Столичните лекари успяват да възпитат до 98 процента недоносени бебета с много ниско телесно тегло - от един до един и половина килограма. През 2012 г. цифрата е била 87 процента. А степента на оцеляване на недоносените бебета с изключително ниско телесно тегло, тоест по-малко от един килограм, се е удвоила почти за седем години. Днес лекарите кърмят 83 процента от бебетата с това тегло, докато през 2012 г. тази цифра е била 47 процента..

„Подобни високи резултати бяха постигнати благодарение на оборудването на отделенията със съвременно оборудване и използването на съвременни технологии, правилното наблюдение на пациентите и управлението на бременността, както и постоянното обучение на неонатолози, реаниматори и медицински сестри от новородени отделения. Според нашите данни всяка година в Москва се раждат около осем хиляди недоносени бебета. От тях средно от 400 до 450 бебета с тегло под килограм и около 750 деца с тегло от един до един и половина килограма. В тази връзка градът е разработил система за навременна хоспитализация на бременни жени с риск от преждевременно раждане. Те се изпращат в висококвалифицирани родилни домове “, каза главният неонатолог на Московското здравно отделение, заместник главен лекар по неонатология в градската клинична болница № 67 на името на Л.А. Ворохобова Валери Горев.

В столичните родилни домове има всичко необходимо, за да приемете и оставите бебе, родено преждевременно. Ако обаче се открият определени патологии, например проява на недостиг на кислород при дете или ако се изисква спешна реанимация и интензивно лечение, новородените заедно с майките се прехвърлят от обикновен родилен дом в детски мултидисциплинарни болници, както и перинатални центрове. В Москва има четирима. Това е болница за майчинство в градската клинична болница на името на S.S. Юдин в южната част на Москва, в градската клинична болница на името на М.П. Кончаловски в Зеленоград, в градската клинична болница на името на Е.О. Мухина на изток и родилния дом в градската клинична болница No 24 в северната част на столицата.

Скоро се планира откриването на още един най-голям перинатален център - в Градската клинична болница № 67 на името на Л.А. Ворохобова в Западния окръг.

Продължителността на престоя на бебето в болница зависи от степента на недоносеност и общото състояние. Ако е необходимо (например, ако малък пациент не може да диша сам), детето се настанява в детското отделение за интензивно лечение. Там той е поставен в инкубатор (специален апарат за кърмене на новородени), оборудван с вентилаторна система. Когато бебето може да диша самостоятелно, започва вторият етап на кърмене. Обикновено се прави в отделение за интензивно лечение за новородени. Тук недоносените бебета също се поставят в кувьози. Там се осигурява допълнително снабдяване с овлажнен и загрят кислород, както и оптимални условия на влажност и температура. Детето е в инкубатора, докато може самостоятелно да поддържа телесната температура и да се справя без допълнително снабдяване с кислород.

В перинаталните центрове, за да оставят деца с тегло 500 грама или повече, лекарите използват специални методи на лечение, а инкубаторите в интензивното отделение и интензивното отделение са оборудвани с допълнително оборудване. Това са например водни матраци, които симулират условия за престой на детето в околоплодната течност (околоплодната течност). Освен това, с помощта на множество тръби и проводници, бебето е свързано с монитори, капкомери и други устройства. Те следят неговия пулс, температура и дишане, извършват редовно кръвни изследвания, прилагат необходимите лекарства и изпълняват много други важни функции..

За превенция на преждевременното раждане са създадени стаи за лечение на спонтанен аборт във всяка градска болница, която има предродилна клиника и родилно заведение. Там лекарите се грижат за пациентите, които забременяват не само по естествен път, но и с помощта на процедурата IVF (ин витро оплождане).

Бебе се счита за недоносено, ако се роди, когато бременността е под 37 седмици. В същото време процентът на оцеляване на бебетата с тегло от един и половина до два и половина килограма днес е 99,7 процента. Това е с един процент повече от преди седем години.

Столичната здравна система обръща голямо внимание на здравето на бъдещите майки и бебета. И така, в Москва самата система на акушерството се промени. Преди това антенаталните клиники бяха част от градските поликлиники. Сега те са се превърнали в подразделения на родилните болници и болници и лекарите от тези болници могат да водят пациент заедно през цялата бременност. В столицата се появи и акушерска мрежа, а бременните жени получават помощ от всички необходими специалисти: кардиолози, хематолози, ендокринолози и други..

Освен това продължава модернизацията на родилните болници. Лечебните заведения извършват текущи и основни ремонти, закупуват модерно оборудване, за да предоставят качествена помощ на майката и детето. Това са сърдечни монитори, кани, отопляеми масички за повиване, ултразвукови апарати, апарати за анестезия и дишане, нови операционни маси.

Недоносени бебета: особености на кърменето

Недоносени бебета: особености на кърменето

Всяка майка иска бебето й да се роди здраво. Въпреки това, в различни случаи той може да се роди преждевременно и следователно ще бъде преждевременно. Тази категория включва бебета, родени преди 38 гестационна седмица. Повечето от тях тежат по-малко от 2,5 килограма и са по-малки от 45 сантиметра. Ниското тегло обаче не е единственият показател за недоносеност, такива деца могат да имат синдром на вътрематочно забавяне на растежа. Но все пак повече от две трети от новородените с тегло до 2,5 килограма са точно недоносени бебета..

Важно! По телесно тегло се разделят три групи такива деца:

 • 1,5-2,5 кг: ниско тегло;
 • 1-1,5 кг: много ниско тегло;
 • до 1 кг: изключително ниско тегло.

Разлики между недоносени бебета и бебета, родени навреме

Пълноценна формация се осъществява точно за деветмесечен период. През този период бебето вече е напълно готово за живот извън утробата. В противен случай той ще трябва да бъде кърмен, единственото изключение могат да бъдат деца, родени на 35-36 седмици. Обикновено недоносените бебета имат непропорционално телосложение, къси крака и врата. Главата им е много голяма, кожата им е нежна, а ушите - меки. Подкожният мастен слой при такива бебета е слабо развит, по бузите почти няма мастни бучки.

Освен външни признаци има и вътрешни. Те се изразяват в недоразвитие на органи и системи. Недоносените бебета са по-трудни да се стоплят, те са по-летаргични и сънливи. Това е особено изразено през първите месеци от живота..

Как се кърмят недоносени бебета?

Родено на бял свят, недоносеното бебе се нуждае от постоянна медицинска помощ. Независимо от степента на зрялост и недоносеност, бебето трябва да се затопли, околоплодните води да се изсмукат от устата и да се осигури допълнителен кислород. В определени ситуации е необходима и пълна реанимация..

Недоносените бебета често имат проблеми с дишането. В белите дробове те имат малко повърхностноактивно вещество, което позволява на органа да функционира пълноценно и гарантира нормален обмен на газ. Липсата на това вещество може да доведе до множество заболявания, вариращи от лек синдром на дихателен дистрес до сериозно заболяване, изискващо механична вентилация..

Дихателната недостатъчност също води до проблеми с кръвоносната система, храносмилането и екскрецията.

За да се създадат комфортни топлинни условия за недоносеното бебе, той се поставя в специална кутия. Паралелно с това се коригират съществуващите проблеми. Той е настанен в специализиран отдел за недоносени бебета само когато може напълно да запази топлината и да диша сам. И тогава започва вторият етап на кърмене.

Недоносените бебета възвръщат теглото си по-дълго от доносените бебета; този процес може да отнеме 2-3 седмици вместо 7-10 дни. Друг популярен проблем при недоносените бебета е по-изразената физиологична жълтеница. Това заболяване се среща и при доносени бебета, но те не се нуждаят от лечение..

Трудностите при храненето на недоносени бебета трябва да се отбележат отделно. Децата, родени преждевременно, първоначално се хранят по капки и количеството храна постепенно се увеличава. Най-добре е да се хранят такива бебета с майчино мляко, тъй като съставът му се различава от млякото на жена, чието раждане е започнало навреме, с по-високо съдържание на хранителни вещества и по-ниско съдържание на лактоза. В изключителни случаи заместителят ще бъде специализирана смес за недоносени бебета.

