискомфорта. Не забравяйте, че всеки стрес в бъдещата майка може да доведе до спонтанен аборт..

Защо гърдите не болят по време на бременност - патологични причини:

 1. Замразена бременност - патологията възниква на фона на инфекциозни заболявания, нарушения в хормоналната система, развитие на генетични аномалии в плода. В такава ситуация тялото изпитва стрес, тъй като вече активно е започнало да се подготвя за раждането на бебето, всички протичащи процеси рязко спират, нивото на прогестерона намалява - дискомфортът в гърдите изчезва. Ако жлезите внезапно накуцват, са загубили чувствителност, направете непланиран ултразвук, за да слушате сърдечния ритъм на ембриона.
 2. Болката може внезапно да изчезне на 3-4 седмици от бременността, което често показва патологии на жълтото тяло, което е отговорно за производството на прогестерон. Тази ситуация се нарича заплаха от спонтанен аборт - поради недостиг на хормони ембрионът не може правилно да се закотви в ендометриума, той се намира много близо до фаринкса на матката. Допълнителни симптоми са постоянна силна болка в долната част на корема или лумбалната област, слабост и гадене. Ако се появят тези симптоми, не отлагайте посещението при лекар, навременната хормонална терапия помага да се поддържа бременността.
 3. Недостатъчност на хипофизната жлеза - почти всички хормони, с изключение на прогестерона, се синтезират от хипофизната жлеза. За бъдещите майки е много важен тиреостимулиращият хормон, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, а пролактинът - той е отговорен за лактацията. Ако хипофизната жлеза се повреди в 5-7 седмици от бременността, болката в гърдите може да изчезне. Липсата на необходимите хормони е основната причина за ранен спонтанен аборт, развитие на вродени аномалии при дете, трудно раждане и обилно кървене.

Липсата на болка в гърдите без други прояви на патологични процеси не е аномалия, млечните жлези все още се подготвят за хранене на новороденото - липсата на дискомфорт може да бъде причинена от ниска чувствителност или плавни, а не резки хормонални скокове. И обратно, ако жлезите болят непрекъснато от зачеването до раждането, но в същото време се чувствате добре, няма причина за паника.

Заключение

Всяка бъдеща майка трябва да знае какви промени се случват в млечните жлези и в организма като цяло. Болката в гърдите по време на бременност, особено в ранните етапи, е нормална; при правилна и редовна грижа дискомфортът става по-малко забележим.

Разкажете ни в коментарите как боли гърдите ви по време на бременност, как сте се борили с дискомфорт. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи..

Защо гърдите болят по време на бременност? Кога болката в гърдите изчезва? Как да облекчим това състояние?

ЧЗВ

Защо боли гърдите по време на бременност?

По време на бременност жената може да има болки в гърдите, които най-често се причиняват от нарастващия плод и промените в тялото. В същото време нито една жена не е имунизирана от заболявания, които възникват или се влошават по време на бременност и причиняват болка в гърдите. Факт е, че бременността е повишено натоварване на всички органи на женското тяло. При такова претоварване могат да се идентифицират „слаби“ места, които тялото лесно може да компенсира извън бременността. Поради това е важно да се прави разлика между болка, свързана с естествени промени в органите по време на бременност и болка, причинена от явна патология..

Болка в гърдите, свързана с бременността

Промените по време на бременност, които допринасят за „безобидната“ болка в гърдите, могат да бъдат причинени от хормонални или анатомични промени в тялото на жената. Болката в гърдите може да се появи на всеки етап от бременността. Често болката в гърдите, по-точно болката в гърдите, е първият признак на бременност..

Причините за болка в гърдите по време на нормална бременност могат да бъдат:

 • Промени в млечните жлези. Нивото на женските хормони започва да се повишава постепенно от момента на въвеждането на оплодената яйцеклетка в матката. Женските полови хормони, а именно естрогените и прогестеронът, започват да засягат млечната жлеза и много жени изпитват болезнено подуване на млечните жлези дори преди менструацията да се забави. Това се счита за един от първите признаци на бременност. В същото време, по-близо до 5-ия месец на бременността, т.е. до 20-та седмица, млечните жлези увеличават размера си поради растежа на жлезистата тъкан, разширяването и увеличаването на броя на млечните канали и млечната секреция. През този период са възможни болезнени усещания, усещане за подуване или дискомфорт поради подуване на млечните жлези във връзка с началото на производството на мляко. Тежестта в гърдите се появява и поради увеличения приток на кръв към гърдите. Потокът на кръв също е причина за появата на венозен модел на гърдите, което се счита за нормално. В по-късните етапи дискомфортът може да бъде свързан с отделянето на мляко и движението му през млечния тракт, както и стагнацията на млякото в млечните жлези. В същото време под тежестта на уголемените млечни жлези се увеличава натоварването на раменния пояс и ребрата, което също може да причини болка в гърдите.
 • Уголемяване на матката. В края на бременността, след 24 седмици, горната част на матката достига до диафрагмата (това е мускулната плоча между гръдния кош и коремната кухина, която участва в акта на дишане), постепенно започва да я притиска отдолу. Повдигайки диафрагмата до 4 см, бременната матка причинява известно изместване на органите на гръдната кухина, особено сърцето, белите дробове и хранопровода. Само по себе си това състояние не причинява болка, но може да причини дискомфорт при дишане, сърцебиене (често се усеща като силни удари по гърдите), усещане за парене (киселини в стомаха). В някои случаи може да настъпи компресия на междуребрените нерви..
 • Разширяване на гръдния кош. По време на бременността, гърдите, както и другите части на скелета, претърпяват някои промени. Хормоналният фон на бременността помага за омекотяване на връзките и хрущяла между костите, в резултат на което разстоянието между ставните повърхности се увеличава. Основно това се отнася до 8-10 двойки ребра, които се наричат ​​фалшиви ребра, поради факта, че всяко ребро е свързано с хрущяла на горното ребро и всички те са свързани с гръдната кост чрез обща ребрена дъга. 11 и 12 двойки ребра изобщо не са прикрепени към гръдната кост, краищата им са свободни. Това води до известно разстояние на ребрата от гръдната кост, като същевременно придобива малко по-хоризонтално положение, което може да причини болезнени усещания в гърдите.
 • Лошо храносмилане. Някои разстройства на стомаха са често срещани при всички бременни жени. В ранните етапи се отбелязва често повръщане, поради което лигавицата на хранопровода може да бъде повредена. В допълнение, хормонът на бременността прогестерон действа върху клапата между стомаха и хранопровода, което го кара да се отпусне. В резултат на това част от съдържанието на стомаха се изхвърля назад, причинявайки киселини или усещане за парене зад гръдната кост. Това се улеснява и от движенията на плода през третия триместър, когато матката достигне диафрагмата (нейните движения могат да се предадат на диафрагмата и да причинят болезнени усещания в гърдите).