Когато бебе, родено преждевременно, може да бъде изписано?

Няма ясни интервали от време. Лекарите обръщат внимание на състоянието на бебето. Ако тежи повече от 2 кг, активно суче и напълнява, тогава той се изписва при условие на постоянен надзор у дома от педиатър и посещаваща медицинска сестра. След изписването му може да се наложи допълнителна помощ от различни специалисти..

Трябва да се добави, че дете, родено преждевременно, се нуждае не само от професионалната подкрепа на лекарите, но и от любовта на родителите. Трудно е да се остави недоносено бебе, но с правилния подход той напълно ще навакса връстниците си и в бъдеще няма да се различава от тях по умствено и физическо развитие.

Недоносено бебе. Етапи на кърмене на недоносени бебета

След раждането на такова дългоочаквано, но недоносено бебе, новосформираните му родители са изправени пред различни медицински термини, които понякога са доста трудни дори за разбиране, а не само за научаване. За това е важно да се разбере какво точно се случва след раждането на недоносено бебе. Както знаете, специалистите винаги обръщат специално внимание на преждевременното раждане. За това неонатолог е поканен в родилната зала непременно и ако степента на недоносеност е висока, тогава реаниматор.

Определението за „недоносено“ се прилага за дете, когато се роди преди 37 гестационна седмица и тежи не повече от 2,5 кг. За новородени с тегло под 1,5 кг се използва терминът - „дълбоко недоносено“, а с тегло под 1 кг - „плод“.

Признаци за недоносеност при новородено бебе

В допълнение към ниското тегло, недоносените бебета имат и други характерни признаци:

 • Малък растеж (колкото по-висока е степента на недоносеност, толкова по-малка е тя);
 • Малко или никаква подкожна мазнина (при дълбоко недоносени бебета);
 • Нисък мускулен тонус;
 • Много слаб смучещ рефлекс;
 • Нарушаване на пропорциите на телосложението (къси крака, голяма глава, голям корем, пъпа е нисък);
 • Отворена фонтанела (малка) или разминаване на черепните конци;
 • Ушите са твърде меки;
 • Голям брой власинки по цялото тяло;
 • Недоразвитие на ноктите.

Поради факта, че редица фактори влияят върху зрелостта на бебето, експертите също така идентифицират няколко степени на недоносеност..

 • 1-ва степен - раждане на 35-37 седмици, телесно тегло - 2,0-2,5 кг;
 • 2-ра степен - раждане в период от 32-34 седмици, телесно тегло - 1,5 - 2,0 кг;
 • 3-та степен - раждане в период от 29-31 седмици, телесно тегло - 1,0 - 1,5 кг;
 • 4-та степен - раждане преди 29 седмици, телесно тегло - по-малко от 1,0 кг.

Въпреки че трудностите и продължителността на кърменето на недоносени бебета са напълно зависими от степента на тяхната недоносеност, основният проблем не е ниското му тегло, а степента на недоразвитие на вътрешните органи. Поради тази причина основната задача на лекарите с преждевременно раждане е задълбочен преглед..

Видео характеристики на развитието на недоносени бебета

Етапи на кърмене на недоносени бебета

Реанимация

На етапа на реанимация бебето (ако не може да диша самостоятелно) се поставя в инкубатор с вентилационна функция. Тук се захранва (от бутилка или през сонда), както и постоянно наблюдение на дишането, телесната температура, влажността, пулса.

В повечето интензивни отделения за новородени родителите имат право да посещават бебетата си по почти всяко време на деня и да остават с тях, доколкото е необходимо. Има обаче ситуации, когато лекарите могат да помолят родителите да напуснат, например, в случай на спешна нужда да предоставят допълнителна помощ на детето..

Интензивна терапия

Ако новороденото диша самостоятелно, то се поставя в обикновен инкубатор, където допълнително се доставя кислород, където се поддържа телесната температура и влажност. Родителите също имат безпрепятствен достъп до интензивното отделение.

Последващо наблюдение

Такова наблюдение е показано за бебета с ниска степен на недоносеност или като следващ етап за дълбоко недоносени бебета след интензивното отделение. В същото време специалистите (неонатолог, невролог, ортопед и др.) Извършват редовно допълнително наблюдение на всички важни жизнени функции на тялото си, идентифицират отклонения и ги коригират.

Недоносеното бебе може да бъде в отдел етап 2 в продължение на няколко седмици или няколко месеца. Основната цел на престоя там е грижа за развитието, правилно хранене, обща рехабилитация. Такива отделения обикновено се намират в перинатални центрове, за да се избегне транспортирането от болница до болница. Тази възможност обаче не е напълно изключена. В този случай детето трябва да бъде транспортирано в специално оборудван медицински автомобил със задължителния акомпанимент на неонатолог.

Кърмене, хранене и лечение на недоносени бебета

За да може недоносеното бебе да има максимални шансове за пълноценен живот в бъдеще, основните правила са:

 1. Комфортни условия (правилно хранене, деликатен преглед, почивка, правилна позиция).
 2. Температурен режим (в отделението най-малко +24 градуса по Целзий, в инкубатора - + 34-35). Тъй като недоносеното бебе е предразположено към бърза загуба на топлина, препоръчително е дори преобличането му и хигиенните процедури да се извършват в кана.
 3. Допълнително увеличаване на количеството кислород (оксигенация).

Храненето е отделна част от сестринската програма. Тежко недоносените бебета се предписват задължително хранене през сонда и интравенозно. Ако детето няма тежки патологии и има поне слаб смучещ рефлекс, то то се храни от шише. С ниска степен на недоносеност, тегло 1,8-2,0 кг и активен смучещ рефлекс, детето може и трябва да се прилага върху гърдата. Ако се случи така, че майката няма собствено мляко, тогава вместо обичайната млечна формула на недоносено бебе може да бъде предписана смес с високо съдържание на протеин.

Освен хранене, друго изискване за недоносените бебета е достатъчно течност в телата им. За добавка, като правило, се използва разтвор на Рингер с добавка на глюкоза 5% (1: 1). Също така, задължително правило е допълнителното въвеждане на витамини. Освен това техните видове и дозировки се определят от лекуващия лекар..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Недоносени бебета - етапи на кърмене по седмици, правила за хранене, наддаване на тегло, наблюдение от лекари. Какви ваксинации да се даде на недоносено бебе

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Кърмене на недоносени бебета

Когато се разглежда въпросът за кърменето на недоносено бебе, няколко фактора са важни в комбинация:
1. Срокът на бременността, при който е настъпило преждевременното раждане.
2. Наличие в лечебно заведение на оптимални условия за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ в пълен и медицински сестри, считано от момента на раждането на детето. Най-важните са първите 20 минути, от които зависи животът и здравето на бебето в бъдеще.
3. Пълноценно и правилно хранене.

Не всички бебета, родени преди "официалния" срок, се нуждаят от специализирана медицинска помощ и кърмене. С умерена степен на недоносеност, добро здраве и липса на заболявания, детето с препоръки се изписва вкъщи няколко дни след раждането.

Необходимо е да се създадат специални условия за деца с дълбока степен на недоносеност или с умерена степен, но със заболявания или вродени малформации.

Шансовете за успешен резултат са по-големи, когато бебето се роди в специализиран перинатален център, оборудван с необходимото медицинско оборудване и персонал от обучени здравни работници.

В случай на преждевременно раждане в обикновен родилен дом, няма възможност за създаване на оптимални условия за оцеляване, което значително влошава прогнозата.

Първият етап на кърменето - детска реанимация

Всъщност започва още в родилната зала:

 • След раждането бебето се взима в загряти стерилни пелени и се изсушава.
 • Медицински манипулации след отрязване на пъпната връв, включително ревитализация, се извършват в условия на запазване на топлината - на загрята маса.
Детето от родилната зала се прехвърля в интензивното отделение или в интензивното отделение за новородени.

Дълбоко недоносеното бебе прекарва първите дни или седмици от живота си в инкубатор, предназначен да симулира вътрематочни състояния. За умерена недоносеност бебето обикновено се поставя на отопляема маса.

Kuvez, или инкубатор за новородени

Това е устройство за медицински цели, чиято горна част е камера или качулка от прозрачно органично стъкло.

Камерата на инкубатора има прозорци, през които:

 • Извършват се медицински манипулации и хранене.
 • Доставя се овлажнен кислород.
 • Детето е свързано с вентилатор.
 • Сензори от устройства за измерване на показатели се доставят на бебето: телесна температура, кръвно налягане, насищане на кръвта с кислород и някои други.
Ето защо, когато видите, че бебето ви е заплетено в множество тръбички и жици, не се тревожете. Всичко това е необходимо, за да се контролира състоянието му. В случай на отклонения или влошаване на здравословното състояние на трохите, данните се предават на свързаното оборудване, което издава алармен сигнал.

Устройствата се използват за създаване на "гнездо" - условията за удобно и удобно положение на детето: отстрани, корем, гръб. Ръцете и краката са в огънато положение, притиснати към тялото и се движат по-малко - бебето пести собствената си енергия.

Термични условия и влажност

Вътре в камерата на инкубатора се създава:

 • Оптимална температура на въздуха, за да се избегне прегряване или хипотермия. Обикновено за деца с тегло при раждане до 1000 грама температурата е зададена на 34 o С, над 1000-1500 грама - 32 o С.
 • Влажност на въздуха - около 60-70%, за да се предотврати изсушаване на лигавиците и изпаряване на водата от повърхността на кожата.
За да се избегне хипотермия, детето диша загрято до 34 o C и овлажнен кислород:
 • Когато е свързан с вентилатор.
 • Когато се дава чрез кислородна маска или назални канюли.
Внимание! Нагревателните подложки, пълни с гореща вода, не се използват за отопление.

Значението на термичните условия

За да генерира детето топлината си, то се нуждае от повече кислород и енергия..

Има обаче порочен кръг:

 • От една страна: хранителните вещества и кислородът първоначално лошо отиват до органите и тъканите на недоносеното бебе и въглеродният диоксид е трудно да се отстрани от тях.
 • От друга страна: при условия на хипотермия тези процеси са още по-нарушени, което води до развитие на хипоксия (липса на кислород) и ацидоза (повишена киселинност на тъканите).
При продължителна хипотермия състоянието на детето се влошава значително и настъпват необратими промени в органите и тъканите. Докато при оптималната температура на околната среда трохите имат намалена нужда от кислород и енергия за генериране на собствена топлина - условие за адаптиране на бързото възстановяване.

Нарушение на дишането или контрол на дишането

Има няколко подхода в зависимост от степента на недоносеност и здравословното състояние на бебето.

При умерена степен на недоносеност бебето обикновено диша самостоятелно, но понякога бебето се овлажнява и нагрява кислород чрез кислородна маска или назални канюли.


При дълбока степен често се налага въвеждането на ендотрахеална тръба в трахеята (кух орган - продължение на ларинкса). Чрез него бебето е свързано с устройство за механична вентилация (IVL).

Всъщност вентилаторът „диша“ за детето с посочените параметри в съответствие с гестационната възраст и общото състояние. Задава се определена честота на дихателните движения в минута, дълбочина на вдишване, налягане в дихателните пътища и други.

Съвременните устройства за стандартни вентилатори работят в режим на спусъчна вентилация, благодарение на което малкият пациент е "научен" да диша. Какво означава това? Специален вграден сензор улавя опита на бебето да вдиша и автоматично синхронизира дихателния апарат с вдишването на бебето.

Неинвазивна механична вентилация

Използва се, когато детето диша самостоятелно, но му се дава с трудност.

Чрез назални канюли или малка маска се подава кислородно-въздушна смес под постоянно положително налягане, което поддържа белите дробове в разширено състояние. Издишването се случва само по себе си.

Някои модели от този тип вентилатори работят в двуфазен режим: правят се няколко вдишвания на фона на изпомпване на кислородно-въздушна смес.

Високочестотна осцилаторна вентилация

Като такива, обичайното вдишване и издишване не се извършват. Обменът на кислород и въглероден диоксид се дължи на трептенията в гърдите - трептения, създадени от апарата.

Методът е идеален за употреба при дълбоко недоносени бебета с много незрели бели дробове или вече развита пневмония.

Бебе с тегло при раждане от 1000 грама или по-малко често е на механична вентилация до две до три седмици живот. Преминаването към спонтанно дишане се извършва след стабилизиране на състоянието на детето.

Най-честите възможни усложнения на механичната вентилация: баротравма (разкъсване на белодробна тъкан с въздушни мехурчета, влизащи в кръвта) и инфекция.

Грижа за кожата

Външната кожа е тънка и незряла, бързо отделя топлина и се уврежда, не предпазва в достатъчна степен бебето от загуби на вода и протеини.

Следователно кожата изисква внимателна грижа и защита:

 • Не се препоръчва за продължителна употреба на маншети за кръвно налягане, както и лепяща лента за закрепване на сензори и / или електроди.
 • Използва се сензор за закачане - прикрепен към пръст или ушна мида.
 • На този етап къпането не е подходящо за много недоносени бебета. Бебето се избърсва с памучни топки или марлени тампони, потопени в топла вода.
Лечение

Недоносеното бебе, дори да няма сериозни заболявания, обикновено се нуждае от повишен прием на течности, хранителни вещества и микроелементи от първите часове и дни от живота. При наличие на заболявания - и в лекарства.

Веществата се инжектират интравенозно, бавно, с предварително определена скорост, като се използва линемат или инфузионна помпа - медицинско изделие със спринцовка.

Въвеждането на разтвори и / или лекарства е възможно по два начина:

 • В пъпната вена се поставя тънък катетър, обикновено в първите часове от живота. Подходът се използва рядко, при изключително тежко състояние на бебето и за кратък период от време, тъй като е възможно развитието на множество усложнения: образуване на кръвни съсиреци във вените, нарушаване на черния дроб и сърцето, инфекция и други.
 • В една от повърхностните вени (на дръжката или главата) се вкарва остра игла на пеперуда или специален гъвкав катетър (ако е възможно) - най-често използваният метод.

Подмяна на течности

Недоносеното бебе, поради незрялостта на бъбреците, е еднакво склонно към задържане на течности с образуване на оток и към загуба на вода със соли.

При умерена степен и стабилно състояние на детето е възможно да се "пие" вътре с 5% разтвор на глюкоза. При тежко състояние - интравенозни течности.

При дълбока степен течността винаги се попълва от интравенозни течности.

По принцип се използва 5% разтвор на глюкоза, по-рядко 0,9% физиологичен разтвор. Освен това глюкозата, освен че попълва обема на течността, намалява риска от развитие на хипогликемия (понижаване на кръвната захар), което е особено важно в първите часове и дни от живота на бебето..

Ако е необходимо, калий, натрий и калций се прилагат под контрола на нивото на детето в кръвта. При умерена степен на недоносеност, съдържанието на електролит се определя два пъти на ден, с дълбока степен - на всеки 6-8 часа. Както дефицитът, така и излишъкът могат да бъдат вредни: дехидратация или оток, нарушения на сърдечния ритъм и други.

Повишен билирубин

Допустимото ниво на билирубин в кръвта на недоносено бебе е 171 μmol / l.

Основното лечение на неусложнена неонатална жълтеница е фототерапията в комбинация с „пиене“ на глюкоза или интравенозна инфузия на разтвори. Дете без дрехи се поставя под специална UV лампа, която унищожава билирубина в кожата и насърчава елиминирането му. За защита на очите се носят специални очила. Една сесия може да продължи няколко часа, с почивки за хранене.

С индикатор от 205,2 μmol / l се разглежда въпросът за заместващото кръвопреливане.

Правилно и навреме фототерапията в много случаи помага да се избегне кръвопреливане.