Болка в гърдите, несвързана с бременността

Болките в гърдите, които не са свързани с бременност, включват всички състояния, които могат да се развият при небременна жена. За да бъдем по-точни, всички тези заболявания обикновено присъстват при жената дори преди бременността, но нова интересна ситуация причинява обостряне на тези патологии. При правилно планиране на бременността, тоест щателен преглед на бъдещите родители преди зачеването, хроничните заболявания на жената се диагностицират навреме, така че лекарят „успява” да компенсира състоянието на засегнатия орган, да елиминира или смекчи провокиращите фактори и рисковите фактори.

Често болката в гърдите се свързва със сърцето, но други органи също могат да "болят" в гърдите.

Болката в гърдите се появява при патология или претоварване на следните органи:

 • млечни жлези;
 • сърце;
 • големи съдове (аорта, белодробна артерия);
 • бели дробове;
 • бронхи;
 • диафрагма;
 • хранопровод;
 • стомах;
 • жлъчен мехур;
 • мускули на гръдния кош;
 • ребра и стави на гръдния кош;
 • гръбначен стълб.

Причини за болка в гърдите по време на бременност

Патология

Механизмът на болката

Особености на болката

Свързани симптоми

Сърдечен удар

Сърдечен удар се причинява от нарушена циркулация в сърдечния мускул. Липсата на кръв причинява рязък недостиг на кислород, така че сърцето започва да изпраща "сигнали" под формата на болка.

Има болка зад гръдната кост, обикновено се появява по време на физическо натоварване. Болката кара жената да спре да се движи. В покой болката преминава.

Студ

(остри респираторни инфекции, остри респираторни инфекции)

Острите инфекции на дихателните пътища често причиняват кашлица. Продължителната кашлица причинява натоварване на гръдните мускули.

Болка в гърдите при кашляне, както и усещане за стягане извън пристъпа на кашлица.

При остри респираторни инфекции, заедно с кашлица, има хрема, треска, мускулни болки, изпотяване.

Невроза

При така наречените неврози или вегетативно-съдова дистония, болките в гърдите могат да бъдат причинени от учестен пулс, повишени сърдечни контракции и спазъм на гръдните мускули.

Болката обикновено е свързана с емоционален стрес. Бременната жена може да бъде разсеяна от усещането за болка, като насочи вниманието си към нещо друго..

Изпотяване, сърцебиене, високо или ниско кръвно налягане, задух, раздразнителност.

Междуребрена невралгия

Междуребрената невралгия е състояние, при което нервите, които минават по ребрата, са компресирани. Причината за междуребрената невралгия по време на бременност е промяна в положението на ребрата поради нарастващата матка и разтягането на връзките между ставните повърхности на ребрата. В резултат на това нервите с внезапно движение могат да се "разтегнат", причинявайки болка по ребрата. Друга причина за този тип невралгия е компресията на нервите в областта на гръдните прешлени при остеохондроза.

Остра болка в гърдите (вдясно или вляво), понякога по ребрата (отзад напред), произтичаща от импулсивно движение, завъртане на тялото, вдигане на тежести, кашлица, кихане, смях, докато се вдишва дълбоко. Болката обикновено не трае дълго.

Обикновено няма други симптоми, но жените, които са свръхчувствителни към болка, могат да получат световъртеж, неволно отделяне на урина, гадене, „мухи“ пред очите.

Сърдечни дефекти

Сърдечните дефекти могат да причинят болка в областта на сърцето, подобно на инфаркт. По-рядко, като болка, жената усеща силни удари на сърцето в гърдите с ускорен сърдечен ритъм или увеличаване на масата на сърдечния мускул.

Болката обикновено е същата като при инфаркт. Болка се появява по време на тренировка, след поглъщане на голямо количество течност, след повръщане, на фона на повишено кръвно налягане.

При тежки сърдечни дефекти жената може да има нарушения на сърдечния ритъм (неравномерен пулс), оток, тежък задух, бледо или синьо лице.

Периферна кардиомиопатия

Периферната кардиомиопатия е внезапно отслабване на сърдечния мускул, което води до сърдечна недостатъчност (намалена помпена функция на сърцето). Точната причина за заболяването е неизвестна, предполага се, че хормоните (пролактин, релаксин) засягат сърдечния мускул.

Болката в гърдите се появява през последните месеци на бременността и след раждането (през първите 5 месеца). Обикновено болката се появява при натоварване под формата на усещане за дискомфорт или повишен сърдечен ритъм.

Вместо болка в гърдите бременната жена по-често се притеснява от силен задух при най-малкото физическо натоварване и подуване на долните крайници, както и от нарушения на сърдечния ритъм и световъртеж.

Хипертрофична кардиомиопатия

Този тип патология на сърдечния мускул се характеризира с рязко и неразумно увеличаване на масата на сърдечния мускул, особено в близост до сърдечните клапи, което нарушава кръвоснабдяването на самия сърдечен мускул и цялото тяло.

Болка, подобна на инфаркт.

Задух, замаяност, припадък, наличие на подобно заболяване при роднини, промени в ЕКГ (електрокардиограма), прослушване на шума над сърдечната област със стетоскоп.

Гръдна аортна дисекционна аневризма

Аневризма на гръдната аорта е сакуларно разширяване на най-голямата артерия, оставяща сърцето в гръдната му област. С разширяването съществува риск от разслояване на стената, т.е.проникване на кръв между слоевете на артериалната стена, с постепенно разкъсване. Това животозастрашаващо състояние причинява силна болка..

Много силна болка в гърдите, която се разпространява в гърба, гръбначния стълб. Болката има вълнообразен характер, т.е.засилва се, след това намалява.

Обикновено се регистрират рязък спад на кръвното налягане, световъртеж, припадък, сърцебиене.

Рефлуксен езофагит

Рефлуксният езофагит е заболяване, причинено от изхвърлянето на стомашно съдържимо в хранопровода през хлабаво затворена езофагогастриална клапа. Както бе споменато по-горе, този клапан "се отпуска" по време на бременност, следователно, ако жената е имала рефлуксен езофагит преди бременността, обикновено се влошава. Това се улеснява и от промяна в позицията на диафрагмата на по-късна дата, тъй като когато се промени анатомичното местоположение на диафрагмата, анатомията на хранопровода и стомаха също се променя, което допринася за обратното движение на храната.

Усещане за парене зад гръдната кост, което се появява след хранене и през нощта в хоризонтално положение. В някои случаи усещането за парене се разпростира върху врата, гърба и ръцете.

Може да има кашлица, задух.

Разкъсан хранопровод

Разкъсването на хранопровода при бременни жени обикновено се наблюдава на фона на силно повръщане. С некоординирана активност на горния и долния сфинктер на хранопровода, тоест когато горният сфинктер в фаринкса е затворен и стомахът се свива. В резултат на това налягането вътре в хранопровода рязко се повишава и възникват линейни (по протежение) разкъсвания на лигавицата на хранопровода.

Остра болка зад гръдната кост, излъчваща се към шията или стомаха, се появява след обилно повръщане или нараняване.

Повръщане на кръв, задух, напукване под кожата (конгестия на въздуха), треска, студени тръпки.

Дискинезия на жлъчните пътища

Дискинезията е нарушение на двигателната функция. Дискинезията на жлъчните пътища е или тенденция към спазъм на жлъчния мехур, или отпуснатост. И двете състояния са болезнени, особено при камъни в жлъчните пътища (холелитиаза) или възпаление на жлъчния мехур (холецистит).

Болезнена тъпа болка вдясно под ребрата, която продължава (не изчезва веднага), дава на дясната лопатка, възниква след обилни мазни храни.

Гадене, повръщане, нарушение на изпражненията, горчивина в устата, пожълтяване на кожата.

Пневмоторакс

Пневмотораксът е състояние, при което въздухът внезапно навлиза в плевралната кухина (мембраната около белите дробове), като компресира белия дроб и му пречи да „диша“. Пневмоторакс може да се появи при напълно здрави жени (обикновено в този случай причината е травма) или при жени с хронично белодробно заболяване.

Внезапна, остра болка, която излъчва към рамото, се засилва по време на дишането.

Задавяне, наличие на определени рискови фактори (хронично белодробно заболяване, травма, висок растеж и слаба физика на пациента).

Перикардит

Перикардитът е възпаление на торбичката около сърцето. Когато възпалените листове на сърдечната торбичка се търкат един в друг, възниква болка.

Остра болка в центъра на гръдния кош или леко наляво, която става по-изразена в легнало положение и намалява в седнало положение с наклонен багажник напред.

ЕКГ се променя, прослушвайки шума от триенето на перикарда със стетоскоп.

Белодробна емболия

Белодробната емболия е опасна патология, при която кръвен съсирек (тромб) навлиза в голям или малък клон на белодробната артерия (напуска дясната страна на сърцето). В резултат на това частта от белия дроб, която е получила кръв от артерия, запушена с тромб, е напълно „изключена“, без да получава кръв и в нея се нарушава процесът на газообмен..

Остра болка в гърдите, влошаваща се при дишане. Начало внезапно, без връзка с упражнения, за разлика от инфаркта.

Бърз сърдечен ритъм, хемоптиза, задушаване, рязък спад на кръвното налягане, наличие на рискови фактори (заболявания на вените на долните крайници, кръвни съсиреци в сърдечната кухина), промени в ЕКГ.

Костален хондрит

(Болест на Tietze)

Ребреният хондрит е поражение на ставите между горните ребра и гръдната кост. Болестта засяга връзките и хрущялите, обикновено след нараняване, и причинява подуване и увреждане на тези тъкани.

Болка в горната част на гърдите, обикновено едностранна, но може да се разпространи по цялата предна част на гърдите, врата, рамото. Болката може да се увеличи по време на движение и емоционален стрес, както и при дишане и кашляне. Обикновено болката не трае дълго, но може да продължи дълго време, като периодично се увеличава и намалява.

Болезнеността и подуването в областта на засегнатото ребро се определя на допир, но няма зачервяване на кожата.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е заболяване с неуточнено (вероятно автоимунно или неврологично) естество, което засяга много мускули, включително междуребрените. Характеристика на тази патология е наличието на така наречените тригерни или спускови точки, когато се натисне, което може да провокира болка.

Обикновено болката се намира от двете страни на гръдната кост в горната част на гръдния кош, по-лоша при натискане.

Главоболие, безсъние, болка в други мускули, болки в корема, разстройства на изпражненията често са свързани с тази патология.

Счупени ребра

Фрактура на ребрата е нарушение на целостта на костта, докато костните фрагменти се образуват, надкостницата се разтяга или разкъсва, в която се намират болезнените окончания.