Борба с инфекцията

Много бебета се заразяват дори вътреутробно или по време на раждане от майка си. Често инфекцията се присъединява след раждането. Какви са последствията? Поради недостатъчната активност на имунната система, всеки патогенен микроорганизъм може да доведе до развитие на сериозни заболявания. Например пневмония (възпаление на белите дробове), сепсис (разпространение на инфекция с кръв по цялото тяло), остеомиелит (гноен фокус в костта) и други.

Следователно, като правило, антибиотиците се предписват на дълбоко недоносени бебета от първия ден на живота. С умерена степен на недоносеност - по показания: пневмония, вътрематочна инфекция и др.

Препоръчително е да се събира кръв и урина, инокулирани върху хранителни среди, преди започване на лечението. Изследването се извършва, за да се идентифицира патогенен микроорганизъм при бебе и да се избере антибиотик, който действа конкретно върху тази бактерия.

Предотвратяване:

 • Преди да роди. Лечение на идентифицирани инфекциозни заболявания преди и / или по време на бременност: колпит, пиелонефрит, синузит, тонзилит и други.
 • След раждането. В стаята, където е бебето, се извършва старателно мокро почистване, инкубаторът и резервоарите за подаване на кислород се обработват с антисептични разтвори. Трябва да спазвате добра лична хигиена.
Повърхностноактивно вещество

Линии от вътрешната страна на алвеолите, допринасящи за:

 • Намаляване на напрежението и намаляване на риска от колапс (ателектаза) на белодробните торбички.
 • Премахване на храчки и включване на други допълнителни области на белите дробове в дишането.
Лекарството принадлежи към групата лекарства от животински произход и се предписва под формата на аерозол.

Мозъчен кръвоизлив

Значително влошават прогнозата и състоянието на детето: възможни са конвулсии, оток на мозъчната тъкан (прекомерно натрупване на течност), краткотрайно задържане на дъха (апнея), леки потрепвания на лицевите мускули и други.

Смята се, че при умерена недоносеност и кръвоизливи от I-II степен огнищата при повечето деца се разтварят, понякога дори без следа.

При кръвоизливи от III-IV степен прогнозата е лоша: около 30-50% от децата умират до края на първия месец от живота.

Подходът към лечението зависи от тежестта на кървенето:

 • С бързо прогресиращ кръвоизлив в голяма площ и риск за живота на детето, хематомът често се отстранява хирургично.
 • С I-II степени или множество кръвоизливи с малка точка, консервативно лечение.
Основни принципи:
 • Осигурена е пълна почивка, ограничени са светлинните и звуковите стимули, сушенето и измиването се извършват внимателно и без излишни движения, болезнените процедури са сведени до минимум.
 • След раждането на всички деца се дава витамин К за профилактика, който участва в производството на протромбин (кръвен протеин) и насърчава съсирването на кръвта. Когато се появи кръвоизлив, витамин К се предписва за три дни.
 • Когато нивото на хемоглобина е под 80 g / l, се препоръчва интравенозно приложение на еритроцитна маса.
Детето се прехвърля на следващия етап, когато вече не се нуждае от механична вентилация и / или интензивно лечение под формата на интравенозни течности.

Вторият етап от кърменето е отделянето на недоносени бебета

Създават се условия за възстановяване или рехабилитация, което е необходимо на почти всяко дете, родено по-рано от очакваното. Продължителността на престоя в болницата, обемът на медицинските грижи и процедури зависи от степента на недоносеност и адаптивните способности на бебето.

Затова психически се подгответе за дълъг престой в отдела за недоносени бебета: от няколко седмици до два до три месеца..

Ако сте родили в специализиран перинатален център, тогава няма проблеми и забавяне при преместването от един отдел в друг. Когато раждането се извършва в обикновен родилен дом, майката и бебето се транспортират от едно лечебно заведение до друго в оборудвана линейка.

В отделението за недоносени бебета вие сте през цялото време с бебето - в отделението „майка и дете“. Този подход ви позволява да се грижите за бебето сами, да се храните при поискване и да ви подкрепяте емоционално по време на лечебните процедури и процедури. Детето непрекъснато усеща вашата топлина и чува гласа ви, което със сигурност допринася за по-бързото възстановяване..

Термичен режим

Бебе с умерена степен на недоносеност обикновено задържа топлината добре, поради което не винаги се отоплява допълнително. Въпреки това, ако е необходимо, понякога се поставя върху отопляема маса.

При дете с дълбока степен на недоносеност, независимо лошо задържащо топлината, се прилага различен подход. Известно време той остава в камерата на затвора, в която температурата на въздуха постепенно намалява. Ако е необходимо, в камерата на инкубатора се подава овлажнен и загрят кислород. Веднага след като трохичката започне да задържа по-добре топлината, тогава тя се прехвърля на загрята маса.

Това обаче не е достатъчно: необходимо е да се помогне на бебето да се адаптира към условията на живот извън утробата..

Кенгуру метод

Въз основа на контакта на майката с бебето - „кожа до кожа“. Татко също може да участва в процеса: да замени мама в случай на заболяване или неразположение.

Основната идея на метода: ежедневно поставяне на трохите с голо тяло върху кожата на майчините гърди в продължение на няколко часа. Детето се поставя в легнало положение с лице, обърнато към майката, което наподобява поза „жаба”. За да се поддържа температурата, на главата на бебето се слага шапка, а отгоре се покрива с топло одеяло.

През първите дни детето се разнася върху гърдите на майка си за 20-40 минути, два пъти на ден. След това продължителността на "сесията" постепенно се увеличава до няколко часа. След като бъдете изписани у дома, можете да продължите да използвате метода у дома..

Доказано е, че методът "Кенгуру" не само загрява бебето, но и влияе положително на неговата физиология и психика.

Положително въздействие върху детето:

 • Не губи енергия за формирането на собствената си топлина и плач.
 • Сънят и будността се нормализират, както и тяхното редуване.
 • Подобрява дишането и сърдечната функция, оксигенацията на кръвта.
 • Непосредствената близост до майчината гърда и миризмата на мляко допринася за развитието и координацията на вродените рефлекси: смучене, преглъщане и търсене.
 • Ускорява се узряването на мозъчната кора, възстановяването, възстановяването и адаптирането към новите условия на живот.
 • Напълнява по-добре и по-бързо.
Резултати от изследването, публикувани в Биологична психиатрия.

Методът "Кенгуру" е добър, но се прилага само след като състоянието на детето се подобри, при липса на припадъци и стабилизиране на основните показатели (дишане, пулс, кръвно налягане).

Вариант на този метод са "прашките", с които можете да носите трохи за няколко часа.

Наблюдение на недоносено бебе

Ако е необходимо, наблюдението и регистрирането на някои показатели продължава известно време: кръвно налягане, дихателна честота, сърдечна честота, насищане на кръвта с кислород.

И тук вашата помощ е безценна. Можете да участвате в някои прости процедури и манипулации. Лесно е да се научите как да използвате отопляема маса, лампа за фототерапия или кувьоз..

Подходът има предимството: бебето усеща, че сте близо и се грижи за него с топлина. Несъмнено това помага на бебето бързо да се адаптира към новите условия на живот..

Медикаментозно лечение

Назначава се в зависимост от заболяването:

 • Недоносена жълтеница: продължителна фототерапия и „пиене“.
 • Подобряване на мозъчната функция: от третата седмица от живота - ноотропи (Cortexin, Piracetam).
 • Леко успокоително и подобрител на мозъка: Глицин.
 • Борба с припадъците: Фенобарбитал (основно лекарство), Konvulex или Depakine.
 • Разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението: Цинаризин.
 • Подобряване на метаболизма, храненето на сърдечния мускул, производството на хемоглобин: витамин Е.
На втория етап обаче се набляга повече на използването на възстановителни техники..

Рехабилитация на недоносени бебета

През първата година от живота тялото на незряло бебе има голям потенциал да възстанови и ускори съзряването на увредените органи и тъкани. Вие и лекарите ще трябва да помагате на бебето заедно.