Болка в гърдите при вдишване (болката ви кара да спрете дълбокото дишане и да дишате плитко), докато отстрани на фрактурата гърдите започват да изостават в акта на дишане.

На мястото на фрактурата се забелязва кръвоизлив, подуване, "стъпка" (ако има смес от фрагменти).

Мастит

Маститът е възпаление на млечните жлези. Обикновено се наблюдава при жени след раждане, но се среща и при бременни с неспазване на правилата за лична хигиена и застой на мляко. Възпалението причинява силно подуване на гръдната тъкан, което притиска нервните окончания и причинява болка.

Разрушаваща болка, която се увеличава с натиск върху жлезата.

Зачервяване на кожата над млечната жлеза, повишаване на местната (над жлезата) и обща телесна температура, увеличаване на размера на възпалената жлеза, както и отделяне от зърното.

Лактостаза

Лактостазата е застой на мляко в млечната жлеза. Обикновено се появява след раждане, когато започва повишено производство на мляко, но поради ненавременното изпразване то се натрупва в млечната жлеза. Разширението на каналите причинява болка.

Разрушаваща болка, обикновено от двете страни (за разлика от мастит, който обикновено е едностранно).

При лактостазата няма признаци на възпаление, характерни за мастит, което прави възможно разграничаването на тези две състояния.

Мастопатия

Мастопатията се нарича хормонално зависими промени в гръдната тъкан - нейната жлезиста част и канали, с често образуване на плътни болезнени възли и белези. Самата болка възниква поради запушване на млечните канали и оток на жлезистата тъкан.

Разкъсваща болка в една или (по-често) и двете млечни жлези. Обикновено се наблюдава при жена дори преди бременност.

Обикновено се съчетава с раздразнителност, отоци. Преди зачеването една жена може да е имала нередовни менструации..

Сърдечните патологии са един от най-честите проблеми, които се обострят по време на бременност. Бременната жена може да не знае за вродени или придобити сърдечни заболявания, различни нарушения в ритъма и функцията на сърдечния мускул, тъй като сърцето има огромни възможности да компенсира много разстройства чрез активиране на адаптивни механизми. Бременността добавя стрес към сърцето. В ранните етапи на бременността това натоварване се дължи на увеличаване на количеството кръв и появата на допълнителна кръвоносна система между матката и плода - маточно-плацентарната циркулация. В края на бременността натоварването на сърцето се дължи на промяна в позицията му в гърдите. С нарастването на плода и увеличаването на размера на матката, сърцето придобива по-хоризонтално положение, сякаш „лежи“ върху диафрагмата. Това се дължи на факта, че уголемената матка, достигайки диафрагмата, започва да я притиска отдолу.

Друг важен момент в обострянето на сърдечната патология по време на бременност е активирането на системата за кръвосъсирване. Това е по-силно изразено в края на бременността, тъй като тялото трябва да се подготви за раждане, тоест за кървене, което трябва да може бързо да спре. Скоростта на спиране на кървенето зависи от активността на коагулационните фактори и други показатели на коагулограмата (кръвен тест за състоянието на параметрите на кръвосъсирващата система). Когато коагулационната система е твърде активна, най-малкото увреждане вътре в съда, например хранене на сърдечния мускул, може да доведе до образуването на кръвен съсирек в този съд. Това от своя страна води до инфаркт..

Как боли гърдата по време на бременност?

За да разграничите болката в гърдите, причинена от сериозни здравословни проблеми, и болката, която се появява при почти всички бременни жени по една или друга причина, трябва да обърнете внимание на естеството на болката в гърдите. „Характерът“ на болката е как жената описва дискомфорта си. Най-важният показател за патология е нарастващата болка в гърдите, налагаща използването на лекарства за болка и често не изчезва дори на техния фон..

По време на бременност болката в гърдите може да бъде както следва:

 • усещане за изтръпване;
 • остра болка;
 • изгаряне;
 • точна болка;
 • дразнеща болка;
 • стрелба болка;
 • чувство на стягане или тежест в гърдите;
 • чувство за пълнота.

За да се разграничи „опасната“ болка в гърдите при бременни жени от „безобидната“, е необходимо да се изключат така наречените „червени знамена“ - това са симптоми, които показват остър проблем, който изисква бързо откриване и лечение.

Червените знамена за болка в гърдите при бременни жени включват:

 • внезапна поява на болка;
 • болка в гърдите, която се разпространява в двата горни крайника (ръцете), гърба, долната челюст;
 • болка в гърдите, която продължава повече от 15 минути;
 • диспнея;
 • ниско налягане;
 • бързо (повече от 90 удара в минута) или твърде рядко (по-малко от 50 удара в минута) сърдечен ритъм;
 • хемоптиза;
 • болка, която се появява при физическо натоварване или при силен емоционален стрес;
 • подуване на глезените.

Ако болката се увеличава с натиск, това обикновено е мускулно-скелетна болка или болка, причинена от възпалителен процес в млечната жлеза. Поражението на органите, разположени вътре в гръдната кухина, не причинява болка, която се увеличава с натиск. Заболяването на вътрешните "гръдни" органи се доказва от болка, която се увеличава или намалява с определено положение на тялото или е свързана с физическа активност.

Понякога жената може да приеме за болка дискомфорта и усещането за парене зад гръдната кост, което се усеща при киселини. Тук си струва да бъдете наблюдателни. Ако усещането за парене зад гръдната кост е придружено от симптоми на лошо храносмилане, появява се в легнало положение, изчезва след хранене, тогава най-вероятно е точно в проникването на стомашния сок обратно в хранопровода. Ако киселините се появят по време на физическа активност, съчетават се със сърцебиене, задух и кашлица, изчезват по време на почивка, това може да е признак на инфаркт..

Когато болката в гърдите изчезне по време на бременност?

Болката в гърдите може да „изчезне“ след 12 седмици от бременността. Не бива да се паникьосвате, защото на 5 месеца плацентата, а не яйчниците, се превръща в основния ендокринен орган (произвеждащ полови хормони). Плацентата нормализира хормоналните нива, така че прекомерното влияние на женските полови хормони е значително намалено. В същото време, ако болката в гърдите внезапно изчезне преди 12 седмици, това може да е знак за прекъсване на бременността. Ако бременността „замръзне“, тоест плодът спира да расте или в матката присъстват само мембраните на плода, тогава нивото на хормона рязко спада, хормоналният фон на бременността се променя и болката в гърдите изчезва. В същото време жената може да забележи, че предварително подутите гърди изведнъж са станали меки и издути. Ако имате тези симптоми, трябва да посетите лекар.

Обикновено преди раждането жената отбелязва, че дискомфортът в гърдите е изчезнал или е станал по-слабо изразен. Причината за това „облекчение“ е намаляване на нивото на пролактин, хормон, който стимулира производството на мляко в млечните жлези. Преди раждането настъпват промени в мозъка, невроендокринната система променя "приоритета" за поддържане на бременността на "приоритета" на началото на раждането, променяйки хормоналния фон на жената. През този период жената се притеснява от болки в корема, а не в гърдите, което също е напълно нормално - подготовка на матката за раждане. В същото време много жени изпитват повишен дискомфорт в гърдите преди раждането..

Болката в гърдите по време на бременност може да не изчезне, ако чувствителността на гърдите към хормони е висока. Това означава, че дори при нормални нива на хормоните, млечната жлеза ще реагира по същия начин, както ако нивото е високо. В този случай жлезистата тъкан и каналите ще растат по-активно. Ако бременната жена има тенденция към оток, това също допринася за запазването на болка в гърдите, тъй като самата млечна жлеза може да набъбне, причинявайки усещане за пълнота.

Какво да правите, ако гърдите ви болят по време на бременност?

Когато се появи болка в гърдите, жената задължително трябва да се консултира с лекар, дори ако болката преминава бързо (това, между другото, е по-опасен признак, отколкото ако болката продължава през целия ден под формата на лек дискомфорт). Жената не може самостоятелно да различи „опасните“ болки в гърдите от „безобидните“. Особено внимание трябва да се обърне на болката, която отговаря на описанието на „червени знамена“. При наличие на внезапна болка в гърдите при бременна жена, която се съчетава с повишаване или намаляване на кръвното налягане, силно сърцебиене, световъртеж и дори припадък, трябва да се обадите на линейка.

Изследването на бременна жена с оплаквания от болка в гърдите включва следните изследвания:

 • изследване и палпация на млечните жлези и гръдния кош;
 • електрокардиография (ЕКГ);
 • ултразвуково изследване (ултразвук) на млечните жлези, ултразвук на сърцето, големите съдове, както и мускулите, ставите и костите;
 • общ кръвен тест, общ анализ на урината и пълен анализ на изпражненията;
 • кръвен тест за сърдечни маркери;
 • коагулограма;
 • анализ на храчките (ако има кашлица).

С променените анализи и данни от инструментални изследвания, водещият бременна акушер-гинеколог ще я изпрати на подробен преглед при такива тесни специалисти като кардиолог, пулмолог, травматолог, невролог, мамолог, гастроентеролог.

Ако има съмнение за тумор на гърдата (особено ако има наследственост, бременната е на възраст над 35 години, има лабораторни индикатори за наличие на тумор), лекарят (мамолог) ще предложи на бременната жена да се подложи на ултразвуково сканиране на гърдата или изследване, наречено мамография. Въпреки това, за разлика от мамографията с лъчение (по същество рентгенова снимка на млечната жлеза), по време на бременност тя се заменя с електрическа импедансна мамография, при която няма облъчване.

Как да облекчим болката в гърдите по време на бременност?

Лекарите не препоръчват използването на болкоуспокояващи за облекчаване на болката в гърдите по време на бременност, тъй като повечето от тях имат ясна (доказана) или потенциална вреда за плода. Бременната болка в гърдите не изисква лечение. Той изчезва сам, когато хормоналният фон се стабилизира. Други патологии изискват лечение, но като се вземат предвид продължителността на бременността и тежестта на патологията, лекарите могат да избират различни методи на терапия.

Следните методи се използват за облекчаване на болката в гърдите при бременни жени:

 • правилна грижа за гърдите;
 • хранене;
 • медикаментозно лечение;
 • масаж и други техники за ръчно лечение като мануална терапия, остеопатия;
 • народни рецепти.

Правилна грижа за гърдите

Жената трябва да използва сутиени, които не изстискват млечните жлези, състоят се от естествени тъкани, имат широки презрамки, но без дантела и бижута, които могат да причинят нараняване на зърната и кожата. Сутиенът трябва да се сваля през нощта и по възможност през деня за няколко часа, за да се улесни притока на кръв. В края на бременността, когато коластрата вече се освобождава (първата порция мляко по време на бременност), жената трябва да използва абсорбиращи подложки за гърди. Наложително е да следите чистотата на зърната и кожата на гърдите, но триенето също не си заслужава. За да поддържате кожата си суха, трябва да използвате овлажнители. За да се подобри кръвообращението в млечната жлеза (ако се подуе поради подуване), могат да се използват техники за масаж (първо трябва да се консултирате с Вашия лекар).