Масаж за недоносени бебета

Процедурата е доста ефективна, но за съжаление кожата на недоносените бебета е тънка и суха, така че има някои ограничения. В допълнение, не забравяйте, че масажът обикновено се предписва от педиатър или невропатолог с разрешение на офталмолог, тъй като съществува риск от развитие на недоносена ретинопатия.

Основни принципи

Обикновено първите сесии за масаж започват на 1-1,5 месечна възраст..

Недоносеното бебе има нарушения във функционирането на нервната система, което води или до повишаване или намаляване на мускулния тонус. В първия случай преобладават процесите на възбуждане, във втория - инхибиране..

При повишен тонус е разрешено само леко поглаждане, при понижен тонус се извършва триене, месене, биене. Масажът на този етап се комбинира с пасивна гимнастика: огъване на ръцете и краката, завъртане на главата и други.

С израстването на детето се добавя изпълнението на активни упражнения: с тегло при раждане по-малко от 1500 грама - от шестмесечна възраст, над 2000 грама - от два до три месеца живот.

Хлапето е принудено да извършва определени прости действия. Например, обръщане на тялото първо от едната страна, след това от другата, желанието за пълзене и други. От 7-8 месеца живот упражненията се усложняват, като се вземат предвид индивидуалните особености и умения на бебето към тази възраст. Детето се учи да се обръща от гръб към стомах, от стомах към гръб, да се изправя на четири крака, да сяда и други действия.

Условия за гимнастика и масаж:

 • Помещението трябва да е проветриво и да има температура на въздуха 20-24 o С.
 • Бебето бързо се преохлажда, така че се излага само частта от тялото, която се масажира.
 • Занятията се провеждат или 30-40 минути преди хранене, или два часа след него.
 • Гимнастика и упражнения не се правят преди лягане, защото детето се възбужда.
 • Пасивната гимнастика се извършва всеки ден, 2-3 пъти на ден, по едно и също време. Отначало продължителността му е около 5 минути, тъй като бебето бързо се уморява. След това продължителността на класовете постепенно се увеличава..
По-добре е, когато масажът и гимнастиката се извършват от обучен специалист. Препоръчително е обаче да овладеете и основните техники за масаж и да изпълнявате прости упражнения за по-нататъшно самообучение с детето си у дома..

Гимнастика във водата

Извършва се при умерено недоносено бебе около 7-10 дни от живота, при дълбоко недоносено бебе - от третата до четвъртата седмица от живота.

Температурата на водата във ваната не е по-ниска от 37 o C. Продължителността на процедурата отначало не трябва да надвишава 5-7 минути, след това можете постепенно да увеличите нейната продължителност до 8-10 минути.

Необходими са двама души, които да правят гимнастика. Асистентът държи бебето на затворени длани и предмишници, върху които е разположено бебето, легнало по гръб. Детето потъва във водата, така че да е напълно потопено в нея, с изключение на главата.

Техники за изпълнение на гимнастика:

 • Разкопчаване на пръстите на ръцете. Отвличане на палците на ръцете и извършването им с кръгови движения.
 • Въртящи се четки.
 • Удължаване и огъване на ръцете в лакътните стави, пръстите на краката, краката в колянните стави.
 • Спускане и повдигане на краката вертикално към тялото, така че да не се огъват в коленете.
 • Отвличане на бедрата с улавяне на свити колене.
Всяко упражнение се повтаря до 8-10 пъти.

Отначало гимнастиката обикновено се извършва от медицински персонал, но постепенно трябва да овладеете техниките. Когато правите гимнастика у дома, бащата на детето или друг член на семейството може да ви помогне..

Възможно е да се използва електрофореза с лекарства, както и приложения с парафин и озокерит.

Съществен недостатък е, че всички тези методи са доста ефективни, но те могат да се използват само когато детето порасне малко, напълнее и започне да се чувства по-добре.

Тоест, най-малките остават „обеднели“. Междувременно именно те се нуждаят от по-внимателно и в същото време ефективно кърмене.

Новости в рехабилитацията на дълбоко недоносени бебета

Светлинна терапия

Части от тялото са изложени на инфрачервени лъчи. Доказано е, че подобряват функционирането на кожните клетки и кръвоносните съдове, както и проникването на кислород в тъканите. Благодарение на този ефект на мястото на експозиция се задейства каскада от реакции, които се разпространяват в цялото тяло - „вторични реакции“. В резултат на това се ускорява регенерацията на тъканите и се задействат нейните собствени лечебни механизми..

Устройството "Bioptron" се е доказало добре.

Тактилна стимулация

Състои се в лек ефект върху определени области на дланите и пръстите на недоносеното бебе. При прилагане на техниката мускулният тонус намалява и производството на храносмилателни ензими се подобрява.

Техниката има положителен ефект върху развитието на речта и слуха, емоционалните реакции при дете. Затова е препоръчително да овладеете техниките под ръководството на медицинския персонал в болницата и да продължите обучението си у дома..

Техниката е разработена от Е. И. Токова през 2001 г. и се е доказала добре при кърмене на дълбоко недоносени бебета, които са противопоказани при масаж, упражнения и физиотерапия.

Ранни психосензорни дейности

Децата се обучават по индивидуално разработени програми - използват се елементи на кондуктивната педагогика. Според нея всички дейности по рехабилитация се извършват през целия ден..

И тук не можете без вашата помощ: след тренировка общувате с детето си, използвайки най-простите играчки за дълго време. В резултат на това детето, което постоянно чувства вашата подкрепа, развива реакции (зрение, слух) според възрастта, подобрява когнитивното и психическото развитие.

Сухо потапяне

Методът се състои в изкуствено създаване на състояние на безтегловност - имитация на вътрематочно състояние.

На повърхността на банята с вода е фиксиран специален водоустойчив филм, върху който е положена трохичката. Процедурата облекчава стреса върху мускулите и ставите (мускулният тонус намалява), подобрява функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане и сърдечната честота, наддаването на тегло.

Първите процедури се препоръчват за 10-15 минути, като постепенно се увеличава тяхната продължителност до 30 минути.

Доказано е положителното влияние на музиката и пеенето в комбинация с движения с бебето в ръцете. Има насоки, според които се препоръчват определени мотиви за определени неврологични разстройства. Например за лесно възбудими деца - приспивни песни или лирични песни, за деца със синдром на потисничество - в марш или танцов ритъм. Тази посока обаче все още не е широко разпространена..

1. Техниките се прилагат поетапно, като се вземат предвид индивидуалните особености на организма на бебето и степента на недоносеност.

2. Изпълнението на определени мерки за рехабилитация зависи от оборудването на лечебното заведение с оборудване и персонала на квалифициран медицински персонал. Колкото по-високо е нивото на перинаталния център, толкова повече възможности има.

3. Рехабилитацията започва и се извършва в болница. След изписването продължавате да следвате препоръките на лекарите у дома: масаж, гимнастичка във водата, упражнения и други..

Детето се изписва у дома, когато не се нуждае от помощта на лекари и при определени условия:

 • Тегло - 2000-2300 грама или повече.
 • Бебето се чувства добре и наддава непрекъснато в продължение на три до пет дни.
 • Детето самостоятелно поддържа телесната температура без допълнително нагряване за 24-48 часа.
 • Бебето смуче гърдите ви, дори и да не е достатъчно активно и се нуждае от допълнително хранене.
 • Готови ли сте сами да се грижите за бебето.

Недоносено бебе у дома - трети етап

Веднъж у дома, вие поемате цялата отговорност за бебето върху себе си. Съгласете се, че дори "опитна майка" понякога се страхува да остане сама с дълбоко недоносено бебе. Възникват много въпроси, дори ако един или два месеца „живеете“ в болница и всичко беше ясно и много ясно..

Съставихме един вид „бележка“, така че като го разгледате, ще ви бъде по-лесно да се справите сами с много моменти.

Грижа за недоносено бебе вкъщи

Включва аспекти, специфични за недоносеното бебе.