Хранене

Ако причината за болка в гърдите е киселини, причинени от рефлуксен езофагит, тогава бременната жена трябва да се придържа към някои препоръки. Непосредствено след хранене не можете да заемете хоризонтално положение, тъй като рефлуксът на стомашното съдържимо се появява пасивно, ако хранопроводът и стомахът са разположени на едно и също ниво. За да намалите тежестта на киселини, избягвайте да ядете пикантни, пикантни или кисели храни. Можете да използвате кефир, мляко, те нормализират киселинността на стомаха. Добре познатата сода, която се използва за намаляване на киселинността на стомаха, не се използва по време на бременност, тъй като може драстично да промени киселинно-алкалния баланс на тялото (отчасти содата може да навлезе в кръвта). Промяната в този баланс засяга функцията на бъбреците, които работят в засилен режим по време на бременност. В допълнение, при бременни жени езофагеалният сфинктер има тенденция да бъде в спокойно състояние и употребата на сода може да засили това отпускане, тъй като в резултат на химични реакции в стомаха от содата се образува въглероден диоксид (той има тенденция да отпуска мускулните влакна).

Ако болката е причинена от жлъчни колики, лекарят ще препоръча диета, която е ограничена до мазнини..

Медикаментозно лечение

Медикаментозното лечение на болка в гърдите при бременни жени не е насочено към облекчаване на симптома, тоест болка, а към отстраняване на причината. Някои лекарства се използват за остър пристъп на болка в индивидуална доза, избрана от лекаря. Използват се предимно лекарства от групата на нехормонални противовъзпалителни средства (нестероидни противовъзпалителни средства). За някои представители на тази група и на групата спазмолитици (лекарства, които облекчават мускулните спазми) е доказана относителната безопасност на употребата по време на бременност. Тези лекарства включват no-shpa и парацетамол. Точната доза трябва да бъде избрана от лекаря след оценка на ползите и рисковете от употребата на лекарството. Ако има други начини за облекчаване на болката, лекарят няма да предпише тези лекарства..

За лечение на сърдечна патология по време на бременност обикновено се използват диуретици, лекарства, които имат кардиопротективен ефект (забавят пулса, подобряват кръвоснабдяването и намаляват нуждата от кислород на сърдечния мускул).

При чести остри респираторни инфекции и настинки на бременни жени се предписват витаминни препарати, средства, които повишават имунитета.

Масаж, мануална терапия и остеопатия

Тези методи на ръчно действие върху мускулите и връзките на гръдния кош са ефективни главно при междуребрена невралгия, остеохондроза на гръдния кош, фибромиалгия, тоест при болка, причинена от дразнене на нервите и мускулен спазъм. Действайки върху точките на болка и възстановявайки правилното положение на прешлените, лекарят успява да облекчи мускулния спазъм, премахвайки болката.

При слабост на мускулите на гърдите и гърба, при остеохондроза, лекарят може да препоръча на бременната жена да прави физически упражнения. Силните мускули на гърба и гърдите поддържат прешлените и ребрата в положение, като им пречат да изместват и разтягат нервите.

Народни рецепти

Народните лекарства са ефективни за облекчаване на някои симптоми като киселини, невротична болка, сърцебиене, болка, причинена от кашлица и лошо храносмилане. Важно е да знаете, че повечето билки са противопоказани по време на бременност, въпреки привидната безопасност на природните лекарства. Особено трябва да избягвате използването на отвари в ранните етапи..

При болки в гърдите можете да използвате следните народни рецепти:

 • Покриващи агенти за киселини. От народни средства, които ускоряват заздравяването на стомашната лигавица и намаляват киселини, растително масло (можете да погълнете лъжица по време на киселини), сок от картофи, сок от моркови, ядки и семена.
 • Успокояващи отвари. Коренът от валериана е разрешен. Вземете 10 грама сух корен и залейте 200 ml вряща вода. След това всичко това трябва да се държи на водна баня в продължение на половин час, да се затвори с капак и да се остави да се охлади. Когато бульонът се охлади, прецедете го. Можете да приемате по 1 супена лъжица 4 пъти на ден в продължение на 2 седмици. Бульонът помага за нормализиране на кръвното налягане, намаляване на сърдечната честота, а също така подобрява храносмилането и съня. Всичко това помага за облекчаване на болки в гърдите от невротичен характер..
 • Отхрачващи билки за кашлица. За да направят храчките по-малко вискозни и по-лесни за отделяне, като по този начин спомагат за премахване на кашлицата и свързаната с нея болка в гърдите, бременните жени могат да използват рецепта, която включва блат, риган, подбел и живовляк. Всички тези билки се приемат в равни количества и се смесват. 1 супена лъжица билкова колекция се залива с чаша вряла вода и се вари 15 минути. Когато течността се охлади, тя трябва да се филтрира. Трябва да пиете по половин чаша 2 пъти на ден преди хранене. Бульонът може да се приема не повече от 1 седмица..
 • Холеретични отвари. Те могат да се използват само при липса на големи камъни, изместването на които може да причини жлъчни колики, тоест лекарят ще предпише тези отвари на бременната жена само ако болката е причинена от дисфункция без структурни промени в жлъчния мехур или жлъчните пътища. Ако тонусът на жлъчния мехур е понижен и има застой на жлъчка, тогава се използва пясъчно безсмъртниче. Вземете 10 - 15 грама трева и изсипете чаша студена вода (200 ml), оставете да заври, охладете, оставете да се запари за 8 часа, филтрирайте. Вземете половин чаша през устата 2 пъти на ден преди хранене. Тази билка не може да се използва при повишено налягане при бременна жена, както и при токсикоза и гестоза (късна токсикоза на бременни жени).

5 седмици бременна и болката в гърдите е нормална?

5-тата седмица от бременността е период, когато жената вече има признаци на хормонални промени в тялото си. Болката в гърдите е един от тези симптоми. Това е напълно нормално. Млечните жлези набъбват, зърната се уголемяват, стават чувствителни, кожата около зърната потъмнява и на гърдата се появява венозна „мрежа“ поради увеличения приток на кръв към млечната жлеза. Такива болки се усещат и в двете гърди. Друга причина за болезнени усещания в гърдите в ранните етапи може да бъде изкълчване на ребрата и гръбначния стълб. Това се случва под въздействието на хормона релаксин, той започва да се произвежда още по това време и омекотява връзките. Някои измествания на ребрата и прешлените могат да причинят дискомфорт при движение, поемайки дълбоко въздух. Това също не е основна причина за безпокойство..

Ако болката в гърдите е придружена от силен задух, има притискащ, парещ характер, тогава трябва да се консултирате с лекар и да разберете дали всичко е наред с органите в гръдната кухина.

Бременна в 37 седмици, болката в гърдите е нормална?

През последния месец на бременността болката в гърдите рядко притеснява бременната жена, тоест пукнатините в гърдите, характерни за ранната бременност, не са типични за по-късните етапи. Въпреки това, по-близо до 37-та седмица на бременността, млечните жлези вече са увеличени максимално, те висят надолу. В този случай нарастващият корем също притиска дихателната плоча (диафрагмата). Жената изпитва отпадналост в гърдите си поради невъзможността да диша дълбоко, а млечните жлези стават толкова тежки поради пълнене на кръв, че това може да причини известен дискомфорт. Пукнатите болки в гърдите, които се влошават при натискане, могат да показват стагнация на млякото (лактостаза) или възпаление на гърдата (мастит).

През последните седмици от бременността започва производството на хормона окситоцин. Под въздействието на този хормон матката се подготвя за раждане, докато окситоцинът предизвиква свиване не само на матката, но и на мускулните клетки, обграждащи жлезистите клетки и каналите на млечната жлеза. Поради този ефект на окситоцин, млякото се отделя от гърдата. Това обикновено не е болезнено, но притокът на мляко към зърната може да причини дискомфорт в гърдите.

Когато гърдите започват да болят по време на нормална бременност?

Болката в гърдите може да бъде оплакване, което придружава жената през цялата бременност. Появата на болка може да настъпи през първия, втория или третия триместър на бременността.

През първия триместър на бременността, т.е. до 12 седмици, болката в млечните жлези се причинява от увеличаване на притока на кръв към жлезата и нейното подуване, известно разширяване на каналите и началото на хормонални промени в жлезата. Тези промени се дължат на повишените нива на женските хормони, особено на прогестерона..

През втория триместър на бременността, тоест до 24 седмици, болката се причинява от постепенно увеличаване на самата жлеза поради жлезиста тъкан, както и началото на производството на мляко. Размерът на гърдите се увеличава поне с 1 размер. През този период обаче болката рядко е силна, понякога не е, но е налице чувствителност на зърната. Факт е, че след 12 седмици хормоналният фон повече или по-малко се нормализира поради началото на работата на плацентата. От тази седмица нататък тя е отговорна за отделянето на хормони. Производството на прогестерон в яйчниците спира, така че неприятните симптоми под формата на болка в гърдите намаляват значително или изчезват напълно..

През третия триместър нивата на пролактин, хормон, който стимулира производството на мляко, са най-високите (до 30 седмица). Каналите се пълнят с мляко, което започва да се отделя. Това може да причини дискомфорт в гърдите, усещане, че гърдите са подути. По-близо до раждането пролактинът в кръвта става по-малко, докато нивото на хормона окситоцин се повишава. Този хормон улеснява движението на млякото в млечните жлези, в резултат на стагнацията на млякото и свързания с него дискомфорт в гърдите се елиминира. След раждането пролактинът отново започва да се покачва, за да може жената да храни бебето с мляко.

В някои случаи е възможно да се развие възпаление на млечната жлеза - мастит. Маститът по време на бременност е доста рядко явление, тъй като основната му причина е застой на мляко в каналите и добавяне на инфекция. По време на бременност се произвежда малко мляко, въпреки че много жени се оплакват от отделянето на мляко от зърната и са принудени да използват абсорбиращи подложки. Въпреки това маститът може да се появи при бременни жени над 35 години, на фона на намаляване на имунитета, след нараняване на гърдата.

Как да разграничим разликата между болката в гърдите с ПМС и бременността?

Разграничаването на предменструалната болка (промени в настроението, болезненост в гърдите, гърба, подуване и други симптоми, които се появяват седмица преди менструация) и болка в гърдите, което е признак на бременност, е трудно. Преди забавянето на менструацията, болката в млечните жлези и в двата случая се причинява от оток на гръдната тъкан и растежа на жлезистата тъкан. При ПМС няма симптоми като потъмняване на кръговете около зърната (ареола), повишена чувствителност на зърната и тяхното уголемяване. Всички тези признаци показват високо ниво на хормона прогестерон, тоест наличието на бременност, което не се наблюдава при ПМС..

При предменструалния синдром (ПМС) основната роля играе не прогестеронът (който, между другото, напротив, обикновено намалява преди менструация), а пролактинът. Смята се, че високите нива на пролактин по време на втората фаза на менструалния цикъл причиняват много от симптомите на това заболяване, включително промени в млечната жлеза. В някои случаи на ПМС от разширените канали се образуват кисти, които могат да се усетят като уплътнения. Това е началото на мастопатията - хормонално заболяване на млечните жлези. Това явление не е типично за бременността..

Кога се появяват болки в гърдите и кашлица по време на бременност??

Болката в гърдите и кашлицата по време на бременност е комбинация от симптоми, които обикновено показват патология на дихателната или сърдечно-съдовата система. Самата кашлица може да причини болка в гърдите. Продължителната кашлица ще натовари гръдните мускули. Типично за такава болка е появата й по време на кашлица. През останалото време може да почувствате дискомфорт или стягане в гърдите. Обикновено кашлицата по време на бременност се появява при наличие на някакво хронично заболяване на белите дробове и бронхите. Особено опасна е туберкулозата, която се изостря по време на бременност. Обикновената настинка също може да причини кашлица, но болката в гърдите ще се появи само ако са засегнати трахеята и бронхите..