Подгответе дома си:

 • Бебето е чувствително към силни звуци поради незрялата нервна система. Затова се уверете, че в къщата цари мир и тишина..
 • Помогнете на бебето да запази собствената си топлина и да не губи енергията си, генерирайки я. Поддържайте температурата на въздуха в помещението в рамките на 24-26 o C. Не забравяйте, че методът "Кенгуру" също ще помогне на бебето да запази топлината си.
 • Създайте умерено осветление в стаята.
 • Овлажнявайте допълнително въздуха. Особено необходимо е това през зимния сезон - когато въздухът е сух поради отоплението на помещенията. Овлажнителите са ултразвукови („разбиват“ водата до мъгла), пара (водата кипи в тях) и студени овлажнители с независимо изпаряване на водата. Когато избирате овлажнител, отдайте предпочитание на устройство, което работи безшумно и наистина овлажнява въздуха.
 • Намокрете стаята на бебето си ежедневно.
 • Проветрете стаята, като първо прехвърлите детето в друга стая. През зимата - два или три пъти на ден, през лятото се опитайте да държите прозореца отворен. Избягвайте течения.
Създайте защита срещу инфекции:
 • Опитайте се да попречите на хората да влизат в стаята на вашето бебе, за да ви помогнат да се грижите за него.
 • Обяснете на семейството и приятелите си, че отиването на гости ще трябва да бъде отложено до "по-добри" времена - докато трохата стане по-силна. Не забравяйте, че човек с вирусна инфекция става заразен около 24 часа преди появата на първите признаци на заболяване..
 • Пациентите (кихане, кашлица, треска) не позволяват да влизат в стаята на бебето.
 • Ако до вас живеят домашни любимци, помолете приятели да ги подслонят за известно време. Или дръжте котките и кучетата далеч от детето си. Животните са източник на алергени и носители на голям брой патогени.
Грижа за кожата за недоносени бебета

Външната кожа е тънка и незряла, бързо отделя топлина и е повредена, склонна към обрив на пелена.

Обърнете голямо внимание на кожата и правете ежедневната си грижа за кожата в определена последователност преди първото или второто хранене:
1. Измийте лицето на бебето с топла вода или избършете с тампон, напоен с вода.
2. Третирайте очите си с памучен тампон, потопен във вода. Започнете от външния ъгъл на очите и работете към носа. Използвайте отделен тампон за всяко око.
3. Почистете носните канали с памучни ватни топки (навити на памучна вата в епруветки с дължина 3-4 см), потопени в растително или бебешко олио. Използвайте отделна турунда за всеки носен проход.
4. Избършете ушите с влажна кърпа, като едновременно обработвате областта на кожата зад ушите - често място на обрив от пелена.
5. Кожата на бебето се третира със стерилно растително масло (варено на водна баня в продължение на 10 минути) или с козметично бебешко масло. Също така лекувайте кожни гънки, при които често се образува пеленен обрив: подмишници, между задните части, в перинеума, кожата на врата.
6. Измивайте бебето си след всяко уриниране или движение на изпражненията. Момичета - отпред назад за предотвратяване на изпражнения и инфекции на пикочните пътища.

На бележка!
Когато се появи обрив от пелена, можете да използвате мехлем Bepanten, който ускорява заздравяването. Не използвайте самостоятелно мехлеми, съдържащи хормони.

Лечение на устната кухина на детето

Ако устната лигавица на бебето е чиста, то не се нуждае от допълнителни грижи.

Недоносеното бебе обаче е склонно към появата на млечница, причинена от гъбички от рода Candida, които живеят в тялото на всеки от нас. Обикновено възпроизвеждането му се инхибира от имунната система. При недостатъчна активност на имунната система гъбичките се активират, което води до развитие на болестта.

При млечница е по-добре да се консултирате с лекар за предписания. Обикновено лекарят предписва устната кухина да се третира с воден разтвор на метиленово синьо и да приема вътре лактобацили.

Препоръчително е да се въздържате от обработка на устната кухина с разтвор на сода за хляб - възможни са изгаряния.

Къпане на недоносено бебе

Започва, като се отчита степента на недоносеност: с умерена - от 7-10 дни живот, с дълбока - от третата или четвъртата седмица от живота.

Условия за удобно къпане:

 • Къпете бебето си 40 минути преди или 2 часа след хранене.
 • Загрейте стаята до 24-26 o С.
 • Отначало се препоръчва недоносените бебета да се къпят в чиста преварена вода или отвара от билки, чиято температура е 37-38 o C. Веднага след като бебето стане малко по-силно, не е необходимо водата да кипва.
 • Изсипете вряла вода върху ваната, преди да налеете вода.
 • Използвайте сапун не повече от веднъж или два пъти седмично.
 • Защитете ушите си от вода. За безопасност, преди къпане, накиснете две памучни топки в слънчогледово или бебешко олио и поставете плитко във външния ушен канал.
 • Правете първите водни процедури за 5-7 минути, като постепенно увеличавате продължителността на къпането.
 • За първи път къпете бебето си без адаптивни опори. За да не изплашите бебето, потопете го във вода постепенно, като започнете от краката и стигнете до раменете. Главата не се потапя във вода, а е разположена на сгъването на лакътя или дланта ви. В този случай безименният и малкият пръст държат главата от едната страна, палеца от другата, а средният и показалеца са разположени по протежение на гърба под врата. Предварително можете да тренирате на кукла или да прибегнете до помощта на членове на домакинството.
 • Къпете бебето си, започвайки от горната част на тялото, постепенно спускайки се до краката, без да пропускате кожни гънки (подмишници, шия, перинеум).
 • Преди да измиете косата си, леко я наклонете назад и изтеглете вода с дланта си..
 • След къпане прехвърлете бебето на топла кърпа и подсушете с нежни движения (не изсушавайте!). Изсушете ушите с памучни тампони със запушалка и почистете носа с памучни турунди. След това сложете дрехи на бебето.
 • През първата година от живота къпете бебето всеки ден през лятото, през зимата - можете през ден.

Разходка с недоносено бебе

Свежият въздух има положителен ефект върху организма като цяло. По отношение на недоносеното бебе обаче не бързайте с разходките..

След изписване от болницата се въздържайте от ходене в продължение на 1,5-2 седмици, така че детето да свикне с новите условия на живот и да не изпитва стрес.

Общи препоръки

Първата разходка трае 10-15 минути, след това времето, прекарано във въздуха, постепенно се увеличава с 15 минути, достигайки 1-1,5 часа на ден.

Преди да излезете навън, облечете бебето си според времето, но оставете лицето му отворено.

При температура на въздуха от +25 +26 o C можете да ходите с дете, родено с тегло 1500 грама, две седмици след изписването от болницата.

При температура на въздуха от +10 o C, разходките са разрешени, ако бебето е навършило 1-1,5 месеца и тежи поне 2500 грама.

Когато температурата на въздуха е под +10 o C, те ходят, когато бебето достигне двумесечна възраст с телесно тегло 2500-3000 грама.

При температура на въздуха от -10 o C е препоръчително да се отложат разходките за един месец след изписването от болницата.

Недоносени бебета: кое бебе се счита за недоносено, рехабилитация и кърмене, особености на развитието, мнението на педиатър - видео

Рехабилитация на недоносени бебета: лекарите използват хамаци - видео

Хранене на недоносени бебета

Тялото на бебе, родено много по-рано от очакваното, се нуждае от повишен прием на витамини, хранителни вещества, минерали.

Първите две седмици от живота са най-важни. Липсата на хранителни вещества води до забавяне на съзряването на органи и системи - например нервна тъкан с липса на въглехидрати.

В кетъринга се вземат предвид няколко ключови точки:
1. Кога и как да се хранят за първи път?
2. Може ли бебето да се приложи към гърдите на майката??
3. Какво е количеството храна на хранене?
4. С какво да се храня: майчиното мляко или млечната формула?

Подходът зависи от гестационната възраст и теглото на бебето при раждане.

Първо хранене

На първа степен на недоносеност и добро здраве

Бебето се прилага върху гърдите на майката в родилната зала през първите 20-30 минути от живота или два до три часа след раждането.