В някои случаи кашлицата се провокира от болка, например при сърдечна патология по време на физическа активност, жената може да изпитва болка в центъра на гърдите и кашлица. Кашлицата се причинява от внезапна промяна в кръвообращението на сърцето и белите дробове. Болката и кашлицата могат да бъдат признак на вродени и придобити сърдечни дефекти, които се влошават по време на бременност поради повишен стрес върху тялото.

Ако жената често се тревожи за киселини и регургитация, тогава може да се появи кашлица заедно с усещане за парене в гърдите поради поглъщане на хранителна маса от стомаха в хранопровода и след това в бронхите. Повишени симптоми при легнало положение. Това състояние се нарича рефлуксен езофагит, което представлява възпаление на хранопровода, причинено от киселинно стомашно съдържимо обратно в хранопровода..

Защо има болка вдясно под гърдата по време на бременност?

Ребрата, гръдните мускули, жлъчния мехур и черния дроб на жената могат да болят отдясно под гърдите. Тази област се нарича хипохондриум, тъй като се намира под ребрената дъга, образувана от долните ребра. Тези ребра имат особеност - те са прикрепени към гръдната кост с един хрущял и са свързани помежду си чрез отделни хрущяли. По време на бременността хрущялът и връзките се отпускат, стават по-меки, така че съществува риск от известно изместване на тези ребра. В резултат на неловко движение възникват болезнени усещания, чувство за пълнота. Причината за тази болка е изкълчване..

Съществува и такава патология като междуребрена невралгия или буквално „болка в нервите, преминаващи между ребрата“. Това състояние възниква, наред с други неща, поради известно разширяване на гръдния кош по време на бременност, но най-често причината за болката в междуребрието е разположена отзад, в областта на гръдните прешлени, където са притиснати гръдните нерви, които след това преминават по ръба на реброто отпред. Това се проявява със стрелба, остра и силна болка в междуребрието, когато тялото се огъва, вдишвайки дълбоко, тоест когато мускулите на гърба и гърдите се движат..

Под гърдата вдясно може да боли жлъчният мехур, както и черният дроб. При болка, причинена от спазъм на жлъчния мехур или застой на жлъчка, бременна жена се оплаква от болезнена тъпа болка, която излъчва в стомаха, гърба, рамото. Обикновено тази болка се появява след обилно мазно хранене. Ако натиснете върху болезнената област, тогава болката при вдишване ще се увеличи..

Какво причинява болка в лявата гърда по време на бременност?

Лявата страна на гръдния кош е свързана предимно със сърцето, но трябва да знаете, че болката в лявата част на гърдите не е свързана със сериозна сърдечна патология (точката на "сърдечна" болка е центърът на гръдния кош). Обикновено болката вляво се причинява от невротично разстройство, което е характерно за много жени и може да се изостри по време на бременност. Тъпата болка вляво, съчетана с сърцебиене, изпотяване, слабост, които се появяват на фона на емоционален стрес, обикновено показват точно такова разстройство. Ако болката е определена под гърдите вляво, тогава, най-вероятно, храносмилането е нарушено, има разстроен стомах. Болката вляво може да бъде причинена и от междуребрена невралгия (прищипване на нервите по ребрата), патология на далака и панкреаса.

Винаги ли гърдите болят по време на бременност?

Болката в гърдите не е необходим симптом, който трябва да се появи при всички бременни жени. Много жени не изпитват дискомфорт в млечните си жлези. Това се обяснява със стабилен хормонален фон, нормална чувствителност на гърдите към хормони, както и ниска чувствителност към болка. Ако болката в гърдите не се появи по време на бременност, но гърдата расте, отделя се коластра (първо мляко), зърната се втвърдяват, тогава няма причина за безпокойство.

Защо гърдата изведнъж спря да боли по време на бременност??

Обикновено чувствителността на гърдите е по-притеснителна за бременната жена през първия триместър на бременността, дискомфортът след 12 седмици от бременността постепенно намалява. След 20 седмици започва производството на мляко, което в някои случаи може да причини пробивна болка в гърдите, ако гърдата е твърде чувствителна към въздействието на хормоните. По-близо до раждането, болезнеността и чувствителността на зърната на млечните жлези почти напълно изчезват, тъй като млечните жлези вече са готови да отделят мляко, в тях вече е настъпило цялото необходимо преструктуриране. Това е нормално; липсата на болка не представлява заплаха за детето. Друго нещо е, ако болката внезапно спря или чувствителността на зърната изчезне в ранните етапи на бременността. Ако разширените преди това млечни жлези внезапно се издухаха и станаха меки, тогава нивото на хормона прогестерон може да е спаднало рязко в организма. Причината за ниското ниво на хормона може да бъде замразена бременност, тоест смъртта на плода и унищожаването на яйцеклетката при липса на признаци на спонтанен аборт ("празна яйцеклетка"). Обикновено в такива случаи изчезват и други симптоми на бременност, като повръщане, гадене и коремът спира да расте. Има повишаване на температурата, появява се вагинално течение. Диагнозата се изяснява с помощта на ултразвук (ултразвук) и кръвен тест за нивото на hCG в кръвта (човешки хорион гонадотропин).

Защо боли гърдите и долната част на корема по време на бременност?

Ако по време на бременност, особено през първите месеци, долната част на корема започне да боли заедно с гърдите, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар. Причината може да е заплахата от прекъсване на бременността. Болката в гърдите се появява по време на развитие на бременност, но добавянето на коремна болка може да бъде сигнал, че матката се свива и това е опасно от отхвърляне на яйцеклетката (спонтанен аборт).

Леката болка в долната част на корема и болезнеността в гърдите преди закъснението на менструацията се считат за признаци на бременност. По време на въвеждането на яйцеклетката в лигавицата на матката жената може да почувства болезненост в долната част на корема.

Ако гърдите и корема "болят" едновременно на по-късните етапи, тогава жената може да е започнала преждевременно раждане или има опасност от спонтанен аборт.