С период по-малък от 33-34 гестационна седмица и телесно тегло на детето при раждане до 2000 грама

Първо, червата и стомаха на бебето са подготвени за нов тип хранене и течността се попълва с интравенозни разтвори. Първите няколко хранения, на бебето се предлага напитка под формата на 5% разтвор на глюкоза. С добра поносимост започнете да се храните.

Незрелото бебе не усвоява необходимото пълно количество хранене, така че количеството адаптирано мляко или кърма се увеличава постепенно. Детето получава липса на течност и калории под формата на интравенозна инфузия на разтвори и / или под формата на пиене на разтвор на глюкоза вътре.

С какво да се храня?

Естествено хранене

Най-предпочитано е недоносеното бебе да получава майчиното мляко или чрез спринцовка, или чрез прихващане към гърдата. Природата е така проектирана, че съдържа повече протеини, имунни защитни фактори, магнезий, желязо и много други компоненти.

Освен това естественото хранене е икономически изгодно, бебето е по-малко болно, лигавицата на стомаха и червата узрява по-бързо.

Уви обаче, не винаги е възможно да се храни бебето с майчино мляко. Тогава млечните формули се използват за смесено естествено или напълно изкуствено хранене..

Смес за недоносени бебета

Препоръчват се специално обогатени формули.

Сравнителни характеристики на най-често използваните смеси:

СмесСъстав и предимстванедостатъциОбратна връзка от родителите
„NAN Pre“
 • Съдържа смес от ненаситени мастни киселини, които спомагат за подобряване на зрението и узряването на нервната система.
 • 70% суроватъчен протеин, лесно смилаем от тялото на трохите.
 • Субоптимално съотношение цинк / мед.
 • Съдържа палмово масло, което нарушава усвояването на калций и мазнини от червата, което влияе негативно на съзряването на нервната система и формирането на костите.
Децата се радват на формула и наддават добре..
"Nutrilak Pre"
 • Повишено съдържание на лесно смилаеми мазнини, фолиева киселина, витамин Е.
 • Правилно съотношение на протеин.
Липса на витамини и минерали.Децата наддават добре, практически няма проблеми с изпражненията.
"Nutrilon Pre"
 • Правилно съотношение калций към фосфор.
 • Адекватни нива на желязо и витамин Е.
 • Съдържат нуклеотиди, отговорни за синтеза на протеини.
Много мед по отношение на цинка.50/50. Коликите и запекът са често срещани. В същото време децата по-малко плюят. Ако сместа е подходяща, тогава хранете дълго време.
"Friso Pre"
 • Аминокиселините допринасят за производството на протеини, съзряването на нервната и храносмилателната системи.
 • Адекватни въглехидрати.
 • Високи нива на йод.
 • Малко желязо и цинк.
 • Съдържа палмово масло.
Добро наддаване на тегло, без алергии. Рядко се развиват запек и колики.

Укрепващи смеси

Използва се като добавки към естественото или смесеното кърмене - например "Neonatal-VMF" от "Nutricia".

Смесите съдържат полиненаситени мастни киселини (PUFA), които имат благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие на трохите, допринасяйки за узряването на нервната система.

Дарено кърма

Не се препоръчва употребата на прясно, тъй като съществува голям риск от инфекция на бебето с инфекциозни агенти от друга жена.

Възможно е обаче да се използва донорска кърма след замразяване, което има пагубен ефект върху патогените.

Съхранение на кърма - вашата собствена „банка мляко“ у дома

Отначало бебето не се нуждае от голямо количество храна. Следователно можете да замразите остатъците от изцеденото си мляко след хранене. В бъдеще този запас ще ви бъде полезен и неведнъж.

Задължителни условия:

 • Бързо замразяване във фризери със студен въздушен поток (технология No Frost).
 • Използване на специални контейнери за събиране и съхранение на мляко.
 • Не се препоръчва да добавяте прясно изцедено мляко към част, която вече е събрана и вече замразена..
 • Съхранение при температура -18-20 o С до 6 месеца или година.
 • Размразявайте при стайна температура или под кран с топла вода. Не се използва микровълнова печка.

Разбира се, замразеното майчино мляко губи част от свойствата си, но дори и под тази форма то е много по-полезно от изкуствените млечни формули..

Обем на хранене

Зависи от теглото при раждане:

 • Дете с тегло над 2000 грама и, ако има смучещ и преглъщащ рефлекс, се прилага върху гърдата на майката и, ако е необходимо, се храни от спринцовка, рог или лъжица.
 • Тегло от 1500 до 2000 грама - първо хранене от 5 мл, от 1000 до 1500 грама - 2-3 мл. Количеството адаптирано мляко или майчино мляко постепенно се увеличава с 3-5 мл. Бебето се храни за 2-2,5 часа без нощни почивки.
 • Телесно тегло под 1000 грама - първо хранене 12-24 часа след раждането. Започнете с 2-3 ml на хранене, като постепенно увеличавате количеството адаптирано мляко или кърма с 2-3 ml.
Паралелно с храненето продължава интравенозната инфузия на разтвори, като се отчитат ежедневните нужди на детето от течности и калории, количеството абсорбирана храна, количеството отделена урина.

С увеличаване на количеството храна и подобряване на състоянието на детето, обемът на интравенозните течности намалява.

Методи за хранене на недоносени бебета

Зависи от степента на недоносеност и / или наличието на заболявания при бебето:

 • Над 33-34 седмици: Бебето обикновено е прикрепено към гърдите на майката. Ако е необходимо, бебето се храни чрез спринцовка или лъжица..
 • До 33-34 седмици: бебето има слаби рефлекси на преглъщане и смучене. Следователно, като правило, глюкозата, адаптираното мляко или кърмата се инжектират с помощта на епруветка.

Инсталиране на сондата

За предпочитане е да влезете в стомаха през устната кухина. Използването на сонда през носните проходи нарушава преминаването на въздуха и често води до краткосрочно спиране на дишането (апнея).

Методи за подаване на тръби:

 • Всеки път епруветката се вкарва в стомаха преди хранене и се отстранява след завършване.
 • Детето непрекъснато получава майчино мляко през целия ден под формата на бавни, буквално капки по капки, инфузии в стомаха с помощта на сонда, свързана с инфузионната помпа. Най-често се използва при много недоносени бебета.

Хранене със спринцовка

Удобен и използван, когато няма нужда от хранене със сонда, но състоянието на бебето не позволява то да бъде прикрепено към гърдите на майката. При този метод на хранене бебето извършва движения, както при сучене на гърдите на майка си. В бъдеще, с естествено хранене, бебето по-добре улавя зърното.

При хранене през шише през шише, бебето не суче правилно, което затруднява кърменето по-късно. Всъщност бебето е мързеливо, защото свиква лесно да получава храна през зърното. Докато са необходими усилия, за да получите мляко от гърдите на майка си.

Можете да използвате лъжица или рог вместо спринцовка, но те са по-малко удобни за използване..

Етапи на кърмене

Проектиран специално за дълбоко недоносени бебета, но подходящ за бебета, родени с лека степен на незрялост. Времето за преминаване от един етап към друг е индивидуално: зависи от „научаването“ на трохите и нейното състояние.

Първа стъпка

Бебето се захранва със сонда, понякога използва залъгалка, за да симулира едновременно зърното на майката. Подходът стимулира бебето да преглъща и суче, което не пречи на кърменето в бъдеще. За едно дете това действие е познато: в утробата той смуче пръста си.

Втора фаза

Състои се от нехранително хранене, което стимулира развитието на смукателния и гълтателния рефлекс.

Веднага след като здравословното състояние на трохите се подобри и стане стабилно, след това се вади от инкубатора за известно време и те се опитват да поставят зърното в устната кухина.
Трети етап

Детето продължава да се прилага върху гърдата на майката, като едновременно с катетъра, който има няколко дупки, вкарва зърното в кухината на устата си. В този случай другият край се спуска в съд с млечна формула или изцедена кърма.

На този етап можете също да храните бебето чрез спринцовка, но в същото време те предлагат майката да сложи пръста си на бебето в устната кухина.

Целта на този подход: хранителната течност навлиза в устната кухина на детето без усилие и за запаметяване.

Етап четвърти

Бебето се прилага върху гърдата на майката, без да се използват устройства и постепенно се преминава към пълноценно кърмене. Ако е необходимо, продължете да храните.

Отначало бебето все още е слабо, така че не очаквайте от него да суче активно гърдите ви и да се напълни бързо. Помогнете на бебето си: ако спре, тогава не бързайте, а по-скоро му дайте малко почивка.

Повишаване на теглото при недоносено бебе

Това е един от важните фактори, определящи здравето и физическото развитие на бебето. Наддаването на тегло зависи от степента на недоносеността, теглото при раждане, правилното хранене и здравето на бебето.

На първия етап: от момента на раждането до 7-10 дни от живота

Бебето губи около 5-15% от теглото си при раждане, в зависимост от степента на недоносеност. Това се нарича физиологична загуба на тегло..

Във втория етап

Настъпва стабилизиране и постепенно напълняване. Въпреки това, психически се подгответе за факта, че първоначално дълбоко недоносеното бебе печели около 5-15 грама на ден или запазва натрупаното преди това тегло за няколко дни. Понякога, дори след привидно значителен скок напред, той изхвърля няколко грама на ден. Не позволявайте това да ви плаши. Основното е положителната динамика и седмичното наддаване на тегло.

Стабилното и добро наддаване на тегло в продължение на няколко дни е един от критериите за изписване от болницата.

Третият етап - домашни условия

Детето постепенно наддава с добри грижи и благополучие, правилно и пълноценно хранене.

Въпреки това дори идеалните условия не позволяват на недоносеното бебе бързо да навакса връстниците си. Обикновено бебе, родено един месец по-рано, успява да направи това само на възраст до една година, на два месеца - на две години, на три месеца - на три години.

Таблица за наддаване на тегло за недоносени бебета

Даваме цифрите за месечното наддаване на тегло и ръст при недоносени бебета до една година.

Наблюдение на недоносени бебета

В много градове активно се развива последваща услуга за бебета, родени с изключително ниско телесно тегло.

Последващо наблюдение

Това е събиране на информация за бебето след края на болничното лечение и постоянно активно наблюдение в бъдеще.

В последващия отдел или кабинет работят лекари от различни специалности: педиатър, офталмолог, детски невропатолог, генетик, ортопед, специалист по ултразвукова диагностика и други. Като цяло работата е насочена към активно откриване и едновременно комплексно лечение на различни заболявания при бебе: очи, уши, черва и нерви.

Като правило към медицинските научни отдели са прикрепени кабинети или отдели за проследяване, така че при необходимост детето се консултира от доценти и / или професори.

Обикновено след достигане на тригодишна възраст бебето се прехвърля под наблюдението на лекари по местоживеене..

За съжаление не винаги е възможно да се получи такава всеобхватна квалифицирана помощ..

Наблюдение на недоносени бебета на мястото

Трябва да установите близък контакт с лекарите в местния здравен център. Защото, дори да сте денонощно около бебето, може да не разпознаете навреме промени в поведението и състоянието на детето: развитие на анемия, забавяне на растежа и развитието, неврологични разстройства, рахит и други. Междувременно ранното откриване и лечение на болестта е ключът към здравето..

Посещаващи лекари с основни специалности:

 • Педиатърът следи състоянието на бебето, наддаване на тегло и височина, организира оптимално хранене, изпраща за изследвания (обща кръвна картина, урина, ултразвук) и консултации с тесни специалисти, дава препоръки за въвеждането на допълващи храни и много други.
 • Оптометристът следи развитието на зрението.
 • Невропатологът оценява психическото развитие на бебето и състоянието на нервната система.
 • УНГ поема контрола върху горните дихателни пътища.
 • Подиатър или хирург - Развитие на костите и мускулите.

При необходимост детето допълнително се преглежда от лекари от различни специалности: ендокринолог, имунолог, кардиолог, нефролог и други.

Честотата на наблюдение при липса на заболявания на бебето, стабилно наддаване на тегло и добро развитие:

 • Първо посещение - на следващия ден след изписването.
 • Втора до четвърта седмица след изписването - веднъж седмично.
 • Четвърти до шести месец от живота - веднъж на две седмици.
 • От шест месеца до една година - веднъж месечно.

Наблюдението на детето се извършва по индивидуален план със изоставане във физическото и психическото развитие, наличие на заболявания, недостатъчно наддаване на тегло и някои други състояния.

Ваксинации за недоносени бебета

Бебетата, родени преждевременно, имат по-малка устойчивост на инфекции, отколкото доносените бебета. Поради това се препоръчва да ги ваксинирате в съответствие с общоприетите схеми..

Проведени са обаче проучвания, за да се докаже, че при деца с тегло под 1500 грама, ваксинирани на обичайните календарни дати, имунният отговор към ваксината не се изразява. Това също е вероятно поради ниската активност на имунната система..

Следователно, в повечето случаи ваксинациите за недоносени бебета се прилагат по индивидуални схеми..

BCG - туберкулозна ваксина

Не се прилага на дете с тегло под 2000 грама. Бебето получава ваксинация преди изписване от втория етап на кърмене. В редки случаи ваксината се отлага до 3-6-месечна възраст..

Най-често използваната ваксина е BCG-M - за щадяща първична ваксинация.

HBV - ваксина срещу вируса на хепатит В

Намира се при всички недоносени бебета през първите 12 часа от живота.

Ако майката има откриване на вируса на хепатит В, детето допълнително получава специфичен имуноглобулин срещу хепатит В - в институции, където има такава възможност. В този случай първата доза от ваксината не се брои и впоследствие детето получава пълен курс на ваксинация: три ваксинации.

Ваксини срещу инфекциозни заболявания

 • Полиомиелитът е вирусна инфекция, която „обича“ нервната система, водеща до необратима мускулна парализа (липса на движение). В тежки случаи смъртта настъпва бързо от парализа на дихателните мускули. Болестта е нелечима. В риск - деца под пет години.
 • Тетанусът засяга нервната система, карайки всички мускули да се потрепват по некоординиран начин. Смъртта може да настъпи от парализа на дихателните мускули.
 • Дифтерията води до възпаление на горните дихателни пътища. Тежестта на протичането на заболяването се дължи на въздействието на изключително отровния дифтериен токсин. В риск - деца на възраст 3-7 години.
 • Коклюшът причинява възпаление на горните дихателни пътища и се проявява като пароксизмална спазматична кашлица. По време на атака е възможно спиране на дишането. Най-податливи на неваксинирани деца под 5 години.
 • Хемофилната инфекция е трудна при деца през първите три до четири години от живота, което води до развитие на менингит (възпаление на лигавицата на мозъка), отит на средното ухо (възпаление на ушния канал), пневмония.

Ако състоянието на детето позволява, то то се ваксинира по стандартни схеми, като доносени бебета. Ако има противопоказания, въвеждането на ваксинации се отлага и детето се ваксинира по индивидуална схема.

Възможно е да се прилага ваксина ADS-M, съдържаща дифтериен и тетаничен токсоиди (токсини). Липсва компонентът от магарешка кашлица, който бебето по-трудно понася..

За бебета, родени много по-рано от очакваното, се използват предимно комбинирани ваксини..

Act-HIB или Hiberix ваксина се прилага срещу хемофилна инфекция.

Има два вида полиомиелит, които съдържат:

 • Живи атенюирани вируси.
 • Убити вируси (инактивирани).

Комбинирани ваксини

Те са намерили широко приложение и са най-предпочитани, тъй като обикновено се понасят добре от недоносени деца. В допълнение, броят на инжекциите е значително намален.

Комбинираните ваксини съдържат тетанус, коклюш, дифтерия, хемофилни и полиомиелитни компоненти, които се приемат едновременно. Най-често използваната ваксина е Infanrix или Pentaxim.
Повече за ваксинациите

Автор: Koretskaya V.P. Практикуващ педиатър, неонатолог